|
Szerző |
Üzenet |
Kaninjo
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 848 Tartózkodási hely: Fejér megye
|
Hali!
Valamit azért csak kell kötni arra a tápra, nemde ?
A Texas kapcsi, ha jól emlékszem, nem az IC tápfesz változását használta fel a tranyók meghajtásához, hanem az IC kimenetét (ha ugyanarról beszélünk). Régebben megépítettem, indult elsőre, és a hangja sem volt olyan rémisztő. Igaz 709 helyett TL081-el építettem meg.
Ami viszont még mindig izgat: miért van az, hogy az összesodort zománcozott rézhuzallal nem volt hajlandó beindulni a táp, normál PVC szigetelésű sodrott rézhuzallal pedig jó lett. Ugyanazt a tekrencelési módszert alkalmaztam mindkettőnél. Műxik így is, de hátha nem fogja bírni a szigetelés a drótokon.
|
kedd máj. 25, 2004 12:23 |
|
|
.watt
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3333 Tartózkodási hely: Új nick-em watt (pont nélkül)
|
Jó kis erősítős topic lett az autótáposból. Na de már mindegy. Amúgy ez a FET-es kapcsolás kísértetiesen hasonlít egy régi TEXAS kapcsolásra, ami tranyós volt és soha nem tudott stabilan működni. Valami rejtélyes okból néha elszállt. Szerintem ezek a tápos meghajtásos megoldások nem valami jók. Miért nem néztek egy uPC1225-ös kapcsolást. Szerintem az is olcsó, és meglepő teljesítményeket tud (nem szabad hinni a gyári értékeknek ). A hangja is kellemes. Hídban stabil tápról 8 nagy BD-vel 500W felett nyom 8 ohmra. Csak két jól megépített töfi táp kell nekik +-45V-al.
|
kedd máj. 25, 2004 5:12 |
|
|
Kaninjo
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 848 Tartózkodási hely: Fejér megye
|
Érdekes. Gyakorlatilag u.a. a kapcsolás, csak +2 FET és kimeneti 0 szint beállító.
Az IC kibírta a történetet? Elképzelhető, hogy kapott szegény walkman egy pár V-nyi egyenfeszt. Ráadásul, ha a testhez képest negatívot... A kondi részben a tervező úr hibája is, mi a fenének egy DC csatolt erősítő? Sose hallgattam még egyenfeszt... Nekem egy jól sikerült PWM projekt tizedelte a jelforrásaimat, kezdve egy Discman-el, aztán a pana walkman, utána mértem rá a kimenetre. 12 V-nyi egyenfesz... A discman-nek a vonalkimenete ugyan használható még, de a walkman azóta kb 1/3-ad sebességgel játsza a kazettákat... Ha ez nyújt valami vígaszt...
A lényeg, hogy tetszik a végfok!
Üdv:Kaninjo
|
hétf. máj. 24, 2004 21:02 |
|
|
edl
gyémánt tag
|
Kaninjo!
Ezt sasold meg!
http://users.otenet.gr/~athsam/power_amplifier_45w_hexfet_eng.htm
HOPPÁ!!!
Jaja, nálam már TL071 zenél. Poénból betettem egy 741-est is, de érezhetően furcsa lett a hangja. A torzítása nem nőtt, viszont a hangok "eltolódtak", olyan furcsán hangzott az egész. Jobban nem tom megfogalmazni
MP3-ról is ment, és jónak ítéltem a haangját. De azért persze a CD volt az igazi (egy régi Pájönír).
Viszont a nyugalmi áram beállítást buzeráltam (kivettem az egészet), és sec-pec elszállt a két fet tegnap:cry: (gate-source ellenállás nullára csökkent )
A gond az, hogy éppen a walkmanom volt a jelforrás, és az is valszeg meghibásodott Egyszerűen se kép, se hang (szó szerint) Ráadásul nem gagyi walkman, 20ezer fölötti Sony...
A fenti rajzon már van egy 1mikrós MKT a bemeneten, ha az nekem ott lett volna, valszeg a walkman megússza.
Szerinted mi vághatta haza? Talán egyenáram jutott a kimenetére?!
üdv. edl
|
hétf. máj. 24, 2004 20:29 |
|
|
Kaninjo
platina tag
|
Hali!
Elsőre én sem néztem volna ki belőle, és tényleg egy faja kis szerkezet. A kimenőteljesítménynél viszont megviccelt a szkópom. 10 V/div állásban 5V/div-el mér. (A múltkori "füstölgése" nem maradt el nyom nélkül.) Úgyhogy valóban kb. 30W jöhetett le nekem is. Gondolom te már TL071-el raktad össze. Nekem még mindig nincs... MP3-at próbáltál róla?
(A NYÁK-ot köszönöm mégegyszer! Ha megvan írj, aztán megbeszéljük a részleteket!)
|
hétf. máj. 24, 2004 19:55 |
|
|
edl
gyémánt tag
|
Kaninjo!
Összeraktam a mosfetes végfokot.
Egyelőre +/-22V-ot kap (szovjet akksitöltő trafója), 8 ohmos hangfalra dolgozik. Kb 30W jön ki belőle.
Nagyon szépen szól!
A quad405-öt, a Sony hifit számomra lekörözi. Lehet, hogy ez hihetetlenül hangzik, dehát szubjektív vélemény.
Ez az első hommade FETES végfokom, és nagyon-nagyon király!!!
És persze nagyon-nagyon olcsóóó!!!
Van a deszkamodellről néhány fotó a honlapomon. Még nincs feltöltve az összes, de igyekszem.
üdv. edl
(Sztereokóderrel az a baj, hogy nem tudtam eddig úgy lekicsinyíteni a nyákrajzot, hogy a raszter stimmeljen. Még ügyeskedek vele...
Hülye vagyok, hogy a régi filmet nem tartottam meg...)
|
hétf. máj. 24, 2004 15:22 |
|
|
Kaninjo
platina tag
|
SPafi írta: Egyébként ezt az 50 V-ot túllövésekkel együtt kell érteni? Vagy már +/-25V lett a táp?
Jó hogy mondod! Úgylátszik a múltkori táphiba a szkópba nem csak a nagyfesznek tett be. Ha a kalibráló kimenete jó: 21 V p-p a fesz. érték a közös Drain-eken, a túllövésnél felmegy kb. 30-35V-ra is. A tápfesz szingli 25V. Kicsit furcsáltam én is azt az 50V-ot, de gondoltam ez egy ilyen "teknika"...
Ahogy nézem az időalap sem jó ...
Egyébként valóban jobban szeretek "megszenvedni" az ilyen, számomra rendkívül érdekes berendezésekkel, tán abban bízva, hogy így jobban ki tudom őket ismerni. De ha nem magyarázod el, ez a mostani cumó frankón kifogott volna rajtam. A Gate-meghajtóról viszont nem mondok le!
|
pén. máj. 21, 2004 22:32 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6360 Tartózkodási hely: Budapest
|
Hello Kaninjo!
Szívesen!
Örülök, hogy a saját kapcsolásodat építed, és nem a copy-paste-et nyomod!
Egyébként ezt az 50 V-ot túllövésekkel együtt kell érteni? Vagy már +/-25V lett a táp?
Vigyázz, a MOSFET-ek gate-je nem bír túl nagy feszültséget!
|
pén. máj. 21, 2004 22:11 |
|
|
Kaninjo
platina tag
|
Hali!
Kiegészítettem a PWM-et egy tranyás meghajtással. A CD4011 kimenete hajtja a tranyák bázisát. Röviden: ha a 4011-es kimenete logikai 1, akkor a felső + oldali p-MOS G feszültsége közel 0 (Source a tápon) , az alsó n-MOS G fesze szintén 0 (source a 0-án), felső nyitva, alsó zárva. És vice-versa, logikai 0 esetén felső fet G-e tápfeszen, alsó FET g-je szintén tápfeszen. Így már jobb, ugye? Szkóppal mérve a közös Drain-en kb 50V p-p a fesz 25V tápfesznél.
Egy baja viszont még mindig van: túllő. Gondolom ez a vezérlés csak jobb, és nem a legjobb. A lényeg, hogy a FET-ek most már csak épphogy langyosodnak. És a körülményekhez képest elég nagyot is szól...
Köszi mégegyszer a segítséget!
|
pén. máj. 21, 2004 21:53 |
|
|
Kaninjo
platina tag
|
Próbaképp megpróbálom tranyóval összehozni, hátha sikerül. Mostmár nagyon érdekel a dolog.
Köszi!
|
pén. máj. 21, 2004 19:51 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6360 Tartózkodási hely: Budapest
|
Igen, a p-MOS lezárásához föl kell menni a teljes tápig, viszont a nyitáshoz nem kell 0-ig lehúzni, csak Ut-12V-ig, tehát itt ugyanakkora változás kell, mint alul, csak eltolva egy DC-vel. A változást átviheted pl. egy kondival. Ezt hívják szinteltolásnak (level shifting), és nagyon sokféle megoldása van. Kondi, trafó, optocsatoló, tranyós áramgenerátor, z-dióda, és spec. IC-s megoldások.
|
pén. máj. 21, 2004 9:42 |
|
|
Kaninjo
platina tag
|
Hali!
Asszem értem! Köszi, hogy elmagyaráztad! Ha a "skiccemen" a felső oldali MOSFET-et kicserélném IRFP9240-esre és a source-ot kötöm a táp + ága felé, akkor, ha a logika 0 szintet ad, kinyit a FET. Viszont ha a gate fesz csak +14,4V-ig megy fel, akkor nem fog teljesen lezárni, mert marad (25V-os tápfesz esetén) kb. 10,6 V-os fesz.különbség a G és a S között, és átmegy merülőforraló üzemmódba, jól értem? Tehát el kell mennem a vezérlőjellel szinte a teljes tápfeszig a felső ágban, hogy az ott lapuló FET-et le tudjam zárni (P-MOS esetén)?
|
csüt. máj. 20, 2004 22:38 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
"Így kb. 10-15V kell, hogy úgymond teljesen nyitva legyen az eszköz, igaz? "
Igen, DE NEM A FÖLDHÖZ KÉPEST, HANEM A SOURCE-HOZ KÉPEST MÉRVE! Ez azt jelenti, hogy a felső oldali MOSFET vezérléséhez NAGYOBB feszültség kell, mint a kimeneti feszültség! Ezért kell a spec. MOSFET-meghajtó!
Én építek önrezgőst is, és oszcillátorost is. Mindkettőnek vannak előnyei, és hátrányai is. Az oszcillátorba teljesen fölösleges kvarcot tenni, az RC-oszcillátor bőven elég, sőt jobb is, mert ott a kondin eleve előáll a háromszög-jel (vagy valami hasonló), amire szükség van.
|
csüt. máj. 20, 2004 20:59 |
|
|
Kaninjo
platina tag
|
Tényleg... Írja a doksi is... Így kb. 10-15V kell, hogy úgymond teljesen nyitva legyen az eszköz, igaz? Emiatt kell a Gate-meghajtó. Asszem megpróbálok beszerezni egyet (inkább kettőt ) Egyébként Te melyiket javaslod inkább: az önrezgőset, vagy egy fix oszcillátorost? (Mondjuk a fixhez még lenne kvarcom is 200 kHz-es, hőkompenzált, de van 100 kHz-es is).
|
csüt. máj. 20, 2004 19:38 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
Kaninjo!
Így teljesen érthető, hogy miért nem megy el a tápig! Gondolj bele: a MOSFET-nek legalább 3-4 V-tal magasabb gate feszültség kell, mint ami source-on van, hogy elkezdjen vezetni! Ha a gate csak 13 V-ig megy föl, akkor nyilván nem mehet el a source a tápig, hiszen akkor negatív lenne a gate-source feszültség, és akkor nem folyik áram!
|
csüt. máj. 20, 2004 19:22 |
|
|
Kaninjo
platina tag
|
Hali!
Igen, így már világos. Csak megzavartak a feliratok a kapcsrajzon. Köszi a segítséget! Lehet még ma ki is próbálom!
SPafi!
Felraktam ide a skiccet a cuccosról. Ha a tekercs és a FET-ek közös pontja közé csatlakoztatom a szkópot, ugyanakkora feszértéke van a négyszögjelnek, mint a gate-eken. De a vezérlőjel csak 14,4V-ról megy, míg a FET-ek 25V-ra vannak kapcsolva. Ezért nem értem, hogy a fetek közös pontján miért csak kb 13-14V-os jeleket mérek, amikor 25V-ról mennek. Habár gondolom ezt a problémát egy GATE-meghajtóval azonnal kiküszöbölhetném, engem viszont mégis érdekelne, hogy mi a pék az, ami miatt ez nem akar nekem "muzsikálni"!
Előre is köszönve:Kaninjo
|
csüt. máj. 20, 2004 10:05 |
|
|
Polos
ezüst tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 41 Tartózkodási hely: Budapest-Ózd
|
Hi!
Autóban összerakod az erősítőt valamilyen táppal és a kapcsolási rajzot megépíted.
A kapcsi rajzon a zaj1,2 és jel1,2 csak a tesztek miatt van. bekötni úgy kell, hogy az OPA + bemenetére kötöd a kondin keresztül a magnó felőli melegpontot, a - bemenetére a magnó felőli testet. Az OPA kimenete pedig az erősítőre megy. Összedobok egy huzalozási rajzot ami segíthet és felteszem. Szerintem ha nagyon jól akarod megcsinálni, akkor erősítőnként kell egy "single OPA", tehát egy tokban egy OPA, és a tápját az erősítő paneljáról veszed (+-Ut, és a test) és stabilizálod +-12V-ra, egy-egy 7812 és 7912-vel. Így sokkal kevesebb feszültségkülönbség lehet majd a testvezetékeken. Gondolom ez érthető?
|
csüt. máj. 20, 2004 9:34 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
Kaninjo!
Gyakorlatilag az összes MOSFET-meghajtó ezt az elvet használja, amelyik felső oldali N-es mosferet meg tud hajtani, de egyébként nézegesd az IC-k adatlapját, szinte minden infó rajtuk van!
A megépített kapcsolásod: Hogy érted, hogy 13V a max. érték? Milyen "érték"? Pillanatnyi feszültség? Ha az, akkor ott 90%, hogy elvi hiba van!
"(NE566), aztán a CD4011,"
És a kettő között semmi??? Tedd föl azt a skiccet!
|
csüt. máj. 20, 2004 8:37 |
|
|
Kaninjo
platina tag
|
Ühümm... Viszont az ebben a kapcsiban lévő móccer, amit a GATE meghajtónál alkalmaznak, megtartható? Mármint a tápfeszek előállítása ill. a FET-ek meghajtása. Bemeneti limitert alkalmaztam márt saját erősítőnél, viszont rövidzár ill. túláramvédelmet még sosem... Ezeknek utána kell néznem.
IRFP240-esem van is itthon (nomeg 9240-es) 2 pár. Viszont összeraktam most egy PWM erőlködőt. Ha lesz még annyi erőm csinálok róla egy "skiccet" és belinkelem. A meghajtó ua, mint ami a HobbyElektro-ban volt (NE566), aztán a CD4011, és két IRFP240-es. Szingli táp, 24V, a FET ek így: pozitívon a DRAIN, SOURCE közös a nulla-felőli FET DRAIN-ével (ezen van egy 2200 uF-os kondi, majd tekrenc, és a hangszóró), a nulla felőlí FET Source-a testen. A két gate ellenütemben vezérelve. Szól szépen 24V-ról, viszont ha feljebb viszem a tápfeszt begerjednek. De iszonyatos módon. És 24 V-nál is csak kb. 13V a max. érték a DS-en. Nagyjából ekkora a vezérlő jel fesz.értéke is. Melegedni nem melegszik semmi, csak ha megnövelem a tápfeszt. A vezérlő áramkör külön 14,4V-os tápfeszről megy.
Üdv Polos!
Akkor mindjárt feltenném neked is a kérdést: a szimm.bemeneten mit, hova? A kapcsrajzon mi az a Jel1, Jel2, Zaj1, Zaj2?
|
szer. máj. 19, 2004 22:21 |
|
|
Polos
ezüst tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 41 Tartózkodási hely: Budapest-Ózd
|
Hi!
Nem voltam sokáig netközelben. Megjavítottam a linket a szinkronbemenetre.
|
szer. máj. 19, 2004 22:14 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
Kaninjo!
Ez csak egy példakapcsolás, nem annyira azért, hogy megépítsd, inkább csak tanulmányozásra! Ha megértetted a működést, (és keresgélsz kicsit a neten) akkor magad is találsz helyettesítő típusokat, vagy teljesen áttervezheted a kapcsolást. Egyébként sincs benne két fontos áramköri részlet (túláramvédelem csak jelzés szinten, de nem kidolgozva, és a bemeneti limiter, ami nélkül ez a fajta erősítő teljes kivezérléskor hallgathatatlanul csúnya hangot ad ki).
Gate-meghajtónak legjobb az IR2110, a tranyó helyett csak kompromisszumos megoldást tudok mondani, mert ami tökéletes lenne, az nem kapható mo-on boltban. (Illetve csak nagy tételben, pár hónapos határidőre, drágán.) Ha lemondasz a 400 kHz-es működési frekiről, és a jó hatásfokról, akkor használhatsz IRF640-et, vagy IRFP240-t, ha pedig inkább arról mondanál le, hogy 4 ohmra dolgozzon, akkor IRF540-et (ezzel max. +/-40V lehet a táp, ezért csak 2 ohmra ad le elég teljesítményt). Műveleti erősítőnek szinte bármilyen gyors IC használható, pl. NE5534.
|
szer. máj. 19, 2004 21:40 |
|
|
Kaninjo
platina tag
|
Hali!
SPafi! Egyre inkább hajlok affelé, hogy prószaképp megépítsem az IRF leírásában levő PWM erőlködőt. Viszont! Hol lehet ezekhez alkatrészeket találni? Gondolok itt a müv.erősítőre (gondolom csak helyettesíteni lehetne), és a két kis SMD IC-re. Ezek beszerezhetőek itthon, vagy keresni kell helyettük valami mást? És ha még megkérdezhetem: milyen FET-ek jöhetnek szóba?
|
szer. máj. 19, 2004 14:43 |
|
|
Kaninjo
platina tag
|
Hupsz! Időközben megtaláltam miért esetlenkedik az én kis autóstápom... Ezen a nyavajatörte tápegységen bekapcsolva felejtettem az áramlimitet . Visszajelzője meg miért is lenne... Azért a "második" primert rajta hagyom.
*
A próba alatt sikerült szénné égetni a beónozott NYÁKlemezt, úgyhogy muszáj lesz keresnem valami rézhidat. Nem hittem volna, hogy a 2 db 70W-os erősítő ilyesmire is képes lesz...
|
pén. máj. 14, 2004 23:50 |
|
|
Kaninjo
platina tag
|
Azbeszt-kesztyűvel (vagy mi a pék)?
Tényleg olcsóak a váci ferritek, ám előtte kiváncsi volnék mit tudhat ez a mag, ami itthon van. Ha légréses úgyis hagyom a fenébe, akkor viszont jöhet a váci ferrit. ETD49-ből, ha jól veszem ki, van többféle? Vagy inkább egy 59-essel kellene próbálkozni? Lehet megpróbálok összedobni egy PWM erőlködőt saját célra, az általad közzétett segédanyagok alapján (köszi mégegyszer!).
Bocsi Polos! Megvan a rajz! Csak a link .GIF-re mutatott, .gif helyett...
|
pén. máj. 14, 2004 22:41 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
Szedtem már szét melegítéssel vasmagot, de annyi félét lehet kapni Vácon, meg egyéb helyeken 2-3 száz Ft-ért, hogy nem látom értelmét. Epoxigyantával szokták összeragasztani, ezt csak a forró ecetes flex oldja. Kb. 120 fokon olyan lágy, mint a szilikongumi, itt már szét lehet feszegetni, és egy kis esély marad a csévetestnek is. Csak mivel fogod meg?
|
pén. máj. 14, 2004 21:58 |
|
|
Kaninjo
platina tag
|
Próbáltam én is már mindenféle higítóval (kromofággal nem ), hátha van oldószere az impregnáló ill. ragasztóanyagnak, de semmi előrelépés. A melegítéses móccer viszont elriaszt egyrészt valóban a csévetest megolvadása végett (bár ez még nem lenne akkora baj), másrészt félek attól, hogy esetleg a nagy hő következtében megrepedne a mag ( ).
|
pén. máj. 14, 2004 21:49 |
|
|
_Danko_
gyémánt tag
|
Igen, ez nekem is eszembejutott mar, hogy hogyan lehet szetszetni kapcs.uzemu trafot, ugy, hogy utana hasznaljato maradjon...
Gondolkoztam valami ho"legfuvon,ami megolvasztja a ragasztot, vagy amivel ossze van rogzitve a ket "E" alaku mag, de akkor meg a csevetest olvad el. Mechanikai feszegetes az total csodot mond, nagyon rideg, azonnal torik :(
|
pén. máj. 14, 2004 21:09 |
|
|
Kaninjo
platina tag
|
Kösz!
Megpróbálok ráerőszakolni még egy primert a traffantyra. Egy kis technikai kérdés: hogyan lehet "szétkapni" egy jól impregnált ferritmagot, hogy ne essen 8 felé? Vágjam be jól előmelegített sütőbe, némi vajat kenve a tepszi aljára ?
Volna egy jó kis magom. Remélhetőleg nem légréses . Csak nemtom hogy szedjem ki a csévetestből...
|
pén. máj. 14, 2004 20:05 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
Nagy valószínűséggel nem. Attól függ, hogy hol van a feszültségesés. 90% valószínűséggel a trafón. Azt javaslom neked, amit watt-nak javasoltam: még egy pár primer a "túloldalra"!
|
pén. máj. 14, 2004 19:34 |
|
|
Kaninjo
platina tag
|
Nos. Hídba kapcsoltam a végfokot. Nagyon nagyot szól, de "megeszi" a tápfeszt. Most jelenleg 2 db IRF3205-ös fet kapcsolgatja a 12 V-ot a trafóra. Ha betennék még 2 db-ot javítana valamit? Esetleg "megdobná" még egy kicsit a telejsítményét a tápnak?
|
pén. máj. 14, 2004 15:50 |
|
|
feribacsi
ezüst tag
|
edl
Jelen helyzetben nincs folytó a graetz utánn. Csupán azért, mert nem fér el (Magnat Centuri 260 bébiház). 6-6- db 1000uF-os tápkondi egyengeti +-. Következő lépésként dupla tápot szeretnék építeni kölön dobozba. Azt már szeretném "telepszerűre" megcsinálni.
|
csüt. máj. 13, 2004 20:06 |
|
|
Kaninjo
platina tag
|
Hali!
Ez a VIC(C)-féle táp. Tényleg elég rossz hallgatni még a 192 kbites MP3-at is az erősítővel! Megpróbálom hídba kőtni a kettőt. Kiváncsi vagyok mit tudhat úgy!
Persze nem akarom leszólni ezt a tápot, hisz a dolgát végzi ez is. Egyedül a kattogása idegesítő neki. Viszont ha autóba kerül, ott úgysem lehet hallani.
Edl!
Amit belinkeltél tápot: itt találsz róla infót. Vinnetou próbálta megépíteni. Mindjárt az elején keresd!
|
csüt. máj. 13, 2004 17:18 |
|
|
edl
gyémánt tag
|
Találtam egy ilyet:
Kapcsrajz:
http://valveaudio.tripod.com/images/schematics/switcher1.JPG
Leírás: (elég részletes!)
http://members.tripod.com/valveaudio/Membuatsendiri.htm
Hasonlít a sound.weshost-os projektra.
üdv. edl
a kapcsrajz linkje nem működik.
írjátok be ezt a böngészőbe, aztán nyomjatok entert
http://valveaudio.tripod.com/images/sch ... tcher1.JPG
így se jó
jobb egérgombbal katt rá, aztán "cél mentése más néven"
|
csüt. máj. 13, 2004 15:03 |
|
|
edl
gyémánt tag
|
feribacsi írta: Az a jó, ha MP3-al nem jó. )) De tényleg! Hiányoznak a részletek! Ezt csak egy jó erősítő egy jobb rendszerben mutatja igazán. (fájhat is) Tekercselés. Nekem most az etd49-es nél primer tekercs van a szekunder felett. A szekunder 12 szál 0.5-ös kettős zománcozású (szívás volt megkaparni), a primer 2*3 menet Obis 4mm^2 -es hangszórókábel. Tökéletes! kb.300W ig működik, itt már a tápegységem szab határt neki. Akkuról kéne próbálni, csakhát ott az assszony, nem nézní jó szemmel a periont a háloszobában
Te tettél a szekunder oldalon a graetz és a pufferek közé fojtót?
Csak azért kérdezem, mert ez az eredeti Töfi-féle rajzról hiányzik. Igaz, nélkülük is működik, de nagyobb teljesítmények esetén hasznos a jelenlétük!
|
csüt. máj. 13, 2004 14:45 |
|
|
feribacsi
ezüst tag
|
Az a jó, ha MP3-al nem jó. )) De tényleg! Hiányoznak a részletek! Ezt csak egy jó erősítő egy jobb rendszerben mutatja igazán. (fájhat is)
Tekercselés.
Nekem most az etd49-es nél primer tekercs van a szekunder felett. A szekunder 12 szál 0.5-ös kettős zománcozású (szívás volt megkaparni), a primer 2*3 menet Obis 4mm^2 -es hangszórókábel. Tökéletes! kb.300W ig működik, itt már a tápegységem szab határt neki. Akkuról kéne próbálni, csakhát ott az assszony, nem nézní jó szemmel a periont a háloszobában
|
csüt. máj. 13, 2004 13:40 |
|
|
edl
gyémánt tag
|
Kaninjo írta: Hali! Betettem pufferkondinak két 16000uF-os kondit . Észrevehető a javulás. Viszont az mp3-at nem szereti... (Legalábbis a 192 kbit-est még nem.) Zenei CD-vel viszont tetszik a hangja. Kipróba egy 3 utas Schneider dobozkát madzagoltam rá. Az STK-s végfok helyett asszem építek még egyet "itthoni" használatra is! Egyébként igen, autóba készült. A kimeneten csak azt a zajt tudtam mérni, ami a tápból jön. Kikapcsolt tápnál viszont nagyon minimális zaj jön ki. De még mindig csak uA741-el megy... A táp viszont már érdekesebb. Én a VIC-féle tápot raktam össze. 16e uF-os kondival üresjáratban +-30 V-nál már csak "ketyeg". Ahogy SPafi is írta: nem a kitöltési tényező változtatásával szabályozza a feszt, hanem leállítja a rezgést, majd ha csökken a fesz újra beindítja. Egy szűrőtekercsen viszont még gondolkodom...
Hi!
Előreláthatóan majd még a TL071 is segíteni fog.
Én most terveztem nyákot hozzá ExpressPCB-vel.
Mia az a VIC-táp? (Miből maradtam ki?! )
Következő hétvégén összepakolok egyet. (Most vannak az osztáyozóvizsgáim, és szüleim szerintem furcsállnák, ha "pákáznék". Bár bevallom, ez a fetes cucc jobban izgat, mint Ady magyarságérzete !)
Én Orion HS280-assal próbálom majd ki. Sajna csak egy működőképesem van (másikban nincs közép ). Egyébként ez se valami jó, nagyon zizeg a magasa ) De egyébként csuda jó hangja van. Ezek az orionék tudtak valamit... (Igaz, már nem gyári állapotú, hisz csináltam beléjük új hangváltót. Előző tulaj úgy széthajtotta (kapott 200-250W zeneit), hogy eldurrant az összes elko, ill. a tekercsek lefolytak a csévetestről! A hangszórók sem úszták meg... Szereztem hozzá két eredeti mélyet, de még kéne 1 közép/2 magas.)
Na üdv, megyek tanulni!
|
csüt. máj. 13, 2004 13:30 |
|
|
Kaninjo
platina tag
|
Hali!
Betettem pufferkondinak két 16000uF-os kondit . Észrevehető a javulás. Viszont az mp3-at nem szereti... (Legalábbis a 192 kbit-est még nem.) Zenei CD-vel viszont tetszik a hangja. Kipróba egy 3 utas Schneider dobozkát madzagoltam rá. Az STK-s végfok helyett asszem építek még egyet "itthoni" használatra is! Egyébként igen, autóba készült. A kimeneten csak azt a zajt tudtam mérni, ami a tápból jön. Kikapcsolt tápnál viszont nagyon minimális zaj jön ki. De még mindig csak uA741-el megy...
A táp viszont már érdekesebb. Én a VIC-féle tápot raktam össze. 16e uF-os kondival üresjáratban +-30 V-nál már csak "ketyeg". Ahogy SPafi is írta: nem a kitöltési tényező változtatásával szabályozza a feszt, hanem leállítja a rezgést, majd ha csökken a fesz újra beindítja. Egy szűrőtekercsen viszont még gondolkodom...
|
csüt. máj. 13, 2004 12:48 |
|
|
edl
gyémánt tag
|
Kaninjo írta: Hi edl! A feteset építettem meg. Egyelőre egy 741-es műv.erősítő diktálja az iramot, mivel nem volt TL071-esem. Nekem így is nagyon tetszik a hangja, de talán korrekt OPAval még jobb lehetne. A mélyeket mintha egy kicsit furán adná le, de szerintem ez is a 741-es "számlájára" írható (nomeg hogy egy 5510-es szolgáltatta a zenét, valamint nincs kellően pufferelve a táp). A beállítással sem kellett sokat bajlódnom. Zaja számomra nem észrevehető. És ami szintén nem elhanyagolható: minimális a disszipáció. Összebarkácsolok még egy szűrőáramkört a tápra, kicsit jobban "megpufferelem" és szerzek egy TL071-est. Ha javul a minősége megírom! De így sem rossz! Szerintem érdemes megépíteni. De még egy szkópos mérést mindenképp beiktatok! Üdv:Kaninjo
Hello!
Várni fogom az eredményeket.
Tavaly már feljött egyszer itt a fórumon ez a táp, és egy hajszál választott el tőle, hogy megépítsem. Igazából az vezérelt, hogy nagyon egyszerű - és ami nem utolsó - nagyon olcsó is!
Ha az IC-csere ill. "pufferolás" után tovább javul, akkor én is meg fogom építeni!
(Te kocsiban fogod használni?)
üdv.!
|
csüt. máj. 13, 2004 9:19 |
|
|
Kaninjo
platina tag
|
Hi edl!
A feteset építettem meg. Egyelőre egy 741-es műv.erősítő diktálja az iramot, mivel nem volt TL071-esem. Nekem így is nagyon tetszik a hangja, de talán korrekt OPAval még jobb lehetne. A mélyeket mintha egy kicsit furán adná le, de szerintem ez is a 741-es "számlájára" írható (nomeg hogy egy 5510-es szolgáltatta a zenét, valamint nincs kellően pufferelve a táp). A beállítással sem kellett sokat bajlódnom. Zaja számomra nem észrevehető. És ami szintén nem elhanyagolható: minimális a disszipáció.
Összebarkácsolok még egy szűrőáramkört a tápra, kicsit jobban "megpufferelem" és szerzek egy TL071-est. Ha javul a minősége megírom! De így sem rossz! Szerintem érdemes megépíteni. De még egy szkópos mérést mindenképp beiktatok!
|
szer. máj. 12, 2004 21:19 |
|
|
edl
gyémánt tag
|
Kaninjo írta: Hi! Megépült az erősítő is, összeraktam, nagyon jól műxenek! Köszönöm mindenkinek a segítséget! Nem hittem volna, hogy ilyen hamar meg lesz! Polos! A képet a szimmetriabemeneteről még mindig nem tudtam megnyitni! Megnéznéd, hogy jó-e a link? Köszi! Üdv:Kaninjo
melyik erősítőt építetted meg? a feteset? vagy vmi pwm-eset?
ha a feteset, akkor érdekelne róla a véleményed. elég letisztultnak és egyszerűnek tűnik.
|
szer. máj. 12, 2004 20:20 |
|
|
Kaninjo
platina tag
|
Hi!
Megépült az erősítő is, összeraktam, nagyon jól műxenek! Köszönöm mindenkinek a segítséget! Nem hittem volna, hogy ilyen hamar meg lesz!
Polos! A képet a szimmetriabemeneteről még mindig nem tudtam megnyitni! Megnéznéd, hogy jó-e a link? Köszi!
|
szer. máj. 12, 2004 20:13 |
|
|
.watt
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3333 Tartózkodási hely: Új nick-em watt (pont nélkül)
|
Szia SPafi!
Jelenleg úgy van tekerve(több évvel ezelőtti állapot szerint), hogy a primer felül van 2*3 menet 2*2mm-es zománcból. A szek. meg alul 2*22menet 1mm zománc.
Azt tudtam, hogy a litze huzalhoz hasonló több szálas dolog jobban gerjeszt, de ez a csatolásos felváltva tekercseléses történet nem kristályosodott ki bennem. Ki fogom próbálni, ha lesz időm és kedvem, bár mint említettem eléggé kicsi az inspiráció, mert jól működnek a jelenlegi tápjaim. De azért felpiszkáltál egy kicsit.. Köszönöm az infót!
|
szer. máj. 12, 2004 5:05 |
|
|
Kaninjo
platina tag
|
Bázel! Ezt télleg jól elnéztem!
*
Mi lehetett a baj a sodrott huzalommal? Gondolom az azért jobb lenne, mint a normál rézvezeték... Ugyanúgy tekertem ezt is, mint a zománcozottat. Csak egy picit túllöttem a szekunder-menetszámon.
|
kedd máj. 11, 2004 23:14 |
|
|
arnd
gyémánt tag
|
Az az 50% valójában 100% (jó megközelítéssel, valamivel azért kisebb).
50% az egyik irányban 50% a másik irányban....
|
kedd máj. 11, 2004 22:23 |
|
|
Kaninjo
platina tag
|
No. Kicsit berágtam a trafóra, leszedtem a szépen összesodrott 0,57-es huzalt mind egy szálig. Megtekertem sima, snassz, mezei műanyag szigetelésű sodrott rézhuzalból. Üresjáratban kb. 250 mA az áramfelvétel !!!+-80 V-nál!!! (kicsit nagy lett a szekunder menetszám ) +-30 V-nál 120 mA. A "kikapcsolós" szabályzás miatt érdekes, sistergős hangokat hallat a traffanty, de nem melegszik semmi. Egyszóval műxik. De nem tudom, miért. Gondolom a sodrott rézhuzalom nem tetszehetett neki. Nagyjából 200 W jön ki belőle, efelett beáll az 50%-os kitöltési tényező és onnan sehova.
Ez sem rossz, de szerintem így benn marad a magban még 100 W hasznos kis teljesítmény. Esetleg ha felvinném a kit.tényezőt 70-75 %-ra? Hogyan tudnám ezt (ha csak kézzel is) állítani az IC-n?
(Megtaláltam! A dead-time-al megy faján!)
|
kedd máj. 11, 2004 20:59 |
|
|
Kaninjo
platina tag
|
Ajajj. Szal Vic tápja egy vicc . De miért "kajálja" ennyire az áramot? A drain-eken szinte semmi jelet nem mérek. Csak kis tüskéket. Még mindig a traffanty lehet a ludas?
Közbe megmértem a "trabi-transzverter" toroidját: belső átmérő 17 mm, külső átmérő 28 mm, magasság: 20 mm. Az eredeti megoldásba kb 22 kHz-en rezgett. Ezzel lehetne építkezni? Mekkora P jönne ki belőle?
|
kedd máj. 11, 2004 16:54 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
Watt!
A feszültség csökkenésének egyetlen titka van: szórás! A primer és szekunder tekercsek nem ugyanazt a teret zárják körül, ezért terhelt szekunder esetén a köztes térben létrejött mágneses fluxus (szórt fluxus) csak a szekunderben indukál feszültséget, ami levonódik az üresjárati feszültségből. Minél közelebb van a két tekercs egymáshoz, annál kisebb ez a szórás, annál kisebb a feszültségcsökkenés. Ha vékony huzalból rétegenként felváltva tekered a tekercseket, akkor igen jó csatolást érhetsz el. Ezt a hangfrekis tekercselők régóta ismerik, és alkalmazzák. Ebbe a kapcsolásba ekkora csatolás már túl erős is lenne, mert így nem lenne elégséges áramkorlátozás, ezért ha javítani akarsz rajta, azt javaslom, hogy csak a primer tekercseket duplázd meg, az eredeti primerrel párhuzamosan még a szekunder fölé is tekercselj egyet! (Ha nem fér el, csökkentsd le a huzalátmérőt, vagy a huzalok számát!) A korrekt megoldás persze az lenne, ha aktívan szabályozott lenne a zárlati áram, és maximálisan csatoltak a tekercsek.
Kitűnő csatolást lehet kialakítani toroid trafókon, de ehhez vért kell izzadni a megtekeréssel és a bekötéssel.
Kaninjo!
A jelalakon ne csodálkozz, a VIC-féle "fejlesztésről" lemaradt a lehúzó tranyó, ezért ilyen lassú. A kitöltési tényezőnek csak akkor kell változnia, ha 5V fölé megy az 1-es láb. Ekkor viszont teljesen leáll a rezgés, ami nem egy szép megodás. Ez a kapcsolás túlzottan le lett egyszerűsítve.
|
kedd máj. 11, 2004 16:42 |
|
|
Kaninjo
platina tag
|
Abszolút nem reagál semmire az IC. Nem változtatja a kitöltési tényezőt, nagyon lankás a lefutó él is.
|
kedd máj. 11, 2004 16:32 |
|
|
Kaninjo
platina tag
|
Üdvözletem!
Összeraktam a VIC féle kapcsit ( www.kaninjo.fw.hu/images/kapcsrajz-ok.jpg ), de ez sem akar jónak tűnni... Szkóppal mérve az IC kimeneteit ilyesmi jelalakot mérek: www.kaninjo.fw.hu/images/jel.jpg (szabadkéz )
Nem vátozik a kitöltési tényező sem, ha az IC 1-es bementén változtatom a feszt. Ugyanúgy melegszik minden, mind korábban, azzal a különbséggel, hogy most alig van fesz. a szekunderen. A kapcsi a rossz, vagy én szúrtam el valamit?
Polos!
A képet még mindig nem tudom megnyitni! Megnéznéd?
|
kedd máj. 11, 2004 13:48 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Szia SPafi!
írtad:
Idézet: Nem értem. Ha nem melegszik, akkor mi a baj? A trafónak az a feladata, hogy áttranszformálja a feszültséget és áramot, és ne melegedjen, ne üssön át. Ha ezt teljesíti, akkor nincs gond.
Én sem értem. Ha neked megy, akkor biztosan bennem van a hiba. Pl. Ugyanaz a vezérlő áramkör egy ETD-vel 450W, 2vel 800-nál több. Nem tudom miért, de a fesz leesik egy trafóval. Én nem tartom jó tápnak, aminek a fesze nem stabil. Ha ez nálam nem lenne szempont, akkor több is kijönne egyből is. De hogy őszinte legyek nem nagyon izgat már a dolog, jól működik évek óta két 800W-os, és mostanában inkább PIC-ezem...
|
kedd máj. 11, 2004 5:13 |
|
|