Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: pén. jan. 10, 2025 11:38

Hozzászólás a témához  [ 9 hozzászólás ] 
Windows telepítés és partició törlődése 
Szerző Üzenet
a fórum lelke

Hozzászólás 
Laci_L írta:
A közös particióval előbb-utóbb gond lesz. Valmelyik bármilyen okból megborul, és már kész a baj. A pertició mentés is érdekes lehet.

A legtisztább: minden op rendszer másik winchesteren van, nem másik partición. Manapság olyan olcsók, hogy ez nem lehet gond.

Telepítésnél pedig az összes többit ki kell venni (nem elég kikapcsolni). Dupla nyerség: a telepítő nem vacakol a másik vizsgálatával, nem ír bele, stb. A másikon pedig biztosan minden ép marad a telepítés ellenére.

Az igaz, hogy ha külön HDD-n van az op. rendszer, és kivehető, teljes a szeparálás.
De azért a külön partícióra telepítés általában bőven elegendő.
Illetve az is a kérdés, hogy mi a cél. Kinek a pap, kinek a neje...
Lehet cél a teljes szeparálás, de lehet külön jó, hogy a másik partíció fájljai is elérhetőek. Sokszor elég egyszer telepíteni egy programot, így egy helyen kell csak frissíteni, de ez bármelyik partícióról indítva elvégezhető. (Pl. Ad-aware, Spybot, SpywareBlaster ... stb.)
Hogy beleír a registrybe? Na bumm...
De az is hasznos lehet, ha egy boot menüből kiválasztott másik partícióról indítva lehet pl. vírusirtást végezni.
Néhány dolgot persze be kell tartani. Mondjuk kikapcsolni a rendszervisszaállítást a saját op. rendszert kivéve a többi partíción. Meg a Lomtár esete.
De nem írogat az ide-oda, másik partícióra, csak ha én is úgy akarom. A boot partíciót kivéve akkor sincs gond, ha egy partíció teljesen összeomlana. A többi ettől ugyanúgy megy, illetve mehet, ha én magam nem csináltam keresztbe telepítést.
A partíciómentés, visszatöltés is gond nélkül megy.
A boot partíció meg helyrehozható.

hétf. jan. 10, 2005 11:47
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Hozzászólás 
Teny, hogy 2 winchesterem + (nehany regi) van, igy ez kivitelezheto.

vas. jan. 09, 2005 21:58
Profil Privát üzenet küldése Honlap
a fórum lelke

Hozzászólás 
A közös particióval előbb-utóbb gond lesz. Valmelyik bármilyen okból megborul, és már kész a baj. A pertició mentés is érdekes lehet.

A legtisztább: minden op rendszer másik winchesteren van, nem másik partición. Manapság olyan olcsók, hogy ez nem lehet gond.

Telepítésnél pedig az összes többit ki kell venni (nem elég kikapcsolni). Dupla nyerség: a telepítő nem vacakol a másik vizsgálatával, nem ír bele, stb. A másikon pedig biztosan minden ép marad a telepítés ellenére.

Én így csinálnám, de azért lehet kockáztatni.

vas. jan. 09, 2005 19:03
arany tag

Hozzászólás 
Legegészségesebb külön partícióra tenni és simán működik.
Felrakható ugyanarra a partícióra is, csak telepítésnél figyelni kell, hogy ne használjon az xp-vel közös könyvtárakat...

üdv

pén. jan. 07, 2005 18:47
gyémánt tag

Hozzászólás 
Van fenn egy XP es el fel akarok melle tenni egy win98se-t.

Probalta valaki, hogy az xp boot rendszeret szetszedi-e, vagy siman folmegy melle?

Fat32 az osszes particio (kiveve a dvd irasos), az nem lehet gond.

pén. jan. 07, 2005 18:02
platina tag

Hozzászólás 
Lhama

Megoldás, mint fentebb.
Get Data Back for NTFS, vagy Ontrack EasyRecovery Professional, vagy
Recover4all Professional.
Esetleg mindhárommal. Amit az egyik nem tud, majd a másik visszahozza.
Egyébként nem csak az tanulság, amit írtál, hanem a húzást is kerüljük a telepítés idejére, ha lehet. Egy op rendszer nélküli gépen egyáltalán nem biztos, hogy amit a biosban még be tudsz állítani, az valóban fog működni rendszerrel is.

kedd dec. 28, 2004 21:59
ezüst tag

Hozzászólás 
van megoldas... vagy pq magicban az undelete particion vagy ha nem akkor a get data back for ntfs vagy az Active@ File Recovery progival vissza lehet szedni mindet...

kedd dec. 28, 2004 21:07
Profil Privát üzenet küldése YIM
arany tag

Hozzászólás 
Egy jó tipp: FOGALMAZZ RÖVIDEBBEN!

kedd dec. 28, 2004 18:30
vas-tag

Hozzászólás Windows telepítés és partició törlődése
Ügyes voltam... :) Többen gratuláltak.

Szereztem egy Intel alaplapot, amiben egy 1 GHz-es Celeron processzor van. Bios-ban feltornáztam 1,32 GHz-re. A régi gépből kiszedett HDD-t átraktam. 2 partició volt rajta. A Win 98 letelepített magának minden alaplapi drivert, az XP megakadt. Leszedtem, újra telepítettem, működött, csak hangja nem volt. A hangot (alaplapi) nem telepítette fel. Vettem egy 120 GB-os HDD-t, (NTFS) arra felmásoltam minden fontos adatot. Nem sokkal később mondták, hogy a Bios-ban van letiltva a hang. Beléptem, engedélyeztem, újra indítottam, nem ismerte meg. Úgy gondoltam, hogy egy újratelepítés megoldhatja a problémámat. Leszedtem az XP-t, elindítottam az újra telepítést, de a particiók választhatósága előtt arra hivatkozva, hogy a gép sérülését elkerülendő leállítja a telepítést. Lelkes Win 98 hívőként a 98 alól mindenféle állítgatás nélkül kitöröltem az összes XP indító file-t azzal az elképzeléssel, hogy így működni fog a 98. Végül kiderült, hogy amit elterveztem, és amit a gép akart, az két külön dolog. A gép megállt. Fogtam a 98 boot cd-jét, újra indítottam, formáztam az első particiót, újra indította a 98 a gépet, a scandisk után akarta a telepítő fájlokat felmásolni, de nem másolta, hanem vissza a promt jelet. Ezen felbuzdulva elővettem a Win 2K boot cd-jét, és elkezdtem a telepítést. A 2K is a gép védelme és a Bios ASPI összeférhetetlensége miatt leállította a telepítést. Ezután újra az XP-hez fordultam de nem engedett telepíteni. Ezután vettem újra a 98-at, elkezdtem a telepítést. Közölte velem, hogy talált NTFS fájlrendszert és meg akarja formázni. Én ezt nem akartam, mivel volt rajta számomra fontos adat. Visszatértem az XP-hez, el is indult a telepítés, betöltött a grafikai felület, rendje és módja szerint telepített. Eközben, hogy ne unatkozzak, kiírta 3-szor, hogy nem tudja olvasni az aktuális fájlt. Tovább léptettem, folytatta. Amikor már csak 9 perc volt hátra, a gép furcsán megmerevedett. Kb. fél óra múltán is 9 perc volt még hátra, ekkor újra indítottam. A telepítő elindult, de a gép védelmében leállt. Ekkor HDD-t cseréltem, a 120-ast lehúztam. Ezután vagy tízszer próbáltam telepíteni az XP-t, a memóriákat is váltogattam, hátha, de nem nyert. Mint egy isteni szikra, megvilágosodtam, mi lenne, ha a Bios default beállításait töltettem be. Láss csodát sikeresen települt az XP (Ezt a kisregényt is ezzel a telepítéssel írtam). Ezután visszaraktam a 120-as HDD-t. A Bios megismerte, a Windows nem. Betöltettem a telepítőt, és a partició választó kiírta, hogy nincs rajta partició. Átvittem egy barátomhoz, aki Partition Magic Pro. 7.0-ás programmal nézte meg. Nála sem volt rajta partició.

A kérdésem a szokásos: most mit csinálhatok? Van-e rá mód, hogy visszanyerjem az adatokat valamilyen módon?
Formázásra nem adtam utasítást a telepítőnek, formázni mindig csak a rendszerterületet formátzattam.

Aki tud, és akar, legyen szíves, segítsen, aki nem tud, és végig olvassa, legyen tanulság, hogy telepítésnél a raktározásnál használt HDD-t szedje ki a gépből.

Köszönettel: Lhama

ps: A megfilmesítési jogokért hozzám lehet fordulni... :D

vas. dec. 19, 2004 12:44
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 9 hozzászólás ]