|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 17 hozzászólás ] |
|
i815 chipset-es alaplapon nem megy az XP?
Szerző |
Üzenet |
Placa
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 578 Tartózkodási hely: Budapest
|
Nos, utoljára ebben a témában. A Bios frissítés sem hozott eredményt, az alaplap hibás, ez már biztos. Hiába raktam fel az alaplapnak megfelelő biost, minden maradt a régiben. Most egy Abit ST6-os alaplappal megy, szintén i815-ös chipset, rajta működó XP professional, tehát a topicnyitó kérdésre a válasz: semmi probláma nincs az XP és az i815 között. (most is erről írok ) A megtévesztő az volt, hogy az ME probléma nélkül ment, nem akadt ki, nem fagyott, nem értem. Mindig tudtam, hogy az XP jó hardvertesztelő program, de hogy ennyire, az már meglepett .
Igy visszatekintve erre a két hétre............................talán ha nem kapkodok hamarabb észreveszem a bibit, de néhány dolog tévútra vitt. pl.: a 80 GB-os vinyó(k), amik csak a legújabb biossal működtek.
Üdv: Placa
|
kedd dec. 14, 2004 15:38 |
|
|
Thomas
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 4154 Tartózkodási hely: Baranya
|
Mindenki hibázhat!
És az ilyenek után az ember kicsit körültekintőbb lesz.
|
kedd dec. 14, 2004 1:48 |
|
|
Placa
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 578 Tartózkodási hely: Budapest
|
Így szégyellem magamat
Ma már ott tartottam, hogy vége, kész, ennek ennyi, szétszedtem a gépet, jó lesz majd dísznek az alaplap. És akkor!!!! a halálraitéltek nyugalmával nézegetem azt a szép kis zöld matricát a déli hídra ragasztva: 6337LE5, és akkor villant be, hogy bár az alaplapon 815ept pro van szitázva, ez mégsem pro, mert nem csak a tesztledek hiányoznak az alplapról, hanem 1 memória foglalat is +1 memóriavezérlő chip is! Tehát a pro 4 memóriaslot-ja helyett az le5-nek csak 3 van és így a pro bios-a nem fogja túlságosan jól kezelni a -1 memóriaslot-ot.
Így még maradt 1 esélyem a hozzávaló bios betöltése után. Pedig tudom én is, a biosfrissítést nagyon körültekintően kell csinálni, mert haza lehet vele vágni az alaplapot, és mégis rutinból rányomtam a neki nem megfelelő biost. Pedig mennyire zöld az a kis cetli, szinte világít az alaplapon. Azt hiszem lassan betehetem kis történetemet a számítástechnikai rémtörténetek közé.
Szóval, a tanulság az tanulság! Most már a sors fintora lesz, ha tényleg hibás az alaplap.
|
pén. dec. 10, 2004 19:53 |
|
|
Placa
platina tag
|
Volt már mindenféle variációban próbálkozás, de most már biztos, hogy az alaplap a xar. Valszeg az északi híd rossz (memóriavezérlés), a memtest86 olyan piros szőnyeget gördített már a teszt elején, hogy a kommunista világban a pártfővezér is elégedetten bólintott volna. Nem a memória rossz, mert bármilyen modullal csinálja és ezek a memóriák másik gépben hibátlanok. A biztonság kedvéért még procit is cseréltem, de az eredmény ua.
Szóval alaplapot keresek, Toualatin támogatással, ha valaki tud egyet, legyen oly bátyám, hogy szól nekem.
|
pén. dec. 10, 2004 16:33 |
|
|
Scorp
gyémánt tag
|
Ezt probald meg: Primary IDE csatornan Masterkent a vinyo, ne legyen mellette semmi, a kabel 80 eres legyen. A Secondary IDE csatornan Masterkent a CDRW vagy a DVD, ne legyen mellette semmi, a kabel 40 eres legyen. (Masterra legyenek jumperelve, ne CableSelect-re)
|
pén. dec. 10, 2004 6:25 |
|
|
Scorp
gyémánt tag
|
Konkretan Intel815 chipsetes alaplapnal meg nem telepitettem XP-t, de Intel810-nel igen, ott nem volt gond.
|
pén. dec. 10, 2004 6:19 |
|
|
Placa
platina tag
|
Némi fejlemény az ügyben: kicseréltem a vinyót WD-re - többen írtátok, hogy jó -, ezzel még tovább rontottam a helyzeten, mert a boot-olásig sem jutott el a lap, egyszerűen megállt a vinyó igen lassú felismerése után. Szerencsére sikerült újra megtalálnom az alaplaphoz a 2004-es dátumú biost, amit még a saját liveupdate-je sem ismer. Ezzel megoldódott a vinyókezelés, mert pik-pak felismeri a vinyót és működik is vele. DE! az xp-t most sem telepíti gyorsabban. Elég sokat raktam már fel különböző gépekre, látom ahogy döcög, látszólag - az ide led szerint - dolgozik a vinyó, de a fej nem mozog, vagy nem hallhatóan. Ami miatt érdekel, hogy pl.: win98-me tök gyorsan feltelepül, nincsenek "hatásszünetek", tehát működőnek tekinthető az alaplap. De miben más az xp már a telepítésekor is, ami így kiakasztja az alaplapot? Egyre inkább az a sanda gyanum, hogy tényleg valami baj van az alaplappal, de miért nem akad ki az ME telepítésekor is?
A másik PIII-as (VIA 694T chipsettes) gép is kinlódott vele, de ha elindult, akkor már rendesen dolgozott viszont az újraindítás az halál volt, 5-6-szori reset után indult csak el. Itt némi gondot fog jelenteni a bios frissítés, mert 2002-esnél fiatalabbat még nem találtam hozzá.
Az a legnagyobb bajom, hogy másik Tualatinos alaplapot nem találok a neten, így ha nem tudom megoldani a problémát, vagy nem lesz belőle karácsonyi ajándék, vagy P4-essé fejlődik, de akkor már olyan drága lesz, amiért már kaptam volna komplett működő gépet is.
Ha valakinek van ötlete, szivesen fogadom.
Üdv: PLaca
|
pén. dec. 10, 2004 0:02 |
|
|
Placa
platina tag
|
Hát éppen ez az ! Nem is olyan rég, még egy BX alaplappal nyomtam az XP-t és ment szépen, igaz ata100-as kártya is volt benne. Az az érdekes, hogy 815-ös alaplapra még nem raktam fel xp-t , ezért is zavart meg a dolog. Hirtelen azt sem tudtam hova legyek, most az alaplapot kell vizslatnom, mert a vinyó P4-es gépben szépen megy.
Holnap talán többet tudok majd, de addig is kell egy másik - nem ennyire új - vinyót kerítenem próbára. Most néztem az MSI honlapján, van 2004-es bios is, ami már a 160 GB-os vinyókat is ismeri.
Üdv: PLaca
|
csüt. dec. 09, 2004 0:51 |
|
|
Attee
arany tag
|
Sőt, továbbmegyek. Van egy másik gépem, BX chipsetes Gigabyte alaplap, PIII-500-as proci, azon is vígan megy mindenféle trükközés nélkül.
|
csüt. dec. 09, 2004 0:41 |
|
|
Attee
arany tag
|
A chipsetnek semmi baja a winXP-vel, ezt készpénznek veheted.
Nekem is ilyen chipsetem van, és vígan fut rajta probléma nélkül az XP. Egyáltalán nem lassú a gép életkorához viszonyítva.
|
csüt. dec. 09, 2004 0:39 |
|
|
Placa
platina tag
|
Nem az a gond, hogy lefagy, hanem borzasztó lassú lesz. Memóriateszt lement, no problem. Amit eddig kiderítettem, mert én sem akarom elhinni, hogy erre a lapra nem lehet XP-t rakni:
- vinyo udma 0-ban ment, egy gyári kis segédprogram beállította udma 100-ra
- az alaplap nem mindig ismeri fel a vinyót, még a biosban sem. Ha felismerte, a Windows-os progik egy része egyszerűen nem látják, mintha nem is lenne, pedig azon fut. ilyen pé: Everest, Intel Application Accelerator, de az intéző gond nélkül kezeli.
- az alaplapon az MSI oldalán (LiveUpdate) elérhető legfrissebb bios van, mégis úgy tűnik, ez a vinyó technikailag elhagyta az alaplapot
- Félő, hogy az alaplapi IDE meghajtóval van valami gond, bár külön IDE kártya berakásával sem lett jobb a helyzet
- a vinyó az itthoni P4-es gépemben minden gond nélkül ment, tesztprogik is látják, S.M.A.R.T. szerint rendben.
Most próbálok szerezni egy régebbi 40 GBkörüli vinyót és azzal is megpróbálom a telepítést. A gyereknek hiába villantottam meg az ő 40-es vinyója helyett a vadiúj 80-ast, nem kell neki, mert új telepítés esetén kezdheti elölről a játékait és ahhoz nincs kedve. (Vagy szereznem kell egy Ghost-ot.) Addig nem akarom a kezem közül kiadni, amig rá nem jövök a hibára, az öcsémnek és a gyerekeinek készül karácsonyra. Most itt tartok, remélem hamarosan megoldódik a probléma.
|
szer. dec. 08, 2004 23:56 |
|
|
Salvatore Salvataggio
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 8673 Tartózkodási hely: Ahol fikázni könnyű alkotni nehéz!
|
nyomj egy memoria tesztet! az NT kerneles oprendszerek nagyon háklisak a gyenge memoriákra. amire a 98 és az ME vígan felmegy, korántsem biztos hogy azt szeretni fogja egy XP.
|
szer. dec. 08, 2004 21:04 |
|
|
qqriq
arany tag
|
Placa írta: Azt hittem, az alaplap adta fel, ezért kerstem egy másik alaplapot hozzá, találtam is ASUS TUSL2-C-t, de az eladó írta, hogy csak ME-ig lehet oprendszert felrakni a windows fronton.
Nekem Asus TUSL2-C-m van XP Pro.-fal. Műxik!
|
szer. dec. 08, 2004 18:38 |
|
|
Placa
platina tag
|
Xp-t szeretnének rá. Egyszerűen nem értem mi lassítja le ennyire. Ennek a gépnek, ha nem is rakétasebességgel, de normális módon kéne futtatnia az XP-t. BX-es géppel némi trükközéssel egészen jó sebebsséget tudtam elérni. Azt hittem, az alaplap adta fel, ezért kerstem egy másik alaplapot hozzá, találtam is ASUS TUSL2-C-t, de az eladó írta, hogy csak ME-ig lehet oprendszert felrakni a windows fronton. Ekkor kezdtem el kavarni és így kiderült, az alaplap jó csak az XP-nek nem. Most ME-t próbálom, azzal még klaszzúl megy, utána elképzelhető a W2K, ha nem sikerül megoldani a rejtélyt.
|
szer. dec. 08, 2004 14:52 |
|
|
Zolesz
ezüst tag
|
Hali!
Amit kipróbáltál CD rom ez most a CD olvasó vagy maga a WindowsCD?
Szerintem nem a Chipset a baj mert az én Abit ST6-om os ilyen chipsettel rendelkezik de ott wígan fut az XP prof.
Találkoztam olyannal hogy a Windows XP telepítésénél van az a rész amikor kiírja hogy Software Linence copyright blabla.. stb.Na,akkor fogta magát a gép és kikapcsolt.A Baj az volt hogy nem volt megfelelően bedugva az ATX csatoló!
|
szer. dec. 08, 2004 14:47 |
|
|
Zsivaagoo
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 779 Tartózkodási hely: Még mindig a bőrömben.
|
W2k-t nem próbáltad? Annak simán fel kéne ugrania.
Láttam már 400-as (Slot1-es) celeronos gépen is WinXP-t. Rémülten menekültem (miután láttam, hogy mi és hogy van a gép belében).
|
szer. dec. 08, 2004 14:42 |
|
|
Placa
platina tag
|
i815 chipset-es alaplapon nem megy az XP?
Itt is felteszem a kérdést - a Windows fórumban már felraktam -, adott egy gép:
- MSI 815 EPT Pro alaplap, i 815 EP chipset, 4x AGP, UATA 100 IDE stb.
- 1.1 GHz Celeron Toualatin
- 384 MB SDRam
- GeForce FX5200
- ASUS 16/40 UATA100 DVD
- MSI 52x32x52x CD író
- Seagate 80 MB 7200 rpm 8 MB cache
- 10/100 hálókártya
- csili-vili ház 400W Codegen táp
Szóval, nem tudom telepíteni az XP Prof.-t, mert olyan csigalassúsággal települ mint egy elavult PI-es gép. Elindul a fájlok másolása, egy adagot átmásol, majd pihen, újra másol, pihen, stb....
Biosban minden automatikus, 80 eres IDE kábelek, bios szépen felismer mindent.
Amit próbáltam:
- BIOS frissítés
- beállítások matatása
- IDE kábelek cseréje
- vinyót és DVD-t külön kábelen
- másik vinyó, másik CD rom
. PCI-os IDE kártyáról vinyó
- 80 GB-os vinyót XP-s gépben tesztelni, hibátlan
- káromkodni, ablakon kihajítani........aztán mégsem
- memóriateszt
Most a Windows ME-t raktam fel, megy mint golyó.
És akkor most kérek segítséget, találkozott valaki ilyannel? Ennál gyengébb gépekre is raktam nekegyszer XP-t a tulaj kérésére, még sosem találkoztam ilyennel. Egyet nem próbáltam még eddig, i815-ös chipset-tes gépre telepíteni, ez a konstelláció valahogy kimaradt. Kb. ilyen teljesítmányű, de VIA chippse alaplapra gond nálkül felmegy.
Tehát
|
szer. dec. 08, 2004 14:13 |
|
|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 17 hozzászólás ] |
|