Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: kedd jan. 07, 2025 19:50

Hozzászólás a témához  [ 836 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 17  Következő
Hej(ly)esírás 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás 
skynet írta:
Sulla írta:
Elnézegettem a fórumon az OFF Topicok Gyűjteménye című témát. Egyre inkább úgy látom, hogy az "Offtopicok Gyűjteménye" helyesebb lenne. Csak egy érzés de majd megpróbálom megfogalmazni is, addig is szóljatok hozzá!
S
még helyesebben offtopic hozzászólások gyűjteménye :)
Ahogyan a dolgok haladnak, inkább a: "...magvas gondolatok gyűjteménye..." címet kellene adni neki :lol:

Esetleg: "...mint búvó patak buggyant ki belőlem a következő gondolat..." Mit szóltok? :lol:

csüt. márc. 24, 2005 17:20
Profil Privát üzenet küldése Honlap
platina tag

Hozzászólás 
"Azon hozzászólások gyűjtőtopicja, melyen nem kapcsolódnak szorosan a fórum témájához" címhez mit szólnátok? :)

Szerintem legyen csak egyszerűen: Minden, ami nem mobil.

S

csüt. márc. 24, 2005 16:26
Profil Privát üzenet küldése
Moderátor

Hozzászólás 
skynet írta:
még helyesebben offtopic hozzászólások gyűjteménye :)

Ez sem korrekt, mert abban a topicban azok a hozzászólások nem offtopicok, hanem ott pont azok az ontopicok :)
Szóval a helyes az valami olyan lenne, hogy "Off-fórum topic".... 8) :lol:

csüt. márc. 24, 2005 16:10
Moderátor

Hozzászólás 
Sulla írta:
Elnézegettem a fórumon az OFF Topicok Gyűjteménye című témát. Egyre inkább úgy látom, hogy az "Offtopicok Gyűjteménye" helyesebb lenne. Csak egy érzés de majd megpróbálom megfogalmazni is, addig is szóljatok hozzá!

S

Én ezt egyszer valamikor régen már felvetettem, de le lettem hurrogva :)

csüt. márc. 24, 2005 15:39
platina tag

Hozzászólás 

S

csüt. márc. 24, 2005 15:11
a fórum lelke

Hozzászólás 
BrOnZ írta:
"...a tanuló nem egy edény, amit meg kell tölteni, hanem egy fáklya, amit meg kell gyújtani..."
Én is ismerem ezt (legkedvesebb idézeteim egyike), de soha egy tanáromnak sem mertem mondani, mert vagy nem értették volna, vagy megutáltak volna. Egyébként én így ismerem:
"A tanítvány nem edény, amit megtölteni-, hanem fáklya, amit lángra lobbantani kell..."

Üdv!

szer. márc. 23, 2005 23:08
a fórum lelke

Hozzászólás 
index.hu-n:
Mától változatlan műsorokkal újból jelentkezik a Tilos, ami még a 2003 decemberi keresztényellenes megjegyzések miatt hiszonöt napig hallgatott.

szer. márc. 23, 2005 20:39
platina tag

Hozzászólás 
@BrOnZ, M62: minden szavatokkal egyetértek, maximálisan...

szer. márc. 23, 2005 18:39
platina tag

Hozzászólás 
skynet írta:
http://drmobil.hu/product_info.php?products_id=1002

cseppet el van túlozva a vesszők használata, emiatt eléggé fárasztó elolvasni. úgy látszik, a többség a két véglet egyikébe esik: vagy nem használ vesszőket egyáltalán, vagy orrba-szájba.

Lagalább tudom, hogy valaki olvassa a hozzászólásaimat. :)

szer. márc. 23, 2005 16:48
gyémánt tag

Hozzászólás 
M62 írta:
Talán fiatal vagyok ahhoz, hogy beleszóljak a témába
Az életkor sem nem érdem, sem nem hátrány, hanem egy állapot... :)
M62 írta:
Másrészt szerintem a világ összes képleténél, definíciójánál, adatánál többet ér az, ha a gyerek az iskolában megtanul a világról komolyan gondolkodni vagy legalább megkapja ennek esélyét. A száraz tények az összes könyvben hozzáférhetőek, a (lehetséges) gondolkodásmód(ok) viszont annál kevésbé.
Amikor nem kényszervállalkozóként, óraadóként, hanem "főállásban" tanítottam, az asztalom fölött egy tábla volt ezzel a felirattal:

"...a tanuló nem egy edény, amit meg kell tölteni, hanem egy fáklya, amit meg kell gyújtani..."

Tulajdonképpen sokat "kaptam" azért a véleményemért, amit úton-útfélen hangoztattam, -egyébként ma is így hiszem,- nevezetesen: az általános iskolában nem tárgyi tudást kell adni, hanem "nevelni" -a jó értelemben,- megmutatni az "egészet" amiből kiválasztható az "érdekes", meg kell mutatni az "értéket", a középiskolában meg kell tanítani az emberkét tanulni, az egyetemen, főiskolán pedig el kell kezdeni elsajátítani a tárgyi ismereteket, amelyet aztán egész életünkön át folytatni kell...

szer. márc. 23, 2005 13:53
a fórum lelke

Hozzászólás 
PannonVilág: "A 47 500 négyzetméteres Hévízi-tó - amely a föld legnagyobb..."

szer. márc. 23, 2005 13:16
gyémánt tag

Hozzászólás 
BrOnZ írta:
Azonban a lehetséges megoldásokat aki látja, tudja, vagy legalább érzi, számíthatna egy Nobel Díjra...

Talán fiatal vagyok ahhoz, hogy beleszóljak a témába, de saját - diákként szerzett - tapasztalataim alapján úgy látom, hogy az igazi pedagógus lehetőséget biztosít a diák számára, méghozzá kétféle értelemben.

Egyrészt megtanítja a gyereket arra, hogy vegye észre a (tanulásban rejlő) lehetőség esélyét, ismerje meg ennek természetét, jelentőségét. Ez összhangban van azzal, hogy - állítólag - a szabadság korát éljük. A gyereknek nem kötelessége a tanulás, hanem joga van ehhez - vagy él vele vagy sem.
A lényeg, s a pedagógus felelőssége szerintem az, hogy a gyerek az alternatívák s az azokkal járó következmények ismeretében tudjon megalapozott döntést hozni abban a kérdésben, hogy milyen módon veszi igénybe a felkínált lehetősége(ke)t, akár szülei segítségét is igénybe véve ehhez a nagy jelentőségű elhatározáshoz.

Másrészt szerintem a világ összes képleténél, definíciójánál, adatánál többet ér az, ha a gyerek az iskolában megtanul a világról komolyan gondolkodni vagy legalább megkapja ennek esélyét. A száraz tények az összes könyvben hozzáférhetőek, a (lehetséges) gondolkodásmód(ok) viszont annál kevésbé.

Persze egy ilyen fajta oktatás, nem kétséges, kudarcra van ítélve, a gyerekek talán nem elég érettek még abban az életkorban ahhoz, hogy felmérjék, mi állhat vagy bukhat azon, hogy figyelnek az ilyesmire, vagy inkább szétzilálják az órákat.
Öröm az ürömben, hogy az értelmetlenül elsajátíttatott rengeteg anyag is pont úgy veszendőbe, feledésbe megy, mint az ilyen próbálkozások...

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára M62 szer. márc. 23, 2005 13:31-kor.

szer. márc. 23, 2005 13:14
platina tag

Hozzászólás 
BrOnZ írta:
Mennyi kolléga... :) Hatalmas igazságokat zúditottál ránk. Talán nem tévedek nagyot, ha kijelentem: mintha valamennyien éreznénk ezeket a nyűgöket... De ilyen frappánsan és tömörem megfogalmazni: le a sapkával! (...és nem csak a Himnusz alatt... :) )

Azonban a lehetséges megoldásokat aki látja, tudja, vagy legalább érzi, számíthatna egy Nobel Díjra... Iszonyatosan sokat "törpöltem" ezen én is, de semmi épkézláb nem jutott az eszembe. :(

Hát, köszönöm szépen :oops:
A bölcsek köve sajnos nekem sincs a zsebemben. Annyi biztos, hogy míg a rossz hagyományokhoz nagyon ragaszkodik az iskolarendszer, az időtálló, valóban értékes dolgokat, hagyományos értékeket egyidejűleg igyekszik elértékteleníteni. Vagy legalábbis asszisztál ehhez. Ez rossz irány. Azt mondanám, hogy pl. a Holt költők társaságában található filozófia nagyon szimpatikus, de könnyen félreértelmezhető, és akkor a visszájára fordul. (Amikor csak lázadás van a fennálló ellen, és kiöntik a gyermeket a fürdővízzel) Az arany középútra kell visszatalálni, az arányokat és az irányokat kell kiigazítani. Az egészséges tartomány valahol a minden tagadása és a bárminek birkaként való elfogadása közötti területen található.

szer. márc. 23, 2005 12:41
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hardside írta:
Mondjuk, inkább a problémáról írtam, amit úgyis sokan látnak. Talán úgy lenne korrekt, ha kicsit több hangsúlyt fektettem volna a lehetséges megoldásokra. Az azonban itt már lehet, hogy nagyon off lenne.
Csendben jegyzem meg: én is pedagógus végzettségű vagyok. 8)
Mennyi kolléga... :) Hatalmas igazságokat zúditottál ránk. Talán nem tévedek nagyot, ha kijelentem: mintha valamennyien éreznénk ezeket a nyűgöket... De ilyen frappánsan és tömörem megfogalmazni: le a sapkával! (...és nem csak a Himnusz alatt... :) )

Azonban a lehetséges megoldásokat aki látja, tudja, vagy legalább érzi, számíthatna egy Nobel Díjra... Iszonyatosan sokat "törpöltem" ezen én is, de semmi épkézláb nem jutott az eszembe. :(

szer. márc. 23, 2005 8:40
gyémánt tag

Hozzászólás 
McLaca írta:
Landsmann írta:
Meg turó, kigyó.
Begyó... 8)

Üdv!
Esetleg: bogyó... :lol:

szer. márc. 23, 2005 8:36
a fórum lelke

Hozzászólás 
Landsmann írta:
Meg turó, kigyó.
Begyó... 8)

Üdv!

kedd márc. 22, 2005 23:30
Hozzászólás 
McLaca írta:
Odo írta:
[...]
A pluszt helyesen rövid sz-szel kell ejteni, ahogy a ventilátort sem túl szép hosszú l-lel ejteni. De a porszívó is ilyen, sokan "porszivó"-nak ejtik.

Üdv!

Meg turó, kigyó.

kedd márc. 22, 2005 22:48
a fórum lelke

Hozzászólás 
Odo írta:
[...]
A pluszt helyesen rövid sz-szel kell ejteni, ahogy a ventilátort sem túl szép hosszú l-lel ejteni. De a porszívó is ilyen, sokan "porszivó"-nak ejtik.

Üdv!

kedd márc. 22, 2005 22:43
platina tag

Hozzászólás 
Hardside írta:
Így van, helyes, bár nekem is inkább az 'in front of' kívánkozott oda első ránézésre.

Oké, már ezért érdemes volt felkelnem ma.

kedd márc. 22, 2005 17:53
platina tag

Hozzászólás 
pg írta:
Ezt ha megengeded, kinyomtatom, és terjesztem. (Pedig én pedagógus végzettségű vagyok.) Főként addig, hogy "ma több a könyv, mint valaha".

Akarsz copyright-ot? Nem akarok plagizálni. Pl. "by Hardside@Terminal_forum" formában.

Megtisztelsz vele. :D
Mondjuk, inkább a problémáról írtam, amit úgyis sokan látnak. Talán úgy lenne korrekt, ha kicsit több hangsúlyt fektettem volna a lehetséges megoldásokra. Az azonban itt már lehet, hogy nagyon off lenne.
Csendben jegyzem meg: én is pedagógus végzettségű vagyok. 8)

kedd márc. 22, 2005 17:15
platina tag

Hozzászólás 
Így van, helyes, bár nekem is inkább az 'in front of' kívánkozott oda első ránézésre.

kedd márc. 22, 2005 17:07
a fórum lelke

Hozzászólás 
Cycy írta:
Helyesírási probléma:

A következõt olvastam(tök égõ, tudom) a Munkácsy címû könyvben:
Idézet:
Christus before Pilate

Magyarul a fordítás "Krisztus Pilátus elõtt" volt. Aki ismeri a sztorit, netán a képet, az tudja, hogy Krisztus fizikailag Pilátus elõtt állt, tehát térben, nem pedig idõben. Eddigi angol tanulmányaim során nem találkoztam a before ilyen jelentésével, szerintem hibás. Vélemény(ek)?

márpedig a "before" nemcsak időben, hanem térben is értendő (látod, nyelvünk már ájsztájn előtt felfedezte a tér és idő egységét) ezért helyes ez a kifejezés.

kedd márc. 22, 2005 16:50
Profil Honlap
platina tag

Hozzászólás 
Helyesírási probléma:

A következőt olvastam(tök égő, tudom) a Munkácsy című könyvben:
Idézet:
Christus before Pilate

Magyarul a fordítás "Krisztus Pilátus előtt" volt. Aki ismeri a sztorit, netán a képet, az tudja, hogy Krisztus fizikailag Pilátus előtt állt, tehát térben, nem pedig időben. Eddigi angol tanulmányaim során nem találkoztam a before ilyen jelentésével, szerintem hibás. Vélemény(ek)?

kedd márc. 22, 2005 16:36
Moderátor

Hozzászólás 
Sulla írta:

Az írott nyelv nehezen alkalmazkodik a beszélt nyelv változásaihoz. Ez nem a (magyar) nyelv hibája. Ha az lenne az egyetlen szabály, hogy úgy írod, ahogy mondod, akkor hiába írna mondjuk egy szabolcsi gyerek, a zalaegerszegi testvériskola diákjainak levelet, nem értenék.

Ebben igazad van.

kedd márc. 22, 2005 14:12
platina tag

Hozzászólás 
Hardside írta:
Érzem a körülöttem levő tizenéves fiatalok szenvedését. Hatalmas a nyomás. Óriási mennyiségek vannak körülöttünk, mindenből. Minden azonnal kell, hogy megtörténjen. A rengeteg információt sokkal gyorsabban kell szelektálni, feldolgozni, mint akár tizenöt éve. És vajon mennyit hibázik ebben egy olyan fiatal, aki ezek közt a felfokozott igények közt próbál helytállni, félig írástudatlanul? Ki kellene válogatnia a rengeteg adat közül a helyeseket, a használhatót, amikkel boldogulni lehet az életben. És közben élni is kellene kicsit. Így aztán sokan azt választják, hogy cinikusan eldobják az egész ?műveltség? dolgot, saját maguk és egymás tiszteletét (hiszen senki sem tiszteletre méltó) és azt hiszik ettől ?élnek?. Ma több a könyv, mint valaha. Több a tanfolyam, mint valaha. Több az adat, mint valaha. Az emberek meg mégis egyre ostobábbak. Ezek a körülmények sokkal több intelligens alkalmazó-képességet kívánnának meg, mint régen, de a felkészítés nemhogy nem javult egyenes arányban az élet követelményeinek fokozódásával, hanem éppenséggel fordított arányba került vele: egyre silányabb. Egy hitvány oktatás hitvány termékével szembesülünk. Mondjátok meg, milyen hely lehet az, ahol olyan emberek, mint a mi politikusaink rátermettnek számítanak? Ahol ezek a kivételes kvalitásúak, ott milyen lehet az átlagember? Lehet, hogy ők ezt jó szórakozásnak tartják: felhígítani a tudást. Mivel ők maguk is műveletlenek... Azt hiszik, hogy hogy ők ezen kívül, felül állhatnak, mert ők Isten ajándékai. Van mifelénk egy képmutató szokás: hangoztatják, hogy milyen nagyra tartjuk a történelmet, és hogy az milyen fontos. Magoltatják az évszámokat, de valójában ignorálják az egészet: ha honatyáink valóban olyan nagyra tartanák a történelmet, akkor ismernék, tisztelnék, és tanulnának belőle.

Ezt ha megengeded, kinyomtatom, és terjesztem. (Pedig én pedagógus végzettségű vagyok.) Főként addig, hogy "ma több a könyv, mint valaha".

Akarsz copyright-ot? Nem akarok plagizálni. Pl. "by Hardside@Terminal_forum" formában.

kedd márc. 22, 2005 13:56
Profil Privát üzenet küldése ICQ
a fórum lelke

Hozzászólás 
Árpy írta:
CineDOG írta:
Ma baromi unalmas napom lesz, valaki küldhetne ide nekem egy ügyes NYELVtan tanárnénit, mondjuk 25éves korig maximum. :twisted:

Másik tipp: JÁCCÁ!!!
http://origo.hu/techbazis/valogatas/200 ... tml?pIdx=1

Inkább tőzsdés oldalakat nézegetek majd. Abból még pénz is jöhet. :)

kedd márc. 22, 2005 13:21
platina tag

Hozzászólás 
Odo írta:

Ezen nem csodálkoznék annyira. Ez a hülye magyar nyelv (meg a többi hasonló). Minek úgy foglalták szabályba, ahogy sose mondjuk.
A hajó árboca. Hogy hangzik ez már, ha úgy ejtenék ahogy leírjuk? Jellemző, amit lehet azt bonyolítani kell. Az angolról nem is beszélek...

Az írott nyelv nehezen alkalmazkodik a beszélt nyelv változásaihoz. Ez nem a (magyar) nyelv hibája. Ha az lenne az egyetlen szabály, hogy úgy írod, ahogy mondod, akkor hiába írna mondjuk egy szabolcsi gyerek, a zalaegerszegi testvériskola diákjainak levelet, nem értenék.

"E kő mennyi ennyi annyi a disznyónak." "E mentünk a Papéknyi, odagyüttek pízír a kódisok is."

Jó lenne ilyeneket "dekódolni".

Az árboc idegen eredetű szó. Attól még nem lesz helyes árbóc-nak ejteni, hogy így érzed. A plusz szót sem írod plussz-nak, pedig mondani úgy mondod.

Kis adalék a tízes-húszas megjegyzéshez:

27. Hosszú í, ú, ú hangot tartalmazó szavaink két csoportra oszlanak. (Vö. 21.)
a) Számos szó a toldalékos alakok többségében is megőrzi a tőbeli magánhangzó hosszúságát, s csak néhány származékban váltja rövidre: zsír, zsírt, zsíros, de: zsiradék; – húsz, húszat, húszas, de: huszadik, huszad, huszon-; – tíz, tízen, tízes, de: tized, tizen-; stb. – ír, írok, írás, írat (ige); de: irat (főnév), iroda, irodalom; stb. – bújik, bújjon, bújócska, bújtat; de: bujkál, bujdosó; stb. – dűl, dűlt, dűlve, dűlő; de: düledezik, dülöngél, dülleszt; stb.
b) Vannak viszont szabályos í – i, ú – u, ű – ü váltakozást mutató főnevek. Írásukat megkönnyíti a nyár – nyarat, kéz – kezet típusú szavakkal való összehasonlításuk: általában ugyanazon toldalékok előtt vált rövidre az í, ú, ű, mint a nyár vagy a kéz magánhangzója. Például:

kéz víz út tűz
kézben vízben útban tűzben
kézre vízre útra tűzre
kézi vízi úti tűzi
de: kezet vizet utat tüzet
kezek vizek utak tüzek
kezes vizes utas tüzes
kezünk vizünk utunk tüzünk

S

Érdekes link nyelvvel kapcsolatban:
http://dragon.klte.hu/~tkis/nyelvi_mitoszok.htm

kedd márc. 22, 2005 12:12
a fórum lelke

Hozzászólás 
KaRFiol írta:
Árpy írta:
A hires 1948 nevü magyar játékban is már az elsö (ha jól emléxem Erdély) fejezet elsö bekezdésében 2(!) hiba van.

Arról nem is beszélve, hogy 1848, nem pedig 1948. :twisted:
Olyan is volt :oops:

kedd márc. 22, 2005 12:11
platina tag

Hozzászólás 
Árpy írta:
A hires 1948 nevü magyar játékban is már az elsö (ha jól emléxem Erdély) fejezet elsö bekezdésében 2(!) hiba van.

Arról nem is beszélve, hogy 1848, nem pedig 1948. :twisted:

a fórum lelke

Hozzászólás 
CineDOG írta:
Ma baromi unalmas napom lesz, valaki küldhetne ide nekem egy ügyes NYELVtan tanárnénit, mondjuk 25éves korig maximum. :twisted:

Másik tipp: JÁCCÁ!!!
http://origo.hu/techbazis/valogatas/200 ... tml?pIdx=1

a fórum lelke

Hozzászólás 
skynet írta:
CineDOG írta:

hehh, én németül fogok tanulni, igaz, már 27 éves a "tanárnéni" :)

na persze csak a francia nyelvóra után :)
Nyelvérzéked a maximumig fejleszted :lol: :lol:

kedd márc. 22, 2005 11:41
a fórum lelke

Hozzászólás 
CineDOG írta:
Miért szkanderoznánk a hátán? Téged nem kértelek. :)
Akkor a csaj sem megy, mert én vagyok a "menedzsere" 8)

kedd márc. 22, 2005 11:39
a fórum lelke

Hozzászólás 
Miért szkanderoznánk a hátán? Téged nem kértelek. :)

kedd márc. 22, 2005 11:36
a fórum lelke

Hozzászólás 
CineDOG írta:

Felsöfokú francia nyelvtudás, 24 éves, pont megfelelö magasság, csipö, derék és mellböség. Szép arc és imád Téged :wink:
Majd szkanderozunk a hátán :twisted:

kedd márc. 22, 2005 11:28
a fórum lelke

Hozzászólás 

kedd márc. 22, 2005 11:13
platina tag

Hozzászólás 
Árpy írta:

Ebben pedig vagy hat... Pedig ez csak egy mondat.

kedd márc. 22, 2005 11:09
a fórum lelke

Hozzászólás 

kedd márc. 22, 2005 7:21
Moderátor

Hozzászólás 
McLaca írta:
...
Amin viszont még jobban elképedtem, ahogy mások elképedtek azon, hogy a helyes írásmód: árboc, ventilátor, húgom, tízes, húszas...

Üdv!

Ezen nem csodálkoznék annyira. Ez a hülye magyar nyelv (meg a többi hasonló). Minek úgy foglalták szabályba, ahogy sose mondjuk.
A hajó árboca. Hogy hangzik ez már, ha úgy ejtenék ahogy leírjuk? Jellemző, amit lehet azt bonyolítani kell. Az angolról nem is beszélek...

kedd márc. 22, 2005 0:21
a fórum lelke

Hozzászólás 
Húúúú... de nagyon-nagyon-nagyon igazad van... :!: :!:
Amin legutóbb elképedtem: nyelvtan érettségi, amin a helyesírási szótár használható! Ez szörnyű! Törekedni sem fognak a helyes írásra, a helyes beszédre meg már a szüleik sem törekedtek... Minap megint láttam a közkedvelt "ügye" szót így leírva a BOON fórumán.
Amin viszont még jobban elképedtem, ahogy mások elképedtek azon, hogy a helyes írásmód: árboc, ventilátor, húgom, tízes, húszas...

Üdv!

hétf. márc. 21, 2005 22:53
platina tag

Hozzászólás 
BrOnZ írta:
Hardside írta:
...az olvasottság sem annyira borzasztóan káros a helyesírásra...
Huhhh... Mekkora igazságot írtál... De ez sajnálatos módon ma már nem "trendi" :(

Nem az, sajnos. Az emberek pontosan olyan műveletlenné kezdenek válni, mint azok, akik tanítják őket. És ha hozzátesszük, hogy „tisztelet a kivételnek”, azzal már be is vallottuk, hogy valóban: a művelt, felvilágosult, széles látókörű és mindezt gyakorlatiasan átadni is képes pedagógus ma már kivételesnek számít.
Ez a trend már javában megmutatkozott az én gyerekkoromban is. Egy kezemen meg tudom számolni általánostól a főiskoláig, kik voltak azok, akikre felnézhettünk, mint tanárra. Tragikus, hogy felsős osztályfőnökömet hatodikas koromban ki kellett javítanom, mert szerinte az „őrjöngve” szót a dolgozatomban két rövid ö-vel kellett volna írnom. Pedig nem voltam egy tudorka, csak tudtam írni-olvasni, amit ő, mint irodalom- és nyelvtantanár nem... Akkor jöttem rá: ha bármi akarok lenni, csak magamra számíthatok.
OFF
Érzem a körülöttem levő tizenéves fiatalok szenvedését. Hatalmas a nyomás. Óriási mennyiségek vannak körülöttünk, mindenből. Minden azonnal kell, hogy megtörténjen. A rengeteg információt sokkal gyorsabban kell szelektálni, feldolgozni, mint akár tizenöt éve. És vajon mennyit hibázik ebben egy olyan fiatal, aki ezek közt a felfokozott igények közt próbál helytállni, félig írástudatlanul? Ki kellene válogatnia a rengeteg adat közül a helyeseket, a használhatót, amikkel boldogulni lehet az életben. És közben élni is kellene kicsit. Így aztán sokan azt választják, hogy cinikusan eldobják az egész „műveltség” dolgot, saját maguk és egymás tiszteletét (hiszen senki sem tiszteletre méltó) és azt hiszik ettől „élnek”. Ma több a könyv, mint valaha. Több a tanfolyam, mint valaha. Több az adat, mint valaha. Az emberek meg mégis egyre ostobábbak. Ezek a körülmények sokkal több intelligens alkalmazó-képességet kívánnának meg, mint régen, de a felkészítés nemhogy nem javult egyenes arányban az élet követelményeinek fokozódásával, hanem éppenséggel fordított arányba került vele: egyre silányabb. Egy hitvány oktatás hitvány termékével szembesülünk. Mondjátok meg, milyen hely lehet az, ahol olyan emberek, mint a mi politikusaink rátermettnek számítanak? Ahol ezek a kivételes kvalitásúak, ott milyen lehet az átlagember? Lehet, hogy ők ezt jó szórakozásnak tartják: felhígítani a tudást. Mivel ők maguk is műveletlenek... Azt hiszik, hogy hogy ők ezen kívül, felül állhatnak, mert ők Isten ajándékai. Van mifelénk egy képmutató szokás: hangoztatják, hogy milyen nagyra tartjuk a történelmet, és hogy az milyen fontos. Magoltatják az évszámokat, de valójában ignorálják az egészet: ha honatyáink valóban olyan nagyra tartanák a történelmet, akkor ismernék, tisztelnék, és tanulnának belőle.

hétf. márc. 21, 2005 22:41
platina tag

Hozzászólás 
skynet írta:
a be kell menjek a városba helyett pedig (ezt nem írtam) a következők helyesek:
be kell, hogy menjek a városba
be kell mennem a városba

annak ellenére, hogy jó írónak tartom W.A.-t, ez akkor sem helyes így. :wink:

Nehéz dolog ez a helyes-nem helyes dolog. A "be kell menjek a városba" fordulatot én inkább tájnyelvi formának nevezném, mivel igen sok helyütt (helyen) használják.

S

hétf. márc. 21, 2005 16:20
gyémánt tag

Hozzászólás 
skynet írta:
be kell mennem a városba

Tényleg ez a helyes, nem a menjek. Ciki. :oops: :lol:

hétf. márc. 21, 2005 15:55
gyémánt tag

Hozzászólás 
skynet írta:
nem mindegy viszont, hogy mit olvasol... a mai besztszelörök fordítói nem mindig az elte egyik nyelvi szakát végezték el (bár ez sem mindig elég), így sok a helyesírási hiba ezekben is, valamint bizonyos magyar írok könyveiben is (lásd Vámos Miklós könyveit - bár ezek nem hemzsegnek a hibáktól, de van bőven belőlük, vagy Wass Albertéit, aki a "hogy"-ot következetesen kihagyta a mondataiból - "be kell menjek a városba").

egyik évfolyamtársammal azon vitatkoztunk, hogy a "Helló, Jani!" mondat így helyes-e, kell-e a vessző a két szó közé. ő váltig állította, hogy nem kell, mert nem külön mondatrész, még példát is tudott mutatni, valami kortárs ponyvából, meg az internetről is rengeteget. mondtam neki, hogy nincs igaza, de amíg oda nem vittem neki valami klasszikust, nem hitte el, hogy igazam van...

tehát a régebbi fordítású könyvekre érdemes alapozni.

A nyelv folyamatosan változik. Tehát a régi könyvek mellett nem árt bújni az újakat is - továbbá a helyesírási szótárt.

Például a "király" szó egyik jelentéseként a mai értelmező szótárakban állítólag feltüntetik azt is, hogy a kiváló, remek jelzők szinonímája. :lol:

Szerintem igenis jó az, hogy "be kell menjek a városba".
Sokszor mondjuk, "meg kell csinálnom valamit", nem azt, hogy "meg kell, hogy csináljam".
A "meg kell" önmagában nem értelmes szerkezet, tehát nem elfogadható, mint mellékmondat, amit vesszővel el kell választani.

A "Helló, Xy" és a "Helló xy" egyaránt helyes megítélésem szerint, hangsúlyozási különbségeket tükröz.

hétf. márc. 21, 2005 15:36
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hardside írta:
...az olvasottság sem annyira borzasztóan káros a helyesírásra...
Huhhh... Mekkora igazságot írtál... De ez sajnálatos módon ma már nem "trendi" :(

hétf. márc. 21, 2005 14:52
platina tag

Hozzászólás 
Érzi, hogy valami hosszú kell

LOL

Szerintem ott egy hosszú nyelvtanfolyam segítene igazán sokat.
Meg az olvasottság sem annyira borzasztóan káros a helyesírásra. De hát mit tegyünk, a hagyományos könyveknek sem az interaktivitás, sem a színes kijelző nem az erősségük. Nem vonzóak. 8)

hétf. márc. 21, 2005 14:22
platina tag

Hozzászólás 
Ajánlom figyelmetekbe a Motorola V635 topicot. KZolee és Sam Fisher adják egymás alá a lovat.

Magyartanároknak nem ajánlott, csak szívgyógyszer előzetes bevétele után!

S

Kedvcsinálónak álljon itt:
"sött" írja Sam Fisher, a sőt helyett.

Érzi, hogy valami hosszú kell, de nem találta el, hogy melyik...

hétf. márc. 21, 2005 12:32
platina tag

Hozzászólás 
McLaca írta:
Jelentem, Sam nem tanult meg helyesen írni :D
Magyarázat nélkül nem értettelek volna, még akkor sem, ha írtad, hogy ott hideg van :) Elsőre az Indiana állambéli "Grínlend" ugrott be.

Üdv!

Nem Indiana, ez szinte egy az egyben megfelelt annak, mint amikor ezen a 'vidéken' valakit Szibériába küldtek. Ugyanezt ott - US - most úgy tűnik, nekik Grönland helyettesíti. (Messze van, kihalt és hideg.)

Hajrá Sam! Ne add fel!

vas. márc. 20, 2005 20:03
a fórum lelke

Hozzászólás 
Jelentem, Sam nem tanult meg helyesen írni :D
Magyarázat nélkül nem értettelek volna, még akkor sem, ha írtad, hogy ott hideg van :) Elsőre az Indiana állambéli "Grínlend" ugrott be.

Üdv!

vas. márc. 20, 2005 19:52
platina tag

Hozzászólás 
(Csak nem elkezdtünk helyesen írni... Még Sam Fisher is, netán?)

Friss - pár perces - a szokásos Viasat3-as blőd szinkronbakik egyike, ami az igencsak hiányos angoltudás, a nemlétező általános műveltség és az összecsapott szinkron eredménye:

Greenland (ahol hideg van) - mármint, hogy ez magyarul van már... (szóval Grínlendbe küldenek valakit)

(2 percen belül háromszor hangzott el, szóval nem elírás)

(Ja, a megfejtés angolul nem tudóknak: Grönland.)

vas. márc. 20, 2005 19:44
a fórum lelke

Hozzászólás 
McLaca írta:
Az a versus rövidítése, nem? Amit magyarul - nem tükörfordításban - a kontra fejez ki leghatásosabban. Szerintem.

Üdv!

A 2 "leghiresebb" vs:
Alien VS Predátor
Náksi VS Brunner

pén. márc. 04, 2005 14:49
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 836 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 17  Következő