Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: hétf. jan. 06, 2025 0:55

Hozzászólás a témához  [ 30 hozzászólás ] 
MSI K8N Neo4 chipset hűtő halkítás? 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás 
A mai napon hívták fel a figyelmem, hogy létezik már K8N SLI Platinum is. Ezen már az első PCI-E slot távolabb került az északi hídtól, örökölte a Diamond design-os hűtését, valamint a DC/DC konverter szintén hűtőbordázott. Ugyanúgy 24 bites Live a hangkártya, de csak egy LAN található a lapon, továbbá nincs se bluetooth, se WLAN. A többiben azt hiszem egyezik a Diamonddal. Leszámítva hogy csak 4 SATA van, nem 6.

szomb. márc. 19, 2005 2:11
Profil Privát üzenet küldése
a fórum lelke

Hozzászólás 
http://prohardver.hu/rios3_content.php?mod=10&id=12059

itt már megoldották a problémát!

pén. márc. 18, 2005 12:38
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
kazso írta:
Ezek valóban negatívumok. De én ettől függetlenül mindenképpen MSI-t akartam venni, mivel az MSI-ben megbízok (ASUS-ban kevésbé). Ezenkívül az MSI-n van 8 SATA és egy PCI-E 4x, ami még később jól jöhet (pl. SLI-re :)).

Erősen gondolkozom azon, hogy K8N Neo4 Platinum helyett K8N Diamond-ot vegyek. Ha megnézem a két alaplap design-ját, azt kell mondjam a Diamond valóban megérdemli az elnevezést. Azonban - szerintem, az alaplap túlzsúfoltsága miatt - csak 4+2 SATA hely van rajta, szemben a Platinummal, ahol 4+4. Viszont a Platinumnál a 12V-os tápból a DC/DC átalakító rész nincs hűtőbordázva. Ráadásul vannak ezek a negatívumok, amiket előbb felsoroltam...Hát nem könnyű a választás...

pén. márc. 18, 2005 4:58
arany tag

Hozzászólás 
Csaba_20 írta:
Jogosnak érzed, hogy erős negatívumként értékelem, a következőket?
- Az északi híd pocíziója az alaplapon(PCI-E kártya vége alatt)
- Nem méri az északi híd hőmérsékletét
- Hangos a gyári ventilátor az északi hídon

Ezek valóban negatívumok. De én ettől függetlenül mindenképpen MSI-t akartam venni, mivel az MSI-ben megbízok (ASUS-ban kevésbé). Ezenkívül az MSI-n van 8 SATA és egy PCI-E 4x, ami még később jól jöhet (pl. SLI-re :)).

csüt. márc. 17, 2005 6:47
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Salvatore Salvataggio írta:
Csaba_20 írta:
Igen, én is ezt vettem észre, hogy az összesen hasonló helyre van rakva. Viszont az Asusnál én úgy láttam, hogy a PCI-E-vel nincs ütközésben. Azonban valahogy jobban tetszenek az MSI alaplapjai. Főleg az a K8N Diamond. Az Asus lapja túlságosan üresnek tűnik.

SLI-vel az asusnál is lehetne gond, igaz akinek annyi lóvéja van..:)

MSI K8N Diamond esetén is gond lenne a hűtés terén, ha SLI-ben használná valaki. Az északi híd totálban a második PCI-E slotban lévő kártya alatt van. Asus-nál egy picit jobb a helyzet. És amíg a Diamond 55-60e Ft-ért kapható, addig egy SLI-s Asus már 45-50e Ft-tól.

De tegyük fel van rá pénzem, szerinted melyik a legjobb választás most? Én az MSI K8N Diamond-ra szavazok.

csüt. márc. 17, 2005 2:55
a fórum lelke

Hozzászólás 
Csaba_20 írta:
Igen, én is ezt vettem észre, hogy az összesen hasonló helyre van rakva. Viszont az Asusnál én úgy láttam, hogy a PCI-E-vel nincs ütközésben. Azonban valahogy jobban tetszenek az MSI alaplapjai. Főleg az a K8N Diamond. Az Asus lapja túlságosan üresnek tűnik.

SLI-vel az asusnál is lehetne gond, igaz akinek annyi lóvéja van..:)

szer. márc. 16, 2005 21:29
gyémánt tag

Hozzászólás 

szer. márc. 16, 2005 19:44
a fórum lelke

Hozzászólás 
itt az nforce4-gyel lehet valami tervezési gond mivel az ASUS, MSI, EPOX, GIGYBYTE, ABIT alaplapoknál is ott van az nforce4-es chip, annyi hogy az EPOX-nál picit az abitnál meg elég jól kitólták a PCI-Ex sínt a lap szélére.

szer. márc. 16, 2005 14:34
gyémánt tag

Hozzászólás 
kazso: Eltűntél? :D

szer. márc. 16, 2005 13:58
gyémánt tag

Hozzászólás 
Jogosnak érzed, hogy erős negatívumként értékelem, a következőket?
- Az északi híd pocíziója az alaplapon(PCI-E kártya vége alatt)
- Nem méri az északi híd hőmérsékletét
- Hangos a gyári ventilátor az északi hídon

kedd márc. 15, 2005 18:35
arany tag

Hozzászólás 
Még egyelőre a gyári hűtés van, 5000-es fordulattal. IceBerq-t még nem tudtam beszerezni.

kedd márc. 15, 2005 16:12
gyémánt tag

Hozzászólás 
kazso: Végül mi lett a hűtéssel?

kedd márc. 15, 2005 15:35
arany tag

Hozzászólás 
Salvatore Salvataggio írta:
még egy 8cm ventit valahova odaraknék hogy friss levegőt is kapjon!

A ház el van látva ventikkel. 2 elöl, 2 oldalt, 2 hátul és 1 felül (+2 a tápban). Mindegyik 5V-on megy.

pén. márc. 11, 2005 7:43
arany tag

Hozzászólás 
Gabor2 írta:
Az biztos, hogy nem lehet. Kell, hogy tudja mérni! :!: Nálam Neo Platinumnál (Speedfanban nézve) az első szenzor (Temp1) mutatja a chipset hőmérsékletét, a Temp2 pedig a procijét (és van valami Temp3 is).
Persze a Temp1 min. 6-7 fokkal alulbecsüli a hőmérsékletet...

A SpeedFan jelenleg 1 ventit és 2 hőmérsékletet (CPU, Sys) képes mutatni. Még fejlődnie kell a Neo4-hez.

pén. márc. 11, 2005 6:45
gyémánt tag

Hozzászólás 
Biztos, hogy jobb választás egy teljesen réz hűtőbordát választani ide? Fel fogok hozni érveket és ellenérveket. A réz esztétikusabban néz ki, mint az alumínium. A réznek jobb a hővezető képessége. Azonban rosszabb a hőátadó képessége a levegő felé. A hőátadásra felhasználható felület adott. Tekinthetjük állandónak, mert mindkét esetben max ugyanakkora felületet tudunk elérni. A hőátadó képességet viszont ellensúlyozni lehet a megfelelő légáramoltatással. Kicsi helyen a levegőáramoltatás nagyobb fordulatszám mellett lehetséges csak. Ez megnöveli zajt. Hacsak nem a ház hűtését alakítjuk olyanra, hogy a kérdéses területre helyezzük a hangsúlyt. Mert ekkor nem kell akkora fordulatszámon pörgetni a hűtőbordára szerelt kis ventilátort. Ám a valószínüleg plusz ventilátor - amit a ház hűtőrendszerének módosítására szerelünk be - újabb zajforrást eredményez.

Vagyis lehet, hogy jobban megéri alacsonyabb fordulatszámon pörgetni a már meglévő alumínium hűtőbordán a ventilátort, mintsem venni egy rézbordát, amin lehet hogy magasabbon kell. Persze tévedhetek... :D

pén. márc. 11, 2005 1:56
gyémánt tag

Hozzászólás 
Thomas írta:
A fostralbanvan Vantec, igaz csak Iceberq4...
Hűtőt talán szabad náluk venni, csak nem megy tönkre. :?
Hátha van náluk sima Iceberq is.

Nem, azért nem szabad náluk hűtőt venni, mert annak nincs a rendszerükben száma, így végképp nem tudják rá értelmezni a garanciát.

pén. márc. 11, 2005 1:25
platina tag

Hozzászólás 
kazso írta:
Gabor2 írta:
Úgy érted, hogy az alaplapi szenzorban nem lehet megbízni? Mert gondolom az mutat valamit.

Az alaplap a chipset hőmérsékletét nem tudja mérni. Csak egy System temp van, de azt a proci körül méri, tehát a chipsethez nem sok köze van.

Az biztos, hogy nem lehet. Kell, hogy tudja mérni! :!: Nálam Neo Platinumnál (Speedfanban nézve) az első szenzor (Temp1) mutatja a chipset hőmérsékletét, a Temp2 pedig a procijét (és van valami Temp3 is).
Persze a Temp1 min. 6-7 fokkal alulbecsüli a hőmérsékletet...

pén. márc. 11, 2005 0:10
a fórum lelke

Hozzászólás 
kazso írta:
Gabor2 írta:
Úgy érted, hogy az alaplapi szenzorban nem lehet megbízni? Mert gondolom az mutat valamit.

Az alaplap a chipset hőmérsékletét nem tudja mérni. Csak egy System temp van, de azt a proci körül méri, tehát a chipsethez nem sok köze van.

még egy 8cm ventit valahova odaraknék hogy friss levegőt is kapjon!

csüt. márc. 10, 2005 20:44
arany tag

Hozzászólás 
Gabor2 írta:

csüt. márc. 10, 2005 19:41
platina tag

Hozzászólás 
kazso írta:
Gabor2 írta:
Azért megkérdezem, pl. 3000-es fordulat körül hány fokig melegszik a chip?

Mérni sajna nem tudom. A borda érintésre ilyen fordulatnál már forró.

csüt. márc. 10, 2005 17:53
arany tag

Hozzászólás 
Gabor2 írta:

Mérni sajna nem tudom. A borda érintésre ilyen fordulatnál már forró.

csüt. márc. 10, 2005 17:51
platina tag

Hozzászólás 

csüt. márc. 10, 2005 16:51
gyémánt tag

Hozzászólás 
A fostralbanvan Vantec, igaz csak Iceberq4...
Hűtőt talán szabad náluk venni, csak nem megy tönkre. :?
Hátha van náluk sima Iceberq is.

csüt. márc. 10, 2005 1:12
arany tag

Hozzászólás 
Vennék én, de az nem fér el.

szer. márc. 09, 2005 18:49
platina tag

Hozzászólás 
Vegyél passzív Zalman réz chipset hűtőt.Nem nagy tétel,és halk,persze csak akkor ha jól szellőzik a házad.

szer. márc. 09, 2005 17:38
arany tag

Hozzászólás 
Rákötöttem a Fan Mate-re a hűtőt. Most egyelőre 5000-en hajtom a ventit, mert 3000-en már nagyon melegszik a chipset.
Már így 5000-en is jóval halkabb. Megszűnt az az éles, magas hangja, amit valahol 5500 fordulat környékén vesz fel a venti.
Most még vadászok egy Vantec IceBerq után, ami teljesen réz hűtő és max. 5000-en pörög. Külföldi fórumokon is ezt ajánlják, mivel ez csisszre befér a videokártya alá és jobban hűt, mint a gyári hűtő.

Kép

kedd márc. 08, 2005 7:59
arany tag

Hozzászólás 
Gabor2 írta:
A Neo4-en nem lehetne állítani szoftveresen a ventillátor fordulatszámát? Elég furcsa lenne. Persze semmi sem lehetetlen. Ha Speedfanban 0-ra állítod a ventillátorokat, akkor is mennek ugyanúgy tovább?

Nem tudom állítani a SpeedFan-nal és az MSI Core Center progival sem.
Azért ennél kicsit többet vártam volna az MSI-től, minthogy rádob fix 7600-as fordulaton pörgő ventit az alaplapra, "biztos ami biztos" alapon.
A házam el van látva rendesen ventikkel, így a chipset hűtő borda éppen csak langyos. Én is úgy érzem, hogy 3000 fordulat bőven elég lenne.
Asszem van itthon valahol egy Zalman Fan Mate. Ha megtalálom, rákötöm ezt a brutál hűtőt aztán kicsit megszabályzom :)

hétf. márc. 07, 2005 17:33
platina tag

Hozzászólás 
Nekem MSI K8N Neo Platinumom van (Socket754, NForce3), ezen van 2 venti csatlakozó, amit tud a Speedfan állítani (a többit nem állítja, igaz ott a fordulatszámot sem mutatja; azért talán MSI-éknek illett volna legalább 3 ilyen csatit rátenni a lapra, na mindegy).
A Neo4-en nem lehetne állítani szoftveresen a ventillátor fordulatszámát? Elég furcsa lenne. Persze semmi sem lehetetlen. Ha Speedfanban 0-ra állítod a ventillátorokat, akkor is mennek ugyanúgy tovább?

Szerintem nyugodtan lecserélheted lassabbra a ventillátort (bár szerintem nem lehet ilyen kicsiben teljesen halkat kapni), ekkora szélviharra biztos nincs szükség. Vagy ami talán jobb megoldás: veszel egy potmétert, amivel le tudod lassítani. Persze azért figyeld a chip hőmérsékletét, de meg lennék lepve, ha 3000 rpm kevés lenne a chipnek. Az én lapomon egyáltalán nincs ventillátor a chip hűtőbordáján, így 50-55 fokig is képes felmelegedni (persze az alaplap 6-7 fokkal kevesebbet mutat, de engem nem ver át :D ). Gyanítom a tied egy 2500-3000 rpm-en forgó ventillátorral is sokkal hűvösebb marad.

hétf. márc. 07, 2005 16:35
a fórum lelke

Hozzászólás 
ugyan ez volt a gond a chianatech lapokkal és ott cserélték is a hűtőket újra. de hogy mire...

vas. márc. 06, 2005 20:38
arany tag

Hozzászólás MSI K8N Neo4 chipset hűtő halkítás?
Nemrég vettem egy MSI K8N Neo4 Platinum lapot, és nagyon idegesít a chipset hűtő hangja.
Próbálnék halkítani rajta, mert kegyetlenül hangos (7600 RPM, saccra legalább 40 dB). A szoftveres megoldásokon már túl vagyok (SpeedFan, MSI Core Center). Ezek nem tudják állítani a venti sebességét. Biosban sincs ilyen állítási lehetőség.
Nagyon úgy néz ki, hogy barkácsolással kell megoldani a problémát, de nem tudom, szabad-e lassítani ezen a ventin anélkül, hogy valami baja lenne a chipsetnek (nForce4 állítólag nagyon forrófejű). Esetleg más, halkabb chipset hűtőre is lecserélném, de nem tudom, melyik ilyen hatékony, mint a gyári és melyik fér el anélkül, hogy a videokártyának ütközne. A videokártya sajnos pont a chipset felett van, tehát max. 1 cm vastag hűtő férne el. Itt egy kép a chipset hűtőről.
Sikerült már valakinek valahogy halkítani a chipset hűtőn?

vas. márc. 06, 2005 19:08
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 30 hozzászólás ]