Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: pén. jan. 10, 2025 23:03

Hozzászólás a témához  [ 10034 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195 ... 201  Következő
Hangfal hangolása 
Szerző Üzenet
ezüst tag

Hozzászólás 
Ahonnan az ábra származik nincsenek véletlenül 16, 19 mm vastagságú MDF lapokhoz tartozó grafikonok is?
Merthogy a 9mm MDF-12mm bitumen (összesen 21mm vastag) kombinációt a 9 mm-es MDF-fel összehasonlították az rendben van, de ki tudja hogyan viselkedik azonos körülmények közt egy vastagabb MDF lap (lehet, hogy csak 5 dB-lel csillapít többet, de az is lehet, hogy 20-szal, ki tudja). Nem akarok a kákán is csomót keresni, csak pont ez az a típusú eredmény, amit ha nincs mihez viszonyítani, akárhogyan lehet értelmezni.
Egyébként nem csak a csökkenés mértéke érdekes, de az is, hogy merre mozdul a rezonanciacsúcs és mennyivel, milyen alakot ölt stb. Ebben az esetben alacsonyabb frekvenciára költözött, de vajon hogyan viselkedik az MDF vastagítása során?

kedd jan. 21, 2003 9:02
Profil Privát üzenet küldése
platina tag

Hozzászólás 
A bitumennel kapcsolatban:

Nekem a Bitugél vált be. Tüzépnél kapható, 5 literes műanyagvödörben. Valami vizes szuszpenzió, spaklival lehet felkenni tetszőleges vastagságban. 1-2 nap alatt megszárad, kimegy belőle a víz, és marad a bitumen. Lehet filccel is kombinálni (1 réteg Bitugél, 1 réteg vékony filc, megint 1 réteg Bitugél).
Az a jó ezzel az anyaggal, hogy vízzel le lehet mosni a kezedről és amit még összekentél vele, amíg meg nem száradt. Utána már csak benzinnel jön le.
Ajánlom még a dobozok kereszt-merevítését is: lécet kell beragasztani az átellenes falak közé. Ezzel azt lehet elérni, hogy a dobozfalak saját rezonanciája magasabb frekvenciára tolódik, ahol viszont könnyebb csillapítani.

kedd jan. 21, 2003 8:09
vas-tag

Hozzászólás 
HI!
Szeretnék véleményeket arról, hogy a bitumen vagy a homok a jobb csillapító? Szubnál!!!
Tudna valaki mutatni olyan grafikont, amiből ki lehetne indulni?
Itt egy a bitumen csillapító hatásáról:
http://www.nexus.hu/h_johnny/csill02.jpg

Már csak a homokról kellene...

kedd jan. 21, 2003 2:05
ezüst tag

Hozzászólás 
Kedves Adams86!
Egyetértek subvoice-vel a csillapítás témában, nekem is hasonlóak a tapasztalataim, DE ne feledjük, hogy nem lehet elöre megtervezni a csillapítást, stb., a hangszóróhoz kell igazítani a minöségét/mennyiségét kísérleti úton -> nem tudjuk megtervezni helyetted, sem azt garantálni, hogy tetszeni fog (neked) a hangja. Valahol kezdd el a megvalósítást!

Bitumen : nézegettem, de nem triviális a vele való csillapítás. Lehet kapni lapokat nagy választékban, melyek igen eltérö tulajdonságokkal bírnak, valamint a rögzítését (ragasztását) jól kell megoldani...
Az olvasztgatós téma jobban tetszene, de azzal kapcsolatban is vannak fenntartásaim : alacsony olvadáspont, egyenletes vastagság (felhordáskor) megoldásának problémája.
Bár lehet hogy egy kicsit pesszimista vagyok :) de elöbb-utóbb ki fogom próbálni!

kedd jan. 21, 2003 1:01
arany tag

Hozzászólás 
Kitömni szerintem nem kell (nem szabad), ahogy SMA mondaná nem liba az! Elméletileg a sűrű töltelék növeli a hangszóró által látott térfogatot, de a nagyon erős tömés agyonüti a mélytartományt, nyomott lesz a doboz hangja, legalábbis nekem ez a tapasztalatom. Reflex doboznál elég az átellenes falakra hangelnyelő anyagot rakni az állóhullámok csökkentése miatt, zárt doboznál lehet több csillapítóanyagot rakni, de csak szellős, könnyű anyagot és azt is csak finoman.

Ha a bitumenes mondatod kérdés volt, akkor a válaszom igen. :) Egyrészt rendkívül merevvé teszi az anyagot (már a kopogása is más, tompa, nem csilingelő), másrészt teljesen leszigeteli a dobozt.

hétf. jan. 20, 2003 23:32
Profil Privát üzenet küldése Honlap

Hozzászólás 
Hi!
(még nem vettem meg a hangszórókat)
Szerintetek érdemes-e kitömni valamilyen csillapítóanyaggal a hangfalat vagy nem vagy valami jó módszer amitől jól szólnak a hangfalak
Subvoice: tényleg olyan jó a bitumen

hétf. jan. 20, 2003 19:50
arany tag

Hozzászólás 
A bitumen nagyon jó! Rendkívül jól csillapítja a rezgéseket, jól szigetel (!), kicsi dobozoknál is érdemes lehet használni. Egy barátom épített hangfalakat bitumenes belsővel, szerintem nagyon sokban hozzájárul ahhoz, hogy ilyen meglepően jó hangja lett a Somogyiknak. Jobb hangszórókon még többet segíthet. Ő úgy olvasztja a szubsztanciát, de a bitumenlemez is jó, hővúfó pisztollyal rá lehet olvasztani az MDF-re.

Más. Mivel még nincs center sugárzóm, ma megrendeltem egy Monacor SPH-170-et és egy DT-107-et. Ha megérkeznek (néhány hét), beszámolok. Az biztos, hogy nem egy Somogyi árkategória. :(

hétf. jan. 20, 2003 17:34
ezüst tag

Hozzászólás 
HI! na írok valami újat. Vagyis inkább kérdezek:) A hangdoboz merevítésével kapcsolatban. Mennyire érdemes homokfalat használni? Kisebb dobozoknál, talán nem számít annyira, viszont nagyobbaknál már akár 60-70kg vagy akár mégnagyobbra növelhetné a súlyát... Vagy akármilyen más cselt alkalmazni, pl bitumen vagy ehhez hasonló dolgok mennyit dobnak/változtatnak a hangzáson.

hétf. jan. 20, 2003 15:25
platina tag

Hozzászólás 
Ez nem chat, csak akkor érdemes írni, ha valaki újat tud mondani. (Bocs, ez sem volt újdonság)

hétf. jan. 20, 2003 14:13

Hozzászólás 
hello!
Írjatok valami érdekeset mert ha nekem nincs kérdésem akkor meghal a téma

vas. jan. 19, 2003 19:14
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Adams86 és Többiek!

Ennyiért egy jó CD-t, vagy egy könyvet kaphatsz.
Vannak benne jó sorozatok, leírások, információk, sok mindenről, ami hasznosítható, tanulni is lehet belőle.
Ez, szerintem megéri azt az összeget. De ha bizonytalan vagy, akkor nézz bele az újságosnál, vagy több számot is átböngészhetsz a Ham-Bazárban, vagy az Urbán-féle üzletben. Ott régebbi számokat is meg lehet nézni, venni.
Üdv! SMA

szomb. jan. 18, 2003 11:03

Hozzászólás 
szerintetek érdemes megrendelni a rádiótechnika újságot kb 5000 Ft-ért?

szomb. jan. 18, 2003 4:15

Hozzászólás 
OK.
ha lesz időm meg meglesz a pénz még hiányzó része elugrok oszt megveszem a cuccot.

pén. jan. 17, 2003 21:08
arany tag

Hozzászólás 
Igen, megvehetők.

pén. jan. 17, 2003 16:52

Hozzászólás 
megvehetőek ezek elektronikai boltokban, vagy más beszerzési mód szükséges.

pén. jan. 17, 2003 9:17
arany tag

Hozzászólás 
Érdemes emellé a Somogyis hangváltó mellé MKT-ből zobelt építeni? Zobelhez amúgy sem feltétlenül kell high-tech kondi, ilyen olcsó projectbe megteszi a bipoláris elko is. Igaz, az MKT-vel a büdös életben nem lesz baj, a bip. elko meg idővel tönkremegy (kérdés, hogy a hangszórók távoznak-e el előbb, vagy az elko).

Adams86:
Nem baj, ha nem azonos az impedancia, csak akkor úgy kell tervezni a keresztváltót ("gyári" csak a legritkább esetben jó ide) és figyelembe kell venni, hogy a kétszeres impedancia miatt azonos feszültségszint mellett a magas hangnyomás szintje alacsonyabb lesz. Vagyis a magasnak legalább 3 dB-lel magasabb legyen 1W-on az érzékenysége, mint a másik két hangszórónak, különben halkabban fog szólni és a közepet és/vagy a mélyet kell feszosztózni ami nem éppen kívánatos dolog (főleg a mélyé).

csüt. jan. 16, 2003 22:45

Hozzászólás 
Egyik haverom (nincs net-je) azt kérdezi, hogy nagy baj-e egy hangfalnál ha a mély és a középhangszóró 4 ohm-os a magas pedig 8ohm

csüt. jan. 16, 2003 22:16
platina tag

Hozzászólás 
A Zobel-áramkör az egy soros RC tag, a hangszóróval parallel kapcsolva. Arra való, hogy a lengőcséve induktivitásából adódó impedancia-növekedést kikompenzálja növekvő frekvencián, azaz a hangszóró ohmosan viselkedjen. Erre az előtte levő keresztváltónak és az erősítőnek van szüksége.
Méretezése: az R legyen azonos a hangszóró ohmos ellenállásával (8 ohmos hangszóró esetén 6.8 ohm általában megfelel), a C pedig az R x C = L / R alapján számolható. R ohmban, C mikrofaradban, L mikrohenriben értendő.

csüt. jan. 16, 2003 14:50
gyémánt tag

Hozzászólás 

AZ a Zobel-áramkör, amit írtam!
1db. 3,3uF/100V-os kondenzátor, nem ELKO!
1db. 6,8 Ohm/10W-os ellenállás, - ezeket össze kell kötni sorosan, majd az egészet rá, a hangszóró kivezetéseire.
Üdv! SMA

csüt. jan. 16, 2003 14:45

Hozzászólás 
hol lehet venni zobel-áramkört? (tudod nem Bp-i vagyok)(zalai)

csüt. jan. 16, 2003 14:33
gyémánt tag

Hozzászólás 

A "jobbik" hangváltót válaszd és kell a középhangszóróval párhuzamosan kötni egy Zobel-áramkört, ami egy kondi és egy ellenállás soros kapcsolása. Ez az SR1620-hoz 3,3uF/100V, MKT-kondi+6,8 Ohm,10W-ellenállás. Ezt közvetlenül a hangszóróra érdemes ráforrasztani, rövid vezetékezéssel, ne zörögjön! A többi hangszóróhoz nem kell ilyen áramkör, nem javít rajtuk, a középnél is inkább az impedancia-menetén korrigál valamennyit, tehát a hangváltónak "segít".
Nem ismerem igazán ezt a hangváltót, de túl szimpla, a képe alapján. A polaritásra figyelni kell, az Én véleményem szerint azonos polaritással kell minden hangszórót bekötni, de ellenőrizni kell, hogy fülre melyik a jobb és annál maradni. Az a jobb, amelyiknél "simább", tisztább, természetesebb a hang, nem pedig amelyikkel hangosabbnak tűnik, vagy dögösebbnek. Ezt elég nehéz eltalálni, gyakorolni kell a hallgatódzást, megkérni a családtagokat, hogy segítsenek a döntésben, Ők elfogulatlanok lehetnek.
Üdv! SMA

csüt. jan. 16, 2003 11:10
ezüst tag

Hozzászólás 
A Tesla hangszórókkal kapcsolatban érdekelne a véleményetek föleg a gyári és valós adatok közötti összefüggéssel kapcsolatban ... azaz mennyire precizek a gyári adatai a Teslanak.
Mérte már valaki? Elsösorban az ARN 150/165 szériák érdekelnének. Hallani hallottam már valamelyik kb. 15cm-est, egészen jól szólt, de sajnos a számát nem tudom, így az adatokra vagyok kénytelen hagyatkozni. Érdekelne a Ti véleményetek is!

És Tesla magasat próbált már valaki? Az ARV104-03 nem tünik rossznak.

Érdekesség : hallottam a minap egy Tesla hangszórós dobozt szólni. Nagyon kellemes volt a hangja (ezért is a Tesla iránti felbuzdulásom). Ezután ugyanabba a dobozba beleraktak egy (elvileg) fáziskúpos Scan-Speak hangszórót. A különbség ijjesztö volt!! Pedig a Tesla is jól szólt. Hihetetlen nagy tere és basszusa lett a kb.14-15cm-es Scan-Speak-kal, valamint a közepe is sokkal kellemesebb, részletesebbé vált, pedig a doboz nem volt hozzá hangolva!
Nem tudom mi okozhatta a tér megnövekedését a Teslaval szemben. Talán a fáziskúp, vagy a membrán anyaga, kialakítása, vagy mind, de hihetetlen volt.
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a frekimenet egy dolog, de nem csak ebböl áll a világ :) Azaz érdemes jobb középmély hangszórót venni, ha valaki teheti, mert eszméletlen különbségek lehetnek.

Üdv. putymuty

szer. jan. 15, 2003 22:23
arany tag

Hozzászólás 
Ha mindenáron kész hangváltót akarsz (pedig ennyiből WIMA MKP4-ből is meg lehetne építeni), akkor a HV 328 jó lesz, csak rakj zobelt a két SR elé. Az SR 1620 nem nagyon bír 3 kHz fölött szólni, semmiképpen sem szabad magasabbra engedni. A 318-8-as nem való ezekhez a hangszórókhoz.

kedd jan. 14, 2003 23:33

Hozzászólás 
SMA: na akkor valószínűleg ezek a hangszórók lesznek.
Az a kérdés milyen hangváltó legyen melléjük, hol jó ha "vág" a hangváltó szerintem a Somogyi hangváltói közül a HV 328 -as jó csak 4490 Ft és még a HV 318-8 -as de ennek a vágásai nem a legjobbak vagy szerinted melyik a jobb ár-teljesítmény viszonylatban

kedd jan. 14, 2003 22:51
gyémánt tag

Hozzászólás 

Elég tanácstalannak látszol, írásaid alapján.

Én nem dönthetek helyetted.

Az SR2530-as, reflex-dobozban, hasonlóan jó mélyátvitelre lenne képes, mint az SBX, ráadásul olcsóbb. Lejjeb lehet tolni az alsó határfrekvenciát a reflex-dobozzal, pl. 40Hz-ről 30Hz-re, akkor már közel ott vagy, mint az SBX, de jobb hatásfokkal. Az SBX-re is igaz a dolog, de azt nem lehet kihasználni teljesen, ( 20Hz alatt pláne nem ) mert a hangszóró mechanikai felépítése is korlátozza az igénybevétel lehetőségét az alsó határfrekvencia környékén, magyarul, az SBX nagyobb torzítással szólna, ugyanazon a frekvencián. Ez látszólag nincs rendjén, de Én elég sokat vacakoltam az SBX 2030-as mélyhangszóróval és az jött ki, hogy erős mély-igénybevételnél drasztikusan megnő a torzítása a hangszórónak, ebből a szempontból még a Teslák is jobbak.
Tehát, SR2530+SR1620+DTF12, hangváltó hozzájuk, háromutas, legalább 12dB/oktávos kivitelben, a hangváltó terhelhetősége legalább 150W-os legyen, hogy a tekercs-ellenállásai minél kisebbek legyenek.
A terhelhetőség: A hangszórókra megadottnak a felével számolj, így hosszabb lesz az élettartama és kisebb torzítás lesz hallható. Jelen esetben ez kb. 50/100W, átlagos szobában bőven elég, még bulira is. A hangsugárzó érzékenysége ( hatásfoka ) kb.85-86dB/1W/1m lesz, mert a hangváltó is "eszik" a teljesítményből.

Piezo-magassugárzót inkább szabadtéri hangosításra, vagy zenekari célokra tudom javasolni. Kissé érdes hangjuk van, igaz a hatásfokuk is elég jó. Olcsók, ez kétségtelenül nagy előnyük.
Üdv! SMA

kedd jan. 14, 2003 11:24

Hozzászólás 
szerinted se jó magasnak piezo

hétf. jan. 13, 2003 19:55

Hozzászólás 
tudod csak azért kérdezem a mélyet mert szeretem az igencsak basszusos számokat és van a számítógépen is pár GB. Tehát SR 2530 mély SR 1620 közép és DTF 12 magas ez így jó vagy nem a legjobb zenehallgatás céljából. A hangváltó és a reflexcső az jó vagy ezt is cserélni kéne ?

hétf. jan. 13, 2003 19:42

Hozzászólás 
SMA: szerinted nem gyenge az SR 2530 ban az hogy csak 40 Hz - 3000 Hz. Vagy szerinted nem ér annyit az árkülönbség amennyivel jobb a mélye az SBX 2530 -nak

hétf. jan. 13, 2003 19:31
gyémánt tag

Hozzászólás 

Nehéz választani közöttük, elsősorban az ár a döntő, gondolom.
Talán az SR1620 és az SR2530-as, a DTF12-es magassal. Az SR1320-as már gyenge, rosszabb a hatásfoka.
Nem igazán passzolnak össze a hangszóróik, amiket írnak, nem jó párosítások, szerintem. A 87dB-es érzékenységű mélyhez, legalább ugyanilyen érzékeny közép és magas kell, vagy a hangváltóban kell a különbségeket korrigálni. Ez nem túl elegáns és hatékony megoldás. Jobb akkor a hangszórókat összeválogatni, az érzékenységük vonatkozásában. A hangváltóik is megérnek egy külön misét!:)
Tessék végignézni a kínálatot, leírni a szimpatikusnak talált hangszórók minden adatát és majd utána nyugodtan végig-ellenőrizni, hogy melyiket-melyikkel lehet párosítani, mi az, ami már úgy "ránézésre" is jónak tűnik.
Az SBX-ek különösen rosszul viselik egymást, meg drágábbak is, mint a többi. Az ALU-membránosok, semmilyen szempontból sem nyerők, drágák.
Doboznak, minél nagyobb, annál jobb, egyenletesebb az átvitele.
Üdv! SMA

hétf. jan. 13, 2003 14:21

Hozzászólás 
SMA: szerinted milyenek azok a doboztervek amik SOMOGYI honlapján vannak engem a 20 és a 25 cm méllyel rendelkező 3utas hangfalak érdekelnek

hétf. jan. 13, 2003 11:58
gyémánt tag

Hozzászólás 

A kisebb doboz is jó lehet az adott hangszóróhoz, de gyengébb lesz a mélye.
Az a kérdés, mit akarunk?
Jó mélyátvitelhez elsősorban nagy hangszóró és ezzel együtt, nagy doboz, vagy speciális kialakítású doboz kell.
Más úton is el lehet indulni, tehát kis doboz, alacsony rezonancia-frekvenciájú hangszóró, jó mélyátvitellel, de rosszabb hatásfokkal.
Az SBX2030-hoz a 30-50l-es dobozok megfelelnek, meg kell alkudnunk valamiben és akkor megfelelő lesz a hangsugárzó.
A megalkuvás nagyon szubjektív, tehát Mindenki másképp értelmezi, máshogy értékeli a kapott hangzást.
Jó mély= rossz hatásfok
Jó mély= nagy méretek
Jó mély= nagy hangszóró
Jó mély= nagy doboz
Ezek egy adott hangszóró, vagy konstrukció esetén értendők, de folytathatnánk sokáig ezt a felsorolást.
Üdv! SMA

vas. jan. 12, 2003 10:50

Hozzászólás 
SMA: ma voltam egyik haveromnál, meglestem az ő 3 utas hangfalait milyen felépítéssel rendelkezik. Neki úgy van, hogy a mély az külön van a középtől és a magastól. 1 nagy dobozban a 2 doboz. szerinted jó így mert szerintem kicsi az SBX 2030-nak a kb 30 literes doboz

vas. jan. 12, 2003 6:42
arany tag

Hozzászólás 
A frekimenetből kiindulva szvsz az SPH-170-et és a DT-107-et a jó isten is egymásnak teremtette. Nem kell semmiféle ellenállás, mindkettő görbéje a 90 dB-s vonalon fut. A keresztváltót szerintem 3100 Hz-re méretezd, az SPH-170 ezt simán leadja és a magast sem terheled annyira (a mély 4700 Hz körüli rezonanciája valószínűleg nem lenne hallható, de ha maximalista vagy ezt is kiszűrheted). 12 dB/oktávos Linkwitz-Riley méretezés mellett 3,3 uF-os kondi és 0,82 mH-s tekercsek jók lesznek. A tekercset készen is lehet venni, a Monacor is gyárt 700 Ft körüli áron. A zobelt se felejtsd ki a mélyközép elől, különben elmászik a keresztváltó frekije és annyi a szép átvitelnek.

Egyébként az SPH-170 + DT-107 a Monacor által is ajánlott kombináció. Ha megépíted, feltétlenül írd meg, milyen lett, mert az én fantáziámat is nagyon birizgálja ez a két hangszóró (meg az SPH-165KEP és a DT-254, csak az "kicsit" drágább). Sajnos nem árnyékolt, valamilyen kompenzáló mágnessel kellene kísérletezni, vagy a tévé fölé egy fali polcra tenni, onnan már valószínűleg nem kenné a képet (centernek zárt doboz is elég, így nem lesz olyan nagy).

szomb. jan. 11, 2003 22:31

Hozzászólás 
Köszönöm a segítséget.
Az igazság az, hogy ezt most a szüleimnek állítanám össze és a szub az eredetileg az én somogyis készletemhez lett tervezve.
Nekik kisebb is elég lenne valszeg.
Azért két hangszórósra gondoltam, mert úgy a 132 literes ajánlott térfogat 66 literre csökken.
Namost nekem SBX25-össel vannak frontjaim és azok mellé kell.
A monacor-os mellé kész somogyis váltó is jó lehet, vagy csinálni érdemes? Mennyiből lehet kb. kihozni egy kétutas váltót, ha jól elemeztem, akkor 2 KHz körüli vágással, 12dB-es meredekséggel?
Ja és az sph170 - DT107 mellé az érzékenység különbség miatt kell-e ellenállás?
Meg mi az, hogy "én tekerem a tekercset"? Veszek adott rézvezetéket és x métert feltekerek valamire? Soha sem csináltam, de megpróbálnám.
Ezzel kapcsolatban is találhatok infót a könyvtárban - régi rádiótechnikákban - ?

Jó pihenést mindenkinek a Hétvégére! Én megyek HÓTÚRÁZNI!

pén. jan. 10, 2003 14:53
ezüst tag

Hozzászólás 
Szia Rederic!
Én az SPH170-et ajánlanám, mert a C nagyon drága. Sajna a TC-nek lemezkávája van ha jól emléxem, ami nem a legjobb dolog a világon. Az AL valszeg jó (föleg a mélye), de drágállom, és várhatóan közép(magas)tartományban csúnya lesz a hangja.
Nézz rá a DT109-re :) jópofa :). ((nem ismerem, de fém elölap, meg jó frekimenet))
Költségcsökkentés végett néhány tipp:
- elöször csak két álló frontot csinálj
- háttérnek szerintem nem szükséges nagyon profi doboz, valamint ha a frontnak nem tetszik a hangja, vagy valamelyik jangszórójának a hangja, még mindig berakhatod a háttérbe.
- háttérnek elég kisebb doboz és teljesítmény is (kicsit olcsóbb magasak, kisebb középmély)
- a szub dobozát építsd meg ahogy elképzelted, majd vegyél 1 db. hangszórót és próbáld ki. Ha nem elég, csak akkor rakd bele a másikat.
Az sph170 széria nem árnyékolt. A magasakkal kapcsolatban SMA régebben ebben a topicban szépen megfogalmazta véleményét. Én csak a DT107-röl tudnék nyilatkozni. A frekimenet amit közöltek Monacorék elég korrekt -> ki lehet indulni belöle.

pén. jan. 10, 2003 11:03
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Mindannyian!

Adams86! Itt vagyunk!
A webcím: somogyi.hu majd onnan a SAL-emblémára kell kattintani és ha minden jó, akkor már a hangszórók adataihoz is hozzá lehet jutni itt.

CortezMester! Dobtam!

Az a basszreflex-doboz, a Somogyi hangszórókkal elég jó lett, de Nekem nem tetszett a hangja. Mérve gyenge a középhang-átvitele és ez jól hallható is. Letettem róla, hogy jobbat fabrikáljak belőle, pedig lehetne javítani rajta, de nem érik meg a hangszórók a többlet-ráfordítást.

Helyette a Beyma 8Woofer/P-hangszóróját tettem ugyanebbe a dobozba és az nagyszerűen szól! Magasnak szintén Beymát, a T(D?)2010-es típust építettem be, a hangváltóban minimális átalakítást kellett végezni, ki kellett iktatni az osztót, ami a magasra jutó jelet csökkentette. A Zobel-áramkör elemeit is némileg módosítottam, a kondik értékét kellett kb. a felére venni. Ezáltal egy jó hangzású hangsugárzóhoz jutottam, azzal a plusz előnnyel, hogy jobb a hatásfoka az egész hangsugárzónak, ezáltal nagyobbat szól, ugyanakkora teljesítménnyel. Ennek további előnye még az is, hogy az erősítő kevésbé van kihajtva, jobb a hang, kisebb a torzítás. Az erősítőben nagyobb tartalék marad, tehát a dinamika is javult.
Bármennyire is furcsa, de ez utóbbi paraméter nagyon sokat számít!
Üdv! SMA

pén. jan. 10, 2003 10:30

Hozzászólás 
Remélem mostmár kiforrotnak nevezhető a sub tervem.
Ami két egymás mögött dolgozó MNC Big Bull 25-össel van felvértezve. A doboz 66 liter teret igényel, meg ami kiesik a kis kamra miatt, tehát kb 85-90 liter lenne. külső méretek 38*60*50.
A hangszórók alatt az előlapon lenne a reflexcső. Igy inkább egy keskeny magas nem olyan mély doboz lenne a végeredmény.
Már csak annyi érdekelne, hogy a két 4 ohmos hangszórót valószínüleg célszerű lenne sorba kötni. 120 watt vagy több van adva teljesítménynek a hangszórókra, ez elméletileg a szinuszos. Namost akkor az összekötött hangszórókat milyen teljesítménnyel kéne meghajtani. 100-150 watt?
Ja és, milyen távolra lehet tenni egymás mögé a hangszórókat? ha pl mondjuk 13 cm-re "lóg be az egyik", akkor 2cm elég mögötte, hogy a másik pereme kezdődjön.
Peremig nem szabad kilengenie a hangszórónak igaz?

pén. jan. 10, 2003 9:43

Hozzászólás 
Kedves Putymuty!

Említetted még december elején, hogyha építenél, akkor monacor sph 170-nel tennéd. Nos megnéztem ezt, de 4 változata is van sima 170, 170c, 170al, 170tc. A tc-s dupla lengőtekercses, ez jobb lenne?
Te melyikre gondoltál? Milyen magasat lenne célszerű ezekhez párosítani? 105,106,107?

Ja és még egy kérdés. Ha egy komplett házimozi rendszert szeretnék, ezekből 4-et építenék, meg egy sub-ot, és ekkor milyen center lenne jó hozzájuk.
Ja ezek árnyákolt hangszórók? Mert ezzel kapcsolatban nem látok semmit.
Milyen ötlet 4 (5) ilyen kétutas hangsugárzóból összeállítani a rendszert? Milyen hangváltó lenne hozzájuk jó?
Ja és ez kb 100000 lenne sub nélkül.
Megér ennyit?

pén. jan. 10, 2003 9:35

Hozzászólás 
SMA !
Dobnál nekem egy mail-t, szeretnék kérdezni vmit /de
nem ide taroztik.../ ! Kösz ! (kkristof@freemail.hu)

csüt. jan. 09, 2003 16:36

Hozzászólás 
Helló hol vagytok?

csüt. jan. 09, 2003 15:33

Hozzászólás 
SMA: megmondanád honnal lehet megszerezni a somogyi hangszórók adatait

szer. jan. 08, 2003 20:00

Hozzászólás 
SMA: Az 51 literes 2 utas hangfal SBX 2030 és a DTF 12 hangszórókból

szer. jan. 08, 2003 19:59
ezüst tag

Hozzászólás 
Off. Hova fejlödött ez a topic..445 üzenet.;)

szer. jan. 08, 2003 14:56
Profil Privát üzenet küldése ICQ
gyémánt tag

Hozzászólás 

Melyikre gondolsz?

Többféle konstrukció lett itt "ismertetve".
Üdv! SMA

szer. jan. 08, 2003 14:41

Hozzászólás 
Hello SMA.
szerinted jó az a hangfal amit még régebben csináltál és leírtad itt a fórumban is.

kedd jan. 07, 2003 19:23
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves putymuty és Többiek!

Persze, nem a márka a lényeges, bármit írhattam volna.
Nem emlékszem, hogy találkoztam volna vele, de elvileg a labirint egy nagy zárt dobozra visszavezethető, csak a rezonancia-frekvencia alá is hangolható, a cső hosszával, ez a különbség, meg a mérete.

Én is így kezdtem, bevallom, de előbb-utóbb majdnem Mindenki eljut oda, hogy annál azért jobb kellene, mint amit összefusizik az ember, néhány nap alatt.
Ettől szeretném megkímélni a Többséget, aki olvassa ezeket a levelezéseket; tippeket, javaslatokat tudunk adni, hogy merre induljon, aztán a többi már rajta múlik.

Ajánlani tudom a HIFI-Magazin olvasását, a közölt hangsugárzó-diagrammok tanulmányozását, értelmezését és megértését.
Érdemes megvenni néha legalább, a Rádiótechnika Évkönyvét, vagy a lapot, mert abban is sok tanulságos dolog van leírva.
Szakkönyv sajnos ma nem jelenik meg, a Klinger-féle Hangdobozok ~ -című könyv volt talán az utolsó, amiről Én is tudok, de az vagy 10-11 évvel ezelőtt volt.
Antikváriumokban is érdemes szétnézni, ott is előfordulnak használható szakkönyvek, bár ezek régiek, az alapokat jól tárgyalják. Nem mind alapfokú, de ez ne ijesszen el senkit!
Vajda Zoltán: Természethű hangátvitel
Lamoth Emil: Elektroakusztika
Valkó Iván: Az elektroakusztika alapjai
Jürg Jecklin: Hangszórók
Klinger (?) : Hangdobozok és hangszóró kombinációk ~
Kádár Géza: Hangerősítők, valamint a régi könyvsorozatai
Cikin (?) : Hangfrekvenciás Transzformátorok
Domsch (?): Híradástechnikai transzformátorok
Sipos Gyula: Rádiókészülékek és hangerősítők
Tarnóczy Tamás: Teremakusztika 1-2
Tarnóczy Tamás: Zenei akusztika
Tarnóczy Tamás: Zaj, hangosság, hangnyomás
Angster Judit: Akusztikai példatár
- és még sokan mások.
Elnézést kérek, ha valamelyiket nem pontosan írtam, de emlékezetből hirtelen ezek jutottak az eszembe.

És végül, de nem utoljára, az Internet határtalan mennyiségű címe, adata, hasznos és haszontalan leírások, tanulmányok, szuper-erősítők és anyagtemetők, stb.
Bármit töltsünk is le onnan, fogadjuk kritikával, ellenőrizzük, vagy ellenőriztessük valakivel, aki ismeretekkel is rendelkezik az adott témáról.
Én is tanulom, csinálgatom, olvasgatom, de nem nyelek le mindent, rágás nélkül.
A fórum-oldalak, ez is sokakat segíthet, ha másban nem, legalább együtt sírunk. :)
Üdv! SMA

kedd jan. 07, 2003 14:45
ezüst tag

Hozzászólás 
>Változatos hangszórókkal kísérleteztek többen is, mint olvasom a leveleket, senkinek sem szimpatikus a Beyma, vagy a Visaton hangszóró
kínálata?
>Tudom, drágábbak, igaz, de kevesebbet kell velük kínlódni, paramétereik jók, korrektek, használhatóak!
>Ami ezekkel a hangszórókkal kétutasban kivitelezhető, más gyártmányokkal csak többnyire háromutas kivitelben lesz megfelelő, azonos minőséget, eredményt feltételezve.
>Amennyiben ezt elfogadjuk, akkor már nem is olyan olcsó az olcsó hangszóró. :(

Teljesen egyetértek SMA-val, ezt minden kezdő olvassa át egy párszor! Természetesen nem az a lényeg, hogy Beyma/Visaton, hanem hogy jó hangszóró legyen!

>Kitömni nem kell és nem is szabad a reflexdobozt, az biztos nem lesz jó.
>Zárt dobozt kell tömni, de mértékkel, "nem liba az" -mint ezt írtam is nemegyszer!

Ezek is nagyon fontosak! A kitömött zárt dobozzal kapcsolatban az a tapasztalatom, hogy nagyon erőtlen, visszafogott a mélye. Ne feledjük, hogy a csillapításnak nem a teljes hangelnyelés a lényege, csak a zavaró hangoké, ami általában (90%) a középtartományban lép fel. Célszerű pl. padlófilcet felragasztani a doboz oldalaira belül, majd meghallgatni. Lehet hogy elég is lesz annyi csillapítás még zárthoz is. Aki teheti, kívül is bevonhatja valamiféle szövettel a dobozát - egy kicsit javít a hangon.

Adams86! A Jamo adatairól nincs értelme beszélni, mert a fele se igaz. Gyakorlatilag ezek a 30eFt-osok jól válogatott! hulladékból vannak, de majdnem a maximumot hozták ki a hangjukból. 1cm-es pozdorja doboz, nevetséges reflexcső(befogatás), még viccesebb hangszórók. Hangváltója gyakorlatilag 2db kondenzátor, kábelezése közröhej, még csak nem is volt fázishelyes a bekötése amiket szétszedtünk. A magashangszórója=PC speaker, de ha meg kell venni, 6eFt. DE szólnak!! Csak akkor építs ennyi pénzből, ha nagyon elszánt vagy... mire összeadod :doboz+hangszóró+kábel+kondi+csatlakozó+festék+egyéb könnyen elérheted ezt a határt, viszont jó hobby.

SMA! találkoztál már zárt TL-an valamilyen formában?

kedd jan. 07, 2003 12:03
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Mindannyian!

Adams86!
A hangsugárzó teljesítményét általában a mélyhangszóró terhelhetősége megadja. Ez, ha ismert, akkor ehhez kell a többi hangszórót is "idomítani".
Legalább a szinuszos terhelhetőség passzoljon a mély és a magas-zenei (csúcs) teljesítményével. Tehát, szinuszos 100W-os mélyhez jó az a magas, amelyik zeneiben tud 100W-ot. Ezek minimálisan betartandó adatok, de vigyázzunk a hangszóróinkra!
A hangváltónak is van némi csillapítása, ez kb. 1-3dB lehet, ez azt jelenti, hogy a "bemenő" 100W-ból rosszabb esetben csak kb. 50W-nyi teljesítmény jut az adott hangszóróra.
A tekercsek elkészítésénél erre figyelni kell! Huzalvastagság!
ELKO- ezért sem igazán jó hangváltóba, nagy vesztesége van és ha tönkremegy, vége a hangszórónak is. ( Az Orion HS-hangsugárzóiban marékszám csereberéltük az ELKO-kat MKT- és hasonló, jobb kondenzátorokra. Meg is javult a hangjuk. )

Az a Tesla 30cm-es mély ( ARN312-04, vagy 08-as ) jó hangszóró, de mint Valaki itt közölte az adatait, nem azonos dobozokban szólnak egyformán jól. Eltérnek, ha kis mértékben is a paramétereik, attól függően, hogy 8, vagy 4 Ohmosak, erre mindenképpen figyeljünk!
Ha szép nagy dobozba tudjuk építeni, jó mélyátvitelre számíthatunk.
Reflex-doboznál a csillapítóanyag mennyisége minél kevesebb legyen, mint erről már többször is volt szó, a csillapítóanyag némileg növeli a doboz térfogatát, tehát a számításoknál vegyük figyelembe.
Kitömni nem kell és nem is szabad a reflexdobozt, az biztos nem lesz jó.
Zárt dobozt kell tömni, de mértékkel, "nem liba az" -mint ezt írtam is nemegyszer!
Labirint-sugárzónál a csillapítóanyag hasonlóan viselkedik, mint a reflex-doboznál, tehát módosulhatnak a számításaink, vagy szűkülő csővel kell kalkulálni, ez sem egyszerű.

Változatos hangszórókkal kísérleteztek többen is, mint olvasom a leveleket, senkinek sem szimpatikus a Beyma, vagy a Visaton hangszóró kínálata?
Tudom, drágábbak, igaz, de kevesebbet kell velük kínlódni, paramétereik jók, korrektek, használhatóak!
Ami ezekkel a hangszórókkal kétutasban kivitelezhető, más gyártmányokkal csak többnyire háromutas kivitelben lesz megfelelő, azonos minőséget, eredményt feltételezve.
Amennyiben ezt elfogadjuk, akkor már nem is olyan olcsó az olcsó hangszóró. :(
Üdv! SMA

kedd jan. 07, 2003 11:40

Hozzászólás 
Hi
nem tudtok adatokat a Jamo hangfalakról amelyeket kb 30e forintért adnak vagy nem érdemes megvenni ezeket a hangfalakat

kedd jan. 07, 2003 11:18

Hozzászólás 
És milyen mélyre megy le a hangszórója

hétf. jan. 06, 2003 21:40
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 10034 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195 ... 201  Következő