|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 48 hozzászólás ] |
|
Szerző |
Üzenet |
.djsms.
gyémánt tag
|
|
hétf. okt. 04, 2004 14:02 |
|
|
kisgergo
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 245 Tartózkodási hely: nyh.
|
Macika írta: Nokian írta: A szolgáltatók csak két esetben adhatják ki a telefonáló tartózkodási helyét: akkor, ha az illető folyamatosan zaklat valakit, vagy bajban van. Tartok tőle, hogy még ehhez is jogszabálymódosítás kell nálunk. Ugyanis (amennyiben helyesek az ismereteim), a magyar jogalkotás nem ismeri el ezt a két esetet. Jelenleg csak ügyészi eljárás esetén engedélyez ilyen információk harmadik személlyel való megismertetésének lehetőségét. Az meg kicsit hosszadalmasabb ennél. De ha rosszul tudnám, mondjátok!
na a mai nap erre is példát szolgáltatott, lásd origo, rtl klub hiradó!
|
hétf. okt. 04, 2004 1:05 |
|
|
TheDaemon
arany tag
|
|
szomb. okt. 02, 2004 21:23 |
|
|
rviktor
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 206 Tartózkodási hely: Budapest
|
Andrei írta: Rozso2 írta: A 112-t általános segélyhívónak nevezik! Akkor miért nem veszik fel rögtön??? Az emberek akkor hívják, ha baj van. Ezen nem szabadna spórolni. Mert keves a diszpancser a 112-on. Sajna ez van. A 112 nincs korzetesitve olyan jol, meghat az eldobja 4-5 fele a hivasokat: Rendorseg, Mentok, Tuzoltok, Polgari vedelem, Katasztrofaelharitas, stb...
A 112 MINDIG a legközelebbi RK-ra megy. Szolnok megyében hál istennek nincs gond vele eddig 4* kellet hívnom sajnos.
2* hívtam szolnokról és elmondta a Szolnoki RFK üdvözlő szövegét 2 nyelven és már az ügyintéző fel is vette.
1* hívtam útközben egy kis faluból (Tiszapüspöki) és a Törökszentmiklósi RK vette a hívást kb 5 mp alatt.
1* hívtam Tószegről és a Szolnoki RFK az üdvözlő után fel is vette
1* meg az 1212 helyett hívtam fel kb 3 mpre és lenyomtam már hívott is vissza.
Egyszer megérdeklőttem, hogy hol csöng és mi ez a 112 és azt mondták mindig az illetékes RENDŐRSÉG veszi fel és az elmondásod alapján ő értesít ki mindenkit.
Este az ügyelet siralmas egyetlen (nagyobb helyen 2-3) rendőr veszi fel és ha élp valakivel beszél akkor sajnos várni kell.
|
szomb. okt. 02, 2004 21:22 |
|
|
Andrei
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1448 Tartózkodási hely: Brüsszel, Belgium
|
Rozso2 írta: A 112-t általános segélyhívónak nevezik! Akkor miért nem veszik fel rögtön??? Az emberek akkor hívják, ha baj van. Ezen nem szabadna spórolni.
Mert keves a diszpancser a 112-on. Sajna ez van. A 112 nincs korzetesitve olyan jol, meghat az eldobja 4-5 fele a hivasokat:
Rendorseg, Mentok, Tuzoltok, Polgari vedelem, Katasztrofaelharitas, stb...
|
szomb. okt. 02, 2004 20:59 |
|
|
Rozso
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 2934 Tartózkodási hely: Kecskemét/Budapest
|
Tegnap a kereszteződés közepén feküdt egy részeg hajléktalan Kecskeméten a Petőfivárosban. Ha nem figyelünk akkor át mentünk volna rajta a kocsival. Megálltunk. Apu nehezen kihúzta az út szélére, mert lábra se tudott állni, én meg hívtam a 112-t, hogy vigyék el a mentők.
A lényeg: 112: Automata vette fel és elkezdett hosszan vmi szöveget nyomni először magyarul, aztán angolul. Na ekkor lett elegem és hívtam a 104-et, ahol rögtön felvették (kecskemétiek).
Ez szerintem felháborító! (most különben itt olvastam, hogy ezt már ti is észrevettétek)
A 112-t általános segélyhívónak nevezik! Akkor miért nem veszik fel rögtön??? Az emberek akkor hívják, ha baj van. Ezen nem szabadna spórolni.
|
szomb. okt. 02, 2004 18:48 |
|
|
.djsms.
gyémánt tag
|
partycsoka írta: Ebben azért én kételkedek, legalábbis ami a Vodafone hálózatát illeti, ott ez tuti, hogy nem megy vagy legalábbis nem ment alig fél éve. Amíg Kecskemétre jártam fősulira, számtalanszor előfordult, hogy képtelenség volt telefonálni, mert annyira le volt terhelve a háló. 10 próbálkozásból, max. 1-2, ha összejött. 112 esetén pedig mindig ugyanúgy foglaltat adott minden egyes alkalommal. S ezt nemcsak Kecskeméten tapasztaltam, hanem más településeken is. Szerencsére viszont az utóbbi időben nem találkoztam "a hálózat foglalt" felirattal a telóm kijelzőjén.
partycsoka te a város melyik részén laktál? Nekem sosem volt ilyen gondom ott... Pedig én aztán eléggé hardcore user voltam akkoriban
|
szer. ápr. 28, 2004 7:14 |
|
|
.djsms.
gyémánt tag
|
Landsmann írta: A helymeghatározás többletköltségét is mi fogjuk megfizetni.
Ha ezzel csak 1 életet is meg lehet menteni akkor én bevállalok néhány forint pluszt! (de nem ezreket )
|
szer. ápr. 28, 2004 7:12 |
|
|
Macika
Moderátor
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 20:30 Hozzászólások: 14954 Tartózkodási hely: Itt ülök, Veled szemben.
|
Nokian írta: A szolgáltatók csak két esetben adhatják ki a telefonáló tartózkodási helyét: akkor, ha az illető folyamatosan zaklat valakit, vagy bajban van.
Tartok tőle, hogy még ehhez is jogszabálymódosítás kell nálunk. Ugyanis (amennyiben helyesek az ismereteim), a magyar jogalkotás nem ismeri el ezt a két esetet. Jelenleg csak ügyészi eljárás esetén engedélyez ilyen információk harmadik személlyel való megismertetésének lehetőségét. Az meg kicsit hosszadalmasabb ennél.
De ha rosszul tudnám, mondjátok!
|
szer. ápr. 28, 2004 2:16 |
|
|
Vendég
|
A helymeghatározás többletköltségét is mi fogjuk megfizetni.
|
kedd ápr. 27, 2004 21:05 |
|
|
Czumy
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 2659 Tartózkodási hely: Budapest / Kecskemét
|
Ez év végéig kaptak haladékot az unió távközlési cégei, így a magyar mobiltársaságok is, hogy technikailag felkészüljenek arra: a 112-es segélyszám hívásakor pontosan meg tudják adni a bajba jutott előfizető tartózkodási helyét a mentőknek, a rendőrségnek, a tűzoltóknak vagy a katasztrófavédelemnek.
A Népszabadság úgy tudja, a Belügyminisztérium heteken belül elkészíti azt a dokumentumcsomagot, amelyben összefoglalja az érintett szervek igényeit.
A vezetékes telefonok esetében egyszerű az előfizető helyének meghatározása, így a szabályozás főleg a mobilcégekre ró többletkötelezettséget. A dokumentumok kézhezvételétől számított 2-3 hónapon belül működnie kell a rendszernek. Az uniós szabályozás szerint az EU-ban mindenütt biztosítani kell, hogy a 112-es globális segélykérő számot az összes telefon-előfizető ingyen fel tudja hívni, illetve az állam kötelessége, hogy a hívást továbbirányítsák a mentőkhöz, a rendőrséghez vagy éppen a katasztrófavédelemhez.
A rendszernek akkor is működnie kell, ha például egy baleset áldozatának már csak annyi ereje van, hogy megnyomja a 112-t, de már nem képes elmondani, hol történt a szerencsétlenség. Az EU-szabályok éppen ezért írják elő: a telefoncégeknek képesnek kell lenniük arra, hogy megmondják: hol található a segítségre szoruló.
A szolgáltatók csak két esetben adhatják ki a telefonáló tartózkodási helyét: akkor, ha az illető folyamatosan zaklat valakit, vagy bajban van.
forrás: http://index.hu/eu/mobilos0415/
|
kedd ápr. 27, 2004 8:01 |
|
|
TheDaemon
arany tag
|
Igen, ééén voltam az, aki szilveszterkor egy nagy városi népünnepélyen telefonáltam volna, a téren voltak vagy 3000-en. Mondanom sem kell, hogy semmi. Aztán próbáltam a 112-es trükköt, mert akkor hallottam egy haveromtól, hogy majd bont nekem egy vonalat. Természetesen semmi.
Viszont ugyanebben a városban pár évvel később szilveszterkor simán ment az ingyen beszélgetés, 0:10-re minden rokonnak boldog új évet kívántunk.
|
szomb. ápr. 24, 2004 16:15 |
|
|
partycsoka
gyémánt tag
|
Diosbejgli írta: Hello! Csak annyit fuznek ehhez a "fenntartott csatorna" temahoz, hogy ilyen nincs, nem tartanak erre kulon csatornat, vagy frekvenciat. Ugy tortenik, ahogy mar itt irtak is, ha tele van az adott cella, mindegyik csatorna foglalt, es valaki a 112-t hivja, akkor kidob valakit az adott halozat abbol a cellabol, megszakitja a masik hivasat, mert a 112 elsobbseget elvez a normal hivasokkal szemben.
Ebben azért én kételkedek, legalábbis ami a Vodafone hálózatát illeti, ott ez tuti, hogy nem megy vagy legalábbis nem ment alig fél éve. Amíg Kecskemétre jártam fősulira, számtalanszor előfordult, hogy képtelenség volt telefonálni, mert annyira le volt terhelve a háló. 10 próbálkozásból, max. 1-2, ha összejött. 112 esetén pedig mindig ugyanúgy foglaltat adott minden egyes alkalommal. S ezt nemcsak Kecskeméten tapasztaltam, hanem más településeken is.
Szerencsére viszont az utóbbi időben nem találkoztam "a hálózat foglalt" felirattal a telóm kijelzőjén.
|
szomb. ápr. 24, 2004 15:49 |
|
|
Macika
Moderátor
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 20:30 Hozzászólások: 14954 Tartózkodási hely: Itt ülök, Veled szemben.
|
OFF
Attila írta: Amúgy elég béna tolvajok voltak, nem bírták kiszerelni a 10 éves Panasonic rádiót, ami amúgy kivehető volt (két fém bigyó segítségével, ami a kesztyűtartóban volt)
Mert nem írtad ki sehová, hogy a kesztyűtartóban vannak a fém bigyók!!! Ott meg pont nem keresték.
|
szomb. ápr. 24, 2004 14:58 |
|
|
Attila
ezüst tag
|
Én egyszer próbáltam felhívni a Szegedi RK-t az elmúlt évek során. Akkor azt hallgattam két percig, hogy "rendőrség kérem várjon, police please wait" utána bontották a vonalat. Még megpróbáltam kétszer, de nem vette fel senki és nem is hívtak vissza...
Hajnal 4 óra volt, azt próbáltam bejelenteni, hogy feltörték a kocsimat és esetleg körülnézhetnének a környéken, hátha elfognák az illetőket egy másik autónál. Amúgy elég béna tolvajok voltak, nem bírták kiszerelni a 10 éves Panasonic rádiót, ami amúgy kivehető volt (két fém bigyó segítségével, ami a kesztyűtartóban volt)
|
szomb. ápr. 24, 2004 14:56 |
|
|
Diosbejgli
ezüst tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 25 Tartózkodási hely: Budapest
|
Hello!
Csak annyit fuznek ehhez a "fenntartott csatorna" temahoz, hogy ilyen nincs, nem tartanak erre kulon csatornat, vagy frekvenciat. Ugy tortenik, ahogy mar itt irtak is, ha tele van az adott cella, mindegyik csatorna foglalt, es valaki a 112-t hivja, akkor kidob valakit az adott halozat abbol a cellabol, megszakitja a masik hivasat, mert a 112 elsobbseget elvez a normal hivasokkal szemben.
|
pén. ápr. 23, 2004 23:30 |
|
|
.djsms.
gyémánt tag
|
Az 1 percet kicsit szűkösre vetted
Kérdeztem én is a kecskeméti rk-s ismerősömet (,aki mellesleg volt barátnőm édesapja:) és azt mondta, hogy ha rövid időn belül többször...
jó tudom ez már a **** kategóriája picit, de azért ne vegyétek komolyan
|
pén. ápr. 23, 2004 7:07 |
|
|
Macika
Moderátor
|
Nokian írta: A Kecskeméti RFK egyik munkatársa mondta, hogy ELMÉLETILEG ha pl. felhívod a 107-t (mobilról vagy vezetékesről, tökmind1), de nem szólsz bele, Ő leteszi. De ha ezt megismétled 1 percen belül még egy-két alkalommal, akkor a vonal végén üldögélő rendőrnek KÖTELESSÉGE kideríteni, hogy ennek mi az oka (csak játszol, vagy komolyan bajban vagy)! Mondom, elméletileg...
Elméletileg sokminden van.
|
csüt. ápr. 22, 2004 22:26 |
|
|
Czumy
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 2659 Tartózkodási hely: Budapest / Kecskemét
|
Macika írta: Norbi írta: Tegnap este is volt valamelyik kereskedelmi tévén (talán az RTL-en) egy ehhez hasonló próba a 112-re: akkor is több percen keresztül vártak, hátha valaki felveszi a telefont a túloldalon, de semmi... Igen, ott volt, de ők igazán arra hajtottak a riportban, hogy a globális helymeghatározás nem (sem) működik. Merthogy (elvileg) úgy kellene működnie, hogy hívás kapcsolásával egyidőben kellene tudnia a központnak a hívó (amennyire csak a GSM-rendszertől kitelik) pontos helyzetét. Akkor is, ha pl. az illető rosszul van, és a 112 szám beütése után elveszíti az eszméletét. Nálunk ilyesmit a Pannon hálózata publikáltan tud sok éve már (ATM automaták, gyógyszertárak stb. megjelölése a környéken), a Westel is tud valami hasonlót (jóval később hozták ki, mint a Pannon), a Vodáról azonban még nem hallottunk semmi ilyet. Márpedig ahhoz, hogy működhessen 100%-osan a dolog, ahhoz a Vodának is tudnia kell ezt.
Miért kellene ennem működnie? Ha nem tudják meghatározni, hogy hol is a sérült, segítségre szoruló ember, nem kell kimennie a mentőnek/rendőrnek/tűzoltónak, így benzint és kevéske munkabért (pl. túlóra díjat) spórolnak meg az államnak! Ráadásul, ha ne adj' Isten, még meg is halsz, akkor ugyebár nyugdíjat sem kell fizetni... Szóval ez tiszta haszon az államnak (vagy annak, aki a 112, 104...stb működésért felel) :D
OFF:
A Kecskeméti RFK egyik munkatársa mondta, hogy ELMÉLETILEG ha pl. felhívod a 107-t (mobilról vagy vezetékesről, tökmind1), de nem szólsz bele, Ő leteszi. De ha ezt megismétled 1 percen belül még egy-két alkalommal, akkor a vonal végén üldögélő rendőrnek KÖTELESSÉGE kideríteni, hogy ennek mi az oka (csak játszol, vagy komolyan bajban vagy)! Mondom, elméletileg...
ON!
|
csüt. ápr. 22, 2004 21:38 |
|
|
Macika
Moderátor
|
Norbi írta: Tegnap este is volt valamelyik kereskedelmi tévén (talán az RTL-en) egy ehhez hasonló próba a 112-re: akkor is több percen keresztül vártak, hátha valaki felveszi a telefont a túloldalon, de semmi...
Igen, ott volt, de ők igazán arra hajtottak a riportban, hogy a globális helymeghatározás nem (sem) működik. Merthogy (elvileg) úgy kellene működnie, hogy hívás kapcsolásával egyidőben kellene tudnia a központnak a hívó (amennyire csak a GSM-rendszertől kitelik) pontos helyzetét. Akkor is, ha pl. az illető rosszul van, és a 112 szám beütése után elveszíti az eszméletét.
Nálunk ilyesmit a Pannon hálózata publikáltan tud sok éve már (ATM automaták, gyógyszertárak stb. megjelölése a környéken), a Westel is tud valami hasonlót (jóval később hozták ki, mint a Pannon), a Vodáról azonban még nem hallottunk semmi ilyet. Márpedig ahhoz, hogy működhessen 100%-osan a dolog, ahhoz a Vodának is tudnia kell ezt.
|
csüt. ápr. 22, 2004 13:21 |
|
|
.djsms.
gyémánt tag
|
Megkérdeztem a cégünknél néhány embert (kb 30at) hogy milyen szám az a 112. Egyikőjük sem tudta! Viszont a 104, 105 és 107 nem volt ismeretlen szerencsére
Ebből szerintem levonhatjuk azt a következtetést, hogy az átlagemberek nem is tudják mi az a 112
Érdekességként jegyezném meg, hogy a 911-et mindenki tudta!
|
csüt. ápr. 22, 2004 13:12 |
|
|
nord
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1770 Tartózkodási hely: Az ország egyetlen, diadalíves városa
|
Tegnap este is volt valamelyik kereskedelmi tévén (talán az RTL-en) egy ehhez hasonló próba a 112-re: akkor is több percen keresztül vártak, hátha valaki felveszi a telefont a túloldalon, de semmi...
|
csüt. ápr. 22, 2004 7:46 |
|
|
Czumy
gyémánt tag
|
djsms írta: Nokian írta: Ez kinek szólt? Én nem viccből/tesztből hívtam fel, hanem okom volt rá: 2 ...gyerek a parkolóban lefújt gázsprével egy srácot, megpróbálták kitépni a kezéből a táskát, de nem sikerült... "Mi" nyertünk. "BRFK automata gépi hangja jelenkezett be. Kb.3 percig hallgattam, de nem vette fel senki" erre volt a hümmögés
OK, így már értem.
De ami a 112-t illeti, az (remélem, mostanság már jobb a helyzet!)
|
kedd ápr. 20, 2004 15:03 |
|
|
.djsms.
gyémánt tag
|
Nokian írta: Ez kinek szólt? Én nem viccből/tesztből hívtam fel, hanem okom volt rá: 2 ...gyerek a parkolóban lefújt gázsprével egy srácot, megpróbálták kitépni a kezéből a táskát, de nem sikerült... "Mi" nyertünk.
"BRFK automata gépi hangja jelenkezett be. Kb.3 percig hallgattam, de nem vette fel senki"
erre volt a hümmögés
|
kedd ápr. 20, 2004 9:54 |
|
|
Adam_batyam
arany tag
|
...Na most akkor tisztázzunk valamit...
A bűvös 19-es teszttel tényleg lehet piszkálni a dolgokat, de csak akkor, ha van mit. Ugyanis ha van mit, akkor azt ugyanolyan csatornaként jeleníti meg a Netmonitor, csak az oldal alján jelzi, hogy nem Normal, hanem Barred (vagyis N helyett B betű lesz alul a megfelelő helyen).
Pl. Nemrég indult egy Voda torony a közelemben, és első nap csak az egyik sugárzón volt N, a másik 2 irányba B betűket jelzett. (a térerő nagyobb volt mint az előzőn, de nem állt rá) Mihelyt állítottam a 19-esen, egyből tudtam használni, gondolom aznap egyedüli voltam . Következő nap viszont azokat is N-re állították. Vagyis mindenhogyan látnod kell ha van ilyen.
Az hogy 7-et látsz, sokmindentől függ. Általában 7. De van amikor csak 4 vagy 5 (ritkán). Viszont láttam már egy 3210-esen 9-et is.
...és mi is van fenntartva a 112-nek? Egy egész csatorna ? Nem hinném. inkább csak egyik időrés a csatornán belül, és azt tényleg nem tudja senki manipulálni, mert a rendszer osztja ki, és nem a telefon dönti el.
A Szilveszteri 112 nem működést 100%-ig elhiszem, ebben a kapcsolóközpont is ludas lehet (szerintem).
Volt egy olyan esetem, mikor Győr kellős közepén a 8.emeleten laktunk albérletben. Szlovák hálózatot manuális hálózatkereséskor nem látott, de ha a 17-es teszttel bűvészkedtem, és ráálltam valamelyik csatornára (asszem a 18-as volt, de nem biztos), simán felhívta a 112-t. Elég rédekes volt ahogy szlovákul gagyogott (csak pár másodpercig, utána letettem). Néhány pillanat múlva ledobott a hálójukról. A cicces az volt az egészben, hogy amikor visszaraktam magyarra, megkaptam az üdvözöljük Szlovákiában SMS-t.
De ugyanezt magyar hálóval is el lehet játszani, csak ott valamiért nem úgy kezeli, és mikor letetted, akkor nem irja ki a másik szolgáltató nevét.
Ha csak normálban hívod (Netmonitoros bűvészkedés nélkül), akkor mindig a saját hálódról hív, még akkor is ha neked csak pl. egy csík a térerő, a másiknak meg 4. Akkor jelentkezik csak át, ha a tiedről lehetetlen elérni. Ha nincs benne kártya, akkor viszont értelemszerűen a legnagyobb térerejű lenne a logikus.
Ennyi a véleményem, de nincs feltétlenül igazam.
Adam_batyam
|
hétf. ápr. 19, 2004 22:58 |
|
|
.gúnár.
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 4374 Tartózkodási hely: c:\windows
|
djsms írta: Pontosítanék! Egy telefon sem hálózatfüggő! Maximum kártyafüggő Mivel mindegyik gsm szolgáltató ugyanazt a technológiát használja elég nehéz lenne megoldani a "hálózatfüggést"
Egyre gondolunk, hálózatfüggés alatt természetesen azt értem, hogy csak az adott operátor SIM kártyáját fogadja el. Klasszikus értelemben tudtommal ez a "network lock". Létezik persze "SIM lock" is, ami azt jelenti, hogy csak egy SIM kártyával hajlandó menni. A Pannon árult régebben ilyen készülékeket. Persze a köznyelvben SIM lock alatt is inkább a hálózati korlátozást értik.
|
hétf. ápr. 19, 2004 22:12 |
|
|
Czumy
gyémánt tag
|
Ez kinek szólt?
Én nem viccből/tesztből hívtam fel, hanem okom volt rá: 2 ...gyerek a parkolóban lefújt gázsprével egy srácot, megpróbálták kitépni a kezéből a táskát, de nem sikerült... "Mi" nyertünk.
|
hétf. ápr. 19, 2004 15:15 |
|
|
.djsms.
gyémánt tag
|
hm hm...
|
hétf. ápr. 19, 2004 15:03 |
|
|
Czumy
gyémánt tag
|
djsms írta: Macika írta: Még egy pontosítás.
A 112 felhívásakor a rendőrségre megy a hívás (legalábbis Budapesten). Úgy kezdődik a gépi hang, hogy: „Ön a Rendőrséget hívta...”
Ki lehet próbálni. Hát azért ne próbálgassa senki, csak ha tényleg kell! Ne kiálts farkast...
OFF!
A Blaháról hívtam pannonos SIM-mel a 112-t, és a BRFK automata gépi hangja jelenkezett be. Kb.3 percig hallgattam, de nem vette fel senki. Ezután meguntam, és letettem.
ON!
|
hétf. ápr. 19, 2004 15:00 |
|
|
.djsms.
gyémánt tag
|
Macika írta: Még egy pontosítás.
A 112 felhívásakor a rendőrségre megy a hívás (legalábbis Budapesten). Úgy kezdődik a gépi hang, hogy: „Ön a Rendőrséget hívta...”
Ki lehet próbálni.
Hát azért ne próbálgassa senki, csak ha tényleg kell!
Ne kiálts farkast...
|
hétf. ápr. 19, 2004 8:18 |
|
|
.djsms.
gyémánt tag
|
Pontosítanék!
Egy telefon sem hálózatfüggő! Maximum kártyafüggő
Mivel mindegyik gsm szolgáltató ugyanazt a technológiát használja elég nehéz lenne megoldani a "hálózatfüggést"
Ami pedig a szabad titkos csatornát illetni nem tartom valószínűnek, hogy van ilyen. Senki sem szeret pluszban fentartani valamit! Szerény véleményem szerint inkább használnak minden csatornát és ha szükséges akkor valakinek a kárára felszabadítanak egyet a segélyhívás számára. Már ha minden csatorna foglalt!
Én egyszer Kecskemétről hívtam a 112-t, akkor a kecskeméti RK-ra futott be a hívásom.
|
hétf. ápr. 19, 2004 8:17 |
|
|
Macika
Moderátor
|
Még egy pontosítás.
A 112 felhívásakor a rendőrségre megy a hívás (legalábbis Budapesten). Úgy kezdődik a gépi hang, hogy:
„Ön a Rendőrséget hívta...”
Ki lehet próbálni.
|
hétf. ápr. 19, 2004 6:35 |
|
|
.gúnár.
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 4374 Tartózkodási hely: c:\windows
|
112 hívása esetén elméletem szerint a telefon egy speciális USSD kóddal tárcsáz, ami természetesen telefon szoftver függően ugyanaz akkor is, ha a 08-at, 911-et ütjük be. Tehát ilyen esetekben a segélyhívót tárcsázza mindig, nem az adott számot. Ami a hálózatot illeti, SIM kártya nélkül valóban a legerősebb cellára továbbítja a hívást, ilyenkor a hálózati korlátozásnak nincs jelentősége.
|
hétf. ápr. 19, 2004 5:52 |
|
|
k_chris
platina tag
|
Re: 112 - a segélyhívó
vizsla1 írta: integral írta: De amit te mondasz, annak nem a készülékfüggőséghez van köze, mert te az X szolgáltató készüléke + X szolgáltató SIM esetét hoztad fel. És a segélyhívó SIM nélkül is használható. 112 esetében teljesen mindegy, hogy milyen függő a telefon. Úgy vélem, hogy erre a esetre technikailag meg van engedve, hogy más hálóját használd.
nemcsak ez: letiltott IMEI meg bármilyen tiltással rendelkező készülékről lehet 112t hivni csak legyen működőképes tehnikailag.
|
vas. ápr. 18, 2004 15:56 |
|
|
Vizsla
a fórum lelke
|
integral írta: De amit te mondasz, annak nem a készülékfüggőséghez van köze, mert te az X szolgáltató készüléke + X szolgáltató SIM esetét hoztad fel. És a segélyhívó SIM nélkül is használható.
112 esetében teljesen mindegy, hogy milyen függő a telefon. Úgy vélem, hogy erre a esetre technikailag meg van engedve, hogy más hálóját használd.
|
vas. ápr. 18, 2004 13:04 |
|
|
integral
gyémánt tag
|
vizsla1 írta: Amúgy pedig ami a függő telefont illeti: nem lehetne roamingolni, ha nem lehetne más hálóját használni. Lényegében az van M.o.-on, hogy a Te SIM-kártyádban tiltva van, hogy a másik két szolgáltató hálóján roamingolhass.
De amit te mondasz, annak nem a készülékfüggőséghez van köze, mert te az X szolgáltató készüléke + X szolgáltató SIM esetét hoztad fel.
És a segélyhívó SIM nélkül is használható.
|
vas. ápr. 18, 2004 10:41 |
|
|
Vizsla
a fórum lelke
|
integral írta: És ezt hogyan oldják meg függő telefonnál, hogy pl. egy pannonos készülék a westel hálóját használja? És az is érdekes, hogyha SIM-nélkül bekapcsolom a függő készüléket, akkor már kiírja, hogy csak segélyhívásra használhatom, aktív a segélyhívás lehetősége. Tehát, ha jól gondolom, ekkor már rálépett egy másik hálózatra - most tekintsünk el attól, amikor a készülék a saját szolgáltatójának hálózatát használja.
ELKÉPZELÉSEM SZERINT (tehát nem szakmai magyarázat):
Amikor bekapcsolom a mobilt, szerintem végigpásztázza az összes frekvenciát. És ha talál valahol hálózatot, akkor gondolom a GSM-szabványban rögzített módon, lehetővé teszik számára, hogy használja azt, 112 hívására.
Amúgy pedig ami a függő telefont illeti: nem lehetne roamingolni, ha nem lehetne más hálóját használni. Lényegében az van M.o.-on, hogy a Te SIM-kártyádban tiltva van, hogy a másik két szolgáltató hálóján roamingolhass. Az ő hálózatukba is gondolom éppúgy bejelentkezel, mint a SIM-kártyád tulajdonosáéba, csak éppen erre az a válasz jön, hogy ezt nem használhatod.
Volt már M.o.-on nemzeti roaming, akkor, amikor a voda bejött M.o.-ra. Akkor lehetett mind3 hálót használni.
|
vas. ápr. 18, 2004 10:17 |
|
|
CineDOG
a fórum lelke
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2004 16:31 Hozzászólások: 8493 Tartózkodási hely: Nem találom a helyem...
|
Akkor ebből mi a tanulság?
Hogy segélyhíváskor a hálózatfüggő telefon, ha nincs benne sim, akkor független lesz. Az egész csak prioritási beállítások kérdése.
|
vas. ápr. 18, 2004 10:12 |
|
|
integral
gyémánt tag
|
vizsla1 írta: Arra a hálózatra, amelyiknek a legjobb a térereje. Továbbá, ha épp nem lenne szabad frekvencia, akkor megszakítanak abban a hálózatban egy folyamatban lévő, nem a 112-re futott hívást, mivel a 112-nek nagyobb a prioritása. Éppúgy, mint a GPRS és a telefonhívás kapcsolata, utóbbi nagyobb prioritású. De tessék javítani, ha rosszul tudom !
És ezt hogyan oldják meg függő telefonnál, hogy pl. egy pannonos készülék a westel hálóját használja?
És az is érdekes, hogyha SIM-nélkül bekapcsolom a függő készüléket, akkor már kiírja, hogy csak segélyhívásra használhatom, aktív a segélyhívás lehetősége. Tehát, ha jól gondolom, ekkor már rálépett egy másik hálózatra - most tekintsünk el attól, amikor a készülék a saját szolgáltatójának hálózatát használja.
|
vas. ápr. 18, 2004 9:58 |
|
|
Vendég
|
Én úgy tudom, minden cellában van egy úgynevezett tiltott csatorna. Nokiákkal a Netmonitorban a 19-es teszttel lehet piszkálni a dolgokat, bár nem ajánlom senkinek. Szóval itt lehet beállítani, hogy csak a tiltott csatornára álljon rá a telefon, csak a publikusra, vagy a szolgáltató által meghatározottra.
Netmonitorban is mindig csak 7 csatorna van megmutatva a 8-ból. Valószínűleg a tiltott nincs közöttük. Tehát szerintem 112-t (104, 105, 107) hívva, nem fog megszakítani egy folyamatban lévő hívást, hanem a tiltott, tehát mindig rendelkezésre álló, szabad csatornát fogja használni. Már más lehet a helyzet, ha annyira zsúfolt a csatorna hogy az az 1 plusz csatorna is foglalt a 112 hívása miatt, akkor elképzelhető hogy egy másik hívást bontani fog, hogy a vészhívás létre jöhessen.
Ehhez kapcsolódik, itt a fórumon írta valaki, hogy talán Szilveszterkor a 112-t sem lehetett hívni. Elég durva dolog, de lehet hogy néhány órára a nagyobb kapacitás miatt a tiltott csatornát is felsztabadították. Bár ebben az esetben egy hívást meg kellett volna szakítani, de az is igaz, hogy a Szilveszter éjfél körüli hívások, SMS-ek eléggé megterhelik néhány órára a hálózatot.
De javítsatok ki ha nem jól tudom, én is tévedhetek.
|
vas. ápr. 18, 2004 9:31 |
|
|
Vizsla
a fórum lelke
|
integral írta: Sziasztok!
Vajon a 112-t (vagy 104, 105, 107-et) tárcsázva SIM nélküli függő telefon milyen hálózatra lép fel?
Arra a hálózatra, amelyiknek a legjobb a térereje. Továbbá, ha épp nem lenne szabad frekvencia, akkor megszakítanak abban a hálózatban egy folyamatban lévő, nem a 112-re futott hívást, mivel a 112-nek nagyobb a prioritása. Éppúgy, mint a GPRS és a telefonhívás kapcsolata, utóbbi nagyobb prioritású.
De tessék javítani, ha rosszul tudom !
|
vas. ápr. 18, 2004 9:11 |
|
|
simico
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1975 Tartózkodási hely: "NEC ARTE NEC MARTE"
|
Én úgy tudom, hogy mobilról a 104, 105, 107 mindig a legközelebbi ügyeletre (rendőrkapitányság), illetve segélykérő központba (mentők, tűzoltóság - megyeszékhelyeken és nagyobb városokban) fut be. A 112 korábban az ORFK, most már azt hiszem a katasztrófavédelem központi ügyeletére fut be.
Egyébként mindig az általános segélyhívó számokat (104, 105, 107) kell tárcsázni (talán nem kell részletezni, hogy miért jó a lehetőségek szerinti legközelebbi helyről segítséget kérni). A 112 pedig az általános számok elérhetetlensége, illetve a "külföldiek miatt" (mint /majdnem/ egységes európai segélykérő szám) van. Tehát baleset, tűz, bűncselekmény, stb, esetén 104, 105, 107; ezek elérhetetlensége vagy különleges események (pl. terrorcselekmény, nagyobb katasztrófa) esetén 112.
Ahogy hallottam, megint napirenden van a segélykérő központok átszervezése (egy helyen legyenek a mentők, rendőrség, tűzoltóság segélykérő központjai, mint amerikában /911/), persze ki tudja lesz-e belőle valami.
|
vas. ápr. 18, 2004 8:55 |
|
|
.:Jeff:.
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 364 Tartózkodási hely: Audi A4 TDI...majd egyszer :-)
|
skynet írta: pampika írta: És a 08 működik itthon? az mi?
Üsd be a telefonba és megtudod....
|
vas. ápr. 18, 2004 0:40 |
|
|
pampika
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 4644 Tartózkodási hely: Szolnok/Szeged
|
És a 08 működik itthon?
|
szomb. ápr. 17, 2004 23:23 |
|
|
Benji
ezüst tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 25 Tartózkodási hely: A számítógép előtt
|
A segélykérő hívás mindig a tartózkodási helyedhez legközelebbi nagyobb Rendőrségre fut be ha jól tudom.
|
szomb. ápr. 17, 2004 23:18 |
|
|
integral
gyémánt tag
|
112 - a segélyhívó
Sziasztok!
Vajon a 112-t (vagy 104, 105, 107-et) tárcsázva SIM nélküli függő telefon milyen hálózatra lép fel? És 112 hívása esetén hova fut be a hívás? És különben is...
Tudtok erről valamit?
|
szomb. ápr. 17, 2004 23:16 |
|
|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 48 hozzászólás ] |
|