Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: csüt. nov. 07, 2024 10:58

Hozzászólás a témához  [ 60 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő
A házhûtõ meg a 8 cm 
Szerző Üzenet
arany tag

Hozzászólás 
Oké, megfontolom. Köszi!

szer. dec. 08, 2004 19:52
Profil Privát üzenet küldése ICQ
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kb ventillátorra de nem tudom pontosan.
Nem lehet minden ventit szabályozni.
Nem fogja olyan nagyon megemelni a teljesitményfelvételt, csak egy kicsit( azért nem a végtelenségig, de ezt lehet érezékelni a motoron is) nagyobb járókerék, csak az egyenletlenséget és a süvitést nem ajánlom hogy kivágd.
Inkább az elhelyezéssel és fix fordulattal kisérletezz!! :)
Ha véletlenül tényleg normális lapáttal szerelik a ventit akkor azt egy fordulatra tervezték aminek a legnagyobb a lehetséges hatásfoka (alapbol kb. 50-75%), nem érdemes bolygatni.

szer. dec. 08, 2004 19:31
Profil Privát üzenet küldése
arany tag

Hozzászólás 
Energo!

Mire akarod használni az a motort? Gyanítom, hogy venti lesz belőle.
Én egy sima 8 cm-es ventit akarok átalakítani úgy, hogy kivágom a keretből és nagyobb lapátokat szerelek rá aztán be a ház oldalába. Csak azt nem tudom, hogy nem lesz-e nagyobb a teljesítményfelvételle, áramfelvétele, ami esetleg kárt tesz valamiben. Nem tudom még, hogy az alaplapra menne-e, vagy a tápcsatira.
Hallottam valamilyen előlapi panelről. Megéri ilyenbe beruházni? Mi pénz lehet? Ezzel egyszerűbben tudnám szabályozni a fordulatot.
A lényeg, hogy halk legyen és hideg mint állat. :twisted:

Ja, még egy dolog. Az összes alaplapra csatlakozó venti fordulatát lehet szoftveresen befolyásolni?

szer. dec. 08, 2004 14:20
Profil Privát üzenet küldése ICQ
gyémánt tag

Hozzászólás 
Már elég régen gondoltam arra hogy valami nem életveszélyes járókerékkel egy szinte tökéletesen csendes motor áll rendelkezésre( ha egyenáramú akkor pedig egyszerüen tudom szabályozni a fordulatszámát. Egyébként ahogy mondod (2v 3 fázisú motorok) tényleg ezért állhat be a motor egy pozicióra mihelyt valamelyik két pólust áram alá helyezem.
De nem lehet hogy ezek egyenáramú léptetőmotorok?? (csak tipp - ránézésre nem tudtam megállapitani mert zárt szétszedhetettlen burkolata van, egyébként másképp nem tudom.)
A panel alkalmazása esetén tudott forogni a motor csak, bazi nagyok a panelok és kellemetlen velük foglalkozni (gobndoltam ezeket ki próbálom kerülni)
(van otthon egy csomó 20/40Mb-os vinyóm, és arra gondoltam valami értelmeset is tudnák velük csinálni.)

ja: :) :) :) Ha jól tévedek,.... :) :) :)

megj.:
koffi: én nem beszéltem a sárga vezetékröl!!!! :)

üdv

hétf. dec. 06, 2004 20:32
platina tag

Hozzászólás 
energoman

Ha jól tévedek, ezek két, vagy háromfázisú motorok, ebből következően kell hozzá egy elektronika ami egyrészt vezérli a motorok tekercseit, másrészt a motorban lévő érzékelő segitségével a fordulatszámot érzékeli, ezáltal ha szükséges lehet változtatni, vagy állandó értéken tartani a fordulatot. A HDD-k elektronikája ezt is tartalmazza, de hogy ezt mire lehetne felhasználni :?: :?:

hétf. dec. 06, 2004 20:05
platina tag

Hozzászólás 
koffi

Eszerint kicsit félreértelmezted amit írtam. Olyan elosztó kábel kapható, illetve én olyat használtam, aminek az egyik végét az alaplap venti csatlakozójába dugod be, a másik KÉT végébe pedig CSAK kettő ventit tudsz bekötni. Mindkét venti 12V-ot fog kapni, tehát teljes fordulaton üzemel. Az alaplap egyébként nem fogja a fordulatszámot szabályozni, csak azért van három kivezetés, hogy a bios, és azon keresztül a monitor progik kijelezzék az aktuális fordulatszámot.
Ha sorosan szeretnéd a ventiket működtetni, akkor kissé át kell alakítani a csatlakozók bekötését.
Két darabnál többet ne köss sorba, mivel akkor már olyan alacsony feszültség jut egy ventire, hogy nem is fog elindulni, vagy csak nagyon alacsony fordulatszámon, aminek semmi gyakorlati haszna nem lesz.
Ha egy alaplapi csatira két venti lesz kötve, a ventik közül csak az egyiknek kösd be mindhárom kivezetését.
Fekete - test, vagy 0 ki hogy szereti
Piros - +12V
Sárga - ford.szám érzékelő kimenet
Itt tehát a sárga színű vezeték nem +12V-ot kap.

hétf. dec. 06, 2004 19:55
gyémánt tag

Hozzászólás 
Igen ennek igy kéne lennie, és igy is van.

Meg kell hogy mondjam én sem vagyok egy nagy zseni az elektronika gyakorlati területén.
Személy szerint nem tudok javasolni ventillátort, mert nekem 2 ösrégi xt tápbol kiszerelt (Lanya márkájú) ventillátorok is elég csendesek. (ilyen stilusút találsz bármelyik elektrósboltban néhány száz forintésrt)
A kábelek (amit találsz) pl. hasonló keresztmertszetű mint a proci venti kébelei.
A tápellátás történhet alaplapról (itt meghatározott fesz. 12V van) A tápcsatikon pedig 5V=piros,12V=sárga, a négy vezeték középső két fekete vezetéke a föld.
Csatlakozókat szintén tudsz venni (kivéve alaplapra csatlakozót mert én még nem találtam sehol (marad a barkács)).

Összeszerelés értelemszerüen!! :) :) :)
Az elhelyezés szempontjai:
-minél kevesebb szallagkábel!
-megmérni (érezni) a legmagasabb hőmérsékletü részt, mivel a meleg levegő felfele szál (a ház tetejénél találod) és ezt kell elszálitani.
-Levegő hozzávezetés legfőkképpen alúlról, de ha elválasztópanellel sikerül megoldani akkor a vincsi előtt elhelyezett befelé füvó ventillátor nagyon jó megoldás. Az elválasztópanel azért kell hogy a befúvott levegőt lefele terelje a proci alá(és nem a procin keresztül).
A vinyó beszereléséhez tudom ajánlani h. beépitőkeretel 5,25"-os helyre szereld.
-A ház levétele értelmetlenné tesz bármilyen vetillátoros rendszer kiépitését.

(szerintem (de nem praktikus) a legjobb az lenne ha a ház tetejét nyitnánk ki és hagynánk hogy a meleg elmenjen konvekció segitségévrel.)

A lapátozáson, csapágyon nem tudsz mitn gondolkodni(sikló a legjobb főleg, ha nagy a fordulat), amelyik neked tetszik (persze biztos van ezerekért xy márkájú, csak utánna kell járni, de ez rajtad múlik).

Ja más: :shock: :shock: :?: :idea:
Hogy tudok beinditani egy vinyómotort, ha már kiszereltem? Vagy nincs esélyem rá, megj.: tudásom hatványozottan csökken ezen a területen.
(annyi van, hogy a motor a kezemen, és egy 8 (vagy 10?) eres szalagkábel jön ki belőle)

hétf. dec. 06, 2004 12:22
ezüst tag

Hozzászólás 
Köszi!

Szóval van ilyen elosztó az alaplapra.
Ha tehát egy ilyen elosztóra kötök ventiket pl. úgy hogy az egyikre sorba
pl. 3-at, a másikra sorba 4-et, akkor az az alaplapot csak 2 venti teljesítményével
fogja terhelni, ellenben a ventik csak a névleges fordulatszámuk 1/3-ad illetve 1/4-edét pörgik. Ez így tetszene.
azért szeretném az alaplapi csatlakozót használni, mert az alaplap
a hőmérséklet függvényében szabályozza a ventiket és ez elvben
lehetőséget ad az esetenkénti halkabb működésre.

Lassan most már jó lesz a boltba is elnézni, hogy milyen költségekkel
jár ez.

Üdv, Koffi.

hétf. dec. 06, 2004 6:39
platina tag

Hozzászólás 
koffi

Az alaplapodhoz kapott könyvecskében megtalálod, hogy pontosan mekkora az az áramerősség, amivel terhelheted a Fan csatlakozókat, amik 12V-ot adnak le. Valszeg azon is 350mA (4.2W) a megadott érték.
A ventillátor középső részén többnyire megtalálod az adott típus áramfelvételét. Ezek alapján el tudod dönteni, hogy egy csatira rá köthetsz-e pl. kettőt. Ha párhuzamosan kötöd be, akkor értelemszerűen összeadódik az áramfelvétel, ellenben ha egyforma ventiket használsz, akkor sorosan is bekötheted, ebben az esetben nem duplázódik az áramfelvétel, viszont csökken a fordulatszám. Az egymás melletti két azonos ventillátorokkal megpróbálhatod ezt is. Nálam az első, és a gép tetején lévő üzemel így.
Ha mindenképpen teljes fordulaton szeretnéd üzemeltetni, akkor szerelt csatlakozót vehetsz készen, ami az alaplapra csatlakoztatható, és két ventillátor dugasz van a vezeték másik végén. Ekkor párhuzamosan fognak kapcsolódni.
Ettől többet viszont ne kapcsolj az alaplapra, mert nem bírja el.
A tápod szabad csatijait bátran használhatod (sárga +12V, fekete test), annak nem jelent számottevő terhelést a 7 venti. (~ 130-250mA/db)
Ha megfelelőnek találod a levegőszállítást, akkor kettesével soros kapcsolással lenne a legkevesebb szerelésre szükséged. A 7. gonoszt :D pedig sorba kötöd egy ellenállással, aminek az értéke függ a venti tényleges áramfelvételétől.

vas. dec. 05, 2004 21:51
platina tag

Hozzászólás 
Nekem 8 centisekből Enermax-ok vannak,és szabályozható a fordulatszámuk,beállítottam,most elég levegőt nyomat,és halk is,meg persze nem hinném,hogy mostanában csapágyas lesz...:-D

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

szomb. dec. 04, 2004 14:19
ezüst tag

Hozzászólás 
aha!

Így már érthetőbb. :D
Na mármostan említetted azt a feszültségosztás dolgot, ami nem probléma. Csak énnekem a szüleim elfelejtettek forrasztópákát venni
annak idején karácsonyra, ezzel meghatározták későbbi viszonyomat
az elektronikával.
Szóval hogy is nézne ki az a több (most a darabszámra nem térnék ki)
ventillátor kisebb feszültségen? Esetleg az alaplap házventi csatlakozójáról
működtetve?
Másik kérdés hogy milyen jó ár/érték arányú, csapágyas stb
ventiket javasolnál, esetleg milyen egyéb szerelvényt a megoldáshoz?
Pl. drótok, feszültség(szét)osztó(??!)(Ez lehet hogy hülyeség de tényleg nem értek hozzá.)

köszi,
Koffi

szomb. dec. 04, 2004 12:59
gyémánt tag

Hozzászólás 
Bocs a 3-ért csak nem szuperált nálam a fórum.

pén. dec. 03, 2004 13:54
gyémánt tag

Hozzászólás 
OFF
Koffi:A szakszerüség és a hosszadalmas részletezés azért hiányzott az irásomból mert személy szerint nem tartom lényegesnek a tulságosan sok ventillátor használatát, illetve a 2-tőnél többel való foglalkozást, de a fellépő jelenségekkel szivesen segitek bárkinek. Az irásomat nem letolásképpen és nem is ingerülten irtam! :o
ON:
(Nem akarok kötöszködni)
Elektronikus vezérlésröl nem igazán beszélnék, legalábbis a feszültségosztást nem nevezném annak.
A ventillátort és annk motorját ell kell különiteni egymással!
Az 1000W (szándékos figyelemfelkeltő tulzás) ami a légáramlás biztositásához szükséges mechanikai teljesitményt szemlélteti (ami = a motor teljesitményével)(tehát hogy itt nincs annyi), igy a feszültségosztásnak nincs akadálya.
A légáramlásrol: A morajlás pedig a fellépő áramlás során keletkező veszteség, mely a leváló áramvonalak közötti nyomásváltozás okoz (melyel még egy két anyagváltozó is megváltozik) és mint minden klf. halmazálapotü közeg egy másik közegben történő áramlása esetén fellépnek pozitiv v. negativ jelenségek. Itt ugye a hang mint negativ jelenség lép fel.
Tehát hogyha van egy üreged, amin 1000 luk (remélem jol érted: klf. méretü és nagy számú rés) van, akkor a ventillátor önmaga által okozott zaja elhanyagolható. A sok ventillátor pedig nem egyenletes eloszlást okoz ami a lukakon (réseken) történő áramlás megnöveli igy a zaj nőni fog.

Na most leirtam de még mindig nem részletesen.

Konkluzió: A zaj keletkezésének sok oka van, ami legegyszerűbben fordulatszám változtatással elérhtő de a venti hatásfoka csökken! Igy kénytelen vagy több ventit beépiteni ami kissebbet ugyan de ugyan ugy okoz zajt. Tehát amin el kell gondolkodni beépitessz 1 jó áramlást létrehozó (nevezzűk egyszeres zajosságú elemet) ventillátort, vagy 2-3-... 0,xy -szoros zajosságut (nem minden esetben)!!!!!

Láttam már házat négy ventillátorral, viszonylag nagy hőfokon menni, kisebb átalakitással 2-ővel jobb hatásfokot értűnk el, de ez ház és helyiségfüggő. Természetesen a megfelelő hőmérsékletű levegőutánpőtlásrol is kell gondoskodni, adott esetben ujjabb ventillátor.

Nekem a kifele fúvó ventillátorok(2 db) előtt nincs semmilyen rács, és a proci ventinek a hűtő bordázása miatt sokkal nagyobb a hangja mint a 2 8cm -es ventinek.

Üdv

pén. dec. 03, 2004 13:52
arany tag

Hozzászólás 
Én már forrasztottam ellenállást a ventihez méghozzá a tápegységéhez, ami egy ventillátoros volt pár héttel ezelőttig. Gondoltam teszek még egyet az aljára is -így két legyet ütök egy csapásra- a tápegységért sem kell aggódnom, hiszen most már két ventillátor fogja hűteni és a rendszerhűtés is meg van oldva, mert a plusz venti kifelé fújja a levegőt persze ez is ellenállással összekötve a zaj miatt. A proci így 5 fokkal hűvösebb.
500-600f/perces forgáshoz elég kis fesz. kell szerintem, ami indulásnál lehet, hogy kevés és nem pörög fel a venti. Ha veszel egy 200ohm körüli potit azzal
be tudod állítani a min. fordulatszámot, ahol még elindul.

pén. dec. 03, 2004 11:36
ezüst tag

Hozzászólás 
Az elektronikának nincs köze a "hangossághoz"?
Ez így nem hangzik túl szakszerűnek.

Már hogy a fenébe nem?
A feszültség szabályozásával lehet ugye a venti fordulatszámát
meghatározni. Namármost a kérdésem ennek a módjára irányult
nem pedig az zaj forrásának meghatározására. Elolvastam "rendesen" a topicot, de a sületlenségekre nem kívántam reagálni.

Egyébként ha ragaszkodsz hozzá, meg kell hogy cáfoljam állításodat.
Íme:
A ventillátor zaja adódhat egyrészt abból, ha nem megfelelő
a venti fizikai felépítése (rossz csapágyazás, rezgések), de ha ezek a
hátrányos tényezők nem állnak fenn, akkor a venti fordulatszámától valóban szinte független a mechanikai zaj.
Mi a helyzet viszont a légéramlás keltette zajjal?
Ha tudnál valamit az áramlástanról, tudnád azt is, hogy ez a az áramló
közeg sebességétől függ. Namármost adva van egy gépház pl. 50 liter
térfogattal, melyben a fölmelegedett levegőt óránként x-szer ki akarod csrélni. Akár 10db 8cm-es ventillátor 5000-es fordulatszámon sem
tudna akkora áramlási sebességet előidézni, hogy a ház ürege megszólaljon. Próbáltál már tátott szájjal fütyülni?

Ellenben a ház keresztmetszetének tört része a ventillátor nyílása. Ráadásul még leszűkítik különboző, a levegő útjába kerülő rácsok, stb.
Ebből már adódhat "morajlás" nagy sebességű áramlás következtében.
Ehhez még hozzájön ventillátor lapát alakja, amely nem feltétlenül van
áramlástanilag tökéletesre képezve. Ebből adódik az idegtépő fütyülés.

Ha tehát ugyanannyi levegőt kisebb sebességel (és zajjal!) akarunk
szállítani, akkor több nyíláson lassabb áramlással (tehát alacsonyabb venti fordulatszámmal!!) megoldható.

A témával kapcsolatban egyébként rákereshetsz a neten a következő
név alatt:
BERNOULLI :D :D :D

A másik állítást (1000W meg effélék) azért nem értem, mert itt más nagyságrendek vannak. Az alaplapi venti-csati adott fesz-en (5V?) Adja le a graftot. tehát több ventit rákötve (több Watt :shock: ) nagyobb áramerősség lép fel (több Amper :shock: ). Tehát az alaplap hőterhelése megnő.

Csak nem tudom, hány Wattosak ezek a ventik.
Ha valaki tudna még segíteni azt szívesebben venném.

pén. dec. 03, 2004 11:01
gyémánt tag

Hozzászólás 
Olvasd el a témát rendesen:
Elektroniokának nincs köze a hangossághoz!!!! :twisted:
A venti fizikai felépitése a lényeg!!! (főleg a lapátoké)
Ha nagy a levegőáramlás akkor egy állandó morajlást fogsz hallani! (kagyló)
Lehet hogy 2 ventivel többet érsz mint 10-el.
a venti levegőt szállit (nem higanyt) tehát nem kell neki 1000W teljesitmény ezért a fesz csökkentésével csökkentheted a fordulatot, a tápcsatin van 12 és 5 Volt (itt van neked elektronika)
:D :D :D :D
üdv.

pén. dec. 03, 2004 9:29
ezüst tag

Hozzászólás 
Na ez egy jó topic!
Hát felélesztem.

Úgy látom DESTER képviseli azt az irányvonalat házhűtés terén, amit én is szeretnék megvalósítani.
A gépházamban (Casetek CK 1018B) van összesen 7 db beépítési hely
8 cm-es hűtők számára. Kettő a ház elején lent a vinyók előtt, kettő
a ház oldallapján (a procival szemben), kettő a ház hátulján a táp alatt, egy pedig a ház tetején középen.

Úgy gondoltam, hogy a frontpaneli kettő, és az oldallapi hűtőket
befelé irányítom(ezekhez adtak porszűrő betétet is), A hátsó kettőt és a
felsőt pedig kifelé.
Ennyi venti már elég kell hogy legyen, hogy akár 600 1/perc fordulaton
is elegendő szellőzést biztosítson. Így akár csndes is lehetne a gép.

A kérdéseim a következők:

Az alaplapon (ASUS K8N-E Delux) van egy csatlakozó a ház ventillátorának ami jelenleg nincs kihasználva. De 7 db. ventit hova csatlakoztassak? Van esetleg elosztó ilyen célra? De lehet hogy nagyon megnővekedne
az áramerősség és kiégetne vmit az alaplapon? A tápom Coolink 350 W
Nagyon csendes és egy rakás drót lóg ki belőle. Van rajta olyan is amire
ventiket lehetne kötni? Miről ismerem meg?
Még a spéci Zalmann venti a széria ellenálással is 1700-at pörög.
Hét ventinél ez már túl sok zajt eredményezne, és fölösleges is (szerintem).
Milyen ellenálást lehet rá kapni? Mármint mekkorát kéne rá rakni a 600-700 -as fordulat eléréséhez?

Előre is köszönöm a tanácsokat.
üdv,
Koffi.

pén. dec. 03, 2004 9:07
gyémánt tag

Hozzászólás 
TheElf írta:
Csaba_20: A szabvány hibájának tartom azt, hogy amikor a szabványt megtervezték nem a felhasználás reális körülményeit vették számításba, és a reálisan legyártható hardwaret. Pl. a légáramlás szempontjából a vezetékek jelentik a gondot, elsősorban a szabványos vezetékek esetén, ezt lehetett volna látni. Sok ilyen hiba van amikor egy szabvány megalkotói nem képesek az egész rendszert egységként átlátni.

TheElf: Hmm, úgy emlékeztem erre már egyszer reagáltam, de lehet hogy tévedek, úgyhogy nekifutok megint.

Épp tegnap szereltem össze egy ATX szabványnak megfelelő számítógépházzal egy gépet. Sikerült úgy elhelyeznem a kábeleket, hogy ne jelentsenek gondot. Olyan szellős belül, hogy az csak na. Pedig nem SATA, hanem PATA kábeleket használtam. Azért arra kíváncsi lennék, hogy a szabvány főtápcsatlakozó kábel helyett mit használnál. :lol:

TheElf írta:
A standby áramkör hibája ugyanúgy abból ered, hogy nem lett végiggondolva, hogy ez a gyakorlatban hogy fog működni.

Én nem látom még mindig, hogy erre miért a szabvány megalkotóinak kell gondolnia és miért nem a gyártónak. A stand-by áramkör, mint olyan rengeteg féle módon megoldható. Sajnos ebből a leggagyibbat szokták megépíteni, hogy minél többet keressenek egy tápegységen. De ez nem a szabvány hibája továbbra se. Lehetne a készenléti áramkör egy trafós, graetz-hidas csúcsegyenirányítós 7805-ös stab. IC-vel ellátott áramkör is. Csak ez túl nagy, túl nehéz lenne ahhoz, hogy eladható legyen. Nem szabhatod meg szabvánnyal, hogy csak és kizárólag egy bizonyos fajta megoldást alkalmazhatsz.
A jelenlegi ATX tápegység tervezési szabványban lefektetett követelmények pedig megfelelő védelmet biztosítanak a felhasználó számára. Az Enermax tápok megfelelnek az 1.3-as ATX szabványnak és érdekes módon nem szokott előfordulni velük az, ami a Codegen, JNC, Acorp...sorolhatnám még milyenekkel igen. Továbbra is úgy vélem, hogy nem a szabvány a felelős a silány minőségért, hanem annak a nem betartása bizonyos gyártók részéről.

hétf. máj. 03, 2004 17:50
arany tag

Hozzászólás 
Csaba_20: A szabvány hibájának tartom azt, hogy amikor a szabványt megtervezték nem a felhasználás reális körülményeit vették számításba, és a reálisan legyártható hardwaret. Pl. a légáramlás szempontjából a vezetékek jelentik a gondot, elsõsorban a szabványos vezetékek esetén, ezt lehetett volna látni. Sok ilyen hiba van amikor egy szabvány megalkotói nem képesek az egész rendszert egységként átlátni. A standby áramkör hibája ugyanúgy abból ered, hogy nem lett végiggondolva, hogy ez a gyakorlatban hogy fog mûködni.

Megjegyzem: A márkás konfigurációk többségén is látszik, hogy akik összeállítják azok a marketinghez, közgazdaságtanhoz, stb. értenek, a számítógéphez már kevésbé.

szomb. máj. 01, 2004 7:26
gyémánt tag

Hozzászólás 
TheElf írta:
Ellenben elég furcsa lenne egy olyan tápegységet látni, ami mondjuk mindenben megfelel az elektronikai követelményeknek, de a tápegység ventillátora szembefúj az előírt légáramlással, a mérete sem igazán ATX házhoz való... Nem hiszek olyan alaplapban sem aminek ATX ház kell, de mondjuk a mérete összeférhetetlen a szabvánnyal, nem is nagyon szerelhető be ATXes házba. Ezeket a szabványokat együtt dolgozták ki, és együttes alkalmazásra. Érdemben két dolog miatt lettek különválasztva: Ha az egyik szabvány frissül (új házméret engedélyezése, új tápcsati követelmény, egyebek), valamint ugye a serverek kapcsán alkalmazott társ szabványok miatt.

Tudod, csak azért tartottam fontosnak megjegyezni a dolgot, mert a szabvány hibájának tartottad a hibás stand-by áramkört. De amúgy nem látok kivetni valót a mondandódban.

Az előírt légáramlásról az a véleményem, hogy egy jól kialakított áramlási rendszerben nyugodtan előfordulhat a szabvánnyal ellentétes is. Természetesen a boltban olyat nem vennék meg, ami ilyen :lol:

szomb. máj. 01, 2004 0:39
gyémánt tag

Hozzászólás 
Még valami: a két elszívó venti igen hasznos, mert 100% prociterhelésnél igen meleg levegő jön ki (a majdnem 50°C-os prociról és a gyakran igen meleg vidkártyáról, amelynek az egész hátulja egy darab rézlemez), ami amúgy a tápon keresztül menne ki. Szóval van haszna. Ilyenkor majdnem hideg levegőt fújnak értelemszerűen :)

Üdv: Dester

pén. ápr. 30, 2004 22:23
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nekem 5 darab 8 centis venti van a gépemben (Chieftec Scorpio ház), 3 elöl befelé fújja a levegőt (ebből 1 az egyik vinyót is hűti), 2 a procitól és a vidkártyától vonja el a levegőt, és fújja ki a házon kívülre. Eredmény: most perpill a proci 32°C (27°C-33°C között változik alap terhelés mellett), az alaplap 33°C, tartós 100% terhelésnél a processzor maximum 47°C volt eddig. 2.8 GHz P4, gyári Intel hűtővel, ami kb. 2700-at forog. A kétventis Chieftec tápból majdnem hideg levegő jön ki, de talán a langyos szó közelebb áll hozzá.
A gépnek elég jó a zajszűrése, a földön van, parkettán, és simán tudok aludni mellette ugyanabban a szobában (de csak ha eltakarom a kék power ledet, mert kiviszi a szemem sötétben :))) Van még egy plusz hűtő a vinyó alján (120 GB Maxtor), egy a vidkártyán ugye, kettő a rackben. Szóval sokminden forog benne :)
Az 5 házhűtő venti "márkája" világítós FTC (nem röhögni :D)

Asszem mindent leírtam.

Üdv: Dester

pén. ápr. 30, 2004 22:21
arany tag

Hozzászólás 
Csaba_20 írta:
De várjál már, mert ne keverjük a szezont a fazonnal. Létezik formatervezési ATX szabvány és egy elektronikai követelményeket elõíró. Az elõbbi 2.2 verziónál tart, az utóbbi 2.0-nál. A készenléti áramkör hibái az utóbbira tartoznak, a ventillátor, légáramlás, ház stb, vagyis a kialakítás pedig inkább az elõbbire.

Ellenben elég furcsa lenne egy olyan tápegységet látni, ami mondjuk mindenben megfelel az elektronikai követelményeknek, de a tápegység ventillátora szembefúj az elõírt légáramlással, a mérete sem igazán ATX házhoz való... Nem hiszek olyan alaplapban sem aminek ATX ház kell, de mondjuk a mérete összeférhetetlen a szabvánnyal, nem is nagyon szerelhetõ be ATXes házba. Ezeket a szabványokat együtt dolgozták ki, és együttes alkalmazásra. Érdemben két dolog miatt lettek különválasztva: Ha az egyik szabvány frissül (új házméret engedélyezése, új tápcsati követelmény, egyebek), valamint ugye a serverek kapcsán alkalmazott társ szabványok miatt.

pén. ápr. 30, 2004 7:14
gyémánt tag

Hozzászólás 
TheElf írta:
Most is akadnak más tápszabványok, és házszabványok, elsősorban serverekre tervezve, érdemes ezekre is ránézni. Megjegyzem, hogy az ATX szabványokkal viszont kicsit túl sok a gond, így valóban nem ártana némi újítás, de ugye az ATXe épülő fejlesztéseket kevesen akarják kidobni. A készenléti táppal kapcsolatos gondok, és számos más apróság azonban gyökertes változtatást indokol...

De várjál már, mert ne keverjük a szezont a fazonnal. Létezik formatervezési ATX szabvány és egy elektronikai követelményeket előíró. Az előbbi 2.2 verziónál tart, az utóbbi 2.0-nál. A készenléti áramkör hibái az utóbbira tartoznak, a ventillátor, légáramlás, ház stb, vagyis a kialakítás pedig inkább az előbbire.
Ezenkívül a szabvány sehol nem rögzíti, hogy azt a széleskörben elterjedt kapcsolást kell alkalmazni, ami a problémákat okozza. Tehát nem a szabvánnyal van a probléma, hanem a megvalósítással.
Arról nem is beszélve, hogy az elektronikai követelményeket rögzítő szabványban előírtakat és javasoltakat a gyengébb minőségű tápegységek legtöbbször be se tartják. Ilyen például az 3.1.5-ös szekcióban található "Charred PCB" rész. Aki szerelt már tönkre ment Codegen, JNC, Vargáné és Tsa., Mercury, Acorp...stb. tápegységet, az tudja, hogy ez a rész valahogy ritkán teljesül. De említhetném a 3.4-es bekezdést, ahol a védelmek vannak említve, amiket szintén nem nagyon találsz meg az előbb említett típusoknál.(Túlfeszültség védelem, Hővédelem bár ez csak lehetőségként van említve)

Az Enermax például mostmár az 1.3-as ATX tápegység szabványnak megfelelő tápokat is gyárt, de a 2.0-ásnak megfelelőt még nem. Ugyanakkor vannak, ahogy említetted szerverek számára kidolgozott szabványnak megfelelő tápegységei is.

Hogy a témához is szóljak valamit...Mindenki mondogatja itt, hogy hangos, illetve halk ventilátor. De elfelejtik, hogy van az ún. jel/zaj viszony. Jelen esetben vegyük a jelnek a ventilátor zúgását, zajnak meg bármi mást. Ha mondjuk egy Boeing működő hajtóműve mellett hallgatjuk a ventilátort, akkor halknak mondhatjuk, mert nem hallunk belőle semmit. Ha viszont éjjel fél 2-kor lefekvés után hallgatjuk, amikor minden csendes, akkor idegesítően hangosnak tűnhet.

Itthon például nap közben két gép is megy, nem is hallom a hangjukat, de éjjel, amikor aludni térek és kikapcsolom őket, húú....na biztos mindenki el tudja képzelni milyen kellemes érzés.

Természetesen a fordulatszám jelentősen befolyásolja a ventilátor hangját, gondoljon mindenki a nyári kánikulára, amikor estefelé enyhül a hőség és lejjebb kapcsolja a ventilátor fokozatát. Mekkora megkönnyebbülés nemde, hogy halkabb lett minden?

pén. ápr. 30, 2004 0:10
gyémánt tag

Hozzászólás 
:P Ezzel az erővel, ki kell menni a piacra venni egy 3-4eFt-os ventillátort kb. 30-40cm-est, le kell kapni a ház oldalát akár a másikat is ugy hogy igy nyáron a lábunkat is hütse oszt lehet adni neki a kakaót.
Mit neki cirkuláció, olyan mintha a metróban lenne a gép.
Én már hsználtam igy mikor nem volt proc ventim.HI :D
Végül egy kérdés: mi értelme annak a sok ventinek?

üdv energo

csüt. ápr. 29, 2004 21:25
platina tag

Hozzászólás 
Thomas! Szerintem semmiképp ne fordítgasd a ventilátorokat, inkább egy nagyobb (12cm) ventit előre, esetleg 2 db 8centiset egymás mellé (pesze azok ritkán férnek meg egymás mellett.
Viszont ha sok venti szív kifele, valahol csak be kell jönni a levegőnek (különben összehorpad a doboz)

csüt. ápr. 29, 2004 15:34
gyémánt tag

Hozzászólás 
TheElf írta:
Thomas írta:
Az én gépemben is van pár venti (Spire Whisperrock IV, TT Giant II, Coolink 8cm, Codegen alap 8cm, Spire 2 ventis vinyóhűtő, rack venti)
Ha minden be van kapcsolva, akkor olyan a gép, mint egy felszálló Boeing. :-)
Most kikapcsoltam a 2 8 centis ventit, és leszedtem a ház oldalát. Így halkabb, és jobban is hűl. Ugyhogy nálam ennyit a légáramlásról. :evil:
Igaz, tele is van a házam rendesen. :D

Thomas: Ahhoz, hogy ne érjen el semmit a szabvány légáramlás elég egyetlen ventillátort szembefordítani a légáramlás irányával, elég ehhez egyetlen rossz hűtési megoldás. Persze a házat telezsúfolod az sem sokat segít, főleg a nem megfelelő kábelezés esetén.

A vinyóventi ugye a ház alján van. A prociventivel egy magasságban van hátul a Coolink 8 centis venti a táp alatt, ez szívja ki a meleget a proci és a videokártya felől.
A codegen alap ventije a ház tetején van, ez a felszálló meleg levegőt szívja ki.
Lehet, hogy kéne egy venti még, ami friss levegőt szív be :?: , de nincs több felfogatási helyem.

Vagy fordítsam meg a hátsó ventit? De akkor a tápbol kijövő levegőt szívja be, mert a fal van a gép mögött.kb. 15-20 centire.

csüt. ápr. 29, 2004 0:52
Profil Privát üzenet küldése Honlap
arany tag

Hozzászólás 
Heh, cigis gép tényleg gáz, napig sikáltam a fém és mûanyag részeket, mire lejött róla.
Zalman F1 1000 alatt van bõven, jó még Artic hûtõ is. Enermax drága, ha meg már drága, akkor Papst. Oldallapot ne vegyétek le, csak legyen jó szellõzés, leginkább a hdd-t is érintve (p. beszívó venti elõre és egy ki hátra.)

csüt. ápr. 29, 2004 0:31
arany tag

Hozzászólás 
A cso kabel tenleg nem nagy dolog
Fogsz egy normal IDE-kabelt az ereket ovatosan felvagod (pl borotva pengevel) majd szigeteloszalaggal ossze teketed.
De van egy jobb modszer is szebb is, fogod es belehuzot a felszabdalt IDE kabelt egy zsugorcsobe, majd hajszarito segitsegevel felmelegited a csovet es lam kesz a hazi csokabel.
A Tap kabelt is elrejtheted pl zsugorcsobe, zuhanyzocsobe,
vagy kimondott ere keszitet csobe
gyari megoldas 2
vagy veszel gege csovet felbe vagod bele a kabelt es szigetelo szalaggal jol erosen ossze tekered es igy meg a bordak is latszani fognak.

Ezekkel a modszerekel meg jol helyre elhelyezett ventikkel egesz jo kis szellozo hazat lehet otthon barkalcsolni

Nalam 2db 12 centis 4 db 8 centis coolink huto megy es a maxtor vinyom a leghangosabb a gepbe (ha nem mennek a rackben levo ventik)

Ha hangos a venti, lehet kapni szabalyozo panelt amivel ugy allitod ahogy akarod, ha nem akarsz hazilag barkacsolni.

szer. ápr. 28, 2004 15:58
ezüst tag

Hozzászólás 
Szerintem elég nagy baklövést követtek el a ház oldallapjának levételével.
Minden jóravaló ház gyártó cég mérnőkei azon fáradoznak, hogy a hűtés, szellőztetés, a légáramlás a lehető legjobb legyen. Ezért tették oda a ventillátorok helyét ahova tették. Max bruttó 1500-ből tudsz venni egy Zalmann 8cm-es ventit. Ennyit nem vagytok képesek kiadni? Inkább a cirkulációt megváltoztatjátok?

szer. ápr. 28, 2004 13:30
arany tag

Hozzászólás 
Hi!

Nos lekerült a ház oldala. Tényleg sokat számít az az 1-2cm. Alig akartam elhinni, hogy a szobahõ és a CPU hõmérséklete között tud lenni max 5 fok is teljes terhelésnél! Alapba meg 2-3 fok a különbség. Nagyon ász. Azért porolni néha nem árt... Üdvözletem a Boeingeknek :-)

Üvd:Windoki

szer. ápr. 28, 2004 10:18
arany tag

Hozzászólás 
Esetleg minõségi ház is... Amúgy a csõkábel az nem egy vészes dolog, és sokat számíthat. Megjegyzem a SATA is ezért lesz kellemes dolog... Bízom benne legalábbis. De ugye aki olcsó tápot vesz annak a háza is olcsó, és nézzük meg mik a legelterjedtebb táp "márkák"...

szer. ápr. 28, 2004 8:57
platina tag

Hozzászólás 
A drótok. mindig is velük volt a baj.
De hát aki sokat nyúlkál a gépben (jelentkezzen aki nem), a vagy minden egyes menőver után 5 percig rendetrak (és hetente cseréli az ide kábeleket), vagy kompromisszumokat köt a peocuval, és a levegővel.
Egy jó megoldás lehetne a cső kábel is, de ismerjük magunkat. most nem kell, majd ha tökéletesen :roll: üzemel a gép => soha (esetleg ha találunk egyet a postaládában. Azt is a szervízgépbe szerelném, aminek köztudottan a legjobb a szellőzése)

szer. ápr. 28, 2004 7:06
arany tag

Hozzászólás 
Thomas írta:
Az én gépemben is van pár venti (Spire Whisperrock IV, TT Giant II, Coolink 8cm, Codegen alap 8cm, Spire 2 ventis vinyóhûtõ, rack venti)
Most kikapcsoltam a 2 8 centis ventit, és leszedtem a ház oldalát. Így halkabb, és jobban is hûl. Ugyhogy nálam ennyit a légáramlásról. :evil:

Thomas: Ahhoz, hogy ne érjen el semmit a szabvány légáramlás elég egyetlen ventillátort szembefordítani a légáramlás irányával, elég ehhez egyetlen rossz hûtési megoldás. Persze a házat telezsúfolod az sem sokat segít, fõleg a nem megfelelõ kábelezés esetén.

szer. ápr. 28, 2004 4:05
gyémánt tag

Hozzászólás 
Mondjuk ami hangos még, azok a vinyók.
És a 8 centis Coolink is elég zajos. A gyári Codegen viszont elég halk.

kedd ápr. 27, 2004 23:37
gyémánt tag

Hozzászólás 
Az én gépemben is van pár venti (Spire Whisperrock IV, TT Giant II, Coolink 8cm, Codegen alap 8cm, Spire 2 ventis vinyóhűtő, rack venti)
Most kikapcsoltam a 2 8 centis ventit, és leszedtem a ház oldalát. Így halkabb, és jobban is hűl. Ugyhogy nálam ennyit a légáramlásról. :evil:

kedd ápr. 27, 2004 23:34
platina tag

Hozzászólás 
Ajánlom az enermac 8cm-es ventijét,front panel nélkül is szabályzható a fordulatszám,és nem hangos,elég jó levegő szállítása van. 8)

kedd ápr. 27, 2004 21:15
ezüst tag

Hozzászólás 
én is egy erösáramu frekvencia váltóbol nyultam le egy 12 voltos kb 20cm-es ventillátort (ott a freki válto házában cserélte a levegöt) és bevált, még egy budiba is elég lenne szagelszivónak...))))

kedd ápr. 27, 2004 20:13
arany tag

Hozzászólás 
Most is akadnak más tápszabványok, és házszabványok, elsõsorban serverekre tervezve, érdemes ezekre is ránézni. Megjegyzem, hogy az ATX szabványokkal viszont kicsit túl sok a gond, így valóban nem ártana némi újítás, de ugye az ATXe épülõ fejlesztéseket kevesen akarják kidobni. A készenléti táppal kapcsolatos gondok, és számos más apróság azonban gyökertes változtatást indokol...

kedd ápr. 27, 2004 16:15
a fórum lelke

Hozzászólás 
majd a BTX ott már elég jól be van tervezve a légáramlás!

kedd ápr. 27, 2004 15:03
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
ezüst tag

Hozzászólás 
5 pont.

kedd ápr. 27, 2004 13:50
arany tag

Hozzászólás 
Lallermájszter írta:
De vantilátor helyett jobb ha nincs rajta a ház oldallapja, ill már az is sokat segíthet ha leveszed és neki támasztod, 1-2cm-es rés sokat jelent...

Az ATX szabvány kapcsán létezik a házakra is némi elõírás, pont a legmozgás miatt. Az oldallap levételével pont elõírt légáramlást teszed tönkre ami a hûtés egyik alapvetõ fontosságú kelléke. Az az 1-2 centi igen sokat számít, fõleg akkor amikor árt...

kedd ápr. 27, 2004 13:41
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hehe én barátnőm füstölőjét nyúltam le a nemes cél érdekében ;)

kedd ápr. 27, 2004 6:11
gyémánt tag

Hozzászólás 
MaXimiliam írta:
Láttatok már gépet, amit nem szedtek szét soha (2 év), és erős dohányosok mellett "élt" a gép?
Elrettentő látvány! Ami por szokott lenni a gépben, az mind barnás-sárga, ragacs. Csoda hogy a ventilátorok bírták.
Azért túl sokat ne füstölj bele... még a végén rászokik a dohányzásra.

Igen, ez valóban elég rémes látvány. Kedvenc boltom szervizében láttam egy céges gépet, ami behalt, mert elfüstölt a proci. Annyi sárga kosz ragadt a prociventire, hogy nem bírta tovább.

kedd ápr. 27, 2004 0:05
platina tag

Hozzászólás 
Láttatok már gépet, amit nem szedtek szét soha (2 év), és erős dohányosok mellett "élt" a gép?
Elrettentő látvány! Ami por szokott lenni a gépben, az mind barnás-sárga, ragacs. Csoda hogy a ventilátorok bírták.
Azért túl sokat ne füstölj bele... még a végén rászokik a dohányzásra.

hétf. ápr. 26, 2004 14:59
gyémánt tag

Hozzászólás 
Tökre tetszik a füstölős megoldás. :lol:
udv energo

hétf. ápr. 26, 2004 13:02
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hali!
Zalman ZM-F1. Adnak hozzá szerelt ellenállást, úgyhogy nem kell forrasztgatni. 2 db-t beledobsz a gépbe, és az már elég, ha jó helyre rakod. Max 2e Ft darabja.

Üdv: Archon

hétf. ápr. 26, 2004 10:39
platina tag

Hozzászólás 
Szerintem jó, csak (ha haverok a boltban) halgassátok meg.
Arra, hogy ki vagy be tolja a levegőt, arra nincs általános képlet. A ház kialakításától sokminden függ. Én inkább befele irányítok egyet, a ház elejénél (egy kis légterelővel hűti a winyót is)
Valahol olvastam, hogy egy cigi (dohányzók előnyben :?: [ha nem dohányzol, inkább hívj egy havert, aki igen, mert a végén :shock: ]), és egy üveglap a gép oldala helyett (feltéve, hogy nem üveges a gép oldala) és figyelni hogy merre tart a füst. Legjobb a proci, videokártya felé.

pén. ápr. 23, 2004 12:18
arany tag

Hozzászólás 
Hi!

Nincs köze az elektronikához? Dehogynincs. Ha magasabb fordulaton megy akkor pl hangosabb. Én ezt igy értettem. Szal nem akarom befolyásolni a fordulatszámát. Mennyen csak gyári értékeken. Ezért keresek halk, de mégis jól hûtõ házhûtõt.

Szóval akkor egy 8cm-es csapágyas házhûtõ a ház hátulján kialakitott venti helyre rakva jó lesz nyárra?

Üdv:Windoki

pén. ápr. 23, 2004 10:50
gyémánt tag

Hozzászólás 
T :? opiknyitónak: nincs mit forrasztani a hang ami létrejön nincs köze semmilyen elektronikához!
:roll: Egyébként: ha a levegö utjába helyezett ellenálás csökkentése lényegesen javithatja a keletkezett zaj nagyságát.
De a csapágyazás mondja is sokat befolyásol.
( :D Ja és ugy tudom létezik olyan, hogy a keletkezett zajt kioltsák egy ellentétes fázisú ugyan olyan rezgéssel, de ez senkinek sem érné meg otthon használni (és ugy általában).)

most ennyi
üdv energo

pén. ápr. 23, 2004 10:14
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 60 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő