Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: pén. nov. 15, 2024 18:46

Hozzászólás a témához  [ 16 hozzászólás ] 
AV jel átvitele Cat5 UTP kábelen 
Szerző Üzenet
vas-tag

Hozzászólás 
Közben már kicsit kiokosítottam magam: a 75/300 ohmos balun nem jó AV jelre. Az arra való, hogy a régesrégi TV-k, amikhez még dupla érpáras antennákat adtak, 300 ohmos bemeneti impedanciával rendelkeztek. Ha ide koaxszal akarjuk bevinni az antennajelet, akkor kell a 75/300-es balun, mivel az antennakoax 75 ohmos általában (van 100 meg 300 ohmos is, de azt kevéssé használják). Az egyik betett képen látszik is az érpár csatlakozási felülete.

A sok keresgélés közben ráakadtam a http://transzformator.lap.hu weboldalra; ez rengeteg trafótekercselő céget tartalmaz. Remélem lesz olyan, amelyiknek megadom a frekitartományokat és az impedanciaarányt és csinál nekem egy kis balunt (illetve kettőt, mert audióra is kell). Akinek kell még ilyen, szóljon, lehet, hogy kapunk mennyiségi kedvezményt :-)

Audio jel esetén úgy gondolom, hogy az alacsony freki miatt nem kell impedanciaillesztés, tehát egy 1:1-es balun megteszi. Az UTP kábel különben 100-120 ohmos, így a videóra egy 1:1,5-ös balun kell.

szer. szept. 29, 2004 21:44
Profil Privát üzenet küldése
vas-tag

Hozzászólás 
Gafly írta:
> Az S-Video kábelről tud valaki valamit?
> Mert ugye hang is kellene

Hehe, attol ugyan nem lesz hangod...
Negy pocke van ugyanis, abbol ketto
test, egy szin es egy vilagossag.
Hang meg egy se, azt kulon (pl. RCA-n)
szokas vinni.

Ha kell a bekotese keress ra a neten,
jo sok helyen le van rajzolva.

Egy nagyot csalódtam most, mert azt hittem, hogy legalább a 7 pines s-video-n van hang, de meg kell állapítanom, hogy az nem is standard, és nem is használják értelmes dologra a másik 3 pint. Akkor adott a feladat: Komponens videót (elég az S-video, nem kell RGB vagyYCbCr) plusz sztereó hangot kell átvinem Cat5e UTP-n. A sztereó az két érpár, az S-video megint kettő, tehát pont belefér az UTP-be. Az S-Video szintén 75 ohmos, tehát akkor ugyanolyan balun jó hozzá, mint a koaxhoz, gondolom én. Meg tud valaki erősíteni ebben? És mi lesz az audióval?

szer. szept. 29, 2004 20:44
gyémánt tag

Hozzászólás 
> Az S-Video kábelrõl tud valaki valamit?
> Mert ugye hang is kellene

Hehe, attol ugyan nem lesz hangod...
Negy pocke van ugyanis, abbol ketto
test, egy szin es egy vilagossag.
Hang meg egy se, azt kulon (pl. RCA-n)
szokas vinni.

Ha kell a bekotese keress ra a neten,
jo sok helyen le van rajzolva.

szer. szept. 29, 2004 12:51
vas-tag

Hozzászólás 
Fdsamano:
> Lehet kapni olyan antennadugót, amelybe bele van építve egy baluntrafó, a
> szalagkábelt bele lehet kötni közvetlenül. Két ilyenből szerintem meg lehetne > csinálni, szalagkábel helyett menne az UTP egy csavart érpárja.
> 75/300-as konverternek hívják, így néz ki:

Ezt hol lehet kapni? Én különben úgy tudom, hogy az UTP 100 ohmos hullámipedanciájú, a koax meg ugye általában 75, de van 100-as is. Az S-Video kábelről tud valaki valamit? Mert ugye hang is kellene :-)

szer. szept. 29, 2004 12:39
gyémánt tag

Hozzászólás 
Gafly írta:
Azt mibol gondoljatok hogy a cat5 kabel
hullamimpedanciaja 240...300 Ohm?
Azt tudjuk csak, hogy Hirschmannék 100 ohmosként kezelik és hajtják meg, ill. zárják le. Az ő balunjuk ezért 75/100 ohmos, sajnos erősítő is van benne, de az antennaszintű, ráadásul 45 MHz-től felfelé működik. Van egy csatornája, ami 0-1 MHz között működik, ez pedig kevés. 30 méterenként 13 dB szintcsökkenéssel számolnak az RF-sávban, 45-862 MHz tartományban.
A 100 ohmot elfogadhatjuk, mert Hirschmannék azért nem hülyék.
Ezek alapján a balunt a koax oldalon 25 ohmmal kellene lezárni, vagy egyből szimmetrikusan meghajtani a kábelt.

szer. szept. 29, 2004 8:59
gyémánt tag

Hozzászólás 
> 75/300-as konverternek hívják

Azt mibol gondoljatok hogy a cat5 kabel
hullamimpedanciaja 240...300 Ohm?

szer. szept. 29, 2004 7:43
gyémánt tag

Hozzászólás 
Lehet kapni olyan antennadugót, amelybe bele van építve egy baluntrafó, a szalagkábelt bele lehet kötni közvetlenül. Két ilyenből szerintem meg lehetne csinálni, szalagkábel helyett menne az UTP egy csavart érpárja.
75/300-as konverternek hívják, így néz ki:

Kép

szer. szept. 29, 2004 1:46
arany tag

Hozzászólás 
30 méterig simán megy (elsőtől a hatodikig)

kedd szept. 28, 2004 14:18
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
a 100 Mbit/sec azt jelenti, hogy a 100 MHz-nek a harmadik, de még az ötödik felharmonikusa is még jelentéktelen szintcsökkenéssel megy át. Ha nem így lenne, akkor a vételi oldalon a jel már nem is hasonlítana négyszögjelre

Mondassz valamit!

kedd szept. 28, 2004 12:55
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
http://www.hirschmann.hu/ ->Újdonságok ->Kábeltv Etherneten

Bár itt egyelőre csak rádiófrekvenciás dolgokat látok :(

kedd szept. 28, 2004 10:51
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ha lehet kapni ilyen balun trafót akkor valóban azzal a legegyszerűbb, de ha nem akkor házilag egyszerűbb kivitelezni egy elektronikát mint egy korrekt trafót...

kedd szept. 28, 2004 10:14
gyémánt tag

Hozzászólás 
arnd írta:
Ki kell próbálni, én már "vittem" audi/video jelet sima egyben árnyékolt kábellel és láttam már szalagkábel szerűségen keresztül is.
Esetleg egy asszimetrikus/szimetrikus átalakító kapcsolás is jól jöhet. Volt régen erre valami video erősítő IC (talán 733) lehet, hogy megoldható vele korrektebben is...
Aszimmetrikus/szimmetrikus átalakítónak ott a balun. Csak a kábel mindkét végére kell tenni egyet :) Az a 165 méter távolság hihető, amit az intelix oldalán írnak VGA jelre.
youbetcha, a balun saját maga nagyon keveset csillapít, az adó oldalon 1:2, a vevő oldalon 2:1 áttételű trafóként működik. Ha reflexiómentesen zárod le mindkét végén, akkor zavarmentesebb az átvitel, mintha koaxon vinnéd. Ha a hangot külön érpáron akarod vinni, akkor arra is kaphatók trafók. Videojelre szerintem nyugodtan kipróbálhatod a Hirschmannt.
watt, a 100 Mbit/sec azt jelenti, hogy a 100 MHz-nek a harmadik, de még az ötödik felharmonikusa is még jelentéktelen szintcsökkenéssel megy át. Ha nem így lenne, akkor a vételi oldalon a jel már nem is hasonlítana négyszögjelre, a digitális áramkörök nem tudnák feldolgozni.

kedd szept. 28, 2004 9:45
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ki kell próbálni, én már "vittem" audi/video jelet sima egyben árnyékolt kábellel és láttam már szalagkábel szerűségen keresztül is.
Esetleg egy asszimetrikus/szimetrikus átalakító kapcsolás is jól jöhet. Volt régen erre valami video erősítő IC (talán 733) lehet, hogy megoldható vele korrektebben is...

kedd szept. 28, 2004 8:28
gyémánt tag

Hozzászólás 
A cat5 nem a kábel fizikai felépítését jellemzi, hanem az átviteli képességét(100Mbit/sec)
Van nem árnyékolt UTP és árnyékolt STP. De szerintem egyik sem alkalmas videojel árvitelre!

kedd szept. 28, 2004 7:52
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
mivel a cat5 nem árnyékolt erekből áll ne számíts túl jó minőségre :)

kedd szept. 28, 2004 6:53
vas-tag

Hozzászólás AV jel átvitele Cat5 UTP kábelen
Sziasztok!

Olvastam sokhelyütt, hogy ha már be van kábelezve Cat5(e) kábellel a helység, akkor AV jelet direktben el tudok rajta vinni (pl. S-Video -> Cat5e -> S-Video). Van valakinek tapasztalata azzal, hogy milyen távot lehet így áthidalni (megfelelő érpárokkal)? Vagy ha így nem is, akkor vannk klassz balun trafók (pl. http://www.intelix.com ), ami ugyan passzív és csillapít,de jól lehet vele az impedanciát illeszteni. Magyarországon nem igazán látok ilyesféle gyártót. (Néztem pl. a Hirschmannt, de az csak Koax -> Cat5, nekem inkább RCA és S-Video kellene) Van valakinek ötlete?

Üdv,
Youbetcha

hétf. szept. 27, 2004 23:27
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 16 hozzászólás ]