Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szer. nov. 20, 2024 9:49

Hozzászólás a témához  [ 70 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2
Tápot, de milyent? 
Szerző Üzenet
vas-tag

Hozzászólás Tápot, de milyent?
Hi! Super Flowerről van valakinek tapasztalata? Egyáltalán hol lehet kapni? Thanks.

szomb. máj. 22, 2004 5:58
Profil Privát üzenet küldése
ezüst tag

Hozzászólás 
Csaba_20 írta:
Teljes mértékben igazat adok arnd-nak, ne a PFC-re helyezd a hangsúlyt, hanem a márkára.
Chieftecből három típust tudok mondani, ami 360W-os:
HPC-360-102DF - Nincs PFC
HPC-360-202DF - Passzív PFC
HPC-360-302DF - Aktív PFC

Mindegyik halk zajú ventilátorral (2 db), S-ATA konnektorral és túlmelegedés-, túláram-, túlfeszültség-, rövidzár elleni védelemmel ellátott. Viszont amint látod, a 102-es típusban például nincs is PFC, de a 302-esben már aktív van. Tehát vásárlásnál győződj meg a típusáról is!

körülnéztem, de Chiftec-et konkrét ilyen tipusjelöléssel nem találtam, illtetve nem tudom melyik melyik lehet:

CT-360A 11.100.-
CT-360D 12.200.-

annyit kideritettem, hogy ezek mind 360-asok, de többet nem tutam meg róluk (aktiv/passziv PFC, 1 v. 2 venti, stb)ötlet?

pén. máj. 21, 2004 18:33
gyémánt tag

Hozzászólás 
Teljes mértékben igazat adok arnd-nak, ne a PFC-re helyezd a hangsúlyt, hanem a márkára.
Chieftecből három típust tudok mondani, ami 360W-os:
HPC-360-102DF - Nincs PFC
HPC-360-202DF - Passzív PFC
HPC-360-302DF - Aktív PFC

Mindegyik halk zajú ventilátorral (2 db), S-ATA konnektorral és túlmelegedés-, túláram-, túlfeszültség-, rövidzár elleni védelemmel ellátott. Viszont amint látod, a 102-es típusban például nincs is PFC, de a 302-esben már aktív van. Tehát vásárlásnál győződj meg a típusáról is!

pén. máj. 21, 2004 13:23
gyémánt tag

Hozzászólás 
rolek74 írta:
aha, asszemn értem.Tehát ha csak sok pénzem van akkor érdemes aktiv PFC-s tápot venni, ergo gagyi aktiv PFC-s helyett, inkább minőségi passziv PFC-s ugyanabban az árban, ugye?

Azért ebben van ám némi igazság tartalom. De én inkább úgy bővíteném ki ezt a mérlegelést, hogy inkább egy kisebb teljesítményű, esetleg még passzív PFC is de márkás tápot vegyél mint gagyi (olcsóbb) nagyobb teljesítményű, és akár aktív PFC-set. Pl.: Chieftec 360-asbol van aktív és passzív PFC-s is én az aktív PFC-set csak is azért választanám mert az ha jól emléxem 2 ventis, és nem a PFC megoldása végett, de egy Codegen leváltása végett a passzív PFC-s (1 ventis) változat bőven jó.
Nem a PFC megoldása a lényeges a felhasználó számára. Sokkal inkább a védelmek és a stabilitás.

pén. máj. 21, 2004 11:11
gyémánt tag

Hozzászólás 
rolek74 írta:
aha, asszemn értem.Tehát ha csak sok pénzem van akkor érdemes aktiv PFC-s tápot venni, ergo gagyi aktiv PFC-s helyett, inkább minőségi passziv PFC-s ugyanabban az árban, ugye?

Jajj, ne kezdjünk most el újabb elméleteket gyártani, hogy van jobb és rosszabb PFC-s megoldás. Elég nekünk az, hogy aktív és passzív PFC. Ez az egész azt a viccet juttatja eszembe, amikor két csapat, a piros és a kék szurkolói összeverekednek a buszon és zöldre-lilára verik egymást. A buszvezető megelégeli és leszállítja őket, majd közli velük, hogy ez így nem okés, hogy azon veszekednek, hogy az egyik a kék a másik a piros csapatnak szurkol. Majd felszólítja őket, hogy szálljanak vissza a buszra úgy, hogy a zöldre összevertek a baloldara, a lilák pedig a jobb oldalra...

Ma a piacon kapható PFC-s tápok közül amúgy se tudsz rosszabb és jobb PFC szerint választani, mert az eladó jóformán azt se tudja mi az a PFC. Válassz csak aktív és passzív között, még ekkor is előfordulhat, hogy az eladó képtelen megmondani a tápról, hogy melyik közé is sorolható. Értelemszerűen az aktív PFC nyújt többet...

Érdemes azért a gyári adatlapokat előtte átlapozgatni. A neten rengeteget találsz. Sokkal inkább azt nézném, hogy milyen védelmek vannak beleépítve, mintsem, hogy PFC-s vagy sem. Ha egy tápra oda van írva, hogy megfelel az 1.3-as ATX szabványnak(Enermax-nál pl van ilyen táp) akkor abban kell lennie jónéhány védelemnek. Azonban ha olyat látsz, hogy megfelel a 2.03-as vagy valami 2.0 veziótól eltérő szabványnak, akkor ne hagyd magad átverni. Ugyanis az nem az elektronikai szabványnak való megfelelést jelenti, hanem a formaszabványnak. Azért az logikus, hogy egy ATX táp megfelelő méretű :lol:

pén. máj. 21, 2004 10:16
ezüst tag

Hozzászólás 

pén. máj. 21, 2004 9:20
gyémánt tag

Hozzászólás 
OK, Salvataggio inkább a kapacitív terhelés és nem a csúcsegyenirányítás problémáját emelte ki, valójában mind a kettő probléma (az áramszolgáltatónak), a PFC csökkenti mindkét problémábol adódó hibát...

csüt. máj. 20, 2004 23:32
gyémánt tag

Hozzászólás 
arnd írta:
Salvataggio
A második hozzászólás OK, de az előtte levő.....

Hát sztem a második se okés, de már leírtam, hogy miért nem :lol:

csüt. máj. 20, 2004 23:26
gyémánt tag

Hozzászólás 
Salvataggio
A második hozzászólás OK, de az előtte levő.....
Az igaz, hogy nem ecseteltem, hogy a PFC eredendően a csúcs egyenirányítás hibáit kiküszöbölendően került bele a tápokba.
Csak azt, hogy én mint felhasználó mit érzékelek belőle (azon kívül, hogy kénytelen vagyok kifizetni). Alapvetően a táp stabilitását a vezérlő áramköre illetve a belsőellenállása határozza meg (meg még rengeteg minden...), ha jól van megcsinálva akkor nem lesz stabilabb ha egy aktív PFC-t rakok "elé" maximum kevesebb lesz a dolga. Egy alapvetően roszul működő tápon segíthet egy aktív PFC, de ettől még nem bíznék rá semmi adatot...

csüt. máj. 20, 2004 23:01
gyémánt tag

Hozzászólás 
A PFC nem a túlfeszültségek kiküszöbölésére született. Túlfeszültség alatt lehet sokmindent érteni, ezért jobb lenne tisztázni miről beszélünk pontosan, mielőtt viták indulnának vele kapcsolatban. A hálózati feszültség jelen pillanatban 230V váltakozó feszültséget jelent 10%-os(lehet, hogy 20%, nem rémlik pontosan) hibaküszöbbel. Ezt a feszültséget meghaladó(névleges+hiba), meghaladó feszültség már túlfeszültségnek számít, de mégsem erre jellemző, hogy használjuk. Inkább a villámcsapások által okozott több száz, vagy ezer voltos tranziens feszültségekre kell gondolnunk, amikor az elosztó túlfeszültség-védelméről beszélünk.

Ha pedig valaki hosszabb ideig tartó túlfeszültségről, vagy az ugyanilyen alacsonyfeszültségről akar beszélni, akkor tudnia kell, hogy habár hálózati zavarról van szó, mégsem tartozik az előbbi témakörbe. Például előfordulhat, hogy valamilyen oknál fogva (pl.: 3 fázis okos villanyszerelő által babrálása következtében) olyan feszültség érkezik a hálózatról, ami nincs már benne a hibahatárban sem.

Tehát van tranziens feszültségingadozás, és van hosszabb ideig tartó. Egy jól kialakított aktív PFC-s kapcsolás, képes nagy bemeneti feszültéshatárokon belül stabil kimeneti feszültséget biztosítani. Tipikus érték a 90-270V. Vagyis igaz az, amig arnd írt, hogy nem kell rá 115V/230V kapcsoló. Ez a tartomány természetesen az PFC áramkör kialakításától függ. Ha arnd a korrekt túlfeszültség-védelmet az ezen határokon belül bekövetkező hálózati feszültségingadozásokra értette, akkor azt kell mondjam igaza volt. Ha pedig a villámcsapás ellenire - amit kétlek - akkor pedig nem PFC függő a kérdéskör.

Salvataggio hozzászólásával viszont több helyen is problémám van. Valószínüleg valahol a neten olvasta és másolta be nekünk. Az aktív és a passzív PFC között nem az a különbség, hogy egyikben tranzisztor és IC, a másikban pedig tekercs, ellenállás és kondi van! Ez akkora parasztvakítás, hogy az már fáj(valaki kitalálta és azóta ezt szajkózza mindenki).

Én inkább úgy mondanám, hogy az aktív PFC esetében szabályzásról, a passzív esetében pedig max. vezérlésről van szó. Az aktív PFC-ben is van "tekercs" és kondenzátor, megnéznék én egy olyan PFC-t, amiben nincs. Kapacitív terhelésről sincs szó, ez is parasztvakítás. Egyszerűen a graetz-hidas csúcsegyenirányó azon hibájáról, hogy impulzus-szerű áramfelvételt okoz, ami jelentősen növeli a felharmónikusokat. Ezekből a felharmónikusokból nem lehet hatásos teljesítményt levenni, ezért is jelentenek számunkra problémát.

Had ne magyarázzam most ennél részletesebben, de abban igazat kell adjak, hogy a mai számítástechnikai boltok ezen a téren nyújtott jártassága siralmas! Még tavaly decemberben körbejártam a környék összes üzletét és megkérdeztem, hogy mi az a PFC. Volt ahol a természetvédők kerültek előtérbe, volt ahol a ventilátor fordulatszám-szabályzása...Üzletneveket nem említek, nehogy hitelrontással vádoljon valaki, de azt hiszem ha 10-ből 10 üzletben ilyet tapasztaltam, akkor nem is kell...

csüt. máj. 20, 2004 22:12
a fórum lelke

Hozzászólás 
Aktiv PFC = aktív teljesítmény-koefficiens korrekcció
ez miért marhaság?
A PFC jelentése: Power Factor Correction, nem pedig Power Fan Control, ahogy sokan gondolják. Na jó - kérdezhetitek - de mit is korrigál ez a micsoda? Röviden: semmi olyat, ami nekünk érdekes. A villamos hálózatra, pontosabban az energiafelhasználás hatékonyságára rendkívül káros kapacitív terhelést csökkenti. Tehát a 230 voltos oldal felé dolgozik, és vagy aktív alkatrészekkel - tranzisztor, integrált áramkör -, vagy passzív alkatrészekkel - tekercs, ellenállás, kondenzátor - csökkenti a tápegység hálózat felé irányuló kapacitív terhelését. Nem mondom, hogy egy olyan helyen, ahol többszáz gép üzemel egyszerre, nincs létjogosultsága az ilyen tápok használatának. Azt se mondom, hogy aki ilyen módon kívánja segíteni az áramszolgáltatót, ne vegyen ilyen tápot. Azt viszont mondom, hogy a tápegységek kapacitív terhelése igen csekély. Azt meg főleg mondom, hogy a táppal jó erősen fejbe kell vágni azt, aki a PFC-s tápot úgy adja el, hogy ez a rövidítés betonstabil túlfeszültségvédelmet jelent! Mert - mint kiderült - nem ezt jelenti. Mégis sok helyen így árulják, és ez nem szép dolog. Összefoglalva tehát: PFC nélkül egész jól el lehet lenni.

csüt. máj. 20, 2004 21:05
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Salvataggio írta:
az aktív PCF-es táp állandó teljesítményt tud leadni a gép fele a hálózati ingadozásoktól függetlenül a másikról ez nem mondható el...

Ez így, ebben a formában m***aság.
A hálózat egyenletes terhelése miatt van az egész PFC mizéria, valójában az aktív ha korrektül van megoldva akkor annyi az előnye, hogy nincsen 110/220-230 átkapcsolója (júzer hiba kiküszöbölve), illetve egy bizonyos fokú előstabilizálást is kap a táp így a hálózati fesz hirtelen változásaira kevésbé érzékeny az aktív PFC-s táp, ettöl függetlenül a passzív PFC-s tápok is ugyanolyan stabilak csak kevésbé optimális az ő müködési körülményeik. Persze egy gagyi táp aktívnak titulált PFC szerűsége semmi előnnyel sem jár... egy korrekt táp passzív PFC-jével szemben. A júzernek inkább a korrekt túlfeszvédelem az észrevehető nem az áramszolgáltató nyűgje.

csüt. máj. 20, 2004 20:52
a fórum lelke

Hozzászólás 
az aktív PCF-es táp állandó teljesítményt tud leadni a gép fele a hálózati ingadozásoktól függetlenül a másikról ez nem mondható el...

csüt. máj. 20, 2004 19:47
ezüst tag

Hozzászólás 
mi akülönbség az aktiv PFC-s a nem PFC táp között?mert én csak árban látom, de nem tudom mit jelent......

csüt. máj. 20, 2004 18:41
ezüst tag

Hozzászólás 
stol írta:
Hi!

Áh! Régi cimborám!

Én egy 360W-os Cheftec-et ajánlok.

Rádió technika évkönyvek már nincsenek meg?

de megvannak, csak kevés időm van, meg egy kicsit megijesztettek hivatalos helyről....visszavettem a lendületből rendesen.azért vmi ilyen fórum téma megoldással újra elérhetővé teszem majd valahogy.
Roland

csüt. máj. 20, 2004 16:40
gyémánt tag

Hozzászólás 
Én elsősorban a Chieftec-et ajánlanám, vagy ha olcsóbban szeretnéd megúszni egy DTK, Enermax-ot és egyéb klónjait csak ha pénz-ékszer nem számít, nagyon drága és TALÁN ennyivel azért nem jobb mint egy Chieftec, persze a 12V-os terhelhetősége példaértékű így belőle egy 300W-os is elég lehet oda ahova Chieftec-böl már 360-as, persze csak ha a 12V terhelés a nagy.... sok vincsi/szerver megoldásnál nem ez a szitu.

csüt. máj. 20, 2004 8:55
a fórum lelke

Hozzászólás 
ha nincs annyi pénzed akkor, q-tech, ultra power vagy coolink.
350W vagy felette.

szer. máj. 19, 2004 21:46
gyémánt tag

Hozzászólás 
esetleg egy enermaxot ha sok pénzed van...de a chieftech minden igényt kielégít szerintem:)))
vagy inkább zalmant? :?: :shock:

szer. máj. 19, 2004 20:49
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hi!

Áh! Régi cimborám!

Én egy 360W-os Cheftec-et ajánlok.

Rádió technika évkönyvek már nincsenek meg?

szer. máj. 19, 2004 18:46
Profil Privát üzenet küldése Honlap
ezüst tag

Hozzászólás Tápot, de milyent?
az alábbi konfighoz kellene tápot cserélnem:
(most még megy egy 300-asról)

Abit KG7 Raid
Athlon XP 1.7+ proci
GF4 5200
7hdd (120)
1 cd iró
3 házventi

mekkora tápot, és főleg milyen gyártótól?milyen tipust ne?

szer. máj. 19, 2004 18:20
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 70 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2