Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: csüt. jan. 09, 2025 20:06

Hozzászólás a témához  [ 10034 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165 ... 201  Következő
Hangfal hangolása 
Szerző Üzenet
arany tag

Hozzászólás 
Kalapur írta:
a mélyközép érzékenységét lehet csökkenteni sorba kötött ellenállással, nemde?
próbálkozzak ilyennel, vagy eleve tévúton járok?

Lehet, de ne tedd. Egyrészt ha üzembiztos működést szeretnél nagy teljesítményű kellene (min. 20W), másrészt eleve nem "reflex-barát" a hangszóród jósági tényezője, nem kellene ezt tovább növelni egy ellenállattal (a mély előtti tekercs ezért is legyen minél vastagabb, hogy kicsi legyen az ellenállása). Még ha a hangszóróid jósága 0,3 körül lenne, vagy ha zárt dobozról beszélnénk még azt mondanám, hogy egy próbát megér, de így inkább ne. De ha beteszed a tekercset a mély elé, szerintem helyre fog állni a rend a középtartományban.

kedd máj. 04, 2004 14:29
Profil Privát üzenet küldése Honlap
platina tag

Hozzászólás 
Üdv Mindenkinek!

subvoice írta:
37 Hz az szerintem a szoba lesz. Nálam is van egy relatíve erős "boom" 40 és 80 Hz környékén. A doboz tolingálásával annyit lehet segíteni rajta, hogy legalább a sweet spotban ne legyen olyan durva.

én is a szobára gyanakodtam :)

a mélyközép érzékenységét lehet csökkenteni sorba kötött ellenállással, nemde?
próbálkozzak ilyennel, vagy eleve tévúton járok?

ja és gondolkodom egy újabb dobozon :)
a tvm 104-04/8-ról mi a véleményetek?
link:
http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=82&catit=197&catg=5
és a tvm mélyközepei közül melyiket érdemes, ha érdemes egyáltalán valamelyiket?

k

kedd máj. 04, 2004 11:35
Profil Privát üzenet küldése
arany tag

Hozzászólás 
37 Hz az szerintem a szoba lesz. Nálam is van egy relatíve erős "boom" 40 és 80 Hz környékén. A doboz tolingálásával annyit lehet segíteni rajta, hogy legalább a sweet spotban ne legyen olyan durva.

kedd máj. 04, 2004 11:14
platina tag

Hozzászólás 
Üdv Subvoice és Többiek!

subvoice írta:
Kalapur!

Eléggé el vagyok mostanában havazva, úgyhogy itt válaszolok az emailedre. Megkaptam a méréseidet, nekem abból az látszik, amitől előre is féltem: a mélyközép hangszóród nagyobb érzékenységű, mint a dóm. Ezért nem jó a szövegérthetőség. Mindenképpen tegyél elé egy ~0,82 mH-s tekercset, ezzel csillapodik a középtartomány.

Semmi gond, megvettem a tekercseket, sajnos a szondi utcában csütörtökig kellene arra várni, hogy a jászberényi útról behozzák, így inkább vettem drágábbat, de vastagabbat

Idézet:
A mélytartománybeli túlérzékenységet a faltól való elhúzással lehet csillapítani. Addig kell tolingálni a szobában, amíg jó nem lesz.

már elhúztam a faltól... :wink:

Idézet:
Az, hogy 40 Hz alatt gyorsan esik az átvitel normális dolog, a hangolási freki alatt a reflex doboz nem tud értékelhető hangnyomást produkálni. De "átlagos" zenei anyaghoz ez gyakorlatilag elég.

egyébként elég furán esik a mélyátvitel. Kipróbáltam a winisd-ben a signal generatort és 3 rezonanciát fedeztem fel:
-az egyik úgy 37 Hz környékén, mintha egy teherautó rezonáltatná a házat
-a másik talán 300 Hz környékén a nyitott ablak volt, ami becsukásra megszűnt
-a harmadik nem tudom mi, de valószínűleg a szobában valami berendezés

A 37 Hz az a hangszóró rezonanciafrekvenciája, vagy mi?

Ma megyek és szerelek, meg fülelek tovább !

üdv

k

kedd máj. 04, 2004 10:15
arany tag

Hozzászólás 
Kalapur!

Eléggé el vagyok mostanában havazva, úgyhogy itt válaszolok az emailedre. Megkaptam a méréseidet, nekem abból az látszik, amitől előre is féltem: a mélyközép hangszóród nagyobb érzékenységű, mint a dóm. Ezért nem jó a szövegérthetőség. Mindenképpen tegyél elé egy ~0,82 mH-s tekercset, ezzel csillapodik a középtartomány. A mélytartománybeli túlérzékenységet a faltól való elhúzással lehet csillapítani. Addig kell tolingálni a szobában, amíg jó nem lesz.

Az, hogy 40 Hz alatt gyorsan esik az átvitel normális dolog, a hangolási freki alatt a reflex doboz nem tud értékelhető hangnyomást produkálni. De "átlagos" zenei anyaghoz ez gyakorlatilag elég.

kedd máj. 04, 2004 8:38
platina tag

Hozzászólás 
Uraim,

Elfelejtették, mi is a topic címe: Hangfal hangolása.
Ízlésről minek vitatkozni?

Üdv :)

k

kedd máj. 04, 2004 8:12
arany tag

Hozzászólás 
Kedwes Lancelot.

Wan amiben igazat adok neked és wan amiben nem.
Waloban wan jobb erölködö,mint a Mark Lewinson. Pl egy Pass Labs 600X! De ez már tényleg megfizethetetlen.Legalább is nekem... Az,h neked az elöbbi középszerü,az azt jelenti,h a tiéd nagyságrendekkel jobb. Irigyellek a Pass 600X ért! Más,jobb alternatiwárol még nem hallottam...
Szerintem az LP 12 sem a csucs,mert erösen szinez,de sajna nincs modomban sem meghallgatni más jobb futomüweket,sem megwenni öket.
A 304 CD játszowal kapcsolatban,csak annyit tennék hozzá az elözöekhez,h kiprobáltam egy másik felállást is,de mig röwid táwon waloban jobbnak tünik,hosszu táwon nem transzparens,magáwal ragado és nem kelti bennem azt az érzést,h wégre a hokuszpokuszok helyett zenét hallgatok. Hanem inkább rikácsolo,tolakodo,beleugato a pofámba,h "itt wok,ez wok,engem hallgass,rám figyelj" -Na erre én nem wok kiwi. A lánc: Pana S75 futomü és külsö AN dac. A többi ugyanaz.

Üdw. bd.

kedd máj. 04, 2004 6:17
arany tag

Hozzászólás 
Szia Bigdewil!

Szerintem sikerült félreértened az írásomat!

Nem tartok igényt a pénztárcádra, és mások meggazdagodását sem tartom az én feladatomnak.

Azon készülékeket, amiket említettél (AVALON, Mark Levinson) nem igazán a szép hangjukról ismertek. Középszerű doboz, és erölködő, ám rém drágák! Jó érzékkel nagyságrenddel jobbakat lehet náluk építeni.
Más:
Az LP-12-es ragaszkodást még meg tudom érteni (a jó futómű tényleg horror drága).
A Philips 304-es rajongásodat viszont már nem igazán értem (csak idén 3db 304 lett fölösleges az ismerőseim körében). Lehet, hogy az utolsó 3-4évet kihagytad, de léteznek igen megfizethető árú CD futóművek (20-40e), és a külső D/A építése sem lehet nagy kihívás (anyagilag sem!).

Az ajánlatom arról szólt, hogy meg lehet hallgatni egy rendszert (egy Sonido látogatás alkalmával), amit nem megvenni, hanem megépíteni érdemes.
Persze azt is meg tudom érteni, hogy elzárkózol minden újdonság elöl.
Mindenki addig elégedett a rendszerével, amíg nem hall egy megfizethető (vagy megépíthető) lényegesen jobbat! Akkor viszont eszi a penész!

Minden jót: (VBV)

hétf. máj. 03, 2004 22:23
arany tag

Hozzászólás 
Kedwes VBV.

Köszi,h felhiwtad a figyelmem,h wan másmilyen hangzás is. Sajna ezt én is tudom. És hidd el,ha wolna rá pizem,akkor lecserélném a hangfalamat AVALON-ra az erölködöm Mark Lewinsonra,de szerintem a CD-m maradna ez, és az LP-t sem cserélném...

Üdw. bd.

hétf. máj. 03, 2004 21:10
arany tag

Hozzászólás 
Szia Bigdewil!

Láttam a dobozaidat a Sonidónál!
Sajnos a mélysugárzók már nem az eredetiek, de a többi hangszóró tényleg sokat utazott!

A készülékeid, dobozaid leírása nagyon impozáns (nagy része volt nekem is).
Igazából a Philips 304 full tuningos lejátszó a leggyengébb láncszem a jelenlegi rendszeredben
(elég sokszor találkozom T. Jenő munkáival),
de az Audio Forté is megérett a nyugdíjazásra.
Ha érdekel egy egészen más zenei világ, és van kedved alámerülni az ismeretlenbe, írjál!
Mottó: Ami tetszik, meg kell építeni!

Minden jót: (VBV)

e-mail: viba@freestart.hu

hétf. máj. 03, 2004 20:56
arany tag

Hozzászólás 
Kedwes Wasti.

-Házimozi???? A hátamon feláll a ször!))))
LP 12-es lemezjáccom,MC pu,AN trafo,passziw elöfok és egy öreg Audio Forté erölködöm (Pass Labs) walamint full tunningos Philips 304 cd játszom wan. Ja meg csomo jobbnál jobb hangfalam. Pl Rogers LS3/5A,Dynaudio 3.3 és 1.3,walamint egyutas wisaton. Nem waloszinü,h házimozit walaha is wennék....))))

hétf. máj. 03, 2004 17:01
gyémánt tag

Hozzászólás 
Dehogy, az a rács mögötti sárga valami az a középhangszóró, merthogy ez egy háromutas hangdoboz ;-))) Csak letakarták valamiért. (gondolom hogy ne rikácsoljon ;-) Hátul tudod külön állítani annak is az "intenzitását". Azért van két poti ;-)
A potikat meg én kb. csutkára feltekertem, pont abban a helyzetben szóltak is pár perc lökdösés - finom csavargatás után. De ez természetesen így nem jó, az igazi tényleg a műszeres (hangnyomásmérő?) beállítás lenne... De nekem arra nincs lehetőségem, úgyhogy feltekertem. Így is sokkal jobb, mint a Tannoy M3, igazi jó érzés volt hallgatni lágyabb és dögösebb zenéket is, mindehon sok-sok plusszot hozott... Hát akkor milyen lehet rendbeszedve :-o Na nem mintha az olyan nagy dolog lenne, mármint lehagyni az M3-at ;-)

Üdv!

ui: ha házimozihoz szeretnél még egy párat (csak viccelek ám ;-)) , láttam a Hificity-n: igaz, 2x ennyiért ;-))

hétf. máj. 03, 2004 15:13
arany tag

Hozzászólás 
Szia Wasti.

ÁÁÁ, még nem hallgattam meg öket. Nem is akartam. Masjd ha készen lesznek. Sajnos a mélyhangszorok gumipereme oan öreg,h málik...Ezért ujat kapnak A hátso potik is teljesen feleslegesek. Szowal egyenest a Sonidohoz wittem öket,ahol nagyjawitást wár rájuk. Ha gond lesz a wáltowal,akkor azt is kompenzálják,illetwe müszerrel belöwik az ideálisra. Különben nagyon tetszik a kiwitelük. Csak arra nem jöttem rá,h mi az a rácsos lyuk az elején? Lehet,h reflexnyilás? -De mé wan betömwe?
Remélem,ha elkészülnek jobbak lesznek,mint uj korukban.))) Majd eccer meghallgatod,ha errefele jársz...

Üdw. bd.

hétf. máj. 03, 2004 11:15
gyémánt tag

Hozzászólás 
bigdewil:

És meg is hallgattad már az AR dobozokat? Ha igen, tetszettek? ;-)) Nekem egy kicsit fáj még a szívem értük...

Üdv!

hétf. máj. 03, 2004 8:09
platina tag

Hozzászólás 
Üdv Mindenkinek!

Elkészült a "mesterművem".
Képek is vannak,de sajnos a tar.hu xaraxik, így csak holnap tudonűm feltenni őket és beszámoló is akkor lesz
egyelőre annyit, hogy nem az igazi.
Szerintem hiányzik a mély elől az a bizonyos tekercs, ugyanakkor a beszédhangok gyengék, persze ez is lehet amiatt, hogy a hangv áltó csak részleges
A magas 3khz-től dolgozik, de a mélyközép kb 5,5khz-ig megy el, és az átfedésbe került tartomány olyan mosottnak tűnik.
VBiszont van mélye, elég korrekt, de 45 Hz alatt erősen esik az átvitel

üdv

k

vas. máj. 02, 2004 21:40
arany tag

Hozzászólás 
Kedwes mindenki.

Látom,h jo hogy felhiwtam a figyelmeteket a Sonido hangszoroira. Szerintem nagyon jo darabok.
A minap woltam benn,mert bewittem nagyjawitásra egy régesrégi AR hangfalat,és akkor mutatta meg Varga ur az épp elkészült alumunium membrános középsugárzoját. Hát én még ilyen szép frekimenetet nem láttam! Még fejlesztés alatt wan a kicsike,de már igy is gyönyörü és tud is.
Nagyon kiwáncsi wagyok,h egy jo dobozban mit tudna produkálni...

vas. máj. 02, 2004 8:39
gyémánt tag

Hozzászólás 
SMA !
Dehogynem, szívesen építenék egy ilyen kombinációt is,
de most kicsit elfogyott a kredit a hangdoboz témára,
meg kéne ember, akinek el tudnám adni.
De ha Neked készen lesz, legalább lesz valami támpontunk ! :wink:

Amúgy pénteken megint voltam meghallgatni a sonido-s 1utas tölcsért,
és most sokkal jobban tetszett. Kicsit más hfal kábel volt bekötve
(drágább márkás helyett olcsóbb egyszerűbb), beültem középre,
megfelelő hangerőn hallgattuk, és jó felvételt raktunk be.
Most már nem igazán hiányzott semmi, szóval egy ilyet is tervbe vettem...
/Csak a lottó ötös mikor sikerül már végre ?!? :P /

vas. máj. 02, 2004 8:16
ezüst tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

Kárpitozás érdekelne.pontosabban milyen ragasztót lehet használni, milyen kárpitot, és főleg milyen tehnikával lehet ezt leglátványosabban elkészíteni.Konkrétan hogy, mert lehetne úgy, hogy minden darabot kivágok, majd minden oldalra felragasztom.Csak akkor mit csinálok a szélekkel?A sarkokra gondolom műanyag/fém sarokvédőket lehetne tenni.
Másik lehetőség az lenne, hogy egy-egy darabbal több oldalt fedek be.Itt pedig az a gond, hogy milyen módin hajlítsam, hogy egyforma legyen?

Üdv:
Laci

szomb. máj. 01, 2004 20:28
Profil Privát üzenet küldése YIM
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves bigdewil és Többiek!

Köszönöm a tippet, ha tudok benézek majd oda.

Az a Vifa szimpatikus lett számomra, valószínűleg veszek egy párat, feljavítandó a hangsugárzókat. ( Ugyanis a Beyma-párost elcseréltem a TVM dóm és Beyma mély párosra, ez nemigen tetszik, jó, de nem eléggé. Most a Beyma mély mellé megpróbálom a Vifa dómot, a hangváltó stimmel hozzá, doboz OK. még a lyuk is passzol.)
Kell ennél több?
:lol:

Kell bizony!
Néha elkap a "maximalizmus" és nehezen tudom magam lebeszélni a költekezésről.
Bízom benne, hogy sikeres beruházás lesz.

Cortezmester!
Egy ilyen konstrukció nem élénkíti fel a kedvedet a megépítéséhez?
Meglepően jó kis hangsugárzót lehet létrehozni ebből a 8Woofer/P Beyma mély, plusz Vifa D27TG-05-06 magasból, 12dB-es hangváltó 2,5kHz-re, érzékenység kb.91-92dB/1W/1m.
Mindkét hangszóró jól váltható, minőségi darab.
Üdv! SMA

szomb. máj. 01, 2004 13:09
arany tag

Hozzászólás 
T. SMA!

Tegnap láttam elado AE 110-et stereo kiadásut,de wot ott monoblokk is. Bpest, XVII. ker Ferihegyi ut. Hifibolt. Ha a rendörségtöl mész a Naplás felé,akko miko átmégy a wasuti sineken,akko onnan kb 500m-re bal odalon wan a bot.

szomb. máj. 01, 2004 11:46
arany tag

Hozzászólás 
SMA írta:
Találtam egy jónak látszó magas-dómot, a VIFA D27TG-05-06-ot, ismeri Valaki?
Nem drága, szép az átvitele, jók a paraméterei.
Üdv! SMA

Jó magas,hasonló az előbb említett d27tg-15-06-hoz,csak ennek az előlapjában nincs az a domborulat.Aki eredetileg dtf12-őt tervezett,annak érdemes egy az egyben erre,vagy az általam említettre kicserélni anélkül,hogy belenyúlna a váltoba(nekem bejött).
Üdv Doki!

szomb. máj. 01, 2004 10:48
arany tag

Hozzászólás 
Gilszkilabor írta:

firma=vifa&model=PL27TG-35-06
Ennek a butított változatát árulja a SAL? Fs=750 Hz, 20 kHz-en -1 dB! Hmm...
Gilszkilabor

Szerintem úgy hívják az utánozni kívánt darabot,hogy d27tg-15-06.
Üdv Doki!

szomb. máj. 01, 2004 10:40
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Mindannyian!

Kalapur!
Nehéz ügy, ha van számlád és tényleg hallhatóan zörög, ki kell cseréltetni azt a hangszórót. Ha nem teszik, akkor a fogyasztóvédelemhez kell fordulni.
A gond az, hogy nem sokat tartanak "raktáron", ezért nehéz a csere-bere. ( máshol is. ) :(
A hangváltóban célszerű azonos minőségű tekercseket alkalmazni, tehát nem baj, ha vastag a huzal, kisebb az Ohm-os ellenállása, kisebb a veszteség rajta.

Ha meg mered bontani a dómokat, akkor esetleg látni, hogy miért zörög, ezt lehet, hogy ki lehet javítani és jó lesz.
Pattintós a műanyag előlapja, ha jól láttam a képen, a katalógusban, kicsit macerás szétszedni, a ferrofluidnak nem használ a kibontás. :(
Oldalról viszont, szétszedés nélkül is körbe lehet tömíteni az előlap és a mágnes találkozásánal, lehet, hogy ez segít.
Olyan anyag jó ide, ami nem bántja a műanyag előlapot, nem folyik be a membránhoz. Próbára szigetelőszalag is megteszi.
A szilikonos anyagú tömítők nem mindig jók, mert megtámadhatják a többi anyagot, az ecetsav elmarhat valamit.
Gumi-gyurma lenne jó, amit a régi Videoton dobozokban használtak a hangszórók tömítéséhez. Ez bármikor kivehető, némi bírkózással.

Gilszkilabor!
A TVM tipus, az ARV-104-02-es régebbi kiadás, valószínűleg az újabbak némileg mások, ezt nem tudom. Adataik nagyon hasonlóak, inkább a műanyag-peremük eltérő. Jobbnak tartom, mint a DTF12-őt, de az érzékenysége viszonylag alacsony, kevesebb, mint a gyári megadott érték. Nagyjából 89dB-es az érzékenysége, nem pedig 91dB.

A DTF12-vel úgyanúgy megjártam, mint az SBX 2030-as mélyekkel, ezt megírtam, annakidején.
Sajnos, majdnem a selejt kategóriába tartoznak ezek a hangszórók, azért nem teljesen selejt, mert "szól". :(
Ma pedig ez már kevés.

Találtam egy jónak látszó magas-dómot, a VIFA D27TG-05-06-ot, ismeri Valaki?
Nem drága, szép az átvitele, jók a paraméterei.
Üdv! SMA

szomb. máj. 01, 2004 10:39
arany tag

Hozzászólás 
Kedves Kalapur!

Örülök, hogy tetszenek a dobozaid. Az viszont érdekes, hogy hangosabbnak tűnik a dóm, elvileg pont a mélyhangszóró az érzékenyebb. Viszont az is igaz, hogy ha már meglesz a két doboz és szépen beülsz középre akkor testesebb lesz a hang, mint egy dobozzal, úgy nem valószínű, hogy olyan sokkal hangosabbnak tűnik a dóm. Az 1,2-es tekercs nem baj, bár a magassugárzó elé tényleg elég lett volna a vékonyabb. Ha a mély elé teszel, oda mindenképpen a legvastagabbat vegyet (fontos a kis ellenállás).

pén. ápr. 30, 2004 13:06
arany tag

Hozzászólás 
Gilszkilabor írta:

Sajnos csak a dizájnt sikerült lekoppintaniuk...

pén. ápr. 30, 2004 12:22
gyémánt tag

Hozzászólás 
Jó Fórumot!

Nini:
http://www.akkus.com.pl/glosniki/szczeg ... 27TG-35-06

Kalapur! Én annak a pártján vagyok, hogy a mélysugárzó alatt szabadon maradt rész 2/3.. 3/4 körüli magasságába építem a csövet. Ez azért jó, mert ha kevésnek érezzük a fixre beragasztott csillapítóanyagot, akkor utólag egyszerűen vattát is tehetünk a dobozba. Azt pedig kifújhatná a levegő az alacsonyra helyezett nyíláson. Kissé nevetséges szempont, de adott esetben fontos lehet.

Gilszkilabor

pén. ápr. 30, 2004 9:39
platina tag

Hozzászólás 
Üdv Mindenkinek!

Tegnap megvettem a HK-dt107 konstrukció Subvoice által tervezett hangváltójának elemeit:
2 db monacor 0,82 mH tekercs
2 db monacor 3,3uF mkt kondi

Hogy miért monacor? mert azt adtak a bajcsyn :)

tekercsből csak 1,2mm-es volt, ami 1300Ft/db, pedig ide aztán elég lenne a 0,8-as is, lévén nem egy diszkóhangfalról van szó. Namindegy, ez volt ezt kellett megvennem. A szondi utcában nem vették fel a telefont, így nem tudtam megkérdezni, van-e raktáron nekik olcsóbb, meg nem is szívesen megyek most már oda.

Leszögezném, hogy a monacor dt-107-es nem rezonál a hangfalamban, legalábbis én eddig nem hallottam, igaz nincs kész.

Szóval hangváltó elkészült magassal sorosan a kondi, párhuzamosan pedig a tekercs. A méllyel sorosan lenne egy 0,82-es tekercs, de az nem létkérdés, így egyelőre nem vettem, meg. Asszem a Szondi utcában fogok rendelni kisebb átmérőjű huzalból szőtt tekercset, és majd azt rakom a magas mellé, a mostaniakat meg majd a méllyel sorosan.

Sajnos időmből tegnap csak annyira tellett, hogy összeforrasztgassam a hangváltókat, és az egyik hangfalba be is tegyem, de a másikra már nem maradt időm, és sajnos a barátnőm és az EU-csatlakozás miatt ma sem lesz, így csak holnap fogom befejezni.

Vettem sziloplasztot, amivel az előlap illesztését fogom tömíteni.

Vettem továbbá 2 reflexcsövet mnc 7,5 cm belső átmérőjű. Ennek elhelyezésén még gondolkodom. Egyelőre ez előlapra rajzoltam fel a helyét az alsó sarkoktól és élektől egyenlő távolságban. Gondolom mély hangoknál, így a subcsőnél nem annyira fontos az elhelyezés, ezért gondoltam a szimmetrikus elhelyezésre.

Ha ezzel kapcsolatban van jobb ötletetek, szóljatok!

Szóval tegnap összeállt az egyik doboz de reflexlyuk, subcső és előlapi szigetelés nélkül, ráadásul az előlap rögzítő csavarjaiból is csak 1-et tekertem be, mert kb 5 percem maradt indulásig.
A másik hangfal a hátán feküdt, az előlap lvéve, csak a mély bekötve, az előlap ferdén ráfektetve a dobozra. Olyan volt mint egy még nem lezárt koporsó.

Szóval így volt rákötve az erősítőre a két hangfal (az egyik szétszedve feküdt, a másik 1 csavarral összerakva állt).

AZ 5 perc hallgatásból 20 perc lett, plusz két perc káromkodás, hogy miért pont most kell céges megbeszélést tartanunk, de hát ez van.

20 perc azért lett mert nem tudtam abbahagyni a hallgatózást. EZ a magashangszóró, valóban magashangszóró.
Nem csalás nem ámítás tisztán szól, és ami a legyszebb így egyedül is több tere van mint a két sztereoba kötött dtf12-nek
dtf12 suxxxx
Szóval addig jutottam, hogy a magas nagyon szépen szól, viszont kicsit túlhangsúlyos egyelőre, persze ez gondolom nagyrész a félkész állapotnak köszönhető, még nincs mi visszaadja az alsóbb tartományt.

A lényeg, hogy már így is viszonylag normál hangja volt a rendszernek, pedig csak egy félig összszerelt doboz és egy koporsó szólaltatta meg a zenét.
Szóval ennél csak jobb lesz ami sok jót sejtet, remélem nem fogok csalódni.

A dobozról annyit, hogy a kábeleket egyszerűen kifúrt lyukakon vezetem ki és a hangváltó is kívül van a könnyebb későbbi beavatkozás lehetősége érdekében. Alyukakat persze mejd szigetelem valahogy, mondjuk sziloplaszttal, de azt majd a végén.

Még annyi, hogy a magasat sarukkal kötöttem be, de a saru kilóg a mágnes mögé, ahol nincs igazán hely, így elég szűkösen van szegény, ráadásul mikor felraktam a sarukat, majdnem letört az érintkező, olyan erővel kellett nyomnom.

A hétvégén készítek majd képeket is.

Hát egyelőre ennyi

Alig várom a hétvégét, és már most utálom az európai uniós csatlakozást :)

üdv

k

pén. ápr. 30, 2004 9:07
arany tag

Hozzászólás 
doki:
Nekem is a SAL logós DTF van. Pont azért nem furkáltam még ki, mert nem hiszem, hogy ettől szólna 12 kHz felett. Nekem viszont ez a legnagyobb bajom vele.

technique:
Mégis, mennyire kicsi az a hely? A NO nem kimondottan mélyhangszóró... Piros Somogyira én nem emlékszem, nem lehet, hogy Otto hangszórókkal vert meg a sors? Mindenesetre nagyon kicsi dobozban ezek felejtősek, oda erős meghajtás kell, ezek csak huppogni fognak. Ha van legalább 50 liternyi hely, akkor esetleg meg lehet próbálni őket (zárt dobozban).

csüt. ápr. 29, 2004 21:53

Hozzászólás 
Nagyon kis helyem van mélyládát építeni, vannnak 30Cm-es mélyeim, valami pirosszegélyes somogyis meg MNC New Orleans, de ezek a hangszóróknál nem sokkal lenne nagyobb a doboz.
Próbáljam ezekkel vagy szerezzek kisebb mélyeket?
Egyáltalán érdemes ilyen kis helyre mélyládával próbálkozni?
(Tudom a topic neve hangolás, de itt nincs hely hangolni..:-)) )

csüt. ápr. 29, 2004 21:29
arany tag

Hozzászólás 
subvoice írta:
Gilszkilabor írta:
u.i.: Haverék DTF kalandjai:
- mindkét dóm krónikus magashiányban szenved a sajátjaimhoz képest (még nem szedtem szét, talán "fluid-free?" :D )

A sajátjaimnak sincs magasa... Ez valami új fejlesztés lehet, mert mások (pl. doki) is írták (és én is hallottam a két fülecskémmel), hogy a régi DTF 12-esekkel nem voltak ilyen gondok. :shock:

Három példánnyal volt konkrétan dolgom.Az első az,aminek a hangja elfogadható az kb.:5éves.A második kicsit torzított,de azért tovább megy 12kHz-nél,ez kb 4-5éves lehet.A kettő közt látható különbség az,hogy a régebbi(legalább is én korábban vettem)dómjának a színe egy kicsit barnás,és csillogóbb,a kivitelezése is jobb,a kivezetésekhez vezető szál szépen le van kenve valami trutyival.A másodiknál a kivezetés is trehanyabb.Van egy harmadik is(ez a haveré),ennek a mágnesén már ott van a SAL logója,ennek a hangja elviselhetetlen(számomra),annyira,hogy már kritika sem illeti.
Ehhez tartozik egy sztori is:Összeraktuk a hangsugárzót,majd mikor megszólalt az első reakció:hol a magas?Sajna nem is volt szó szerint,kifogtunk két selejtes példányt,érdekes nem,egyszerre két kaki magas,ekkor szedtem elő az első példányt,hogy addig is tudjon zenélni vele,amíg kicserélik neki(beletelt 3 hétbe),A döbbenet akkor ért,mikor megjött neki a csere példány,és visszacseréltük a régit az újra.
Csak azért írtam le ezt a litániát,hogy lehessen belőle okulni,pégpedig NE VEGYETEK DTF12-ŐT!!!!!!!!!!!!!!!!!Hasonló árkategóriában inkább Tesla.
Üdv Doki!

csüt. ápr. 29, 2004 19:10
arany tag

Hozzászólás 
Igen, de ismét leírom a titkos tippemet:
HAM-bazár, 1 uF/160V military kondi, 90 Ft/2 db.

Persze mondjuk 15 mikrót nem forraszgatnék össze belőle. :lol:

csüt. ápr. 29, 2004 16:12
platina tag

Hozzászólás 
AZ MKT kondenzátor is jó hangváltóba?
ugye igen?

csüt. ápr. 29, 2004 12:35
arany tag

Hozzászólás 
Gilszkilabor írta:
- mindkét dóm krónikus magashiányban szenved a sajátjaimhoz képest (még nem szedtem szét, talán "fluid-free?" :D )

A sajátjaimnak sincs magasa... Ez valami új fejlesztés lehet, mert mások (pl. doki) is írták (és én is hallottam a két fülecskémmel), hogy a régi DTF 12-esekkel nem voltak ilyen gondok. :shock:

csüt. ápr. 29, 2004 12:34
platina tag

Hozzászólás 
balo írta:
Kalapur

Ilyen esetekben a KERMI és a fogyasztóvédelem emlegetése csodákat művelhet!

Á, már lemondtam róla, használom így.
Beszereltem, úgy, hogy a magas még nincs bekötve, csak a mélyközép és nem rezonál nagy hangerőn sem.
Lehet, hogy csak én lihegtem túl a dolgot, de a hozzáállásuk akkor is kritikán aluli...

A legnagyobb problémám, hogy ha xar a termék amit eladnak, nekem kell rohangálnom ide-oda. Persze mindezt munkaidőben, mert egy kereskedő sem jött még rá, hogy a nyitva tartási idejük alatt a legtöbb ember dolgozik, és nincs ideje rohangálni. Legalább 6-ig lennének nyitva, de nem szigorúan 5-kor bezár a legtöbb...

csüt. ápr. 29, 2004 12:08
ezüst tag

Hozzászólás 
Kalapur

Ilyen esetekben a KERMI és a fogyasztóvédelem emlegetése csodákat mûvelhet!

csüt. ápr. 29, 2004 10:54
gyémánt tag

Hozzászólás 
Sziasztok hangolók!

SMA! A múltkor és régebben is hivatkoztál az ARV 104-02 TVM dómra. No, gondolom, kiváltom a DTF12-es magasaimat, két ismerősöm már ráfázott, nekem (eddig még) szerencsém volt. Gyanítom, hogy a 104-04 típusra gondolhattál. Szétnéztem "téveméknél" (http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=82), de 102-es nincs, csak 104-es. Akkor mi is a pontos típusa? Kérlek, pontosítsd, mert legközelebb szeretnék szerencsét próbálni velük!

Előre is köszönöm!

Gilszkilabor

- egyikben nincs ferrofluid
- egyiknek a lengője szorul a pólusvason (!)

csüt. ápr. 29, 2004 9:59
gyémánt tag

Hozzászólás 
A gumiperem egyszerűen teljes rálóg a lyukakra... :roll:
Szerencsére sikerült korrigálni azóta, de nem szeretek ilyenekkel vacakolni. :?
A tölcsér azóta kicsit bejáratódott, de lehet kicsit kevés neki a keresztmetszet.
Csakhát nem akartam 500l-es dobozt építeni, azt mindenki tud. :D
Sarok közelében elég jól nyomja... Remeg minden a szobában... :oops:

kedd ápr. 27, 2004 21:38
arany tag

Hozzászólás 
Te Cortez! Szerintem ez már nem félig tölcsér, hanem egészen az. :D Peremfelgyűrés egyébként nálam is bejött, két SR 1620-szal. Vagy erősebben kellene ragasztaniuk, vagy nem kellene olyan közel engedni a peremet a lyukakhoz, vagy alátétet rakni a csavar alá (bár nem vagyok benne biztos, hogy ettől még nem forogna el az alátét a csavarral együtt).

kedd ápr. 27, 2004 19:24
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nem semmi, úúútálom az ilyet ! :evil:
Nembaj, legközelebb nem monacort kell venni ! :lol:
Amúgy tegnap összedobtam egy próba subot sbx2030-al:
http://web.interware.hu/kontor/temp/cor ... k/exposub/
Kiváncsi volt mi lenne, ha egy táguló TL-t építenék, amolyan félig
tölcsért. Az eredmény nem rossz ! Ez a 20-as hangszóró igen csak
jól nyomja a mélyeket ebben a dobozban.
Még járatom, de szerintem egész korrekt, pláne 6e ft-ért... :wink:
Ami idegesít, hogy a SAL nemtom mit gagyizik a peremmel, de
a csavar simán felgyűrte, nekem kellett korrigálnom, szerencsére
sikerült. Amúgy nemtom mi értelme ennek a homorú szivacsos
peremnek, sztem egy sima hagyományos sokkal jobb lenne...
Ja és tegnap meg halottam egy SonusFaber-t, egész szépen szólt... :o
Ilyen hátrafelé szűkülő volt a doboz, ilyet is kéne építeni egyszer, nem ? :P
Ez vót az: Kép

kedd ápr. 27, 2004 16:56
arany tag

Hozzászólás 
Na ezt most tényleg nem értem. vbv cseréltetett ki súrlódós Monacorokat, igaz ő "kilóra" vette, nem egy-két darabot, talán azért nem akadékoskodtak, vagy nála is? Nem lehet, hogy a csatlakozó vége zörög (mi más zöröghetne belül egy hangszóróban)? Már nem nagyon emlékszem, de az enyémen is elég gyatra rögzítése van, vártam is forrasztáskor, mikor pottyanik le. Mindenesetre ha tényleg csak az zörög, az nem fog semmilyen problémát okozni, de akkor is...

A biztonság kedvéért sarukat használj majd, hátha mégis hallható baja lesz, a forrasztott hangszórót viszont tutira nem fogják garizni.

kedd ápr. 27, 2004 16:06
platina tag

Hozzászólás 
Üdv Mindenkinek!

Visszavittem, de előtte tájékozódtam telefonon.
A hölgy a Szondi utcában nagyon kedvesen elküldött a Monacor képviselethez a Reitter F. utcába, mondván ott nagyon megértőek és korrektek.

Már kívülről sem volt bizalomgerjesztő a hely.
Belül hangzavar fogadott és szűk hely. Volt ott valaki, aki nem tudom ki volt, de fiatal és megértőnek tűnt. Neki kezdtem el magyarázni, hogy mi a problémám. Ő megértően meghallgatta, majd mikor demonstrálni akartam a jelenséget, Ő csak azt mondta, hogy "aha, szerinte ez konstrukciós hiba nem fogják kicserélni"
Aztán a szakállas öregember kérdezte, hogy mi is a probléma, erre a srác azt mondta neki, "á semmi, csak..."
Aztán jött a szemüveges Úr aki először azt mondta vigyem el a szervízükbe.
Erre én: és mennyit furikázzak még a városba ezzel a két hangszóróval?
Akkor elviszik ők és pár nap/hét múlva történik valami.
Aztán jött a fiatal srác, hogy "ezzel úgysem tudnak mit kezdeni, mert valszeg a konstrukció ilyen" tömjem ki jól valamivel, mert biztosan nem belülről jön, hanem a perem rezeg."
De ha ilyen, akkor minek gyártják, és pláne minek adják el, és méginkább miért nem veszik vissza?
A készség és megértés szikráját sem tapasztaltam.
Aztán az mondták, menjek fel a képviselet igazgatójához, mert ő aztán nagyon megértő.
Most komolyan, egy igazgató fog foglalkozni egy vevői panasszal?
Gondolták így könnyebben lekopok, igazuk lett.

És ami legszomorúbb, hogy ez egy német termék.
Vajon Németországban is így bánnak a vevőkkel, küldözgetik ide-oda, és félvállról odavetett mondatokkal koptatják le...?
Hát nem csalódtam, sajnos ez a szellem nem visz előre.
Ők most lehet, hogy nyertek 12 ezer Ft-ot, de valamit elveszítettek, amit nem fognak már visszaszerezni...
Hát ennyit a Monacor magyarországi képviseletéről.
Majd kiöntöm ólommal, hátha akkor nem rezonál. :)

A legrosszabb az, hogy én otthon mindent megteszek, hogy a legjobbat hozzam ki a dobozból. Precizen illesztek, fúrok, faragok, telerakom merevítőkkel, és akkor jön egy ilyen elcseszett valami 2*6eFt-ért ami mindennek elveszi az értelmét.
Nem abba a 12 eFt-ba fogok tönkre menni, hanem abba amit kapok érte...lóf.....

A végén még egy kérdés, hogy lehet, az, hogy csak az egyik rezonál?

Na mindegy ma bemérem a mélyet, aztán meglátjuk mi lesz.

kedd ápr. 27, 2004 13:58
platina tag

Hozzászólás 
Ok!

ma visszaviszem.

kedd ápr. 27, 2004 9:27
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szerintem is vidd vissza nyugodtan !

kedd ápr. 27, 2004 9:10
arany tag

Hozzászólás 
A DT-107 előlapja ugyan elég gagyi, de zörögnie szerintem nem kellene. Ha erősen kézben szorítod az oldallapját és úgy kocogtatod, akkor is zörög? Mikor dobozba építetted, tettél valamit a hangszóró előlapja és a fa közé? Ha nem múlik a zörgés, vidd vissza. Szerintem ez nem normális dolog.

kedd ápr. 27, 2004 8:42
platina tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

H/K 20cm+DT107(monacor) n. fejezet

Kivágtam a hangszórók helyét, be is raktam a hangszórókat. Végigkopogtatttam a dobozt, hogy rezonál-e. Ekkor még csak 4 csavar fogta az előlapot, buta hangja is volt, hát beletekertem az összeset. Az előlapot összesen 12 csavarral fogattam fel. Továbbkopogtattam és fura rezonanciát hallottam. Azt hittem beleesett a dobozba egy csavar vagy ilyesmi, de nem. A magashangszóró rezonál :? KIvettem továbbkopogtattam és nem rezonált. EZután a hangszóró műanyag peremét kopogtattam és rezonált. Gondoltam megnézem a másik hangszórót is, de az nem rezonált.
Most akkor mi van? Selejt az egyik dt107-es, vagy ez normális? ESetleg valami faforgács bekerült a membán és a perem közé?

A rezonanciát úgy tudnám leírni, mint mikor az asztalra csap az ember. Annak van valamilyen hangja. Ha mondjuk van egy tányér benne egy villa az asztalon, és úgy csapsz rá, akkor mugye más hangja van. Na ilyen most az én hangfalam :(
Fontos megjegyeznem, hogy nem a hangszóró felfogatása volt rossz, ez tuti, maga a hangszóró rezonált.

HEEEELP!

Mitévő legyek? Vigyem vissza a dt107-et? Annyira utálok reklamálni, mert már mikor vettem, akkor is úgy éreztem, hogy hülyének néz a csaj a Szondi utcában.
Szétszedni nem merem, mert akkor gari tutira ugrik.

Ma bekábelezem a dobozt, aztán jön a hangváltó, stb...

Üdv

k

kedd ápr. 27, 2004 8:28
gyémánt tag

Hozzászólás 
Csak úgy érdekességképpen: van, aki egyetlen hangsugárzó-panellel 5 csatornás hangot hoz létre:
http://www.video-magazin.de/d/34017
http://www.avland.co.uk/pioneer/pdsp1/pdsp-1.htm
Pioneer PDSP-1.
Igen erősen tudnak hangot irányítani, és jól kihasználják a reflexiókat.
Nincs benne hangváltó, így nem gond, hogy milyen messzire rakják egymástól a hangszórókat.

kedd ápr. 27, 2004 0:30
arany tag

Hozzászólás 
"Az alacsony váltási frekvenciát sokan azért favorizálják, mert egy osztályokkal kisebb membránméretü és könnyebb mebrántömegü magassugárzó kumulatív spektrális csillapodása osztályokkal jobb mint egy adott mélyközép sugárzóé."

Ez jó,csak nehéz alacsony fs-ú dómot találni a célra(legalább is relatíve olcsón) :cry:

"Ehhez párosul még az is, hogy a magassugárzók irányítottsága lényegesebben kisebb mint a klasszikus kónuszos sugárzóké"

Ha ez jó,akkor talán nem is állítottam tul nagy marhaságot. :lol:

hétf. ápr. 26, 2004 17:28
ezüst tag

Hozzászólás 
Üdv!

Hát 1mm az sokat nem tesz.:oops:
Azt neked kell eldöntened, hogy mi a fontosabb.. Szerintem ez ugyanolyan jól néz ki, ha nem jobb..

http://homepage.mac.com/tlinespeakers/T ... alineR.jpg

En személy szerint az aranymetszéspontba raknám. 8)

hétf. ápr. 26, 2004 14:45
Profil Privát üzenet küldése ICQ
platina tag

Hozzászólás 
Kedves Alfonso!

Akkor most hová tegyem szerencsétlen hangszórókat, minden éltől más távolságra? mert az elég hülyén néz ki?
Vagy toljam feljebb egy kicsit, hogy legalább a felső éltől ne olyan távolságra legyen mint az oldalélektől?

Továbá, ha mondjuk 1 mm-rel elmozdítom az egyok oldalra (ez még alig észrevehető) akkor javul az általad említett probléma?

üdv

k

hétf. ápr. 26, 2004 12:32
ezüst tag

Hozzászólás 
Üdv!

Kalapúr,

"az elolap élei egymástól 23cm-re vannak, így a magas két oldalán 6,7 cm hely van, ennyit hagytam a tetjétol is,
az arányérzékem azt diktálta, hogy a mélyközép peremétol is ennyi legyen a távolság, vagyis 6,7cm
vagyis 1 cm a különbség a berjazolt és az elméleti optimum között
átrajzoljam?"

Elviekben az a legjobb, ha asszimmetrikus helyre rakod a magasat. Ha már három oldaltól is egyforma távolságra van a magasod az elég rendes diffrakciós hullámokat okozhat a frekimenetben. Ez nem csak elmélet, hanem valós probléma. :( Az élek legömbölyítése a szimmetrikus elhelyéznél orvosolhat valamellyest, de igazából nem sokat.
Kísérleteztem egyszer azzal is, hogy a már legömbölyített éleket bevontam vastagon vattával. Sokat nem segített..
Az egész effektus a sugárzó tengelyén mérve a legszembetünöbb, ezért én a helyedben mindenképpen kerülném a szimmetriát..
8)

Tisztelt Schlecht úr!

"A valóban irányított sugárzók esetén éppen csak a spektrum változik a hallgatási ponttól függõen. Ha közelítesz az omni felé, egyenletes maszat lesz mindenbõl, tehát tényleg mindegy, hova ülsz. Ettõl még ez tetszik sokaknak, de ez nem más, mint egy - a felvételen nem szereplõ - tér-effekt."
Akkor most jobb a nyalábolt sugárzás :?:

Az alacsony váltási frekvenciát sokan azért favorizálják, mert egy osztályokkal kisebb membránméretü és könnyebb mebrántömegü magassugárzó kumulatív spektrális csillapodása osztályokkal jobb mint egy adott mélyközép sugárzóé. Ehhez párosul még az is, hogy a magassugárzók irányítottsága lényegesebben kisebb mint a klasszikus kónuszos sugárzóké. :shock:

Ebben az egész hangfalépítésben mindig valami elöny valamilyen másik tényezö rovására történik.., sajnos. :?

hétf. ápr. 26, 2004 11:39
Profil Privát üzenet küldése ICQ
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 10034 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165 ... 201  Következő