Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szomb. jan. 11, 2025 11:06

Hozzászólás a témához  [ 10034 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137 ... 201  Következő
Hangfal hangolása 
Szerző Üzenet
platina tag

Hozzászólás 
Köszi srácok!

doki, sajna az itt megadott e-mail címem mexűnt útközben, már módosítottam erre:
kalapur@atw.hu
úgyhogy sikításom eredményeképpen ide is küldd el légy szíves.

SMA!

Idézet:
Ezzel a 0,38-as értékkel lehet az optimális tulajdonságokat elérni, optimális befektetett munka és egyéb számításokkal együtt.

a Beyma 8 woofer/P Qts-e vajon miért 0,38? :wink:

hol tudok tekercshez való rézkábelt venni Bp-en, és milyen árra számíthatok?

üdv

k

szomb. nov. 27, 2004 23:45
Profil Privát üzenet küldése
platina tag

Hozzászólás 
topeti írta:
Kalapur írta:
Elvileg ha 4kHz-es keresztfrekvenciájú 2. rendű váltót építek, akkor az 2kHz-nél kezdi letörni a frekimenetet, ugye?

Már sokkal hamarabb elkezd letörni :) pontosan 12dB/oktávnyival.
Elvileg 12 dB-nyivel lesz kevesebb 2kHz-en a jelerősség, mint 4kHz-en. Tehát ha 4kHz-en 90dB az érzékenység, akkor 2kHz-en 78dB-nyi.

Félreértettél, én a mélyről beszélek amit felülről vágunk, a 4kHz-nél egy oktávval alacsonyabb hang a 2kHz, vagyis ha egy szűrő (jelen esetben egy sorosan kötött tekercs és egy párhuzamosan kötött kondi) 4kHz-en produkál 12dB-es csillapítást, akkor 2kHz-en még nem csillapít semmit.
szerintem :wink:

szomb. nov. 27, 2004 23:40
gyémánt tag

Hozzászólás 
A tekercs induktivitása egyenesen arányos a (mü) permeabilitással, a menetszám négyzetével, a mag keresztmetszetével, és fordítottan arányos a tekercs hosszával.
SPafi oldaláról viszont letölthető egy jó kis program a légmagos tekercsek számítására.
Innen: http://www.hszk.bme.hu/~sp215/progs.htm

szomb. nov. 27, 2004 21:24
arany tag

Hozzászólás 
Kalapur!

Elvileg mélment,ha mésem,sikits!
Üdv!

szomb. nov. 27, 2004 21:21
gyémánt tag

Hozzászólás 
Télleg.... A tegnapi igéretem.
Voltam ám praktikus bácsinál ahogy azt tegnap megmondtam.... Vettem 500ml-nyi normál PÁLMA faragasztót (remélem elég lesz). Valamint egy szintelen szilikont a rések tömítéséhez, és két darab 2.5mm átmérőjű fúrószárat, hogy a facsavart könnyebben be tudjam majd csavarozni a dobozba.

Sajnos megfelelő csavart nem tudtam venni.
Facsavarból csak csillagfejűt láttam, valamint normál menetes "D" imbuszfejűt.
Ez még egy szép baleset lesz, beszerezni imbusz vagy torx fejű 4x25mm csavarbol 50 darabot :(

szomb. nov. 27, 2004 21:13
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kalapur írta:
Subvoice, Te csináltál ilyet, még tán írtad is a programot, de sajna már nem emléxem rá, akkor megpróbáltam, de nem ment.

Ha megkéred doki-t, szerintem segít. Nekem ő is segített modellezni.
Köszönet érte, és mindenkinek aki segitett, hogy idáig eljussak.

Üdv, Péter

szomb. nov. 27, 2004 20:29
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kalapur írta:
Elvileg ha 4kHz-es keresztfrekvenciájú 2. rendű váltót építek, akkor az 2kHz-nél kezdi letörni a frekimenetet, ugye?

Már sokkal hamarabb elkezd letörni :) pontosan 12dB/oktávnyival.
Elvileg 12 dB-nyivel lesz kevesebb 2kHz-en a jelerősség, mint 4kHz-en. Tehát ha 4kHz-en 90dB az érzékenység, akkor 2kHz-en 78dB-nyi.

szomb. nov. 27, 2004 20:22
platina tag

Hozzászólás 
Cortez írta:
A keresztfreki nemtom merre lehet, elvileg vhol 2-3kHz között.
Kicsit sok a magas, bár az is lehet, hogy csak járatni kell még, mert túl friss.

sajna nem tudom megfogalmazni, mit akarok, de arra gondoltam, hogy másodrendű váltót építek, aminek az lenne a lényege, hogy a 2kHz-nél kezdődő kiemelést megfékezze, és ott kezdjen letörni a görbe.

most már erre is választ szeretnék, valamint arra, hogyan lehet a hangszóró frekimenetét (kiemelését, púpjait) is figyelembe vevő hangváltót tervezni, ami a kapott frekimenetet is szimulálja

Subvoice, Te csináltál ilyet, még tán írtad is a programot, de sajna már nem emléxem rá, akkor megpróbáltam, de nem ment.

üdv

k

szomb. nov. 27, 2004 20:17
gyémánt tag

Hozzászólás 
Igazából egy kicsit ideges is vagyok már, mert annyi minden kis probléma
előjött, hogy kezdtem már összeesküvésnek látni ez egészet... :)
A borítás sem lett olyan szép, mint ahogy szerettem volna, bár ez a képen
nem annyira látszik. Sem a furnérozás, sem a pácolás, sem a lakkozás
nem sikerült túl tökéletesre, meg néha valamiért zörgést hallok a cdcone-ból,
az elején valamiért recsegett a egyik doboz (ez már megoldódott),
akkor beletört a karmos anya az előlapba, és kb még 1000 ilyen dolog
történt, és így együtt már nagyon leterhelt a sok kis pofon.
Elég sok munka van benne, és ahhoz képest nem vagyok megelégedve vele.
A keresztfreki nemtom merre lehet, elvileg vhol 2-3kHz között.
Kicsit sok a magas, bár az is lehet, hogy csak járatni kell még, mert túl friss.
A mély meg a 2 hangszóróhoz, és a nagy dobozhoz képest picit talán kevés.
Közben természetesen az erősítőt is újra kellett kábelezni, mert vmiért
gerjedt, meg búgni kezdett.
Nemtom, most még pihenek, aztán ha lenyugodtam egy kicsit majd talán
jobban oda tudok figyelni a hangjára is, most még stresszes vagyok kicsit. :lol:
A 0.85mH nekem nem tűnik kevésnek.
Igen, 4 ohm miatt nem kell ellenállás a magas elég, meg érzékenyebb,
meg jobban hajtható, meg szeretem a nagy dobozokat, meg stb... :lol:
Jó nagy hangerőn meg tud szólalni elég szépen.
Lehet csak túl sokat várok tőle, majd hívok embereket, hogy halgassak
meg, mert túl elfogult vagyok most asszem.

szomb. nov. 27, 2004 19:48
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kalapúr, szerintem 3kHz-en.... de majd Cortez megmondja.

szomb. nov. 27, 2004 19:34
gyémánt tag

Hozzászólás 
Cortez írta:
Hangváltó: elsőrendű 6.8uF a magas előtt, 0.85mH a mélyközepek előtt, és még 22uF + 3.3R Zobel

Óh.. de ez egy szimpla 2 utas, de 2 méllyel. Azt hittem 2.5 utast épitesz. Lehet hogy emiatt nem tetszik a hangja?!

szomb. nov. 27, 2004 19:32
platina tag

Hozzászólás 
topeti írta:
Kalapúr, nem hagytam ki a kérdésedet, de mivel nem tudok rá felelni, ezért nem irtam rá semmit.
Egyébként átlapoztam a Klinger könyvet, de ilyen képlettel nem találkoztam benne. Fejből meg már nem emlékszem rá.

elsősorban SMA-tól vártam a választ, mert tudom, hogy Ő maga tekeri a tekercseit, de valamiért elment a kérdés mellett, és ahogy ismerem most egy hétig megint nem lesz.

Cortez!
A jelenlegi felállásban hol van kb a keresztfreki?
Nekem is cd-cone-om van és 0,85mH szerintem kevés. Egy fontos tény mellett elmentél, mégpedig a cdcone 2-7kHz közötti kiemelése.
Egyébként mi az előnye a 2 cdconnenak? Párhuzamosan kötve eredő ellenállásuk 4Ohm, és így nem kell csillapítani a magasat?
A szimulációk szerint nekem mindig az jött ki, hogy két hangszóró adott térfogatban kevésbé jól teljesít, mint egy, T/L-ben mi a helyzet?

üdv

k

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Kalapur szomb. nov. 27, 2004 19:37-kor.

szomb. nov. 27, 2004 19:29
gyémánt tag

Hozzászólás 
Passzold el ezt is akkor vkinek akinek jobban tetszik a hangja mint neked :D

köszi a választ. Egyébként mivel nem vagy megelégedve? Le tudod irni?

szomb. nov. 27, 2004 19:27
gyémánt tag

Hozzászólás 
TL doboz:
Kép
Hangváltó: elsőrendű 6.8uF a magas előtt, 0.85mH a mélyközepek előtt, és még 22uF + 3.3R Zobel
Méretek: 100x40x27cm
Hangszórók: 20-as MNC CdCone + Monacor DT-254
Csillapítás: vatelin + vatta + puplis szivacs (főleg a kamrában, a járatban kevés van 2 oldalon)
Hangja: jobbat vártam, most nem nagyon tetszik... :?
Lelki állpot: kicsit elment a kedvem a hfalépítéstől egy időre... :oops:

szomb. nov. 27, 2004 19:05
gyémánt tag

Hozzászólás 
Cortez,
pontosan milyen tipusu hangszórókból építkeztél?
Érdekel továbbá a reflexcső átmérője és hossza (már ha persze reflex a doboz és nem zárt), valamint a hangváltó felépitése (alkatrészeinek az értékei...) mondhatni minden ami a dobozon belül van :)

Kalapúr, nem hagytam ki a kérdésedet, de mivel nem tudok rá felelni, ezért nem irtam rá semmit.
Egyébként átlapoztam a Klinger könyvet, de ilyen képlettel nem találkoztam benne. Fejből meg már nem emlékszem rá.

szomb. nov. 27, 2004 18:43
platina tag

Hozzászólás 
Gondolom ez nekem szólt :D

Idézet:
topeti!
A 200-300Hz-közötti teknőt az átvitelben, a szoba 60-120Hz közötti kiemelése okozza, okozhatja. Ez nyilván a hangsugárzó működésére is visszaható jelenség, kiküszöbölhetetlen.

A tekercses témát direkt kerülte ki mindenki, vagy nem tud senki segíteni?

Cortez, milyen típusú a dobozod, zárt, mekkora, milyen váltóval és főleg, hogyan szól?

üdv

k

szomb. nov. 27, 2004 18:27
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves pweisz és Többiek!

Nehéz témát választottál. :)

Sajnos az egész hangsugárzó technika csupa-csupa kompromisszum.
A Klinger-féle számítások jók, a diagrammok nem jók, mert nehezen értékelhetőek a kis méretei miatt. Lásd a Qts, H, Fs, Fb, és az "Alfa".
A nagy táblázat jó, ami a reflexnél van, egyértelmű.

A kezdet kezdetén meg kell nekünk határozni, hogy mit akarunk. Nagyteremben ordibálni, vagy szobában énekelni, az nem ugyanaz.
Nem is alkalmas egyik hangsugárzó sem, a másik helyett.
Nézzük:
1. Zárt dobozos hangsugárzó:
Gyakorlatilag bármilyen hangszóróval építhető, a mélyátvitelt a doboz mérete és a hangszóró paraméterei meghatározzák. Alacsony a hatásfoka, mérsékelt a mélyátvitele, viszont a legegyszerűbb ezt megépíteni.
2. Reflex, vagy bassreflex-rendszerű hangsugárzó:
Hangolt rezonátor-rendszer, a hangszóró és a doboz összehangolandó.
Gyakorlatilag csak egyetlen hangszó az, ami az ilyen jellegű dobozban hasznosítható és maximálisan kihasználható. Ez az egy olyan, aminek a Qts paramétere 0,38, vagy ennél kisebb!
Ehhez az egy hangszóróhoz kell a dobozt gyakorlatilag, egyedileg behangolni.
Ezzel a 0,38-as értékkel lehet az optimális tulajdonságokat elérni, optimális befektetett munka és egyéb számításokkal együtt.
Bármelyik elfajzott kivitele, módusa, már plusz számításokat, plusz szűrőt, és egyéb nyalánságokat követel meg, azon felül persze, hogy a hangszóró határadatát nem léphetjük túl, mert az tönkremegy, akár pillanatok alatt is!
Nos, itt van a legnagyobb bizonytalanság, hogy az adott hangszóró egyáltalán betehető-e reflex-rendszerű hangsugárzóba.
Nincs pontos adat erre, többnyire a gyakorlatban derül ki, hogy az adott hangszóró, függetlenül a T/S-paramétereitől alkalmas-e ilyen hangsugárzóban való biztonságos(!) működtetésre. Itt jön a képbe az a bizonyos EBP-érték, ami elvileg 100-150 közötti esetén, megfelel reflex-dobozba való építsére.
Hangsúlyozom, csak elvileg!
Elképzelhető ugyanis, hogy a látszólag megfelelő hangszórónak mégsem tetszik ez a doboz és iszonyatosan torzítani, brummogni, bőgni fog, bármit is teszünk vele, - előbb-utóbb tönkremegy. Holott, a paraméterei alapján megfelelt!
3. Tölcsérek:
Csak komoly, vagyis minőségi hangszóróval érdemes tölcsér-sugárzót építeni, ugyanis csak ekkor érvényesülnek igazán a jó tulajdonságai.
Minden egyéb híresztelés ellenére gumipelenkás hangszóró NEM jó tölcsérbe, semelyikbe sem.
Tölcsér-sugárzó építése már a többutas aktív erősítést kívánja, tehát minden hangszórót, vagy hangsugárzó egységet más-más erősítő hajt meg. Aktív hangváltóra lesz szükség, viszont igen jó hatásfokot kapunk, és nagyon jó hangot, tiszta, torzításmenetes átvitelt.
4. TL-hangsugárzó, vagy labirintus-hangsugárzó:
Többféle méretezés szerint, a mélytartományban használatos, igen rossz hatásfokú sugárzó. Lényege, hogy egy igen hosszú csövet, csatornát képezünk ki a hangszóró hátoldalához csatlakozva és ezt a caatornát erősen csillapítva egy szűk tartományban a nagyon mély hangok is megszólaltathatók.
Ide elvileg megintcsak bármilyen hangszóró jó lehet.
A gyakorlat azt mutatja, hogy nem, ide is megfelelő paraméterű, viszonylag keményebb, Qts = 0,3-0,5-ös hangszóró fog megfelelően viselkedni. Itt a cél az, hogy a kiválasztott hangszóró rezonancia-frekvenciája minél mélyebben legyen.
A Fs alatt ugyanis egyetlen hangszóró sem fog jól sugározni, vagy nagyon hamar tönkremegy, ha erőltetjük.
5. Bandpass-vagy sávszűrős hangsugárzók:
Itt a cél az volt, hogy viszonylag kis mérettel igen jó mélyátvitelt lehessen elérni, különleges hangszóró nélkül.
Ebbe a fajta hangsugárzóba is csak megfelelően merev, erős hangszóró építendő bele, ugyanis részben a reflex kiképzés miatt, nagyon nagy lehet a membrán kitérése, amit nem is látni(!) és hamar tönkremegy a hangszóró, ha túlterhelődik a dobozban. Átviteli sávja nagyon szűk, tehát nem általános célra való, inkább a mostanság "divatos" Házi-Mozi hangsugárzókhoz tartozó, szubláda, vagy aktív szubbasszus címen munkálkodik.
Nekem nem tetszik az ilyen doboz hangja, valahogyan minden ugyanúgy szól belőle.

Cortez!
Szép munka, a hangja milyen?

topeti!
A 200-300Hz-közötti teknőt az átvitelben, a szoba 60-120Hz közötti kiemelése okozza, okozhatja. Ez nyilván a hangsugárzó működésére is visszaható jelenség, kiküszöbölhetetlen.
Legfeljebb mérsékelni lehet ezt a jelenséget, de ez már lakberendezés részben és csak utána hangsugárzó hangolás. :)
Üdv! SMA

szomb. nov. 27, 2004 17:26
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nem tapéta, igazi fafurnér pácolva lakkozva.

szomb. nov. 27, 2004 16:32
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nagyon szép, gratulálok!
Eztán legyen a neved Cortez Master :D :lol:
Egyébként ez tapéta szerű bevonat a fán? Hogy sikerült igy elkésziteni?

szomb. nov. 27, 2004 15:59
gyémánt tag

Hozzászólás 
Sziasztok !

Idő közben elkészült a legújabb hangfalam:
Kép

szomb. nov. 27, 2004 14:54
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kalapur írta:
40-től már komolyabban szól, 50-60 Hz között szintén aztán 100-300Hz között erősen beesik az átvitele, ez mitől lehet?

Szia!

Talán attól, hogy a szoba az 50Hz körüli frekiket erősíti fel, és feljebb ennek hiánya okozza a halkulást.

szomb. nov. 27, 2004 14:21
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves pweisz!

Javaslom a doboz arányai legyenek 2:2:1.
A mélysége egységnyi, a szélessége és a magassága pedig két egységnyi.
Mindezt ugy méretezd, hogy a belső térfogat duplája legyen a kivanatosnak.
Ennyit a rossz doboztervről. :lol:
Üdv, Péter

szomb. nov. 27, 2004 14:15
platina tag

Hozzászólás 
Én meg elkészültem a hangfalakkal, most egy normális hangváltót kellene építenem.

A dobozokról annyit, hogy a célomat elértem, sokkal több mélye lett, mint a 7 literes zártban, persze ez érthető. Az egyik dobozban 68mm átmérőjű 13 cm hosszú hangolócső van, a másik egyelőre zárt, nem volt időm reflexesíteni, de igazából nem hallok nagy különbséget a kettő között, bár hallghatgatni sem volt időm.

Csináltam winisd-vel egy fülmérést és kb 30 Hz-től már szól, 40-től már komolyabban szól, 50-60 Hz között szintén aztán 100-300Hz között erősen beesik az átvitele, ez mitől lehet?

Mivel elég kis alapterületű és igen magas a doboz, ráadásul a közepénél magasabban van a súlypontja a hangszórók miatt, elég burulékony lett, ezért csináltam egy 30*30-as talpat neki amit 4 csavarral fogattam rá az aljára, a talpba pedig 3 csavart tekertem "tüske" gyanánt, így legalább nem billeg.

Most arra lennék kíváncsi, hogy egy tekercs induktivitása, hogyan függ össze a menetszámmal, a drót keresztmetszetével és egyéb paraméterekkel. Van 6db somogyis tekercsem, amikről sajna nem tudom melyik mekkora induktivitású, csak nagyjából. Ha tudnám az összefüggést a menetszám és az induktivitás között, sokkal jobban tudnék variálni a hangváltóban.

Képletet szeretnék! :D

Ha tudnám variálni a tekercs induktivitását, könnyebben tudnék másodrendű váltót építeni, ellenállásom és kondenzátorom annyi van mint a nyű, 0,47-4,7uF-ig szinte minden, csak sajna a tekercsek választéka be van korlátozva..., így szinte csak egyféle másodrendűt tudok építeni.

az sbx 1320-nak 3-8kHz között van kiemelése, ezért már2,5kHz-en szeretném megfogni, a tvm ajánlott keresztfrekije is 2,5kHz, így ez ideális választásnak tűnik, de az sbx kiemelése miatt másodrendűt szeretnék építeni.

üdv

k

szomb. nov. 27, 2004 12:01
ezüst tag

Hozzászólás 
SMA írta:
Kedves neodymium és Többiek!

Nem a rumpli miatt aggódom, csak egyszerűen nem jók ezek a meghatározások, legalábbis nem pontosak.
Ha nem pontos egy számítás, akkor teljesen hibás úton haladhat az ember és tökéletesen rossz hangsugárzót tud megépíteni az előzetes meghatározások miatt.

topeti!
Ismerem azt a Klinger-bibliát, de nem pontos ott sem a meghatározása a hangszóróknak, hogy melyiket miben lehet használni, biztonságosan és maximális minőséget/mennyiséget nyújtva.

Sajnos úgy tűnik az utóbbi évtizedekben nem jutott előrébb ez a technika, mert még mindig a Jecklin-féle, 70-es évekbeli előzetes számításokkal lehet-tudok biztonságosan tervezni.
Maradok ennél a módszernél, legfeljebb nem aknázom ki 100%-ig a hangszóró képességét, a terhelhetőség viszonylatában.

Az új RT Évkönyvben sem találtam megnyugtató dolgot, ott is hasonlók vannak leírva, vagyis egy 100Hz-es Fs esetén bátran tervezhetek ehhez a hangszóróhoz 40Hz-es tölcsért. Ezt nyilván nem fogja tudni lesugározni, de a meghatározás mindenesetre ezt sugalmazza. Hiba. :(
Esetleg Én nem értem ezt a dolgot. Ez is hiba. :(
Esetleg senki sem érti ezt a dolgot. Még nagyobb hiba. :(
Péntek van és délután. Sebaj! :)
Üdv! SMA

Hi SMA!
Na nekem tökéletesen rossz hangndoboz kéne:) Azt tanácsolta a tanár hogy csináljak legalább egy rossz hangfalat szimulálva(én ehez a winisd-t, meg a JBL Speakershop-ot gondoltam használni, win isd-ben könnyebben lehet állítgatni a paramétereket, viszont a jbl többet tud, meg többféle grafikont meg ilyesmi). Na most arra gondoltam hogy rossz hangfal szimulálásánál, amit szimulálni lehet az a rossz hangszoró válaztás, illetve a térfogat rossz meghatározása(arra gondoltam hogy kisebb nagyobb térfogatot állítók be a programokban, és a változásokat elemezgetem). Viszont akkor az a felosztás,illetve számolás amit a Klingerkönyv ír ezekszerint nem túl jó, mert arra gondoltam hogy kiválasztok egy zárt dobozba való hangszorót, és azt reflexbe téve azt tárgyalom hogy az mér rossz a programok által adott frekimenet, impedancia menet, stb alapján. Na most akkor a Klinger fs/Qts alapján való meghatározás nem jó? Esetleg tudsz másikat? Illetve valami jó hangszoró alanyt?
Illetve az egész szimulációval kapcsolatban tudsz valami építő jelegű dolgot mondani, szóval hogy mit hogy csináljak?
Előre is köszönöm. Egyébbként a szakdolim egy része lenne ez a dolog.

szomb. nov. 27, 2004 11:51
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
fdsamano írta:
Topeti, a hajnal 1/2 2-es leveledet megválaszoltam, azóta újabbat nem kaptam. Küldjem el még egyszer?

ÉN meg nem kaptam meg a válaszodat :(

küld el ide léccike:

topeti@freemail.hu

Bocs, de a hiba a levelezöszerverben van, mert most a webes felületröl nézem a leveleimet és egy olyan sincs amit Ferenc irt.

Üdv, Péter

pén. nov. 26, 2004 20:04
gyémánt tag

Hozzászólás 
Topeti, a hajnal 1/2 2-es leveledet megválaszoltam, azóta újabbat nem kaptam. Küldjem el még egyszer?

pén. nov. 26, 2004 19:58
gyémánt tag

Hozzászólás 
SMA írta:
Üdv! SMA

Kedves SMA! (már hiányoltalak)

Ez az ami engem is vigasztal :D

Egyébként az idézetet azért irtam be, mert ugy véltem, hogy a többieknek is hasznára lehet az információ.

Ma elindultam vásárolni. CAT5 UTP kábel 90Ft/méter áron tudnék venni az egyik boltba. Szerintetek ez drága?

Holnap megyek a Praktikus bácsihoz és ha lesz, veszek Pálma normál faragasztót.

És megnézem mennyi szilikonom van itthon, mert ha kevés, akkor vennem kel azt is. Azzal nagyon jol lehet tömiteni a szemmel nem látható réseket.

Ja..... decemberben keveset fogok irkálni ide, mert otthon kiköttettem a netet. Aztán jövöre be... olyan drága a net :(

ui.
Kedves fdsamano, küldtem levelet neked, kukkantsd meg, köszi !

Üdv, Péter

pén. nov. 26, 2004 17:18
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves neodymium és Többiek!

Nem a rumpli miatt aggódom, csak egyszerűen nem jók ezek a meghatározások, legalábbis nem pontosak.
Ha nem pontos egy számítás, akkor teljesen hibás úton haladhat az ember és tökéletesen rossz hangsugárzót tud megépíteni az előzetes meghatározások miatt.

topeti!
Ismerem azt a Klinger-bibliát, de nem pontos ott sem a meghatározása a hangszóróknak, hogy melyiket miben lehet használni, biztonságosan és maximális minőséget/mennyiséget nyújtva.

Sajnos úgy tűnik az utóbbi évtizedekben nem jutott előrébb ez a technika, mert még mindig a Jecklin-féle, 70-es évekbeli előzetes számításokkal lehet-tudok biztonságosan tervezni.
Maradok ennél a módszernél, legfeljebb nem aknázom ki 100%-ig a hangszóró képességét, a terhelhetőség viszonylatában.

Az új RT Évkönyvben sem találtam megnyugtató dolgot, ott is hasonlók vannak leírva, vagyis egy 100Hz-es Fs esetén bátran tervezhetek ehhez a hangszóróhoz 40Hz-es tölcsért. Ezt nyilván nem fogja tudni lesugározni, de a meghatározás mindenesetre ezt sugalmazza. Hiba. :(
Esetleg Én nem értem ezt a dolgot. Ez is hiba. :(
Esetleg senki sem érti ezt a dolgot. Még nagyobb hiba. :(
Üdv! SMA

pén. nov. 26, 2004 16:45
platina tag

Hozzászólás 
Kalapur írta:
nos elkékültem:
k

Azért ne dolgozd agyon magad addig, amíg el nem lilulsz...

pén. nov. 26, 2004 9:07
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kalapur írta:
sodort rézkábel
lecserélem tömörre, csak nem tudom, itt bp-en hol vegyek, illetve tudom kácsa

Schneider Electric Vevőszolgálat
Tel: 06-1-382-28-00
Ők majd megmondják kihez fordulj.
Mond, hogy olyan partnercégnél vásárolnál, ahol kiszolgálnak téged is, mint magánszemélyt (mert nem szeretnek ám magánembereknek aldni bármit, de ha villogtatod a vállalkozóidat, a fenekedet mindjárt megtámadják a nyelvükkel.).

csüt. nov. 25, 2004 23:11
platina tag

Hozzászólás 
topeti írta:
Vigyázz, nehogy észrevétlenül azon kapd magad, hogy a fehérköpenyesek segitsenek furkálni :D :D :D

Apropó, milyen kábel megy a magashoz?
Ha mondjuk tömör rézdrót, cseréld le ezüstözött rézkábelre (ami sodrott).
Ha noname (avagy garázsban találtam: GT) sodrott rézkábel, akkor meg cseréld le tömör rézkábelre.

Üdv, Péter

sodort rézkábel
lecserélem tömörre, csak nem tudom, itt bp-en hol vegyek, illetve tudom kácsa

csüt. nov. 25, 2004 22:34
gyémánt tag

Hozzászólás 
Vigyázz, nehogy észrevétlenül azon kapd magad, hogy a fehérköpenyesek segitsenek furkálni :D :D :D

Apropó, milyen kábel megy a magashoz?
Ha mondjuk tömör rézdrót, cseréld le ezüstözött rézkábelre (ami sodrott).
Ha noname (avagy garázsban találtam: GT) sodrott rézkábel, akkor meg cseréld le tömör rézkábelre.

Kalapúr írta:
mi lenne, ha variálnám az átmérőket?

Nem hinném hogy jóra vezet. Még a végén pánsípot csinálnál a dobozodból :)

Üdv, Péter

csüt. nov. 25, 2004 20:38
platina tag

Hozzászólás 
topeti írta:
Csaaak? :) :lol:

Ha ez is sziszegni fog, dobd ki a magasat :)

És ha 15 lukat szimulálsz?
Vagy csak 3-at?

Próbáld ki.

ebben most tvm magas van, nem a monacor dt107, és egyiket sem fogom kidobni. egyre gyanúsabb a magashoz menő kábel...

15 vagy 3...

azzal kellett játszanom, hogy a "cső" hossza 19mm legyen, ugyanis ez a pozdorja vastagsága
40-50 Hz közé akarom hangolni, 7,5mm-es a legnagyobb fúrófejem, ezzel 7 lyuk 43 Hz-et ad és 18,9mm

vagy 5mm támérőjű esetén 15 lyuk kell és az talán 45 Hz-et ad

mi lenne, ha variálnám az átmérőket? :D :D :D

csüt. nov. 25, 2004 20:13
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kalapur írta:
hol vetted az 1 eres kábelt?

cat5 kábelhez vegyél balnkolót, mert 4*8 kis kábelt nehéz lesz mással megpucolni, tutira a nyolcadik fog elszakadni és kezdheted elölről :D

Villért. Szfehérváron van. Villamossági szaküzlet.

A boltban ahol veszem, megkérem az eladót, hogy megblankolják-e nekem a vezetéket.
Ha nem akkor majd bénázok vele :) Elvileg 4 évig ilyesmit csináltunk gyakszin, ezt nem lehet elfelejteni :)

csüt. nov. 25, 2004 20:09
platina tag

Hozzászólás 
topeti írta:

Már csak a CAT5 kábelt kell megvennem, és a faragasztót.
Alakul, alakul :)

Üdv, Péter

hol vetted az 1 eres kábelt?

cat5 kábelhez vegyél balnkolót, mert 4*8 kis kábelt nehéz lesz mással megpucolni, tutira a nyolcadik fog elszakadni és kezdheted elölről :D

ja és ne olyat vegyél mint én, mert az enyém az első kábelvágásnál szétesett :D

holnap kicserélem a másik hangfalamban a magashoz menő kábelt, hátha az okozza a sziszegést. Most az sbx-toronyba vastagabb kábelt tettem, és mintha kevésbé sziszegne :D

üdv

k

csüt. nov. 25, 2004 20:04
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kalapur írta:
már csak egy jó hangváltót kellene csinálni neki

Csaaak? :) :lol:

Ha ez is sziszegni fog, dobd ki a magasat :)

Kalapúr írta:
winisd szerint 7db 7,5mm-es lyuk 43Hz-re hangolja a 19 literes dobozt

És ha 15 lukat szimulálsz?
Vagy csak 3-at?

Próbáld ki.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára topeti csüt. nov. 25, 2004 20:05-kor.

csüt. nov. 25, 2004 20:03
gyémánt tag

Hozzászólás 
pweisz írta:
Na én azt olvastam hogy:tömör kábel, 2.5mm2-es, alacsony induktivitású kábelnek meg a magashoz vezető ágban van csak értelme.

Halihó!

Na most má tökmindegy. Megvettem a kábelt. Tömör rézdrót.
Hangváltó - magashoz 1.5mm2,
Hangváltó - mélyhez és a hangváltó - csatlakozóhoz 2.5mm2 vezetéket.
Kék és fekete szinekben.
Sőt, kaptam aranyozott banándugókat is, amikbe forrasztani lehet a vezetéket.

Már csak a CAT5 kábelt kell megvennem, és a faragasztót.
Alakul, alakul :)

Üdv, Péter

csüt. nov. 25, 2004 19:29
platina tag

Hozzászólás 
nos elkékültem:
az albérletben csinálom, a többiek napközben dolgoznak, így őket nem zavarom
képek
http://kalapur.atw.hu/sbx1320/Dmc_1614.jpg - hátulról
http://kalapur.atw.hu/sbx1320/Dmc_1615.jpg - elölről
http://kalapur.atw.hu/sbx1320/Dmc_1617.jpg - a kicsi zárt

68mm-es 13 cm-es reflexcsővel van hangolva 56 Hz-re (winisd szerint, 19l-rel számolva), ilyen csövem volt így nem volt nagyon választásom

egész jól szól, de azért nem kell tőle hanyattesni

már csak egy jó hangváltót kellene csinálni neki

azt is alakítgattam, csak az egyik szólt önmagában és addig variáltam míg elég jó tere lett önmagában is, aztán átvariáltam a kis zárt dobozét is, de a kettő együtt nem lett jó

holnap folytatom...

ja winisd szerint 7db 7,5mm-es lyuk 43Hz-re hangolja a 19 literes dobozt, szerintetek ez lehetséges?
SMA, szerinted?

üdv

k

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Kalapur pén. nov. 26, 2004 8:07-kor.

csüt. nov. 25, 2004 19:10
ezüst tag

Hozzászólás 
topeti írta:
Jó hangfalkábelt!

Érdeklődnék, hogy a hangfalon belüli kábelezéshez milyen (hangfal)kábelt vegyek. Ebben a kérdésben tanácstalan vagyok, kérlek segítsetek.
Jó, tudom, az egyik válasz az, hogy olyat, amilyet majd "kint" is használni fogok...
Érdekelne a vastagsága, hogy 1.5mm2 vagy 2.5mm2 keresztmetszetű ideálisabb.
Azon kivül tömör, vagy sodrott kábel.
Anyagát tekintve szimpla rézkábel, vagy OFC, vagy inkább ezüstözött réz.

De onnan is megközelíthetjük a dolgot, hogy a magasamhoz és mélyemhez milyen hangú hangfalkábel illik.

Üdv, Péter

Na én azt olvastam hogy:tömör kábel, 2.5mm2-es, alacsony induktivitású kábelnek meg a magashoz vezető ágban van csak értelme. Egyébbként is túl van értékelve a dolog mert a jel út rövid hogy a külömböző anyagok között kijöjön a különbség(kivéve a 1méter és a feletti kábel hosszúságot állódobozoknál), állítólag sokkal fontosabb a kábelek jó forasztása.
Gyakorlati tapasztalatom az nincs, de logikusnak tűnik a dolog.

csüt. nov. 25, 2004 16:41
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
oshifis írta:
A 220 literes belső térfogat ellenére alig voltak mélyek,
pedig mindent a Thiele-Small paraméterek és a nagykönyv szerint terveztem.

Nekem is volt hasonló tapasztalatom, sokkal kisebb doboznak több mélye volt... :)

csüt. nov. 25, 2004 14:22
platina tag

Hozzászólás 
Én komoly harcot vivtam a családommal, amikor előálltam az 50 x 50 x 115 cm-es doboztervemmel, vagy 20 évvel ezelőtt ("minek akarsz két ilyen koporsót behozni a lakásba?"). Azzal érveltem, hogy egy minidoboz körül is kell teret hagyni, tehát nem foglal el több helyet :-)
Aztán csak megvalósult a terv és bekerültek a szoba két sarkába. Megemelni nem lehetett őket, kerekeken gurultak, amiket tüskékre állitás után el lehetett távolitani. A 220 literes belső térfogat ellenére alig voltak mélyek, pedig mindent a Thiele-Small paraméterek és a nagykönyv szerint terveztem. Igaz, hogy nem volt igazán jó erősitőm a meghajtásához.
Szerencsére valakinek igy is megtetszett, és anyagárban elvitte.

csüt. nov. 25, 2004 14:04
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kalapur írta:
majd lesznek fényképek is

Kíváncsi leszek.

Amúgy a körülöttedélők hogy viszonyulnak a hangfalépítésedhez? :)

csüt. nov. 25, 2004 10:50
platina tag

Hozzászólás 
topeti írta:
Kalapúr, szerintem valamit nem jól számolsz.

V belsö = 1.42*1.42*11.12 = 22.4 liter
V külsö = 1.8*1.8*11,5 = 37,26 liter
(Amugy a külsö térfogattal haszontalan számolni.)

Viszont ha ebből levonod a reflexcső, hangváltó és a hangszórók által kiszoritott levegő mennyiségét kb. 21 liter marad.

Egyébként nem jok az oldalarányok. Ha 14.2 cm a szélesség, a mélység ezesetben legyen 14.2*1.62=23cm. Ezesetben a magasság 69 cm legyen (ha a térfogatot 22.5 literre készited).
Ja ezek a belsők. Tehát a külsö mérete:
18cm széles, 27cm mély, 73cm magas.

Üdv! Péter

az oldalarányokról eddig semmilyen összefüggést nem olvastam, ezért nem tulajdonítottam neki túlzott jelentőséget.
mindenképpen magas hangfalat akartam építeni, mert az tetszik.
A belső térfogatból nem vontam le sem a reflex cső sem a hangszóró térfogatát, mert reflexcső nem lesz, hanem csak lyukak a pozdorján. A hangszóró térfogata kevesebb mint fél liter ránézésre.
Az általam számolt térfogatot csökkenti, hogy a hátlap 3 részből áll, az alsó és a felső harmad döntött az állóhullámok ellen, nagyjából így 3 literrel kevesebb a doboztérfogat a fent leírt téglatesthez képest. Továbbá a precíz illesztés nem erősségem, pláne mert a faanyagot én vágtam, néhol 2mm-es szórással, sajnos kézi eszközökkel csak így sikerült, de utólag korrigálni tudtam. Ráadásul sikerült valamit lszámolnom, mert a hátfalon lett egy 2 cm-es rés. Hiába számolgattam szinuszt és egyebeket, az eredeti tervet módosítanom kellett, mert nem lett volna elég a faanyag, így a 3. módosításhoz már elfelejtettem az összes oldallap paraméterét korrigálni...
Azért meg lehet oldani, hogy jó legyen. A kb 3 liternyi fűrészpor ragasztóval keverve pedig jó tömítő anyag :D
Ez olyan "pudingpróbás" hangfal lesz, mivel a szimulációnak egyszerűen nem hiszek, pontosabban a somogyi által megadott adatoknak.
Első lépésben csak az egyik lesz kész, amit összehasonlítok a jelenlegi 7 literes zárt dobozzal.
Majd beszámolok.
Jó játék lesz :D

üdv

k

ui.: majd lesznek fényképek is

csüt. nov. 25, 2004 8:54
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kalapur írta:
ami kívlről 35 liter az bellről csak 22 lett

115 cm magas oszlopot csináltam belőle, illetve még nem, csak a faanyagot úgy vágtam le 20 liter körüli reflex lesz belőle és mivel csak 18 cm széles az előlap, így 13-as hangszóró megy csak bele

íme a méretek:
külső belső
mag 115,0 111,2
szé 18,0 14,2
mé 18,0 14,2
térfogat 37,3 19,5

Kalapúr, szerintem valamit nem jól számolsz.

V belsö = 1.42*1.42*11.2 = 22.58 liter
V külsö = 1.8*1.8*15 = 48.6 liter
(Amugy a külsö térfogattal haszontalan számolni.)

Viszont ha ebből levonod a reflexcső, hangváltó és a hangszórók által kiszoritott levegő mennyiségét kb. 21 liter marad.

Egyébként nem jok az oldalarányok. Ha 14.2 cm a szélesség, a mélység ezesetben legyen 14.2*1.62=23cm. Ezesetben a magasság 69 cm legyen (ha a térfogatot 22.5 literre készited).
Ja ezek a belsők. Tehát a külsö mérete:
18cm széles, 27cm mély, 73cm magas.

Üdv! Péter

szer. nov. 24, 2004 18:07
platina tag

Hozzászólás 
köszi srácok

a faanyag mennyisége adott volt, valamint az elképzelésem is, hogy magas hangfalat építek
ami kívlről 35 liter az bellről csak 22 lett

115 cm magas oszlopot csináltam belőle, illetve még nem, csak a faanyagot úgy vágtam le 20 liter körüli reflex lesz belőle és mivel csak 18 cm széles az előlap, így 13-as hangszóró megy csak bele

íme a méretek:
külső belső
mag 115,0 111,2
szé 18,0 14,2
mé 18,0 14,2
térfogat 37,3 19,5

a végére már egész jól belejöttem a vágásba, de azért a ragasztónak elég sokat kell majd foglalkoznia tömítéssel is :D

először összecsavarozom, aztán ragasztom majd

szer. nov. 24, 2004 16:08
platina tag

Hozzászólás 
Kalapur írta:
...
az SBX1320-hoz szeretnék reflex dobozt építeni, mert úgy érzem mélyebbre is tudna menni egy nagyobb reflexx dobozban, a szimuláció szerint akár 40 Hz-ig is lemenne még akkor is ha hozzáveszem a frekimenetének esését
csak azt nem tudom mekkora dobozt építsek neki, meg hogy egyáltalán való-e ez a hangszóró reflexbe

mi alapján lehet eldönteni, hogy reflex vagy zárt dobozba való-e egy hangszóró

Mivel a Qts közel esik a zárt doboz ideális Q-jához, szerintem 40 liter fölött akármekkora zárt doboz jó lesz neki. Ha mégis reflexbe akarod tenni, akkor némi kiemeléssel meg kell alkudnod a mélytartományban, ami még előnyös is lehet. Például 12 literes dobozban, 5 cm-es 12.5 cm hosszú reflexcsővel egészen szimpatikusnak tűnik... Én csak PC mellé használnám. Ha van kedved, szimulálgass:

szer. nov. 24, 2004 12:05
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kalapur írta:
mekkora dobozt építsek az sbx 1320-nak?
ma délután elkezdem a dobozt mindenképpen, mert már nem tudok várni.

Építsd meg az én dobozomat. Mármint ami a méreteit illeti. Kb 33 liter lesz a belső térfogata az alkatrészek beszerelését követően.

KÜLSŐ méretek: Magasság 55cm, szélesség 25cm, mélység 36cm.

És ha neadj isten sok lenne a 33 liter, a reflexcső aljáig feltöltöd homokkal és annyi, meg egy bambi.
És ha ugy se jó, akkor épitesz egy másikat. Vagy kihajintod a somogyit és teszel bele ugyanolyan hangszórókat amilyet és rendeltem :D :lol:

szer. nov. 24, 2004 9:58
gyémánt tag

Hozzászólás 
subvoice írta:
Én normál Pálma fa ragasztót használok. (barkácsáruházban kapható, kékmatricás)

Mármint a praktikus-bácsi boltban?
kb mennyibe kerül?

szer. nov. 24, 2004 9:53
platina tag

Hozzászólás 
subvoice írta:
Én normál Pálma fa ragasztót használok. (barkácsáruházban kapható, kékmatricás)

én is :D
palma NORMÁL faragasztó
egyre kell vele vigyázni, hogy a réstömítő képessége gyenge, mert száradáskor eléggé lefogy
belenyomsz a résbe egy csomót, de száradás után lehet, hogy újra rés lesz mert a ragasztó térfogata kb felére harmadára csökken

mekkora dobozt építsek az sbx 1320-nak?
ma délután elkezdem a dobozt mindenképpen, mert már nem tudok várni.

szer. nov. 24, 2004 9:39
arany tag

Hozzászólás 
SMA!

Két kérdésedre szeretnék reagálni:

1. "60 alatti szám esetén TL sugárzóba. ( Ez sem egészen világos számomra, hogy egy lágy hangszóró mit keres ugyan egy nyitott dobozban?)"

Jogos a felvetésed, ha a rumpli-tűrőképesség miatt aggódsz. Valóban, az ilyen konstrukció (amellett, hogy Fs körül jól csillapított lehet! - az elmélet erre vonatkozik) egészen kis alacsonyfrekis kivezérlés hatására eléd buggyanthatja a mozgó belsőségeit...

2. "Nem értem, ha egy 180-as számú hangszóróm van az hogyan fog tölcsérben lemenni 20Hz-re, ha az Fs az 45Hz-en van?"

Nézd meg a helyettesítő képet ! Ha az akusztikus transzformáció révén a membrán mozgását fékező ohmos tag döntően erősebben limitálja a membrán kitérését, mint a compliance, akkor Fs alatt is megvalósul a lineáris átvitel (nagyon "erős" teleszkóp esetén futóműnél is módosul a rugó szerepe!).

Üdv.: neodymium

szer. nov. 24, 2004 7:03
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 10034 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137 ... 201  Következő