|
Szerző |
Üzenet |
Kalapur
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 744 Tartózkodási hely: Budapest
|
Kedves Gravir!
Nem akarok túl okosnak látszani, de eddigi rövid életű tapaszataltaimat tekintve egy hangfalépítés úgy kezdődik, hogy kiválaszt az ember 2-3 (attól függ, hány utasat akar) hangszórót, melyek érzékenysége nem árt, ha legalább hasonló, és ezekhez épít az igényeihez megfelelő dobozt.
Ha dobozhoz kell hangszórókat válogatni, az nehezebb feladat.
Én most küzdök egy pár hangfalla, ami két utas és az összesn ráköltött 30-35 ezer Ft-ból kb 8 ezer volt csak a doboz.
Szerintem kár a dobozon sprórolni, persze megértem, hogy Te pont a dobozt nem akarod kihajítani az ablakon.
Ez olyan leves-hús probléma.
Hogy kicsit konstruktívabb legyek:
mindenképpen add meg a doboz pontos méreteit, és azt hogy mekkora lyukak vannak rajta, mert az alapvetően behatárolja, hogy mit lehet beletenni.
Persze majd a szakértők fogják megmondani, mit javasolnak (szvsz a cdcone olcsó, és sztem jobb mint a somogyik, bár a dobozméret nagyon sokat befolyásol).
Remélem egy kicsit segítettem.
Subvoice!
Forrasztási technikád kísértetiesen hasonlít az enyémre. Egyébként én is a kis hangfalaimat pofozgattam a hétvégén, ami azzal kezdődött, hogy a dtf 12 helyére dtf801 került (most már mindkét oldalon az van).
MA megyek haza játszogatni vele. Nem fogjátok elhibbi, az a baja, hogy sok a magas, de csak egy picit.
Üdv
k
|
hétf. jún. 14, 2004 8:38 |
|
|
subvoice
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 370 Tartózkodási hely: Budapest
|
Cortez írta: Amúgy megítélésed szerint ha DT99 lenne mind2 konfigban, akkor mennyi a különbség ? Tehát a 20-as CdCone, és az SR1620 összehasonlítva milyen ? Pl melyik megy magasabbra vagy ilyesmik érdekelnének.
A cdcone szebben szól. A merevebb membrán miatt határozottabb, részletezőbb. Mintha a dinamikája is jobb lenne, de az lehet a zárt doboz miatt is. A hangerő határain belül szellősebben, könnyedebben muzsikál. Az SR kicsit elken, maszatol ("papírmembrán-hang"). Megvan mindene, de erőltetett. Az átvitele mindkét hangszórónak kb. 4,5 kHz-ig tart, bár a cdcone még felette is próbál valamit kierőltetni magából, de az már úgysem jó semmire sem. Az SR-nek viszont az érzékenysége jobb és nagyobb hangerőn is stabilabb, persze ez sem fair összehasonlítás, mert a reflex doboz sokat segít neki. A két komplett doboz között kb. egy kategóriányi különbség van.
|
hétf. jún. 14, 2004 8:25 |
|
|
gravir
platina tag
|
Továbbra is nyitott a kérdés: Milyel hangszórokat érdemes vennem?
|
hétf. jún. 14, 2004 7:28 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
Jaja, én se spórolnék hátulra ! Sok sikert hozzá !
(OFF: ugyanmár, nmt ! )
|
vas. jún. 13, 2004 22:23 |
|
|
gravir
platina tag
|
Éretm én!
Nem azzal van a baj, hogy én ne szeretnék a fával bánni, csak arra gondoltam, ha már egyszer itt ez a doboz, akkor hozzuk ki belőle a maximumot.
Az ideje nagyrészét egyébként egy 5.1-es rendszer hátsó két hangfalaként fogja eltölteni oda meg nem kell high-end minőség.
Van még itthon két videoton DC2040 abban azért több az anyag, meg a hangja is szebb, meg majdnem ugyanúgy néznek ki, azok lesznek elől.
Valamelyik boltban győzködtek, hogy hátra nem is kell rendes hangfal elég az akkora amekkora belefér a tenyerembe (nem a bose-nál volt), de azért úgy gondolom csak jobb lene mint egy tejfölösdoboz....
(OFF:Látom reklámozod ezen a forumon is liesegangot, majd valahogy meghálálom ... ON)
|
vas. jún. 13, 2004 21:51 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
subvoice !
Örülök ! Mindig jó hallani, amikor olcsó alapanyagokból is sikerül jó hangot kihozni !
Amúgy megítélésed szerint ha DT99 lenne mind2 konfigban, akkor mennyi a különbség ?
Tehát a 20-as CdCone, és az SR1620 összehasonlítva milyen ?
Pl melyik megy magasabbra vagy ilyesmik érdekelnének.
gravir !
Én csak arra gondoltam, hogy ha mivel szeretek barkácsolgatni,
de nincs mindig pénzem saját kisérletekre, anyagáron összeraknék
neked dobozt furnérozva, lakkozva stb. Bár mivel nem lakunk közel,
lehet ebből nem lesz semmi...
|
vas. jún. 13, 2004 21:33 |
|
|
subvoice
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 370 Tartózkodási hely: Budapest
|
Üdv, Urak!
Talán még emlékeztek, néhány hónappal ezelőtt kínlódtam a Somogyi SR 1620 + DTF 10/12 kombinációval. Aktuális vizsgaidőszakom sikeres abszolválásán felbuzdulva ma ismét nekiláttam, hogy legalább marginálisan elfogadható végeredményt csaljak elő ebből a dobozból. A DTF 10-et választottam, mivel az 1,5 uF-dal szűrve a szimuláció szerint egészen tűrhető átvitelt produkál.
Hogy ne adjam fel idő előtt az állandó szétszedés miatt, kilógattam a madzagokat a reflex csövön. A nap végére az alábbi hangváltó készült el:
Szép. Konkrétan a következőkből áll: A mélyközép előtt zobel 12 uF + 8,2 ohm, majd másodrendű váltó 1,2-1,5 mH (a képen 2,2 + 3,3 mH párhuzamosan, ami 1,35 mH eredő) és 3,3 uF. A magas előtt egyszerűbb a helyzet, mindössze egyetlen 1,5 uF kondi van (amit én 3 db 1 uF-ból raktam össze). A magas fordított polaritással van bekötve.
Eredmény: hallgatható hang. Nagyjából megvan mindene és még arányaiban is rendben van végre, de a cdcone+DT-99 pároshoz nem ér fel (hiába, a Monacor magas bőven jobban szól, mint amennyivel többe kerül). A tere egészen jó, stabil. A színpad néha meglepően széles. Talán javulhat még a hangja, ha majd kap egy normális dobozt. Az érzékenysége egészen jó és a hangerőt is szépen bírja. Persze egy ~45 Hz-re hangolt reflex doboztól ez el is várható. A pincében akarok egy "műhelyet" kialakítani (inkább "apa-szoba" ), oda tökéletes lesz. De szolidabb házibulis nyüstöléshez is kiváló.
Észrevétel:
Az egyik dóm rosszul volt központosítva (olyannyira, hogy a cséve hozzáért a pólusvashoz), ami nem kicsit hallatszott, főleg szinusz sweepnél...
|
vas. jún. 13, 2004 19:48 |
|
|
gravir
platina tag
|
És akkor mit csinálok a régi dobozokkal?
Kidobni nincs szivem....
Mennyit szánnék rá?
Beszámítom a kivetítőbe....
|
vas. jún. 13, 2004 14:42 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
gravir !
Csak a dobozépítést akarod elkerülni ?
Mennyit áldoznál rá, hogy legyen 1 pár jó dobozod ?
DómÁtfúrás:
Van aki csak leragasztja, de ezek szerint az sem árt, ha kap egy kis
teret mögé. Viszont a drágább dómoknál, amiket írtam általában
a furat formájával is játszanak, mintha elvezetnék vmi járattal a hátsó
teret, gondolom ez sem teljesen mind1...
|
vas. jún. 13, 2004 13:36 |
|
|
gravir
platina tag
|
Épp az építést akarom elkerülni...
|
vas. jún. 13, 2004 12:55 |
|
|
Matos
ezüst tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 94 Tartózkodási hely: H-9495
|
Üdv!
"Erdekes, amit a dom megfurasarol irtal, csak azt nem ertem, miert nem furtad at teljesen. Az lenne az erdekes meres, nem a vattaval kitoltott zsakfurat (ami semmit nem valtoztat, mint ahogy sejteni lehet, es a meresed is ezt igazolta)."
Igy van! Ha kifúrod akár egyoktávval is lejjebb mehet az fs..
Nem szabad túlcsillapítani sem. Amúgy lezárókamrának pedig nem kell nagy üreg, elég majdnem hogy egy "Kóláskupak"
|
vas. jún. 13, 2004 12:43 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
gravir !
Én azt tanácsolom, hogy inkább építs egy új dobozt... !
A dómokat sztem is mindenképpen teljesen át kell fúrni, és csak óvatosan
bélelgetni, mert különben télleg nem sok értelme van a mód-nak.
|
vas. jún. 13, 2004 12:14 |
|
|
oshifis
platina tag
|
Kedves Gilszkilabor,
Erdekes, amit a dom megfurasarol irtal, csak azt nem ertem, miert nem furtad at teljesen. Az lenne az erdekes meres, nem a vattaval kitoltott zsakfurat (ami semmit nem valtoztat, mint ahogy sejteni lehet, es a meresed is ezt igazolta).
|
vas. jún. 13, 2004 11:58 |
|
|
gravir
platina tag
|
A segítségeteket szeretném kérni, van két videoton hangfalam,a tipusát nem tudom, szélessége, magassága akkora mint a DC2040A-nak, csak a mélysége kisebb, háromutas.
Mivel a mélyek tönkrementek, a magas meg semmilyen ezért ki szeretném cserélni a hangszorókat benne.
Nem akarok hatalmas összeget költeni rá, de a jó lenne a legjobbat kihozni belőle.
Mit ajánlanátok?
|
vas. jún. 13, 2004 10:49 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
|
szomb. jún. 12, 2004 18:33 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
Hogy mért nem fúrtam még meg:
1) mert először így is ki akarom ismerni, bejáratni
2) lusta vagyok
3) épp nincs jó minőségű 10-es fúróhegyem hozzáá...
De majd vmikor kipróbálom ! Lehet nem is olyan sokára...
|
szomb. jún. 12, 2004 14:21 |
|
|
Kalapur
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 744 Tartózkodási hely: Budapest
|
Gilszkilabor írta: Meg nem nevezett Fórumtársunktól eltérően a légrést persze leragasztottam és azzal sem próbáltam hatni a rekeszizmaitokra, hogy ütvefúrót használjak. Gilszkilabor
Köszi, ez jól esett.
|
szomb. jún. 12, 2004 11:03 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Jó hangot mindenkinek!
Ha a TVM-ek nem képesek csodára, akkor biztosan veszek én is egy pár DT99-et. Leginkább az tart vissza, hogy nehezen jutok el Pestiába a szundi utcába. De ha egyszer...
Apropó Cortez! Te miért is nem fúrtad meg eddig a saját MONACOR dómjaidat?
Gilszkilabor
|
szomb. jún. 12, 2004 10:40 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
Hát nagyon fura, hogy akkor a SAL mit ír össze(vissza) róla...
Bár lehet én vagyok ennyire naiv és az eladhatóság lebeg mindenek felett...
Állítólag minden hangszórót megméregettek mostanában, és fel fog
kerülni a netre is minden görbe. Kiv leszek pl ezek után a dtf12-jére...
Amúgy maga az átfúrás sztem jó dolog. Ha jól tudom pl a dynaudios
magasak is át vannak fúrva. Amúgy nem lehet, hogy nagyon kitömted ?
Az én monacor magasamban (nincs kifúrva) de csak egy filcréteg van a
membrán mögött. Én elég lazán vattáznám az üreget.
Alfonso is kifúrt egy dómot asszem (egy peerless-t) ő elég sok különbésget
talált mindenben, hangban meg pláne...
De ha nem bulira kell, akkor sztem mindenképpen érdemes minimum egy
DT99-et venni 4e-ért... És esetleg azt kifúrogatni. Nekem nagyon tetszik ez
a dóm. Biztos nem a legjobb a világon, de emberi ára van és ahhoz képest
sztem elég jól szól.
|
szomb. jún. 12, 2004 9:38 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
megfurtamadeteeftizenkettotengemetosztnekabiccsonsenki
Jó Fórumot kívánok!
Előre bocsátom, hogy én már "leírtam" a SAL remekét, ez most csak a kíváncsiság kielégítésére irányuló kísérlet volt. Szóval megtörtént a fent jelzett dolog, egyesek esküsznek rá, hogy csodát tesz a dómmal. Tudomásom szerint itt a Fórumon a "hidd el, jólesz" volt a legtöbb, amit erről megtudtunk.
Adott volt egy db mágneskör, mert ismerősömnek ennyije maradt egy leamortizált DTF12-ből. Nekem adta, a kísérletre jó lesz. Sajnos már nem volt benne ferrofluid, de a lényegen ez nem változtat. Kétféle dolgot mértem meg fúrás előtt és után. Az impedancia menetet és a frekvencia átvitelt. A rezonanciafrekvencia fúratlan állapotban 800 Hz körüli volt, ami persze csak azért ilyen alacsony, mert fluid-free volt a légrés. (Nem tartozik szorosan a témához, de akié volt a dóm, olyat párt fogott ki, hogy az egyikben volt csak trutyi. Amikor szétszedte őket, állatja azt hitte, hogy szennyeződés és kitörölte. No comment...) PC aparátommal lemértem tehát a szükséges görbéket. Utána tíz mm-es fúróval megfúrtam a pólusvas közepét. Nem fúrtam át teljesen a vasat, úgy 2-3 mm-el a vége előtt abbahagytam (fenekes furat). Meg nem nevezett Fórumtársunktól eltérően a légrést persze leragasztottam és azzal sem próbáltam hatni a rekeszizmaitokra, hogy ütvefúrót használjak. Fúrás után azért alapos tisztogatás, a likba pedig egy kis vatta pamacs, majd mérés.
Az impedancia menete gyakorlatilag azonos. A rezonancia frekvencia mint ha egy picit lejjebb ment volna, úgy 20 Hz-el, de az szinte semmi. A fúrással a membrán mögé került üreg picit hatással volt az eredeti impedanciapúp tövén lévő aprócska kis lengésekre, de az elhanyagolható. Lényeges változás nem történt!
Majd következett a fúrás utáni amlitúdó átvitel összevetése a fúrás előttivel. Itt is csak parányi változások voltak, a két görbe szinte fedte egymást. Az 1-2 dB-nyi eltérések itt-ott, ilyen-olyan előjellel lényegi változást nem takartak. Ez betudható annak is, hogy csupán a dóm szétszedése-összerakása is változtathat az eredményen, de azért valamilyen hatása van a furatnak is. A görbe sajnos megőrizte az egész dóm jellegét meghatározó egyenetlenségeket, beszakadásokat és a 10 kHz fölötti, az extrém sportok kedvelőinek való meredek lejtőt. Sajnos ez a dóm már a legújabb, a selejtes típusok közé tartozik. Egy régebbi, jobb típus, amiben esetleg még a ferrofluid is benne van, talán valamit javulhatna egy ilyen modifikációtól, de nem hiszem, hogy megtáltosodna. Ha valakinek más tapasztalati vannak, ossza meg velünk.
Fülre nem teszteltem a dómot. Eleve csak egy darab volt belőle, másrészt a továbbra is katasztrofális átvitele miatt teljesen fölösleges.
És a záró akkord: egy újabb nyavalya. A lengő tekercset tartó kis műanyagon annyira bővek a pozícionáló nyílások és/vagy annyira nem központos a lengő, hogy sikerült úgy összerakni a dómot, hogy a lengőtekercs valahol összeért a légréssel.
További jó Fórumot kívánok!
Gilszkilabor
|
szomb. jún. 12, 2004 9:15 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
Sztem vagy tényleg rossz a hangszóró vagy egyszerűen ilyen a hangja... !
|
pén. jún. 11, 2004 19:41 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves Kalapur és Többiek!
Próbáld meg fordítva bekötni a magasat, hátha segít.
Az a sziszegés még mindig lehet erősítő, vagy a jelforrás problémája.
Valami alkatrész-hibára gyanakszom, de nem biztos.
Néha előfodul, hogy az erősítő nem szereti azt a hangsugárzót, mert melegszik, torz a hangja, sziszegős lesz(!) valamiért "nem szól jól".
Nehéz ilyenkor megtalálni, hogy tényleg, mi okozza a hibát.
Próbáld meg, hogy az egész hangsugárzóval kössél sorba egy 1-2,2Ohm legalább 5-10W-os ellenállást, talán ez segíthet.
Ha megvan a Klinger-féle Hangdobozépítés c. könyv, akkor abban, a vége felé vannak korrekciós szűrőkről számítások, adatok, meg kell akkor egy ilyen szűrőt építeni és kipróbálni, hogy a sziszegő-tartományban javít-e valamit, vagy csak rosszabb lesz az egész.
Esetleg, "pihentetni kell" a hangsugárzót.
Én, mindenesetre szabira megyek.
Üdv! SMA
|
pén. jún. 11, 2004 16:48 |
|
|
dokigyg
arany tag
|
Kela írta: 1mm-es tekercset vegyek??? Conrad-os ellenállatok jók lesznek? Magas elé a 3 Ruszki kondi ok - de a mély elötti 10mikro-s korrekcióra mit használjak? Vegyek 1e-ért a Kácsában?
Oda jó az olcsóbb kivitel is,bipoláris elkó is mehet.
Az ellenállatok minimum 5W-osak.
Tekercsből olyat vegyél,aminek az ellenállása kisebb,mint 0,4ohm.(ezt fel kéne ,hogy tüntessék).
A 3ruszki kondi ok.
Üdv Doki!
|
csüt. jún. 10, 2004 19:15 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
hát 2 erősítővel próbáltam, mindkettőnél sziszegett
|
csüt. jún. 10, 2004 16:34 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Nincs kéznél másik magashangszóró, amit ki tudnál próbálni?
Még mindig lehet gond máshol, talán az erősítőben, bár ezt már régebben megírtam, de semmi reagálás.
Nem hiszem, hogy az a dóm ennyire zavaróan sziszegjen, másnak nincs vele gondja, - vagy még valami nem stimmel a kész hangsugárzóban.
Az alkatrészek biztos értékűek?, - tudod mérni azokat, vagy valakivel ellenőriztetni?
Jól van minden bekötve?
Tudom alapvető kérdések, de Én is néha hibát követek el, azért is kérdezek erre rá!?
El kéne vinni esetleg valakihez a hangsugárzót, ott meghallgatni, hogy ott sziszeg-e?
Kiderül ekkor, hogy hol lehet a hiba.
Továbbra is sok sikert!
Üdv! SMA
|
csüt. jún. 10, 2004 16:18 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
Kedves SMA!
Lehet, hogy a TV hangja sem tökéletes, de zene közben is (cd-ről) is hallani a sziszegést.
Ráadásul az egész magastartományt átitatja egy fátyolszerű sziszegő zaj, de csak akkor, amikor szól valami magastartománybeli hangszer.
Persze az is lehet, hogy túl sokat várok el a hangfalamtól.
A legnagyobb problémám, hogy nincs mihez viszonyítanom.
üdv
k
|
csüt. jún. 10, 2004 16:10 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Szerintem nem a hangsugárzó sziszeg magában, bár ez adja a hangot.
Előfordulhat, hogy a TV-készülékben van hiba, vagy melléhangolás, vagy az előkiemelés nincs "dekódolva", vagy nem tudja ezt a készülék és néhány adón bizony sziszeg a hang. Esetleg a KF-rész nincs jól beállítva és ezért sziszeg.
Tessék ezt akkor most ellenőrizni, vagy ellenőriztetni szerelővel.
Lehet, hogy ez az oka minden eddigi reménytelen próbálkozásnak.
A Monacor dómok elég jók, nem szokott ilyen jellegű hiba előfordulni velük, inkább más az ok.
Ha ezek közül egyik sem a megoldás, akkor viszont hibás lehet a magas, vagy szét lett szedve(!) és nincs jól összerakva!
Üdv! SMA
|
csüt. jún. 10, 2004 15:46 |
|
|
LLACEE
vas-tag
|
Cortez írta: Összesen 1db van ? Ár ?
Egy darab van ,mert Sub-nak szerettem volna.
Az ár megegyezés szerint ,de azért lévén ,hogy nem volt használva doboza minden megvan nem szeretném túl olcsón.
|
csüt. jún. 10, 2004 15:17 |
|
|
LLACEE
vas-tag
|
Cortez írta: Összesen 1db van ? Ár ?
Egy darab van ,mert Sub-nak szerettem volna.
Az ár megegyezés szerint ,de azért lévén ,hogy nem volt használva doboza minden megvan nem szeretném túl olcsón.
|
csüt. jún. 10, 2004 15:17 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
Összesen 1db van ? Ár ?
|
csüt. jún. 10, 2004 15:13 |
|
|
LLACEE
vas-tag
|
Beyma 12br70
Egy linket teszek ide és még annyit ,hogy öntött kosaras nem húzott.
http://www.usspeaker.com/beyma%2012BR70-1.htm
|
csüt. jún. 10, 2004 15:08 |
|
|
LLACEE
vas-tag
|
Beyma 12br70
Üdv mindenkinek !
Tudom ,hogy nem ez a megfelelő topic,de itt mégis jobban értékelik.
Tehát fél éve vásárolt azóta be nem épített Beyma 12br70-es 8ohm-os 300mm/125Wsin hangszórómat eladnám.
Kisebbet veszek ,mert a lakás helyhiánya miatt csak pici hangfalak férnek el.
Kipróbálható meg minden.
Érdeklődni a lovaszl@enternet.hu-n lehet.
Köszönöm !
|
csüt. jún. 10, 2004 14:59 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
Nem, nincs, mert 2 db mélyközép van, így azok 4 ohmosak, szal pont jól jön ki !
Ez a jó az MMT-ben !
|
csüt. jún. 10, 2004 14:53 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
Én már csak ilyen problémás gyerek vagyok.
A magassal sorban nincs semmi ellenállás neked?
|
csüt. jún. 10, 2004 14:49 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
Fura, hogy mennyi problémád van ezzel.
Nekem 3u3 van a magassal sorban, és 0.68mH a 2 db méllyel sorba, és sztem egész jó.
|
csüt. jún. 10, 2004 13:26 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
Üdv Mindenkinek!
cdcone20centis+dt107-ről van szó.
A cdkón elé 0,82mH+kb0,4mH sorba=1,2mH lett betéve, amitől feljebb ment hallhatóan.
A dt107 elé a 3uF helyett 4uF került, amitől lejjebb ment azt hiszem. A magas előtt van továbbá 5ohm sorosan és 10 ohm párhuzamosan.
Most jobb a középtartomány, de távolról sem ideális. Arról nem is beszélve hogy a magas rész továbbra is
SZISZEG.
TV-t hallgattam rajta viszonylag sok alapzaj mellett (számítógép, utcazaj) és arra lettem figyelmes, hogy a szöveget alig hallom, de az f, s, cs és sz hangokat azokat nagyon.
Már kezdek begolyózni. Azt hiszem akusztikusan fogom lefojtani a magasat (filcet, vagy egérpadot vágok köré) az elektronikus fojtást pedig minimalizálom.
Hol lehet filcet kapni Bp-en a belváros környékén?
Üdv
k
|
csüt. jún. 10, 2004 9:38 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Kela!
Olvass csak vissza négyet, az a Zobel jó lesz Neked is!
Kalapur!
Ne idegenkedj a sötét szobáktól, történhetnek ott jó dolgok is !
Hogy mekkora legyen a tekercs? Próbálkozni kell. Pl. csak egy db 800 uH, vagy kétszer 800 párhuzamosan, az ugye 400. Jól jönne persze néhány más érték is...
Gilszkilabor
|
csüt. jún. 10, 2004 7:15 |
|
|
Kela
ezüst tag
|
dokigyg írta: Kela írta: Noshát sikertült a mai napon szert tennem egy DT-99 TVM ARN-150/03/8 párosra - szerintem nem rossz prositás Kérnék segítéséget hangváltót tervezni - bízom a tapasztalataitokban - tudom h Subvioice ismeri mát a Dt 99 lelkivilágát és van olyan forumlakó aki ARn-150-es tapasztalatokkal rendelkezik - szóval nekiesnék a dolognak és természetesen fényképekkel alátámasztva beszámolok minden lépésről. Csak még nem döntöttem: reflex v. tl v esetleg zárt mivel 100Hz alatt ugyis van egy szub és néha szeretek hangoskodni - nem nagyon csak 1 kicsit - és ha minden igaz egy kis erősítőmódosítgatás után - a ti segedelmetekkel 100 Hz alatt nem is kapna hangot. Csak hangszóróim vannak még meg sok-sok levágatlan faanyag meg funér... Várom az ajánlásokat (Subvoice: tudom ruszki kondik a Ham bazárból) Doboz:10liter reflex 48Hz-re hangolva. Aluláteresztő:0,82mH(0,35ohm);korrekció:8,2ohm,10 mikró. Felüláteresztő:3mikró;lpad:3,3ohm sorba,10ohm párhuzam,és ha esetleg sziszegne a dt99,mint Kalapúrnak,akkor 10ohm,1mikró korrekció(de szerintem ez nem fog kelleni). Ja így zenehallgatáshoz nem kell sub,mert vele csak ártasz a cucc koherenciájának. Üdv!
1mm-es tekercset vegyek???
Conrad-os ellenállatok jók lesznek?
Magas elé a 3 Ruszki kondi ok - de a mély elötti 10mikro-s korrekcióra mit használjak? Vegyek 1e-ért a Kácsában?
|
szer. jún. 09, 2004 21:12 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves DTF12 és Többiek!
Mit is írtam?
Ma is van két DTF12-es hangszóró a közelemben és megmértem őket.
Nem teljesen igaz amit állít róla a gyártója/forgalmazója.
Esetleg rosszat fogtam ki? Nem valószínű, sajnos.
A Sztereó Magazinban lehet, hogy feltekerték a magas-hangszínt az erősítőn, hogy "valami legyen".
A mérést sajnos nem tudom ide dokumentálni, de gyatra.
Hasonló a helyzet, mint amit 2-éve szívtam, egyikben elég a ferrofluid, a másikban NINCS.
Az impedanciamenetük azonnal elárulja ezt!
Valóban, kicsit magasabbra mennek, de csúnyán!
A frekimenetük kb. 2kHz-től 4-5kHz-ig elmegy, majd beszakadás, keskeny, de mély, -8dB 5,5kHz-6,2kHz.
Újabb emelkedő 8kHz-en, ezek az "újabbak" már elég erősen kukorékolnak itt, majd megint beszakadás, -6dB, utána visszamászik kb.10-11kHz-en, és emelkedik egy kicsit.
12-14kHz-ig elmegy, majd esés, teknő, 17kHz-en kiugrás, de ez torz, hallható is, hogy torzít!
Majd mindezek után szinte nyomtalanul eltűnik a jel.
Ennél még a TVM-104-02-08 is jobbat tud, legalábbis mérve jobbak.
A felső magasban a régi VT-hangszórókra "jellemző" úgynevezett "sárkánytaréjos" frekimenet mérhető.
Ez úgy néz ki, hogy van egy csúcs, majd beszakadás, ismét egy csúcs, ismét beszakadások, csúcsok-beszakadások.
Igazából nincs egyenletes szakasza és ez hallható a hangján is, egyenetlenül szól.
Nagyon várom a Vifa magasakat, de még semmi.
Üdv! SMA
|
szer. jún. 09, 2004 16:57 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
Ha most zobeleznék, akkor újabb sötét szobába jutnék ahol megint tapogatóznom kell
a zobel mellé mekkora tekerccsel próbálkozzak?
|
szer. jún. 09, 2004 16:06 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Sziasztok Hangfalhangoló Fórumtársak!
DTF12... Hmm... Ha már egy éve annak, hogy jobb a dóm (SAL szerint), akkor hogyan lehet az, hogy a január-február környékén vásárolt hangszóróink selejtek? Ráadásul az árnyékolt típust a kiskereskedő is akkor rendelte meg, mert nem volt neki. Tehát nem régóta ott porosodó hangszórókat vettünk tőle.
Egyébként a napokban ismét DTF12 gyűggel találkoztam. A tekercs hozzávezetésének "hidegforrasztása" miatt az egyik dóm megszakadt (levált az ón pötty, mert nem volt befuttatva a lemezke felülete ). Először megrémültem, hogy vége, de miután szétszedtem, már csak dühös voltam a trehány munka miatt . Visszaforrasztottam és jó lett ismét. Vajon még hány szívatási lehetőséggel találkozom(zunk)...
Kalapur!
Javaslom kipróbálásra: Tegyél a mélyre Zobel tagot, akkor jóval kisebb értékű tekercs is elegendő. Persze a "csak egy nagy tekercs" és a "kis tekercs + Zobel" nem teljesen egyenértékű módszerek, de úgy is célt érhetsz. Egy biztos, a tekercs soros vesztesége így kellemesen csökkenhet. Fentebb írtam, hogy a szükséges Zobel az emencére: 6,8 Ohm + 2 db 22 uF elkó "antisorosan". A kondik feszültsége ne legyen kisebb, mint 40 V, de inkább 63 V vagy nagyobb. Itt kifejezetten előny a relatíve nagy méret (régebbi axiális kivitelű típusok) -jobb hőleadás.
Gilszkilabor
|
szer. jún. 09, 2004 15:29 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
Igen, legalábbis több jut rá a magasabb frekis összetevkből...
|
szer. jún. 09, 2004 14:31 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
ok, azt teszem
csak annyi kellene, hogy jó irányba indulok-e, ha csökkentem a tekercs induktivitását, vagyis a kérdés így szól:
ha csökkentem a tekercs induktivitását, akkor magasabbra megy a mélyközép?
|
szer. jún. 09, 2004 13:31 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
Sztem ez már finomhangolás, kisérletezz magad !
|
szer. jún. 09, 2004 12:58 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
SZTERO magazin
biztosan valami egyedi gyártású dtf12-t raktak bele, vagy az adott kategóriában nem volt másik induló a versenyen, vagy csak rosszmájú vagyok
valaki írjon nekem is!
egyébként valami gáz van a fórummotorral, mert én ma már 30-szor frissítettem az oldalt, de nem láttam az enyém után új hozzászólást
aztán elolvastam és szerkesztetem rajta egyet, hogy értelmesebb legyen az egyik mondat, és csak most (11:48) jelent meg cortez 9:42-kor írt hozzászólása.
Hogyan vigyem feljebb a mélyközepet? az egyik 0,82mH-t cseréljem 0,5-0,6 körülire?
(csak hogy értsétek, még mindig az mnc dt107 konstrukcióról van szó, a mély előtt 2db 0,82mH-s tekercs sorba kötve.
|
szer. jún. 09, 2004 10:50 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
Ugyebár többször szó esett a DTF12-ről, hogy régebben jobb volt,
magasabbra ment stb... Namost írtal SAL-éknak, és azt válaszolták rá:
"A DTF 12-nél valóban volt módosítás, de pont a leírtakkal ellenkezőleg!
Kb. egy éve már egy másik kontrukciójút gyártatunk. Mindenben jobb:
egyenletesebb a frekiátvitel, több benne a ferrofluid csillapítás, zeneibb a
hangszínezete, stabilabb a csatlakozója és a hangtekercs kivezetése.
Csak ajánlani tudom a jelenlegi DTF 12-őt! (Azért a régire sem volt igaz a
12kHz-es felső határ, hiszen azzal is többször nyertünk a SZTERO
magazin hangfaltesztjein.)"
|
szer. jún. 09, 2004 10:42 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
Kedves Subvoice és Többiek!
Otthon azon gondolkodtam, hogy a Te "olcsó hangdobozodban" az mnc elé 1,5mH van kötve és így a keresztfreki 2500Hz.
Namost az én hangfalamban 1,64mH van az mnc előtt, vagyis a mély felülről mélyebben van vágva mint nálad (mondjuk 2300Hz-en).
A dt107 előtt 3,3 uF van sorosan, ami ha jól értettem akkor 3kHz-es alsó vágást jelent.
Mi van 2300-3000Hz közötti tartományban nálam?
Mert szerintem az a rész hinyzik, legalábbis úgy hallom.
Engedjem feljebb a mélyet vagy lejjebb a magasat?
És mindezt hogyan?
Üdv
k
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Kalapur szer. jún. 09, 2004 10:44-kor.
|
kedd jún. 08, 2004 21:33 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
Megnéztem, de azért esik egy 4dB-t a pupli után...
|
hétf. jún. 07, 2004 20:32 |
|
|
subvoice
arany tag
|
Nem olyan nagy az az esés, nézd meg a skálázást is.
|
hétf. jún. 07, 2004 9:05 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
Köszi ! Fura a frekimenet, mert 10kHz után elég nagyot esik.
Ez nem hallható nagyon a hangján ?
|
hétf. jún. 07, 2004 8:35 |
|
|