Szerző |
Üzenet |
Ros-Co.
a fórum lelke
Csatlakozott: hétf. nov. 08, 2004 20:03 Hozzászólások: 6046 Tartózkodási hely: Bp.
|
Nézd meg a Chipcad honlapján az IA4420 típ. adó-vevőt. Elég jó paraméterei vannak, és nagyon eccerű kezelni (állítólag)
|
pén. aug. 26, 2005 12:27 |
|
|
siraly12
arany tag
|
Lehet lejebb kellene mennem a frekivel. Mennyi az a freki ahol még kb 5-10 kbps át tud menni? Mert nekem kb ennyire lenne szükségem. Lehet elég lenne 27MHz-is? Vagy az kevés?
|
pén. aug. 26, 2005 10:13 |
|
|
siraly12
arany tag
|
MotoHacker írta: Milyen ICkből lesz az adó és a vevő? Ki tervezte? Miért ismeretelen a teljesítméyne(még nagyságrendileg is?!?) ha saját építésű? Adót tervezni sikerült(és működni is fog) egy pár tranzisztoros véget tervezni ennyivel nehezebb? Ez kb 70cm környéke,elég rázós házilag ilyen cuccokat építeni.Ajánlom az SMD technikát,(lábas alkatrészeket elfelejteni)komolyabb műszereket a beméréshez,és sok sok türelmet a számtalan prototipushoz.Nagyfrekis nyákon minél több föld a kívánatos,gyakorlatilag csak kétoldalas furatgalván panel jöhet szóba.Ekkora frekin már ez sem ilyen egyértelmű,a föld és a vezetősávok egymáshoz képest mindenféle szűrőt,kondit,miegymást hoznak létre..kisérletezni kell.Nagyon rövid vezetékhosszokkal lehet dolgozni,szinte egymás mellé pakolni az alkatrészeket,figyelve arra,hogy kényes dolgok nehogy csatolásba kerüljenek.Egy korszerű SMD gyári TV tuner belsejét nézegetve a kb tervezési módszerek "elleshetőek".Sokszor nincs is vezeték,csak egy "folton" az SMDk egyik vége beforrasztva,aztán megint folt,oda a másik végük,és igy van az egész kapcsolás nagyon kis helyen,lehető legtöbb földeléssel,táphidegítéssel,a másik oldalon egybefüggő földfelülettel felépítve.Minden hideg pontot,és a két oldal földelését is minél több furatgalván "via" val kell összekötni,elkerülendő,hogy a sok "kígyozó" földvezeték rezonálni kezdjen,feszültség minimumok és maximumok alakuljanak ki,és az egész kapcsolás egy tömény GHzes gerjedésbe menjen át.
Nem én terveztem. Bár értenék hozzá ennyire. Az ic-k gyári doksijában találtam hozzájuk rajzot. A panel megtervezése vár csak rám, ezért kérdeztem mire kell odafigyelni. De ha ennyire nehéz, akkor inkább körbenézek a neten hátha már valaki tervezett hozzá panet. Kösz az infót.
|
pén. aug. 26, 2005 9:37 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
Csatlakozott: pén. jan. 28, 2005 20:39 Hozzászólások: 3683 Tartózkodási hely: Bp
|
Milyen ICkből lesz az adó és a vevő? Ki tervezte? Miért ismeretelen a teljesítméyne(még nagyságrendileg is?!?) ha saját építésű? Adót tervezni sikerült(és működni is fog) egy pár tranzisztoros véget tervezni ennyivel nehezebb?
Ez kb 70cm környéke,elég rázós házilag ilyen cuccokat építeni.Ajánlom az SMD technikát,(lábas alkatrészeket elfelejteni)komolyabb műszereket a beméréshez,és sok sok türelmet a számtalan prototipushoz.Nagyfrekis nyákon minél több föld a kívánatos,gyakorlatilag csak kétoldalas furatgalván panel jöhet szóba.Ekkora frekin már ez sem ilyen egyértelmű,a föld és a vezetősávok egymáshoz képest mindenféle szűrőt,kondit,miegymást hoznak létre..kisérletezni kell.Nagyon rövid vezetékhosszokkal lehet dolgozni,szinte egymás mellé pakolni az alkatrészeket,figyelve arra,hogy kényes dolgok nehogy csatolásba kerüljenek.Egy korszerű SMD gyári TV tuner belsejét nézegetve a kb tervezési módszerek "elleshetőek".Sokszor nincs is vezeték,csak egy "folton" az SMDk egyik vége beforrasztva,aztán megint folt,oda a másik végük,és igy van az egész kapcsolás nagyon kis helyen,lehető legtöbb földeléssel,táphidegítéssel,a másik oldalon egybefüggő földfelülettel felépítve.Minden hideg pontot,és a két oldal földelését is minél több furatgalván "via" val kell összekötni,elkerülendő,hogy a sok "kígyozó" földvezeték rezonálni kezdjen,feszültség minimumok és maximumok alakuljanak ki,és az egész kapcsolás egy tömény GHzes gerjedésbe menjen át.
|
csüt. aug. 25, 2005 10:52 |
|
|
siraly12
arany tag
|
Az adó teljesítményét nem tudom, hülyeséget meg nem akarok mondani, de az biztos, hogy kicsi.
Tápfesz 5 és 12 volt áll rendelkezésre.
És 50 ohm-os impedanciára. A freki 315 és 433 Mhz. Ez a két csatorna kell. De a 315 fontosabb.
Az antenna, hát ez még nincs meg. Nemtudom egy teló kocsi antenna megfelel erre a célra, vagy más kell?
Legalább 800-1000 métert tudnia kell biztonságosan sík terepen.
Az adó és a vevő is most készül. Már megvannak az ic-k.
Nagyfrekis panel tervezésénél mire kell figyelni?
|
szer. aug. 24, 2005 14:02 |
|
|
edl
gyémánt tag
|
Mekkora a mostani adó teljesítménye, és ezt milyen impedancián adja le?
Milyen és mekkora tápfesz áll rendelkezésre?
Mekkora hely van?
Milyen antennára kéne dolgozni?
300-500MHz között egy fix freki lenne, vagy szálessávú üzem kéne?
...
|
szer. aug. 24, 2005 9:41 |
|
|
siraly12
arany tag
|
Egy olyan távirányítóba kell ami egy modellben lenne. Ezért az adót kellene erősíteni, mert a vevő mérete igen szabályozott. A többi kérdésre nemnagyon tudok válaszolni, mert még az adó és vevő pontos tipusa sem biztos, csak a freki az egyetlen biztos pont.
|
kedd aug. 23, 2005 17:20 |
|
|
edl
gyémánt tag
|
Talan pmr vegfokrol, vagy veteli erositorol lehet szo?
Siraly, tenyleg pontosits legyszi
|
hétf. aug. 22, 2005 20:20 |
|
|
aaa123
arany tag
|
Tudom is én mit akar, ha nem írja le ...
|
hétf. aug. 22, 2005 20:15 |
|
|
edl
gyémánt tag
|
Ja, azt hittem, telj.erosito
|
hétf. aug. 22, 2005 20:13 |
|
|
aaa123
arany tag
|
Veszel egy dobozos antennaerősítőt, aztán működik is . Nem kell rajta semmit építeni...
|
hétf. aug. 22, 2005 19:33 |
|
|
edl
gyémánt tag
|
pl. MRF313 a lomexbol
|
hétf. aug. 22, 2005 18:21 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
Csatlakozott: pén. jan. 28, 2005 20:39 Hozzászólások: 3683 Tartózkodási hely: Bp
|
Impedancia ki-be? Frekvenciamenet? Fázistolás? Egyéb követelmények?
Általános megoldás:1db illesztett tranzisztor.Ha TV célokra kell,lehet kapni készen is,75ohmra,elfogadható frekvencimenet és zaj,néhány dB erősítés.
|
hétf. aug. 22, 2005 17:45 |
|
|
siraly12
arany tag
|
Erősítő 300-500Mhz-re
Sziasztok.
Nem tudna valaki ajánlani egy olyan kapcsolást ami 300-500Mhz-es tartományra jó, ha lehet minél kisebb, és kevesebb alkatrészből áll. Kevés a hely a számára. Előre is kösz.
|
hétf. aug. 22, 2005 17:27 |
|
|