|
Szerző |
Üzenet |
subvoice
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 370 Tartózkodási hely: Budapest
|
A tekercs önmagában a méllyel sorosan kötve a magas hangok vágására használható. Ha sorosan kapcsolod, összeadódik az induktivitás. A baj az, hogy az ellenállásuk is összeadódik, ami rontja a hatásfokot és növeli a hangszóró Qts-ét. Jó lenne tudni, mekkora az induktivitásuk ezeknek a tekercseknek, ki kellene mérni. Felhasználni lehetne mondjuk egy saját hangváltóban, ha az értékek megfelelőek.
|
hétf. nov. 17, 2003 10:21 |
|
|
Kalapur
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 744 Tartózkodási hely: Budapest
|
Sziasztok!
Mire jó egy tekercs? Mint korábban írtam átépítettem a hangfalaim elektronikáját (sbx, sbx, dtf kombó) és megmaradt a SAL-os hangváltó. Tele van "értékes dolgokkal" tekercsek, ellenállatok.
A tekercsek mH-je összeadódik ha egymás után kötöm őket. Mire tudnám felhasználni őket?
(2 légmagos és egy vasmagos ha jól emléxem)
Ötleteket várok!
|
hétf. nov. 17, 2003 9:37 |
|
|
Kalapur
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 744 Tartózkodási hely: Budapest
|
VBV!
no problem. a lényeg hogy annyi pézem nincs, viszont a
monacor-os megldás érdekelne.
ha lesz időd és tárhelyed, írj!
üdv
k
|
pén. nov. 14, 2003 15:46 |
|
|
vbv
|
Szia Kalapur!
Sajnos a leveledet nem kaptam meg, de minden bizonnyal az én hibám miatt (egyszerre két kiállítás, és mindenkinek van új ötlete, amit pont most kell bemutattni! Nem volt időm kikukázni a sok akciós ajánlatot, és megtelt a postafiókom).
Mégegyszer bocsi a késedelemért!
Ha még érdekelnek a hangszórók írjál!
Minden jót: (VBV)
|
csüt. nov. 13, 2003 23:05 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves subvoice és Többiek!
Igazad van.
Sajnos-hálistennek a "nagy" cégek azért tudnak, persze ha akarnak is. Ritkán akarnak, nekik a gyors profit számít, nem a vásárló "elégedettsége".
Jó hangszórógyártó cégek sokáig készítenek azonos hangszórókat, nem a divatnak, hanem a minőségnek.
Az általuk készített ( és jó! ) hangszórókkal öröm építkezni, "hozzák a specifikációt".
Igaz drágábbak, de az árkülönbözet nem nagy, mert ha ebből négy kell, hogy szóljon, - akkor már nem olcsóbb, mint az, amiből egy is elég.
Más kérdés, hogy a sok azonos hangszóró nem bírja egymást, - eddig ez a megoldás mindig megbukott, hol előbb, hol később.
A Philips régen igen jó hangszórókat gyártott, ma nem ez a fő profilja, de ettől még ez jó ( is ) lehet.
Az FB-szériájú hangsugárzói egész jók voltak, azért az árért.
Tudom sokaknak nem szimpatikus a Beyma, Vifa, Scanspeak, Seas, Focal, vagy hasonlóak, de csak az áruk a riasztó; az is csak az MNC, vagy SAL, VT - tipusokhoz viszonyítva.
Miért írkálom ezeket? ( bosszantásért!) - azért, mert úgy látom sokan szeretnének "High-End" minőséget "Low-End" árakon, de ez nem megy.
Most, hogy a téli ünnepek is lassan közelegnek, gondolom felpörög a hangsugárzó-vásárlási, eseleg építési kedv is.
Összehozhatnánk együtt valami igazi "törökverőt" nem?!
Üdv! SMA
|
kedd nov. 11, 2003 14:22 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves Mindenki!
subvoice!
Nem a mágnes mérete a lényeg, hanem az ereje, neodimium-mágneses hangszóróknál a mágnes sokkal kisebb, a hasonló, vagy inkább nagyobb térerő létrehozásához.
A Tesla-TVM sem "nagymágnesű", mégis viszonylag jó a hatásfokuk.
vbv!
Néhány sorban méltathatnád a hangszórókat, javaslatot is elfogadunk, hogy Te mit ajánlasz dobozméretben, kiépítésben, mi várható el hangzásban.
Mellesleg a Házi-Mozi és HIFI Show-n hallottak megnyugtatóak voltak számomra, nincs mit szégyenkezniük a Beyma hangszóróknak, azért az árért nagyon jó minőséget produkálnak.
Amit a kiállításon Én "jónak" hallottam, az a Monaudio, a Taylor, meg még egy-két más gyártó ezoterikus, drága hangsugárzója produkálta.
Üdv! SMA
|
hétf. nov. 10, 2003 10:40 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
Üdv Mindenkinek!
VBV: érdekelnek a hangszóróid, írtam mélt.
Átforrasztottam az sbx-es hangfalamat ahogy írtátok. Sokkal
érzékenyebbnek tűnik, sokkal több a közép és a magas, a
mély hangja azonban továbbra sem tetszik, valószínűleg nem
elég merev a dobozom, meg az sbx sem egy csoda.
Valószínűleg építek egy másik dobozt.
A lényeg, hogy szebb lett a hangja, viszont még mindig nem
az igazi.
Üdv
k
|
csüt. nov. 06, 2003 9:52 |
|
|
vbv
|
Igényes hangdoboz építéséhez ajámlom a következő készletet a
beszerzési ár 60%-ért:
2db Vifa 25WG-49 mély
4db Vifa M13WG-05 mély/közép
2db Vifa TC26TG05-06 magas
70L-es reflexdobozban várható átvitel: 25Hz-23KHz
Érzékenység: 91dB/m
Terhelhetőség: 120/150W
Cím: vibavoice@freemail.hu
Képeket, dokumentációt tudok küldeni!
(VBV)
|
szomb. nov. 01, 2003 21:16 |
|
|
CortezMester
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 0 Tartózkodási hely: BudaPest
|
Kiváncsian várom majd az eredményeket mind2 dobozról !
|
szomb. nov. 01, 2003 20:25 |
|
|
DDL
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 790 Tartózkodási hely: Föld nevű sárteke egy sáros szigete
|
Kíííííííísértetiesen hasonlít egy vidire (nem véletlenül).
Nem ugrik be a tipusa.
Üdv: DDL
|
szomb. nov. 01, 2003 19:01 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
köszönöm a kielégítő választ Subvoice!
|
csüt. okt. 30, 2003 14:41 |
|
|
subvoice
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 370 Tartózkodási hely: Budapest
|
1. Köss be egy 3,3 ohmos, legalább 5W-os ellenállást a dómmal sorosan. Gilszkilabor fentebb írt javaslatát is kipróbálhatod, ekkor az ellenállást még egy 3,3 uF-os kondival meg kell söntölni, így 10 kHz fölött már nem csillapít annyira, némileg kompenzálható a DTF 12 eső érzékenysége.
2. A jelenlegi felállásban nem hiszem, hogy a magasnak bármi baja lehetne. A mostani hangváltódhoz: próbálkozz a dóm polaritásának megcserélésével is, néha nem a "szabályos, logikus" módszer a jó. Továbbá ha nem mindig a sweet spotban hallgatod a dobozokat, akkor a dómokat célszerű lenne egy kicsit mélyebbre engedni, a mostani 3,3 uF kondit 4,7 uF-ra, vagy ha nem nyomod nagyon durván a hangerőt, 6,8 uF-ra ki lehetne cserélni, de ekkor már lehet, hogy kellene egy tekercs, ami az SBX 1320-at csillapítaná 2 kHz felett.
|
csüt. okt. 30, 2003 10:30 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
Üdv Mindenkinek!
Már régen látogattam ide.
Csak, hogy képben legyetek egy sbx13-sbx25, dtf12 konfigről van szó.
Hinnye tanácsára kiszedtem a hengváltót, és beforrasztottam a közép elé sorosan egy dipól kondit (2 470 uF-os szemben egymással) a magas elé egy wima-t asszem 3,3uF-os
Jelenleg egész jól szól a mély, nem olyan durva mint eddig, azonban a magas túl sok.
Gondolom az érzékenységkülönbségekből adódóan a magasé 91, aközépé 86 a mélyé 88 körül van gyári adatok alapján.
Szóval,
1. hogyan tudnám megfékezni a magasat?
2. kell-e félnem, hogy "kimegy" a magas?
Várom tanácsaitokat.
Üdv
k
|
csüt. okt. 30, 2003 9:28 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
Üdv Mindenkinek!
Már régen látogattam ide.
Csak, hogy képben legyetek egy sbx13-sbx25, dtf12 konfigről van szó.
Hinnye tanácsára kiszedtem a hengváltót, és beforrasztottam a közép elé sorosan egy dipól kondit (2 470 uF-os szemben egymással) a magas elé egy wima-t asszem 3,3uF-os
Jelenleg egész jól szól a mély, nem olyan durva mint eddig, azonban a magas túl sok.
Gondolom az érzékenységkülönbségekből adódóan a magasé 91, aközépé 86 a mélyé 88 körül van gyári adatok alapján.
Szóval,
1. hogyan tudnám megfékezni a magasat?
2. kell-e félnem, hogy "kimegy" a magas?
Várom tanácsaitokat.
Üdv
k
|
csüt. okt. 30, 2003 9:28 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves csiresz és Többiek!
Ha mindenáron progit akarsz, akkor a WinISD-Beta verziója elég jó, de még jobb a JBL-progija.
A négerek harca az alagútban hasonló a hangsugárzók rejtelmei című végtelen történetre, ami itt is zajlik.
Első szempont az anyagiak meghatározása, hogy mire, mennyit tudunk/akarunk költeni.
Második, a lehetőségek/beszerezhetőségek közül az optimálisat kiválasztani, ami az első, de a többi! szempontnak is megfelel.
Harmadik az elhelyezhetőség/méretek.
Negyedik, elkészítés/elkészíttetés.
Ötödik, elhelyezés, majd a finomhangolása a kész hangsugárzónak, ahogy ezt CortezMester Barátunk is megfogalmazta.
Hatodik, finomhangolás folytatása, végtelenül sok variáció lehetséges.
Hetedik, már mérgesek vagyunk, hogy a hangsugárzónk mégsem egészen úgy szól, ahogy azt képzeltük/megálmodtuk/kiszámoltuk.
Nyolcadik, újabb számításokat végzünk, hangolunk, tologatjuk a hangsugárzót centiről-centire, már lila a fejünk.
Kilencedik, a család már messzire kerül bennünket, már nekik sem tetszik a hang, amit szóvá is tesznek!
Tizedik, rájövünk, hogy a ráfodított összeg feléből kész, gyári hangsugárzót vehettünk volna, ha szétnézünk az üzletekben és nem biztos, hogy rosszabbat.
Tizenegy, besokalltunk, piacra dobjuk a hiper-szuper produkciónkat, etetjük a leendő vevőt, aki meg is eszi a nagy tapasztalatunk alapján állítottakat.
Tucatnyi hibát vétve később rájövünk, elszámítottuk magunkat, mert többet vártunk, mint amire tulajdonképpen a hangszóróink képesek voltak.
A haladás/fejlődés nehezen megy előre, hasonló egy spirál-menetéhez, tehát hosszú az út egy menettel feljebb való jutáshoz, ami nem látszik nagy különbségnek, de ez a különbség mindenhol/mindenben érezhető, látható, hallható.
Ez az, amit egy jó hangszóró/hangsugárzó árában meg kell fizetnünk.
Magyarul, ne a kinézete és ára alapján válasszunk, hanem, hogy mire kell, mit akarunk belőle hallani. Vegyünk úgy hangszórót/hangsugárzót, hogy azzal kell együtt élnünk, nem dobhatjuk ki, nem adhatjuk el.
A családnak néha jobb a hallása, mint nekünk, akiknek komoly tapasztalatunk van, tehát figyeljünk arra, mit mondanak.
Üdv! SMA
|
kedd okt. 28, 2003 10:00 |
|
|
CortezMester
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 0 Tartózkodási hely: BudaPest
|
Nem dicsekedni akarok, de eddig semelyik hangfalamat nem nagyon
méreteztem elvi összefüggések alapján, és semelyikkel nincsenek
komolyabb problémáim. Amikor ilyan hangolási dolgokat vet fel sok
ember, akkor sztem az inkább már finomhangolás. A durva hangolás
az az, hogy 10l-es vagy 100l-es dobozba rakod, meg hogy zárt vagy
reflex. Eleve nagyon sok múlik a hangszórón, innentől sztem csak
nagyjából el kell találni hogy milyen dobozba kéne tenni, de sztem
nincs értelme progik alapján kimondani hogy miben fog "jól" szólni.
Ezt csak azért írtam, hogy nem kell elbizonytalanodni, hogy hogy
találom meg meg az ideális dobozt. Szobai méreteknél nagyobb
hszórókhoz a típustól függően zárt vagy reflex dobozt ajánlok,
kisebbeknél (max 20cm, mivel gyorsabbak)
lehet tl ill tölcsér dolgokon gondolkodni. Csillapítani sub-ot nem
nagyon kell max egy kis vatelin a falakra, szélessávú doboznál meg
a közepet lehet jobban a subot meg a magasat 1cm-es vatelinnal sztem elég.
A hangszórók alá érdemes vmi elválasztást csinálni, hogy a doboznak
ne adja át a sajátrezgéseit erre pl a filc jó anyag.
Elvileg minél masszívabb és nehezebb a doboz annál jobb.
A doboz aljára meg vmi gumiszerű rugalmas anyagot lehet ragasztani.
Ennél sokkal bonyibb tervezésnek nem látom értelmét, mert ott már
sokkal bonyibb a tervezés pl szobaakusztika nagyon fontos.
|
vas. okt. 26, 2003 15:36 |
|
|
Csiresz
ezüst tag
|
Ahogy többet tudok meg a témáról a dolog egyre jobban hasonlít a négerek harcához a sötét alagútban!
Ezek szerint ezek a programok nem igazán használhatóak?
Az egyébként mindegy hogy a dolgot számológéppel vegy logarlőccsel számolom?
A reflexnyílás elhelyezéséről köszönöm a véleményt,ez megerősítette a saját elképzelésemet.Netán lehet hogy az is igaz(mivel sugárzó felület)hogy tényleg a lehető legközelebb kell elhelyezni a hangscóróhoz? Ebből a verzióból valahol itt a hangfalas értekezések között olvastsm a legjobban közelítő megoldást egy álcaelőlap segítségével.Mikor is a reflex nyílás maga a hangszóró nyílása.Azt is valahol itt olvastam hogy legjobb ha a hangszóró felfelé néz.A gyártók ezt még nem nagyon használják,lehet hogy nem mindenhol igaz? Szeretném megépíteni a hangfalamat nem a legtutibbat,csak érezhetően jobbat mint az első AS.szabvány szerintit.Nem szeretnék könyvtári kutatómunkát is folytatni,csak arra lannék kiváncsi amit eredendően le is írtam.Például csak olyan szinten,hogy melyik programot tekinthetem inkább mérvadónak.
Köszi:Csiresz
|
vas. okt. 26, 2003 15:06 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves Mindannyian!
Nem akarok senkit sem lelombozni.
A sima szivacs akusztikailag rossz anyag, semmit nem csinál, ami javítana a hangsugárzón. Inkább fotelben, vagy a Barátnőnk alatt hatásos.
A sima szivacs ugyanis könnyű, ritka, laza szerkezetű anyag, ezáltal nem fékeződik benne a levegő mozgása, tehát nem fejt ki térfogatnövelő, illetve csillapító hatást.
A "Nagy" Audiofilek - szerint hangelszínező hatása van, tény, hogy tényleg ront a hangzáson.
Vannak speciális szivacs-szerű anyagok, ezek sűrűek, nehezebbek! - használhatóak, csak tudnunk kéne a "paramétereiket", de néhány cég katalógusában ezeket is megtalálhatjuk.
A reflex cső, szerintem ott jó, ahol a hangszóró is kinéz a lyukon, hiszen ez is sugárzó felület!
Más kérdés, hogy divatból, vagy méretcsökkentés miatt esetleg a hátlapra, alj-lapra helyezik el, de akkor korrekciós-számításokra, vagy külön méréssel való behangolásra lesz szükségünk. ( fázis-hiba! )
Tovább bonyolítja a helyzetet, ha közel tesszük a falhoz a hangsugárzót, legyen ez a Front, vagy akár a szubláda. Nem ússzuk meg az utólagos hangolást, beállítást, vagy a hangsugárzó centiről-centire való tologatásával keressük meg az optimális helyét. Nehéz munka és egy takarítás után, ha nem jelöltük be a helyzeteket, akkor kezdhetjük előlről az egészet.
Minden hangsugárzó kompromisszum, ezt többé-kevésbé már tudjuk, de a mostanság terjedő sokcsatornás rendszereknél ez hatványozottan jelentkező probléma. Elhelyezési gondok, kábelezési gondok, polaritáshibák ( fázis! ), esztétikai problémák, család tűrőképesség-határ problémák, stb.
Mindezek igen nehezen ( drágán! ) orvosolható dolgok, mindenesetre az LX-Fórumot, jelen és más oldalakat javaslom inkább tanulmányozásra, mint a legokosabb programokat, azok ugyanis nem segítenek a rendszerünkön, csak az igazán durva számolási hibáktól kímélnek meg bennünket.
Mindig az egyszerűbb, néha "lököttnek", baromságnak ítélt dolgokat próbáljuk ki, ezek legalább olcsóak, de egyszerre mindig csak egy-valamit próbáljunk!
Kerüljük az equalizer ( hangszín ) használatát, azt majd akkor, ha már más reményünk nem maradt, akkor azt is bevethetjük; tovább rontandó amúgy is rossz helyzetünket.
Üdv! SMA
|
vas. okt. 26, 2003 13:53 |
|
|
Csiresz
ezüst tag
|
Köszi az érdeklődést.
Azt gondoltam a leírtak alapján kiderül hogy subwoofert szeretnék, mégpedig reflexet,mivel(bár megtudnám csinálni a zárt kompenzációját is)az alapból mélyebbre megy.A hangszóró előre nézne,a reflexcsövön vívódom,várom a véleményeket.Ha már itt tartunk lenne még egy kérdésem!A JBL az ajánlott hangfal méretet automatikusan az oldalak optimális arányaival adja meg,ami szerintem hasznos.Csak hogy van e jelentősége annak hogy a hangszórót melyik oldalfalra teszem? Van mikor el sem fér az ábrájukból előlapnak számító lapon.
Tudom hogy reflexcső elhelyezésileg nincsenek mindenható szabályok,de hátha valaki erre is tud tpasztalatokat leírni.Nem igazán szeretnék még egy dobozt a kukának csinálni.
Azt például már az eddigi hangfalnál is tapasztaltam(hangszóró elöl,reflex hátul)hogy nem szerencsés a falhoz túl közelállítani,és nem mindegy neki hogy sima fal van mögötte vagy a sarok.Lehet hogy első oldali reflexcsővel ez mindegy lenne? Esetleg jelenthetné e ez azt hogy az első oldali reflexnyílásnál a hangfal nem olyan érzékeny a helyére?
Csiresz
|
vas. okt. 26, 2003 13:29 |
|
|
CortezMester
|
Nem lehet mind1 hogy hol van, de sztem nem lehet soha iylet mondani,
hogy itt vagy ott jó. Mindig máshol jó, hogy 1xű legyen az életünk
És ez mindennel így van...
|
vas. okt. 26, 2003 12:32 |
|
|
klayman
arany tag
|
Nem én vagyok a téma igazi ismerõje, de írd le, hogy konkrétan subot, reflex dobozt (hangszóró elõrefele) vagy zártat akarsz.
A programokkal én is így jártam, egymásnak ellentmondó adatok, hát igen..
A reflexcsõ tudomásom szerint mindegy hol van, az átmérõje és hossza viszont nem.
Klayman
|
vas. okt. 26, 2003 12:26 |
|
|
Csiresz
ezüst tag
|
Sziasztok !
Több részletben végig olvastam az egész témát. Magam is belefogtam egy sub. építésbe. Szerencsémre vagy épp szerencsétlenségemre kaptam ajándékba egy PIONEER TS-W302F(free-air,Qts:0,481,Vas:105,62,Fs:33,4)
autós mélynyomót.Átmérője 30cm.Minden számolgats nélkül beletettem egy 40l-es dobozba. Már így is javított a házimozi hangzásán.Ezek után(jó szokásomhoz híven)kezdtem olvasgatni a témában,és rá kellett jönnöm hogy ezt megint elcsesztem.Na mindegy,új dobozt fogok építeni,most már tudományos alapokra fektetve a dolgot(LX,WinISD,JBL speakershop).Lenne pár kérdésem és megköszönném ha néhány dologról megosztanátok velem a véleményeteket!
-Mivel a hangszóró autós,free-air,és az említett programok pedig 180illetve160L-es dobozt ajánlanak a reflex-re,nekem pedig max 80-90re van helyem,érdemes e ezzel a hangszóróval foglalkozni?
-Ha megerőszakoljuk a dolgot,és lemegyünk 80L-re,fog e lényeges hallható változást okozni?
-Mennyire megbízható a programok által számolt adat,hiszen a két érték között szerintem nem elhanyagolható 20L-es különbség van.
-Melyiket tekinthetem inkább etalonnak?
-Van e jelentősége a reflexcső elő illetve hátlapra helyezésének?
-Valahol olvastam hogy az előlapon minél közelebb kell a hangszóróhozlennie.Ennek mi a lényege,egyáltalán igaz-e egy sub-ra?
Előre is köszönet,üdv mindenkinek!
|
vas. okt. 26, 2003 11:36 |
|
|
CortezMester
|
Az a baj hogy nincs kedvem kiszedni belőle.
Sztem sem kell bele, ill legfeljebb valami vékony, pl azaz
alig 1cm-es vatelin. De az sem sub-ba, hanem szélessávú
dobozokba a ott is a középhez, hogy ne rezonáljon.
A szivacsot meg inkább a fotelba kell tenni, hogy javítson
a zenei élményen... :-]
|
pén. okt. 24, 2003 15:12 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Szia!
Pontosan ezen morfondírozok! A Subwoofer rovatban SMA is lelombozhatta Cortez Mestert. Valaki írja már le, hogy miért nem jó a szivacs, illetve mi a hatása, ha mégis van a dobozban?
Gilszkilabor
|
pén. okt. 24, 2003 15:02 |
|
|
oshifis
platina tag
|
Gilszkilab,
Akkor miért rontod el a szivaccsal? Abszolút alkalmatlan anyag.
|
pén. okt. 24, 2003 14:42 |
|
|
subvoice
arany tag
|
Igen, hosszú távon mindenképpen ez lesz a megoldás, 15-20k környékén egész kellemes gépezeteket lehet kapni. Addig is egyelőre a süllyesztést egy 4 millis, a hangszóró külső átmérőjére pontosan kiszabott farostlemezzel pótolom, amit az MDF-re ragasztok.
Csak már csinálnám, ne a pofám járna.
|
csüt. okt. 23, 2003 10:20 |
|
|
Matos
ezüst tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 94 Tartózkodási hely: H-9495
|
Üdv!
Kedves subvoice!
>Igazából már csak az elõlap applikálása van hátra, sajnos ezen lépés >fájdalmas része a lyukak kivágása, nem vagyok a dekopír örgöde, >ráadásul kölcsön is kell kérni. Nehéz az asztalos munka normális >szerszámok nélkül...
A legkorrektebb megoldás ha szerzel egy felsömarót. Sima kb 10mm-es maró szárral. Én szereltem egy állítható lapot a maró aljára.
Ha így csinálod akkor csak egy 6os lyukra van szükséged a középpontban. (A hangszoró helyén) Ezután már csak köröznöd kell gondolkodás nélkül mert központosítva van. Ha van türelmed akkor még be is süllyesztheted magát a sugárzót. Ekkor már teljesen "gyári a look"
|
csüt. okt. 23, 2003 9:23 |
|
|
CortezMester
|
Én most vettem dekopírt 4e-ért és ilyen célra tökéletes.
Most lehet kapni ilyen 4 részes szerszám szettet 11e-ért.
(ütvefúró, sarokcsiszoló, dekopír, rezgőcsiszoló)
Sztem simán megéri.
|
szer. okt. 22, 2003 19:45 |
|
|
subvoice
arany tag
|
Haladjunk szépen sorban.
Kela!
A baffle step jelenség pongyolán fogalmazva annyi, hogy ha a sugárzott freki hullámhossza összemérhető az előlap szélességével, onnantól a hangdoboz már nem csak előre sugároz, magyarul ezeken a frekiken kisebb a hangnyomás. Ez általában az 500 Hz alatti tartományban (ld. Alfonso képlete) okoz egy elméleti 6 dB-es esést. Fontos tudni, hogy ez az elmélet ami csak gömb alakú hang"doboz" esetén érvényes, hagyományos dobozoknál az esés nem szép, az átvitel hullámosodik és az sem mindegy, hogy az előlapon hol van a hangszóró (a legrosszabb hely az előlap geometriai középpontja). A gyakorlatban a baffle step inkább csak 2-4 dB szokott lenni, 200 Hz alatt pedig teljesen kompenzálható azáltal, hogy a dobozt a falhoz közelebb toljuk.
Cortez!
Igazából már csak az előlap applikálása van hátra, sajnos ezen lépés fájdalmas része a lyukak kivágása, nem vagyok a dekopír örgöde, ráadásul kölcsön is kell kérni. Nehéz az asztalos munka normális szerszámok nélkül...
Alfonso!
Igazából csak hallásra, az "általános" 500 Hz-re méretezek, mivel valódi mérések elvégzésére egyelőre nincs módom (az amatőr dobozépítő legjobb barátja a füle). A képlet, amit írsz ismerősnek tűnik, ilyesmi rémlik az Internetről nekem is, szerintem nincs ezzel semmi gond.
|
szer. okt. 22, 2003 19:26 |
|
|
Matos
ezüst tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 94 Tartózkodási hely: H-9495
|
Üdv
Kedves subvoice!
Milyen képlet alapján méretezed a baffle step-hez a kompenzációt?
Én csak ezt ismerem és nem tudom, hogy helyes-e?:
f=115/Baffle szélesség méterben.
1
_______
2pi*R*f
Remélem érthetö.
|
szer. okt. 22, 2003 15:58 |
|
|
CortezMester
|
subvoice, cdcone ? )
Nem akarlak sürgetni, csak nagyon örültem, hogy te is
elégedett voltál a hangjával. Kiv lennék hogy dobozban
milyen lenne, mert én nem igazán jácottam vele, és bizony
sokat számított volna sztem egy rendes hangváltó...
|
szer. okt. 22, 2003 13:33 |
|
|
Kela
ezüst tag
|
Bocsi mi az a baffle step.?
|
szer. okt. 22, 2003 10:53 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves Kela és Többiek!
A polaritások megfelelőek?
Ha ellenkező fázissal dolgozik a két mély, akkor kioltódnak a mélyhangok, hiába tekered fel, akkor sem az igazi.
Végig kell ellenőrizni a polaritásokat mindkét doboznál, minden hangszórónál, egy ceruza-elemmel célszerű nézni, hogy merre mozdul a membrán. Akkor jó, ha mindegyik kifelé dolgozik és a polaritások is így megfelelnek a jelöléseknek.
Üdv! SMA
|
szer. okt. 22, 2003 10:50 |
|
|
subvoice
arany tag
|
1. Próbáld a mélyet lekötni a hangváltóról, hogy direktbe kapja a jelet. (Az a Somogyis váltó egyáltalán nem biztos, hogy jó ezekhez a hangszórókhoz)
2. Baffle step jelenség környékén kellene még szétnézni
3. Próbáld ki a szivacs nélkül is
|
kedd okt. 21, 2003 18:49 |
|
|
Kela
ezüst tag
|
Építettem egy 3 utas hangfalt Tesla magassal, középpel és ARN-312-es mélyel. Már kb. 1 hónapja napi 1-2 órát járatom és nem igazán akar megjöni a hangja. Papíron megegyezik az érzékenysége a mélynek a középpel és a magassal, de csak akkor hallok valami mélyet ha kitekerem tövig a hangszínszabályozót. Amikor ugyan annál a teljesítménynél rádugom a másik dobozomat amiben hangfalanként 2db ARN 226-os van sokkal több és teltebb basszust hallok.
UTP káblellel kötöttem be mident ez lehet probléma? Hangváltó az újfajta 3 utas somogyi.
Ja és 19mm-es MDF lapból készült a csillapítás benne 4 cm vastag lapos szivacs mindegyik oldalon - én erre gyanakszom.
|
kedd okt. 21, 2003 18:15 |
|
|
technique
|
Az MNC oldalán lévő hangfaltervek mennyire jók?
|
csüt. okt. 16, 2003 18:50 |
|
|
technique
|
Egy pickup-ba építgetek egy mélyládát a hátsó üléssor mögé.
Alul van olyan 18cm felül kb. 8-10cm vastag helyem a magasság
36cm.
Jelenleg csináltam bele egy akkora zárt dobozt ami belefér egy MNC New Orleans 30cm-es hangszoróval.
Igazából sehogy sem szól.
Azt kérdezném, hogy ilyen kis helyen érdemes-e méretezni,
esetleg tegyek bele kisebb átmérőjű hangszórót, a 30centis éppenhogy elfér, a doboz 18-as pozdorja.
Esetleg alakítsam reflexé?
A hátsó üléssor hosszának kb felét foglalhatja el az erősítővel együtt.
Nem kell hogy nagyot szóljon, elég, ha kiegészíti méllyel a hangzást.
|
csüt. okt. 16, 2003 13:51 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
Lecsúszott a topic
Még nem forrasztottam át a hangfalam, mert nem volt időm,
de talán a ahéten meglesz.
|
csüt. okt. 16, 2003 12:24 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Szia!
A "kondis trükk" hatását legegyszerűbben az alapzaj (suha) hallgatásával is leellenőrizheted. Ráhelyezve a kondit az ellenállásra, hallható egy egészen enyhe hangerő növekedés a legmagasabb frekvenciák környékén.
Kíváncsian várom, milyen lesz a dobozod! Emlékeim szerint, Neked van Preludium dobozod (ami nekem sajnos nincs, de számomra az olyan "minimál etalon"). Ha azt eléri, vagy felülmúlja a most készülő dobozod, elismerésem a Tiéd!
Gilszkilabor
|
vas. okt. 12, 2003 15:23 |
|
|
subvoice
arany tag
|
Szia Gilszkilabor!
A kondis trükköt kipróbálom majd, lspCAD-del gyorsan leszimuláltam, tényeg jónak tűnik, köszi a tippet!
A napraforgót nem ismerem, de a cdcone-t nem szabad magasan váltani, mert a középtartományban csúnyán emel, mindenképpen kell valami, ami 700 Hz-től már keményen visszafogja, különben hallgathatatlan, simán túlordítja a DTF 12-t. Próbáltam kondis minimál váltót is (3.3 uF, 2x3.3 uF), de nem volt jó, nekem nem tetszett a hangja.
A keresztezési frekit nem akarom magasra engedni, mert fixa ideám, hogy egy doboz ne csak a sweet spotban szóljon jól. Fáziskúp ide vagy oda, azért egy 20 centis hangszóró 2 kHz fölött már nagyon irányítottan sugároz, ezért is akarom alacsonyan váltani.
|
vas. okt. 12, 2003 15:05 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Szia subvoice és kedves Fórumtársak!
Van egy tippem a DTF frekimenet javítására! Ha soros ellenállást kötsz a dómra, az ellenállást hidald át egy 3,3..4,7 uF-os kondenzátorral. A legmagasabb frekvenciákon nem lesz akkora leosztás, kisebb lesz a dóm átvitelének esése! Egy próbát megér...
Más. Én anno a DTF12-vel a SUNFLOWER 8"-t pároztattam. Próbálkoztam elsőrendű váltóval, meg 18 dB/oktávossal. Mindkettő 4 kHz környéki volt. A végeredmény, ami szerintem, az a minimál koncepció, amit még nem a spórolás tesz egyszerűvé: Mély direktben, magas meg 4,7 uF kondival. Ha hangos a magas, akkor meg csak 3,3 uF a kondi és 3,3 Ohm a soros ellenállás. Persze az ellenállás áthidalva egy kondival a fent említettek szerint. Igaz, más a hangszóró, más a doboz, más az Én elképzelésem, de megérhet Neked is egy próbát a tekercs elhagyása. Sőt, így, hogy a mély tovább van eresztve, tényleg kevesebb juthat a magasra.
Meghallgatási körülmények: Vettem a fáradtságot, és A-B tesztet csináltam egy db dobozzal. Egy jelfogó kapcsolgatta a két hangszórót a 18 dB/okt. váltó és a direkt+6 dB/okt. váltó között. Minimális különbség volt csak és az sem úgy, hogy az egyik jobb vagy rosszabb, hanem inkább csak másabb. Kicsit tűnődtem is rajta, hogy van-e értelme a magasabb fokú váltó "alkatrész temetőjének"... A harmadfokú váltóm (oldalanként) : 3 tekercs, 3 kondenzátor és Zobel tag.
Gilszkilabor
|
vas. okt. 12, 2003 9:56 |
|
|
vbv
|
Subvoice!
A lustaság fél egészség!
Az egészség másik fele szabadon választható, de mint elődeink megmondták: "Borban az igazság".
BSA!
Ha megengeded, kölcsön tudom adni az egyik pár dobozomat.
De az volna az igazi, ha megépítenéd! Nem egy nagy mutatvány!
És a saját tapasztalás mindennél többet ér! Még az is lehet, hogy átértékeled az eddigi tudásod! Jó pap holtig tanul!
Esetleg Audax motorokat is ki lehetne próbálni (ezek számomra nem elérhető típusok). Van közöttük szélessávú is?
Mire válaszoltam nemet?
Minden jót mindenkinek: (VBV)
|
csüt. okt. 09, 2003 22:16 |
|
|
subvoice
arany tag
|
Azért nem szeretném a családra kenni az egészet, sajnos az oroszlán mint csillagjegy jellemző tulajdonságai közül rám egyedül a lustaság igaz, az viszont nagyon. ))
|
szer. okt. 08, 2003 21:54 |
|
|
CortezMester
|
Jaja, hallottam azt a monacoros dobozt és valóban nem tűnt úgy hogy nagyon igény be lett volna véve a magas. Nem volt rossz hangja, és egész jó mélyei voltak, teccet ez a speciális reflex doboz.
Subvoice, ezé várok még a családalapítással, mert még szeretnék 1-2 hfalat reális időn belül összerakni...
|
szer. okt. 08, 2003 21:49 |
|
|
Hinnye
ezüst tag
|
Igen sorosan. Kíváncsi vagyok az eredményre. Ja azt azért mondom, hogy ezeket majd valószínûleg nem lesz érdemes magad felé fordítva hallgatnod, mert úgy a mélyhangszórón megjelenõ irányított közepek nem lesznek igazán kellemesek (nálam ez nem nagy gond mert azok külön dobozban vannak). A mélyet biztosan érdemes lenne szûrni valahol, csak ahhoz már tekercsekkel is szórakozni kell.
|
szer. okt. 08, 2003 17:06 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
Kedves SMA és Többiek!
(Hinnye megoldásával próbálkozom először)
Vettem két 470 mikrós 200voltos elkót. Ezeket most azonos
oldalukkal (mondjuk a negatívval) sorba forrasztom és ezek
után sorba kötöm a középpel. Ugye?
A magas elé pedig beteszek egy 3,3uF-os 250 voltos WIMA-t
sorosan.
Ugye a magfas elé sorosan kel betenni a kondit?
|
szer. okt. 08, 2003 16:31 |
|
|
BSA
|
Kedves VBV! > Bár a Visaton FRS8-as 130Hz-jével csak lementem 40Hz-ig! Igaz, > kicsit monumentális lett a doboz a hangszórókhoz képest, de > frenetikus hangja van! A számtalan bemutató egyikén pont a Te > bupla magasos dobozod indult a hazai pályán, de kb. 5 perc alatt > ki lett telepítve a konyhába. Biztos éhes volt! Lehet, hogy nehéz a felfogásom (és hiányosak az ismereteim is), de nem tudom elképzelni, hogy van olyan akusztikai amegoldás, ahol ez lehetséges. (feltételezve a lineáris frekvenciamenetet) Ezek után azt sem értem, hogy korábban miért válaszoltál nemlegesen a kérdésemre. Üdv BA
|
szer. okt. 08, 2003 10:32 |
|
|
vbv
|
Subvoice!
Talán lottóznod kéne!
A héten egész emberes a nyeremény, garantált a nyertes kitelepülése!
Visszatérve a dobozra: A magassugárzó nincs nagy igénybevételnek kitéve (3,3uF+3,9R a szűrés). A hiányzó uF-kat a fordított polarítás pótólja!
Cortez barátunk hallotta a fent említett dobozt, a szubjektív tapasztalatokat majd Ő pótolja!
BSA!
A hír igaz!
Pocsék hangszóróval még én sem tudok csodát művelni!
Bár a Visaton FRS8-as 130Hz-jével csak lementem 40Hz-ig! Igaz, kicsit monumentális lett a doboz a hangszórókhoz képest, de frenetikus hangja van! A számtalan bemutató egyikén pont a Te bupla magasos dobozod indult a hazai pályán, de kb. 5 perc alatt ki lett telepítve a konyhába. Biztos éhes volt!
Minden jót: (VBV)
|
kedd okt. 07, 2003 23:31 |
|
|
BSA
|
Szia! > Valahol olvastad, hogy a 13cm-es hangszóró 80-100Hz-es > rezonanciával rendelkezik? > Én nem adtam meg paramétereket! > Vagy csak viccelsz? > Te kis hamis! Azt írtam "mondjuk 80-100 Hz-es" hangszóróval. Létezik Fs:10Hz-es? Üdv BA
|
kedd okt. 07, 2003 22:47 |
|
|
subvoice
arany tag
|
Most éppen jósolok.
BSA, pár perc múlva ezt fogod írni:
"Azt írtam "mondjuk 80-100 Hz-es" hangszóróval. Létezik Fs:10Hz-es?
Üdv BA"
|
kedd okt. 07, 2003 22:41 |
|
|