|
Szerző |
Üzenet |
Macika
Moderátor
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 20:30 Hozzászólások: 14954 Tartózkodási hely: Itt ülök, Veled szemben.
|
vizesember írta: Macika írta: És amiért IGAZÁN NEM fenyegeti ilyesmi a mostani mobiltulajokat, hogy alig van, aki 1-1,5 évnél hosszabb ideig használ egy-egy mobilt. Egyrészt mert magát a mobilt is ennyi időre gyártják (magyarul elkopik/elhasználódik) másrészt olyan hibái jönnek elő, amik megjavíttatása a készülék értékéhez képest ésszerűtlen összegekbe kerül. Én még most is nyúzom a 1610-est, vagy 1611-es? Nem is tudom. Néha megbeszéléseken előrántom. Majd egy hetet elvan egy töltéssel. Néznek is Rád, mint a marslakóra..
|
kedd jún. 07, 2005 9:02 |
|
|
vizesember
ezüst tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 38 Tartózkodási hely: Bp+20 KM
|
És amiért IGAZÁN NEM fenyegeti ilyesmi a mostani mobiltulajokat, hogy alig van, aki 1-1,5 évnél hosszabb ideig használ egy-egy mobilt. Egyrészt mert magát a mobilt is ennyi időre gyártják (magyarul elkopik/elhasználódik) másrészt olyan hibái jönnek elő, amik megjavíttatása a készülék értékéhez képest ésszerűtlen összegekbe kerül.[/quote]
Én még most is nyúzom a 1610-est, vagy 1611-es? Nem is tudom.
Néha megbeszéléseken előrántom. Majd egy hetet elvan egy töltéssel.
|
kedd jún. 07, 2005 8:33 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 10150 Tartózkodási hely: Miskolc City
|
Az ACP-12 elvileg útitöltő nem? Ha jól emlékszem, többfeszültségű és nincs benne tekercs sem.
Egyébként nekem az ACP-7 3 óra alatt rakja tele a 3100-át, a 3310-est (1500-as Li-poly akkuval) 5 óra alatt (gyárival 4 óra volt, de azt elhagytam - vonaton kiesett a zsebemből ), a 3410-est 4 óra alatt, a 3510-est 3 óra 45 perc alatt.
Egyébként itthon én is az ACP-7 töltőt használnám, ha olyan gépem lenne (és hamarosan valószínűleg lesz is), amihez ACP-12-t adnak, viszont ha elmegyek valahová több napra, biztosan csak az ACP-12-t vinném magammal.
Üdv!
|
vas. jún. 05, 2005 18:24 |
|
|
Macika
Moderátor
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 20:30 Hozzászólások: 14954 Tartózkodási hely: Itt ülök, Veled szemben.
|
Trabi TM írta: HOOLIGANS írta: Ha már itt tartunk az autós töltő az is olyan, mint az ACP 12 tehát gyorstöltő igaz? Nem mind, de általában gyorstöltők... Így van!
|
vas. jún. 05, 2005 16:40 |
|
|
Trabi TM
a fórum lelke
Csatlakozott: szomb. márc. 27, 2004 13:41 Hozzászólások: 5647 Tartózkodási hely: A gép előtt.
|
HOOLIGANS írta: Ha már itt tartunk az autós töltő az is olyan, mint az ACP 12 tehát gyorstöltő igaz?
Nem mind, de általában gyorstöltők...
|
vas. jún. 05, 2005 16:02 |
|
|
HOOLIGANS
ezüst tag
|
Akkor yol emlékeztem! Sőt ha jól emlékszem akkor anno is pont Te írtad ezt az alacsony árammal való töltést!
Na mindenesetre örülök, hogy nem mondtam hülyeséget!
Ha már itt tartunk az autós töltő az is olyan, mint az ACP 12 tehát gyorstöltő igaz?
|
vas. jún. 05, 2005 15:26 |
|
|
Macika
Moderátor
|
NEM!
Az ACP7E lényegesen kisebb (jóval kevesebb, mint a fele) töltőáramot ad a telónak, ezáltal lényegesen lassabban tölti fel az akksit. És minél lassabban (kisebb árammal) töltődik fel egy akksi, annál nagyobb lesz az élettartama. Nem véletlen, hogy a fél-egyórás töltési idejű HiMN ceruzaakksik élettartama max. 150-200 töltési/kisülési ciklus, valójában talán még kevesebb.
Szóval valóigaz, hogy a töltőritmust a telefon szabályozza, de a töltőáramot meg a töltő határozza meg.
Én is minden Nokiámhoz a kis kockát használom tölteni. Igaz, hogy 1,5 óra helyett 5-6 óra a töltési idő, de tudom, hogy ezzel jót teszek az akksinak.
No meg nem ráérünk?
Az is tanulságos, hogy a SE töltője (CST-13) 450 mA áramot ad le.
A Nokia ACP12 pedig 800 mA-t.
A 'kis kocka' ACP7e a maga 355 mA-ével pont ideális.
|
vas. jún. 05, 2005 13:33 |
|
|
Vendég
|
Ha jól tudom a töltést szabályzó elektronika a telefonokban van nem a töltőkben, így gyakorlatilag mindegy hogy melyik típusú töltőt használod, mert a telefon akkor is ugyanúgy fog tölteni.
|
vas. jún. 05, 2005 9:08 |
|
|
HOOLIGANS
ezüst tag
|
Li-Ion szakértők:
Sokmindent tanultam itt ezen a fórúmon a hard userektől. Ezt igyekeztem is továbbadni másoknak. Az innen vett infokat többen megköszönték már nekem.
Viszont tegnap 1 ismerős a következő kérdést tette föl: Adott 1 6230 és a kérdése az volt, hogy valóban hosszabb élettartamú lesz az akksija ha nam a mellékelt gyorstöltővel használja hanme a régi 3310-hez kapott ACP-7E-vel.
Én azt mondtam, hogy szvsz minimális a különbség a 2 töltő között.
Hülyeséget mondtam volna? (nekem úgy rémlik, hogy itt olvastam ezt pár évvel ezelött)
Köszi előre is!
|
vas. jún. 05, 2005 8:49 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 10150 Tartózkodási hely: Miskolc City
|
Köszönöm a fejtegetést
Félig OFF-ként folytatnám: a Clevo már minden "nagyobb" gyártónak (azért az idézőjel, mert a Clevo a világ legnagyobb notigyártója )szálított be, vagy szállít ma is notebook-alapot, ez érdekes helyzeteket szülhet a viták során Én is ezt tudom egyébként megfizetni. Ezt nem kell bevállalni különben, mert nem egy kategória a Gericommal. A Clevo kifejezetten minőségi, de olcsó notebookokat gyárt, a legjobb ár/teljesítmény/minőség aránnyal.
Most már félig ON-ként:
A notebookokban ugye Li-ion akksi van, jellemzően jópár cellából állnak. (Egyébként ma gyakorlatilag majd' minden notebookban vagy LG, vagy Pana cellák vannak). Namost, ezek a cellák valószínűleg sorba vannak kötve, ha már a táp is 19V-ot nyom a notebooknak. Ez azt jelentené, hogy - nagy cellákról van szó - egy 4000mAh-s akkumulátor 8 cellával ~25V feszültséggel akár 100W-ot is képes leadni egy órán át? Közben olyanokat olvasni, hogy a mobil procik is azért odarakják a 25W-ot, és akkor még hol van a többi alkatrész? Ahhoz, hogy 4 órát menjen egy noti, ehhez csak 25W-ot kéne fogyasztania akksiról. Lehet ez?
Másik, hogy ha fogok 10db. 1500mAh-s kis mobiltelefon akkut, és sorba kötöm őket (lehet egyáltalán?), akkor kapok egy 36V-os, 1,5A-s akksit, ami képes 54W-ot leadni ~1 órán át?? Csak a méretek miatt kérdem, mert nekem furcsa, hogy ekkora méretbe ennyi nafta fér...
Miért nincs amúgy a drága notebookokban sem Li-pol akksi?
Üdv!
|
csüt. márc. 03, 2005 19:40 |
|
|
Macika
Moderátor
|
McLaca írta: OFF Hmm... Ha Macikának is Clevoja van, akkor csak nem dönthettem rosszul... Hamarosan ugyanis én is egy Clevoba szeretnék fektetni, és bár sokat tudok róla, de igazán hosszútávú tapasztalatokat még nem olvastam. Remélem az enyémből könnyen ki lehet majd szedni az akksit, de majd rákérdezek, és a garanciamatricáról is. Egy egész topicja van egy másik fórumon ennek a márkának. ON
Üdv!
Mingyá befejezem az OFF-ot, elnézést érte.
Szóval nem meggyőződésből van Clevo-m, hanem ezt tudtam megfizetni. Többre nem volt pénzem. Valós 1,7-es P4-gyel megy, megvétele óta kifogástalanul. Kék képernyőt még nem láttam rajta, pedig igencsak szoktam használni. Mondjuk ez az XP érdeme is, amiről napi 16-18 órai használat mellett sincs rossz véleményem.
De visszatérve a Clevo-ra. Ahogyan egyenes háttal bevállalom azt is, hogy a TESCO-ban vásárolok, úgy bevállalom ezt is.
Ugyanakkor több nagyobb márkának képviselőit is hozták már hozzám, hogy segítsek életet lehelni beléjük. Ebből arra következtetek, hogy nem csak olcsó, de jó minőségű alternatíva a Clevo.
ON
|
csüt. márc. 03, 2005 1:12 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
|
OFF
Hmm... Ha Macikának is Clevoja van, akkor csak nem dönthettem rosszul...
Hamarosan ugyanis én is egy Clevoba szeretnék fektetni, és bár sokat tudok róla, de igazán hosszútávú tapasztalatokat még nem olvastam. Remélem az enyémből könnyen ki lehet majd szedni az akksit, de majd rákérdezek, és a garanciamatricáról is. Egy egész topicja van egy másik fórumon ennek a márkának.
ON
Üdv!
|
szer. márc. 02, 2005 21:28 |
|
|
Macika
Moderátor
|
skynet írta: kisember írta: A leírás szerint a laptopoknál is érdemes kiszedni az aksit, ha hálózatról megy (amit néhány gyártó nem enged/javasol), mert így megóvjuk a folyamatos használat során keletkező hőtől. igen, ezt kellene csinálni... a cégnél a 12 laptopból kb 2-nek (az újaknak) jó az akksija, a többi már tönkrement, mivel egész nap töltőn van (már amikor bent van a juzer)... a clevo laptopokon viszont pofátlan módon le van ragasztva a garanciamatricával az akksi is, tehát ha ki szeretném venni, oda a garancia...
Nekem is Clevo-m van, szerencsére nálam nicns leragasztva. Most lesz 3 éves a nyáron a kicsike, eddig talán ha összesen 5 napot volt benne az akksija. Igaz, így kicsit borulékonyabb, amikor kinyitom, de belefér.
|
szer. márc. 02, 2005 18:00 |
|
|
kisember
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 674 Tartózkodási hely: idegösszeomlás széle
|
toky11 írta: A li-ionnál az elekronika ugy is letilt ha feltoltodott,és itt nincs csepptöltés! Ha nem hiszed akkor mérjél rá! A másik mindenkinek igaza van abban hogy tilos lemeriteni mert az elekronika nem engedi tölteni. ha mélyállapotba kerül az akku akkor veszélyes hulladék vagy nehezen lehet ujbol életet lehelni és persze teljesítménycsökkenéssel jár ez az akcio. És feltöltve kell tárolni!!!!! 2 havonta rátölteni! És ennek az akku tipusnak nem számit a rátoltés.csak lemegy az 1000 ciklosbol 1.
csepptöltés? :
Én egy Java programmal néztem az akku töltöttséget Sharp GX20-on (persze ez nem azonos a méréssel, de megbízhatónak tűnt) úgy, hogy este raktam töltőre, a töltésjelző kb. egy órán keresztül világított, reggel amikor levettem a progi 100%-ot mutatott.
tárolás:
Egy külföldi fórumon találtam régebben egy linket egy tudományosnak tűnő angol nyelvű leírásra, ahol azt javasolták, hogy az aksit kb. félig töltve érdemes tárolni, rátöltés nem szükséges. Ami fontos, hogy óvjuk a szélsőséges hőmérséklettől, mert ez csökkenti leginkább az élettartamát. A leírás szerint a laptopoknál is érdemes kiszedni az aksit, ha hálózatról megy (amit néhány gyártó nem enged/javasol), mert így megóvjuk a folyamatos használat során keletkező hőtől.
|
szer. márc. 02, 2005 11:27 |
|
|
T68m
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 12729 Tartózkodási hely: FLF
|
kisember írta: McLaca írta: Ha nem olvasod a választ, minek kérdezel Most értettem meg, hogy mit jelent az informatikában a write only üzemmód.
|
szer. márc. 02, 2005 10:32 |
|
|
kisember
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 674 Tartózkodási hely: idegösszeomlás széle
|
McLaca írta: Ha nem olvasod a választ, minek kérdezel
Most értettem meg, hogy mit jelent az informatikában a write only üzemmód.
|
szer. márc. 02, 2005 7:05 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
|
Ha nem olvasod a választ, minek kérdezel
Üdv!
|
kedd márc. 01, 2005 19:09 |
|
|
toti32
arany tag
|
Macika írta: toti32 írta: Bocsi, csak nem olvastam végig a topicot! Vettem hétfőn egy F500i-t, és az eladó azt mondta, hogy Li-Ion aksi van benne, és 3-szor 15órára rakjam fel töltőre, formázás céljából. Namármost már eleve nem hittem hogy li-ion, mivel a mai telók mind li-poly-k (asszem), és ez is az megnéztem. Legalábbis az akura az van írva, hogy Li-poly. Ezért kérdeztem, hogy akkor ezt most kell formázni, vagy nem? Azért sem fogsz kiborítani!!!!!!!! 1. Li-Ion és Li-polymer annyiban különbözik, hogy az egyik fémházban, a másik műanyagházban van. Leegyszerűsítve ennyi a különbség, tehát a súlya kisebb. EGYÉBKÉNT TÖKUGYANAZ!!! A kezelése meg pláne! 2. A mai telók egyáltalán nem Li-Poly-k általában, mert pl. a Nokiánál az első és utolsó Li-Poly-s modell a 6310i volt. Azóta az ÖSSZES modell Li-ion akksival készül. Szerintem formázd meg, tedd be a meghajtóba, ereszd rá a format parancsot. Vagy csak olvasd végig a topicot... Azért az eszem megáll. Leírod, hogy nem olvastad végig a topicot. Elnézést is kérsz. Ezek után nem az jön, hogy elolvasod. Ááá, nem. MEGKÉRDEZED! Mert lesz olyan marha, aki leírja 3 naponta...
Jóvan Macika, me én nem vagyok ilyen aksibuzi mint egyesek, éppen ezért nem is olvasom el, me nemérdekel. Csak a konkrét esetem érdekelt! Me önző vagyok , de legalább nem olyan h*lye mint egyesek, akik minden sz*ré új topicot nyitnak! (itt nem rád gondolok, hanem azokra akik miatt állandóan pucolnod kell a fórumot)
|
kedd márc. 01, 2005 15:05 |
|
|
Macika
Moderátor
|
T68m írta: Nem! Pont fordítva! Ezek az aksik üresben is 3V-ot adnak le és terhelés hatására sem esik (számottevően) a feszültségűk. Míg az olcsóbbak nem bírják a terhelést. és ez teljesen összhangban van: "...forgalmaz 3 V-os Lithium foto-akkumulátort. Ezt használom a digitgépemhez, mert az AA akksik feszültsége néha még frissen feltöltve sem volt elegendő neki. "-el.
Ma tüzetesebben szemrevételeztem az akksikat, és mintha(!) két cellából állna a műszer, legalábbis az egyik felén határozottan látni vélem a két, henger alakú cellát.
De jó lenne, ha valaki tudna erre magyarázatot adni.
|
kedd márc. 01, 2005 0:25 |
|
|
T68m
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 12729 Tartózkodási hely: FLF
|
Macika írta: Szerintem ennek fussál neki még egyszer!
Avagy úgy gondolod, hogy üresben lead 3V-ot, ahogy terhelést kap, akkor meg 3,6 V-ot? Ugye ezt Te sem gondolod komolyan??!?
Nem! Pont fordítva! Ezek az aksik üresben is 3V-ot adnak le és terhelés hatására sem esik (számottevően) a feszültségűk. Míg az olcsóbbak nem bírják a terhelést.
és ez teljesen összhangban van: "...forgalmaz 3 V-os Lithium foto-akkumulátort. Ezt használom a digitgépemhez, mert az AA akksik feszültsége néha még frissen feltöltve sem volt elegendõ neki. "-el.
|
hétf. feb. 28, 2005 22:43 |
|
|
Macika
Moderátor
|
McLaca írta: Macika írta: [...] Ja és nem Kínában! A Delkin Devices egy amerikai cég. Ez még nem feltétlenül jelent jót... Üdv!
Ami gagyi, az Amerikában is kínai.
Saját gyártmányú termékeik viszont verik az átkosbeli szovjet készülékek minőségét, tartósságát, használhatóságát. Csak k. drágán.
|
hétf. feb. 28, 2005 22:39 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
|
Macika írta: [...] Ja és nem Kínában! A Delkin Devices egy amerikai cég. Ez még nem feltétlenül jelent jót...
Üdv!
|
hétf. feb. 28, 2005 22:34 |
|
|
Macika
Moderátor
|
T68m írta: Macika írta: Biztosíthatlak McLaca, hogy mindenben így gondolom én is, ahogyan leírtad.
Ám van valami úri huncutság a dologban, a Delkin nevű cég (és biztosan mások is) forgalmaz 3 V-os Lithium foto-akkumulátort. Ezt használom a digitgépemhez, mert az AA akksik feszültsége néha még frissen feltöltve sem volt elegendő neki. Azóta gondolkozom, hogy a bánatosban odják meg, mert rámérve bizony precízen 3 V, és bizony Li-ion!
Egyszerű: terhelés alatt mérd, ne az üresjárási kapcsolfeszültséget! (és azt is csővoltmérővel! )))
Szerintem ennek fussál neki még egyszer!
Avagy úgy gondolod, hogy üresben lead 3V-ot, ahogy terhelést kap, akkor meg 3,6 V-ot? Ugye ezt Te sem gondolod komolyan??!?
Ezek az akksik nem olyanok, mint a szabályozatlan 200 Ft-os kínai tápegységek, hogy azért adnak le 18 V-ot, hogy terheléssel meglegyen a 6 V!!!
Azért ennél kicsit komolyabb cuccokról van szó, többszázezres/milliós fényképezőgépekhez lett kifejlesztve a technika.
Ja és nem Kínában! A Delkin Devices egy amerikai cég.
|
hétf. feb. 28, 2005 12:33 |
|
|
T68m
a fórum lelke
|
Macika írta: Biztosíthatlak McLaca, hogy mindenben így gondolom én is, ahogyan leírtad.
Ám van valami úri huncutság a dologban, a Delkin nevû cég (és biztosan mások is) forgalmaz 3 V-os Lithium foto-akkumulátort. Ezt használom a digitgépemhez, mert az AA akksik feszültsége néha még frissen feltöltve sem volt elegendõ neki. Azóta gondolkozom, hogy a bánatosban odják meg, mert rámérve bizony precízen 3 V, és bizony Li-ion!
Egyszerű: terhelés alatt mérd, ne az üresjárási kapcsolfeszültséget!
(és azt is csővoltmérővel! )))
|
hétf. feb. 28, 2005 3:41 |
|
|
Macika
Moderátor
|
McLaca írta: optcorp.com írta: Rechargeable version of the popular CR-V3 battery, bundled with a charger. Fits most cameras that take 2 AA batteries side by side. Egyértelmű. A bibi csak az, hogy az én gépemben a két elem helye teljesen szeparált Üdv!
Igen, vannak cégek, amik SZÁNDÉKOSAN nem teszik lehetővé, hogy használjanak a készülékekkel CR-V3-ast.
Egyébként az elemváltozat irgalmatlan drága, olyan 7-8e Ft lehet egy garnitúra (az enyém 6 V-tal megy), de szinte elpusztíthatatlan, >1.000 képet lehet vele megcsinálni állítólag.
Az akksiváltozat töltővel 13-14e körül van/db, több helyen is lehet Pesten kapni. Közel nem megy el annyit a Sigma, mint elemmel, de kit érdekel, ha 250-300 kép után 2,5 óra alatt fel lehet tölteni?
|
hétf. feb. 28, 2005 0:51 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
|
optcorp.com írta: Rechargeable version of the popular CR-V3 battery, bundled with a charger. Fits most cameras that take 2 AA batteries side by side.
Egyértelmű.
A bibi csak az, hogy az én gépemben a két elem helye teljesen szeparált
Üdv!
|
vas. feb. 27, 2005 15:26 |
|
|
toky11
arany tag
Csatlakozott: vas. okt. 03, 2004 19:58 Hozzászólások: 271 Tartózkodási hely: kakao mellett
|
Macika írta: Idézet: Ez elem es nem akku. Gyerekek, nem vagyok hülye, olvassátok már el rajta!Oda van írva szépen: Digital Camera Rechergeable Battery! Itt van a töltővel együtt! Forrás
sorry nem nagyitottam ki!
Tovább csűrve a dolgot, lehet hogy az elemek 3., az akkuk 3,6 V-osak. Ugyanúgy, mint a ceruzaelemek, akkuk, ott is az elemek 1,5, az akkuk 1,2 V-osak. Csak a Lithiumnál az akkuké lenne megeasabb.
nicd itt a tarsabol nem csinalnak elemet.
Mert olyan draga lenne hogy senki sem venne meg. az alkali elemeknek 1,5v a feszultsege mert teljesen mas elekroda van bent mint nicd es tarsaiba.
|
vas. feb. 27, 2005 15:16 |
|
|
arnyekxxx
gyémánt tag
|
a francba, a hlye Hp-be nem lehet belenyomni ezt pedig nagyon megtetszett:)
|
vas. feb. 27, 2005 15:14 |
|
|
arnyekxxx
gyémánt tag
|
wow macika ezt a csodát be lehet tenni sima 2 ceruzaaksi helyére? Hol lehet ezt levadászni és mennyiért?
|
vas. feb. 27, 2005 14:54 |
|
|
Macika
Moderátor
|
Idézet: Ez elem es nem akku.
Gyerekek, nem vagyok hülye, olvassátok már el rajta!
Oda van írva szépen:
Digital Camera Rechergeable Battery!
Itt van a töltővel együtt!
Forrás
|
vas. feb. 27, 2005 14:42 |
|
|
Vendég
|
toky11 írta: Macika írta: Biztosíthatlak McLaca, hogy mindenben így gondolom én is, ahogyan leírtad. Ám van valami úri huncutság a dologban, a Delkin nevű cég (és biztosan mások is) forgalmaz 3 V-os Lithium foto-akkumulátort. Ezt használom a digitgépemhez, mert az AA akksik feszültsége néha még frissen feltöltve sem volt elegendő neki. Azóta gondolkozom, hogy a bánatosban odják meg, mert rámérve bizony precízen 3 V, és bizony Li-ion! En is keresgettem es talaltam 3voltos li-ion elemet amit a plc-nek biztositja az alappogit. Viszont ebben az elemben van egy kicsi elekronika. valoszinuleg ez allitja be a 3voltos feszt. Ez elem es nem akku. De van ennek egy ellenpeldaja.: aposom hallokeszulekeben gomb li-ion elem van ami 3v alapban! Akkor mennyi a li-ion kapocsfeszultsége?
Tovább csűrve a dolgot, lehet hogy az elemek 3., az akkuk 3,6 V-osak. Ugyanúgy, mint a ceruzaelemek, akkuk, ott is az elemek 1,5, az akkuk 1,2 V-osak. Csak a Lithiumnál az akkuké lenne megeasabb.
|
vas. feb. 27, 2005 14:19 |
|
|
toky11
arany tag
Csatlakozott: vas. okt. 03, 2004 19:58 Hozzászólások: 271 Tartózkodási hely: kakao mellett
|
Macika írta: Biztosíthatlak McLaca, hogy mindenben így gondolom én is, ahogyan leírtad. Ám van valami úri huncutság a dologban, a Delkin nevű cég (és biztosan mások is) forgalmaz 3 V-os Lithium foto-akkumulátort. Ezt használom a digitgépemhez, mert az AA akksik feszültsége néha még frissen feltöltve sem volt elegendő neki. Azóta gondolkozom, hogy a bánatosban odják meg, mert rámérve bizony precízen 3 V, és bizony Li-ion!
En is keresgettem es talaltam 3voltos li-ion elemet amit a plc-nek biztositja az alappogit. Viszont ebben az elemben van egy kicsi elekronika. valoszinuleg ez allitja be a 3voltos feszt. Ez elem es nem akku.
De van ennek egy ellenpeldaja.:
aposom hallokeszulekeben gomb li-ion elem van ami 3v alapban!
Akkor mennyi a li-ion kapocsfeszultsége?
|
vas. feb. 27, 2005 13:58 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
|
Húúú, nekem kell ilyen!
Szerintem egy piszok egyszerű feszültségkorlátozó (vagy fesszabályozó) elektronika van benne. Elfér egy icipici 4-8 lábú IC-ben is az ilyen. Így ráadásul még tartalék is marad bőven az akksiban.
Ez is AA méretű amúgy? Nem tudom, hogyan férne bele a gépembe, aminek - gyorsan rájöttem - nem tudom lekapni az elemtartóját...
Üdv!
|
vas. feb. 27, 2005 13:56 |
|
|
Vendég
|
Elektronikailag nem megoldhatatlan a feladat. Nagyobb feszültségből mindig könnyű (könnyebb) kisebbet csinálni mint nagyobbat. Például a 3210-hez is megoldható lenne, ha a töltőelektronika 2,4-nél nagyobb feszültséget is beengedne az akkuba. De mivel ezt nem teszi meg, feltölteni sem lehetne. Az már pofon egyszerű lenne, hogy a 3,6 V-ra töltött akkuból a telefon csak 2,4-et kapjon.
Egy hasonlat például a gépjárművek elektromos rendszere. Névlegesen 12 V-os a hálózat, ennyi az akku is, de a generátor jóval több feszültséget termelne szabályozás nélkül. Az akku 12-t kap, (valójában 14,4-et) , de erről a 12 V-os hálózatról mégis lehet tölteni a telefont egy szivargyújtós töltőről.
Szóval elméletben megoldható lenne, de mivel a 3210-be utólag nem lehet belenyúlni, ez a módszer nem kivitelezhető. Viszont ha most gyártanának/terveznének egy 2,4 V-os telefont, azt már el lehetne látni a 3,6 V-os feszültséget szolgáltató akkuval. Elektronika kérdése az egész.
|
vas. feb. 27, 2005 13:54 |
|
|
Macika
Moderátor
|
Biztosíthatlak McLaca, hogy mindenben így gondolom én is, ahogyan leírtad.
Ám van valami úri huncutság a dologban, a Delkin nevű cég (és biztosan mások is) forgalmaz 3 V-os Lithium foto-akkumulátort. Ezt használom a digitgépemhez, mert az AA akksik feszültsége néha még frissen feltöltve sem volt elegendő neki. Azóta gondolkozom, hogy a bánatosban odják meg, mert rámérve bizony precízen 3 V, és bizony Li-ion!
|
vas. feb. 27, 2005 13:42 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
|
Landsmann írta: Így van, ezért nem lehetett és nem lehet például 3210-es Nokiákhoz Lithium akkukat kapni. Nem azért, mert a 3210 szoftvere nem támogatja a li-ion töltési algoritmust? Illetve ácsi! Mennyi a 3210 akksi feszültsége? Csak nem 2,4V?
Na, miközben írom a soraimat, világosodok meg!
Gyorsan rá is kerestem, és tényleg:
Üdv!
|
vas. feb. 27, 2005 13:32 |
|
|
Vendég
|
McLaca írta: Ha ezt notebook akksira írtad, akkor helytálló. Ha mobil akksikra, akkor nem, ugyanis a telefonok li-ion (poly) akkuja egyetlen cellából áll, mivel a li-ion-ban az a poén, hogy 3,6V-ot tud szolgáltatni egyetlen cella is! Ezért (is) kisebbek Nikkeles társaiknál, mivel nem foglal helyet a több cella membránja és külön cellafala. A Ni-Mh mobilakksik jellemzően 3 cellából állnak (1,2V×3). No és ezért nem lehet az AA méretű elemekkel, ill. akkukkal működő digi fényképezőkbe li-ion akkut tenni! Mert nem mindegy, hogy 1,2V vagy 3,6V/akksi Üdv!
Így van, ezért nem lehetett és nem lehet például 3210-es Nokiákhoz Lithium akkukat kapni.
|
vas. feb. 27, 2005 13:20 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
|
Szerintem nincs itt semmi anomália.
Adott a li-ion akksi, és a li-poly, mindkettő lithyum ionokkal dolgozik, csak az egyik folyékony, a másik zselés (polymer) elektrolitban tartja zárva a naftát. Utóbbinál jelölik ezt külön. Tehát a Li-ion polymer lehet a li-poly teljes elnevezése. Szerintem.
De Okken borotvájának elémletét alapul véve ez a magyarázatom a helyes
club írta: Ha a cellák közül egy cella elektronikája elszabályozódik/tönkremegy, onnantól indul a LiIon akksik 1-6 hónapos haláltusája (cellaszám, minőség és a **** cella hibájának fokától függően).
Ha ezt notebook akksira írtad, akkor helytálló. Ha mobil akksikra, akkor nem, ugyanis a telefonok li-ion (poly) akkuja egyetlen cellából áll, mivel a li-ion-ban az a poén, hogy 3,6V-ot tud szolgáltatni egyetlen cella is! Ezért (is) kisebbek Nikkeles társaiknál, mivel nem foglal helyet a több cella membránja és külön cellafala. A Ni-Mh mobilakksik jellemzően 3 cellából állnak (1,2V×3).
No és ezért nem lehet az AA méretű elemekkel, ill. akkukkal működő digi fényképezőkbe li-ion akkut tenni! Mert nem mindegy, hogy 1,2V vagy 3,6V/akksi
Üdv!
|
vas. feb. 27, 2005 13:10 |
|
|
Odo
Moderátor
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 9661 Tartózkodási hely: Székesfehérvár
|
Na, kérjük a szakértőket tisztázzák a helyzetet eme csoda akkumulátorok vonatkozásában
|
szomb. feb. 26, 2005 23:11 |
|
|
Zsuzsi
platina tag
Csatlakozott: kedd jan. 04, 2005 10:18 Hozzászólások: 920 Tartózkodási hely: Szolnok
|
Odo írta: Pedig itt is azt írták többen, hogy a kettő nem ugyanaz
Én továbbra is úgy gondolom, hogy a kettő valóban nem ugyanaz és a gyártó tévedett, amikor ezt írta az akksira:
|
szomb. feb. 26, 2005 23:05 |
|
|
Odo
Moderátor
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 9661 Tartózkodási hely: Székesfehérvár
|
Pedig itt is azt írták többen, hogy a kettő nem ugyanaz
|
szomb. feb. 26, 2005 18:31 |
|
|
toky11
arany tag
|
Zsuzsi írta: toky11 írta: Samsung X450 akku tipus li-ion polymer model: bst1867se Na ugye hogy van Én tudom, hogy létezik, ugyanis a Samsung E700-asom akksijára ez van írva: TYPE: 3,7V Li-ion polymer; MODEL:BST2058RE Egy másik fórumon - anno - szóváltásba is keveredtem emiatt egy ottani taggal! Kioktattam a Li-ion és a Li-polymer akkumulátor közötti különbségekre, mire azt válaszolta, hogy nézzem meg a telóm akksiját! Megnéztem......
Erre mondjak azt hogy az ember holtig tanul.
En is ezert vagyok fent ezen a forumon hogy tisztabban lassak es tapasztalatokat szerezzek. En mar kerdeztem ennel nagyobb hulyesegeket is.
|
szomb. feb. 26, 2005 18:11 |
|
|
Zsuzsi
platina tag
Csatlakozott: kedd jan. 04, 2005 10:18 Hozzászólások: 920 Tartózkodási hely: Szolnok
|
toky11 írta: Samsung X450 akku tipus li-ion polymer model: bst1867se Na ugye hogy van
Én tudom, hogy létezik, ugyanis a Samsung E700-asom akksijára ez van írva:
TYPE: 3,7V Li-ion polymer; MODEL:BST2058RE
Egy másik fórumon - anno - szóváltásba is keveredtem emiatt egy ottani taggal!
Kioktattam a Li-ion és a Li-polymer akkumulátor közötti különbségekre, mire azt válaszolta, hogy nézzem meg a telóm akksiját!
Megnéztem......
|
szomb. feb. 26, 2005 16:50 |
|
|
Macika
Moderátor
|
SilentKiller írta: Létezik még olyan, hogy "akksi kisütés" a mostani telefonokban? Úgy emlékszem, hogy mintha a T610ben lett volna ilyen. Hogy működik és mi votl a célja??
Rosszul emlékszel. Lithiumosba nem rakhatnak, mert megöli az akksit. A régi-régi Siemensekben volt, meg az ős-Ericssonokban (E338/E388) például.
|
szomb. feb. 26, 2005 15:30 |
|
|
CineDOG
a fórum lelke
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2004 16:31 Hozzászólások: 8493 Tartózkodási hely: Nem találom a helyem...
|
Lithiumosnál nincs, de nikkelesnél van. Alcatel otc, C35-ben láttam. Teljesen lemeríti az akkut, majd feltölti.
|
szomb. feb. 26, 2005 15:27 |
|
|
SilentKiller
platina tag
|
Létezik még olyan, hogy "akksi kisütés" a mostani telefonokban? Úgy emlékszem, hogy mintha a T610ben lett volna ilyen. Hogy működik és mi votl a célja??
|
szomb. feb. 26, 2005 15:11 |
|
|
toky11
arany tag
|
Ja es toltesi ciklusa 500. Igy mar nagyon pontos!
|
szomb. feb. 26, 2005 15:01 |
|
|
toky11
arany tag
|
Zsuzsi írta: toky11 írta: 1. Li-Ion és Li-polymer annyiban különbözik, hogy az egyik fémházban, a másik műanyagházban van. Leegyszerűsítve ennyi a különbség, tehát a súlya kisebb. EGYÉBKÉNT TÖKUGYANAZ!!! A kezelése meg pláne! li-Ionnak 1000 a töltési ciklusa a li-polymernek 500, és zselés elekrolitban van! De kezelése az ugyanaz! Egyetértek, de számomra az újdonság erejéve hatott, hogy létezik LI-ion polymer akkumulátorral szerelt telefon is! Akkor annak 1000 vagy 500 a töltési ciklusa?? Ti hallottatok már ilyet????
Samsung X450 akku tipus li-ion polymer model: bst1867se
Na ugye hogy van
|
szomb. feb. 26, 2005 15:00 |
|
|
Zsuzsi
platina tag
|
toky11 írta: 1. Li-Ion és Li-polymer annyiban különbözik, hogy az egyik fémházban, a másik műanyagházban van. Leegyszerűsítve ennyi a különbség, tehát a súlya kisebb. EGYÉBKÉNT TÖKUGYANAZ!!! A kezelése meg pláne! li-Ionnak 1000 a töltési ciklusa a li-polymernek 500, és zselés elekrolitban van! De kezelése az ugyanaz!
Egyetértek, de számomra az újdonság erejéve hatott, hogy létezik LI-ion polymer akkumulátorral szerelt telefon is!
Akkor annak 1000 vagy 500 a töltési ciklusa??
Ti hallottatok már ilyet????
|
szomb. feb. 26, 2005 11:59 |
|
|
nord
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1770 Tartózkodási hely: Az ország egyetlen, diadalíves városa
|
Macika írta: a Nokiánál az első és utolsó Li-Poly-s modell a 6310i volt. Azóta az ÖSSZES modell Li-ion akksival készül.
Kivéve a Nokia 9500.
|
pén. feb. 25, 2005 8:15 |
|
|