Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szomb. dec. 28, 2024 17:40

Hozzászólás a témához  [ 44 hozzászólás ] 
Két SATA vinyó egymás mellett - Nem RAID-ben! 
Szerző Üzenet
arany tag

Hozzászólás 
Nem rossz ötlet. Megpróbálom GRUB-bal.
A WinXP Install azt látja, amit néhányhsz-szel előbb felsoroltam.

csüt. aug. 10, 2006 9:03
Profil Privát üzenet küldése ICQ
arany tag

Hozzászólás 
Lehet hülye kérdés, de ha a win xp telepítő cd-jéről bootolsz, akkor az mit lát? Vagy ha egy UHU látja mindkettőt, akkor mi van ha felteszel egy UHU-t az egyikre, és a GRUB-bal bootolsz, és onnan indítod az XP-t...
Sztem próba cseresznye...

Üdv:
RAV

csüt. aug. 10, 2006 8:58
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Hozzászólás 
De gáz, hogy ennyi szaki nem tudja megoldani :( (velem együtt persze)
Röhej kérdés:
Nem garis a lapod?
Mert én ebben az esetben lehet, hogy vissza vinném és elmagyaráznám nekik, hogy xar a lap (holott közel sem biztos), aztán, ha ők azt mondják semmi baja akkor oldják meg!
Tudom csekély vígasz, de gondolom nem azért vettél 2 SATA-t, hogy felváltva használgasd :( ...és mivel úgy néz ki senki sem tud segíteni rá kell cseszni a lapot eladó boltra, vagy legalábbis segítsenek ők!

csüt. aug. 10, 2006 8:39
arany tag

Hozzászólás 
A BIOS-ben 2 dolgot tudok állítani ezzel kapcsolatban:

1. RAID or SCSI card boot - RAID/SCSI

2. Primary Boot: HDD-0,HDD-1,HDD-2,HDD-3,SCSI,CDROM,USB,FLOPPY,disabled

Az 1. nem oszt, nem szoroz, bármelyiket állítom be.
A másodiknál pedig ha SATA-ról akarok bootoltatni, akkor SCSI-t kell beállítanom.

Ennél többet nem enged állítani.
A RAID-BIOS-ban meg csak a tényleges RAID-del kapcsolatos dolgok vannak.

Most úgy tudom megoldani a dolgot, hogy megy az egyik vinyó egyedül bedugva. Ha valamit át akarok tenni a másik vinyóra, akkor azt rámásolom egy USB-s vinyóra, SATA 1 kihúz, SATA 2 bedug, bebootol, és felmásolom a másik vinyóra.

Röhej, nem?

csüt. aug. 10, 2006 8:18
a fórum lelke

Hozzászólás 
Nézd, az valószínű rajtad nem segít, hogy nálam hogyan van. Különösen 1 db SATA vinyónál. :lol:
De az Award BIOS-omnál a boot sorrendben, hogy SATA-ról töltsön, SCSI-t kell beállítani.
Ezen kívül van külön olyan, hogy SATA/RAID/SCSI boot sorrend. Ez nálam SATA-n van.
A SATA Base-re van téve RAID helyett. Az Onboard RAID meg disabled.
A SATA1 csatlakozóra van dugva a vinyó, így bootoláskor kijelzi, hogy a primary SATA-n van, a seconary meg üres.
Az egészet azért írtam, mert tényleg jó kérdés, hogy mi lenne ha a SATA2-n lenne a vinyó, vagy ott is lenne egy. Honnan tudná, hogy honnan kell töltse az MBR-t és a rendszert?
Az még hagyján, hogyha az 1-es üres, talán ránéz a 2-re. De ha az 1-esen már van vinyó rendszerrel, nincs az az isten, hogy nálam bármi beállítással a másodikról tudnék indítani. Hacsak le nem húzom az elsőt.
IDE esetén a bootsorrendnél beállíthatom.
Na jó, gondolom azóta az újabb alaplapok, chipsetek, BIOS-ok és sok SATA csatlakozó esetén nyilván megoldották. Nekem ilyenekhez még nem volt szerencsém.
Viszont mindez azt nem magyarázza meg, hogy miért is nem látja nálad mindkettőt, és miért csak az egyik csatlakozón, ahogy.

szer. aug. 09, 2006 19:22
arany tag

Hozzászólás 
Na ez egy nagyon jó kérdés.
Nem tudom, hogy dönti el, hogy melyik a boot vinyó!
Arra gondoltam, hogy attól függ, melyik van a SATA_RAID1 és melyik a SATA_RAID2-re dugva. Gondoltam, amelyik az 1-esre van dugva, az a BOOT.
Ezzel kapcsolatos beállítási lehetőség nincs a BIOS-ban...
Igazából ezzel akkor akartam kísérletezni, amikor már legalább felállt a rendszer a 2 vinyóval. Mindegyiken ugyanaz a WinXP van, annyi különbséggel, hogy az egyiken van még egy TotalCMD is.
Nekem igazából most még mindegy, melyikről bootol be, csak indulna el.

szer. aug. 09, 2006 7:30
a fórum lelke

Hozzászólás 
:hm: Itt elég nehéz okosnak lenni, Megyo már annyi mindent kipróbált, abszolút helyesen.
Ha Linuxszal rendben, akkor gyanús a Win probléma. De a vinyók is ütközhetnek valahogy, mert elég gyanús ez az 1. - 6. verzió egyben. Valami "akad", de ezt eddig is írtad.
Van még az alaplap: Asus A7n8x-e deluxe sata segítség Szóval volt már valami gubanc.
Egyáltalán hogy kezeli a SATA esetén a vinyókat, melyik és mitől az "elsődleges"? (Még nem volt 2 SATA-m.)

kedd aug. 08, 2006 14:38
gyémánt tag

Hozzászólás 
:idea:
Esetleg valamelyik win frissítés, lehet hogy segítene a bajon.
Próbáld meg, hogy elindítod az xp-t 1 vinyóval, ahogy működött eddig, sé leszeded hozzá az összes xp-s frissítést.
Végülis, ártani nem árt ... de lehet, hogy nem is hasnyál ...
(Ha már csináltad, akkor bocsánat, de nem láttam fentebb sehol)

kedd aug. 08, 2006 13:31
gyémánt tag

Hozzászólás 
Fú bakker ez komolyan kezd X-Akta lenni :(

kedd aug. 08, 2006 11:07
arany tag

Hozzászólás 
Igen, a RAID vezérlő "BIOS"-a látja mindkét vinyót, csak a windows nem akar kötélnek állni. Ezt már próbáltam.

Ha Windows-t akarok installálni rájuk, akkor installkor csak az egyik vinyót látja mindig, attól függően, hogy melyik van bedugva és melyik SATA dugóra dugva. Együtt nem látja őket sosem (ha mindkettő be van dugva). Olyat már elő tudtam hozni, hogy megtalálta az új vinyót a 160-ast /és csak azt/ (és be volt dugva a másik is), de amikor az első restartot kéri install közben, mikor elindulna és folytatódna a telepítés, kék halál.

Így próbáltam:
1. variáció: (csatlakozónként)
SATA_RAID1: 120-as
SATA_RAID2: 160-as
Ekkor csak a 160-ast látja a windows telepítő.

2. variáció:
SATA_RAID1: 160-as
SATA_RAID2: 120-as
Ekkor csak a 120-ast látja

3. variáció:
SATA_RAID1: 160-as
Nem látja

4. variáció:
SATA_RAID2: 160-as
Látja

5. variáció:
SATA_RAID1: 120-as
Látja!!!

6. variáció:
SATA_RAID2: 120-as
Nem látja!!!!

Viszont próbáltam egy UHU Linux-szal, és az telepítéskor látta mindkét vinyót egyszerre. Akármelyikre tudtam volna telepíteni!

kedd aug. 08, 2006 10:00
gyémánt tag

Hozzászólás 
A BIOS POST után jön a RAID vezérlő "bios"-a vagy mittomén, hogy nevezzem (ugyanilyen lapom van) ott ismergeti fel a nem IDE-s winyókat. Ott megjelenik mindkét SATA-s winyód, vagy a windows-ra va bízva a felismerés?

kedd aug. 08, 2006 9:02
arany tag

Hozzászólás 
Persze, anélkül nem tudtam volna Windowst telepíteni egyikre sem!

kedd aug. 08, 2006 8:03
arany tag

Hozzászólás 
Bocs hogy beleszolok......
Szeretném kérdezni hogy a Sata driver mind a 2 vinyora fel van lökve????
Én anno ezen a lapon a sata driverrel szivtam.
sziasztok

vas. aug. 06, 2006 19:31
arany tag

Hozzászólás 
Inkább Bill Gates-ét add meg! :)

szer. aug. 02, 2006 7:26
arany tag

Hozzászólás 
Megadjam Fox Mulder számát? :D

kedd aug. 01, 2006 21:53
ezüst tag

Hozzászólás 
Értem.
Akkor viszont nincs ötletem mi okozhatja.

kedd aug. 01, 2006 16:18
arany tag

Hozzászólás 
Az általad leírt problémát már én is elszenvedtem, de ott legalább kiírja, mi hiányzik neki, vagy mi a baj. Itt nem. Egyébként ezek könnyen megoldhatók tényleg.

Képzeld el azt a szitut, hogy be van dugva mindkét vinyó, és az új, a nagy, a 160GB-os az elsődleges.
Teljesen üres, így "Operating system not found" vagy valami hasonló szöveggel leáll, még a fekete boot-képernyőn. Ekkor bebootoltatok a WinXP installCD-ről. INstall közben megtalálja az új vinyót, a 160-ast /és csak azt/ (és be volt dugva a másik is!), de amikor az első restartot kéri install közben, mikor elindulna és folytatódna a telepítés, kék halál.

Itt teljesen újonnan építené fel a boot.ini-t, elvileg figyelembe véve azt, hogy milyen más vinyók vannak a gépben, emiatt ez nem lehet a hiba forrása.

kedd aug. 01, 2006 15:58
ezüst tag

Hozzászólás 
Ilyen "hiba" már előfordult velem is, vagyis hogy csak bizonyos vinyó kiosztásban volt hajlandó elindulni a Win. A megoldást pedig a rendszerpartíció gyökerében lévő boot.ini fájl tartalmának szerkesztése oldotta meg. Ebben a fájlban van megadva a gépben lévő vinyókon hol helyezkednek el a bootolható partíciók. A probléma akkor jelentkezik amikor megváltozik a logikai helyzete a partícióknak, pl új vinyó berakása a régi elé, mert akkor nem találja meg őket a megadott helyen. Sajnos a pontos beállításokat nem ismerem, de a gugli biztos segít.
http://ntmaci.inf.elte.hu/~szerda/nt/992/pentek/boot/hibaelharitas.html

kedd aug. 01, 2006 15:06
arany tag

Hozzászólás 
Már kutakodok, sorban hívom az ismerőseimet, de eddig még mindenkinek kisebb W-os vagy ugyanilyen márkájú van. De nem adom fel!

hétf. júl. 31, 2006 8:07
a fórum lelke

Hozzászólás 
Azért egy próbát megérne egy normális táppal. Nem tudsz valakitől kölcsönkérni?

vas. júl. 30, 2006 20:53
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
arany tag

Hozzászólás 
A BIOS-ban erre 2 lehetőség van: RAID vagy SCSI Card
SCSI Card-ra van állítva, hogy sima egyszerű önálló vinyóknak tekintse őket. RAID beállítással is próbálkoztam már, de mindegy volt neki, ugyanaz volt a jelenség!

vas. júl. 30, 2006 20:09
arany tag

Hozzászólás 
Én is arra gyanakszok hogy a BIOS setupban be va kapcsolva a RAID mód, ezért a két HDD-t úgy akarná kezelni, de eltéréseket tapasztal ezért behal a rendszer. Persze ez csak egy gondolat...

vas. júl. 30, 2006 16:58
arany tag

Hozzászólás 
A vezérlőkártyára már én is gondoltam.
Nem fog sebességcsökkenést okozni, ha nem közvetlenül az alaplap SATA vezérlőjét használom?

szomb. júl. 29, 2006 9:12
gyémánt tag

Hozzászólás 
A BIOS-ban van opció a RAID vezérlésre? Lehet, hogy az a gond, de erre nagyon nem mernék megesküdni. Ha tudsz, kérj kölcsön egy SATA vezérlő kártyát, és próbáld ki azzal, hátha. Amit én le tudok eddig szűrni, az a következő: vagy kompatibilitási gondok vannak (a vezérlő és/vagy a 2 vinyó üti egymást), vagy lehet, hogy hibás az alaplap. Én inkább erre tippelnék. :(
Ez nem szentírás, csak ennyi adatból NEKEM ez jön le.
Várj még kicsit, hátha előáll valaki egy jobb ötlettel, mindenesetre a SATA vezérlőkártyát próbáld ki, ha van rá módod.

szomb. júl. 29, 2006 9:03
arany tag

Hozzászólás 
A régebbi driverrel - ez volt az alaplaphoz adott driverCD-n - is próbáltam, és letöltöttem újabbat is. Azzal sem megy.

Az eredeti BIOS-ával nem ismerte fel már bootoláskor sem az új vinyót. BIOS-t kellett hozzá frissítenem. Azzal bebootol, de a Windows lehal indulás közben a 2 vinyóval egyszerre.

Tegnap kihúztam minden zavaró tényezőt, ami eszi az áramot, floppyt, tunerkártyát, videókártyát (betettem egy olyat, aminek passzív hűtése van), de így sem megy. Szóval szerintem a táp ad elég áramot. Abban igazatok van, hogy jobb egy jobb táp, de a jelen esetben szerintem nem ez a szűk keresztmetszet.

Ha elindítom a gépet a régebbi vinyóval, és amikor felállt a windows, akkor nyomom rá a másik vinyót (a tápja addig is be volt dugva, csak a SATA kábel nem), bedugom a SATA kábelt, egyből felismeri a vinyót, és szépen tud egymás mellett dolgozni a 2 vinyót. Tudok egyikről átpakolni a másikra, egyszóval úgy látszik, minden rendben. Amint viszont újraindítom, újra előhozza a kék halál szindrómát.
Kikapcsoltam a rendszerhiba esetén történő újraindítást, és így megláttam, hogy mi van a képernyőn. Merevlemez-gondokat ír, hogy vegyem ki, lépjek kapcsolatba a gyártóval. Hozzak új vezérlőt, meg ilyenek. (DE HA MENET KÖZBEN DUGOM RÁ, AKKOR MEGY!)
Ezt nem értem.

Ja, és van valami különbség az alaplapon a két SATA csatlakozó között?
Az egyikre SATA_RAID1, a másikra SATA_RAID2 van írva. Az új vinyó csak akkor óhajt elindulni önmagában, ha a 2-es számú csatlakozóra van téve. Egyébként nem találja a vinyót bootoláskor.

szomb. júl. 29, 2006 7:19
a fórum lelke

Hozzászólás 
Sparow2 írta:
Alaplapi driverből próbáltál keresni újabbat, mint amid van?

Vagy régebbit!

pén. júl. 28, 2006 19:41
gyémánt tag

Hozzászólás 
Alaplapi driverből próbáltál keresni újabbat, mint amid van?

pén. júl. 28, 2006 16:44
arany tag

Hozzászólás 
Ha bármelyik vinyót csak egyedül dugom be (nem dugom be a másikat), akkor elindul a gép vele, bármelyik vinyóról van szó. Egyedül elindul a 120-as is, és a 160-as is! Így tudtam rájuk rendszert tenni.

Viszont ha úgy indítom el, hogy mindkét vinyó rá van dugva, akkor WindowsXP indulóképernyő közben kék halál és reboot. Akármelyik vinyó van elől.

pén. júl. 28, 2006 14:59
ezüst tag

Hozzászólás 
Megyo írta:
friss volt a rendszer, egy fél órával a próbálkozások elõtt telepítettem fel.

Ezek jók-e?
http://www.depo.hu/?pn=product&c_main=6 ... p_id=33990
http://www.depo.hu/?pn=product&c_main=6 ... p_id=21135

Nem egészen értem, hogy tudtál rendszert telepíteni ha nem indul el a gép?

pén. júl. 28, 2006 13:54
a fórum lelke

Hozzászólás 
ezt érdemes megnézni:
http://forum.terminal.hu/viewtopic.php?t=27349

Én FSP párti vagyok, de az A+GPB, Antec, Aopen, Athena Power , Chieftec- Sirtec, Coba, Coolermaster, Coolink, Coolmax, Enermax, Enlight, EPower, HighPower, Hi-Q, Hi-Val, Lead Power, OCZ, CMCIS,
PC Power & Cooling, Powerman, Sparkle, SuperFlower, Tagan, Thermaltake, Vantec, Zalman
tápjai is említésre méltóak.

pén. júl. 28, 2006 13:53
arany tag

Hozzászólás 
friss volt a rendszer, egy fél órával a próbálkozások előtt telepítettem fel.

Ezek jók-e?
http://www.depo.hu/?pn=product&c_main=6 ... p_id=33990
http://www.depo.hu/?pn=product&c_main=6 ... p_id=21135

pén. júl. 28, 2006 13:22
ezüst tag

Hozzászólás Re: Két SATA vinyó egymás mellett - Nem RAID-ben!
[quote="Megyo"]Sziasztok!

Egy másik fórumon már kérdeztem, de senki nem tudja a választ.
A problémám a következõ:

Két SATA vinyóm nem fér meg egymás mellett.
ASUS A7N8X-E Deluxe alaplaphoz kapcsolódik egy 120 GB-os Maxtor és egy 160 GB-os Seagate (ST3160812AS - ez lehet, hogy SataII)
Mindkettõn van egy friss WinXPprof rendszer telepítve.
Ha csak önmagában van valamelyik, akkor simán feláll a rendszer.
Ha bedugom mindkettõt, akármelyiket is teszem elsõdlegesnek (0-ás vagy 1-es pozícióba), mikor elindulna az XP, a WindowsXP logo közben (amikor fut a kis kék csík), egy általános védelmi hiba jellegû kék képernyõt villant be és újraindul a gép. Nem látom, hogy mi van írva a kék képernyõre, mert csak egy tizedmásodpercre villan fel.
Csinálja ezt úgy, hogy bármelyiket dugom bármelyik SATA csatira, kék halál.
Önmagában mindkettõ elindul.

Már próbálkoztam azzal, hogy a 120-asról elindítom a Seagate DataWizzard progit, de amikor kéri, hogy indítsam újra a gépet, és dugjam be az új Seagate meghajtót (160-as), ugyanúgy kékhalál és reboot.

Csökkentett módban sem indul el. Fekete képernyõ, villog a kurzor, aztán reboot.

Nem RAID-ben akarom használni õket, csak szépen egymás mellett, mint rendszervinyó és mentésvinyó.

Szerintetek mi lehet a baja? Jumpereléssel is próbálkoztam már, hátha a SataII sebességgel van baja. Lekorlátoztam, de így sem megy. Mondjuk ha egyedül van a 160-as, simán egyszerû SATA-nak látja, nincs vele semmi gond.

De nekem kéne mindkettõ egyszerre.

Valami ötlet?[/quote

Én újratelepíteném az egész rendszert, szerintem ennyi az egész.

pén. júl. 28, 2006 12:53
platina tag

Hozzászólás 
Én is a Chieftec-re szavazok.Nagyon kis cucc.

pén. júl. 28, 2006 11:27
Moderátor

Hozzászólás 
Archon írta:
...
De majd jön egy tápszagértő
...

Ha már a táp szagját kell megérteni, az nagyon nem jó :)

pén. júl. 28, 2006 8:56
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Lehetőleg 400W fölötti tápot keress, én Chiefteket használok, ezek megbízhatóak nagyon. Amit még jó, az a Thermaltake, Q-tec. Biztos van még más jó táp is, de ezek azok, amik általában vannak egy igényes sztech boltban. Az áruk nem olyan barátságos, mint egy Codegen vagy hasonló olcsó tápnak, de hidd el, hogy megéri a plusz pénzt, több okból is. Először ott van az, hogy nem kell rettegnde, hogy egy táphiba miatt ugrik a teljes rendszered, mert ha ezek közül valamelyik meghal, nem valószínű, hogy mást is elvisz magával. Aztán meg a gép teljesítményén is látod majd, hogy sokkal stabilabb, megbízhatóbb. Még annyit tennék hozzá, hogy írták egy másik topicban is, hogy pl a Chieftek 410 W-os tápja hibás lehet, a készenléti áramkörrel vannak gondok, lehetőleg ne 410 W-os modellt válassz! :) De majd jön egy tápszagértő, és elmondja, hogy pontosan mi a tényállás. :)

pén. júl. 28, 2006 7:46
arany tag

Hozzászólás 
Mit ajánlotok? Táp témában nem vagyok otthon...

pén. júl. 28, 2006 7:33
a fórum lelke

Hozzászólás 
Akkor a helyedben kölcsön kérnék egy normális tápot és megnézném azzal.

csüt. júl. 27, 2006 20:43
arany tag

Hozzászólás 
CODEGEN SOWAH 400X

csüt. júl. 27, 2006 20:23
Moderátor

Hozzászólás 
És milyen márkájú az a 400W-os táp?

csüt. júl. 27, 2006 18:44
arany tag

Hozzászólás 
400W-os táp van a gépben, és mindkét vinyóra SATA-s tápcsatlakozó van dugva. De próbáltam már a sima tápcsatlakozóval is. Mármint a 160-ason nem, mert azon csak a SATA-s tápcsati van.
A SATA2-es vinyókon nem azért van jumper, hogy esetlegesen le lehessen őket korlátozni SATA1 sebességre, ha az alaplap esetleg nem bírja el?

csüt. júl. 27, 2006 17:52
a fórum lelke

Hozzászólás 
Bocs nem akarlak lámának nézni, de más kábelekkel próbáltad már??
SATAII-esen nincs jumper(SATA1<->SATA2).
Nem lehet hogy kevés a táp? Nálam volt ilyen igaz PATA vinyókkal.

csüt. júl. 27, 2006 17:19
arany tag

Hozzászólás 
BIOS frissítés megvolt tegnapelőtt. Leszedtem a netről a legeslegújabbat. Amíg nem frissítettem a BIOS-t, fel sem ismerte a 120GB-nál nagyobb SATA vinyókat. Más ötlet?

csüt. júl. 27, 2006 13:33
Moderátor

Hozzászólás 
BIOS frissítés?
A kék képernyő utáni automatikus újraindulást ki lehet kapcsolni a Rendszer tulajdonságai között, bár nem hiszem, hogy túl sok infóval szolgálna ezúttal.

csüt. júl. 27, 2006 13:26
arany tag

Hozzászólás Két SATA vinyó egymás mellett - Nem RAID-ben!
Sziasztok!

Egy másik fórumon már kérdeztem, de senki nem tudja a választ.
A problémám a következő:

Két SATA vinyóm nem fér meg egymás mellett.
ASUS A7N8X-E Deluxe alaplaphoz kapcsolódik egy 120 GB-os Maxtor és egy 160 GB-os Seagate (ST3160812AS - ez lehet, hogy SataII)
Mindkettőn van egy friss WinXPprof rendszer telepítve.
Ha csak önmagában van valamelyik, akkor simán feláll a rendszer.
Ha bedugom mindkettőt, akármelyiket is teszem elsődlegesnek (0-ás vagy 1-es pozícióba), mikor elindulna az XP, a WindowsXP logo közben (amikor fut a kis kék csík), egy általános védelmi hiba jellegű kék képernyőt villant be és újraindul a gép. Nem látom, hogy mi van írva a kék képernyőre, mert csak egy tizedmásodpercre villan fel.
Csinálja ezt úgy, hogy bármelyiket dugom bármelyik SATA csatira, kék halál.
Önmagában mindkettő elindul.

Már próbálkoztam azzal, hogy a 120-asról elindítom a Seagate DataWizzard progit, de amikor kéri, hogy indítsam újra a gépet, és dugjam be az új Seagate meghajtót (160-as), ugyanúgy kékhalál és reboot.

Csökkentett módban sem indul el. Fekete képernyő, villog a kurzor, aztán reboot.

Nem RAID-ben akarom használni őket, csak szépen egymás mellett, mint rendszervinyó és mentésvinyó.

Szerintetek mi lehet a baja? Jumpereléssel is próbálkoztam már, hátha a SataII sebességgel van baja. Lekorlátoztam, de így sem megy. Mondjuk ha egyedül van a 160-as, simán egyszerű SATA-nak látja, nincs vele semmi gond.

De nekem kéne mindkettő egyszerre.

Valami ötlet?

csüt. júl. 27, 2006 12:51
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 44 hozzászólás ]