Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: csüt. jan. 09, 2025 22:55

Hozzászólás a témához  [ 16704 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327 ... 335  Következő
BringaVilágítás házilag ("LED lámpa") 
Szerző Üzenet
platina tag

Hozzászólás 
minnya lemerem, mert most raktam ossze az uj kapcsolorendszert.. nemileg jobban nez ki, mint az elozo::))

115 mA a teljes kor aramfelvetele..

pén. aug. 26, 2005 14:51
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
arany tag

Hozzászólás 
Az RGB összeállitás hátránya, hogy a közeli tárgyak megtörik a szint: Kép
Jelen esetben ez az én lábam :) A fény meg a bal alsó sarokból jön. Távolra már fehér szint ad. A halogén pedig tényleg jóval sárgásabb mint a fehér led vagy a xenon, ez az összehasonlitó túrán jól látszódott.
Kama3, köszi az infót. Még annyit, hogy igy a három sor mennyi áramot vesz fel 12 V-ról.

pén. aug. 26, 2005 14:32
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Hozzászólás 
Aha.
Tényleg. A Ledes fórumon is megállapította valaki - miután egyébként mindenki az ultrafehér ledeket keresi a zseblámpáiba - hogy terepi célokra jobban használható a kicsit zöldebb/sárgásabb fényű Luxeon. A kékes viszont még rosszabb a fehérnél is, az erdei kontrasztokat inkább elfedi.

Azt pedig én is tapasztaltam, hogy a halogénes világítás kicsit sárgásabb fénye jobban kellemesebb bringás célokra. Ködben a fehér fény pedig kifejezetten hátrányos.

Szerencsére jobb helyeken lehet válogatni a bin-ek között (bin: led besorolás fényerő/színhőmérséklet/nyitófesz alapján). A Luxeon Star-ok aljára fel is írják ezt.

pén. aug. 26, 2005 14:12
Profil Privát üzenet küldése Honlap
platina tag

Hozzászólás 
Pinyo1970 írta:
Nem értem ezt a színes ledezést. Miért is jó szerintetek?

Sokkal jobb a szinvisszaadas... a feher ledek a kek fenyt alakitjak at feherre, amibol a legjobb szandek mellett is hianyzik egyket osszetevo... ha keverunk melle zoldet, meg pirosat, akkor a valodi szineket latjuk... a zoldet zoldnek, a pirosat pirosnak... nem pedig piszkos barnanak... ezeknek a feher ledeknek ez a gyenge pontjuk...

pén. aug. 26, 2005 12:56
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ros-Co. írta:
Ma letesztelem neked, hogy biytosan ne legyen semmi gond...
Erre nagyon kiváncsi leszek mit hozol ki eredményként.
Arra is, hogyan oldanád meg a legalább két fokozatu áram átkapcsolást.

pén. aug. 26, 2005 12:39
gyémánt tag

Hozzászólás 
Pinyo1970 írta:

Azért, hogy a piros és zöld szinek élénkebbek legyenek

pén. aug. 26, 2005 12:37
gyémánt tag

Hozzászólás 

pén. aug. 26, 2005 9:56
a fórum lelke

Hozzászólás 
Ma letesztelem neked, hogy biytosan ne legyen semmi gond...

pén. aug. 26, 2005 7:50
gyémánt tag

Hozzászólás 
KAMA3 írta:
Balu: azon gondolkodom, hogy ha ugysem akarod tulhajtani a ledeket, akkor minek ra hutoborda?? vegulis az adja a merevseget is a lampanak, es biztos vagyok benne, hogy ugy csinalod meg, hogy alkalom adtan tul lehessen hajtani...
A Ros-Co. fele aramgenyat megepitette mar valaki??

Emlékszel amikor mondtam, hogy nézd meg mennyire langyosodik még 20-22 mA mellett is a ledsor? Ha jön mégegy mellé akkor már kétszer akkora hőt termel. A jó hűtés növeli az élettartamot és biztosítja szükség esetén a nagyobb áramu működés feltételeit.

Ezen kívül a meghajtás lehetőségét meghagyom, vagyis megvannak az alkatrészek ahhoz a kapcsolóüzemü táphoz ami rajzot Ros-Co. küldött 2 ic-vel. ..csak eléggé viszolygok attól, hogy két sorbakapcsolt lítium cellát kössek a ledekre az áramkörön keresztül, vagyis nehezen veszem rá magam, hogy megbízzak egy ilyen csupa fetes áramkörben. Az elektrosztatikus hatás is befolyásolhatja. Villámlik egyet a közelemben a ledsorom meg rákontráz :D Na jó, ezt csak viccnek írtam.

Mi van akkor ha valami megszakad benne amitől felugrik a feszültség? Ettől tartok a legeleje óta.

Azért majd egyszer megépítem mert akkor hirtelen lelkesedésből vettem 4 teljes garnitúrához alkatrészeket de ha nekilátok akkor kell is ennyi.

Ha jó vastagon lelakkozom akkor nem lesz talán semmire érzékeny.
Persze nem akarom annyira beönteni, hogy utólag azt se lássam mi hol van benne, az ilyen nagyon beöntött dolgokat nem szeretem.

Kettő ilyen kör kell a majdani két ledsorhoz, legalább két fokozatban szabályozhatóan. Ezen kívül a fejlámpához is kell. Egy meg jó ha van kisérletezni, az lesz az első darab. Na meg neki is kell látni. :)

Azért nem akarom másra bízni mert engem is érdekel hogyan működik, pedig már volt néhány igazán jó ajánlat, mindenki a segítőkészségéről tett tanubizonyságot amit köszönök. Neked mondom?..
Ros-Co. is igazán rendes volt, hogy elsőnek ő ajánlotta fel a segítségét. Köszönöm mindenkinek de érdekel engem is a megépítése. Csak majd...

pén. aug. 26, 2005 3:41
platina tag

Hozzászólás 
Huh ti aztan jol belehuztatok, egy nap alatt ennyit irogatni::))

nah asszem Wolf kerdezte, hogy hogyan taplalom meg a navigacios fenyeimet.. Szoval egy csik, all 19 darab parhuzamosan kotott ledbol... van 3 ilyen csik, amik viszont egymassal sorosan vannak kotve... ezzel a harom ledsorral meg egy darab 50 ohmos ellenallas is sorba van kotve, hogy valamelyest csokkentsem az aramot..az egesz aramkor meg 12 voltos akksirol kapja a delejt..

balu1 írta:
A powerledet KAMA3 hozta a bringáján és azt mondta 1Wattos luxeon.
Ebből 2 fehér és 1-1-1 RGB színü volt 10 fokos optikával szerelve.
12 V-os akkuról táplálta és darabonként soros ellenállás ejtette a feszültséget.
(nem a leg gazdaságosabb megoldás de ez volt)
Kérdeztem mekkora áramról hajtja, azt válaszolta 1,6-1,7 Amperrel megy.

ezt pontositanam egy kicsit... az 5 darab Luxeon, 1 W os Star/O tipusu LED, 2 feher, 1 piros (utangyartott optikaval, ami jobban szorja a fenyt) 1 kek, es 1 zold, mindegyik 10 fokos optikaval... Osszesen 1682mA-t vesz fel... es nem soros ellenallas ejtette a feszultseget, hanem egy tranzisztoros aramgenerator allitotta be az egyes ledeknek kulon kulon a 350 mA -t
ilyen felepitesu aramkor van minden egyes led elott:
Kép
az R4 termeszetesen nincs benne az aramkorben, es a D1 zener diodaval sorosan meg be van kotve egy 1N4148 as dioda... Q1 tranzisztor BD 242 tipusu.. R3 erteke 15 Ohm 5 Watt... Tehat minden egyes lednek kulon aramgenya, aminek a tranzisztorai egy hutobordara vannak szerelve elszigetelve egymastol... a tranzisztorokat huteni kell ventillatorral, mert elegge melegszik a borda...

Legkozelebbi turat ugy kene idoziteni, hogy meg joval sotetedes elott talalkoznank, es a vilagosban mernenk aramokat, meg feszultsegeket, meg normalisan meg lehetne szemlelni a lampak felepiteset, es utanna a sotetben meg osszhasonlito teszteket csinalnank, fenykepekkel dokumentalva...

Azt hiszem, hogy en egy 80 ledes fenysort fogok osszetakolni a luxeonok melle, ami 10 darab 8 as ledcsoportra fog oszlani... a 8 ledbol 5 feher lesz, ketto zold, es egy piros.. valoszinuleg.. meg elotte csinalok egy tesztet, az optimalis szinvoisszaadas miatt.. aztan meglatjuk....

Balu: azon gondolkodom, hogy ha ugysem akarod tulhajtani a ledeket, akkor minek ra hutoborda?? vegulis az adja a merevseget is a lampanak, es biztos vagyok benne, hogy ugy csinalod meg, hogy alkalom adtan tul lehessen hajtani...

Pinyo: eleg jonak tunik ez az oldal, amit a ledekrol belinkeltel, de most nincs energiam vegigolvasni... majd talan holnap...

A Ros-Co. fele aramgenyat megepitette mar valaki??

csüt. aug. 25, 2005 22:15
arany tag

Hozzászólás 
Nem olyan olcsó sajnos.
5 mm ultraibolya(UV) víztiszta 160mCd(20 mA) 20° Kingbright L-7113UVC #67136 439,20
5 mm ultraibolya(UV) víztiszta 500mCd(20 mA) 30° 5UV400-30 ETG 294,40
Bár lehet, hogy beszerzek egyet, fejben már vannak ötletek, de részleteket majd csak később mondok, ha lesz már valami konkrétabb terv.

csüt. aug. 25, 2005 21:42
gyémánt tag

Hozzászólás 
Lomex-ben van 10cd-s 20fokos vörös led (elektro-ban csak 30 fokos van)

csüt. aug. 25, 2005 21:30
gyémánt tag

Hozzászólás 
Wolfheart írta:
Datojás :lol:

Az egyiket az elektrokonthában és a másik datojásat is de mivel annak közben letörött a lába a panel sarkával egyetemben ezért kerestem egy kínai piacon 250,-Ftért várárolt "money detector"-t amiből kivadásztam a törött pótlására egyet, amiről később derült ki, hogy még erősebb is a fénye valamivel. Igaz, azóta a konthában is láttam már 500mcd-s UV-t.
Abból a több candelás már veszélyt jelenthetne a szemre, talán azért is nem árulnak belőle erősebbet.

csüt. aug. 25, 2005 21:01
gyémánt tag

Hozzászólás 
UV-ledből van-e olyan, ami alatt nem tűnik minden bankóm hamisnak? :nemar:

csüt. aug. 25, 2005 20:56
arany tag

Hozzászólás 
Most már világosabb a dolog mérés ügyben :)
Apropo, dilifény. Akartam kérdezni, hogy hol, mennyiért vetted az UV ledeket?
Datojás :lol:

csüt. aug. 25, 2005 20:53
gyémánt tag

Hozzászólás 
balu1 írta:
Semmi más lámpád nincs amivel el lehetett volna... na végülis majd máskor ha összejön.

Nem a piros lednél kakukktojás a kivezetés?

Kivettem, megnéztem, és jól emlékeztem, mert a zöld a kakukktojás?

(Mi kakukktojás az alábbi szavak között?
tyúktojás, kacsatojás, kakukktojás, datojás)

Egyébként meg ha 20-án volt a találka (mittommár, az utóbbi egy-két oldalt nem követtem !-Đ ), akkor még csak otthon sem voltunk.

csüt. aug. 25, 2005 20:49
gyémánt tag

Hozzászólás 
-=RelakS=- írta:
az én ledjeimnél (18cd züd, 16cd fehér, 10cd piros) a fehér és piros a katódon, a zöld meg az anódon csücsül.

Ja, nem mentem tesztre, mert ez a fránya lámpa még mindig itt van mellettem a zasztalon, és nem a bicajon !-F
Semmi más lámpád nincs amivel el lehetett volna... na végülis majd máskor ha összejön.

Nem a piros lednél kakukktojás a kivezetés?

csüt. aug. 25, 2005 20:27
gyémánt tag

Hozzászólás 
balu1 írta:
-=RelakS=- írta:
8 fehér, 4 piros, 2 zöld :) Lehet, hogy akkor a fehéreknél nem a 8 db-ot, hanem 4-4 felosztásban fogom bekötni :)
Eredetileg csak fehér lett volna, de meggyőztem a zismerőst, hogy az úgy nem lesz jó :D

Tényleg, te nem jöttél a tesztre. Pedig érdekes és talán tanulságos lett volna.

Mekkora árammal hajtod majd a ledeket?
Úgy értem, a gyári ajánlás, vagyis 20 mA körül? Esetleg jól hűtve duplájával?
A pirosnak a hűtése problémásabb mert annál a pozitív kivezetésen ül a kristály.
Az érdekes, hogy nálam a 35 fehér led mind párhuzamosan van kötve és ha egy papírlapot teszek elé akkor teljesen egyformának látszik a fényerejük.

A külön bekapcsolható 5 led egy külön csoportot alkot. Azon viszont már lehet látni, hogy valamivel gyengébben világít mint a többi mert külön ellenálláson állítottam be az áramát, hogy külön egymagában is mehessen. A többi huszat a piros és zöld, és a két szélén lévő dekorfény az UV teszi ki, ami kikapcsolt állapotában egy kattintással lejjebb működtethető álló helyzetben dilifénynek.

az én ledjeimnél (18cd züd, 16cd fehér, 10cd piros) a fehér és piros a katódon, a zöld meg az anódon csücsül.
Ja, nem mentem tesztre, mert ez a fránya lámpa még mindig itt van mellettem a zasztalon, és nem a bicajon !-F

"dilifény" !-]

csüt. aug. 25, 2005 20:12
gyémánt tag

Hozzászólás 
82ohm-os a fehér led ellenállása.
Hogy hogy a ménkűbe jött ki?
Fogtam négy darab elemet, akkut. Beraktam egy áramkörbe, amin volt egy potméter, meg egy árammérő. Mértem, amikor újak voltak/frissen voltak töltve, meg egyet később.
A mérés úgy zajlott, hogy feltekertem a potmétert, mindent összedugtam, és addig tekertem, amíg a multiméter 20 vagy 30mA-t nem mutatott. Ezután megmértem, hogy mekkora ellenállatra csavartam a potit, és vettem a nála nagyobb szabványt.
A friss akkunál, meg a használt elemnél a 30mA-re jött ki a 82ohm 16cd-s ledhez, így ha új az elem, valamivel több, mint 30mA-t kap, egyébként meg kevesebbet, de 20-nál többet.

Az akkuk kb 4.8V, az elemek meg 6V feszt szültek össze.

csüt. aug. 25, 2005 20:09
gyémánt tag

Hozzászólás 
-=RelakS=- írta:
8 fehér, 4 piros, 2 zöld :) Lehet, hogy akkor a fehéreknél nem a 8 db-ot, hanem 4-4 felosztásban fogom bekötni :)
Eredetileg csak fehér lett volna, de meggyőztem a zismerőst, hogy az úgy nem lesz jó :D

Tényleg, te nem jöttél a tesztre. Pedig érdekes és talán tanulságos lett volna.

Mekkora árammal hajtod majd a ledeket?
Úgy értem, a gyári ajánlás, vagyis 20 mA körül? Esetleg jól hűtve duplájával?
A pirosnak a hűtése problémásabb mert annál a pozitív kivezetésen ül a kristály.
Az érdekes, hogy nálam a 35 fehér led mind párhuzamosan van kötve és ha egy papírlapot teszek elé akkor teljesen egyformának látszik a fényerejük. Nem is kellett semmilyen ellenállás mert a lítium akku nagyjából annyit ad le mint amire szükség van, ezen kívül a vezetéken az akku csomagtól a lámpáig is esik annyi ami sok is. Így meg oldódott az allanállás problémája is a 35 fehérnél.

A külön bekapcsolható 5 led egy külön csoportot alkot. Azon viszont már lehet látni, hogy valamivel gyengébben világít mint a többi mert külön ellenálláson állítottam be az áramát, hogy külön egymagában is mehessen. A többi huszat a piros és zöld, és a két szélén lévő dekorfény az UV teszi ki, ami kikapcsolt állapotában egy kattintással lejjebb működtethető álló helyzetben dilifénynek.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára balu1 csüt. aug. 25, 2005 20:17-kor.

csüt. aug. 25, 2005 20:08
arany tag

Hozzászólás 
-=RelakS=- írta:
És nem kell rá két kilós hűtőborda, amitől jóval nehezebb a bicajt irányítani ;) (feltéve, hogy a kormány-ra, és nem a kormányt tartó csőre (kormánynyak?) van applikálva)

A kormányrúd erre nem hiszem, hogy alkalmas lenne, mert egyrészt nehézkes úgy a rögzítés, hogy minél közelebb essen hozzá a hűtendő eszköz, másrészt meg a cső nem tiszta, hanem ötvözött aluminiumból van, aminek már lehet, hogy nem olyan jó a hővezetése.

-=RelakS=- írta:
Tényleg, ösmerős megkért, hogy babrálnék neki ledes lámpát, de a színkorrekciót felejtsem el, nembaj, ha kissé kék is a fény. Namármost: Ha jól csal az emlékezetem, a 16cd-s ledhez valami 75ohm-ot mértem. (asszem, otthon van a pontos érték). 8 db azonos ledhoz érdemesebb 1db 10ohm-mos ellenállatot használni, vagy inkább kapja meg mindegyik a maga korlátját?

Nem értem ezt a 75 ohmot. Hogy tudtad ezt _kimérni_? Ha párhuzamosan kapcsolod a ledeket, akkor kell vele sorosan külön-külön előtét ellenállás. Ha jól sejtem akkor 5 V-os táppal _számoltál_, 3,5 V-os feszültségű fehér leddel, és a cél, hogy 20 mA folyjon rajta át. 5-3,5=1,5 (V), ekkora feszültség fog esni az ellenálláson. Az ellenállás értéke pedig: R=U/I=1,5/0.02=75 (Ohm)
Úgy jó ha mindegyik megkapja a maga ellenállását. Azt nem tudom hogy a 10 ohmosnál hogy viselkednének a ledek. Az igazi megoldás ha a ledeket sorosan kapcsolod, és egy áramgenerátorral hajtod meg őket. Ez mind szép és jó, csak a ledek nyitófeszültségei összeadódnak. Magyarul 8×3,5 V = 28 V-al kéne legalább megtáplálni, azt előállitani nem lehetetlen, de már komplikáltabb.

csüt. aug. 25, 2005 19:34
gyémánt tag

Hozzászólás 

csüt. aug. 25, 2005 19:18
gyémánt tag

Hozzászólás 
-=RelakS=- írta:
balu1 írta:
Persze amit normál meghajtás mellett világít az is bőven elég.
A legesleg elején valaki kérdezte, hogy "minek kell 1000 led".
Arra még most sem tudok teljes bizonyossággal a választ de miért kell 200 vagy 180, azt már meg tudom magyarázni egy mondattal.
Azért mert úgy kevesebbet fogyaszt és jóval nagyobb fényt ad a ledsor.

És nem kell rá két kilós hűtőborda, amitől jóval nehezebb a bicajt irányítani ;) (feltéve, hogy a kormány-ra, és nem a kormányt tartó csőre (kormánynyak?) van applikálva)

Tényleg, ösmerős megkért, hogy babrálnék neki ledes lámpát, de a színkorrekciót felejtsem el, nembaj, ha kissé kék is a fény. Namármost: Ha jól csal az emlékezetem, a 16cd-s ledhez valami 75ohm-ot mértem. (asszem, otthon van a pontos érték). 8 db azonos ledhoz érdemesebb 1db 10ohm-mos ellenállatot használni, vagy inkább kapja meg mindegyik a maga korlátját?

A kormányt is lehet használni hűtobordaként vagy inkább helyett.
Akkor viszont a billenthetőséget nehezebb megoldani.
Legfeljebb egy billenthető tükröző felülettel lehet belenyúlni a forgalomban vakító fénysugárba
mert egy erősebb lámpa városban túl magas és erdőben nagyon lefele világít.
Ezen segíthet egy ferde szögben elébillenthető türöző fémcsík, vagy csak a városi 5 ledes fényt kapcsolod be.

Nekem is volt már amikor magasabb volt egy kicsivel a fény és a rendőrök már messziről kiszúrták, hogy vakít.
Persze azonnal lekaptam magam elé. Abban a pillanatban ők is továbbgurultak. Szóval az fontos, hogy ne vakítson. amikor városban használjátok és ne a földet világítsa erdőben.

Szerintem nem kell minden ledhez vagy ledcsoporthoz külön ellenállás.
Viszont nem árt egy 5 ledből álló csoportot elkülöníteni takarékosan bekapcsolható alibi fénynek
a ledsor közepe táján, arra az esetre ha egyébként van közvilágítás.
Minek fogyasszon sokat amikor csak azért kell a fény mert kötelező.

A másik csoportot is egybe lehet kötni párhuzamosan. Akkora különbség nem lehet a ledek között.
Aztán a ledek számához kell mindkét körben beállítani az áramot valamilyen kikisérletezett ellenállás értékkel.

Azt nem is kérdeztem, hogy hányszáz darabból szeretnéd összerakni? :P :D

csüt. aug. 25, 2005 18:19
gyémánt tag

Hozzászólás 
Pinyo1970 írta:
-=RelakS=- írta:
Mer nekem nem válaszol senkisem :zavarodott:

8 ledet még simán lepárhuzamosíthatsz. Ha tényleg mondjuk 0,1V-on belül van a 20mA-hez tartozó nyitófeszük. Szerintem.

Ha nagyon eltérnek, akkor lehet, hogy 160mA-t kap az egész, de valamelyik 25 mA-en ketyeg, a másik meg 15mA-n.

Ezért veszélyes a powerledeket is párhuzamosítani. Nagyon össze kell válogatni az összeillő darabokat. Az áram-nyitófesz karakterisztika kb. lineáris. Nekem a két Luxeon V-ösöm közül az egyiknek 6,2V, a másiknak 6,4V adott áramon a nyitófeszültsége.
Párhuzamosításnál ugye a fesz ugyanaz. Ez azt jelenti, hogy az egyiken 200mA-el több áram folyik (+0,2V = +0,2A). Pl. 700mA és 900mA. Ez nem túl egészséges. Ha külön rakok megfelelő ellenállást eléjük, akkor be tudom lőni az egészséges tartományt.

Huhh, ekkora eltérés? A 16cd-s fehérnél ez mekkora lehet? Mert akkor vagy nem párhuzamosítok, vagy mittomén 2 vagy 4 ledenként

csüt. aug. 25, 2005 17:45
gyémánt tag

Hozzászólás 
balu1 írta:
Pinyo1970 írta:
Én is a mérés híve vagyok. Szétmérném magamat ezen az 5-ös lowerled konfigon.

Amúgy valszeg az RGB összeállítás messze nem hozza azt fényerőt, mint a 3 fehér.
Nem fordítva van ez?
A fehér lednél ott van a veszteséget okozó coumarin-6 réteg a kék fényt sugárzó kristály felületén ami átalakítja a fény hullámhosszának egy részét, na meg ami ezzel jár a jókora veszteségek is ebből adódnak a fehér led esetén.

A szinesnél nincs ilyen veszteséget okozó réteg, tehát annak nagyobb hasznos fényerőt kellene létrehozni.

A fényerő talán megvan, csak nem a megfelelő érzékelési tartományban kapja a szemed.

csüt. aug. 25, 2005 17:43
gyémánt tag

Hozzászólás 
-=RelakS=- írta:

8 ledet még simán lepárhuzamosíthatsz. Ha tényleg mondjuk 0,1V-on belül van a 20mA-hez tartozó nyitófeszük. Szerintem.

Ha nagyon eltérnek, akkor lehet, hogy 160mA-t kap az egész, de valamelyik 25 mA-en ketyeg, a másik meg 15mA-n.

Ezért veszélyes a powerledeket is párhuzamosítani. Nagyon össze kell válogatni az összeillő darabokat. Az áram-nyitófesz karakterisztika kb. lineáris. Nekem a két Luxeon V-ösöm közül az egyiknek 6,2V, a másiknak 6,4V adott áramon a nyitófeszültsége.
Párhuzamosításnál ugye a fesz ugyanaz. Ez azt jelenti, hogy az egyiken 200mA-el több áram folyik (+0,2V = +0,2A). Pl. 700mA és 900mA. Ez nem túl egészséges. Ha külön rakok megfelelő ellenállást eléjük, akkor be tudom lőni az egészséges tartományt.

csüt. aug. 25, 2005 17:39
gyémánt tag

Hozzászólás 
-=RelakS=- írta:
Bocs, ... mit, hogy micsuda??..

csüt. aug. 25, 2005 17:38
gyémánt tag

Hozzászólás 
Pinyo1970 írta:

Amúgy valszeg az RGB összeállítás messze nem hozza azt fényerőt, mint a 3 fehér.
Nem fordítva van ez?
A fehér lednél ott van a veszteséget okozó coumarin-6 réteg a kék fényt sugárzó kristály felületén ami átalakítja a fény hullámhosszának egy részét, na meg ami ezzel jár a jókora veszteségek is ebből adódnak a fehér led esetén.

A szinesnél nincs ilyen veszteséget okozó réteg, tehát annak nagyobb hasznos fényerőt kellene létrehozni.

csüt. aug. 25, 2005 17:36
gyémánt tag

Hozzászólás 

csüt. aug. 25, 2005 17:28
gyémánt tag

Hozzászólás 

Amúgy valszeg az RGB összeállítás messze nem hozza azt fényerőt, mint a 3 fehér. Ha minden oké, akkor ha letakargatjuk a 2 fehéret / r+g+b ledeket felváltva, az rgb láthatóan fényesebb kell legyen.

Egyre kíváncsibb vagyok.

De majd mindjárt jön KAMA3 és jól meginformál.

csüt. aug. 25, 2005 17:17
gyémánt tag

Hozzászólás 
Pinyo1970 írta:
Bocsi, nem voltam ott, nem ismerem a felállást. Milyen powerled volt, milyen bin (fényesség/nyitófesz) kategóriájú, mivel volt táplálva (elem+ellenállás, aksi, áramkontroll), stb...
Maga a powerled-re rakott optika fénykúp karakterisztikája és vesztesége is sok-sok (10 feletti) százalék.

Jó lenne egyet mérni ilyenkor... Led nyitófesz, átfolyó áram. Mert máshogy csak találgatás az egész.

A powerledet KAMA3 hozta a bringáján és azt mondta 1Wattos luxeon.
Ebből 2 fehér és 1-1-1 RGB színü volt 10 fokos optikával szerelve.
12 V-os akkuról táplálta és darabonként soros ellenállás ejtette a feszültséget.
(nem a leg gazdaságosabb megoldás de ez volt)
Kérdeztem mekkora áramról hajtja, azt válaszolta 1,6-1,7 Amperrel megy.

Az enyém az 60 ledes huzalláb kivezetésü ledsor, nagyrészt 16 candelás 20 fok széttartásu ledekből de van közte zöld 18 candelás és piros 10 candelás is néhány.
Az áramfelvételére jellemző, hogy amikor otthon leveszem a töltésről a li-ion akkut és 4,1 V-ot mérek rajta akkor (a vezetékeken eső feszültség miatt) a 60 darabos ledsoron beáll kb 1,5 Amper ami gyorsan lecsökken 1,3 A-re.

Amikor a tesztet végeztük akkor már ment a világításunk egy félórát-órát.
Ennyit tudok róla mondani. A teszt erdményéről viszont jobb ha KAMAZT
idézem.

KAMA3 írta:
...mindazonaltal Balu fenye vitte a palmat a ledes vilagitasok kozul.. aztan volt meg egy HID lampa is, aminek szinten nagyon waffen fenye volt...

Elkezdek epiteni egy Baluehoz hasonlo lampat, valoszinuleg az is 60 ledet fog tartalmazni, es nagy valoszinuseggel RGB ledeket fog tartalmazni, nem feheret...felteve, ha talalok jo ledet jo aron... aztan ha a feher lesz olcsobb, amit nem tartok valoszinunek, akkor feher lesz benne...

csüt. aug. 25, 2005 17:07
gyémánt tag

Hozzászólás 
Amit ott látok az egy grafikon amit valaki felrajzolt, gondolom mérés alapján.
Amit saját szememmel látok azt viszont én tapasztaltam.

Ezeket mégegyszer ellenőrizni kell.
Mivel felmerült más lehetőség így most meg kell próbálni azt kizárni vagy megerősíteni.
Ehhez itt nem áll semmi a rendelkezésemre de majd utána mérek, utána nézek.

Egyébként ha a fényerő valóban hőfok függő akkor egy luxeon tesztnél katalógus szerint ajánlott (350mA-es) meghajtás mellett bekapcsolás után csökkennie kell a fényerőnek azzal arányosan ahogy a hőmérséklet emelkedik.

Ezt akár egy fotós célra készült fénymérővel is lehet ellenőrizni de egy napelem-mA_mérő páros is megteszi jobb híján.
Szóval ez gyorsan kiderül... majd otthon.

A másik, valamennyi laposodást a grafikon is mutat a hatásfoknál nagyobb áram esetén. Persze ennél sokkal jelentősebb mértékü volt a vizuális tesztnél a különbség, már alapban több mint négyszeres, ha a powerled 10 fokos széttartását nézem a huzallábas 20 fokjához képest. De ezzel együtt is nagyon gyenge volt az 5 db 1Wattos powerled fénye. Persze nem önmagában hanem a huzallábas ledekhez hasonlítva.

Még az is lehet, hogy a huzalláb kivezetésüek korszerübbek és azért nagyobb a fényük...
Persze ez azonnal kiderül ha a powerledet is 20mA-el hajtom és mellette a huzal kivezetésüt is. Ha azonos technológia színvonala akkor azonos áramról nem lehet gyengébb a power led, sőt valamivel erősebbnek kell lennie. Majd minden kiderül.

csüt. aug. 25, 2005 16:40
gyémánt tag

Hozzászólás 
balu1 írta:
Azt azért mégsem értem, hogy akkor miért volt jóval sokkal gyengébb a powerled fényereje jó hűtés mellett és
miért világított erősebben a huzallábas kevesebb energiáról ha mint írod "Szerinted ez nagyon nem így van."

A _sokkal_ miatt nem érted? De minden lehet.

Bocsi, nem voltam ott, nem ismerem a felállást. Milyen powerled volt, milyen bin (fényesség/nyitófesz) kategóriájú, mivel volt táplálva (elem+ellenállás, aksi, áramkontroll), stb...
Maga a powerled-re rakott optika fénykúp karakterisztikája és vesztesége is sok-sok (10 feletti) százalék.

Jó lenne egyet mérni ilyenkor... Led nyitófesz, átfolyó áram. Mert máshogy csak találgatás az egész.

csüt. aug. 25, 2005 16:09
gyémánt tag

Hozzászólás 
Azt azért mégsem értem, hogy akkor miért volt jóval sokkal gyengébb a powerled fényereje jó hűtés mellett és
miért világított erősebben a huzallábas kevesebb energiáról ha mint írod "Szerinted ez nagyon nem így van."

csüt. aug. 25, 2005 15:34
gyémánt tag

Hozzászólás 
pinyo: tényleg nem beszélsz te hülyeséget az 5 mA-ről :) ...bocs a kifejezésért :P
Vannak ott érdekes dolgok...

csüt. aug. 25, 2005 15:11
gyémánt tag

Hozzászólás 
balu1 írta:
Pinyo1970 írta:
Wolfheart írta:
Pinyo1970 írta:
Miért is van túlhajtva, ha egyszer erre van kitalálva? És ezt a külön is veszteségest sem értem.

Korábbi bejegyzésben volt erről szó, hogy az 1 wattos Luxeonnak jobb a hatásfoka mint a 3 W-osnak. Magyarul: 3 db 1 W-os jobban világít, mint 1 db 3 wattos. Valószinűleg erre gondolt Balu.

Ez így már igaz. Még annyi, hogy azonos árammal (pl. a LuxI-es 350mA-ével) hajtva a Luxeon III-as fényesebb (feltételezve persze, hogy azonos fényességosztályba tartoznak). Ennek csak annyi az oka, hogy a LuxIII-as termikus ellenállása sokkal jobb, mint a LuxI-esé. Ezért hidegebb a LuxIII-as így fényesebb.

Ennek ellent kell, hogy mondjak.
Ha egy nagyobb teljesítményü ledet kisebb értéken hajtod akkor azért nagyobb a fénye (az 1 Wattosal szemben) azonos áram mellett mert nem éri el az áram-hatásfok görbe nagyon laposodó szakaszát mivel a kristály háromszoros teljesítményre lett méretezve az 1 Wattoshoz viszonyítva.

Szerintem ez nagyon nem így van.

Az alábbi linken nézd a lumens vs power grafikont (a második).

Fekete, piros, zöld pöttyök: Luxeon I-es minták
Sötétkék, világoskék pötty: Luxeon III-as minták.

http://www.candlepowerforums.com/ubbthr ... ber=745379

csüt. aug. 25, 2005 14:48
gyémánt tag

Hozzászólás 
Az 5mA-t nem viccből mondtam.

Egy kis mazsolázásként: http://www.candlepowerforums.com/ubbthr ... er=1057777

mindenféle (főleg huzallábas) ledek hatékonysága az áram függvényében

A magasabb hőfoktól az élettartam _is_ csökken.

csüt. aug. 25, 2005 14:25
gyémánt tag

Hozzászólás 
Pinyo1970 írta:
Az a 45%-os cikk-kivágás csak arról szólt, hogy két év alatt fejlődött annyit a technika, hogy ha ma vásárolsz Luxeon I-est, akkor az nagy valószínűséggel 45%-al fényesebb, mint két éve gyártott Luxeon I-es (tipikus lumen érték). Szóval ez csak egyszerű marketingszöveg volt.

Szerintem ha igazán a reklámra akartak menni akkor az összes termére használták volna a "45% hatásfok növekedés" jellemzést. Ebből az következik, hogy a többinél még ez nem így van, különben nem tartanák titokban. Szerintem egyből kirukkolnának vele, hogy a III-as is...

Az viszont elgondolkodtató amit a fényerő-hőfok összefüggésről írtál.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára balu1 csüt. aug. 25, 2005 14:26-kor.

csüt. aug. 25, 2005 14:22
gyémánt tag

Hozzászólás 
Magasabb hőfok miatt az élettartam csökken és ezáltal a fényerő is maradandóan.
Azt persze még kipróbálom, hogy a hűtött és nem hűtött led fénye hogyan viselkedik.
Persze akár lehet abban is valami, de ehhez majd később tudok hozzá szólni, ma nem.
Most csak elfogadom az állítást kritika nélkül

csüt. aug. 25, 2005 14:08
gyémánt tag

Hozzászólás 
Pinyo1970 írta:
Wolfheart írta:
Pinyo1970 írta:
Miért is van túlhajtva, ha egyszer erre van kitalálva? És ezt a külön is veszteségest sem értem.

Korábbi bejegyzésben volt erről szó, hogy az 1 wattos Luxeonnak jobb a hatásfoka mint a 3 W-osnak. Magyarul: 3 db 1 W-os jobban világít, mint 1 db 3 wattos. Valószinűleg erre gondolt Balu.

Ez így már igaz. Még annyi, hogy azonos árammal (pl. a LuxI-es 350mA-ével) hajtva a Luxeon III-as fényesebb (feltételezve persze, hogy azonos fényességosztályba tartoznak). Ennek csak annyi az oka, hogy a LuxIII-as termikus ellenállása sokkal jobb, mint a LuxI-esé. Ezért hidegebb a LuxIII-as így fényesebb.

Ennek ellent kell, hogy mondjak.
Ha egy nagyobb teljesítményü ledet kisebb értéken hajtod akkor azért nagyobb a fénye (az 1 Wattosal szemben) azonos áram mellett mert nem éri el az áram-hatásfok görbe nagyon laposodó szakaszát mivel a kristály háromszoros teljesítményre lett méretezve az 1 Wattoshoz viszonyítva.

Pontosan azért erősebb fényü kevésbé meghajtva a másik ledhez képest amiért KAMAZ 5db 1Wattos ledje közel annyit nem világított nagyobb áramfelvételével együtt mint amennyit a hatvan darab huzalkivezetésü tudott közel katalógusadat áramfelvételnél.

Végülis ez tényleg jó ötlet, 3 Wattosat venni és 1-esnek megfelelően hajtani.
Akkor már csak alig marad le a huzallábasokkal szemben.
De azért azt nem érné el úgy sem.

csüt. aug. 25, 2005 13:49
gyémánt tag

Hozzászólás 
balu1 írta:
A veszteség abból adódik amit idéztél, a III-as nem jobb 45%-al, mint az I-es.

Az a 45%-os cikk-kivágás csak arról szólt, hogy két év alatt fejlődött annyit a technika, hogy ha ma vásárolsz Luxeon I-est, akkor az nagy valószínűséggel 45%-al fényesebb, mint két éve gyártott Luxeon I-es (tipikus lumen érték). Szóval ez csak egyszerű marketingszöveg volt.

A CPF-en volt egy gyerek, aki leszimulálta a LuxI-LuxIII-LuxV-ösre, hogy mindenféle hűtési út esetén mennyi a LED valós fényessége adott áramnál. Tanulságos táblázatok!
http://www.candlepowerforums.com/ubbthr ... ber=966389

A Luxeon III-as fehér LED táblázatából kiderül:

Ideális esetet feltételezve (a LED talpát - nem a foszfort! - 25 fokon tartva) áram/relatív fényesség értékek
350mA/0.5 700mA/0.9 1000mA/1.12

Egy gyengébb tipikus beépítés esetén:
350mA/0.48 700mA/0.8 1000mA/0.95

Tehát azon túl, hogy nagy áramnál kisebb a hatásfok, a fontosabb tétel, hogy a magasabb hőmérséklet miatt csökken a fényerő.

Már az is +4-5%-ot számíthat fényerőben, hogy a Luxeon-ból nem a Star-t, hanem csak a belőle kipattintható emitter-t használod! A termikus elleállása a Star kivitelnek 17 fok/Watt [C/W], az emitternek 13 [C/W].
3,5 Wattnál ez már 14 fokkal melegebb foszfort jelent, és ez kb 4-5% fényerőt jelent.
A rendes méretű hűtőborda és jó minőségű és felvitelű paszta alkalmazásával is foghatsz 10-15% a fényerőben.

csüt. aug. 25, 2005 13:10
gyémánt tag

Hozzászólás 
KAMA3 írta:
balu1 írta:
Amit a defekttel kapcsolatban már ott helyben is említettem, lehet kapni olyan erős rugalmas "defekt védő" szalagot amit bele kell helyezni a külsőbe vagyis a köpenybe és abba jön belülre a tömlő felfújva. Ennek az anyaga kicsit hasonlít a pvc padlók rugalmas szegélyére. Talán még az is megtenné?..

.. nincs ilyen vedoszalagom, de beszereznek egyet... emlekszel meg, hogy te hol vetted??

Két helyet tudok mondani. Egyik ahol ismerték de éppen nem volt és ahol vettem.

A Rákóci térrel szemben lévő oldalon egy kicsit kell menni a Baross utca felé.
Ott találsz egy varrógép boltot, azután egy kerékpár boltot.
Ha kicsit tovább mész akkor a nagy kerékpár üzlet mellett van egy kapualj ahol egy kis vitrin van kint a kapu mellett a falon biciklis cuccokkal.
Ott vettem a defekt védő szalagot az udvar jobb hátsó szélén egy kis boltban.

A másik a "Szigeti" féle bolt a Bacsó B. utcában.
Az ott van ha kicsit tovább mész és a tyúk lopó gyerek szobrával szemben lévő után bemész a Bacsóig.
Azt hiszem az a József utca.

OFF Na és egy kis poén ami erről eszembe jutott..
Ott elmondhatod a következő versikét:

Kanyargós a József utca
Minden sarkon áll egy lámpa
Utca végén van egy kaszni
gyere kislány oda .... inni.
Persze csak halkan mondd mert.. ...mert a sorban álló hölgyek közül még valaki szavadon fog.
:D

KAMA3 írta:
balu1 írta:
Azzal már nem lesz olyan probléma, mire állítsuk a kamerát, hogy ne legyen földközelben.

velemenyem szerint olyan magassagban kene a kamerat elhelyezni, ahol amugyis van az ember feje, amikor a nyeregben ul.. hiszen onnan tarul elenk a latvany, es igy a teszten reszt nem vevok is konnyen maguk ele tudjak kepzelni a teruletet..
Az állvány teljesen kihúzva nekem az államig ér, így azért olyan sok választási lehetőség nincs.
Persze az úgy akár jó is lehet magasságnak. Majd bemérjük.

KAMA3 írta:
...Ettol fuggetlenul szerintem vakvaganyon vagyunk.. vakucsobol HID lampat csinalni olyan, mint fabol vaskarikat.. de jatszani lehet vele...
Ezt mondták Edisonnak is amikor feltalált valamit, mire azt válaszolta, "legalább nézzék meg..."
Azt nem tudom a valóságban hogyan lehetett de láttam egy filmet és abban így rendezték.

Na persze távol áll, hogy ilyent még akár komolyabb hasonlat szitjén is mondjak mert ez csak egy ötlet amit ki kellene próbálni állandó 5-10 Watt teljesítmény mellett. A vakucső párezer Voltról begyújt de párszázon már hidegen is megmarad az ív, sőt a végén már 100Volt alá is lehet menni a táplálással. ...azóta kupálódok lassan HID ügyben :)

KAMA3 írta:
Pinyo1970 írta:
Csak azért, mert az esetleges LED túlhajtásra csak alkalmanként van szükség, igaz, akkor nagyon (60 felett zúgatni le a Hármashatárhegyről, stb...). És ez elég kis idő, szerintem nyugodtan bevállalható.

Lehet, hogy futurisztikusnak tunik az otlet, de tobb fokozatban allithato aramgeneratorral kene ezt a ledsort megtaplalni, olyannal mint ami neked van. De a fokozatokat nem csak te tudnad allitani, hanem egy fotoellenallas, ami erzekeli a kornyezo felulet megvilagitottsagat, igy nem kene mindig a kormanyt elengedni, es allitgatni a fenyerot... elintezne neked az automatika... ebben az esetben lenne optimalis a ledsor fogyasztasa... mert nem tekerunk ejszaka mindig tok sotetben, hanem vannak atmenetek (belvaros-kulvaros-erdo)... neha nem eleg csak ket fokozat..
Nem is rossz az ötlet, de mindig ott kellene lenni a kezed ügyében a kapcsolónak ami szükség esetén azonnal átveszi a vezérlést az "autopilot light controll"-tól.

Még egy kis technikai off ami nem világítás..
Már azon is gondolkodtam korábban, hogy legalább 1 kilós és kb 30 centis átmérőjü lendtömeget fel kellene tenni az első kerékkel együtt mozgathatóra. Ezt nagy fordulatszámon megpörgetni motorral egy zárt dobozban. Ezzel biciklis tömegrendezvényeken meg lehetne állni mindenféle különös egyensúlyozgatás nélkül, majdnem úgy mintha mennél.
Persze csak időnként diliből lenne felrakva. :)
...tudom, van aki ezt megcsinálja minden segédeszköz nélkül is :?

csüt. aug. 25, 2005 12:54
gyémánt tag

Hozzászólás 
balu1 írta:
Arra még most sem tudok teljes bizonyossággal a választ de miért kell 200 vagy 180, azt már meg tudom magyarázni egy mondattal.

csüt. aug. 25, 2005 12:40
gyémánt tag

Hozzászólás 
Wolfheart írta:
Pinyo1970 írta:

csüt. aug. 25, 2005 12:14
gyémánt tag

Hozzászólás 
Wolfheart írta:
Kicsit off: megvan a defekt oka. Nem kivülről jött a támadás, hanem belülről. Ugyanis valóban nincs a felnin védőszalag, és az éles részek miatt lett lyukas. De látszik több helyen is, hogy hol vannak a küllők. Úgyhogy sürgősen be kell szereznem felnire valót is, illetve defektvédő szalagot is.
A küllők korábban már nekem is okoztak gondot. Ilyenkor nem árt ha nekiállsz kicsit legömbölyíteni az éles küllővégeket egy kis csiszolópapírral).
Persze ha van mini marokköszörűd (hasonló kővel mint a fogorvosi) azzal is körben le lehet szedni az éles részeket a kilógó küllővégeknél. Ez olyan legömbölyítés félét jelent a kiálló végén. Aztán végül jöhet a belső és külső szalag.

csüt. aug. 25, 2005 11:21
arany tag

Hozzászólás 
Ennél a vasalásnál is kell maratni a nyákot, jól gondolom?
Kicsit nem értem ezt a bekötést. A ledeknek külön-külön nincs előtét ellenállás bekötve? Honnan tudod, hogy mindegyik sor megkapja a maga nyitófeszültségét? Csak mert 3 különböző szinről van szó. Illetve az áramkorlátozást egy nagy ellenállásal oldottad meg? Nem piszkálódás miatt kérdezősködök, hanem mert érdekel hogy müködnek nálad a dolgok :wink:
Kicsit off: megvan a defekt oka. Nem kivülről jött a támadás, hanem belülről. Ugyanis valóban nincs a felnin védőszalag, és az éles részek miatt lett lyukas. De látszik több helyen is, hogy hol vannak a küllők. Úgyhogy sürgősen be kell szereznem felnire valót is, illetve defektvédő szalagot is. Ez utóbbit találtam az e-bike oldalán. 2 szalag kb 3000 Ft, már nem emlékszem pontosan az árára.

csüt. aug. 25, 2005 10:42
platina tag

Hozzászólás 
Idézet:
Kama3 helyzetjelzője nagyon bejön! Főleg a hátsók. Mondanál egy kis infót róluk? Meghajtás, szerelés ilyesmik? Lehet, hogy rosszul láttam, de mintha a piros helyzetjelződ inkább narancsszinű. Persze lehet, hogy én láttam rosszul.

Szerintem az piros... ugyanis a felso csovon van egy sarga... rem egyszeru az elkeszitese... csinaltam egy olyan nyaktervet, amin centimeterenkent van egy 0805 os SMD led, majd ezt vasalasos technikaval legyartottam ebbol a csikbol annyit, amennyi rafert egy A/4 es nyakra.... aztan mindig egy szeletet levagtam a nyakbol, amire beforraztottam a ledeket... utanna vettem egy megfelelo meretu gumicsovet, es beletoltam a nyakcsikot... ennyi... SMD ledet lomexben lehet kapni, 25 forint /darab koruli aron... arra erdemes vigyazni, hogy mindharom szinbol ugyanolyan teljesitmenyut adjanak, mert a pirosbol van erosebb is, de a tobbibol nem... igy meg aztan eleg felemasnak fog kinezni a bringa..... a harom ledsor egymassal sorba van kotve, igy alig kell ele aramkorlatozas, viszont az egyes csikokon a ledek parhuzamosan fekszenek egymassal.. arra is erdemes figyelni, hogy a harom sor is egyforma hoszu legyen, ha sorba kotod oket...

csüt. aug. 25, 2005 9:20
gyémánt tag

Hozzászólás 
Wolfheart írta:
..abban találsz ilyesmi infót is. Áram-intenzitás függvény van, ahol 20 mA-nél van az 1-szeres, és valahol 52 mA-nél a 2x-es fényerősség.
Na erre gondoltam.
Azt hiszem mégegy sor jön alá a dupla áram helyett.

..aztán még mindig lehet dupla áram lehetőségét beépíteni ha netán rövid időre kellene.

csüt. aug. 25, 2005 7:38
gyémánt tag

Hozzászólás 
Pinyo1970 írta:
Ez alapján hajtsuk a ledeket 5mA-el, mert ott még sokkal jobb a lumen/watt arány. Csak győzzük hellyel.

Erre csak akkor tudnám megadni a korrekt választ, ha 2 db ledet meghajtok darabonként 20 mA-el és 8 db-ot 5 - 5 mA-el.
A kettőnek az egymás mellé kivetített fénye megadja a választ.
Pontosan nem tudom ezen az értéken mennyi a különbség mert itt még elég meredek a hatásfok-áram görbe szakasz de majd ki fogom próbálni. Kiváncsivá tettél az extrém alacsony érték említésével. ...még ha tréfának szántad is.

Persze a ledek számát a realitásnak megfelelően érdemes megválasztani, ami a korábban leírt kisérlettel ellenőrizhető különbőzően megválasztott áram lépcsőkkel. Mindkét csoport összességében azonos áramot kap csak az a kérdés, hogy mekkora meghajtásnál jelentkezik a gyakorlatban is számot tevő hatásfok csökkenés, hol van az a pont ami fölött már erősen veszteségesnek mondható a led meghajtása. persze ezt nekünk kell eldönteni mit fogadunk el. 10-20% veszteség? ..esetleg több is bele férhet?

szer. aug. 24, 2005 22:23
gyémánt tag

Hozzászólás 
Wolfheart írta:
..abban találsz ilyesmi infót is. Áram-intenzitás függvény van, ahol 20 mA-nél van az 1-szeres, és valahol 52 mA-nél a 2x-es fényerősség.
Na erre gondoltam.
Azt hiszem mégegy sor jön alá a dupla áram helyett.

..aztán még mindig lehet dupla áram lehetőségét beépíteni ha netán rövid időre kellene.
Persze amit normál meghajtás mellet világít az is bőven elég.
Azért mert úgy kevesebbet fogyaszt és nagyobb fényt ad a ledsor.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára balu1 szer. aug. 24, 2005 22:35-kor.

szer. aug. 24, 2005 22:14
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 16704 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327 ... 335  Következő