Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szomb. jan. 11, 2025 7:22

Hozzászólás a témához  [ 10034 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141 ... 201  Következő
Hangfal hangolása 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Kalapúr és IMI !

Küldtem privát üzit a tel.számommal
Ha nem kaptátok meg jelezzetek vissz a fórumba, és akkor ideirom.

Sziasztok

hétf. nov. 01, 2004 8:30
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves hangfalépítők!

Érdeklődni szeretnék, hogy a Zobel tagba épített kondenzátornak is azt a méregdrága MKP/MKT kondit kell tenni, vagy jó oda egy sima bipoláris elektrolit kondi is? Árakban kifejezve: 2000 Ft / 350 Ft
Találtam ugyanis a Visaton árlistájában bipol kondit 22uF-osat, de ez csak 63V-os. Ez jó lesz vagy kevés az a 63V ? (A 22uF kapacitású kondi igen csak drága).

Üdv, Péter

hétf. nov. 01, 2004 8:05
gyémánt tag

Hozzászólás 
DDL írta:
Ezüst 500,-Ft/m áron??? Szerintem meg csak ezüstözött...

Jajj.. bocsi persze hogy csak ezüstözött ! Ennyi pénzért neviccelj :)
vagy a CAT5 kábel. Mástól is hallottam, hogy mondhatni a 3000 Ft/m alatti kábelekig ő a nyerő árban és hangban 1aránt.

DDL egy kérdés... A CAT5 kábelnek minden erét felcsupaszitod és összesordod őket, összeforrasztod és 1 banándugóba teszed. És ő lesz 1 hangfal 1 pólusa. tehát összesen 4 darab CAT5 kábelt kell venni azonos hosszban, vagy egy ilyen CAT5 kábel 1 hangfalPÁRHOZ való?

Üdv, Péter

hétf. nov. 01, 2004 7:54
platina tag

Hozzászólás 
topeti írta:
Kalapur írta:
szép vastag réz sodort kábel, átlátszó piros sárgás műanyagszigetelővel
vagyis a "szokásos"

Akkor lehet érdemes lenne megpróbálkoznod az ezüsttel, de kivancsi vagyok a többiek tapasztalatára.
ui. tolómérővel leméred az átmérőjét majd kiszámolod a keresztmetszetét (D*D*Pi/4)

először próbálja ki az UTP-t és a 2.5-es villanydrótot. Azután meg vegyen egy erősítőt.

Üdv: DDL

hétf. nov. 01, 2004 0:00
platina tag

Hozzászólás 
topeti írta:
Kalapur írta:
azt hiszem az erősítő lesz az, mert a TVM is sziszeg, bár másképpen...
SONY sux

Nekem is ez a tippem, hogy az erősítő.... ezek a szemét csúszómászók!
Na de kenjük el a száját. Olyan kábelt kell venned, ami a magashangokat kicsivel halkabban és lágyan szólaltatja meg. Próbáld ki az ezüstkábelt.
A media markt-ba 2.5mm2 ezüstkábelt lehet 500Ft/m áron venni.
Jelenleg milyen hangfalkábeled van?
Üdv, Péter

Ezüst 500,-Ft/m áron??? Szerintem meg csak ezüstözött...

Üdv: DDL

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára DDL hétf. nov. 01, 2004 0:00-kor.

vas. okt. 31, 2004 23:58
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kalapur írta:
szép vastag réz sodort kábel, átlátszó piros sárgás műanyagszigetelővel
vagyis a "szokásos"

Akkor lehet érdemes lenne megpróbálkoznod az ezüsttel, de kivancsi vagyok a többiek tapasztalatára.
ui. tolómérővel leméred az átmérőjét majd kiszámolod a keresztmetszetét (D*D*Pi/4)

vas. okt. 31, 2004 21:24
platina tag

Hozzászólás 
topeti írta:
Na de kenjük el a száját. Olyan kábelt kell venned, ami a magashangokat kicsivel halkabban és lágyan szólaltatja meg. Próbáld ki az ezüstkábelt.
Üdv, Péter

pontosan nem tudom, mekkora átmérőjű, de szép vastag réz sodort kábel, átlátszó piros sárgás műanyagszigetelővel
vagyis a "szokásos"

vas. okt. 31, 2004 21:20
ezüst tag

Hozzászólás 
Üdv!

SMA írta:
Jelenleg ott tartok, hogy ha lesz elég pénzem, veszek egy gyári cuccot, ami mûszer(!), csak ehhez is kell egy kalibrált mikrofon elõ-erõsítõ, de azt meg tudom csinálni rendesen.
Ezzel a mûszerrel lehet a szkópot is helyettesíteni, spektrumanalizátorként is használható, torzítást is lehet vele mérni ( erõsítõk! ), szóval sok mindent tud, elfogadható áron.
Az még zavar némileg, hogy a mérések elõtt be kell kapcsolni a PC-t, megvárni, míg feléled, az adaptert bekapcsolni, a progit elindítani, bekapcsolni a mérendõ áramkört, vagy hangsugárzót, összeállítani a "mérõkört", rácsatlakozni és lesni...
Nehézkes. :(

Melyik rendszert?
Amúgy nem olyan körülményes ez a dolog. Csak elsõre tünik annak. Ha profi cuccot veszel ahhoz úgyis lehet kapcsolni FeatureBox-ot. (Legalábbis a CLIO, MLSSA, DAAS tud külsõ reléket üzemeltetni.) Ekkor a szoftver maga kapcsolja a kapcsolókat. Én az Ebay-en vettem a DAAS32 rendszerem. Baromi könnyû kezelni, kalibrált mikrofon is volt hozzá (amúgy mást is lehet csatlakoztatni csak ahhoz SPL calibrator is kell meg persze calib file is.) Saját készítésû feature boxot használok, ami nem áll másból mint egy erölködö, egy 150R-s mérõellenállás, meg egy kapcsoló amikkel a reléket vezérlem. A rendszert minden mérés elött kalibrálni kell. Ez kb 3 másodpercet vesz igénybe. Utána kezdödhet a mérés. A rendszer képes TIM, RT60, Impedancia,Frekvenciamenet,CSD, Backward CSD, Impuls Response, Fázis, Excess Phase, Minimal Phase, Harmonikus torzitás, stb hiteles mérésére. :lol: (Van hozá komoly gyári Box is, csak hát az megint pénz, és ezt én csak hobbiként ûzöm) A maximális SamplingRate 64kh. Ha dobsz egy emailt küldök róla képet. Az ezzel mért hiteles fázis, imp és fázismeneteket könnyen lehet exportálni különbözõ optimalizáló programokba. :wink:

Üdv Matos (az egykori Alfonso)

vas. okt. 31, 2004 20:57
Profil Privát üzenet küldése ICQ
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kalapur írta:
SONY sux

Üdv, Péter

vas. okt. 31, 2004 20:06
gyémánt tag

Hozzászólás 
dokigyg !
Köszi szépen az infókat ! Lehet hogy akkor végre én is kipróbálom ezeket
a típusokat is, mert ilyenekből még nem építettem. Tetszenek.
Amúgy bp-n sehol máshol nem kapni ilyen hangszórókat csak a bajcsin ?
Írtad, hogy most neked is ilyen hangszóród van. Írnál róla még pár dolgot,
nem műszaki adatokra gondolok, hanem inkább a hangjára, meg hogy pl
milyen a mélye, a közepe, te milyen dobozba tetted, és milyen lett az
összeredmény stb. Előre is köszi !

vas. okt. 31, 2004 19:52
platina tag

Hozzászólás 
Idézet:
Kalapur!
A DT-107 Monacor dóm nem sziszeg!
Egy ismerősöm vett nemrég egy párat és jók.
Üdv! SMA

lehet, hogy az én fülemmel van gond, esetleg az erősítőmmel, netán az elvárásaimmal...

SONY sux

vas. okt. 31, 2004 19:08
arany tag

Hozzászólás 
westra 1
Cms 1,350 mm/N Vas 13,70 l
Mms 7,48 g fs 50,08 Hz
Rms 1,360 kg/s Qms 1,73
Sd 85 cm2 Qes 0,70
Rdc 7,1 ohm Qts 0,50
Bl 4,87 Tm SPL 2.83V@1m 86,32 dB
Max. teljesítmény 60 W SPL 1W@1m 85,81 dB
Max. SPL @1m 103,59 dB

westra 2
Cms 1,360 mm/N Vas 13,80 l
Mms 7,17 g fs 50,97 Hz
Rms 1,360 kg/s Qms 1,69
Sd 85 cm2 Qes 0,68
Rdc 7,1 ohm Qts 0,49
Bl 4,88 Tm SPL 2.83V@1m 86,71 dB
Max. teljesítmény 60 W SPL 1W@1m 86,19 dB
Max. SPL @1m 103,97 dB

arn1500308 1
Cms 0,820 mm/N Vas 8,32 l
Mms 8,93 g fs 58,81 Hz
Rms 1,610 kg/s Qms 2,05
Sd 85 cm2 Qes 0,73
Rdc 7,6 ohm Qts 0,54
Bl 5,86 Tm SPL 2.83V@1m 85,80 dB
Max. teljesítmény 50 W SPL 1W@1m 85,58 dB
Max. SPL @1m 102,57 dB

arn1500308 2
Cms 0,840 mm/N Vas 8,52 l
Mms 8,64 g fs 59,08 Hz
Rms 1,720 kg/s Qms 1,86
Sd 85 cm2 Qes 0,74
Rdc 7,6 ohm Qts 0,53
Bl 5,75 Tm SPL 2.83V@1m 85,92 dB
Max. teljesítmény 50 W SPL 1W@1m 85,70 dB
Max. SPL @1m 102,69 dB

vas. okt. 31, 2004 16:48
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves SMA és többiek!

Nekem is vannak azért negatív tapasztalataim és Én is drága hangkártyát vettem. Anno '96-ban huszon-valahány ezer forint (!) volt a GUS P'N'P. De hiába duplex, mert a Speaker Workshop ha használni akarja, lefagy a gép (természetesen állítgattam sokmindent, de hiába). Szerencsére a hangkártya biztosan jó, mert más program helyesen kezeli duplexben is.

Az én adapterem a SpectraPLUS/LAB szoftverekre épül. Az ugyan már jobban bánik a duplex üzemmóddal, de direkt máshogyan közelítem meg a kérdést. Egyrészt sok régi kártya nem duplex vagy nem fut duplexként. Másrészt a külső erősítő plusz hibaforrás a mérésben (vagy nem tudja a paraszt, hogy a hangkártya ki- és bemenetei közül melyikhez földeljen vagy földhurkot sikerül létrehozni, mert "gyün-mén" a jel). Harmadrészt, ha nem kerülhetjük meg a külső hardvert (erősítő), akkor inkább külön cél-szerkezetet kell készíteni. Jelen percekben is ezen dolgozom.

Tudomásom szerint Te Linux-os vagy, de mintha tudnál futtatni Winfos programokat is. Próbáltad már a fentebb említett SpectraLAB-ot? Ha nincs meg, szívesen elküldöm Neked. Van belőle olyan változat, amit nem kell installálni, elég bemásolni egy könyvtárba.

> A jelszintet ( legalább ezt ) illik kalibrálni, mert akkor tudjuk, hogy van-e még tartalék a hangkártyában, vagy már a határon üzemel, esetleg túlvezéreltük.

A Spectra rendelkezik egy "real time VU meter"-el, itt ellenőrizhető az aktuális jelszint.

OPA gyanánt bőven elég az NE5532/NE5534, ára 200 Ft alatti (RET). 40 dB erősítésig lineáris a hangfrekvenciás sávban, az elegendő is. Precíziós ellenállások nem szükségesek, bőven jó az 1%-os. Sőt...

A hangkártyák bemeneti impedanciája is közömbös, ha megfelelő az adapter kimeneti fokozatának kialakítása.

Írtad a saját gyári cuccot. Előtte azért tekintsd meg az aparátomat, ha elkészült. A mikrofonnal Neked pláne nem kell görcsölnöd. Írtad, hogy hozzáférsz jó műszerekhez. Akkor pedig egy olcsó elektret kapszulához magad is készíthetsz kalibrációs fájlt, a Spectra azt is megoldja.

> Az még zavar némileg, hogy a mérések előtt be kell kapcsolni a PC-t, megvárni, míg feléled, az adaptert bekapcsolni, a progit elindítani, bekapcsolni a mérendő áramkört, vagy hangsugárzót, összeállítani a "mérőkört", rácsatlakozni és lesni...

Hát pont ez a lényeg! Elég hozzá egy 486-os PC vagy egy 20000 Ft-os Laptop. Nem kell külön műszerparkot cipelni! Nekem otthon a műhelygépem egy AMD5x86 160 MHz. Azt kirángatom az udvarra, ha szabadtéri mérésre szottyan kedvem (a "multimédiás erőművet" nem szívesen mozgatom még otthon sem). A külső adaptert pedig sok-sok tapasztalat alapján optimalizáltam, hogy egyszerű és könnyen kezelhető legyen. Az első, eredeti elgondoláson jó néhány csatlakozó és kapcsoló szerepelt. Igaz, az többet is tudott. Most ott tartok, hogy egy jócskán karcsúsított szerkezet is elég az alapvető dolgokra, még éppen elhanyagolható mérési hibával. Kettő plusz egy vezeték, egy potméter és egy háromállású kapcsoló. Ez utóbbi kiváltható 3x2 tüskével és egy jumperrel. SPL és Impedancia méréshez elég 2 vezeték. Bode méréshez pedig kell a harmadik, hiszen a Bode legalább 3(4) pólusú hálózatot feltételez. L vagy C mérés pedig 2 vagy 3 vezetékkel is megoldható.

Sajnos vannak fontosabb teendőim is az életben, de szép lassan azért csinálom ezt is.

Jó Adapter Kívánok!

Gilszkilabor

vas. okt. 31, 2004 16:27
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
SMA írta:
Ezzel a műszerrel lehet a szkópot is helyettesíteni, spektrumanalizátorként is használható, torzítást is lehet vele mérni ( erősítők! ), szóval sok mindent tud, elfogadható áron.

Kedves SMA!

Ez forintokban kifejezve mit jelent? :wink:

Kalapúr!
Ha majd Pesten járok hangszóró vásárlás ügyben, felkereslek és meghallgatom hogy van-e kigyó a magasadban. Viszek olyan zenét, amivel tuti kiderül. Mintha kifejezetten erre találták volna ki őket :D
Meg is mondom mi ezen zenék cime:

Era - Misere Mani
Vangelis - Come to me
Evanescence - My Immortal

Jó kígyó-kutatást kívánok mindenkinek :)

Jajj.. még anyit, hogy akit érdekel ez a zene, annak megosztom FTp-n.
APE formátum tehát veszteségmentes tömörités... csak WAV-ba kell konvertálni és CD-re lehet irni. Ugyanaz a minőség, ez nem MP3.
Viszont azt is elmondom hogy 1 zene kb. 22MB

Üdv, Péter

vas. okt. 31, 2004 16:05
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Gilszkilabor és Többiek!

Én megpróbáltam a PC-ből "műszert" faragni, nem sikerült. :(
A hangkártyám Terratec DMX1024 X-fire, "full-duplex", elég drága is volt.
Ütközik is állandóan, ha duplex módot akarok, a fenébe is, ****** ***!
Nem szép a frekimenete, ha oda és vissza is használom.
A +1, -1dB már nagy hiba! A fázismenete nem is tudom milyen, de csúnya, mint egy hasraesett nyolcas.
A jelszintet ( legalább ezt ) illik kalibrálni, mert akkor tudjuk, hogy van-e még tartalék a hangkártyában, vagy már a határon üzemel, esetleg túlvezéreltük.
Esetleges zajok léphetnek fel, nem tudni miért?!
Ezzel nem lehet mérni, az biztos. :(

A hozzáállásom pozitív, csak sajnos eddig negatív tapasztalataim voltak.

Mindenképpen kell egy külső végfok, ami majdnem "műszer"-minőségű, amivel a hansugárzót meghajtjuk.
Kell néhány mérőkábel, amit esetleg készen is lehet venni, elő-erősítő is kell, de Én pesszimistábban számolok, egy "jobb" IC, amiből, amivel építkezünk, az kb. 1.000Ft-nál kezdődik, meg a műszer-ellenállások, igen 0,1%-os kell, meg spéci kondik, stb.
Mekkora a bemeneti impedanciája a hangkártyának amivel mérünk?
Nem mindegy, mert hibát okozhat, ráadásul a "műszerekre" vonatkozik valamilyen "szabvány-előírás". Ezt illene betartani, különben csak indikálunk, nem pedig mérünk.

A mikrofonos mérések amúgy sem egyszerűek, nem tudom, ki hogyan oldja meg, hogy "értékelhető" legyen a mérés eredménye, de nem egyszerű!

Jelenleg ott tartok, hogy ha lesz elég pénzem, veszek egy gyári cuccot, ami műszer(!), csak ehhez is kell egy kalibrált mikrofon elő-erősítő, de azt meg tudom csinálni rendesen.
Ezzel a műszerrel lehet a szkópot is helyettesíteni, spektrumanalizátorként is használható, torzítást is lehet vele mérni ( erősítők! ), szóval sok mindent tud, elfogadható áron.
Az még zavar némileg, hogy a mérések előtt be kell kapcsolni a PC-t, megvárni, míg feléled, az adaptert bekapcsolni, a progit elindítani, bekapcsolni a mérendő áramkört, vagy hangsugárzót, összeállítani a "mérőkört", rácsatlakozni és lesni...
Nehézkes. :(

Kalapur!
A DT-107 Monacor dóm nem sziszeg!
Egy ismerősöm vett nemrég egy párat és jók.
Hallgattuk, mértük is persze, nincs kiemelése, nem sziszeg.
Tény viszont, hogy kissé kemény a hangja, ami egy dómtól meglepő.
Üdv! SMA

vas. okt. 31, 2004 14:50
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szia doki!

E' má' beszéd! Belehúzok a dokumentálásba és majd jelentkezem! Előre is köszi!

Gilszkilabor

mottó: Vagy bolondok vagyunk s elveszünk egy szálig, vagy ez a mi hitünk valóságra válik... :D

vas. okt. 31, 2004 13:37
arany tag

Hozzászólás 
Cortez!

http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=1 ... l=1&catg=1
http://www.dobar-zvuk.hr/hi-fi/westra/KW-130-1398.htm

A tvm-et biztosan lehet kapni a Bajcsin,ára 5éve 3600 zsé volt,a westrát is ott vettem anno ugyanennyiért.
Az akkori példányok paramétereit megmértem,megkeresem és beírom,de azt tudom,hogy a tvm eltér a megadottól,a westra nagyjából teljesíti a honlapon lévőket.Ja és van 4 és 8 ohmos verzió,ugyhogy ki lehet élni a d'appolitó,meg 2,5 utas,meg egyebek... vágyakat.
Mellesleg most pont a tvm-eket gyűröm.

Gilszkilabor!

Ha jó a kézzel gányolt is,akkor küld a terveket!
doki__@freemail.hu

Üdv Doki!!

vas. okt. 31, 2004 13:19
gyémánt tag

Hozzászólás 
SMA írta:
...A másik oldal, hogy van egy PC, amibe veszünk egy elfogadható árú "full-duplex-es" hangkártyát és azzal próbálkozunk méricskélni.
DE: ezekhez kell néhány kiegészítő áramkör, műterhelések, söntök, vagy elő-erősítők a mikrofonhoz.
Mire ezt is jó minőségben kiépítjük, elmegy a kedvünk az egésztől. Ráadásul ez sem olcsó, ha jót akarunk.
Legnagyobb hiba a hangkártya vonatkozásában, hogy semmiféle specifikációnk nincs hozzá, tehát ezt is be kellene mérni, kalibrálni. Ez nem megoldható otthon semmivel.
:(...

Jó Méricskét kívánok!

Mi ez a negatív hozzáállás SMA? Csodálkozom, hogy ilyen pesszimista vagy!

- Duplex hangkártya nem szükséges, a múltkor ALS120 nevű ~500 Ft értékű eszközzel mértem, bár tényleg nem árt egy jobb.
- Műterhelés és sönt az miért probléma? Néhány ellenállás.
- Mikrofon elő-erősítő? Egy db OPA.
- Nem olcsó? A jelenlegi vesszőparipám, ha a NYÁK-lemezt és a hálózati transzformátort nem számolom, 1000 Ft alatti beruházást igényel...
- Hangkártyát kalibrálni? Anélkül is tized-dB alatti hibával tudtam mérni.

Gilszkilabor

vas. okt. 31, 2004 12:40
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Cortez és Többiek!

Az a SAL-szub régen volt, igaz.
A méretei 60x60x60cm, külméretek, anyaga 21mm-es MDF, fogazásos technológiával összerakva, és ragasztva.
Belül merevítések a két-két szemben lévő lap középvonalában, nagyjából.
Reflex doboz, két 8cm-es lyukkal, igen csak lyuk!
Mérsékelten kell belülről csillapítani, csak kevés vatta kell bele, kb. 400gramm, egyenletesen elosztva.

Szobaakusztika-3. :)
Mérések, szimulációs-mérések.
Ezekhez vagy megvesszük a kész mérőparkot néhány-százezerért egy egyszerűbbet, vagy a MLSSA-t, vagy az Audio Precision system NO-1.-et, néhány millióért, vagy mást.
Igen drágák az ilyen mérésekhez használható műszerek, műszer összeállítások.
Igaz, ezek nagyon sok paramétert megmérnek, nagyon pontosak, bízni lehet bennük(!), de mennyiért?!

A másik oldal, hogy van egy PC, amibe veszünk egy elfogadható árú "full-duplex-es" hangkártyát és azzal próbálkozunk méricskélni.
DE: ezekhez kell néhány kiegészítő áramkör, műterhelések, söntök, vagy elő-erősítők a mikrofonhoz.
Mire ezt is jó minőségben kiépítjük, elmegy a kedvünk az egésztől. Ráadásul ez sem olcsó, ha jót akarunk.
Legnagyobb hiba a hangkártya vonatkozásában, hogy semmiféle specifikációnk nincs hozzá, tehát ezt is be kellene mérni, kalibrálni. Ez nem megoldható otthon semmivel.
:(

Üdv! SMA

vas. okt. 31, 2004 12:17
gyémánt tag

Hozzászólás 
Jó Fórumot Kívánok!

Megint megszívattál subvoice! :wink:

http://kep.tar.hu/gilszkilabor/images/pic6436122.jpg
http://kep.tar.hu/gilszkilabor/images/pic6436143.png

Érdekes, hogy a dobozon és a gyári adatlapon http://img3.musiciansfriend.com/dbase/p ... 270400.pdf eltérő átviteli görbét tüntetnek föl. Már Behringer-ék is hülyítik az embert... :( Szóval, lassan, de biztosan a láthatáron egy-két újabb méricske. :wink:

Jut eszembe, a múltkor felhívást tettem közzé, hogy vállalná-e valaki két db potya-NYÁK elkészítését. Sajnos senki sem jelentkezett. Nem ér meg ennyit vagy mindenki csak kapni szeretne? Spéci szimulátorokkal felvértezve már nem is szükséges mérni? Sokat görcsöltem egy frappáns mérő-adapteren, ami olcsó és könnyen elkészíthető. Mérni lehet(ne) vele: SPL, Bode és Impedance. Kis trükkel meghatározható vele ismeretlen L vagy C. Kitaláltam, átrágtam, rész-áramköröket kipróbáltam.

Ha valaki vállalja a közreműködést panel-ügyben, akkor megrajzolom a kapcsolást és a nyák-tervet. Ha kudarcot vallok és nem működik megfelelően a kütyü, a segítőkész ember elbukja a két panelt. Én meg a sok-sok erőfeszítést a fejlesztésben. Kockázat nélkül nincs szerencse. Ha viszont sikerrel jár a projekt, sokan profitálhatunk belőle. Utoljára kérdem: nos, valaki? Emil-címem alább.

Gilszkilabor

u.i.: Az ECM8000 segítségével kalibrációs fájllal lehetne ellátni az olcsó betétokat...

vas. okt. 31, 2004 10:23
gyémánt tag

Hozzászólás 
dokigyg !
Ezekről a hangszórókról tudnál még adni vmi infót ?
(link, ár, tapasztalatok, stb) Köszi !

vas. okt. 31, 2004 9:16
gyémánt tag

Hozzászólás 
I_M_I írta:
Szóval a HES. Ha jól tudom pénteken nyit, így én azt tervezem, hogy akkor megyek ki.

Kedves IMI !
Köszi az infot.
Doki, megosztom a többiekkel is amit tudok a Show-król :)

Házimozi és Hifi Show
November 5-6-7. 10-18 óráig. Budapest, Hilton Westend
Erről gyakorlatilag semmi infóm nincsen. :?

12. Budapesti High End Show
2004 november 12-14, Art'otel
Beurgó: 2300 HUF
Komplett rendszer: Red Rose Music Reference II.
Hangfalak:
IB 2 és OB 1 (magyar), JmLab Utopia, Usher, Tannoy, REL, Dynaudio Confidence & Contour, Wilson Benesch Curve, Audio Physic, Eventus Audio, Acoustic Solo & Duo + Basshorn tölcsér
Erősítők:
Viva, Jadis, Flight One, Octave, Marantz PM, Bryston, Avantgarde Acoustic, Pointe classic, Hovland+Radia
Források:
Linn Unidisc, Magnum Dynalab (tuner), Synthesis, Audia Flight, Gryphon Mikado, Marantz CD-17mk3, 47 LAB, Kiss DVD
Sound Arts állvány
VdH, Ocos, Nordost, QED kábel

Nagyjából ezek lesznek :))

Üdv, Péter

vas. okt. 31, 2004 8:09
arany tag

Hozzászólás 
topeti írta:
SMA írta:
Megkérnélek, ha el tudsz menni a HES-re, számolj be nekünk arról, dióhéjban, - mások is!
Üdv! SMA

Kedves SMA és többiek!

Ahhoz, hogy a HES-re el tudjak menni, az egyik unokatestvéremnél kellene aludni Pesten. Sajnos akinél lehetett volna, péntek este elutazik, és a másik nem tudja 100%-ra igérni, de valoszinű... szóval inkább nem igérek előre semmit. Ha megyek ott leszek.
Azért nem ártana telefonszámot cserélni azoknak akik elmennek, hogy össze tudjunk beszélni 1 "randit" :D
Engem föleg az Usher, Jmlab Utopia és a Dyno hangdobozok érdekelnek és kivancsiságbol a tölcséreseket is meghallgattnám. Röviden ezekről számolnék majd be.

Jó hétvégét!
Péter

Cső Péter és többiek.

Én ritkán szólok hozzá, főleg read onlyban vagyok.

Most éppen a fostex tölcséremet járatom itthon, de volt már autós hangszórókészletből épített TL ládám is és somogyis própálkozások is.

Szóval a HES. Ha jól tudom pénteken nyit, így én azt tervezem, hogy akkor megyek ki.

elérhetőségem:
06-harminc-990-11-20

I_M_I

vas. okt. 31, 2004 7:40
arany tag

Hozzászólás 
Kedves Mindenki!

Aki tudja legyen szíves ossza meg infóját,hogy milyen sók lesznek a jövő hétvégén!Hol,mi,mennyi a beugró stb.

Üdv!

szomb. okt. 30, 2004 22:36
gyémánt tag

Hozzászólás 
dokigyg írta:
Ime egy egyszerű modellezés: Pötyögd be pl. abba progiba úgy a paramétereket,hogy mindent változatlanul hagysz,csak az impedanciát növeled! Ha meg nem a faldöngetés a cél,és kisebb méretű mélyet szeretnél,akkor a legjobb választás a tvm arn1500308,vagy a westra kw1301398ha még lehet kapni.(ebben még segíteni is tudok)

Ok, de még 16 ohm-nál is kb 5uF-ot ajánl ez a progi... !

subvoice írta:
Azonban az elsőrendű és a másodrendű butterworth váltó képletei a keresztezési frekvenciát a -3 dB pontra teszik, ami csak akkor ad jó eredményt, ha a két hangszóró fázismenete 180 fokos eltérésben van.

Mármint esetleg játszani lehetne egy fordított polaritású magasbekötéssel, és egy módosított hangváltóval ?

SMA írta:
Említettem régen egy SAL SBX4060-as méllyel készült szub-mélysugárzót, nem építette meg még senki?
Nem rossz, sőt!
Bármelyik bolti cuccot simán lekörözi és mennyiért?!

Milyen, mekkora dobozba is építetted meg ? Lehet majd építenem kell egy ilyet is.

szomb. okt. 30, 2004 22:16
gyémánt tag

Hozzászólás 
SMA írta:
Megkérnélek, ha el tudsz menni a HES-re, számolj be nekünk arról, dióhéjban, - mások is!
Üdv! SMA

Kedves SMA és többiek!

Ahhoz, hogy a HES-re el tudjak menni, az egyik unokatestvéremnél kellene aludni Pesten. Sajnos akinél lehetett volna, péntek este elutazik, és a másik nem tudja 100%-ra igérni, de valoszinű... szóval inkább nem igérek előre semmit. Ha megyek ott leszek.
Azért nem ártana telefonszámot cserélni azoknak akik elmennek, hogy össze tudjunk beszélni 1 "randit" :D
Engem föleg az Usher, Jmlab Utopia és a Dyno hangdobozok érdekelnek és kivancsiságbol a tölcséreseket is meghallgattnám. Röviden ezekről számolnék majd be.

Jó hétvégét!
Péter

szomb. okt. 30, 2004 16:34
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves topeti és Többiek!

Egy alkalommal még el tudok menni ilyen "Show"-ra, de kettő már sok.
Szombat a jó nekem, a Westend-ben lesz a "Show".
Amiről nekem is lesz tapasztalatom Én is szívesen beszámolok.
Munkámmal kapcsolatban ugyanis, részben alkalmazzuk az ott előforduló némelyik készüléket, nyilván érdekel a kép és a hang is fontos.
A HES-en voltam régebben, de sok újat nem láttam hallottam.

Remélem, a Vifa magasakban nem fogsz csalódni. Várom-várjuk erről is a beszámolódat.

Szobaakusztika-2: :)
Nem csak a saját méréseim, illetve tapasztalataim alapján tudom azt mondani, hogy a szobai hangosításhoz, illetve zenehallgatáshoz a legjobban bevált mély-közép hangszórók átmérő-mérete, többnyire 16-20cm közötti.
Ez az a két méret, aminél a beszédhangok, főleg a beszéd-ének nagyon jól visszaadható. Kisebb, vagy nagyobb hangszórók valamerre színezik a hangot, vagy csak gyengék a feladatra.

Hangkitöltési tényező:
Ezt régen alkalmazták egy hangsugárzó, vagy hangszóró vonatkozásában és azt mutatja meg, néha számszerűen is, hogy az adott hangsugárzó, hangszóró megfelel-e az adott terem, szoba, tér hangosítására.
Ez az adat részben összefügg a hatásfokkal, a hangszóró(k) átmérőjével is. A hangdoboz, vagy tölcséres sugárzó, vagy egyéb szerkezet is erősen befolyásolja a kapott eredményt.
A szappantartó-méretű hangsugárzóknak nyilván alacsony a hangkitöltési tényezőjük, nem is lehet azoktól igazán minőségi és mennyiségi hangot elvárni.
A 16-20cm-es méllyel szerelt hangsugárzók a lakószobák igazi hangsugárzói. Jó minőség és mennyiségi hang is elérhető ezekkel a méretekkel.
Aki terem, vagy térhangosításra keres megoldást, az sajnos nem ússza meg 30-46cm-es átmérő közötti hangszórókkal a dolgot. Ekkora jószágokkal is többnyire tölcséres, vagy vegyes-felépítésű hangsugárzók használhatóak, bivaly erősítőkkel.

Ezt az egész dolgot még nehezebbé teszi a ma divattá és elterjedté váló házi-mozi őrület.
Ne várjunk csodát a pici hangszóróktól, azok - bármennyire is reklámozzák, - semmivel nem jobbak más célú társaiknál.
A házi mozihoz is kell a méretes hangsugárzó, pláne a mélyhez, aminek filmek esetén, néha iszonyatosan nagy az igénybevételük.
Itt is igaz, minél nagyobb a membránfelület, annál jobb a mélyhangvisszaadás.
Persze, itt is vannak "apró" mélysugárzók, amik akkorát lendülnek, hogy tán még foghúzásra is jók lennének, ha kötnénk egy cérnát a membránhoz, valahogy. :)
Nos, ezek élettartama lényegesen rövidebb, mint más hasonó méretű hangszóróké, mert a nagy kitérések bizony hamar tönkrevágják.

Említettem régen egy SAL SBX4060-as méllyel készült szub-mélysugárzót, nem építette meg még senki?
Nem rossz, sőt!
Bármelyik bolti cuccot simán lekörözi és mennyiért?!
Üdv! SMA

szomb. okt. 30, 2004 15:32
gyémánt tag

Hozzászólás 
dokigyg írta:
Egyébként ha elsőrendű,akkor mit keres ott a tekercs is,vagy a komplett hangsugárzóra gondoltad,azaz a mély elé kell?

Doki!
Igen, úgy számolja. C megy a magas elé, az L pedig a mély elé.
Üdv, Péter

szomb. okt. 30, 2004 10:21
arany tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

Itt vagyok, élek, olvaslak benneteket, de el vagyok havazva. Vagy éppen melózok, vagy a diplomamunkámat gyúrom látástól-vakulásig. Dec. 15-re fullosan le kellene adni (40-60 oldal doksi, program, prezentáció), de még igencsak csekély a készültségi foka. A napjaim mostanában PHP-ről, MySQL-ről és JavaScriptről szólnak. :evil: Ez válasz a HES és HFHMS megjelenésre is, sem időm, sem pénzem (200 km-ről az útiköltség is elég tetemes) nincs rá, hogy felutazzak Pestre.

Doki magyarázata az egyik, amiért nem jó a dómhoz képlet alapján számolt váltó, a másik pedig a természetes átviteli görbéje, ami a DT-99 esetén a középtartományban egy kis kiemelést mutat. Ha ezt előbb elkezdjük vágni, akkor ez a rész nem emel, hanem egyenes lesz. Egy sokkal durvább példa a Somogyi DTF-10, aminek valami 5-10 dB kiemelése van a középtartományban, de ha 1,5 uF-dal vágjuk (ki lehet számítani, hogy ez a tankönyv szerint mekkora keresztezési frekinek felel meg), akkor pont "lineáris" lesz, kb. 2,2 kHz-es -6 dB ponttal. A másik ok, hogy a kívánatos helyzet szerintem az, ha a két hangszóró a keresztezési frekin azonos fázisban sugároz. Ha így van, akkor az átvitelüknek -6 dB-n kell lenni az átlagos hangnyomáshoz képest, így akusztikusan összeadva 0 dB-re jön ki az átvitel. Azonban az elsőrendű és a másodrendű butterworth váltó képletei a keresztezési frekvenciát a -3 dB pontra teszik, ami csak akkor ad jó eredményt, ha a két hangszóró fázismenete 180 fokos eltérésben van.

A fázismenetet sokminden befolyásolja. Általában a mélyközép hangszórók esetében a keresztezési frekvencián a fázis 0 fok, viszont a dómoké eltérő. Egyrészt a dóm egy zárt doboz (ahol a dómok Qts-ét megadják, az valójában a dóm, mint zárt rendszer Qtc-je, Fs pedig ezen zárt rendszer rezonancia frekvenciája), ami okoz fázisfordulást (ennek mértéke 180 fok, menete pedig Fs-től és Qts-től (=Qtc) függ, de nem jártam még utána, hogyan), másrészt a dóm egy normál dobozban más akusztikus síkban sugároz (kb. 20 mm-rel előrébb van a középpontja a mélyközéphez képest).

Utóbbin több módon lehet segíteni, az egyik a KEF féle külön doboz minden hangszórónak, amit addig tolingál az ember, míg jó lesz a hang. Ennek előnye, hogy kellően lineáris átvitelű hangszórókhoz tervezhetünk tankönyv váltót (természetesen az impedancia menetet ez esetben kötelezően korrigálni kell), majd a dobozokat tolingáljuk egymáson addig, míg a fázis viszonyok pont a kívántnak megfelelően alakulnak. A másik módszer az előlap döntése, itt azonban figyelembe kell venni, hogy a döntés mértékétől függően hangszórók a hallgatási pozícióban off-axis sugároznak. Ha pedig ennek korrigálására a fülmagassághoz képest túl alacsonyan lesznek a hangszórók, akkor lehet, hogy a pincéből fog szólni a zenekar. Az is egy megoldás, ha a mélyközép hangszórót kiemeljük az előlap síkjából (vagy a dómot besüllyesztjük), de szvsz ez fabatkát sem ér, ha a dóm természetes fázismenetét nem ismerjük. Másrészt itt számolni kell a dóm körüli élek diffrakciós problémáival is.

Most így hirtelen ennyi, megyek Multifilter.

szomb. okt. 30, 2004 10:11
gyémánt tag

Hozzászólás 
dokigyg írta:
Péter!
Mél ment!
Üdv!

kösz, megkaptam. :)

szomb. okt. 30, 2004 10:07
arany tag

Hozzászólás 
Péter!
Mél ment!
Üdv!

szomb. okt. 30, 2004 9:46
gyémánt tag

Hozzászólás 
dokigyg írta:
Péter!

>Kedves Doki!
Konkrétan ezt mivel számoltad ki?
Üdv, Péter

Azzal az excell táblával,amit neked is elküldtem.Megkaptad?

Cortez!

Ime egy egyszerű modellezés: Pötyögd be pl. abba progiba úgy a paramétereket,hogy mindent változatlanul hagysz,csak az impedanciát növeled!Egyébként ha elsőrendű,akkor mit keres ott a tekercs is,vagy a komplett hangsugárzóra gondoltad,azaz a mély elé kell?
Tud egy-két progi is modellezni freki,és imp.menetet,többek közt az lspcad,monacor,visaton...
Ha meg nem a faldöngetés a cél,és kisebb méretű mélyet szeretnél,akkor a legjobb választás a tvm arn1500308,vagy a westra kw1301398ha még lehet kapni.(ebben még segíteni is tudok)

Üdv Doki!

Szia Doki!
Ééén Exceltáblát? Tőled?? Mikor küldted? Mi a fájl neve? Nem tudok róla, hogy kaptam volna excel táblát őled bármikor :(
Üdv, Petya

szomb. okt. 30, 2004 9:27
arany tag

Hozzászólás 
Péter!

>Kedves Doki!
Üdv, Péter

Azzal az excell táblával,amit neked is elküldtem.Megkaptad?

Cortez!

Ime egy egyszerű modellezés: Pötyögd be pl. abba progiba úgy a paramétereket,hogy mindent változatlanul hagysz,csak az impedanciát növeled!Egyébként ha elsőrendű,akkor mit keres ott a tekercs is,vagy a komplett hangsugárzóra gondoltad,azaz a mély elé kell?
Tud egy-két progi is modellezni freki,és imp.menetet,többek közt az lspcad,monacor,visaton...
Ha meg nem a faldöngetés a cél,és kisebb méretű mélyet szeretnél,akkor a legjobb választás a tvm arn1500308,vagy a westra kw1301398ha még lehet kapni.(ebben még segíteni is tudok)

Üdv Doki!

szomb. okt. 30, 2004 9:22
platina tag

Hozzászólás 
Idézet:
a Batthyány téri metrómegállótól max. 5 percre van (gyalog).

bizony, én ott lakom nem messze
egyúttal meghallgathatjátok a sziszegős dt107-et is :D

üdv

k

szomb. okt. 30, 2004 8:19
gyémánt tag

Hozzászólás 
Cortez írta:
Ok, köszi, ha többen lennénk, akkor nagyon szívesen mennék !

Igaz nem erről a fórumról, de legalább 2-3 cimbit tudok,
csak még nem beszéltük össze, hogy pl. péntek délbe találkozzuk...

A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára topeti szomb. okt. 30, 2004 8:29-kor.

szomb. okt. 30, 2004 7:33
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ok, köszi, ha többen lennénk, akkor nagyon szívesen mennék !

szomb. okt. 30, 2004 7:31
gyémánt tag

Hozzászólás 
Cortez írta:
topeti !

Nagyon szívesen elmennék, tavaly akartam is, de valami nagyon drága
volt a belépő, és elvette a kedvemet. Inkább veszek belőle vmi jó hangszórót. :wink:

Kedves Cortez :)

Tudom a belépőt, imént kerestem rá ;) 2300 Ft / fő.
Ez nem olyan rettenet összeg, hogy ne tudnánk kifizetni.
Sőt, ha ügyes vagyok, a menyasszonyomat is
ráveszem, hogy eljöjjön :D

Kép

Szóval a lényeg alig látszik, ilyen béna képet,
meg mütyür karaktereket :( na meg a belépő
áránál 2 figura van, de nem hinném hogy
2 ember jegye kerülne ennyibe...

Hely: ART'OTEL , Bem rakpart 16-19. Nyitvatartás: 10:00 - 18:00
Ha jól látom a térképen, akkor az Art'otel a Batthyány téri
metrómegállótól max. 5 percre van (gyalog).

Bővebb infó itt: HES.HU

Üdv, Péter

A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára topeti szomb. okt. 30, 2004 7:34-kor.

szomb. okt. 30, 2004 7:28
gyémánt tag

Hozzászólás 
topeti !

Nagyon szívesen elmennék, tavaly akartam is, de valami nagyon drága
volt a belépő, és elvette a kedvemet. Inkább veszek belőle vmi jó hangszórót. :wink:
Esetleg ha tudod, kérlek érdeklődd meg, hogy most mennyi.
Amúgy a péntek délelőtt nekem is jó lenne, de ha kell remélhetőleg a
7végémet is meg tudom úgy oldani, hogy bármikor jó legyen.

> Melyik szűrőt választottad? Mert itt a bőség zavara van
Elsőrendűt, nem szeretem a hangváltót túl bonyolítani. :P

Hát igen, a legjobb lenne modellezni hogy egy adott kondival
hogyan alakul az imp menete és a frekimenete, mert kapásból nem érzem,
hogy ha nő az ellenállása a rezonancia-freki felé közeledve, akkor ugye
egyrészt csökken az áram, ami a magasra jut, másrészt viszont mivel
valószínűleg az előtte sorban lévő kondinál gyorsabban nő az ellenállása
ahogy csökken a freki, így a feszosztóként működő kapcsolásban viszont
ő kapja a több energiát, nem ?

subvoice !
Hol vagy, mi van veled ? Segíts nekünk ! :lol:

Ja amúgy még azon is gondolkodom, hogy esetleg nem is 20cm-es hangszórót
használnék a DT mellé. Ki tud valami jót ajánlani az olcsóbbak közül ?
Én pl az SRP1620-ra gondoltam TL-ben persze. :P

szomb. okt. 30, 2004 6:43
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves mindenki!

Gondoltam megosztom a jó hírt: Megjöttek a Vifa (D27TG-05-06) magasaim.
Novemberben (hóközepén) fogom átvenni öket...
Képet nem tudok mellékelni róluk, mivel nincs digit. gépem...

Jó éjt, Péter

pén. okt. 29, 2004 23:32
gyémánt tag

Hozzászólás 
dokigyg írta:
Konkrétan a dt254-re,ha elhisszük,hogy az fs=950Hz,Rd=6,4ohm,Qms=2,54,és más tényezőt nem veszünk figyelembe(a linkelt program még ennyit sem),akkor egy másodfokú butterworth szűrőt nézve 2000Hz-re a kondinak 5,56uF-nak,a tekercsnek 0,36mH-nek kellene lennie.

Üdv Doki!

Kedves Doki!
Üdv, Péter

pén. okt. 29, 2004 22:37
arany tag

Hozzászólás 
Cortez!

Amit irtam,az csak egy magyarázat a kérdésre,nem kell készpénznek venni,főleg nem azt,hogy pont a felét,ez csak egy tendenciára mutat rá,miszerint,ha a x frekit az impedanciagörbe nem ohmos szakaszára terjesztük ki(oda elég nehéz lenne,ilyenje nagyon szük sávban van néki),akkor számolni kell az impedancia reaktív viselkedésével.
Konkrétan a dt254-re,ha elhisszük,hogy az fs=950Hz,Rd=6,4ohm,Qms=2,54,és más tényezőt nem veszünk figyelembe(a linkelt program még ennyit sem),akkor egy másodfokú butterworth szűrőt nézve 2000Hz-re a kondinak 5,56uF-nak,a tekercsnek 0,36mH-nek kellene lennie.

Üdv Doki!

pén. okt. 29, 2004 22:31
gyémánt tag

Hozzászólás 
Cortez írta:
Amúgy ezt még mindig nem értem teljesen:

dokigyg írta:
Magassugárzóról lévén szó a légyeg az,hogy a keresztfreki közel(úgy kb.:2x-esen)van a sugárzó rezonanciájához,és mivel itt az impedancia megnő,ezzel lejjebb tolódna a keresztfreki az optimálishoz képest.Ezért kell az ohmosra számolt értéknél kisebb kondi,és ez igaz a másod,harmad...rendüekre is.Tehát minél lejjebb tolod az x frekit,annál jobban van ez a jelenség.

Itt a dt-254 freki és impedancia menete:
http://www.monacor.de/de/JPG/400/G/G1/G102780K.jpg
2kHz-nél még azért nem megy nagyon a 8 ohm fölé, inkább 1kHz-nél.

Ez a lap:
http://www.lalena.com/audio/calculator/xover/
pedig 2kHz-es X frekivel kb 10uF kondit és 0.5mH tekercset ad.
Ehhez képest a fele kondi akkor nem túl kevés ? :roll:
Pláne ha a mélyen még zobel tag is lesz 22uF kondival.

A 8 ohmra, 2 kHz-re kiszámolt szűrő ohmos terheléssel 1 kHz-en kb 12 dB-t vág. Csak a hangszóró impedanciája itt nem 8 ohm, hanem a belinkelt görbe szerint kb. 8 dB-lel több. Tehát a vágás mértéke kb. 4 dB a 12 helyett. A rezonanciafrekvencián, 8-900 Hz-en talán még annyi se.

pén. okt. 29, 2004 22:29
gyémánt tag

Hozzászólás 
Cortez írta:
Ez a lap:

Melyik szűrőt választottad? Mert itt a bőség zavara van :D

pén. okt. 29, 2004 22:24
gyémánt tag

Hozzászólás 
SMA írta:
Remélem sokan el tudtok jönni a Házimozi és HIFI Show-ra, nov. 5-7. :)

Kedves SMA!

Köszönjük szépen a meghivást. Sajnos én a Házimozi és HI-Fi Show-ra nem tudok elmenni, de a High End Show-ra megpróbálok.
SMA, Kalapúr, Cortez, subvoice, fdsamano, többiek... kíváncsi vagyok eljösztök-e.
Szivesen találkoznék Veletek és mennénk együtt hallgatózni...
A HES-ra csak pénteken délelőtt/kora délután tudok menni.
Akinek van közületek kedve és ideje ehhez, az legyen szives küldjön nekem egy emailt hogy felvegyük a kapcsolatot (topeti@enternet.hu - azért email, mert a fórummotor privát küldője beteg, és csomószor nem küldi el az üzeneteket).

A HES időpontja: nov 12-14., helye: L'artotel.

Cortez: Kösz a képeket, aranyos kis hangszóró ;)

Üdv, Péter

pén. okt. 29, 2004 22:13
gyémánt tag

Hozzászólás 
Amúgy ezt még mindig nem értem teljesen:

dokigyg írta:
Magassugárzóról lévén szó a légyeg az,hogy a keresztfreki közel(úgy kb.:2x-esen)van a sugárzó rezonanciájához,és mivel itt az impedancia megnő,ezzel lejjebb tolódna a keresztfreki az optimálishoz képest.Ezért kell az ohmosra számolt értéknél kisebb kondi,és ez igaz a másod,harmad...rendüekre is.Tehát minél lejjebb tolod az x frekit,annál jobban van ez a jelenség.

Itt a dt-254 freki és impedancia menete:
http://www.monacor.de/de/JPG/400/G/G1/G102780K.jpg
2kHz-nél még azért nem megy nagyon a 8 ohm fölé, inkább 1kHz-nél.

Ez a lap:

pén. okt. 29, 2004 21:51
gyémánt tag

Hozzászólás 
Elkezdődött.... :wink:
http://web.interware.hu/kontor/cortez/kepek/mmt/
Csak ez a rács ne lenne rajta... :D

pén. okt. 29, 2004 20:39
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves klayman és Többiek!

Az nagy valószínűséggel autóhangszóró, de sebaj, lehet belőle szobai sugárzót is készíteni.
Nagyjából egy 5-6l-es dobozka kell és meg kell tömni vattával, de nem keményre! :)
Kell rá egy kb.3-4cm-es átmérőjű reflex-lyuk a dobozon, a hangszóró alatt.
Kész, ennyi.
Csodát ne várj tőle, de a lehetőségekhez képest nagyon jól fog muzsikálni.
( Nekem hasonló van Monacor hangszórókkal a PC-hez és sokan megkérdezték, hű, de jó, hol vettem?! ) :)

Szobaakusztika-1: ( Okoskodás, de van benne valami )
A hangsugárzó ( bármilyen ) a szobában bárhol is helyezzük el, kiemelést produkál a frekvenciamenetben nagyjából 80Hz táján. Ez a kisebb szobákra erősen jellemző és nem lehet kikalapálni.
Nagy szobákban ez a kiemelés némileg kisebb, de ott van, nagy termekben ez a kiemelés kb. 125Hz-re tevődik át, holott, mondjuk, a méretek 24x15x9m(!).
Ez, részben a mérőmikrofon elhelyezéséből is adódó hiba, de valóban van kiemelés, néha egész széles sávban érezhető, 60-150Hz között. Mert hová tegyük a mikrofont? - Nyilván a hallgató, az ülő közönség fülmagasságába célszerű, vagy feljebb, úgy kb. 1,5-1,7m magasan. Itt is jelentkezik a kiemelés, vagy éppen beszakadás(!) a 60Hz-150Hz-es sávban.
Érdekes, van olyan helyiség, ahol nincs ebben a tartományban "hiba", de feljebb még rosszabb eredményeket lehet mérni. Hepe-hupás az átvitel, kiugróan erős kiemelések, beszakadások vannak, egészen akár 6-8kHz-ig!
Ezek egészen biztosan nem ( csak ) a hangsugárzó nyavalyái, hanem a terem és a hangsugárzó együttes "reaktív" viselkedésének a hibái.
A terem/szoba jellemzőiről pedig még nem is beszéltünk. :(
Mit lehet tenni?
Nem sokat, de azt nagyon drágán.
Nagyon sok munkával, a berendezés áthelyezésével lehet javítani, de rontani is az összhangot. Ez is sokba kerül, időben, munkában.
A pénzben drága javítási kísérletek többnyire túllépik a józan ésszel elfogadhatónak mondható költségvetést.
Mindig a cél a kiindulási alap, hogy mit akarunk, mivel, mennyiért?
Ha ügyesek vagyunk, akkor nagyjából szimmetrikusra kell kiépíteni a szobát, termet és így máris kevesebb gondunk lesz. Többféle burkoló-anyag javítja az összhangot, a hangzást, de módjával, bármelyikből.
Úgy kell kialakítani a hallgatási helyet, hogy ne zavarja semmi. Ne legyen közlekedő-útban, ne legyen se túl elöl, se túl hátul a falhoz tolva minden. Növényeket sajnos muszáj száműzni, mert öket is zavarja a környezet és minket is zavar a növény zenehallgatáskor.

Vifa - Visaton, inkább a Vifa, majdnem ugyanannyiért, sokkal emberibb, jobb hangzást ad. Persze ez csak az Én véleményem.
Nekem a Vifa magassal széles, stabil színpad van, és a hangszóró nem hívja fel magára a figyelmet, hogy - HÉ! most én pofázok!
Ha valaki úgy hallja, hogy kóvályog a hang, hol innen, hol onnan jön több, az biztosan hiba és valamelyik hangszóró vagy a váltó és a hangszórók együttesen okozzák.
A Vifa mintha ott sem lenne, csak szól, szépen tisztán.

Remélem sokan el tudtok jönni a Házimozi és HIFI Show-ra, nov. 5-7. :)
Üdv! SMA

pén. okt. 29, 2004 16:32
platina tag

Hozzászólás 
igazából nem tudom erre gondoltál-e:
http://www.soundlabsgroup.com.au/lcaudio/lc_audio_crossovers.htm

szer. okt. 27, 2004 20:41
gyémánt tag

Hozzászólás 
Cortez írta:
CdCone: Sosem mértem ki magam az impedancia menetét
2.5 Utas: az enyém tisztán 2 utas, szal nemtok segíteni, meg 1ébként sem vagyok nagy hangváltós szaki... :P

Egy pici OFF

Valaki segitsen aki magáraismer!

Közületek kért valaki egy 2,5 utas kapcsolásról képet hogy az eredő impedancia 8 ohm legyen, és subbass nevű kolléga küldött neki kapcsolási rajzot rola.
Ezt a rajzot keresem, vagy az illetöt akinek elküldte subbass a képet.
Sajnos subbass-t nem tudom elérni, képtelen vagy üzenetet küldeni számára és az utolsó hozzászólását májusban irta :(

ON

szer. okt. 27, 2004 20:33
gyémánt tag

Hozzászólás 
CdCone: Sosem mértem ki magam az impedancia menetét
2.5 Utas: az enyém tisztán 2 utas, szal nemtok segíteni, meg 1ébként sem vagyok nagy hangváltós szaki... :P

szer. okt. 27, 2004 16:52
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 10034 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141 ... 201  Következő