Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: csüt. jan. 09, 2025 23:49

Hozzászólás a témához  [ 10034 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189 ... 201  Következő
Hangfal hangolása 
Szerző Üzenet
ezüst tag

Hozzászólás 
subvoice : jól tetted, hogy belepiszkítottál :) Érdekes volt.

Admin : Nekem kinézetre a két kisebb jobban bejön, de szerencsésebbnek találom az egy csövet. (pl. hangolás)
A puha felfüggesztés relatív, a tied nem annyira az :) Nekem volt lágy felfüggesztésü 30cm-esem, ahol a saját súlyától a membrán fél cm-t mozdult (azaz vízszintesen 180 fokot elforgatva). Ezenkívül a reflex doboz sem teljesen olyan, mintha szabadon áramolhatna ki-be a levegö..

hificharles:
>Az viszont nagyon valószínű, hogy a rezonancia fölött kb egy oktávig
>nem annyira a hangszóró, hanem a különféle sugárzásjavítók (pl.doboz)
>konstrukciója a döntő.
Ha feltételezzük a hasonló hangszórókat. Az tény, hogy a mélyhez sokkal több doboz variációs lehetöség -> hangzásbeli eltérés is van, mint a közép/magasnál.
De ne feledjük, hogy a nyomókamrás (pl. B&W) magasok kamrája sem csak hipp-hopp lett odapakolva, csak legtöbbször a gyárban (szerecsénkre:).

vas. ápr. 13, 2003 9:44
Profil Privát üzenet küldése

Hozzászólás 
Az érzékenységgel kapcsolatban: minden korrekt cég megadja, hogy milyen feltételek , milyen sávszélesség mellett értendő. (Pl. VISATON, Harman, stb.)
Az viszont nagyon valószínű, hogy a rezonancia fölött kb egy oktávig nem annyira a hangszóró, hanem a különféle sugárzásjavítók (pl.doboz) konstrukciója a döntő.

szomb. ápr. 12, 2003 21:43
arany tag

Hozzászólás 
Elnézést, hogy belepiszkítok a témába, de anno ígértem egy beszámolót a Monacor SPH-170+DT-107 kombóról. Nos, tegnapra végre olyan állapotba került a doboz, hogy tesztmeghallgatásra alkalmas lett (még nincs szépítve és nincs kész a második előlap, amibe a hangszóróknak marva lesz a hely, de nem bírtam megállni, hogy próbaképpen ne rakjam a jelenlegi béta állapotban össze).

Tehát, zárt dobozról van szó, az anyaga 19 mm-es MDF, a belsejében külön leválasztott résszel a hangváltó és a csatlakozó terminál részére. A doboz ragasztva van, belül az éleknél kb. 2x2-es farudakkal merevítve illetve "kifújás" ellen szigetelve. A csillapítás minimális, három szemközti oldalon van a falra ragasztva "tojástartó" formájú szivacs.

Mivel centersugárzónak készült házimozihoz, ezért igazából zenével tesztelni nem tudtam, hisz csak egy darab dobozom van.

No, az auditív tapasztalataim alapján ami elsőre feltűnt, az a klasszisokkal jobb beszédérthetőség, valószínűleg pont a dóm miatt. Olyan háttérhangok is feltűnnek, amik eddig a Prelukon nem. Kicsit féltem attól, hogy másképpen fog szólni, de szerencsére eltérés igazából csak a magastartományban van, a Monacor dóm hallhatóan magasabbra megy, mint az öreg Vifa, "vidámabb", "élettelibb" hangja van. A doboz normál L-C-R átúsztatásnál jól viselkedik, a Preludiumhoz hasonlóan szól, a középtartományban szinte teljesen megegyező a hangkaraktere a két doboznak, ez dicséretes, a center nem kukorékol ki a frontok közül. A hangszórók a dobozban hagyományosan, függőlegesen vannak elhelyezve, így a sweet spoton kívül ülve is kellemes a hangja, a "tévénéző vonalra" jól teríti a hangot.

Jól terhelhető, itt is pariban van a frontokkal. Bár zárt doboz, a polcos elhelyezésnek köszönhetően nagyon jól szól mélyben is, az erősítőn nyugotan lehet "large"-ra állítva.

Összegezve kiváló kis center ez, de ugyanezekkel a hangszórókkal bátran mernék sztereó párt is építeni.

szomb. ápr. 12, 2003 7:59
Profil Privát üzenet küldése Honlap
arany tag

Hozzászólás 
Kedves őshifis és többiek !
Főbb vonalaiban csatlakoznék az általad elmondottakhoz, de mivel hiányolták a vitát a másik topicon :), ezért az alábbiakat fűzném hozzá:
A nyalábolás önmagában növelné a tengelyirányban mért hangnyomást, mert a leadott teljesítmény kisebb besugárzott térszögbe oszlik el. Ideális esetben - ahogy írod - a cséve iduktivitása korlátoz, és az illesztettség elérése: a frekvenciával fordítottan arányos membránsebesség hatását a frekvencia növekedésével egyre csökkenő hatású söntreaktancia csak addig a határig képes befolyásolni, amíg maga az illesztettség (azaz a sugárzási ellenállás ohmossá válása) be nem következik. Ez csak a méret függvénye. Ezt követően esni fog az átvitel, amit részben, vagy éppen túlkompenzálhat a nyalábolás (nézd meg a merev alumembránok hatalmas kiemeléseit ! - ott feljebb tolódik a betörés). A betörés egyes esetekben hasznos is lehet, mert szétkenheti ezt a kiemelést a diszperzió növelésével. Persze igazad van, ebben a tartományban már nem hangszóró a hangszóró.
Az erős mágnesű hangszóróknál előszeretettel adják meg az érzékenységet magasabb frekvencián, mert magasabb értéket produkálnak. A mélyátvitel már az alsó középtartománytól kezdve 6 dB/oktávval esik ilyenkor. A gyanútlan hifista alaposan meglepődik, hogy kukorékolás van, de basszus alig (de az megfogott !). A megoldás: a megfelelő sugárzásjavító doboz, vagy aktív váltás korrekcióval.
Üdv.: neodymium

pén. ápr. 11, 2003 21:04
arany tag

Hozzászólás 
Hinnye!

Te Eclipse 1-et, vagy Eclipse 2-t javasolsz inkább? az eclipse 2 az 32-4000 Hz-ig dolgozik, a piezo, amit mellékötök az simán lemegy 4000 Hz alá... Szerinted jó a 100 literes doboz? hány Hz-re hangoljam a dobozt? 2 reflexcsö jó lesz?
Akárhogy is sikerül a doboz, a mostani ~14 literes dobozaimnál jobban fog szólni, az tuti...

Üdv, Net wizard

pén. ápr. 11, 2003 12:48
platina tag

Hozzászólás 
> Eminence Lab 12 ... ha jól emléxem 87dB. valamint több mint 140g membrántömeg. Persze 1kHz-en mérve biztosan kijön a 94-5 db is :)

Ha ez így van, akkor azzal a hangszóróval komoly problémák vannak. Minden hangszórónak van egy úgynevezett referencia-érzékenysége, ami a légrésindukció, ohmos ellenállás, mozgatott tömeg és a membránfelület függvénye.
Ha a membrán ideálisan merev lenne (nem keletkeznének ún. "betörések"), akkor a felső frekvenciahatárt cak két dolog korlátozná: a lengőcséve induktivitása és a nyalábolás. Úgy szoktak trükközni, hogy a membrán betőrése miatti kiemelés és a nyalábolás meg az induktivitás miatti esés egymást kiegyenlítsék egy darabig. De ahol ezek a paraméterek belépnek, ott már nem hangszóró a hangszóró.
A gyári hangnyomást a rezonancia felett 2 oktávval célszerű mérni, és még legalább 1-2 oktávig nem szabad lényegesen változnia. Ha változik, azt a hangszórót nem szabad megvenni.

pén. ápr. 11, 2003 11:43
ezüst tag

Hozzászólás 
Netwizard,

200 Watthoz a 4 mm kevés, ha igazán mély hangokat is akarsz.
Viszont 50-100 watton jó dobozzal ez a hangszóró elég nagyot tud szólni. Másrészt ebben az árkategóriában aligha fogsz ennél nagyobb xmaxú hangszórót találni a céljaidra.
Ekkora átmérõnél 4 mm elég sokmindenre elég szerencsére, ráadásul az én példányaim (eclipse 2 300) pl igen jól tûrik a pluszminusz 1 cm-s kilengést is.
Az is pozitívum, hogy magas (40 Hz) fs-e révén nem hajlamos nagy kilengésekre, viszont az átvitele azért korrekt. Például mindenkitõl azt hallottam, hogy a Somogyik TL-ben 5 Wattnál majd kiugranak a dobozból, ez viszont egy 3 méteres TL-ben 30 watton is tök szépen elvan huzamosabb ideig is. 30 watt 25-30 Hz-en olyan hangnyomást jelent ezesetben, ami kisebb szobában erõsen megviseli a szervezetet.
Kisebb reflexdobozban gyérebb de nagy teljesítményû mélyközép bulihangzásra is jó (ehhez jól el kell találni a hangolást különösen akkor ha zenehallgatás céljára is ezt akarod használni), de szerintem inkább mélyládának való.
Nekem egy 30 l-es dobozba is van egy átmenetileg. Ahhoz képest nem olyan borzasztó...(öcsémnek még tetszik is:-)

Köszi Putymuty:)

Bonyolult dolog ez az érzékenység ügy, mert nem világos ki hol és hogy mér ráadásul a hangnyomás mindig annak megfelelõen alakul, hova építi be a hsz-t az ember...

pén. ápr. 11, 2003 11:26
ezüst tag

Hozzászólás 
Kicsit megkésve bár, de törve ... szóval egyetértek Hinnyével az érzékenység témában, hogy nincs jelentös eltérés (megadott gyári adatokra gondolva) a mély hangszóróknál. Szerintem elérhetö áron nem lehet elöállítani olyan hangszórót, ami érzékeny, nagyot szól, alacsony a rezonanciafrekvencia, stb., mivel egyes tulajdonságok fordítottan arányosak egymással. (pl. membrán súly <-> rezonanciafrekvencia, teljesítmény stb.)
Ahogy figyeltem az "optimális" (amikor elég teljesítmény is kijön megfelelö minöségben) hangnyomás az igazán profi mélyeknél 87-89 dB körül mozgolódik.

Pl. Monacorból néztem a legjobb 27cm-es karbonszálas csodát : 48gramm membrántömeg (pontosabban Moving mass => mozgatandó), 91dB érzékenység.
Ezzel szemben a múltkor ami a múltokriban nálam volt, egy papír-kevlár membrános neodímium mágneses! (nem is kicsi) , high-end, 25cm-es hangszóró csak 88dB-t tudott. Vagy pl. Eminence Lab 12 ... ha jól emléxem 87dB. valamint több mint 140g membrántömeg. Persze 1kHz-en mérve biztosan kijön a 94-5 db is :)

Ahogy figyeltem a gyári hangnyomás adat túlnyomórészt attól függ, hogy milyen tartományban mérik. Tehát szerintem Hinnyének van igaza a mélyhangszórók terén.

pén. ápr. 11, 2003 9:19
arany tag

Hozzászólás 
az egyenlöségjel kavar... reflexcsö átmérö_egyenlö_6,8cm csöhossz_egyenlö_16cm

csüt. ápr. 10, 2003 21:15

Hozzászólás 
Hinnye,
az MNC-ről nincs saját tapasztalatom, itt a fórumon hallottam róla először. A külföldi honlapon láttam, hogy eléggé hasonló a speckója a SAL-éhoz, gondolom a származási ország is azonos.

csüt. ápr. 10, 2003 18:30
ezüst tag

Hozzászólás 
Hificharles

A SAL-akról írtak ismerõsek - számomra mindig olyan benyomást keltettek, mintha azokat is szubbasszus célra készítették volna. Mint akik elfelejtették, hogy 13,16,20 centis membránnal nemigazán érdemes a 30 Hz körüli tartomány átvitelét megcélozni. Ezzel együtt bizonyos környezetben, bizonyos erõsítõkkel, jól eltalált dobozokban meglepõen jól is tudnak szólni (legalábbis magukhoz képest), ennek magam is tapasztaltam jeleit és másoktól is hallottam.
mnc kontra visaton ügyben hasonló tapasztalat?

csüt. ápr. 10, 2003 14:13

Hozzászólás 
Hinnye,
a SAL néhány kisebb mélynyomóját hallgattam, ezeknek nagy és csillapíthatatlan a membránja. Valószínűleg nem a mágnes súlyával, hanem az erejével, nameg a légrés indukcióval van a baj. Szerintem kicsi a sávszélesség is, főleg az alu/pp/kevlár membránosoknál.
A DTF20 nagyon jó kis magas, elegendő egy kondival rendszerbe illeszteni, ha a mélyközép elég magasra megy. A csúcs a DTF12: alig van különbség az eredeti VIFÁhoz képest. (A gond csak a gyári szórás: hallottam, hogy némelyikből kifelejtették a FFL-ot.)
Van egy zenekari magasam is tőlük (a számra nem emlékszem), kristálytisztán szól.

A Visatonból már csináltam egy kis centert (Center80), meg hallottam más kombinációkat. Nagyon jók a textil dómjaik, valamint a "W...S" sorozat tagjai (pl:W170S : 36 Hz!), a WF sorozat pedig egy árban kedvezőbb alternatíva. Precízek az adatlapok, a hangváltók is el vannak találva (bár kicsit drága ha azt is tőlük veszed), érdemes a kitjeikből építkezni.

(A bérarányoknak megfelelően egyébként a VISATON kb a német SAL.)

csüt. ápr. 10, 2003 7:44
ezüst tag

Hozzászólás 
Az érzékenységgel kapcsolatban logikus hogy igazad legyen (a németek valószínûleg precízebben képesek megcsinálni dolgokat a légrés környékén is :), bár szerintem amire gondolsz az inkább a hangzásvilággal kapcsolatos, mintsem egy számmal jellemezhetõ mennyiség.
Amúgy nem vitatkozni akarok. Visatonnal nincsennek tapasztalataim sem az olcsó sem a drága kategóriából. Te estleg hasonlítottad már össze õket az mnc, somogyi társaikkal? Érdekelne mik a tapasztalataid.

szer. ápr. 09, 2003 19:17

Hozzászólás 
hinnye,
nehéz vitába szállni veled, hiszen nagyrészt osztom, amit
írsz. (Az érzékenységról szólót mondjuk nem.)
Az ár az valóban nagy dilemma: igényes hangszórókból
építkezve nehéz a gyárinál olcsóbbat csinálni. Bár az
egykori Hang&Technika pont a Visatont tekintette a magyar
DIY egyik bázisának. (Meg a TVM-et.) Ők mondjuk eléggé
lesújtó véleménnyel voltak a gyári (kommersz) dobozokról,
sőt a highend dobozoknál is találtak mindig tuningolni
valót. Tehát ha már tudjuk mihez kell viszonyítani, már
lehet, hogy nem is olyan drága a házi.

szer. ápr. 09, 2003 19:04
ezüst tag

Hozzászólás 
Azért az alsó kategóriájú visatonok is kb. 2-szer, 3-szor annyiba kerülnek, mint az mnc-k. Ez elfogadható lehet, de ha valamiért megérik ezt a többletet, az nem a nagyobb érzékenységük, mert az nem igazán nagyobb. (A megadott adatok alapján még érzékenyebb is az mnc, persze ez nem sokat számít...)
A visaton esetén precízebb, megbízhatóbb felépítésre, meg talán kellemesebb hangzásvilágra lehet számítani. Az mnc minõsége olyan amilyen, de hallottam szólni 16-os mnc-ket, és nem voltak rosszak. Nekem a 30-asok kifejezetten jól bírják a gyûrõdést, de találkoztam már elég beteges 25-össel is, a hangnyomásukra viszont nem volt soha panaszom.
A visatonokkal alapvetõen talán az lehet a baj, hogy belõlük már nehéz versenyképes árú hangdobozt építeni az megfelelõ tudású és hangminõségû bolti dobozokhoz képest.

kedd ápr. 08, 2003 22:01

Hozzászólás 
Gilszkilabor,
nem akarom elvenni a kedved, de az MNC-k érzékenysége hasonlóan gyatra, (vagy még rosszabb), mint a SAL-é. Magyarul nagy erősítő kell, és a max. hangerő is alacsony.
Ez persze csak a mélyekre igaz, a DTF 12 az tudja a 91dB-t 1W-ra, tehát rendesen le kell ellenállásokkal halkítani, hogy ne kiabálja túl a mély/közepet.
Nézz körül a www.visaton.de honlapon, ott találsz sokkal jobb mélyhangszórókat, szerintem elfogadható áron. (A Bartók Béla utcai magyar képviselet kb 20%-ot tesz rá az eurós árra.)

kedd ápr. 08, 2003 19:00
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Szultan!

A doboz még nincs kész, de ha érdekel, leírom:

- belméretek: 20 x 30 x 86 cm, kb. 50 liter
- anyag: 19 mm-es bútorlap, előlap 19 mm-es MDF
- dobozonként 2 db merevítő, + alakú (előlap-hátlap és oldalak merevítője), kb. 1/3 és 2/3 magasságban
- előlap ráfekszik a dobozra, élei lekerekítve 9 mm-es sugárban
- bassreflex doboz, impedancia görbe alapján hangolva
- reflexcső mérete a hangszóró bejáródása után korrigálva
- mély SRP2030, magas DTF12, mindkettő előlapba süllyesztve

Ezek a terveim. A doboz anyaga le van szabva, itt van néhány méterre. Ma este akartam összeragasztani, de nem kaptam MNC SUNFLOWER mélyet. A helyzet ugyanis az, hogy ha a SUNFLOWER jobb, inkább azt rakom bele. Időközben, itt a NET-en azt olvastam, hogy jobban sikerült, mint a SAL széria. Az SRP-vel pedig kissé befaragtam, lásd az "SRP2030 kontra "Bolgár" mély" témát. Igen ám, de az MNC kissé eltérő kosármérettel rendelkezik az SRP-hez képest, tehát némileg átrendeződhet az előlap, még ha csak milliméterekkel is. Rakhatnám persze össze a doboz többi részét, de a kis eltérések kihatnak a keresztmerevítők helyzetére is, ezért áll a munka. Szóval amint meg lesz az MNC, próbadobozzal kiválasztom a jobbik hangszórót, azután kezdődhet a ragasztás. Addig türelmedet kérem. A helyzetet bonyolítja, hogy a boltban azt (is) mondták, hogy az MNC-nél némi változtatás van folyamatban, az új széria a porvédőről lesz felismerhető. Valami kis csíkszerű kiképzésben különbözik (képen láttam is). Arról persze nem szól a fáma, hogy vajon a paraméterei...

Summa summarum, lehet hogy már a jövő héten lesz mit írnom, de lehet, hogy egy hónap múlva sem :(

Gilszkilabor

hétf. ápr. 07, 2003 19:51
ezüst tag

Hozzászólás 
HI! nem akartam belerondítani a SAL/s topicba, ott csak gyarapodjanak a paraméterek. De érdekelne, hogy azzal az srp2030as hangszóróval, milyen dobozt építettél és milyen lett a végeredmény.

hétf. ápr. 07, 2003 19:11
ezüst tag

Hozzászólás 
LoW FreQ,

A méretek jók így is, az alapján érdemes esetleg módosítani,
hogy hova szándékszol elhelyezni, és milyen magasságból fogod hallgatni. Én magamnak inkább úgy 100 centi magasra és 35 centi mélyre csinálnám, hamár álló doboz.
Nyilván a magasak jó ha fülmagasságba esnek, erre nem árt gondolni, meg javul a helykihasználás ha kisebb az alapterület (persze az anyagfelhasználás meg nõ).
Hangzás szempontjából a hatás kiszámíthatatlan, némileg közelebb kerül a két mérethez illeszkedõ állóhullámok frekvenciája, viszont a kisebb mélység kedvez az oldalfal merevségének.
Ha a közép gyárilag zárt, akkor nem feltétlenül kell neki külön rekesz.
Ha mégis csinálsz annak
hátránya: csökkenti a mély számára hasznos térfogatot/növeli a doboz méretét és tömegét ezenkívül némi többletmunkát jelent.
elõnye: ha a közép mégsincs olyan jól lezárva, vagy nem szereled jól tömítetten, akkor sem fog rajta kifújni a levegõ, illetve ha késõbb a közepet kicseréled, akkor rakhatsz bele nem zártat.

pén. ápr. 04, 2003 19:46
platina tag

Hozzászólás 
gilszkilabor!
emilezz! van egy ajándékom számodra.
grisa.en@freemail.hu

pén. ápr. 04, 2003 19:23

Hozzászólás 
ok, kosz a segitseget, a hallottak es latottak alapjan kb. igy fog kinezni a hangfalam:
magassag:85
szelesseg: 27 (23+2+2)
melyseg:40 (jo?)
ez 91.8 liter belso terfogat.
felulrol lefele merve igy helyzekednek el az egyes elemek kozeppontjai az elolapon:
csipogo: 7 cm ((3 membran sugara+2 karima)+2 tavolsag hagyva)
kozep: 20 cm (12 a csipogo alja+2 tavolsag+6 cm membran sugara)
basszus: 41 cm (26 a kozep alja + 2 tavolsag+23 membran+2 karima)
reflexcso: elolap, alulrol 6 cm (4 cm a sugara)

Szerintetek jo lesz ez? esetleg legyen magasabb es kevesbe mely a doboz? igy a melynyomo kb. a kozepere kerul az elolapnak...
35 Hz-re hangolnam, de elobb megmerem a rezonanciafrekit. A kozep gyarilag zart, de ugy is kell a kis 5 litres rekesz neki? Remelem jol szol majd:)))

csüt. ápr. 03, 2003 17:55

Hozzászólás 
A probléma az, hogy állóhullámok miatt eleve nagyobb
korrekció kellene 3dB-nél. Van egyébként ilyen áramkör
(Eliott Sound Project) csak teljesen felesleges. Lődd be
inkább jól a reflexcsövet, a doboz helyét és az LPF szűrő
töréspontját.

csüt. ápr. 03, 2003 16:31
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves LoW freQ és Többiek!

Szerintem is jó doboznak az MDF, vagy a réteges lemez.
Esetleg e-kettőt lehet kombinálni is, így a kétféle anyag más-más rezonanciafrekvenciát fog adni, ami szerencsés lehet.
A hátlap és az előlap legyen az MDF, a többi a réteges lemez, ezek így együtt jó hangzást adnak, nekem is beváltak.
A reflex-lyukat minél közelebb kell a mélyhangszóróhoz tenni, többnyire itt van jó helyen az előlapon. Semmiképpen sem középre, nem a doboz geometriai közepére helyezendő el. Középvonalban lehet, az úgy jó.
Egyenes, tehát nem kúpos csővel kell kivitelezni, ilyen csövet a Monacor, vagy a Garry választékából lehet venni.
Nagyon jó reflexcsőnek a papírhenger, amit pl. szőnyegekhez adnak, vagy PVC-padlóanyag van rátekerve, érdemes ilyen üzletek környékén "guberálni".
A papír ugyanis jó anyag, nem rontja el a hangzást, kellően nagy a belső csillapítása.
Kibélelhető vékony filc-anyaggal, ezzel még jobban viselkedik, nem surrog a levegő a csupasz csőben.

A behangolás fárasztó, időigényes munka, nem szabad összecsapni!
El kell dönteni, hogy a két rezonancia-púpot egyformára, vagy nem egyformára veszed, ehhez kell a hangolási módot is kiválasztani. Nyilván a mélyátvitelt befolyásolja a döntés, "valamit-valamiért".
Üdv! SMA

szer. ápr. 02, 2003 12:00
gyémánt tag

Hozzászólás 
Még egy fontos a rezonanciafrekvencia méréséhez: nehogy véletlenül a membránnal lefelé fordítva, az asztalra helyezve mérj, mert hamis adatot fogsz kapni!

szer. ápr. 02, 2003 11:59

Hozzászólás 
koszi az infot, thehat akkor keskenyebb es inkabb magsabb. Ezek szerint akkor jo a melyseg. A tolgyfat nem pazarolom, mert van vagy 50 kobmeterunk, nem kerul semmibe:)
A kozep es csipogo zart kikepzesu, ezert nem zavarna a basszus. persze, ha esetleg a hangzas miatt kell a kozepnek a kis doboz, akkor meglesz:) 3 utas lesz, mert mar a dobozon kivul minden megvan hozza:)
Meg egyszer kerdem, a 80-90L terfogat milyen lesz. Tul nagy 50W-nak, vagy tul kicsi 35 Hz-nek? Vagy epp jo?
Ja es a reflexcsovet csak nem mondtatok meg hova tegyem:) Es putymuty, ha kozel kell tennem a hangszorokat, akkor gondolom, inkabb a doboz felso reszeben legyenek. Legalabbis egy jol szolo Technics-nel ezt lattam:)
Szinuszgeneratornak ott a szamitogep+hangkartya+Cool Edit, ott tudok szinuszjelt generalni es a frekit is latom. Tehat akkor a rezonanciafrekit merhetem, de a Qes-t?

szer. ápr. 02, 2003 11:57
ezüst tag

Hozzászólás 
Kedves LoW_freQ!

Ne pazarold el a jó kis tölgyfát egy "zsákbamacska dobozra". Ahogy fdsamano is írta, jó hozzá a rétegelt lemez (drága), bútorlap ( általában nem szerencsés a laminálás mindkét oldalon) is, de szerintem az MDF talán a legjobb.
Mellesleg nem vagyok meggyözödve, hogy a fenyö rosszabb hang szempontjából, mint a bútorlap, vagy akár a vékonyabb rétegelt lemez. Persze én sem igen csinálnék belöle.

Ha szobai hifi doboz lesz, akkor :
- legyen magasabb a dobozod, és keskenyebb - fejmagasságba kerüljön a magas hangszóró (pl. elég 23+2+2=27cm szélesség, magasság akár 1m)
- a hangszórókat olyan közel rakd, amennyire csak tudod
- minél vastagabb a doboz fala, annál jobb, de merevítéssel is hasonló hatást lehet elérni.
- ha jó a 23cm-es hangszóród és a magas, akkor két útban is jól szólhat

Ne felejts el leválasztani 3utasnál a középnek egy kis dobozt (kb.5l).Minél nagyobb, annál jobb, de természetesen az térfogatot vesz el...

szer. ápr. 02, 2003 11:28
gyémánt tag

Hozzászólás 
Találtam egy viszonylag korrekt, és talán közérthető összefoglalót: http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hb ... ef.html#c1
Nekem ebből az derül ki, hogy a két púp közötti rezonancia a hangfalba építés nélkül mért hangszórórezonancia. A zárt doboz ezt a rezonanciát feljebb tolja, a reflexcsővel hangolható a doboz, mint Helmholz-rezonátor frekvenciája.

LoW freQ: a tölgyfa sokkal keményebb, mint a fenyő, de itt merevnek kell lennie a doboznak. A lapszabászatokban méretre vágatható bútorlap sokkal megfelelőbb lenne, de még egy 12-15 mm-es rétegelt lemez is jobb.
A rezonancia méréséhez kell egy szinuszgenerátor, egy kb. 100 ohmos ellenállás és egy voltmérő (a hangszórón kívül). A szinuszgenerátor kimenő szintjének konstansnak kell lennie, a voltmérőnek pedig lehetőleg frekvenciafüggetlennek a vizsgálandó frekvenciasávban. Ha a szinuszgenerátor által kiadott frekvencia nem határozható meg pontosan, akkor sajnos kell egy frekvenciamérő is.

szer. ápr. 02, 2003 10:46

Hozzászólás 
1. a reflexcsoves hangolast nagyjabol ertem. De eloszor kellene egy valamennyire talalo meretu doboz is. Az unibox-ot letoltottem, eleg jol ertheto es kezelheto, de sajnos hianyoznak a hangszoroim adatai. Nincs honnan beszereznem az infot, ezert szeretnem tudni, hogyan lehet a rezonanciafrekit es a Qes-t hazilag merni. Vagy esetleg minden meres nelkul mukodne ha mondjuk 35 Hz-re akarom hangolni es egy 80-90 litres dobozt keszitek, aztan azt hangolom a ket pup modszerevel?
2. nem all rendelkezesemre preselt anyag a doboznak. szerintetek akkor fenyo vagy tolgyfa lenne a jobb? azt olvastam itt, hogy minel kemenyebb a doboz, annal jobb, mert nem rezonal, szoval akkor a tolgy tunik jonak. a doboz sulya igy kb. 30 kg is lehet, de nem gond. 2 cm vastagsagra gondoltam, de ebben is javitsatok ki, ha jobb otletetek van.
3.a dobozt kb. 70x35x40 (magassag/szelesseg/melyseg) terveznem, 3 utas rendszer, 50W, 8 ohm. A melysugarzo 23 cm-s. Szeretnem tudni, hogy kb. jo aranyok ezek, ha nem szivesen fogadok tippeket:)
4. a reflexcsovet hova tegyem? a hatlap kozepere, a melysugarzo ala, stb, mondjatok meg ti is kb. hany centire a mely kozepetol (alatta/felette). 23 cm a melysugarzo atmeroje.

kedd ápr. 01, 2003 15:37
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Gilszkilabor és Többiek!

Amit Én írtam a reflex-dobozok behangolásának a módjáról, az a "hagyományos" módszer, korrekt behangolást tesz lehetővé.

Amit a gyári hangsugárzóknál mérhetünk impedancia-menet gyanánt, az egy kompromisszum eredménye, - kis doboz, kis hangszóróval, de jó mélyátvitellel - megoldható, de ehhez olyan hangszóró kell. A gyártók többnyire válogatnak a saját, vagy másoktól átvett hangszórókból és azt az adott dobozhoz "optimalizálják", hangzásra állítják be, nem csak mérésekkel. Ha mérnek is, az inkább azért szükséges, hogy a korrekciós R,C,L - tagokat is a hangszórókhoz-dobozhoz hangolják.
Ha megmérjük egy ilyen konstrukció impedancia-menetét, akkor azt láthatjuk, hogy vagy az alsó púp, vagy a felső púp a nagyobb, ez az adott doboz-konstrukció és a felhasznált hangszórók függvénye.
Ha jól szól, nem szabad belekontárkodni, korrigálni az impedanciamenetét, feltehetően a gyártók szándékosan ilyenre készítették.
Üdv! SMA

kedd ápr. 01, 2003 9:00
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves hificharles!

A két púp, az igen, benne van. De azt nem írják, hogy úgy hangoljunk, hogy két EGYFORMA púp legyen!

Gilszkilabor

kedd ápr. 01, 2003 7:14

Hozzászólás 
Gilszkilabor,
eléggé felületesen olvashattad a Klingert, mert a "Reflex
dobozok" fejezet elején ott van a mérési elrendezés is, meg
a két púp is.
(A két impedanciapúp egyébként nem jelent egyúttal
hangnyomáscsúcsokat is. A rendszer rezonanciapontja a két
csúcs közötti "völgy" legmélyebb pontjához tartozik, ez
alatt pedig 18-24dB-t esik a szint, oktávonként.)

kedd ápr. 01, 2003 6:32
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Gilszkilabor! Azt hiszem, azért a legjobb az egyforma púpra hangolás, mert akkor azon a két frekvencián egyenlő a leadott hangnyomás, és így a legegyenletesebb a frekvenciamenet. Persze, van, aki a buffogó mélyeket szereti, annak nem ez a legjobb. A hangszóró tényleg "lágyul" az üzembe helyezés után, lejjebb megy a rezonanciafrekvenciája, a két púp közelebb kerül egymáshoz, célszerű a reflexcsövet kicsit megtoldani, hogy az eredeti frekvencia-arányt beállítsd. Ha már tényleg levágtad, szerezz valami műanyagcsövet, ami kívülről vagy belülről viszonylag szorosan illeszkedik az eredetire. A bejáratás ideje 1 hét - 1 hónap, az igénybevételtől függően.
Az igazi High End-nél a vételárban benne van, hogy egy hónappal az üzembe helyezés után kimegy a szerviz, és újra beállítja a digitális erősítődben a teremkorrektort. CD-ről fehér zajt adnak az erősítő bemenetére, a mérőmikrofont a kedvenc foteled mögé állítják, bedugják egy laptopba, ami kommunikál az erősítővel, és beállítja a szűrőket.
A BEAG-ban a stúdiómonitorokat 1 héten keresztül folyamatosan járatták rózsazajjal terhelve, utána újra beállították a benne levő teremkorrektort.
Üdv fdsa

kedd ápr. 01, 2003 2:04

Hozzászólás 
Gilszkilabor,
az SMA által említett hangolási mód az EGYETLEN létező
megoldás. Más kérdés, hogy a bolti dobozok esetében (lásd
HFM méréseit: pl. Hangszórók a porondon) a legritkábban
lehet szimmetrikus pupokat látni. A "neves" cégek a korrekt
összhatással szemben a dögös álbasszust részesítik előnyben.

hétf. márc. 31, 2003 18:38
gyémánt tag

Hozzászólás 
Jó napot urak!

Segítségre lenne szükségem. Mennyire megbízható az a hangolási mód, amikor a reflexdoboz impedanciamenetét vesszük alapul? Arra gondolok, hogy a két maximum helynek ("púp"), egyforma nagyságúaknak kell lennie. Ilyen módszerrel még nem találkoztam a rendelkezésemre álló szakirodalmakban, csupán SMA említette itt, Sípos Gyula pedig CSAK a furathangolt doboznál. Átlapoztam sebtében a néhai Hifi Magazin meglévő számait, ott közöltek impedanciagörbéket is. Nem volt egyértelmű a két egyforma púpú hangolás, mondhatnám nem is találtam olyat.

Más. Van-e valakinek tapasztalata arról, hogy később utána kell-e hangolni a dobozt? Idővel ugye a hangszóró bejáródik, biztosan változnak a paraméterei az új állapothoz képest. A rezonancia frekvenciája biztosan csökken. Mi lesz, ha majd a későbbi impedanciamérésnél hosszabb csövet kíván a doboz? Én pedig anno már elfűrészeltem a méregdrága hangolócsövemet...

Előre is köszi!

Gilszkilabor

hétf. márc. 31, 2003 16:58
ezüst tag

Hozzászólás 
A reflexcsövek anyagának minöségében és vastagságában komoly eltérések lehetnek, persze azt látatlanban nem lehet megítélni, hogy 2eFt-ért sok-e vagy kevés. Ha jó az anyaga, kiképezése, akkor reális az ár.

125W? Ez nekem semmit sem mond. 125W valós micsoda? Bocsi, nem kötekedni akarok, csak arra utalni, hogy pl. egy egyszerü 80W-os Sony erösítö és egy profi/jól elkészített házi erösítö között simán lehet 150, de akár 200% eltérés leadott teljesítményben.
Azt meg ne hidd el, hogy a Beyma 125W-ot tud. Amennyiben kérdésed arra irányult, hogy legalább mekkora erösítö kell, szerintem a hangszóró valós maximális teljesítményének 30-40%-tól már normálisan fog müködni, ha a 100% az, amikor már jelentösen csökkenni kezd a hangszóró élettartama.

Bár lehetséges hogy én nézem rossz szemszögböl a valóságot. Ha veszel egy 125W-osnak mondott hangszórót és egy 125W-osnak mondott erösítöt, lehetséges hogy pont szeretni fogják egymást (és lesz sok új kis hangrendszer:)

Üdv. putymuty

szomb. márc. 29, 2003 0:58
arany tag

Hozzászólás 
Aham! Akkor ideiglenesen meg lehet próbálni a Somogyis szub szűrőt is (bármit is íram eddig, ideiglenes megoldásként ez a legolcsóbb). Az aktív váltó vonal szinten végzi a vágást (vagyis kell utána egy külön végfok), de ha a kártya szub kimenete eleve vágja a hangot, akkor nem kell az aktív váltó később sem, ne költs rá pénzt.

hétf. márc. 24, 2003 14:20
arany tag

Hozzászólás 
Tölcsér alakú csővel tud pl. számolni a UniBox:
http://www.danbbs.dk/~ko/ubdwnld.htm
(a régebbi (3.01) verziót valamivel könnyebb használni, mint az újat)

One/two flared endet kell választani attól függően, hogy egy vagy két vége tölcséres a csőnek.

hétf. márc. 24, 2003 10:43
arany tag

Hozzászólás 
Tényleg jó ötlet 120 Hz környékén passzívan váltani, mikor tőle néhány oktávra tele van az impedancia menet púpokkal? Ezen kívül egyrészt megeszik a nagy tekercsek a teljesítmény egy részét, másrészt impedancia gondokat okozhat (ha csak aluláteresztő szűrő van, akkor hogyan lesz bekötve a front és a szub, hogy ne legyen túl alacsony az impedancia), harmadrészt amennyire én tudom, Admin egy dobozt fog építeni, hogyan lesz így összegzett jel a szubhoz?

Ha két láda készül, akkor már inkább egyszerűbb lenne a Beyma mellé berakni egy-egy Piezot aztán kész a bulidoboz, a JBL meg pihenhet otthon.

hétf. márc. 24, 2003 10:40
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Admin és Többiek!

Nem azért teszik nekem a Beyma 8Woofer/P hangszórója, mert olyan szép, jó az átvitele, hanem mert jól szól, jó hangja van, elég érzékeny, ára elfogadható.
A mélyátvitele megfelel egy 20cm-es hangszórótól elvárhatónak, Nekem 50l-es reflex-dobozban az Fa= 40Hz, ez egész jó érték, ekkora hangszóróval nemigen lehet lejjebb menni.
A 12BR70-es már mélyebbre megy, nyilván a nagyobb felülete és a nagyobb dobozszükséglete is ezt eredményezi.
Szerintem megfelel ehhez a hangszóróhoz passzív hangváltó is, jól illeszthető, könnyebben kézbentartható a végeredménye.
Nem diszkó-hangszórók, elsősorban zenehallgatásra, szobai használatra valók, monitorcélokra kisebb hangstudiókban.
Ezek a hangszórók már olyanok, hogy lehet sokáig hallgatni őket, nem olyan fárasztó a hangjuk.
Ez nem mondható el sajnos, a SAL-jónéhány tipusáról, ezekkel csalódtam, mind hangzásra, mind átviteli egyenetlenségük miatt igen korlátozott a használhatóságuk.
Üdv! SMA

hétf. márc. 24, 2003 9:55
ezüst tag

Hozzászólás 
Kedves Admin!

Aktív szüröt autohifis boltokban keress! Elég drágák szoktak lenni.
Egyáltalán aktív váltó kell neked? Nem csak egy alulátóeresztö szürö?

Lehet hogy tudok segíteni erösítö meg váltó(?) ügyben is. Ha érdekel, dobj egy mailt a putymuty@freemail.hu-ra!

Üdv putymuty

hétf. márc. 24, 2003 8:51
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 10034 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189 ... 201  Következő