|
Szerző |
Üzenet |
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Szevasztok Fórumozók!
Nem rég alkalmam volt szemrevételezni egy 100 000 Ft fölötti árú hangdoboz párt. Valami Wharfadele volt. Mivel javítás alatt állt, belekukkantottam. Nos, a teljesség igénye nélkül:
- A doboz anyaga 12 vagy 16 mm-es MDF szerű anyag, kívül bútorlap jellegű borítással
- Merevítés gyanánt kb. kétharmad magasságban (oszlop jellegű dobozok) belül elhelyezett "körgyűrű". Ez a dobozfalnál vékonyabb faforgács lapból készült, kb. 20-20 mm szélességben körbefut.
- Mélyhangszórók (2-2 db) 16 cm körüliek, kis(!) mágnessel :O
- Hangváltóban egy db nagy méretű "sárga" kondi (mint a C219),a többi olcsó bipoláris elkó. Egy légmagos és két ferritmagos tekercs.
- Csillapítás gyanánt valami kabátbélésszerű anyag, dobozonként 2 db, kb. 10 x 15 x 20 cm-es kispárnába hajtogatva. A két kispárna beszorítva a doboz falai közé lent és fent.
- Vezetékek nem forrasztva, hanem sarukkal csatlakoznak a hangszórókhoz.
Szóval az a lényeg, hogy semmi extra nem volt bennük. Sajnos nem volt alkalmam A-B tesztet csinálni, de a hangja nem valami bóvli tömeghifi szerű. Lehet, hogy csak egyszerűen tisztességes munka, némi hozzáértéssel?
Ti is írjatok egy-két tapasztalatot, hogy mit sikerült kikukucskálni egy-egy nevesebb darabból! Általános hanfalépítő ismereteinknek jót tenne.
Gilszkilabor
|
csüt. dec. 18, 2003 19:14 |
|
|
Kalapur
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 744 Tartózkodási hely: Budapest
|
Ja és 30 centis a mély ha jól olvastam, ahhoz biztosan kell sok sok watt, mert egyébként csak lézeng a membrán, ez saját tapasztalat.
|
kedd dec. 16, 2003 23:00 |
|
|
Kalapur
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 744 Tartózkodási hely: Budapest
|
Kedves Kela!
Megnéztem a frekimeneteket, 2 utas alatt azt értettem, hogy
a magasat csak a méllyel vagy a középpel kellene kobinálni,
persze ekkor a hángváltó tök más
Somogyis hangváltókon elkók vannak tudomásom szerint.
Szerintem nem hifizéshez való dolgok.
Erősítődről nem tudok sokat, viszont az biztos hogy ha
mélyhiányod van és az öblösséget, bársonyosságot hiányolod,
az kraft-hiányra utal (szvsz). Én most cseréltem erősítőt
és a somogyis hangfalaimon most hallottam először mély hang
tartományban dallamod, nem pedig dübögést mint korábban a
sony-mon.
A fekimenetek számomra igen furcsák, főleg a mély sugárzó
kipúposodása 2200Hz környékén (+15dB szerintem nagyon
durva, még ha 12 dB-lel vágod az is mintha hiába lenne. A
közép valóban csak középtartományra jó, ott viszont elég
egyenletesnek tűnik. A magas is felkúszik 5 dB-t 15kHz
környékén ami nem az igazi, szerintem korrigálni kel azt a
púpot is.
Mindezt úgy írom, hogy a hangját nem hallottam a faladnak,
így igazából semmi alapom kritizálni, ezek inkább csak
észrevételek.
A frekimenetek alapján a mélyet a magassal össze lehetne
hozni 1700hz környékén, bár nem értek ennek tchnikai
kivitelezéséhez, de hamár kisérletező szellemű vagy
megpróbálhatnád, persze nem ettől lesz több mélye, inkább a
2*30 wattos erősítő 2*150w-ra való csréjétől (bár nem tudom
milyen erősítőd van, csak tipelek hogy 30 w körüli)
Üdv
K
|
kedd dec. 16, 2003 22:57 |
|
|
CortezMester
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 0 Tartózkodási hely: BudaPest
|
Csak hengerrel lehet felvinni ? Ecsettel nem ?
télleg lehet tükör simára is csinálni ? Vagy "csak" picit segít a fán ?
Utána nem oldódik fel festéskor vagy iylesmi ? Milyen lesz száradás után ?
|
kedd dec. 16, 2003 22:08 |
|
|
Kela
ezüst tag
|
Győrlakk - Nitro szórótapasz 0,5 l 1300 körül van, szerintem kb. 5m2-re elég. Namost 3 rétegben vagy több rétegben nitrohigítóval higítva kell felvinni amíg totál belepi a felületet aztán átcsiszolni 100as majd 400 as papirral ja és NEM GÉPPEL. Amire nem figyeltem és el is ba**tam hogy nem szivacs hanem cérnahengerrel kel fölvinni mert a szivacsot feloldja a nitrohigító - ja és gyorsan kell csinálni mert gyorsan párolog, vízszintesen és függőlegesen felváltva vittem fel és jó lett - ugyanígy a festeékkel.
Subvoice: Somogyi hangváltót, azt a négytekercses batárt. Már egyszer visszavettem a közepet és a magasat is 3dB-vel de alig hallottam különbséget - ha dirktbe hajtottam meg akkor se volt változás. Azon filozok hogy nem lehet hogy azért érzem mélyhiányosnak az egészet mert tömör réz UTP kábellel van bekábelezve az egész??? Vagy azért mert egy **** 2 éves sony erősítőm van? Vagy azért mert kocka alakú a szobám? Egyébként a dobozok rá vannak tolva a falra.
Egyébként szerintem bennem van a hiba, mert azt vártam volna el ezektől a dobozoktól hogy mélyben túlsúlyosak. Most egyébként teljesen kiegyensúlyzott a hangja de hiányzik egy kis mély.
|
kedd dec. 16, 2003 21:47 |
|
|
subvoice
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 370 Tartózkodási hely: Budapest
|
Kela!
Nem lehet, hogy a baffle step a te bajod? Biztos írtad, milyen hangváltót használtál, de már nem emlékszem rá és olyan nagy ez a topic, hadd ne keressek vissza... Meg kellene próbálni visszavenni a közepet és a dómot. Tudom, hogy ezt a baffle stepet mostanában elég sokat emlegetem (legfeljebb elküldtök a 3.14csába), de nem hittem volna, hogy ennyit számít, míg saját magam meg nem tapasztaltam a jelenséget.
(btw. a nitrotapasz engem is foglalkoztat)
|
kedd dec. 16, 2003 20:22 |
|
|
CortezMester
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 0 Tartózkodási hely: BudaPest
|
Na ez a nitró tapasz érdekelne, mert glettelni próbáltam már fát,
de az nem igazán jött be... Mi a pontos neve, márkája a terméknek ?
Meg az ára, mennyi felületre elég stb. Thx !
|
kedd dec. 16, 2003 19:07 |
|
|
Kela
ezüst tag
|
Azért adom el mert nem bírom ki hogy ne építsek újat de valamiből kell zseton - gondolom ismeritek az érzést....
Nem értem kétutas rendszerben hogy?
Frekimenetek:
TVM Arv 104 magas
http://www.tvm-valmez.cz/repro.asp?typ= ... =1&lang=en
TVM Arp 150 közép
TVM Arn 312 ALUKOSARAS mély
Árával kapcsolatban anyagárban doaadom. A Három az egyben-nél vettem mindent hozzá és még nem mertem utána számolni de kb-ra a főbb alkatrészek:
magas 3e
közép 3,5e
mély 12,9
hangváltó 4e
Erről már következtethettek az árra de megegyezhetünk.
Ja a nitrotapasz - nitroalapú szórótapasz géppel vagy festőhangerrel kell több rétegben fölvinni és ha erre festessz rá, nem szívja be az MDF lap - ja meg tükör sima is lesz egy kis csiszolás után.
|
kedd dec. 16, 2003 18:28 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
és mennyiért vesztegeted, és miért adod el?
kétutas rendszerben nem működne?
mekkora a mély?
milyenek a sugárzók frekimenetei?
|
kedd dec. 16, 2003 17:29 |
|
|
CortezMester
|
miaza nitrotapasz ?
|
kedd dec. 16, 2003 17:03 |
|
|
Kela
ezüst tag
|
Sajnos nem azt kaptam amit vártam mélyben - de a közepe és a magasa eszméletlen jó és csak egy kicsit kiegészíti mintha szerves része lenne a mély.
Nitrotapaszozva lett az MDF és Selyemfényű fekete zománcfestéket festőhengerrel vittem fel.
|
kedd dec. 16, 2003 11:15 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
Szépek a falaid szép feketék
szépen is szólnak?
3 utas, hüm-hüm, én már nem építenék ilyen konstrukciót, de
ez az én vélemyényem.
üdv
k
|
kedd dec. 16, 2003 9:39 |
|
|
Kela
ezüst tag
|
RCF CV sorozaráról nem találok infókat...PLS HELP!
MI a véleményetek ezekről a hangszórókról?
Beszereztem egy digifényképezőtt és mostmár elérhetőek a képek az alábbi linken a csodálatos Tesla hangfalakról, ja és ELADÓAK!
http://kep.tar.hu/kela
|
hétf. dec. 15, 2003 19:59 |
|
|
subvoice
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 370 Tartózkodási hely: Budapest
|
Számolgattam, nekem inkább úgy tűnik, hogy a teljes belső térfogathoz van hangolva a reflexcső. A nyelő kamra rezonanciája pedig a fenti oldalon írtak szerint van kiszámolva. A fenti oldalon megtalálható egy TL terve is, ahol szintén két (dobozon belüli) hangolt helmholtz rezonátorral csillapítják a TL egyenetlenségeit. Ő az: http://www.lautsprechershop.de/hifi/bau_flat.htm
(Valószínűleg ez az egész csak nekem új dolog, mindenesetre érdekes.)
|
kedd dec. 09, 2003 21:14 |
|
|
subvoice
arany tag
|
Helmholtz rezonátor témában kalkulációt és ötleteket találtam itt (nem túl bőszavú, de a lényeg benne van):
http://www.lautsprechershop.de/tools/t_helmholtz.htm
A kérdés most már csak az, hogy magát a nagy dobozt hogyan méretezték. A teljes doboz kb. 100 l, egy-egy kamra kb. 50 l, a hangolási frekit és a csőhosszt 50 literre, vagy 100 literre számolták (a reflexcső az elszívó rezonátor kamrájában van)? Otthon még megpróbálom modellezni a cuccost, itt melóhelyez ez nem fog menni.
|
kedd dec. 09, 2003 18:30 |
|
|
subvoice
arany tag
|
Kedves Kísérletező Barátaim!
Érdekes állatra bukkantam a Visaton honlapján. A hangszórót talán már más is látta, egy 20 centis szélessávú, de nem ő az izgalmas most nekünk, hanem a köré épített doboz. Íme a link:
http://www.visaton.de/deutsch/artikel/art_781.htm illetve http://www.visaton.de/deutsch/artikel/art_781_2.htm
Ez egy érdekes kialakítású reflex doboz, amiben a hangszóró a nagy jósága (0.75) ellenére is mélyben rezonancia mentesen muzsikál. A működés elve, hogy a dobozt belül két kisebb kamrára osztották és a két kamrát egy "alagúttal" kötötték össze, így képeztek egy Helmholtz rezonátort (a második linken jobban látszik). Ez pontosan az egyébként 60 Hz környékén kialakuló púpot "szívja el", a csillapítóanyaggal hangolható az "elszívás" mennyisége. A doboz frekimenet diagramján jól látszik, hogy a dolog tényleg működik.
Kíváncsi vagyok a sporttársak véleményére, illetve ha valakinek ötlete van a méretezéssel kapcsolatban, azt is szívesen olvasnám. Valami hasonlót szívesen építenék a Preludiumom hangszóróival (fs 33, Qts 0.7, Vas 80, nagyon hasonló a Visaton hangszóró paramétereihez)
|
kedd dec. 09, 2003 18:14 |
|
|
gris
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 683 Tartózkodási hely: lehetőleg üvegközelben
|
sporttársak!
az öregsünben (auchan) 2990 ft-ért autó-hangdobozt árulnak.
2 db piezó
2 db 16cm gumis
2 db csati a szélén
+ doboz.
nem egy JBL, de hangos.
nézzétek meg!
|
szomb. dec. 06, 2003 18:24 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
Üdv Mindenkinek_!
Kipróbáltam az "új" grundig erősítőmet. 4 ohmon tud 240 wattot.Szerintetek egy 8 ohmos hangfallal mennyire képes, és lehet-e baja, ha 8 ohmost kötök rá?
A képek(nem túl jók) itt nézhetők meg róla:
http://kep.tar.hu/kalapur/index.phtml?aid=27612589
a hangjáról annyit, hogy fél hangerőn kell hallgatni, hogy normális hangerőt adjon (40-es a skála), viszont 35 fölé még nem tekertem.
Amit elsőre észrevettem, hogy a somogyis hangfalaimból dallamok jöttek elő mélytartományban is. Ebből arra következtetek, hogy egy sbx25-nek igencsak kell kraft, hogy ne csak dübögjön, meg dünnyögjön.
Örülök az új (1983-as évjáratú) erősítőmnek.
A fentieket bátran kommentáljátok!
Üdv
k
|
szomb. dec. 06, 2003 14:47 |
|
|
CortezMester
|
Ok, köszi !
|
szomb. dec. 06, 2003 12:11 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves Eminence és Többiek!
Igen, betehető.
Arra kell azonban figyelni, hogy a zárt doboz tökéletesen zárt legyen, egyébként torzítani fog, zizegni, meg a membrán, ha finoman benyomjuk és az lassan mászik vissza, az nem jó, még nem zárt a doboz, valahol "szuszog".
Elég sok csillapítóanyagot is be kell gyömöszölni a dobozba, de a hangszóró-membránja mögé ne jusson be, tehát rögzíteni kell a vattát, vagy egyebet. Nagyjából egy zárt dobozt 40%-ra ki kell tölteni csillapítóanyaggal.
CortezMester!
Amit írtam, dícséretképpen írtam!
Örülök, ha Valakinek sikerül olcsó hangszórókkal is jó hangsugárzót építenie, ez a siker. Drága hangszórókkal könnyebb, de nem biztos, hogy a végeredmény Mindenkinek tetszik.
A Mikulás hozzon sok jó hangszórót, egyebet Mindenkinek.
Üdv! SMA
|
szomb. dec. 06, 2003 11:59 |
|
|
Eminence
|
Sziasztok!
SMA! Kérdezném, szerinted a somogyis 40cm-es SBX berakható egy
80L-es zárt ládába? Egy jóbarátomnak lenne.
Amúgy nemrég (még nyáron) kispóroltam magamnak egy Eminencee DELTA15LF típusú hangszórót. Építettem hozzá egy 140L-es reflex dobozt. Igaz, hogy **** készült, de mindenevő ! ! !
Gyönyörűen szól ! Azt kaptam az Eminence hangszórótól amit vártam. Sőt, . . .!
Na minden jót!
Eminence
u.i.: én építenék egy Karlson dobozt. Szerintettek abba is jó lenne egy Eminence?
|
szomb. dec. 06, 2003 0:56 |
|
|
gris
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 683 Tartózkodási hely: lehetőleg üvegközelben
|
ennyi eszem nem volt.
tehát a szomszédban?
|
csüt. dec. 04, 2003 7:24 |
|
|
CortezMester
|
|
szer. dec. 03, 2003 20:30 |
|
|
gris
platina tag
|
délelőtt elfelejtettem megkérdezni:
hol veszed a visatont?
|
szer. dec. 03, 2003 19:46 |
|
|
CortezMester
|
Jaja, MNC-vel azért építkezek, hogy az asztalosmunkát gyakoroljam, visaton-ból, hogy zenét halgassak...
|
szer. dec. 03, 2003 17:22 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves Kalapur és Többiek!
Beyma, megint.
Nem célom ezt reklámozni, Mindenki olyant hallgat, vesz, épít, amilyent akar.
Nos, Én ezeket a hangszórókat több, mint egy éve vettem, használom őket és tetszenek, még ma is.
Nagyon szépen zenélnek szimfonikus, kamarazenéket, itt jön ki igazán, hogy milyen jó hangszórók ( ennyi pénzért! ). Énekhangjuk nagyon jó, a beszéd érthető, tiszta, nem sziszeg, nem dünnyög, ami a Visaton néhány tipusának és az összes SAL-nak igen nagy baja!
A popzenéket is szépen feldolgozza, a kemény-rockot kevésbé szereti, de kis hangerőn ez is jó.
Előtte olcsóbb, SAL hangszórókkal próbálkoztam, teljes kudarc volt, ma is messze elkerülöm ezeket. Az MNC-vel is tettem néhány kísérletet, főleg a mélyeikkel, inkább a SAL, akkor már, mert valamivel olcsóbbak.
Tesla/TVM hangszórói elég jók, érdekes, hogy mégis kevesen építkeztek belőle?! Valamivel jobbak, mint a SAL, vagy MNC, de kissé grízes a hangjuk, kissé kóválygós a szetereo-tér.
A Visaton nekem kissé száraz hangú, túlárazott, más gyártmányok beszerzése igen nehézkes, pedig volna ígéretes hangszóró nem is egy.
Érdekes, hogy az emberek igen nagy része olcsó hangszórókat vesz, más készülékre viszont kisebb vagyonokat is képes kiadni! Miért?
Az összes komponensből, amin keresztül zenét hallgatunk, vagy Házi-mozizunk, a hangszórókat halljuk legtöbbet, tehát erre kellene megfelelő összeget szánni, hogy ennek legalább elviselhető legyen a hangja, akár hosszútávon is.
CortezMester Barátunk nagy kreativitást mutat hangsugárzók építésében, dícséretes dolog, de nekem úgy tűnik, nem talált még "elég jót".
Érdemes a saját fülére hallgatni Mindenkinek, senkinek sem szabad elhinni semmit látatlanban, ( hallatlanban )!
Üdv! SMA
|
szer. dec. 03, 2003 11:15 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
Kedves SMA!
Köszönöm válaszod, elég kimerítő volt. (mármint hogy
mindenre válaszoltál).
Az "egyutas hangfal" topicra is rátaláltam, azt még
végigolvasom, ahogy néztem elég olcsón ki lehet hozni jó
hangzást, de még nem értem a végére.
Meg aztán jó lenne meghallgatni egy beyma-t is, hogy hogy
szól, végülis eddig sötétben, illetve csendben tapogatózom.
Egyelőre ennyi
Üdv
K
|
pén. nov. 28, 2003 17:13 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Ne tőlem reszkessetek, Én ha tudok, segítek.
Én a Beyma 8Woof. mélyet használom a T2010-es magassal, kb.2400Hz-en van a váltás, 12dB/oktáv, 6,6uF és 820uH alkatrészek, valamint a méllyel párhuzamos "Zobel-tag", ami az impedanciamenet kiegyengetését szolgálja, ez 7,5 Ohm/20W+10uF kondi soros kapcsolása és ezt kell a méllyel párhuzamosan kötni.
A doboz netto 50l-es, kevés filc csillapítással, a doboz méretarányai nem különösebben kritikusak, de inkább mélyebb, mint szélesebb doboz jó. Igazság szerint a 8Woof.-nak jobb lenne a 75l-es doboz, de nálam ez nem fért el, így meg kell elégedni a 40Hz-es alsó frekihatárral, míg 75l-ben lejjebb megy, kb. 35Hz-re. Ha állódoboz lesz, 75l-ben jó lesz! - akkor érdemes tüskéket tenni az aljába, vagy 3-10cm magas fém-lábazatot készíteni érdemes hozzá.
A doboz anyagának jó a 16mm-es réteges lemez, előlapnak és hátlapnak pedig a 19mm-es MDF-lemez. A kétféle anyag jó mechanikai stabilitást ad a doboznak, kevésbé lesz hajlamos rezonálni, mint az egynemű anyagból készített hangsugárzók.
A fogazásos technológiát javaslom a doboz készítéséhez, ( "várfokcsapolás" ) ragasztással.
A 10BR60-as jobb mélyben, de még nagyobb doboz kell neki, a Qts-paramétere miatt épp-hogy elmegy reflex-dobozban, hangolás nélkül úgysem megy, tehát kicsit tovább kell vele bíbelődni, több csillapítóanyag is kell neki.
Jó, dögös, kemény hangzása lesz, ha tetszik, érdemes ezt csinálni, ha mégsem szimpatikus ez, akkor zárt dobozban kell gondolkodni, de rosszabb hatásfok várható, viszont lágyabb lesz a hangja is. ( Kinek a pap, kinek a papné. )
Inkább ez utóbbi, reflexben elbeszélve.
A plusz lyuk sokat jelent, reflex-dobozról beszélünk, ugye, de ez kicsit több hangolási feladatot ad, igaz, jobb végeredményre is számíthatunk.
A DTF12-vel ne mérgezd magad, inkább TVM/Tesla 104-02, vagy 03-as sokkal jobb.
Üdv! SMA
|
pén. nov. 28, 2003 14:19 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
Kedves SMA!
Reszketek
Sikerült utánaanéznem a beymáknak. Monacort nem néztem, de
azt írtad taiwani , attól még lehet jó nem? a gépsornak
mindegy hol van.
mindegy beyma lesz. egyelőre csak a mélyközepet veszem meg,
hozzá dtf12-őt rakok, de lehet hogy nem. milyen magasat
tegyek mellé, beymából ezek vannak:
mc115
t2030
t2010
Megnéztem a frekimeneteket és szerintem 2,5kHz-nél kellene
összevágni őket. ehhez miket kellene vennem,szeretném
felhasználni a meglévő kondijaimat (3,3 v 4,7 uF-os wima)
Szóval kicsit egyengetni kellene az utamat hangfalépítésben.
Mekkora dobozt csináljak? szeretnék 0,8-1 méter magasat.
ja és találtam a 8 woofer/p "helyett" egy ilyet:
10BR60, ennek simább a frekimenete 2kHz-ig a diagram
szerint és mélyebbre is megy.
egyelőre ennyi
üdv
k
|
csüt. nov. 27, 2003 20:05 |
|
|
fdsamano
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 2990 Tartózkodási hely: Rákospalota-Kertváros
|
klayman újra felfedezte a rezonanciát, ennyi.
Mostanában méricskéltem, és időnként megmérem a háttérzajt is, hogy tudjam, mihez képest. Persze egymás tetején állnak különböző hangsugárzók, hátha össze akarom őket hasonlítani. Legnagyobb meglepetésemre 100 Hz körül, ahol maximumot vártam volna, egy lyukat mértem a háttérzaj spektrumában. Némi gondolkodás után rájöttem, hogy előtte közeltérben mértem az egyik dobozt, a mikrofon ott maradt, és a magára hagyott hangsugárzó Helmholz-rezonátorként elnyelte a rezonancia-frekvenciája körüli környezeti zajokat. Így aztán nem tudom, hogy egy A-B teszt mennyire megbízható, ha a vizsgált hangsugárzók egymás közelében vannak, vagy akár csak ugyanabban a szobában.
|
csüt. nov. 27, 2003 12:50 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Itt vagyok újra! ( Reszkessen, aki fél!)
Vidéken dolgoztam, ezért reagálok később.
A Beyma beszerezhető Üllő, Reflex Kft. Pesti út ...
Az ára a 8Woofer/P mélynek kb.11-12EFt, a magas kb. 6-7EFt.
Jó minőségű hangszórók, Én ezekből építkeztem, illetve, van egy másik konstrukció, amiben Tesla-TVM magas van, ez pedig a TVM104-02/8.
Ez utóbbi valamivel olcsóbb, de a magas csak kb.90dB-es, nem 92dB-es hatásfokú. Nem nagy különbség, de van, aki erre ráharap.
Monacorral régen építkeztem, nem tudom, ma milyen árakon vannak hangszóróik, de az SPH170-es az nagyon jó kis hangszóró, a DT106-os dóm jó magassugárzó, legutóbb 97-ben készítettünk ezekkel hangsugárzókat, jók.
Beszerezhetőek Budapest, Szondy utca 20-alatti "Marion" Kft hangszóróboltjában, de valószínűleg más cégeknél is rendelhetőek.
Valamivel a Beyma talán olcsóbb, de nincs nagy differencia. A Monacornak sokkal nagyobb a választéka, nehezebb is dönteni ezért.
Otthoni zenehallgatáshoz jól bevált a Beyma 8Woof. mély, szépen szól tisztán, dögösen, van akinek kemény ez a hang, de mindenképpen "zenei".
A Monacor másképp szól, jó hang, csak Made in Taiwan.
Üdv! SMA
|
csüt. nov. 27, 2003 12:05 |
|
|
subvoice
arany tag
|
klayman rámutatott egy fontos dologra: bizony, nagy hangerőn a szoba összes berendezési tárgya zenélni kezd. Bár zene közben tényleg nem feltűnő, de attól még torzítja a hangot és rontja az élményt.
Kalapur: hidd el, sajnos az mp3 és a discman sokkal gyengébb láncszem, mint az erősítőd.
|
csüt. nov. 27, 2003 9:03 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
Kösz Funkee, majd ránézek, bár nem sok minden látszik
benne, kicsit zsúfolt, viszont ami elsőre feltűnt, hogy
igen vastagon van ónozva a nyákja, de tényleg nagyon
vastagon, persze érthető, hisz 240 watt
üdv
k
|
szer. nov. 26, 2003 21:48 |
|
|
Funk
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1206 Tartózkodási hely: Bp
|
Kalapur!
Szerintem a végfokodban a hangfalatot kapcsoló relay hibásodott meg, ill. csak egy kicsit **** az érintkezője... Csere vagy valami hasonló a megoldás.
Üdv, Funkee
|
szer. nov. 26, 2003 21:43 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
Kedves Hinnye!
Valószínű igazad van sokmindenben. Az erősítőm nem túl
nehéz, talán 2*30 wattos SONY, de nem találom a leírását.
Múlt héten vettem egy grundigot, ami 4 ohmon 240 wattot
tud. !!! Icicpici darab, de van vagy 10-15 kiló, két nagy
külső bordával, ja és külön előfok és végfok. nem annyira
vág ugyan a témába, de én nagyon örülök neki.
Egy kis baj van vele, kell neki egy nagyobb impulzus az
előerősítőről, hogy megszólaljon mindkét oldala. Ez mitő
lehet, lehet, hogy azért mert nem 4, hanem 8 ohmos
hangfalat tettem rá?
na mindegy. Köszönöm mindenkinek a magyarázatot, szerintem
-az MDF doboz felerősíti a rossz hangokat
-az sbx sem éppen jófajta, csak 83 dB az érzékenysége
-az erősítőm sem éppen egy bivaly
-a szobám is kicsi
-az szobaelrendezés sem az igazi
-a fejemben is többet várok mint ami kijöhet a hangfalból
-a cd-játszóm is csak discman,
-és az sb hangkártyán kijövő, mp3-ból dekódolt jel sem HI-
Fi minőség, bár ez utóbbiak szerintem a legerősebb
láncszemek
Üdv mindnkinek, SMA-ra várok
|
szer. nov. 26, 2003 20:31 |
|
|
klayman
arany tag
|
Bizonyos torzításokra és egyéb nemkivánatos hangokra egy érdekes eset:
A szobám sarkában tárolt öreg akusztikus gitár bizonyos zenéknél úgymond "beindul".
Ez a jelenség azonban nem feltûnõ ha szól a zene, inkább egy hirtelen kikapcsolásnál lehet rajta kapni, amint az utolsó hangot rezgeti, zoáonng...
Sohasem tünt még ez fel, de érdekesnek elég érdekes.
Új topic-ötlet: Szoba hangolása
|
szer. nov. 26, 2003 18:27 |
|
|
Hinnye
ezüst tag
|
Kedves Kalapur,
Hasonló tapasztalataim nekem is voltak és vannak, a következõket tudnám felhozni magyarázatul:
A nagy hangerõn szétesõ hangzást okozhatja a középtartományon valahol elhelyezkedõ púp a frekimeneten. A nagyobb kitéréssel dolgozó (mélyközép) hangszórók középhangjainak minõsége nagyobb teljesítmény következtében sokat romolhat (modulálódik). Ez szintén zavaros hatást kelt. Ezen kívül a doboz által keltett torzítások is jelentõsen nõhetnek a teljesítmény növelésével. Aztán a fül (illetve az agy) is érzékenyebb nagyobb hangerõn mindenféle hangzási gubancra. Pontosan én sem kísérleteztem ki ezt, de ilyesmi okai lehetnek. Az biztos hogy ha az erõsítõ amúgy korrekt az adott teljesítményen, akkor a hangfallal nem stimmol valami. Ilyenkor van az, hogy a hangfal 2*100 wattos elvileg, de ha a torzítási mutatókat vesszük sajna jó ha pár wattosnak nevezhetjük. Amúgy mégis körülbelül mi az a teljesítmény, ahol a probléma jelentkezik? Vagy ha nem tudsz teljesímtény mérni, milyen hangerõt jelent a nagyobb hangerõ?
|
szer. nov. 26, 2003 18:10 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
Kedves Subvoice!
Kösz a tanácsot és a magyarázatot. Lényeg, hogy sok dolog
miatt nem szól jól, de végül is, ha közepes hangerőn szépen
szól akkor minek a hangosság.
Kedves SMA!
Várom válaszod, Monacor vagy Beyma és melyiket hol,
mennyiért?
Elszánt vagyok és pénzem is akad ilyenre.
Üdv
K
|
szer. nov. 26, 2003 15:25 |
|
|
subvoice
arany tag
|
Kalapur!
Igen, a 1,5 mH-st sorosan kösd a 25 centissel, a másik kettőt pedig egymással párhuzamosan, majd ezt sorosan a 13 centissel. Az, hogy nagy hangerőn szétesik a hang az sokmindennek lehet a hibája, lehet az erősítő is, lehetnek a hangszórók, lehet a szobaakusztika, vagy egyszerűen csak annyi, hogy az adott zenei anyag nem szól jól hangosan illetve nem vagy hozzászokva (egy kis zárt helyiségben, mint a szoba egyébként rendkívül nehéz nagy hangerőn "jól szóló" láncot összehozni, valahogy minden olyan furán szól). Ezt én is tapasztaltam, bár legnagyobb hangerőn sincs hallható torzítás és 2.1-es a rendszer, tehát a frontok nincsenek túlterhelve és a doppler cicák sem nagyon nyávoghatnak (20 centis mélyközép zárt dobozban 100 Hz alatt szűrve), mégis valahogy olyan furcsa az egész. Egyébként a szomszéd szobából hallgatva helyén van minden, tehát valószínűleg egyszerűen annyi van, hogy nem vagy hozzászokva ahhoz a hangnyomáshoz, amit nagy hangerőn hallasz. (na ez így jó zavaros volt, de remélem azért érthető)
Ha a jobb hangszórók felé kacsingatsz azt csak támogatni tudom, így "hallatlanban" szerintem az SMA féle Beymás dobozt kellene megépítened, korrekt hangszórók azok a Beymák, nem elhazudott paraméterekkel és relatíve nem is olyan drágák (nem tagadom, magam is kedvet kaptam hozzá, egyszer talán én is nekiveselkedek).
|
kedd nov. 25, 2003 17:34 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
Üdv Mindenkinek!
Megnéztem a tekercseimet: 0,42, 0,6, 1,5 mH az
induktivitásuk.
Subvoice?
A 1,5-eset kössem a 25-össel sorosan? a másik kettőt meg a
13-assal?
Továbbá tegnap volt időm zenét hallgatni, és arra jöttem
rá, hogy közepes hangerőn elég szépen szól, de nagobb
hangerőn szétesik a hangja. Ez mitől van? Gyenge az
erősítőm, vagy egyszerűen túlzottan toldozott foltozott a
rendszer?
Kedves SMA!
Elszántam magam, hogy építek egy monacor-os, vagy beyma-s
hangfalpárat. Kétutasat, 16-os vagy 20-as mélyközéppel.
Mit ajánlanál (zenehallgatás a fontos) és hol tudnám
beszerezni a hozzávalókat?
Üdv Mindenkinek
K
|
kedd nov. 25, 2003 9:51 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
Kedves Subvoice!
Megnéztem, rosszul emlékeztem, a tekercsek induktivitása:
0,25. 0,6, 1,5, ez utóbbi vasmagos.
A vasmagost sorosan kötöm a 25-össel, a 0,25-öst meg a 13-
assal.
Egyébként miért jó ha a 200mikrós kondit kicserélem 100-150
körülire. Én azt akarom, hogy a mély csak a mély
tartományban dolgozzon, minél mélyebben, mert a közép
tartományban igencsak hiányos a tudása.
Üdv
K
|
szomb. nov. 22, 2003 11:41 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves subvoice és Többiek!
Igazad van, kísérletezni érdemes és muszáj .
Valószínűleg a kissé pesszimista hozzászólásaim a negatív tapasztalataim miatt vannak, mert az van bőven.
Pozitív tapasztalatom a Beyma és a Vifa hangszórókkal van, de ezek árban fölötte vannak a (csak az áruk miatt népszerű) SAL, MNC hangszóróknak.
A profi hangszórók más kategória, azok között is vannak jobbak és olcsó, kommersz felhasználásra valók.
Meglévő, cserélt, kapott hangszórókból optimális hangsugárzót építeni nagyon nehéz, pláne ha nincs tudomásunk az adataikról.
Tetézi a gondot, hogy néhány gyártó honlapja igen nehezen használható, vagy az adatok folyvást változnak és ezért szinte reménytelen küzdelembe bonyolódunk általuk.
Ha legalább alap-műszerezettséghez hozzáfér Valaki, az nagyon nagy segítség, sok kudarctól kímélhet meg bennünket az előzetes mérés. Fülelni is jó, de csak akkor, ha már a durva hibákat kiküszöböltük, legalább a frekvencia- és impedancia-menet nagyjából jónak mondható. Ezek optimalizálása sem kis munka, de megéri.
Jó minőségű hangsugárzó építése házilag, a legnehezebb feladatok közé tartozik.
Elektronikai munkák, mérések, számítások, mechanikai munkák, ellenőrző mérések, újabb számítások, mérések sokasága szükséges a jó eredmény eléréséhez.
Már sokat volt emlegetve az, hogy előre meg kell határozni, hogy mire használjuk a leendő hangsugárzónkat, mert mindenre hasonlóan jó, megfelelő nincs.
Más az otthoni zenehallgatás, más a buli, más a diszkó, más a terem és térhangosítás.
A sokcsatornás házimozizás külön nehezíti a helyzetet, itt hatványozottan jelentkezik minden hiba, főleg a lehallgató tér akusztikai hiányosságai, a kommersz rendszerek hiányos, nehézkes beállítási nehézségei, elhelyezési gondok, stb.
Tupírozhatunk a dolgon a szubbasszus-láda bevonásával a rendszerbe, gondjaink fokozódnak, még több mérés, szűrőkkel való játszadozás, a fázishibák, fáziskésések kompenzálása nem kis feladat. Legtöbbször nem ússzuk meg olcsón ezt sem.
Legnagyobb gond, az utólag beépített szűrő miatt fáziskésés lép fel a Front és a szubbasszus hangsugárzók között.
Volt erre egy Fórum-oldal, de nem vette ott sem komolyan senki a problémát. Kiegészítő áramkörökre van szükség, hogy a fáziskéséseket kompenzálni lehessen.
Magyarul, a Front-csatornákban ÉS a szubcsatornában is azonos számú erősítő-fokozatnak kell lenni, ezzel talán biztosítható, hogy a mélyhangok egyszerre szólalnak meg, nincs időkésés az egyes csatornák hangjában. Rossz összeállításnál lép fel nagy beszakadás a mélytartományban, ami semmivel nem korrigálható, a fázishiba nagy, kioltás, részleges kioltás léphet fel.
A Surround-csatorna késleltetéssel megy, mert messzebb van a Frontoktól, de közelebb lehet a fülünkhöz, meg még "maszkolást" kell végezni, így kb. azonos időben szól a hang körülöttünk, minden csatornában.
Nehéz ez, de nem reménytelen.
Üdv! SMA
|
szomb. nov. 22, 2003 10:28 |
|
|
subvoice
arany tag
|
SMA! Igazad lehet. Én az adott alkatrészekből próbáltam valamit, persze csak elméletben kihozni. A kísérletezés már Kalapurra marad. Nem biztos, hogy be fog jönni az, amit írtam, de pénzbe alig kerül, ki kell próbálni.
A fázismenet a szimuláció szerint egyáltalán nem vészes (nem lineáris ugyan, de nincs csúnya ugrás benne), tulajdonképpen végig egy elsőrendű háromutas váltóról van szó, persze a fordított polaritás bezavarhat, de ki kell próbálni, pénzbe végülis nem kerül.
|
pén. nov. 21, 2003 21:54 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves Mindenki!
Lehet, Én leszek sokak szemében az "ügyeletes hülyegyerek", de:
Elviekben minden tiszta és világos, nem itt a gond.
Mérésekkel ellenőriztem több gyári hangsugárzót, többnyire profi hangsugárzókat és mindegyikben azonos fázisban voltak bekötve a hangszórók! Éppen ezért, vagy valami más miatt szólnak jól?!
Nem olyan egyszerű ez a kérdés, hogy melyik hangszórót, az adott hangváltóhoz, milyen polaritással kell bekötni.
Néha az elmélet nem jön össze a gyakorlatban.
Minél több-utas kivitelben gondolkodunk, annál nehezebb megtalálni az optimális illesztést, ami nem csak az impedancia, frekvenciamenet, érzékenység, hanem a fázisviszonyok tekintetében is megnyugtató, jó eredményt ad.
Néha érzékenyebben reagálunk a rosszabb fázisátvitelre, mint a frekvenciamenetben mutatkozó kisebb kiemelésre, vagy beszakadásra, ez nagyon függ a használt hangszóróktól a hangváltó felépítésétől, magától a hangsugárzó kivitelezésétől, a hangszórók egymástóli távolságától, a hallgatási távolságtól, meg még rengeteg egyéb terem - ( szoba ) - akusztikai tényezőtől.
Jó hangszórókkal azért jobban, könnyebben célt érhetünk, kevesebb idő alatt; mint tudjuk, az idő is pénz! - ebből az is lehet tanulság, hogy a drága néha az olcsóbb.
Üdv! SMA
|
pén. nov. 21, 2003 15:21 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
Köszi Subvoice!
Asszem egy hónapra elég "munkát" adtál nekem.
Majd beszámolok.
Most egyébként kb 40 centire van a faltól a két hangfal.
asszem majd még kérdezek pár dolgot.
Üdv
K
|
kedd nov. 18, 2003 21:32 |
|
|
subvoice
arany tag
|
Ha valami nagy baromságot írtam volna, akkor azért javítson ki valaki.
|
kedd nov. 18, 2003 20:31 |
|
|
subvoice
arany tag
|
Ha a dobozt nem lehet vagy nem akarod messzire húzni a faltól, akkor zárttá kell alakítani (ideiglenesen valami rongyot a reflexcsőbe) és a 200 mikrós kondi maradhat. Ekkor a dobozt olyan 30-40 centire lehet tenni a faltól. A fordított bekötés miatt a kicsi sbx előtti kondi fordítva működik, minél kisebb az értéke, annál több lesz a magasbasszus (100-200 Hz). A fal közelsége 200 Hz alatt erősít, ezért ebben az esetben jobban kell csillapítani ezt a tartományt. Érdemes először ezt a verziót kipróbálni inkább, a kész doboz így is lemegy 40-45 hz-ig, ez teljesen korrekt tőle és jobb lesz az impulzus átvitele, mint reflexben.
|
kedd nov. 18, 2003 20:29 |
|
|
subvoice
arany tag
|
kalapur, amit én még kipróbálnék (ebben a sorrendben):
1. a legnagyobb (~1.5 mH) tekercset sorosan a 25-össel
2. a 25-ös polaritását felcserélni
3. 200 uF kondi kapacitásának csökkentése 100-150 mikro körülire
4. a 0,64 és 0,42 tekercseket párhuzamosan kötve (eredő 0,25 mH) sorosan a 13-mas sbx-re
5. 6,8-8,2 ohm ellenállás párhuzamosan a dóm kapcsai előtt
Aztán hogy lesz-e belőle valami jó? Ki kell próbálni. Az eredmény elvileg egy 84-85 dB körüli érzékenységű doboz (nyilván a szűk keresztmetszet a kicsi sbx lesz). Ami lényeges, hogy ezt a doboz a fenti hangváltó módosítások után semmiképpen sem szabad a falhoz közel tolni, mert a hangváltóban "van" egy kb. 3 dB-es baffle step eq.
A komplett doboz minimum impedanciája 5 ohm körül lesz, ezzel egy 6 ohm stabil erősítő simán elbánik, de egy normális 8 ohmosnak sem okozhat gondot.
Igazán megörvedeztethetne minket a SAL mért freki- és impedancia görbékkel, "kicsivel" könnyebb lenne krosszóvert tervezni.
|
kedd nov. 18, 2003 20:03 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
Kedves Subvioce és SMA!
A tekercsek induktivitása (ez a mH, ugye) ha jól melékszem
0,64, 0,42, illetve 1,42, ez utóbbiban nem vagyok biztos.
A hangfalam felépítését ismerhetitek korábbi írásomból
Hinnye ötletei alapján: (sbx25, sbx13, dtf12) a dtf egy 4,7-
es kondival és egy ellenállás+3,3uF-sal van megspékelve, a
közép egy 200mikrós bipoláris elóval, a mély pedig
közvetlenül a bejövő kábelen van.
ehhez szeretném felhasználni a tekercseimet. példáil a
mélyet megszűrém velük.
csak próbálgatás lenne az egész, de nem akarok tönkretenni
semmit.
Szóval szerintetek mit hová kössek?
|
kedd nov. 18, 2003 12:38 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Mint ahogy ezt subvoice-Barátunk is megjegyezte, ismerni kellene a hangszórók adatait, mert a tekercs önmagában nem sokat ér.
Egy tekercs sorosan kötve a méllyel magasvágóként működik, de "illeszkednie" kell a hangszóróhoz, annak impedanciáját és frekvenciaátvitelét figyelembe véve. Lehet egy tekercset a magassal párhuzamosan kötve, azt 12dB/oktávos hangváltóban használva, de megint a hangszóró függvénye, hogy megfelelő-e a tekercs induktivitása és Ohmos ellenállása.
Esetleges soros-párhuzamos rezgőkörként, amit szívókörnek is neveznek, alkalmazható a tekercs, megint figyelembe véve a hangszórók adatait, hibáit.
Egy tekercs csak magában nem elég, kell még egy kondi is, ha csak kétutas kivitelben gondolkodunk és elég a 6dB/oktávos váltás. A tekercs induktivitása ha ismert, akkor meghatározható, hogy mekkora frekvencián fog váltani a két hangszóró között és ehhez kell a kondit is méretezni, illetve a hangszórók impedanciája is meghatározó.
Üdv! SMA
|
hétf. nov. 17, 2003 11:48 |
|
|