Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szomb. jan. 11, 2025 7:53

Hozzászólás a témához  [ 10034 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140 ... 201  Következő
Hangfal hangolása 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás 
Sziasztok kedves fórumozók!

Röviden...
Kész lett a hangdobozhoz szökséges faanyag (19mm MDF lapból).
Dupla előlapos lesz, a front négy oldala 60 fokos szögben sarkitva, az összes látszódó oldalél élfóliázva. Egyedül a lyukakat kell megcsinálnom, de azt felsőmaróval majd megoldjuk.
Az egész faanyag 7500 pénz volt!
Olcsón megúsztam és szép (natúr tölgyszinű).

Megnéztem a hangfaltüskéket, Jók lettek. Már csak le kell festeni őket.
Szóval most örülök nagyon :)

Leteszteltem a Vifa magasakat. Szépen szól, csak valami fura benne.
LEhet hogy azért, mert még nincs dobozban, de a fülem kicsit pattog a hangjától. Ez most vagy azért van, mert nincs Zobel előtte, vagy azért, mert kézbentartva hallgattam meg.
Ha dobozba teszem megszünik az a zavaró lüktetés a fülemből? Egyáltalán miért hallottam azt?

Üdv, Péter

kedd nov. 09, 2004 15:03
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Hozzászólás 
fdsamano írta:
klayman írta:
...naív kérdés:

4 Ohmos dobozból lehet-e 8 ohmosat csinálni?

Hogyne lehetne.

1. Hangszórócserével.
2. Illesztőtrafóval.
3. Plusz egy 4 ohmos hangszóró sorbakötésével.

Vagy 4 Ohmos ellenállás sorbakötésével. :-)
Ennél egyszerűbbet nem tudsz mondani

klayman!

Próbáld meg az erősítőt megtuningolni!

Üvd

kedd nov. 09, 2004 9:48
gyémánt tag

Hozzászólás 
klayman írta:
...naív kérdés:

Hogyne lehetne.

1. Hangszórócserével.
2. Illesztőtrafóval.
3. Plusz egy 4 ohmos hangszóró sorbakötésével.

kedd nov. 09, 2004 9:38
arany tag

Hozzászólás 
...naív kérdés:

kedd nov. 09, 2004 8:29
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Cortez és Többiek!

Ha a villamos-sínre gondolsz, az néha tényleg hangosabb volt. :)

Azért a Magneplanarok szépen szólnak, csak kár, hogy semmilyen normális ( szimfonikus, orgona ) zenével nem próbálkoztak. :(
Nem tudok hinni nekik.

Szombaton a Házimozi és HIFI-Show-n voltunk az öcsémmel és egy barátommal.
Határozott javulás van a kivetítőknél, a plazma továbbra is drága, az LCD javul, a hang pocsék volt, kivéve a Monaudio szobáját.
A DTS No.5-ös tesztlemeze, amit ajándékba otthagytam, azért kihozza a cuccból, amit csak lehet és bír. :)
Jól szólt.
Üdv! SMA

hétf. nov. 08, 2004 17:14
gyémánt tag

Hozzászólás 
Akkor én is ottvoltam a planáros szobában ! :)
Még a sín is hangosabb volt, ugye ? :P

vas. nov. 07, 2004 14:21
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves aircom és Többiek!

Ha szép az a hangdoboz, akkor add el azokat és vegyél abból a pénzből jobb hangszórót, vagy kész hangsugárzót. :)
Az a Nautilus csak az eredeti hangszórókkal tudja azt, amit tud és persze a hangváltó is azokhoz van méretezve.
Azok nélkül nem szabad belevágni, mert biztos kudarc a végeredménye.
Ne Engem szidj, ha mégis belvágsz és mégse sikerül.

Nos, Én voltam pénteken a Gellért szállóban, a High-End bemutatón, érdekes volt. Épp az egyik szobában különféle drága mütyüröket pakolásztak a készülékekre, vagy éppen leszedték azokat. Figyelni kellett, hogy van-e és mekkora változás, illetve, milyen irányban változik a hangzás, ha változik. Nos, nem estem hanyatt egyiktől sem. Ami árnyalatnyi változás volt, az nem ér annyit, mint a mütyürök, amiket mindenfelé lehet pakolászni, egy soha véget nem érő tesztben. ( Egy életen keresztül keresgélhetjük az optimális helyüket, kétlem, hogy megtalálnánk. )
A mütyürkék árán lehetne egy egyszerűbb, de jó rendszert összehozni. :)
Persze azokon a méregdrága készülékeken ha ennyit kell(?) lehet "tupírozni", akkor egy olcsóbb rendszeren vajon mit tudnának azok a kiegészítők, mütyürkék?!
Egyáltalán, ha van valakinek olyan méregdrága cucca, az komolyan veszi az ilyen kiegészítőket?
Üdv! SMA

vas. nov. 07, 2004 11:31
ezüst tag

Hozzászólás 
Kösz topeti!
Ezek szerint nagyjából ugyanazt az eredményt kapnám akármelyik progival.
Szóval a WinISD-vel méretezett doboz a hozzávaló reflexcsővel akár még jól is szólhat? :))

szomb. nov. 06, 2004 21:06
gyémánt tag

Hozzászólás 
Miután a kinézett hangszóróid 4 ohmosak, csak sorba kötve használhatod őket, az eredő 8 ohm lesz. A hangváltót is tehát 8 ohmos hangszóróhoz kell tervezned/keresned.
Elég jókat írnak a hangszóróról (Conradék), az eredmény akár jó is lehet.

szomb. nov. 06, 2004 10:57
vas-tag

Hozzászólás 
Kösz Kalapur, hogy egyáltalán foglalkozol vele :-)
-----------------------------
Én ugyan nem vagyok hangfalépítő "sztár", így komoly tanácsokat sem tudok adni :D, de egy biztos
Idézet:
eleve halott az ügy a gyári karakterisztikájú hangszórók nélkül

ez kicsit túlzás, de szerintem olyan ez mint gombhoz a kabátot...

sztem ha ragaszkodsz a dobozodhoz, inkább kicsit alakítsd át, még ha oly szépen is van kimaratva
abból indolj ki, hogy ugyebár van 4 lyuk a dobozon a 4 hangszórónak ezeket betömni nem tudod, de tágítani igen...
ha meg tudod szerezni az eredeti hangszórók paramétereit akkor az már közelebb visz a megoldáshoz
esetleg még azt tudod csinálni, hogy az előlapot leapplikálod róla és építesz egy kétutasat egy új előlappal, csak akkor ugyebár a doboz lényege, a szépsége és az anyag veszik el...
-------------------------
Sajnos a 'dobozon' semmit sem lehet változtatni, mert egy anyagból van az egész. Bármily hihetetlen. 110 cm magas, 40cm mély, 30cm széles. Felülről nézve egy baseball labdára hasonlít. Az 'előlapot" leszámítva nincs egyenes lapja. Kb 30kg. Meg 300 euró. Úgyhogy szobadísznek elég drága.
Tehát a kérdésem lényege:
-3db lyuk van a hangszóróknak. 2 a mélyeknek (vagy 1 sub és egy mélyközép?) és 1 a középnek
- megvegyem-e a Tonsil hangszórókat 9000ft-ért/db.(hallott-e valaki ilyet szólni?)
-ha megvettem, hogyan célszerű 2db mélynyomót hangváltóra kötni?
-mivel a csipogónak nincs hely,csak a dobozon kívül, érdemes-e olyan középsugárzót vennem, amelynek a kónuszában egy csipogó is van?
-van-e némi esélyem rá, hogy a leendő hang hasonlít valamelyest a gyári 700.000.-ft/db os hangfaléra?

Kösz......

szomb. nov. 06, 2004 10:01
gyémánt tag

Hozzászólás Gyász
Fulig_Jimi írta:
Sziasztok!

Erre megy valaki?

"MAGIC HIGH-END AUDIO KIÁLLÍTÁS

2004. November 5-6-7.
Naponta 10-18 óráig.
HOTEL Gellért, Budapest
Belépőjegy ára. 500 Ft, (Meghívóval rendelkezőknek, kedvezményes ár: 250 Ft.)

Kiállítók:

1/Double-Reed Co.
2/ETALON Akusztikai kft.
3/Limited Edition Audio kft.
4/Magic Sound kft.
5/Superior Audio és Video kft.
6/USA audio Co.

Termékek:

Analysis Plus
Audiostatic
Artkustik
Avalon
Balanced Audio TechnologyBasisCadenceCardasCECCiscoCombakEADETALONFIMFuru techGlassGrahamGraafHarmonic Technology
Jeff Rowland
JVC XRCD
KR Audio Electronics
LCAudoio Technolgy
LEA Zero DAC
Magneplanar
Manley
Pass labs
Quantum Pruducts Inc.
Reference Recordings
Stax
Stealth Audio Cable
Shunyata Research
Symposium
The Rack
Von Schweikert Research
Wadia
Wandersteen

Aki elküldi nevét és címét az info@planaraudio.hu E-mail címre névre szóló meghívást, valamint 50%-os kedvezményt kap, azaz számára a belépődíj 250Ft."

Üdv,
Jimi

Nos, én írtam, Horváth Csaba úr a rendezvény egyik főszervezője, nagy
planáros kedvesen válaszolt is a levelemre, hogy szeretettel várnak.
Az utolsó levelemre sajnos már nem válaszolt. Tegnap ugyanis elhúnyt.
A hírt a kiállításon tudtam meg a jegyszedőtől, a kiállítás azonban az ő
emlékére természetesen meg volt tartva, és meg lesz a továbbiakban is.
Nyugodjék békében !
(A kiállításról a beszámoló majd később...)

pén. nov. 05, 2004 23:47
ezüst tag

Hozzászólás Válasz
Sziasztok!
Korábban kérdeztem az EVM hangszóróról. Igazából mindössze annyit tudok róla, hogy ilyen hangszóró van az EVM QS123-as típusokban.
http://www.evmmusic.ru/ac/ac_evm/#qs
Üdv

pén. nov. 05, 2004 22:20
platina tag

Hozzászólás 
aircom írta:
Bajtársak !
Bármilyen hozzászólást, vagy kérdést nagyon megköszönnék...

Nem zavarsz, hisz ezért van ez a fórum.
Én ugyan nem vagyok hangfalépítő "sztár", így komoly tanácsokat sem tudok adni :D, de egy biztos
Idézet:
eleve halott az ügy a gyári karakterisztikájú hangszórók nélkül

ez kicsit túlzás, de szerintem olyan ez mint gombhoz a kabátot...

sztem ha ragaszkodsz a dobozodhoz, inkább kicsit alakítsd át, még ha oly szépen is van kimaratva
abból indolj ki, hogy ugyebár van 4 lyuk a dobozon a 4 hangszórónak ezeket betömni nem tudod, de tágítani igen...
ha meg tudod szerezni az eredeti hangszórók paramétereit akkor az már közelebb visz a megoldáshoz
esetleg még azt tudod csinálni, hogy az előlapot leapplikálod róla és építesz egy kétutasat egy új előlappal, csak akkor ugyebár a doboz lényege, a szépsége és az anyag veszik el...

na ezek miatt és mások miatt nehéz.

üdv

k

pén. nov. 05, 2004 20:36
vas-tag

Hozzászólás 
Bajtársak !
(első ízben írok fóumba, úgyhogy nem lezúzni rögtön.....)

Elnézést, hogy megzavarom mélyenszántó elmélkedéseiteket.
Segítséget kérnék Tőletek. Végigolvastam a topicot, írtátok, hogy a legnehezebb dolog a hangfalépítésben maga a hangdoboz elkészítése.
Tehát szereztem 1 pár B&W nautilus 803 EREDETI bükk lakkozott hangdobozt, gyári hangcsillapító anyaggal. Gondoltam, innét már könnyebb. De nagyon elakadtam a hangszórók és a keresztváltók beszerzésénél.
A doboz (gondolom, tudjátok hogyan néz ki) front részén van 4 db profin kimart hely. 1 a flow protnak, 2 a mély hangszóróknak, 1 a középnek és mindegyik csak kívülről tolható a helyére. A 2db mélysugárzó hely külső átmérője 197mm, a belső (kosár) 170mm. A középsugárzó hely külső átm. 170 mm, a belsö 144 mm. A nautilus magas tölcsért a tetejére kéne tenni, de azt nem sikerült megszereznem, valami mással kéne pótolni. Én mélysugárzónak csak a Tonsil GTC16/40/1 HighEnd nevűt találtam, ami megfelel méretben. (a CONRAD-katalógusban volt 32 83 67 kódon). Ebből 2db kéne hangfalanként. Sorba? Párhuzamosan? Érdemes nekiállnom szerintetek, vagy eleve halott az ügy a gyári karakterisztikájú hangszórók nélkül? Mert ugye azokhoz tervezték a doboz belső mátrix-rendszerét. És még egy közép és egy magas is kellene. Bármilyen hozzászólást, vagy kérdést nagyon megköszönnék...

pén. nov. 05, 2004 20:23
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Egy hangszórónak elsősorban van az ellenállása, ehhez jön a frekvencia függvényében az impedanciája, ami főleg induktív, akár mély, akár magassugárzóról van szó.

Egy hangszórónak tényleg van ohmos ellenállása és azzal sorba kapcsolódó induktivitása. De a hangszóró lényegében egy elektromechanikai átalakító, amely a hangszóró saját rezgéseit és a membránt terhelő akusztikai környezetet visszatranszformálja az elektromos oldalra, ezek mind együtt adják a hangszóró, ill. a hangsugárzó impedanciáját. Többutas hangsugárzónál a hangszórók impedanciájához hozzájön még a hangváltó impedanciamódosító hatása is.
A piezo magassugárzók viszont inkább kapacitív jellegűek.

pén. nov. 05, 2004 1:38
platina tag

Hozzászólás 
Idézet:
Csak vigyázz, mert pl. a hangszóró membránjának a felszinét négyzetméterbe kell megadni, meg ilyesmi. Mértékegységekre figyelj oda.

winisd-ben ha rákattintasz a mértékegységre akkor változik mm--cm--m
satöbbi

amiket fentebb az impedanciáról és a többiről írtam, csak a saját tudásomat tükrözik, mint írtam
csak azért írtam mert keverted a szezont a fazonnal :D

üdv

k

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Kalapur pén. nov. 05, 2004 8:41-kor.

pén. nov. 05, 2004 0:46
gyémánt tag

Hozzászólás 
EDM írta:
Aki használta már a WinISD-t árulja már el nekem, hogy mennyire megbízhatóak az adatai?

Jó diagrammot!

Ha a hangszóró paramétereire gondolsz, nem mindig jók. Én megnéztem 1-2 hangszóró adatait a neten és a WinISD-ben volt hozzá képest némi eltérés. Ez nyilván azért is lehet, mert a gyártók ezt-azt módosítanak.
De ne csüggedj, 1 perc alatt saját hangszórótipust lehet késziteni.
Indulásnál OWN részbe fog kerülni... NEW gomb alatt lehet ujat kreálni. Beirod a paramétereket és annyi, meg egy bambi. Csak vigyázz, mert pl. a hangszóró membránjának a felszinét négyzetméterbe kell megadni, meg ilyesmi. Mértékegységekre figyelj oda.

Összehasonlitottam 2-3 progi szimulált diagrammját és szinte mind azonos volt. Szerintem a WinISD amit tud szimulálni az elfogadható.
De majd megmondják az okosok, hogy igy van-e.

Üdv, Péter

pén. nov. 05, 2004 0:03
ezüst tag

Hozzászólás 
Aki használta már a WinISD-t árulja már el nekem, hogy mennyire megbízhatóak az adatai?

csüt. nov. 04, 2004 20:20
gyémánt tag

Hozzászólás 
A baj nem jár egyedül.....

Sajnos a rokonomnak nem jó a péntek. Igy jövöhéten nem tudok elmenni a HES-ra.
Mondtam hogy nem 100% és hogy nem igérek előre semmit.
bejött. Igy legyen lottó 5-ösöm!

csüt. nov. 04, 2004 20:03
gyémánt tag

Hozzászólás 
SMA írta:
Ha magassugárzót mérsz, érdemes egy kondit sorosan kötni vele, nehogy véletlenül elszálljon a nagy erejű mély hangoktól

Kedves SMA!
köszönöm a tanácsot. Van egy 4,7 uF WIMA (szép kis piros) kondim, majd sorbakötöm vele és letesztelem hogy szól. De csak otthon, szépen összepakoltam mindent már a táskámba, holnap hazautazok 1 hétre.
Már 1 hónapja erre vártam.... gondolom ezért is vagyok feszült :( Ne hari.
Sziasztok!
Péter

csüt. nov. 04, 2004 18:43
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves topeti és Többiek!

Feleslegesen ne bonyolítsd, ami amúgy sem egyszerű. :)
A hangszóróknál megadnak egy frekvencia-menetet, ezt nyilván a függőleges tengelyen, a dB-skála szerint lineárisan látjuk, a frekvencia lépték nyilván logaritmikus, a dB érték is logaritmikus mennyiség, de ezeket így összevonva egyszerűbb áttekinteni, szemléletesebb a kapott ábra. Huhhh...

Az impedancia-menet gyakorlatilag az impedancia-frekvencia menet. Ez három jól elkülöníthető tartományra osztható.
Első a rezonancia-frekvencia tartománya, a második, ahol tulajdonképpen "jól" hasznosítható a hangszóró, a harmadik ahol nő az impedancia és ezzel együtt ott feljebb, csökken a hangnyomás.
Mindhárom tartomány csupa-csupa meglepetés. :)

Ajánlanám a figyelmedbe ( de másoknak is! ), a néhai HI-FI Magazin-t, mint tanulságos és jól érthetően leírt "szakirodalmat".
Mindezek a dolgok benne vannak az 5. számban, majd később a 15. és 16. számban is foglalkoznak a hangszórókkal, hangsugárzókkal.
Érdemes viszont mindet végigtanulmányozni, megéri.

Egy hangszórónak elsősorban van az ellenállása, ehhez jön a frekvencia függvényében az impedanciája, ami főleg induktív, akár mély, akár magassugárzóról van szó.

Amit Én javasoltam igaz, hogy "fordítottan mutat", de talán szemléletesebb.
Úgy is mérhetjük az impedancia-frekvencia menetet, a szokásos módon, hogy a soros ellenállás az marad a 100 Ohm és a hangszórón, vagy hangsugárzón mérünk. A gyárak, gyártók hol ezt, hol azt adják meg. ( Nehogy nekünk egyszerű legyen ) :)

A hangnyomás az dB-ben lineáris mennyiség. :)

Ha magassugárzót mérsz, érdemes egy kondit sorosan kötni vele, nehogy véletlenül elszálljon a nagy erejű mély hangoktól, amik akár egy kapcsolás alatt is létrejöhetnek.
Ide jó egy 4,7-22uF-os kondi, ami a DC -( egyen )- feszültséget biztonsággal leválasztja a végfok kimenetéről.
Ha kondis a végfok kimenete, akkor nem lényeges ez a plusz kondi.

Az egész impedanciamenet mérése, illetve figyelembe vétele azért szükséges, mert ezzel is befolyásolható a hangsugárzó helyes működése. A hangváltónak nem mindegy mit lát.
Jecklin után szabadon: "ami az impedanciamenetet javítja, az egyúttal a frekvenciamenetet is javítja."
Üdv! SMA

csüt. nov. 04, 2004 18:06
gyémánt tag

Hozzászólás 
fdsamano írta:
Azért impedancia-menetet mérhet addig is, nem?

Szia fdsamano!

Sajnos ezt csak akkor fogom tudni megtenni, ha megérkeznek a Peerless mélyeim, na de a program használatának elsajátításához a mostani JVC hangszóróm is megteszi :)

Üdv, Péter

csüt. nov. 04, 2004 12:52
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kalapur írta:
A frekvenciamenet az amit hallasz egy hangszórónál, egy magashangszóró kb 1000-3000 Hz-től kezd szólni így a mélytartományt nem hallod, a mélyközép meg a magastartományban nem szól.
Az impedanciamenetet nem te hallod, hanem az erősítő érzékeli.

Az impedanciának két összetevője van
-az ohmikus ellenállás (rezisztencia, amit mondjuk egy multiméterrel meg tudsz mérni), ez frekvenciafüggyetlen, valamint
-az induktív ellenállás, mely a frekvencia függvényében változik, és abből adódik, hogy a hangszóróban tekercs van, ami nem más mint iduktivitás.

Szia Kalapúr!

Mondok újat én is :)
Z = R + jwL + 1/(jwC) ahol w = körfrekvencia
Az impedanciának van ám kapacitiv része is. Tehát 3 összetevője van.
Az áram a tekercsen késik, a kondenzátoron siet 90 fokot az ellenálláshoz képest.
A tekercs egyenáramu szempontból rövidzárként, a kondenzátor pedig szakadásként fogható fel.

Mond nektek valamit az U. Tieche Schenk könyv? (nem tudom hogy pontosan igy kell-e leirni). Én ebböl tanultam.
Számomra a legérdekesebb a tranziens jelenségek meg a Nquist diagramm felvétele volt... (hátmég a Laplace és Fourier)

Frekimenet magassugárzón... a rezonancia frekije alatt azért vigyázni kell vele, nem is kötném be szivesen direktbe. Jó mondjuk pici hangerőn nem lesz baja, de nyilván ő eleve 2kHz felé lett készitve. 1khz alatt nem is nagyon hallanék semmit.

A mélyközép is szól magastartománban(3-10kHz) csak már nem tud megfelelően rezonálni és a hangnyomás szintje is sok sok minusz decibelekkel eltér pl. a 120Hz-hez képest produkálttol. De attól még rákerül a jel és csunyaságokat müvelhet vele ez egyértelmű.

Bánom hogy a hangszórókról nem tanultunk semmit.

Egyébként Gilszkilabor !

Az impedancia-menetnél úgy tűnik az ellenállás lineáris skálában van feltüntetve a frekvencia pedig logaritmikus skálában. Frekvencia-menetnél pedig a hangnyomás és a frekvencia is logaritmikus skálában.

Üdv, Péter

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára topeti pén. nov. 05, 2004 5:27-kor.

csüt. nov. 04, 2004 12:48
gyémánt tag

Hozzászólás 
Gilszkilabor írta:
A nem rég "bespájzolt" 10 Ohm és 1 kOhm viszont az impedancia-menet felvételéhez kell.

Hajjajaj.... fogom a fejem, ezt én irtam: lineáris hangnyomás? te jó ég. Elsüllyedtem, kész végem. Elnézést, a hangnyomás SPL (mértékegysége dB) szintén decibelskála, na mindegy.
Tegnap este mondták a többiek is hogy ma olyan fura vagyok mert allitolag 2 orán át csak szitkozodtam amiért a cégek átvertek, hogy ja van raktáron aztán közbe mégse volt... utálom, mocsokok akkor is :) Meg fizessek ellőre :(

Azért vettem azt a két ellenállást, mert azt irtátok, hogy az impedancia-menet felvételéhez erre lesz szükségem na meg a SpektraLAB programra.

Gilszkilabor, én Veled ellentétben nem műszerparkot akarok összerakni, pusztán a SpektraLab segítségével felvenni az impedancia-menetet, majd a kész doboznál egy mikrofon + fehér és rózsazajok segitségével a frekvencia-menetet felvenni.

Azt próbálom már keresni nem tudom mióta a hozzászólásaitok közt, hogyan kell, de nem találtam. fdsamano pedig volt olyan kedves hogy elég részletesen leirta hogyan kell. Ne persze még nem világos teljesen, de most ugysincs más dolgom, mint várni a hangszórókra, és a programokat megtanulni használni.

Üdv, Péter

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára topeti csüt. nov. 04, 2004 15:48-kor.

csüt. nov. 04, 2004 12:28
platina tag

Hozzászólás 
Topeti!

Hiányosságaidat pótlandó egy rövid "konyha"-magyarázatot adok neked, bár én sem vagyok szakértő.
A frekvenciamenet az amit hallasz egy hangszórónál, egy magashangszóró kb 1000-3000 Hz-től kezd szólni így a mélytartományt nem hallod, a mélyközép meg a magastartományban nem szól.

Az impedanciamenetet nem te hallod, hanem az erősítő érzékeli. A magashangszórók impedanciája ("ellenállása") a rezonanciafrekvencia környékén a legmagasabb, onnantól felfelé, a magas hangok felé meredeken csökken, majd nagyjából lineárissá válik (najó szépen lassan megint emelkedik).

Ahol magas az impedancia, azon a frekvencián halkabban szól a hangszóró, mert az erősítő nagyobb "ellenállásba" ütközik.(Ez így nem igaz, mert a hangnyomásnál logaritmikus skála van, az impedanciánál pedig nem, igazából az impedancia függyvényében a felvett teljesítmény változik, de mivel a magas hangok esetében kisebb teljesítmény szükséges azonos hallható hangnyomáshoz, ezért növekvő impedanci kell, ami csökkenő teljesítményt jelent és ettől nagyjából lineáris lesz a hallható hangnyomás...ez már kicsit bonyolultra sikeredett)

Ez kb az összefüggés az impedanciamenet és a frekvenciamenet között.

Ha megnézed egy hangszóró két görbéjét egymás mellett, akkor láthatod, hogy ahol az impedancia nő (magastól az alacsonyabb frekvenciák felé) arra csökken a hangnyomás, vagyis a frekimenet esik.

Az impedanciamenetet (impedancia mértéke a frekvencia függvényében) "ellenállásmérővel" méred, a frekimenetet (vagyis a hangnyomás mértékét a frekvencia függvényében) pedig mikrofonnal illetve a füleddel. Impedanciát nem hallod, a hangnyomást igen.

Az impedanciának két összetevője van
-az ohmikus ellenállás (rezisztencia, amit mondjuk egy multiméterrel meg tudsz mérni), ez frekvenciafüggyetlen, valamint
-az induktív ellenállás, mely a frekvencia függvényében változik, és abből adódik, hogy a hangszóróban tekercs van, ami nem más mint iduktivitás.

Remélem érzékletes volt amit írtam és túl nagy blődségeket nem írtam.

Üdv

k

csüt. nov. 04, 2004 10:01
gyémánt tag

Hozzászólás 
Azért impedancia-menetet mérhet addig is, nem?

csüt. nov. 04, 2004 8:26
gyémánt tag

Hozzászólás 
Figyeljen közlegény!

Nem arról van szó, hogy néha így, máskor meg úgy híjják. A frekvencia-menet mérésnél a függőleges tengely a hangnyomást jelenti, míg impedancia-menet esetén ott a hangszóró "ellenállása"(impedancia) szerepel. Tehát frekvencia-hangnyomás vagy frekvencia-impedancia a tengelyen szereplő mennyiségek.

Azt veszem ki soraidból, hogy a hangnyomást szeretnéd mérni a frekvencia függvényében. A nem rég "bespájzolt" 10 Ohm és 1 kOhm viszont az impedancia-menet felvételéhez kell. Puff neki...

> A hangnyomás lineáris, a frekvencia logaritmikus léptékű.

A hangnyomás is logaritmikus, mert a "dB érték" eleve logaritmált mennyiség. Nagy hiányosságaid vannak, így nehéz lesz értékelhető dolgot mérni. :P Várd meg, mi lesz a méricske adapteremből. Az pont neked való dolog. Ígérem, még ebben az évben pontot teszek a végére. Egyenlőre ennyi. Pihenj! :)

Gilszkilabor

csüt. nov. 04, 2004 7:21
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Gilszkilabor írta:
Első lépés: megkülönböztetni a szezont a fazontól! :D

Igenis parancsnokúr elvtárs! :D

Ez igazán érdekes. Néhol frekvenciamenetnek nevezik, néhol impedanciamenetnek hijják. Valójában a frekvenciamenet nem túl szerencsés elnevezés, mégis pl. az MNC honlapján igy közlik...
A lényeg az, hogy ez egy hangnyomás - frekvencia diagramm miközben a feszültség értékét állandóan 2.83 V-on tartjuk (feszgen.) és a frekvenciát változtatjuk 20Hz-től 20kHz-ig. A frekvencia változtatása közben mérjük a hangszóróból érkező hangnyomást.
Ez feszültséggenerátoros üzemmódot jelent. Azért mérünk így, mert az erősítők is így müködnek.

A hangnyomás lineáris, a frekvencia logaritmikus léptékű.

Javítsatok ki ha valamit rosszul tudok.

Üdv, Péter

csüt. nov. 04, 2004 4:00
gyémánt tag

Hozzászólás 
topeti írta:
...felvennem a
frekvenciamenetet (impedanciagörbét vagy mi a pontos neve)...

Első lépés: megkülönböztetni a szezont a fazontól! :D

Gilszkilabor

szer. nov. 03, 2004 23:00
gyémánt tag

Hozzászólás 
Sziasztok,

Nem egészen úgy sikerült a vásárlás, mint terveztem.
Monacorhoz (Szondi u.) nem sikerült eljutnom, viszont a
hangszóróim megvannak. Szépek, nagyok nehezek :)
Kivancsi vagyok hogy fognak szolni.
A boltban hallottam 2 utas álló Peerless magas és
mélyhangszórókból készült hangfalat.
Sajnos a mélyhangszóró 20 centis volt és úgy tűnt,
nem volt tökéletes a hangváltó. Mintha 2-5kHz közt
lett volna egy kis hupli a frekimenetben. Egyébként tetszett
a hangja, nem tolakodó, és szinte mindegy volt hova megyek
a szobában, nem veszett el sem a magas sem a mély.

SMA!
Vettem piros WIMA kondit (4.7uF@250V), valami MKS tipusu...
Más...
1k ohm-os és 10 ohmos ellenállásokkal kell felvennem a
frekvenciamenetet (impedanciagörbét vagy mi a pontos neve).
fdsamano és Gilszkilabor ennek a nagy mestere és tudója.

Üdv, Péter

szer. nov. 03, 2004 22:50
gyémánt tag

Hozzászólás 
SMA írta:
A 10 Ohm minek?
A soros 100Ohm-on mérjük a feszültséget és ezzel az impedancia változásait is itt látjuk, mérjük.

A 10 ohm a Spectralab hitelesítéséhez célszerű.
Ha a soros 100 ohmon mérjük a feszültséget, akkor az impedanciamenet tükörképét kapjuk, a rezonanciafrekvencián pl. minimumot.

szer. nov. 03, 2004 16:33
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves topeti és Többiek!

Mihez kell 1kOhm-os ellenállás?
Nem értem, mikor ezt már régebben is leírtam, lerták mások is, hogy az impedanciamenet méréséhez a hangszóróval, vagy a hangsugárzóval sorosan kell egy akkora ellenállás, ami a hangszóró impedanciájának legalább a 10-szerese.
Magyarul 8 Ohm-ra kell a kb. 100Ohm értékű ellenállás és nem baj, ha legalább 5W-ot bír, mert ha melegszik, megváltozhat az értéke és hamisan mérsz.
A 10 Ohm minek?
A soros 100Ohm-on mérjük a feszültséget és ezzel az impedancia változásait is itt látjuk, mérjük.
A Lomex-nél az az ellenállás nem több, mint kb. 80-100Ft, de vehetsz Visaton-t is. :)

A Gellért szállóban is lesz egy HIFI-Show, nov. 5-7.
Aki tud menjen el oda is, érdemes. A belépő 500Ft, vagy kedvezménnyel, 250Ft. Valószínűleg a legolcsóbb ez a Show lesz. :)
Üdv! SMA

szer. nov. 03, 2004 16:21
gyémánt tag

Hozzászólás 
Jó vásárlást!

Amint igértem, telefonálgattam.
Beszéltem a Monacorral és a Visatonnal is. Kapni mindent, lomex igy kiejtve.
Szóval fellelkesültem és elindulok most azonnal vásárolni.

KALPÚR !! A vásárlás végén felcsöröglek és ha tudok meghallgatjuk a sziszegősödet :D

Üdv, Péter

szer. nov. 03, 2004 12:22
gyémánt tag

Hozzászólás 
Topeti, a 10 ohmosnak nem kell nagy teljesítményűnek lennie, mert csak az 1 kohmmal sorba kötve kell az áramkörbe kötnöd. Ezen is maximum 20 mA folyik ebben az esetben, az ellenállást 4 mW melegíti. 1/8-ad W-osnál kisebb ellenállást nem igen kapsz a boltokban.

szer. nov. 03, 2004 0:27
gyémánt tag

Hozzászólás 
fdsamano írta:
Ha van egy erősítőd, ami 4 ohmra 100W-ot ad le, akkor annak a kimenő feszültsége 20 V. Ha ezt a 20 V-ot rákapcsolod az 1 kohmos ellenállásodra, akkor azon folyik 20 mA.
20 V x 20 mA = 400 mW, tehát egy fél Wattos ellenállás életed végéig elég lesz erre a célra. Ha 1 W-ost veszel, akkor még az erősítőt négyszögjelig túlhajtva is bírni fogja az ellenállásod. A 10 ohmos ellenállás bármilyen terhelhetőségű lehet, ha az 1 kohmmal sorba kötöd. Annak inkább a pontossága (tűrése) a lényeg. 5%-os már biztosan jó lesz.

Köszi fdsa!

0.6 W-osat fogok tudni venni, de még számitások alapján is bőven jó :)

Ha ugyanezekkel az értékekkel számolok, akkor 10 ohmos ellenállásból 12W-osat kell venni. Nos, visatonnál 5%-os ellenállásból 10W-os kerámia kerül valami 230Ft-ba. Ez is tökéletes lesz.
Ezzel ez a kérdés is megoldódott.
Ha lesz időm a hónapban megveszem az alkatrészeket.
Csak le ne törölje valami hekker a TXT fájlomat hogy hol meylik boltba kell és mit venni mert akkor megbolondulok :D

Jóéjt!

kedd nov. 02, 2004 23:08
gyémánt tag

Hozzászólás 
topeti írta:
SMA írta:
A LOMEX jó üzlet, sok minden van ott jó áron és rendelhető is sok minden.
Minden pozícióba fólia, vagy MKT, MKP, MKS kondi kell, különösen egy hangváltóban.

Kedves SMA!

Köszönöm szépen a tippet.
Egyedül a zobel-be szándékoztam Folia kondit venni, a többi kondi MKT vagy MKP lesz attól függ melyiket kapok.

Hány W-os 1 K ohmos ellenállást vegyek az impedanciamenet felvételéhez?

Üdv, Péter

Ha van egy erősítőd, ami 4 ohmra 100W-ot ad le, akkor annak a kimenő feszültsége 20 V. Ha ezt a 20 V-ot rákapcsolod az 1 kohmos ellenállásodra, akkor azon folyik 20 mA.
20 V x 20 mA = 400 mW, tehát egy fél Wattos ellenállás életed végéig elég lesz erre a célra. Ha 1 W-ost veszel, akkor még az erősítőt négyszögjelig túlhajtva is bírni fogja az ellenállásod. A 10 ohmos ellenállás bármilyen terhelhetőségű lehet, ha az 1 kohmmal sorba kötöd. Annak inkább a pontossága (tűrése) a lényeg. 5%-os már biztosan jó lesz.

kedd nov. 02, 2004 20:25
gyémánt tag

Hozzászólás 
SMA írta:
Minden pozícióba fólia, vagy MKT, MKP, MKS kondi kell, különösen egy hangváltóban.

Kedves SMA!

Köszönöm szépen a tippet.
Egyedül a zobel-be szándékoztam Folia kondit venni, a többi kondi MKT vagy MKP lesz attól függ melyiket kapok.

Hány W-os 1 K ohmos ellenállást vegyek az impedanciamenet felvételéhez?

Üdv, Péter

kedd nov. 02, 2004 19:02
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Gilszkilabor és Többiek!

Pedig fontos az a kimeneti szabályozhatóság, mert ott lehet a kalibrálást elvégezni, illetve, finom-erősítést szabályozni.
A vonalfokozat sem felesleges, de Te tudod, jó ha van, mert annak 1MOhm-os bemeneti impedanciája sok méréshez jó.

topeti!
Minden pozícióba fólia, vagy MKT, MKP, MKS kondi kell, különösen egy hangváltóban. A 100V-os, házi cuccokhoz bőven elég, megbízhatóan fognak működni. Az a Zobel-tag nem kritikus, tehát a 25uF helyett jó a 22uF is.
Ugyanis, ez nem csak az impedanciamenetet egyengeti, hanem ezzel együtt plusz terhelés is az erősítőnek! Tehát a kisebb kapacitású kondi kevésbé terhel.

badogos11 !
Mi a tipusa, milyen gyártmány?
Több adatra van szükségümk ahhoz, hogy tudjunk valamit javasolni hozzá.

Üdv! SMA

kedd nov. 02, 2004 18:00
ezüst tag

Hozzászólás kérdés
Sziasztok!
Van két 30cm-es EVM hangszóróm,8Ohm, kb. 250W-osak, szerintem elég jók. Ha tudna vki adatokat mondani róluk, azt meghálálnám. Hangolni kellene hozzá a dobozokat. Remélem ismeri vki ezeket. :?:
thx

kedd nov. 02, 2004 17:52
gyémánt tag

Hozzászólás 
subvoice írta:
A csepptantált azt gyorsan felejtsd el. A WIM=Wima Lomexéknél. 22 uF jó lesz a 25 helyett.

Köszi subvoice. Majd rájuktelefonálok, hogy milyen feltételekkel lehet magánszamélyeknek ott vásárolni... és ha kielégítő választ adnak, akkor WIMA kondért veszek :)

Apropó, méricskéléshez kell majd 10 Ohmos és 1K ohmos ellenállat.
Hány W-osat vegyek?

Üdv, Péter

kedd nov. 02, 2004 15:29
arany tag

Hozzászólás 
A csepptantált azt gyorsan felejtsd el. A WIM=Wima Lomexéknél. 22 uF jó lesz a 25 helyett. Elég drágák a hangszóróid, úgyhogy megérdemelnek a zobelbe is egy fólia kondit, de ha bipoláris elkót használsz, akkor sem fog összedőlni a világ.

kedd nov. 02, 2004 14:08
gyémánt tag

Hozzászólás 
Doki, a kondenzátor-kérdéskör utolsó fordulója jön :)

Mivel 25uF-ost nem találtam, csak 22uF-ost, ezért olyat veszek. Zobelbe csak nem probléma egy ilyen kis eltérés (vagy majd az ellenállás értékével kompenzáljuk a változást).

Zobelhez 50V-os 22uF Cseppantál kondit találtam az incomp.hu -nál
Elég ide egy ekkora feszültségű is?

A lomex-nél pedig ezt:
22uF 63V 10% . FOL 11# MKS4 (WIM) 31.5x24x13m
Ez a WIM = Wima :?:

Vagy ha nem kell ide ilyen jó minőségű, akkor Visatonnál van 22uF/50V bipoláris kondi.

Melyiket ajánljátok a háromból?
Üdv, Peti

kedd nov. 02, 2004 11:43
gyémánt tag

Hozzászólás 
SMA írta:
...A mikrofon-előerősítőről mi a véleményed?
Ennek a rajzát küldtem el neked, ha jól emlékszem...

Szia(sztok)!

Tisztességes kapcsolás, szimmetrikus-aszimmetrikus átalakító, majd fokozatkapcsoló. Én is ilyesmit fogok építeni a Behringer-emhez, csak nekem nincs szükségem a vonal-bemenete és a kimeneti (potméterrel állítható erősítésű) fokozatra.

Jó Méricskét Mindenkinek! :)

Gilszkilabor

kedd nov. 02, 2004 9:19
arany tag

Hozzászólás 
topeti írta:
Ha jól látom van kisker telefonszám is. Tyúdejó.
Egy kérdés: 100V-os elég vagy 250V-os kell?
Üdv, Péter

elég.

hétf. nov. 01, 2004 21:42
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kalapur írta:
6111.sortól nanofaradostól vannak mkp/mkt-k
pl:330nF 100V 3# FOL . 10% MKT MKS3 (WIM) 10.3x9.6 26,60Ft 31,20 Ft

Köszike!!
Ha jól látom van kisker telefonszám is. Tyúdejó.
Egy kérdés: 100V-os elég vagy 250V-os kell?
Üdv, Péter

hétf. nov. 01, 2004 21:16
platina tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

Erre megy valaki?

"MAGIC HIGH-END AUDIO KIÁLLÍTÁS

2004. November 5-6-7.
Naponta 10-18 óráig.
HOTEL Gellért, Budapest
Belépőjegy ára. 500 Ft, (Meghívóval rendelkezőknek, kedvezményes ár: 250 Ft.)

Kiállítók:

1/Double-Reed Co.
2/ETALON Akusztikai kft.
3/Limited Edition Audio kft.
4/Magic Sound kft.
5/Superior Audio és Video kft.
6/USA audio Co.

Termékek:

Analysis Plus
Audiostatic
Artkustik
Avalon
Balanced Audio TechnologyBasisCadenceCardasCECCiscoCombakEADETALONFIMFuru techGlassGrahamGraafHarmonic Technology
Jeff Rowland
JVC XRCD
KR Audio Electronics
LCAudoio Technolgy
LEA Zero DAC
Magneplanar
Manley
Pass labs
Quantum Pruducts Inc.
Reference Recordings
Stax
Stealth Audio Cable
Shunyata Research
Symposium
The Rack
Von Schweikert Research
Wadia
Wandersteen

Aki elküldi nevét és címét az info@planaraudio.hu E-mail címre névre szóló meghívást, valamint 50%-os kedvezményt kap, azaz számára a belépődíj 250Ft."

Üdv,
Jimi

hétf. nov. 01, 2004 19:46
platina tag

Hozzászólás 
topeti írta:
SMA írta:
Használj WIMA MKP-4 kondenzátorokat, azok nem olyan drágák és jók, szép pirosak. :)

Kedves SMA és többiek!

Visaton MKT és MKP kondikkal szimpatizálok, de sajnos belőlük nincs 1uF alatti.

Hol tudok venni 100nF értékű foliakondit? De valami jó minőségűt keresek...
Valamint WIMA MKP-4 kondenzátort hol tudok vásárolni?

Üdv, Péter

http://www.lomex.hu/online/lomex_xls.zip
6111.sortól :D
nanofaradostól vannak mkp/mkt-k
pl:330nF 100V 3# FOL . 10% MKT MKS3 (WIM) 10.3x9.6 26,60Ft 31,20 Ft

hétf. nov. 01, 2004 19:30
gyémánt tag

Hozzászólás 
SMA írta:
Használj WIMA MKP-4 kondenzátorokat, azok nem olyan drágák és jók, szép pirosak. :)

Kedves SMA és többiek!

Visaton MKT és MKP kondikkal szimpatizálok, de sajnos belőlük nincs 1uF alatti.

Hol tudok venni 100nF értékű foliakondit? De valami jó minőségűt keresek...
Valamint WIMA MKP-4 kondenzátort hol tudok vásárolni?

Üdv, Péter

hétf. nov. 01, 2004 16:44
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Matos és Többiek!

Jelenleg, ami tetszik az a Picotech ADC 212-50-es adaptere.
Ez egy 2x50MHz-es szkóp, spektrumanalizátor és torzítást is lehet mérni vele, zajt, fázist, egyebet.
Nagyjából 200-250.EFt. körül van.
Még gondolkodom rajta, mert az a DAAS-is tetszett, a drágábbak pláne. :)
Azok a fránya kiegészítők is felnyomják az árát, ami az alapárban nincs benne, azt minden egyebet külön kell megvenni, vagy elkészíteni.

Gilszkilabor!
Igen, lehet olcsóbb alkatrészekből is építkezni, de pont ezeken nem érdemes spórolni.
Én azt szeretném, hogy egy hardver-szinten végrehajtott mérés legyen, amit a szoftver tesz kijelezhetővé, láthatóvá.
A "hagyományos " műszerek erre jók, csak több kell belőlük, mert mindegyik mást tud.
Ezért lenne jó a PC-műszer, mert egy egység is sokkal több minden mérésére használható, elkerülendő a földhurkok létrejöttét, mint azt írod is helyesen.
A nagy kábel-gubanc sok problémát okozhat és persze ez is lerontja a mérési pontosságot.

A mikrofon-előerősítőről mi a véleményed?
Ennek a rajzát küldtem el neked, ha jól emlékszem.

Kalapur!
A DT-106-os Monacort nem hallottad?
Az valóban egy kicsit kevésbé kemény, még kevésbé sziszegős.
Nekem az volt egy SP-150-es polipropilén membránú méllyel és jól muzsikált. Eladtam, meg vannak vele elégedve, nálam "jobb" fülűek. :)

topeti!
A 250V-os bármilyen hangváltóba jó, de otthoni cuccba még a 100V-os is elég.
Üdv! SMA

hétf. nov. 01, 2004 15:52
arany tag

Hozzászólás 
Cortez!

Hogy milyen is, :?: hmm nekem teccik.Félretéve a marhaságot,speciel az enyém ugy van hangolva,hogy ne őrjítsen meg a mai dobozokra jellemző felsőbasszustúltengés :) ,viszont elég mélyre lemegy kb.sacc úgy 45Hz környékére saccolom.A középtartománya szerintem korrekt,tere úgyszíntén,achilles sarka talán a magas,egész pontosan ha nagyon hajtom,akkor a váltás közelében már nagyon érződik az erőlködése :? ,bár ez sajna elmondható a legtöbb olyan magasról,aminek az fs-e 1000hz felett van és a x freki 3k környékén,és ráadásul 1. rendű a váltás alulról és felülről is,sőt ez elmondható minden olyan 2utasról,amiben 1-1 hangszóró van :cry: .Szóval 5 éve hallgatom(persze kisebb nagyobb módositásokkal,igaz rég nyultam már hozzá),és még mindig nem kell okádnom a hangjától :D ,nem az a fajta,ami gyorsan megszeretteti magát,aztán egy hónap mulva legszívesebben röptetnéd,ennek pont az ellenkezője, ha mást is hallgatok utánna olyan jó visszatérni rája.
Hú de sok marhaságot hordtam össze.Hát nem vagyok egy audio szakiró. :wink:

Üdv Doki!

hétf. nov. 01, 2004 13:32
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 10034 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140 ... 201  Következő