|
Szerző |
Üzenet |
Loft
|
Még mindig boldog SL-PD8 tulajdonos vagyok!
|
szomb. nov. 01, 2003 1:38 |
|
|
balo
ezüst tag
|
Hol lehet szerezni ezüsttantál kondikat?
|
csüt. szept. 12, 2002 16:15 |
|
|
PeterCollins
ezüst tag
|
No akkor veszek pár méter kábelt, köszi Tibi a segítséget és tanácsokat,
igaz, hogy a cég nagykernek hirdeti magát, de remélem azért nem zavarnak el a búsba ha csak pár méter kábelt veszek....
OFFTOPIC
Most már csak egy dilemmám maradt, milyen erõsítõt vegyek?
Ma hallottam egy tuningolt Marantzot és elég meggyõzõen muzsikált,
csak kicsit sokallom a 85e árat, pláne, hogy a készülék használt, igaz 3 hónap garival adják...
Szóval ha van valakinek valami jó tanácsa, hogy a kb. ~50-60e HUF kategóriában mit érdemes venni,
azt szívesen venném.. no meg hallgatnám! )
|
kedd szept. 10, 2002 22:59 |
|
|
Tibi
|
Ja, igen, ezt elfelejtettem írni.
AWG24 Cat5-ös UTP kábelt vegyél. Van több féle, de inkább kialakításukban térnek el, a kábel anyaga ugyanaz. A Cat5 5-ös kategóriát jelent, ez az átviteli frekvencia maximuma, amire ajánlják. 5-ös kategória=100 MHz, 6-os kategória=250 MHz, 7-es kategória=600 MHz. Vannak kisebb kategóriák is, ezekkel nem foglalkoztam. 7-es kategóriájú vezetéket is vettem már, szép a kivitele és érpáronként árnyékolt, vastagabb szigeteléssel. Ez utóbbi miatt hálózati vezetéknek szoktam inkább használni, de hangfalkábelnek is kiváló. Azonban nincs nagy különbség a hangminőségben, árban viszont annál inkább...
Tzoli: minimális tuningra minden készülék érdemes. Én eleinte lenéztem a Technics CD-ket, de azt tapasztaltam, hogy könnyen tuningolhatók, és az árukhoz képest elég tisztességes hangot is ki lehet hozni belőlük. Külső dac építése pedig méginkább ajánlott, a Philips futómű ami benne van nem rossz.
Végül pedig egy poén. Ez már lehet, hogy fanatizmus, de szét kellett kapnom a számítógépemet egy pillanatra, mert át kellett valamit kötni.
Ekkor megpillantottam a jó öreg SB64awe hangkártyámat, amelyet fejhallgatóval hallgatok. Megláttam az erősített kimenetnél a kondikat, és... -ezt gondolom kitaláljátok. )
Már az is megfordult a fejemben, hogy a 78M05 és 79M05-ös vackokat is kicserélem, de erre nem volt kedvem. Mindenesetre a beforrasztott ezüsttantál kondival lényegesen tisztább, és precízebb hangot kaptam.
http://hifi.fw.hu/pics/sb64awe.jpg
|
szomb. szept. 07, 2002 12:22 |
|
|
PeterCollins
ezüst tag
|
Helló Tibi!
Köszi a válaszokat, gondoltam, hogy nem olyan könnyû dolog
ez a tuningolósdi...
Pl. az én CD játszóm egy régi fajta Technics (SLPG-580A),
namármost ennek a hátán egy pár RCA kimenet van semmi más...
Ami pedig a kábel dolgot illeti, köszi az infot, azt hiszem
megkeresem õket, de egy valami izgat még.
A UTP, mint kábelfajtán belül (tehát a nem árnyékoltakon
belül) milyen fajták vannak a méretüket ill. egyéb
paramétereket figyelembe véve?
Collins
|
pén. szept. 06, 2002 15:58 |
|
|
Tzoli
|
Szia Tibi!
Van egy Technics SL-PS700-as CD-m, kb.10 éves. Még a HI-FI Magazin ajánlására vettem, szerinted érdemes tuningolni vagy építeni hozzá egy külső DAC-ot?
Üdv:TZ
|
pén. szept. 06, 2002 8:58 |
|
|
Tibi
|
Helló !
Ha egy laikus beleolvas egy dac építési topicba, figyelembe kell vennie, hogy az nem tankönyv jellegű. Pusztán egy dac megépítéséhez igazából nem kell magas szinten érteni az elektronikához, ha megvan a rajz és az alkatrészek, minimális elektronikai ismeretek elegendőek az összerakáshoz. Ha szerencséd van, akkor működni is fog, és nem kell hibát keresni. Azonban javallt egy hozzáértő segítségét kérni. A gond az, hogy rajz alapján (a neten rengeteg D.I.Y., tehát "építsd magad" oldal van, ahol sok-sok dac rajz lelhető fel) nem lehet felmérni, milyen hangot is fog produkálni az áramkör. Vannak favorizált kapcsolások, amiket módosítgat ki-ki a maga szájíze szerint (pl. Sakura féle dac, amiről sokat olvashatsz egy másik topicban), ezek legtöbbször jó minőségű hangot nyújtanak jó ár/érték aránnyal, ezért érdemes ilyen irányba nyitni, ha a saját építésre adod a fejed.
Az tömör UTP és FTP kábelek (ez utóbbi ugyanaz csak árnyékolva) OFC-ből készülnek. Ebből a szempontból mindegy, hogy lengyel, vagy amerikai kábelt használsz.
Elég széles skáláját megtalálod a kábeleknek a Mile Kft.-nél, akiknél van UTP, FTP, és STP kábel is. (Ezeknél a vezető anyag azonos, az árnyékolásban van különbség, ill. Cat5 fölött a szigetelés is vastagabb lehet, pl. STP.) Ha erenként akarod használni, akkor az UTP-t éri meg megvenni.
http://www.mile-kft.hu/elerhetoseg/elerhetoseg.html
Na ennyit a reklámról.
Ami a tuningot illeti. Én a saját cuccaimhoz rendeltem kapcsolási rajzokat, de mivel ezek beszerzése nem úgy működik, ahogyan a napilapoké, a hozzám hozott cuccoknál erre nincs lehetőségem. Rajz nélkül behatárolt a munka, de a panelon a főbb dolgokat nyomon lehet követni a nyákról is.
A külső dac digitális bemenetét a CD-játszó koaxiális digitális kimenetére kell kötni (ha van ilyen). Ha nincs, nyilván optikai van, vagy építesz átalakítót (amit nem ajánlok. Mindenesetre a Conrad árul kittet, ezt bárki össze tudja rakni, mivel részletes szerelési infót is adnak hozzá) vagy valami úton-módon szerelsz a játszóba egy koaxiális kimenetet, és megoldódott a probléma.
|
pén. szept. 06, 2002 0:59 |
|
|
PeterCollins
ezüst tag
|
Az elõzõ hozzászólásomban pontatlanúl írtam (meg gyorsan), szóval a boltban nem a hangfal kábelezésére kérdeztem rá (nyilván..) hanem a rézdrót minõségére, hogy OFC -e vagy sem, bocs.
Collins
|
csüt. szept. 05, 2002 13:57 |
|
|
PeterCollins
ezüst tag
|
Üdv mindenkinek!
Egy kissé offtpoic hozzászólásom/kérdésem lenne a dolgokkal kapcsolatban.
Az oké, hogy a CDesz (+CDjátszó+minden) hangját tuningoljuk, de mondjuk egy egyszerû halandó,
mint én mituán elolvassa, hogy hogyan kell külsõ DACt csinálni, CDt festeni,
diódát cserélni, átkábelezni meg ilyenek,
és nagy lelkendezve kedvenc csillagcsavarhúzójával ráront rémült CDplayerére.. hogyan tovább?
Fõleg Tibi kolléga beszámolói tetszettek, a leírásai alapján Õ kb. olyan lazán tuningol, mint ahogy én reggel a teámat kevergetem. )
Szóval laikus vagyok CD játszó/erõsítõ terén, de érdekel a dolog.
Egész pontosan pl. honnan tudom, merre megy a hang, mit nyessek el és helyébe tegyek tömör rezet,
egyáltalán pl. a külsõ DACnak honnan vegyem a bemenõ jelet?
Ez biztos totál laikusnak hangzik, de pl. az én CDjátszómhoz nem adtak semmi kapcs. rajzot, mint
anno 20 éve a Viking TVhez, hogy: "- Itt van a kapcsolási rajz... - ... aha, szép."
Szóval Ti - kedves tuningoló kollégák - hogyan csináljátok? Hogyan kezdtetek hozzá?
Másik kérdésem pedig jelenlegi hangfaltervemhez kapcsolódik, ami elég összetett, errõl inkább majd csak akkor írok, ha igény van rá, de:
A hangfal belsõ kábelezésérõl azt hallottam, hogy ugye jobb, ha dobozon belül ill. erõsítõ to doboz ua. fajta
kábelt használjuk.
Errõl mik a vélemények? Számomra a tömör réz a szimaptikus _és megfizethetõ_!
(..szögezem le, mielõtt még rámront az ezüstkábelkommandó! ) )
Kérdeztem már vill.szerelési boltban, de nagyon bután néztek rám az eladók, majd a kábel átmérõket szajkózták, majd késõbb, hogy hosszú a sor kell vagy nem.
Tehát érdekelne, hogy hol lehet megfizethetõ ámde jó minõségû tömör réz drótot venni?
(UTP-rõl nem is beszélve)
Gondolkoztam azon is, hogy hangváltóhoz árult tekercsekrõl letekerem a drótot, de nem tudom ez jó ötlet-e...
Remélem, hogy nem csak engem érdekel az infó,
a válaszokat elõre is thx a forumra vagy petercollins@freemail.hu
Collins
ps
Mellesleg új erõsítõt is szeretnék venni, de ez már egy másik hozzászólás lesz mielõtt megköveznek...
|
csüt. szept. 05, 2002 13:43 |
|
|
vasti
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1104 Tartózkodási hely: Zalaegerszeg
|
Bocs...
...de olyan jól elháborúzgattok itt magatokban (Tibi, BSA)! Mi lenne, ha a egyszer összejönnétek, és bemutatnátok egymásnak a rendszereiteket? Akkor nem válna minden topic a ti csatározásaitok színterévé...
Nem mintha nem lenne érdekes, amit írogattok, csak ennek semmi de semmi értelme. Egy fórumon elég nehéz összehasonlítani két rendszert egymással, nem? Meg hát szerény tudásommal úgy gondolom, hogy sok értelme nincs pusztán kábeleken rágódni folyamatosan. Mert mint ahogy ti is már rámutattatok: minél jobb egy kábel, annál jobb berendezések kellenek, mert különben hallgathatatlan lesz az egész lánc, úgy egy egységként.
Lehet, hogy az egyikőtök rendszere (_komplett_ rendszere) a réz kábelekkel hasonló szinten van, mint a másikótoké az ezüstökkel. És a kettő nem felcserélhető: BSA rendszerében az ezüsz sz*r, Tibi rendszerében meg a réz...
Személyes találkozásnál a komplett rendszereitek egymás mellé rakva bizonyíthatnának. Aztán ha az már nem lenne elég, bunyózhatnátok egy jót (WEB kamerát azért szereljetek fel a süketszobába, hogy nyomon követjhessük az eseményeket. Csak úgy hang nélkül )
Kérlek benneteket, hogy bocsássátok meg egy hangtechikában nagyon amatőr (számítástechnikus) eme hozzászólását! (abból szűrögetem a "tudást", amit itt olvasok.) De engem is nagyon érdekel minden, ami a hangtechnikával kapcsolatos: szerintem a ti tudásotokkal és tapasztalatotokkal sokat segíthetnétek a hozzám hasonló kis amatőröknek. Ha akarnátok
Üdv!
|
hétf. szept. 02, 2002 13:25 |
|
|
vasti
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1104 Tartózkodási hely: Zalaegerszeg
|
Bocs...
...de olyan jól elháborúzgattok itt magatokban (Tibi, BSA)! Mi lenne, ha a egyszer összejönnétek, és bemutatnátok egymásnak a rendszereiteket? Akkor nem válna minden topic a ti csatározásaitok színterévé...
Nem mintha nem lenne érdekes, amit írogattok, csak ennek semmi de semmi értelme. Egy fórumon elég nehéz összehasonlítani két rendszert egymással, nem? Meg hát szerény tudásommal úgy gondolom, hogy sok értelme nincs pusztán kábeleken rágódni folyamatosan. Mert mint ahogy ti is már rámutattatok: minél jobb egy kábel, annál jobb berendezések kellenek, mert különben hallgathatatlan lesz az egész lánc, úgy egy egységként.
Lehet, hogy az egyikőtök rendszere (_komplett_ rendszere) a réz kábelekkel hasonló szinten van, mint a másikótoké az ezüstökkel. És a kettő nem felcserélhető: BSA rendszerében az ezüsz sz*r, Tibi rendszerében meg a réz...
Személyes találkozásnál a komplett rendszereitek egymás mellé rakva bizonyíthatnának. Aztán ha az már nem lenne elég, bunyózhatnátok egy jót (WEB kamerát azért szereljetek fel a süketszobába, hogy nyomon követjhessük az eseményeket. Csak úgy hang nélkül )
Kérlek benneteket, hogy bocsássátok meg egy hangtechikában nagyon amatőr (számítástechnikus) eme hozzászólását! (abból szűrögetem a "tudást", amit itt olvasok.) De engem is nagyon érdekel minden, ami a hangtechnikával kapcsolatos: szerintem a ti tudásotokkal és tapasztalatotokkal sokat segíthetnétek a hozzám hasonló kis amatőröknek. Ha akarnátok
Üdv!
|
hétf. szept. 02, 2002 13:25 |
|
|
DDL
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 790 Tartózkodási hely: Föld nevű sárteke egy sáros szigete
|
Az a kérdés hogy melyik a hangsúlyosabb.
|
szomb. aug. 31, 2002 23:36 |
|
|
BSA
|
Kedves Tibor! > BSA: hogy minek tartasz, az szuverén jogod. > Bocsánat, annak alapján amit olvastam Tőled ezt tudtam megállapítani. Ha tévednék bármikor kész vagyok elismerni. >Már több dolgot > láttam/hallottam, ami Tőled származik. Te még nem mondhatod el > ugyanezt velem kapcsolatban. Azonban ezek alapján amit > láttam/hallottam, az sokat elárul. Nem személyeskedem, csak > szeretném felnyitni az emberek szemét! Ez a tudományos szöveg > csak addig meggyőző, amíg nem kezdi el az ember a szavak mögött a > tartalmat keresni. Én ugyanis ezt teszem, de nem találom. Semmi > konkrétum, hanem csak: fogalmak, utalások, csűrt-csavart > mondatok, olyan "nesze semmi fogd meg jól" jellegű. Ha erre > valaki rákérdez, akkor ismét egy megfoghatatlan válasz, mely > szerint "ha elmondanád a BL struktúra lényegét, akkor...". Ez > számomra olyan "ízű", mintha azt írnám:"senki nem fogja azt > viszonthallani a rendszerében, ami a felvételen van, csak az én > kábelemmel."., mint ahogyan Te. Biztos lehetsz abban, hogy semmi olyannal nem találkoztál ami lényeges dolgot mutatott volna a munkámból. A hozzád eljutott szövegek pedig lehetséges, hogy ködösek/megfoghatatlanok számodra. Azonban ebben a témában igazán jártas szakember számára mégis sokatmondóak. Nem az örökösen számonkért "konkrétumok" hitelesítik ennek a munkának az értékét-súlyát, hanem az a fajta hozzáállás bemutatása amely alapján eldönthető, hogy valóban újszerű problémákat tártak föl/oldottak meg vagy sem.
> Csak akkor szabad megvenni valamit, ha a kapott hang valóban > tetszik. Miért lenne ez a legcsekélyebb mértékben mérvadó, ha szakmai dolgokról akarunk meggyőződni? Ne a vevők meggyőzéséről diskuráljunk, hanem a szakmáról.
>Ha én Tőled vettem volna azt a kábelt amely nálam járt, > mert azt szerettem volna hallani, "ami a felvételen rajta van", > akkor hamar visszavittem volna... Miért követed el ugyanazt a hibát sokadszorra? Nincs értelme ebben a kategóriában gondolkozni. Adott esetben én is egy perc alatt be tudnám bizonyítani szubjektív teszttel, hogy mondjuk az általad jónak tartott kábel közelébe sincs a nálad jártnál. Egyébként remélem az idézet mögött nem az a félreértés van, hogy az egyszál kábel bedugása után hallani kellene mindent ami a felvételen van.
>De be fogok szerezni egy BL > kábelt, és kipróbálom különböző rendszerekben. Adok szívesen kölcsön, próbálgasd. Legalább több esélyünk lesz bizonyos dolgok kölcsönös megértéséhez.
> Mindenesetre ha ebből szeretnék megélni, és ha szeretném, hogy a > személyemet misztikumok "lengjék körül", én is így csinálnám, > ahogyan Te. Mert a módszer igen jó. Remélem nincs harag.
Ha személyesen ismernél pillanok alatt rájönnél, hogy egészen másról van szó. Miért haragudnék?
Üdv BA
|
szomb. aug. 31, 2002 22:32 |
|
|
BSA
|
> "jegyzett kábel" re, pl Cable Talk, Audioplan, Kimber, Nirvana, > stb re utaltam. A kicsik most eszembe se jutnak. Ezeknél amugy > majdnem jobb egy zománchuzal, ha nem jobb.
No ezt olvassa el egy kereskedő...
Üdv BA
|
szomb. aug. 31, 2002 21:26 |
|
|
Tibi
|
DDL: Ami az elektronikus zenét illeti. Nem azt mondtam, hogy CSAK ezzel kell tesztelni. De elhagyhatatlan. Én szinte mindenféle zenével tesztelek, de a végén előjön az elektronikus zene.
BSA: hogy minek tartasz, az szuverén jogod. Már több dolgot láttam/hallottam, ami Tőled származik. Te még nem mondhatod el ugyanezt velem kapcsolatban. Azonban ezek alapján amit láttam/hallottam, az sokat elárul. Nem személyeskedem, csak szeretném felnyitni az emberek szemét! Ez a tudományos szöveg csak addig meggyőző, amíg nem kezdi el az ember a szavak mögött a tartalmat keresni. Én ugyanis ezt teszem, de nem találom. Semmi konkrétum, hanem csak: fogalmak, utalások, csűrt-csavart mondatok, olyan "nesze semmi fogd meg jól" jellegű. Ha erre valaki rákérdez, akkor ismét egy megfoghatatlan válasz, mely szerint "ha elmondanád a BL struktúra lényegét, akkor...". Ez számomra olyan "ízű", mintha azt írnám:"senki nem fogja azt viszonthallani a rendszerében, ami a felvételen van, csak az én kábelemmel.".
Csak akkor szabad megvenni valamit, ha a kapott hang valóban tetszik. Ha én Tőled vettem volna azt a kábelt amely nálam járt, mert azt szerettem volna hallani, "ami a felvételen rajta van", akkor hamar visszavittem volna... De be fogok szerezni egy BL kábelt, és kipróbálom különböző rendszerekben.
Mindenesetre ha ebből szeretnék megélni, és ha szeretném, hogy a személyemet misztikumok "lengjék körül", én is így csinálnám, ahogyan Te. Mert a módszer igen jó. Remélem nincs harag.
|
szomb. aug. 31, 2002 20:45 |
|
|
akki
gyémánt tag
|
ezüstös jóéjszakát!
Javaslom költözzünk új topicba,kábel ügyben, mert közünk sincs Technics témákhoz. Mellesleg SVI2004 (végfok IC)és SUV2(Class AA Integrált), valamint SU300MC (PRE-PRE)nevű cuccok voltak hajdan birtokomban, mind jó volt a maga nemében, de álmomban se jöjjenek elő többet.
|
szomb. aug. 31, 2002 20:22 |
|
|
BSA
|
Kedves Tibor! > A legtisztább katódréz -amit csak be lehet szerezni- össze lett > hasonlítva ugyanott és ugyanolyan technológiával gyártott > ezüsthuzallal. Ez az állítás sántít. Nem lehet a két fémet azonos technológiával azonos metallurgiai paraméterekre beállítani. Szeretném látni az adatlapjukat, mikroszkopikus metszetüket mennyire ekvivalensek. (maradék szennyezők összetétele, aránya, stb. polikristályos struktúra?)
>Az eredmény: a réz egyértelmű vereséget szenvedett > a legfinomabb részletek tekintetében, aminek oka az lehetett, > hogy minden tartományban LÁGYÍTJA a hangot. Persze ha nekünk > eleve ez az etalon, akkor ezt tekinthetjük nyereségnek is. De azt > állítani, hogy a réz "jobban szól", ez egyszerűen nevetséges... Szigorúan véve információelméleti szempontból ez az állítás hamis, mert szubjektív kategóriákat tartalmaz.
> Aki ezt állítja annak vagy a füle nem stimmel, vagy az > elektronikáival (inkább ez utóbbival) vannak problémák... Talán meg kellene állni az ilyen ostoba személyeskedő megjegyzéseket. Aki ilyenre vetemedik az még nagyon zöldfülűnek számít a szakmában.
Üdv BA
|
szomb. aug. 31, 2002 20:10 |
|
|
DDL
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 790 Tartózkodási hely: Föld nevű sárteke egy sáros szigete
|
Ugye? Azt hittem a fülem rossz, amikor kipróbáltam a 3mm-es zománchuzalt.
Üdv: DDL
|
szomb. aug. 31, 2002 20:01 |
|
|
akki
gyémánt tag
|
ezüstös jóestét.
DDL,
oké, ezért mondom, min 2mm átmérő, full elektronika. Azé Kondo mester se süket, bár középhangon torz az Ongaku is, (gagyi elektronika)ezüst ide, ezüst oda.
Attila,
"jegyzett kábel" re, pl Cable Talk, Audioplan, Kimber, Nirvana, stb re utaltam. A kicsik most eszembe se jutnak. Ezeknél amugy majdnem jobb egy zománchuzal, ha nem jobb.
üdv
|
szomb. aug. 31, 2002 19:04 |
|
|
DDL
platina tag
|
Nekem pl. olyan hang tetszene ami a két fajta vezető pozitív tulajdonságait hordozza. Néha hiányzik az ezüstből a réz lendülete, "dögössége". Főleg nagy hangtömegek esetén. Ettől függetlenül szinte mindenhol ezüstöt használok. Néha azonban át dugdosom rézre a konntroll miatt.
Krafrwerk ok. Én is sok elektromos zenét szeretek, de azért az igazi a hangszeres zene.
|
szomb. aug. 31, 2002 18:42 |
|
|
BSA
|
Kedves Tibor! > És szerinted az nem felelőtlenség, hogy -bár semmit sem tudsz sem > az előképzettségemről, sem a tudásomról, sem a kapcsolataimról- > megítélsz, és besorolsz? Mert én elismerem, hogy a tudásom > legjavát a barátaimtól tanultam, akik között viszont akad olyan > is, aki tudásban nem csak Téged, hanem akik itt írogatunk a > fórumon, mindannyiunkat együttesen nevetségessé tesz. Én aszerint tudlak megítélni, ahogyan itt megnyilvánulsz. Eddig semmi olyat nem tapasztaltam ami különösebben érdemleges lett volna számomra. Viszont örömmel olvasom, hogy barátaid között ilyen nagytudásúak vannak. Mint írtam szívesen tanulok bárkitől, ha van mit. > Csak sajnos > nem gyárt eladásra, legalábbis csak nagyon kis mennyiségben, és > nem veri nagy dobra. De remélem, hamarosan "megmutatja magát", > mert már ideje lenne egy pár olyan ember tekintélyének alább > szállnia, aki nagynak tartja magát e területen, de -szerintem- > sehol sincs... Szívesen látnám...
> Ha "kutatásokba" fektetett idő nem támaszt alá SEMMIT. Az az > igazság, hogy simán ki lehet dobni az ablakon 10-20 évet is úgy, > hogy azt hiszed fejlődsz, pedig egy alap dolgon "elcsúszol". > Szerintem Nálad ennek az esete áll fenn. Készséggel elfogadom, hogy ez a véleményed, bár úgy gondolom sohasem volt alkalmad meg közvetlenül meggyőződni erről.
Vegyük pl. a legolcsóbb > kábeledet. 100 Ft-ból megépítem UGYANAZT, még a hangkarakter is, > minden TELESEN UGYANAZ LESZ. Én ilyen kábelt nem árulnék, > komolyan mondom, és ezért ne haragudj meg... A jellemzői: a tér > összemosott, a kábel középben kiemel (jelentősen!), a > mélytartomány definiáltságát elveszíti, teljesen lelágyul, a > magastartomány szintén annyira lelágyul, hogy bizonyos zenéken > élvezhetetlenné válik. Egyik erénye az, hogy egy amúgy is pocsék > rendszernek annyira mosott hangja lesz, hogy az már nem bántó, a > másik pedig az, hogy a közönséges kéteres sodort kábelnél azért > jobb a hang. Találkoztam már korábban én is olyan minihifivel, > ami egy ilyen "tónusú" kábellel tudott "jól" szólni a tulaj > szerint, mivel annyira gyenge volt a készükék, hogy amint egy > jobb kábelt csináltam neki Amíg ezeket a szubjektív kategóriákat használod érvelésre, addig önmagadat téveszted meg. Csak zárójelben jegyzem meg tőlem itt egyetlen sor sem született meg, ahol egyetlen "hangzásképet" leíró érvelés lett volna.
> Azonban ha egy samplerrel készítek elektronikus zenét, tele > tranziensekkel, hihetetlen mennyiségű információval, méghozzá > olyan jellegűvel, ami nem hasonlítható a valóságban előforduló > hangokhoz, hangszerek hangjához. Eddigi tapasztalataim azt > mutatják, hogy a kábeleddel egy ilyen zene reprodukciója esetén > az információnak olyan csekély mennyisége jelentkezik, és olyan > torz módon, hogy a hallottak alapján kétségbe vonnám, hogy a > kábelt hozzáértő csinálta... Kissé övön aluli egy hálózati kábelről ezeket kijelenteni, dehát te tudod...
> Aki azt mondja, hogy elektronikus zenével nem szabad tesztelni, > az ostoba. El kell készíteni egy saját elektronikus zenét, meg > kell hallgatni közvetlenül, majd reprodukálva is különféle > kábelekkel. Nyilván már sok láncszem hibája hozzáadódik a > végeredményhez, de akkor is le lehet vonni a konzekvenciát... Ehhez csak annyit szeretnék hozzáfűzni: mi a referencia? Egy elektronikus generátor "valóságos hangja" milyen?
Üdv BA
|
szomb. aug. 31, 2002 18:42 |
|
|
BSA
|
Kedves Akki! > A létező (2000ig-jegyzett)összes kábelt volt alkalmam kiprobálni. > Sőt! meg is tarthattam volna bármelyiket, de nem igazán szóltak > semlegessen (azért van egy két darab szir **** ami a nyakamon > maradt) Az előzőekből már kiderült, BL kábel nem járt nálad. Addig pedig nincs miről beszélni.
>Az hogy a réz jobb vezető, az meg addig igaz, amig nem > oxidálodik. Én probáltam rezet, kémiailag tisztitott,(tőled ered) > stb , de te biztos nem próbáltad az ezüstöt. Apropó, mitől nem jó > szerinted az ezüst. Ez az infó többet ér számomra a tudományossan > alátámasztott anyagkutatási elméletnél. A közvetlenül elküldött részletes anyagban minden erre vonatkozó le van írva.
> Ezek után sem leszek > tájékozottabb kábel ügyben, mert többé nem próbálok hangzás > alapján kábelt választani. Az ezüst nálam több informáciot visz > át, és nincs értelme másra cserélnem. > Tőlem mindenki azt hallgat amit akar, de ha teheti váltson > ezüstre, minél vastagabbra, és ha még mindig nem elégedett a > hangzással, javitson az elektronikáknál, mert ott a baj igazán. > Ezt peddig, "Nehogy azt állítsd: mert jobban szól" továbbra is > állitom! Igaz kell hozzá egy szint, mert pl a te erősitőiddel > ezekszerint biztos nem jobb az ezüst, mint kábel. Jó, állítsd. Tulajdonképpen ezek szerint valóban nem is áll másból egy kábel csak vezető anyagból.
Üdv BA
|
szomb. aug. 31, 2002 18:41 |
|
|
akki
gyémánt tag
|
ezüstös jónapot! (felveszem szlogennek)
DDL,
sajnos fontos tényező, korántsem csak hit kérdése,mert a rézdrótos meghallgatásokkal kapott szubjektiv eredmény ha pozitiv, akkor zsákutca van. Épp a multkor irtad, hogy a középhangokon észlelsz nemkivánatos felrakodásokat. Ezüstel biztos, hogy ugyanez már lehet elviselhetetlen is. A probléma persze nem(csak) a kábelekben van. A rézalapú vezetékezést én is szeretném jónak hallani, de mivel mentes vagyok mindenféle csikorgástól, tranziens átviteli problémáktól, igy nagyon jól hallom, hogy fókusznélküli, fedett, mesterségessen puhitott, és főleg monó ami rézszerű kábelekkel lejön. minél **** egy berendezés, annál jobban igényli a rezet, és minden mást, ami ken, mos, fed.
üdv
ui:imádom a kraftwerket, és álltalában az elektromos zenét,
de a kedvenceim a régi monó felvételek, melyek sokkal több zenei informácioval,"akusztikai áteresztőképességgel" rendelkeznek, mint amit a mai modern berendezésekkel produkálnak. Tulajdonképpen egy sokolszerű berendezésen is átjön a jó, ha jó.
|
szomb. aug. 31, 2002 17:06 |
|
|
DDL
platina tag
|
Tibi:
"Aki azt mondja, hogy elektronikus zenével nem szabad tesztelni, az ostoba. El kell készíteni egy saját elektronikus zenét, meg kell hallgatni közvetlenül, majd reprodukálva is különféle kábelekkel. Nyilván már sok láncszem hibája hozzáadódik a végeredményhez, de akkor is le lehet vonni a konzekvenciát... "
Akkor én ostoba vagyok (amúgy is). Igenis alkalmatlan az elektronikus zene a pontos hangminőség megitéléséhez! Mert ugyan mihez hasnlítod a hangot az elektromos zenénél?
Hányszor jártam már úgy hogy egy nagy-nehezen öszekalapált cucc frankón szólt elektronikus zenén, és megelégedéssel tettem a "végleges" helyére. Csak az istenért nem értettem, hogy miért nem szeretem hallgatni az addig igen gyakran hallgatott nagyzenekati műveket? Miután fordítottam a dolgot és előbb akusztikus zenékkel próbálom megitélni a hangot azóta nem fordul még elő, hogy később az elektronikus zene ne tettszene.
Elektromos úton soha nem fogsz tudni olyan bonyolúlt zenét összerakni mint egy nagyzeneker kórussal kiegészítve.
Nem azt mondom, hogy nem kell felhasználni az elektronikus zenét, de CSAK ez alapján véleményt mondani igen-igen szubjektív.
Szerintem csak annyi a dolog, hogy a torzítások kevésbé zavaróak alaktromos zenén.
Üdv: DDL
P.S.: Az agyamra mentek már ezzel a kábelesdivel. Mindenki abban hisz amiben akar.
Egyébként ha ugyanazzal a technológiával csinálsz réz meg ezüst kábelt akkor messze nem lesz azonos a végeredmény. Ugyanis nem ugyanúgy kell kezelni a két anyagot.
|
szomb. aug. 31, 2002 16:25 |
|
|
BSA
|
Kedves Akki! > Hihető az állitásod, ami a kábelek, s azon keresztül a > berendezések akusztikai áteresztőképességét illeti. Elfogadom, > hogy a teszt, és visszajelzések is ezt látszanak alátámasztani. > De ugyanakkor fentartásaim is vannak, főleg ha hangmérnökök > nyilatkoznak pozitivan. Bocsáss meg de hányszor írjam még le, hogy a tesztek annyiféle körülmény figyelembe vételével és hallgatói összetétellel történnek amelyek mennyiségükben is sokszorosát jelentik az általános gyakorlatnak. Arról nem is beszélve, hogy a munkánkhoz közvetlenül kapcsolódóak pedig egyáltalán nem szokványosak.
>Tényleg hibásnak tartom a mai > kapcsolástechnikai gyakorlatot, s mivel te is, studiok is, > álltalában más is, ilyen, (hagyományos) elven felépülő > berendezéseket használnak, addig jóhiszemüen éltek annak > tudatában, hogy helyes uton jártok. Csak azt nem értem miért veszel egy kalap alá velük, hiszen én is ugyanezt állítom. Egyúttal engedd meg, hogy kételkedjem abban, hogy akár te is az átlagtól lényegesen elérő kapcsolástechnikához jutottál volna el. (No nem mintha egyébként ez lenne egy különleges feltétele az igazán helyes megoldásnak)
>A tudományos alátámasztás is > téves, ha ez az ismert elveken épülő kapcsolásokra értelmezik. Éppen az a baj, hogy valódi tudományos alapkutatás sohasem indult ezügyben hiszen úgy gondolják a profik nincs is szükség rá ezen a téren.
> Lassan-lassan kezd itt ott kiderülni, hogy valami nem stimmel a > hangzással, s forditottan arányos a technikai haladással. Egy > jelet már találtam a neten, ismert gyártó. kb 50% ban jó uton > jár. Amint eléri azt ahol én tartok, beköpöm a megoldást. Addig > nem rontom más üzleti érdekeit. "Más fénnyel vetit a jövő, s csak > ott lön majd fejetekben világosság".(ál kinai mondás)
Lassan??? Már valóban lassan egy évtizede, hogy leírtam nincs haladás hangzási szempontból. (De egy újszülöttnek...)
Üdv BA
|
szomb. aug. 31, 2002 15:55 |
|
|
Tibi
|
A legtisztább katódréz -amit csak be lehet szerezni- össze lett hasonlítva ugyanott és ugyanolyan technológiával gyártott ezüsthuzallal. Az eredmény: a réz egyértelmű vereséget szenvedett a legfinomabb részletek tekintetében, aminek oka az lehetett, hogy minden tartományban LÁGYÍTJA a hangot. Persze ha nekünk eleve ez az etalon, akkor ezt tekinthetjük nyereségnek is. De azt állítani, hogy a réz "jobban szól", ez egyszerűen nevetséges...
Aki ezt állítja annak vagy a füle nem stimmel, vagy az elektronikáival (inkább ez utóbbival) vannak problémák...
|
szomb. aug. 31, 2002 15:30 |
|
|
akki
gyémánt tag
|
Attila
A létező (2000ig-jegyzett)összes kábelt volt alkalmam kiprobálni. Sőt! meg is tarthattam volna bármelyiket, de nem igazán szóltak semlegessen (azért van egy két darab szir **** ami a nyakamon maradt) Az hogy a réz jobb vezető, az meg addig igaz, amig nem oxidálodik. Én probáltam rezet, kémiailag tisztitott,(tőled ered) stb , de te biztos nem próbáltad az ezüstöt. Apropó, mitől nem jó szerinted az ezüst. Ez az infó többet ér számomra a tudományossan alátámasztott anyagkutatási elméletnél. Ezek után sem leszek tájékozottabb kábel ügyben, mert többé nem próbálok hangzás alapján kábelt választani. Az ezüst nálam több informáciot visz át, és nincs értelme másra cserélnem.
Tőlem mindenki azt hallgat amit akar, de ha teheti váltson ezüstre, minél vastagabbra, és ha még mindig nem elégedett a hangzással, javitson az elektronikáknál, mert ott a baj igazán.
Ezt peddig, "Nehogy azt állítsd: mert jobban szól" továbbra is állitom! Igaz kell hozzá egy szint, mert pl a te erősitőiddel ezekszerint biztos nem jobb az ezüst, mint kábel.
üdv akki
|
szomb. aug. 31, 2002 15:22 |
|
|
Tibi
|
BSA: "Gondold végig melyik a nagyobb felelőtlenség? Viszonylag kevés számú
gyakorlati tapasztalatból kiindulva, különösebb elméleti háttér nélkül
biztos kijelentéseket tenni, vagy nagyon széleskörű tesztsorozat által
ellenőrzött, valódi tudományos alapokon nyugvó technológiát kidolgozva olyan
alkatrészeket konstruálni, amelyekből felépített készülékek valóban az
akusztikai információ teljességének az átvitelét közelítik."
És szerinted az nem felelőtlenség, hogy -bár semmit sem tudsz sem az előképzettségemről, sem a tudásomról, sem a kapcsolataimról- megítélsz, és besorolsz? Mert én elismerem, hogy a tudásom legjavát a barátaimtól tanultam, akik között viszont akad olyan is, aki tudásban nem csak Téged, hanem akik itt írogatunk a fórumon, mindannyiunkat együttesen nevetségessé tesz. Csak sajnos nem gyárt eladásra, legalábbis csak nagyon kis mennyiségben, és nem veri nagy dobra. De remélem, hamarosan "megmutatja magát", mert már ideje lenne egy pár olyan ember tekintélyének alább szállnia, aki nagynak tartja magát e területen, de -szerintem- sehol sincs...
Ha "kutatásokba" fektetett idő nem támaszt alá SEMMIT. Az az igazság, hogy simán ki lehet dobni az ablakon 10-20 évet is úgy, hogy azt hiszed fejlődsz, pedig egy alap dolgon "elcsúszol". Szerintem Nálad ennek az esete áll fenn. Vegyük pl. a legolcsóbb kábeledet. 100 Ft-ból megépítem UGYANAZT, még a hangkarakter is, minden TELESEN UGYANAZ LESZ. Én ilyen kábelt nem árulnék, komolyan mondom, és ezért ne haragudj meg... A jellemzői: a tér összemosott, a kábel középben kiemel (jelentősen!), a mélytartomány definiáltságát elveszíti, teljesen lelágyul, a magastartomány szintén annyira lelágyul, hogy bizonyos zenéken élvezhetetlenné válik. Egyik erénye az, hogy egy amúgy is pocsék rendszernek annyira mosott hangja lesz, hogy az már nem bántó, a másik pedig az, hogy a közönséges kéteres sodort kábelnél azért jobb a hang. Találkoztam már korábban én is olyan minihifivel, ami egy ilyen "tónusú" kábellel tudott "jól" szólni a tulaj szerint, mivel annyira gyenge volt a készükék, hogy amint egy jobb kábelt csináltam neki, kijött az összes hibája.
Ami a mikrofonozást illeti. Nem vitatom a leírtakat, dícséretes, hogy van valaki, aki ezzel is foglalkozik.
Azonban ha egy samplerrel készítek elektronikus zenét, tele tranziensekkel, hihetetlen mennyiségű információval, méghozzá olyan jellegűvel, ami nem hasonlítható a valóságban előforduló hangokhoz, hangszerek hangjához. Eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy a kábeleddel egy ilyen zene reprodukciója esetén az információnak olyan csekély mennyisége jelentkezik, és olyan torz módon, hogy a hallottak alapján kétségbe vonnám, hogy a kábelt hozzáértő csinálta...
Aki azt mondja, hogy elektronikus zenével nem szabad tesztelni, az ostoba. El kell készíteni egy saját elektronikus zenét, meg kell hallgatni közvetlenül, majd reprodukálva is különféle kábelekkel. Nyilván már sok láncszem hibája hozzáadódik a végeredményhez, de akkor is le lehet vonni a konzekvenciát...
|
szomb. aug. 31, 2002 15:17 |
|
|
BSA
|
> Minden különössebb kommentár nélkül, EZÜST, minimum 2mm. Akinek > ezzel nem tetszik a rendszere hangzása, annál súlyos gondok > vannak elektronikák terén. És Tibi jól mondja, e sajnálatos > esetben csak el kell tenni későbbre. Itt szerintem a fórumon 2-3 > ember hallhat jól. Illetve azt jól hallja a többség, hogy UTP, > meg szirrel **** kezelt 7 kilences réz nála jobban szól, de > ezt hivják legfeljebb HIGh Endnek, ez nálam The End nek számit. > Tehát igényes, fejlődni akaró egyéneknek a legtöbb megmaradó > informáciot nyújtó alkatrészek, és készülékek összekábelezésére > ezüst vezetékezést ajánlok. Nos ezzel az arisztokratizmussal nem sokra jutsz. Már talán többször megírtam nem az a legfontosabb, hogy réz vagy ezüst hanem milyen technológiával készül az egyik vagy másik. Miért kellene ragaszkodni egy rosszabb vezetőképességű anyaghoz (technológiai okok folytán), ha még ezüstnek hívják is? Nehogy azt állítsd: mert jobban szól. Sohasem volt módod összehasonlítani azonos specifikációjú ezüst-réz vezetőket. Nemrég még azt írtad nem igazán vagy tájékozott kábelügyben. Akkor honnan ez a nagy magabiztosság? A kábel adott esetben bonyolult struktúra. Teljesen más eredője lehet a dolgoknak ha ezt is figyelembe veszed.
Üdv BA
|
szomb. aug. 31, 2002 14:04 |
|
|
akki
gyémánt tag
|
ráálltam, ment is, de nem érdekel a hifi üzlet. Csak ettől még más is gondolkozhat, mert van min. Régen égették a parasztot ha mást csinál mint a többi. Ma ellehetetlenitik.
Sosem állitottam, hogy zeneibb, élethűbb, végső megoldás. Pusztán azt állitom, hogy innentől megváltozik az ember alapvető FOGALMA az elektronika alkalmazásárol. Szolni meg csak azért szól jobban, mert mentes egy két nemkivánatos jelenségtől az átviteli folyamat. Nem eggyenértékű az abszolult hangzással. Ilyen nem lesz soha.
|
szomb. aug. 31, 2002 10:24 |
|
|
vasti
gyémánt tag
|
akki!
Minden sértő szándék, hátsó gondolat, stb. nélkül, pusztán
kíváncsiságból: ha te már (régóta) tudod, hogy mi az igazi,
élethű, zenei hangzás titka, akkor miért nem álltál még rá
arra, hogy ilyen berendezéseket gyárts?! Hiszen (szerintem)
komoly pénz van ebben: még ha csak havonta készítesz is el
egy ilyen készüléket, az már elég jó fizetés kiegészítés
lenne (sőt, talán fizetés is Gondolom, egy igazi Hi-End
erősítő pl. nem 100.000.-es kategória...
Azt sem értem: "nem rontom más üzleti érdekeit"! Ha azok a
neves gyártók tudnák, hogy nem csak ők, hanem te is
megtaláltad a helyes utat, akkor szerinted ők leállnának a
fejlesztéssel, hogy ne sértsék a te érdekeidet?!
Szeritem inkább meg kellene előzni őket... szép lenne, ha
Magyarországot hi-end "paradicsom"-ként tartanák számon!
Üdv!
|
szomb. aug. 31, 2002 9:48 |
|
|
akki
gyémánt tag
|
Attila
Hihető az állitásod, ami a kábelek, s azon keresztül a berendezések akusztikai áteresztőképességét illeti. Elfogadom, hogy a teszt, és visszajelzések is ezt látszanak alátámasztani. De ugyanakkor fentartásaim is vannak, főleg ha hangmérnökök nyilatkoznak pozitivan. Tényleg hibásnak tartom a mai kapcsolástechnikai gyakorlatot, s mivel te is, studiok is, álltalában más is, ilyen, (hagyományos) elven felépülő berendezéseket használnak, addig jóhiszemüen éltek annak tudatában, hogy helyes uton jártok. A tudományos alátámasztás is téves, ha ez az ismert elveken épülő kapcsolásokra értelmezik. Lassan-lassan kezd itt ott kiderülni, hogy valami nem stimmel a hangzással, s forditottan arányos a technikai haladással. Egy jelet már találtam a neten, ismert gyártó. kb 50% ban jó uton jár. Amint eléri azt ahol én tartok, beköpöm a megoldást. Addig nem rontom más üzleti érdekeit. "Más fénnyel vetit a jövő, s csak ott lön majd fejetekben világosság".(ál kinai mondás)
üdv akki
|
szomb. aug. 31, 2002 9:00 |
|
|
BSA
|
Kedves Tibor! > BSA: egyáltalán nem sértő amit leírtál, több dologban egyetértek. > Amiben pedig nem, az már csak a régóta nyilvánvaló > nézetkülönbségünkből adódik, tehát nincs értelme feszegetni. > Azért egyet kiemelnék: > "Nem azok veszik a kábeleimet akiknek "tetszik a hangja". Azok vásárolják > akik azt szeretnék hallani mi van a felvételen." Nem nézetkülönbségről van szó hanem szerintem még mindig nem értettél meg valamit. Amennyiben létezik egy olyan módszer amivel meg lehet szabadulni a szubjektivitástól akkor az erre kidolgozott technológiával igenis az idézett cél közelítését tesszük. Arról lehet vitatkozni, hogy mennyire sikerült ezt a célt megközelítenie az adott rendszerelemnek hiszen nem tudjuk rögtön az ideális állapotot elérni, de ehhez is ismerni kellene azt az elvet amely lehetővé teszi ezt.
> Én ezen azért elgondolkoznék a helyedben... Ha valaki ki sem > próbálja a rendszerén, csak megveszi, az legalább annyira > áldozat, mint aki csak milliókba kerülő rendszeren tud zenét > hallgatni. Ha beköti otthon, és elolvad a gyönyörűségtől, na az > már dícséretes, mert akkor helyesen döntött. > Könyörgöm, legalább itt elismernéd, hogy ez SZUBJEKTÍV!!! Ha > nekem a Te kábeled hangja nem tetszik, akkor nem velem van a > hiba, sem nem a hallásommal, hanem ez szintén egy SZUBJEKTÍV > ítélet, ahogyan a Tiéd is, mely szerint a kábeleddel azt fogja > viszonthallani, ami a felvételen van. Egy ilyen általános > kijelentést tenni jelen világunkban szerintem túl nagy felelőtlenség... Gondold végig melyik a nagyobb felelőtlenség? Viszonylag kevés számú gyakorlati tapasztalatból kiindulva, különösebb elméleti háttér nélkül biztos kijelentéseket tenni, vagy nagyon széleskörű tesztsorozat által ellenőrzött, valódi tudományos alapokon nyugvó technológiát kidolgozva olyan alkatrészeket konstruálni, amelyekből felépített készülékek valóban az akusztikai információ teljességének az átvitelét közelítik. Természetesen a felhasználó csak szubjektív módon döntheti el jól választott vagy sem. De ha igénye van rá kérhet erre vonatkozó szakmai biztosítékokat. Visszatérve konkrétan a kábelre: mivel pl. mikrofonkábelen keresztül közvetlenül a valósághoz képest lehet hasonlítani egy adott kábel képességét, elég jól megtudom ítélni mire képes a mi konstrukciónk és másoké. Megnyugtatásodra megjegyzem ezeket a kábeleket is többek között tőlünk teljesen független hangmérnökök is tesztelték és folyamatosan tesztelik minden lehetséges számbajöhető egyéb kábellel. Egyébként is az a jellemző, hogy bármilyen általunk gyártott elemről van is szó a lehető legkülönbözőbb körülmények között is megtesztelik a felhasználóink a saját tesztmódszereinktől függetlenül. Abban biztos lehetsz bennünket nem marketingszempontok vezérelnek a munkánkban. Ettől függetlenül nem akarom elvitatani sem tőled sem másoktól a kételkedés jogát. Sőt mindenkit arra buzdítok aki kapcsolatba kerül termékeinkkel őszintén véleményezze, hiszen ha bennünket a valóság érdekel akkor ehhez fontos mindenkinek a tapasztalata, véleménye.
Üdv BA
|
szomb. aug. 31, 2002 8:07 |
|
|
Tibi
|
|
szomb. aug. 31, 2002 0:29 |
|
|
Rag
ezüst tag
|
Tibi!
Elmentem és vettem UTP kábelt, mert a hagfalkábel már megérett a cserére egy próbát megér az UTP.
Hogy gondoltad ezt hangfalkábelnek? 4-4 szál külön és kész vagy az összes szál a meleg és árnyékoljam, de hogyan?
Ha időm engedi akkor veszek ezüstöt is és kipróbálom az átjátszókábelt is.
Próbálkoztam a kábelekkel és mindenkinek mondom megéri, a vdH First-ig sokat kipróbáltam és átjátszóban nálam egy olcsó (5eFt a 40cm) Isoda irányított kábel jött be.
És egy kicsit a hangzásról. Számonra az a legfontosabb, hogy hosszú időn át tudjam hallgatni. Gondolkoztam a rendszer cseréjén (NAD CD, NAD Amp, Head Sp.), de pont ezt a hallgathatóság miatt csak nagyon drágán tudnék számomra megfelelő javulást elérni.
DDL:
Köszi az infót a NAD CD-ről, de sajna nekem távolkeleti van (Német beszerzés)
|
pén. aug. 30, 2002 9:34 |
|
|
I_M_I
arany tag
|
Szia Tibi,
Megnéztem a DVD lejátszómat és egy kicsit elszomorodtam.
A bal oldalt található egy 7*14 es panelen egy kepcsoló üzemü táp. A Greatz híd S1WB meg valami tranyó vagy FET K2700
Asztán van egy baromi nagy kétszintes panel a közepén. Olyan mint ha csak vezetékezésre használnák.
Jobb elöl van egy kis panel mindennel. Ilyeneket találtam benne: SONY CXD1939R, CXD 9653R, CXD 1933Q, és egy MB9 307A. Lehet, hogy a panel alján vannak még alkatrészek. Addig nem szedtem szét.
Mi a véleményed? Inkább CD ROM?
|
pén. aug. 30, 2002 8:39 |
|
|
akki
gyémánt tag
|
A osztály csak az A osztályban müködő alkatrészre pozitiv hatású, de ha pl mint hiragánál, az előtte levő összes más nulla, akkor csak finom hab egy keserű tortán.
|
csüt. aug. 29, 2002 22:17 |
|
|
DDL
platina tag
|
multibit:
Utána jártam a dolognak. A NAD502 csak első szériájába került CDM2.25-ös futómű. Ráadásul csak azokba amelyek Angliában kerültek forgalomba. Még egy rossz hír, ez a CDM nem a klasszikus mechanika, bár még mindig "dögösebb" az átlagnál.
Üdv DDL
|
csüt. aug. 29, 2002 22:06 |
|
|
DDL
platina tag
|
Tibi:
Nem értettelek félre. Én sem a technokrata prcízségre gondoltam.
Akkor lesz jó a cucc (bárkié!) ha már nem figyelsz egyáltalán arra, hogy hogyan szól, csak arra, hogy mi. Nem biztos hogy érthető amit leírtam. Át kell élni.
Én a tuningolás kapcsán nem Téged kritizáltalak, hanem csak felhívtam egy két dologra a figyelmet. Csupán a tapasztalataimat - ami vélhetően nagyobb a Tiednél - osztottam meg. Ha ez a "kritika" gond akkor sajnálom.
Továbbra is fenntartom, hogy nem szabad minden készülékben "ész nélkül" cserélgetni dolgokat. De erre írtam is már példákat.
Szerintem mindig egy adott, meglévő rendszerben kell gondolkodni és ha abba nem illik bele vmi akkor csak azért megtartani, mert egy másik rendszerben jól szerepelt nem szabad.
További jó tuningolást (csak körültekintően).
Üdv DDL
P.S.: A mostani cuccommal nem vagyok megelégedve én sem. Épp az a plusz hiányzik ami abban a csövesben benne van. De mivel ezek maszek gyártmányok ezért nem tuningolom, hanem áttervezem és ujra gyártom. Elég macerás dolog. Mostanában megint az A osztály foglalkoztat.
|
csüt. aug. 29, 2002 22:00 |
|
|
akki
gyémánt tag
|
Minden különössebb kommentár nélkül, EZÜST, minimum 2mm. Akinek ezzel nem tetszik a rendszere hangzása, annál súlyos gondok vannak elektronikák terén. És Tibi jól mondja, e sajnálatos esetben csak el kell tenni későbbre. Itt szerintem a fórumon 2-3 ember hallhat jól. Illetve azt jól hallja a többség, hogy UTP, meg szirrel **** kezelt 7 kilences réz nála jobban szól, de ezt hivják legfeljebb HIGh Endnek, ez nálam The End nek számit. Tehát igényes, fejlődni akaró egyéneknek a legtöbb megmaradó informáciot nyújtó alkatrészek, és készülékek összekábelezésére ezüst vezetékezést ajánlok. Szociális szempontok most figyelmen kivül hagyva. (Ezt tapasztalat alapján mondom, mert mikor már a harmincadik hangszedőmet vettem, akkor jöttem csak rá, hogy mindjárt a legutolsót kellett volna megvenni, mert az a megoldás a legolcsóbb. Csak ez előre nem nyilvánvaló.)
|
csüt. aug. 29, 2002 21:56 |
|
|
Tibi
|
Bodicsek: az erősítőben nem szabad minden tekercset kiiktatni, azért ez nem így működik. Én csak a trafó előtt szoktam kiiktatni, illetve legtöbbször a szekunderek után is. Azonban abban az erősítőben az AA-osztály miatt a két erősítő fokozat azon a bizonyos 4 db. tekercsen keresztül van hídba kötve. Ha kiiktatod a tekercseket, azonnal "szétgerjed" a cucc, eszedbe ne jusson kiiktatni ezeket!!! (a hangszóróid kb. a hálózati 50 Hz-nek megfelelő minimális és maximális kitérést produkálnák, ami nem biztos, hogy bárkinek/bárminek jót tenne... (Egyik cimborám nem hitte el, hogy a tekercs nélkül begerjed. Próba szerencse. Innen nem folytatom, gondolom kitaláljátok...)
DDL: azt hiszem az egyik ponton kicsit félreértettél. Amikor tudatosan az érzelmi élményre "mentem rá", akkor rengeteg hangzás-variációt kipróbáltam, és nem találtam meg azt, amit szerettem volna. A "technokrata" jellegű precízséget én sem bírom, az egy rossz értelemben vett precíz hang. Én nem erre gondolok. Viszont a teljesen letisztult hang nálam úgy "jön be", mint neked a csöves erősítő hangja. Leülök elé hulla fáradtan lefekvés előtt, felveszem a fülest, és elszalad 2-3 óra, pedig muszáj lett volna aludnom. De az is lehet, hogy amit én teljesen letisztult hangnak hívok, az a Te szótáradban másképpen van fogalmazva. Lehet, hogy ugyanarról beszélünk?! A gyakorlatban nálam abban nyilvánul meg a jó hang, hogy nem léptetem tovább a zenét. Ha a távvezérlővel lépkedek ide-oda, és nyugtázom, hogy jó a hang, az más egy kicsit, mint amikor az első számot, ami megszólal, anélkül hallgatom végig (ámulva...), hogy a távvezérlő eszembe jutna... Természetesen, mivel nem hallottuk egymás cuccait, csak a leírtakra hagyatkozhatunk. A nálam hallott hang abszolút nem fárasztó, távol áll még mindig attól, amit szeretnék (ki tudja, talán ha elérem, visszavágyom majd a mostani állapothoz?!?!), de az élvezet amit nyújt, az számomra eddig semmihez sem fogható.
Ami a tudást illeti: ez egy megközelítés. Ismerős. De az én szememben már az is nagy szám, ha valaki MAGÁTÓL jut el akár csak egy apróságra is. Másolni (ld. kis dac) könnyű, de valami újat alkotni, az mindig nagyobb elismerést vált ki belőlem.
Sinter1: Az LM 2940-est előszeretettel használja a Technics. Meg kellene mérni az IC előtti feszültséget, ugyanis ennek függvényében lehet mérlegelni egy esetleges cserét. Ha csak 1-2 volttal haladja meg a bemenő feszültség a kimenő feszültséget, akkor csak elég drága IC-vel lehet kiváltani. 3 volt vagy annál nagyobb különbség esetén már lehet olcsó cserén gondolkozni. (Nem ártana tudni az áramfelvételét is az áramkörnek. LM317 esetén a 3 volt különbség elég határeset...)
BSA: egyáltalán nem sértő amit leírtál, több dologban egyetértek. Amiben pedig nem, az már csak a régóta nyilvánvaló nézetkülönbségünkből adódik, tehát nincs értelme feszegetni. Azért egyet kiemelnék:
"Nem azok veszik a kábeleimet akiknek "tetszik a hangja". Azok vásárolják
akik azt szeretnék hallani mi van a felvételen."
Én ezen azért elgondolkoznék a helyedben... Ha valaki ki sem próbálja a rendszerén, csak megveszi, az legalább annyira áldozat, mint aki csak milliókba kerülő rendszeren tud zenét hallgatni. Ha beköti otthon, és elolvad a gyönyörűségtől, na az már dícséretes, mert akkor helyesen döntött.
Könyörgöm, legalább itt elismernéd, hogy ez SZUBJEKTÍV!!! Ha nekem a Te kábeled hangja nem tetszik, akkor nem velem van a hiba, sem nem a hallásommal, hanem ez szintén egy SZUBJEKTÍV ítélet, ahogyan a Tiéd is, mely szerint a kábeleddel azt fogja viszonthallani, ami a felvételen van. Egy ilyen általános kijelentést tenni jelen világunkban szerintem túl nagy felelőtlenség...
Amit sejtettem a topic megjelenése esetén rögtön, hogyha valakinek megpróbálok segíteni 1-ről a 2-re jutni, rögtön kritikák ezreivel fogom szembetalálni magamat. Az senkit nem érdekel, hogy az illetőnek nagyobb élmény lesz a zenehallgatás, viszont azt sokan szeretik az ember tudtára adni, hogy hülye (már elnézést). Ha csak a két csatoló kondit cserélném ki jó minőségűre egy készülékben, az már hallható javulást okozna, mégis rögtön jönne a sok jótanács, hogy cseréljünk még tápot, trafót, kábeleket, stb... Ez mind mind szép és jó, de ne higyje senki, hogy úgy gondolom, ez a csúcs, amit csinálok. Én is tudom, pl. a "széttuningolt" Onkyo-m hangja nevetséges a még félkész állapotban levő kb. 17 E Ft-ból összerakott dac-omhoz képest. Egyszerűen engem is úgy "indított" el egy barátom a készülékek feljavításának irányába, hogy feljavította az erősítőmet, és hatalmas volt a különbség, persze jó értelemben. Innentől kezdve engem is egyre jobban érdekel a téma, és a gyakorlat is azt igazolja, hogy apróságokkal is lehet (relatív) hatalmas hangminőségjavulást elérni. Figyelem a visszajelzéseket, miután elkészül egy készülék. Én eleinte azt vártam volna, hogy "micsoda magasak, micsoda tér", stb. Ehelyett a legtöbben azt mondják, hogy "megtelt a zene élettel!". Tehát ne gondolja senki, hogy egy steril, érzelmektől mentes hang "előállítása" a cél. Amiért másoknak is megcsináltam egy-két apróságot annak oka az, hogy szerettem volna, ha mások is megtapasztalják a zenehallgatásban rejlő örömök egy magasabb szintjét (mielőtt félreértené valaki, nem azt írtam, hogy a legmagasabb szintjét!!).
Ami az ezüstkábelt illeti. Én továbbra is javasolom, hogy aki fejleszteni akar, legalább próbálja ki. Annyira nem vészes az ára. Lehet belőle csalódás, főleg gyengébb rendszereken. De amikor annak idején azt tapasztaltam, hogy a cimborámnál fantasztikus hangot kölcsönöz a rendszernek, nálam meg nem, még nem dobtam ki a kábelt, csak félretettem, és minden módosításnál kipróbáltam. Egy szint elérése után maradt is a rendszeremben, mert a réz nem hozott más téren különbséget, csak lelágyította a hangot. (ugyanolyan struktúra, keresztmetszet, stb.)
|
csüt. aug. 29, 2002 21:12 |
|
|
Bodicsek
|
Na újra itt vagyok.
Úgy látom egész jó kis topicot csináltam/jaj ,de ego vagyok: )/
Tibi,tényleg köszi.!/gondolom elcsépeltnek hangzik,de tényleg örülök./
Szereztem egy végfokot/SE-A800SM2/
ezt szeretném felpörgetni egy kicsit.
Gondolom szedjem le a kondik borítását és cseréljem ki a kábeleket+ a 4 diódát/csak négy van P300D/.+ a táp csatit is nyagydugosra./ha ez sikerül már boldog leszek/
Ez mind oké/remélem/,de szeretnék venni kondikat,hol kapok?
+ még 1 kérdés van 4 tekercs benne ki kössem őket?
Várom válaszaitokat.
/ne állok meg/talán?
|
csüt. aug. 29, 2002 20:04 |
|
|
Loft
|
A számítógép CD lejátszójára kötött két kazettás magnó (műanyag hangfallal!!!) után, amikor megvettem a mostani rendszert, minden lemezt újnak hallottam!!! Új részletek, tisztább hangok. A tuningokról csak itt olvastam és az elején (természtesen?) kételkedtem. Na, most az van, hogy minden lemezt újra meg kell hallgassak, mindenkinek azt mesélem, hogy beszarás a hangja. Következő lépés az összekötő kábelek cseréje. Utána megint minden lemezt újra meghallgathatok. Pár forintért megint "új" lemezeim lesznek!!!
Amikor elkészültünk és összeraktuk a CD lejátszót (hajnali 3-kor) semmi különbséget nem hallottam. Még másnap sem, igaz fáradt voltam és nem sokat hallgattam. És eljött a vasárnap!!! Kipihenten, nyugodtan, uzsonna után. Szólt a zene már egy ideje és jött az egyik CD-n egy szám, amikor egyszer csak bekattant, hogy idáig ez a szám kicsit kopogós volt. Most már nem az!!!
Most csak egyet tudok: AKAROM az új összekötő kábeleket. Biztos, hogy jobb a mostaninál!
Ja, és nekem a tuning előtt is HIGH END hifim volt, most is HIGH END hifim van és az összekötők cseréje után is HIGH END hifim lesz!!!
KÖSZÖNÖM TIBI!!!
Köszönöm mindenkinek!
|
csüt. aug. 29, 2002 15:29 |
|
|
Sinter1
ezüst tag
|
Kidobasra szant 3-10meteres "hulladek" UTP Cat5,6 (Gigaspeed-est) is tudok szerezni ingyen folyamatosan, mivel halozatintegracioval foglalkozunk...
Akinek kell, irjon majd!
VALAKI MONDJA MAR MEG NEKEM, HOGY HOL LEHET SZEREZNI EZUSTTANTAL KONDIKAT...
pinter.zoltan@lnx.hu
Udv. Sinter
|
csüt. aug. 29, 2002 14:55 |
|
|
BSA
|
> Az általad leírtak tükrözik, hogy milyen hangzást szeretsz. Az én > felfogásomban pedig EZ áll nagyon messze a high-end-től. Ne > szépítsük, ez egy színezett hang. Sok-sok év tapasztalatával > jutsz olyan konklúziókra, amelyeknek szöges ellentettjét > tapasztaljuk sokan (nem csak a fórumra írogató "kollégák".). És > nem azért, mert a saját rendszerünkre fejlesztünk, vagy mert nem > törekednénk az objektív teszt feltételek kialakítására). Ugyanezt én is mondhatom az általad leírtakról. Azt az apróságot talán elfelejted, hogy a legerősebb bizonyíték az objektivitás megközelítésére a felvétel+lejátszó rendszerekben való megoldások kipróbálása. Kérdem én megtudtad ezt tenni?
> A kábeleidet az veszi, akinek tetszik a hangja (legalábbis > remélem). Eddig akinek mutattam az ezüstkábel hatását, > mindenkinek tetszett, és akkor még finoman fogalmaztam! De amíg a > rendszerem nem ért el egy szintet, az ezüst kihozta a hibákat, és > más, "speciális" réz kábeleket használtam helyette, amelyek > közelebb álltak az általad kultivált kábelekhez. Ma már > hallgathatatlannak ítélem ezeket. Nem azok veszik a kábeleimet akiknek "tetszik a hangja". Azok vásárolják akik azt szeretnék hallani mi van a felvételen.
> Ha a rendszered az ezüst kábellel nem szól kielégítően, ez > számomra mindent megmagyaráz. Kijön minden hibája a rendszereidnek. > Hallottam a kábelet, és egy általad tuningolt erősítőt. Az > illetőnél bekötöttem az ezüst interconnect-et, és azóta is várja, > mikor készül el az övé. A kapott hang milyenségéről nem volt vita... Éppen itt van a kutya elásva. Először is nem tudom melyik kábelt hallottad. De mindentől függetlenül egy ilyen összehasonlítás nem mutat abszolút értéket. Egy tuningolt erősítő hangjából kiindulni erősen szubjektív, hiszen nem is tudhattad milyen volt előtte.
> A szemléleted minden eddigi meggyőzési igyekezeted ellenére > szerintem egy teljesen szubjektív hangzásideált igyekszik > meghonosítani. Persze gondolom ezt hamarosan párszáz oldalon > cáfolod, és konklúzórikusan én jövök ki vesztesen ebből a > marketingpublikációs "harcból". Én nem érdekből írok ide... > Elnézést, ha megbántottalak volna, nem ez volt a célom. Sajnálom, hogy nem értetted meg az eddigi üzeneteimet. Azt hiszem, hogy itt a fórumon senkinek sincs akkora lehetősége, hogy annyiféle módon annyiféle körülmény figyelembevételével tudjon dolgozni ebben a témában mint mi. Amennyiben az átlagos lehetőségeket vesszük számításba úgy természetes az, hogy idővel közel azonos konklúzióra jutnak azok akik a példa kedvéért mondjuk ezen a fórumon írnak és megoszják egymással ötleteiket és tapasztalataikat. Egyáltalán nem becsülöm le az így elért eredményeket, azonban naív dolog azt hinni, hogy ez a felső határ. Remélem ezzel senkit sem sértek meg. Ezek után az is természetes, hogy sok olyan dolot állítok amely elsőre érthetetlen és indokolatlan. Ennek az az oka, hogy nem látszik rögtön milyen általános összefüggések vannak mögötte. Minden esetre már nagyon furcsállom, hogy szubjektivitással vádolsz. Hiszen minden törekvésünk ez ellen hat. Persze elvileg ennek ellenére is igazad lehet csakhogy ez a csapda rád is ugyanúgy vonatkozik. Üdv BA
|
csüt. aug. 29, 2002 8:16 |
|
|
BSA
|
Kedves DDL! > Azért itt van egy probléma. Igen is kell, hogy hasson a > megszólaló hang az érzelmekre, mert ez a zenehallgatás lényege: a > katarzis. Amiket leírtál az valóban kell, de ha nem hat rám akkor > egy idő után unalmas és fárasztó lesz. Én is azt hittem, hogy ez > a megoldás amit mondassz, de kölcsön kellett adnom az akkori > erősítőmet ezért "kénytelen" voltam előszedni egy évekkel korábbi > csöves fűtőtestet. Meg voltam győződve arról hogy sokkal jobb a > mai erősítőm. Leültem elé és 6 (nem tévedés) órán át egyfolytába > "zenéltem" vele. Pedig nem volt annyira precíz, kiegyenlített > mint a félvezetős, jobban maszatolt. Amikor visszakerült a másik > bekötöttem és próbálkoztam vele, de 1-2 óránál többet nem tudtam > vele fülelni. > > Azóta már nem tartom annyira fontosnak a precízséget, > sterilséget, ha nem tartozik hozzá "valami plusz"
Az eddigi legsúlyosabb és legfontosabb megfigyelést foglaltad itt össze, mióta olvasom a fórumot. Gratulálok!
Üdv BA
|
csüt. aug. 29, 2002 8:16 |
|
|
Sinter1
ezüst tag
|
Emberek! Az en Technicsemben LM 2940-es van (szinten a National Semi gyartmanya mint az LM 317). Errol a stabkockarol van valami tapasztalatototok? Erdemes lecserelni 317-re?
Udv. Sinter1
|
csüt. aug. 29, 2002 8:06 |
|
|
Sinter1
ezüst tag
|
PIP!
Igen, ez vagyok az sch-s! Es te ki vagy?
Ide irhatsz: pinter.zoltan@lnx.hu
Udv.
|
csüt. aug. 29, 2002 7:51 |
|
|
DDL
platina tag
|
Tibi:
"Én biztos, hogy cserélnék benne sokmindent. Az persze megint más, hogy a hangzását abba az irányba vinné, amit én kedvelek. Ez pedig a kristálytiszta, transzparens, precíz, kiegyenlített hangzás. Nem az érzelmekre hatás nálam a cél, mint korábban volt. Ugyanis minél jobban mentem el a kellemesebb érzések keresésének "birodalmába", annál nagyobb volt a csalódás. Később rá kellett ébrednem, hogy a teljesen letisztult hang nagyobb örömet okoz, és nem fáraszt. De ezt hallani kell, olvasás útján nem igazán közvetíthető."
Azért itt van egy probléma. Igen is kell, hogy hasson a megszólaló hang az érzelmekre, mert ez a zenehallgatás lényege: a katarzis. Amiket leírtál az valóban kell, de ha nem hat rám akkor egy idő után unalmas és fárasztó lesz. Én is azt hittem, hogy ez a megoldás amit mondassz, de kölcsön kellett adnom az akkori erősítőmet ezért "kénytelen" voltam előszedni egy évekkel korábbi csöves fűtőtestet. Meg voltam győződve arról hogy sokkal jobb a mai erősítőm. Leültem elé és 6 (nem tévedés) órán át egyfolytába "zenéltem" vele. Pedig nem volt annyira precíz, kiegyenlített mint a félvezetős, jobban maszatolt. Amikor visszakerült a másik bekötöttem és próbálkoztam vele, de 1-2 óránál többet nem tudtam vele fülelni.
Azóta már nem tartom annyira fontosnak a precízséget, sterilséget, ha nem tartozik hozzá "valami plusz"
Üdv DDL
|
szer. aug. 28, 2002 22:17 |
|
|
DDL
platina tag
|
A 78xx éppen azért mert tök igénytelen nem használják megfelelően. Általában elfelejtik előle a 470nF kerámiát (ezt szinte mindig) utána meg a 100-330nF kerámiát berakni, ezért az összes nagyfrekis zaj amit termel az rámegy az elektonikára. Soxor elég csupán egy soros 1-2ohm vele párhuzamosan 1-10uF kondi berakása ezeken a kondikon kívül, és jobb hangot kapsz.
De mondok mást. Egyes SONY tipusokban olyan csapnivaló tarfót raktak/nak, hogy eleve kizár minden tuning lehetőséget. Első nekifutásból csere és csak ezután jöhet a tuning. Ezekben a cd-kben a dióda csere, többet ront, mint használ (azért itt is van lehetőség a javításra, ha a tulaj nem akar trafót cserélni).
A tápcsre (amennyiben elegendő a 80-90mA) kb. 2500,-Ft. Ha nem kell trafót cserélni. Tény viszont, hogy több munka.
Gondoltam hogy nem kérsz a munkáért pénzt (min ahogy én is csak az alkatrészek árát kérem el már ha egyáltalán kérek lét), de Te előnybe vagy amíg tudsz "ocsopénzért" adni kondikat. De ha elfogy akkor már nem biztos, hogy megéri ez a fajta tuning.
Én soha nem csinálok egyszerre mindent meg a tuning során. Mindig egy keveset, mert lehet, hogy összeségében nem lesz kielégítő a tulajnak. Viszont fokozatosan sokkal átütőbb lesz az eredmény.
Lehet, hogy az UTP nem illett abba a rendszerbe. Mint ahogy az ezüst sem illik mindenhova. Én ugyanis nem szivesen hallgatnék egy döglött, unalmas csörömpölö hangot hiába tudnám, hogy a kábel semleges hangú.
És végsősoron kb. 20-30 db ezresből kihozható a MINI-DAC és az még jobb.
ÜDV DDL
P.S. A tudásom kb. zérus. Tapasztaltam ezt azt és egyre jobban érzem, hogy zérus.
A munkámért elég fizettség, ha elégedett a "kuncsaft". Függetlenül a munka mennyiségétől.
|
szer. aug. 28, 2002 21:59 |
|
|