Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szer. nov. 20, 2024 5:26

Hozzászólás a témához  [ 70 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2
400 watt elég-e? 
Szerző Üzenet

Hozzászólás 
hülye egy fórum ez, először hibát ír ki, aszt mégis beteszi a hozzászólást ????

kedd feb. 17, 2004 21:13
Profil Privát üzenet küldése

Hozzászólás 
Szal aszondod, hogy nem baj, ha a sárgát be se kötöm sehá?

Lehet hogy megin egy orbitális hülyeséget kérdezek, de azt lehet, hogy a ventiket rákötöm a tápkábelre, a fordulatszámszabályzót meg az alaplap csatijába?

kedd feb. 17, 2004 21:08

Hozzászólás 
Szal aszondod, hogy nem baj, ha a sárgát be se kötöm sehá?

kedd feb. 17, 2004 21:02
gyémánt tag

Hozzászólás 
Én azokra a ventillátorokra gondoltam, amelyiknél két vezeték található. Ott általába piros és fekete vezeték van. Az egyik a föld, a másik a tápfeszültségre kötendő. Ha 3 vezetékes a ventillátor, akkor a a 3-ik pedig a fordulatszám-szenzorszála. Ami általában kék,sárga, vagy fehér vezeték.

kedd feb. 17, 2004 20:15

Hozzászólás 
Hát a garanciát nem vesztettem el a tápra :), ugyanis régi gépekből szedtem ki az elosztót, amit a ventilátorokhoz használtak(remélem érthető :)), tehát a táp vezetékeihez nem nyúltam. Hát az alaplapi csatin 2 venti megy, de azért nem szólt eddig sem egy szót sem. De leszedem, és rákötöm a tápkábelre.

Melleseg annyira azér nem vagyok hülye, hogy a föld "tulajdonságait" ne ismerném, csak nem voltam benne 100 %-ig biztos(de villamossági szakember se vagyok :)), tehát sejtettem, hogy végül is olyan mintha elosztanánk egy vezetéket, majd újra összekötnénk (néha nem vagyok képes normálisan fogalmazni, főleg ha fáradt vagyok) :).

Tudom, hogy ott a matrica, néztem is csak nem bírtam elolvasni :). (Amúgy én nekiállnék ajutót szerelni, ti fater autószerelő :))))).

a táp adatait meg leírom vmelyik nap.

ja, most meg még felteszek egy hülye kérdést, mér van akkor a ventiken 1 sárga vezeték is, mer ezt abszolúte nemtom.

kedd feb. 17, 2004 19:35
gyémánt tag

Hozzászólás 
ehehe: Az a két fekete vezeték ugyanazon a potenciálon van, ha összefogod se történik miatta semmi. Úgy képzeld el, hogy a csatlakozón ugyan két lyuk van neki, de a tápegységen belül egy lyukba van beforrasztva. Én nem alaplapi csatlakozóra értettem, hogy elbír 4 ventillátort, hanem tápcsatlakozóra. Az alaplapira meg ne próbálj mégegyszer rákötni 4 db ventillátort, ki tudja eddig milyen károkat okoztál vele! Az a csatlakozó nem nagy terhelésre van kialakítva, hanem egyetlen processzorhűtő ventillátornak, illetve szokott még lenni rajta egy ún. tápventillátor, de az se terhelhető. Tehát ne köss rá egy ventillátornál többet!

Ami az merevlemez meghajtóegyésekhez csaltakozik (Piros, Fekete, Fekete, Sárga) csatlakozó, azt tápcsatlakozónak szokás nevezni. Az angol "Peripheral Connector"-nak nevezi, amit talán perfiéria csatlakozónak lehetne fordítani, a magyarban elterjedt megnevezése a tápcsatlakozó. Ha nagyon érdekel, a típusa AMP 1-480424-0, vagy MOLEX 8981-04P, illetve ezekkel megegyező szabványú csatlazkozótípus. De szerintem ez számodra lényegtelen információ:))

Az is kérdés számomra, hogy hova kötötted rá azt a két ventillátort. Olyat, hogy "IDE tápkábel" ne mondj, mert ez alapján mondhatnád hogy ATAPI tápkábel, de olyan sincs! Hívd simán tápkábelnek! A tápcsatlakozón bármelyik fekete vezetékhez képest a piros vezeték +5V potenciálon(feszültség) van, a sárga vezeték pedig +12V-on. A ventillátorokra rá van írva, hogy mi az az üzemi feszültség, amiről üzemelnek. Általában 5V vagy 12V. Ennek megfelelően kell a tápkábelre kötnöd őket. Az, hogy a ventillátor pozitív vezetéke piros, negatív vezetéke fekete, nem azt jelenti, hogy őt a +5V-os ágra kell rákötnöd. A színek csupán az eligazodást segítik, nevezetesen, hogy a fekete vezetékhez képes a piros vezetkének kell a pozitívabb feszültségnek lennie.

Ha a tápegység kábeleit elvágtad és saját kezüleg módosítottad, akkor ezzel el is vesztetted a tápegységre adott garanciát. Lehet kapni tápcsatlakozó elosztókat számítógéptápokhoz, de utána kell rendesen járni, hogy hol. De abban is biztos vagyok, hogy ha bemész valamelyik számítástechnikai boltba és elmondod a problémád, akkor tudnak neked segítséget nyújtani.

Olyanba nyúltál bele, amihez nem értesz, de ugyebár saját kárán tanul az ember leginkább. Ettől függetlenül nem tartalak idiótának, csak számomra nehéz megérteni ezt a fajta életfelfogást. Nekem például eszembe nem jutna nekiállni autót szerelni, vagy mikrosütőt, amig nem értek hozzá.

A Codegen 400X elnevezésű tápegység értékeit továbbiakban is várom. Az oldalán van egy matrica, amire rá vannak írva azok, amiket kérdeztem. Én is hulla fáradt vagyok, ez a nap úgylátszik ilyen fárasztó nap.

kedd feb. 17, 2004 18:50

Hozzászólás 
Na a tápom egy codegen 400X. Sajna ilyen szellemi állapotban képtelen vagyok leírni a többi adatát, mer a 12-esnél kisebb betűket nem látom :)

kedd feb. 17, 2004 17:27

Hozzászólás 
Hát, én nem tudom, először én is aszt gondoltam, hogy nem lesz baj, ha összefogom a 2 vezetéket, de a gép akkor egy darabig "gondolkozott" amit előtte nem szokott, meg azóta se tett. Tehát csak azér gondoltam, hogy lehet, hogy baj. De akkor szerinted nem ez a gond.

A ventilátor az alaplapról megy, de az biztos, hogy egy csatlakozó nem bír el 4 ventit, mer erősen nemtetszését fejezte ki, amikor bekapcsoltam, és ez megszűnt miután, lekapcsoltam 2-őt róla.

A tápegység adatai később leírom, most nem tom :).

A winchesteres progréma megszűnt miután, párszor újraindítottam, és megcseréltem a 80-as vinyót a 40-essel, tehát most a 80-as van secondary-n, és a 40-es primary-n, és így műkszik, de párszor így is rosszalkodik a win, még megprószálom újratelepíteni, de ha nem az a baj, akkor csak a táp lehet nem?

Az ide kártya nem zavarhat mert azt megtette volna amikor beraktam, és nem hinném, hogy csak most a negyedik vinyónál szórakázna, amikor hárommal nem volt semmi baja.

A lényeg amit csináltam: Elosztottam a két tápkáblet(ami az IDE cuccokhoz megy, nem tom a nevét) 8 felé, amíg csak 3 120-as volt benn nem volt semmi baj, aztán rákötöttem az alaplap 1 csatlakozójára 4 ventillátort, és elkezdett hangoskodi, és összeomlott a rendszer, majd 2 ventit rákötöttem, az IDE tápkábelre, de nem forgott vmi rendesen. Ezután írkáklta a bios azokat a marhaságokat, majd mikor párszor átdugdoztam meg újraindítottam a gépet, megin hellyreállt a rend, nagyjából. de mint írtam a win még ****. Szal ennyi lenne a történet. remélem így már érthető :).

Lehet, hogy szakbarbárnak tűnök, meg idiótána, meg mittommineek, meg mondhatjátok, hogy nem értek hozzá, de ez van ezt kell szeretni :). Nem tudtam elosztókat venni, mer nem találtam sehol :(.

Na ennyi, ha van még valami akit el kellen mondanom, csak szóljatok, a táp adatait meg leíróm még ma este.

Amúgy kösz mindent.

kedd feb. 17, 2004 14:25
gyémánt tag

Hozzászólás 
"meg véletlen összefogtam a 2 fekete vezetéket :P" - ehehe

Remélem nem sértelek meg a kérdésemmel, de miért nyúlsz bele szigetelőszallagos megoldásokkal a gépbe, ha nincs kellő szakértelmed hozzá? Azt, hogy nincs, abból vontam le, hogy még azt se tudtad, hogy a két fekete vezeték azonos potenciálon van, vagyis az a Föld. Ha összefogod, se történik semmi baj.

Az az "etrok012343" a Maxtor winchesterre szinte biztos, hogy nem jó. Jól olvastam, hogy valami IDE kártyát írtál? Nem képzelhető el, hogy az zavar be?

Egy tápcsatlakozóról lehetséges a 4 ventillátort üzemeltetni, ne itt keresd a problémát.(Amúgy mit értesz "ventitáp" alatt?)

Ami nagy teljesítményt fogyaszt a gépedben, az a processzor és a VGA kártya.

Leírnád ide a tápegységed adatait? Gyártó neve, típus neve, névleges feszültség-áram értékei? Megjegyzem, ezt már Scorp is kérdezte.

Ha végképp nem bírsz a géppel és nem találod a problémát, akkor vidd el szakemberhez és vizsgáltasd be! Fórumban nagyon nehéz lenne végigkövetni, hogy mihez nyúltál hozzá és mit hogyan kapcsoltál. Így kitalálni is nehéz, hogy mi lehet a probléma.

kedd feb. 17, 2004 11:28

Hozzászólás 
Jó, kösz szépen, csak néha összeomlik a rendszer, azér gondoltam, hogy hátha nem bírja, de lehet, hogy csak kissé beleártottam magam, vagy az alaplappba, vagy a vinyóba, nem tudom, de akkor meg nem kéne működnie, nem? Pl a Maxtor vinyómra azt írta a Bios, hogy etrok012342 vagy valami ilyesmi, a 40-es seagate-ra meg STXXXXX""""""""(az XXXXX-ek számokat jelölnek :)), szal nem tom, de csak a primary master-en csinált mindegyik ilyeneket. kénytelen voltam barkácsolni, így van pár szigetelőszallagos kábel a gépben, lehet, hogy a ventillátort nem kellett volna rákötni az IDE cuccok tápkábelére, (meg véletlen összefogtam a 2 fekete vezetéket :P), sajna 4 venti nem megy 1 ventitápról, úgyhogy ezzel még kísérletezek, csak nem akarom elvágni a chipsethűtó kábelét, majd valamit kiókumlálok.

A 400W-ra viszatérve, amikor még 3 120-as volt benne működött rendesen, de lehet, hogy a fent leírtak miatt nem működik most rendesen, nem tudom.

Meg még a gépem pontos konfigurációja:
P4 2,4 Gh 533 FSB
1024 MB 333 DDR
2 db 120-as Maxtor
2 db 120-as Seagate
1 db 80-as Maxtor
1 db 40-es Seagate
Plextor Prenium CD-RW
Toshina SD5002 (asszem, valami ilyen) DVD-RW
Audigy 2
Msi TI4800
Floppy meghajtó
IDE kártya
Egy rakat USB-s cucc

há asszem ennyi

kedd feb. 17, 2004 9:51

Hozzászólás 
Jó, kösz szépen, csak néha összeomlik a rendszer, azér gondoltam, hogy hátha nem bírja, de lehet, hogy csak kissé beleártottam magam, vagy az alaplappba, vagy a vinyóba, nem tudom, de akkor meg nem kéne működnie, nem? Pl a Maxtor vinyómra azt írta a Bios, hogy etrok012342 vagy valami ilyesmi, a 40-es seagate-ra meg STXXXXX"""""""", szal nem tom, de csak a primary master-en csinált mindegyik ilyeneket. kénytelen voltam barkácsolni, így van pár szigetelőszallagos kábel a gépben, lehet, hogy a ventillátort nem kellett volna rákötni az IDE cuccok tápkábelére, (meg véletlen összefogtam a 2 fekete vezetéket :P), sajna 4 venti nem megy 1 ventitápról, úgyhogy ezzel még kísérletezek, csak nem akarom elvágni a chipsethűtó kábelét, majd valamit kiókumlálok.

A 400W-ra viszatérve, amikor még 3 120-as volt benne működött rendesen, de lehet, hogy a fent leírtak miatt nem működik most rendesen, nem tudom.

Meg még a gépem pontos konfigurációja:
P4 2,4 Gh 533 FSB
1024 MB 333 DDR
2 db 120-as Maxtor
2 db 120-as Seagate
1 db 80-as Maxtor
1 db 40-es Seagate
Plextor Prenium CD-RW
Toshina SD5002 (asszem, valami ilyen) DVD-RW
Audigy 2
Msi TI4800
Floppy meghajtó
IDE kártya
Egy rakat USB-s cucc

há asszem ennyi

kedd feb. 17, 2004 9:51
gyémánt tag

Hozzászólás 
Oohhh bakker...ha késő van már én is írok hülyeségeket, még jó, hogy mégegyszer átolvastam. Nem a Seek esetében van maximum teljesítmény felvétel, hanem Spin-up esetén. De üzem közben a Seek okozza a legnagyobb teljesítmény felvételt(12.5W). Az említett Winchester esetén Spin-up esetén 2.8A van megadva a 12V-on, ami 33.6W-ot jelent. A gyártók mostanában meghatároznak egy üzemi teljesítményt is, amit üzem közben vesz fel az egység. Ezt úgy határozták meg, hogy 40% Seek, 30% olvasás, 20% aktív és 10% írás esetén mennyit fogyaszt. Ez úgy 10-12W körüli érték szokott lenni. Az említett Winchesternél erre utalást nem találtam.

kedd feb. 17, 2004 2:57
gyémánt tag

Hozzászólás 
ehehe: Felejtsd el azt a linket!!!! Nem tudom itt elégszer hangsúlyozni, hogy az ott leírtak alapján csak a hülye választ tápegységet. Ott csúcsértékek vannak megadva, amiket az alkatrészek nagyon ritkán érnek el, egyszerre pedig SOHA! Egy winchester például csak ún. Seek esetében vesz fel maximum teljesítményt, ami például egy Barracuda(7200rpm) winchester esetén 12.5W. Ez általában bootolás elején történik meg, amikor például a videókártya karakteres üzemmódban fut és nincs is leterhelve.
Összefoglalva: Elég lesz neked a 400W-os tápegység!

kedd feb. 17, 2004 2:15
gyémánt tag

Hozzászólás 
ehehe:
Pontosan milyen tápról is van szó? Mert egy márkás táp szerintem simán el fogja bírni a fenti cuccokat. Egy gagyi táppal már lehetnek gondjaid.

kedd feb. 17, 2004 1:54

Hozzászólás 
hát asszem mégse elég, eddig 423 wattnál tartok és még 2 winchestert nem is tudtam hozzáadni mer max 4-et lehet jelölni, tehát asszem bé kék szereznem egy nagyobb tápot. Bundas75 kösz a linket

kedd feb. 17, 2004 1:27
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ez izgi, az én hozzászólásom Bundas75 hozzászólására született, de mégis korábbinak van beállítva. Itt szerintem hiba volt a mátrixban!

hétf. feb. 16, 2004 23:59

Hozzászólás 
Sziasztok!

Ezt pr=F3b=E1ld meg!

http://www.jscustompcs.com/power_supply/

=DCdv.: Bundas

-----Original Message-----
From: ehehe@freemail.hu [mailto:ehehe@freemail.hu]=20
Sent: Monday, February 16, 2004 7:37 PM
To: list@hardver.lx.hu
Subject: [hardver] 400 watt el=E9g-e?

-----------------------------------------------------------------
Elindult Magyarorsz=E1g Legnagyobb =C1ll=E1skeres=F5 Szolg=E1ltat=E1sa:
http://www.jobinfo.hu
-----------------------------------------------------------------
Csak azt szeretn=E9m megtudni, hogy egy 400 W-os t=E1p elb=EDr-e 4 db =
120-as,
1 db 80-as, meg 1 db 40-es viny=F3t, =E9s egy cd meg egy dvd =EDr=F3t?=20

--
=DCzenet a csoportnak: list@hardver.lx.hu
Feliratkoz=E1s: subscribe@hardver.lx.hu
Leiratkoz=E1s: unsubscribe@hardver.lx.hu

hétf. feb. 16, 2004 23:17
gyémánt tag

Hozzászólás 
A fenébe már azzal a lappal. Elbírja neki és kész!

hétf. feb. 16, 2004 23:14
gyémánt tag

Hozzászólás 
20-25W -ot szoktak vincsinként/CD-nként mondani, de a mostani vincsijeimre 500mA van írva mind az 5V-ra mind a 12V-ra az csak 8.5W.
Tehát igen!

hétf. feb. 16, 2004 21:24

Hozzászólás 
Csak azt szeretném megtudni, hogy egy 400 W-os táp elbír-e 4 db 120-as, 1 db 80-as, meg 1 db 40-es vinyót, és egy cd meg egy dvd írót?

hétf. feb. 16, 2004 19:28
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 70 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2