Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szer. nov. 20, 2024 10:34

Hozzászólás a témához  [ 634 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Következő
Fenykepezokhoz Akkumulatorok 
Szerző Üzenet
a fórum lelke

Hozzászólás 
Ha sok pénzed van, vegyél IPC-1-et Conrad-éknál.
Mindent (és még egy kicsit többet is :)) tud és 4 csatornás.

Üdv!

kedd jan. 24, 2006 10:04
Profil Privát üzenet küldése
a fórum lelke

Hozzászólás 
Babajaga írta:
Ez a hátránya hogy nem 4 külön csatornán tölt mert egy gyengébb akku a másik mellett párban nem töltődik fel rendesen

Ezeket a francos akkukat pedig gyakorlatilag jó pár éve csak ilyen duplás töltőkkel lehet tölteni. A kereskedelemben kaphatók ilyenek.
Egyébként újrapárosítottam a gyengébbnek tűnő akksikat, de az sem igazán vált be.
Alig néhányszor volt töltve, és már egy ilyen' neves' gyártó terméke is vacakol.
A GP-re hallottam inkább kritikákat.
Direkt ilyen lassú, kíméletes töltőt vettem. Időm van.
Viszont az enyém alig melegszik, épp hogy langyos.
Az meg jobb ha az automatikára van bízva, hogy Ni-MH vagy Ni-Cd töltés legyen.
Hányan állítanák be rosszul :?:

kedd jan. 24, 2006 9:58
a fórum lelke

Hozzászólás 
Arra is ugyanaz vonatkozik, ha hivatalosan tölti mindkettőt és nincs kapcsolója, akkor automatikusan vált.

Üdv!

kedd jan. 24, 2006 9:23
gyémánt tag

Hozzászólás 
"Viszont az akksik nem nagyon tartják a szuflát, újabban előfordul, hogy az egyik még 1,2 V körül, a másik már csak 1 V alatt."

Ez a hátránya hogy nem 4 külön csatornán tölt mert egy gyengébb akku a másik mellett párban nem töltődik fel rendesen

Én nem a két akkuméret közötti átkapcsolás lehetőségét kérdeztem hanem a nikkel és a kadmium akkuk közöttít.

kedd jan. 24, 2006 9:06
a fórum lelke

Hozzászólás 
Külön átkapcsoló első blikkre nincs, hacsak az önmaga nem kapcsoló is egyben, amivel le kell hajtani egy pöcköt a kisebb méretű AAA akksikhoz.

kedd jan. 24, 2006 6:25
a fórum lelke

Hozzászólás 
Ha van rajta átkapcsoló, akkor át kell. Ha nincs, akkor felismeri, hogy AA, vagy AAA akkut kapott.

Üdv!

hétf. jan. 23, 2006 23:10
gyémánt tag

Hozzászólás 
És ez a töltő automatice átáll a kétfajta akku töltésére vagy át kell kapcsolni?

hétf. jan. 23, 2006 22:38
a fórum lelke

Hozzászólás 
Energizer Compact Charger 12 h 224-240 V 7W Ni-MH & Ni-Cd
AA 2x (2,8V 240-280mA) 1,568 VA
AAA 2x (2,8V 120-130 mA) 0,728 VA
Ha a tied ilyen, ezek az adatok vannak rajta. Szóval a 140 mA az nem a ceruzaméretű 2500 mAhsra vonatkozik, hanem az AAA-ra, ami 750 mAh körül van.
Alig melegszik, de tényleg kell neki fél nap, hogy feltöltse.
Ettől még a tied lehet valamitől hibás.
Viszont az akksik nem nagyon tartják a szuflát, újabban előfordul, hogy az egyik még 1,2 V körül, a másik már csak 1 V alatt.

hétf. jan. 23, 2006 22:04
gyémánt tag

Hozzászólás 
A 140 mA-es töltőd melegszik ennyire?
az elég durva!

hétf. jan. 23, 2006 20:42
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
a 140mAh nevettséges ilyen aksikhoz. Mondjuk 1200-asokhoz elmenne egyéjszakás töltéshez.

hétf. jan. 23, 2006 19:06
gyémánt tag

Hozzászólás 
Az alkatrészektől is függ hogy mennyire melegszika töltő meg a tervezéstől is . Elég sokba került bár nem írtad hány csatornás és kisütő-e.60 fok felett károsítja az akkut. 2500-as akkut 140 töltőárammal 12 óra alatt nem lehet feltölteni, 250 mA -el is 14 óra kell. Egyáltalán NiMH akkuhoz való ez a töltő? Az időzítő lekapcsol, ez a túltöltés elleni védelem. Jelzi ezt valami? Dióda színe, kialvása?

Lehet az is hogy nem az akkuk melegszenek a töltéstől hanem a két érintkező vezeti rá a hőt az akkukra a töltő belsejéből bár ez is káros ha nagyon erős a melegedés. Azért melegszik 4 akkunál jobban mert nem bírja a terhelést, két akkunál az kisebb.

hétf. jan. 23, 2006 15:08
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hali!
Én még a nyáron vettem Energizer töltő+4x2500 mAh akku szettet, 8 kHUF-ért.
A töltő a kompakt fajta.
Ezzel nekem olyan gondom lenne, hogy ha egyszerre 4 akkut töltök benne, olyan mértékben felmelegesdik, hogy szinte hozzá sem lehet érni.
Az akkukhoz detto. :) Ti észrevettetek már ilyet?
Félmegoldás hogy légáramba helyezve 1 pár akkut töltök vele, így egész elfogadható.
Na meg az szerintetek fair, hogy a 2500-as akkukhoz 120-140 mA-s töltőt adtak ? Képes ez 100 %-ig feltölteni 12 h alatt az akksit? (beépitett időzitő 12 óra) Úgy tudom legalább C/10-nyi árammal kéne tölteni.
No meg van mellé kis termékbemutató könyvecske, abban szépen leirja hogy milyen akksit mennyi ideig lehet tölteni.
DeEe van egy rész ahol feszültség ellenőrzést nem ír rá (gondolom ez lenne a deltaU), túltöltés elleni védelmet meg igen.
Hogy is van ez ??

hétf. jan. 23, 2006 14:49
arany tag

Hozzászólás 
Babajaga írta:
Ha kikapcsol vagy zöldre vált akkor timer már van benne, és a zöldnek csepptöltésnek kell a logika szerint lenni. Ezt úgy lehet csak ellenőrizni hogy benn hagyod a töltőben és a csepptöltésnél az akkuk lehülnek. Logika szerint azért vált zöldre mert nem azzal az árammal tölt mint elötte.
Nem rossz logika és így már nem hangzik olyan rosszul. Majd kipróbálom.
Igazából személyes tapasztalatra lettem volna kíváncsi.
Ha jelent ez valamit, az Olympus Mo. importálja.

szer. szept. 07, 2005 22:47
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ha kikapcsol vagy zöldre vált akkor timer már van benne, és a zöldnek csepptöltésnek kell a logika szerint lenni. Ezt úgy lehet csak ellenőrizni hogy benn hagyod a töltőben és a csepptöltésnél az akkuk lehülnek. Logika szerint azért vált zöldre mert nem azzal az árammal tölt mint elötte.

szer. szept. 07, 2005 19:08
arany tag

Hozzászólás 
Babajaga írta:
Hát nem akarok ironizálni, de ha még arra sem képesek hogy az akkura a kapacitást ráírják. De ha te az autóban akarod mindenáron tölteni az akkut. És hány csatornás ez a csodatöltő? És az Uniross nem rossz töltő és legalább olyan gyors.

Hát ez az. Gyanús. Mondjuk, megnéztem a honlapjukat, ott szintén 2500-at írnak, ha jelent ez valamiféle garanciát, bár a "papír" mindent elbír.
Nem az autóstöltő volt a fő szempont, de jól jöhet szorult helyzetben.
Nem tudom hány csatornás. Szerintem se timer control, se DV nincs benne, de nem tudom. Egy led van a dobozon, piros, ha tölt, zöld, ha befejezte. Van automata kikapcs, csepptöltés, kb. ennyi.

szer. szept. 07, 2005 15:13
gyémánt tag

Hozzászólás 
"90 perces töltőt, 4 db. akkuval (állítólag 2500-as, de nem ír erről rajta semmit), autós szivargyújtó adapterrel, 6500 Ft-ért. Mi a véleményetek "

Hát nem akarok ironizálni, de ha még arra sem képesek hogy az akkura a kapacitást ráírják. De ha te az autóban akarod mindenáron tölteni az akkut. És hány csatornás ez a csodatöltő? És az Uniross nem rossz töltő és legalább olyan gyors.

szer. szept. 07, 2005 15:03
arany tag

Hozzászólás 
Vettem tegnap a MM-ban egy Delkin 90 perces töltőt, 4 db. akkuval (állítólag 2500-as, de nem ír erről rajta semmit), autós szivargyújtó adapterrel, 6500 Ft-ért. Mi a véleményetek erről, ill. ált. a Delkinről?
Versenyben volt még egy Uniross 2 órás töltő, hasonló "felszereltségel" (6.700 Ft-ért), ill. egy Energizer 12 órás töltő 6 db. 2500-ös akkuval, 6000-ért.
A céleszköz egy Canon A510-es.
Szerintetek milyen vásárt csináltam? Félek egy kicsit a (számomra) noname Delkintől, az Energizer csábító volt, de az "extrák" (gyorstöltés, ill. a szivargyújtó adapter) miatt végül a Delkin mellett döntöttem.

szer. szept. 07, 2005 14:50
a fórum lelke

Hozzászólás 
A 73 mV elég durvicsek...

Üdv!

hétf. máj. 23, 2005 17:08
arany tag

Hozzászólás 
"Na, en ugy emlekszem hogy egesz egyszeruen(parasztosan) melyen kisutik."
-----------------------------------------------------------------------------------
Nezzuk az eredmenyeket.4db-ot inditottam el.Amikor kialszik a lampa a kovetkezoket mertem bent a keszulekben:
73mV
148mV
186mV
623mV
Azt hiszem ez kimeriti a mely kisutes fogalmat.Szerintem senki ne hasznalja a sajat erdekeben.Egyebkent kis piheno utan 930mV merheto.
Valoszinu napok mulva eleri az 1,2V-ot.
Semmi koze a szep grafikonhoz, es az elmeleti talalgatasokhoz.

pén. máj. 20, 2005 17:06
gyémánt tag

Hozzászólás 
Persze hogy számít hogy milyen árammal töltjük rendes cég rá is írja az ajánlott töltőáramot. És a NiMH akkukat ki kell meríteni és utána feltölteni, nem szabad rátöltögetni, azért teszik sokan tönkre.

pén. máj. 20, 2005 12:13
arany tag

Hozzászólás 
"Szerintem ez egy többszöri kisütés-töltés-kisütés-töltés ciklust csinál végig, mivel ezzel szokták megszüntetni a rátöltések okozta nem végleges kapacitásvesztést, népszerü nevén a memóriaeffektust."
-----------------------------------------------------------------------------
Szep a grafikon, de semmi koze sincs a Minwa-hoz.MW 9168 GS.
Na, en ugy emlekszem hogy egesz egyszeruen(parasztosan) melyen kisutik.Gyakorlatilag nullara.El is inditottam egy ilyen battery care funkciot, es meg fogom merni meddig suti ki,de szerintem jol emlekszem.
Csak azt nem ertem ehhez minek proci? :?:

pén. máj. 20, 2005 12:12
arany tag

Hozzászólás 
" a 2000-es GP sokkal tovább bírja!"
Erdekes mintha en is azt tapasztalnam hogy a GP nem is olyan rossz.
Sot sokkal jobb mint gondoltam.
Talan az is szamit hogy milyen toltovel toltod, es hogy hasznalod.

pén. máj. 20, 2005 11:43
a fórum lelke

Hozzászólás 
Hát aki HAMA-t vesz, magára vessen! :D
Sanyo az etalon akksik terén, mást nem is érdemes.
Egyébként én is láttam a MM-ban Sanyo pakkot, töltő+akku volt benne, 2400mAh-s akkukkal, és a töltő processzorvezérelt, négycsatornás töltőnek volt titulálva, egy tízesért.

Üdv!

csüt. máj. 19, 2005 22:17
a fórum lelke

Hozzászólás 
vettem 2200 miliamperes hama AA-s aksikat, de sz.art se érnek, a 2000-es GP sokkal tovább bírja! a HAMA-kat kerüljétek nagy ívben, mert nem csak kevesebb ideig bírja ,de a gépen ezekkel néha zoom error meg hasonlókat ír ki és össze vissza működik, de a GP-vel nem!
ja és az első 4 db-ból 3 zárlatos volt!!!!! de szerencsére cserélték!

csüt. máj. 19, 2005 21:54
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
arany tag

Hozzászólás 
Bocsi,de ez egy 16 oras tolto. :(

csüt. máj. 19, 2005 20:05
arany tag

Hozzászólás 
Auchan ujsagban egy erdekes toltot talaltam.Sanyo MQN 3.
Ha a fenykep igaz akkor az egy 4 csatornas tolto 3490 Ft + 4 akksi.4 led akksinkent.
Igaz 1700mAh, de a tolto ha tudja amit gondolok a kep alapjan akkor a piac legolcsobb 4 csatornas toltoje.Valaki akinek most esedekes a tolto vasarlas vehetne egyet, es irhatna rola.A Sanyo nev nem gagyi gyartot takar. :D

csüt. máj. 19, 2005 19:55
arany tag

Hozzászólás 
Korrigálom magam az akciós Ansmann töltő + akkuk ügyében: a gépemmel történt valami. Sajnos kiszámíthatatlan módon időnként kikapcsol anélkül, hogy lemerülnének az akkuk.
Vagy valamilyen érintkezési hiba, vagy pedig a memória kártyára gyanakszom. Mindensetre amióta leformáztam újra a mem.kártyát, azóta nem jelentkezett a probléma (mondjuk azóta akkut sem cseréltem).
Szóval lehet, hogy nem is olyan rossz vétel az az Ansmann Photo Cam III.

pén. márc. 11, 2005 11:38
ezüst tag

Hozzászólás 
Erzsébeti írta:
A kérdésem annyi lenne, hogy mint írtátok is (és én is rájöttem magamtól:) ) van ezen egy Battery Care funkció amit én nem tudom, hogy hogyan kell használni:( Elmagyaráznád?
Előre is köszi!:)
Persze bárkitől elfogadok jótanácsokat, aki ismeri eme funkció miben létét:)
Itt van egy két kép róla:

http://www.erzsebeti.fw.hu/

Erzsébeti

Szerintem ez egy többszöri kisütés-töltés-kisütés-töltés ciklust csinál végig, mivel ezzel szokták megszüntetni a rátöltések okozta nem végleges kapacitásvesztést, népszerü nevén a memóriaeffektust.

Ezen a grafikonon látszik hogy áll vissza a leadott teljesítmény ha többször rendesen kisütjük 1,0V-ig az akkut (19-21. ciklus)
Kép

A drágább töltőkön ezt töltés-kisütést addig végzik amikor már nem nő tovább a leadott teljesítmény, a Minwa-kon szerintem egy adott számú ciklussal dolgozhat.

csüt. márc. 10, 2005 9:05
ezüst tag

Hozzászólás 
Hali!

Igen, jól látod ez nem Somogyi féle. Ezt a szlovákoknál vettem, akkor és ott ez nagyon jó vétel volt (1 éve kb) 3750 fabatkát kértek érte...

Kár hogy nem ismered ezt a funkciót:( Én sem ismerem, de hasonló választ kaptam már fórumokon . Sajnos ebből sem lettem okosabb:( De ezért nem téged hibáztatlak!:)
A INDEX fórumán is én vagyok-voltam, ott is "Erzsébeti" a nickem.

Erzsébeti

csüt. márc. 10, 2005 7:44
a fórum lelke

Hozzászólás 
Tyűha!
Ben electronic, tehát még csak nem is Somogyi-csomagolásu "bulk". Mindegy, állítólag szokásos a Minwa részéről az átcímkézhető változat terítése.
A battery-care funkciót nem ismerem én sem, de egy ismerősömnek van egy ilyen töltője, bár neki a disztribútortól van (az enyém is). Viszont amit hallottam róla, az valami olyasmi lenne, hogy 3 teljes kisütés/töltés ciklust, vagy többet csinál a töltő, ezzel mintegy "újraformázza" a NiMh akksikat, amikre rá is fér. Olyan leírásokat is láttam, hogy az akkukba épített memória tartalmát "frissíti", vö. törli, de ez sántít kicsit. A fordításból eredhet, és a memóriaeffektussal keverik szerintem, de a formázás az valószínű. Ok, hogy pl. a Li-ion akkuknak (pl. notebook) valóban van memóriája, ami - egyes gyártóknál, pl. a HP-nél - egy bizonyos töltésszám után blokkol (de kiüthető, aztán újra tölt :D ), ezt azért egy egycellás NiMh akkuról ne feltételezzük.
Apropó: Te megfordultál már az Index hasonló témájú fórumán is, nemde? Úgy emlékszem legalábbis.

Üdv!

szer. márc. 09, 2005 23:14
ezüst tag

Hozzászólás 
szia McLaca!

Látom otthon vagy a minwa töltők terén, és ezért is lenne egy kérdésem.
Nekem van egy ilyen Minwa 9168 GS töltőm (és használom majd egy éve teljes megelédetettséggel).
A kérdésem annyi lenne, hogy mint írtátok is (és én is rájöttem magamtól:) ) van ezen egy Battery Care funkció amit én nem tudom, hogy hogyan kell használni:( Elmagyaráznád?
Előre is köszi!:)
Persze bárkitől elfogadok jótanácsokat, aki ismeri eme funkció miben létét:)
Itt van egy két kép róla:

http://www.erzsebeti.fw.hu/

Erzsébeti

szer. márc. 09, 2005 14:22
gyémánt tag

Hozzászólás 
Rosszul írtam a töltőfeszültség a töltőre kell legyen ráírva, az akkun a névleges feszültség (1,2 V) van. De az akku feltöltődik 1,45 V-ra is!

kedd márc. 08, 2005 11:49
ezüst tag

Hozzászólás 

Az első a létező legegyszerübb időzítős töltő, nem ajánlott. A második egy 2/4-es töltő. A ventilátor hasznos, de akkor is csak egy 2/4-es töltő marad. Ha átlagos felhasználásra lesz, tehát mondjuk havonta töltesz akkor meg lehet venni. Ilyen esetben egy 4 csatornás, kisütős töltő úgysem "termelné ki" az árát.

hétf. márc. 07, 2005 19:20
vas-tag

Hozzászólás 
Es ezekrol mik a velemenyek?

http://www.hahnel.ie/index.cfm?action=v ... ger&cid=15
http://www.hahnel.ie/index.cfm?action=v ... ger&cid=23

Elore is koszi mindenkinek!

hétf. márc. 07, 2005 16:48
Profil Privát üzenet küldése YIM
gyémánt tag

Hozzászólás 
az a Varta 15 perces az állitolag nagyon jo töltö, és nem kell félni töle, a saját aksijával tudja a 15 percet, és a töltést az aksiban méri szoval nem kell attol félni, hogy leég töle a lakás, egy tök uj technologia nem a régi van eszetlenül felturbositva.

hétf. márc. 07, 2005 16:01
gyémánt tag

Hozzászólás 
Persze hogy az áram tölti az akkut. A feszültség csak áthajtja. Nagyobb feszültség nagyobb áramot hajt át. Ezért nem működik a 6V-os szerkezet 3 V-on hiába áll rendelkezésre bármennyi áram. A töltőfesz. csak létezik? Rá van írva az akkura.

Tescoban láttam 15 perces gyorstöltőt. Világújdonság hirdeti! Igaz hogy két 2000-est tölt és csak a speciált, de aki szereti a nagyon gyorsat rohanjon. Lakástüzekről írjatok!

Igaz, el felejtettem egy tízesbe kerül!

hétf. márc. 07, 2005 15:09
ezüst tag

Hozzászólás 
Ha megengeditek, kijavítanék pár dolgot:

A töltők nem 1,4V-tal töltenek, hanem egy adott árammal, mivel áramgenerátoros jelleggel müködnek. Vagyis a töltő pl. 100 mA-t akar keresztülhajtani az akkumulátoron és az csak egy okozat hogy eközben hogyan alakul a kapocsfeszültség.

Itt egy grafikon a Duracell oldaláról a különböző töltöttség detektálási módszerekről. A legfelső mutatja egy NiMH cella feszültségének alakulását miközben egy adott árammal töltjük.

Kép

Az akkumulátorokban a túltöltöttség és mélykisütés egy bizonyos fokú tolerálása miatt a negatív elektródát nagyobbra készítik.

Kép

Emiatt töltésnél a pozitív elektróda "hamarabb feltöltődik" és beindul egy ún. oxigén rekombinációs folyamat amely során oxigén vándorol a szeparátoron át a negatív elektródához. Ez egy exotermikus vagyis hőtermelő folyamat, így a hőmérséklet "megszaladása" felhasználható a töltöttség detektálásához. Ilyenkor jön létre a feszültségesés is, amely azt jelenti hogy az eddig emelkedő feszültség visszaesik 5-10 mV-ot (=0,005-0,01V). Ezt a visszaesést detektálja a legtöbb "intelligens" töltő, ez a híres "mínusz deltaU".

Sajnos ez a jelenséget egyre nehezebb detektálni a töltőáram csökkenésével, valamint az emelkedő hőmérséklet is bekavarhat. Ezért a -deltaU (rövidítik NDV-nek is) egyedüli alkalmazása a detektálásra nem igazán szerencsés. Szoktak mellette egy hőérzékelőt alkalmazni, amely egy abszolút hőmérsékleten leállítja a töltést (pl. 60 fok), de legtöbbször egy sima időzítő állítja le a töltést egy adott idő múlva (backup timer).
Ez a legolcsóbb megoldás és az a következménye hogy mindig vehetjük az újabb töltőket mivel az időzítőt kicsivel a max. kapacitás fölé állítják. Pl. az egyik töltőm egy Ansmann Powerline 4-es már nem tudja egy menetben tölteni a 2500-ös akksikat emiatt.

Minwa töltőkön láttam feltüntetve hogy -deltaU-t használnak detektálásra. A 2/4-es kialakítás egyrészt megkönnyíti a detektálást (a két akku -delta feszültsége összeadódik), másrészt nem tudom mi van ha az akkuk eltérőek és az egyiknek éppen emelkedik a feszültsége a másiké csökken...

A Sanyo akkuk a kereskedelemben kapható legjobb NiMH ceruzaakkumulátorok. Az hogy minimum kapacitás 2100 mAh az egy szabvány előírása, ennyit kell teljesíteni legalább hogy a 2300-as felirat rákerülhessen. Már csak azért is a legjobbak mert a gyárból csak azok az akkuk jöhetnek ki amelyek végigcsináltak 50 tesztciklust.
A Sanyo más gyártók számára is készít akkumulátorokat, ezeket a szóbeszéd szerint az akku talpán található HR feliratról lehet felismerni.

hétf. márc. 07, 2005 14:31
gyémánt tag

Hozzászólás 
szerintem akinek ceruzaaksis a gépe az mki párban jelölt aksikat használ:) Viszont azt mondani hogy nem jo a cellánkéntu/csatornánkénti kisütés-töltés az szerintem hülyeség. Nekem is 2/4es a töltöm, de nem azért mert annyira örülök neki hogy párban tölthetem csak, hanem mert olcso volt:) De ha lehetne ennyiért olyat venni amibe csatornánként foglalkozik az aksikkal a töltö hát azonnal olyanra váltanék...

vas. márc. 06, 2005 23:24
a fórum lelke

Hozzászólás 
A megoldásod jó, de az akkunkénti kisütés sem elhanyagolandó, mert így biztosan minden akku ugyanolyan szintre lesz sütve, és töltésnél is egymástól függetlenül maxra töltődnek. A 2 csatornás/4 akkus töltőknél az akkuk töltöttségi különbsége gondot jelenthet kisütéskor is és töltéskor is, illetve nem ideális.

Üdv!

vas. márc. 06, 2005 21:56
gyémánt tag

Hozzászólás 
Való igaz AstorX írta hogy cellánként süti-e ki az akkut a töltő, az viszont marhaság lenne mert bármely digit gép legalább két akkut használ és legalább párosával kell kezelni az akksikat. Én pld. mikor észrevettem hogy a négyes garnitúra darabjai nem teljesen egyformák, összepárosítottam a hasonlókat, megjelöltem, és együtt kezelem őket. Ez most már nem probléma nálam, mert nincs két akkus gépem.

vas. márc. 06, 2005 21:22
a fórum lelke

Hozzászólás 
Jó, de nem én írtam a cellát, én csak "megmagyaráztam" :)

Üdv!

vas. márc. 06, 2005 20:34
gyémánt tag

Hozzászólás 
McLacának!
Azt nagyon jól tudom hogy az akkuk cellákból állnak, a 12V-os akku 8db. 1,5V-osból pld. Azért kérdeztem egy ceruzaakkut értesz cella alatt? Mert az is világos hogy az csak egy cellából állhat!

vas. márc. 06, 2005 20:15
gyémánt tag

Hozzászólás 
Van olyan töltő amelyen ez szerepel töltőfesz. 2×2,4V ez 4 akkut tölt kettőt kettőt sorbakötve. Ha 2,4V-ra két akkut kötsz sorba akkor egyre 1,2V feszültség jut. Ezt a töltőt nem ajánltam én megvételre! ( Persze csak akkor jut a fele feszültség a két sorbakötött akkura ha az ellenállásuk azonos.).

vas. márc. 06, 2005 20:06
a fórum lelke

Hozzászólás 
A SOSeletronic lapján lévő Minwa töltők esetében az automatikus töltés/kisütés azt jelenti, hogy az akku behelyezésekor tölteni kezdi, de ha nyomsz egy kisütés gombot, akkor előbb kisüti, aztán átkapcsol töltésre. A manuális annyit tesz, hogy nyomnod kell a kisütéshez és a töltéshez is, sőt, szerintem a kisütésnél nem is figyeli, hogy 0,9-1V-ig süssön, csak süt egy darabig, aztán megáll. Tehát a manuálisnál nem kapcsol át kisütésre.
A gyorstöltéshez: néhány mai akku kifejezetten nem kedveli a 0,1C-vel való töltést, szinte kötelező valamilyen gyorstöltővel tölteni, persze nem 15 percessel, 1,5 óra alatti töltési időknél már szokásos hűtőventilátort használni a töltőben.
Nem árt tudni, hogy az akku álltában is öregszik, az elektrolit kémiai stabilitása csökken használat nélkül is, tehát az, hogy lassan töltöd, semmivel nem garantálja jobban azt, hogy 2 évnél tovább lesz használható. Az 1,2 és 1,4V-tal töltés nekem kicsit kínai, elvileg minden töltőnek 1,4V-tal kéne tölteni, ugyanis a NiMH akksikat ennyire szokás tölteni, és 1,4C kapacitásra (persze idő szerint kel a dolgot nézni).
A "cellánkénti" kifejezés pontosan onnan ered, hogy az akkuk cellákból állnak, ezért szokás a NiMH AA, vagy AAA akkut önmagában is cellának emlegetni, mivel az gyakorlatilag egyetlen akkucella.

AstorX: Az melített két töltőt nem érdemes megvenni, mindkettő "buta" töltő. Egyébként amelyik töltő mellett nincs feltüntetve a csatlakozás, azok simán 230V-ról mennek, a többi mellett ott van, hová lehet dugni :D
Egyszerre 2 vagy 4 akkut kezelnek ezek a töltők, ezért érdemes a benne töltött akkukat mindig együtt tartani, egy párként kezelni végig, és nem keverni. Így nem sok probléma lehet belőle.
A töltőáramot a Minwa honlapjáról meg lehet tudni, rengeteg töltőjük van, lehet szemezgetni. A linken egyébként kizárólag dV-s töltők vannak.

Üdv!

vas. márc. 06, 2005 19:21
gyémánt tag

Hozzászólás 
Olyan töltöt ne vegyél aminek a nevében ilyesmi szerepel hogy idözités, kivéve ha valami vésztartalék idözitö van benne a DV-s kikapcsolás mellett. A manuális kisütésnél te nyomod a kisütést amikor akarod, mig az automata elöször mindig kisüti az aksit ha beteszed a töltöbe aztán tölti fel. Ez pl nem az igazi, képzeld el ha mondjuk van egy áramszünet, és a majdnem feltötlött aksid rol az áramszünet végén azt hiszi a töltö hogy akkor lett betéve, ujra kisüti és kezdi elölröl a töltést... A gyorstöltéssel ne legyen gondod, lehet a napokik tarto töltést isteniteni, és még az is lehet hogy hosszu távon hamarabb megy tönkre az aksi a nagyongyors töltéstöl, ilyenkor kell elgondolkozni, hogy mi éri meg jobban: minden töltésnél szépen kivárni az az egy napot amig szép lassan feltöltödik az aksid, vagy feltölteni egy két ora alatt és bevállalni a kockázatát, hogy nem 3 évig tudod azt a 2000ftos aksipárt használni csak 2.5 évig... Baba szerint nem nagy megterhelés 2 szett aksit tartani, szerintem meg nem nagy megterhelés pár évente uj aksit venni cserébe hogy nem öszülök meg minden töltés alatt a várakozástol.

vas. márc. 06, 2005 14:22
gyémánt tag

Hozzászólás 
Bár az akkun 1,2V szerepel az 1,4V-os töltővel gond nélkül lehet tölteni. Van jó néhány gép amely feszültségérzékeny ha 1,2V -al töltött akkut teszel bele az elem ikon rövid időn belül bejelez pedig áram bőven van még de olyan alkatrész van benne melynek a belső ellenállása nagyobb és magasabb feszültség kell ahhoz hogy a működéséhez szükséges áram átfolyjon rajta. Én mindenkinek ajánlom hogy 1,4V-os akkutöltőt vegyen!

vas. márc. 06, 2005 13:12
gyémánt tag

Hozzászólás 
Az nem logikus hogy kisütsz egy akkut, és nem töltöd fel. Pld a hama akkumnál 230 mAh a töltőáram lehet 2300-al is tölteni,de azt ne felejtsd el hogy a gyorstöltés minden akku élettartamát csökkenti a túlforrósodott akku köpenye megrepedhet az elektrolit kifolyása kárt okozhat a gépben! Nem értem miért mondta valaki rajongva, 1óra alatt föllöki az akkut! A kémiai folyamatoknak van egy ún. optimális sebessége, az erőltetett folyamat robbanásszerűen zajlik le. Két garni akkut tartani nem olyan borzasztó anyagi megterhelés.

vas. márc. 06, 2005 12:43
gyémánt tag

Hozzászólás 
Csak arra válaszolok ami számomra kézenfekvő. Manuális kisütésnél neked kell gombot v kapcsolót kezelni, míg automatikusnál elektronika végzi a programja szerint processzorvezérléssel. A lapon az első töltőnél még oda van írva, hogy hálózatról megy többinél nagy semmi! Analfabéta műszaki adatlap a lényeges adatok hiányoznak! Timeres töltő a nevében van hogy időre kapcsol be, a másodiknál fel is van sorolva. A töltőáram nincs egyiknél sem feltüntetve a töltőn rajta kell lenni! A "cellánkénti" nem értem egy adott akkun belül lehetnek cellák! Esetleg egy ceruzaakkut AA értettél rajta? A töltőáram töltőnként változó. Van kétfajta töltőm Uniross, 2×2,8V 285-320mAh AA-hoz. Ez azt jelenti hogy két pár akkut tölt páronként sorbakötve 1,4V-ra a leírt árammal.Varta 2×2,8V 230 mAh ez szintén 1,4V-os. Az első 9 óráig tart bekapcsolva, a második 15 óráig. Hama akku, ajánlott töltőáram 230mAh töltési idő 14h, nyilván a másodikban fogom tölteni.

vas. márc. 06, 2005 12:10
vas-tag

Hozzászólás 
Szakértők! A már említett http://soselectronic.hu/www/app/showhtmlnews.php?id=45 címen láttam két töltőt:

MW 3398 GS
- NiMH, NiCd (1-4db)
- manuális kisütés/töltés/tesztelés

MW 9398 GS
- NiMH, NiCd (1-4db)
- automatikus kisütés/töltés
- tesztelés
- 3-6-9-24 órás időzített gyors- és csepptöltés

Meg tudná valaki mondnani, hogy mi a különbség az automatikus és manuális kisütés között? (esetleg van olyan töltő, amelyikkel lehet csak kisütést végezni úgy, hogy ne kezdje utána el tölteni?)

Cellánkénti kisütést végeznek?
Ezek timeres, vagy milyen elven működő töltők?
Milyen töltőárammal működnek?

Minden segítséget köszönök!

vas. márc. 06, 2005 11:11
a fórum lelke

Hozzászólás 
Babajaga írta:
[..] A forró akkunak már nem tudott megnőni, az ellenállása a gyengülés miatt [...]
Bár nem kifejezetten arra írtad, amire válaszolni fogok, de a dV-s töltők nem az akku ellenállását mérik, hanem a feszültségváltozást, azaz a deltaV-t :D
Töltés közben periodikusan megterheli az akkut, és az akkor tapasztalható feszültségesésből tudja, mikor kell abbahagyni. De a mobiltelefonok is így töltenek, ami ugye nem timeres! Ezt akár hallani is lehet, ha töltés közben ráteszed a füled a töltőjére, nagyjából percenként néhány másodpercre "máshogy" zúg.
Az egészzel akkor van bibi, ha rossz az akku, bár ezt a Minwák némelyike fel tudja ismerni.
Hama akkukhoz: gyakran a 2100-asok néhány ciklus után még 1800-ig sem másznak fel. De ha fel is töltődnek, nem lehet az elvárható maximális mértékben visszanyerni a töltést. Ebben a Sanyo-k a legjobbak. Ugyanolyan teljesítményű Sanyo és Hama közül a Sanyo lényegesen tovább fog menni, és nem árt hozzátenni, hogy a Sanyo jobban kedveli a gyorstöltést is.

Üdv!

vas. márc. 06, 2005 1:00
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 634 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Következő