|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 15 hozzászólás ] |
|
Minolta dimage s414 vagy f200
Szerző |
Üzenet |
Luppapa
arany tag
|
Tolosa,
Valóban egy méltatlanul elhanyagolt gépről van szó. A Minolta kompakt gépeivel valahogy sosem foglalkoztak a teszterek, pedig annyira nem rosszak, sőt. Sok más márkájú kompakt gépnél BIZONYOS TEKINTETBEN sokkal jobbak!
Ha nem zabálta volna annyira esztelenül az akkut, akkor még talán ma is meglenne nekem is.....fene tudja. Bár ahogy magamat ismerem....
|
pén. máj. 28, 2004 21:51 |
|
|
tolosa
vas-tag
|
Kedves Luppapa!
Szinte minden mostani érveddel egyetértek és azt mondom,talán az utolsó mondatod summázza a lényeget."Ma is megéri az árát..".
Természetesen sok olyan gép van,amely praktikusabban használja ki a tápláló energiaforrás kapacitását és természetesen MINDIG van jobb gép egy jó gépnél is.Én csak szerettem volna megvédeni e méltatlanul elhanyagolt nagyon masszív kis gép létező érdemeit.Manapság talán a digitális fényképezőgépek technikája az egyik legdinamikusabban fejlődő civil technika.Dinamikusabb még a mobiltechnikánál is.Ezért szinte természetes,hogy az,ami akár fél évvel ezelőtt is jó vételnek és kellemes technikának számított,ma már szinte elavulttá válik.
És hát azért-bár szinte minden fotós topicban "elhanyagolódik" ez a réteg- azért bizony létezünk mi,a magamfajta "középpénzű" ember,aki kicsit szeretne a fotózás "lelkivilágával" is megismerkedni az ezt megkönnyítő digitális technika segítségével és bizony nem engedheti meg magának több százezer forintos eszközök beszerzését...de azért létezik és fényképez a maga szűkös keretei között.
Ennek értelmében maradok kis F200-as gépemhez még egy darabig hűséges-és remélem,ő is így viszonyul majd hozzám.
Luppapa,köszönöm,hogy megtiszteltél válaszoddal.
Üdvözlettel
tolosa
|
pén. máj. 28, 2004 14:57 |
|
|
Luppapa
arany tag
|
Kedves Tolosa,
Valóban elfogult voltam annak idején a kis géppel kapcsolatban, de amit akkor mondtam azt a mai napig állítom: fél évvel ezelőtt az akkori áráért az egyik BEST BUY volt az F200, a hibái ellenére is. Abban az időben (fél év sok idő!) nem sok 4MP-es full manuális, kompakt gépet lehetett kapni 80E körül. Fél év alatt sokat változott a helyzet, ma már pl. az A75 v. A80 is lesöpri az F200-at, de ez egy másik kérdés.
Az akkut zabálja. Egy haverom Sony P9-esével kétszer annyi képet lehetett csinálni mint szegény F200-al. Ok, legyen 80-100 kép. Édes kevés még az is. Az A80-al 400-500 képet csinálok egy feltöltéssel. LCD nélkül akár 600-700-at is. Nagy különbség!
Ha nem is percekig, de bizony másodpercekig dolgozik egy-egy vakuzás után, főleg ha merülőben van az akku (ami elég gyakori az F200-nál). Voltam egy esküvőn, a fele képről lecsúsztam az F200-al, a másik felének pedig a 3/4-e **** lett. Nem egy action shooter, de nem is egy nagy low-light shooter. Kinti képeknél, ahol nem mozgott semmi, nem volt panasz.
Összegezve: ma is megéri a pénzét az F200, bár amíg megvolt mindig attól féltem, mikor törik le az akkufedél.
|
pén. máj. 28, 2004 13:15 |
|
|
Birdie [digicam]
gyémánt tag
Csatlakozott: csüt. márc. 25, 2004 20:13 Hozzászólások: 1220 Tartózkodási hely: digitcam topik csakis... mi más? ;)
|
Akkor ezt megbeszéltük
|
szomb. máj. 08, 2004 17:07 |
|
|
tolosa
vas-tag
|
A vaku feltöltésének ideje attól függ, hogy a vaku mennyire sül ki.
Természetesen ebben igazad van és természetesen tisztában vagyok a vaku feltöltési idejének összefüggéseivel /nagyjából. /.A kiinduló válaszom csupán reagálás volt arra a bizonyos "több perc" definicióra.
A 80-100 kép valóban nem sok, ezt sajnos még az sem ellensúlyozza igazán, hogy két akkus a táplálása.
Ha jól értelmezem ezt az "ellensúlyozza" kifejezést,akkor azt mondom,hogy nem Birdie, én nem tartom pozitivumnak általában sem a két akkus táplálást.Sok helyen előnyként emlegetik ezt a tényt,mondván:"Előnyösebb,hogy CSAK két akkut kell venni a géphez,olcsóbb.."
Szerintem a két akkus táplálás egyetlen előnye /de még ez sem biztos hogy előny egy egyébként is túl könnyű kis compact-gépnél/,hogy könnyebb a gép.Mert ettől kezdve a nagyobb áramfelvételből adódó gyorsabb lemerüléstől a szintén a nagyobb áramokból /is/ következő melegedési jelenségig...mind,mind csak hátrány.
A fő gond nem az, hogy "csak" 80-100 képet tud, hanem az, hogy ha ellőttél mondjuk 70 képet, akkor utána a vakutöltésnél már nem biztos, hogy bírja a NiMH a több mint 1 Amperes terhelést. Leesik a kapocsfeszültség, kikapcsol a gép és esetleg elúszik a pillanat.
Hát...Birdie,mondanám azt,hogy ez a jelenség talán minden -ilyen kategóriájú-gépnél jellemezheti az akkulemerülés előtti pillanatokat.Nos az pedig,hogy ez a jelenség a 62. vagy pedig a 178. kocka után következik be,szinte lényegtelen az "elúszott pillanat" vonatkozásában..
A pillanat mindenképpen elúszik.
Én azzal dolgozom, amit a kezembe adnak. Nem én határozom meg, hogy miről írok (elég egyhangú lenne, ha én dönthetnék
Hát akkor nem igazán értem.mert ugye írtál az f100-ról,az f300-ról.....
Hát ez a kis f200-as mostohagyerek ennyire érdemtelen...akár a szponzorok vonatkozásában is?? Jó persze,hogy nem a Te hibád..
Elnézést Birdie,kérlek ne vedd a szavaimat kötekedésnek.Csupán kissé elkeserít,hogy bárhova írok tapasztalatcsere,infokérés ügyében,szinte süket fülekre találok és ez elkeserít.Hát ennyire nem lehet ismeretlen,vagy népszerütlen ez a gép!:-(
És aztán ebből kifolyólag próbálok a védelmére kelni a magam szegényes és laikus módján..
Elnézést,hogy ennyire igénybe vettem az idődet és köszönöm türelmes válaszaidat.
Tisztelettel
tolosa
|
szomb. máj. 08, 2004 15:33 |
|
|
Birdie [digicam]
gyémánt tag
Csatlakozott: csüt. márc. 25, 2004 20:13 Hozzászólások: 1220 Tartózkodási hely: digitcam topik csakis... mi más? ;)
|
tolosa írta: A hozzászólásom KÖZBEN villantottam néhányat és stopperral mértem a köztes időt A vaku feltöltésének ideje attól függ, hogy a vaku mennyire sül ki. Ha a vaku csak derít, mert világos van és/vagy kicsi a fókusztáv és a tárgytáv., nem szűk a blende, akkor kicsit fog villantani, ami gyors utántöltést tesz lehetővé. Mint sok más esetben is, érdemes ilyenkor két dolgot nézni: 1. legrosszabb esetre vonatkoztatva: végtelen tárgytáv, legnagyobb fókusztáv, legszűkebb blende. Ilyenkor többet villantani, majd a mérések értékéből a maximumot kiválasztani. 2. átlagos felhasználásra vonatkoztatva: zoom középállásban, vagy egy kicsit vissza, blende nyitva, tárgytáv kb. 2 méter. Ezeknek a méréseknek az átlagát érdemes venni. Ha ezeket leméred, akkor többet mondó adatokat kapunk. A 80-100 kép valóban nem sok, ezt sajnos még az sem ellensúlyozza igazán, hogy két akkus a táplálása. A fő gond nem az, hogy "csak" 80-100 képet tud, hanem az, hogy ha ellőttél mondjuk 70 képet, akkor utána a vakutöltésnél már nem biztos, hogy bírja a NiMH a több mint 1 Amperes terhelést. Leesik a kapocsfeszültség, kikapcsol a gép és esetleg elúszik a pillanat. Anno nekem is volt Minoltám, egy DiMAGE 7-es. Az négy akkus volt. Az is zabált mint állat. Átlagosan 150 képet lehetett egy akkuszettel vakuzás nélkül rögzíteni. Mégis kihúztam 3 akkuszettel egy 2 hetes Szlovénia-Horvátország utazást. Vagyis nem olyan nagy probléma az, ezért irtam előbb kicsit viccesen, de néha fontos paraméter. Bár természetesen nem fontosabb, mint a képminőség, kezelhetőség, szolgáltatások. Csak érdemes ezt is figyelembe venni, főleg ha van két azonos árú/szolgáltatású/minőségű gép. tolosa írta: Nekem a szívemhez nőtt,pedig alig két hónapja birtokolom.. Akkor még tényleg fiatal a kapcsolatotok. Nagy átlagban nézv fél év alatt/után jönnek ki az apró, idegesítő problémák. Amik aztán végül a gép lecseréléséhez vezethetnek. tolosa írta: Alig látni róla néhány szót/sajnos,még Te sem teszel igazán említést róla,pedig nagyon sokszor kerestem már../.Többet is érdemelne.A maga kategóriájában bizony megállja a helyét.
Én azzal dolgozom, amit a kezembe adnak. Nem én határozom meg, hogy miről írok (elég egyhangú lenne, ha én dönthetnék .
|
szomb. máj. 08, 2004 15:07 |
|
|
tolosa
vas-tag
|
Birdie [digicam] írta: tolosa írta: bizony akár 80-100 "Fine" minőségű,legnagyobb méretű kép elkészítését is lehetővé teszi. hűha )) Ha tényleg ez a max., akkor valóban sokat eszik a picike :O tolosa írta: Az viszont teljes képtelenség,hogy "percekig" tölti a vakut,vagy menti a képet! Megfigyelésem szerint -persze feltöltött akkut feltételezve- a vaku feltöltése kb. /most direkt lemértem:-)/ 3-5 mp-et vesz igénybe. Milyen fókusztávnál, milyen tárgytávnál, milyen blendénél? Ez ugyanis nem mellékes!
Üdv Birdie!
Valóban: ahogy elkezdtem a mondandómat,tényleg elég nagy a fogyasztása,dehát ez relatív /mint szinte minden vélemény is/.Ezért említettem a "mérséklés",vagy ellensúlyozás néhány módját.
A hozzászólásom KÖZBEN villantottam néhányat és stopperral mértem a köztes időt,ez persze nem számít laboratóriumi mérésnek,ha erre gondolsz,kedves Birdie,de tájékoztató átlagnak mindenképpen elfogadható.
Természetesen,ha valaki konrétan igényelné a dolgot,elvégezhetem a mérést rögzített paraméterekkel is..
Persze nagyságrendileg akkor sem akkor sem fogok különbséget meghatározni. /szóval "percekről szó nem lehet!:-)/
Tudod,én valóban elnéző vagyok ezzel a kis "mostohagyerekkel" szemben.Nekem a szívemhez nőtt,pedig alig két hónapja birtokolom..
Alig látni róla néhány szót/sajnos,még Te sem teszel igazán említést róla,pedig nagyon sokszor kerestem már../.Többet is érdemelne.A maga kategóriájában bizony megállja a helyét.
Köszönöm Birdie a válaszodat.
|
szomb. máj. 08, 2004 12:25 |
|
|
Birdie [digicam]
gyémánt tag
|
tolosa írta: bizony akár 80-100 "Fine" minőségű,legnagyobb méretű kép elkészítését is lehetővé teszi. hűha )) Ha tényleg ez a max., akkor valóban sokat eszik a picike :O tolosa írta: Az viszont teljes képtelenség,hogy "percekig" tölti a vakut,vagy menti a képet! Megfigyelésem szerint -persze feltöltött akkut feltételezve- a vaku feltöltése kb. /most direkt lemértem:-)/ 3-5 mp-et vesz igénybe.
Milyen fókusztávnál, milyen tárgytávnál, milyen blendénél? Ez ugyanis nem mellékes!
|
szomb. máj. 08, 2004 12:12 |
|
|
tolosa
vas-tag
|
Luppapa írta: F200 nagyon nagy baja: zabálja az akkut. Ezt sok más gép is megteszi, de az F200 az nagyon....vakuval, LCD-vel 50-60 képnél többet nem nagyon tudok csinálni, de ha igen, akkor is több percig menti a képet ill. tölti fel a vakut. Amúgy nem rossz gép, de ez nagyon idegesítő dolog annak, aki használja is a gépet és nemcsak 1-2 fotóra veszi elő naponta. Képminőséggel, főleg kint, nem volt nagyobb gond.
Nos,azért,ennyire nem rossz a helyzet ezzel az F200-al.
Természetesen elég tekintélyes a fogyasztás,de:
A két AA-elem /akkumulátor/ használata nyilván nagyobb áramfelvétellel jár,mint a 4 elemes gépeknél./ugyanolyan teljesítményeket feltételezve/.Dehát erre találták ki a tartalék akkukat.Másrészt pedig ésszerű használattal,ami azt jelenti,hogy kikapcsolt "Full time AF",hátsó kijelző kíméletes használata, nem össze-vissza zoomolás,hanem csak,amikor kell,ja és persze 2100 mA-es aksi használata,bizony akár 80-100 "Fine" minőségű,legnagyobb méretű kép elkészítését is lehetővé teszi.
Az viszont teljes képtelenség,hogy "percekig" tölti a vakut,vagy menti a képet! Megfigyelésem szerint -persze feltöltött akkut feltételezve- a vaku feltöltése kb. /most direkt lemértem:-)/ 3-5 mp-et vesz igénybe.A kép mentési ideje nem TIFF kép esetén MINDEN egyéb felbontásban emberi érzékszervvel nem definiálható.TIFF esetén valóban hosszabb-érthetően-az idő,de itt sem lépi túl a két lehetséges exponálás közötti 15 mp-et.Dehát könyörgöm: kb 12 MB anyagot kell kimentenie!
Véleményem szerint-persze én elfogult vagyok /hmm...pedig tudom én,hogy kedves Luppapa is az volt ám régebben e géppel kapcsolatban!:.-))/ ez a kis gép egy nagyon hálás kis jószág a maga létező korlátaival együtt.
Köszönöm,ha elolvastatok.
|
szomb. máj. 08, 2004 12:04 |
|
|
KublaKhan
|
...megváltoznak a fényviszonyok: állíthatsz a záridőn
...megváltoztatod az érzékenységet: állíthatsz a záridőn
|
csüt. feb. 19, 2004 15:50 |
|
|
ss
vas-tag
|
Az s414-nél csak kétféle blende van, vagy a legkisebb, vagy a legnagyobb.
Bármelyikre állítom, ahhoz egy adott záridõ lesz jó.
Akkor mire jó, hogy a záridõt állíthatom tetszõlegesen?
|
kedd feb. 10, 2004 16:29 |
|
|
Luppapa
arany tag
|
F200 nagyon nagy baja: zabálja az akkut. Ezt sok más gép is megteszi, de az F200 az nagyon....vakuval, LCD-vel 50-60 képnél többet nem nagyon tudok csinálni, de ha igen, akkor is több percig menti a képet ill. tölti fel a vakut.
Amúgy nem rossz gép, de ez nagyon idegesítő dolog annak, aki használja is a gépet és nemcsak 1-2 fotóra veszi elő naponta. Képminőséggel, főleg kint, nem volt nagyobb gond.
|
szomb. feb. 07, 2004 14:11 |
|
|
Nikkor
|
+ S414-nek 4x optikai zoomja van
|
szomb. feb. 07, 2004 13:13 |
|
|
ss
vas-tag
|
Ár: kb. bruttó 90000 mindkettõ
S414:
nagyobb monitor
szebb forma
olcsóbb cf kártya
iso 64 (f200: iso 100)
F200
több, jobb program (s414-nél nincs sport)
több manuális funkció (nem csak kétféle blende)
jobb makró
|
pén. feb. 06, 2004 15:19 |
|
|
ss
vas-tag
|
A két fényképezõ közül kellene választanom, de nem tudok. Segítsetek!
|
kedd feb. 03, 2004 20:10 |
|
|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 15 hozzászólás ] |
|