Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: pén. jan. 10, 2025 9:16

Hozzászólás a témához  [ 14 hozzászólás ] 
Aiwa NSX-S223 hifi hangerőszabályzó hiba 
Szerző Üzenet
arany tag

Hozzászólás 
Üdv!

Sikerült megcsinálnom! Még kiforrasztani sem kellett a "potit", csak simán felhajtottam a füleket, alkohollal kipucoltam, és vissza. A tárcsán valami olajos trutyi volt, gondolom a tengely kenésére, de ha jól gondolom, a tárcsán semmi keresnivalója (ha vezeti az áramot, azért, ha nem, akkor azért..) így letöröltem alkoholos fülpucolóval. Ez nem baj?

Amikor szedtem szét, láttam, hogy azon a környéken, ahol a deck kádelei csatlakoznak az "alaplapra", van egy kábel, aminek nincs helye (olyasmi csati van a végén, mint a készülékhez adot "drótantennának", amit a rádió koax csatijának közepére kell dugni). Természetesen nem a beforrasztott kábelkötegelőre gondolok... :) Ezt hova dugjam? (Melleseg enélkül is szól a készülék, bár még csak AUX bemenettel próbáltam)

Köszönöm mindenkinek a segítséget!

Petya

vas. márc. 27, 2005 16:27
Profil Privát üzenet küldése
arany tag

Hozzászólás 
Esetleg egy ötlet.

Ha olyan megoldású, hogy a gombok nem egyenként csatlakoznak a vezérlő IC-re, hanem sorba vannak kötve különböző értékű ellenállásokkal, és így a gombsor csak 2-3 ponton csatlakozik, (az ellenállásértékek alapján figyeli a gombokat) akkor valamelyik ellenállás értékváltozása okozhatja.

szer. márc. 23, 2005 8:22
arany tag

Hozzászólás 
Egy kicsit offolnék, ha lehet.

Van egy Sony mhc rg 40 hi-fi-m. A bajom az, h. a play, balra, jobbra... gombok néha azt csinálják amit a mellette levőnek kellene. Szétszetdtem már, és a hiba nem attól van, h. az egyes gombok húznák egymást.
Lehet, h. az egyes panelok közt lenne kontakthiba?

Azért írtam ide, mert a Sony megvette az Aiwa-t, és egy-két modelljének részletmegoldásai olyanok, mint amilyenek az enyémen találhatók.

kedd márc. 22, 2005 13:42
arany tag

Hozzászólás 
Üdv!
Ha még nem szedted szét, meg lehet próbálni kimosni. A készüléket fektesd a hátoldalára KIKAPCSOLT !!! állapotban. Húzd le a forgató gombot, majd Kontakt WL segítségével mosd ki a kenőanyagot a potiból. A WL-t a poti szára melett tudod befujni. Többszöri ismétlés és a poti szárának forgatásval kimosódik a kenőanyag, apotit sokkal könnyebb lesz rforgatni. Szárítás után az esetek többségében a probléma ezzel a módszerrel is megoldódik

kedd márc. 22, 2005 11:53
arany tag

Hozzászólás 
Elölről kell lehúzni a gombot, mert magának a "potinak" a felerősítőcsavarja rögzíti még a panelt az előlaphoz. Meg lehet azt csinálni. Kicsit több erőt adjál bele. Vagy több ügyessséget, kreativitást :)

Ami a működést illeti, semmi misztikum, teljesen mechanikus, sima érintkezők, minél jobban elfordítod, annál többször záródik-nyitódik az áramkör. Mint a régi tárcsás telefonok tárcsája, csak itt nem húzza vissza rugó a tárcsát...
Ezek az érintkezők szoktak elszennyeződni, bizonytalanul érintkeznek, ezért van ez a jelenség.

hétf. márc. 21, 2005 8:40
arany tag

Hozzászólás 
Nem tudtok segíteni a szétszedésben? Még mindig nem tudom leszedni a multijogot...

Ja, és még az érdekelne, hogy a hangerőszabályzó milyen elven állítja elő a digitpoti léptetőjeleit? optikai, mint az egerek? És ugyanúgy koszos lett, mintha a régi fajta optomechanikus egér kereke lenne koszos?

Petya

szomb. márc. 19, 2005 14:47
arany tag

Hozzászólás 
Attee írta:
a multi-jog "forgatógombját" lehúzod, (általában szoros, nehéz lehúzni, de nem lehetetlen. Feszítő szerszámok haználata NEM JAVASOLT!)

Na ez nem ment, pedig próbáltm hátulról is vékony csavarhúzóval kitolni, de nem jött le. A nyák csavarjait kicsavartam, de mintha a bal oldalon összetartaná még valami a másik nyákkal. Ezt hogy lehet széthúzni?

Petya

szer. nov. 03, 2004 19:45
arany tag

Hozzászólás 
Kicsavarozod a panelt rögzítő csavarokat, a multi-jog "forgatógombját" lehúzod, (általában szoros, nehéz lehúzni, de nem lehetetlen. Feszítő szerszámok haználata NEM JAVASOLT!) Utána kiforrasztod a "potit" (valójában nem potméter) ÓVATOSAN szétszeded, és alaposan kipucolod. Ha van, igénybe vehetsz üvegszálas tisztítóceruzát, ha nincs fülpiszkáló+alkohol.
Ennyi az egész. Valójában q egyszerű.

szer. nov. 03, 2004 17:37
arany tag

Hozzászólás 
Senki nem tud segíteni?

szer. nov. 03, 2004 16:40
arany tag

Hozzászólás 
Üdv!

Megpróbáltam szétszedni, de az előlapi panelt nem sikerüli leszedni,
a cd mechanikát kiakasztottam. és még a felső borítás egyik rogzítőfülét is letörtem....
Szerencsére helyrehoztam a mechanikát.
A hangerőszabályzó viszont még rosszabb lett, inkább a távirányítóval próbálkozom...

A "MULTI JOG"-ot hogy lehet leszedni az elejéről? Szerintem ezért nem tudtam levenni az előlap panelt.
De legalább megpucoltam az első. és a felső ablakot, mert iszonyat porosak voltak belülről :)

Petya

hétf. nov. 01, 2004 21:58
platina tag

Hozzászólás 
Az előlapból óvatosan szereld ki a nyákot.
Előlap csavarjait megtalálod (alján is van), de ha ügyeskedsz talán
elég az előlapban lévő nyák csavarjait kiszedni , ónszívóval kiforrasztani a "potit" nyákot anyira kifordítani , hogy kiférjen ("poti") .
Felhajlítod a rögzítőfüleket... ,tísztítod , mehet vissza .
Remélem érthető , ha türelmesen átnézed, adja magát

Üdv.

ui.:Ha CD mechanikát kiveszed könyebb.

pén. okt. 29, 2004 14:11
Profil Privát üzenet küldése Honlap
arany tag

Hozzászólás 
Kösz a gyors választ!

Próbáltam már szétszedni, az oldalát levettem, és az elejéről a poti gombját lehúztam, de nem férek hozzá jobban, esetleg ha tudnál segíteni, hogy hogy lehet leszedni az elejét, megköszönném :)

Petya

pén. okt. 29, 2004 13:36
platina tag

Hozzászólás 
Petya !
Nincs más dolgod ,mint óvatosan szétszedni és kitakarítani,megtisztítani
az érintkezőket. Kiforrasztva könnyen megoldható.

Üdv.:el34

pén. okt. 29, 2004 13:25
Profil Privát üzenet küldése Honlap
arany tag

Hozzászólás Aiwa NSX-S223 hifi hangerőszabályzó hiba
Üdv!

A fenti hifi hangerőszabályzójával van bajom. Ez egy digitpoti, 32 lépéses. Ha a távirányítóval léptetem, semmi baja, de ha az előlapon lévő "potival" akkor gyakran rossz irányba léptet. Tehát pl. 16-on van, tekerem lefelé: 17-18-19-19-19-18-17-16-15-14 stb...

Ez mitől lehet? A készülék 4 éves, régebben nem csinálta...

Petya

pén. okt. 29, 2004 13:19
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 14 hozzászólás ]