Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szomb. jan. 11, 2025 15:54

Hozzászólás a témához  [ 10034 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133 ... 201  Következő
Hangfal hangolása 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás 
Végre sikerült aktivizálni a weboldalamat.

http://roadr.atw.hu

oldalon megtalálhatóak a képek, meg a leirás a Spectra-hoz amit fentebb leirtam.
Kedves fdsa köszönöm az ideiglenes tárhelyet. Most már leszedheted, hogy legyen helyed.

Üdv, Péter

szer. dec. 22, 2004 18:09
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Hozzászólás 
Matos írta:

Ez a probléma csak bizonyos kártyáknál lép fel.
Még "annakidején" amikor a speaker workshoppal kínlódtam akkor találkoztam hasonló jelenségekkel. De azt a programot is kalibrálni kellett. A kalibráció kimutatta a két (valóságban csak egy)ADC fáziskülönbségét is. Tehát azt is kivonta a kalkulációból. (Amúgy be lehetett állítani az Interchanel Time Delay-t is feltéve ha a kártya azt támogatta, ezzel pedig ki lehetett egyenlíteni az 1ADC dupla fSampling okozta fáziskésést is. 8)
A hangkártyás mérések átka az őket kiszolgáló PCI+alaplap+processzor és azok együttes problémái. A másik gond a relatív görbék. (Erre is találtak már megoldást.)
PL a liberty instruments IMP rendszere is hangkártyát használ, (persze nem Creativ SB-t :roll: ) Vagy pl a Hobbybox5.1 et tökéletesen be lehet kalibrálni..
Persze egy valódi mérőkártya az egészen más..

Üdv

Nem értesz. A hangsugárzót legalább 1 m távolságról kell mérni. Az 1 kHz-es jel hullámhossza 34 cm, tehát 3 teljes periódussal később ér a mikrofonhoz a hang, mint a másik csatorna bemenetén lévő jel. Egyes frekvenciákon azonos fázisban, más frekvenciákon ellenfázisban találkozik a két jel. Ez egy periódikus kioltást/erősítést okoz, mintha egy fésű alakú karakterisztikájú szűrőn menne át a jel. Ha csak a két csatorna mintavételi idejének különbségével késleltetsz, az semmit nem segít. Beállíthatsz egy késleltetési időt, de azért írtam feljebb a hangváltó által okozott fázistolásokat, hogy kiderüljön: ez sem helyes megoldás. Egyszerűbb felvenni egy kalibrációs görbét, esetleg annak függvényében korrigálni az átviteli lánc kézben tartható elemeinek az átviteli függvényét.

szer. dec. 22, 2004 17:55
gyémánt tag

Hozzászólás 
fdsamano írta:
Rájöttél már, hogy miért nincs mély hangja a Peerlessnek a JVC dobozában? Nem cserélted fel véletlenül a két impedanciamenetet?

Szia fdsamano!

Asszem azért nincs mélye, mert a reflexcső nem jó helyre van hangolva, és a doboz literszáma is kevés (tegnap kiszámoltam 19,7 liter körüli).

Ellenőriztem a képeket a weboldalon, és jol töltötted fel öket. Talán annyit odairhatnál a "JVC"-hez, hogy "JVC kézben tartva", a "Peerless"-hez pedig azt, hogy "Peerless kézben tartva". Igy érthetőbb lesz a görbe.
A JVC a saját dobozában 80 Hz-nél, a Peerless pedig kb. 40 Hz-nél produkálja azt a nagy csúcsot a frekimenetben.
Tehát nem cseréltem fel semmit :oops:

Üdv, Péter

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára topeti szer. dec. 22, 2004 18:04-kor.

szer. dec. 22, 2004 15:39
ezüst tag

Hozzászólás 
fdsamano írta:
Impedanciamérésre valóban jobb a kétcsatornás mérés. De ez sem csodaszer, ha hangnyomásgörbe felvételére használod, akkor a két csatorna bemenete között jelentõs idõbeli késleltetés van, ami egy fésûsszûrõ jelenséget eredményez. A hangváltó által okozott fázistolások újabb hibákat okoznak pont a váltási frekvencia környékén.

Üdv!

Ez a probléma csak bizonyos kártyáknál lép fel.
Még "annakidején" amikor a speaker workshoppal kínlódtam akkor találkoztam hasonló jelenségekkel. De azt a programot is kalibrálni kellett. A kalibráció kimutatta a két (valóságban csak egy)ADC fáziskülönbségét is. Tehát azt is kivonta a kalkulációból. (Amúgy be lehetett állítani az Interchanel Time Delay-t is feltéve ha a kártya azt támogatta, ezzel pedig ki lehetett egyenlíteni az 1ADC dupla fSampling okozta fáziskésést is. 8)
A hangkártyás mérések átka az õket kiszolgáló PCI+alaplap+processzor és azok együttes problémái. A másik gond a relatív görbék. (Erre is találtak már megoldást.)
PL a liberty instruments IMP rendszere is hangkártyát használ, (persze nem Creativ SB-t :roll: ) Vagy pl a Hobbybox5.1 et tökéletesen be lehet kalibrálni..
Persze egy valódi mérõkártya az egészen más..

Üdv

szer. dec. 22, 2004 15:28
Profil Privát üzenet küldése ICQ
gyémánt tag

Hozzászólás 
Topeti, Te már az óvodában is ilyen árulkodós voltál? :D

Én is inkább cukrozva szeretem az epret...

Rájöttél már, hogy miért nincs mély hangja a Peerlessnek a JVC dobozában? Nem cserélted fel véletlenül a két impedanciamenetet? Mert én arra gyanakszom. Szerintem mérd meg újra, közben olvass Helpet!

szer. dec. 22, 2004 15:22
gyémánt tag

Hozzászólás 
Gilszkilabor írta:
ne ösztönözzük a többieket elvi hibákra (pl. egycsatornás mérés).

Szia Gilszkilabor!

Egyvalamit elfelejtettem emliteni:
A mérésről irt dolgok szinte mind copy-paste módszerrel kerültek a fórumba (ugyanis emailben irta meg nekem néhány hete az egyik fórumtársunk, hogy hogyan kell felvenni az impedanciamenetet).
Tehát ha a "mondandómban" hiba van, akkor ezzel nem engem szidsz, hanem egy másik fórumtársunkat.

Egyébként nagyon boldog vagyok, hogy sikerült az egycsatornás mérés :)
A kétcsatornás mérést is megtanulom idővel és segitséggel.

Üdv, Péter

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára topeti szer. dec. 22, 2004 15:26-kor.

szer. dec. 22, 2004 14:53
gyémánt tag

Hozzászólás 
Impedanciamérésre valóban jobb a kétcsatornás mérés. De ez sem csodaszer, ha hangnyomásgörbe felvételére használod, akkor a két csatorna bemenete között jelentős időbeli késleltetés van, ami egy fésűsszűrő jelenséget eredményez. A hangváltó által okozott fázistolások újabb hibákat okoznak pont a váltási frekvencia környékén.

szer. dec. 22, 2004 14:38
ezüst tag

Hozzászólás 
Gilszkilabor írta:
Jó napot!

SMA! Túlságosan pesszimista vagy, ráadásul Te is írsz egy-két dolgot:

- A hanggenerátor még megoldható a számítógéppel, de a végfok csak precíz, mérésre való végfok lehet, mindenféle szûrõ és hangszín-szabályozó nélkül.
- Fehérzaj nem jó ilyen mérésre, egyáltalán, a fehér zajt nem használják akusztikai mérésekhez, csak a rózsa(szín)-zajt.
- Az impedanciamenetet szinusz jellel kell mérni, ez pontos, a zaj-jeles mérés nem pontos.
- Legalább kell egy bármilyen egyszerû oszcilloszkóp, vagy minimum egy "csõvoltmérõ", "milliVolt-Meter". E mûszerek nélkül nem érdemes belevágni, mert nem látjuk az eredményét a mérésnek.
- Mérni csak "hardveres" módon lehet, "szoftveresen" nem.

Szóval, ezek nagy tévedések...

Üdv!

Abban igaza van SMA-nak, hogy divatos sweep-el impedanciát mérni, de sajnos nem minegyik mérõrendszer használja.
A CLIO, DAAS pl szinuszt használ, de az MLLSA MLS-t. Alapvetõen mindegy, hogy zaj,vagy szinusz..
A keresztkorreláció a lényeg minden számitógépes analizációnál. Ezt kellene megérteni. :idea:
Ezért írja Gilszki is, hogy a kétcsatornás mérés jobb.
Mindenféle szkóp, hanggenerátor, "csõvoltmérõ" eléggé az õskort idézi :oops:
A zajoknak mindhárom fajtáját szokták akusztikai mérésekre használni. A mérés körülményei befolyásolják, hogy melyiket használjuk.
Alapvetõen a lényeg az FFT ablak (+fSampling) a ZAJ az másodlagos. Különbözö "ablakozás" mint a Hanning, Blackman stb, az FFT analízis hibáit hivatott leplezni, vagy akár megmutatni.
Más.:

SMA írta:
Kétszer log-log karakterisztikát kell megjeleníteni, nem olyan egyszerû, hogy az ilyen kis programok jól boldoguljanak vele. Ugyanis, a frekimenet logaritmikus skálán van és a hangnyomás is logaritmikusan van kijelezve.
A kapott és mért átvitel, az Általad megadottnál sokkal jobb és szebb.

Az LSPCAD a maga 600eurós árával nem éppen egy "kis" program. Ha már annyira a profi dolgoknál vagyunk, akkor a CALSOD-nál (amit b&w, vagy akár a Tannoy, Triangle stb használ) is többe kerül. Támogatja a különbözö hangszorók 3D geometriai elhelyezkedését, modelljei fedik a valóságot.. stb... :!:

szer. dec. 22, 2004 14:20
gyémánt tag

Hozzászólás 
subvoice !

Ma halottam a "tangbandodat" szólni
egy magas, kb 120cm magas TL-ben.
Hát, nem is rossz ! :shock: Egészen jól szólt.

Üdv !

kedd dec. 21, 2004 21:50
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Gilszkilabor! Idézek egy fentebbi hozzászólásomból:

Idézet:
A mérést fehér zajjal végezte, az egyszerűség kedvéért egy csatornás módszerrel. Gilszkilabor kétcsatornás módszere jobb eredményt ad, de az majd a második osztály anyaga lesz :)

Topeti már egyetlen saját mérési sikere után belátta, hogy MÉRNI KELL! A második mérés után már elkezdett gondolkodni, és keresni az összefüggéseket a mérései (akár mérési hibái) és a hallott hang között.
Tett már két lépést.
A jó úton.
:)

A hangkártya tulajdonságainak vizsgálatára esetleg próbáljátok ki a RightMark Audio Analyzert.

Ja, a link: http://audio.rightmark.org/index_new.shtml

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára fdsamano kedd dec. 21, 2004 22:01-kor.

kedd dec. 21, 2004 20:11
gyémánt tag

Hozzászólás 
Jó Mérést Kívánok!

Nem kell ennyire érzékenynek lenni, Fórumtársak! Előző hozzászólásom hangvitele azért olyan, amilyen, mert már sokadjára kellene leírni ugyanazt. Sajnos, hiába, legalább is ezt mutatják az eddigiek..

A két db ellenállás alkotta bonyolult hardver és a HELP-ből lépésenként végrehajtott konfigurálás, plusz némi fantázia, nem egy ördöngösség. Ha ez mégis erőnket meghaladó feladat, akkor legalább ne ösztönözzük a többieket elvi hibákra (pl. egycsatornás mérés).

Gilszkilabor

kedd dec. 21, 2004 18:10
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
topeti impedanciamenetei, kiegészítve
WaveLab-bel generáltam a fehér zajt, sokkal szárazabb, tisztább érzés, mint a SpectraLab fehér zaja.

kedd dec. 21, 2004 13:32
platina tag

Hozzászólás 
Üdv Mindenkinek, Jó kedvet Mindenkinek!

Mindenkivel közlöm, hogy ez itt egy fórum, és nem egyetemi előadás, vagy prédikáció. Mindenki tévedhet. Mindenki kérdezhet.
Tudom, hogy már leírtátok, hogyan kell mérni, meg annak az ellenkezőjét is, de nem is ez a fontos.
Én használtam a keresőt, de nem találtam meg az impedanciamenet mérésének lépéseit.
Ha valakit zavar, hogy megint erről van szó, ne olvassa el a hozzászólásokat, ha meg időt szán rá és elolvassa, próbáljon segíteni, nem a magas lóról fikázni. Senki nem úgy született, hogy tudta és abban is biztos vagyok, hogy nem elméleti módon jutott el a gyakorlathoz, hanem valahol olvasott róla.
Nem mindenki műszaki végzettségű, de ezért nem kell lenézni, megbántani.

Gondolkodtam azon, hogy privátban kérdezem meg emberektől, a részleteket, de ha minden kérdést így szégyelnénk akkor ez a fórum nem is létezne.

Nekem van avatarom, Topetinek is van, könnyű azonosítani a hozzászólásainkat, mindenki ugorja át és kész.

Üdv

k

kedd dec. 21, 2004 11:10
gyémánt tag

Hozzászólás 
Gilszkilabor írta:
osztod az észt, biztosan meg van rá az okod. Fentebb írtam, hogy alacsony az FFT lépésszámod. Ennek ellenére félrevezeted a kollégákat, mert 8192 pontot állítatsz be velük.

Tegnap említett HELP-et sem olvastad el

Most kicsit megbántottál. :( :twisted: :evil:

Kalapúrnak probáltam érthetöen elmondani hogy kell a progit beállitani. Pusztán SEGITENI akartam neki. De tőled segitség helyett csak Leszúrásokat kapok. Köszönöm szépen.

Jó, az FFT értéket 65536-ra átirtam. Igy már jo?

Tegnap délután 2-kor hazamentem, csak ma reggel olvastam amit irtatok a fórumra (és az irásodon vmiért átsiklottam, hogy a 8192 kevés). Bocsi érte, de hiba korrigálva a hozzászólásomban.

Otthon áttanulmányozom a HELP-et.

Egyébként még mi az amit kifogásolsz benne?

Kalapúr!
Én fdsamano által küldött fehérzajjal mérek. Asszem Wave Lab vagy valahi hasonlo progival szimulált 1 percnyi fehérzajt és azzal mér.
Külsö fájlt meg ugy lehet "beadagolni" hogy Signal Generatorban (F11) a listában legalul van, hogy User Define és megadod neki az utvonalat.

Üdv, Péter

kedd dec. 21, 2004 9:13
gyémánt tag

Hozzászólás 
Jó napot!

Topeti! Te aztán osztod az észt, biztosan meg van rá az okod. Fentebb írtam, hogy alacsony az FFT lépésszámod. Ennek ellenére félrevezeted a kollégákat, mert 8192 pontot állítatsz be velük. A program ugyan még ennél is alacsonyabbat ajánl, de minél magasabb az érték, annál jobb. Meg gondolom, a Tegnap említett HELP-et sem olvastad el, mert még más "okosságokat" is írtál.

SMA! Túlságosan pesszimista vagy, ráadásul Te is írsz egy-két dolgot:

- A hanggenerátor még megoldható a számítógéppel, de a végfok csak precíz, mérésre való végfok lehet, mindenféle szűrő és hangszín-szabályozó nélkül.
- Fehérzaj nem jó ilyen mérésre, egyáltalán, a fehér zajt nem használják akusztikai mérésekhez, csak a rózsa(szín)-zajt.
- Az impedanciamenetet szinusz jellel kell mérni, ez pontos, a zaj-jeles mérés nem pontos.
- Legalább kell egy bármilyen egyszerű oszcilloszkóp, vagy minimum egy "csővoltmérő", "milliVolt-Meter". E műszerek nélkül nem érdemes belevágni, mert nem látjuk az eredményét a mérésnek.
- Mérni csak "hardveres" módon lehet, "szoftveresen" nem.

Szóval, ezek nagy tévedések... Nem fogom megvédeni a most írt gondolataimat, mert már korábban kitárgyaltuk a témát itt, a Fórumon. Szelektív olvasás és szemellenző ellen nem harcolok. Remélem nem bántok meg senkit!

Jó napot!

u.i.: Doki, beszéltem a postás alkalmazottal, a feladás helyén kell elindítani a folyamatot (má' hogy tényleg elküldték-e... :?)

kedd dec. 21, 2004 9:06
platina tag

Hozzászólás 
Már csak annyit merek íeni, hogy köszönöm.
(a kuszaság nem az avg50 miatt volt, infinite-re volt állítva, hogy megnyugodjon a görbe)

üdv

k

kedd dec. 21, 2004 8:32
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szia Kalapúr!

Megirom 5 pontba a teendőket :))))))))

1. Ha a hangkártyádon a BASS és TREBLE el van állitva, szépen szabályozd vissza öket "nullára".
2. A hangkártyán a Lejátszás résznél a LINE IN bemenetet lenémítod!!!
3. A Felvétli résznél pedig a Line IN-t nagyon kicsire veszed, alulról az első vonalkáig told csak fel.
Mert különben megszivod mint én :D

4. Fogsz egy JACK - JACK végű kábelt. Rövidrezárod a Line IN és Line OUT-ot.

5. SpectraLab progit elinditod... Rögtön kiteszed FULL képernyőbe!
Options / Settings (F4) rész jön....
Sampling Rate 44100Hz, Ratio: 1, FFT 65536, Smooth: Hanning, Format 16 bit, mono (LEFT)
Average: 50, exponential, Input Signal overload: BEPIPÁLVA.

A képernyö tetején középen Plot top-nak beirsz 0-t, range-nek 150-et.

A főablak tetején a VIEW menü alatti "AVG"-t állitsd be 50-re (de lehet 100 is).
A "Peak Hold"-ba NE tegyél pipát.

Utilities menüböl kiválasztod a Signal generatort (F11) és állitsd be a
fehérzajt (white noise), de még mást ne csinálj vele.

Ekkor a bal belső sarokban lévő RUN gombot megnyomod. Az ablak bal alsó sarkában,
ahol eddig a "Stopped" felirat volt látható zöld és sárga kockákat (kivezérlési szint)
kell látnod és fehérzajt (sistergést) hallanod. Az a lényeg, ne menjen pirosba.
5 zöld + 2 sárga kockáig vezérelve is jó, meg 3 sárga kockáig is... csak pirosba ne menj.
A "nagyságát" a kivezérlésnek a LINE IN potival állithatod a Hangkártya felvételi résznél.

Ha ez megvan, megnyomod a jobb felső sarokban lévő "1"-es feliratú gombocskát.
Eztán kihuzod a Line IN-ből a kábelt, és a jelszint kisebb lesz, mint korábban.
Most megnyomod a "2"-es feliratu gombocskát.
Aztán picivel alatta az OPTIONS gombot, és a SAVE résznél elmented más néven a két fájlt:
pl. 1-est "hangkartya rovidzar"-nak, a 2-est "hangkartya alapzaj"-nak. Vagy valami hasonlo frappáns neveket adsz neki. Ekkor látod majd, hogy mennyit csal a kártyád.

Ha ezzel megvagy, jöhet a kalibrálás.

Az emlitett módon: Line out-al sorba az 1k ohm, majd az ellenállás után párhuzamosan a 10 ohm a föld felé... ez megy a line in-be. Ha összedugtad, belöjjük a szoftvert:

Options / Calibration (F9)
LeveL: 10, peak
Unit: Custom
Display units and labels - Linear Ohm, Log: Ohm
Display Values : RMS

Középen legyen bepipálva, hogy "Enable Calibration".
Ha ezzel megvagy, nyomd meg a "Meassure input signal" gombot. Ekkor beir egy értéket,
nálam ezt: 0.0266
Most el kell menteni egy fájlba:
Calibration file name: ide irj be vmit (pl. 10_ohm)

PLOT TOP részt állitsd be 30-ra, a Plot range-t pl. 40-re.

Majd az F11-el aktiválod a jelgenerátort (fehérzaj legyen beállitva).
Az "AVG" értékénél most 50, 100... helyett !!!! álltsd be "Infinitive"-t és a bal felső sarokban RUN gombot nyomd meg és várj 1 percet amig a jelalak beáll...
Elvileg a 10-es vonalon kell tanyáznia a sárga jelnek. Ha ez tényleg igy van, akkor a 10-es skála 10 ohmot, az 5-ös skála 5 ohmot jelent...
A te jelalakod azért olyan kusza, mert gondolom az AVG 50-re volt állitva.

Most jön a lényeg. A 10 ohmos ellenállás helyére rákötöd a hangszórót (de úgy, hogy a membrán a plafon felé nézzen, ne a padlóra), és megnyomod a RUN gombot ismét.
Vársz 1 percet (közben hallgatod a fehér zaj zenéjét) és ha beállt a jelalak, megnyomod a 3-as gombot, és az alatta lévő options-ban elmented másnéven a fájlt, pl. Beyma_szabadon
Aztán beteszed a hangszóródat a neki szánt hangdobozba (hangfalba) és ismét leméred a jelet, 4-es gomb és elmented megint másnéven, pl: Beyma_dobozban

És a végén publikálod felénk a kapott eredményeket :)

(ui. Hosszura sikerült az 5. pont, elnézést a többiektöl érte!)

Sok sikert!
Péter

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára topeti kedd dec. 21, 2004 10:30-kor.

kedd dec. 21, 2004 6:46
arany tag

Hozzászólás 
Gilszkilabor írta:

Doki! Asszem most telt le a 3 hét türelmi idő. Sajnos "nyáknemgyütt". :(

Gilszkilabor

Gilszkilabor!Holnap bemegyek a postára,oszt ledöföm a főpostaelvtársat :twisted: ,qrva kivi vagyok má,mi a pálya,szerintem Te is tégy valami hasonlót,hátha... :shock:

Üdv Doki!

hétf. dec. 20, 2004 21:55
gyémánt tag

Hozzászólás 
Minél nagyobb a terhelő-ellenállás, erősítő szempontból annál jobb lesz a minőség,
viszont valóban csökken a leadott teljesítmény és vele a hangerő is persze.

hétf. dec. 20, 2004 20:40
arany tag

Hozzászólás 
Lenne egy fontos kérdésem, hozzátok, látom nagyon bennevagytok a témában. Csinálgatom a saját erősítőm, ami 4Ohm-ra lett tervezve (LM3886). Namost nagyon megtetszett nekem egy hangfal, ebből szeretnék venni egy párat. De a gond, az hogy ez 8Ohm-os. Mivan ilyenkor? Csak halkabban fog szólni, vagy minőségbeli problémáim is lesznek a hanggal?

hétf. dec. 20, 2004 20:24
platina tag

Hozzászólás 
Na megcsináltam mindent ahogy írtátok, de kalibrálni nem tudok

ha elindítom a mérést a 10 ohmos ellenállással akkor egy ilyen rajzolódik ki:
Kép
hát ez sehol sem 10 és messze nem konstans, az alsó frekiknél látható ponantatlanságról nem is beszélve

egy 10 Ohmos huzalellenállásnak gondolom nincsen frekimenete, vagy mégis, mert az elég gáz.

Vagy az integrál hangkártyám akkora xar, hogy csak ilyet tud mérni.

ez itt a dtf801 impedanciamenete:
Kép

hétf. dec. 20, 2004 19:40
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Kalapur és Többiek!

Nem olvastok elég pontosan, mert többen is leírtuk, nem is egyszer, hogyan kell egy hangszóró, vagy hangsugárzó impedanciamenetét megmérni.
Ehhez kellenek műszerek, ugyanis, bármilyen jók legyenek is azok a programmok, nem erre valók.
A hanggenerátor még megoldható a számítógéppel, de a végfok csak precíz, mérésre való végfok lehet, mindenféle szűrő és hangszín-szabályozó nélkül.
Fehérzaj nem jó ilyen mérésre, egyáltalán, a fehér zajt nem használják akusztikai mérésekhez, csak a rózsa(szín)-zajt.
Tessék visszakeresni, vagy más "szakirodalomban" utánanézni a dolgoknak.
Az impedanciamenetet szinusz jellel kell mérni, ez pontos, a zaj-jeles mérés nem pontos.
A mérést is elő kell készíteni, tehát minden vezetéket előre le kell gyártani, megfelelően bekötni, beállítani a kívánt mérési tartományokat a műszereken, mindent ellenőrizni, majd elindítani a mérést.
( A családot küldjük moziba, vagy a szomszédba.)
Legalább kell egy bármilyen egyszerű oszcilloszkóp, vagy minimum egy "csővoltmérő", "milliVolt-Meter". Nagyon jó műszer a hangfrekvenciás Wobbulátor, csak ez ma már nem nagyon ismert. Ez a generátor és a szkóp egyben.
E műszerek nélkül nem érdemes belevágni, mert nem látjuk az eredményét a mérésnek.
Mérni csak "hardveres" módon lehet, "szoftveresen" nem.
Üdv! SMA

hétf. dec. 20, 2004 17:45
gyémánt tag

Hozzászólás 
Jó Fórumot!

Kalapur (és Többiek)! Mit görcsöltök itt a mérőkörrel? Már többször leírtam, hogy a Spectra-Plus/LAB help-jében benne van minden. Help -> Application Notes -> Impedance Measurements. Tessék elolvasni, még a kapcsolási vázlaz is szerepel benne!

Topeti! Néztem a zimpedancia mérésed képeit. Szerintem alacsonyra van állítva az FFT lépésszám (háromszög alakú "púpok").

Doki! Asszem most telt le a 3 hét türelmi idő. Sajnos "nyáknemgyütt". :(

Gilszkilabor

hétf. dec. 20, 2004 14:22
platina tag

Hozzászólás 
röviden tehát
szétszedek mindkét oldalán fütyis jackdugót, egyik fele megy az IN-be a másik az OUT-ba
az IN-től indulva a bal csatornát 10 ohmmal összekötöm a földdel (megsöntölöm) és továbbmenve sorba kötök egy 100-1000Ohm-os ellenállást imígyen:
Kép

ugye?

és jöhet a spectraLab :D

hétf. dec. 20, 2004 14:06
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kalapúr!

Módositottam a bekötési "rajzomon" :lol:

Nézd meg, igy már egészen érthetö lett.
A jacket szétszedve 3 csatit látsz majd. Amelyik a hegy, az a középsö érintkezö. A külsö "héj" meg a testelés, a föld, vagy a negativ ág...

Sok sikert!

Húúú. fdsamanó, nagyon szépen köszönöm a képeket.

Kalapúr, ma már nincs idöm, igérem este megirom neked hogy mit és hogy kell beállitani és holnap reggel megirom a fórumba!

Sziasztok!

hétf. dec. 20, 2004 13:04
platina tag

Hozzászólás 
köszi srácok, este beszámolok :D

hétf. dec. 20, 2004 12:46
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kalapur írta:
asszem menni fog, már csak azt nem tudom mi a progi neve, bár sejtem, de nem otthon vagyok most....

és még azt nem tudom, 1kOhm lehet-e kevesebb, mondjuk 330, vagy mindenképpen 1kOhm kell?

SpectraLab a program neve, 100 ohm is elég.
Fölötted belinkeltem topeti méréseit

hétf. dec. 20, 2004 12:04
platina tag

Hozzászólás 
asszem menni fog, már csak azt nem tudom mi a progi neve, bár sejtem, de nem otthon vagyok most....

és még azt nem tudom, 1kOhm lehet-e kevesebb, mondjuk 330, vagy mindenképpen 1kOhm kell?

hétf. dec. 20, 2004 11:52
gyémánt tag

Hozzászólás 
topeti impedanciamenetei

A 12 kHz feletti esés a mérőáramkör hibája.

hétf. dec. 20, 2004 11:41
gyémánt tag

Hozzászólás 
Mondom az előkészületeket. Kell db 4 alkatrész:
- 1 darab 1k Ohm-os ellenállást (Lehetöleg 5%-ost.)
- 1 darab 10 Ohm-os ellenállást (Lehetöleg 5%-ost.)
- 2 darab stereo 3.5"-os jackdugó

A Jack dugó hegye a BAL csatorna. Ez a pozitiv ág ha ugy tetszik...
A két BAL csatorna közé sorba kötöd az 1k Ohmos ellenállást, és párhuzamosan (a földre) a 10 ohmosat. A két Jack dugó testje (vagy föld) össze van kötve.

Az egyik jack dugó BAL hegyével sorbakötöd az 1k Ohmos ellenállást, majd az ellenállás másik lába megy tovább a másik jack dugó BAL hegyére.
Az 1k ohmos ellenállás azon végével párhuzamosan kötöd a 10 ohmos ellenállást, amit vittél tovább a másik jack bal hegyéhez.

Az egyik jack megy a Line OUT-ba, a másik a Line IN-be.
Line OUT-ba dugott jack-hez van közelebb az 1k ohmos ellenállás.
A 1k ohmos ellenállás "távolabbi" lába és a föld közé megy párhuzamosan a 10 ohmos ellenállás. Az 1k Ohm és a 10 ohm csomópontja pedig megy tovább a jack dugó BAL csatijára az pedig bele a Line IN-be.

Tudom hogy bonyolultan mondom el, de ha fel tudnél tenni egy rajzocskát a netre, már régen megcsináltam volna, csak nem ismerek egy használható KÜLFÖLDI !!!!!!!! ingyenes FTP, vagy WEB szervert (mivel innen a kinti szerverek jol mennek, a magyarok meg bénáznak).

Line_OUT_jack _+_ 1k_ohm_(ide_jön_a_10_Ohmos_egyik_lába)_+_jack_Line_IN

10_ohm_(párhuzamosan)

Line_OUT_jack _-_(ide_jön_a_10_Ohm_egyik_lába)_-_jack_Line_IN

Nem tudom mennyire látszik :)
Ha ezzel megvagy, jöhet a szoftver része.
A 10 ohm azért kell, hogy ezzel bekalibrálod a szoftvert.
A 10-es skála jelenti a 10 ohmot, az 1 az 1 ohmot.....
Ha ezzel megvagy, kiveszed a 10 ohmos ellenállást a körböl, és a helyére csatlakoztatod a hangszórót.

Üdv, Péter

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára topeti hétf. dec. 20, 2004 12:56-kor.

hétf. dec. 20, 2004 11:25
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kalapur, bemásolom ide azt az információt, amiből topetinek sikerült egész tűrhető impedanciamenetet felvennie. A mérést fehér zajjal végezte, az egyszerűség kedvéért egy csatornás módszerrel. Gilszkilabor kétcsatornás módszere jobb eredményt ad, de az majd a második osztály anyaga lesz :)
Idézet:
Az impedanciamenet felvételét jobb lineáris skálán felvenni. A függőleges tengely legyen lineáris, a vízszintes tengely, a frekvenciatengely maradjon logaritmikus. Ehhez a következőket kell állítanod: Options - Scaling - Amplitude Axis - Linear.
A fő ablakban az Avg értékét állítsd legalább 50-re, a Peak Hold ne legyen bekapcsolva.
Utána menj a Calibration-ba, a bal felső kockába írd be az ellenállásod értékét, a 10-et, mellé válaszd az rms-t, alatta a mértékegységet (Units) állítsd Custom-ra, ekkor a Display Units and Labels-be beírhatod, hogy ohm. Utána nyomhatod a Measure Input Signal gombot, majd mentsd el valamilyen néven a kalibrációs fájlt. Ha utána a 10 ohmos ellenállás helyére kötöd a hangszórót, akkor gyönyörűen felrajzolja az impedanciamenetet.
Akkor kell kalibrálni, amikor a kimenetről az 1 kohmon keresztül jön a jel, és terhelésként, keresztágban ott a 10 ohm, és a 10 ohmon mérsz, ez a közös pont megy a line in bemenetre.
Kicsit meg kellene értened, hogy ha a kimenetről egy soros 1 kohmon keresztül folyik az áram, akkor az, hogy vele még 8 ohm vagy 32 ohm van sorbakötve, az az egész körben folyó áram nagyságát szinte nem befolyásolja, az áramváltozás nagyságrendje 1-2%, a mérési hibán belül van. Ezért mondhatjuk, hogy áramgenerátorral tápláljuk az áramkört, az átfolyó áramot konstansnak tekinthetjük. Ez a konstans áram átfolyik a hangszórón, és _minden frekvencián_ (külön-külön) arányosan akkora feszültséget ejt rajta, amekkora azon a frekvencián a hangszóró impedanciája. Ezt a feszültséget mérjük a SpectraLab-bal.
Az Avg (átlagolási idő) értékét nagyra állítva a zajfeszültség szépen kisimul.

hétf. dec. 20, 2004 11:18
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kalapur írta:
és a reflexcső? az mire van hangolva?

fel akarom én is venni az impedanciamenetét, hogy kiderüljön mi a bibi
csak azt nem tudom, hogyan kell impedanciamenetet mérni.

Topeti, járasd azt a hangszórót, mert sosem fog bejáródni!!!

üdv

k

Ha szétszedem a dobozt, lemérem milliméter pontosan és megirom. Ezen agyaltam én is. De kb 50 Hz környékén emelhet.

Figyi, hazaviszem szombat reggel a hangszorot, rá 1 hétre összeszerelem a dobozt és beleteszem a hangszorot, a sógorommal meg bejáratom. :D

Megirom hogy kell felvenni az impedanciamenetet, csak adj idöt.
Mivel otthon nincs netem, még képet sem tudok feltenni rola, pedig fdsamanonak már elküldtem levélbe. Esetleg Kalapur, felteszed vhova? Adj emailcimet és elküldöm a képeket.

Üdv, Péter

hétf. dec. 20, 2004 10:51
platina tag

Hozzászólás 
hát az előző hosszú hozzászólásom nem ment el, mert valamiért nagyon lassú a terminal forum

a lényeg, hogy impedanciamenetet szeretnék mérni, de nem tudom, hogyan kell, bár bizonyára le lett már írva, de nem találtam meg :(

szóval kell egy jelgenerátor, kell egy 100ohm feletti ellenállás a dobozzal vagy hangszóróval sorba kötve, meg persze egy erősítő.
A jelet ráküldöm az erősítőre, amire a hangszóró van kötve a soros ellenállással. Változtatom a jel frekvenciáját és mérek, csak azt nem tudom mit.

Gondolom feszültséget a hangszóró csatlakozoóin, és innentől nem tudom.

Vagy a feszültséget hiába mérem? áramerősséget kell mérni?

Valaki homályosítson fel!
köszönettel

k

hétf. dec. 20, 2004 10:08
platina tag

Hozzászólás 
topeti írta:

Szia

A JVC doboza szintén reflex rendszerü.
A bejövö kábel egyböl a mély kapcsaira érkezik, és onnan a pozitiv ágba van sorbakötve a kondi és megy a magas pozitivjára, a negativok meg direktbe össze vannak kötve.
Tehát a mély elött nincs semmi. Amugy van benne mélyek hang is, csak halk.
Kb. 15 percet járattam, de normál hangerön vagy az alatt.
Majd felveszem a dobozba szerelve az impedanciamenetet és közlöm.
Viszont készitettem földretett/kézbentartott módszerrel mért impedanciamenetet.

Üdv, Peti

és a reflexcső? az mire van hangolva?
nekem van 2 sbx1320-asom, az egyikből jön mély hang a másikból nem, tipikus somogyi megbízhatóság :D
fel akarom én is venni az impedanciamenetét, hogy kiderüljön mi a bibi
csak azt nem tudom, hogyan kell impedanciamenetet mérni.
tudom már többször le lett írva, de én sajnos nem találtam meg a topicban.

Topeti, megosztanád velem tudásodat?
Addig eljutottam, hogy kell egy "frekvenciagenerátor", ezt a szerepet a winisd beta fogja betölteni, mert van benne sinusos signal generator, aután kel egy legalább 100 ohmos ellenállás a hangszóróval sorba kötve, továbbá egy erősítő.

valaki írja le nekem 5-6 pontban lépésről lépésre, hogyan kell mérni, mert nem tudom pontosan

Topeti, járasd azt a hangszórót, mert sosem fog bejáródni!!!

üdv

k

hétf. dec. 20, 2004 9:35
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kalapur írta:
ha az a kondenzátort sorosan kötötted a méllyel, akkor azért nincs és nem is lehet mélye, egyébként a JVC dobozod reflex, vagy zárt?
minek a kondi?
Mennyit járattad a hangszórót? mert pár óra kell neki közepes hangerőn, az biztos, hogy egy picit felpuhuljon...

Szia

A JVC doboza szintén reflex rendszerü.
A bejövö kábel egyböl a mély kapcsaira érkezik, és onnan a pozitiv ágba van sorbakötve a kondi és megy a magas pozitivjára, a negativok meg direktbe össze vannak kötve.
Tehát a mély elött nincs semmi. Amugy van benne mélyek hang is, csak halk.
Kb. 15 percet járattam, de normál hangerön vagy az alatt.
Majd felveszem a dobozba szerelve az impedanciamenetet és közlöm.
Viszont készitettem földretett/kézbentartott módszerrel mért impedanciamenetet.

Üdv, Peti

hétf. dec. 20, 2004 7:25
platina tag

Hozzászólás 
topeti írta:
Sziasztok
Nem hinném hogy a 23 liter okozza (30 literes lesz az uj doboz).
Ja, a hangváltó egyetlen kondenzátor, 6uF értékű.

Ki tudná megmondani nekem, miért szolt igy a cucc?

ui.
fdsamano, most irok levelet neked...

Üdv, Péter

ha az a kondenzátort sorosan kötötted a méllyel, akkor azért nincs és nem is lehet mélye, egyébként a JVC dobozod reflex, vagy zárt?
minek a kondi?
Mennyit járattad a hangszórót? mert pár óra kell neki közepes hangerőn, az biztos, hogy egy picit felpuhuljon...

vas. dec. 19, 2004 12:23
gyémánt tag

Hozzászólás 
Sziasztok

Mostanra jutottam el oda, hogy beszereltem az egyik Peerless hangszórót a JVC dobozába. Ez 23 literes doboz.
Meghallgattam úgy, hogy az egyik hangdoboz a Peerless, a másik JVC hangszórót tartalmazott. Volt benne pozitiv is és negativ is.
Pozitiv: Nagyon részletes a Peerless hangja, az énektartomány, és a beszéd nagyon jól szól rajta, zenélni is tud, kellemes.
Nagativ: A JVC hangszóró iszonyatosan középhiányos, viszont sokkal több mély jön belőle, hozzá képest a Peerless mélyhiányos. Hogy ez mitöl van? Nem hinném hogy a 23 liter okozza (30 literes lesz az uj doboz).
Ja, a hangváltó egyetlen kondenzátor, 6uF értékű. De mitöl veszik el a mély? Nem fér a fejembe, hogy a JVC mágnese feleakkora és mégis sokkal több mély jön belöle :(

Szóval most csalodott és szomoru vagyok.

Próbaképpen felvettem mindkét hangszóró impedanciagörbéjét, és alig van eltérés köztük 200 Hz-ig. Végképp nem értem a dolgot.

Ki tudná megmondani nekem, miért szolt igy a cucc?

ui.
fdsamano, most irok levelet neked...

Üdv, Péter

vas. dec. 19, 2004 6:30
ezüst tag

Hozzászólás 
Üdv!

Kalapur írta:
ok, minden ok, át is írtam a szimuláció adatait, az egyik hangalam váltóját már át is építettem, de sajna idõm nem volt rá, hogy meghallgassam több zenén is, a változást. Alapvetõen nem változott, de ez csak az elsõ benyomás volt

üdv

k

Egy hangfallal soha nem fogod hallani a különbséget rendesen. Amúgy arra felkészítelek, hogy nagyon rögös útra téved az aki váltókisérletezésre adja a fejét :wink:
Alapvetö célok:
Minél linárisab frekimenet.
Minél egységesebb horizontális polár +-30° on.
Vertikálon minél nagyobb halgatási "ablak"..
Minél kisebb GroupDelay, Lehetöleg kevés alkatrész, alacsony soros ellenállás... stb..stb....

szomb. dec. 18, 2004 23:19
platina tag

Hozzászólás 
Matos írta:
Kalapur írta:

most ezzel az offset-tel kicsit bekavartál

nálam az előlap külső lapjához képest a magas pólusvasának közepe kb 23mm-rel van hátrébb, a mélyé 53-mal, így a kettő különbsége a z érték
ugye?

üdv

k

Üdv!

Bocs ha bekavartam. :oops:
Amúgy jó amit írtál. :!:
Az Y nál a +- kérdésnek csak a vertikális polárszimulációnál van jelentösége. Ha a magasod a mély felett van akkor az y minusz.
Nálam ezk az értékek vannak:
X=35
Y=-165
Z=27.5

Remélem most már minden tiszta
Üdv :D

ok, minden ok, át is írtam a szimuláció adatait, az egyik hangalam váltóját már át is építettem, de sajna időm nem volt rá, hogy meghallgassam több zenén is, a változást. Alapvetően nem változott, de ez csak az első benyomás volt

üdv

k

szomb. dec. 18, 2004 22:24
ezüst tag

Hozzászólás 
Kalapur írta:

nálam az elõlap külsõ lapjához képest a magas pólusvasának közepe kb 23mm-rel van hátrébb, a mélyé 53-mal, így a kettõ különbsége a z érték
ugye?

üdv

k

Üdv!

Bocs ha bekavartam. :oops:
Amúgy jó amit írtál. :!:
Az Y nál a +- kérdésnek csak a vertikális polárszimulációnál van jelentösége. Ha a magasod a mély felett van akkor az y minusz.
Nálam ezk az értékek vannak:
X=35
Y=-165
Z=27.5

Remélem most már minden tiszta
Üdv :D

szomb. dec. 18, 2004 20:50
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Mindenki!

drGenya!

Ne másold le egy-az-egyben, mert Nekem ugyan tetszik, de lehet, hogy Neked nem tetszik az eredmény. Valóban, idővel átálltam a Vifa magasra, ez a jobb, mindenképpen.

Kalapur!
Ne kínozz azzal a ronda átviteli görbével, mert nem lesz olyan csúnya! :)
Remélem, csak a progid nem jó, vagy nem jól szimulál.
Kétszer log-log karakterisztikát kell megjeleníteni, nem olyan egyszerű, hogy az ilyen kis programok jól boldoguljanak vele. Ugyanis, a frekimenet logaritmikus skálán van és a hangnyomás is logaritmikusan van kijelezve.
A kapott és mért átvitel, az Általad megadottnál sokkal jobb és szebb.

A Beyma mély jól érezheti magát a 43l-es dobozban is, de feljebb csúszik az alsó határfrekije, kb.70Hz-tájára, ez önmagában nem nagy hiba, mert az elhelyezéssel lehet variálni, illetve egy kicsit megemelni a mélytartományt, ha közel tesszük a falhoz a hangsugárzót. Nem próbáltam ezt, inkább a lehetséges optimumot-maximumot próbáltam kihozni ebből a hangszóróból. Elég jól sikerült, leendő villamosmérnök (hangmérnök) unokaöcsémnek is szimpatikus ez a hangzás.
Azért nem kell hanyattesni tóle, mert ez is csak egy alapfokú, olcsó rendszer, annak minden előnyével és hátrányával is.
Szebben mondva, ez egy megfizethető árú hangsugárzó lett, amiben sok öröme telik a hallgatónak. :)
Üdv! SMA

szomb. dec. 18, 2004 14:14
platina tag

Hozzászólás 
Matos írta:

Üdv mindenknek!

Kedves Kalapur!

Már majdnem jó úton jársz :D
Örülök, hogy megy a "TRACE" :P Ami még fontos, hogy a "Z" nem negatív, hanem pozitív. Ha ráklikkelsz a helpre, írja is. Elöször én is beszívtam, de aztán megnéztem a helpet. Ha a mélysugárzód tengelyét választanád a váltód referenciatengelyének, akkor a mélysugárzóhoz viszonyítva a magas Z-je negatív lenne. :idea:
Mindez azért van így (szerintem) mert az optimalizálást nem a hangszoró mögötti pontból teszed hanem elöttröl.
Ami még fontos, ha például a magashangszorót választod a referenciapontnak akkor a magashangszoró tengelyére vonatkoztatott Off-set (Eltolást) kell Z nek beirod. Ezt Trigonometriával tudod kiszámolni.
Na, ha valami kérdésed van csak szólj 8)

Kedves Matos!

először nagyon örültem, de aztán nem, és aztán megint és most megint nem annyira. Kellett bíbelődni kicsit a tracer-rel, mert nem pont olyan formátumban adja az adatokat, mint azt az LspCAD elvárja (gondolok itt arra, hogy a tizedesvesszőket pontokra kell cserélni, amit a word cserélője ügyesen meg is oldott)

Most már csak egy dolog nem kristálytiszta számomra, bár írtad, hogy jó úton járok, de nem vagyok benne biztos, hogy jól csinálom.
Szóval a magas pólusvasának a "tömeg"középpontját veszem alapul, ez az origo, és a másik hangszóró pólusvasának középpontjának koordinátáit kell megadnom x,y, z adatoknál, mind pozitív értékkel (X=0, mert egy vonalban vannak, y-nál nincs jelentősége az előjelnek,)
z-nél pedig pozitív értéket adok meg, mert tőlem távolabb van

nálam az előlap külső lapjához képest a magas pólusvasának közepe kb 23mm-rel van hátrébb, a mélyé 53-mal, így a kettő különbsége a z érték
ugye?

csináltam egy képet, hátha így mások számára is érzékletesebb:
Kép

üdv

k

pén. dec. 17, 2004 18:21
ezüst tag

Hozzászólás 
Kalapur írta:

a magashangszóró mágnesének/pólusvasának a közepe az origo 0,0,0,
a mélyhangszóró mágnesének a mértani közepe a másik pont aminek a koordinátáit meg kell adnom, de mivel ez mélyebben van a dobozban, ezért z negatív, mivel a magas alatt van ezért y is negatív, x pedig 0, mert fügõllegesen egyvonalban vannak

kösz a segítséget, remélem jó úton járok ismét :D

üdv

k

Üdv mindenknek!

Kedves Kalapur!

Örülök, hogy megy a "TRACE" :P Ami még fontos, hogy a "Z" nem negatív, hanem pozitív. Ha ráklikkelsz a helpre, írja is. Elöször én is beszívtam, de aztán megnéztem a helpet. Ha a mélysugárzód tengelyét választanád a váltód referenciatengelyének, akkor a mélysugárzóhoz viszonyítva a magas Z-je negatív lenne. :idea:
Mindez azért van így (szerintem) mert az optimalizálást nem a hangszoró mögötti pontból teszed hanem elöttröl.
Ami még fontos, ha például a magashangszorót választod a referenciapontnak akkor a magashangszoró tengelyére vonatkoztatott Off-set (Eltolást) kell Z nek beirod. Ezt Trigonometriával tudod kiszámolni.

pén. dec. 17, 2004 16:01
ezüst tag

Hozzászólás 
Kalapur írta:

a mélyhangszóró mágnesének a mértani közepe a másik pont aminek a koordinátáit meg kell adnom, de mivel ez mélyebben van a dobozban, ezért z negatív, mivel a magas alatt van ezért y is negatív, x pedig 0, mert fügõllegesen egyvonalban vannak

üdv

k

Üdv mindenknek!

Kedves Kalapur!

pén. dec. 17, 2004 16:01
platina tag

Hozzászólás 
Matos írta:

Üdv!

Hagyd a fázisadatot. Csak bekavar. (A mért fázisnak csak az akusztikai sikok eltolódásánál, és annak detektálásánál van jelentösége.)
Próbálj ezzel grafikus fájlból frekifájlt csinálni. Minél több pontod van annál jobb.:
http://www.pvconsultants.com/audio/utility/spl.htm
Ha megvagy a görbékkel, beimportálhatod az LSPcad-be és az majd kalkulál neked Minimálfázist. Hogy jó váltót tervezz, ahhoz a Z koordináta is fontos. Próbáld kiszámolni a felsö pólusvasak eltolódását. Elsöre én is megszívtam, hogy nem tudtam a Z-nél pozitív vagy negatív szám kell. Alapvetöen én úgy csinálom, hogy a magassugárzó x=0,y=0,z=0
A mélynél pedig a 0-hoz viszonyított távolságok.

Üdv!

Kedves Matos!

Kösz a linket, nagyon okos kis program, nem kell egyenként beírkálni az adatokat, csak elég végigkattintgatni a vonalat, 400 kattintás megvan 5 perc alatt...

...most már tudom mi a pólusvas (a mágnes, csak mégsem az :) ) már csak azt nem tudom, hogy mitől mérjem a távolságot.
leírom, hogy csinálom, aztán kiderül, hogy jó-e úgy

a mélyhangszóró mágnesének a mértani közepe a másik pont aminek a koordinátáit meg kell adnom, de mivel ez mélyebben van a dobozban, ezért z negatív, mivel a magas alatt van ezért y is negatív, x pedig 0, mert fügőllegesen egyvonalban vannak

üdv

k

pén. dec. 17, 2004 13:44
ezüst tag

Hozzászólás 
Kalapur írta:

az lenne a kérdésem, hogy fázisadatok nélkül érdemes-e szimulálni, vagy azok nélkül hozzá se kezdjek (nem volt számomra világos amit írtál)

Üdv

Üdv!

Hagyd a fázisadatot. Csak bekavar. (A mért fázisnak csak az akusztikai sikok eltolódásánál, és annak detektálásánál van jelentösége.)
Próbálj ezzel grafikus fájlból frekifájlt csinálni. Minél több pontod van annál jobb.:
http://www.pvconsultants.com/audio/utility/spl.htm
Ha megvagy a görbékkel, beimportálhatod az LSPcad-be és az majd kalkulál neked Minimálfázist. Hogy jó váltót tervezz, ahhoz a Z koordináta is fontos. Próbáld kiszámolni a felsö pólusvasak eltolódását. Elsöre én is megszívtam, hogy nem tudtam a Z-nél pozitív vagy negatív szám kell. Alapvetöen én úgy csinálom, hogy a magassugárzó x=0,y=0,z=0
A mélynél pedig a 0-hoz viszonyított távolságok.

Üdv!

pén. dec. 17, 2004 12:15
platina tag

Hozzászólás 
topeti írta:
Sziasztok!

Kalapúr, ha meg szeretnéd hallgatni meghallgathatod, de a körülmények miatt nem lesz egy élmény.

Üdv, Péter

Én a szobaakusztikáról csak annyit tudok mondani, hogy hallottam egyszer egy rotel erősítő - rotel cd - revox 2utas felépítésű hifit 2*3 méteres szobában, úgy hogy esélyem sem volt a sweetpointba ülni, mivel az a szobán kívül esett volna, de ez így is rendkívül jól szólt, életem legjobb hangzását nyújtotta, ráadásul úgy hogy nem füleltem, nem figyeltem, azt sem tudtam miről hallom a zenét, csak azt vettem észre, hogy igen szépen szól.
Ezzel csak azt akartam érzékeltetni, hogy lehet rossz egy szoba akusztikája, de szerintem nem alapvetően határozza meg a hangzást, a fenti összeállítást legalábbis nem tudta elrontani, ami abból is eredhetett, hogy nagyon kis hangerőn szólt nagyon szépen :D

Na én valami ilyenre gyúrok.

SMA, szerinted a beymát 43 literes zárt dobozba téve, mennyiben fog változni a hangja a tiédhez képest, azon kívül, hogy nem megy olyan mélyre...precízebb lesz a mélye, vagy ahhoz túl nagy ez a doboz?

üdv

k

ui.: szerdán jön meg a hangszóró

pén. dec. 17, 2004 9:41
gyémánt tag

Hozzászólás 
Le fog az menni, de talán 40 alá tényleg nem, de úgy sem az a pár Hz számít.
Melegítsd be ! Biztos megridegült a nagy hidegben. :wink:

pén. dec. 17, 2004 9:35
gyémánt tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

Igen igen... megvettem a hangszórót. Sőt, meg is hallgattam a nagyobbik testvérét tartalmazó hangdobozt is. Fura volt.
Sajnos az audio lánc igen gyenge volt, mert az egyik felvételen voltak mélyhangok, máshol meg eltüntek... a magas mégjobban éreztette ugyanezen hatását. Na de nem csodálkozok mivel az egyik legegyszerübb Pioneer házimozi erősítő volt egy alap Sony DVD lejátszóval (van vagy 20-25 ezer Ft).
Sajnos ez a lánc nagyon visszafogja a hangszorot :(
Na meg a terem... padlástér, de egybenyilik az egész. Sok ablak és 2 szoba egybenyitva, meg a lépcsőfeljáró mind mind rontja a hangzást :(
Kalapúr, ha meg szeretnéd hallgatni meghallgathatod, de a körülmények miatt nem lesz egy élmény.

Más... felvettem az impedanciagörbéjét a hangszórónak. Hát nem örültem mikor megláttam. A weboldal szerint 38Hz a púp csúcs, és az enyémnek 49Hz. A többi viszont stimmel. Ha bejáródik a hangszóró, ez a púp hány Hz-re tolódik el? Mert nem hinném hogy lemegy 38Hz-re.....

Üdv, Péter

pén. dec. 17, 2004 9:30
platina tag

Hozzászólás 
dokigyg írta:
Kalapur!

Egész véletlenül nem tud számolni az lspcad az adatokból elektromos,akusztikus fázist.illetve impedanciamenetet számolni,mert ha igen,akkor elég volna csak a frekimenetet beimportálni,a többit meg a programra bízni.

Üdv Doki!

A mondat eleje kérdést takart? mert nem igazán értettem.
Ha kérdés volt, nem tudom, mert a programot csak használom, az alapjait nem ismerem :D

Most kipróbálom fázisadatok nálkül...pontosabban holnap.

üdv

k

csüt. dec. 16, 2004 20:51
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 10034 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133 ... 201  Következő