|
Szerző |
Üzenet |
dokigyg
arany tag
|
Gilszkilabor!
Aztat jól elnéztem
|
hétf. júl. 26, 2004 22:12 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Jó Fórumot!
Doki írta:
>...ha a 0,38-at vesszük 1x-resnek,akkor a 75l kéne...
Igaz, már lecsengett a téma firtatása, de csak a teljesség kedvéért: A szóban forgó B4 módban a Vas/Vb hányadosa 1,41, tehát a fentebb említett 53 liter az optimális, mert Vb=Vas/1,41=75/1,41=53 liter. Az 1-es szorzó az Fs=F3=Fb esetére igaz.
lac(d) írta:
>...Van-e koztetek valaki, aki merte az MNC barmelyik hangszorojat...
Nézd csak: 2004 Júl. 04 10:36 hozzászólás.
Más (kalapur figyelj!): Most telgrafáltam Üllőre, azt mondta a fickó, hogy a Beyma cégnél egy hónap szabira megy mindenki. Szeptemberben remélhetőleg ismét lesz 8woofer/P. Te írtad:
>...Én arra a következtetésre jutottam, hogy érdemes inkább több pénzt rászánni egy hangdoboz építésére, viszont azt nagyon körültekintően megtervezni és kivitelezni...
Hajszálpontosan erre jutottam én is. Hátam mögött a projekt-1..projekt-4, de má' (m)elegem van. Jöjjön hát a Beyma+Monacor. Ezt már a végleges dobozomnak szeretném, ha egyáltalán létezik olyan. Különben modelleztem az SPP-225 mélyet is. A WinISD szerint az optimális doboz 20 liter körüli, ellenben a Beyma 60 literével. Tehát nekem emiatt is marad az eredeti (Beyma) elképzelésem, nem lett volna gond az, ha az SPP drágább 2000 Ft-al...
További Jó Fórumot Kívánok Mindenkinek!
Gilszkilabor
|
hétf. júl. 26, 2004 9:47 |
|
|
gravir
platina tag
|
Ennyire nem vagyok benne a hangfalépítésben (ezelött 5-8 évvel építettem utoljára, de akkor nagyokat ), hogy azt sem tudom, hogy most már lehet külön tekercset kapni...
Találtam itthon egy pár orion LB1021-es hangszótót is, szóval bővült a subláda variációs lehetősége.
Csináltam is moindjárt egy tesztet ugyanabban a videoton ládában:
A cdcone talán egy kicsit jobb mint az eredeti videoton a legrosszabb az orion volt, bár annak valószínűleg nyitott láda kéne.
|
hétf. júl. 26, 2004 8:23 |
|
|
subvoice
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 370 Tartózkodási hely: Budapest
|
gravir:
Nincsen fölösleges tekercsem, csak 2 db Monacorost rendeltem. Vagy rendelsz a dómmal együtt és akkor egyszerre érkeznek meg, vagy állítólag a Tranzi-store-ban lehet "raktárról" kapni tekercseket is (mondjuk azt nem tudom, mennyit mernek kérni érte). Külön középsugárzó szerintem nem kell hozzá. Ha gondolod, valamikor összehozhatunk egy meghallgatást nálam, hogy halljad, neked megfelelő-e a cdcone+DT-99 kombó.
lac:
Az M'N'C oldalán megadott adatokkal nem nagyon érdemes foglalkozni. Én nem tartom akkora bajnak, hogy ilyen hangszórók is jelen vannak a piacon, elkezdeni az egészet, kísérletezni megfelelőek. A cdcone T/S paramétereit én nem mértem, a honlapomon olvashatod a spekulációmat arról, hogy ez szerintem melyik gyártótól származik. Mivel én amúgy is zárt dobozt akartam építeni, nem voltak annyira kritikusak a paraméterek. Mély, mélyközép felhasználásra ezek a hangszórók nem olyan rosszak (persze itt is kísérletezni kell, ki kell fogni), de a magassugárzóra mindenképpen érdemes többet költeni. Őszintén szólva már nem tartom annyira fontosnak a T/S paramétereket, számomra sokkal fontosabb a frekvencia átvitel, impulzus válasz, torzítás, stb.
|
hétf. júl. 26, 2004 7:39 |
|
|
zoli12
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 31, 2004 17:24 Hozzászólások: 400 Tartózkodási hely: Szolnok
|
szia lac d !
van egy jó hírem a számodra ! a triangle hangszórókat (dobozokat) az audio tuning forgalmazza. azt nem tudom hogy a kiteket (több is van) teljes kiszerelésben , vagy külön darabokban is meglehet e venni ! szerintem érdeklődjél a cégnél ! esetleg ha kitekben gondolkodsz nézz szét a visaton honlapján is , sok érdekes dolgot találsz ott is , vagy a monacor forgalmazónál . ezeket azért írtam mert ezekből a hangszórókból sok megépített hangdobozt találsz a neten! ja és a vifákat is nézd meg ennek is van hazai forgalmazója , és a magas sugárzói hazai viszonyok közt verhetetlenek (árban). vifából is találsz egy csomó megépített kitet . nézz szét jól , nekapkodd el a dolgot! egy pár jó oldal a kit építéshez!
http://www.audiotuning.hu
http://www.visaton.de
http://www.avcontrol.hu
http://www.audiocomponents.nl
http://www.zelfbouwluidsprekers.nl/
üdv!
|
hétf. júl. 26, 2004 6:38 |
|
|
lac(d)
ezüst tag
|
Sziasztok!
Kalapur: Koszonom valaszod. Sok dologban egyetertek Veled. Irtam is, hogy nem tartom valami jo dolognak, hogy a piacon jelen vannak somogyi es MNC hangszorok. Miutan a legelsot hallottam (meg evekkel ezelott) sokaig mindenkit lebeszeltem rola/roluk...
De: miota bekoszontott az a korszak, hogy az emberek MP3-at hallgatnak es 15eFt-ert vesznek DVD lejatszot (en is megtettem mar) valamennyit engedtem a velemneybool es tobb somogyis dobozt is epitettem. En is ugy gondolom, mint Te. Elfogadhatooak a dobozok, de semmikeppen sem abszolut jok. De haat ezt nem is varjuk toluk.
Igazad van a gyartasi szorasban is. Kinaban nem mindig ugyanoda, ugyanugy, ugyanazzal a ragasztoval ragasztjak a nem mindig ugyanolyan membrant..
Viszont a nem valodi Thiele-Small parameterek kozzetetelevel meg csak az MNC-nel talalkoztam...(ekkora szoras nem lehet, es amugy fizikailag sem stimmelnek, pl Cms-Vas, egy "lagy" hanszoronak hogy lehet olyan kis Vas-e )
Mind1...MAr elkeszultek a dobozok, amik ugyan nem jok, de elfogadhatook es meg igy is jobbak, mint mondjuk egy "papirdobozos" Jamo, vagy barmi, ami 13mm-es pozdorjaban van es mondjuk egy zsebradio hangszoroja van benne magassugarzokent es pl 2db bipolaris elko a hangvaltoo
Inkabb csak azert erdeklodtem, hogy egyeztessem eredmenyeimet. De szet fogok nezni az MNC foruman, meg olvasom majd szepen a topicot is, ahogy lesz idom.
Egyebkent jo lenne egy olyan adatbazis, ami tartalmazza az ilyesmi hangszorok Thiele-Small parametereit (mondjuk egy jo meres eredmenyeit), hogy aki ilyen dobozt akar, az legalabb valos adatokkal kezdjen szamolni. Persze ezt ingyen soha senki nem fogja megcsinalni..
Lenne viszont most egy ujabb kerdesem: Regebben (8-10 eve) volt egy Kft Budapesten, ahol be lehetett szerezni Triangle hangszorokat es kit-eket. Sajnos a weblapjuk mar regen nem uzemel, es akarhogy kerestem, nem talaltam nyomukat sem. De meg Europaban sem talatam olyan helyet (mar neten) ahol tudnek Triangle hangszorot venni.
Nem tudja valameyikotok, hogy lehet-e meg valahol venni ezekbool a kivalo hangszorokbool ?
Udv:
Laci
|
hétf. júl. 26, 2004 1:04 |
|
|
gravir
platina tag
|
Túl nagy dobozt nem szeretnék csinálni, inkább menjen egy kicsit fölfelé a freki.
DT-99-es magasakat rendelek, cdcone-okkal párban leszenek, illetve majd a hangzástól függően lehet, hogy bent maradnak az eredeti videoton közepek is.
Márcsak hangváltót kell csinálnom..subvoice: nincs két felesleges tekercsed hozzá?
|
vas. júl. 25, 2004 20:17 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves gravir és Többiek!
Kidobni nem szabad, pláne, ha jó az állapotuk.
Adatait nem tudom, honnan lehetne megtudni, esetleg itt is volt/van valakinek ilyen és akkor lehet vele kezdeni valamit.
30cm-es mérettel lehetne házi-mozihoz szubbasszust készíteni, ha ott lent, 20-80Hz között még tud működni a hangszóró.
Gyanítom, hogy zárt dobozban érezné jól magát, ahhoz viszont jó nagy láda kell azért, hogy legyen mélyhangja.
Ha van egy kb. 100l-es doboz, azzal már lehet próbát tenni.
Milyen magasat akarsz rendelni?
Mihez?
Előre meg kell határozni, hogy mit akar az ember?!
Utána minden elérhető információt be kell gyűjteni a leendő kostrukcióról, kivitelről és persze, a hangszórókról!
Vakon belevágni egy hangsugárzó építésébe az olyan, mint egy éjsötét szobában kergetni egy fekete macskát.
Muszáj valamennyire az idevágó "szakirodalmat" is tanulmányozni, nehogy átverjenek minket, illetve hogy világítsuk be azt a sötét szobát.
Ha már látunk, az nagy előny!
Olyan hangszórókkal érdemes foglalkozni, amit már sokan kipróbáltak, gyártók(!) és jónak tartanak, utánépítők(!). Érdemes elmenni néhány építgető "amatőrhöz" és meghallgatni a cuccukat, még akkor is, ha az nagyon szerény. Ebből is lehet tanulni.
Ez a nagy meleg nem tesz jót a hangszóróknak sem, óvatosan hajsuk azokat.
Üdv! SMA
|
vas. júl. 25, 2004 15:47 |
|
|
gravir
platina tag
|
Van itthon két (a tipusát már nem tudom) pirosszegélyes 30cm-es somogyis hangszóró, valamint szükségem lenne egy mélyládára házimozirendszerhez.
Ezekkel érdemes játszani?
Korábban egy nissan micra teljes hátsó csomagterét kitöltő dobozban szolgáltak az árukanak megfelelő minőségben.
Igazából nem tudom mit kezdjek velük nem vagyok biztos benne, hogy érdemes dobozt csinálni hozzájuk vagy szobába házimozihoz jók lesznek?
Ilyenkor bánja meg az ember, hogy régen nem gondolkodott hanem bement a boltba és vett valamit olcsón...De kidobni nincs szivem őket.
Más kéthete bementem Kaposváron a pikkhez, hogy rendelek monacor magasat akkor azt mondta a csaj, hogy majd menjek vissza egy hét múlva, akkor tudok majd rendelni.....Na mindegy, majd hétfőn megrendelem őket, egyébként beraktam a mnc mélyeket a videoton ládába, edig nem nyűgözött le a hangjával, igaz az eredeti hangváltó van benne.
|
vas. júl. 25, 2004 13:23 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves dokigyg és Többiek!
Menjünk sorban:
Igen, jobb lenne a 8Woofer/P Beyma mélynek a 75l-es doboz, akkor elérhető a 35Hz-es alsó határfreki. DE! Romlik a Qtc-értéke és "üt a basszus", ezt pedig nem akartam.
Nekem "csak" 50l-es a dobozom, tehát az alsó határfreki valahol 40Hz-táján alakul.
Mértem persze, mértem, de nem egészen egyértelmű!
Nagyjából 42-43Hz-re adódik, ha pontosak a műszereim, illetve a hangolás. Ez jó eredmény egy 50l-es doboztól, többet/jobbat nem is lehet elvárni.
A képletek a számításokhoz jók, de nagyon sok a váltózó paraméter és ez igen nehézzé, bonyolultá teszi a számításokat és a méréseket is.
Valóban, Én is tapasztaltam, hogy a 20cm az egyrészt nagy, másrészt kicsi a megfelelő hangsugárzáshoz, mélyhangszónak-mélyközépnek.
Kompromisszum, ez a leginkább kifizetődő konstrukció, amivel otthon is lehet boldogulni. Méretéhez képest viszonylag olcsó a 20cm-es mélyhangszóró.
Nehezen érthető, hogy a többi miért problémásabb? - azért, mert a kisebb mély nem elég dögös, a nagyobb pedig már színezett hangú, vagy kiemel, szóval van vele baj.
Beszéd-ének visszaadására a legjobb méretűek a 16cm átmérőjű hangszórók.
Ezeknek a legnyugodtabb az átvitelük, pláne a jó minőségűeknek, jobban válthatóak, valamiért jobban "illeszkednek" a levegőhöz. ( Jó megállapítás mi?! )
Így van, ha szétnézünk a hangsugárzók piacán, akkor a legtöbb hangsugárzóban a 16cm-es mély-közép jószágokat látjuk viszont és nem csak anyagi oka van ennek.
Ez egy jó méret, jó az átvitele, jó a sugárzási-ellenállása, az adott frekvencia-tartományban, jó minőségben, viszonylag olcsón kivitelezhető és a doboz is jól építhető. Egyszerűbb hangváltó elég, kevesebb, tehát olcsóbb alkatrészekből megépíthető.
A végeredmény pedig néha igen jó, nagyon sok cégnek ezzel a mérettel sikerült igen jó hangzású hangsugárzót produkálnia.
Azt azért ne várjuk el a 16cm-től, hogy falbontó mélyeket fog sugárzozni, azt nem. Erre a 20cm sem elég.
Kompromisszum ez is.
Akkor jobb lenne a háromutas-rendszer?
Igen, csak az nagyságrenddel drágább!
Ez tart vissza sokakat és engem is a háromutas kiviteltől.
Egy pár jóminőségű háromutas annyiba kerül, mint két-pár jó kétutas legalább, vagy többe.
Miért sikeresek mégis a SAL és az MNC hangszórók?
Azért, mert olcsók, de ez a legnagyobb erényük.
Üdv! SMA
|
vas. júl. 25, 2004 10:33 |
|
|
Kalapur
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 744 Tartózkodási hely: Budapest
|
lac(d) írta: Sziasztok!
Sajnos a legtobbrool mar ranezesre latszik, hogy vagy rosszul mertek, vagy egyszeruen kitalaltak. Laci
Kedves Laci!
Bár nem régóta foglalkozom a témával, és nem is vagyok nagy szakértője, viszont némi tapasztalatom van.
Egy biztos xarból nem lehet várat építeni. Ez vonatkozik elsősorban a somogyi hangsugárzóira de az MNC-kre is.
Megadott paramétereik általában elég szűkösek, ráadásul az a kevés amit megadnak sem fedi a valóságot, inkább marketing célokat szolgálnak.
Gondolok itt arra, hogy somogyi honlapján előszeretettel alkalmazzák a HI-FI és az audiofil (SBX-sorozat ) jelzőket, ami szerintem enyhén szólva túlzás.
Én arra a következtetésre jutottam, hogy érdemes inkább több pénzt rászánni egy hangdoboz építésére, viszont azt nagyon körültekintően megtervezni és kivitelezni.
Sajnos az olcsó hangsugárzók csak abszolut értelemben olcsók, ha "teljesítményükkel" vetjük össze, már nem is annyira azok, gondolok itt arra, hogy különböző nyavajáikat utólag kell púderezni (hangváltó egyre bonyolultabb lesz), ami többe kerülhet, mint ha korábban egy minőségibb sugárzóba fektettél volna pénzt.
Az MNC-k paramétereit talán Subvoice kolléga ismeri a legjobban, de ő is inkább csak a cd-cone 20 centisét, amit én is ismerek. Ennek szvsz az a baja, hogy (ha jól emléxem) 1,5-5kHz között emel vagy 5 dB-t, ezért már alacsonayabban meg kell vágni. Subvoice és most már én is 1,5 mH-t kötöttünk elé, ami ~800Hz-es vágási frekit jelent, de mivel ezután jön a hangszóró saját kiemelése, a gyakorlatban ez olyan 3kHz-et jelent.
Subvoice egyébként nemsokára épít egy jó mérőműszert (3-4hét múlva érkezik hozzá a mérőkapszula) és akkor korrkt méréseket is tud majd végezni. Sokat ír az MNC fórumába is, érdemes ott is körülnézned, ha az MNC-k érdekelnek.
Ha sok időd van olvasd végig az egész topicot, mert sok ember osztja meg jó és kevésbé jó tapasztalatát. Ami számomra leszűrődött, hogy olcsó húsnak híg a leve, viszont olcsó hangszórókon is lehet sokat tanulni, ahogy én is tettem. Az olcsó hangsugárzóknak az is alapvetően a baja, hogy nem csak alapból tudnak kevesebbet, mint minőségibb társaik, hanem sokkal kevésbé megbízhatóak a paraméterek. Sokkal nagyobb a minőségi szórás, vagyis adott típusból is "ki kell fogni" a jót.
Olcsó hangsugárzóból szerintem legfeljebb kielégítő eredményt tudsz kihozni, "meglepően jót" nem.
Pl egy minihifihez építettem egy sbx1320 és egy dtf801 kétutas konstrukciót, ami lényegesen jobb, mint az eredetiek, de azért a hifitől még messze vannak.
Nem tudom segítettem-e, remélem igen
Üdv
k
|
vas. júl. 25, 2004 7:39 |
|
|
lac(d)
ezüst tag
|
Sziasztok!
Mostanaban kezdtem el forumot olvasni, pedig mar eleg oreg (24) vagyok. Sajnos eleg sok idot el tudok vele tolteni. Persze szerencse is, mert sok hasonlo erdeklodesu ertelmes ember tarsasaga van itt jelen.
Igazabool nem biztos, hogy hosszutavon be tudok kapcsoldni, de megis szeretnek most toletek kerdezni vmit.
A kerdesem az MNC hangszorokra vonatkozik.
Elorebocsatom, hogy nem tartom helyesnek az ehhez hasonlo markak piaci megjeleneset. Most nem reszletezem, de pl. amirool mar itt is volt szo, a megadott Thiele-Small parameterek....
Sajnos a legtobbrool mar ranezesre latszik, hogy vagy rosszul mertek, vagy egyszeruen kitalaltak. ..Nna raterek a lenyegre
Epiteni szerettem volna egy alacsony koltsegvetesu hazimozi rendszert.
Gondoltam egyet. Adott volt egy Sony melysugarzo, amihez mar epitettem is regebben dobozt..
Valasztottam az MNC-k kozul 13cm-es CDcone-t..Hazahoztam egy parat elkezdtem meghallgatni zart dobozban..szornyu volt...Aztan elkezdtem merni...
Itthon merek (sajnos nincs profi merorendszerem) sajat kepleteket es mind a konstans aramu , mind a konstans feszultsegu meresi elrendezest hasznalom, valamint atlagolast vagy 3-bool. (Most nincsenek itt az eredmenyek, kesobb kozzeteszem ha szukseges)
Aztan felretettem a CDcone-t.
Elmentem a boltba, vettem 2 Sunflowert. Mertem. Persze ez is messze volt a kozolttol, de mar kezelheto (viszonylag) ertelmes hangszoronak tunt. Ugyhogy itt megalltam. Beraktram oket 2 nagyobb zart front dobozba, meg ket kisebbe. Elfogadhatonak tartom a hangdobozokat.
A kerdesem viszont a kovetkezo. Van-e koztetek valaki, aki merte az MNC barmelyik hangszorojat, akar otthon, akar valami merorendszerrel ?
Kivancsi lennek, hogy milyen eredmenyek szulettek. Vagy erdekelne, hogy kesz dobozokat esetleg mertetek-e ?
Udv:
Laci
|
vas. júl. 25, 2004 1:20 |
|
|
dokigyg
arany tag
|
Kedves SMA és Mindenki!
Az ábra(101-es) szerintem vagy hibás(egy hajszálnyit)az szerint a 0,38-as qts-nek az alfája sacc 1,3,vagy a táblázatban megadott 0,38-as qts-re nem stimmel az 1x-es szorzás,vagy én nem értelmezek jól valamit...
Egyébként a kompromisszum kérdésében nagyon is egyetérhetünk,a kérdés az volt(Gilszkilabor),hogy ki mennyire tartja fontosnak azt a g.delayt,erre végülis az a válasz,hogy kb.: ugyanolyan fontos,mint a többi sok más paraméter,attól függ,hogy ki hogyan közelít bizonyos dolgokhoz.Nálam a lényeg a viszonylag mély hang,de csak ha ezt kellően gyorsan teszi.A zárt dobozok volnának jók ,csak sajna ahhoz nemigen van elérhető árú hangszóró fejlesztve(már amivel jó mélyre le lehet menni).Véleményem szerint kevés kivétellel 20centis hangszórók nem nagyon alkalmasak 2utas dobozba (tudom,most sokan megköveznek),abban látom az elsődleges problémát,hogy ezeknek a frekimenet (iránykarakterisztika) úgy 1,5kHz felett igen cirkalmatos a geometriai méreteiből adódóan,ezért a xfrekit le kellene engedni ide,csakhát ehhez találjunk magasat. A másik ok,hogy a mozgó tömeg viszonylag nagy,ami szintén a magassal való találkozáskor vet fel egy kis problémát.Viszont tudom jobb a mélye,mint hasonló kisebb kollégájának,nagyobb az érzékenysége,ezért jobban illik a magashoz...Sorolhatnám,de mint irtam:kinek a pap,kinek a papné.
De látom,azért te is kisebb dobozba(53l)teszed,ha a 0,38-at vesszük 1x-resnek,akkor a 75l kéne(elmélet szerint),35Hz-re hangolva.De hát ha így szól jól
Üdv Doki!
|
szomb. júl. 24, 2004 18:54 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Igen, az elmélet szerint elég nagy a "szabadságfok".
Viszont némileg egymásnak ellentmondóak a paraméterek, mivel szem előtt kell tartani a Qb~7 értéket. Másképpen, a doboz és a hangszóró együttes "jósági tényezője" a Qtc = 0,7 táján legyen. Így kaphatunk maximálisan lapos, egyenletes átvitelt.
Nehéz jó kompromisszumot találni.
Reflex-doboznál sok paraméternek kell(ene) passzolnia egymáshoz és a hangszóróhoz.
Az összes adat csak közelítőleg stimmel, bejáratás után lehet csak pontosítani, jól eltalálni a behangolást.
Elég nehezen értelmezhető a Klinger-könyv ábrája az Fb, Fs, h és "Alfa" paramétereket illetően.
Szerencsés választás a Qb4-mód, pláne a Beyma 8Woofer/P-hangszóróhoz, mert a Qts-paramétere pont 0,38 és "egyszerű" a méretezés.
Tulajdonképpen ezek az adatok, amik ott az 5. sorban is vannak, pontosan a "hagyományos" méretezésnek felelnek meg.
Ez az, ami a leginkább "sikerül", a többivel több-kevesebb macera van.
Üdv! SMA
|
szomb. júl. 24, 2004 10:46 |
|
|
dokigyg
arany tag
|
Kedves SMA és Mindenki!
Az említett hangszóró(m) ebbe a kategóriába tartozik:Idézet a Klinger bibliából 120old."5-9,müködési modok esetében az f3 határfrekvencia azonos,vagy alacsonyabb,mint a hangszóró fs saját frekvenciája,f3/fs=<1.A dobozt olyan frekvenciára kell alakitani,mely azonos,vagy nagyobb,mint az f3 határfrekvencia,azaz f3/fb<1.Követelmény,hogy a Vas/Vb=1,4-0,485 között legyen a működési módtól függően..."
Vagyis elég nagy a szabadságfok,még az elmélet szerint is.
Üdv Doki!
|
pén. júl. 23, 2004 22:00 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Én továbbra sem bízom a szimulált-program-mérésekben.
Ha csökkentjük a doboz térfogatát, mindenekelőtt csökken a basszus. Mint írod, ha csökkentjük a hangolási frekit, akkor kb. ugyanoda lyukadunk ki, mint előtte, tehát elvileg javul a csoport-futási idő, de csak a rezonancia-frekvencia tartománya körül. Elhangolhatunk viszont egy csomó egyéb dolgot és a hangszóró nem az "üzemi" tartományában fog működni, - a sok szimulált-számítás megzavarhat minket.
Nos, ez nem jó, nem elég önmagában, nem old meg semmit.
Lehet maradi vagyok, de maradok továbbra is a jól bevált számításoknál és persze, méréseknél.
Más:
Kell valakinek az a bizonyos szimmetrikus-mikrofon-előerősítő rajz, a Phantom-táppal? Ha igen, magánba kérem a címet, egyebet megadni és postán küldöm. ( mikisys@axelero.hu )
Ingyen, persze.
Üdv! SMA
|
pén. júl. 23, 2004 15:22 |
|
|
dokigyg
arany tag
|
Tehát a pontosság kedvéért:ha csökkentjük a doboz térfogatát,akkor csökken a groupdelay,ha csökkentjük a hangolási frekit,akkor szintúgy,rezonancia,vagy akármelyik ehhez közeli nem túl mély frekinél vizsgálva.
Viszont azért az impulzusválasz elég fontos paraméter,nálam nagyobb prioritással bir mint néhány hercz nyereség lefelé.
Üdv!
ui.: a dlsa pro tényleg jó lehet,csak sajnos sokunknak ehhez nincs beruházási felhatalmazása. Majd egyszer tán,ha profi lesezek.
|
csüt. júl. 22, 2004 19:12 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves Kalapur és Többiek!
Nem hallottam még szólni az SPP-225-öt, de mint írod, drágább, mint a Beyma.
Csak a hasonlóságra szerettem volna rávilágítani.
A Beyma csak a Reflex-Kft.-nél szerezhető be, msáhol nem forgalmazzák.
Ki kell várni, míg megjön, mint Én is vártam a Vifa magasakat. Addig el lehet készíte(tt)ni a doboz-nagyja munkát. A számításokat előre el lehet végezni, ellenőrizni.
Beszerezni a hangváltó alkatrészeit, megépíteni a hangváltót, stb. Az 53l-es térfogat jó, bár Én nem állódobozt építenék, de ez hely és ízlés kérdése is, hogy melyik tetszik.
Akusztikailag nem egyforma hangzású a kétféle kivitel, tehát az álló, illetve a "normál" doboz.
Ez is egy hangolási mód, lehet vele kísérletezni.
Ha padlóra tesszük, nyilván a mélytartomány erősödni fog, kérdéses, hogy jó-e így?
Inkább a normál dobozt javaslom, de kell alá valamilyen fém állvány, anélkül nem érdemes megépíteni!
Nekem a négyzetes "Szonáta" van, ezzel jól viselkedik.
Lehet, persze jobb állványt is használni, építeni(!).
Tüskék vannak a doboz és az állvány között, kb.12mm magas és átmérőjű, a hegye a hangdoboz felé áll, 4db.
Lehet, hogy a sikerét a hangsugárzónak az állvány is jó irányban befolyásolja.
Üdv! SMA
|
csüt. júl. 22, 2004 16:15 |
|
|
Kalapur
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 744 Tartózkodási hely: Budapest
|
megnéztem a frekimenetét, és 600-1500 Hz között igen csúnyán beesik a frekimenet, ami elég ilyesztő számomra
SMA, Te mit gondolsz?
Hallottad is már az spp-225 öt, vagy csak paraméterei alapján "ajánlottad"?
üdv
k
|
csüt. júl. 22, 2004 10:23 |
|
|
Matos
ezüst tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 94 Tartózkodási hely: H-9495
|
"De általában a gyártó is megadja az ellenállását."
Sufni BT
|
csüt. júl. 22, 2004 10:19 |
|
|
subvoice
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 370 Tartózkodási hely: Budapest
|
Alfonso írta: Amúgy ti soros ellenállásnak milyen értéket szoktatok használni.?? Èn kb 0,5 max 0,7 ohmot szoktam venni.
A kábel ellenállásával nem foglalkozok, a tekercset meg egyszerűen lemérem. De általában a gyártó is megadja az ellenállását.
Group Delay: testvére az impulzus válasznak. Lapos group delay = szép, hullámoktól mentes impulzus válasz görbe. Én az impulzus választ szoktam nézegetni. Persze ezek a görbék nem sokat érnek, mert a végleges dobozban lesz legalább még egy hangszóró és az is be tud zavarni rendesen.
|
csüt. júl. 22, 2004 10:15 |
|
|
Matos
ezüst tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 94 Tartózkodási hely: H-9495
|
Most láttam az ebay-en:
Aki komolyabban akar méregetni megfelelö hardverrel tegye azt.:
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... eName=WDVW
Igaz nem olcsó, de ez erre lett kifejlesztve.
http://www.dlsa.de
|
csüt. júl. 22, 2004 10:11 |
|
|
Matos
ezüst tag
|
Üdv!
"Tehát a kérdés: Ti mennyire figyelitek a Group Delay-t és mennyire kell komolyan venni? "
Szerintem nem kell olyan komolyan venni. Ha veszünk egy minöségibb reflexbe való sugárzót, akkor a winISD mindig az abszolút RippleFree átvitelre optimalizálja a dobozt. Ha összehasonlítjuk az optimális és a túlméretezett doboz Group Delay-ét akkor a túlméretezett doboz görbéje a rezonanciafreki fölött szinte majdnem mindig alacsonybb értéken fut mint az optimális dobozé. Viszont a rezonanciafrekin jóval magasabb értéket mutat és hirtelenebb emelkedik. Ez azt jelenti, hogy a mélyebbre hangolt doboz ( nagyobb volumen, alacsonyabb fB ) az optimális dobozhoz képest még mindig kisebb GDelayt produkál az Optimális doboz fB je felett mint az Optimális. Persze ezután már nem olyan fényes a helyzet viszont felfoghatjuk úgy is, hogy van egy Optimális dobozunk ami még mélyebbre is tud menni viszont ott már nem olyan optimális , de ha kell megszólaltatja azokat a hangokat is.
Amúgy ti soros ellenállásnak milyen értéket szoktatok használni.?? Èn kb 0,5 max 0,7 ohmot szoktam venni.
|
csüt. júl. 22, 2004 10:01 |
|
|
dokigyg
arany tag
|
Gilszkilabor!
"Tehát a kérdés: Ti mennyire figyelitek a Group Delay-t és mennyire kell komolyan venni? "
Az én értelmezésem szerint a groupdelay a rendszer fázisátvitelét mutatja csak nem fokban,hanem ms-os késését mutatja.Nagyjából összefügg a tranziensválasszal is.
Én arra törekszem,hogy viszonylag normális frekimenetre a lehető legkisebb legyen.Úgy szoktam,hogy az ideálisnak vélt dobozméretet csökkentve ,vagy változatlanul hagyom,vagy esetleg kicsit növelem a rezonátor idealizált frekijét.(pengeél)Az én dobozom 10literes(20korsó sör )48Hz-re hangolva kb.:11ms-ot késik ezen a frekin,ami kb.:-90fokos késés .A progi szerint 12,5literes doboz,és 44Hz kellene neki,itt 14ms a késés.Annak ellenére,hogy a frekimenet 1-2dB-lt kiemel,mégis megfogottabb(Egyesek szerint kevesebb)a basszmenet.
Üdv Doki!
|
szer. júl. 21, 2004 21:06 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Sziasztok Fórumtársak!
Cortez! Nekem nem volt olyan vastag filczem, csak kb. 2 mm-es, de az ugye semmit nem csinált. Nem hiszem, hogy a dupla vastagságra megtáltosodna a dóm, meg különben sem akartam, hogy a filcz véletlenül beleérjen a membránba. Eléggé szűkös ám ott a hely, mert a pólusvas vége eleve kiemelkedik a színből.
Dokigyg! Sajnos semmi hír az EPA felől.
Más. Mintha az M'N'C Fórumon olvastam volna, hogy valaki kiemelte a WinISD szimulátor "Group Delay" grafikonját. Mit mond ez a paraméter? Egy általam bevitt hangszóró (SunFlower) adataira az optimális doboz esetében majd' elhagyja a vonal a területet, mert 29 ms vagy nagyobb "púp" van rajta. A dobozméret/hangolás paraméterekkel persze szépíthető a Group Delay, de akkor meg az SPL csúnyul meg. Tehát a kérdés: Ti mennyire figyelitek a Group Delay-t és mennyire kell komolyan venni?
Más. Sajnos, mint írtam, nem tudtam BEYMA mélyet venni. Azért persze játszadoztam még a nem létező hangszóróm hangolásával és a következőre jutottam. A BEYMA mély QTC-je 0,38. Klinger bácsi szerint ez a B4 hangolási módra optimális, amikor VB=Vas/1,41 adódik, így a doboz 53 liter lenne. Ez egy 20 cm-es mélynél igen jó oszlop-doboz arányokat eredményezhet. Hja és fb=f3=35 Hz lenne. A behangolás pedig (végre) talán mehetne azonos impedancia púpokra. Nem tudjátok, Reflex-éken kívül máshol kapni esetleg BEYMA-t (lehetőleg a Dunától keletre)?
the.late! Írtad az ismeretlen mélyet. Te ugye tudsz mérni a SpektraPLUS/LAB szoftverrel. Határozd meg a rezonancia frekvenciát és készíts belőle pl. TL dobozt. Vagy javaslom a furathangolt dobozt (Rádiótechnika 1997 november, esetleg elküldhetem a cikket), az aztán igazán egyszerű. Ha meg ragaszkodsz a bass-reflex dobozhoz, írj egy mail-t és küldök neked egy EXCEL táblát. Azzal és a Spektra mérésével könnyen meghatározhatod a hangszóród T/S paramétereit.
További Jó Hangolást Kívánok Nektek a Kánikulában!
Gilszkilabor
Közben olvastam SMA írását (SPP225), köszönöm! Emésztenem kell a dolgot, jó fél év kellett ahhoz, hogy rászánjam magam a BEYMA hangszóróra. Meg má' úgy beleéltem magam...
|
szer. júl. 21, 2004 17:00 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
|
szer. júl. 21, 2004 16:44 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves subvoice és Többiek!
Én nem bízom ennyire a "szimulált mérések" eredményében.
Két dolog biztos, az egyik, hogy ilyen "szép" frekimenet nem lesz ott alul. A másik, hogy erősen színezett lesz a mélytartomány, ami nem látható a szimulált mérésekből.
A mélytartományban a színezett hangzás nagyon rányomja az egész hangzásra a jellegzetességeit. Az is előfordulhat, hogy "lyukas" lesz a méálytartomány az elhangolás miatt.
Ezeket csak külső, műszeres mérésekkel lehet objektíven meghatározni, tehát mérni kell, ami nem egyszerű az elhangolt rendszer miatt. A fázis-eltérések okozhatnak kioltást, rezonanciát, erős színező-hatást is.
Magyarul, kézbentarthatatlan az eredmény.
Más.
A Beyma 8Woofer/P-hangszóróra kísértetiesen hasonlít a Monacor SPP-225-ös típusa!
Adataik is hasonlóak, de csak hasonlóak!
Felépítésük pedig majdnem teljesen azonos.
Tessék utánanézni a katalógusban.
Üdv! SMA
|
szer. júl. 21, 2004 15:35 |
|
|
subvoice
arany tag
|
DDL írta: Szerintem nem. Nézd meg az impulzus válaszát. Jó hosszú lecsengése lesz, hiszen nincs ami visszafogja a membránt, nincs meg a légrugó. A KEF B200-1024 mélyhangszóró pl. csak zártban lehet használni, mert reflexben 5 azaz 5 W teljesítmény ráadásakor majdnem kiszakad a memrán (egyébként sem túlságosan terhelhető, mert csak 25W-os).
Üdv: DDL
Az impulzus válasza a reflexdoboznak a szimuláció szerint (UniBox.xls) jobb, mint a zárt doboznak... Próbálkozzak esetleg zárt dobozzal és belső helmholtz rezonátorral elszívni a púpot?
De előbb azért ki fogom próbálni a 20-as cdcone-t a Monacoros kompenzáló mágnesemmel, hátha azzal sikerül kellőképpen "árnyékolni" és nem kell szenvednem ezzel a fertelmes 16 centissel.
|
szer. júl. 21, 2004 12:50 |
|
|
Laci
arany tag
|
Orion
Akit érdekel Orion cuccok az adok-veszekben
|
szer. júl. 21, 2004 9:07 |
|
|
DDL
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 790 Tartózkodási hely: Föld nevű sárteke egy sáros szigete
|
subvoice írta: Cortez írta: Sztem simán lehet, ki mondta, hogy a zárt doboz a legjobb a világon... ?! Fussunk neki mégegyszer, mert úgy látom nem az jött le az írásomból, amire gondoltam. Tehát: adott egy borzasztó paraméterekkel rendelkező hangszóró. Figyelem, Qts=1,15!!! Adva van 80 liternyi hely. Ki tenné reflexbe (Cortezt kivéve, ő úgyis TL-be tenné )? Na ugye. Ami az érdekes, hogy ha beteszem ezt a hangszórót a 80 literes zárt dobozba, akkor a kék görbén szereplő csúnya púpos átvitelt kapom. Ellenben ha egy elhangolt reflexbe (hangolási freki 10 Hz), akkor a zöld görbén szereplő átvitelre számíthatok, legalábbis a szimuláció szerint. Szinte semmi púp, ennek megfelelően sokkal jobb impulzus válasz is várható. A kérdésem az volt, hogy ez a valóságban tényleg működhet, vagy csak a szimuláció nem kezeli jól a paramétereket?
Szerintem nem. Nézd meg az impulzus válaszát. Jó hosszú lecsengése lesz, hiszen nincs ami visszafogja a membránt, nincs meg a légrugó. A KEF B200-1024 mélyhangszóró pl. csak zártban lehet használni, mert reflexben 5 azaz 5 W teljesítmény ráadásakor majdnem kiszakad a memrán (egyébként sem túlságosan terhelhető, mert csak 25W-os).
Üdv: DDL
|
szer. júl. 21, 2004 7:09 |
|
|
subvoice
arany tag
|
Cortez írta: Sztem simán lehet, ki mondta, hogy a zárt doboz a legjobb a világon... ?!
Fussunk neki mégegyszer, mert úgy látom nem az jött le az írásomból, amire gondoltam.
Tehát: adott egy borzasztó paraméterekkel rendelkező hangszóró. Figyelem, Qts=1,15!!! Adva van 80 liternyi hely. Ki tenné reflexbe (Cortezt kivéve, ő úgyis TL-be tenné )? Na ugye. Ami az érdekes, hogy ha beteszem ezt a hangszórót a 80 literes zárt dobozba, akkor a kék görbén szereplő csúnya púpos átvitelt kapom. Ellenben ha egy elhangolt reflexbe (hangolási freki 10 Hz), akkor a zöld görbén szereplő átvitelre számíthatok, legalábbis a szimuláció szerint. Szinte semmi púp, ennek megfelelően sokkal jobb impulzus válasz is várható.
A kérdésem az volt, hogy ez a valóságban tényleg működhet, vagy csak a szimuláció nem kezeli jól a paramétereket?
|
kedd júl. 20, 2004 20:20 |
|
|
dokigyg
arany tag
|
Gilszkilabor!
Esetleg tudsz már infót az EPA-ról?
Üdv!
|
kedd júl. 20, 2004 19:41 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
És neked is ilyen vastag, puha filced van a membrán mögött ?
Én úgy csinálnám, hogy pl 4 rétegből raknám össze, és egyre
kisebbek lennének az átmérők.
|
kedd júl. 20, 2004 14:33 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Cortez, feltételezem, nem olvastad a H&T említett cikkét. Nézd:
http://kep.tar.hu/pocsaizoltan/index.ph ... id=5277170
Gilszkilabor
|
kedd júl. 20, 2004 14:06 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
Sztem senki nem úgy gondolta hogy vatta helyett filc,
hanem ha nincs semmi, akkor talán jobb vmi filckorong oda.
A vatta meg csak kifúrással együtt jó.
|
kedd júl. 20, 2004 14:00 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Jó Fórumot kívánok!
Érdekes, hogy a zárt doboz jobb lehet, mint a reflex? Miért ne adhatna egy abnormálisan félrehangolt reflex-doboz rosszabb eredményt?
Más. Korábban már megírtam a hangszórók lakatosipari módszerekkel történő feljavításáról alkotott véleményemet. Történt ugyanis, hogy a projekt-3 dobozaimból is kikerültek a DTF-12 magasak, gondoltam teszek bele a korábban bespájzolt ARV104-04-eket (az SRP1620-ak mellé). Olvastam (H&T) és talán Doki volt az, aki szintén javasolta a módszert, amivel mérsékelni lehet a TVM 10 kHz feletti kiemelésének mértékét. Ehhez csupán a textil kupola alatti vatta-pamacsot kell eltávolítani és helyette filckorongot ragasztani a pólusvasra. Kipróbáltam. Felvettem a hangszóró átvitelét átalakítás előtt és után, hogy összevethessem a különbséget. Sejthetitek, nem tudtam kimutatni jelentős eltérést. A néhol ilyen-olyan előjellel látható tized dB-nyi különbségek nem gyalulták le a 4 dB-es drasztikus púpot. Ami eltérés volt az attól is lehet, hogy ha csak egyszerűen szétszedjük majd összerakjuk a dómot. Miért nem tűnt el a púp? Tippek:
1. Mások (állítólag) pozitív eredményeket érnek el még egy kalapáccsal is, csak én vagyok a béna
2. Nem mind arany, ami fénylik
3. Láttam én már éjjeliőrt nappal meghalni...
Szóval, továbbra sem követünk el nagy hibát, ha a hangszórónkat gyári állapotában hagyjuk. Ki hitte volna...
Gilszkilabor
|
kedd júl. 20, 2004 13:18 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
Gilszkilabor írta: Fórumtársak! ...mert Üllőn éppen nem volt 8WOOFER/P. Azt mondta a fickó, hogy állítólag csak hónapok múlva lesz megint. Gilszkilabor
"dejó", augusztusban én is 8woofer/p-t akarok beszerezni
|
kedd júl. 20, 2004 11:48 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
Sztem simán lehet, ki mondta, hogy a zárt doboz a legjobb a világon... ?!
|
kedd júl. 20, 2004 11:41 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
Re: Köszönet
Trusk írta: Kedves SMA, és Kalapur!
Köszönöm segitségeteket, remélem sikerrel járok, ki fogok probálni mindent!
Inkább SMA-ra halgass, ő ért is hozzá
üdv
k
|
kedd júl. 20, 2004 11:38 |
|
|
subvoice
arany tag
|
Remélem azért tetszeni fog. A DTF 12-nél mindenképpen jobb dóm.
Más. A valóságban is létezhet, vagy csak szimuláció, hogy egy nagyon elhangolt reflex doboz átviteli paramétereiben jobb lehet egy zártnál? Ld.:
Ez a szuper paraméterekkel (Qts=1,15) megáldott M'N'C cdcone 16 centis árnyékolt változata. Centersugárzót szeretnék építeni (az állványba integrálva), ezért kell az árnyékolt hangszóró... Van 80 liter helyem, ebbe tennék kettőt ebből a 16-osból. A kék a zárt doboz átvitelét mutatja (Qtc=1,35!!!), a zöld az elhangolt reflexét (Fb=10 Hz).
Arra gondoltam, hogy az elhangolás miatt a reflexcső a púpnál ellentétes fázisban sugározhat és az okozza a kioltást. Van ebben ráció, vagy csak a szélsőséges adatokat nem bírja kezelni a program?
|
kedd júl. 20, 2004 11:35 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Fórumtársak!
Subvoice! Köszönöm a szoftvert, letöltöttem, majd próbálom. Hanem jól "kiszúrtál" velem! Tegnap voltam a Szundi utcában, pesten. A Marion-tól kifele jövet már ott vigyorgott a szatyromban a 2 db DT-99. No, majd meglátom. Illetve csak látnám, mert Üllőn éppen nem volt 8WOOFER/P. Azt mondta a fickó, hogy állítólag csak hónapok múlva lesz megint. (de inkább ) Pároztani akartam a BEYMÁT és a MONACOR dómot, de az isten nem akarja, hogy jó hangfalam legyen . Jobb híján, egyelőre füstölgök magamban...
Gilszkilabor
u.i.: Subvoice nevében fent elütöttem egy karaktert, azt javítottam ki.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Gilszkilabor kedd júl. 20, 2004 12:40-kor.
|
kedd júl. 20, 2004 7:57 |
|
|
I_M_I
arany tag
|
Mérőmikrofon
SMA és a többiek
engem nagyon érdekel ez a mérőmikrofon dolog. Épp tegnap rendeltem meg az MCE-2000-et. igaz, hogy ez +-2dBs de az ECM-40-en valahogy átsiklottam.
Szóval érdekelne az erősítő rajzta, terve.
A spectraRTA mérése során tudná a 45k felső mérési frekit is bizonyos hangkártyákkal. Nekem a laptop miatt csak 20k-t engedélyez. Melyik hagkártya javasolt?
I_M_I
|
kedd júl. 20, 2004 5:40 |
|
|
Trusk
vas-tag
|
Köszönet
Kedves SMA, és Kalapur!
Köszönöm segitségeteket, remélem sikerrel járok, ki fogok probálni mindent!
|
hétf. júl. 19, 2004 21:41 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves Trusk és Többiek!
Piezo-magashoz "nem szoktak" váltót számolni, ott a lényeg, az egyenáramú elválasztás.
Ehhez elég egy 330nF-2,2uF os polipropilén, vagy hasonló fólia-kondenzátor.
Én úgy csináltam piezo-magasakhoz váltót, hogy mindig a piezoval párhuzamosan betettem 33 Ohm 5W-os ellenállást és sorosan a piezoval 1uF-os MKP kondit, ez mindenhova megfelelő.
Mérőmikrofon:
Nem elég, hogy a mikrofon jó, kell hozzá a gyári adatlap, vagy kalibrálási bizonylat, anélkül nem szabad vele foglalkozni.
Nekem Monacor van, ( ECM-40 ) elég drága volt, de megérte, ezzel lehet mérni. A tényleg használható mérőmikrofonok kb. 60EFt-tól kezdődnek.
Mikrofon-előerősítőnek szintén kalibráltnak kell lennie, nem beszélve a "fantom-tápról".
Ez nagyon lényeges, mert csak az az igazi mérőmikrofon, ami ilyen fantom-tápos megoldással működik.
Általában 15-48V-os fantom táp elég, persze stabil táp kell, nagyon jól szűrve.
Csak szimmetrikus ( Balanced ) előerősítő jöhet szóba, mert a mikrofon két pontja közötti jelváltozást kell erősíteni, az árnyék-vezeték csak árnyékolás és ezen megy a táp-negatív. A másik két vezeték a pozitív!
Az a netes-emlegetett rajz nem jó!
Jó csatlakozók kellenek hozzá, Neutrikot érdemes venni, olcsóbb nem lesz stabil. Mindenképpen jó minőségű mikrofonkábel kell a mérőmikrofonhoz, minél kisebb kapacitású legyen. Én Proel-t használok, a Garry-nél kapható és nem csillagászati áron.
Van kalibrált mikrofon előerősítőm, méghozzá olyan, ami 10dB-es léptékben kapcsolható az erősítése. Helitrimmerrel lehet kalibrálni.
Ha valakit érdekel, csak magánban elküdöm a rajzát, évek óta kifogástalanul és stabilan működik. Persze, fantom-táp rajz is van hozzá. Magánban mikisys@axelero.hu címre írjon, akinek kell rajz, de csak a jövő hétre tudom biztosra ígérni a postázást, mert a héten végig vidéken dolgozom.
A mérési jegyzőkönyvről majd később értekezünk.
Üdv! SMA
|
hétf. júl. 19, 2004 16:44 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
Re: Piezó....:(
Trusk írta: Sziasztok!
Probáltam először a Somogyi által ajánlott "220-470 nF / 400V fólia kondenzátor sorba kötve" dolgot, de akármit probáltam ezek közül, iszonyúan sok közép volt benne.. Aztán a programok kiszámoltak nekem 22nF ot, amivel meg már az a baj, hogy iszonyú halk,
bár piezót még közelről sem láttam, dómokat már "hangoltam".
220nF és 22nF között próbálkozz, mondjuk előbb úgy félúton 50-100nF-dal
üdv
k
|
hétf. júl. 19, 2004 15:23 |
|
|
fdsamano
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 2990 Tartózkodási hely: Rákospalota-Kertváros
|
Trusk, próbáld meg lemérni a piezo impedanciamenetét! Hasonló görbét fogsz kapni, mint egy kondenzátor impedanciája, vagyis egy y = 1/x függvényt. Ha csak egy kondit teszel vele sorba, akkor a mélyíebbb frekvenciákon egy kapacitív osztót kapsz, ezért szól belőle a középtartomány is. Ha amúgy is csökkenteni akarod a magasak szintjét, akkor készíts egy két ellenállásból álló feszültségosztót, az osztási pontra tedd a piezót, a soros kondit pedig az osztó eredő ellenállásával számolhatod. Betehetsz az osztó helyett egy nagyobb teljesítményű huzalpotit is, a piezót annak a csúszkájára kötheted.
|
hétf. júl. 19, 2004 7:47 |
|
|
Trusk
vas-tag
|
Piezó....:(
Sziasztok!
Szomorúan láttam, hogy egyenlőre még senki nem tudott nekem tanácsot adni abban a témában, hogy hogyan tudok számolni keresztváltót, piezó esetén... vagy milyen programot használjak, ami tud piezónak számolni?
Pár programom van, és azok nagyjábol ugyanazokat az adatokat adták, de az a kondi amit számol, azzal nagyon nem szól szépen a Piezó...
Probáltam először a Somogyi által ajánlott "220-470 nF / 400V fólia kondenzátor sorba kötve" dolgot, de akármit probáltam ezek közül, iszonyúan sok közép volt benne..
Aztán a programok kiszámoltak nekem 22nF ot, amivel meg már az a baj, hogy iszonyú halk, és akkor még nincs is rajta az L-Pad, aminek elvileg 9 dB-t kell csillapitania hogy ugyanolyan hangos legyen mint a közép sugárzó...
Szoval ezzel meg túl halk lett.... gondolom azért, mert a progik mind Dóm-ra számolják ezeket a kondikat, nem pedig Piezóra...
Vagy pedig az a baj, hogy a piezó adatai közt, az impedanciára annyi van irva ">1000 ohm, ezért nem tudok vele ugyanúgy számolni, mint egy normál fix 8ohm-os dómmal... Eddig mindig pont 1000 Ohm-al számoltattam a progikkal.. dehát mint a mellékelt ábra mutatja nem jártam sikerrel...
Ha valaki tudna nekem tanácsot adni, hogy hogyan, vagy mivel számoljak, azért nagyon hálás lennék...
Vagy csak probálgatás, meg hallgatás alapján keressek egy jó értékű kondit?.....
Bye
|
vas. júl. 18, 2004 23:51 |
|
|
subvoice
arany tag
|
Felszereltem a dobozaimra a kb. fél éve megvásárolt tüskéket. Persze tudtam, hogy ez is fontos, stb., de valahogy elmaradt. Azt tanácsolom, hogy senki se lustálkodja ilyen sokáig el a dolgot.
Merthogy bitang jót tesz a zenének. Feszesebb, dinamikusabb basszus, tisztább közép és magastartomány, definiáltabb tér, ami elsőre feltűnik. Pedig vastag padlószőnyegen volt előtte is. Mégis.
|
szomb. júl. 17, 2004 19:23 |
|
|
dokigyg
arany tag
|
Az igazság az,hogy nálam pont fordítva szokott lenni,ha pár napig nem hallgatok zenét utána jobbnak hallom.
|
szomb. júl. 17, 2004 11:28 |
|
|
subvoice
arany tag
|
Én inkább azt mondanám, hogy nagyon nem mindegy, milyen fizikai és szellemi állapotban mit hallgatsz. Ha nem olyan zenét akarsz hallgatni, mint amit a tested-lelked éppen kíván, akkor az biztosan nem fog tetszeni és ezt könnyen az átviteli lánc számlájára írhatjuk...
A külső zajok is elég zavaróak tudnak lenni, nekem legalábbis mindig jobban bejön éjjel, sötétben és néma csendben halkan zenét hallgatni (sajnos az utóbbi időben erre nem volt lehetőségem), mint nappal hangosan.
|
szomb. júl. 17, 2004 9:15 |
|
|