Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: pén. jan. 10, 2025 8:28

Hozzászólás a témához  [ 42 hozzászólás ] 
Ledes kapcsolás IC-vel 
Szerző Üzenet
arany tag

Hozzászólás 
Megesküdni nem mernék rá, de nekem úgy rémlik, mintha a 6-7 láb között inkább a kitöltási tényezőt szoktam volna állítani, a frekvencia szabályozást meg a tápról a töltő kondira pótméterrel, sorba egy kis (1k-körüli) ellenállás.

csüt. máj. 17, 2007 18:28
Profil Privát üzenet küldése
ezüst tag

Hozzászólás 
5. lábon ott a 10nF. De közbe rájöttem (az egyik) hibára. A 7es láb nem volt bekötve. Bekötöttem, ám most teljesen folyamatosan világít...

csüt. máj. 17, 2007 17:16
arany tag

Hozzászólás 
5. láb 10n-val hidegítve ?

A poti a 6. 7. között szokott lenni inkább...

csüt. máj. 17, 2007 17:13
ezüst tag

Hozzászólás ledes strobi
Megépítettem, de csak felvillan egyszer amikor feszt kapcsolok rá. Hiába csavargatom a potit... Valami ötlet, hogy mi lehet a gond?

csüt. máj. 17, 2007 17:05
gyémánt tag

Hozzászólás 
A 150k helyére tegyél potit, de sorba vele hagyj egy ellenállást, pl. 10k-t.

szer. máj. 16, 2007 16:31
Profil Privát üzenet küldése Honlap
ezüst tag

Hozzászólás ledes strobi
Hello!
Egy kínai lámpát szeretnék átalakítani "ledes stroboszkóppá". 14Ledes, párhuzamosan kapcsolva. Szerintetek ez a kis kapcsolás megfelelő lesz hozzá? Vagy változtatnátok rajta valamit? Esetleg van valami más/jobb kapcsolás, ami már kipróbált és tuti működik? Melyik ellenállást kéne potival helyettesíteni, hogy változtathassam a villogás frekvenciáját, a 4,7k-sat? Előre is köszi a segítséget!
http://lada.tvn.hu/14led.jpg

szer. máj. 16, 2007 16:23
arany tag

Hozzászólás 
Laci6662!

Egy korábbi hozzászólásomba beillesztettem Kicsa stroboszkópjának rajzát, de ha nem lett volna nyilvánvaló, akkor itt van a link:

http://www.rainball.fw.hu/ledstrobi.jpg

Kicsa! Elvileg odaért a mail!

pén. feb. 04, 2005 22:25
arany tag

Hozzászólás 
Kedves Kicsa!
El tudnád nekem küldeni annak a stroboszkópnak a kapxsirajzát az elektrotechnika&vipmail.hu e-mail címre?
Segítségedet előre is köszönöm!

pén. feb. 04, 2005 20:17
arany tag

Hozzászólás 
Szia!

Mail ment, és most meg meghalt a freemail... Nem tudtam elküldeni a javítást (kimaradt egy ellenállás) Mit csináljak, éjszaka tervezek :-)

Amint tudom, elküldöm. (amit ide feltettem, azt kijavítottam)

pén. feb. 04, 2005 19:58
arany tag

Hozzászólás 
Na hogy áll? :)

pén. feb. 04, 2005 19:11
a fórum lelke

Hozzászólás 
Dógozunk rajta :)

Úgy néz ki a sztereó poti lesz, mert ez a legegyszerűbb. De még nem vett IC-t, azt is fel kell éleszteni...

csüt. feb. 03, 2005 22:16
arany tag

Hozzászólás 
Igen,már meg van építve.
rainball kolléga :) a beillesztett linkre felpakolta a 'gyári kapcsit
szal az itt a kezemben összerakva..és ahoz kéne a kivezérlésjelző...

csüt. feb. 03, 2005 16:32
arany tag

Hozzászólás 
Én is írtam neki (E-mail-ben) hogy jobb lenne fetet használni... De már megépítette, ezért igencsak a 2N marad benne...

csüt. feb. 03, 2005 16:12
a fórum lelke

Hozzászólás 
Annyi módosítást hozzátennék, én egy IRF540-et raknék az 555-ös 3-as lábára, és azzal hajtanám a LED-eket.

De valami már megépült vagy csak tervezitek? Előtte próbáljátok ki 1 LED-del, mert az látható élmény nem ua. mint villanócsővel!!!

csüt. feb. 03, 2005 15:21
arany tag

Hozzászólás 
Üdv!

Akkor én beillesztem. Ez az eredeti megoldás:

http://www.rainball.fw.hu/ledstrobi.jpg

Ezt elvileg méreteztem is:
http://www.rainball.fw.hu/strobifet.gif

Egyszerű 555-s astabil, szünet idő módosítható.

Kicsa! Képet url megadásával tudsz beilleszteni!

A hozzászólást 6 alkalommal szerkesztették, utoljára rainball szomb. feb. 05, 2005 19:52-kor.

csüt. feb. 03, 2005 15:06
arany tag

Hozzászólás 
ide h lehet berakni képet?van ott h img de semmi talózás ilyesmi..pls help:-)
Mert akkor berakom ide
[/img]

csüt. feb. 03, 2005 7:18
a fórum lelke

Hozzászólás 
Dobnátok egy rajzo nekem is? Hogy legalább normálisan hozzá tudjak szólni :)
thx

csüt. feb. 03, 2005 0:41
arany tag

Hozzászólás 
Kicsa!

Mail ment... Elvileg amit küldtem az jó (bár már elmúlt éjfél...)

csüt. feb. 03, 2005 0:25
arany tag

Hozzászólás 
Valaki kuldje mar el nekem is a rajzot :) Az emilem ami alul van, az jo.
Kosz

csüt. feb. 03, 2005 0:01
a fórum lelke

Hozzászólás 
Felvettelek msn-re, beszéljük meg.

Nem tudom a poti mire van kötve? Mit szabályzol vele? Azt értem hogy a sebességet, de hogy? Egy 555-ön vagy valami hasonlón lóg?

Ha gondolod rajzolok neked full strobi rajzot, amiben benne van ez a LED-es lókuki is :)

De LED-del nem lehet olyan intenzív villanást csinálni mint villanócsövel. Kipróbáltam.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Ros-Co. csüt. feb. 03, 2005 0:07-kor.

szer. feb. 02, 2005 23:13
arany tag

Hozzászólás 
Nos..hát ez egy 30 extra fényes ledből álló stroboszkóp(ugyebár mind1ik egyszerre villog:-) ),aminek 1 potis villogássebesség szabályzója van.Nos ez a 30 led a kis szobácskámban lesz szészórva(asztal alatt,plafonban ilyesmi:D:D:D) és vhol láttam szgépben ventiszabályzó potit,és az felett volt 3-4 ilyen ed..és naon megtetszett,mondom én is csinálok ilyet.......és ehez kéne....A ledek meg ahoz kellenének,h COOL-ul nézzen ki...:D:D szal gha a poti minimumon van,akkor 1 led világít ha maxon akkor meg mind a 10....közötte meg a potitól függően egyenesen arányosan oszlanának el a ledek.....és az egész azért lenne,mert jól nézne ki...:D:D
Ezt viszont nem nagyon vágom,h akkor hogyan tudnék én leszedni a potiról fesz.-t úgy h 1 pályás,és h 2 külön pályán legyen..szal h a kijelzőhöz lenne külön...esetleg nem tudnál megdobni 1 kapcsirajzzal? :-)
Remélem érthetően el tudtam magyarázni az én gondomat..:-)

szer. feb. 02, 2005 21:34
a fórum lelke

Hozzászólás 
Ennyire ne gányolj bele, a diódákon folyhat áram visszafelé, ez polaritásfüggő. Először mérj. A poti középső csúszkáján pl. ha itt egy változó egyenfesz. van akkor nyert ügyed van, mert a strobi vezérlése is fezsültséggel ment. Valószínűbb hogy a poti egy RC oszci része, így itt változó frekvenciájú jelet találsz. Ha nem akarod mechanikailag megbontani, akkor egy 555-tel tudsz ebből arányos egyenfeszt csinálni. Keresd meg a "fordulatszámmérő" topicot.

De jó lenne végre világosan érteni hogy mi is ez a cucc, meg mit szeretnél, pl. azt nem teljesen vágom hogy ez egy LED-es strobi? És mire yoo?
mihez kell a LED sáv-kijelzés?
Csak hogy értsük a problémát.

szer. feb. 02, 2005 20:34
arany tag

Hozzászólás 
Ros-Co Értem. Akkor a legjobb megoldás a sztereó potis. De ha bárhol a kapcsolásban tudsz kihozni egy a poti állásával arányos egyenfeszültséget, az is jó.

Az úgy nem jó,h a poti 2 kivezetéséra 1-1 diódát rakok,és akkor sztem amennyit fogyaszt,azt nyugodtan leveheti a strobiról,és így viszont a diódák miatt csak vesz,visszafele meg nem cseszi szét....
szted? :)

szer. feb. 02, 2005 20:14
arany tag

Hozzászólás 
Rianball
elküldtem mailben a képet a strbirólmert oldalra nem tudtam felrakni,ill nem próbálkoztam... :D :D :D

szer. feb. 02, 2005 20:11
arany tag

Hozzászólás 
Szia!

Szerintem legjobb lenne, ha belinkelnéd a stroboszkóp kapcsolási rajzát, mert ha azt látom, kiderül, hogy hogyan lehet megcsinálni. tudok esetleg küldeni egy megoldást is. De ez a találgatás így igazából kicsit szánalmasnak tűnik nekem... (bocsi) Amúgy biztos, hogy a kivezérlésjelző IC jobb, olcsóbb megoldás.

szer. feb. 02, 2005 18:01
arany tag

Hozzászólás 
És amúgy h jönnék ki olcsóbban?mert van ez a komparátor vagy mi,ez olcsóbb?vagy az 1 ic-s megoldás?mellesleg melyik a jobb? :) :) :)

kedd feb. 01, 2005 7:13
arany tag

Hozzászólás 
Hát nemtudom h mennyire befolyásolja a stroibit,ha ua a végre rákötöm z ic-t...namost lehet h nem lesz jó,akkor kell vennem 1 stereo potit...de sztem a másikaknál biztos műxik,mert ott 1 sima ledsor van,szalé kicsit gyengébben világítanak sztem.Amúgy ez az ic annyi feszültséget vesz el,amennyi a ledeknek kell?és amúgy itt a kivezetéseken hány volt jön?rá lehjet kötni sima 1xerű ledet anélkül h szétégne?

kedd feb. 01, 2005 6:55
a fórum lelke

Hozzászólás 
Értem. Akkor a legjobb megoldás a sztereó potis. De ha bárhol a kapcsolásban tudsz kihozni egy a poti állásával arányos egyenfeszültséget, az is jó. LM3914 tökéletes a célra, UAA180/A277D kerülendő (csúnyán váltanak a LED-ek) De lehet 3 db LM324-gyel is komparátorokból összerakni. De az alkatrész-temető :)

hétf. jan. 31, 2005 21:59
arany tag

Hozzászólás 
Ros-Co
azt szeretném h van 1egy 30 ledes strobium,ami fa**án műxik...namost van benne a poti,amivel a villanási sebességet lehet állítani...
nos annyit szeretnék,h ha a poti minimumon van,akkor csak 1 led világítson......ha kb középállásban van,akkor 5 db,ha pedig maxn van akkor pedig mind a 10 led.Tehát a poti állását szeretném tul képpen 1 ledsorral jelezni,és úgy gondoltam,h a poti főlé építem be a 10 ledet

hétf. jan. 31, 2005 19:56
a fórum lelke

Hozzászólás 
Teccik amit kitaláltál, szóval a strobi késleletetését ki is akarod jelezni egy LED sorral? Azaz valami gyújtásbeállító kütyü lesz. Szerintem a 10 LED pontossága nem elég ehhez. Egy ICM7107-es 3,5 digites kijelző ic pontosabban elvégezné a feladatot. De még olcsóbb, ha veszel egy 1000Ft-os multimétert, és onnan olvasod le a cuccot. Ennél pontosabb esetleg egy uC -s megoldás lehetne

hétf. jan. 31, 2005 18:03
gyémánt tag

Hozzászólás 
lomexben 368Ft.

hétf. jan. 31, 2005 17:16
arany tag

Hozzászólás 
Igen, ez erősítőre jó, meg neked ide is.

Pontosa ez az IC kell neked. 568HUF nem sok, én miskolcon drágábban láttam. ~800HUF

hétf. jan. 31, 2005 17:05
arany tag

Hozzászólás 
Amúgy ez a kapcsolás jó erősítő végfokra is?tehát csak simán rákötöm,mintha 1 hangfal lenne,és akkor rendesen zenétre villognak?
Amúgy nbeten találtam:LM3915N LED-meghajtó .Ez kell nekem?Nomeg sok érte az 568 Ft? :-)

hétf. jan. 31, 2005 15:26
arany tag

Hozzászólás 
Nem azt akarjátok kijelezni hogy mennyi a villanási tempo?
mert akkor egy fordulatszám mérö kapcsrajzot kell lekopintani
kocsibol,motorbol.
Réges régen simsonra volt nekem egy,de már nemtudom hol a rajz.
a ledek uaa180al voltak meghajtva.
Ha igy csinálod meg akkor a villanási impulzust kell figyelni,mint a
fordulatszém mérö a gyujtást figyeli,és akkor ugyan ugy ledmeghajtot
megküldeni sima DC vel :)

vas. jan. 30, 2005 23:11
platina tag

Hozzászólás 
Hali!
99%, hogy nem lesz elég az 1 pályás poti. A bekötés valahogy így nézne ki: 1. 'pálya': a strobi vezérlése (ahogy most is van); 2. 'pálya': alsó kivezetés "-"-on, középső az R1-es ellenállásra, felső kivezetés a "+"-ra.
Lehet, hogy az R1-R2 osztót be kell majd állítani, de ez nem vészes...
A "disp. mode" kapcsolónak annyi a szerepe, hogy bekapcsolt állapotban 12V-ot ad az IC 9-es lábára (így kiválasztva a "bar" kijelzést). Ahogy írtad is, egy mezei 1 áramkörös kapcsoló.
IC-t Fehérváron talán a Botos Zolinál (Jancsár út, vagy Sziget utca?)kapsz, ha nincs neki, megrendeli :) .

Sok sikert!

Üdv.:Kaninjo

U.i.:Gergo04 megelőzött :) :P .

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Kaninjo vas. jan. 30, 2005 23:11-kor.

vas. jan. 30, 2005 23:09
arany tag

Hozzászólás 
Na, ez kell neked. BAR üzemben használd. Ne nézd azt, hogy 0.4W, meg ilyenek. A bemenetet kell használnod, úgy, hogy feszt adsz rá a potival.

www.tar.hu/gergo04/k.bmp

Bocsi, kicsit nagy lett a mérete a képnek.

Tehát sztereó poti kell.
Lehet, hogy jó lenne hozzá a sima is(kicsi az esély), de nem ismerem a strobid rajzát.

Gergő

vas. jan. 30, 2005 23:01
arany tag

Hozzászólás 
Nemvágom... :D :D :D :D
Nekem az a lényeg,h van egy 30 ledes strobi,amin a potival a villanási sebességet lehet állítani.Namost ehez kéne fabrikálni ezt a kijelzőt,amivel gyakorlatilag a poti állását lehetne látni a ledek személyében..Tisztázzuk,nekem akkor ez kell?:) Tehát akkor a 0.4 Wattos led akkor gyulladna ki ha az erősítő végfokán 0.4 Watt jönne ki?
Namost akkor oda az input from power amplifierhez kell kötni a potit,mint ahogy írtam?
Ez a kapcsoló 1 sima 1áramkörös egyszerű kis kapcsolónak néz ki.Jól látiom h bar állásban a ledek lábait zárja az ic 9es lábával, dot állásban pedig szakítja?Mert ha jól nézem,akkor a dot kivezetés nincs kötve sehova sem....
Amúgy egy ilyen IC-t mennyiért lehet kapni? És főleg hol?Székesfehérvári vagyok......

vas. jan. 30, 2005 22:03
arany tag

Hozzászólás 
Kicsa írta:
Fent van ugyebár 10 db led,és mindegyik mellett növekvő sorrendben egy Watt érték.Ez itt mit takar?

Ha jobban megnézed a kapcsolást, láthatod a bal alsó sarokban a bemenetnél: INPUT FROM POWER AMPLIFIER, ami ugyebár azt jelenti: bemenet a végerősítő felől.
Vagyis a LED-ek feletti wattértékek az erősítő kivezérlését jelölik wattban.

Kicsa írta:
A kapcsolónak annyi a szerepe,ha nem kötöm be akkor folyamatosan megy?

Ha a kapcsoló DOT üzemmódban van, akkor csak egy LED fog világítani (a bemeneti feszültség értékét kijelző). Ha BAR üzemmódban, akkor több LED (a bemeneti feszültség és az alatti értékeket kijelzők).
Tehát (+: nem világít, *: világít):
DOT: ++++*+++++
BAR: *****+++++

vas. jan. 30, 2005 21:39
arany tag

Hozzászólás 
Még az lenne a kérdésem,h hogyan lehetne megcsinálni azt h 1 páylás potival lehessen megcsinálni?mert az a gáz h a potikat már megvettem.Ja és az van még,h ugye akkor ez lenne 1 strobira..meg ezt még mha működik,akkor meg kéne csinálnom 2 db világító áramkörre is.Azok 'csak simán sorba vannak kötve úgy h 4 led sorba van kötve és 3 ilyen sor van párhuzamosan....és így van 12 voltra rakva..és még ehez is megkéne így,csak az a gáz mondom,h a potik már megvannak.Szal semmiképpen nem lehet megcsinálni 1 pályás potival?

vas. jan. 30, 2005 18:49
arany tag

Hozzászólás 
Szia Gergő
Igen ,azt szeretném h ha a poti minimumon van,akkor világít mondjuk 1 led.ha tekerek rajta 1 kicsit,akkor 2..stb...
Úgyhogy sztem 1re gondolunk...:-)namost megnéztem ezt az utolsót,nekem is ez a legszimpatikusabb.De lenne 1-2 kérdésem:Fent van ugyebár 10 db led,és mindegyik mellett növekvő sorrendben egy Watt érték.Ez itt mit takar?
A kapcsolónak annyi a szerepe,ha nem kötöm be akkor folyamatosan megy?
És van az Input from power amplifier plusz és minusz.Namost ide a 3 lábú potit úgy kötöm be,h 2 lábát( középső láb,meg egyik szélsőt összekötni),és akkor a +hoz meg a -hoz? Vagy ide egyáltalán a potit kell kötni? :-)

vas. jan. 30, 2005 17:10
arany tag

Hozzászólás 
Szia.
Gondolom, te azt szeretnéd, hogy ha a sebességszabályzó poti maxon van, akkor azt jelezze neked pl.6leddel, ha minimumon, akkor 1leddel.
Tehát akkor csak 1 poti kell neked. De akkor nem jó az '1 pályás', sztereo kell, ami 2 pályás. Az egyikkel vezérled a strobit, amásikkal pedig a 'kivezérlésjelzőt', ami végülis egy egyszerű ledes feszültségmérő.

http://www.aaroncake.net/circuits/vumeter.htm
A potival feszosztót készítesz és adod a bemenetére.

http://users.otenet.gr/~athsam/vu_meter_1.htm
Ez egyszerű tranyós, a q1 utáni részt kell megépíteni.

http://users.otenet.gr/~athsam/vu_meter_4.htm
Szerintem ez a legegyszerűbb.

Gergő

vas. jan. 30, 2005 16:15
arany tag

Hozzászólás Ledes kapcsolás IC-vel
Szevasztok.Én itt új vok,ezért ha vmit rosszul csinálok elnézést.
Az lenne a gondom,h építettem egy 30 ledes stroboszkópot egyszerű 1 IC-s kapcsolás,amiben van 1 potméter(1 pályás) amivel a villanási sebességet lehet szabályozni.Namost én ezt be szeretném építeni 1 dobozba,de szeretnék hozzá egy olyan 'szerkezetet' h ha a potméter mondjuk minimumon van,akkor csak 1 led világítson,ha kb középen akkor 3 ha pedig maxon van akkor 6 db led egyszerre.Namost én azt hallottam erről h vmiféle kivezérlésjelzőnek hívják..De gőzöm nincs h mi ez,meg hogy kel megépíteni...stb.Tehát aki vmennyire is tudna nekem segíteni,megkérném h segítsen.Akár itt a fórumban,akár msn messengerben,vagy akár emilben.(msn és mail cím:lecsosjoghurt@freemail.hu)
Előre is köszi mindenkinek.......
Bye

vas. jan. 30, 2005 15:33
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 42 hozzászólás ]