Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: csüt. jan. 09, 2025 23:30

Hozzászólás a témához  [ 10034 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188 ... 201  Következő
Hangfal hangolása 
Szerző Üzenet

Hozzászólás 
Nekem nagyon teccik, gratu !!! ;)
(mik is a pontos méretei ? belül a merevítéseken kívül üres ?)

pén. ápr. 25, 2003 15:06
Profil Privát üzenet küldése
ezüst tag

Hozzászólás 
Korrekt jószág, hogyan szándékszol burkolni?

pén. ápr. 25, 2003 14:42
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Admin és Többiek!

Igen, a mélyebb hangok felé csökken a terhelhetőség, így értettem.
Ez leginkább a reflex-dobozok egyik hátránya és az, hogy a határfrekvencia alatt kb.18-24dB/oktáv meredekséggel esik az átvitel,a dobozjellegtől függően.
Ezek miatt is szokták javasolni, hogy az erősítő teljesítménye legfeljebb a fele legyen a hangsugárzó terhelhetőségének.
Ha eltérsz a hangolással, akkor a púpok mérete változik és nem lesz egyenletes az átvitel az alsó tartományban.
Üdv! SMA

vas. ápr. 20, 2003 10:18
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Admin és Többiek!

Valóban, a Beyma 8Woofer/P hangszórója jó, ma is jónak tartom.
Amit Te vettél, szintén igen jó, használható a 30Hz-es alsó ferekvencia-határig. Mindössze azt kell figyelembe venni, hogy drasztikusan csökken MINDEN mélyhangszóró terhelhetősége az alsó határfrekvencia környezetében.
Ez azt jelenti, hogy egy 50W-os mélyhangszóró kb. 10-15W-tal terhelhető a határfrekvenciája környékén.
A profi-hangosításban ezért is többszörözik meg a hangsugárzókat, vagy magukat a hangszórókat, hogy nagy legyen a terhelhetőségük.
Gyárilag csak egy adott frekvenciára specifikálják a hangszórókat, ez többnyire 1kHz, illetve ettől ritkán térnek el, esetleg a kimondottan mélyhangszóróknál néhány gyártó megadja a terhelhetőségi adatokat.
Ez esetleg így néz ki: Pmax= 500W F= 100-1500Hz, Pmax= 250W F= 50-2000Hz, vagy Pmax= 100W F= 40-2500Hz.
Magassugárzóknál megadják - a jobb cégek, - hogy milyen hangváltóval tudja a specifikációt, tehát Pmax= 80W, Fx= 3kHz, F= 4kHz-20kHz. X= 12dB/okt. minimum, de Pmax= 30W, ha F=3kHz-20kHz, Fx= 3kHz és X= 6dB/okt.
Mindig figyelembe kell venni ezeket a katalógus-adatokat!
Üdv! SMA

pén. ápr. 18, 2003 9:43
ezüst tag

Hozzászólás 
Igen igazad van, de ez a frekiváltó volt itthon. Nem gondoltam hogy, ilyen alkatrészekbõl, ilyen kevés munkával, tetszik majd a hangja:) Majd kipróbálom milyen ha a keresztezési frekit lejjebb rakom.

csüt. ápr. 17, 2003 7:32

Hozzászólás 
Szultan,
nem célszerű ilyen magasra tenni a ker. frekit! A gond az, hogy a mélyközepek 1-2kHz-től már elég hullámos átvitelűek + Doppler torzítás!, viszont egy nagyobb dóm (1000Hz-es rezonancia) 2kHz-től már kristálytálytisztán (+jobb térhatással!) szólhat.
Egyébként a hangszóró ára és a kész doboz hangminősége között nincs korrelláció.

csüt. ápr. 17, 2003 7:17
ezüst tag

Hozzászólás 
Hi! Nemrég csináltunk egy házibulit, levittem a hangfalaimat, és egyik barátom is az övéit. Az én dobozaim, "sufni tuning" kategóriában vannak, elég sokat babrálok rajtuk és egyre jobban szólnak:) Az õ dobozai gyáriak voltak, castle márkajelzés díszelgett rajtuk. Egy dóm magas és egy kb 15 centis mélyközép volt benne. Küllemre szép volt, elsõ hallásra a hangja is szép. Buli elött egyedül maradtam, még az utolsó simításoka megtenni, ekkor megszólalt bennem a kisördög nézzük meg mit is tud:) Csalódás volt... csalódtam az én dobozaimban de nagyon. Hangerõben még csak nem kellett szégyenkezni. De amikor Zenét kezdtem hallgatnim a barátom dobozain, sokkal jobban tetszett a hangja, mint az én dobozaimnak. A másik meglepõ dolog az volt, hogy a kis 15 centis mélyközép milyen szép mélyeket adott le. Zene hallgatásnál a sub egyáltalán nem hiányzott. Röviden ennyi. Sajna a sal és mnc hangszóróival nem igen lehet felvenni a "harcot" az ilyen dobozokkal. Ez a doboz 100ezres kategória már.
Vajon Beyma vagy Visaton hangszórókkal mennyivel lehet magasabb minõséget elérni? Legközelebb a Beyma 6B30P kis 16 centis hangszórójával próbálkozok 2 utas dobozt építeni. Vagy valamelyik 20 centis hangszóróval (8BR40 8WOOFERP ). Van már valamilyen tapasztalatotok ezekkel a hangszórókkal?

Na és hogy ne csak kérdezzek:)
Egyik ismerõsöm ki akart dobni egy pár kis hangszórót (13cm körül van). Inkább elkértem tõle, minthogy kárba vesszen:) Itthon volt 2 régi videoton magasom, építettem neki egy 15 literes zárt kisdobozt. 4,5Khz-nél volt a keresztezési freki. A végeredmény, sokkal jobb lett mint gondoltam. A magast kicsit csillapítani kellett, viszont így már egy remek doboz lett belõle. Lehet építek hozzá valami subot, aztán kész a nappaliban is a hifi:)

bye

szer. ápr. 16, 2003 17:18
arany tag

Hozzászólás 
Gilszkilabornál az a gond, hogy nincs honlapja a freeweben, csak a képeket töltötte fel a tárhelyre, és az ilyen jellegű (fileserver) felhasználást nem szeretik (érthető okokból). Ha csinál hozzá egy honlapot is, akármilyen gagyi is az, csak ne under construction legyen, akkor már valószínűleg békénhagyják (persze ne 40 MB anyag legyen egyetlen index.html mellett).

Alternatívaként szóbajöhet esetleg a freestart.hu, ott a reghez kapsz 8MB tárhelyet, amire azt tehetsz, amit akarsz és nem fognak szólni a fileserver jellegű felhasználás miatt, legalábbis erre nagy hirtelen nem találtam semmi utalást sem. Egy próbát szvsz megér.

De ez itt már nagyon offtopic.

szer. ápr. 16, 2003 16:44
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
A freeweben el tudsz helyezni saját honlapot, kapsz egy ilyen domain-nevet pl. gilszkilabor.fw.hu, mellé egy e-mail címet: gilszkilabor@fw.hu
Felmész a freeweb.hu-ra, balra az első menüpont a regisztráció. Utána a honlapodra annyi fényképet raksz fel, amennyit nem szégyellsz (elvileg korlátlan mennyiségben)

szer. ápr. 16, 2003 15:51
arany tag

Hozzászólás 
Esetleg kep.tar.hu, bár a direkt linkelés nem tudom, mennyire működik onnan, de képet nem törölnek róla, az tuti... De szerintem ha csinálnál valami honlapot arra az oldaladra, akkor békénhagynának (azért ne egy under construction lap legyen).

szer. ápr. 16, 2003 11:43
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves fórumtársak!

Bocsi, de felszólított a freeweb, hogy töröljem a képeimet :( Vége a jó világnak :( Tudtok valami más megoldást?

Gilszkilabor

szer. ápr. 16, 2003 7:29
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Gilszkilabor!

Azt hiszem, én már nem építek zajgenerátort, pedig régóta tervezem. Megnéztem a WaveLab fehér- és rózsazaj-generátorának jelét, és úgy döntöttem, hogy itthonra megteszi. Ha felírom CD-re, akkor még hordozható is lesz. Ha kicsit megerőltetem magam, talán még a léptetett tercszűrő hangját is tudom utánozni. Az nem árt, mert akkor jobban kiszűrhetők az olyasféle környezeti ártalmak, mint az impedanciameneted 150 és 200 Hz-es szemetelése.
Mérni esetleg jó a spektrumanalizátor.

Kellemes gondolkodást!

szer. ápr. 16, 2003 0:51
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves LoW_freQ!

Ehun a link: http://www.linearteam.dk/

Gilszkilabor

kedd ápr. 15, 2003 16:05

Hozzászólás 
Fs=45 Hz, Qts=0.411. Ezek a speakerworkshop-pal mert adatok. Ez mind szep es realis, kulonbozo referenciaellenallassal is azonos eredmenyeket adott, de nem tudok hinni a hangdobozmeretezojenek. 10.000 literes dobozt ker ahhoz, hogy Fs-nel -3 dB legyen a szint!!! Ez teljesen nonszensz, ezert szeretnek egy tippet valami szavahihetobb meretezore. Emlitettetek a WinISD-t, annak a linkje kene, vagy valami jobb, ha van. Az Unibox is eleg jo, csak lassu, mert Excel alapu es amugyis kene tobb meretezo, hatha valahol az eredmenyek kozott lapul az igazsag:) Szoval egy jo Vented box meretezo kene.

kedd ápr. 15, 2003 16:02
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves fdsamano!

Köszi az infót! Kérdezted: "hogyan tudsz század Hz-es pontossággal frekvenciát megadni?" nem én adtam meg. A görbe csúcsaira, ahol a maximum van, egérrel elhelyezek egy markert. A szoftver írja ki az értéket, én meg beszúrtam ide a képet :) Elérhető a mérési adathalmaz számszerű értékekkel is, de így, grafikusan szemléletesebbnek találtam. Az adathalmazból pontosabb értéket is ki lehetne választani, de szerintem nincs értelme a kellő mérési pontosság hiányában. Fentebb írtam, hogy van még mit finomítani a módszeren. Nézz csak az ARN6608 görbéjére: 150 (és 200?) Hz-en ott a brumm :) :(

Ha elkészülne valaha a stabil zajgenerátor és főleg az a bizonyos mérőadapter, akkor jócskán használhatóbb eredményekkel rendelkeznék. Jut eszembe: használja valaki a Speaker Workshop szoftvert? Sajnos nálam "összeakad" a hangkártyával :(

Jó méricskét!

Gilszkilabor

kedd ápr. 15, 2003 16:02
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Gilszkilabor! Ezek után csak az érdekelne, hogyan tudsz század Hz-es pontossággal frekvenciát megadni?
Én szinusszal mérek, igaz, van egy olyan szinuszgenerátorom, ami 20 Hz-től 20 kHz-ig stabil kimenőfeszültséget produkál, és van mellé egy frekvenciamérőm.
A mikrofonkapszula a Conrad-nál van, rendelési szám: 30 21 55-30, ára a 2002-es katalógusban: 1590 Ft.
Ennél sokkal alacsonyabbak az árak a Király utcában, de nem tudom, milyen paraméterű kapszuláik vannak, lehet, hogy érdemes lenne ott kezdeni.
Egy-két elektretmikrofon mérési eredményét láttam, az átviteli sáv nagy részében teljesen egyenes a frekvenciamenet, minden ingadozás nélkül, mélyben lassan esik, általában -3 dB a megadott alsó határon, a felső tartományban, 5-8 kHz felett jelentkezik némi hullámzás, de amit eddig láttam, az +- 2 dB-en belül volt. A felső határra szintén hihető, amit katalógusban megadnak, -3 dB.
További kellemes tuningot kívánok!

kedd ápr. 15, 2003 15:38
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves fdsamano!

Nem elírás, zajjal mérek. Próbáltam sweep-el is, de hiába erőlködtem, úgy csúnyábbak lettek a görbék :( Érdekelne az a kapszula, hogy hol lehet kapni és mekkora szintingadozással fogja át azt a sávot?

Jó hangu(o)latot kívánok!

Gilszkilabor

kedd ápr. 15, 2003 14:01
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Gilszkilabor!

Ugye, csak elírtad, hogy zajjal mérted az impedanciamenetet?
1500 Ft körül már lehet kapni olyan elektretmikrofon kapszulát, ami 20 Hz-től 18 kHz-ig megy (ennyit írnak rá). Otthoni mérésre bőven megfelel, a frekvenciamenete meglepően egyenletes.

További jó hangolást!

kedd ápr. 15, 2003 13:47
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves fdsamano!

Nem hiszem, hogy kellene Nekem tercszűrő, meg ilyenek. Ha az impedancia mérésnél elég volt egy zajgenerátor + spektrumanalizátor, akkor elég kell hogy legyen hangnyomásméréshez is. Csak annyival változik a helyzet, hogy az a néhány millivoltos jel a mikrofonból jön és nem a hangszórón esik, az átfolyó áram hatására. Egyszerű, kommersz mikrofonnal végeztem hangnyomásmérést is otthon. Úgy, ahogy, de relatív mérésre alkalmas. Például megmérem a dobozt az egyik hangszóróval, majd a másikkal és a két görbét elosztom egymással (dB értékeknél kivonom). Így a mikrofon hibája "kiesik". Azt kapom eredményül, hogy az egyik hangszóró átvitele mennyivel tér el a másiktól. Még érdekesebb az, ha eltömjük a reflexlyukat, zártként mérünk, majd szabad nyílással, reflexként. Az eredmény az lesz, hogy mennyivel és hol hangosabb a zárthoz képest a reflex. Ilyen mérésektől persze túl sokat ne reméljünk, de játéknak érdekes :)

Én is jó hangolást kívánok minden érintettnek!

Gilszkilabor

kedd ápr. 15, 2003 12:57
gyémánt tag

Hozzászólás 
Volt kondenzátor mérőmikrofon 2 Hz - 200 kHz-ig, pisztonfon a hitelesítéshez, csővoltmérő kondenzátormikrofon bemenettel, szinuszgenerátor, zajgenerátor, tercszűrők, szintíró, forgóasztal. Ezt mind láttam a saját szememmel (persze úgy 2 éve). Nem hiszem, hogy nagyon kapkodnák ezeket a műszereket. De volt többféle kézi hangnyomásmérő is, hozzávaló pisztonfonnal.
A reflex dobozok mélyfrekvenciás átvitelének meredeksége már a hangszóró és a rezonátor eredőjéből adódik.
Zajgenerátort építhetsz magad is, de a két szikronban járatott tercszűrő és a velük szinkronban futó szintíró kicsit bonyolultabb. Ha van esetleg olyan spektrumanalizátor programod, ahol a szűrőket be lehet állítani terc sávszélességre, akkor egyszerűsödik a helyzet, de lehet, hogy a mért jel elvész a környezeti zajban. A zajgenerátor és az erősítő közé nem ártana egy tercszűrő.

Jó hangolást kívánok

fdamano

kedd ápr. 15, 2003 11:38
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves fdsamano!

- Hangnyomás méréshez sajnos nincs referencia mikrofonom, tudom, hogy az volna a jó. Urbánnál volt az is?
- Reflex dobozok mélyfrekvenciás átvitele 24 dB/oktáv meredekséggel esik (a zárt a 12 db/oktávos)
- A linket megnéztem akkor, nem kerülte el a figyelmemet. Sajnos nem találtam benni érdemlegeset.

Minden jót kívánok!

Gilszkilabor

kedd ápr. 15, 2003 10:50
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Gilszkilabor!
Köszi a képeket és a méréseket! Szerintem az a 2-3 Hz eltérés belefér a mértani középbe. fr=sqrt(f1*f2)
Az lenne az igazi, ha hangnyomás-frekvencia menetet tudnál mérni. Amikor utoljára az Urbánnál jártam, komplett akusztikai mérőparkot tudtam volna összeállítani a használt Brüel&Kjaer műszerekből :)
Jelenlegi ismereteim szerint a hangszóró membránja által leadott hangnyomás a rezonanciafrekvencia alatt erősen esik, ha jól emlékszem 12 dB/oktáv meredekséggel (ha rosszul emlékszem kérem, valaki javítson ki). A mélyebb frekveciákon ez az erősen lecsökkent hangnyomás gerjeszti az adott jósági tényezővel rendelkező üreget (Helmholz-rezonátort). A leadott hangnyomás a gerjesztő hangnyomás és az üreg jósági tényezőjének függvénye (szorzata?). Ha nagy jósági tényezőt használsz, akkor mélyebb frekvenciára mehetsz ahhoz, hogy ugyanakkora hangnyomást adjon le a reflexnyílás a rezonanciafrekvenciája környezetében, mint a hangszóró a magasabb frekvencián, de a két púp között lesz egy lyuk a frekvenciamenetben. Ha egyenletes frekvenciamenetet akarsz elérni, akkor közelebb kell hozni egymáshoz a púpokat, és a jósági tényezőkkel is el kell játszadozni az SMA által leírt módszerekkel.
Egyszer egy kérdésed nyomán, bár nem külön Neked címezve beírtam egy linket, ahol esetleg még használható információkat találsz, beírom még egyszer:
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hb ... ef.html#c1
lehet, hogy elkerülte a figyelmedet.
Üdv fdsa

kedd ápr. 15, 2003 10:19
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Admin és Többiek!

Nem szúrtad el, az elmélet kicsit különbözik a gyakorlattól, "mindössze" erről van szó.

Ha a 35Hz-ből indulunk ki, akkor kb 25Hz-en és kb. 50Hz-en lesznek az impedancia-púpok. Ezek magasságát lehet változtatni a hangolás útján a cső méretével.
"Valamit-valamiért" - elv sajnos a gyakorlatban kitűnően érvényesül! De nincs gond, figyelembe kell venni, hogy mit szeretnénk elérni.
Ha azt akarod, hogy egy alsó határfrekvenciáig lineárisan dolgozzon a hangsugárzó, akkor hagyományosan kell behangolni. Elvileg elérhető az alsó rezonancia frekvencián a jó átvitel, de itt a hangszórónak igen nagy lesz a mechanikai igénybevétele, tehát biztonsági okokból nem javasolt ilyen mély hangokkal terhelni a hangszórót. ( Torzítás) Nem törvényszerű, hogy tönkremegy, de vigyázni kell. Fele frekvencián lénegesen nagyobbat lendül a membrán, könnyebben kiugorhat, illetve torzítás lép fel. Ezek miatt kell inkább megalkudni a hangszóró által meghatározott alsó határfrekvencia értékében, tehát a 35Hz-ben.
Ha mindezt elfogadjuk, akkor a hatásfok sem romlik nagyobb mértékben. Ez is lényeges, mert igen mélyre is le lehet hangolni, de akkor a hatásfok, a hangnyomás csökken drasztikusan az adott sávban. ( Teknő az átvitelben, itt romlik a hatásfok!)
Tudom, nem egyszerű ez.
Ha megvan, vagy hozzáférsz, a HIFI-Magazinban az 5. számban foglalkoztak a mélyhangsugárzókkal, 1981(?)-ben, érdemes elolvasni.
Üdv! SMA

kedd ápr. 15, 2003 9:56
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nem vagyok formában, megint bénáztam a képekkel :(

SRP2030

http://www.freeweb.hu/gilszkilabor/asdf ... RP2030.png

ARN6608

http://www.freeweb.hu/gilszkilabor/asdf ... RN6608.png

Gilszkilabor

kedd ápr. 15, 2003 8:21
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Admin!

Hasonló a helyzet az SRP2030-nál is. Az átviteli sávja (állítólag) 30 Hz-től indul, rezonancia frekvenciája is 30 Hz. Mérve persze 46 Hz az a 30-as Fs, de ha bejáródik, szerintem akkor sem lesz 40 Hz-nél kevesebb. Tehát jó, ha a 40 Hz-es alsó határfrekit el lehet érni. Más. Tényleg 1.2 méterről elhúzza a képet a hangszóró? :O

Kedves fdsamano!

Az ígéret szép szó, ha megtartják - mondta Forest Gump. Íme két impedancia görbe, amit Neked mértem (és a Többieknek is). A második egy TESLA hangszóró:

SRP2030

http://www.freeweb.hu/gilszkilabor/asdfmanonak-SRP2030

ARN6608

http://www.freeweb.hu/gilszkilabor/asdfmanonak-ARN6608

Lehet, hogy működne a mértani közepelés módszere, csak sajnos igencsak véges pontosságúak a méréseim :(

Gilszkilabor

kedd ápr. 15, 2003 8:16
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves SMA!

Köszönöm a segítséget! A görbék természetesen mérés eredményei, kezdetleges módszerrel. A sárga-szürke azért is ronda, mert ott a mérési eredmény adataiból rajzoltattam diagramot az EXCEL segítségével. Csak így tudtam a két görbét egyszerre megjeleníteni. Az a kis csúnyaság abból adódhat, hogy a legfeljebb 4000 pontot kezelő diagramvarázsló nem használ "resample" függvényt a grafikus megjelenítéskor. Persze más oka is lehet a hibá(k)nak, de az általam ilyen módszerrel átvitt görbék tényleg rosszabb minőségűek lettek. Közre játszik az is, hogy a mérő dobozom is lehetne masszívabb. A mérést természetesen szeretném majd pontosabbá tenni, van már egy-két elképzelésem. Többek között erre a célra kellene csinálnom egy stabil zajgeneretort, és egy egyedi mérőadaptert. Csak hát az időm kevés...

Szia! Gilszkilabor

hétf. ápr. 14, 2003 16:27
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Gilszkilabor és Többiek!

Igazad van, - ez elméletileg így nézne ki.
A valóságban azonban mintegy 65-80% és kb. 120-150%-os a rezonanciafrekvenciához viszonyított "elmászás", a két púp helyzete. Például 30Hz rez. esetén a felső púp kb.45Hz, az alsó mondjuk kb. 22Hz-re adódik. EZ a fele és duplája :)
Ez az alsó frekvenciahatár elvileg, - gyakorlatilag nem valószínű, hogy a hangszóró számottevő hangnyomást is képes itt kelteni, tehát az alsó határfrekvencia inkább az alap rezonancia-frekvencia értékére adódik ki. Szép ez a 30Hz-is!

Ha a felső púp a nagy, akkor "üt" a doboz hangja és nem megy elég mélyre, kis dobozok szinte mind így vannak hangolva, hogy jó nagyot bummogjanak.
Az alsó púp ha nagyobb, elvileg mélyebbre megy a kész hangsugárzó átvitele, de lesz egy teknő a felső púp-körüli tartományban és elszínezést okoz a hangzásban. Nem jó ez a változat sem. Frekvenciamenete elromlik!
Lehet hangolni, ha bírjuk, egészen kicsi "elhangolással" lehet, hogy javítani tudjuk az átvitelt, kisebb csalással-kompromisszummal találhatunk jó hangzást és egyenletes átvitelt, jó csillapítással együtt.
Ha nem akarunk sokat vesződni, akkor a hagyományos módon kell a hangolást elvégezni és - kész.
Minimális csillapítóanyag beépítésével a kisebb korrekciókat el tudjuk végezni, végül egy jó hangsugárzó hangját élvezhetjük.
Ne feledjük, hogy idővel "bejáródik" a mélyhangszóró, (1hónap) tehát lejjeb megy a rezonancia-frekvenciája, magyarul, eleve "alá" hangolhatjuk, néhány Hz-el a dobozt, így később már nem kell hozzányúlni. Ezt a hangolást a csillapító anyag mennyiségével is elvégezhetjük.

Ezek a púpos-görbék mérés, vagy szimuláció-eredményei?
Szépek is, csúnyák is, az a sárga-szürke pláne csúnya, ott valami nem jó a dobozban, vagy a hangszóró "bajusza" lengedezik össze-vissza és ez látszik a púpon, vagy valami más.
Üdv! SMA

hétf. ápr. 14, 2003 16:04
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves fdsamano!

Holnapra megpróbálom!

Gilszkilabor

hétf. ápr. 14, 2003 15:26
gyémánt tag

Hozzászólás 
T. Gilszkilabor!
A 46 Hz körülbelül mértani közepe a két púpfrekvenciának. Meg tudnád adni a pontos értékeket?

hétf. ápr. 14, 2003 15:20
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves SMA!

"Ez a két púp a fele-illetve a duplája a hangszóró önállóan mért rezonancia-frekvencájának." Hááát, nem tudom:

http://www.freeweb.hu/gilszkilabor/srp2 ... reflex.png

A szabadon mért rezonancia 46 Hz, a völgy kb. ennyi, az O.K.

Gilszkilabor

hétf. ápr. 14, 2003 15:04
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Admin és Többiek!

Az a púp-kérdés ne zavarjon.
Lássuk, a lényeget:

Minden hangszórónak van egy a kivitelétől függő rezonancia-csúcsa, ez egy adott frekvencián lép fel.
Ha dobozba tesszük a hangszórót, akkor, a doboztól függően más-más értékre változik, "elmászik". Zárt doboz esetében felfelé változik, míg reflex-dobozban lévő hangszórónál két rezonancia-púp keletkezik.
Ez a két púp a fele-illetve a duplája a hangszóró önállóan mért rezonancia-frekvencájának.
A két púp nagysága azt állítja be a hangolás útján, hogy milyen és mekkora erejű mélyhangot szeretnénk eredményül kapni.
A hagyományos hangolási mód, amikor a két púp egyforma magas, ekkor egy alsó határfrekvenciáig egyenletes átvitelt kapunk, ez kb. a hangszóró rez.frekvencájának a feléig megy, de nem biztos, hogy a hangszórónak jó, ha eddig ki is akarjuk használni. Ebben a tartományban ugyanis már ellenőrizhetetlen egyéb rezonanciák is felléphetnek, károsíthatják a hangszórót az igen nagy amplitúdójú kilengések.
Mi a cél? - itt ez is lényeges, kis dobozzal, vagy nagy dobozzal építkezünk-e, vagy ajánlott mérettel kalkulálunk és ehhez hangolunk.
Számtalan átmenet, variáció lehetséges és több "jó" beállítás is lehet egy adott konstrukcióban. Ez a hangolás, itt lehet kikísérletezni, hogy mi tetszik jobban; erősebb, de színezett mélyhang, vagy kevesebb de tisztább, torzítatlanabb mély, vagy minél mélyebb basszust szeretnénk hallani belőle.
Ez az egész procedúra a hátulütője a reflex-dobozoknak, hogy hangolni kell és nem is igazán egyértelmű, hogy hová?
A választás rajtunk múlik, érdemes körültekintően elvégezni a hangolást, a reflex-csővel, inkább várni egy-két napot, ellenbőrizni, hogy még mindig tetszik, ha nem, kicsit odébb-hangolni a csőhosszal és fülelni. Mindig azonos hangerővel kell próbálni, azonos zenéket. Ha bírjuk idővel és idegekkel rátalálhatunk egy "optimális" beállításra, hangolási pontra.
Üdv! SMA

hétf. ápr. 14, 2003 14:46
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hja, még valami!

Bocsi, de fentebb még a második görbe linjét is elrontottam. Ez az egyforma hosszú csövet kívánó két hanszóró esete a Gilszkilabor méréseiben... c. fejezet :) Ehun ni:

http://www.freeweb.hu/gilszkilabor/2reflex.png

Gilszkilabor

hétf. ápr. 14, 2003 14:43
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Admin!

Ha a cső hosszát változtatod, akkor azt leginkább a magasabb frekvenciájú púp nagyságán fogod észrevenni. Akkor lesz optimális a cső hossza (állítólag :) ), ha a két púp teteje egy magasságban van. Ha a képre pillantasz, láthatod, hogy a kék színű vonal kb. azonos MAGASSÁGÚ púpokat ábrázol.

Gilszkilabor

hétf. ápr. 14, 2003 14:37
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Gilszkilabor és Többiek!

Az a rezonancia-púp magasság a mozgó tömeg nagyságától és főleg! a mágnes erejétől függ.
Adott konstrukciónál, minél erősebb a mágnes, az impedancia-púpok annál kisebbek.
Nyilván a mágnes ereje nem csak a púpokat befolyásolja, hanem az érzékenységet is, itt is előnyösebb a nagyobb erejű mágnes. Ez a hangszóró "motorja", hasonlóan mint az autós gyakorlatban, itt is az erősebb a "nyerő".

Admin!
A fenyőfa szép karácsonykor és élőben a természetben, később pedig bútornak feldolgozva.
Hangsugárzó építéséhez nem jó, mert hasadozik, mozog még hosszú évek múlva is.
Az MDF jó hangsugárzóhoz, örüljünk, hogy végre kapható idehaza, vagy a réteges-lemez is, igen jó hangsugárzó-doboz-alapanyag. E két anyaggal érdemes foglalkozni.
Üdv! SMA

hétf. ápr. 14, 2003 13:59
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves subvoice!

Köszönöm!!!

Gilszkilabor :)

hétf. ápr. 14, 2003 11:53
arany tag

Hozzászólás 
Freewebnél ne az áldomaines módon írd be a kép URL-jét, mert az LX (sem) talál oda, hanem így:
ttp://www.freeweb.hu/gilszkilabor/reflex.png (természetesen a h-t elé kell írni)

hétf. ápr. 14, 2003 11:50
arany tag

Hozzászólás 
Talán így?
http://www.freeweb.hu/gilszkilabor/reflex.png

hétf. ápr. 14, 2003 11:49
gyémánt tag

Hozzászólás 
Helyesbítek, nem kezdő, hanem béna.

ttp://gilszkilabor.freeweb.hu/reflex.png
ttp://gilszkilabor.freeweb.hu/reflex.png

Mindkét sor elé kell szúrni egy "h" betűt (másol, beilleszt). Ti hogyan csináljtok mikor a link vagy a kép látható?

Gilszkilabor

hétf. ápr. 14, 2003 11:34
gyémánt tag

Hozzászólás 
kezdő vagyok még a képek beszúrásában...

1. http://gilszkilabor.freeweb.hu/reflex.png
2. http://gilszkilabor.freeweb.hu/2reflex.png

Gilszkilabor

hétf. ápr. 14, 2003 11:19
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves LX-es hangfalhangolók!

Jelentem, túl vagyok az első reflexcső hangolásaimon. Ez persze a kutyát sem érdekli, de leírom Nektek az észrevételeimet. Azt tapasztaltam, hogy a két impedancia púp egyformára állítását akkor célszerű elvégezni, ha CSAK a mélysugárzót kapcsoljuk az impedancia mérőkörbe. Történt ugyanis, hogy ha már impedanciát mérek, meghatározom a szükséges Zobel tagot. Egyszerűen addig "pakoltam" a kapacitást az ellenállással sorba, amíg a görbe púpok feletti része egyenes nem lett. Ez sikerült is. A kompenzáció azonban hatással volt a két púp nagyságára, pontosabban a mérést meghamisította. A kék színű görbe a csupasz hangszóró, a piros a Zobel taggal ellátott. Részletek itt:

http://gilszkilabor.freeweb.hu/reflex.png

Tehát, a lényeg:

1. - Impedancia púpok mérése szerinti hangolásnál semmi sallang nem lehet a hangszóró kapcsaira kötve. Ellenkező esetben a púpok nagysága és a középponti frekvenciája is változhat. Természetesen nem a Zobel tag vagy a hangváltó "viszi" el a sugárzó mechanikus és elektromos paramétereit, hanem együtt mérjük a kettőt. Vagyis ha valaki a dobozának hangolását KÉSŐBB finomítani szeretné (bejáratott hangszórók), becsaphatja magát, ha a komplex dobozt méri.

2. - Választ kaptam egy korábban felvetett kérdésemre, miszerint miért nem egyforma a gyári reflex hangdobozok impedancia görbéjén a két púp. Lehet, hogy a gyár egyformára hangolta, de a keresztváltó hatása módosította a púpokat.

Más. Még mindig az olcsó hangszórókból építendő dobozokkal szenvedek. Van egy 30 literes mérődobozom. Behangoltam az SRP2030-al és a SUNFLOWER 30308-al is. Tudjátok, kételkedtem a kétpúpú hangolásban, hát most megingott velem a világ. Az adott dobozban mindkét hangszóró pontosan ugyanazt a csőhosszt igényelte. Ez lehet véletlen is, de akkor hirtelen köpködni kezdtem. Miután lehiggadtam, ötletként bele tettem a dobozba egy régi TESLA hangszórót is. Behangoltam azzal is a dobozt, de szerencsére "Ő" már teljesen más csőhosszt kívánt. Ettől függetlenül, persze az SRP kontra MNC azonos csőhosszai elgondolkodtattak...

http://gilszkilabor.freeweb.hu/2reflex.png

A színek logikája: szürke - SRP, sárga - MNC (membránok színei). A két görbéhez kapcsolódna egy kérdésem: Látható, hogy az SRP sokkal magasabb púpokkal rendelkezik (mindkét típus 8 Ohmos). Miről árulkodnak a púpok nagyságai?

Gilszkilabor

hétf. ápr. 14, 2003 11:14
ezüst tag

Hozzászólás 
Kedves Admin!
Szerintem pazarláslenne MDF helyett fenyö. A faanyagot mifelénk minden valamire való fatelepen (ha így hívják?) max. 1mm pontatlansággal vágnak és nagyon olcsón. Amilyen asztalosok munkáit eddig láttam ... elég siralmas volt ... 2-3mm eltérés is néha! (amúgy azok is sokszor ott vágatják).

Az elölapot meg lehet próbálni fenyöböl.

hétf. ápr. 14, 2003 10:29
arany tag

Hozzászólás 
Kiváncsi lennék a véleményetekre, hogy MNC Eclipse1 30 cm-esnek relative mennyire kemény a felfüggesztése, és ajánljátok-e reflexdobozba? 100watt körül nem fog nagyon kilengeni?

Üdv, Nw

vas. ápr. 13, 2003 10:00
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 10034 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188 ... 201  Következő