Szerző |
Üzenet |
Kozmonauta
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 226 Tartózkodási hely: Budapest
|
Ebbol is lathato, hogy mindegyik szines kijelzonek szuksege van feher szinu hatterfenyre amelyik a szinszures elven mukodik (tahat nem OLED) csak abban kulonboznek, hogy valamelyik aktiv hatterfenyt hasznal (backlight) a tobbi pedig a visszavert fenyt hasznositja ergo kevesebb energiat hasznal..
|
hétf. ápr. 19, 2004 13:26 |
|
|
NightLord
ezüst tag
|
Mindenesetre a lényeg a következõ:
van transmissive kijelzõ, amely háttérvilágításos, és napfényben nem látható, ilyen van a notebookokban.
van reflective, amely annál jobban látható, minél több fény esik rá, ezért nincs háttérvilágítása, csak elõtérvilágítása, de az sem szükségszerûen, mert sima szórt fényben is többé-kevésbé látható.
a kettõ ötvözete a transreflective, amely egyszerre transmissive és reflective, amelyet kis fényerõsség esetén a háttérvilágításának köszönhetõen láthatunk, napfényben pedig relfective tulajdonságának köszönhetõen.
|
hétf. ápr. 19, 2004 12:25 |
|
|
NightLord
ezüst tag
|
http://www.pocketpccentral.net/help/disptypes.htm
ha tudsz angolul, tanulmányozd.
"Reflective TFTs cannot be backlit, and so require front lighting"
|
hétf. ápr. 19, 2004 12:01 |
|
|
NightLord
ezüst tag
|
Kozmonauta írta: A háttérvilágítás, az háttérvilágítás.
Láttál már reflektív kijelzõt?
|
hétf. ápr. 19, 2004 11:59 |
|
|
Kozmonauta
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 226 Tartózkodási hely: Budapest
|
A háttérvilágítás, az háttérvilágítás.
Célja: egyenletes fehér (monokróm kijelzőknél szines is lehet) fény biztosítása a színszűrők megfelelő ellátásához.
Homogén háttérfény létrehozása:
1: elektrolumineszcens lap segítségével.
Az elektrolumineszcens lap előállítása vastag illetve vékonyréteg technológiával történik. (Vastagréteg technológia: Szitázás)
lásd: www.c-m.hu
előnye: tökéletesen egyenletes homogén fényfelület.
hátránya: működési elvéből adódóan 110V/400Hz táplálást igényel amit a ma használatos 3,7V-os Li-ion és egyéb forrásokkal csak inverterek beiktatásával lehet biztosítani.
2: Pontszerű fényforrás (led) fényének elosztása különböző fényterelési trükkökkel. (élvilágító: amikor egy többrétegű speciális műanyag lemez éleinél belépő fényt úgy terelünk, hogy a lapjánál hagyja el a testet)
3: vonalszerű fényforrás: lásd 2-es pont, csak nagyobb kivitel (pl fénycső)
|
hétf. ápr. 19, 2004 11:02 |
|
|
NightLord
ezüst tag
|
Re: Mobiltelefon kijelzõk típusai
QwertyQ írta: Az otlet jo, de az iras hibas.. Nem is kicsit.. Nem letezik "transzreflektiv" es "antireflektiv" kijelzo. Viszont van transflective es reflective. A transflective kijelzo oldalrol van megvilagitva es a kijelzo mogott van egy tukrozodo reteg, igy a napsutest (fenyt) visszaverve lathatova valik a kijelzo kepe hattervilagitas nelkul is. A reflective hatulrol van megvilagitva es vilagitas nelkul nem latszik semmi a keszulek kijelzojen..
Itt van némi tévedés, ugyanis a reflektív TFT (nem tudom h nem TFT bõl van e ilyen) kijelzõnek nem hátul, hanem elõl van a megvilágítása, tehát fizikailag a kijelzõ fölött (nem backlight, hanem tulkép "forelight"), és maga a kijelzõ olyan, hogy minél erõsebb a szembõl ráesõ fény, legyen az a bepített megvilágítás, vagy külsõ napfény, annál jobban lehet látni a kijelzõt, tehát tûzõ napon tökéletesen használható.
Telefonban nem tudom, hogy létezik -e ilyen kijelzõ, régebbi PDA -k ban használták, mint pl. a teljesség igénye nélkül a fentebb említett m5x5 -ös palmokban, illetve iPAQ 36xx, 37xx, 38xx sorozat, QTEK stb. A kijelzõ hátránya, hogy a kijelzõvilágítást használva meglehetõsen rossz a színvisszaadása, fakó.
A transzreflekítv kijelzõ (amelynek valóban oldalt van a megvilágítása) sokkal rosszabbul látható direkt napfényben, ellenben saját világítását használva élénkebb, élethûbb színeket tud megjeleníteni.
|
hétf. ápr. 19, 2004 10:12 |
|
|
Kozmonauta
arany tag
|
Jah es nyilvan itt is igaz a olcso-draga-meregdraga, lassu-majdnem jo-tokjo, vekony-vastag-megvastagabb parhuzam.
Persze ahogy a technologia megy elore a regi dolgok mind eltunedeznek. Peldaul a 256 szinu STN kijelzok mar szinte csak ipari kijelzokent vagy GPS terkepeken hasznalatosak (T68 es S55 kollegak nem megharagudni!:) mert ott nem kell nagy gyorsasag es a lomhasag sem halalos problema.
|
pén. ápr. 16, 2004 8:28 |
|
|
Kozmonauta
arany tag
|
A passziv matrixos kijelzoknel a csomopontokban egy passziv elem foglal helyet (kondenzator) amit frissiteskor feltolt a vezerles ha az adott pontnak eppen 1 az informaciotartalma. Ezt jobb esetben masodpercenkent legalabb 25-szor illik megtenni. Mivel azonban a kondenzator kisulese eltart egy darabig ezert aztan a kijelzonk meglehetosen lomha lesz. Ez foleg animacioknal fog megmutatkozni.
Az aktiv matrixos kijelzoknel minden csomopontban egy memoriaelemet helyeznek el -ez lehet tranzisztoros, diodas kinek mi tetszik- ami a frissites utan amig tapfesz van addig megorzi az allapotat. Igy a kep allandoan franko vilagos es eles marad mivel nincs benne jelentos kapacitiv tag ami a passziv matrixoshoz hasonlo karos effekteket tenne a temaba.
Megemlitenem meg, hogy a ma hasznalatos leggyakoribb kijelzok mind szinszures elven mukodnek, tehat a feher szint a hattervilagitas adja (elektro-lumineszcens lap, vagy ledes elvilagito), mig a tobbi szint ennek a fehernek a szuresevel allitjak elo (RGB szuro) Ezert aztan a fekete sosem lesz szep fekete, bar nemelyik gyarto mar egeszen szep fekete alapot tud csinalni.
Igazan azok a gyonyoru kijelzok amik hattervilagitas, es szinszures nelkul, kozvetlenul elo tudjak allitani a harom alapszint es ebbol ugye mar barmit ki lehet keverni. Ez az OLED vagy OELD ki hogy hivja.
|
pén. ápr. 16, 2004 8:14 |
|
|
AndrySoft
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1387 Tartózkodási hely: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye
|
A lényeg: most szines kijelzős telókról van szó....
|
csüt. ápr. 15, 2004 22:34 |
|
|
Grass
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 371 Tartózkodási hely: Budapest
|
guni írta: De igen, a legelső kamerát /talán MCA-10 / tudja kezelni. Igaz a kijelzőt nem lehet keresőként használni és asszem a képeket is csak wapon keresztül /vagy hogy/ lehet eljuttatni a gépre, de akkor is kezeli. Ugyanez vonatkotik a T39-re és talán még néhány mono Erára. Guni
És ne hagyjuk ki akkor a jó öreg R520m-et sem!
Gabesz
|
csüt. ápr. 15, 2004 21:34 |
|
|
Salamander
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1341 Tartózkodási hely: Inzell
|
Scorp írta: AndrySoft írta: Ez tény: a régebbi monokróm kijelzősök jobban olvashatók napon, mint a mai szinesek zöme. De vannak okés szinesek is. És ne feledjük: a monoval nem lehet fotót csinálni... (Bár mintha a Eri T56-höz lett volna fényképező) Ericsson T56??? Ilyenről nem tudok. T65-ös az van, de az nem tudja kezelni a kamerát (MCA-25-öst biztosan nem, mert egyáltalán nem is érzékeli, hogy csatlakoztattam bármit is).
MCA-10 a kamera neve.
|
csüt. ápr. 15, 2004 20:31 |
|
|
guni.
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 4173 Tartózkodási hely: Budapest-Győr Telefon: Motorola Milestone
|
De igen, a legelső kamerát /talán MCA-10 / tudja kezelni. Igaz a kijelzőt nem lehet keresőként használni és asszem a képeket is csak wapon keresztül /vagy hogy/ lehet eljuttatni a gépre, de akkor is kezeli. Ugyanez vonatkotik a T39-re és talán még néhány mono Erára.
Guni
|
csüt. ápr. 15, 2004 20:31 |
|
|
Scorp
gyémánt tag
|
AndrySoft írta: Ez tény: a régebbi monokróm kijelzősök jobban olvashatók napon, mint a mai szinesek zöme. De vannak okés szinesek is. És ne feledjük: a monoval nem lehet fotót csinálni... (Bár mintha a Eri T56-höz lett volna fényképező)
Ericsson T56??? Ilyenről nem tudok. T65-ös az van, de az nem tudja kezelni a kamerát (MCA-25-öst biztosan nem, mert egyáltalán nem is érzékeli, hogy csatlakoztattam bármit is).
|
csüt. ápr. 15, 2004 20:17 |
|
|
email
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 239 Tartózkodási hely: Budapest
|
Az én Alcatel 535-öm NNL=Napon nemigazán látható, vagyis tűrhető, de ugyebár ez is STN.
|
csüt. ápr. 15, 2004 19:04 |
|
|
AndrySoft
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1387 Tartózkodási hely: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye
|
Ez tény: a régebbi monokróm kijelzősök jobban olvashatók napon, mint a mai szinesek zöme. De vannak okés szinesek is. És ne feledjük: a monoval nem lehet fotót csinálni...
(Bár mintha a Eri T56-höz lett volna fényképező)
|
csüt. ápr. 15, 2004 18:52 |
|
|
Belloka
ezüst tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 66 Tartózkodási hely: Kocsmába, de most nincs vendég:(
|
Motorola v525 NNL a lányomé
motorola v300 NNL a bratyóé
a z600-asról meg már írtam ugy sz*r ahogy van, ilyen béna egy család !
Most egy kicsit ideges lettem Valahol megkeresem a 6210-esemet nyárra
|
csüt. ápr. 15, 2004 11:44 |
|
|
Grass
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 371 Tartózkodási hely: Budapest
|
Sziasztok!
Annyit fűznék a témához, technológiai leírás ide vagy oda, hogy a t68am kijelzője sokkalta jobban olvasható napfényben, mint a t610esemé!
Mivel már volt régebben is egy ilyen jellegű topic, ott is megírtam anno hasonló tapasztalataimat... Még1x. Történt, hogy egy napos napon buszon utazva, valaki a 7650esét szerette volna látni és a kezével árnyékolgatta a kijelzőjét, mire én a t68amat csont nélkül tudtam olvasni (alap normál téma).
Napsütésben a legjobb a világos háttér, sötét szöveg páros.
Sajnos azt be kell ismernem, hogy a t610 tényleg kicsit gáz erős napon.
Gabesz
|
csüt. ápr. 15, 2004 6:21 |
|
|
AndrySoft
gyémánt tag
|
Hogy a 6230 kijelzőjéről mondjak valamit: ugyanolyan jól látszik a napon, mint a 3650 vagy 6600. Kisebb a felbontása, de mivel az aksija akkora mint a 6600-é, sokkal tovább tart. Azt hogy mennyivel, még nem tudom, mert kb. 1 hete van meg és még csak 2-ra töltöm. 3 töltés után fog beállni, de 4-5 napot elmegy. (szerintem) Telefonálásra, meg még fotózásra is elég. A szinei összehasonlíthatatlanul szebbek az elődökénél (6xxx széria), végülis ez már 65k. Volt már szebb kijelzős telóim: 6600, SX1, P900, GX20, de ez a kicsike méretben és tudásban nagyon megfogott. Ha a szoftver hibáit kijavítgatják. Frankó teló lesz (most is az, a hibákat leszámitva: ld. a 6230 topicot)
|
szer. ápr. 14, 2004 23:39 |
|
|
cooler21
platina tag
|
3650,6600,sx1 NJL
|
szer. ápr. 14, 2004 19:36 |
|
|
guni.
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 4173 Tartózkodási hely: Budapest-Győr Telefon: Motorola Milestone
|
Na és ha már itt tartunk mi a különbség az aktív- ill. a passzív mátrixos kijelzők között? Mit jelentenek ezek egyáltalán?
Guni
|
szer. ápr. 14, 2004 19:35 |
|
|
.:5588:.
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 636 Tartózkodási hely: 900/1800 Mhz
|
És az UFB-LCD-ket honnan világítják meg?
(Itt most az inverz színes kijelzőkre gondolok, remélem jól tudom a nevüket...)
GSM
|
szer. ápr. 14, 2004 19:23 |
|
|
Vendég
|
Én csak annyit írnék, hogy nem OELD a kijelző, hanem OLED...
Én úgy tudom a 7650 TFT-s, de úgy látszik tévedtem
Amiket én tapasztalatból mondok:
7650: NJL
S55: NNL
T68: NNL
nem véletlen a két NNL, hisz ezek STN kijelzők...
holnap majd megnézegetem a haverok telójának kijelzőit, és majd írok újabb véleményeket.
kukacwap
|
szer. ápr. 14, 2004 19:09 |
|
|
nord
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1770 Tartózkodási hely: Az ország egyetlen, diadalíves városa
|
6230 kijelzőjéről lehet valamit tudni?
(Főleg tapasztalat érdekelne. Ha lehetek telhetetlen a 7650-hez viszonyítva )
|
szer. ápr. 14, 2004 18:19 |
|
|
AndrySoft
gyémánt tag
|
Belloka!
Vagy telót cserélsz, vagy lakhelyet... Az északi sarkon 6hónapig sötét van, ott jól használható.
A viccet félretéve: a Z600-at soha az életben nem fogod napsütésben használni. Célszerű egy másik telóra cserélni. Hogy milyenre, remélem itt találsz majd tippeket.
cooler21!
A TFD kijelző diódákat használ, a TFT tranyókat. A diódás elvileg vékonyab, és valamivel kisebb fogyasztású. Képminőségileg majd egyenértéküek. Mindketőből van NJL és NNL is. A szakemberek kedvéért: van belőlük reflective és translective is. Célszerű vásárlás előtt érdeklődni, hogy az adott telóba milyen van.
TFD = Thin Film Dióda. (vékonyréteg dióda)
|
szer. ápr. 14, 2004 17:32 |
|
|
AndrySoft
gyémánt tag
|
A lényeg, hogy tök mindegy minek nevezi az ember: TFT-ből is van olyan ami nem látszik a napon, meg a TFD-ből is. Meg van olyan is, ami jól látszik. Az lenne a lényeg, hogy akinek van szines telója, az leírja, hogy látszik-e vagy se. Szerintem a szakmai elnevezése az emberek zömét nem érdekli....
Tehát: kérjük a tapasztalatokat !
A következő formában:
NJL = napon jól látszik
NNL = napon nem látszik
teló típusa = NxL
pl.
Nokia 6600 = NJL (egyébbként TFD kijelzős)
Az x helyére a J vagy N betüt kérnénk.
|
szer. ápr. 14, 2004 17:22 |
|
|
cooler21
platina tag
|
érdekesek az oldalak, majd egyszer megfejtem őket:)
köszi!!
már csak annyit, hogy melyik a fejlettebb, újabb,vagy jobb lcd: a tft vagy a tfd?
|
szer. ápr. 14, 2004 15:48 |
|
|
Salamander
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1341 Tartózkodási hely: Inzell
|
Mindenesetre a sotet temak nem elonyosek napsutesben
|
szer. ápr. 14, 2004 15:07 |
|
|
Belloka
ezüst tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 66 Tartózkodási hely: Kocsmába, de most nincs vendég:(
|
Na ez egy jó topic! A szakzsargonból igaz egy kukkot nem értek de mindegy! A probléma az hogy egy kicsit elkéstem! z600-asomból napos időben egy dekát nem látok, és ez nem a sör miatt van (mindig!) Ha ez a topic előbb indúl biztos nem veszem meg a drágaszágot Kérdés: Lehet valamit javítani a láthatóságán valamilyen szűrővel, kütyüvel, fóliával? Próbálgatom a témákat is cserélgetni sötétebb, világosabb, ötlet? Vagy készülékcsere, nem vagyok egy otthon ülő fajta, csak ez a k*va eső állna már el egyszer!
Ha van segítség Köszi!
|
szer. ápr. 14, 2004 14:54 |
|
|
Kozmonauta
arany tag
|
STN (Super Twisted Nematic)
TFT (Thin Film Transistor)
TFD (Thin Film Diode)
OELD (Organic Electro Luminescence Display)
olvasnivalok:
http://www.epson.co.jp/e/newsroom/tech_ ... single.pdf
http://hackman.mit.edu/6976/LHandouts/6 ... re18-3.pdf
hehe: Japan vodafone-nal keszulekosszehasonlito tablazat ))
http://www.vodafone.jp/english/products ... arison.pdf
|
szer. ápr. 14, 2004 14:09 |
|
|
cooler21
platina tag
|
mit jelent a tfd rövidités?a tft-t tudom, thin film transistor...
6600 nem tft?! sztem az...
üdv
c21
|
szer. ápr. 14, 2004 13:13 |
|
|
QwertyQ
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 275 Tartózkodási hely: Egy másik univerzum
|
"A reflektiv a reflekszió szóból származik, ami visszaverődést jelent. Namost a reflektivnek általad nevezett kijelzővel épp az a baj, hogy nem ver vissza semmit, ezért sötét a napon. Ép ezért az antireflektiv jobban fedi a lényegét."
Az egy dolog, hogy mi fedi a lenyeget, egy masik, hogy a gyartok mit minek neveznek..
"Viszont van transflective es reflective." - Ezt valami idióta angol "szak"újságíró találhatta ki, akit azóta is majmolnak az emberek. Viszont semmi köze a valósághoz...."
Ez az idiota ujsagiro ezekszerint kijelzo gyarban dolgozhatott, mivel ezeknek a kijelzoknek ez a valos, a gyartok es forgalmazok altal is hasznalt neve.
Amikrol te irsz, azok az ujsagirok altal elferditett nevek..
Ha lesz egy kis idom, elokeresem az idevonatkozo oldalakat..
|
szer. ápr. 14, 2004 7:36 |
|
|
Macika
Moderátor
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 20:30 Hozzászólások: 14954 Tartózkodási hely: Itt ülök, Veled szemben.
|
reflekszió ≠ reflexió?
|
szer. ápr. 14, 2004 2:18 |
|
|
AndrySoft
gyémánt tag
|
QwertyQ!
A reflektiv a reflekszió szóból származik, ami visszaverődést jelent. Namost a reflektivnek általad nevezett kijelzővel épp az a baj, hogy nem ver vissza semmit, ezért sötét a napon. Ép ezért az antireflektiv jobban fedi a lényegét. (azért sötét, mert elnyeli a ráeső fénysugarakat). De nem ez a lényeg... Fogalmi zavaraid vannak: az, hogy TR, vagy AR a kijelző, NEMCSAK a gyártástechnológiából fakad. Példa: a Nokia 6600 az TFD kijelző (a 3650 is), mégis TR, a P800 az TFT mégis TR. Ellenben a Motorola v600 kijelzője bármilyen jó 176x220 65k mégis AR, pedig TFD. ÉS állítólag Sharp gyártmány. Napon semmi nem látszik belőle (tapasztalat). Ugyanez az SE Z600 kijelzőjénél is: szintén AR, szintén nem olvasható-látható napon. Ezekkel napon LEHETETLEN képet csinálni (legfeljebb találomra kattintva)
"Nem letezik "transzreflektiv" es "antireflektiv" kijelzo.
Viszont van transflective es reflective." - Ezt valami idióta angol "szak"újságíró találhatta ki, akit azóta is majmolnak az emberek. Viszont semmi köze a valósághoz....
"A ma kaphato osszes szines mobil transflective..." - Mekkora tévedés....
Amit az STN kijelzőkről írtál, nagyjából valós.
Az S55 is STN, azaz passziv mátrixos és AR.
|
kedd ápr. 13, 2004 23:30 |
|
|
guni.
gyémánt tag
|
Hát én nem tudom de az S55 kijelzője már akkor is teljesen sötét, ha kiejtem a számon a nap szót. Gondolom a többi 101×80-as Siemens is ilyen.
Viszont a Palm m515-öm kijelzője az tényleg tökéletes volt tűző napon is. /bár nem annyira mint a mostani mono m500-am... /
Guni
|
kedd ápr. 13, 2004 20:09 |
|
|
QwertyQ
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 275 Tartózkodási hely: Egy másik univerzum
|
Re: Mobiltelefon kijelzők típusai
Az otlet jo, de az iras hibas.. Nem is kicsit..
Nem letezik "transzreflektiv" es "antireflektiv" kijelzo.
Viszont van transflective es reflective.
A transflective kijelzo oldalrol van megvilagitva es a kijelzo mogott van egy tukrozodo reteg, igy a napsutest (fenyt) visszaverve lathatova valik a kijelzo kepe hattervilagitas nelkul is.
A reflective hatulrol van megvilagitva es vilagitas nelkul nem latszik semmi a keszulek kijelzojen..
A ma kaphato osszes szines mobil transflective...
En mobil kategoriaban egy reflective kijelzos telora emlekszem, es az is okostelo, ez a Tre270-es..
Az, hogy napsutesben mennyire lesz lathato a telo kepe, ez kemenyen fugg a kijelzo tipusatol. A TFT, TFD es az ujabb polysilicium (GX20/30) kijelzok jobban lathatok, mert a fenyt atereszto reteguk vekonyabb, igy a feny utja oda-vissza rovidebb, kisebb a veszteseg..
A regebbi STN kijelzok fenyatereszto retege (pontosabban maga a kijelzo) vastagabb, igy kevesebb feny jut el a tukorig, igy az is kevesebb fenyt juttat vissza, igy kevesbe lathato a kijelzo kepe hattervilagitas nelkul (a napfenyhez viszonyitva a hattervilagitas fenyereje keves, igy, ha a fenyatereszto/visszavero kepesseg kicsi, akkor nappali fenyben a kijelzo nem lesz konnyen olvashato)
Pl.: P800/P900 TFT, 3650/7650 TFD kijelzoju napfenyben, tisztan jol olvashatok..
SE T610, Nokia 6610 STN napfenyben nehezen olvashatok..
|
kedd ápr. 13, 2004 20:01 |
|
|
BraveStarr
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 167 Tartózkodási hely: Elveszett cirkáló
|
Ez jó ötlet!!
A transzreflektívek között nincs kölünbség??
|
kedd ápr. 13, 2004 18:34 |
|
|
AndrySoft
gyémánt tag
|
Mobiltelefon kijelzők típusai
Közeleg as nyár, a napsütés úgyhogy úgy érzem, goglalkozni kellene ezzel a témával is. Sokaknak csak a kijelző felbontása és szinmélysége a mérvadó, aztán csodálkoznak, ha egy napos nyári napon semmit sem látnak szeretett telefonjuk kijelzőjén (bár én már napos tavaszi napon sem láttam semmit: egyszerüen fekete).
Tehát: kétféle kijelző van a fényvisszaverődés szempontjából: a. Transzleflektiv b. Antireflektiv. Az antireflektiv kijelzőket napos időre senkinek sem ajánlom (semmi sem látszik) A transzleflektiv kijelzők okésak: nagyon jól használhatók napos időben IS. Pláne a fotós terlóknál érdekes a dolog. A témát nem mindig vihetem árnyékba...
Egy pár példa:
Okostelók (3650, 3660, 6600, P800, P900, SX1): transzreflektiv.
Nokia 6230: transzreflektiv.
Motorola v525, v600: antireflektiv.
SE T610, Z600: antireflektiv.
Sagem Z6: transzreflektiv.
Siemen MC60: antireflektiv.
Ha valaki tud még (biztos van), kérem írja le ide !
Jó összehasonlítást!
|
kedd ápr. 13, 2004 18:26 |
|
|