Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: pén. jan. 10, 2025 11:28

Hozzászólás a témához  [ 52 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő
tda7294 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás 
Leva_ írta:
Miért mekkora van benn?
Mekkora kéne?

Irtam jol uzenetet! :)

szer. jún. 02, 2004 14:20
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
arany tag

Hozzászólás 
Miért mekkora van benn?
Mekkora kéne?

szer. jún. 02, 2004 13:33
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Hozzászólás 
Leva_ írta:
A 100 liter az sok! Nem túl lassú a hangszóró?
Milyen IC van az erősítőben?
120 W-ot hány % torzításnál tudja?
Nekem 4 ohm-ra kéne.

Nekem jonak tunik a hangja, bar van akinek ez a mely is keves, neki 500watt kellene :)
PChez, filmezeshez jatekhoz zenehez, nekem megfelel.
Az erosito nem IC-s, tranzisztoros.
A 120wattot torzitasmentesen tudja. Legalabbis, szkopon nem lattam torzulast :)

Ajaj a 4ohm problemas... Akkor ki kellene cserelni a trafot.

szer. jún. 02, 2004 13:14
arany tag

Hozzászólás 
A 100 liter az sok! Nem túl lassú a hangszóró?
Milyen IC van az erősítőben?
120 W-ot hány % torzításnál tudja?
Nekem 4 ohm-ra kéne.

szer. jún. 02, 2004 12:57
gyémánt tag

Hozzászólás 
Leva_ írta:
_Danko_:
Csodálkoztam volna, ha neked nincs ilyened.(jó értelemben)
Írd le a paramétereit, trafó, dobozban van-e, és igen kéne a szűrő.
Egy mélyládára való csere nem érdekel?

Melyladam az van nekem is :) 100literes a "dragaszagom" :)

Erosito:
Maximalis szinuszos kimeneti teljesitmeny 8 ohmon: 120 Watt
Bemenet: 2 darab aranyozott RCA aljzat
Kimenet: 2 darab aranyozott bananhuvely
Halozati csatlakozas: 3polusu aljzat, mint a szamitogep halozatikabel
Rovidzarvedett kimenet
Hangfalvedelemmel ellatott:
A beepitett alulatereszto-szuro vagasi frekvenciaja: 80 Hz

Kepek az erositorol itt:
http://sziget.mine.nu/~danko/elado/kepek.html

A szurot kicserelem majd! Csak most epp szakad az eso, nem tudok elektro-boltba menni :((

Ja, 20ezer piiz a ketyere.

szer. jún. 02, 2004 12:35
arany tag

Hozzászólás 
_Danko_:
Csodálkoztam volna, ha neked nincs ilyened.(jó értelemben)
Írd le a paramétereit, trafó, dobozban van-e, és igen kéne a szűrő.
Egy mélyládára való csere nem érdekel?

szer. jún. 02, 2004 12:17
gyémánt tag

Hozzászólás 
Leva_ írta:
Hi!

Keresek mono végfokot frekiszabályzóval mélyládához. Épített is lehet, de legalább 120 W-os, toroid trafós.

Nekem epp van egy ilyenem. Igaz, nem allithato az alulatereszto-szuroje. Bar kivansagra atalakithatom :)
Erdekel?

szer. jún. 02, 2004 10:53
arany tag

Hozzászólás 
Hi!

Keresek mono végfokot frekiszabályzóval mélyládához. Épített is lehet, de legalább 120 W-os, toroid trafós.

szer. jún. 02, 2004 10:00
gyémánt tag

Hozzászólás 
edl írta:
Hello!

Tehát, ha egy kétállású kapcsolóval vagy +Ut-t, vagy földet adok neki, akkor lesz az igazi?
Azért kérdem, mert én szeretném használni ezeket a funkciókat (sokan sztem csak soimán +tápra kapcsolják, oszt jólvan)

köszi, üdv. edl

Aha igen, egy valtokapcsolo, ami +VCC vagy GND-re kapscolgatja a pontot.

szomb. máj. 29, 2004 21:57
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hello!

Tehát, ha egy kétállású kapcsolóval vagy +Ut-t, vagy földet adok neki, akkor lesz az igazi?
Azért kérdem, mert én szeretném használni ezeket a funkciókat (sokan sztem csak soimán +tápra kapcsolják, oszt jólvan)

köszi, üdv. edl

szomb. máj. 29, 2004 20:59
gyémánt tag

Hozzászólás 
edl írta:
átnéztem néhány rajzot ezzel az IC-vel, illetve az adatlapját is átolvastam.
a kérdésem az lenne, hogy pontosan hoghyan kell kezelni a "sztendbáj" és a mute funkciókat.
adatlapon úgy láttam (high effiency version-nál van), hogy némítás esetén földre kötjük, "play" esetén meg kapnak +20V-on.
egy másik rajzon azt láttam, hogy némításkor szabadon (tehát semmilyen potenciálon) vannak, míg muzsika közben +35V-ot kapnak.
egy gitáros fickó +5V-ot adott nekik leosztva ellenállatokkal...

Na most hogy van ez, kéremszépen?

üdv. edl

Az adatlap szerint 5voltot kell taplalni a standby -ba. Meg regen epitettem egy erositot TDAkkal, ott 5voltot taplaltam a standby/mute -ba, es mukodott is. Viszont /tegnap talaltam egy TDA-t a fiokomban/ itthon osszeraktam egyet tegnap, az meg nem szuperalt ugy, ha 5voltot adagoltam a stdby/mute -ra, csak akkor ment klafan, ha VCC+ -ra erintettem a stdby/mute vezeteket. Es folyamatosan kell a delejt adni a stdby/mute -ra. Ha csak "ugy log a levegoben", akkor egy darabig szol az IC, aztan szep lassan elhalkul, meg torzitani is fog, mintha lekapcsoltak volna az erositot, es a pufferekbol meg egy darabig menne. Viszont ha hozzaerintem a GND-hez a stdby/mute vezeteket , akkor azonnal elhallgat.
Egy atkapcsoloval lehetne frankon megcsinalni.

pén. máj. 28, 2004 10:22
gyémánt tag

Hozzászólás 
átnéztem néhány rajzot ezzel az IC-vel, illetve az adatlapját is átolvastam.
a kérdésem az lenne, hogy pontosan hoghyan kell kezelni a "sztendbáj" és a mute funkciókat.
adatlapon úgy láttam (high effiency version-nál van), hogy némítás esetén földre kötjük, "play" esetén meg kapnak +20V-on.
egy másik rajzon azt láttam, hogy némításkor szabadon (tehát semmilyen potenciálon) vannak, míg muzsika közben +35V-ot kapnak.
egy gitáros fickó +5V-ot adott nekik leosztva ellenállatokkal...

Na most hogy van ez, kéremszépen?

üdv. edl

pén. máj. 28, 2004 9:41
gyémánt tag

Hozzászólás 
OFF

Gilszkilabor!

Részemről sincs harag. Aludtam egyet a dologra, és kicsit megváltoztattam a lapomat.

Én úgy tudom, a solti adó 2MW-al dönget.

ON

"Igen, mert a FETes cuccok, es a csoves cuccok azonos felharomonikusokat visznek bele a kimeno jelbe. De hogy paros vagy paratlant, azt nemtom :)" (Danko)

Na, hát akkor itt a magyarázat!

Mostmár tényleg úgy döntöttem, összerakok egy csatornát!

üdv. edl

pén. máj. 28, 2004 9:26
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szia edl!

Látom, érzékenyen érintett a téma. Részemről nincs harag. Az, hogy közkincsé teszed a rajzokat vagy sem, a Te dolgod. De akkor sem illik kamu linkeket elhelyezni, aminek a végén fityiszt kap a látogató.

Gilszkilabor

u.i.: 50 W? Nálunk 135000 W teljesítmény volt, fénycsővel a kezemben játszottam dartvédert is. Solton meg 0,5 MW vagy még több, de ne OFF-oljuk tovább a TDA7294-et!

csüt. máj. 27, 2004 20:46
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
edl írta:
_Danko_ írta:
Szia!

Az IC FETes, tehat hotorzitasa nemnagyon van. Viszont allitokag a FETes cuccoknak "fet-es hangja" van. Ez en nemnagyon tudom, hogy milyen, de izles kerdese, van akinek tetszik, van akinek nem tetszik. Olvastam en egy weboldalon olyat, hogy az illeto megepitett egy erositot tranyokkal, majd attervezte FETesre, es nem tetszett a hangja, mert "tipikusan fetes hangja" volt.
Viszont van akinek meg a tranzisztoros cuccok hangja nem tetszik, mert elesek a magashangjai, belehasitanak az ember fulebe.
Egyebkent en hallgattam mar ilyen TDA-s erositot is, meg tranzisztorosat is, nem volt problemas a hangjuk. Bar teny es valo, volt kozte kulonbseg. Egymas utan hallgattam oket, es hallhato kulonbseg volt koztuk, pedig nem Hi-End hangcuccom van, somogy SBX1320 + MNC magassugarzo :) Inkabb low-end, de mindegy.... :)

Most jol osszezavartalak? :)

Hello!

Nem zavartál össze. Vagyis csak egy kicsit :lol: Akkó most melyik volt jobb?! A tranyós vagy az IC-s?!

Nemtom, nekem egyikkel se volt gondom. Mondhatnam azt is, hogy tetszett a hangja :)

edl írta:
Eddig csak egy fetes erőlködőt építettem, de nagyom bejött hangja. A bipoláris tranyósoknál jobban tetszik. Valami miatt a csöves cuccok hangjára emlékeztet.

Igen, mert a FETes cuccok, es a csoves cuccok azonos felharomonikusokat visznek bele a kimeno jelbe. De hogy paros vagy paratlant, azt nemtom :)

csüt. máj. 27, 2004 20:12
gyémánt tag

Hozzászólás 
_Danko_ írta:
Szia!

Az IC FETes, tehat hotorzitasa nemnagyon van. Viszont allitokag a FETes cuccoknak "fet-es hangja" van. Ez en nemnagyon tudom, hogy milyen, de izles kerdese, van akinek tetszik, van akinek nem tetszik. Olvastam en egy weboldalon olyat, hogy az illeto megepitett egy erositot tranyokkal, majd attervezte FETesre, es nem tetszett a hangja, mert "tipikusan fetes hangja" volt.
Viszont van akinek meg a tranzisztoros cuccok hangja nem tetszik, mert elesek a magashangjai, belehasitanak az ember fulebe.
Egyebkent en hallgattam mar ilyen TDA-s erositot is, meg tranzisztorosat is, nem volt problemas a hangjuk. Bar teny es valo, volt kozte kulonbseg. Egymas utan hallgattam oket, es hallhato kulonbseg volt koztuk, pedig nem Hi-End hangcuccom van, somogy SBX1320 + MNC magassugarzo :) Inkabb low-end, de mindegy.... :)

Hello!

Nem zavartál össze. Vagyis csak egy kicsit :lol: Akkó most melyik volt jobb?! A tranyós vagy az IC-s?!

Eddig csak egy fetes erőlködőt építettem, de nagyom bejött hangja. A bipoláris tranyósoknál jobban tetszik. Valami miatt a csöves cuccok hangjára emlékeztet.
Mindenesetre kipróbálom a szóbanforgó IC-t. A nyakot mar megrajzoltam :)
Viszont egyelőre csak +/-22V-ot fog kapni.

Köszi a választ!

üdv. edl

csüt. máj. 27, 2004 19:59
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ja, és azért egy adó doksija és egy erősítő hangja között nagy távolság van...

Ha a honlapomon olvasottak hatására nem kívánsz nekem semmilyen segítséget nyújtani, akkor sem fogok megsértődni...

még1× üdv!

edl

_________

Egyébként hidd el, hogy a kalózkodás kicsit húzósabb dolog az erősítőépítésnél... Leginkább ezért: (idézet a honlapomról)
"Az illegális műsorsugárzás és frekvenciahasználat a hatályos jogszabályok alapján szabálysértési eljárást von maga után, és az elkövető ötvenezer forintig terjedő pénzbirsággal, illetve az adókészülék elkobzásával sújtható!"
És 50W középhullámon nem tréfa. Főleg azért nem, mert egy kis bibi esetén az egész városban téged hallani az összes vonalas telefonban. És most nem tréfáltam, tessék elhinni!

csüt. máj. 27, 2004 18:19
gyémánt tag

Hozzászólás 
Gilszkilabor írta:
OFF, de elgondolkodtató: edl honlapján olvasom:

A Szabad Rádió Hangja által használt, saját fejlesztésű 50W-os vivőteljesítményű, középhullámú AM adó dokumentációja:

Oszcillátor
RF meghajtás
RF végfok
HF végfok (modulátor)
Tápegység
Antenna
Antennaillesztő

No, nézzük csak, klikk és az ígért dokumentáció helyett:

Én sok év után jutottam el oda, hogy képes vagyok megtervezni egy teljesen komplett adót. Járd végig te is ezt az utat, és csak utána ülj be a mikrofon mögé!

Kedves edl! Azért remélem továbbra is elfogadsz tőlünk olyan önzetlen segítséget, amit mi egy hosszú út végigjárása során szerezett ismerethalmazból merítünk?

Gilszkilabor

ON

Hello!

Talán meglep téged, de örülök, hogy említetted a dolgot. Először majdnem megsértődtem, de aztán mégsem :lol: Gondolom nem is megbántás volt a cél.

A helyzet az, hogy ketté kell választani a dolgot. Tapasztalataim szerint sok kárt okoznak azok a kalózrádiósok, akik összedobnak úgy egy adót, hogy egyátalán nem (vagy csak egy icipicit) vágják a témát. Tegyük fel, mákja van a kollégának, és működik az adó. A cucc üzemeltetésével a "tisztességes", hozzáértő emberkéket sodorják bajba (ha a NHH razziázik, a benzinpénz ill. egyéb költségek miatt nem elégszik meg 1 adó lebuktatásával. igaz, ez éppen nem aktuális, hiszen KH-on nemigen mérnek.)
A szövegben egyébként ez is szerepel: "Készítsen egy kis drótnélküli mikrofont, és fedjen le vele 50m-t!"

Ha valaki kis tudással megépít egy erősítőt, azzal max. a kismegszakítót vagy a hangfalát hozhatja kellemetlen helyzetbe...

Nem kívánok többet magyarázkodni, döntse el mindenki, hogy mi a véleménye a honlapomon található megjegyzésemről!

Végszóként hadd idézzem Ádi szavait (Rádió Alfa - Kaposvár):

"Megnéztem a honlapot, szerintem tök korrekt, nem is kell több dizájn (lásd az én honlapomat:DDD). A legjobban ez teccik: "Aki nem tud megtervezni, bemérni, üzemeltetni egy komplett adót, az ne akarjon kalózrádiózni!". Ez teljesen így van, vagyis annyit hozzáfüznék, hogy aki tudja mi miért történik egy adóban, inkább az se üljön a mikrofon mögé, mert sztem tök nem éri meg, csak sajnos erre pl én egy kicsit késön jöttem rá, viszont tök jó dolog megcsinálni egy adót, HITELESEN bemérni, és megnézni egy-két óráig hogy hogy megy az éterben. De ez k***a sok munka és energia, a ráfordított pénzröl nem is beszélve. Tehát adót építeni csak eszmei az értékét és a megszerzett tapasztalatot tekintve éri meg megcsinálni, sugározni nem nagyon. "

üdv!
edl

csüt. máj. 27, 2004 18:09
gyémánt tag

Hozzászólás 
OFF, de elgondolkodtató: edl honlapján olvasom:

A Szabad Rádió Hangja által használt, saját fejlesztésű 50W-os vivőteljesítményű, középhullámú AM adó dokumentációja:

Oszcillátor
RF meghajtás
RF végfok
HF végfok (modulátor)
Tápegység
Antenna
Antennaillesztő

No, nézzük csak, klikk és az ígért dokumentáció helyett:

Én sok év után jutottam el oda, hogy képes vagyok megtervezni egy teljesen komplett adót. Járd végig te is ezt az utat, és csak utána ülj be a mikrofon mögé!

Kedves edl! Azért remélem továbbra is elfogadsz tőlünk olyan önzetlen segítséget, amit mi egy hosszú út végigjárása során szerezett ismerethalmazból merítünk?

Gilszkilabor

ON

csüt. máj. 27, 2004 16:58
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szia!

csüt. máj. 27, 2004 15:57
gyémánt tag

Hozzászólás 
érdekelne, hogy egy ilyen tda7294-es erolkodonek milyen hangja van. az olcsosaga nagyon csabit arra, hogy megepitsem.
tudom, hogy ez tok szubjektiv dolog, de azert megis!

köszi, üdv. edl

csüt. máj. 27, 2004 15:37
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kesz a NYAK a sima es a hidalt verziohoz, feltoltottem a rajzokat, meg 1-2 megjegyzest ide:

http://sziget.mine.nu/~danko/kapcsrajzok/tda7294.html

Sok sikert, aki megepiti! :)

kedd máj. 25, 2004 21:52
gyémánt tag

Hozzászólás 
kgbr írta:
Hello!

Honnan lehet ilyen ic-t rendelni a legolcsóbban?

A lomexben netto 1000penz korul van, toluk is lehet csomagkuldessel vasarolni, de a pontos felteteleit nem ismerem, www.lomex.hu
Aztan, a www.elektroart.hu -tol is lehet csomagkuldessel vasarolgatni, ott fix 6xx Forint a postakoltseg.

kedd máj. 25, 2004 21:49
ezüst tag

Hozzászólás 
Hello!

Honnan lehet ilyen ic-t rendelni a legolcsóbban?

kedd máj. 25, 2004 16:18
gyémánt tag

Hozzászólás 
Leva_ írta:
Ha megcsinálom a külön-külön végfokokat, lehet közös trafóról hajtani?
Illetve még be szeretnék építeni a állítható keresztváltót.
Erre van ötleted, vagy kész kapcsolásod?

Igen, lehet kozos traforol hajtani.
http://web.interware.hu/kontor/temp/cor ... filter.gif Ha jol tudom, ez allithato vagasi frekvenciaju szubbasszus filter.

Leva_ írta:
_Danko_ írta:
Leva_ írta:
Az erősítőt nem fogja meghülyíteni, mert a szatellitjaim 4 ohm-osak? A subwoofer kimenet teljesen független a végfokoktól?

Ezt hogyerted?

Az eltérő ohm-ok miatt kérdem.

Hat, ha a TDA7294-rol csak egy melysugarzo fog menni, akkor mindegy, hogy a szatelitek hany Ohmosak.

kedd máj. 25, 2004 13:19
arany tag

Hozzászólás 
Ha megcsinálom a külön-külön végfokokat, lehet közös trafóról hajtani?
Illetve még be szeretnék építeni a állítható keresztváltót.
Erre van ötleted, vagy kész kapcsolásod?

kedd máj. 25, 2004 12:18
arany tag

Hozzászólás 
Az eltérő ohm-ok miatt kérdem.

kedd máj. 25, 2004 12:15
gyémánt tag

Hozzászólás 
Leva_ írta:
Ha szerinted nem jó a 4 ohm, akkor 1 másik lehetőség.
A hangszóróm duplatekercses (8+8 ohm, 80+80 W). Lehetne két szimpla IC-s végfok (amit könnyebb megépíteni szerintem) és akkor tekercsenként lenne hajtva, vagy a 2 IC-sel sorba kötöm a tekercseket, és akkor 16 ohm-ot kapok.

Mindket otlet jo, szerintem.
Talan az elso megoldas (ket kulon vegfok hajtja a ket tekercset) kicsit jobb. Ugyanis, ha esetleg az egyik vegfok lehal valamiert, akkor a masik meg valamennyire tudja hajtani a hangszorot. Kis redundanciat visz a rendszerbe, ami adott esetben hasznos lehet :)

Leva_ írta:
Az erősítőt nem fogja meghülyíteni, mert a szatellitjaim 4 ohm-osak? A subwoofer kimenet teljesen független a végfokoktól?

Ezt hogyerted?

kedd máj. 25, 2004 12:04
arany tag

Hozzászólás 
Ha szerinted nem jó a 4 ohm, akkor 1 másik lehetőség.
A hangszóróm duplatekercses (8+8 ohm, 80+80 W). Lehetne két szimpla IC-s végfok (amit könnyebb megépíteni szerintem) és akkor tekercsenként lenne hajtva, vagy a 2 IC-sel sorba kötöm a tekercseket, és akkor 16 ohm-ot kapok. Az erősítőt nem fogja meghülyíteni, mert a szatellitjaim 4 ohm-osak? A subwoofer kimenet teljesen független a végfokoktól?

kedd máj. 25, 2004 10:47
arany tag

Hozzászólás 
Még nem volt időm tüzetesen átvizsgálni, de úgy gondolom, ha már ennyi mindent megcsináltál, ez sem lehet rossz. Töltsed bátran!

kedd máj. 25, 2004 10:40
gyémánt tag

Hozzászólás 
Leva_ írta:
_Danko_:

Ezer köszönet, még nem csinálom meg, mert az egyik mélyládám el kéne adnom, abból a pénzból készül el. De ha összeállt, vagy vmi rendellenességet fedezek fel értesíteni foglak.
Még 1 kérdés, mekkora bemeneti fesz. kell 4 ohm-hoz? KB..

Szerintem nem fogja birni a hidkapcsolas a 4ohmot. A max. kimeno aram 5amper. Illetve 10amper csucsban. A hidkapcsolas miatt egy IC 2ohmos terheles "erez", ha te 4ohmos hangfalat akasztasz az aramkorre. 2ohmra viszont (5amperes kimeno aramot feltetelezve) 50wattot tud egy IC. Tehat hidban talan 100watt, de akkor viszont valami orulten kicsi tapfesz kell, 10-12Volt.
Leginkabb 8, vagy 16ohmos terhelesre jo a hidkapcsolas.
Esetleg ketto hidalt vegfokot parhuzamosan kotni, es akkor talan birja a 4ohmot is. De majd a tobbiek ugyis kijavitanak :)

Akkor jo igy a rajz? Tolhetem a .PS -t?

kedd máj. 25, 2004 9:06
arany tag

Hozzászólás 
_Danko_:

Ezer köszönet, még nem csinálom meg, mert az egyik mélyládám el kéne adnom, abból a pénzból készül el. De ha összeállt, vagy vmi rendellenességet fedezek fel értesíteni foglak.
Még 1 kérdés, mekkora bemeneti fesz. kell 4 ohm-hoz? KB..

kedd máj. 25, 2004 8:48
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kesz a NYAK, itt a kep:
http://sziget.mine.nu/~danko/aramkor/Screenshot-6.png

Es egy kis magyarazat:
Az a 8 nagy forrszem az NYAKos csokiszoritohoz lett kialakitva, ezert is van az utolso kettonel ott 1-1 ellenallas, azokat hasznaltam a pontos pozicionalashoz.
Az egyes csatlakozok "neve", balrol jobbra:
Mute/stand-by
Bemenet-GND (azonos a tap-GND -vel)
Bemenet
VCC-
KI1
tap-GND
VCC+
KI2

Az IC-k alatt van 2-2 alkatresz, azokat a forrasztasi oldalra kell forrasztani, igy fertek el jol.
Sajnos van negy atkotes:( Ezek kozul kettot jo vastag bika drotbol kell csinalni, a masik ketto nem kritikus, szerintem.
A csatlakozok mellett kozvetlenul van ket nagy elko, azok egyforma kapacitasuak, csak sajna az egyiket nagyobbra kellett csinalni, hogy elferjen a laba kozott :) a vonal.

Esetleg, van valakinek valami hozzafuznivaloja? :)
Minden OK? :)
Ha minden jo, akkor toltok majd fel .PS -t, meg beultetesi-rajzot meg kapcsolast meg minden kutyafulet, ami kell.

Ja, es megvalami! :) Ezt en nem epitettem meg, tehat garanciat nem vallalok ra, hogy mukodni is fog!
Egyebkent, szandekomban all megepiteni :)

hétf. máj. 24, 2004 23:39
gyémánt tag

Hozzászólás 
Leva_ írta:
_Danko_:
Megnéztem az oldalat, egész okos dolgokat csináltál. Gratula.
A végfokról subhoz tudsz vmi infóval szolgálni? IC típus, ? HUF ha megvan még. Ha elküldöd a nyáktervet hakész megköszönném.

Szia!

Koszi :)
Az erositoben tranyos vegfok megy, 100wattos. Igazabol kicsit tobb, 110-120 nemtom mar :)
A trafo ami itthon volt /ha jol emlekszem/ 3x25voltos volt, es kezzel tekertem ra, es ugylatszik par menettel tobbet raktam ra, aztan igy jott ki :)
A motyo egyebkent 20ezer piiz.

hétf. máj. 24, 2004 13:02
gyémánt tag

Hozzászólás 
Leva_ írta:
_Danko_:
A végfokról subhoz tudsz vmi infóval szolgálni? IC típus, ? HUF ha megvan még. Ha elküldöd a nyáktervet hakész megköszönném.

Szia!

Koszi :)
Az erositoben tranyos vegfok megy, 100wattos. Igazabol kicsit tobb, 110-120 nemtom mar :)
A trafo ami itthon volt /ha jol emlekszem/ 3x25voltos volt, es kezzel tekertem ra, es ugylatszik par menettel tobbet raktam ra, aztan igy jott ki :)
A motyo egyebkent 20ezer piiz.

hétf. máj. 24, 2004 13:01
arany tag

Hozzászólás 
_Danko_:

hétf. máj. 24, 2004 12:31
gyémánt tag

Hozzászólás 
Leva_ írta:
Hi mindenkinek!

Kérdésem, hogy vki csinált-e már ebből az IC-ből hídkapcsolású ( 2 db) erősítőt. Nyáktervre lenne szükségem.

Szia!
En csinaltam mar hidkapcsolasu erositot ezekbol, de a NYAKot mar elkavartam, meg egyebkent is eleg sux volt :) 2oldalas, meg **** elrendezes. A napokban rajzolok majd egyet.
A "sima" kapcsolashoz sikerult egy egesz jot csinalnom, 5x6cm, NYAKos csokiszoritokkal.

hétf. máj. 24, 2004 11:23
arany tag

Hozzászólás 
Hi mindenkinek!

Kérdésem, hogy vki csinált-e már ebből az IC-ből hídkapcsolású ( 2 db) erősítőt. Nyáktervre lenne szükségem.

hétf. máj. 24, 2004 9:52
arany tag

Hozzászólás 
Én 3,5 A-est szoktam tenni persze f karakterisztikájut, eddig csak hiba esetén ment ki 8 ohmos hangfalakat hajtva vele.
OZ

hétf. márc. 22, 2004 20:09

Hozzászólás 
Hello

Kimenetre biztosíték?
Hány ampereset?

O> -----------------------------------------------------------------
O> Elindult Magyarország Legnagyobb Álláskereső Szolgáltatása:
O> http://www.jobinfo.hu
O> -----------------------------------------------------------------
O> Egyetértek, a hütés az egyik legkritikusabb része ennek a
O> végfoknak is , én amikor tesztelem a beültetett ilyen végfokokat
O> akkor csak kis lemezt teszek rá és eddig minden alaklommal
O> lehatárolt a müterhelésen szkóppal nézve. A termikus védelem tehát
O> müködik, a gyári adatlapon megadott hidkapcsolás is müködik az
O> egyik havernál elég régóta megbizhatóan, de nagyaon komoly
O> hütéssel. Én mindig szoktam még leszoritó lemezkét is rátenni, ne
O> csak egy csavar szorítsa a bordára. Igy 3 csavar tartja sokkal
O> megbízhatóbb. Amit nagyon nem szeret az ha az egyik tápfesz elmegy,
O> ettől szinte mindig eldurran. Épp ezért én szoktam kimeneti biztit
O> meg plusz védelmet is hozzátenni.(egy hangszóró már bánta ennek
O> hiányát).
O> OZ

O> --
O> Üzenet a csoportnak: list@elektro.lx.hu
O> Feliratkozás: subscribe@elektro.lx.hu
O> Leiratkozás: unsubscribe@elektro.lx.hu

hétf. márc. 22, 2004 19:19
arany tag

Hozzászólás 
HI Funk nak igaza van abban, hogy átlag otthoni zenehallgatás mellett nem vészes gond a hütése, de én ilyenből nagyon sokat használtam zenegépekben és ott azért van amikor rendesen kihajtják. És megbízhatóság miatt ajánlottam már többször is a 3 csavaros rögzítést amit profi készülélekekben is alkalmaznak pl bd 249 vagy hasonló tokozásu tranyók esetében is, Ez nem sok pénz csak kis plusszmunka ami nagyon megtérül a megbízhatóság miatt ha ez cél valakinek és nem az, hogy müködjön amíg eladja:))
OZ

hétf. márc. 22, 2004 9:14
gyémánt tag

Hozzászólás 
Net boy!

NEM AD LE 100 W-OT szinuszos jelalak mellett!!! Nem képes rá csak zeneiben +/-32 V-ról. Ha kicsit figyelmesebben olvasod az adatlapját, akkor látszik, hogy 70 W-ról beszélnek, ahol 100 W-t írnak ott annyi csillag van, mint a vodafone reklámban. Az sem mindegy, hogy egy erősítő milyen torzítás mellett adja le. A TDA 10 %-os torzításnál, megfelelő tápnál ad 100 W-ot. Az lx-en senki nem szeretné ha a zenéjéhez 10 %-ot hozzáadna a végfokja.

2*20 V-os effektív primer fesszel a következőket tudod elérni, ha 4*10000 uF szűrést használsz:
A valós primer egyenfeszed 26 V lesz(Ez jön a falból, ha pehhes vagy).
A zenei teljesítmény: 4 Ohm, 72 W, 0,5 % torzítás mellett
A szinuszos teljesíményed: 4 Ohm, 55 W.

Üdv, Funkee

Amit én összepakoltam TDA-val(gyári ajánlás), az alig kapott hűtést és most egy fiókban dolgozik, ahol a légáramlás nem a legtökéletsebb. Még egyszer sem melegedett túl, mert zenével! használják és nem a szomszédoknak szól a zene. A hűtés méretezésénél ismerni kell, hogy mire lesz használva.

Egy másik topicban kifejtettük, hogy nem az 1000 Ft-os végfok ic-n kell spórolni, amikor a többi alkatrész kerül vagy 20 ropiba.

hétf. márc. 22, 2004 8:28

Hozzászólás 
Hello

50w????
de az adatlapjába az van hogy 100-at ad le így!

G> -----------------------------------------------------------------
G> Elindult Magyarország Legnagyobb Álláskereső Szolgáltatása:
G> http://www.jobinfo.hu
G> Szia!

G> 100 W teljesítmény 4 Ohm terhelésre 20 V effektív értékű
G> feszültséget jelent. Annak a csúcsértéke 28,3 V. A pufferen tehát
G> teljes terhelésnél is még néhány V-al magasabb értéknek kell
G> lennie. De ott már a TDA tönkremehet. Az általad megkívánt 2 x 20 V
G> trafóból kb. 50 W-os erősítőt építhetsz. Nincs ilyen trafóm, de ha
G> nem toroid kell és használt is megfelel, akkor 1..3 ezer forintból
G> meg lehet úszni a dolgot. Adj fel hirdetést az adokveszekben...

G> Gilszkilabor

G> --
G> Üzenet a csoportnak: list@elektro.lx.hu
G> Feliratkozás: subscribe@elektro.lx.hu
G> Leiratkozás: unsubscribe@elektro.lx.hu

hétf. márc. 22, 2004 2:00
arany tag

Hozzászólás 
Egyetértek, a hütés az egyik legkritikusabb része ennek a végfoknak is , én amikor tesztelem a beültetett ilyen végfokokat akkor csak kis lemezt teszek rá és eddig minden alaklommal lehatárolt a müterhelésen szkóppal nézve. A termikus védelem tehát müködik, a gyári adatlapon megadott hidkapcsolás is müködik az egyik havernál elég régóta megbizhatóan, de nagyaon komoly hütéssel. Én mindig szoktam még leszoritó lemezkét is rátenni, ne csak egy csavar szorítsa a bordára. Igy 3 csavar tartja sokkal megbízhatóbb. Amit nagyon nem szeret az ha az egyik tápfesz elmegy, ettől szinte mindig eldurran. Épp ezért én szoktam kimeneti biztit meg plusz védelmet is hozzátenni.(egy hangszóró már bánta ennek hiányát).
OZ

vas. márc. 21, 2004 18:43
arany tag

Hozzászólás 
Melegedéssel régebben problémám volt...
Ugyanis az ic-k egy visznylag vékony lemezre voltak felerösitve, és arra volt rárakva a procihütö (egy kb 1ghz-es procira való hütö). Ezért néha olyan van, hogy a hütöborda langyos, a lemez az ic-k környékén pedig igen meleg...(vastagabb lemezzel sikerült kiküszöbölni)
Áramkorlát nem hiszem hogy bekapcsolt, legalábbis nem hallottam.
Csak a hövédelmet sikerült eddig kipróbálnom, úgy, hogy a ventit nem dugtam be. Akkor egy idö után (mikor felmelegedett) akkor eltorzult a hang, de nem vártam meg még kikapcsol...
Ui: nálam már egyszer még féltápfesz hiányát is túlélték...

vas. márc. 21, 2004 11:28
vas-tag

Hozzászólás 
DjYdur, tudnál valamit írni, hogy mennyire melegszik, vagy hogy nem szokott nagy hangerőn áramkorlátot aktiválni??
Tomi

vas. márc. 21, 2004 10:49
arany tag

Hozzászólás 
Én ezt csináltam meg: http://djydur.srv.hu/egyeb/tda7294-bridge.pdf
2 bulit már túlélt hidban 8ohmmal leterhelve 2*32V táp mellett...

vas. márc. 21, 2004 9:36
ezüst tag

Hozzászólás 
Hali!

Hamár ugyis benne vagytok, nem tudnátok dobni egy rajzot két TDA7294 hidbakapcsolásáról?

Tudom hogy kell megcsinálni, de szivesebben építkezek olyat, amit mar valaki kiprobált! Előre is köszi!

NEO

vas. márc. 21, 2004 8:58
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szia!

100 W teljesítmény 4 Ohm terhelésre 20 V effektív értékű feszültséget jelent. Annak a csúcsértéke 28,3 V. A pufferen tehát teljes terhelésnél is még néhány V-al magasabb értéknek kell lennie. De ott már a TDA tönkremehet. Az általad megkívánt 2 x 20 V trafóból kb. 50 W-os erősítőt építhetsz. Nincs ilyen trafóm, de ha nem toroid kell és használt is megfelel, akkor 1..3 ezer forintból meg lehet úszni a dolgot. Adj fel hirdetést az adokveszekben...

Gilszkilabor

szomb. márc. 20, 2004 16:04

Hozzászólás 
Hello

Ampert értek ez alatt!

De így szerinted leadja +/-26V-on a 100W-ot???

Amúgy nincs véletlen ilyen trafód???

Na akkor nekem el kellene bírnia +/- 3,5A-t mert 2 oldal!

Mi péz egy ilyen trafó???

Hi

G> Elindult Magyarország Legnagyobb Álláskereső Szolgáltatása:
G> http://www.jobinfo.hu
G> Szia!

>> Első kérdésem, hogy kb mennyit ehet egy ilyen ic ha 4ohm a
G> terhelés!

G> Az a tápfeszültségtől is függ... Meg attól is, hogy mit értesz evés alatt, Ampert vagy Wattot?

G> Ha 2 x 20 V trafón gonfolkodsz, az a puffereken kb. +/- 26..27
G> V-ot eredményez. Abból kb. legfeljebb 14 V effektívet tud a TDA, az
G> meg oldalanként 3,5 A lesz a csúcsokban, de az is megoszlik 1,75 A
G> - 1,75 A / táp ág viszonylatban.

G> Jó tédéázást kívánok!

G> Gilszkilabor

G> --
G> Üzenet a csoportnak: list@elektro.lx.hu
G> Feliratkozás: subscribe@elektro.lx.hu
G> Leiratkozás: unsubscribe@elektro.lx.hu

szomb. márc. 20, 2004 15:40