|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 10 hozzászólás ] |
|
épülõ web (és mysql) szerver
Szerző |
Üzenet |
EG0
arany tag
|
A vége ez lett:
Asrock P4i65GV
P4 2.8/533
2*512MB Kingston Hyper-X
2*80GB Maxtor DiamondMax9 ATA ; RAID 1 (Linux sw)
3Com905c 100Mbit Lan kártya
Codegen 9011 ház 3-4 ventivel
Gentoo linux. Hogy érdemes RAID-et configolni?
|
hétf. jan. 31, 2005 1:31 |
|
|
JOX1
ezüst tag
|
Re: épülő web (és mysql) szerver
pint írta: JOX1 írta: EG0 írta: Gondoltam, hogy lesz aki elszáll. Gondolod ez elszállás? Ja, az!:) EG0 írta: Azért szerintem sokan örülnének RAID-es, P4-es alsókategóriás asztali gépnek. A csillagos ég számomra nem egy mennyiség. Mondd azt, hogy 1GB vagy 2GB tipikusan kell Linuxos rendszer esetén ekkora terheléshez, azt értem. Sokan örülnének egy falat kenyérnek is az aluljáróban, de sose ebből indulj ki! A csillagos ég helyett akkor aztmondom, végtelen. Az már lehet egy mennyiség mérőszáma Komolyra fordítva, azt hogy neked erre a feladatra mi lenne a minimálisan megfelelő, nem tudom, ahoz bővebbeket is kéne tudni, de hogy az 512mega ram, az gyíkfing adatbázisozni, az biztos. Hat, ezzel azert durvan vitatkoznek, mert nagyon sokan feleekkora rammal vagy annyival se db-ztek evekig, es senki nem sipakolt. Azt meg kulon nem tudom elkepzelni, hogy ha neked 512mega gyikfing, akkor gondolom az 5g sem az igazi, de mondd: te mar raktal 50g koruli ramot db serverbe??? Nem??? Hat akkor csak macskafingot hasznalsz! (szigoruan te logikad menten) Azt meg leirta a skac, hogy 10-50k rekord lesz, ha most egy rekord nem tobb, mint 10k (ami mondjuk tipikusan nev/cim/telefonszam/stb-vel igencsak eselyes, ott ilyen 256-nal tobb nem is kell), akkor simanlazankenyelmesen elfer 512m ramban, de meg 256m-ban is. A masik 256m az meg jo lesz cache-nek. EG0 írta: A minél több annál jobb az nem egy szakmai tanács. De. Csak az anyagiak befojásolják, hogy mennyi az a "több". Ezek szerint te minden beveteledet hw upgrade-re koltod? Imho neked is van 1 hatar, ami folott mar felesleges fejleszteni, kulonben kajat se vennel magadnak. EG0 írta: Amúgy hol és mennyiért lehet szerinted elegendő szervert bérelni? Erről inkább e-mailben, írj az info[QKAC]jox.hu-ra. Ja, igy sozod el a macskafing meretet meg sem kozelito servereidet nemapropenzert...
jól összeollóztad a hülyeségeidet, ember legyen aki ezen kiigazodik...
az utolsó mondatodad tudom csak értelmezni (a többit had ne keresgéljem, hogy kinek és mikor írtad)
szóval nemtudom honnét veszed hogy van szerverem, és ha van is, azt meg végkép nem értem, hogy kire sózok és mit, márt csak azért sem mert abszolút nem ilyesmivel foglalkozok, csupán elmondtam a véleményem, meg amit olvastam, hallottam, és nem utolsó sorban amit láttam...
|
vas. dec. 12, 2004 21:20 |
|
|
pint
ezüst tag
|
JOX1 írta: EG0 írta: Gondoltam, hogy lesz aki elszáll. Gondolod ez elszállás? Ja, az!:) EG0 írta: Azért szerintem sokan örülnének RAID-es, P4-es alsókategóriás asztali gépnek. A csillagos ég számomra nem egy mennyiség. Mondd azt, hogy 1GB vagy 2GB tipikusan kell Linuxos rendszer esetén ekkora terheléshez, azt értem. Sokan örülnének egy falat kenyérnek is az aluljáróban, de sose ebből indulj ki! A csillagos ég helyett akkor aztmondom, végtelen. Az már lehet egy mennyiség mérőszáma Komolyra fordítva, azt hogy neked erre a feladatra mi lenne a minimálisan megfelelő, nem tudom, ahoz bővebbeket is kéne tudni, de hogy az 512mega ram, az gyíkfing adatbázisozni, az biztos. Hat, ezzel azert durvan vitatkoznek, mert nagyon sokan feleekkora rammal vagy annyival se db-ztek evekig, es senki nem sipakolt. Azt meg kulon nem tudom elkepzelni, hogy ha neked 512mega gyikfing, akkor gondolom az 5g sem az igazi, de mondd: te mar raktal 50g koruli ramot db serverbe??? Nem??? Hat akkor csak macskafingot hasznalsz! (szigoruan te logikad menten) Azt meg leirta a skac, hogy 10-50k rekord lesz, ha most egy rekord nem tobb, mint 10k (ami mondjuk tipikusan nev/cim/telefonszam/stb-vel igencsak eselyes, ott ilyen 256-nal tobb nem is kell), akkor simanlazankenyelmesen elfer 512m ramban, de meg 256m-ban is. A masik 256m az meg jo lesz cache-nek. EG0 írta: A minél több annál jobb az nem egy szakmai tanács. De. Csak az anyagiak befojásolják, hogy mennyi az a "több". Ezek szerint te minden beveteledet hw upgrade-re koltod? Imho neked is van 1 hatar, ami folott mar felesleges fejleszteni, kulonben kajat se vennel magadnak. EG0 írta: Amúgy hol és mennyiért lehet szerinted elegendő szervert bérelni? Erről inkább e-mailben, írj az info[QKAC]jox.hu-ra.
Ja, igy sozod el a macskafing meretet meg sem kozelito servereidet nemapropenzert...
|
vas. dec. 12, 2004 20:45 |
|
|
EG0
arany tag
|
Andrei írta: Gondolom azért van két vinyó, mert megfordítod a kernelt és sw raid lesz rajta. Igen, ez az eredeti terv.. Idézet: 1.8+-os procival fut, 512 rammal és alkalmanként 6-800 felhasználó 2 hdd-vel? Akkor teljesen felesleges web és webes adatbázisszervernek 4 hdd-s RAID10 HW-es RAID vezérlõn? Idézet: Amire ügyelni kell az a sávszélesség. Ügyeljen erre a szolgáltató Van ilyen irányban jó és rossz tapasztalatod? Idézet: Ha teheted, rakj bele 1 giga ramot
Ha tehetem, bele fogok tenni, egyelõre összezuhantam anyagilag.
Üdv,
EG0
|
kedd dec. 07, 2004 18:04 |
|
|
Andrei
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1448 Tartózkodási hely: Brüsszel, Belgium
|
Gondolom azért van két vinyó, mert megfordítod a kernelt és sw raid lesz rajta. Nekem bevált. Nekem van olyan szerverem is, amelyik 1.8+-os procival fut, 512 rammal és alkalmanként 6-800 felhasználó nyomja rajta az ipart. Nem a gép a cink, mert az lepörög ennyi juzert még aktiv sql használat mellett is. Amire ügyelni kell az a sávszélesség. Nekem ez a szerver általában 1.5 max 2 mbps-t zabál, de sokszor szinte üresen fut, mert szinte nulla az a pártiz kilobájt, amit a juzerek letöltenek. Ha teheted, rakj bele 1 giga ramot, meg fogja hálálni, meglátod. A többi annyira nem számit. Én általában apache-ot használok debianon. Nagyjából ennyi. ja és HÜTÉS az fontos...
|
kedd dec. 07, 2004 16:10 |
|
|
EG0
arany tag
|
Hi,
szerintetek (a jövõre is gondolva) megéri még olcsón(!) venni 4 portos ATA HW RAID kártyát (pl. 3ware)?
Vagy ma már csak a SATA a nyerõ?
Van értelme
- 2 hdd esetén linux sw raid-hez képest?
- 4 hdd esetén SATA raid-hez képest?
- több mint 4hdd-nek (hol használnak 4 feletti hdd-t?)?
|
vas. dec. 05, 2004 15:18 |
|
|
JOX1
ezüst tag
|
EG0 írta: Gondoltam, hogy lesz aki elszáll. Gondolod ez elszállás? EG0 írta: Azért szerintem sokan örülnének RAID-es, P4-es alsókategóriás asztali gépnek. A csillagos ég számomra nem egy mennyiség. Mondd azt, hogy 1GB vagy 2GB tipikusan kell Linuxos rendszer esetén ekkora terheléshez, azt értem. Sokan örülnének egy falat kenyérnek is az aluljáróban, de sose ebből indulj ki! A csillagos ég helyett akkor aztmondom, végtelen. Az már lehet egy mennyiség mérőszáma Komolyra fordítva, azt hogy neked erre a feladatra mi lenne a minimálisan megfelelő, nem tudom, ahoz bővebbeket is kéne tudni, de hogy az 512mega ram, az gyíkfing adatbázisozni, az biztos. EG0 írta: A minél több annál jobb az nem egy szakmai tanács. De. Csak az anyagiak befojásolják, hogy mennyi az a "több". EG0 írta: Amúgy hol és mennyiért lehet szerinted elegendő szervert bérelni?
Erről inkább e-mailben, írj az info[QKAC]jox.hu-ra.
|
csüt. dec. 02, 2004 14:20 |
|
|
EG0
arany tag
|
Re: épülõ web (és mysql) szerver
Gondoltam, hogy lesz aki elszáll. Azért szerintem sokan örülnének RAID-es, P4-es alsókategóriás asztali gépnek. A csillagos ég számomra nem egy mennyiség. Mondd azt, hogy 1GB vagy 2GB tipikusan kell Linuxos rendszer esetén ekkora terheléshez, azt értem. (Más kérdés, hogy pénzem akkor sem lesz rá.) A minél több annál jobb az nem egy szakmai tanács.
Amúgy hol és mennyiért lehet szerinted elegendõ szervert bérelni?
JOX1 írta: Hát már bocs, de amiket itt felsoroltál az manapság egy alsó kategóriás asztali gép, nem egy 100-500 egyidejû felh.re tervezett szerver... meg fõleg hogy db szervernek kell, oda szvsz ramból a csillagos ég... 4-500.000ig minimum bele kell nyúlni a zsebedbe, ha saját szervert akarsz. e szerintem jobban jársz ha bérelsz
|
szer. dec. 01, 2004 22:24 |
|
|
JOX1
ezüst tag
|
Hát már bocs, de amiket itt felsoroltál az manapság egy alsó kategóriás asztali gép, nem egy 100-500 egyidejű felh.re tervezett szerver...
meg főleg hogy db szervernek kell, oda szvsz ramból a csillagos ég...
4-500.000ig minimum bele kell nyúlni a zsebedbe, ha saját szervert akarsz. e szerintem jobban jársz ha bérelsz
|
szer. dec. 01, 2004 22:13 |
|
|
EG0
arany tag
|
épülõ web (és mysql) szerver
Sziasztok,
szeretnék összerakni egy szervert, és betenni egy szolgáltatóhoz. Kezdetben kb. 10.000-50.000 adatbázis rekord és egyidõben 100-500 felhasználó. Esetleg fórum és chat, webhosting. Ehhez építek ''költséghatékony'' szervert, és a javaslataitok várom.
Amik adottak, csak akkor cserélem, ha muszáj:
Asrock P4i65GV 865-ös alaplap (int. vga, tud prescott-ot)
3Com905c 100Mbit Lan kártya
512MB Kingston Hyper-X
2 db Maxtor DiamondMax9 80GB ATA ; RAID 1 (Linux sw)
Codegen 9011 ház 3-4 ventivel
Amiken gondolkozom:
P4 Celeron-D (Prescott) vagy P4 2.8/533? Ez a két lehetõség, a második 10-15e -el többe kerül, kell? (alapvetõen adatbázis lekérés lesz, nem valami modellezés..)
Táp: Thermaltake 410W, Sirtec 420W vagy Codegen (9011 server) 350W? Itt azért van árkülönbség.
+ még egy Kingston 512MB ValueRAM (menne dual-ban a Hyper-X -el?) Ez talán kezdésnek 10.000 rekord) nem olyan fontos..?
+ 2 ViPower olcsó rack, mindkettõ megfelelõen hûtve 8cm-es ventivel. (nem hot-swap, de azért rövid leállással könnyen cserélhetõ)
Egyelõre Intel xeon meg HW-es SATA raid10 nem játszik, ugye..
Köszi a hozzáértõ válaszokat!
|
szer. dec. 01, 2004 19:27 |
|
|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 10 hozzászólás ] |
|