Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: pén. jan. 10, 2025 19:17

Hozzászólás a témához  [ 10034 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151 ... 201  Következő
Hangfal hangolása 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Gilszkilabor!
Érdekelne még néhány körülmény a méréseidről. Pl. hány voltos tápot kapott a kapszula, mekkora ellenálláson keresztül, hogyan voltak tokozva a kapszulák, milyen mikrofonerősítőt használsz?
A mikrofonkapszulák magasfrekvenciás viselkedése erősen függ a fentiektől. A kapszulába integrált FET-es fokozat sávszélessége növelhető, ha csökkented az erősítést, akár úgy, hogy source-követővé alakítod át, valahogy így:
Kép

A méréseiden a sötétkék görbe egy kisebb átmérőjű kapszulától származik, vagy csak döglődik a darab?

csüt. szept. 02, 2004 9:47
Profil Privát üzenet küldése
platina tag

Hozzászólás 
Hali Mindenkinek!

Szvsz a fenti görbék olyan durván azért nem térnek el egymástól a sárgát leszámítva...perszeén ehhez nem értek.

Subvoice-tól már én is akartam kérdezni, hogy sikerült-e a kis kapszuláját bevetnie élesben, de szerintem Ő mostanában vagy nyaral, vagy sokat dolgozik, de nem nagyon hallatja itt szavát.
Én eljuttattam hozzá, most rajta a sor :)

üdv

k

csüt. szept. 02, 2004 9:47
gyémánt tag

Hozzászólás 
Jó mikrofont kívánok!

Méricskéltem a "Mikrofon-Bank"-om 5 tagját (mer' hogy csak ennyit tudok egyszerre megjeleníteni a Spektra-val). Arra voltam kíváncsi, hogy a kommersz mikrofonok között mekkora eltérés van az átvitelben, tehát mennyire nem alkalmasak komolyabb átviteli-karakterisztika mérésekhez. Régebben már vitatkoztak itt egyesek ilyesmiről, én akkor azt írtam, hogy egy sör áráért nem kapunk spéci mérőmikrofont. Így is van. A mérési eredmény hepe-hupa volta most lényegtelen (egy olyan-amilyen dobozt mértem egy kis helyiség padlóján), azt nézzétek, mekkora eltérés van valamelyik két görbe között. A teljes 20..20 kHz sáv mérése:

Kép

Itt az alsó négy oktávban (20..320 Hz) szinte együttfutnak a kapszulák, valószínűleg azért, mert azon a szakaszon mindegyik lineáris (5 különböző mikrofon nyilván nem egyformán tér el a lineáris átviteltől). Mélyfrekvenciás mérésekhez tehát használható egy olcsó betét is, persze akkor sem lakószobában mérjen az ember, hanem legalább szabadban.

Csak a felső két oktáv (5k..20 kHz):

Kép

Itt aztán már elszabadul a pokol. Hiába toljuk el képzeletben a görbéket függőleges értelemben, azok nem fedik egymást. Sőt, itt-ott metszik a szomszédosat. Néhol akár még együtt is futnak, de máshol meg... Tehát a kommersz betétek a magasabb frekvenciákon biztosan tartalmaznak +/- 3..6 dB átviteli hibát vagy akár többet. No, további szószaporítás helyett inkább elemezze a képeket, aki akarja. Lehet, hogy veszek egy Behringer betétet, amit az egyik Fórumtárs be is linkelt a múltkor. Csak hát megint az a nyavalyás pesti út a probléma... Tényleg subvoice, "mikrofon fronton" Nálad mi a helyzet?

Figyelj lac(d): ha az előlap festett vagy a reflexnyílás máshol helyezkedik el, akkor a 63 mm-es PVC csövet ne a nyílásba, hanem mögé illeszd, a dobozon körkiszúróval kialakított lyukat pedig marógéppel, görgős rádisz késsel lehet szép ívesre "peremezni". Ellenkező esetben meggyűlik a bajunk a laminált bútorlapról lemunkált bevonatnál. Hja és ha "marógép-virtuóz" vagy, akkor belűre is készíthetsz kis szögletes süllyesztést a cső pozícionálásra.

Gilszkilabor

csüt. szept. 02, 2004 8:33
Profil Privát üzenet küldése Honlap
ezüst tag

Hozzászólás 
Koszi a valaszokat!

Cortez: mit ertesz kis atmeron ? 50-es csonel meg mukodott a hangolas derekszogben is, csak az egyeb problemak miatt nem volt jo.
---------------------------------------------------------------------------
(Arrol en is meg vagyok gyozodve, hogy nagyobb atmero-nagyobb hossz )

A teleszkopos cso jo lenne, csak amit SAL-ban lattam, az nagy atmeroju nekem... 60-asbool jo lenne egy 200 mm-es, gondolhatjatok, milyen hosszu kene egy 75-os, vagy meg nagyobbol..

Lehet, hogy megcsinalom a PVC-bool (63mm) es gazlangon megprobalom oblositeni az egyik veget...majd meglatom.

Udv

Laci

szer. szept. 01, 2004 20:19
gyémánt tag

Hozzászólás 
Az átmérő és a hossz együtt kell változzon !
Ezért lehet átmenni akár TL-be is !

szer. szept. 01, 2004 8:45
platina tag

Hozzászólás 
A hosszú, kis átmérőjű cső (40-50 cm felett) azért nem jó, mert úgy működik, mint az orgonasíp: egy adott frekvencián rezonál. Mivel a reflexcső lényege a nyílásban levő levegőtömeg (plusz némi korrekció), ezért a rövid, nagyobb átmérőjű cső ekvivalens a hosszabb, de kisebb átmérőjű csővel. A tervezőprogramok is ki kell, hogy adják a rövidebb csövet, ha az átmérőt növeled. Ha ez sem segít, akkor marad a passzívmembrán.

szer. szept. 01, 2004 8:20
gyémánt tag

Hozzászólás 
Lehet kapni asszem olyan SAL-t csövet, ami teleszkóp szerűen
meghosszabbítható, és a kívánt pozicióra beállítható !
Deréxögű csővel én nem nagyon játszanék kis átmérőnél.
A megoldás: TL ! :D :wink:

szer. szept. 01, 2004 8:07
ezüst tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

ujra itt..."sajnos" mostmar tobbet kell majd internet kozelben lennem (vege a nyarnak)

olvasgattam a topic azon reszet, amirol lemaradtam. Lattam, hogy volt egy kis felreertes a hangszoromeressel kapcsolatban, de lenyeg, hogy megoldodott, nem is hozom fel jobban.

Lenne viszont egy kerdesem, ami lehet, hogy mosolyt fakaszt egyesekbool, de akkor is itt kell feltennem.

nos: reflexdobozokat hangolgatva mar sokszor a kovetkezo problemaba utkoztem: neha, foleg kis dobozoknal nagyon hosszu csore van szukseg, es ha nem akarok tul nagy reszecskesebesseget nyilasban, akkor meg hosszabbra... A tetszetos elore elkeszitett csovek viszont nem nagyon kaphatok, csak viszonylag rovid kivitelben (alig tobb, mint 10-15 cm).

Ekkor szokott jonni a problema:

a kesz cso azert is jobb lenne, mert szepen le van kerekitve a nyilas vele es nem zajol. De hat rovid..mar tobbszor is probalkoztam sima PVC csovel, amibool konyokkel szep hosszu csovet lehet csinalni, de nem jo, mert nagyobb teljesitmenynel "suhog", zajol meg nagyobb atmeroknel is az eles szelek miatt :( . (az mar csak plusz negativum, hogy nem is olyan szep)

Amit meg nem csinaltam, az a gazlang+PVCcso-formalas :)

Ti hogyan csinaljatok ? Biztosan van valakinek jobb modszere. Ha kerhetnem segitsegeteket, osszatok meg velem az ilyen problema lehetseges megoldasait.

Elore is koszonom.

ui: van mar egyket elkeszult doboz mogottem, ami megoldas hijan nem megy olyan melyre a fentiek miatt :)

kedd aug. 31, 2004 21:47
platina tag

Hozzászólás 
Kedves SMA,

Igazad van, én tévedtem. A 4% valóban 98,3 dB körüli érzékenység (ha 100%-ot 112,3 dB-nek tekintjük). Tényleg nem tűnik lehetetlennek. Viszont a kis Vas, kis fs ilyen hatásfokkal nem fog összejönni...

hétf. aug. 30, 2004 17:00
ezüst tag

Hozzászólás 
nem voltam rest tenykedtem en is

http://xsech.uw.hu/BassBox.Pro.v6.0.17.rar (legujab database)
meg par napig fentlesz

hihetetlenul jo kis progi !!!

36.7 liter
30 x 52.4 x 25 cm
reflexnyilas atmero 5,5 cm
hossza 11 cm
frekiatvitel nagyon jol latszik a grafikonon 35-170Hz (egynletes)

ui: en azokkat az adatokat alkalmaztam ami a progiban is megtalalhato
+ kiegeszitettem a hangszoro adatait
http://xsech.uw.hu/kepek.php
(magam mertem le)

hétf. aug. 30, 2004 1:48
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
ezüst tag

Hozzászólás 
hat igen vannak kisebb gondok

ha a reflexnyilas hossza 90cm

akor a doboz belso merete 90+x cm x 25 cm x 19cm (csunyacska)

az en tervem egy dontott elolapos "teglalap" formaju lada amit az ules moge pont becsusztatok. az aranyait pedig (3/4/5) re szeretnem idealizalni
45x35x27 lenne kb a belso meret mert kb 2 litert szorit ki a hangszoro

szoval a reflex hossza ne legyen tobb 25 cm

nagy kompromiszumot kell felvalalnom emiatt ?

talaltam kozben egy oldalt ahol van nemi ajanlas is :

http://www.crutchfield.com/S-3vmsAN0q6d ... =108PER101

"Recommended Ported Box Volume: Infinity recommends a ported enclosure with an internal volume of 1.0 cu/ft. One 3" diameter x 10.4" long port should be used with a 1.0 cu/ft enclosure."

ez mit is jelent ? sajnos az angoltudasom szinte 0

vas. aug. 29, 2004 21:12
arany tag

Hozzászólás 
A 2,828427125V méteren mért hangnyomásához hozzá kell adni a gyökRe/gyök8 logaritmusának 20x-rosát.Illetve az aktuális frekvencián mért impedanciának a gyökét kell a nevezőbe írni,ha ismerjük ezt,de ezek csak az ideális esetbeni számítások,a valódi hangnyomás ezen kívül valszeg még függhet egy,s mástól is.
Ha a 94dB a jó , akkor a többi adat nem jó mert ekkorát azért nem hinném,hogy tévedne az elmélet,és mivel a többi adat jónak tűnik egymáshoz viszonyítva,csak a hangnyomásszint lóg ki a specifikációból,ezért ez arra engedett következtetni(engem) :oops: ,hogy csak ez nem ok,de majd javítanak a többiek,ha valamit elnéztem.
Ezt csak azért tartom fontosnak tisztázni,mert ha a hangnyomásadatokon kívül jók az adatok,akkor ok a dobozterv,ellenkező esetben borul a dolog. :(
Üdv!

vas. aug. 29, 2004 20:09
ezüst tag

Hozzászólás 
koszon szepen az infot

a hangnyomás értékerol mindenhol ezt az erteket adtak meg

Sensitivity: 94dB (In Car)
Frequency Response (± 1.5dB): 18Hz - 150 Hz
Frequency Response (±3dB): 18Hz - 150Hz

(http://www.infinitysystems.com/caraudio ... AP&Cat=SUB)
tobb weboldalon is, akor valszeg a gyarto irta el es ezaltal mindenki. lehetseges ez ?
mi a valtoszam a 2.83v/m es a w/m ertek kozott

vas. aug. 29, 2004 16:40
arany tag

Hozzászólás 
Hugi!

Ha zártba lesz,akkor 17liter,az f3 ekkor 47Hz.
Ha reflex,akkor 41liter,a nyílás felülete 100ncm,hossza 90cm,az üreg ekkor 27Hz-en rezonál.
Egyébként valszeg téves a hangnyomás értéke,a helyes szerintem 87dB/2,83V/m,vagy 84,2dB/W/m.

Üdv!

vas. aug. 29, 2004 9:39
ezüst tag

Hozzászólás 
hu gyerekek ezt nagyon vagjatok
segitsetek nekem
adok cserebe en is adatot:

Voice Coil: 2 inch (50.8 mm) diameter.
Fs = 28,35 Hz
Qms = 8,83
Vas = 32,13 liters
Cms = 0,189 mm/N
Mms = 166,7 g
Xmax = 14,15 mm
Sd = 346, sq.cm
Qes = 0,44
Re = 4,11 ohms
Le = 2,96 mH
Z = 4, ohms
BL = 16,64 Tm
Pe = 350, watts
Qts = 0,42
2.83-V SPL = 94, dB

amire kivancsi vagyok:

a lada terfogata: legtartalom ( L ), a reflexnyilas felulete ( cm2 ) amit teglalap alakura szeretnek a hangszoro sugarzasi iranyaba, es hossza ( cm )

ui.: 35-160Hz kozott aranylag egyenletes atvitelt szeretnek

elore is kosz a segitseget

vas. aug. 29, 2004 3:21
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves oshifis és Többiek!

Hiba van a kréta körül, a 0,045% az nem 98,6dB, hanem a kb. 4,5% annyi!

Azért köszönöm, hogy helyettem számoltál, de nem teljesen jók ezek a képletek, igaz jobbat Én sem tudok. :(

Valóban, ha elszaladhatunk a mérettel, mondjuk 38cm-átmérőre, akkor már tényleg jó hangszórónk lesz. :)
Érdekes az is, hogy egy 30cm-es, de profi és tényleg jó hangszóróval viszonylag kis dobozzal is jó minőségű hangsugárzót építhetünk, tehát ennek sem muszáj a nagy doboz. Tetemes hatásfok mellett elérhetünk 40-50Hz-es alsó határfrekvenciát, nagyjából 50-60l-es dobozzal. Ez nem rossz!
Mostanában ilyesmiken töröm a fejem, néha ráérek. :)

Ez a Beyma-Vifa párosból épített hangsugárzóm nagyon jó azért az árért, klasszikus zenén nagyon szépen szól, popzenén elmegy, de orgona, vagy szintetizátoros-zenéket már nehezen emészti meg. ( Jarre, Eloy, Bach, Liszt, stb. )
Persze egy szobában ez is bőven jó, csak furdal a kíváncsiság, vajon hogyan szólhat egy 30cm-es, 98dB-es, 40Hz-es "profi" a szerény 20cm-es hangszóróhoz képest.
Üdv! SMA

szomb. aug. 28, 2004 13:29
platina tag

Hozzászólás 
SMA:

Terveztem neked egy "ideális" hangszórót:

fs = 31,8 Hz
Vas = 350 liter
Qts = 0,21
Átmérő = 30 cm
Bl = 25 N/A
Rdc = 15 ohm
Mms = 50 g
Hatásfok = 0,045% (98,9 dB/1W/1m, nem is rossz)

Ha a Bl-t fel tudnád vinni 50 N/A-re minden mást változatlanul hagyva, akkor a hatásfok 4-szeresére nőne.

Egyébként a hatásfok az alábbi képletből számolható:

Hatásfok % = ro * Sd^2 * Bl^2 / (2 * pi * c * Rdc * Mms^2)

Cms nem játszik. Ha az átmérőt növeled, a membrántömeg arányosan nő (most tekintsünk el a lengőcséve tömegétől), szóval ez sem játszik. Tehát annyiban igazad van, hogy a fő paraméter a Bl, vagyis a légrésindukció és a légrésben levő huzal hossza. Ez azonban nem növelhető tetszőlegesen. Abban is igazad van, hogy a régi AlNiCo mágnesek jobbak voltak. Viszont a hosszú lengőcsévének mindig csak kis része van a légrésben, ennek a fő előnye inkább a nagyobb maximális lineáris kitérés.
Ha sikerül is legyártatnod egy ilyen hangszórót, ahhoz még dobozt is kell tervezni, de szerintem a fenti paraméterek mellett csak zárt doboz jöhet szóba, ami nehezen fog 50 Hz alá menni, és nem lesz kis darab.

pén. aug. 27, 2004 13:01
gyémánt tag

Hozzászólás 
Na meg persze a membrán legyen merev dugattyú, egyes részei ne kezdjenek önálló életet élni semmilyen frekvencián. Meg még sok minden.

pén. aug. 27, 2004 10:04
gyémánt tag

Hozzászólás 

Én csak egy példát írtam, de lehetséges.
A hatásfok a Bxl-értéktől függ, tehát lehet ez nagy, pl. 15 Ohm-os impedanciával már nem nehéz ezt produkálni.
Erős mágnes kell, ez igaz, de az erős mágnes sok minden paramétert "segít, javít".
A légrés legyen minél keskenyebb, nem kell nagy terhelhetőség, tehát vékony huzal jó a tekercshez, ezáltal könnyű lesz, elérhetővé válhat a 30Hz-es alsó rez. frekvencia.
A felfüggesztés valóban lágy, ez sem gond, az erős mágnessel együtt jó lehet a csillapítás is, jó mélyátvitel érhető el a viszonylag kis membránfelület ellenére.
Nyilván a légrés hossza is beleszól a mélyátvitelbe, ez lehet hosszabb a "szokásosnál", tehát a tekercs szinte végig a mágneses mezőben mozog, teljes egészében.
Valamikor régen majdnem minden hangszórót hasonlóan terveztek, ma a ló túloldalán vagyunk.
Tulajdonképpen ez a drága az egész hangszóróban, hogy hosszú a légrés és az erős mágneses térhez, tényleg igen jó mágnes kell.
Hasonló hangszórót készít, vagy készített régebben R. Marshall.
Minden hangszóró kompromisszum, ezt tudjuk, de nem az ár az a paraméter, amiből mindig el kell indulni.
Üdv! SMA

pén. aug. 27, 2004 9:04
arany tag

Hozzászólás 
Esetleg,ha valaki 2utasban gondolkozik.

Cms 0,700 mm/N
Mms 15 g
Rms 2,000 kg/s
Sd 140 cm2
Rdc 6,5 ohm
Bl 8 Tm
Vas 19,27 l
fs 49,12 Hz
Qms 2,31
Qes 0,47
Qts 0,39
SPL 2.83V@1m 89,69 dB
SPL 1W@1m 88,79 dB

Ja és a jó paraméterek mellett nem árt,ha jól is szól :oops:

Üdv!

csüt. aug. 26, 2004 18:52
platina tag

Hozzászólás 
SMA,

Vegyél elő egy Thiele-Small paraméter kalkulátort (én megtettem). Ha ekkora érzékenységet akarsz 18 cm átmérőjű hangszórótól, ami 30 Hz-en rezonál, akkor nagyon könnyű membrán, igen lágy felfüggesztés és hihetetlenül erős mágnes kellene. Ekkor viszont a Vas és Qts nem jön össze. Neked hogy jött ki?

csüt. aug. 26, 2004 17:30
arany tag

Hozzászólás 
Hali urak!

1.) Sikerült szert tennem egy 1,25x2,5 méteres tábla 22-es OSB lapra, ebből lehet hangfalat építeni, úgy, hogy a hangja is megfelelő legyen?
Ebből a méretből 2db Somogyis HSR-7025 pont kijönne.

2.) Az nem gond enél a hangfalnál, ha felcserélem a közép és a magashangszóró helyét (a középhangszórónak tennék be egy akkora dobozt a hangfal belsejébe, amiben a mágnes még elfér)?

csüt. aug. 26, 2004 15:17
gyémánt tag

Hozzászólás 

Mi az, ami ellentmond a fizika törvényeinek?
Minden adat teljesíthető, amit írtam!
Ráadásul együtt is. :)

subvoice!
Az, hogy kézzel gyártják a hangszórókat az jó!
Alakul, a munka az jó, tehát máshol, mást kell javítani. :)
Üdv! SMA

csüt. aug. 26, 2004 15:11
arany tag

Hozzászólás 
SMA írta:
Azt, hogy mik az elvárásaink, honnan tudják?

Amit mi szeretnénk, arra szinte egyáltalán nincs piac. Néha betévedek hangszóróboltba (nem feltétlenül hangszóróért), de ahányszor hangszórót vásárló ember is van a boltban elképesztő, mennyire nem értenek a dologhoz. Általában a hangszóró egyetlen paramétere számukra a watt, a "jobbak" már esetleg impedanciára is mennek.

A Sonidonál amennyire tudom kézzel gyártják a hangszórókat, árban így nem nagyon lehet felvenni a versenyt egy nagy gyártóval (pl. Vifa). Minőségben talán.

szer. aug. 25, 2004 19:08
platina tag

Hozzászólás 
Egy ilyen hangszóróra én is vevő lennék :-)

Sajnos ellentmond a fizika törvényeinek:

Mms = 51 gramm
Cms = 0,55 mm/N
Rms = 8 kg/s
Bl = 10 N/A
Rdc = 4 ohm
d = 180 mm
Hatásfok = 87,6 dB/1W/1m (0,0034%) :-(

De ha Rdc = 6,5 ohm és Bl = 12,5 N/A, akkor is 87,4% a hatásfok, nincs mit tenni. Csodák nincsenek.

szer. aug. 25, 2004 17:54
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves fdsamano és Többiek!

Azt, hogy mik az elvárásaink, honnan tudják?
Ha pedig tudják, akkor?
Egyébként ma bármilyen anyag, bárhonnan beszerezhető, ez nem lehet gond.

Nem akarok Én senkit sem bántani, de haladni kellene, lehetőleg előre, ezt pedig csak akkor lehet, ha az elvárásaink is növekednek és ezt figyelembe veszik a kedves gyártók és olyant (is) produkálnak, ami után majdnem mindenki áhítozik és meg is veszi!
Ez eddig nem jött össze. :(
Értem, és értettem az eddigi kritikákat, de nem győztek meg sem pro, sem kontra.
Én bízom a magyar termékekben, a hangszóróinkból is sokat használtam, igaz nem a "kommersz" jószágokat, némelyik igen jól sikerült, de időközben eltűnt, kár értük.
Át kéne már állni a precíz munkavégzésre, és a garantált minőségre, ez mindenképpen előre vinne.
Nem vagyok (eléggé) maximalista, viszont, ha tőlem elvárják a maximális (munka) minőséget és mennyiséget, úgy érzem, joggal(!) Én is ugyanezt elvárhatom a gyártóktól, termékeiktől.
Na, ettől sem jutunk előbbre. :(

Vegyünk néhány paramétert, egy mélyhangszóró vonatkozásában:
Fs = 30Hz, Qts = 0,3, Sd = ~ 210cm2, Vas = 50l, Eff. = 3%
F = 30-4.000Hz, +3, -3dB-es tűrésen belül.
Ezek ma teljesíthető adatok, a többi részben ezek függvénye, illetve amazokból - ezek is számíthatóak.
Nem kell 200W-terhelhetőség, elég a 30W, de azt tudja!
Láttam, hogyan készül egy hangszóró végig(!), tehát nem a technológia a korlát, anyagok sem problémásak, ma sokféle jó anyag van, ami használható, jól hasznosítható. A mágnes sem lehet alapvetően gond, persze az ára már jelentősen befolyásolja a konstrukció egészét és árát, de "kevesebbet-jobbat" ez legyen a "jelszó". :)
Üdv! SMA

szer. aug. 25, 2004 14:54
gyémánt tag

Hozzászólás 
I_M_I írta:
SMA,
Ha az előző hozzászólásodat (mert magyar nem lehet jó...) nekem céloztad, akkor mellé talált.
Nem olvasol elég figyelmesen, én voltam az első számú megszólított.
Egész nap keresgéltem, sajnos nem találtam, a Sonido vezetője (?) néhányszor hozzászólt ebben (?) a fórumban. A hozzászólásai alapján nekem úgy tűnt, hogy nincs egészen a helyzet magaslatán. Azt, hogy mik lennének az elvárásaink, azt ő is nagyon jól tudja, de a rendelkezésére álló anyagokból, szerszámokkal, alkalmazottakkal, beszállítókkal ennyit lehet elérni.

kedd aug. 24, 2004 22:42
arany tag

Hozzászólás 
SMA,
Ha az előző hozzászólásodat (mert magyar nem lehet jó...) nekem céloztad, akkor mellé talált.
Én elmentem meghallgatni, majd miután felajánlotta egy hétvégére el is hoztam. Felcipeltük barátomhoz a 10.re (liftel természetesen), majd hozzám is, meg vissza. Ha csak a cipeléseket nézzük, már akkor is elég sok befektetés, de a hangja nem jött be.
Pedig elég masszív öntött alukosara van, a mágnes is termetes, ahogy lejött nekem elég sokat bűvészkedett a membránnal is, tudja mi miért van....

De pl. nekem sokáig egy (akciósan) 50000Ft-os autós hangszórószett zenélt aszobámba elég jól. Voltak hibái, de nem vészes. Egy másik fajta zenél most egy barátomnál (52000) és már az ezüst kábeleknél tart a különböző csöves és tuningolt erősítőkkel és CD/LP forrással. Pedig ránézésre semmi különös, csak valami szendvics szerkezetü nagyon merev membrán anyonkompenzálva a hangváltóval és 25mm-es selyemdóm.

Szóval mielőtt ebből a hozzászólásból az jönne le, hogy "mi úgyse tudunk olyat csinálni..." leszögezném, hogy nagyon érdekel a téma és szívesen résztveszek benne.
I_M_I

kedd aug. 24, 2004 18:58
ezüst tag

Hozzászólás 
http://incolor.inebraska.com/weisinator ... 2/ps12.htm

ehez a hangszorohoz milyen ladat ajanlotok ?
(parameterek: hany literes es a reflexcso meretere lennek kivancsi)

kedd aug. 24, 2004 13:58
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves fdsamano és Többiek!

Nem értelek.
Úgy gondolod a (hazai) gyártókon kívül más magyar nem ért a hangszórógyártáshoz?
A nagy gyártóink eddig többnyire tucatterméket állítottak elő, mostanra mindegyik átalakult, tönkremet, vagy eladták, termékei megszűntek.
Azóta sem találni náluk (újabb), jobb hangszórót, tehát indokolt lenne iránymutatást adni nekik, hogy mi az ami esetleg jól eladható és a minősége is megfelelő.
Nem érdemes ezzel foglalkozni?
Mert majd' mindenki import hangszórókból építkezik?
Mi miért nem csinálunk tényleg jó hangszórókat?
Van szakember, aki tudna, csak nem éri meg?
Miért nem éri meg nekünk, de egy külföldi cégnek igen?

A SONIDO szerintem azért nem "nyerő", mert magyar és ezért nemigen lehet felvágni vele, legalábbis az eddigi észrevételeimből ezt szűrtem le, mert igazán senki sem adott róluk használható kritikát, minősítést, javaslatot a felhasználásra, a dobozok kivitelezésére. Nem kellene lesajnálni a hazai termékeket és megvenni a külföldi vackot, ami ráadásul még csak nem is Európában gyártódik, tehát eleve "nem európai a hangja".
Üdv! SMA

kedd aug. 24, 2004 8:06
arany tag

Hozzászólás 
I_M_I írta:
Érdekes felvetés!

A sonido-s is már elég sok hangszórót hallhatott (és javított), de az általa gyártott és jónak tartott szélessávú sokmindenkinek nem nyerte el a tetszését. Lehet, hogy nem annyira egyszerű a dolog?
I_M_I

Ízlések és pofonok...

hétf. aug. 23, 2004 20:35
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves SMA!
Idézet:
- Tudsz úszni?
- Nem.
- És ha jól megfizetlek?

hétf. aug. 23, 2004 20:01
arany tag

Hozzászólás 
Érdekes felvetés!

A sonido-s is már elég sok hangszórót hallhatott (és javított), de az általa gyártott és jónak tartott szélessávú sokmindenkinek nem nyerte el a tetszését. Lehet, hogy nem annyira egyszerű a dolog?
I_M_I

hétf. aug. 23, 2004 17:12
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Mindannyian!

Ekkora passzivitás régen volt itt, csak nem Mindenki most nyaral?
Eszembe jut egy ötlet, de ezt csak együtt tudnánk végrehajtani, végrehajtatni.
Mármint, hogy készíttessünk a hazai(!) gyártókkal olyan hangszórót, amit sokan meg is vennénk, ez a buli benne, de mindenben, vagy csaknem minden paraméterében feleljen meg az össznépi elvárásainknak!
Mit szóltok hozzá, összehozzuk?!
Üdv! SMA

hétf. aug. 23, 2004 15:44
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves klayman és Többiek!

Milyen az az "uborkásüveg sound" ? :)

Az a lefolyócső jó anyag, nem kell merevíteni sem, mivel nem szögletes, nem alakulnak ki azok a rezonanciák, amik egy szögletes-kivitelű dobozban.
Vannak persze ennek is nyavalyái, de az a szép benne, hogy változatossá teheti a hangsugárzók kinézetét legalább.
Van vastagabb kivitel is, inkább az a jobb, 200mm-es vagy még nagyobb átmérővel.
Az elvágása a problémás, de egy jó asztalosnál ez is megoldható, legfeljebb nagy röhögés lesz belőle. :)
Aztán majd a végén Mi nevetünk, mert igen jó hangsugárzót lehet ebből a csőből építeni!
Merevíthetjük is, ha ez a szívünk vágya, ekkor olyan hosszú lécet kell levágni, ami kicsit szorosan megy be a csőbe és azt ragasztani kell az oldalához. Több helyre lehet merevítést betenni, de mindig más pozicióba! Így nem lesz biztosan rezonancia, ami zavaró lenne.
Térfogat az adott hangszóróhoz, reflex, vagy zárt is építhető, talp az kell külön hozzá, valamilyen MDF, vagy vastag anyag, amibe esetleg bele lehet maratni a cső-átmérőjét és ott ragasztással lehet rögzíteni.
A hangszóróknak a cső másik végét célszerű levágatni kb. 60-fokban és oda beszabatni egy ovális formájú előlapot, ami a hangszórókat hozdozza. Ezt is lehet ragasztani és csavarozni is, kinek mi a jobb. A ferdén felfelé néző hangszórók, mivel nem párhuzamos a sugárzási síkjuk a padlózattal, kevésbé színeződik a hangjuk, legfeljebb az elhelyezésük nehezebb, mert kissé felfelé dolgoznak és Mi nem leszünk fókuszban. Ezen lehet azért segíteni, a talprész döntött kiképzésével "egyenesbe" hozható.

Voltam pénteken a budapesti, Bercsényi utcai Elektronikai alkatrész és Hangszóró-boltban, igen olcsón vannak hangszóróik, SAL, MNC, egyéb. Sokat "fejlődött" az üzlet, Én nagyon régen nem jártam ott. Most éppen útba esett.
Üdv! SMA

szomb. aug. 14, 2004 14:19
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hát nemtom, sztem egy 5mm-es cső elég erős tud lenni...
Amúgy meg csak nem roszabb rezonancia szempontból,
mint egy szögletes, párhuzamos-falú fadoboz, nem ?
Valami csillapítás persze biztos nem árt, bár utcára lehet
hogy éppen pont az a jó, ha kicsit dong, és elnyomja az
utca-zajokat... :P

szer. aug. 11, 2004 22:55
arany tag

Hozzászólás 
Emlékszem arra a lefolyós-labirintusos linkre, a tölcséres topicban biztos még vissza lehet keresni.

Lehet hogy elõítélet, de nekem ezekrõl a 4-5 mm vastag csövekrõl az a jellegzetes "uborkásüveg" sound ugrik be.

Gondolom erõteljesen csillapítani-merevíteni-bevonni stb. kell az egészet.

szer. aug. 11, 2004 17:31
arany tag

Hozzászólás 
klayman írta:
Reggel óta szól egy Norah Jones PR-autó itt a bah-csomóponton, hát boltba menet megsasoltam mi is van a tetejére applikálva:

Kérem nem más mint egy 200-as narancssárga lefolyócsö, melynek 2 végébe két 20cm-es hangszóró van beleapplikálva.

Elég érdekes elképzelni, ahogy a két membrán "ellen-rángatja" egymást ahogy mozog.

Ha meg sztereóba van a kettő kötve (egy csőben ugye) akkor még ennél is érdekesebb fiziológiai hatások jönnének itt ki.

Ez csak nekem vicces vagy tényleg az..??

:shock:

A push-push elvileg működő konfiguráció... :) Ha belegondolsz, ugyanez történik egy kéthangszórós normál dobozban is. De ha sztereóban szólnak az tényleg érdekes lehet, különösen mivel elég korrekt sztereója van mélyben is (legalábbis ha olyan, mint az előző album akkor biztosan).

szer. aug. 11, 2004 16:31
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves klayman és Többiek!

Nem valószínű, hogy ellenkezőleg rángatják egymást a hangszórók, mert akkor bizony nem lenne elegendő mélye.
Reméljük, jól van bekötve a két hangszórója. :)
Az a lefolyócső nem rossz hangsugárzónak, pláne labirintusnak.
Írtunk már erről régebben, de nem harapott rá senki sem. :(
Látványnak sem rossz egy ilyen hangsugárzó.
Miért?
Csak külföldiektől fogadjuk el az ilyen bizarr kivitelt?!
Üdv! SMA

szer. aug. 11, 2004 16:29
arany tag

Hozzászólás 
Reggel óta szól egy Norah Jones PR-autó itt a bah-csomóponton, hát boltba menet megsasoltam mi is van a tetejére applikálva:

Kérem nem más mint egy 200-as narancssárga lefolyócsö, melynek 2 végébe két 20cm-es hangszóró van beleapplikálva.

Elég érdekes elképzelni, ahogy a két membrán "ellen-rángatja" egymást ahogy mozog.

Ha meg sztereóba van a kettõ kötve (egy csõben ugye) akkor még ennél is érdekesebb fiziológiai hatások jönnének itt ki.

Ez csak nekem vicces vagy tényleg az..??

:shock:

szer. aug. 11, 2004 14:31
arany tag

Hozzászólás 
ozpecs írta:
dokigyg!!Te mostanában hol bveszel WESTRA hangszórókat? én régebben vagy 60-80 db-ot vetem a 3 az egyben bt nél, de ők leálltak vele, pedig nagyon jó tapasztalataim voltka velük, egy se szállt el pedig zenegépekben használtuk őket rendesen hajtva és nagyon egyformák is voltak, jó adatokkal, jó hanggal.
OZ

Ez kb. 5éves példány.

hétf. aug. 09, 2004 16:03
arany tag

Hozzászólás 
dokigyg!!Te mostanában hol bveszel WESTRA hangszórókat? én régebben vagy 60-80 db-ot vetem a 3 az egyben bt nél, de ők leálltak vele, pedig nagyon jó tapasztalataim voltka velük, egy se szállt el pedig zenegépekben használtuk őket rendesen hajtva és nagyon egyformák is voltak, jó adatokkal, jó hanggal.
OZ

hétf. aug. 09, 2004 12:26
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Gilszkilabor és Többiek!

Szívesen, váljék hasznotokra. :)

Csaba37!
Nem vitatkozom, mindenkinek van igaza és mégsem.
A hangszóró mérése iszonyúan kínos probléma.
Nekünk is és persze a gyártónak is, azért is olyan szűkszavú némely adatlap, csalóka is.
Legeslegfontosabb paraméter, hogy hol, mekkora térfogatban, milyen anyagok közelében, milyen hőmérsékleten, mekkora légnyomáson mérünk, a többi többé-kevésbé ismert paraméterről nem is beszélve.
Nagyjából otthon is be tudjuk mérni a hangszórónkat, azért írtam mindig, hogy utólag kell behangolni, pláne egy reflex-dobozt!
Nyilván a doboz-rezonanciája beleszól a hangolásba, reflex-doboz esetén ott van még a cső is!

A lényeg az, hogy a végeredmény jó, elfogadható legyen, hallgatható legyen a hangsugárzó és ne okozzon fáradtságot a hallgatása, már rövid idő alatt.
Én minden esetben ezt figyelembe vettem, veszem ezután is.

Az összes hangsugárzóval az a bajunk, hogy vagy a "ló" egyik oldaláról nézzük, vagy a masikról, vagy a lovon ülünk fordítva, vagy fejjel lefelé üljük meg a lovat, mint a cirkuszban.
Igen, végül is az egész hangsugárzó-gyártás mindenestől egy cirkuszra emlékeztet.
A végén derül ki, hogy ki nevet, ki jár jól, - a cirkuszban, persze. :)
Üdv! SMA

szomb. aug. 07, 2004 14:02
gyémánt tag

Hozzászólás 
Csalogató dallamok... :D
Kép

pén. aug. 06, 2004 21:26
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ehun ni:

http://kep.tar.hu/gilszkilabor/images/pic5757524.png

Köszönjük SMA fórumtárs!

Gilszkilabor

pén. aug. 06, 2004 15:34
platina tag

Hozzászólás 
Értelmetlen ez a vita a "dróton lógatott", "két ujjal fogott", 1 m X 1 m IEC tábla előnyéről. Mindegyik ugyanazokat a T/S paramétereket fogja adni. Ami ezek között eltérhet, az a membránnal együttmozgó levegőtömeg. Ha jól belegondolunk, az sem nagyon tér el (talán kicsit sem).

Természetesen a hangnyomás-frekvencia görbe az más kérdés, de azt IEC táblán is csak kb. 250 Hz-től lehet megbízhatónak tekinteni (félhullámhossz = 68 cm).

pén. aug. 06, 2004 10:35
arany tag

Hozzászólás 
Így mérik a Vifákat és a Scan-Speak-eket:

Idézet:
PARAMETERS
The Thiele/Small parameters are measured using the constant current setup sketched below. Mass is added to the driver during the measurement.

Kép

We use a Brüel & Kjær 1027 generator with compressor input and a fixed power resistor. The RMS current through the driver is adjusted to 36 mA.
The back plate of the magnet system is fixed in a vice during the measurement.
Scan-speak drivers are run in before the parameters are measured. Vifa and Logic drivers are not.

Kép

Ők sem tudják, mit csinálnak?

pén. aug. 06, 2004 8:43
gyémánt tag

Hozzászólás 
Csaba37 írta:
Szia Gilszki!

Csupa hülyeségeket írsz mindig. Nem azt írtam,hogy ZÁRT doboznál van akusztikai zárlat,hanem egy hangszórónál,ami nincs dobozban,nincs felszerelve legalább 1x1 méteres pozdorja közepébe.Érted?
A T/S mérést én is ismerem,de nem tartom elfogadható mérésnek úgy ahogy te csinálod.Csupán erről van szó.Ha úgy mérnéd,ahogy javasoltam,akkor lenne értelme is.De a "két ujjadon" tartva,...na nevettess... ...és 45 fokban,vagy függőlegesen áll az a hangszóró a két ujjadon? :D :) :D
Cs

Szia Kovács!

Köszi a dicséretet! Ami a zárt dobozt illeti, olvass figyelmesebben! Nem azt írtam, hogy most írtad, hanem arra emlékeztettelek volna, mikor régen személyesen beszélgettünk a dologról (lásd a szövegben: anno)! Ha nem emlékszel rá, arról nem tehetek.

>T/S mérést én is ismerem,de nem tartom elfogadható...

Hát, kétlem, hogy ismered. Egyébként nem az a lényeg, hogyan tartod Te elfogadhatónak, hanem az, hogy miként kell mérni azt a dolgot. További fölösleges szószaporítás helyett inkább nézz utána a dolognak, mert csak lejáratod magad az okosságokkal. Kiindulópontként annyit segítek, hogy minden közeli tárgy módosítja a mérési eredményt, ezért kell lehetőség szerint mindentől minél távolabb mérni. Hogy egyesek ennek ellenére mégis hangfalra szerelik a hangszórót T/S mérésekhez, az az ő bajuk.

Gilszkilabor

u.i.: Az 1x1 méteres pozdorja lap közepére szerelt hangszórónál is van akusztikai rövidzár.

pén. aug. 06, 2004 8:19
ezüst tag

Hozzászólás 
Szia Gilszki!

Csupa hülyeségeket írsz mindig. Nem azt írtam,hogy ZÁRT doboznál van akusztikai zárlat,hanem egy hangszórónál,ami nincs dobozban,nincs felszerelve legalább 1x1 méteres pozdorja közepébe.Érted?
A T/S mérést én is ismerem,de nem tartom elfogadható mérésnek úgy ahogy te csinálod.Csupán erről van szó.Ha úgy mérnéd,ahogy javasoltam,akkor lenne értelme is.De a "két ujjadon" tartva,...na nevettess... ...és 45 fokban,vagy függőlegesen áll az a hangszóró a két ujjadon? :D :) :D
Cs

pén. aug. 06, 2004 6:54
arany tag

Hozzászólás 
Kedves Mindenki!
Még egyszer mértem,de csak a westrákat,úgy hogy tartottam a kezemben.

1-es hsz.:
qms=1,72
qes=0,7
qts=0,5
L=0,72mH
fs=50Hz
cms=1,46mm/N
mms=6,96g
Vas=12,45l
Rms=1,27kg/s
BxL=4,71N/A

2-es hsz.:
qms=1,67
qes=0,68
qts=0,48
L=0,77mH
fs=51,5Hz
cms=1,46mm/N
mms=6,67g
Vas=12,47l
Rms=1,27kg/s
BxL=4,71N/A

A kettesnél valszeg az előző mérés kicsit pontatlan lehetett,most többet tököltem.Megnyugtató a hasonlóság a két hangszóró között,pedig ez egy óccsó típus,igaz a hangja viszont annál jobb(lealábbis szerintem).

Üdv!

csüt. aug. 05, 2004 23:00
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 10034 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151 ... 201  Következő