Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szomb. nov. 16, 2024 9:27

Hozzászólás a témához  [ 2325 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 47  Következő
"Digitális" végfok(helyesen: D-osztályú) 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás 
Autos tap: Miert igy? mennyire szamit, hogy a primer ket oldala /a kozepmecsapolas 2 oldala/ azonos ellenallasu legyen? Ugyanis, ugy tudom, hogy ha nem teljesen azonos az ellenallasuk, akkor telitodik a vasmag egy ido utan. Vagy ehhez nagyon nagy aszimetria kell?

Tali Bt. -> 100darab huh. Akkor felejtos, marad a hazi trafo-tekergetes.
Kar, hogy videken vagyok, innen kicsit maceras felvergodni Vacra. egy nap :(
Meg soksok forint.
Nincs valami arlistaja a Tali Bt-nek?

Biztos vaksi vagyok, de en nem latom a kimeneten az egyeniranyito Graetz-hidat... Hogyan oldottad meg?

Milyen FETek vannak a tapban?

Kicsit offtopik iranyba mentunk, de eddig senki se szolt, hogy zavarja :-)

szer. júl. 20, 2005 13:59
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
a fórum lelke

Hozzászólás 
A kondikat magánembertől vettem, csak 1uF 100V van. Hasonló a régi Siemens tömbkondikhoz, de ez direkt SMD, sokkal jobban bírja a hőt.

Igen, mint az autós tápokban.

Trafót csinál a Tali Bt, de min. 100 db. És nem úgy kell rendelni, hogy "150V/2*50V, 100 kHz, 1000W", hanem "ETD49-es magra 81*0,1-es litze-ből 25 menet, a két végén szigetelő gyűrűkkel, a 4-es, és 12-es lábra kötve, rá 2 sor 0,05mm-es kapton fólia, stb..." Esetleg még egy mintadarabot is be kell vinni. Vagy a kész trafókból lehet venni, ha valamiért (pl. nem megy át a feszültségteszten) megmarad.

Én most még régi gyári trafókat használok, toroid, a mag 0,05-ös lemezből van tekerve. Sajna már csak 17-es áttételű maradt.

A bemeneti szűrőt a Tali Bt-nél vettem.

szer. júl. 20, 2005 12:50
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Olyan foliakondikat hol lehet kapni? mennyibe kerulnek az ilyen 1-2uF kapacitasuak? Ezek olyan fajta kondik, mint amik a regi TVkben, radiokban voltak, ilyen teglatest alaku, atlatszo a kulseje, es a ket vegenel forraszthato?

Pusl-pull -> Kozepmegcsapolasos, mint az autos tapokban?

Nem tudod, hogy van-e Magyarorszagon olyan ceg, aki kapcsolouzemu trafot tud tekerni, az altalam megadott adatok alapjan?

Milyen trafo van a tapban?

A bemeneti "common mode filter" -t, te tekerted, vagy keszen vetted?

Koszi valaszaid!:)

szer. júl. 20, 2005 12:19
a fórum lelke

Hozzászólás 
- Igen, fólia.
- Kb. 12,5*13cm.
- Mert gyűlölöm a redundanciát, mert vannak még modemes netezők, és mert limitált a tárhelyem.
- Funk forrasztotta.
- Mert áram módú szabályzáshoz van egy minimum energiatároló képesség, ami alá semmiképp nem lehet menni, ha max. kitöltést akarok.
- Nem, "push-pull".

szer. júl. 20, 2005 11:25
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szornyulkodve neztem a kepeket en is ..... :-D

A PWM-vegfokon azok a "kocka-kondik" foliakondik?
Meretileg, mekkora a tapegyseg?
Miert ilyen pici kepeket tettel fel? :-)
Hogyan hegeszted:) be ilyen szepen az smd-alkatreszeket? Parat beforrasztgattam mar en is, de sose sikerult ilyen jol. Mindig kicsit csale lesz nehany alkatresz :(
A tapodon miert van ket kimeneti szuro? Ugy lattam a NYAK alapjan, hogy sorosan vannak kotve. Miert?
Jol latom, hogy felhidas tap?

Najo, egyszerre ennyi eleg :-))

szer. júl. 20, 2005 9:02
a fórum lelke

Hozzászólás 
Ros-Co!

Én semmiképp nem tennék be 200 V-os MOSFET-eket. Lehet, hogy nem ettől szállt el, de akkor sem. Meg a gate-töltésük is túl nagy. Nem jó 80 nC fölé menni.

Egyébként én most ezen dolgozom:

Erősítő:
http://www.hszk.bme.hu/~sp215/PWM_1kW/1.jpg
http://www.hszk.bme.hu/~sp215/PWM_1kW/2.jpg
Táp:
http://www.hszk.bme.hu/~sp215/PWM_1kW/3.jpg
http://www.hszk.bme.hu/~sp215/PWM_1kW/4.jpg
Jelalakok:
http://www.hszk.bme.hu/~sp215/PWM_1kW/5.jpg
http://www.hszk.bme.hu/~sp215/PWM_1kW/6.jpg
http://www.hszk.bme.hu/~sp215/PWM_1kW/7.jpg
http://www.hszk.bme.hu/~sp215/PWM_1kW/8.jpg
http://www.hszk.bme.hu/~sp215/PWM_1kW/9.jpg
http://www.hszk.bme.hu/~sp215/PWM_1kW/10.jpg

A szűrő után van visszacsatolva.

2 és 4 ohmos verzió készül, utána 8 ohmost is készülök csinálni.

Ahogy - gondolom, szörnyülködve :) - látod, kicsit sok az alkatrész, de minden rajta van a szimmetrikus bemenettől kezdve signal LED-ig.

kedd júl. 19, 2005 23:38
Profil Honlap
a fórum lelke

Hozzászólás 
Valóban... Megkeresem az idődiagramomat, amit ehhez rajzoltam hátha ki tudok tökölni valamit. IRFP250 van a végén, de most akarom kipróbálni IRFP3710-zel, és IRFP260-nal, esetleg a Spafi által ajánlott FDP2532-vel.

kedd júl. 19, 2005 18:03
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
A fetek általában gyorsabban nyitnak mint ahogy lezárnak. Azonkivül amikor nagyobb áram folyik egy feten akkor általában lassul is egy kicsit. Vagyis a "hidegen beállított" DT lehet, hogy kevés. Ha állítható lenne akkor nagyon könnyen le lehetne ellenörizni....
Egyébként milyen fet van most a végén?

kedd júl. 19, 2005 10:20
a fórum lelke

Hozzászólás 
A DT-t beállítottam, szkópon, nem azzal van a gond. Ha lerajzolod az idődiagramot, akkor a FET lezárásának késése elvileg nem okoz összenyitást, mert akkor a másik éppen nyit, és az is késik.V rosszul gondolom? Bár lehet hogy valamitől elmászik, és nem veszem észre. De a FET-ek alapból nem melegedtek, csak akkor ha a szűrő is rajta volt, és rendesen kivezéreltem.

"Ha rezonál a szürö a zenében levö hangokra az is elég durva, ahhoz képest egy kis diódás vágás szinte audiofil kategória"
Köszi! :twisted:

Asszem kipróbálom a külső oszcis meghajtást, hogy legalább a freki ne mászkáljon... Csak itt nem tudom hogy hogy fog reagálni a visszacsatolásra...

kedd júl. 19, 2005 8:35
gyémánt tag

Hozzászólás 
Pedig én is arra tippeltem volna, hogy a holtidökkel van gond. Söt továbbra is arra tippelek.... Ilyen megoldás esetén biztos, hogy nem lesz egyforma a holtidö felsö/alsó illetve az alsó/felsö feltre átkapcsoláskor.....
A rajz alapján azt gondolnám, hogy amikor az opto tranyója lezár akkor az Lin bemenet és a BS170 gate nagyjából egyszerre lesz H szintü (hiszen össze vannak kötve) viszont a fetnek kell egy kis idö amig lezár, és addig az IC mindkét bemenetén H szint lesz, tehát akár átfedés is lehet holtidö helyett... Sokkal spécibb lenne olyan megoldás ahol külön állítható L/H és H/L holtidö, vagy olyan ahol állítható a holtidö és a H/l ill. az L/H idö ugyanannyi.

Ha rezonál a szürö a zenében levö hangokra az is elég durva, ahhoz képest egy kis diódás vágás szinte audiofil kategória :) :)

hétf. júl. 18, 2005 23:38
a fórum lelke

Hozzászólás 
A DT be van lőve, a szokatlanul nagy felhúzóellenállásokkal. kb 200ns az adott ellenállással. Az egyik (1K) azért kisebb, mert ott nem csak az IR2113 bemeneti kapacitása terheli, hanem a BS170 gate kapacitása is. Sztem a gond valahol a tápszűrésben és a visszacsatolásban volt. lehet hogy összeszedett valamit a hosszú drótokon. Nyák még nincs, így ez nem is csoda...

hétf. júl. 18, 2005 22:33
a fórum lelke

Hozzászólás 
Idézet:
nagy kivezérlésnél terheletlenül is elég nagy áramimpuzusokat vett fel

Ezt nyomozd ki! Milyen végtranyókat használsz? Nem látok holtidőállítási lehetőséget!

hétf. júl. 18, 2005 22:11
Profil Honlap
a fórum lelke

Hozzászólás 
Spafi: bocsi, rosszat linkeltem be. Ez a kész rajz:

http://www.hvlabs.hu/tmp/classd_rf_31.gif

Ezek szerint 1uF jó, akkor ez marad. Labortápon kb 250KHz-en rezgett, ami fura volt, hogy nagy kivezérlésnél terheletlenül is elég nagy áramimpuzusokat vett fel. De ezek pár száz mA-esek voltak (a műszer szerint, de lehet hogy csal a labortáp) És ettől még nem szálltak el FET-ek, jól működött. A 2x50V-os toroidos tápra kötve viszont azonnal megnyekkent. tehát felszaladt az áram.
Néztem a freki változását a kivezérlés függvényében, de annyira nem volt drasztikus (10-20% körül) ami indokolta volna a szűrő rezonálását. De lehet hogy a szkóp is becsapott.

Skori: jó ötlet ez a diódás, ki fogom próbálni. Kérdés persze nem okoz-e valamilyen torzítást, hiszen a zene is tartalmazhat olyan komponenseket, amire rezonál a szűrő. (persze akkor sem szabadna)

solarian: A Vss-nek és a COM-nak közel azonos potenciálon kell lennie (valami minimális eltérést úgy nézem megenged az adatlap, de semmiképpen nem tápfesznyit) ezért a vezérlést a mínusz táphoz képest kell adni. Ide nem úszod meg a szinteltolást.

Nekem a segédtápok fűtenek mint a disznó, de ez érthető is. Ide nem akartam kapcsoló stab.-ot berakni, mert összefütyülhet az erősítő kapcsolófrekvenciájával (vagy sztereónál a másik csatornával :)

Esetleg járható út a kimeneti induktivitásra tekert néhány menetes tekercs kihasználása, mint segédtáp... Bár lehet hogy torzítást okoz.

A -40-Vcc táp kivitelezése a rajzon van (ezen) de most kérdezed 3.-szor :) Ez egy áteresztő stabilizátor, csak fordítva van bekötve. itt a nulla pont a -40V és ehhez képest stabilizál +12V-ot. (az újabb-ban 14-et)
a 10K-s ellenállás a Z-diódán foylat áramot, a 10 ohm pedig esetleges zárlat esetén védi az áramköröket, de gerjedésgátló is.

hétf. júl. 18, 2005 14:59
arany tag

Hozzászólás 
Ros-Co!

A bemeneteket az IR2110nek nem a VSShez kell "nézni"? Annak is muszáj a COM-al egy fesz-szinten lenni? Hogy vitelezem ki azt a bizonyos -40+VCC tápot? :) pisz báj!

vas. júl. 17, 2005 22:33
Profil Privát üzenet küldése
a fórum lelke

Hozzászólás 
Ros-Co!

Teljes, és pontos rajz kellene! Lehet hogy pont azért nem találod a hibát, mert olyan dolog okozza, amit nem tartasz fontosnak, és ezt tukrözi, hogy le sem rajzoltad. Egyébként mit csinált labortápon (rezgési freki, stb...)?

4 ohmos terheléshez 1 uF-nál nagyobb kondi semmiképp sem kell, viszont 14 menet (~20 uH) a minimum. 5 menet + 4,7uF valami gigantikus rezonanciát eredményez még terheléssel is.

Nagy berezgések ellen Skori diódás módszere is jó, de én betennék a kimenetre egy 10ohm+1uF tagot is, hogy terhelés nélkül se rezonáljon.

vas. júl. 17, 2005 12:08
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
RosCo: a rezonancián valóban elszállhat a cucc, mert üresben egy soros rezgökört lát a kimenet. Viszont ha a kimenetre teszel két diódát záróirányban a tápágak felé, akkor nem tud akkora rezonancia kialakulni, mert a diódák nem engedik a kondi feszültségét a táp fölé nölni. (nem kell lerajzolnom mire gondolok, ugye?) Így tulajdonképpen szükég esetén lerontják a rezgökör jóságát de lényeges veszteség nem lesz mert visszamegy a "felesleg" a tápba. Persze az üzeminél így is folyhat több áram, de rövid ideig nem okoz gondot, és egy tohonyább védelem, vagy egy kis túlméretezés is hatásos megoldás lesz.

Na megint nem voltam túl szaxerü, remélem elnézitek :)

A rajzon az IRF540 D-S mintha le lenne cserélve, nem?

vas. júl. 17, 2005 3:34
a fórum lelke

Hozzászólás 
A próbanyákos verzió eléggé szétégett. Elszállt a FET meghajtó, meg a FET-ek. Mostmár tényleg barakom az áramkorlátot, kérdés megvédi-e.

A rajz a korábban belinkelt önrezgős kapcsolás, de hátha nincs meg:
http://www.hvlabs.hu/tmp/classd_rf_30.gif

A szűrő kondenzátorát 1uF és 4,7uF között próbálgattam, hogy feljebb toljam a rezonanciát.

A tekercs az általad is használt Lomexes "kék" gyűrűmag, 2-t összefogtam, és 5,10, 19 menettel próbáltam. A tekercs nem melegszik, de nagyobb kivezérlésnél elég komoly áramok folynak a szűrő felé. Nem tudom hogy ez amiatt van hogy esetleg telítésbe megy a mag (bár úgy gondolom, hogy hangfrekis kivezérlésnél csökken a gerjesztése) vagy az önrezgő elv miatt annyira leesik a freki, hogy beletalál a szűrő rezonanciájába...

vas. júl. 17, 2005 1:57
a fórum lelke

Hozzászólás 
Pedig terhelés nélkül is tud nagy áram folyni, a szűrő rezonanciafrekijén! A legelső eladott erősítőm pont ettől szállt el, a rövidzárat meg túlélte.

Egyébként egy pontos rajz, meg egy fotó lehet hogy segítene.

vas. júl. 17, 2005 1:48
Profil Honlap
a fórum lelke

Hozzászólás 
egyszer volt rajta, egyszer meg nem. Most ott tartok, hogy betettem a szűrő elé egy 24V/40W-os izzót. Elvileg ha nincs terhelés itt nem szabadna nagy áramnak folynia. pedig nagy kivezérlésnél bizony folyik...

Lehet hogy lecsökken a freki és amiatt van. Még nem tudom...

vas. júl. 17, 2005 1:20
gyémánt tag

Hozzászólás 
Terhelés volt rajta?

szomb. júl. 16, 2005 23:35
a fórum lelke

Hozzászólás 
Hupsz....

Új probléma lépett fel. A végfokot +-50V-ra kötve rendes toroidtrafós tápon, elszálltak a vég FET-ek. ímár bekapcsoláskor rögtön. Ezután még egy párat ellőtt, kiszedtem a kimeneti szűrőt, na így egyből elindul, és úgy megy mint normálisan labortápról. Lehetséges, hogy induláskor amikor berezeg, a szűrő rezonanciafrekijén nagyon nagy áramok lépnek fel, és ez nyírja ki a FET-eket? Az igaz hogy áramkorlát nincs bent, de ennek így akkor sem szabadna elszállnia. 5-let?

szomb. júl. 16, 2005 22:16
a fórum lelke

Hozzászólás 
solarian: azért kell a -40V+Vcc mert az IR2110 COM (közös) pontja az alsó fet source-éve azonos potenciálon kell hogy legyen. Ezt az IC-t nem szimmetrikus tápra tervezték. A korábban berakott rajzomon ott az összes segédtáp! Az egy működő cucc, a védelem és a finomítások hiányoznak belőle. (pl. túlvez. "lágyítása" stb...)

Ja és az IR2110 bemenete is úgy kéri a vezérlést, hogy a - táphoz képest. Ezért kell az optocsatoló. De megoldható tranzisztorral +ellenállással is, de ez esetben a beállítása kicsit cinkes lesz...

szomb. júl. 16, 2005 17:06
platina tag

Hozzászólás 
Üdv!

Én is tettem-vettem egy picit... Úgy döntöttem nem vacakolok a régi technikával, inkább újat építettem. LF347-es OPA-val készítettem egy háromszög generátort, komparátornak pedig LM319-et használok. A háromszögjel helyett pedig inkább az audio jelet invertálom (...majd, ha kész lesz az invertáló :) ). Természetesen továbbra is a BCA-s cuccal "mahinálok".
Készítettem egy-két képet is: www.kaninjo.fw.hu/PWM/ossz.jpg (Ez a két kimenet összege, 50%-os kit. tényező mellett.)
www.kaninjo.fw.hu/PWM/pwm.jpg (a két kimenet, itt már egyenfesszel a bemeneten)
www.kaninjo.fw.hu/PWM/out2.jpg (És a két kimenet különbsége. Azért ilyen "csálé", mert csak az egyik bemenetre adtam feszt. És persze be is mozdultam egy picit :? . Készítek majd másik képet, ha kész lesz a bemeneti fázisfordító is.)
Ha kész a kapcs.rajz, majd belinkelem azt is...

Üdv.:Kaninjo

Szerk.: www.kaninjo.fw.hu/PWM/kapcsi.png

szomb. júl. 16, 2005 15:41
arany tag

Hozzászólás 
félhidas konfiguráciokban szoktam látni olyat hogy a bootstrap dióda anódjára pl -40+VCC feszültséget szoktak adni, ez hogy és miért? hogy lehet kivitelezni? :) Koszi a helpet

szomb. júl. 16, 2005 12:09
platina tag

Hozzászólás 
Ha az onrezg.jpg rajzon a komparátor invertáló és nem invertáló bemenetét felcserélnénk mi törpénne?

szomb. júl. 16, 2005 1:45
arany tag

Hozzászólás 
Ha a másiknak szeretném hogy megfeleljen akkor mit kell tegyek?

csüt. júl. 14, 2005 21:31
a fórum lelke

Hozzászólás 
Itt már 3 rajzról van szó. A zppostfilterben a rezgést a 180 fokos fáziskésés elérése okozza, a classd_opa rajzon a hiszterézis, az onrezg.jpg kapcsolás pedig egy hibás megvalósítás, amit ki lehet javítani úgy, hogy az egyiknek, vagy a másiknak feleljen meg.

Egyébként a zppostfilter az UcD elvnek egy ügyetlen megvalósítása. Az UcD elv szabadalmi kérelmének közlési száma: WO 03/090343 A2. Szerintem ha valaki önrezgésre adja a fejét, ebből érdemes kiindulnia.

csüt. júl. 14, 2005 9:13
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
solarian írta:
Ahogy egyre többet játszom ezzel az erősítővel, egyreinkább realizálom hogy kenytelen leszek önrezgőre váltani és visszacsatolni! tapasztalatlansag sucks :( ! Sokat olvasgattam most a diyaudio class-d topikját és talaltam igy izgalmas topikot! http://ftp.torespont.hu/solarian/zppostfilter.gif valami ilyesféle elvre gondoltam, amit nemértek ezen a rajzon az az hogy az integrátor fokozatrol a rajzon ugy van, hogy haromszogjel jon le, miert? elirtak? integrator fokozatrol nem pwm jelnek kellene lejonnie? A kapcsolofrekvenciat az integrator visszacsatolo kondenzatora hatarozza meg legföbbkepp?

SPafi, a kérdés itt hangzott el, erre az ábrára vonatkozott.

Elvében mit különbözik ettől: http://ftp.torespont.hu/solarian/onrezg.JPG ?

csüt. júl. 14, 2005 7:32
a fórum lelke

Hozzászólás 
Ne is akarj, mert a két kapcsolás két különböző elvet valósít meg! Ami az egyikben az elv része, az a másikban káros mellékhatás.

csüt. júl. 14, 2005 1:20
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
SPafi írta:
Kizárólag a késleltetések számítanak.

Az integrátor kondijától semennyire sem függ a freki (ideális esetben), mert utána komparátor van, és egy háromszög jel előjele pont ugyanolyan, mint pl. a kétszeresének az előjele. A komparátornak itt csak egy billenési szintjének szabad lenni.

SPafi írta:
Vagyis nincs hiszterézis. Hát így ne csodálkozz, hogy nem jól működik! A két billenési pont között kell föl-le járkálnia a jelnek a műveleti erősítő kimenetén. Ha a két feszültség nem különbözik, akkor amint elindul lefelé, már indulhat is vissza.

Be kell tenni egy pozitív visszacsatolást a komparátorba!

Igazán nem akarok kötözködni...

csüt. júl. 14, 2005 0:14
arany tag

Hozzászólás 
Igen igy valoban szepen mukodik!

Egy dolog van amit nemertettem az pedig az hogy a visszacsatolo korben a kondinak semmi szerepét nem éreztem, ha kivettem ugyanaz, ha csavargattam semmit nem valtozott ha mas erteket tettem be akkorsem valtozott semmisem!

szer. júl. 13, 2005 20:21
arany tag

Hozzászólás 
azonnal kiprobalom

szer. júl. 13, 2005 20:05
a fórum lelke

Hozzászólás 
Vagyis nincs hiszterézis. Hát így ne csodálkozz, hogy nem jól működik! A két billenési pont között kell föl-le járkálnia a jelnek a műveleti erősítő kimenetén. Ha a két feszültség nem különbözik, akkor amint elindul lefelé, már indulhat is vissza.

Be kell tenni egy pozitív visszacsatolást a komparátorba!

szer. júl. 13, 2005 20:03
Profil Honlap
arany tag

Hozzászólás 
igazadvan...... :oops:

http://ftp.torespont.hu/solarian/onrezg.JPG

a visszacsatolokorben az ellenallas es a kondenzator trimmkondi és trimmpoti volt

szer. júl. 13, 2005 19:00
a fórum lelke

Hozzászólás 
Esetleg a másik kérdésre is válaszolsz?

Bár nekem mindegy, a te problémád!

És pozitívba is el tudott menni? (Volt elég felhúzóellenállás?) Ne kelljen már mindent harapófogóval kihúzni belőled! Eleve berakhattál volna egy képet arról, amit valójában megépítettél!

szer. júl. 13, 2005 18:20
Profil Honlap
arany tag

Hozzászólás 
GNDre negativ feszt kötöttem, igy igen, adatlap szerint lehet!

szer. júl. 13, 2005 11:28
a fórum lelke

Hozzászólás 
solarian!

Nem kellett volna lecserélni a 4093-at!

Beállítottál hiszterézist a komparátoron? A komparátor kimenete rendesen el tudott menni + és - irányba?

szer. júl. 13, 2005 9:14
Profil Honlap
platina tag

Hozzászólás 
Hali!

Jó látni, hogy alakulnak a kapcsi végfokok!

Visszaolvastam a topikban, és úgy döntöttem, hogy újra nekilátok a téma elején tervezgetett (és részben megépült) kis áramkörnek...
Nem hagyhatom kárbavészni azt a temérdek információt és segítséget, amit fdsamano és SPafi adott! (Valamint még jónéhány fórumtárs, pl. Watt, Csaba_20 (aki, a többiekkel együtt, rendületlenül próbált lebeszélni a transzformátor nélküli tápegységről, szerencsére sikeresen :wink: )...)

Üdv.:Kaninjo

szer. júl. 13, 2005 1:55
arany tag

Hozzászólás 
jatszogattam kicsit vele, ugyan az a kapcsolás mint amit adtál anno opa627 + 4093 csak 4093 helyett LM319et tettem, 1 szemet, visszacsatolva potin keresztul, illetve trimmkondival a poti utan foldrehuzva, csak eleg csunyacska jeleket sikerult elernem es nagyon nagy frekin DE legalabb rezgett! :)

UI: Vszeg osszedobok egy Universal-power-staget, tehat csak a power stage lesz rajta a nyakon jol megcsinalva, HIN LIN SD bemenetek, es innentol mar jatszhatok jobban a probanyakon a modulator resszel ! Azthiszem ehhez az elvhez nincs mas mod mint kitapasztalni a dolgokat

szer. júl. 13, 2005 0:26
a fórum lelke

Hozzászólás 
Az nyilván azért jobb, mert ahogy mondtad, ellensúlyozza a kimeneti szűrő fázistolását, de a változó terhelésből adódó gondokat is csökkenti. De itt úgy kell méretezni a vcs. kört, hogy pl. a rendszer ne a szűrő rezonanciáján, vagy valami alacsonyabb frekin jöjjön rezgésbe (ezzel beszívtam, de nem tom miért?) jóval a rez. freki felett a szűrő elvileg csak induktív jelleget mutat, ehhez kell igazítani az RC fázistoló (szűrő) tagokat.

kedd júl. 12, 2005 23:42
arany tag

Hozzászólás 
UH! Nagyon Koszi!!!!!!!!

a valodi kimenetrol valo visszacsatolas ugyan igy mukodik? Tehat azzal a kondival kell eljatszogatni hogy a kimeneti szuro fazistolasat ellensulyozzuk?

kedd júl. 12, 2005 23:35
a fórum lelke

Hozzászólás 
Spafi is mondta, de én is úgy tapasztaltam, hogy a freki a késleltetéstől függ. Ezt együttesen hozzák létre a FET-ek (igbt-k nálam :) a meghajtójuk, a komparátor, az optó, DTC áramkör stb. A külső RC elemekkel úgy van beállítva a fázstolás, hogy azon a frekvencián pont nulla legyen, így itt jön rezgésbe. Az integrátor alapból tol 90 fokot, így ehhez kell számolni.

Javítson ki vki ha nagy hülyeséget írok! A freki függ egyébként tapasztalataim szerint a komparátor meredekségétől is. Nálam máshol rezgett CMOS kapuval, mint az LM319-el. Természetesen ebbe beleszólt a komparátor késleltetése is.

A PWm úgy történi, hogy egy feszültség szuperponálódik rá összegként a visszacsatolt jelre. A bemeneten lévő integrátor (és mostmár összegző is)
végzi a dolgát, a bemenetén lévő szint igyekszik nullára beállni (a műv. erősítőnél ezt híjjuk virtuális földpontnak) de ezt csak úgy éri el, ha a kitöltési tényező adott irányba megváltozik az 50%-hoz képest.

Lényegében az analóg erősítő is így működik, de ez a jószág rezgés közben teszi ezt.

Az össz-erősítés számolása, illetve a visszacsatolás méretezése nem is olyan egyszerű, mert töb dolgot bele kell venni. Jól gondolom?

kedd júl. 12, 2005 23:29
arany tag

Hozzászólás 
Nem az offszetet szerettem volna kikomparálni hanem az önrezgö elvet szeretném megérteni! :) Tanulmanyzotam a kapcsirajzod es azt nem ertem hogy mitol rezeg ha mar LPFel van visszacsatolva ?

kedd júl. 12, 2005 15:37
a fórum lelke

Hozzászólás 
Ennek a kapcsolásnak van DC offszete a kimeneten, mert a schmitt-trigger billenési szintjei a tápokhoz képest nem szimmetrikusan helyezkednek el. Ezt az OPA offszetállító bemeneteivel csak nagyon kis mértékben lehet elhúzni. Egyébként a bemeneten be lehet avatkozni, egy DC szint hozzáadásával, de garantáltan ez sem lesz stabil. Az igazi megoldás neg. vcs. DC-re.

hétf. júl. 11, 2005 18:01
arany tag

Hozzászólás 
http://www.hvlabs.hu/tmp/classd_opa.gif < a felso kapcsolassal jatszogattam hogy hogy es mit lehet, de nemsikerult azzal a moddal dc offszetvaltozast kitekerni a kapcsolasbol, a muverosito negativ bemenetere osztogattam le feszultseget!

hétf. júl. 11, 2005 17:47
gyémánt tag

Hozzászólás 
Valamennyi hiszterézise azért van a (nem ideális) komparátornak.

hétf. júl. 11, 2005 10:46
a fórum lelke

Hozzászólás 
Kizárólag a késleltetések számítanak.

Az integrátor kondijától semennyire sem függ a freki (ideális esetben), mert utána komparátor van, és egy háromszög jel előjele pont ugyanolyan, mint pl. a kétszeresének az előjele. A komparátornak itt csak egy billenési szintjének szabad lenni.

hétf. júl. 11, 2005 10:20
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
solarian írta:
tehat a haromszogjel frekije valtozik?

Valamennyit változhat, de az csak járulékos moduláció, a PWM-nél a kitöltési tényező, vagyis a kimeneti négyszögjel átlag-egyenértéke jelenti a modulációt. Az általad belinkelt kapcsolásnál így látatlanban a háromszög egyenszintje tolódik el a bemenő jel hatására.
Az eredeti kérdésed:
Idézet:
A kapcsolofrekvenciat az integrator visszacsatolo kondenzatora hatarozza meg legföbbkepp?

Csak részben. A további tényezők:
- az integrátor soros ellenállása(i), amelyekre a négyszögjel kapcsolódik
- a négyszögjel (+/- táp) szintje
- a komparátor billenési szintjei
- a késleltetési idők

hétf. júl. 11, 2005 8:53
arany tag

Hozzászólás 
tehat a haromszogjel frekije valtozik?

hétf. júl. 11, 2005 1:19
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ha jobban megnézed, az integrátor fokozat egy kondival van visszacsatolva az invertáló bemenetre, ami egy virtuális földpont. A kondenzátoron nem változhat ugrásszerűen a feszültség, még ha ott van a műveleti erősítő, akkor se. A négyszögjel az utána következő komparátor kimenetén jelenik meg.
A műveleti erősítő invertáló bemenetén áramok összegződnek: a bemenő feszültség/soros ellenállás (a rajzon ugyan nem látszik), a szűrő előtti pontról a négyszögjel/1Mohm + soros kondi és a szűrő utáni pontról Uki/1Mohm + párhuzamos kondi.
A kondenzátor fegyverzetein Q=I*t nagyságú töltés halmozódik fel, a kimenetre kapcsolt fegyverzetet az IC tölti ugyanakkora, csak ellentétes irányú árammal, mint az invertáló pontban összegzett áram értéke. A kondenzátoron - tehát a műveleti erősítő kimenetén is U=C*Q feszültség lesz.

hétf. júl. 11, 2005 0:27
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 2325 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 47  Következő