Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szomb. jan. 11, 2025 13:09

Hozzászólás a témához  [ 10034 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134 ... 201  Következő
Hangfal hangolása 
Szerző Üzenet
arany tag

Hozzászólás 
Kalapur!

Egész véletlenül nem tud számolni az lspcad az adatokból elektromos,akusztikus fázist.illetve impedanciamenetet számolni,mert ha igen,akkor elég volna csak a frekimenetet beimportálni,a többit meg a programra bízni.

Üdv Doki!

csüt. dec. 16, 2004 19:42
Profil Privát üzenet küldése
platina tag

Hozzászólás 
Matos írta:

Kalapúr! Amit szimuláltál, az elég :cry: A frekigörbéid, hány pontot tartalmaznak? Abból hogy a program rosszul szimuált, csak arra lehet következtetni, hogy a fázisadataid s_z_a_r_o_k. Próbáld kitörölni öket texteditorral. Bár ha maga a frekifájl nem tartalmaz elég PONTOT akkor a Hilbert is elég **** minimálfázist fog kikalkulálni.

20-25 pontot, mert a legtöbb hangszórónak csak legfeljebb a görbéjét, lehet megszerezni, az adatsort kevésbé, de például a DT107-nél letöltöttem a frekimenetet, impedanciamnetet és fázismenetet tartalmazó file-t is ami 9x pontot tartalmaz. Persze hiába van sok adatom az egyik hangszóróról, ha a másikról szinte semmi nincs.

Az adatok amivel dolgoztam mind interneten elérhető infot jelent, itthon legfeljebb frekimenetet tudok mérni egy pc-s mikrofonnal, ami semmire sem jó.

Egyébiránt sejtettem, hogy nem a programmal van gond, mert ha rossz lenne, nem lenne belőle 5.21-es verzió, vizont a rendelkezésre álló adatok mennyisége hát igen kevés

az lenne a kérdésem, hogy fázisadatok nélkül érdemes-e szimulálni, vagy azok nélkül hozzá se kezdjek (nem volt számomra világos amit írtál)

Üdv [/quote]

csüt. dec. 16, 2004 19:25
ezüst tag

Hozzászólás 
Kalapur írta:
Cortez írta:
Nem sajnáljátok ezt a sok idõt a szimulálással ? :roll:
egy munka nélküli vállalkozónak sok ideje van :D
most már sajnálom rá az idõt, mert nem sok értelme van sajnos.
szimulálgattam még egy kicsit, és a magashangszóró elõlapon történõ mozgatása semmi hatást nem gyakorolt a szimulált frekimenetre, azonban a Z irányú, vagyis mélységi mozgatás már igencsak, például 3 cm hátrafelé történõ mozdítás rendkívül mély beesést produkált a keresztrekinél, ami részemrõl felvet egy kérdést

Mi számít a hangszóró felületi síkjának, lévén egy kónuszos hangszóró membránjának külseje és belseje között -cdcone esetében- akár 3cm is lehet.

üdv

k

Üdv!

Cortez! Ha jók a méréseid akkor a szimuláció nagyon sokat segít. Nekem az LSPCAD nagyon bevált. Fél dB hibát szokott csinálni úgy, hogy a fázismeneteket nem importálom. Szoktam egy másik DOS-os szimulációs progit is használni, hogy az eredményt mégegyszer leteszteljem, még mielött össze dobnám a váltót. Azt kell mondjam, paradox :shock: de elsö rendü váltóval a legnehezebb dolgozni. Én a 2 rendü Linkwitz-et favorizálom. Persze a fokszám növelése nem feltétlenül jelent több alkatrészt. Adott hangszorókkal akusztikusan is elérhetö akár 24dB/oktáv. (Gondolok itt 1. 2. rendü váltókkal)

Kalapúr! Amit szimuláltál, az elég :cry: A frekigörbéid, hány pontot tartalmaznak? Abból hogy a program rosszul szimuált, csak arra lehet következtetni, hogy a fázisadataid s_z_a_r_o_k. Próbáld kitörölni öket texteditorral. Bár ha maga a frekifájl nem tartalmaz elég PONTOT akkor a Hilbert is elég **** minimálfázist fog kikalkulálni.

>...megnéztem a progit, ha meg van adva a fázisadat, akkor azt használja, ha nincs megadva akkor a hasára csap és 10kHz-ig szinte konstans 0-val számol

Már irtam egyszer, hogy alapvetöen itt minimálfázisu akusztikus átalakítókról van szó. :!: Ne csodálkozz, hogy a görbe nem wrappingol 1200°-ot. Az adott wrappingos fázisaid, azért wrappingolnak, mert a méréskor nem távolították el delay-t. Ha a mérés pontos, és mindkét hangszórónál egy referencia pozicióban volt a mikrofon és a méröhardvernek az üteme is megegyezett, akkor mindegy, hogy benne van a delay. De ha nem akkor örületes fázishibákat okoz a bevitt fázis.
Ezért én csak azt javaslom neked, hogy felejtsd el a mért fázisodat. Ha nincs megfeleö méröhardvered akkor úgyis kaki lesz az egész.

Az LSPcad nem a felületi síkot kéri, hanem az adott hangszóro akusztikai helyzetét. ( Tehát akusztikai középpontját) Ez normális esetben a felsö polusvas vastagságának a közepe.
Mégvalami :D Ha a mért fázis valóban OK lenne akkor csak a két XY kordinátát is elég lenne megadnod, mert a mért fázis amúgy is tartalmazná a hangszorók akusztikai helyzetét.

Üdv

csüt. dec. 16, 2004 18:54
Profil Privát üzenet küldése ICQ
platina tag

Hozzászólás 
Cortez írta:
Nem sajnáljátok ezt a sok időt a szimulálással ? :roll:
egy munka nélküli vállalkozónak sok ideje van :D
most már sajnálom rá az időt, mert nem sok értelme van sajnos.
szimulálgattam még egy kicsit, és a magashangszóró előlapon történő mozgatása semmi hatást nem gyakorolt a szimulált frekimenetre, azonban a Z irányú, vagyis mélységi mozgatás már igencsak, például 3 cm hátrafelé történő mozdítás rendkívül mély beesést produkált a keresztrekinél, ami részemről felvet egy kérdést

Mi számít a hangszóró felületi síkjának, lévén egy kónuszos hangszóró membránjának külseje és belseje között -cdcone esetében- akár 3cm is lehet.

üdv

k

szer. dec. 15, 2004 19:42
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nem sajnáljátok ezt a sok időt a szimulálással ? :roll:

szer. dec. 15, 2004 18:23
platina tag

Hozzászólás 
Nos szimuláltam SMA eredeti beyma dobozát, pontosabban hangváltóját:
Idézet:
A hangváltó:
12dB/oktávos, Fx= 2.2kHz-re méreteztem, részben azért, mert a hangszóró eddig jól megy, másrészt pedig, erre a frekire jó alkatrész-értékek adódnak.
L= 0.82mH, C= 6.6uF( 2x3.3uF paralel ), a méllyel párhuzamosan egy Zobel-tag szükséges, 2x12 Ohm párhuzamosan, eredője= 6 Ohm, 20W-os legyen, C= 10uF. A magassugárzóval párhuzamosan is kell egy "kisegítő" RC-tag, ez: 12 Ohm,10W és 4,7uF kondi sorosan.
A mért impedanciamenete a hangsugárzónak, így szinte egyenes! -leszámítva persze, a mély-rezonancián.
Mint ismeretes, ami az impedanciamenetet javítja, az javítja a frekimenetet is!
A magassugárzó a T 2010-es, szintén Beyma, ezzel sorba kellett kötni, a mérés és meghallgatás után egy 2,2 Ohmos, 10W-os ellenállást, így a frekimenet is egyenletesebb lett. A 12 Ohmot ki kellett cserélni 10 Ohm-ra, hogy lineáris maradjon az impedanciamenet is.

Az eredmény pedig ez lett LspCAD szerint:
Kép

szerintem önmagáért beszél :(

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Kalapur csüt. dec. 16, 2004 10:26-kor.

szer. dec. 15, 2004 17:49
platina tag

Hozzászólás 
Idézet:
Hogy importálsz Lspcad-ba fázisadatot? Vagy ha a frekifájl eleve tartalmaz fázis adatokat akkor azzal számol?

hát ez jó kérdés, én a mintapéldákat írtam át, mármint a frekimenet értékekeit és a fázisértékeket úgy hagytam
sajan XP-n nem fut a progi nekem, így most nem tudom megnézni
mindenesetre ez a progi szimulált nekem egy nagyon lapos középtartományú frekimenetet, de, fülre távolról sem lett az a valóságban, így nagyban megkérdőjelezem a program által adott eredményeket, persze az is lehet, hogy a fázisadatok helytelenségéből adódik az elmélet és a gyakorlat közötti különbség...

...megnéztem a progit, ha meg van adva a fázisadat, akkor azt használja, ha nincs megadva akkor a hasára csap és 10kHz-ig szinte konstans 0-val számol

most rendeltem 8woofer/p-t egy párat és jövő héten meg is lesz

megépítem SMA hangfalát, egy az egyben, aztán meglátjuk..., most pedig leszimulálom SMA dobozát és váltóját, mert a beymánál megvan mindet adat, még a fázisadatok is meglátjuk összejön-e a valóság az elmélettel :D

üdv

k

szer. dec. 15, 2004 12:57
ezüst tag

Hozzászólás 
Üdv!

Kalapur írta:
Sajnos fázisadataim nincsenek a peerlesshez, így valamelyik más mélyhangszóró fázisadatait használtam, de ha jól tudom a mélyközepek 3-4kHz-ig alig produkálnak fázisfordulást, így ennek nem tulajdonítottam nagy jelentõséget.

Hogy importálsz Lspcad-ba fázisadatot? Vagy ha a frekifájl eleve tartalmaz fázis adatokat akkor azzal számol?
Amúgy ha nem importálsz fázismenetet akkor diszkrét Hilbert transzformációval az amplitudófrekimenetböl kikalkulálja a program. (Feltéve, hogy a mért frekimenet egy minimálfázisu akusztikus átalakítótol van. Normális esetben a hangszorók a saját müködési frekvenciasávjukban ilyenek, viszont ez természetesen nem érvényes egy frekiváltós kétutas rendszeröl felvett frekimenetre.)
A frekiváltó müködését elvileg az Excess fázissal tudod megnézni. (Ezt differenciállal számolják a minimál-mért fázisból.)
Az Excess fázist transzfolmálva Group delay-re láthatóvá válnak a futásidöproblémák, és ezáltal detektálhatóak különbözö sasszik akusztikai középpontjai.
Mindenesetre ha tudod az akusztikai középpontok térbeli elhelyezkedését (pár miliméter hiba nem sokat tesz..) a Minimálfázis +Frekimenet +Impedanciamenet tökéletesen kielégítö a hangváltó megtervezéséhez.. :idea:
Elvileg egy hangváltó tervezésénél egy referenciapontot kell kiválasztani és abból a referenciapontból kell az összes mérést végrehajtani. Ez a pont a halgatási magasság és az ebben a magaságban található magassugárzó lesz, ezáltal mélysugárzó mérésénél picit off-Axis on leszünk, de a mérési hiba mértéke megengedgetö annak fejében, hogy a mért fázismenetek tartalmazzák a két sasszi közötti fáziskülönbséget.
Az impulzus válasznál, látható lesz a késés a (Delay) amiböl könnyen számítható a mért eszköz akusztikai központja. Mikor mindkét "delay" vagyis távolságunk megvan akkor egyszerü trigonometriával kiszámolhatjuk pl a mélysugárzó akusztikai középpontjának a magassugárzó tengelyére vonatkoztatott eltolódását, vagy akár az idális döntési szöget, lehalgatási magasságot.
Jó tervezgetést!

Üdv

szer. dec. 15, 2004 11:56
Profil Privát üzenet küldése ICQ
platina tag

Hozzászólás 
topeti írta:
Apropó Peerless... 3 kHz környékén van egy kis kiemelése a mélynek, de elvileg arra egy 6dB/oktávos szürö is jó. A magas elé viszont 12dB/oktávos kell.

Üdv, Péter

Nos én örültem annak, hogy a peerless ilyen "szépen" esik 5kHz felett, viszont nem vagyok biztos benne, hogy ez jó, úgyhogy inkább megvárom a gyakorlati eredményt, mert elméletben lemodelleztem LSPCAD-ban a dt107-hez illesztve és nem igazán sikerült hepehupa nélkül megoldani.
Sajnos fázisadataim nincsenek a peerlesshez, így valamelyik más mélyhangszóró fázisadatait használtam, de ha jól tudom a mélyközepek 3-4kHz-ig alig produkálnak fázisfordulást, így ennek nem tulajdonítottam nagy jelentőséget.
Most már abban is bizonytalan vagyok, hogy bizonytalan vagyok-e. :D
Pudingpróbás lesz a dolog, megvárom Topeti mire jut, esetleg én is fülelek majd az AVCONTROLnál, aztán meglátjuk.

Találtam egy 20 centis peerlesst is amit elvileg 3kHz-ig lehet használni, így jól kegészítené a DT107-emet.
CSX 217 H
217 WR 33 102 SD 4L AL 8 ohm
Order ID: 850136

High-end woofer with a large four layer voice coil and heavy magnet. Well suited for reflex constructions where the driver due to a low resonance frequency will produce a deep and dry bass. Excellent midrange response makes this unit very easy to filter. In fact, the driver can be used in a 2-way system (with a cross-over frequency at 3 KHz).
Kép
ezzel van szerelve az a hangfal, amit Topeti meg fog hallgatni csütörtökön.

üdv

k

szer. dec. 15, 2004 9:55
gyémánt tag

Hozzászólás 
fdsamano írta:
Tudod, hogy a vőlegény nem láthatja meg az esküvői ruhát korábban, csak amikor elővezetik az elítéltet. Ezért ment helyette topeti. :)

Hehe :) Jól kiszórakozza magát mindenki az örömömön :D :lol:

Kedves Ferenc, irtam neked levelet, avagy ahogy itt szokás emlegetni:

mélment

Üdv, Péter

szer. dec. 15, 2004 4:54
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kalapur írta:
Ha van még időd Topetit is megvárhatod, ugyanis Ő is SMA-hoz hasonlóan igényes hangszórókból igényes kétutast akar építeni, így az Ő példáján is okulhatsz :D

Mellesleg én is egy minőségi cuccra gyúrok, csak még nem döntöttem mi legyen.

Hát itt tartok, hajlok a peerless felé és találtam is egy típust, ami viszonlag 1-2dB ugrabugrálással megy el 5kHzig és ott úgy esik, mintha 24dB/oktávos váltóval vágták volna: CSX 176 H
176 WR 33 102 SD AL 8 ohm
Order ID: 850122
Kép

lehet, hogy Topeti is ezt választotta?

Kalapúr !!

Félelmetesen jó érzékkel eltaláltad azt a 2 hangszórót, amiből megépítem a 2 utas dobozomat :lol: :D Csütörtökön meg is veszem. Ha érdekel hogy néz ki élőben, hivj fel csütörtök délben és megbeszélhetünk egy "randit". A Batthyány térig megyek a busszal, te meg úgyis ott laksz :P
Egyébként csütörtökön meghallgatom a testvér: 850136 hangszórót tartalmazó hangdobozt a boltban, de immáron saját CD-t viszek, és több időt szentelek a tesztre. Egyébként első nekifutásra úgy tűnt, hogy a hangváltó nem tökéletes, nekem közép- és alsó magas tartomány hiányosnak tűnt. Nehéz pontosan elmondnai, de ez minden. A többi nagyon tetszett, szép hangja volt. Majd bővebben beszámolok róla pénteken.

Apropó Peerless... 3 kHz környékén van egy kis kiemelése a mélynek, de elvileg arra egy 6dB/oktávos szürö is jó. A magas elé viszont 12dB/oktávos kell.

Van még faanyagod? Mert ehhez 30 literes belső térfogatú doboz kell.

ui.
Szegény Gilszki :( Úgy tűnik, a Tesla hangszórókat nem lehet csak úgy feljavitani mint a Somogyit :D

Üdv, Péter

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára topeti szer. dec. 15, 2004 4:55-kor.

kedd dec. 14, 2004 22:21
gyémánt tag

Hozzászólás 
Jó hangszórót kívánok!

Kicsit pang a topic, íme kis feszültségoldás:

Valamiért szét kellett szednem a nyáron egy pár 165 mm-es Tesla hangszórót (összeroggyant mágneskör :? ). A gumiperemet szépen felfeszítgettem, a pille ragasztóját pedig csak Kromofág festékmaróval tudtam oldani (a Nitro hatástalan volt). Központosan összeragasztottam a mágneskört, de előtte megfúrtam a pólusvas közepét. 8 mm-es fúrót használtam, nem akartam nagyon megfaragni az erővonalak átvezetéséért felelős lágyvas-tömböt. A meleg levegő így eltávozhat onnan, csak a jobb hűtés érdekében cselekedtem.

Meg ha már ki volt véve a lengőtekercs, védőlakkal borítottam a felső sort. Ez a fajta huzalrögzítő módszer régebben látványosan növelte a 300 mm-es bolgár mélysugárzók terhelhetőségét (ha kilágyulna a gyári ragasztó, nehezebben szabadulnak fel a menetek). Tehát durva átalakításokat nem akartam véghez vinni. Össze is szereltem a hangszórót, sikerültek a központosítások is. Eredmények:

- A rezonancia frekvencia vagy 10 %-al csökkent. Gondolom nem a lakkozással felvitt plusz tömeg miatt volt ez, hanem szerintem a Kromofág megtette a magáét a pillén. :)
- De a lényeg: a Qtc 0,6-ről 0,9-re emelkedett. Hurrá! :evil:

Ajánlom azok figyelmébe ezt a tanmesét, akik még mindig úgy gondolják, hogy majd házilag könnyedén feljavítják az adott hangszórót.

Gilszkilabor

u.i.: kár a Tesla hangszórókért :cry:

kedd dec. 14, 2004 21:39
Profil Privát üzenet küldése Honlap
platina tag

Hozzászólás 
drGenya írta:
Sziasztok.

Előre is köszönöm mindenkinek.

Üdv.: Zoltán

Kedves Zoltán!

Ha már elolvastad a topicot és SMA példáján okulva beymába ruházol be javaslom ne 3 utas rendszerben gondolkozz, egy kétutas rendszer hangváltóját is elég nehéz összehozni, egy három utasét szinte lehetetlen otthoni körülmények között.
Egyszerűen építsd meg amit SMA épített és élvezd. Ha valami újat akarsz alkotni, az is szép dolog, csak hát mérések nélkül szvsz nem lehet.

Úgyhohgy, ha még nem vetted meg a hangszórókat, akkor ne is vedd, legalábbis a közepet, a közép és a magas árából tudsz venni egy sokkal jobb magasat, amit kvázi középmagasként tudsz használni, itt arra gondolok hogy egy 1000Hz-es rezonanciafrekvenciájú magasat, már 2000Hz-től nyugodtan tudsz használni, aminek az az előnye, hogy a mélyet nem kell magasra engedni, így nem kell dolgozzon olyan tartományban amit nem neki találtak ki. Mellesleg egy magashangszórónak adott frekvencián sokkal több tere van mint egy kónuszosnak, így érdemes minél lejjebb engedni persze csak addig ameddig bírja.

Az üzletben kapható hangváltókat felejtsd el, mert azok ideális esetre vannak kitalálva, így biztos ki kell egészítened, vagy korrigálnod kell.

Azt ugyan még nem írtad, hogy mire kell a hangfal, de gondolom igényes zenehallgatás a cél, ha diszkózni akarsz, akkor maradj az olcsóbb cuccoknál, mert hangosan azok is szólnak, de szépen....?

Ha van még időd Topetit is megvárhatod, ugyanis Ő is SMA-hoz hasonlóan igényes hangszórókból igényes kétutast akar építeni, így az Ő példáján is okulhatsz :D

Mellesleg én is egy minőségi cuccra gyúrok, csak még nem döntöttem mi legyen.

Sajnos az aktív váltóm csúszik, mert a srác akiben bízam, most túl elfoglalt, vizsgaidőszaka van :(
Azt mondta, nem bonyolult megcsinálni, csinált már ennél kb 10-szer bonyolultabb dolgot is , ami elsőre frankón működött, de az még 8 éve volt, amikor több ideje jutott ilyen dolgokra. Csak a földhuroktól fél, mert arra nagyon oda kell figyelni a nyáktervezésnél.

A másik gondom, hogy a cdcone-ból teljesen kiábrándultam, 700-2000Hz között olyan hiánya van neki, amit semmi sem pótol szerintem. Bármilyen váltóval próbálkozom, az nem pótolja ezt a hiányt, a 2-7kHz közötti kiemelés meg semmi nem tünteti el.
Nem értem hogy szólhat másnak jól :?:
A sziszegés rejtélyét kezdem megfejteni egyébként, tegnap ügyködtem, és a középtartománnyal együtt teljesen eltűnt a sziszegés :D
Arra jöttem rá, hogy nem a sziszegés zavar, hanem az, hogy a sziszegős hangok nagyon széles tartományt fednek le és ha egy tartományban hiány van, akkor teljesen másképp szól és ez az ami zavar engem, vagyis hogy a sziszegésnek csak a felső részét hallom. Ha egy hangszer alsó része hiányzik (1-2kHz között) az annyira nem zavaró, mert legfeljebb alig halljuk, viszont ha egy "széles" hangnak csak a felét hallom, az nagyon zavaró...

Hát itt tartok, hajlok a peerless felé és találtam is egy típust, ami viszonlag 1-2dB ugrabugrálással megy el 5kHzig és ott úgy esik, mintha 24dB/oktávos váltóval vágták volna: CSX 176 H
176 WR 33 102 SD AL 8 ohm
Order ID: 850122
Kép

lehet, hogy Topeti is ezt választotta?

üdv

k

kedd dec. 14, 2004 9:35
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szia subvoice!
Érdekel a rajz :lol:
Gratu hogy sikerült befejezni. Mi leszel ha nagy leszel?

ui.
Tartalomjegyzéked is van már? :-)))))))

Üdv, Petya

kedd dec. 14, 2004 3:56
arany tag

Hozzászólás 
topeti írta:
Subvoice, mikor veselkedel neki az építés örömének? :lol:

Most fejeztem be a diplomamunkámat, holnap (izé, ma) áttervezem a rajzot (nincs 12-es MDF a lapszabászatban) és legkésőbb szerdán elmegyek levágatni.

Jövő hét vége felé lesz beszámoló, több is. :twisted:

kedd dec. 14, 2004 2:12
gyémánt tag

Hozzászólás 
Köszi őshifis :) Neféljetek, beszámolok mindenröl.
Apropó, ha a doboz 31 liter, én meg 29 literre méreteztem a reflexcsövet, fogok füllel hallani bármit is, vagy csak a méréskor fogom látni, hogy a két púp nagyon különbözik?

Más...
Igy van... Mélyen tisztelt SMA cserélte pontosan azt a magasat amit kinéztél. Az sem titok hogy mire (egyébként pont arra, amit én is vettem :lol: )
Vifa D27TG-05-06 hangszóróra... Szerintem kellemes hangja van.

Üdv, Péter

hétf. dec. 13, 2004 23:48
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szia!

Ha jót akarsz, csak kétutasban gondolkozz! Nem értem miért a T2010 a szimpatikus, hiszen egyik Fórumtársunk nemrég lecserélte egy másik, kedvezőbb eredményt nyújtó magasra. Egyébként üdv a csapatban, sok sikert!

Gilszkilabor

hétf. dec. 13, 2004 21:47
vas-tag

Hozzászólás 
Sziasztok.

Tanácsokat kérnék tőletek, mert teljesen gyerekcipőben járok hangfalépítés terén, de mégis feltett szándékom, hogy a közeljövőben megépítsem első komolyabb hangfalamat. Készítettem már egy-két hangfalat egy asztalos barátom segítségével, somogyis hangszórókból, de végigolvastam ezt a fórumot, és úgy látom, hogy elég rossz véleménnyel vagytok róla. (Egy este elkezdtem olvasni az elejétől, és azt vettem észre, hogy reggel lett, és mehetek dolgozni. Nem kell mondanom, kellemesen fáradt voltam egész nap.) Szóval, az első dolog, amire ráébredtem, hogy nem is olyan egyszerű jó hangfalat építeni. Amit készen megkapok, hangszórók, hangváltók, doboz, reflexcső, az önmagában és csak az ajánlott leírások, doboztervek alapján kevesek ahhoz, hogy egy tényleg jó eredményt kapjak. (Mondjuk, még így is szebben szóltak, mint a mostani JAMO-m) Finomítgatni kell, itt-ott, és ezt csak azok tudják igazán, akik már bírnak valamiféle tapasztalattal. Tehát, arra gondoltam, hogy megkérdezlek titeket, hiszen ti már túl vagytok a hangfalépítés első, buktatókkal teli rögös útján. Akkor most nem is húznám tovább, és leírnám, hogy mire is gondoltam én. Hangszórónak a BEYMA-t választanám, magasnak a T2010-et, középnek a 8M60/N-t és mélynek a 8WOOFER-P-t. A dobozát egy asztalos barátom segítségével, rétegelt lemezből készítenénk. Az oldalfalak vastagsága, csak idő kérdése, mert az oldalaknál ívelt formára gondoltam, és csak kb. 1mm-es lapokból, egy sablonra préselve és laponként egymásra ragasztva tudnánk ezt a formát elkészíteni, ami elég időigényes lesz. És az éleknél is lesz elég munkánk, mivel nem 90 fokban találkoznak az oldalak. Tehát, ez sem lesz egyszerű, de megoldjuk. Nem szeretném összedobni, ha már tényleg egy külsőre és hangzásra is kiváló végeredmény a cél. Tehát, a hangszórók, és a doboza már elméletben megvan, most már csak az kell, hogy ellássatok tanácsokkal, mit mivel, és hogyan. Gondolok itt a belső csillapításra, a hangváltó alkatrészeinek típusára, anyagára, mit hol mennyiért, és érdemes-e, azt azért, stb. (Ja, és a legfontosabb, hogy megkapjam az év végi jutalom fizut, mert anélkül nehezen menne :lol: ) Egyszóval, ha nem vagyok nagyon pofátlan ezzel a kérésemmel, akkor írjatok egy-két okosat, véleményt, és ami csak eszetekbe jut.

Előre is köszönöm mindenkinek.

Üdv.: Zoltán

hétf. dec. 13, 2004 21:19
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hát akkor köszönöm, Doki!

Már elkopott a postaláda zsanérja, annyiszor pillantottam belé, :wink: de hiába. Visszaellenőriztem az emilomat, hogy esetleg eltévesztettem volna a saját címemet, :shock: de helyesen adtam meg 8) . Akkor tényleg a Posta tehet róla. Most beszéltem a helyi Posta alkalmazottjával és azt mondta, ez a két hét sajnos "normális". Azt javasolta, hogy a harmadik héten már célszerű érdeklődni. No, majd meglátjuk. December közepire ígérték Rexlex-ék is a Beyma nyolcvóferpé-t, lehet, hogy az ünnepek között/után majd gőzerővel nyomulok a hangfal/méricske fronton? :) Bár úgy lenne...

Minden jót kívánok a Tisztelt Fórumtársaknak!

Gilszkilabor

hétf. dec. 13, 2004 17:39
arany tag

Hozzászólás 
Gilszkilabor írta:
Kalapur írta:
...NEM TUDOK MÉRNI...

Sajnos most Én sem. Pedig ha Én tudnék, akkor Ti is. Má' ha valaki elkészítené nekem azt a tenyérnyi NYÁK-ot, amire ígéretet kaptam, de panelt még nem... Tényleg, Doki, számíthatok még rá(d)?

Gilszkilabor

Pedig elküldtem már!Ajánlva 11,29-én. :x
A mocskos,büdös...Magyar Posta. :evil:

Üdv Doki!

ui.:talán várjunk még a héte,oszt ha nem ért oda,akkor irány posta,box...

hétf. dec. 13, 2004 16:33
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kalapur írta:
...NEM TUDOK MÉRNI...

Sajnos most Én sem. Pedig ha Én tudnék, akkor Ti is. Má' ha valaki elkészítené nekem azt a tenyérnyi NYÁK-ot, amire ígéretet kaptam, de panelt még nem... Tényleg, Doki, számíthatok még rá(d)?

Más... Csing Szeng az eserpétizenhathúsz-gyárban eltörte a pólusvas átfúrására kapott ~15 mm-es csigafúrót és most ~10 mm-es szárral kénytelen dolgozni. Botrányos...

Gilszkilabor

hétf. dec. 13, 2004 10:10
platina tag

Hozzászólás 
I_M_I írta:
Igaz, nem jól fogalmaztam, mert abból tanúl sokat az ember, amit kipróbál. Tehát inkább fentartásaimat mondtam el.
sok sikert és várom az eredményt.

Én is kipróbáltam, nem is egyszer :-( Sokat tanultam belőle... Azért topeti-nek elsőre sok sikert kivánok, és szintén várom az eredményt :-)

hétf. dec. 13, 2004 10:05
platina tag

Hozzászólás 
topeti írta:
Kalapúr: Hajrá :P
Most senki sem épit hangdobozt?
Üdv, Péter

előkerült a srác, ma jön hozzám, úgyhogy el fog indulni a dolog.

eddigi tapasztalataim során arra jutottam, amire sokan mások is, gyenge minőségű hangszórókból nehéz "nagyot" alkotni.
Addig már ejutottam, hogy minőségi hangszórókra "gyúrok" viszont félek, hogy abból sem sikerül majd kihoznom a maximumot, mert NEM TUDOK MÉRNI, a fülemmel meg egyelőre csak azt hallom meg, ogy valami rossz, de hogy hol a hiba azt nem.

Az aktív váltás előnye lehet, hogy könnyebb potikkal hnolni, másrészt meredekebb vágást tud csinálni viszonylag olcsón, nem kellenek ezer Ft-os alkatrészek garmadával, csak egy-két filléres cumó.

Ha túl leszek az aktív váltón, utána jön egy minőségi projekt, először passzív váltóval, aztán meglátjuk.

üdv

k

hétf. dec. 13, 2004 9:35
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nemsokára... :wink:

vas. dec. 12, 2004 22:50
gyémánt tag

Hozzászólás 
OFF

Akkor elmondanám annak, aki nem tudja, hogy a vőlegény láthatja a menyasszonyi ruhát amikor kiválasztják/megveszik/kikölcsönzik, csak a LAZGI NAPJÁN nem láthatja a menyasszonyt benne, amig az örömapa a vőlegény elé nem vezeti a menyasszonyt.

Ja, és ilyenkor örülni kell nem részvétet nyilvánitani :lol: :D

ON

Kalapúr: Hajrá :P

Most senki sem épit hangdobozt?
Cortez, mikor lesz ujabb project?
Subvoice, mikor veselkedel neki az építés örömének? :lol:

Üdv, Péter

vas. dec. 12, 2004 22:29
platina tag

Hozzászólás 
I_M_I írta:
Kalapur,
erről a kapcsolásról lebeszélnélek. szerintem nem jó, ha a végfog csinálja a vágást is.
Legyen előtte a szűrő, ami lehet az előfok önmagában. Van elég baja a végfoknak, hogy kordába tartsa hol terhelő, hol visszapofázó hangszórót!

Ezt a szűrőkapcsolást tekintik alapnak, de úgy tudom, hogy az impulzus átvitelével vannak bajok. A másik megoldás, mikor sima "passzív" szűrés kerül az előfok bemenetére. Ekkor az előfok csak impedancia illesztést csinál.

Nos nem teljesen értem a fent leírtakat és lehet, hogy rosszul fogalmaztam korábban, szóval, hogy tiszta legyen a kép számotokra van két integrált erősítőm (sony, onkyo) valamint egy előerősítő+végfok (grundig).

Vagyis nem végfokokról van szó, mint azt talán korábban írtam. Ennek fényében is oda kell figyelnem az általatok leírtakra, vagy így más nagyobb a mozgásterem?

Terveztem új szűrőket is, itt az egyes alkatrészek értékei már normálisak pár kOhm és pár nF, valamint nagyjából szimmetrikus is a rendszer, de még várok a "szakértőm" tanácsaira, aki most sajna elveszett, nem tudom elérni.

üdv

k

vas. dec. 12, 2004 16:15
arany tag

Hozzászólás 
Igaz, nem jól fogalmaztam, mert abból tanúl sokat az ember, amit kipróbál. Tehát inkább fentartásaimat mondtam el.
sok sikert és várom az eredményt.

vas. dec. 12, 2004 13:30
platina tag

Hozzászólás 
I_M_I írta:
Kalapur,
erről a kapcsolásról lebeszélnélek. szerintem nem jó, ha a végfog csinálja a vágást is.
Legyen előtte a szűrő, ami lehet az előfok önmagában. Van elég baja a végfoknak, hogy kordába tartsa hol terhelő, hol visszapofázó hangszórót!

Ezt a szűrőkapcsolást tekintik alapnak, de úgy tudom, hogy az impulzus átvitelével vannak bajok. A másik megoldás, mikor sima "passzív" szűrés kerül az előfok bemenetére. Ekkor az előfok csak impedancia illesztést csinál.

nos van egy haversrác, aki most végez a műszakin, megkérem, hogy ő csinálja meg nekem, egyrészt mert ért hozzá, másrészt mert ért hozzá, harmadrészt mert negyon ért hozzá, negyedrészt, mertszereti csinálni az ilyen dolgokat, és a mi még fontos, hogy tudja is :D

szóval innentől, azt hiszem már csak az eredményről fogtok értesülni :D

üdv

k

ps: cserébe egyalaplapot és egy procit fog majd kisajtolni belőlem, de nekem megéri, pláne annak fényében, hogy az alaplapon is ő cserélt ki egy kis ellenállatot, ami szemmel is alig volt látható :D

vas. dec. 12, 2004 11:54
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Kalapur és Többiek!

Van egy ( több ) jó könyv, amiben az IC-s aktív szűrőkkel is foglalkoznak.
I.E.Sepherd: Műveleti erősítők c. könyve, magyarul, talán antikváriumokban beszerezhető.
Az aktív szűrő használata esetén figyelni kell az illesztésre, az IC-terhelésére, illetve arra, hogy maga a szűrőkör ne legyen terhelve. Ehhez a leginkább megfelelőek a FET-bemenetű műveleti erősítők. Tehát, 741-es vagy NE5534-es nem jó! Ez utóbbi ráadásul gerjedhet, tehát kompenzálni kell, az viszont rontja néhány paraméterét, ami itt a szűrőkapcsolásban már kézbentarthatatlan problémát is okozhat.
Érdemes a sound-westhost webcímet megnézni, ott, Elliot oldalán sok jó kapcsolás van, de tessék elolvasni, mit ír még a kapcsolás mellé!
Üdv! SMA

vas. dec. 12, 2004 11:52
gyémánt tag

Hozzászólás 
I_M_I írta:
topeti,

Őszinte részvétem (vagy most nem ez kell??? :lol: )

Amúgy a vőlegény jelölt már tudja?

:evil: :evil: :evil:

Tudod, hogy a vőlegény nem láthatja meg az esküvői ruhát korábban, csak amikor elővezetik az elítéltet. Ezért ment helyette topeti. :)

vas. dec. 12, 2004 10:50
arany tag

Hozzászólás 
topeti,

Őszinte részvétem (vagy most nem ez kell??? :lol: )

Amúgy a vőlegény jelölt már tudja?

:evil: :evil: :evil:

vas. dec. 12, 2004 10:28
gyémánt tag

Hozzászólás 
Sziasztok hangdoboz-építők :)

Gondoltam beköszönök, hogy jol vagyok.....
Utolag is Boldog Mikulást (net hiányában nem tudtam kivánni...)
Elkészült a sablon a tipli-fúráshoz. Nagyon jó lett, 1 hangfal már össze is van fúrva, de idö hiányában még nem ragasztottam össze. Már csak az elölapot kell "kicsinositani" a felsőmaróval, és aztán jöhet az összeszerelés.
Apám, meg a szomszédom már nagyon kivancsiak rá :))))

ui.
Totál nem idevágó téma, de úgy örülök neki, hogy csak elmondom: a barátnömmel vettünk pénteken egy menyasszonyi ruhát az esküvőre :))

Ez az, ami miatt tojtam most a hangdobozépítésre (kerestük a ruhát, ide-oda mászkáltunk és csak összejött)...

Bocs az OFF miatt.

Üdv, Péter

vas. dec. 12, 2004 0:02
arany tag

Hozzászólás 
Kalapur,

szomb. dec. 11, 2004 22:47
platina tag

Hozzászólás 
fdsamano írta:
Funknak ezt az oldalt linkeltem be: http://kahuna.sdsu.edu/~tucker/diyaudio/xover.html
De ha csak írsz, és nem olvasol...

olvasok én csak nem mindig azt amit kellene
köszi

szomb. dec. 11, 2004 19:40
gyémánt tag

Hozzászólás 
Funknak ezt az oldalt linkeltem be: http://kahuna.sdsu.edu/~tucker/diyaudio/xover.html
De ha csak írsz, és nem olvasol...

szomb. dec. 11, 2004 17:50
platina tag

Hozzászólás 
SMA írta:
Kalapur!
Azok a szűrők nem jók, szerintem. Gyanúsak a pF-os és MOhm-nagyságrendű alkatrész-értékek, mikor az IC-s technikában kOhm és nF-uF nagyságrendben könnyedén lehet dolgozni, számolni.
Üdv! SMA

Köszönöm az észrevételeket...
a nF és a MOhm nekem is feltűnt, ez egy optimalizált érték, az egyes paraméterek pörögtek ezerrel az optimalizálás közben, mikor már a görbe nem mozgott semerre, tehát, ha úgy tetszik ez nem a "legoptimálisabb" megoldás...ezért is kértem tanácsot...de még utána nézek másfelé is.

Megkérdeztem Watt-ot is aki TL-t használ 2,5 utas aktív rendszerben, de még nem jutott el a fórumra, hogy válaszoljon

üdv

k

szomb. dec. 11, 2004 17:43
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves pweisz és Többiek!

Elnézést kérek Mindenkitől, aki rám vár bizonyos dolgok "segítségében". :)
Elég sokat rohangászok mostanában vidékre és az Ünnepek előtt sem lesz ez másképp. Mindenkinek pont most, év végén van elkölteni való pénze, érdekes máskor miért nincs? :)
Ráadásul, az öcsém rábeszélésére engedtem a csábításnak és mostantól már ADSL-kapcsolatom van. Ennek "beüzemelése" sem kis gond, pláne, mikor azt mondják és le is van írva(!) a szerződésben, hogy változatlanul fut az addigi jelszó és egyéb beállításokkal, - hát ez nem igaz. Két nap után és jónéhány telefonálgatás, várakozás, ide-oda kapcsolgatás után, már a pokolba kívántam az egészet, de - ha nehezen is - azért összejött.

A tekercsek méretezése nehéz ügy, függ attól, hogy egyrétegű, vagy többrétegű a tekercs kiképzése.
A hossza sem mindegy pláne nem az átmérője. Ehhez az sem mindegy, milyen KERESZTMETSZETŰ huzallal dolgozunk. Igen, azért írtam nagybetűvel, mert a huzal-keresztmetszettel számolnak többniyre.
Az az AWG-jelzés amerikai-huzal-keresztmetszet méretet ad meg, vagy éppen azt kér.
Az SWG nem tudom mit jelölhet.
Jecklin szerint a tekercs-test átmérője legyen 25mm és a hossza az 50mm. Ez is keresztmetszetet kér, nem átmérőt a huzalnál, erre tessék figyelni. Valamelyik 2003-as, vagy 2004-es Rádiótechnikában pontosan le van írva a tekercsek méretezése, sajnos nem tudom melyikben, most sem tudok utánajárni.

Kalapur!
Azok a szűrők nem jók, szerintem. Gyanúsak a pF-os és MOhm-nagyságrendű alkatrész-értékek, mikor az IC-s technikában kOhm és nF-uF nagyságrendben könnyedén lehet dolgozni, számolni.

Azt a "VIDI" hangszórót nem ismeri senki?
Érdekelne, pláne, ha az ára/minősége is elfogadható.
Üdv! SMA

szomb. dec. 11, 2004 16:13
gyémánt tag

Hozzászólás 
http://forum.terminal.hu/viewtopic.php? ... sc&start=0
Igaziból itt kezdte Funk, az első oldal alján.

szomb. dec. 11, 2004 15:53
gyémánt tag

Hozzászólás 
Mondjuk, ilyet még nem láttam, hogy a komplett végfok lenne szűrőnek megépítve, inkább az előfokot szoták szűrőnek kiképezni. Ha már külön végfokról hajtod a hangszórókat, akkor felesleges a magassal sorba kötött ellenállás, hiszen a végfok elé helyezett potikkal lőheted be a szinteket. A magassal sorba legfeljebb egy kondit tennék, ha véletlenül elmászna a végfok egyenszintje, vagy mégis rákerülne valami mélyebb hang. Soros ellenállás nélkül a hangszóró impedanciamenete nem befolyásolhatja (annyira) a frekimenetet sem. A szimulációd a hangszórót szerintem ohmos ellenállásként számolja, tehát megcsal rendesen. A damping factorod is jobban kézben tartja a hangszórót.
Funk kezdett valami aktív váltó építésbe, nem tudom, mire jutott, de elmesélhetné a tapasztalatait :)

szomb. dec. 11, 2004 15:22
platina tag

Hozzászólás 
Nos. LSPCad segített megtervezni az aktív váltómat, már csak azt nem tudom, hogy jó-e ez így:
Kép
Kép
Kép

persze nem ez az optimális megoldás, de a magasat nem akartam 3kHz-alá engedni nagyon
a magasat 8-ad rendű, a mélyet 3-ad rendű butterworth szűri (bár tudnám mitől lesz egy aktív váltó x-ed rendű, mivel a felépítése nem változott semmit)

nem egy nagy ördöngősség, persze, még nem próbáltam, így lehet, hogy teljesen tévúton járok :D

amit nem nagyon értek, hogy a hangszóró negatív végét mire kötöm, valamint a hangváltó negatív végét...persze elég egyértelműnek tűnik, de mégsem az :D

további problémám, még, hogy az aktív váltó egyik nagy előnyét a potikkal történő hangolást, hogyan oldom meg, bár az ellenállásértékeket változtatva, gondolom rá lehet jönni mi hogyan változik, csak egyszerűbb lenne tanácsok alapján csinálni mint a nagy szürke ködben

remélem mást is érdekel a téma, nem csak engem

üdv

k

szomb. dec. 11, 2004 11:05
arany tag

Hozzászólás 
Tölcsér vs. TL

TL lesz, elsőre legalábbis mindenképpen. Még sohasem építettem meg kész tervet, ez lesz az első. A TL mért eredményei:

Frekimenet 0 fok:
Kép

Frekimenet 30 fok off-axis:
Kép

Impedancia:
Kép

Vízesés:
Kép

De ami engem megfogott az egészben, az az impulzus válasz:
Kép

Bocs a vacak minőségű képekért, azért a lényeg talán kivehető belőlük.

szomb. dec. 11, 2004 8:59
platina tag

Hozzászólás 
fdsamano írta:
Erre van egy külön topic, még nem süllyedhetett nagyon mélyre.

Nem is, itt van az első oldalon http://forum.terminal.hu/viewtopic.php?p=377858#377858

köszi, épp most gondoltam rá én is...
...viszont itt csak sub (aluláteresztő) szűrőről van szó, nekem meg 2 utas kellene, és itt csak a gyakorlatról esik szó, elméletrőlnem...

pén. dec. 10, 2004 23:10
gyémánt tag

Hozzászólás 
Erre van egy külön topic, még nem süllyedhetett nagyon mélyre.

Nem is, itt van az első oldalon http://forum.terminal.hu/viewtopic.php?p=377858#377858

pén. dec. 10, 2004 22:45
platina tag

Hozzászólás 
Üdv Mindenkinek!

Rövid leszek
van az sbx1320-sa1315-arv104-04 "kétutas" 19 literes tornyom ezzel az a bajom, hogy nincs tere

van a 20 centis cdcone - monacor dt107 46 literes zárt dobozom, aminek van mélye, van némi tere (a monacor dómnak köszönhetően) azonban középhiányos, de annyira, hogy 10 perc után már rossz hallgatni

namost az ONKYO 9210-es erősítőm 2 pár hangfalat tud meghajtani így rákötöttem mind a 4-et, aminek az lett az eredménye, hogy egész kiegyenlített lett a frekimenete, teljesen hallgatható (persze ezt a gagyi kis aiwa dobozaimról is el tudom mondani)...

...

...

...És jött az ötlet , hogy mi lenne ha aktív hangváltót építenék, elvégre több végfokom van mint hangfalam.

Ebben tudna valaki segíteni?

üdv

k

pén. dec. 10, 2004 22:40
gyémánt tag

Hozzászólás 
Én is pont ezen gondolkodtam...

pén. dec. 10, 2004 19:33
arany tag

Hozzászólás 
Talán tölcsérbe jobb lenne :!: :?:

pén. dec. 10, 2004 19:23
platina tag

Hozzászólás 
subvoice írta:
Így okés? :)

nem kekeckedni akartam, csak érteni, bár ha megnézem a németek által megadott adatokat, valószínűleg magam is rájövök :D

a magánimportáló forrásod esetleg máskor is tud hozni ilyen vagy más kitet?
csak azért kérdezem, mert az itthoni "forgalmazó" darabonként 8k-t tesz rá, ami szinte értelmetlenné teszi a vételt

pén. dec. 10, 2004 8:04
arany tag

Hozzászólás 
Subvoice,
Nagyon gusztusos az a kis hangszóró, csak nagyon vigyázz a terhelésre, mert könnyú kinyírni. A magas tartományban az esés hallható, de nekem első hallásra kellemes volt.
A hanszóró mély tónusú a Fostex hasonlójához képest ennek 100 körül van csak az esése. Az, hogy TLben kijön-e az 50Hz, hát az kérdés. Meg az is, hogy az 50 Hz elég-e az üstdobhoz és az oronához?
Kíváncsian várom a tapasztlatot-

pén. dec. 10, 2004 2:30
arany tag

Hozzászólás 
Magánimportban hozták be Németországból (15 ropi a kitt, amiben a dobozon kívül minden megvan). Sajnos aki behozta összesen hármat tudott hozni (bőröndben hozta), ebből én voltam a harmadik.

Idézet:
A TB gyári paramétereiről még annyit, hogy pl. ez a hangszóró a gyári adatokkal szemben (ellentétben), (ki)mérve (németek mérték) emlékeim szerint 0,9 körüli Qts-t produkál.

Így okés? :)

pén. dec. 10, 2004 1:41
platina tag

Hozzászólás 
subvoice írta:
Nekem viszont már megvan a TB W3-871S

honnan szerezted?

Idézet:
A TB gyári paramétereiről még annyit, hogy pl. ez a hangszóró a gyári adatokkal szemben kimérve (németek mérték) emlékeim szerint 0,9 körüli Qts-t produkál.

ezt a mondatot csak én nem értem, vagy tényleg nincs értelme? :D

Idézet:
A másik hír, hogy lassan lesz mérőmikrofonom, egy barátom nekiállt megépíteni hozzá az előerősítőt (háttér: ő is szeretne már mérni vele :D).

már azt hittem sosem lesz belőle semmi.

na olvasom tovább a TL témát, mert egyre érdekesebb :D

csüt. dec. 09, 2004 22:15
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 10034 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134 ... 201  Következő