|
Telefonnal készített képek!
Szerző |
Üzenet |
M62
gyémánt tag
Csatlakozott: hétf. okt. 04, 2004 10:17 Hozzászólások: 1096 Tartózkodási hely: A bőrömben vagyok állandó jelleggel.
|
kraiova írta: Rian írta: látszik rajta, hogy interlaced-del rögzíti a képet a gép. Ezt egy kicsit bővebben is kifejthetnéd! Nem tudom mi az amit látsz? A virágos képen semmi különös sincs, a hajósnál egy enyhe festményszerű elkenés látszik, de ezt én valamilyen szűrőhatásnak nézem. M62 írta: mérsékelten turbózott GX15-kép Te mit értesz az interlaced alatt?
Én nem értek alatta semmit, Rian minősítette így a képet.
De kíváncsian várom a fejleményeket!
Amúgy egyszerűen Microfos Photo Editorral módosítottam a képet, élességet állítottam, majd ráengedtem az AutoBalance-t.
|
szomb. jún. 11, 2005 20:26 |
|
|
bepe79
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 798 Tartózkodási hely: Lincolnshire, England, United-Kingdom
|
Sziasztok! Vettem tegnap egy Redsnake USB IL-600 IrDA / infra cuccost, és sikerült elsőre telepíteni a driverét WinXP SP2 HUN alá. Át is tudtam a képeimet küldeni a telóról a gépemre. Pár tesztképet csináltam, a Nokia 6220 mentségére legyen szólva, hogy este 10-kor készültek vele a képek a zárt, sötét szobában, ahol csak a lámpa volt felkapcsolva (az infrát és dobozát fotóztam le):
Mondjuk ennél sokkal többre nem is képes a Nokia 6220 kamerája szvsz...
Üdv: Bepe
|
szomb. jún. 11, 2005 14:37 |
|
|
kraiova
ezüst tag
|
Rian írta: látszik rajta, hogy interlaced-del rögzíti a képet a gép. Ezt egy kicsit bővebben is kifejthetnéd! Nem tudom mi az amit látsz? A virágos képen semmi különös sincs, a hajósnál egy enyhe festményszerű elkenés látszik, de ezt én valamilyen szűrőhatásnak nézem. M62 írta: mérsékelten turbózott GX15-kép
Te mit értesz az interlaced alatt?
Bevallom, nem tudtam mi az. Utánanéztem, és úgy tűnik, hogy a katódsugaras monitoroknál használják (váltottsoros megjelenítés), illetve videózási szakszó (félképek).
A képeknél png, gif is van (gondolom így készül a mozgó gif).
A telós fényképek jpg-k szoktak lenni. Az interlaced jpg-t tudtommal progressivnek nevezik, és az arra jó, a neten egyből megjelenik az egész kép, de homályosan, és ahogy töltődik le, úgy élesedik ki, szemben a hagyományos móddal, amikor olyan redőnyszerűen, fentről jön lefele.
Tehát szerintem ez nem egy felvételi módszer, csak egy olyan opció, amit utólag hozhatok létre egy képfeldolgozó szoftverrel.
Te, másképp tudod?
[u.i.: arra is gondoltam, hogy lassú az interneted, és progresszíven jött le nálad a kép (de az bizti nem a felvétel, hanem a módosítás miatt van)]
Amúgy progressiv (interlaced) jpg-t hiába töltesz fel a telóra, mert nem tudja megjeleníteni.
|
vas. máj. 29, 2005 19:52 |
|
|
OPi
gyémánt tag
|
SilentKiller írta: Valahogy így képzelem a saját "lomográfiámat": Canon Ixus 40ezek voltak a legelső képek
nekem igencsak tetszik, gratula !
|
vas. máj. 29, 2005 12:31 |
|
|
szilaj alias nokya
arany tag
Csatlakozott: hétf. nov. 01, 2004 20:29 Hozzászólások: 376 Tartózkodási hely: Találd ki...
|
Én egy kicsit bonyolultabban csinálom...
Szóval megnyitom a szerkeszteni kívánt képet, ha fehér háttéren van a kép, akkor "MagicSelect"-el kijelölöm pl egy telefon alakját, ezután nyomok egy ctrl+c-t, majd nyitok egy új dokumentumot(File>New>Transparent), ekkor kéri a kép méretét, de itt nemkell semmit sem állítani, mivel a vágólapon lévő kép méretét automatikusan beilleszti, neked csak OK-ot kell nyomni...
Ekkor ctrl+v és már meg is van a kép. Mentés, gif-be, katt a mentés gombra, itt kérdi, a Gif-options-t, normált kijelölöd,és OK
Kb. ennyi...
|
szomb. máj. 28, 2005 23:54 |
|
|
guni.
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 4173 Tartózkodási hely: Budapest-Győr Telefon: Motorola Milestone
|
Igen ilyenre. Van Photoshop Elements-em, azzal úgy próbáltam, hogy file\save for the web, a felugró ablakban a transparency-t kipipáltam a Matte-t pedig white-ra állítottam. Valaki azt mondta, hogy szerinte így kell, de így sem működött. Te hogyan csinálod?
Guni
|
szomb. máj. 28, 2005 23:13 |
|
|
szilaj alias nokya
arany tag
Csatlakozott: hétf. nov. 01, 2004 20:29 Hozzászólások: 376 Tartózkodási hely: Találd ki...
|
Bocsi az OFF-ért...(előre is...)
Guni, pl ilyenre gondolsz:
PhotoShop-pal csináltam(egy 6230i által készített képből...)
|
szomb. máj. 28, 2005 22:10 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 10150 Tartózkodási hely: Miskolc City
|
nyuszy írta: McLaca írta: OFF! Érdekes, egy kísérlet gyanánt a kezembe akadt az általam irfan-ban próbaképpen elmentett transzparens gif, amit feltöltöttem a www.kepfeltoltes.hu -ra, ahonnan is visszanézve már áttetsző volt a választott szín! ON Üdv! Miben nézted meg először a képet, amiben nem látszott, hogy áttetsző? Magában az irfanban. Egy jó nagy kék hátterű sárga szöveg. A kék háttér akart átlátszani.
Ha PSP-vel csinálom, akkor a végeredmény, hogy nincs kék háttér. Ha irfannal, akkor kék háttér látszik, viszont ahogy írtam, a képfeltöltés.hu-ról visszanézve már nem...
Üdv!
|
szomb. máj. 28, 2005 20:29 |
|
|
nyuszy
Moderátor
|
McLaca írta: OFF! Érdekes, egy kísérlet gyanánt a kezembe akadt az általam irfan-ban próbaképpen elmentett transzparens gif, amit feltöltöttem a www.kepfeltoltes.hu -ra, ahonnan is visszanézve már áttetsző volt a választott szín! ON Üdv!
Miben nézted meg először a képet, amiben nem látszott, hogy áttetsző?
|
szomb. máj. 28, 2005 20:24 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 10150 Tartózkodási hely: Miskolc City
|
M62 írta: Rian írta: M62 írta: Két, mérsékelten turbózott GX15-kép: ... Az utóbbi képpel az a baj, hogy látszik rajta h interlaced-del rögzíti a képet a gép. Ez a kifejezés mire utal, ha nem vagyok indiszkrét? Mint a TV-k, váltottsorosban. Legalábbis az Interlaced erre utal.
Üdv!
|
szomb. máj. 28, 2005 20:09 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
|
guni. írta: ÁÁÁÁ, felrobbanok! Mit csinálok rosszul? Irfannal /3.94-szerintem ez a legújabb/ megnyitom a képet, mentés másként, pipa az átlátszó szín mentése opcióhoz, klikk a szín kiválasztása később checkbox-ba, majd feljön egy ablak, hogy válasszam ki az átlátszó színt, rákattintok, elmenti, de kép teljesen ugyanolyan marad. Mit rontok el?
Guni
OFF!
Érdekes, egy kísérlet gyanánt a kezembe akadt az általam irfan-ban próbaképpen elmentett transzparens gif, amit feltöltöttem a www.kepfeltoltes.hu -ra, ahonnan is visszanézve már áttetsző volt a választott szín!
ON
Üdv!
|
szomb. máj. 28, 2005 20:09 |
|
|
M62
gyémánt tag
Csatlakozott: hétf. okt. 04, 2004 10:17 Hozzászólások: 1096 Tartózkodási hely: A bőrömben vagyok állandó jelleggel.
|
Rian írta: M62 írta: Két, mérsékelten turbózott GX15-kép: ... Az utóbbi képpel az a baj, hogy látszik rajta h interlaced-del rögzíti a képet a gép.
Ez a kifejezés mire utal, ha nem vagyok indiszkrét?
|
szomb. máj. 28, 2005 16:26 |
|
|
Rian
gyémánt tag
Csatlakozott: csüt. máj. 27, 2004 4:34 Hozzászólások: 2329 Tartózkodási hely: Budapest XVIII.
|
Az utóbbi képpel az a baj, hogy látszik rajta h interlaced-del rögzíti a képet a gép.
|
szomb. máj. 28, 2005 15:20 |
|
|
kraiova
ezüst tag
|
Slowmotion írta: A feketefehér képen a háztetőt hogyan mázoltad pirosra? milyen effektel?
A D500-nál fényképezés üzemmódban, ha az "5" gombot nyomogatod különböző effekteket kínál fel a gép.
|
pén. máj. 27, 2005 20:19 |
|
|
Odo
Moderátor
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 9661 Tartózkodási hely: Székesfehérvár
|
Egész jók.
|
pén. máj. 27, 2005 18:11 |
|
|
AndrySoft
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1387 Tartózkodási hely: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye
|
|
pén. máj. 27, 2005 17:40 |
|
|
Slowmotion
arany tag
|
kraiova!
Köszi a leírást!
A feketefehér képen a háztetőt hogyan mázoltad pirosra? milyen effektel?
|
pén. máj. 27, 2005 17:30 |
|
|
M62
gyémánt tag
|
Két, mérsékelten turbózott GX15-kép:
|
csüt. máj. 26, 2005 19:02 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
|
Van 3.95-ös is, de most nekem sem sikerül, arra emlékszem, hogy valami csavar volt benne, mert már megcsináltam vele, de most valahogy nem akaródzik...
Photoshop vagy PSP van a gépeden?
Üdv!
|
csüt. máj. 26, 2005 17:14 |
|
|
guni.
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 4173 Tartózkodási hely: Budapest-Győr Telefon: Motorola Milestone
|
ÁÁÁÁ, felrobbanok! Mit csinálok rosszul? Irfannal /3.94-szerintem ez a legújabb/ megnyitom a képet, mentés másként, pipa az átlátszó szín mentése opcióhoz, klikk a szín kiválasztása később checkbox-ba, majd feljön egy ablak, hogy válasszam ki az átlátszó színt, rákattintok, elmenti, de kép teljesen ugyanolyan marad. Mit rontok el?
Guni
|
csüt. máj. 26, 2005 16:49 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
|
OFF
kraiova írta: McLaca írta: Bocsánat, hogy közbeszólok... jól teszed, mert ehhez én nem értek (valami ilyesmit az "Irfan" is felajánl, gif-ek mentésekor)Igen, van az Irfan-ban is, ami szerintem a legjobb egyszerű képnézegető, viszont pongyolán fogalmaztam, a PSP a GIF-optimizeren keresztül ajánlja fel a lehetőséget.
Üdv!
|
csüt. máj. 26, 2005 16:07 |
|
|
kraiova
ezüst tag
|
McLaca írta: Bocsánat, hogy közbeszólok...
jól teszed, mert ehhez én nem értek
(valami ilyesmit az "Irfan" is felajánl, gif-ek mentésekor)
|
csüt. máj. 26, 2005 13:36 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
|
guni. írta: OFF
Kraiova, látom Te vágod a PS témát. El tudnád nekem magyarázni röviden, hogy egy fehér /vagy akármilyen színű/ háttérrel rendelkező képből hogyan tudok átlátszó hátterű .gif-et vagy .png-t csinálni?
THX: Guni
ON Bocsánat, hogy közbeszólok, mentésnél a háttérszínt transzparensnek kell megadni, és akkor az a szín áttetszővé válik a képen. PSP felkínálja mentésnél, tehát a PS is biztosan.
Ha azt akarod, hogy a kép többi részében a háttérrel esetleg azonos színek ne "lyukadjanak" ki, akkor célszerűbb inkább a hátteret kitöltőeszközzel olyan színűvé festeni, ami nem fordul elő a képben máshol.
Üdv!
|
csüt. máj. 26, 2005 8:49 |
|
|
guni.
gyémánt tag
|
OFF
Kraiova, látom Te vágod a PS témát. El tudnád nekem magyarázni röviden, hogy egy fehér /vagy akármilyen színű/ háttérrel rendelkező képből hogyan tudok átlátszó hátterű .gif-et vagy .png-t csinálni?
THX: Guni
ON
|
csüt. máj. 26, 2005 1:38 |
|
|
kraiova
ezüst tag
|
elnézést kérek mindenkitől, a túl hosszú hozzászólásért
Slowmotion írta: Hogyan sikerült javítanod rajta? Gondolom PS.. Leírnád lépésről lépésre a módját?
Nem Photoshopot használok, hanem egy sokkal egyszerűbb progit: "Digital Camera Enhance" (honlap: ITT, letölthető: innen), illetve a "ColorCastFX-et" (honlap: ITT, letölthető: innen).
Ez egy ingyenes progi-páros, és roppant egyszerű használni.
Íme:
az eredeti kép túl kék
ezért a balodali csúszkát a sárga felé toltam (a jobbodalival a fényerő/kontrasztot lehet állítani)
ezután a képet elmentettem *.bmp-be (többszöri *.jpg-be mentés minőségromláshoz vezet)
ezt megnyitottam a másik progival
az "auto balance" megfelel a PS "auto levels"-nek, a "midtones" világosít-sötétít, a "color" színtelítettséget állít, az "enhance details" élesít, míg a "de noiser" a szemcsézettséget/zajt csökkenti.
elmentve, ilyen lett:
Mindezt meg lehet csinálni PS-el is:
sárgítás (more yellow)
a kontrasztot és a fényerőt be lehet állítani az "auto levels"-el, vagy a "levels"-el
a fekete és a fehér csúszkát a "hegy" lábaihoz kell igazítani; a középső szürke, a fényerőt állítja (az alsó sor csúszkáival ködös hatást tudunk elérni)
a telók fényképezőivel készített képekre mindig ráfér egy kis élesítés
ha netán zajos lenne a kép, akkor a következő szűrő segít:
a sok javítgatás általában a színek rovására megy, ezért a végén fel szoktam húzni a telítettséget (saturation)
érdemes az előnézet(preview) gombot ki-be kapcsolni, hogy érzékeljük a hatást
és ez a végeredmény:
mégegyszer bocs
|
szer. máj. 25, 2005 21:52 |
|
|
M62
gyémánt tag
|
OFF
SilentKiller írta: Canon Ixus 40
Ahhoz képest, hogy valahol mennyire lehordták ezt a kütyüt, egész tűrhető képeket csinál!
Ez most megnyugtatott, mert én is egy ilyen, vagy ehhez hasonló kis ékszerre pályázom!
ON
|
szer. máj. 25, 2005 15:48 |
|
|
bepe79
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 798 Tartózkodási hely: Lincolnshire, England, United-Kingdom
|
A képeket elnézve, ha beraknék ide a topicba pár, a Nokia 6220-asommal készített képet, akkor lehet, hogy el -nátok magatokat. Pedig ahhoz képest, hogy milyen méregdrága telefon volt anno...
Üdv: Bepe
|
kedd máj. 24, 2005 23:21 |
|
|
Slowmotion
arany tag
|
Kraiova!
Hogyan sikerült javítanod rajta? Gondolom PS.. Leírnád lépésről lépésre a módját?
Előre is köszi!!!
A Canon Ixus 40 látszólag jobb képet készít mint az A75.. nagy a különbség közte?
|
kedd máj. 24, 2005 22:07 |
|
|
Lipi
arany tag
Csatlakozott: csüt. feb. 03, 2005 12:48 Hozzászólások: 338 Tartózkodási hely: Budapest
|
Nagyon tetszik a CD tükröződéses ötlet!
|
kedd máj. 24, 2005 10:51 |
|
|
kraiova
ezüst tag
|
Minolta Dimage Z1 vs. Samsung D500
Szeretnék segíteni azoknak akik kacérkodnak fényképezős teló vásárlának a gondolatával, de nincs összehasonlítási alapjuk.
Készítettem három képet, azonos kameraállásból egy digitgéppel (Minolta Dimage Z1) és egy kamerás telóval (Samsung D500).
minolta:
eredeti: [ITT]
samsung:
minolta:
samsung:
minolta:
samsung:
Az elsőnél nagyon lemaradt szegény teló, ezért megpróbáltam a képen szoftveresen segíteni. Eldönhetitek, mennyire sikerült:
eredeti méret: [ITT]
A második, félhomályban készült képnél már nem olyan nagy a különbség, de azért itt is megpróbáltam javítani (nem sok sikerrel):
eredeti méret: [ITT]
Az utolsó (CD-tükröződéses) képnél szerintem nincs nagy eltérés, vagyis ilyen vicces képekhez szerintem megfelel a telo is.
|
szomb. máj. 21, 2005 22:02 |
|
|
szilaj alias nokya
arany tag
|
|
szomb. máj. 21, 2005 20:33 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
|
Én már a legutóbbi HSZ-em végén befejeztem, de valakinek csak meg kellett mondani a frankót megint...
kraiova írta: Tökéletesen igazad van!
De ha már ennyire rühelled a fényképezős telókat, miért kell ezt ilyen hosszan, és ilyen sokszor leírnod, pont ebben a topicban.
Mert valaki mindig meg akar győzni arról, hogy "de igenis csúcsszuperek a telók, és én miért nem akarom tudomásul venni és különben is nekem is tetszik, csak mást mondok...", azaz nem veszi tudomásul, hogy ez az én ízlésem és véleményem, és nagyon szúrja a szemét, hogy nem értek egyet vele, persze ennek feldolgozása intelligencia kérdése. Hopp, Vágó éppen most méri... kraiova írta: Természetesen, mindenkinek lehet saját véleménye, de úgy tűnik, hogy te nem akarod észrevenni, hogy egy digit-gépet vagy analógot nem lehet összehasonlítani ezekkel a kis micsodákkal amik a telefonokban vannak. Presze, nem lehet. De ki hasonlította össze? Én csak azt írom (írtam), hogy ahányszor ránézek a digigéppel készült felvételekre, utána mindig csúnyának tűnik a telefonos, és rájövök, mennyire sehol nincs még a technológia. A mondandóm felismerése szintén intelligencia kérdése. Hopp, Vágó éppen most méri (Ha az előbb nem tűnt volna fel) kraiova írta: Az az érzésem, hogy túl sokat vártál a fényképezős telódtól, csalódtál benne, és most úgy akarsz bosszút állni, hogy elrontod mások örömét is. Csalnak a megérzéseid. Szerencsére. Nincs fényképezős telóm és ha tehetném, ezután sem lenne, de ma már csak ilyet kapni szinte, ami tud is valamit, nekem meg muszáj kifizetni benne ezt is... A pénzemet inkább notebookba öltem, az hasznosabb is és van értelme... A bosszúállás nem az én módim, más örömét meg végképp nem akarom elrontani, de én inkább valódi értéket képviselő dolgoknak szoktam/tudok örülni... Valahogy nem villanyoz fel egy mobiltelefon-kamera. kraiova írta: Részemről, a témát befejeztem. Bízom is benne, de azért kíváncsi vagyok.
Megjegyzés (mert muszáj újabban a félreértések elkerülése végett): a hozzászólás nem tartalmaz indulatot, és mások ellen irányuló agresszivitást, sem dühöt. Aki más hangvételt vélt benne felfedezni, ezek fényében olvassa el még egyszer.
Üdv!
|
szomb. máj. 21, 2005 20:16 |
|
|
SilentKiller
platina tag
|
Valahogy így képzelem a saját "lomográfiámat":
Canon Ixus 40
ezek voltak a legelső képek
|
szomb. máj. 21, 2005 10:07 |
|
|
SilentKiller
platina tag
|
Én Canon Ixus 40el csinálom, alacsony fényben is nagyon ott van - ami viszont az S700i-mről nem mondható el...
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára SilentKiller szomb. máj. 21, 2005 10:10-kor.
|
szomb. máj. 21, 2005 10:03 |
|
|
kraiova
ezüst tag
|
SilentKiller írta: már elegem volt a mobilok kamerájának ügyefogyottságától és én is elkezdtem a saját "Lomográfiámat". Nagyon élvezem! Sok sikert kívánok a LOMOzáshoz! Jó bulinak tűnik Megnéztem az oldalt, amit belinkeltél: Idézet: LOMO Kompakt Automat: kis, fekete, masszív, orosz fényképezőgép Radijonov professzor szenzációs 32 mm-es lencséjének köszönhetően hihetetlen képeket készít. Hagyományos 24x36 mm-es filmmel működik.
A LOMOGRÁFIA TÍZ ARANYSZABÁLYA 1. Vidd magaddal a LOMO-dat, akárhova mész 2. Használd állandóan, bármikor - éjjel és nappal 3. A lomográfia nem hatással van az életedre, hanem része annak 4. Kerülj minél közelebb lomografikus érdeklődésed tárgyához 5. Ne gondolkozz (William Firebrace) 6. Légy gyors 7. Nem szükséges előre tudnod mi kerül a fotóra... 8. ...amúgy sem kell tudnod utólag sem, mi van rajta 9. Csípőből lőj 10. Ne foglalkozz a szabályokkal (ezekkel se...)
...A lomográfusok (lomo-használók) a lomográfia tíz aranyszabályának betartásával a lehető legtöbb fotót készítenek lehetetlen szituációkban, lehetetlen pozíciókból: ezek a lomográfiák. Ezek összeillesztésével (lomo clipek segítségével) képek ezreiből hatalmas képfalak jönnek létre...
Na mármost, ha nem kell törődni az elkészült képpel, meg sokezer bélyegképből lesz egy nagy, akkor az egyedi kép minősége lényegtelen
Hajrá, LOMOzzunk mobillal
(csak poénnak szántam, nem kell felkapni a vizet - tisztában vagyok vele, hogy a telókban nem Radijonov lencse van)
|
szomb. máj. 21, 2005 9:35 |
|
|
kraiova
ezüst tag
|
Mire jók a fényképezős mobilok?
Talán tisztáznunk kellene ezt a kérdést, mielőtt égig magasztalnánk, vagy a földbe taposnánk őket.
- nem lehet velük tűéles, színhelyes, nagyítható fényképet készíteni
- de lehet küldeni a nagyinak, vagy a havernak (akinek nem számít a képminőség) egy hangulatképet, arról az eseményről amikor a "Haselblad" nem volt velünk
- lehet vele olyan jópofa képeket készíteni mint az alábbiak:
Ezek a képek SamsungD500-al készültek (az effekteket a telóban választottam ki, de utólag is lehet progival):
eredeti: ITT
Tehát, szerintem a telókban levő fényképező egy játék (de nekem tettszik).
EGYELŐRE! - ne felejtsük el ugyanis, hogy két évvel ezelőtt még a digitális gépekről is azt mondták, hogy sosem fogják elérni a filmesek minőségét. Ma pedig a Kodak (aki eleve a filmgyártásban volt érdekelt!), már nem is gyárt analóg gépeket, csakis digiket.
A hozzászólást 4 alkalommal szerkesztették, utoljára kraiova vas. máj. 22, 2005 14:35-kor.
|
pén. máj. 20, 2005 23:33 |
|
|
SilentKiller
platina tag
|
Mivel fotózom (de nem hivatásszerűen) ezért az kell modanom, hogy igazatok is van meg nem is... Amiben igazatok van, hogy perspektíva és "fotós" látásmód nélkül semmit nem ér egy csúcsgép hiszen mégiscsak a fotós (a gép mögött) komponálja meg a képet, a végeredményt. Erre egy csodálatos példa a Lomográfia. Nemtudom hallottatok-e róla, engem teljesen magával ragadott. Nézzétek meg a galériát a linken (és ez egy szovjet "őskövület!!). Mivel én csak digittel fotózom (dSLR) ezért vettem nemrég egy Canon Ixus 40et mert már elegem volt a mobilok kamerájának ügyefogyottságától és én is elkezdtem a saját "Lomográfiámat". Nagyon élvezem!
Másrészt, kell a technika mert annélkül nem tudod kiemelni azt amit igazából a fotó komponálásakor szerettél volna. Ahogy egyszer Macika említette a Nokia 6630 és az S700i összehasonlítása kapcsán: "inkább legyen éles a kép butább színekkel, mint zajos és életlen de bomba színekkel". Igen, én is így gondolom. Színt és effektetket nem nehéz rárobbantani egy fotóra, viszont ha nincs élesség, kontraszt akkor az egész kép értékelhetetlen...
|
pén. máj. 20, 2005 18:34 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
|
Odo írta: kraiova írta: McLaca írta: a nagy nyári szomjúságban megfelel bármely városi szökőkút vize Ezzel jól megfogalmaztad a lényeget. Igenis, ha más nincs a közelben, akkor jó a szökőkút vize is. Nálunk a családban három digi-gép is van, az ultrakompakt-tól a profiig. Tehát van összehasonlítási alapom, de ezért még nem szólom le a fényképezős telókat. Ezek szükségfényképezők, amik hangulatot tudnak visszaadni, és nem tűéles színhelyes képeket. Van aki Pajtás-géppel is értékeset alkot, de hozzánemértő kezében a profi gépből is xar jön ki. Egyetértek! Nem értek egyet. A Pajtás jobb képet csinál bármely telefonnál.
Ha élményfotózásról van szó, akkor ahhoz nem kéne "hozzáérteni", hiszen akkor már kompozíció, nem "csak élmény".
Hangulatot sem nagyon tudnak visszaadni, ahhoz valósághoz közeli, jó minőségű képeket kéne készíteniük, de sokszor lehangolóan hangulattalan (ehhh... ) képeket készítenek, amik csúnyácskák is... A szemem nem élvezi a látványukat és oda a hangulat...
Maradjunk az örök közhelynél: ízlések és pofonok.
Üdv!
|
pén. máj. 20, 2005 18:18 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
|
SilentKiller írta: Nokia N90 fotók és videó: ittCarl Zeiss objektível.
Üdv!
|
pén. máj. 20, 2005 18:14 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
|
kraiova írta: McLaca írta: a nagy nyári szomjúságban megfelel bármely városi szökőkút vize Ezzel jól megfogalmaztad a lényeget. Igenis, ha más nincs a közelben, akkor jó a szökőkút vize is. Szeretném látni, amint ezt élőben bizonyítod. Persze a mentőket előre odakészítem.
Üdv!
|
pén. máj. 20, 2005 18:11 |
|
|
szilaj alias nokya
arany tag
|
Azt hittem új képek...
Ezeknek az emereknek sikerült az N90-ből kicsalogatni a legrosszabb formáját(homályos és életlen képek)!
Emiatt senki se ítélje el aZ N90-et!
Lesz normálisabb teszt is...
|
pén. máj. 20, 2005 17:00 |
|
|
SilentKiller
platina tag
|
Nokia N90 fotók és videó:
itt
|
pén. máj. 20, 2005 15:58 |
|
|
Odo
Moderátor
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 9661 Tartózkodási hely: Székesfehérvár
|
kraiova írta: McLaca írta: a nagy nyári szomjúságban megfelel bármely városi szökőkút vize Ezzel jól megfogalmaztad a lényeget. Igenis, ha más nincs a közelben, akkor jó a szökőkút vize is. Nálunk a családban három digi-gép is van, az ultrakompakt-tól a profiig. Tehát van összehasonlítási alapom, de ezért még nem szólom le a fényképezős telókat. Ezek szükségfényképezők, amik hangulatot tudnak visszaadni, és nem tűéles színhelyes képeket. Van aki Pajtás-géppel is értékeset alkot, de hozzánemértő kezében a profi gépből is xar jön ki.
Egyetértek!
|
pén. máj. 20, 2005 9:50 |
|
|
kraiova
ezüst tag
|
McLaca írta: a nagy nyári szomjúságban megfelel bármely városi szökőkút vize
Ezzel jól megfogalmaztad a lényeget.
Igenis, ha más nincs a közelben, akkor jó a szökőkút vize is.
Nálunk a családban három digi-gép is van, az ultrakompakt-tól a profiig. Tehát van összehasonlítási alapom, de ezért még nem szólom le a fényképezős telókat.
Ezek szükségfényképezők, amik hangulatot tudnak visszaadni, és nem tűéles színhelyes képeket.
Van aki Pajtás-géppel is értékeset alkot, de hozzánemértő kezében a profi gépből is xar jön ki.
|
pén. máj. 20, 2005 9:25 |
|
|
SilentKiller
platina tag
|
Mai ajánlat: Nokia 6680, Nokia N70 és Nokia N70 vs. SE K750i fotók...
Link
|
pén. máj. 20, 2005 6:06 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
|
Engem különösebben nem érdekel, ha ezért kapok a pofámra, mert véleménye mindenkinek lehet, csak nehogy az legyen, mint a segg esetében, hogy mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra...
Egyébként a fent említett alap gépben Leica-objektív van, aki látott már fényképezőt, tudja, mit jelent a Leica, főleg, hogy a mai napig kézzel gyártják a precíziós optikáikat. Egyébként a nagyon jó Leica optika "hátránya", hogy nem lehet vele "Lens Flare" effektust előidézni szándékosan, és persze véletlenül sem. A kamerás mobilokkal sem, mert ehhez összetett objektív kéne... Ja, hogy a Leica is az? Hiába no, náluk még a becsillanás is térdre van kényszerítve.
Az "élményfotózásra jó" beszólásról meg: aki ezt mondja, annak gondolom nagy nyári szomjúságban megfelel bármely városi szökőkút vize...
Üdv!
|
csüt. máj. 19, 2005 23:22 |
|
|
AndrySoft
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1387 Tartózkodási hely: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye
|
Sajnos nekem is ez a véleményem, de ezért már tavaly is kaptam a pofámra...
|
csüt. máj. 19, 2005 22:43 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
|
Nem sok sikerrel
Így újra beégtek az általam valamennyire az életbe visszahozott túlexponált részek, + a piros kocsi teteje, + a fehér kocsi oldala + a szemközti ház fala. Van egyébként többféle verzióm is, de a valóságot elképzelve (árnyékos utcába felülről fákra sütő nap), ilyen árnyékos, picit sötét kép az igazi. Van világosabb is, de azon fátyolossá válik a fekete és szürke, szóval nem érdemes tovább kísérletezni a képpel, mert csak kikeményíteni lehet, akkor meg ronda lesz. Vagy visszajön a rózsaszínessége.
Különben az ilyen játszadozások után rápillantva a (teljesen alap - Pana DMC-LC50 - nyertem )digigépemmel készült képekre, megállapítható, hogy ezek a telefonkamerák még mindig nem érnek egy kalap kakit sem, még "élményfotózás"-ra is alkalmatlanok...
Üdv!
|
csüt. máj. 19, 2005 21:56 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
|
Szerintem inkább a kicsi, és rossz minőségű lencse miatt homályos a széle, viszont módosított képekkel eladni a tudást tényleg etikátlan.
Üdv!
|
csüt. máj. 19, 2005 21:50 |
|
|
Rian
gyémánt tag
Csatlakozott: csüt. máj. 27, 2004 4:34 Hozzászólások: 2329 Tartózkodási hely: Budapest XVIII.
|
A fehéregyensúlyt próbáltam még korrigálni (McLaca)
http://c64.uw.hu/jav2.jpg
|
csüt. máj. 19, 2005 21:45 |
|
|