|
2005. április 1-jétől 24 hónap gyári garancia minden Nokiára
Szerző |
Üzenet |
Enyac
ezüst tag
|
Üdv!
Nézegettem a T honlapját, de az árlistában nem szerepel, hogy nokia készülékekre 2 év lenne a garancia... Most akkor nem érvényes? Vagy más automatikus?
|
vas. jún. 12, 2005 18:35 |
|
|
guni.
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 4173 Tartózkodási hely: Budapest-Győr Telefon: Motorola Milestone
|
Na jó az egy dolog, de ha naponta ötször rárakod a töltőre, meg leszeded róla, az azért hosszú távon egy Li-ion akkut is megvisel. Nem azért, mert rátöltesz, hanem egyáltalán.
Guni
|
vas. jún. 05, 2005 22:29 |
|
|
Slowmotion
arany tag
|
Macika írta: Igen, mert nincsen kitéve folyamatos töltésnek. Tovább fogja bírni.
ÁÁÁ dehogy.. Li-on akksik. A BIOS vezérli a töltést ha a feszültség az akksiban a megengedett alá csökken ( aszthszem kb. 80%). LI-Ion akksis notik esetében teljesen felesleges az akksit a fiókban etc.. helyeken tárolni abban a hitben élve "tovább fogja bírni" .
A Li-ion akksira káros hatással az alábbiak vannak: hő; teljes lemerülés (fiókban felejtve) és az idő múlása...
Idővel mindenképpen csökken a teljesítménye (kiszárad) és nagyon kevés hatással van rá az hogy használva vagy csak pihentetve tároljuk.
|
vas. jún. 05, 2005 18:28 |
|
|
jokers5
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 671 Tartózkodási hely: M. Service
|
skynet írta: (ellenpélda: a clevo laptopokra alapból 2 év a garancia, de ha az albacomptól veszed meg ugyanazt a gépet, csak 1 évet kapsz)
Hát nem tudom nekem a Clevo gépemre csak 1 évet adtak pedig itt vettem http://www.clevo.hu, akkor ők minek számítanak?
|
csüt. ápr. 21, 2005 7:23 |
|
|
levike7
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 558 Tartózkodási hely: Szeged
|
guni. írta: Mert akkor ezek szerint mégsem minden nokiára érvényes a két év gari, mert akkor odaírták volna... Ha meg csak a független telcsikre adnak annyit, akkor az nem egy nagy dolog, szerintem az eladott telcsik elég kis százalékát adják el így.
Guni
hát, ha valóben ez van, akkor ez bizony jó marketing fogásnak bizonyult, hisz én bevettem ,hogy minden árp. 1. után vett Nokiára igaz ez (persze csak az újakra...) Nehogy már megcsinálják azt, hogy csak a független telcsikre adják meg ezt... Ez szemétség..
|
szer. ápr. 20, 2005 9:59 |
|
|
guni.
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 4173 Tartózkodási hely: Budapest-Győr Telefon: Motorola Milestone
|
Ja bocs, olyan gyakran nem nézegetem. Akkor meg mi a pláne a Nokiás dologban? Mert akkor ezek szerint mégsem minden nokiára érvényes a két év gari, mert akkor odaírták volna... Ha meg csak a független telcsikre adnak annyit, akkor az nem egy nagy dolog, szerintem az eladott telcsik elég kis százalékát adják el így.
Guni
|
hétf. ápr. 18, 2005 0:17 |
|
|
Odo
Moderátor
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 9661 Tartózkodási hely: Székesfehérvár
|
guni. írta: Na meg is van a válaszlépés: a Tré-nél a két LG és az egyszem Alca modelre is 2 év gari van.
Guni
Már vagy egy hónapja.
|
hétf. ápr. 18, 2005 0:13 |
|
|
guni.
gyémánt tag
|
Na meg is van a válaszlépés: a Tré-nél a két LG és az egyszem Alca modelre is 2 év gari van.
Guni
|
hétf. ápr. 18, 2005 0:12 |
|
|
vocsok
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 615 Tartózkodási hely: Budapest
|
|
vas. ápr. 10, 2005 18:36 |
|
|
Macika
Moderátor
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 20:30 Hozzászólások: 14954 Tartózkodási hely: Itt ülök, Veled szemben.
|
Re: 2005. április 1-jétől 24 hónap gyári garancia minden Nok
Lipi írta: Macika írta: Szóval igen, megértük, a Nokia lépett a konkurencia ellen. Kérdés, hogy a garanciavállaláson kívül mit fog még tenni, hogy bebetonozza az első helyét a piacon. Ezek szerint ha az EW.-ben megveszem a 6230i-t akkor arra már 24 hónap gyári garancia van? Hol lehet ennek a 24 hónapos Nokia garanciának utánna nézni? THX!
Első körben pontatlannak bizonyultak az információk.
Hétfőn próbálok pontosítani a megfelelő helyen.
|
vas. ápr. 10, 2005 14:12 |
|
|
Lipi
arany tag
Csatlakozott: csüt. feb. 03, 2005 12:48 Hozzászólások: 338 Tartózkodási hely: Budapest
|
Re: 2005. április 1-jétől 24 hónap gyári garancia minden Nok
Macika írta: Szóval igen, megértük, a Nokia lépett a konkurencia ellen. Kérdés, hogy a garanciavállaláson kívül mit fog még tenni, hogy bebetonozza az első helyét a piacon. Ezek szerint ha az EW.-ben megveszem a 6230i-t akkor arra már 24 hónap gyári garancia van?
Hol lehet ennek a 24 hónapos Nokia garanciának utánna nézni?
THX!
|
vas. ápr. 10, 2005 10:32 |
|
|
Macika
Moderátor
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 20:30 Hozzászólások: 14954 Tartózkodási hely: Itt ülök, Veled szemben.
|
nyuszy írta: Macika írta: Igen, mert nincsen kitéve folyamatos töltésnek. Tovább fogja bírni. Lehet, hogy én gagyi notebookokkal futottam eddig össze, de eddig egy sem ment kivett akkuval. Hálózatról se nem. Bár már pár éve, hogy utoljára kipróbáltam ezt, még a NiCd akkuk idején...
Nekem eszembe sem jutott, hogy volna olyan, ami nem megy csak hálózatról. Teljesen természetesenek vettem, hogy működik. Csak a stabilitása rosszabb kicsit, amikor kinyiton. Mert bele van számítva a jó kilós, 6400-as Li-ion akksi...
|
vas. ápr. 10, 2005 0:19 |
|
|
Vendég
|
Jelentem az én IBM i1300-as NB-m megy táp nélkül, és a 380XD notebbokom is megy, szóval van olyan ami megy (ezek egyike sem új gép!)
|
vas. ápr. 10, 2005 0:09 |
|
|
nyuszy
Moderátor
|
Macika írta: Igen, mert nincsen kitéve folyamatos töltésnek. Tovább fogja bírni.
Lehet, hogy én gagyi notebookokkal futottam eddig össze, de eddig egy sem ment kivett akkuval. Hálózatról se nem. Bár már pár éve, hogy utoljára kipróbáltam ezt, még a NiCd akkuk idején...
|
szomb. ápr. 09, 2005 22:47 |
|
|
Macika
Moderátor
|
Igen, mert nincsen kitéve folyamatos töltésnek. Tovább fogja bírni.
|
szomb. ápr. 09, 2005 21:57 |
|
|
gabesszzg
platina tag
|
Macika írta: skynet írta: öööööööööööö.... nekem van egy clevo laptopom (na jó, notebook), 2 év garival vettem a notebook.hu-tól (hivatalos clevo forgalmazó - ha igaz) egyik munkatársamnak van egy albacom laptopja, ugyanazok a fődarabok, csak újabb a gép, és erre csak egy év a gari. mindegy, ez a topic nem erről szól... Most akaartam írni, hogy a laptopom Clevo és a Notebookstore-tól vettem, most nyáron lesz 3 éves (tavaly járt le a garija), azóta megy napi 2-3 óránál csak többet (persze csak hálózatról, az akksi nincs is benne), és SEMMI baja nincs azóta sem. Biztos szerencsés vagyok. Végre valamiben már én is. (Csak kicsit szíven ütött, amikor a Clevo-t a hulladék jelzővel illették. Holott ugyanott készül, mint a Gericom márkájú, csak arra a németek ragasztanak - németül írott - matricát, innentől kezdve VolksWagen effekt...)
Tudom, hogy nagyon nem ide tartozik de én is hálózatrol nyomom a notebookeal és akkor ki kell venni az akkumlátort akkor jobb lesz v mi
|
szomb. ápr. 09, 2005 21:45 |
|
|
-guru-
Moderátor
|
Soockit írta: A T-mobile-nál az Acatel és a LG telefonokra 2 év garancia van
Sőt, a Sharp TM100-asra a forgalmazás kezdete óta két év garit adnak.
|
pén. ápr. 08, 2005 20:49 |
|
|
Soockit
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 495 Tartózkodási hely: Budapest
|
A T-mobile-nál az Acatel és a LG telefonokra 2 év garancia van
|
pén. ápr. 08, 2005 13:46 |
|
|
alorinc
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 411 Tartózkodási hely: Budapest
|
Ez fájt, de nagyon.
Amiről Te beszélsz az a SZAVATOSSÁG, arra van 2 év mindenütt, megnemmondomhányasszámú EK Irányelv alapján, amely első 6 hónapjában az Eladón van a bizonyítási teher. (de megtérítési igénnyel a gyrátó felé is fordulhatsz)
A jótállás, amit itthon 2003-ban változott (151/2003 Korm rend. és a Ptk 248.§) a forgalmazót terheli és időtartama 1 év. (korábban 2 év volt)
|
pén. ápr. 08, 2005 8:38 |
|
|
alorinc
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 411 Tartózkodási hely: Budapest
|
Macika írta: krimlin írta: Más országban (pl.Németország) alapból mindenre 2 évet adnak... Na, azért ennek fussál még egyszer neki, mert nagyon nem így van!!! Olyannyira nem, hogy a Nokia most vezette be Németországban (az EU-ban) a 24 hónapos garit, és ezzel egyedül van pillanatnyilag az EU mobilpiacon (a mobilgyártók között). De ha írsz linket, hol olvastad, akkor természetesen elfogadom!
Én németországból hozattam a Siemens S55-ömet és azon 24 Monate garantie van.
|
pén. ápr. 08, 2005 8:32 |
|
|
luser2000
arany tag
|
Vett valaki mostanában Alcatelt?
Úgy tudom ott is 2 év jár hozzá. vagy csak bizonyos forgalmazóknál?
|
pén. ápr. 08, 2005 8:22 |
|
|
levike7
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 558 Tartózkodási hely: Szeged
|
Hát ennek már ideje volt. Végre valami olyan, amit igazán a Nokia javára lehet írni!
lehet hogy nagy hülyeséget kérdezek, de ha mondjuk Pannonnál veszek telefont, akkor az ugye 1év garit az rá, viszont ha a Nokia ezt most bevezette, akkor a Pannon is kénytelen lesz vállalni a 2 évet? (Mert tudtommal az is gyári garnciát ad...)
|
pén. ápr. 08, 2005 6:52 |
|
|
Paul
ezüst tag
Csatlakozott: vas. szept. 19, 2004 20:14 Hozzászólások: 28 Tartózkodási hely: néha Budapest
|
Lehet, Skynet, annyira nem tudok magyarul, hogy a pontos szakkifejezéseket így vágjam. Meg (hálistennek) jogász sem vagyok
|
pén. ápr. 08, 2005 0:02 |
|
|
Macika
Moderátor
|
Na szóval.
A Nokia eddig 15 hónap gyári garanciát adott a készülékeire, most hó elejétől 24 hónapra emeli ezt.
|
csüt. ápr. 07, 2005 23:17 |
|
|
Paul
ezüst tag
Csatlakozott: vas. szept. 19, 2004 20:14 Hozzászólások: 28 Tartózkodási hely: néha Budapest
|
Atubnak igaza van. Viszont egy fontos dolgot nem említett senki, miért két különbözö dologról beszélünk:
Jótállás = Az eladó JÓT ÁLL azért, hogy AZ ELADÁS PILLANATÁBAN az eladott termék kifogástalan. Mindezt 2 évig köteles vállalni. Ha 5 hónap múlva visszaviszem, hogy né, hibás volt a megvétel pillanatában, az eladónak kell bebizonyítania, hogy nem igaz, nem volt hibás, vagy ki kell cserélnie (meg kell javítania). Ha 6 hónap után viszem vissza (max 2 év), hogy né, hibás volt amikor vettem, akkor már nekem kell bebizonyítani az igazamat.
Garancia = a gyártó vállalja azt, hogy az eladás és üzembevétel után egy bizonyos, általa önként vállalt idöszakig, ha valami hiba bekövetkezik, ezt kijavítja. Mindez általában a forgalmazón keresztül történik.
Jótállás kötelezö, régi EU-ban 24 hónapig, garancia pedig egy nem kötelezö, hanem önkéntes szolgáltatás.
Nem tudom megmondani pontosan mi a magyar neve a Gewährleistung-nak és a Garantie-nek. Szerintem jótállás és garancia. Ti vagytok Magyarországon, nézzétek meg egy szótárban
Üdv
|
csüt. ápr. 07, 2005 23:04 |
|
|
atub
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 113 Tartózkodási hely: Győr
|
skynet írta: szerintem!
jótállás=garancia
garancia!=szavatosság
(izé, mármint nem egyenlő)
Nos, ezen lehetne vitatkozni (amit nagyon nem akarok). Nem szeretem a szótárakat, de ebben az esetben a kedvedért utánanéztem:
Gewährleistung = szavatosság
gewährleisten = szavatol/garantál vmit, jótáll, kezeskedik, garanciát vállal vmiért
Ezt úgy értelezem, hogy magyarul (helytelenül?) a szavatosság, a garancia és a jótállás között minimális a különbség (én sem vagyok jogász…), míg németben két egymástól egyértelműen elhatárolható fogalomról beszélünk.
Az EU jogszabály direkt 2 megnevezést használ (Garantie és Gewährleistung), hisz 2 különböző dologról van szó, ahogy azt kifejtettem. Magyar jogszabályban nem láttam még szavatosság ill. garancia között megkülönböztetést. Ezek szerint a magyar törvény a gyártót kötelezné a 2 év garancia megadására? Nem hinném…
|
csüt. ápr. 07, 2005 22:55 |
|
|
Paul
ezüst tag
|
Köszönöm, Atub hozzászólásodat, most szerettem volna Macikának és mindenkinek elmagyarázni mi a különbség a Gewährleistung és a Garantie között. Jó, hogy te már megtetted.
Annyit szeretnék még megjegyezni, hogy mindez nem minden EU országban van így, az EU ezt a törvényt 2002 jan 1-én tette kötelezövé az akkori EU tagországokban. Magyarország akkor még nem volt EU tag, és ha jól tudom, még nem kötelezték a törvényt átvenni. Különben a (EU szinten) törvényben nincs értéki korlátozás, elvileg értéktöl függetlenül bármi "ingó" árura , így akár egy önygyújtóra is érvényes, nem csak 10.000 Ft feletti értékekre.
Akit érdekli és megérti: http://www.finks-handelsteam.at/Gebaede ... istung.htm
Üdv mindenkinek
|
csüt. ápr. 07, 2005 22:43 |
|
|
Vendég
|
Macika írta: Szóval, hogy milyen jogok illetik meg a forgalmazót, és ezek a jogok miért szállnak át a fogyasztóra?
Nem vagyok jogász (szrencsére ) de a következőt jelenti:
A forgalmazó a gyártóval áll szerződésben, míg a vevő a forgalmazóval. Ha a gyártó hosszabb idejű jótállást vállal a termékére, ellenben a forgalmazó (viszonteladó) ezt nem adja tovább a vevőnek, akkor a forgalmazó jogtalan előnyre tesz szert, ami végső soron a vevőt károsítja meg.
|
csüt. ápr. 07, 2005 22:43 |
|
|
Vendég
|
akkor már csak az a kérdés, hogy miért van a leveleken jótálási garancia
|
csüt. ápr. 07, 2005 22:37 |
|
|
Macika
Moderátor
|
Silver írta: Az általánosan elfogadott értelmezés szerint azonban ha a gyártó önként vállal hosszabb jótállást, akkor a forgalmazó köteles azt viselni ("...a jótállás alapján a forgalmazót megillető jogok a fogyasztói szerződés teljesítésének időpontjában átszállnak a fogyasztóra.")
Tudom, hogy szórol-szóra így van a jogszabályban, de szakadjak meg, ha értem.
Szóval, hogy milyen jogok illetik meg a forgalmazót, és ezek a jogok miért szállnak át a fogyasztóra?
Valaki elmagyarázná, nem szeretnék hülyén elmenni aludni! ))
|
csüt. ápr. 07, 2005 22:35 |
|
|
atub
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 113 Tartózkodási hely: Győr
|
Silver írta: Az általánosan elfogadott értelmezés szerint azonban ha a gyártó önként vállal hosszabb jótállást, akkor a forgalmazó köteles azt viselni ("...a jótállás alapján a forgalmazót megillető jogok a fogyasztói szerződés teljesítésének időpontjában átszállnak a fogyasztóra.")
Ebben egyetértek…
|
csüt. ápr. 07, 2005 22:34 |
|
|
Vendég
|
atub írta: Tehát a garanciát a gyártó önkéntesen vállalja az általa jónak tartott időtartam erejéig, míg a forgalmazót a törvény kötelezi a 24 hónap (Magyarországon 12) jótállás megadására.
Az általánosan elfogadott értelmezés szerint azonban ha a gyártó önként vállal hosszabb jótállást, akkor a forgalmazó köteles azt viselni ( "...a jótállás alapján a forgalmazót megillető jogok a fogyasztói szerződés teljesítésének időpontjában átszállnak a fogyasztóra.")
|
csüt. ápr. 07, 2005 22:32 |
|
|
atub
arany tag
|
Azt hiszem tisztázni kéne a garancia és a jótállás közötti különbséget. A német nyelvben a „Garantie” és a „Gewährleistung” között igen is nagy különbség van. Németországban (ill. az EU több országában) jogilag kötelező 24 hónap jótállást (Gewährleistung) vállalni. Ezt nem a gyártó vállalja, hanem a forgalmazó. A garancia (Garantie) egy teljesen független dolog, semmi törvény nem kötelezi a gyártót garancia vállalására. A garancia és a jótállás közötti különbség az, hogy a garancia a teljes időtartam alatt (nagyjából) ugyanazon feltételekkel fut (tehát meghibásodás esetén a gyártó javít, cserél, stb.), míg a jótállás esetében az első 6 hónapban bekövetkezett meghibásodás arra utal, hogy a hiba már a vásárlás pillanatában is létezett, így a forgalmazónak javítani ill. cserélni kell. A 6 hónap lejárta után a bizonyítási teher áthárul a vásárlóra, akinek hitelesen alá kell támasztania, hogy a meghibásodás már a vásárlás pillanatában is létezett (pl. szakvéleménnyel). Ez nyilván nem egyszerű és legtöbb esetben kilátástalan.
Tehát a garanciát a gyártó önkéntesen vállalja az általa jónak tartott időtartam erejéig, míg a forgalmazót a törvény kötelezi a 24 hónap (Magyarországon 12) jótállás megadására.
|
csüt. ápr. 07, 2005 22:27 |
|
|
Vendég
|
Macika írta: Azért nem olyan hatalmas az, mert igenis megszűnt, hogy minden termékre kötelező a 12 hónap garancia.
Én Club hozzászólására reagáltam, amelyből számomra az jött át, hogy nem kötelező továbbadni a gyártó által vállalt többletjótállást.
|
csüt. ápr. 07, 2005 22:26 |
|
|
Macika
Moderátor
|
Silver írta: club írta: Felhívom szíves figyelmetek, hogy a citált jogszabály már 2003 vége óta nem hatályos. Az FVF weblapján ilyen gyakori a frissítés... Hatalmas tévedés, továbbra is hatályos, létezik ugyan egy 2002. évi XXXVI. módosítás, mely nem befolyásolja a fent említetteket!!!
Azért nem olyan hatalmas az, mert igenis megszűnt, hogy minden termékre kötelező a 12 hónap garancia.
A következőképpen rendelkezik a 151/2003. (IX. 22.) Kerm. rendelet:
1. § (1) A Magyar Köztársaság területén fogyasztói szerződés [Ptk. 685. § e) pontja] keretében értékesített, a rendelet mellékletében felsorolt új tartós fogyasztási cikkekre (a továbbiakban: fogyasztási cikk) e rendelet szabályai szerint jótállási kötelezettség terjed ki.
...
2. § (1) A jótállás időtartama egy év.
...
Melléklet a 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelethez
1. Hűtőszekrény, fagyasztó, kombinált hűtőszekrény; 2. mosógép, centrifuga, szárítógép, mosogatógép, vasalógép; 3. tűzhely, grillsütő, flekkensütő, sütő, kemence, mikrosütő; 4. légkondicionáló, fűtőberendezések, vízmelegítők, ventilátor, párologtató és szagelszívó berendezések 10 000 Ft bruttó vételár felett; 5. porszívó, gőzzel működő tisztítógép, szőnyegtisztítógép, padlósúroló- és fényesítőgépek; 6. varrógép, kötőgép; 7. elektromos fúrógép, fűrész, csiszológép, sövényvágó, kerti traktor, fűnyíró, motoros kapa, láncfűrész, vízszivattyú; 8. gyógyászati segédeszközök és készülékek 10 000 Ft bruttó vételár felett; 9. személygépkocsi, motorkerékpár, kerékpár; 10. lakóautó, lakókocsi, utánfutós lakókocsi; 11. riasztóberendezések 10 000 Ft bruttó vételár felett; 12. telefonok, rádiótelefonok, telefax-készülékek; 13. üzenetrögzítők, kihangosító készülékek 10 000 Ft bruttó vételár felett; 14. televíziók, antennák, videomagnók 10 000 Ft bruttó vételár felett; 15. rádiók, autórádiók, rádiós ébresztőórák, rádió adó-vevő készülékek, amatőr rádióadók és rádióvevők 10 000 Ft bruttó vételár felett; 16. lemezjátszók, szalagos és kazettás magnók, CD-lejátszók, egyéni sztereorendszerek és ezek tartozékai (keverőasztal, hangoló, erősítő, hangszóró, hangfal), mikrofonok és fülhallgatók 10 000 Ft bruttó vételár felett; 17. fényképezőgépek, film- és hangfelvevő kamerák, videokamerák és camcorderek, film- és írásvetítők, filmnagyítók, filmelőhívó- és filmfeldolgozó készülékek 10 000 Ft bruttó vételár felett; 18. távcsövek, látcsövek, mikroszkópok, teleszkópok, iránytűk, tájolók 10 000 Ft bruttó vételár felett; 19. személyi számítógépek, monitorok, nyomtatók 10 000 Ft bruttó vételár felett; 20. számológépek, zsebszámológépek, menedzserkalkulátorok 10 000 Ft bruttó vételár felett; 21. írógépek és szövegszerkesztők 10 000 Ft bruttó vételár felett; 22. hangszerek 10 000 Ft bruttó vételár felett; 23. órák 10 000 Ft bruttó vételár felett.
|
csüt. ápr. 07, 2005 22:21 |
|
|
Macika
Moderátor
|
skynet írta: öööööööööööö.... nekem van egy clevo laptopom (na jó, notebook), 2 év garival vettem a notebook.hu-tól (hivatalos clevo forgalmazó - ha igaz) egyik munkatársamnak van egy albacom laptopja, ugyanazok a fődarabok, csak újabb a gép, és erre csak egy év a gari. mindegy, ez a topic nem erről szól...
Most akaartam írni, hogy a laptopom Clevo és a Notebookstore-tól vettem, most nyáron lesz 3 éves (tavaly járt le a garija), azóta megy napi 2-3 óránál csak többet (persze csak hálózatról, az akksi nincs is benne), és SEMMI baja nincs azóta sem.
Biztos szerencsés vagyok.
Végre valamiben már én is.
(Csak kicsit szíven ütött, amikor a Clevo-t a hulladék jelzővel illették. Holott ugyanott készül, mint a Gericom márkájú, csak arra a németek ragasztanak - németül írott - matricát, innentől kezdve VolksWagen effekt...)
|
csüt. ápr. 07, 2005 22:14 |
|
|
Vendég
|
club írta: Felhívom szíves figyelmetek, hogy a citált jogszabály már 2003 vége óta nem hatályos. Az FVF weblapján ilyen gyakori a frissítés...
Hatalmas tévedés, továbbra is hatályos, létezik ugyan egy 2002. évi XXXVI. módosítás, mely nem befolyásolja a fent említetteket!!!
|
csüt. ápr. 07, 2005 22:12 |
|
|
Macika
Moderátor
|
Nem értik.
Európában nincs még egy mobiltelefon-gyártó, amelyik 24 hónap gyári garanciát (igen, a gyárból kijöveteltől számítva) adna.
Sem a Samsung, sem a Siemens, sem az Alcatel, sem a SonyEricsson.
Az igazán nem ide tartozik, hogy bizonyos vinyókra már 5 éve is 2-3 év volt a gari.
Mobiltelefonokra eddig ne mvolt ilyen.
Ezt bátorkodtam leírni a topicnyitó hsz-ben.
|
csüt. ápr. 07, 2005 22:11 |
|
|
Vendég
|
skynet írta: én meg vettem már itthon winchestert 3 és monitor év garival, laptopot kettővel... de csak azért, mert a gyártó úgy döntött, hogy ennyi garanciát ad rá, és a forgalmazó ezt be is tartotta.
és akkor ne beszéljünk a Micronet örökgaranciájáról!
|
csüt. ápr. 07, 2005 22:04 |
|
|
T68m
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 12729 Tartózkodási hely: FLF
|
Árpy írta: Nem akar a viszonteladó sz*rakodni olyan sokáig a garival?
nem, a gyári gari a gyárból kikerüléstől jár, a kötelező pedig az eladástól. Ha félévig állt a kereskedőnél vagy valahol a kereskedői láncon, akkor a kereskedő ráfázhat, ha nem csak a kötelező garit vállalja, hanem a gyári pluszéveket is!
|
csüt. ápr. 07, 2005 21:21 |
|
|
club
platina tag
Csatlakozott: pén. máj. 21, 2004 18:35 Hozzászólások: 584 Tartózkodási hely: Starigrad
|
krimlin írta: Más országban (pl.Németország) alapból mindenre 2 évet adnak...
Igen csak nem mindegy, hogy szavatosságot, vagy garanciát.
Az ott vásárolt notebookokban pl. fél év után már egy csomó alkatrészt (akku, kábelek, kozmetikai alkatrészek, az úgyn. fogyóeszközök = nem fődarabok...) nem tudsz már garban cseréltetni, 6 hónap után megszünik rájuk a garancia. Ugyanez van autókra is. Nálunk a garancia garanciát jelent, az adott eszköz összes alkatrészére...
|
csüt. ápr. 07, 2005 19:47 |
|
|
pampika
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 4644 Tartózkodási hely: Szolnok/Szeged
|
club írta: Logikusan 1 év gart szemétre ad a Clevo, erre az Albacomp sem fog többet adni, mert nem hülye.
Igen,csak sajna nem mindig csak a jóra adnak több garit...én egy gericom notival szívok.Hiába van 2 év garim,amikor a szervizben hülyének néznek,a gép 4-szer volt szervizben(1 évből 3,5 hónapot...),egyszer alaplap csere is volt,de a kijelző gondomat nem tudták megoldani Igérgettek összevissza mindent.Majd a céget csődbevitte a maffia stílusú főnök,én meg cseszhetem
|
csüt. ápr. 07, 2005 19:45 |
|
|
club
platina tag
Csatlakozott: pén. máj. 21, 2004 18:35 Hozzászólások: 584 Tartózkodási hely: Starigrad
|
skynet írta: krimlin írta: Macika írta: De ha írsz linket, hol olvastad, akkor természetesen elfogadom! Ezt több áruval is tapasztaltam (2 mobillal, 1 DVD íróval, 1 TFT monitorral, ...). Ezek között igaz, hogy nem volt egy Nokia áru sem, de úgy tudom, hogy az EU-ban kötelezik, hogy 2 év legyen (vagy csak Németországban?) én meg vettem már itthon winchestert 3 és monitor év garival, laptopot kettővel... de csak azért, mert a gyártó úgy döntött, hogy ennyi garanciát ad rá, és a forgalmazó ezt be is tartotta. (ellenpélda: a clevo laptopokra alapból 2 év a garancia, de ha az albacomptól veszed meg ugyanazt a gépet, csak 1 évet kapsz)
Speciel tudom, hogy a Clevo az OEM partnereinek 1-3 év garanciával szállítja a notebook-alapokat, így az Albacomp notebookok is 1-3 év garanciával vásárolhatóak. Logikusan 1 év gart szemétre ad a Clevo, erre az Albacomp sem fog többet adni, mert nem hülye.
|
csüt. ápr. 07, 2005 19:37 |
|
|
club
platina tag
|
Sulla írta: skynet írta: én meg vettem már itthon winchestert 3 és monitor év garival, laptopot kettővel... de csak azért, mert a gyártó úgy döntött, hogy ennyi garanciát ad rá, és a forgalmazó ezt be is tartotta.
(ellenpélda: a clevo laptopokra alapból 2 év a garancia, de ha az albacomptól veszed meg ugyanazt a gépet, csak 1 évet kapsz) Akkor az Albacomp törvényt sért: http://www.fvf.hu/k/jotallas.docA waposok kedvéért az ide vonatkozó rész: (4) A jótállás legrövidebb időtartama 12 hónap, e rendelet mellékletében ennél hosszabb időtartam is megállapítható. (5) Ha a termékre a gyártó (importáló) az e rendeletben foglaltaknál kedvezőbb jótállási feltételeket vállal, ezt a jogot a kereskedő köteles átruházni a vásárlóra.
Felhívom szíves figyelmetek, hogy a citált jogszabály már 2003 vége óta nem hatályos. Az FVF weblapján ilyen gyakori a frissítés...
|
csüt. ápr. 07, 2005 19:31 |
|
|
Sulla
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 999 Tartózkodási hely: on-line
|
skynet írta: krimlin írta: Macika írta: De ha írsz linket, hol olvastad, akkor természetesen elfogadom! Ezt több áruval is tapasztaltam (2 mobillal, 1 DVD íróval, 1 TFT monitorral, ...). Ezek között igaz, hogy nem volt egy Nokia áru sem, de úgy tudom, hogy az EU-ban kötelezik, hogy 2 év legyen (vagy csak Németországban?) én meg vettem már itthon winchestert 3 és monitor év garival, laptopot kettővel... de csak azért, mert a gyártó úgy döntött, hogy ennyi garanciát ad rá, és a forgalmazó ezt be is tartotta. ( ellenpélda: a clevo laptopokra alapból 2 év a garancia, de ha az albacomptól veszed meg ugyanazt a gépet, csak 1 évet kapsz)
Akkor az Albacomp törvényt sért:
http://www.fvf.hu/k/jotallas.doc
A waposok kedvéért az ide vonatkozó rész:
(4) A jótállás legrövidebb időtartama 12 hónap, e rendelet mellékletében ennél hosszabb időtartam is megállapítható.
(5) Ha a termékre a gyártó (importáló) az e rendeletben foglaltaknál kedvezőbb jótállási feltételeket vállal, ezt a jogot a kereskedő köteles átruházni a vásárlóra.
|
csüt. ápr. 07, 2005 18:55 |
|
|
Árpy
a fórum lelke
|
Nem akar a viszonteladó sz*rakodni olyan sokáig a garival?
|
csüt. ápr. 07, 2005 18:21 |
|
|
Sam Fisher
gyémánt tag
|
Pontosan!
A Logitech termékekre 5 év gari van!
De tesco pl: csak 3 évet ad meg!
Vagy pl: Samsung TFT monitora is 3 év a gari. De vannak helyek ahol 1 év garit ad csak. Erre nagyon oda kell figyelni.
|
csüt. ápr. 07, 2005 18:13 |
|
|
krimlin
arany tag
|
Macika írta: De ha írsz linket, hol olvastad, akkor természetesen elfogadom!
Ezt több áruval is tapasztaltam (2 mobillal, 1 DVD íróval, 1 TFT monitorral, ...). Ezek között igaz, hogy nem volt egy Nokia áru sem, de úgy tudom, hogy az EU-ban kötelezik, hogy 2 év legyen (vagy csak Németországban?)
|
csüt. ápr. 07, 2005 17:51 |
|
|
Macika
Moderátor
|
Na, azért ennek fussál még egyszer neki, mert nagyon nem így van!!!
Olyannyira nem, hogy a Nokia most vezette be Németországban (az EU-ban) a 24 hónapos garit, és ezzel egyedül van pillanatnyilag az EU mobilpiacon (a mobilgyártók között).
De ha írsz linket, hol olvastad, akkor természetesen elfogadom!
|
csüt. ápr. 07, 2005 17:41 |
|
|
KaRFiol
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 717 Tartózkodási hely: Hemma igen!
|
Eddig tartott mire eljutott hozzánk is. Bár végül úgyis mi fizetjük meg a többletgaranciát, de általában 2 évet íratnak alá készükékvásárláskor - azt hiszem, ez egy megkésett, de korrekt lépés a részükről.
|
csüt. ápr. 07, 2005 17:14 |
|
|