Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: csüt. nov. 07, 2024 18:49

Hozzászólás a témához  [ 95 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő
PIC vezérelt adatgyűjtő és tároló egység 
Szerző Üzenet
arany tag

Hozzászólás 
Lomexnél 3500 HUF volt tavasszal. Arancsatis.

csüt. okt. 27, 2005 8:21
Profil Privát üzenet küldése Honlap
ezüst tag

Hozzászólás 
Király! :D Ezer köszönet :!:

Nóra Norbert írta:
Illetve most csak úgy rákerestem a HQVideonál is...ott is van :)

460HUF+áfa...szóval itt érdemes megvenni!!!

szer. okt. 26, 2005 10:12
Profil Privát üzenet küldése
ezüst tag

Hozzászólás 
Remélem sikerrel jársz, én is belevágok nemsoká' a lecsóba

watt írta:
...Én félúton vagyok egy ilyen megvalósításán, ezért még nincs konkrét tapasztalatom.

szer. okt. 26, 2005 10:08
arany tag

Hozzászólás 
Illetve most csak úgy rákerestem a HQVideonál is...ott is van :)

460HUF+áfa...szóval itt érdemes megvenni!!!

szer. okt. 26, 2005 10:08
arany tag

Hozzászólás 
BencUr!

Körbenéztem a neten, és láttam egy helyet, ahol lehet ilyet kapni...

MSC Budapestnél...

http://www.mscbp.hu/arlista/arlista.htm

Itt rámész a Flash oldalra alul, és ott lesz a tartozékok közt...de előre leszögezem, nem túl olcsó sajnos :(

Bár még biztos van, ahol lehet kapni.

szer. okt. 26, 2005 10:06
gyémánt tag

Hozzászólás 
Tudom, nem azt kérdezted, hogy ki nem csinált ilyet, de nehogy azt hidd, hogy más okból nem válaszolok.
Én félúton vagyok egy ilyen megvalósításán, ezért még nincs konkrét tapasztalatom. A doksikat is csak átfutottam, és láttam, hogy SPI kompatibilis. De hogy mit mikor hogyan még nem tudom. Talán január környékén odaérek.

szer. okt. 26, 2005 9:40
ezüst tag

Hozzászólás mmc alproject
Sziasztok,

felvetette már valaki alőzőleg, de most én is tovább firtatom a kérdést:
tudja valaki hol lehet mmc foglalatot kapni? Én is több helyen néztem de nem volt... (azért meg nem szívesen adnék 2.5 - 3e ft -ot a legyegyszerűbb readerért, hogy kigubizzam belőle)

Ha valakinek van működő megvalósítása mmc - spi project ügyben, jó lenne ha tartana egy kis beszámolót... (melyik megvalósítást, doksit használta, talált e hátrányát a dolognak, hogyan eszkábált foglalatot, stb,stb...)

üdv.

szer. okt. 26, 2005 8:20
arany tag

Hozzászólás 
Üdv mindenkinek!

Lassan nekiállok a folytatásnak. Sajna a lakásfelújítás és hasonló szépségek minden időmet elvették, ráadásul a cuccokat is jól elpakoltam :((
Ígyhát amint sikerül szétpakolni a dobozokból, rögvest nekiállok. Addig elméletben megprobálom összerakni a progit.

Addig is mindenkinek jó pic-kelést:)

hétf. okt. 24, 2005 7:35
arany tag

Hozzászólás 
Acélkezű topiktárs!
Hogy áll a projekt? Lassan leesik a hó :? .

csüt. szept. 15, 2005 15:14
gyémánt tag

Hozzászólás 
steelhand
Jó a példa amit az mmc felhasználásáról küldtél. Mint láthatod, nem kell 5000 soros progit írni a kezeléséhez(bár ez C-ben íródott). Én is mindenképpen mmc kártyát(vagy SD-t ami lefelé kompatibilis) fogok használni a házvezérlőm adatgyűjtéséhez, ezért talán ebben is tudok segíteni ha oda kerülsz.

csüt. ápr. 07, 2005 4:59
arany tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

OFF:
Nagyon nem tüntem el, csak semmi időm nem volt. Sikeresen eladtunk illetve vettünk egy nagy kecót a Kedvesemmel. Aztán meg levizsgáztam, de még lesz egy vizsgám 19-én. Utána egy könyvelést meg kell csináljak és leadnom egytársasház képviseletét. Tehát kb. a hónap végétől gőzerővel neki tudok állani a picelésnekj:)

addig is üdv mindenkinek :)

hétf. márc. 07, 2005 10:21
gyémánt tag

Hozzászólás 
steelhand!
Van valami fejlemény? Mi van veled?

hétf. feb. 28, 2005 6:55
arany tag

Hozzászólás 
Sziasztok!
D-trax: a hőmérséklet megoldását eddig a TC-77-es ic-vel gondoltam megvalósítani (1-2 C fok pontos), de ha bárkinek van elfogadható árú ötlete az bizton érdekel.

Azok kedvéért akik most szállanak ringbe, összefoglalnám az eddigieket:
TEHÁT...
Van egy 2.5 m széles 2-3 m magas barlangfolyosó (sötét és kb 6-8 C fokos :D ) Ebben kolbászol a patakocska amit felduzzasztottunk 40 cm-es-re egy bukó-gát segítségével. A saccolt vízhozam 30-400 l/s. Ez max
(elméletileg) 60 cm-es vízszint ingadozást jelent (jelentősen túlbiztosítva).

Az adatgyűjtőt az alábbi elrendezéssel képzelem el:

1, központi egység: ez gyűjtené be a többi egység adatait és az adatokhoz időpontokat rendelve tárolná egy sd memoria kártyán. Illetve figyelné az akksi áramát és ha bizonyos szint alá esne akkor sorba kapcsolná ki a sokat zabáló mérő egységeket.

2, vízszint regisztráló egység: ez egy reed-rellés megoldás lenne.

3, hőmérő, légnyomás és páratartalom egység: mérné a víz és a levegő hőmérsékletét. A páratartalmat H1-es szenzorral, a légnyomást a MPX 4115A szenzorral vagy ennek a hőkompenzált változatával (7k HUF körüli) mérnénk.

4, különféle elektrodák a vízkémia méréséhez, ez a rész még nagyon függőben van, attol függ, hogy milyen elektródákat tudunk az egyetemről beszerezni (ingyért). Táhat ez egyenlőre talon.

A különféle egységek nagyjából egy helyen lennének (pár cm-es különbséggel) és madzagon kommunikálnának egymással. Elsőre még csak egy pontban szeretnénk mérni.

A fő probléma az energiaellátás. (Apollo 13 :shock: ) Ugyanis a rendszernek ki kellene bírnia 0,5 évet. Ez egy erdélyi barlang a Bihar szívében és a téli félév alatt megközelíthetetlen, egyrészt a magas hóállás miatt (2-3 m), másrészt a lavina veszély miatt.

A prodzsekt jelenleg ott tart, hogy megépítettem Watt mester programozóját. És neki álltam (csiga lassusággal) tervezni egy célirányos probapanelt.
És hála nektek az ötletekért :wink:

pén. jan. 07, 2005 9:52
gyémánt tag

Hozzászólás 
Végül is nem lesz a modulok között szikla, tehát rálátás lesz egymás között a barlangban a központra, ha jól gondolom!? A megoldás ezért szerintem működhet, csak a költségek és a felprogramozás bonyolítja a dolgot, és nem tudom, hogy hány ilyen egység kapcsolódhat be egy kommunikációba, mert itt több modul is lesz, és egy USART -ra kell befutniuk. Magyarul ösze keveredhetnek a jelek úgy, hogy teljsen értelmezhetetlenek lesznek. Az ütközés védelmet beprogramozzni egy PIC-be igen élvezetes mulatság lehet, főleg, ha egyirányú a kommunikáció, ami természetesen nem is biztos, hogy igaz!

pén. jan. 07, 2005 5:55
a fórum lelke

Hozzászólás 
Bocsi hogy belepiszkálok, de a 433MHz az föld alatt nem fog menni... Max néhány száz KHz tud a sziklán áthatolni. Pont ezért kérdeztem, hogy szagolt-e már valaki ilyet. Ha nem, szívesen játszom vele...

pén. jan. 07, 2005 0:18
arany tag

Hozzászólás 
Hello mindenki!
Csak most kapcsolodtam be ebbe a topicba, es szeretnek hozzaszolni.Nem tudom a homersekletmeres meg van-e oldva, de olvastam itt h nincs eleg pontos megoldas( ha azota van sorry, nem olvastam at teljesen ezt a topico). Az en megoldasom a DS1820, ami kb. 0.06Celsius potossagu digitalis homero(ara 3-4eur). Mar csinaltam vele projectet. Az adtatok atvitelere PC-re lehet h megfelelnek az Radiofrekvencias kesz ado vevo modulok(433mhz-n mukodnek,pl.rx433 es tx433 alkatreszek), igy lehetne drotnelkulive tenni, csak nem tudom hany meterre kene az adatokat atvinni.

csüt. jan. 06, 2005 21:09
Profil Privát üzenet küldése ICQ
gyémánt tag

Hozzászólás 
A megoldás javaslata indokolt(minimálisra kell csökkenteni a veszteségeket).
arnd fórumtársunk használ ilyen IC-ket, neki van tapasztalata, és úgy tudom ez pozitív. Az IC adatlapján vannak ajánlott kapcsolások amiket érdemes megnézni. Szerintem nagyon jó áramkörök!

csüt. jan. 06, 2005 10:37
arany tag

Hozzászólás 
Ismét egy kérdés:
Egyik barátom javasolta, hogy az aksis táplálás után ne stabkockával (mert az többet zabál) hanem a MC34063A jelű dc-dc átalakító ic-vel oldjam meg a tápfesz beállítását. Van valakinek tapasztalata ezzel az ic-vel kapcsolatban?

csüt. jan. 06, 2005 8:51
arany tag

Hozzászólás 
Ros-Co...
A franciáknál folytak ilyen irányú kisérletek. Asszem meg is csináltak valami jószágot ami képes 300 m alól is rádiófrekvenciás jeleket küldeni a felszíni állomásra és viszont. Azt h pontosan miképpen nem tudom, de megkérdezem az egyik barátomat aki látta is a műszert.
Kaninjo: igen, ez ilyen tipikus hungarikum, bármilyen aránylag ritkább (ÁBC-ben nem megvehető) cuccosra van szükséged és találsz egy bótot ahol kinálják (platina árban kb. 12-99-es szorzóval), továbbá lenyúltad a családi nyaralási kereted felét h kifizesd, akkor pont az a fajta nincs és nem is lesz (mert senki sem keresi, kifogyott, nem gyártják :wink: , jövőre gyártják, a kamion a vámon pihen, stb...)...

csüt. jan. 06, 2005 8:34
platina tag

Hozzászólás 
steelhand írta:
... Gyerekek, hogy ott milyen unott arcok vannak. Nem lopták be különösebben magukat a szívembe az biztos...

Az internetes rendelés sem fenékig tejfel. Volt, hogy 2 nap múlva telefonáltam, hogy: Ugyan miért nem küldik a visszaigazoló mail-t?
Mire a válasz: Még meg sem lett nézve a rendelésem.
Bazz... Így valóban nem lehet megszeretni őket :? .

Üdv.:Kaninjo

szer. jan. 05, 2005 19:00
a fórum lelke

Hozzászólás 
steelhand: off:
Én Schillerékkel mentem a technikásoktól, párszor pedig a Leél-Őssy -féle csapattal (asszem ő a budai termálbarlangok szakértője) És egyelőre pénzhiány miatt csak Mo-on. Szép helyeken járhattok :)

on:a rádióra vmi 5let?

kedd jan. 04, 2005 21:26
arany tag

Hozzászólás 
Off: Ros-Co! Egy ideje szabadúszó vagyok. Történt egy-smás ami miatt úgy döntöttem, hogy elegem van a hazai barlangászatból, ráadásul a régi csapatunk a Micimackó szétesett úgy 99-00 tájékán. Azóta kevesebbet barlangozok inkább mászok meg kájtozok vagy merülök itt-ott. Ezt a mostani prodzsektet Dzsámánátáéknak (V-5-ös zsomboly, Valea rea, stb.) illetve magamnak csinálom, hobbiból... Erdély mindig is a szívem csücske volt. Egyszerűen gyönyörű az a vidék. Oda el kell menni és élvezni. Ros-Co a Beac-ról van szó? Régen velük is nyomtam egy ideig.

On: Watt! Meggyőztél az Sd-vel. Megnéztem a specifikációját. Még nekem is aránylag érthető (pedig elég láma vagyok a digitális adatátvitelhez) :shock: )

És köszi a kimerítő választ is. Most már teljesen világos az elve, már csak a gyakorlati megvalósítással kell megküzdenem, de az megint le fog lassulni, mert februárban el szeretnék menni végre nyelvvizsgázni :x

kedd jan. 04, 2005 9:00
gyémánt tag

Hozzászólás 
steelhand
Igen a lábak száma miatt és az SPI-s felület miatt, ami a PIC-eken szinte alap felszereltség, javaslom az SD-t.
A mátrix kapcsolás nagyon egyszerű. Vannak sorok és oszlopok ezek egymásra merőlegesen "fektetve"(mint egy háló) és mindegyik kereszteződésben egy reed. Mondjuk most az oszlopok lesznek a kimenetekre kötve és a sorok a bemenetekre mennek és felhúzó ellenállásokat kapnak(1k). Az oszlopok közül egyszerre csak egy lehet alacsony szintű, és ekkor kell vizsgálni a hozzá tartozó sorok reed-jeit. Ha minden reed el van engedve akkor minden bemenet a kiválasztott sor időtartamáig magas lesz. Ha bármelyik reed meg lesz húzva, akkor a hozzá tartozó időszeletben és a hozzá tartozó bemeneten alacsony szint lesz. A sorokon szépen végig kell mászkálni, és ezt ismételgetni a végtelenségig. Egy körbejárás után az adatokból kitűnik, hogy melyik reed volt meghúzva és melyik nem. Ezt fel kell dolgozni és szint értékké konvertálni. Ezt az értéket lehet aztán átnyomni soros porton keresztül a központnak(gyakorlatilag egy bájt az egész). Ha az úszó mágnest jól méretezed(pl. 2,5cm hosszú lenne?), akkor a szint emelkedésével lesz olyan átmeneti állapot, ahol nem csak egy, hanem kettő reed is meg lesz húzva. Ez növeli a felbontást a duplájára, tehát 60reed 120cm szintet tud mérni cm-es felbontással, ha 2cm-enként van egy reed.

kedd jan. 04, 2005 6:09
a fórum lelke

Hozzászólás 
OFF:
steelhand: Megkérdezhetem melyik barlangász csapattal szoktál túrákra menni? Én az egyik ELTE-s csapattal garázdálkodom (illetve vezető hiányában jelenleg nem:(
ON:

Én egy barlangi vész-rádiót szeretnék kipróbálni, ami nagyon alacsony frekvencián megy, akár digitálisan. És vagy beszélni lehet, vagy szöveget küldeni. (Tudtommal létezik hasonló, de a VLF terület nagyon érdekes)

Esetleg ez a része jó lehet neked a projectben, hogy rádióval lehessen adatokat küldeni.

kedd jan. 04, 2005 3:37
arany tag

Hozzászólás 
Watt! Köszi a válaszokat. Miért szimpatikusabb az SD A CF-nél?
Nekem speckó a kevesebb láb miatt :shock:
Most töltögetem az adatlapját.
A javasolt topikot talán holnap megtudom nézni.
Én sem szeretném a különféle modulokat egymástól 1 méternél messzibb tenni. Az általad említett mátrixos megoldás a táblázatkezeléssel függ össze?

hétf. jan. 03, 2005 14:45
gyémánt tag

Hozzászólás 
Én biztosan nem költenék el feleslegesen arra a 60 lábra néhány ezret, de Te tudod (16 láb elég lenne egyébként a mátrix esetén).
CF helyett is inkább az SD-t támogatnám, mert az állítólag tudja az SPI felületet(adatlap szerint. Még nem próbáltam!).
A kommunikációs vonalakra is gondolj, mert ha jól emlékszem utoljára abban maradtunk itt közösen, hogy mátrixot egy Slave PIC fogja lekérdezni és soros (pl. RS485) vonalon lehet tőle lekérdezni a mért szintet. Ekkor a központot bárhova teheted. Érdemes esetleg a többi mérőegységet is modul szerűen kialakítani, mert akkor könnyen lehet cserélni és a későbbi bővíthetőség is megoldott ezzel a soros megoldással. Nézz át a Házvezérlő, riasztó topicba, mert ott esett néhány szó a kommunikációról és a szóba jöhető eszközökről.
Megjegyzem, hogy az egész project a kommunikáción bukik vagy áll, mert a többi eszköz elvileg ki van találva. Itt a sarkallatos pont a mérőegységek által mért értékek összegyűjtése a központi PIC memóriájába és onnan az SD kártyába való kivitele. Én mindezt soros vonalon tudom hatékonyan elképzelni, mert nem egy helyen lesznek a mérőegységek, viszont a mérő szondákat(tc77, reed mátrix, meg mittudoménmi :) ) nem lehet túl hosszú vezetékekkel bekötni (50cm max!).
Drukkolok neked, és ha tudok segítek is! Van már néhány konkrét elképzelésem, és jelenleg is folyamatban vannak egy nagy teherbírású és biztonságú soros hálózat próbái. Végeredmény még nincs, de bíztató eredmények vannak (rövidtávú kommunikáció működik). Hamarosan a 100méteres próbákat is meg szeretném tenni (nincs több kábelem jelenleg, de nem is lesz távolabb egységem, és szerintem neked sem).

hétf. jan. 03, 2005 12:43
arany tag

Hozzászólás 
Hi Watt!
Bocsi összekevertelek Dll-el.
Ezek a hasonló csngésű nevek :lol:
Csak azért érintene a téma, mert el kezdtem tervezni egy célirányos própa panelt, Cf tüskesorral, (Tényleg nem tudja valaki hol lehet venni cf kártya foglalatot? két helyen néztem és nem akadt. Lomex, Conrad) TC77-es termo ic, pcf óra ic, stb...
És azon gondolkodok, hogy nem-e lenne célszerűbb egy i2c bővítővel megoldani a 60 db reed rellé bekötését? Egy rellé egy port alapon, vagy jobb mátrixolni? (ez egy tipikus láma kérdés)
Mert akkor azt is kellene a próba panelba rakni.
üdv:steelhand

hétf. jan. 03, 2005 11:51
gyémánt tag

Hozzászólás 
steelhand
off: Az infó a csövezésről téves. Sajnálom!

on: Valamit félreérthettél a mátrixos dolognál, mert a mátrixos megoldásban nincsenek ellenállások, csak a mátrix egyik ágában a bemenetiben, de azok csak felhúzó ellenállások, amik nem kritikusabbak, mintha egyenként kötnéd a reed-eket a bementekre. Tehát e miatt ne aggódj, mert a szigetelést mindenképpen jól kell megoldani, mert a sós víz igen jól vezet, de szerintem a sziloplaszt és társai, vagy a műgyanta jól tömít.

hétf. jan. 03, 2005 9:59
arany tag

Hozzászólás 
Szép-Jobb évet mindenkinek!

Végre eljutottam odáig, hogy megépítettem Watt programozóját, külső tápellátással. Hála és köszönet neked Watt!
Ja, és működik is.
Voltam a ChipCadnél de csak 18lf452-es pic-jük volt normál tokozásban. 458-as csak smd-ben van nekik. Gyerekek, hogy ott milyen unott arcok vannak. Nem lopták be különösebben magukat a szívembe az biztos...
Vízszint mérésre a reed+ellenállás mátrixxal van egy olyan bajom, hogyha nem sikerülne teljesen a leszigetelése és esetleg benedvesedik belül, akkor valszeg el tud csúszni a kényesen beállított ellenállás érték és így hamis vízszint kerül kijelzésre. Ezért arra gondoltam, hogy mi lenne ha i2c portbővítőre kötném azt a 60 db reed relét (60 cm vízszint különbség jelzése). Valakinek vmilyen észrevétele ezzel kapcsolatban?

üdv:roland

Off:Watt ha vhol jól olvastam te foglakozol csőves erősítökkel is? Ha igen akkor esetleg zargathatnálak magánba? Néhány kérdésem lenne ez irányba.

hétf. jan. 03, 2005 9:16
arany tag

Hozzászólás 
Nemrég én is szakítottam a júpíszível. Kotu matávnak meg még nincs a város szívében szélessávúra kiépítve a hálózata, hát ez vicces.
Na tehát nekem sem lesz netem az zzünneppek alatt, de sebaj, szabira sem megyek, itt bennt meg van net :)
Legalább el tudom olvasgatni azt az SD leírást, meg mindenfélét amit taliztam.

csüt. nov. 18, 2004 12:37
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ha az oldalamra felnézel, akkor találsz SD kártyákról doksit. Ha mond ez neked valamit, SPI buszra köthető!
A próba panelt is fel fogom tenni egy kis leírással hamarosan, ott megtalálod majd.
Azt hiszem, hogy az ünnepek alatt nem nagyon lelsz majd rám, mert otthon még mindig nincs netem, de majd valahogy megoldom, mert a végén még elvonási tüneteim lesznek. :) De ez még odébb van.

csüt. nov. 18, 2004 12:13
arany tag

Hozzászólás 
ÁÁÁÁÁ Watt, ne is mond!

Egyszerűen semmire sincs időm. Itt bent baromi sok munka lett az év vége előtt. Na meg januárban le kéne középfokúúúúzni is már végre. (hú de bonyolúlt mondat lett belőle)
Csak bizakodni merek abban, hogy következő hónapban az zzünneppek alatt lesz időm építeni progizot+próbapanelt. Már néhány kapcsrajzot taliztam próbapanelra és olvastam a másik topikban a javaslatodat próbapanelre, hogy tüskesor+egyebek. Na ezzel kapcsolatban is lesznek kérdések de szigorúan később :((
Oszt vannak leírások flash memoria kártyák illesztéséhez is, csak át kéne nyálazni őket. Még erre sincs időm, úgyhogy sajna most pauza van :cry:
Egyenlőre ennyi, és köszi az érdeklődésedett, kedves tőlled :) .
De zzünneppek után gőzerővel megküldöm, mert legalább a munkából kevesebb lesz addigra.

üdv

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára steelhand csüt. nov. 18, 2004 12:19-kor.

csüt. nov. 18, 2004 11:31
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hogy én ezt hogy csípném! 8) Nagyon bírom az ilyen helyeket! Persze nem egyedül, -20-ban, kaja-pia nélkül egy hótaposóval a lábamon, mikor éppen menekülök egy lavina elől! :?

Akkor marad a fél éves terv.
Van valami fejlemény, esetleg tervet készítettél már az itt összehordottakból? Áramköröket próbáltál már ki?

szer. nov. 17, 2004 10:13
arany tag

Hozzászólás 
Hi!
WATT:
A helyszín Erdélyben van, Nagyváradtól kb. 70-90 km. Pontosan nem emlékszem, a tájat szoktam nézni nem a kilométerórát :lol:
Bihar-hegység, semmi extra 1400-1600 m-es csúcsok, gerincek. A barlang mintegy 1100 m körül nyílik. Talán még a bejáratáig motorosszánnal el lehetne jutni. Talán még sível, vagy hótaposóval is. Csakhogy általában télen 2-3 m hó szokott ottan lenni vagy több. A hegyoldalról meg rendszeresen jönnek a lavinák lefele. Tavasszal olyan a táj mintha borotfával mentek volna rajta végig. Szóval csak ennyi. Semmi extra. :D

szer. nov. 17, 2004 10:06
gyémánt tag

Hozzászólás 
steelhand
Ha nem lehet megközelíteni, akkor majdnem mindegy, hogy milyen mesze van sajnos! De hol a rákban van ez a hely, hogy fél évig nem lehet odamenni? Egyszer sem? Akkut cserélni, adatot letölteni?
Az RS485 500m-ig tutira jól működik, főleg, hogy zavar jel gyakorlatilag nincs.

hétf. nov. 15, 2004 11:46
arany tag

Hozzászólás 
Üdv mindenkinek!

Hosszú hallgatás után ismét itt vagyok!

Szóval ismét a felszín :)
Azzal az a helyzet, hogy a téli félévben megközelíthetetlen. Azért kellene a rendszernek fél évig üzemelnie. Mert lenn a barlangban biztonságban van. Tehát fél év :(
A felszín távonsága függölegesen a közeten keresztül mintegy 150-180 m körüli, vízszintes járatokat számolva a bejárattól a mérési pontig kb. 300-400 m.

hétf. nov. 15, 2004 9:16
gyémánt tag

Hozzászólás 
steelhand!
Biztosan észrevetted, hogy szóba jött a fő egység felszínen való elhelyezése. Ennek akkor lenne jelentősége, ha a felszínt meg lehetne közelíteni időnként. Ezzel mi a helyzet?

kedd nov. 02, 2004 7:24
gyémánt tag

Hozzászólás 
majo5813
Az ötlet nem rossz! Azért a zavar érzékenységét meg kellene próbálni. Igaz a barlangban nem sok minden zavar!
Viszont ha a felszín nincs 200m-nél távolabb, akkor jobb megoldás a digitális továbbítás. Mondjuk ettől még a transfer PIC-ig lehet a dolog analog. Félek egy kicsit a hőmérséklettől(elmászik a szint). Az is gond, hogy ehhez annyi reed kell, amennyi cm-t akarok mérni. A mátrixos megoldáshoz fele is elég, ha a mágnes jól van méretezve.

kedd nov. 02, 2004 7:22
arany tag

Hozzászólás 
A szintmérést tovább gondoltam, a reed relék bekötéséhez elég két madzag. Sorba kötött ellenállások csatlakozási pontjaihoz kell kötni egy-egy reedet, a másik végeiket pedig közösíteni, másképpen fogalmazva a reedeket kössük klasszikusan párhuzamos kapcsolásba, az egyik oldalon a reedek közé tegyünk ellenállatokat. A két végén nő, vagy csökken az ellenállás, attól függően, melyik reed van bekapcsolva. Az ellenállásváltozást már műveleti erősítővel, pic-cel, AD átalakítással kezelni lehet. Az alsó és felső pontok beállításához trimmer is kell.
Az úszót úgy kellene elkészíteni, hogy a mágnes az úszó aljára kerüljön, keljfeljancsiként működve sosem fog beszorulni.

Üdv: majo

szomb. okt. 30, 2004 8:14
gyémánt tag

Hozzászólás 
> Tényleg, milyen messze van a felszín?!

Meg ha lehet drotot kihuzni akkor el lehetne gondolkozni
valami radios eleresen is...

pén. okt. 29, 2004 7:53
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hát ezt már említettük, és nagyon egyszerű. A reed-es csőbe kell egy PIC. Ennek a lábaira kötjük a mátrixba szervezett reed-eket. Tehát a szint megvan, amit a program leolvas és továbbít egy kérésre a központi PIC-nek mondjuk USART-on keresztül (+MAX232), ha a központi PIC nem lesz távolabb mint 15m.
Tényleg, milyen messze van a felszín?! :!: :idea:

pén. okt. 29, 2004 5:40
arany tag

Hozzászólás 
OFF:
Háj mindenkinek!
Bocsesz hogy így eltüntem, de járok egy szuper intenzív tanfolyásra és képtelen vagyok a gépig eljutni. ;(
Most végre sikerült néhány sort leötyögnöm.
ON: Az a reed rellés megoldás nagyon szimpi, már csak azt kéne kitalálni, hogyan lehet meghatározni a különféle magassági pontok leolvasását, illetve meghatározását.
Egyenlőre ennyi, két hét múlva már lesz időm ismét ütni a vasat.
üdv mindenkinek

csüt. okt. 28, 2004 15:12
gyémánt tag

Hozzászólás 
Műgyanta helyett szilikon gumi (FBS, stb) jól tömít víznek stb jól ellenáll, és ha nagyon kell azért szétszedhető...

pén. okt. 15, 2004 8:36
gyémánt tag

Hozzászólás 
A nyomásmérés már szóba esett a legelején. Az egyetlen gondja a távadó ára. Az nem lenne baj ha nem lineáris a nyomás emelkedés, az viszont igen, hogy ez igen kicsi és az ezt mérni tudó távadó az nagyon drága. Én azt hiszem reed-es megoldást választanám fele reed-el 2 centiméterenként olyan mágnessel ami átfed két reed et az átmeneti szakaszban, de csak egyet húz be, ha pont előtte van. Így 60 reed elég lenne 120cm-re. A szerelésről már beszéltünk, sok megoldás szóba jöhet, de a helyszini PIC az ajánlott a sok kábel elkerülésére, és a vízhatlan megoldásra jó a műgyanta bár én inkább csak a cső végét önteném ki, mert hátha kell reed-et cserélni. A külső úszós megoldás ezért előnyben van. Szerintem nem akadna el soha.

pén. okt. 15, 2004 5:02
arany tag

Hozzászólás 
atta írta:
Sziasztok

Az én ötletem (szerintem) a legegyszerűbb. Egy egyik végén zárt cső végére egy nyomásmérő. A cső a nyílt végével benne van a vízben, ha emelkedik a vízszint a csőben levő levegő összenyomódik - nő a nyomás, ha kevesebb víz van a csőben, csökken a nyomás. Mi a véleményetek?

atta

Az, hogy nem lesz egyenes arányosság a nyomás és a vízszint között.

csüt. okt. 14, 2004 17:35
arany tag

Hozzászólás 
Sziasztok

Az én ötletem (szerintem) a legegyszerűbb. Egy egyik végén zárt cső végére egy nyomásmérő. A cső a nyílt végével benne van a vízben, ha emelkedik a vízszint a csőben levő levegő összenyomódik - nő a nyomás, ha kevesebb víz van a csőben, csökken a nyomás. Mi a véleményetek?

atta

csüt. okt. 14, 2004 14:11
ezüst tag

Hozzászólás 
Erre így hirtelenjében nem is gondoltam. Az adott szerkezet -több, más mérőműszerrel együtt- egy ún. klímakamrában (egy fűtött doboz) volt. Ez itt nem megoldható energiahiány miatt. Tapasztalatom szerint a trópusi és ipari körülményekre készült berendezéseket is megette a barlangi klíma, ha nem voltak fűtve (max néhány fokos fűtés elég volt, hogy ne párásodjon)

csüt. okt. 14, 2004 13:57
gyémánt tag

Hozzászólás 
gabor71 írta:
Pedig ilyet használtak már barlangban, igaz, nem adatrögzítővel, hanem távmérésre. Megbízhatóan üzemelt...
Valószínűleg azért ott voltak a közelében, és rövidebb ideig mértek. Fél év alatt esetleg a helipot tengelye beáll a rozsdától. Nincs mód karbantartásra.

csüt. okt. 14, 2004 13:28
ezüst tag

Hozzászólás 
Pedig ilyet használtak már barlangban, igaz, nem adatrögzítővel, hanem távmérésre. Megbízhatóan üzemelt...

csüt. okt. 14, 2004 13:15
gyémánt tag

Hozzászólás 
gabor71 írta:
Vízszintmérésre esetleg egy helipot, tenegelyén egy 5-10 cm átmérőjű tárcsa, rajta damil, a damil másik végén úszó?

Ennél azért talán az autókban alkalmazott benzinszintjelző kicsit megbízhatóbb.

csüt. okt. 14, 2004 12:59
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 95 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő