Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: pén. jan. 10, 2025 12:31

Hozzászólás a témához  [ 10034 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155 ... 201  Következő
Hangfal hangolása 
Szerző Üzenet
vas-tag

Hozzászólás 
Hi Mindenki!!!
Tapasztalaok??
hát vannak....
Először is: aktív rendszer, x-over freki 150Hz.
A mélyládákkal kezdeném(Vnetto kb 100liter):
Ugyebár 42Hz-re vannak hangolva és 44-45Hz-töl visznek át(-3db-es pont, van a ki a -10dB-est szereti, az pedig 34Hz). A hangjuk nagyon jó. viszonylag pontosak és Reflex létükre elég gyorsak is. Azért tudnak valamit a Beyma-nál is. Hangnyomásra elég jók(99dB) A dinamika nálam erősen behatárolt, SB Live-ról szólnak a sub kimeneten , ott pedig a jel/zaj viszony karcsú: 70dB. Azért szoba hangerőn vagy attól hangosabban eléggé meggyőzőek.
Ja és még valami: külön-külön is elég jók ,de párban sokkal(!!!) mélyebb tónusúak. Pláne, ha egymás mellé helyezem őket. Mostmár kiváncsi lennék egy dupla mélyhangszórós szélessávú hangfal mire képes:)
A középmagasok:
60Hz-től indúlnak papíron, de 100Hz- alatt nem sokat tudnak.
Ez nekem nem gond, hisz 150Hz-től van rájuk szükségem.
A magasokat elég mélyre engedtem, 4700Hz a gyári 6kHz-es ajánlással szemben, oka hogy a mélyközép (Reflex 12R150)5kHz-ig megy fel. Ami a meglepő , hogy 100Hz-5kHz között szinte mindenhol +-2(!!)dB-en belül van, egyetlen lyuk van, ami -3,9dB-esre sikeredett. Ez (egy magyar hangszórótól) nagyon-nagyon jó!!!.
Én viszont pont itt hibáztam egy kicsit: Megfogtam a középtartományt egy tekerccsel,(0.45mH) ami szerintem egy kicsit túlzás lett.
A magas hangváltója 3uF és 0.38mH Butterworth(4.7K). Csillapítás kb 7dB, ez is lehetne akár 8-8.5dB is. Így sajnos egy kicsit magasra húz, de azért bőven hallgatható.
Mindent összevetve kb 150eFt-ért egy elég jó technika adódott, átlagosan 99dB-es érzékenység mellett. És ami az én mániám, hogy Bass-Reflex rendszerű!!!
Ebből egyből látszik, hogy az igazi cél nem a szobai hangerő elérése volt. Igaz ugyan hogy 100W-os erölködő hajtja a cuccost, de akkora hangnyomást produkál(118-120dB), hogy elég kellemes pl egy jó házibuli ,vagy filmekben maszírozza nem csak az ágyat, de még aszobát is. Jut eszembe, dícsérem egy kicsit a Beymát: A magasok hangja a Dtf12 után kristálytiszta, csak egy kicsit irányított(40fok körkörösen)
Szobahangerőtől kezdve pedig egy csepp dinamikahányt sem érzek.
Termikus kompresszió pedig közel nulla.
(Mélyek: 300W rms, 100w-os erősítő hajtja, Középmagas: 150W rms, 50W-os erősítő hajtja)
Az erősítők: az Lm3875 maga a megtestesült precicizitás, pontosság. minden ott szól és akkor, akkorát, amekkorát kell. Villámgyors.
A TDA 7294 pedig egy kis izomgép. Nem olyan precíz és pontos, mint a 3875, de elég lefárasztani. Sokkal könnyebb hűteni mint a 3875-öt. Érdekes módon nem adja olyan könnyen be a kulcsot, mint azt sokan hiszik. Javítottam, hangolgattam sokszor, de nekem egyszer sem durrant el.
A hangaja nem rossz, arra kell figyelni, hogy a visszacsatoló ágba ne használjunk 22uF-os elkót. Inkább úgy építsük, hogy a 22k-s helyyett 1Mohm, a 680 Ohm-os helyett 10K, kondi pedig 2-3uF legyen, MKT, vagy valami jófajta. Ez a visszacsatolás jó 3875-höz is. A hangja szinte ujjászületik.
Naggyából ennyi.
Bye

pén. júl. 09, 2004 23:13
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Hozzászólás 
Meglepő módon és szerényen a cég neve: Csavar Kft. :D
1105 Budapest, Kőrösi Csoma út 35-37.
262-8680

Alapból nem volt az a típus, amit kértem, de megrendeltem 100 db-ot, és akkor már volt... :D
De amúgy ahogy elkezdtem érdeklődni net alapján, úgy tűnt annyira nem is probléma az ilyen csavar sem !

pén. júl. 09, 2004 22:32
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szia!

Igen, csavarból nehéz spéci kinézetűt szerezni. Amikor elsoroltam óhajaimat az eladóknak (fekete, kereszthornyos, D-fejű, végig menetes) vízszintesen ingatták a fejüket :( . Szerencsére találtam egy jó kis kötőelem-hálózatot: FABORY. Ajánlom figyelmetekbe, pl. Szolnokon a mezőgép mellett (Tószeg felé).

http://www.fabory.com/

Gilszkilabor

u.i.: Cortez köszi, hogy megosztottad velünk az infót (bolt címe)!

pén. júl. 09, 2004 22:19
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hamár itt tartunk én meg találtam bp-n egy jó kis boltot, ahol szinte
bármilyen csavart lehet találni ! Én speciel hfalhoz kerestem vmi szépet. :wink:
Ami nekem megteccet 4x25-ös, fekete, D-fejű, metrikus, imbuszos csavar.
Majd lefotózom, de tök jól néz ki, sztem a legideálisabb hfalhoz !
Gondolom az imbusszal rendesen meg lehet húzni, és teljesen esztétikus is. :P

pén. júl. 09, 2004 21:58
gyémánt tag

Hozzászólás 
Jó Fórumot!

Felháborító, hogy ma, napközben egyetlen hozzászólás sem vol. :) De hogy véletlenül se süllyedjen el a topic, "felhozom". :wink: Talán közérdeklődésre tarthat számot, hogy a legolcsóbb kézi felsőmarók ára 7000 Ft alá süllyedt (pl.: CORA). Hajrá!

Gilszkilabor

pén. júl. 09, 2004 19:45
gyémánt tag

Hozzászólás 
N1_Tomy !
Ha már így leírtad a rendszered, megírhatnád a tapasztalataidat iss !
Az erősítők és a hfalak közti különbségekről is ! Thx !

pén. júl. 09, 2004 6:18
platina tag

Hozzászólás 
SMA írta:
Kedves Mindannyian!

Kalapur!
Passzold el az MNC-mélyet, vegyél inkább Monacort, az biztos nem sziszeg, szerintem a mély sziszeghet a "csodapúpjával".
Kiemel a 2-5kHz-es tartományban. Tehát nem valószínű, hogy csak a DT107 sziszeg, ez a néha nehezen követhető leírásaidból is kiderül. :)
Hiába vágod meg mélyebben, akkor is rányomja a hangzásra a jellegzetességét, ezért hallod, hogy sziszeg, bármit is próbálsz. ( Lehet, hogy hibásak? )

Üdv! SMA

SMA!
Megígértem, hogy nem írok többet a hangfalamról, tartom magam :D
Szerintem csak túl sokat várok tőle.

A beyma T2010-nél szerinted jobb a VIFÁ-d?

üdv

k

csüt. júl. 08, 2004 22:12
gyémánt tag

Hozzászólás 
Én is újrahallgattam jópár CD-m a hváltó mod után... :D
Komolyan összébb kellett tolnom a dobozokat, annyival szélesebb lett a tér.... :shock: :wink:
Nemtom milyen lehet az a Vifa dóm, de ez a "vacak" Monacor is tök szépen szól !
Ezek után a véleményem, hogy ha vki jó hfalat akar építeni, akkor elsősorban
egy jó dómot vegyen, erre tényleg érdemes sokat áldozni.
A tér hihetetlenül a magason múlik. Mivel kicsi annyira gyors, hogy
szinte látni a hangszereket, és az énekeset... :P
Persze a mélyközép is számít, de pl a 20-as cdcone 3e-ért elsőre elég iss...
Szal oat kell venni, amit akár 2kHz-ig lehet engedni, és fs <= 1kHz.
Pl ez a Vifa, meg a monacor dt-400, stb...

csüt. júl. 08, 2004 19:25
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Mindannyian!

Hallgattam egy kis "komoly" zenét és a kedvenc pop-lemezeimet is. Jól szól ez a Vifa-Beyma páros. :)
A TVM után felüdülés hallgatni, a SAL-t már töröltem a fejemből. Annakidején a T2010-Beyma magas kicsit "szúrósabb" hangú volt, keményebb, most már nem bánom, hogy túladtam rajta.
Nem tudom, mi lehet a titka, hogy van azért jó magassugárzó, elfogadható áron is.
Most a hangzás már kiegyenlített, egységes. A két hangszóró jól kiegészíti egymást, mondhatnám "besegítenek" egymásnak, ez abban nyilvánul meg, hogy stabil a színpad, jó a sztereó, széles és magas(!) a színpadkép.

Kalapur!
Passzold el az MNC-mélyet, vegyél inkább Monacort, az biztos nem sziszeg, szerintem a mély sziszeghet a "csodapúpjával".
Kiemel a 2-5kHz-es tartományban. Tehát nem valószínű, hogy csak a DT107 sziszeg, ez a néha nehezen követhető leírásaidból is kiderül. :)
Hiába vágod meg mélyebben, akkor is rányomja a hangzásra a jellegzetességét, ezért hallod, hogy sziszeg, bármit is próbálsz. ( Lehet, hogy hibásak? )
Ha mégis a DT107 sziszeg, akkor viszont már oszcilloszkóppal kellene nézni a jelet, hogy mit kap az erősítőtől. Lehet, hogy e két hangszóró pároztatása nem tesz jót az erősítőnek és begerjed. Nem melegszik jobban, mint előtte? Ebből ugyanis kiderülhet, hogy nem csípi a hangszórókat, azzal a váltóval együtt, az erősítőd.
Hangszóró javaslatom SPH170 Monacor, vagy erősebb mélyhez az SPH 255. Még jobb az SPP225-ös. Esetleg Beyma 8Woofer/P :)
Jó hangolást!
Üdv! SMA

csüt. júl. 08, 2004 16:48
vas-tag

Hozzászólás 
Hi mindenki!
Gondoltam, közzéteszem a jelenlegi techinkámat:
Erősítő1: 2*tda7294, +-41v-ról kb 100w zenei telj
erősítő2: 2*lm3875, +-36v-ról kb 60w zenei telj
Hangfalak:
2db Beyma 15K200-ból felépített mélyláda, vb=102liter, fb=42Hz, f3=44Hz(44Hz-300Hz, +-3dB!!!)
2db Reflex 12R150+Beyma cp12/n szélessávú vb=55liter, fb=48Hz, f3=60Hz-21kHz(+-4dB!!!)
Érzékenység mindegyik hangfalnál 98-99dB között...
Bye

csüt. júl. 08, 2004 15:23
ezüst tag

Hozzászólás 
Üdv!

SMA Gratula a Vifa-hoz!!

"Pedig nem lehetetlen, csak "teknika" kérdése. Vifa XT25"
Hát azért ennek is vannak hátrányai. A nagy membránfelület megbosszulja magát ha távolabbról mint 2.5 méter hallgatod. Viszont a megadott görbéket tökéletesen hozza..

"Nekünk sem minden sikerül, pláne elsõre nem, pedig többen értünk is egy keveset hozzá, de néha - elég gyakran - ez sem elég."

Ez így van sajnos,. :( ., állandóan ujabb és újabb problémák merülnek fel. A legutobbi dobozomhoz már biztos, hogy minimium 10 különbözö váltót próbáltam. ( Teszteléshez fazékmagos tekercseket szoktam használni mert ezeknek könnyü állítani az induktivitását.)
Mindegyik váltó valamilyen tekintetben jó volt, valamilyen tekintetben nem. A végén már 4.rendü linkwitznél tartottam, aminek végülis tetszett a hangja viszont amikor megmértem az Impulzusátvitelét akkor a Reverse CSD-böl nagyon kitünt a váltó idöproblémája. Ekkor megprobáltam leredukálni az alkatrészeket, és alacsonyabb fokszám felé menni. Most egy 2. rendü Linkwitz van amit úgy optimalizáltam, hogy a mélyhangszorónál egy tekercs és a Zobel van. A magasnál klasszikusan C-s,L-p meg egy baffle step kompenzáció .
Sokat kínlódtam hangkártyás mérésekkel is, de sajnos ezek nem annyira megbízhatóak. :evil: Egy komplett rendszer átvitelét tökéletesen meg lehet mérni velük, de váltótervezéshez már elég gagyik, föleg az érzékenység (Relativ görbék) mérésének bizonytalanságaik miatt. Sokáig túlzottan nagy jelentöséget tulajdonitottam a mért fázisnak is.
Alapvetöen abbol kell kiindulni, hogy a dinamikus hangszorok Minimálfázisu Akusztikus Átalakítok. :!: Ebböl adodóan a fázismenetük Hilbert transzformációval számítható a frekimenetükböl.. Tehát alapvetöen egy váltó építéséhez a legfontosabb a dobozba épített hangszorók mért (hiteles) frekimenete és az akusztikai központok távolságai. Ha ezek az adatok megvannak, akkor már gyakorlatilag csak egy jobbfajta XO-Optimalizáló programm kell amibe importálhatjuk a freki és impedanciameneteket. Ilyenek pl LSPcad, SoundEasy, CALSOD, NETCALC, Xopt, AudioCAD stb. :wink:
Persze ezen felül még rengeteg dolog van ami megkeserítheti az életet, a diffrakciós problémákat utólag szinte lehetetlen orvosolni.., A kiválasztott váltási frekvencia nem biztos hogy a valóságban is "hallgatható" lesz.stb.. :?
A mérömikrofon is nagyon fontos. Probáltam párféle kapszulát és a végén csak a Panasonic WM60as kapszula maradt. Még a DAAS32 hez csatolt mikrofonban is ez van beépítve. Amúgy ez megegyezik a Monacoros MCE2000-el.

csüt. júl. 08, 2004 14:40
Profil Privát üzenet küldése ICQ
arany tag

Hozzászólás 
Annyiér má' Vifa XT-t kapok...

csüt. júl. 08, 2004 14:33
gyémánt tag

Hozzászólás 
Akkor gondolom itthon kb 10-11e Ft lehet...

csüt. júl. 08, 2004 13:31
platina tag

Hozzászólás 
Cortez írta:
sajna az árát nemtom,
:wink:

itt egy árlista, amiből ki lehet indulni
itt 32 ajró, de a dt107-re 14-et írnak, ami valójában 22 és 6ezer Ft itthon
http://www.musicians-gear.com/cgi-local ... ex=EUR_VAT
szóval szerintem legalább 10k lesz

itt meg 42 ajró
http://www.maximum-electronic.de/shop/i ... art=104420

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Kalapur csüt. júl. 08, 2004 13:37-kor.

csüt. júl. 08, 2004 13:25
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ha te mondod..... :wink:
A linket lehagytam persze....
http://www.monacor.com/int/en/produktse ... er=10.4420

csüt. júl. 08, 2004 12:52
platina tag

Hozzászólás 
a dt-107 a legjobb dóm :D

csüt. júl. 08, 2004 12:40
gyémánt tag

Hozzászólás 
Bizony jó az ár/minőség, végignézegettem most a dómokat és
valóban ez tűnt a legjobbnak ilyen szempontból !
A monacornál jelent meg most egy új dóm, sajna az árát nemtom,
de ez is elég jónak tűnik, és ráadásul 8 ohmos... :wink:

csüt. júl. 08, 2004 12:05
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves subvoice és Többiek!

Igen ez az a dóm!
Ára és minősége alapján igen jó vétel, mert csak kb. dupla annyi, mint a TVM! A hangzásban sokkal nagyobb a különbség a Vifa javára, persze.
Már elterveztem, hogy ma délután - ha lesz idő rá - mit fogok hallgatni. :)

Cortez!
Az a 6 Ohm ne zavarjon, legfeljebb kell sorosan a dómmal egy kb. 1,5-2,7 Ohm 5W-os ellenállás. A hangváltóm most is Butterworth, sávszűrős kivitel, 12dB/okt.
Amúgy Én a hangváltót úgy méreteztem, hogy a hangszórók DC-ellenállása a mérvadó, ez a Beyma mély esetén 7 Ohm, a magasnál 7,2 Ohm volt. A TVM 6,6 Ohm, nem vészes az eltérés, most a Vifa 4,9 Ohm már nem egészen jó, nálam most 2,55 Ohm van benn sorosan a magassal ( 2x5,1 Ohm paralel ) egyelőre jónak tűnik. Mérve OK., fülre még nem tudom biztosan, mert hallgatni kell, majd kiderül.

Kalapur!
Ne hagyj el minket, érdekel, hogy mire jutsz?!
Nekünk sem minden sikerül, pláne elsőre nem, pedig többen értünk is egy keveset hozzá, de néha - elég gyakran :( - ez sem elég.
Még műszeres segédlet sem garancia arra, hogy minden szempontból jót alkossunk.

Gilszkilabor!
Semmi gond, valószínű, hogy a kétcsatornás mérésnél eleve szűrőzve jelezte ki az eredményt a progi, vagy valahogy "korrekcióval" mért.
Én 1/3-oktávos mérést használok mindig, ez "elfogadott" általánosságban és a pontossága is megfelelő, otthonra pláne, persze ez sem garancia a jó végeredményre. A rózsazajos mérésnek az az előnye, hogy nem feltétlenül kell süketszoba hozzá, persze kompromisszum ez is.
Tulajdonképpen a hangzás egyensúlyát lehet rózsazajjal beállítani, tehát viszonylag egyenletes lesz az energiaeloszlás a frekvencia függvényében.
A rózsazajos mérésnek nagy hátránya, hogy nem jelzi ki az éles beszakadásokat, illetve kiemeléseket, amik egy-egy frekvencián jelentkeznek, hacsak nem pont azon a frekin vannak, amik kijelzésre kerülnek.
Mellesleg már az is elég szigorú követelmény, hogy rózsazajjal "egyenletes" az átvitel.
Üdv! SMA

csüt. júl. 08, 2004 10:35
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nem is rossz ez a dóm... :P
Csak kár hogy nem 8 ohmos... :?

csüt. júl. 08, 2004 9:21
gyémánt tag

Hozzászólás 
Jó Hangolást kívánok!

Megkövetlek benneteket :oops: . Utána mértem, FFT esetén is rózsazajjal kell mérni, ha egy csatornát használunk és valahányad oktávos átlagolást. Elnézést kérek, mentségemre szolgáljon, hogy eddig nem alkalmaztam ezt a módszert. Időnként nem értettem a rózsaszín-zaj pártiak állásfoglalását, de most már világos: Ők nem két csatornás mérésről írtak/beszéltek (tehát nem A / B adja a mérési eredményt, hanem csak az egyik változó abszolút értéke).

Gilszkilabor

csüt. júl. 08, 2004 7:18
platina tag

Hozzászólás 
subvoice írta:
Melyik Vifa is ez pontosan? Biztosan írtad már, csak olyan nagy ez a topic...

Szerintem SMA ezt rendelte meg:
D27TG-05-06 DOME TWEETER 7 200 Ft
http://avcontrol.hu/vifa/d27tg-05-06.html

csüt. júl. 08, 2004 6:56
gyémánt tag

Hozzászólás 
Na, örülök a Vifa-knak !
Asszem nálam egy kicsit sok ez a 4.3uF...
Majd beszerzek egy 680nF-ost a 1uF helyett,
de amúgy egész jó. Egész jó hfalat lehet építeni olcsón ! :wink:

szer. júl. 07, 2004 18:00
arany tag

Hozzászólás 
Melyik Vifa is ez pontosan? Biztosan írtad már, csak olyan nagy ez a topic...

szer. júl. 07, 2004 17:13
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Mindannyian!

Gyorsan átszereltem a Vifa magasakat, miután megmértem azokat. Méréssel minden rendben, az egyik kicsit magasabban rezonál, de ez nem baj. Szép a kivitelük, jól vannak összerakva, bizalomgerjesztőek.
Rózsazaj, mérés, fülelés.
Igen, ez az, ez egy más világ.
Még újak, tehát kicsit járódniuk kell, de már első megszólalásra is sokkal jobb, tisztább, élvezhetőbb hang.
Szokatlan, hogy még 18kHz-en is jól megy, az eddigiek, a nyomába sem érnek.
Zenehallgatás közben egész sok kis apró zaj, ( jel ) hallható, amit eddig inkább csak sejtettem, hogy van ott valami, most ezt tisztán hallani.
Stabil, szép, sztereó színpad. Nem mozog ide-oda, nem esik szét mint a SAL és nem monós, mint a TVM.
Tényleg színpad, szinte látni, ki hol áll, miközben szépen énekel, zenél.
Meglepő egy olcsó Vifától, hogy ilyen jól szól, ennyiért.
Ott a gyárban tudnak valamit, ami olcsón is jó.
Üdv! SMA

szer. júl. 07, 2004 16:58
arany tag

Hozzászólás 
Gilszkilabor írta:
Igen, arra gondoltam. Csak 2 dB hepe-hupa... De szép álom... :D

Pedig nem lehetetlen, csak "teknika" kérdése. Vifa XT25

szer. júl. 07, 2004 16:11
gyémánt tag

Hozzászólás 
Igen, arra gondoltam. Csak 2 dB hepe-hupa... De szép álom... :D

szer. júl. 07, 2004 16:03
arany tag

Hozzászólás 
Gilszkilabor írta:
Szia subvoice!

>DT-99-é a középtartományban emelkedik... :o

Ez hogyan lehet? Valahol, régebben beszúrtál egy linket a DT99 frekvenciamenetéről. Ott nincs emelekedés. Vagy akkor hogy is van ez?

Gilészkilbor

Ha erre a képre gondolsz, akkor ott látható néhány domb 3-7 kHz között, ezeket ha átlagolod, abból kijön egy ~2 dB-es emelkedés a felette lévő átvitelhez képest. Nem sok, de azért a váltó méretezésénél figyelembe lehet (kell) venni.

szer. júl. 07, 2004 15:55
platina tag

Hozzászólás 
Megígérem, hogy nem írok többet a hangfalaimról. :wink:

szer. júl. 07, 2004 15:27
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szia subvoice!

>DT-99-é a középtartományban emelkedik... :o

Ez hogyan lehet? Valahol, régebben beszúrtál egy linket a DT99 frekvenciamenetéről. Ott nincs emelekedés. Vagy akkor hogy is van ez?

Gilészkilbor

szer. júl. 07, 2004 15:25
arany tag

Hozzászólás 
Gilszkilabor!

A rózsazaj nem baj, mert 1/3 oktávos átlagolással mér, ehhez csak a rózsazaj jó. Ha nem átlagolna, akkor valóban fehérzajjal kellene mérni. A kétcsatornás mérésben is igazad van, de ha élünk a feltételezéssel, hogy a vizsgálni kívánt középtartományban a hangkártya és egy hifi erősítő rendesen viselkedik és "lineáris" az átvitele akkor elhanyagolhatjuk a mérésre gyakorolt hatását. De tény, hogy a korrekt átviteli méréshez az erősítő kimenetét is mérni kellene.

Sőt, még egy rakás dolgot is meg kellene csinálni...

A két magas között az átviteli görbéjükben van elég nagy eltérés, a DT-107-é lineáris, míg a DT-99-é a középtartományban emelkedik. Nekem van DT-107-esem is és az nem sziszeg, pedig "tankönyv váltóval" van váltva (fel is aprítanám tüzifának, ha a centerből sziszegnének a színészek). Jó lenne meghallgatni Kalapur dobozait, mert én már kifogytam az ötletekből.

szer. júl. 07, 2004 15:12
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szia!

Nem értettél meg! Lehet, hogy az erősítőd mindkét kimenetén susogott a zaj, de attól még csak egy csatornás mérést végeztél. Erről árulkodik a Spectra görbéken a "Left Channel" felirat.

Summa, summarum, már tényleg hihetetlen, hogy mennyit szenvedsz ezzel a dobozzal. Emlékeim szerint régebben már más is javasolta a "subvoice" váltót, szinte hihetetlen, hogy az neked nem jó (óriási eltérés nem lehet a két nívós MONACOR magas között...).

Gilszkilabor

szer. júl. 07, 2004 14:45
platina tag

Hozzászólás 
Gilszkilabor írta:
Szia Kalapur!

Nem akarlak elszomorítani, de van egy kis baj a méréseiddel...
Gilszkilabor

Gilszkilabor!

Alapvetően azért mértem, hogy tudjam, mi a hatása, ha valamit változtatok a szűrőn.
Abszolut értékelésre valőszínűleg nem hasznáhatók a méréseim, de szeintem jól láthatók az egyes "beállítások" közötti különbségek .

Ha jól emléxem mindkét csatornán ment ki jel, csak az erősítő balance-át tekertem el egyik oldalra, hogy minél kevesebb legyen a visszaverődő hang a szobában.

Üdv

k

szer. júl. 07, 2004 14:36
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szia Kalapur!

Nem akarlak elszomorítani, de van egy kis baj a méréseiddel. Először is egy kommersz PC mikrofontól ne várd el azt, hogy lineáris legyen. Tehát a méréseid már eleve tartalmazzák a mikrofon hibáit. De ez még talán a kisebb hiba. Nem célszerű rózsaszín zajjal és egy csatornás elrendezéssel mérni. Fehér zajjal kell mérni vagy két csatornásan, de legjobb, ha a kettő együttesen, mert itt FFT a kiértékelés (FFT és rózsaszínzaj eleve 3 dB/oktáv csökkenést eredményez). A lényeg persze a két csatornás mérés. A bal csatornába a hangszóró kapcsaira jutó mérőjel kerüljön (leosztva), a jobb oldalra pedig a mikrofon jele. Az analizátor beállítása pedig nem "Left channel only" hanem "Real Transfer Function (Left / Right)". Lehet, hogy a hangkártyád mikrofon bemenetén mértél, ami esetleg eleve rossz linaritású erősítőt tartalmaz. Ha a mikrofon bemenet mono (sztereónak látszó mono!) és/vagy az előbb említett linearitási hibával rendelkezik, akkor biztosabb, ha a vonal bemeneten mérsz. Ekkor persze kell majd egy mikrofonerősítő is, úgy 20..40 dB erősítéssel (mondhatod: hurrá!). Meg még bla, bla, bla...

Egyszóval: csak körültekintően, óvatosan!

Gilszkilabor

szer. júl. 07, 2004 14:24
platina tag

Hozzászólás 
Laci írta:
Sokan hisznek a Sony-ban de a mai tapasztalat, hogy egyre gagyibb termékeket álít elő. Szerintem bármelyik Onkyo jobb lehet egy Sony cuccnál természetesen azonos árkategóriákat feltételezve. 20k forintot biz megért volna a kütyü. Már csak a doboz majdnem annyi.

Bosszant is, hogy lecsúsztam róla, de már mindegy...

a tegnapi cdcone méréseim eredményét feltettem a tar.hu-ra
http://kep.tar.hu/kalapur/index.phtml?aid=27659126
sajnos a képek lementésekor nem az eredeti nevet adja a képnek, így kicsit nehézkesebb az egyes eredmények összehasonlítása, de a képek alatt ott vannak a mély szűrőjének paraméterei:
A mérések 10uFbipolelko-6,8ohm Zobel tag mellett készültek
A szűrőben csak a tekercset és a párhuzamosan kötött kondi értékét változattam ceteris paribus.

Ami számomra kiderült:
-kell az 1,5mH ahhoz, hogy az a bizonyos 500-1500Hz közötti púp kisimuljon, viszont akkor a 2kH körüli tartomány be van esve, de nem annyira, hogy 3-6kHz között már ne szóljon.
-ha másodrendűvé alakítom és beteszek valamekkora kapacitást párhuzamosan, akkor láthatóan meredekebben vág, viszont továbbra is kell a 1,5mH, mert kevesebb esetén elkezd púposodni 500-1500 között

Esetleg van valakinek ötlete a simításra?

Végkövetkeztetés:
nem tudom 3000Hz-ig lineárisan elengedni a cdcone-t, mert akkor kisebb tekercs kellene, viszont akkor meg emel 500-1500Hz között.
Ha viszont nem megy el 3000Hz ig, akkor a dt107-et kell leengednem 3000 alá, ami azért nem jó, mert nem szereti.

A dt107-et nem mértem még meg, pedig lehet, hogy érdekesebb lenne, mert rájönnék, hogy emel-e valahol, viszont a "mérőműszerem" szerintem nem használható erre a célra.

Hallgatgattam a dt107-et különböző szűrők mellett önmagában. Azt vártam, hogy ha lejjebb engedem akkor jobban sziszeg, és akkor meg lenne a magyarzat, hogy miért teszi: túl le van engedve.
"Sajnos" nem ez teljesült. HA előírás szerint 3000Hz-en 12dB-lel vágom, akkor is sziszeg, ha mélyebben van vágva, akkor is, csak akkor "teltebben", de ez érthető is, hisz lejjebb megy.
Ha magasabban vágnám már valószínűleg nem sziszegne, mivel az sz hangok 3-7kHz-es tartományt fogják át.

Következtetés: vagy rossz a dt107 (pontosabban nekem nem tetszik a hangja) vagy az erősítőm túl gagyi (ez utóbbit tartom valószínűbbnek)

Sajnos az onkyo-ról lecsúsztam, bár az sem feltétlenül győzött volna meg semmiről.
Ha azzal is sziszegett volna még nem biztos hogy a dt107 rossz, viszont ha nem sziszegett volna akkor tutira a SONY erősítő a ludas.

Hát most itt tartok.

próbaképpen el tudnék kérni egy KENWOOD erősítőt, de szerintem csöbörből vödörbe jutnék :D

Annyit még elmondok, hogy szerintem a 6dB-es váltóval szólt eddig a legjobban a cucc, ha a dt107-et 12dB-lel vágom akkor úgy tolódik el a fázis, hogy nagyon lecsökken a tér. Persze még lehet játszogatni a fázissal is, de sajna nem tudom mit merre változtassak, hogy jobb legyen. Úgy gondolom a keresztfreki mozgatása pár tized oktávval nem okoz akkora változást, mint a fázis eltolása, persze ez utóbbihoz lövésem sincs.

Ebben is adjatok tanácsot!

Üdv

k

szer. júl. 07, 2004 12:28
arany tag

Hozzászólás 
Sokan hisznek a Sony-ban de a mai tapasztalat, hogy egyre gagyibb termékeket álít elő. Szerintem bármelyik Onkyo jobb lehet egy Sony cuccnál természetesen azonos árkategóriákat feltételezve. 20k forintot biz megért volna a kütyü. Már csak a doboz majdnem annyi.

szer. júl. 07, 2004 11:38
platina tag

Hozzászólás 
Kalapur írta:
Kedves Laci!
Az onkyo tx 8211-et is ajánlod?
Ez egy rádiós változat.
üdv
k

Saját magamtól idézek :D

Szóval megosztom veletek mert tanulságos.
hétfőn láttam az apróneten egy onkyo sztereo erősítőt (fent nevezett)
hezitáltam, hogy megvegyem-e, mert már van otthon 3 erősítőm (2 sony és egy grundig ami sajna behalt)
Már régóta vágytam egy onkyo-ra, mert az jó. Mondták is, hallottam is szólni, tetszett.
Tegnap estére döntöttem el, hogy megveszem, mikor láttam hogy ez egy viszonylag új modell, új ára 70k a srác pedig 20k-ért árulta, hogy mihamarabb elvigyék tőle.
Hát elvitték előttem. :cry: :(

Remélem meg tudják csinálni a grundigot, mert már csak abban bíom, hogy "megszünteti a sziszegést"

SMA!

A beyma mély (8woofer/p) mellett melyik beyma magasat használtad? Ahogy én nézegettem a honlapjukon a T2010-es és a T2030-as érzékenysége is 95dB. Nem kellett visszafojtanod?

Ja és melyik TVM-et használtad?

üdv

k

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Kalapur szer. júl. 07, 2004 12:33-kor.

szer. júl. 07, 2004 11:30
vas-tag

Hozzászólás 
Sziasztok!
Régebben gyakran olvasgattam a topicot, és jobbára az innen vett infokra támaszkodva építettem a "pici", 170l-es hangfalaimat (videoton 25cm-es mély, videoton közép, westra magas, vidi váltó). Most akarok venni egy technics av erősítöt, úgyhogy ki akarom egészíteni a rendszert 3 kis hangládával, természetesen a legkevesebb pénzből kéne kihoznom a legjobb hangzást. Később ezt egészítené ki még egy subláda elképzelésem szerint. HA tudnátok adni vmi jó tanácsot nagyon megköszönném.
Curgan

Ui. a hi-fi erősítőm technics su-x933, szobaméret kb 30nm, belmagasság 2,6m.

szer. júl. 07, 2004 10:59
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Mindannyian!

Jól szól a TVM-és a Beyma, de a magas csak 89dB-t nyom ténylegesen, a Beyma 92dB-t, ezért cserélem most át Vifa magasra a TVM-et.
Ez az "eső-jellegű" átvitel azonban nagyon civilizált hangot ad. Előtte a Beyma magas volt benn, az sokkal nagyobbat szólt, tulajdonképpen az volt az igazi, mert passzolt az érzékenysége a mélyhez. Széles nagy teret adott, a TVM kicsit "hátrábbról szól", e-miatt kevésnek tűnik a magasa, viszont sokkal nyugodtabb az egész hangzás.
Nem sziszeg! Kalapur Neked talán ez jó lenne?! :)

Végre!
Most reggel hozta a postás a Vifa-hangszóróimat, csak éppen van dolgozni való is, tehát csak később tudom átszerelni és hallgatni.
Kicsit izgatott vagyok, de nem remegnek a lábaim. :)
Valószínűleg alakítani kell a hangváltót, mert a Vifa 6 Ohm-os, nem egészen passzol a 8 Ohm-os váltóhoz.
Erre is készültem, remélem az optimizmusom is segít. :)
Üdv! SMA

szer. júl. 07, 2004 8:58
arany tag

Hozzászólás 
Cortez írta:
Nah, csak megírom, hogy én is kipróbáltam a módosítást.
Nálam a hváltó most:
magas előtt 4.3uF (3.3uF Visaton MKP + 1uF MKT)
mélyeknél 0.68mH + zobel (22uF fólia + 3.3R)
Az eredmény nem rossz, bár mintha nem lenne mindig egyértelmű a javulás.
Még csak összedobtam, sokat nem hallgattam, de azért jobbnak tűnik így elsőre !
Meg talán mintha nem annyira lehetne hajtani nagyobb hangerőn.
De azért majd még játszom vele. :wink:

Ha tudod, egy 0,82-es tekerccsel is meg lehetne próbálni a mély előtt. Mondjuk nálad a dóm jobban van terhelve (nálam van egy ~6 dB-s feszosztó), az könnyen lehet, hogy a 4 uF már sok neki nagyobb hangerőn.

szer. júl. 07, 2004 8:45
platina tag

Hozzászólás 
Laci írta:
Az a Sony erősítő szerintem nagymértékben rányomja bélyegét a sziszegés jelenlétére. Próbáld ki valami mással mondjuk egy NAD vagy ROTEL Vagy DENON Vagy ONKYO Sony nem való tesztelésre.

Kedves Laci!
Az onkyo tx 8211-et is ajánlod?
Ez egy rádiós változat.
üdv
k

kedd júl. 06, 2004 21:56
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nah, csak megírom, hogy én is kipróbáltam a módosítást.
Nálam a hváltó most:
magas előtt 4.3uF (3.3uF Visaton MKP + 1uF MKT)
mélyeknél 0.68mH + zobel (22uF fólia + 3.3R)
Az eredmény nem rossz, bár mintha nem lenne mindig egyértelmű a javulás.
Még csak összedobtam, sokat nem hallgattam, de azért jobbnak tűnik így elsőre !
Meg talán mintha nem annyira lehetne hajtani nagyobb hangerőn.
De azért majd még játszom vele. :wink:

kedd júl. 06, 2004 21:42
arany tag

Hozzászólás 
Az a Sony erősítő szerintem nagymértékben rányomja bélyegét a sziszegés jelenlétére. Próbáld ki valami mással mondjuk egy NAD vagy ROTEL Vagy DENON Vagy ONKYO Sony nem való tesztelésre.

kedd júl. 06, 2004 21:40
platina tag

Hozzászólás 
SMA írta:
Kedves Kalapur és Többiek!

A műsoranyag az sziszeghet, pláne, ha ismeretlen MP3-ról lett CD-re átírva, ismeretlen átviteli minőségű áramkörökön keresztül. A műsorjelnek biztosan nem egyenletes a frekvenciamenete.

Üdv! SMA

SMA!
Ebben igazad van, viszont nem csak mp3-ból kicsomqagolt anyagot hallgattam, eredeti (még csak nem is másolt) cd-kkel is sziszeg, bár nem mindegyiknél annyira zavaró.

Kipróbáltam a magasat külön is, úgy is sziszeg. Csupaszon még nem próbáltam majd holnap.

Megcsináltam a magas szűrőt 12dB-esre, betettem 0,82mH-t párhuzamosan. Hát a tere igencsak összement.

A maradék időmet a cdcone különböző szűréseivel töltöttem, majd megosztom az eredményeket, ha érdekel valakit, bár valószínűleg én tapasztalati úton jutottam el oda, ahová Ti (elsősorban Subvoice) elméleti síkon.

Az egészben a legérdekesebb mozzanat az volt amikor a tekercsből kivettem a vasmagot és közben hallottam ahogy magasabbra megy a mély (jól hallható volt, mert csak az volt bekötve).

Egyelőre ennyi

üdv

k

kedd júl. 06, 2004 21:13
arany tag

Hozzászólás 
SMA!

SMA írta:
Kicsit járattam a műszereimet és megmértem a Beyma-TVM hangsugárzó impedanciamenetét és fázismenetét.
Az impedanciamenet igen egyenletes, csak a rezonancia táján van a két púp, kb.58Hz-en és 27Hz-en. Ebből a kettő közé adódik az alsó határfreki kb. 40Hz-re, ez jó. Elég pontosan számoltam annakidején. :)
A púpok kb. 3-szoros méretűek, tehát nem kiugróan nagyok.
A felsőbb tartományokban végig(!) 20%-on belüli az impedanciamenet-eltérése a névlegestől, igen jó érték.
A fázisátvitel a mélyben persze, a reflex-hatás miatt, 40-60 fok eltérést ad, de feljebb kb.10-15 fokon belüli!
A hangváltó és a "Zobelizátor" jól lett számolva, mérve.
Ha megjön végre a Vifa magas, ismét méricskélek, remélem csak jobb lesz. :)
Üdv! SMA

És hogy szól :?:

kedd júl. 06, 2004 19:26
gyémánt tag

Hozzászólás 

A műsoranyag az sziszeghet, pláne, ha ismeretlen MP3-ról lett CD-re átírva, ismeretlen átviteli minőségű áramkörökön keresztül. A műsorjelnek biztosan nem egyenletes a frekvenciamenete.

Más:
Kicsit járattam a műszereimet és megmértem a Beyma-TVM hangsugárzó impedanciamenetét és fázismenetét.
Az impedanciamenet igen egyenletes, csak a rezonancia táján van a két púp, kb.58Hz-en és 27Hz-en. Ebből a kettő közé adódik az alsó határfreki kb. 40Hz-re, ez jó. Elég pontosan számoltam annakidején. :)
A púpok kb. 3-szoros méretűek, tehát nem kiugróan nagyok.
A felsőbb tartományokban végig(!) 20%-on belüli az impedanciamenet-eltérése a névlegestől, igen jó érték.
A fázisátvitel a mélyben persze, a reflex-hatás miatt, 40-60 fok eltérést ad, de feljebb kb.10-15 fokon belüli!
A hangváltó és a "Zobelizátor" jól lett számolva, mérve.
Ha megjön végre a Vifa magas, ismét méricskélek, remélem csak jobb lesz. :)
Üdv! SMA

kedd júl. 06, 2004 16:51
arany tag

Hozzászólás 
A 4 uF biztosan kevés a DT-107-hez, így a 2,5-5 kHz-es tartományodban van egy 2-3 dB-s lyuk, amitől kicsit loudnesses a hang és a sziszegés is ebben az esetben normális. Ha itt is rendes amplitúdóval fog szólni a hang, akkor sokkal jobb tere lesz a dobozaidnak. A saját példámon tanúsíthatom, a mostani felállásban kb. 4 méterrel lóg túl a színpad a szobán. A cdcone elé ha azt a váltót tetted, mint én már nem annyira pofázik bele a középmagas tartományba. Persze lehetne oda is 12 dB-s váltót tenni, csak akkor nagyobb tekercs is kell... (ez a neverending story)

kedd júl. 06, 2004 16:21
platina tag

Hozzászólás 
Kedves Subvoice és Mindenki!

A fázisproblémát azért kérdezem, mert jelenleg is már elég jól szól, jó tere van bár nem az igazi, nem olyan hogy hanyattvágjam magam, de azért jó.
Ha változtatok a magas szűrőjén akkor tutira fáziseltolódás lesz, amitől lehet hogy megtáltosodik, de az is lehet, hogy teljesen rossz lesz.
Mindegy próbálkozom, aztán meglátjuk.
A feszosztót már összeraktam. Mint ítam teljesen olyan a váltóm mint a tied (najó paramétereiben nem teljesen, de felépítésében igen.)

Mivel minden jelforrással csinálja a sziszegést, a hangkártyát kizárhatjuk.
(Egyébként tegnap hallgattam ugyanazt a zenét cd-ről és számítógépről ide-oda kapcsolgatva, és a számítógépről jövő jel teltebb volt :shock:, persze hozzátartozik, hogy a cd-n lévő anyag ugyanabból az mp3-ból lett kitcsomagolva mint ami a számítógépen ment, de így végül is a forrásanyag elvileg ugyanaz volt)
Mindkettő sziszegett :?

Az igazi az lenne, ha lenne egy etalon hagszóróm amihez viszonyítani tudnék, legalább a lelkem megnyugodna, ha az is sziszegne. Legfeljebb kiderülne, hogy csak a fülem nem bírja az éles hangokat.

Egyébként lehet, hogy az eddigi gyatra hangsugárzóim miatt szokott hozzá a fülem az éles hangok hiányához, de ennek kis esélyt adok, mert az élőbeszédben nem zavarnak az sz-ek s-ek :D

Az az érzésem mintha nem lenne csillapítva a szerencsétlen dt107 rendesen. Elvileg a ferrofluid ezt a célt szolgálja benne, de nem szedném szét, hogy megnézzem van-e benne. Az is lehet, hogy a cdkón butáskodik és a magastartományba is belepofázik. Végül is elmegy 6kHz-ig.
Ezért is akartam 12dB-es váltót építeni, hogy:
-a cédékón kussoljon el a magastartományban
-a dt107 legyen védve a mélyhangoktól

Csupa kompromisszum

Üdv

k

kedd júl. 06, 2004 16:01
arany tag

Hozzászólás 
Kalapur írta:
Igazából a környezetemben minden hangszóró sziszeg, ha csak arra figyelek

Nem lehet, hogy az eddigi hangsugárzóid gyatra magastartománya miatt elszoktál a rendes magasoktól és ezért tűnik sziszegősnek minden doboz? Egy jó fejhallgató referenciaként sokat segíthetne neked is...

kedd júl. 06, 2004 13:11
arany tag

Hozzászólás 
Kalapur írta:
Alakulnak a dolgok. Hát azt nem tudom mennyire ultralineáris a dt107 átvitele.

A Monacor saját mérése és az ilmag.de mérései szerint is az (én az ilmag-os frekimenettel szimuláltam).

Kalapur írta:
Ha 5-6uF-ot teszek a dt107 elé (elsőrendű 6dB) az ekvivalens azzal, hogy 4uF és 0,82mH-t teszek elé (másodrendű 12dB) legalábbis a kersztfrekit tekintve :?:
Nem okoz ez fázisanomáliákat?

Okozhat bármelyik fázisproblémákat, a baj az, hogy nem ismerjük a hangszórók fázismenetét (ehhez már valóban nagyon pontos mérő rendszer kell, az a gagyi, ami nekünk van ehhez kevés), ezért szimulálni csak a keresztezési freki tekintetében lehet. Az általam írt elsőrendű és másodrendű váltó is 2,5 kHz-en lesz -6 dB-n, de a másodrendű másképpen tolja a fázist. Mindkettőt érdemes kipróbálni, az egyik talán jó lesz. A dóm polaritásával is érdemes játszani. Ez így összesen négyféle kombináció, mind a négy esetben radikálisan eltérő fázisviszonyokkal, úgyhogy jó eséllyel valamelyiknél sikerülhet nagyjából azonos fázisban keresztezni a hangszórókat.

Javaslom, hogy amit írtam feszosztót is rakd össze, a saját tapasztalataim szerint hatásosabban nyomja el a magasakat, mint egy szingli ellenállás és bónuszként a magas impedancia menetén is simít egy keveset.

A sziszegést még mindig nem tudom, mi okozhatja, még ha csak alsókategóriás is az a Sony, akkor sem kellene ilyen csúfságot produkálnia. Eddig még csak sziszegős hangkártyával találkoztam (alaplapi SB16), sziszegős erősítővel még gagyi PC speakerekben sem.

kedd júl. 06, 2004 13:07
platina tag

Hozzászólás 
SMA írta:

Ha tudod mérni a hangsugárzót, ( Mivel?! Hogyan?! )

Üdv! SMA

Kedves SMA!

A mérést természetesen minden hangszínezés nélkül csináltam, az erősítőn van egy "direct xxxxxx" nevű gomb, ami kiiktatja még a balance-t is.
A mérést továbbá rózsazajjal készítettem a SpecrtaLAB nevű szoftverrel és egy monitorra szerelhető kis gagyi mikrofonnal ~1méterre a hangfaltól.

Az erősítőt közvetlenül (hangfal nélkül) nem tudom, hogy tudnám megmérni.

Szerintem a magassugárzó sziszeg. Igazából a környezetemben minden hangszóró sziszeg, ha csak arra figyelek, de a cdcone-dt107-es konstrukciónál nagyon zavaró.

üdv

k

kedd júl. 06, 2004 12:27
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 10034 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155 ... 201  Következő