Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szomb. nov. 16, 2024 5:33

Hozzászólás a témához  [ 2325 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47  Következő
"Digitális" végfok(helyesen: D-osztályú) 
Szerző Üzenet
arany tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

Lkadar: akkor legyen 3.rendu!! 8) (joke)
SPafi: nem emlexem de leirhatatlanul koze nem volt ahoz aminek ott kene lennie! jovoheten beprobalom megin!

By!

szomb. ápr. 16, 2005 18:52
Profil Privát üzenet küldése
arany tag

Hozzászólás 
SPafi írta:
Ikadar szűrője már most is másodfokú!

En is igy tudtam :D...

szomb. ápr. 16, 2005 16:37
a fórum lelke

Hozzászólás 
solarian!

Hirtelen összetévesztettem a 311-gyel, annak van kétféle kimenete.

Milyen az a "csúnya" jel?

Ikadar szűrője már most is másodfokú!

szomb. ápr. 16, 2005 12:59
Profil Honlap
arany tag

Hozzászólás 
Szia Ros-Co!

Koszi a tippet, jovoheten ugy fogom kiprobalni, 1 valamit nem ertek, invertalo modban hogylehet bekotni a komparatort, amit spafi emlitett?

Lkadar! 2. rendu szurovel tovabb csokkentheted a kapcsolofreki amplitudojat a kimeneten!

Byby!

szomb. ápr. 16, 2005 11:49
arany tag

Hozzászólás 
Hali!

Koszi... mostmar uresjarasban is kb. 440kHz-en rezeg, igy a kimeneti "zaj" lecsokkent 1,8V ala (csucstol csucsig)... Ez mar teljesen jo :D. Csak annyit kellett tenni, hogy az integratorban levo 1K-s potit kicsreltem egy 5K-sra, es feljebb tekertem... igy mar nagyon jo lett... azt hiszem, jovoheten kiprobalom hanggal is ;).

Koszonom szepen mindenkinek az eddigi segitseget, es az esetleges jovobenieket is...

pén. ápr. 15, 2005 14:31
gyémánt tag

Hozzászólás 
A szűrőd töréspontja kb. 50 kHz, ez a kapcsolófrekitől alig valamivel több mint 2 oktávnyira van. A szűrőd meredeksége kb. ennyit eredményez.

pén. ápr. 15, 2005 13:15
arany tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

Na... vettem muterhelesnek valo brutalis meretu es kinezetu orosz 68 Ohmos 20W ellenallatokat...
Ki is probaltam. A problema az, hogy meg mindig 6.4V csucstol-csucsig szinusz jel formajaban megjelenik a kimeneten a kapcsolo fesz (vivofreki) (kb. 220 kHz). Ez baromi nagynak tunik :cry:. A kapcsolas meg mindig az, mait utoljara belinkeltem.
Tudnatok valamit mondani ra :?:

Elore is kosz...

pén. ápr. 15, 2005 12:22
a fórum lelke

Hozzászólás 
A FET-ek nélkül azért nem ment, mert a bootstrap kondi feltöltéséhez szükséges, hogy az alsó FET földre húzza a közös pontot. Viszont az alsó oldali meghajtókon szépen ki kell jönnie a jelnek.

10K felhúzó (mert a rajzon jól van, és szerintem így is értetted: bocs Spafi)

szóval 10K nagyon karcsú, egy 680 ohm inkább való oda. Bár nem tudom milyen impedanciával terheled, de tönkremenni biztos nem fog...

Először a HIP4080 nélül próbáld meg, hogy egyáltalán PWM jelet generál-e. Addig nem is érdemes a teljesítményfokozatot piszkálni. A kimeneti PWM jel minőségét én fülhallgatóval szoktam ellenőrizni. Simán rákötöm egy kis RC szűrőn keresztül. Kis maradék vivőjel nem zavaró.

pén. ápr. 15, 2005 10:47
Profil Privát üzenet küldése Honlap
arany tag

Hozzászólás 
Sziasztok! kovnek kiprobalom ugy, szerintem elozoleg kinyirtam a vezerlo ict azert lehetett gond, a kapcsrajz: http://nefty.hu/~torespont/classd-full-beta2.jpg ennel egyszerubbet talan elkepzelni sem lehet :)

Sziasztok

pén. ápr. 15, 2005 1:10
a fórum lelke

Hozzászólás 
Idézet:
sima lm319 kimenetre lehuzva a tapfesz 10kiloval

Kissé értelmetlennek tűnik a mondat, de az LM319-et invertáló módban jobb használni, és 3,3k alatti felhúzó ellenállással. Linkelhetnél kapcsolási rajzot!

csüt. ápr. 14, 2005 22:39
Profil Honlap
arany tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

Erdekes eredmennyel zarult a dolog :evil: ! A haromszogjel generator majdhogynem tokeletesen mukodott (a schmitt trigger egyik bemenetén emelni kellett a feszt hogy jo legyen a jel közeperteke) amde mar a komparatorbol naon csunya jel jott le , sima lm319 kimenetre lehuzva a tapfesz 10kiloval, ekkor atkotottem a belso komparatorara a HIP4080nak a haromszogjelet, a masik bemenetet a komparatornak pedig foldeltem, igy pedig valami iszonyat csunya jel volt a gateken, a H-Hid egyik oldalan teljesen egymasra nyitottak a masik oldalon azt sem tudom mi volt(deadtime eleg nagy volt) :) kiszedtem a feteket hogy hatha azok rosszak ugy pedig abszolut semmit nem csinalt a vezerlo, a h hid egyik oldalat teljesen nyitva hagyta mind a 2 tagot a masik oldalt pedig 1et hagyott nyitva! velemeny? :roll: :roll: :x

UI: otthonra kene egy **** szkop , inditsunk szkopot minden embernek akciot!

csüt. ápr. 14, 2005 16:16
a fórum lelke

Hozzászólás 
Minek a 2,2K a kollektorba? Műxik az anélkül is. 5,6V-os Z-diódával kb. 5V-ot fogsz kapni a kimeneten, de ne lepődj meg, ha nem atomstabil. Dralingtonnal is lehetne játszani, de itt (mivel a tranyók nyitófeszültségei összeadódnak) már 6,2V-os Z dióda kell.

szer. ápr. 13, 2005 14:07
arany tag

Hozzászólás 
Hali!

Lehet, hogy akkor ennel maradok... sokkal kisebb hely, stb...
Akkor mar csak egy kerdesem van :D. Melyik lenne szerinted a jobb megoldas (A vagy B):

Kép

Koszi megegyszer...

szer. ápr. 13, 2005 12:26
a fórum lelke

Hozzászólás 
Ha kapcsolótápot használsz, interferálni fog a freki az erősítő kapcsolójelével!
Miért nem jó egy BD241+1 db Z dióda?? Kicsit melegszik, de hát ez van.
Próbáld inkább az áramfelvételt valahogy csökkenteni.

Amúgy van még1 megoldás: a kimeneti PWM jelből egy kis trafóval szintén elő lehet állítani. Annyi a gond, hogy biztosítani kell, hogy teljes kivezérlés esetén is legyen elég szufla az 5V-nak.

szer. ápr. 13, 2005 11:43
arany tag

Hozzászólás 
Hi All!

Koszi mindenkinek :D !

Akkor azert nem talaltam az arlistajukban... ez azert eleg idetlen dolog... pontosabban benne van, de mindig azt irjak, hogy nincs belole egy szal se.

Egyebkent... ha mar digit erolkodo. Itt van az en valtozatom kapcsolasi rajza. Ezota mar atgondoltam nehany dolgot, es kicsit valtoztattam rajta. A fo problema a +-5V-os tapot eloallito resz :(... baromira melegszik. Egy csomot keresgeltem, hogy valami olcso megoldassal elo lehessen allitani a +-50Vdc-bol ugy, hogy ne melegedjen. DC-DC konverterekket nezegettem. Az egyetlen hasznalhato megoldas az lett volna, hogy egy LM2594HVM-ADJ-vel (ez elbirja a bemeneten a +60V-t is) eloallitok +12V-ot, majd azt konvertalom at egy-egy LM2574M-5.0-val +5V, illetve -5V-ra. Ez kijonne kb. 2000-bol, ha a tekercseket nem szamitom. A tekercsek viszont csak furatszereltek lehetnek, mert persze nalunk (ertsd: Magyarorszag) csak ebbol van megfelelo terhelhetosegu, igy viszont maga a tekercs akkora helyet foglal, mint az egesz DC-DC konverter egymaga :cry:. Egyelore ott tartok, hogy egy kis segedtrafot hasznalok majd (2x7.5V-osat, kis teljesitmenyut), de ez a megoldas nem tetszik annyira.

Udv.: lkadar.

szer. ápr. 13, 2005 6:59
gyémánt tag

Hozzászólás 
solarian jol mondja. A lomexben lehet kapni 68ohmos 20-25wattos behemot nagy ellenallasokat. Ezekbol 8-at parhuzamosankotve kb. 8ohmot lehet kapni.
Nincs benne az arlistaban, mert nem az eladotol kell kerni, hanem ott azokban a piros kis dobozkakban vannak ezek az ellenallasok, rogton a bejarat utan jobbra. Vagy balra, attol fugg,hogy melyik bal kezemet nezem. :-)
Igy csinaltam en is muterhelest.
Ja, es tul lehet terhelni allat modon, csak huteni kell, mert kulonben elmaszik az ellenallasa. De ha ez se zavaro, akkor csak arra kell ugyelni, nehogy ratedd egy vezetekre, mert hozzaolvadhat. Ahogy velem is megesett ez ..... :-)

szer. ápr. 13, 2005 5:04
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
a fórum lelke

Hozzászólás 
Régebben voltak 6,2 ohm 20W-os ellenállatok. Az yo lesz neked. Ha nem bírja a teljesítményt, tedd egy pohár vízbe. Merülőforraló. Ha KW nagyságrendű ohmos terhelés kell, akkor az Orczy kereskedésben vannak cekászok, fűtőtestek. Én egy 2KW-os hőtárolós kályha fűtőtestjét használom. (A hegesztős topicban van róla fotó)

Ha zenével tesztelsz, kisebb műteher is elég, mivel itt az átlagteljesítmény jóval kisebb. 1KHz szinusz viszont jól befűt neki :)

szer. ápr. 13, 2005 0:38
arany tag

Hozzászólás 
Szia!

A lomexben szoktak lenni hatalmas teljesitmeny ellenallasok, nem tudom milyen erteku de idealis a celra, es egyeltalan nem draga! Dankomester Vasalotalpat szokott hasznalni a kapcsitapjahoz, bar azt nemtudom milyen ellenallasu
By the way, terheletlenul ugy nez ki minden rendben?

Byby!

kedd ápr. 12, 2005 18:05
arany tag

Hozzászólás :)
Sziasztok!

Elindult a D osztalyu erositom. Eddig meg nem teszteltem/meregettem terhelessel, mivel nincs felesleges hangszorom, sem muterhelesem. Arra lennek kivancsi, hogy ki milyen muterhelest hasznal... Le tudnatok irni, esetleg fenykep, es ha nem pofatlansag, akkor le tudnatok azt is irni, hogy honnan lehet beszerezni hozza az alakatreszeket?
4-8 ohmos, 100W koruli kellene...

Elore is koszi...

Udv.: lkadar.

kedd ápr. 12, 2005 14:48
arany tag

Hozzászólás 
solarian írta:
Szia!

Egyenlore minek bonyolitani? :)

Egyelőre! Ha beledöglesz is megtanulod :)

kedd ápr. 12, 2005 13:33
arany tag

Hozzászólás 
Szia!

Egyenlore minek bonyolitani? :) Deadtimet a 2 poti allitja a kapcsrajzon, IR2110nel tudtommal siman icvel nemlehet hanem a koritessel kell! nem lattal benne semmi hibát esetleg? 8) Nem ismerem azt az IC-t , de ezt a kapcsit a héten fogom kiprobalni es ha minden jo akkor a kov verzio mar alulateresztos visszacsatolasos gyilkolaszos lesz :twisted: es ha azzal is minden rendben akkor meg hozzacsapok aramkorlatot es esetleg attervezem IR2110re hogy nagyobb teljesitmenyt is ki tudjon buffenteni de addig nem lesz baj ez a 80V-os határ! Byby!

kedd ápr. 12, 2005 12:22
a fórum lelke

Hozzászólás 
Hi!

Köszi, megnéztem. Egyszerűség szempontjából mindenképpen nyerő!
A HIP4080 -nál nem gond hogy csak 80V-ot tud? Bár vszínűleg elég lesz a teljesítmény.

Egyelőre nem látok dead-time beállítási lehetőséget, megnézem az IC adatlapját.

Vettem a Lomexnél LM361-et, ez diff. kimenetű komparátor, valószínűleg az IR2110-es FET meghajtóval jól fog együtt működni.

kedd ápr. 12, 2005 12:13
arany tag

Hozzászólás 
Szia!

Ros-Co, PÜ ment!

hétf. ápr. 11, 2005 14:16
a fórum lelke

Hozzászólás 
solarian! Dobnál nekem 1 rajzocskát? Majd befirkantom az enyémet is, bár asszem az alap változat valahol itt van a fórumban...

hétf. ápr. 11, 2005 13:54
gyémánt tag

Hozzászólás 
egyelore!!

:-)

pén. ápr. 08, 2005 8:08
arany tag

Hozzászólás 
nnnnna!

megepult az elso tesztverzio a vegfokbol amiben csak a modulator es a teljeshidas powerstage van, egyelore(!! 8) ) nemtudom tesztelni mert nincs otthon szkop es betegvagyok es nemmentem suliba :) kivancsi vagyok mit szoltok! http://nefty.hu/~torespont/classd-alja.jpg
http://nefty.hu/~torespont/classd-teteje.jpg
ha pedig valaki atnezne a kapcsolast annak szivesen elkuldom!
Sziasztok!

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára solarian pén. ápr. 08, 2005 8:45-kor.

csüt. ápr. 07, 2005 14:19
arany tag

Hozzászólás 
Öngerjesztő miben jobb/rosszabb mint a sima 3szögjel-komparátor elv?

kedd ápr. 05, 2005 14:17
a fórum lelke

Hozzászólás 
Ja. Hídnál valóban bonyolultabb a helyzet. Ezt még nem vállalnám be.

A szinkron azért kell, mert mi van ha monjuk az egyik oldal 1KHz-cel kisebb freki rezeg? Egymásba fog hallatszani!!! Spafi már szívott ezzel. Én még sztereót nem építettem.

kedd ápr. 05, 2005 14:07
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ros-Co., az még nem az öngerjesztős változatra vonatkozott. Az öngerjesztősnél egyelőre csak félhidas megoldást láttunk, teljes hídnál ki tudja, mi történik.
A sztereó erősítőnél miért kellene szinkronban lennie a két oldalnak?

kedd ápr. 05, 2005 14:02
a fórum lelke

Hozzászólás 
De hiszen öngerjesztős kapcsolásnál pont ez a cél! :)
Nem tudom melyik a jobb, nyilván ennél a megoldásnál nehezebb megoldani sztereó erősítő esetén a csatornák kapcsolójelének szinkronizációját.

kedd ápr. 05, 2005 13:30
gyémánt tag

Hozzászólás 
solarian írta:

Erdemes a szuro utanrol visszacsatolni, mintinkabb sokkal egyszerubben a szuro elottrol? megeri a szenvedest?

Azt hiszem, nem éri meg a szenvedést. A kimeneti LC-szűrő jósági tényezője az L/R aránytól függ. Alulterhelve vagy terheletlenül ez a jósági tényező a fázistolásokkal együtt már bőven elég lehet ahhoz, hogy az erősítő átmenjen oszcillátorba.

kedd ápr. 05, 2005 7:56
arany tag

Hozzászólás 
Fazistolas szerintem nem volt jol belove es azert gerjedt ossze!
BTW! a nagy kerdes, elsosorban SPafinak szegezve, hisz neki van tapasztalata!
Erdemes a szuro utanrol visszacsatolni, mintinkabb sokkal egyszerubben a szuro elottrol? megeri a szenvedest?

hétf. ápr. 04, 2005 22:33
a fórum lelke

Hozzászólás 
A szűrő után (teljes hídról beszélünk!) az egyik kimenet az invertáló, a másik kimenet a neminvertáló bemenetére ment a műv. er.-nek, RC tagokon keresztül. Gyakorlatilag ez egy kivonó áramkörhöz hasonló cucc volt. A határfreki úgy volt beállítva, hogy csak a hangfrekis jelet vigye át.

A vezérlő egy NE566-ból álló háromszög-generátor, és egy LM311-es komparátor volt. A komparátor előtt összegeztem a visszacsatolt és a bemenő hangfrekis jelet, és így elkezdett kb. 20KHz-en gerjedni (de ez nem biztos) A minőséget semmiképp sem javította. Próbáltam a visszacsatolás fázisát megfordítani, de így is gerjedt, csak másképp. :(

Az igaz, az RC szűrő "hasra" volt méretezve.

De szerintem maga az elv nem jó. A szűrő után visszacsatolt önrezgő cuccost kellene megépíteni, lehetőleg minél eccerűbben.

Spafi elküldte a linket a szabadalomról:
http://v3.espacenet.com/textdoc?DB=EPOD ... 090343&F=0

hétf. ápr. 04, 2005 20:13
arany tag

Hozzászólás 
Szia Ros-Co!

hagyd a fenebe, de viszont megkerdezhetem h neked a szuro utani visszacsatolas gerjedt vagy az az elotti, tehat milyen tipusu visszacsatolast hasznaltal?

hétf. ápr. 04, 2005 14:11
a fórum lelke

Hozzászólás 
Sorry egyelőre nem találom... De meglesz.

vas. ápr. 03, 2005 17:07
arany tag

Hozzászólás 
Ros-Co. !
Én is kaphatnék egy pédányt? :oops:
Elöre is köszi! fehrudi@yahoo.com

vas. ápr. 03, 2005 16:57
arany tag

Hozzászólás 
Ros-Co el tudod nekem kuldeni? solarian@mail.datanet.hu :) ezerkosz

vas. ápr. 03, 2005 16:40
a fórum lelke

Hozzászólás 
Nekem asszem megvan a pdf, amiben a szabadalom van, de inkább kérdezzétek az ügyben Spafit, mert azért az alapelv ismerete alapján még nem lehet működő erősítőt építeni...

Nekem a meghajtás meg a DT megy, és a visszacsatolással szívok. (gerjed)

vas. ápr. 03, 2005 16:37
arany tag

Hozzászólás 
Szia!

azthiszem a help whit feedback topikban de nem tuti, ejjel olvasgattam :)

vas. ápr. 03, 2005 16:28
arany tag

Hozzászólás 
solarian!
Meg tudnád mondani, hogy melyik topicban volt szó a szűrő utáni visszacsatolásról diyaudio-n?
Köszi

vas. ápr. 03, 2005 16:03
arany tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

DIYaudion van egy eleg jo eszmefuttatas a szuro utanrol valo visszacsatolasrol! De ahoz kellene otthonra szkop, nekem pedig hetente 5 tanora ( Elektroteknikai gyakorlat ) idom van komojabb muszerekkel valo dolgozasra :oops: ! A szuro elottrol valo visszacsatolas eleg egyszerunek tunik, oda eleg csak egy RC alulatereszto szuro es egy ~1 gainju diferencialerosito(a teljeshid miatt) utana pedig siman egy muveleti erositovel egy feszultsegerosito fokozat 10 koruli gainel! Ez szerintetek igy jo lenne? :) koszi a valaszokat! sziasztok!

vas. ápr. 03, 2005 15:07
a fórum lelke

Hozzászólás 
fdsamano!

Mindenképp kell visszacsatolás, ha valaki jó minőséget akar. A komparátor hibáit, a háromszögjel hibáit, a dead-time ideje alatti kontrollálatlanságot, a zavarjeleket, és a nagy frekvenciával (értsd: 10-20 kHz-cel) modulált PWM jel audió tartományba is belelógó alsó oldalsávját is kell kompenzálni a tápfeszváltozások hatásán kívül. Viszont a tápfeszváltozás hatását másként is lehet kompenzálni (a vivőjel arányos változtatásával).

A kivonó áramkör szerintem is jó megoldás, de a hangszórókimenetről (másodfokú szűrő után) nagyon nehéz gerjedés nélkül visszacsatolni!

vas. ápr. 03, 2005 11:04
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
solarian, ha stabil (de tényleg keményen stabil) tápról járatnád, akkor nem kellene a hangszórókimenetről visszacsatolni. A PWM rendszereknél a terhelésre jutó kimenőfesz a tápfeszültség idő szerinti integráltja. A tápfeszültséged viszont erősen változik a kivezérlés hatására, ezt kell kompenzálni a kitöltési tényező módosításával.
Ha a szűrő előttről akarsz visszacsatolni, akkor két újabb szűrőt kell építened.
A hangszórókimenetről viszacsatolhatsz egy szélessávú trafóval vagy egy kivonóáramkörrel. Az utóbbi egyszerűbbnek és olcsóbbnak tűnik.

vas. ápr. 03, 2005 1:54
arany tag

Hozzászólás 
Szia!

En egyreszt azert hasznalok teljeshidas megoldast mert talaltam egy nagyon cuki vezerlot, HIP4080, ez pedig teljeshidat tud vezerelni, masreszt csak 1 tapfesz kell a feteknek es szimpatikusabb az egesz, az elonyeit hatranyait eleg jol leirja az irf fele tutorial, az, hogy kell e visszacsatolas vagy nem meg nemvolt alkalmam kiprobalni, egyenlore openloop probalkozom de tervbe van veve a visszacsatolas szuro elottrol ( vki tudna valaszolni az elozo kerdesemre? :D koszke )
Sziasztok!

szomb. ápr. 02, 2005 23:20
arany tag

Hozzászólás 
Hali!
Egy kérdés:
Miben jobb a fél-, és miben a teljes hidas megoldás?
Irf adataira támaszkodva: teljes hídnál nem szükséges visszacsatolni??

szomb. ápr. 02, 2005 22:55
arany tag

Hozzászólás 
Sziasztok!
Teljeshidas konfiguracioban hogy lehetne a szuro elottrol visszacsatolni? hogy "kozositsem" a 2 szuro elottrol a jelet 1 visszacsatolo jellé?

pén. ápr. 01, 2005 14:16
arany tag

Hozzászólás 
Igazad van :)
Siman mehet a 2 szekunderes trafo, egyszeruen a hid also oldalara a negativ tapfeszt a felsore a pozitivot teszem, nemistudom mert nem jutott eszembe

kedd márc. 29, 2005 15:10
a fórum lelke

Hozzászólás 
Idézet:
egy teljes hidas erosito lesz, tehat csak pozitiv fesz all rendelkezesre

Nem látok összefüggést. Én is építek teljes hidas erősítőt, mégis +/--os a táp.

Én ketté osztanám a meglévő tápfeszt, és egy kivonó áramkörrel áttenném a jelet arra a potenciálra. Ami azt illeti, tegnap készültem el egy ilyen rajzzal. A háromszögjel előállításához önmagában nincs szükség két tápra. (Sőt, a tápok aszimmetriája még gondot is okozhat, felezni viszont iszonyú pontosan lehet!)

kedd márc. 29, 2005 0:22
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
8-as oldalon van nalam. az onsemitol toltottem az adatlapot.

hétf. márc. 28, 2005 21:53
arany tag

Hozzászólás 
hmm, 555el lehet feszt forditani, arrol mi a velemenyetek? Ros-co, vakvagyok es nem talaltam az adatlapjaban olyan kapcsolast :(

hétf. márc. 28, 2005 21:33
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 2325 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47  Következő