|
Szerző |
Üzenet |
vackor
gyémánt tag
|
Re: Windows 11 tapasztalatok
vackor írta: Nem tudom melyiket hagytam meg végül, de ezek szerint meg kell néznem, ha nem akarok ezzel is pofára esni. Hűha. A legtöbb fájl október 5-i, kivétel a boot.wim és install.esd, ezek december 13. Azt hiszem csinálok egy új telepítőt.
|
szer. jan. 01, 2025 14:27 |
|
|
TargeT
a fórum lelke
|
|
kedd dec. 31, 2024 12:04 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Laci_L írta: Vastaps! Szerintem is megérne valami díjat. Én meg csodálkozom azon, hogy egy frissítés elqrja az éppen feltelepített oprendszert... nbela írta: Van nekem lementve egy Win11_24H2 telepítő ISO 2024.11.07 file dátumokkal. Gondoltam leszedek egy frissebbet a hivatalos letöltő oldalról. És amit most szedtem le, abban meg 2024.09.06 file adatok vannak Persze a cikk is ezt írja Van egy flash drive, amire felraktam a Ventoy-t meg különböző oprendszer telepítőket (ISO). Feltűnt, hogy Win11 24H2-ből többféle is van. Nem tudom melyiket hagytam meg végül, de ezek szerint meg kell néznem, ha nem akarok ezzel is pofára esni. Egyébként nem feltétlenül szükséges újratelepíteni az egész rendszert. Ha a Microsoft kiad egy javítást, amit nem a WU-en keresztül terjeszt, hanem egy normális, weboldalukról letölthető fájlként, azzal helyrehozható lenne. Ez nyilván nem automatikusan történne, de még mindig egyszerűbb és gyorsabb lenne.
|
kedd dec. 31, 2024 11:53 |
|
|
nbela
gyémánt tag
Csatlakozott: pén. aug. 06, 2004 22:20 Hozzászólások: 3587 Tartózkodási hely: Miskolc
|
Laci_L írta: Adalék a Win11 problémákhoz: Kód: https://hvg.hu/tudomany/20241230_microsoft-windows-11-24h2-update-hiba-frissitesek-telepites?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Facebook#Echobox=1735578549 Ezzel a linkkel most lebuktattad magad! Nem is a HVG Tech rovatát olvastad, hanem a fészről linkelődtél oda Van nekem lementve egy Win11_24H2 telepítő ISO 2024.11.07 file dátumokkal. Gondoltam leszedek egy frissebbet a hivatalos letöltő oldalról. És amit most szedtem le, abban meg 2024.09.06 file adatok vannak Persze a cikk is ezt írja
|
kedd dec. 31, 2024 9:07 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 11975 Tartózkodási hely: Budapest, Solymár
|
|
kedd dec. 31, 2024 7:17 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Persze, meg bevezetik az inkrementális frissítést, hogy jóval kisebbek legyenek a letöltendő csomagok... Jó érzés, hogy "élőben" kísérleteznek rajtunk. Ha a főnökömnek azt mondanám, menet közben lemódosítom a produktív rendszert, kitépné a haját. Meg az enyémet is.
|
kedd dec. 31, 2024 0:04 |
|
|
TargeT
a fórum lelke
|
Az előtelepített Win11 Home-on úgy tűnik már nem működik nálam sem a csak gombnyomásra frissítés letöltés a WU-ról. A Home-nál csak registryből lehet aktiválni a funkciót, de hiába adtam hozzá a .reg fájlt, úgy tűnik nem veszi figyele. Pro-nál még jó volt persze. De a Win10-en tuti. Voltak hírek arról, hogy valamelyik verziótól kisebbek lesznek a letöltendő patchek, illetve csak azt tölti le, ami hiányzik. Az is volt, hogy az újraindításra se lesz majd szükség, csak jóval ritkábban. Ezek hogy állnak most? Mintha lett volna valami gubanc is pont ebből kifolyólag.
|
hétf. dec. 30, 2024 20:19 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Nekem is a nyomtatás volt az egyik ok, ami miatt elegem lett a Windowsból. Volt egy Samsung nyomtatóm, ami egyik verzió frissítésnél megszűnt működni. Nem törlődött ugyan, de újratelepíteni sem lehetett, még a driver telepítőt sem engedte elindulni a Windows, mert szerinte nem kompatibilis. Valami Microsoft által kreált univerzális driverrel lehetett használni, de elég körülményesen. Rendszeresen újra kellett konfigurálni még a nyomtató gyártóját, konkrét típusát, papírméretet is.
A másik fő ok a kezelhetetlen Windows Update. Imádom amikor csak úgy elindul a háttérben, nem érdekli mit csinálok éppen. Oké, lehet halogatni a frissítéseket, de a telepítésük botrányosan sz×r. A csomagok nagyok, főleg a "mindent bele!" kumulált frissítések, lassú a telepítésük, pörgetik a processzort és a hűtést mint az állat, és persze a bónusz újraindítás a hab a tortán.
|
hétf. dec. 30, 2024 8:57 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 11975 Tartózkodási hely: Budapest, Solymár
|
TargeT írta: ... A HP nyomtatót nemigen értem. Kivették a drivert, vagy mi történt? ... Eltűnt az "Eszközök és nyomtatók közül. Újra kell rakni az egész nyomtatót, elég macerás. Értem.
|
hétf. dec. 30, 2024 7:24 |
|
|
nbela
gyémánt tag
Csatlakozott: pén. aug. 06, 2004 22:20 Hozzászólások: 3587 Tartózkodási hely: Miskolc
|
Laci_L írta: nbela írta: Nekem a laptopom és az asztali gépem szerencsés, nincs bajuk a Win10/24H2 váltással... ... Hagytam a csudába a Win10-el ... Ezeken a helyeken nem Win11-et akartál írni? nincs bajuk a Win10/24H2 váltással...nincs bajuk a Win10-ről 24H2-re váltással... Hagytam a csudába a Win10-elMivel sikertelen volt a Win11 telepítés, hagytam a csudába és maradt a Win10 - egyelőre
|
hétf. dec. 30, 2024 3:25 |
|
|
TargeT
a fórum lelke
|
Laci_L írta: 4-5 GB-tal nagyobb helyet foglal. A megjelenése, beállításai mások. A HP nyomtató eltűnt. A többit már elfelejtettem, nem most vacakoltam vele. Oké, nem vitatni akarom egyáltalán, de úgy látom engem ez nem érint. Az, ha nagyobb helyet foglal, az neked tényleg gond, nyilván a rendszeres partíciómentéseidnél nem jön jól, még tömörítetten sem. Engem annyira ez nem zavar, ha ennyivel tényleg nagyobb. A 250 GB-os partíción elfér kényelmesen, kicsit nagyobb % lesz foglalt. Más megjelenés, beállítás? Milyen legyen? Csúnyább nem lett szerintem. Tök ugyanaz nem lehet, ha módosítottak, pluszt raktak bele, meg mondjuk a régi stílusú beállításokat is mindig gyomlálni akarják, de nem igazán sikerült még megszabadulniuk tőle. Ha megtalálom a beállítást, majd mindegy, hogy hol van. Be lehet írni a keresőbe, hogy mit akarok. Vagy zongorázom végig a menüket értelem szerint. Annyira totál vakon én nem szoktam, meg nem is biztos, hogy emlékszem egy korábbira. Mindig szokni kell az újat. A HP nyomtatót nemigen értem. Kivették a drivert, vagy mi történt? Nem lehet nyomtatni egyáltalán HP-vel - mondjuk az furcsa lenne -, vagy csak néhány típusával? De szerencsére engem ez sem érint. Ezek szerint nekem tökmindegy az egész, olyan, ahogy megcsinálták.
|
vas. dec. 29, 2024 21:38 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
TargeT írta: Laci_L írta: Kész röhej, amit összehordtak benne. Konkrétan mire, mikre gondolsz? ... 4-5 GB-tal nagyobb helyet foglal. A megjelenése, beállításai mások. A HP nyomtató eltűnt. A többit már elfelejtettem, nem most vacakoltam vele. Ha visszatérek rá, felírom, és jelentkezek nbela írta: Nekem a laptopom és az asztali gépem szerencsés, nincs bajuk a Win10/24H2 váltással... ... Hagytam a csudába a Win10-el ... Ezeken a helyeken nem Win11-et akartál írni?
|
vas. dec. 29, 2024 20:19 |
|
|
nbela
gyémánt tag
|
Volt egy hardveres szívásom a Win10/Win11 váltáskor. Asztali gépen Wireless fejhallgató használatához anno vettem egy NoName USB Dongle adaptert. Driver nem kellett hozzá, a Win10 saját beépített driverét használta. Win11 alatt ugyan ez az ősi driver települt és 20-30 percenként ledobta a fülest. Hosszadalmas Win10-Win11 tesztelés, csak a 11 alatt rossz. Beállítás nem segített, újabb drivert meg nem találtam. PID eszközazonosítóra is rákeresve csak egy XP drivert találtam. Végül kerestem egy olyat, aminek van gyári supportja, letölthető Win11 drivere, és számos pozitív értékelése az árukeresőn. Végül is a TP-Link UB500 lett a nyerő adapter, amelyikkel újra el lehetett felejteni a Bluetooth kapcsolat létezését. Csak feltesszük a fülest oszt szól.
|
vas. dec. 29, 2024 10:39 |
|
|
nbela
gyémánt tag
|
Nekem a laptopom és az asztali gépem szerencsés, nincs bajuk a Win10/24H2 váltással. Nekem volt bajom, hogy sok apró beállítási funkciót alig találtam meg. És ha meg is találtam, egyiket-másikat pár nap múlva már elfelejtettem . Egy külön partíción megtartottam a Win10-et, egy másikon meg gyakoroltam a Win11-el. Az egyik tiszta telepítés után folyamatosan (hetekig) jegyzeteltem, hogy mit és hol állítottam be magamnak. Igaz én azt vallom, hogy az alkalmazásokat kell használni és tök mindegy milyen oprendszer van alatta. De azért csak nem nyugodtam addig, míg az oprendszer beállítása is meg nem történt az igényeim szerint. Amikor már végleges lett, akkor töröltem a Win10 partíciókat. És ha 11-et telepítek ismerősöknek, akkor 10-20 perc alatt felszalad a rendszer, és további 1-2-3 óra míg végigmegyek a TXT beállításokon meg felteszem a szükséges appokat. Van még egy Asus i3-7020 laptop Win10-el a hálószobában. Ezzel még nem próbálkoztam, megvárom, míg a 24H2 dolgai csendesednek. Egyik lányomnak van egy Asus Ryzen 3 laptopja. Ez viszont szívás. Még a 23H2-vel próbálkoztam és a driverezés é az alkalmazások felpakolása után a boot közben random kékhalálozott. Win10-el semmi baja. Ezzel azt kellett volna csinálni, hogy a telepítések egyes fázisaiban megállni, visszaállítási pontot készíteni, és 5-10 újraindítással tesztelni. Aztán kicsit kiengedni a netre, hogy szívjon pár drivert, oszt megint elzárni a csapot és tesztelgetni. Vagy gondolkoztam a boot naplózáson és abban mazsolázgatva összehasonlítani a sikeres és sikertelen boot folyamatot. Hagytam a csudába a Win10-el. Majd 2025 ősszel újrapróbálom. Lehet az addigi 24H2 vagy 25H2 már csuklás nélkül menni fog.
|
vas. dec. 29, 2024 10:23 |
|
|
TargeT
a fórum lelke
|
Laci_L írta: Kész röhej, amit összehordtak benne. Konkrétan mire, mikre gondolsz? Működik, lehet futtatni programokat, ahogy a Win10-nél is, a 23H2-nél is, és a 24H2-nél se volt semmi bajom e röpke kis idő alatt. De érdekelne, mi bosszantott fel benne annyira, ha Win11-ben még a 23H2 jobbnak tűnik neked.
|
vas. dec. 29, 2024 10:13 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
TargeT írta: ... Pedig már azt hittem, történt némi változás. Annyit írtál Win11 kalandokról ... Ha fogok váltani Win11-re, akkor sem a 24H2-re. Kész röhej, amit összehordtak benne. Mire a 23H2 támogatása lejár, addigra csak rendbe rakják. De ez most a távoli jövő.
|
vas. dec. 29, 2024 7:20 |
|
|
TargeT
a fórum lelke
|
Laci_L írta: Ezért maradok egyelőre a Win10-nél. Pedig már azt hittem, történt némi változás. Annyit írtál Win11 kalandokról. Idézet: Ha lejár a támogatás, tojok rá. Ezzel én is így vagyok. Egyelőre nem gondolom, hogy ráerőltetem a Win11-et olyan konfigra, amit nem támogat. Habár van az a mondás, hogy, soha ne mondd, hogy soha... Az igaz, hogy vannak Win11-es konfigjaim is. Az egyik Asus MiniPC éppen megfelel egy 8. generációs i5 procival, a másik véglet a Vivobook laptop a legfrissebb i9 Ultra 185h procival. Ha már tapasztalat, érdekes módon sokáig egyik Asus se frissìtett a Windows Update-ről 24H2-re. Egyáltalán nem jelezte, hogy lenne ilyen. Rebesgettek valami Asus specifikus, kompatibilitás miatti késleltetést, talán ezért. Én meg hagytam, hogy mi lesz, nem frissítettem pendrive-ról vagy .iso-ból. Azután egy december eleji frissítés felrakása és az újraindítás után a WU már feldobta a funkciórissítést a laptopnak. Nosza, legyen. Nem lett, nem települt valami hiba miatt kétszerre sem, visszavonta a frissitést. A hibaelhárítóval javítottam a WU-t, de már a telepítési asszisztenssel raktam fel a 24H2-t, azzal simán felment. A MiniPC-nek is jelezte már a WU, hogy van 24H2, és dettó nem települt onnan fel, csak az asszisztenssel.
|
vas. dec. 29, 2024 6:25 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
vackor írta: ... 3 éve jelent meg a Win11, ez még mindig elkapkodásnak számít? Amúgy én sem cseréltem volna le neki, ha nem döglődik a Win10. Ez inkább szomorú. összevissza variálnak, kapkodnak. Ha volt gondom a Win10-el, azt nagyrészt én toltam el. De van partíciómentésem, amit 1-2 havonta csinálok, később meg törlöm, de évente egy biztos hogy megmarad. Vagy valami nagyobb változtatásnál, mint pl. mostanában az új alaplap + processzor. Csak azt kell pótolni ami a visszaállítás után volt, erről meg egy listát vezetek. Úgyhogy nem nagyon lehet meglepetés. Az újra rakás egy tragédia lenne. A Win11-el futottam köröket, de egyelőre nem kell. Mi az, mi többletet nyújt nekem? Semmit. És ha már itt vagyok, BÚÉK mindenkinek.
|
szomb. dec. 28, 2024 20:56 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Laci_L írta: Nálam bevált módszer, hogy nem kapkodom el a váltást. 3 éve jelent meg a Win11, ez még mindig elkapkodásnak számít? Amúgy én sem cseréltem volna le neki, ha nem döglődik a Win10.
|
szomb. dec. 28, 2024 19:12 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
vackor írta: ... Tanulság? Szerintem megint csak annyi, hogy egyre trágyább lesz az egész Windows támogatás ... Ezért maradok egyelőre a Win10-nél. Nálam bevált módszer, hogy nem kapkodom el a váltást. Így van ez a XP óta. Sok szívást megspórolok, és az összegyűjtött tapasztalatokkal váltok. Ha lejár a támogatás, tojok rá. A Microsoftnál divat lett kifacsarodott ízlésű majmokat helyezni kulcs pozíciókba. Ezért lett olyan primitív a megjelenés, a felületek kezelhetősége, az elérések logikája. És ezért van pofájuk 70.000 licencdíjat elkérni. A nagy cégek meg kénytelenek kifizetni, mert nem vehetnek kulcsot az Ebay-en.
|
szomb. dec. 28, 2024 7:21 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Újabb Win11 gyöngyszem! Rokonom gépén részlegesen összehányta magát a Win10. Elkezdett felrakni egy frissítést, újraindult, elment 100%-ig, majd közölte hogy sikertelen volt a frissítés, és visszacsinálta. Csakhogy ezt újra és újra és újra eljátszotta minden egyes bekapcsoláskor. A "wushowhide.diagcab" segítségével lebeszéltem róla, de jött a következő összegző frissítés, ugyanezzel a hibával. Sajnos jártam már hasonlóan saját gépemen is, és csak komplett újratelepítéssel tudtam megoldani. Megbeszéltük, hogy itt is ez lesz a megoldás, de akkor már a Win11-et tenném fel. A Win11 IoT LTSC változatra esett a választás, mert az sokkal kevésbé kukacoskodó a hardverrel kapcsolatosan. Nem szükséges hozzá TPM, nem szükséges a SecureBoot sem (nem is tud ilyet a BIOS! UEFI boot van, de SB nincs). Vittem egy csere SSD-t, arra tettem fel a Win11-et. Simán ment. Telepítés és aktiválás után felraktam rá a szükséges dolgokat (Office, Firefox, VLC, stb.), átmásoltam a régi SSD-ről a szükséges fájlokat (Dokumentumok, Képek, stb.) és úgy tűnt minden rendben. Pár órával később talált egy frissítést, letöltötte, telepítette, újraindult. Ekkor derült ki, hogy a Windows egyes részei angol nyelvűre változtak. Nem minden, de pl. a Gépház teljes egészében, a Start Menü részlegesen, egyes Microsoft alkalmazások meg össze-vissza. A Számológép magyar volt, a Jegyzettömb angol. Tiszta káosz. Ez főleg azért probléma, mert a rokon egy szót sem tud angolul. Mi legyen? Átváltottam angolra az egészet, utána vissza magyarra, ugyanez a felemás helyzet. Megpróbáltam újratelepíteni a magyar nyelvi támogatást, de semmi változás. Órákat töltöttem el különböző próbálkozásokkal (DISM, SFC, PowerShell scriptek), teljesen eredménytelenül. Valamikor éjfél után megint elkezdett egy frissítést telepíteni, de olyan brutálisan lassan ment, hogy fél óra alatt kb. 1%-ot töltött le. Otthagytam, csináljon amit akar, én meg lefeküdtem. Reggelre fent volt a frissítés, reboot, és voilà! Visszajött a magyar nyelv! Ékes példája annak, hogy a Microsoft simán kiadja félkészen, teszteletlenül a frissítéseket, én meg teljesen hiábavaló próbálkozásokkal b***om el az időt, mert azt hiszem én rontottam el valamit. Bónuszként azért eltűnt jó néhány ikon a start Menüből, de ez nem annyira tragikus, mert ami kell az ki van tűzve a tálcára, az ikonokat meg majd visszarakom kézzel (most nem volt rá idő). Tanulság? Szerintem megint csak annyi, hogy egyre trágyább lesz az egész Windows támogatás. Lehetne ezt jól csinálni, de nem ez a gyakorlat. Kicsit félek is, hogy mikor hív újra, hogy gond van a géppel. A Win10 is problémás volt, és most a Win11 is. Ehhez kell hozzászokni?
|
pén. dec. 27, 2024 14:24 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Köszi, szerintem akkor ezt én is simán átugrom...
|
kedd nov. 26, 2024 8:07 |
|
|
nbela
gyémánt tag
|
A youtube-on jött velem szembe a fejlesztője. Megsasoltam a honlapot, megvontam a vállam oszt tovább léptem
|
hétf. nov. 25, 2024 23:56 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
vackor írta: Ezt esetleg próbálta már valaki? ... A Portable-t néztem, mert az installált kérés nélkül telepíti a Chocolataely programot. Nagy részét már más hasonlók tudják. Van benne némi reklámhordozás. Kipróbáltam virtuális gépen: A telepítő minden jelzés nélkül rak egy ikont a Start-ba. Először azt hittem, hogy nem is megy a telepítő. A Debloater, és más Util program nem működik (vagy nem látszik, nincs rákérdezés), a tálcára nem lehet lerakni. Nincs visszavonás (Undo). Van mit fejleszteni még, attól tartok.
|
hétf. nov. 25, 2024 16:59 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
|
hétf. nov. 25, 2024 11:51 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Ezt nem a Windows, hanem még a BIOS (EFI) írja ki szerintem. Két dologra tudok gondolni: 1. Duplán lett létrehozva a boot bejegyzés ugyanahhoz a Windows példányhoz 2. A telepítő csinált egy második EFI partíciót is, és az alaplap mindkettőn látja a Win Boot Managert.
Az 1. eset Linux alatt simán ellenőrizhető az efibootmgr paranccsal, Windows alatt nem ismerek ilyet. A 2. esetben meg valamilyen komolyabb partíció kezelővel megtalálod a két db FAT32-es partíciót, 100-500 MB mérettel.
Persze nem kizárt egy 3. eset sem.
|
szer. nov. 20, 2024 22:36 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
Furcsa dolgot tapasztaltam. Csináltam egy próba Upgrad-et a két napja megjelent Win11_24H2_26100_2083 telepítővel. A Media Creation Tool már csak ezt hagyja letölteni. Felment rendben, de egy furcsa dolgot látok a Boot-nál. Kétszer írja ki ugyanazt a Win Boot-ot. Ez meg mi lehet? Hol lehet a Win-ben? A régebbi Win11_23H2 Upgrade-nél nem volt ilyen, sőt sosem láttam ilyet. Megnéztem a C: partíciókat, ugyanaz a négy, mint eddig a Win-eknél.
|
szer. nov. 20, 2024 20:10 |
|
|
TargeT
a fórum lelke
|
Laci_L írta: Hogy lehet ezt letiltani? Majd akkor, ha én akarom? Nekem minden hotfix, vagy az ilyen főfrissités csak akkor megy fel, ha én ráböktem, hogy letöltés. Win10, Win11 dettó, ez egy egyszerű registry beállítás. Igaz ez csomagban működik, ha egyenként akarnék szemezgetni a frissítésekben, akkor nem bökök, hanem WuMgr, és ott egyenként bepipálhatom. Volt már erről szó szerintem, talán többször is. Sőt neked is volt valami hasonló hotfix letöltő programod.
|
hétf. okt. 14, 2024 17:50 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Nekem a Gépházban a Windows Update alatt felajánlotta. Nem magától frissített, nekem kellett rábökni a gombra, hogy elkezdheti.
|
vas. okt. 13, 2024 20:20 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
vackor írta: Tegnap frissülni kívánt a Windows 24H2-re ... Hogy lehet ezt letiltani? Majd akkor, ha én akarom?
|
vas. okt. 13, 2024 18:39 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Tegnap frissülni kívánt a Windows 24H2-re, én meg hagytam. Mérni kellett volna, de valami pofátlanul sokáig tartott. Szépen lassan elment 46%-ig, aztán vagy 20 percig szuttyogott valamit, utána megint szép lassan ment tovább. Újraindult és akkor kezdte meg a telepítést. Nem tudom meddig tartott, de nagyon sokáig, igen lassan mentek a százalékok. Többször is újraindult közben, de végül aztán csak sikerült.
De itt ugye még nincs vége, jött a szokásos szivatás, hogy amikor belépnél, akkor még mindig telepítget ("Hamarosan elkészülünk"), ráadásul ezt megcsinálja minden felhasználónál külön.
"Örömmel" láttam, visszahozták azt a praktikus dolgot, hogy a telepítő másolatot készít a rendszerről, és a régi ott virít a Windows.old mappában, lefoglalva úgy 30 GB-ot. Persze ki lehet takarítani, ha nem kell visszaállítani a régi rendszert.
Ránézésre nagy változások nincsenek. A látatlanban is gyűlölt "Felidézés" sehol (nincs NPU), és a Bitlockert sem kapcsolta be. A többi apróságot meg majd meglátjuk működés közben, bár most már elég ritkán használom a Windows-t.
|
vas. okt. 13, 2024 17:48 |
|
|
TargeT
a fórum lelke
|
Az a gyanús, ami nem gyanús. (A tanú) Kell ide mindig valami hiba. Nekem még nincs telepítve. Letölteni letöltöttem ugyan az MCT-vel, de a Windows Update még csak a 23H2 frissítéseket hozta az Asus PN60-on. Hagytam, ráér.
|
szomb. okt. 12, 2024 5:22 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
|
pén. okt. 11, 2024 20:34 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
SSE4.2-vel jött ki már a legelső generációs Core i széria is, szóval a 2009-2010 és ez utániakkal ilyen probléma nem nagyon lehet. Azon persze lehet agyalni, hogy hivatalosan miért csak a 6-7 éves procikat akarják támogatni, de mindkét álláspont védhető és támadható. Nekik nyilván sokkal kényelmesebb így, meg lehet hivatkozni a felhasználói élményre, biztonságra, stb. De valóban luxus lenne emiatt kihajítani olyan gépeket, amiken gond nélkül futhatna a 11.
Én is használtam egy ideig egy gen4-es gépen, játékra is, semmi gond nem volt vele. Sőt, egy Core2 procis gépen is, amin most már nem működne, de nem a sebessége miatt.
Szerintem ebből ugyanaz lesz, amit már többször is láthattunk: Nagyon sokan továbbra is a Win10-et fogják használni, miközben magasról tesznek rá, hogy nem jönnek frissítések és javítások hozzá. A programok futni fognak továbbra is, és sokaknak ez a lényeg. És bizonyos szempontból még érthető is.
|
szer. okt. 09, 2024 12:44 |
|
|
nbela
gyémánt tag
|
Nagyon hangzatos, búlvárszagú a cím: Nem lehet felrakni a legújabb Windows 11-et a nem támogatott gépekreMa is telepítettem i3-4170 gépre a Rufussal. Rufus köszöni szépen, jól van, semmi baja. Ezeket a nem támogatott gépeket külön kellene választani. 1.) Nem támogatott az a proci, amire a MS azt mondja, hogy nem akarjuk támogatni. Ilyenek pédául a gen 8-nál régebbi Intel procik. Némelyik gen 7 proci is bekerült a kivételezési listába. De például az i3-4170 masszívan nem támogatott. És ebben segít a Rufus, hogy az ilyen gépekre is fel lehessen telepíteni a Win11 rendszert. A 24H2-t is! 2.) A 24H2 verzióban az MS elkezdett olyan utasításkódokat alkalmazni, amelyeknek a végrehajtásához a processzornak támogatni kell az SSE4.2 utasításokat. Amelyik proci ezt nem tudja, az fizikailag nem tudja működtetni a 24H2 oprendszert. Nem tudom, hogy ezek milyen ős régi processzorok lehetnek? A gen 4 intel például támogatja. Ami meg meg nem támogatja, az szerintem olyan ócska proci lehet, hogy már csak a padláson lehet esetleg ilyet fellelni. Szóval szerintem érdemben semmi nem változott, csak sikerült egy újságcikkel ismét arra terelni az embereket, hogy vegyenek, vegyenek vegyenek újabb és újabb gépeket. Gyorsan, gyorsan, mert különben nem fog menni a gépe és itt a világvége...
|
kedd okt. 08, 2024 23:00 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Én lefuttattam PowerShell alatt is, ugyanúgy futtatható a cmd fájl. Ha viszont kimondottan PowerShell scriptet akarsz írni (*.ps1), azt külön engedélyezni kell, illetve egy ideje digitális aláírás is kell hozzá.
|
vas. okt. 06, 2024 21:36 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
vackor írta: ... futtatás rendszergazdaként, és teszi a dolgát. Most tényleg teszi. Mindig Admin joggal volt indítva (a parancsikon > Spec helyen bepipálva). Teleírta a CMD ablakot hibaüzenettel, kár hogy nem csináltam képet. Most megy, bár azonnal lefut, mert nincs mit csinálnia. Pont futott az Update, és még nem volt újraindítás, lehet hogy ez volt a baj. De azért (hadd tanuljak) hogy kellene megírni a PoweShell-re ezt a parancssort? És úgy, hogy ne akadjon el a második sornál.
|
vas. okt. 06, 2024 19:32 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Kipróbáltam. Bemásoltam a kódot egy cmd fájlba, elindítottam parancssorból (nem powershell), nem ment. Elindítottam emelt szintű (admin) parancssorból, úgy simán. Ugyanezt csinálta powershell alatt is: csak admin jog esetén futott, anélkül nem. Szóval jobb klikk a cmd fájlon, futtatás rendszergazdaként, és teszi a dolgát.
|
vas. okt. 06, 2024 18:50 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
vackor írta: Kicsit beszigorított a Microsoft... Várható volt. Szerencsére engem már nem érint. De van egy új kérdésem. Én nem vagyok otthon a cmd szerkesztésben. A Win11-ben már nem futtatható a CMD ablakban a Dism.exe /online /Cleanup-Image parancs. Csak a PowerShell-ben futtatható (Admin). Hogy tudnám átalakítani a .cmd fájlt úgy, hogy ne kelljen először futtatni a PowerShell-t, és abba bemásolni soronként a parancsokat. Mert ráadásul a második sor csak akkor indul el, ha Enter-t nyomok. Megy így is, csak kényelmetlen. Az eddigi parancs tartalma, ezt kéne módosítani. Ha egyáltalán a .cmd kiterjesztés jó. Kód: @echo off Dism.exe /online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup Dism.exe /online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup /ResetBase echo: echo Press any key to exit. pause >nul exit /b
|
vas. okt. 06, 2024 17:36 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
|
vas. okt. 06, 2024 15:01 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Gratula! Akartam írni csak nem volt rá időm, hogy van valami PC Health Check, ami tételesen végignézi mikkel lehet probléma. Telepített programokat és a hardvereket, illesztőprogramokat is. Így most már tárgytalan.
|
szomb. okt. 05, 2024 20:42 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
MEGVAN! Telesírtam a fórumot, hogy nem megy rá a Win10-re a Win11. Miután volt egy teljes hardver csere, és ez már bőven kompatibilis a Win11-el, gondoltam, teszek még egy próbát. 25 perc helyett 8 perc alatt ráment, végigcsinálta, és jó lett. A különbség, hogy az eredeti MS telepítőt használtam, nem a Rufus által módosítottat. Az már nem fog kiderülni, hogy avval is felment volna, mert abbahagytam a tökölődést. Jó, és kész. Már csak a Win11-el kell megvívnom. Hab a tortán, hogy a partíció 2 GB-al kisebb lett, pedig azt vártam, hogy jóval nagyobb lesz, mint a Win10. Van egy érdekesség: az új alaplapon már nem megy a régi Intel Driver & Support Assistant. Van egy új találmánya az Intelnek, a Intel_gfx_win_101.6078_101.5736.exe ami 1,5 GB, mire települ 5 GB lesz. Kész röhej egy nyamvadt alaplapi videokártyához. Más nincs. A régi driver installer 3 MB volt.
|
szomb. okt. 05, 2024 19:17 |
|
|
TargeT
a fórum lelke
|
Miért nem vagyok meglepve? Ahogy nézem, nem leszek érintett, ha felpakolom az új verziót.
|
csüt. okt. 03, 2024 8:07 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Úgy látszik most már ez lesz az alapállás.
|
csüt. okt. 03, 2024 8:02 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
vackor írta: ... Hibás a telepítő? Bekavar valami más? Vírusirtó vagy ilyesmire gondolok. Nem túl valószínű, de hát ki tudja. Eredeti MS telepítő, a Rufus-al módosítva. De próbáltam más telepítőkkel is, pl 21H2 angol, avval sem jó. Az antivírus, meg a nyomtató volt Uninstall, de nem változott.
|
vas. szept. 22, 2024 18:04 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Laci_L írta: ...LoadDllServer(C:\$WINDOWS.~BT\Sources\ReplacementManifests... Nézegetem a hibaüzeneteket, hátha ki lehet hámozni belőle valamit. Az elég érdekes, hogy az olyan mappa neveket, mint $Windows.~BT, $Windows.~WS, stb. a telepítő hozza létre ideiglenesen. Hogy lehet, hogy aztán nem talál meg ott a fájlokat? Hibás a telepítő? Bekavar valami más? Vírusirtó vagy ilyesmire gondolok. Nem túl valószínű, de hát ki tudja.
|
vas. szept. 22, 2024 10:52 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
vackor írta: ... Lehet, kicsit elkéstem vele, de ha bevállalsz még egy próbát ... Nincs értelme. Ha önmagát felültelepítve is rossz maradt, akkor valami olyan bújik el valahol, amit soha az életben nem talál meg senki. Legfeljebb Bill Gates, De arra nincs esély. Köszi.
|
szomb. szept. 21, 2024 19:46 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Laci_L írta: ... hanem a 22H2-t, és ha menne, arra a 23H2-t. Az a baj, hogy már nincs meg Lehet, kicsit elkéstem vele, de ha bevállalsz még egy próbát, akkor: https://oprend.hu/letoltesek/398/windows-10-retail
|
szomb. szept. 21, 2024 17:09 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
nbela írta: ... Nekem ez a kedvenc letöltési helyem: ... Köszi, elteszem jobb időkre. Az a helyzet, hogy közben sikerült letölteni egy Win11 21H2 angol telepítőt. Nagyon szigorú volt, nem is hagyta megtartani (bepipálni) a telepített programok megtartását, csak azt ajánlotta fel, hogy megtartja a személyes adatokat, vagy új telepítés. Hagytam, tartsa meg amit akar. Hát ez is berosált 20%-nál. Azaz nem a telepített programoktól, vagy azok drájvereitől van a baj, hanem a Win10-ben van valami. Ami különben szépen fut, és naprakész. Attól tartok, hogy most adtam fel, köszi mindenkinek a segítséget. Így már régen estem arcra, pedig nem szívesen adok fel semmit sem.
|
szomb. szept. 21, 2024 15:58 |
|
|
nbela
gyémánt tag
|
Hú! Ezzel a sok munkával már egy tiszta telepítés is elkészült volna... Laci_L írta: sehonnan sem tudom újra leszedni, mindenütt csak a 23H2 van. Van erre ötletetek? Nekem ez a kedvenc letöltési helyem: https://massgrave.dev/És van ott egy link a régebbi verziókra is: https://os.click/
|
szomb. szept. 21, 2024 8:58 |
|
|