Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: pén. nov. 15, 2024 13:29

Hozzászólás a témához  [ 18 hozzászólás ] 
Videomagnófej-tisztítás 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás 
Valóban vannak szakszerűbb eljárások is,de a sebészeti denaturált szesz,és a papírzsebkendő(nem illatosítot,nem legolcsóbb tecsós) eddig nekem bevállt.(nedvesen az sem szöszöl gyakorlatilag semennyit).Aki kingkongként esik a fejnek,vagy csepegteti az alkoholt a mechanikába,az meg is érdemli az eredményt.A tisztítógörgő házi kiváltására is vannak megoldások,de egyszerűbb kiszerelni.

hétf. aug. 29, 2005 11:49
Profil Privát üzenet küldése
arany tag

Hozzászólás 
FeF írta:
Hali!

Más: abszolút alkoholt hol lehet szerezni?

Ilyenre gondoltál ?? :wink:
http://www.absolutvodka.com
Szerintem bármelyik italboltban.
De ezzel ne pucolj video fejet... :) :) :)

vas. aug. 28, 2005 13:12
a fórum lelke

Hozzászólás 
aaa123 írta:
T68m írta:
Kibányásztam a kazit, de azóta nem jó, nem vesz be semmit. Illetve félig beveszi, aztán elakad.

Csak szerviz segít?

Hát valószínûleg, ha már ilyen szakszerûen kiszedted belõle a kazettát...

jaja, csak eddigi magnóknál sosem volt gond, hogy kiszedem a kazit. Semmi se lehet tökéletes. szervizbe elvinni, nem akarom, mert ugye a video már elég régi technika.

Ha kell így valakinek, vigye!

vas. aug. 28, 2005 9:49
Profil Honlap
platina tag

Hozzászólás 
Ha tisztítás hozott valami javulást akkor érdemes tovább próbálkozni
, de sajnos fejhiba is lehet .

vas. aug. 28, 2005 9:28
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hali!
Nos, megpróbáltam szemüvegtisztító textillel szárazon, gyengéden megtörölgetni a fejet (az auto tisztító is így csinálja :)). A csíkozás, zaj nagy része visszajátszásnál eltűnt. Itt már csak az a gond hogy az auto tisztító visszarak egy kis koszt minden alkalommal amikor működik, legalábbis szerintem, bár látni nem lehet hogy rosszabbodna.
További gond amivel már nem tudok mit kezdeni: ha felveszek, majd lejátszok valamit, akkor valami iszonyatos minősége lesz, zajos stb, tehát a felvevő résznél is lehet valami. Más kaziknál "csak" remeg a kép, amúgy tiszta... elkókra lehet gyanakodni ez ügyben vagy megpróbáljam tovább tisztogatni a szalagpályát denszesszel hátha? (elrontani szvsz nem olyan könnyű mint a fejet)

Más: abszolút alkoholt hol lehet szerezni?

vas. aug. 28, 2005 9:17
platina tag

Hozzászólás 
Pepi írta:
el34 írta:
FeF !
Ha a tisztítítás nem lenne eredményes , ne aggódj ez sima táp hiba , elkót cserélj a tápban !

Bocs, de a hibajelenségnek semmi köze a táphoz. Ez a jelenség tipikusan mechanikai hiba (nem kellő szalagfeszesség, piszok, a szalag mozgásának és a fejdob forgásának a sebessége nincs szinkronban azaz szervo hiba, stb.)

Nekem már több ilyen hibám volt , a táp szűretlensége zavart be a szervo
működésébe .A motorok hangjából is hallható , (330u a szek. oldalon ).

vas. aug. 28, 2005 8:51
gyémánt tag

Hozzászólás 
el34 írta:
FeF !
Ha a tisztítítás nem lenne eredményes , ne aggódj ez sima táp hiba , elkót cserélj a tápban !

Bocs, de a hibajelenségnek semmi köze a táphoz. Ez a jelenség tipikusan mechanikai hiba (nem kellő szalagfeszesség, piszok, a szalag mozgásának és a fejdob forgásának a sebessége nincs szinkronban azaz szervo hiba, stb.)

vas. aug. 28, 2005 8:27
gyémánt tag

Hozzászólás 
Olvasván a hozzászólásokat igen elcsodálkoztam, hogy milyen bátran osztogatják a nem szakmabeliek itt a "jó tanácsokat".

Először is az aki nem ismeri a videomagnók működését az ne piszkáljon bele hanem vigye el egy szakemberhez.

De térjünk rá a lényegre. Lejátszáskor a zajcsíkok nem csak a fej piszkosságára utalnak hanem arra is hogy gond van a mechanikával. Ez lehet a nem megfelelő szalagfeszesség, a gumigörgőn felgyülemlett piszok miatt nem megfelelő szalagtovábbítás és még sorolhatnám.
A legelső, hogy a mechanikát meg kell tisztítani amit mindig azzal kell kezdeni, hogy teljesen kiporoljuk a készüléket. Tisztításkor a legfontosabb, hogy a szalagpályát azaz azokat a felületeket amivel a szalag érintkezik kézzel ne fogdossuk mert a kézről átkerülő zsiradék szépen rátapad a szalagra is és így más magnókban lejátszáskor/felvételkor szétkeni a szalagpályán.
A szalaggal érintkező felületek (feszítő tüskék, görgők, törlőfej, hang és CTL fej valamint a fejdob a videofejekkel) tisztításához használjunk abszolut alkoholt (ethanol absolute) és a sebészetben is használatos úgynevezett steril vattát mivel ez az egyetlen vatta fajta ami nem szöszölődik. A fejdob tisztításánál ügyeljünk arra, hogy a forgó és az állórész közé ne szoruljon be vatta valamint a fejek tisztítását nagyon körültekintően kell végezni mert ha túl nagy nyomást használunk akkor a vatta beakad a vasmagba és egyszerűen lerántja a tekercset ami a teljes fejdob cseréjét vonja maga után. A fejdob tisztításánál arra is ügyeljünk, hogy ne lucsogjon a vatta az alkoholtól mert ha befolyik a forgó és az állórész közötti keskeny nyílásba akkor lecsurogva kimossa a fejdob csapágyból a gyári kenést ami a csapágy megszorulásához vezet.
Miután áttisztítottuk szalagpályát várjunk míg az alkohol teljesen elpárolog mert ha azonnal szalagot teszünk bele akkor a felületeken esetleg még ott lévő alkohol károsítja a szalagot.
Automatikus fejtisztítóval szerelt magnók esetén ha nem rendelkezünk a típusnak megfelelő tisztító egységgel és az egység piszkos akkor mindenképpen szereljük le mert az első használatkor újra rákeni a mocskot a fejekre.

De ismétlem az aki nem foglalkozott soha videomagnó javítással ne próbálkozzon inkább vigye el egy szervizbe.

Ha nagyon mocskos a szalagpálya akkor nem javasolt a tisztítókazetta használata mert az csak még jobban szétkeni a mocskot.

vas. aug. 28, 2005 8:26
platina tag

Hozzászólás 
fejtisztításhoz:-a papípzsepi arra jó, hogy eltörje a fejet.
én egy géppapír --tehát szálmentes--segítségével követném el.

vas. aug. 28, 2005 6:59
arany tag

Hozzászólás 
T68m írta:
Kibányásztam a kazit, de azóta nem jó, nem vesz be semmit. Illetve félig beveszi, aztán elakad.

Csak szerviz segít?

Hát valószínűleg, ha már ilyen szakszerűen kiszedted belőle a kazettát...

vas. aug. 28, 2005 1:32
platina tag

Hozzászólás 
FeF !

szomb. aug. 27, 2005 17:38
a fórum lelke

Hozzászólás 
csináltam egy olyat, hogy benyomtam a kazit a videoba, amikor nem volt áram alatt és beragadt.áram alatt kis morgolódás és kikapcsolt.

Csak szerviz segít?

szomb. aug. 27, 2005 17:34
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Alkoholos és légfúvásos módszerrel nem lehetne megtisztítani ?

szomb. aug. 27, 2005 16:55
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kár a tisztítókazettáért.Meg lehet azt manuálisan is pucolni.Meg volt pár igencsak elvetemült,még több port és koszt hátrahagyó vagy a fejet megsértő tisztítókazetta annakidején.

szomb. aug. 27, 2005 16:39
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hali!
Mivel még hasonlót nem nagyon csináltam, szerintem békén is hagyom az egészet, megmondom tulajnak hogy vigye át a szomszédba, egy szakihoz :)
Ő legalább ért hozzá.
Egy natur tisztitókazettát ha végigfuttatok rajta, az mennyit ronthat/javithat rajta vajon, érdemes vele próbálkozni?

szomb. aug. 27, 2005 15:54
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nem kell azért eltúlozni.Denaturált szesszel és egy darab jobb minőségű papírzsebkendővel megtisztítható a fejdob,a gumigörgők,minden.
Meglepően sok piszkot szed le,még a tisztának tűnő felületekről is.Az alkohol elpárolog,de esetleg ami marad trutyi fellazítja,és a maradékot a "tesztkazetta" törli le,tehát nem érdemes valami pótolhatatlan szalaggal próbálkozni.Ha portalanítás,fej és görgőtisztítás,kis járatás,átnézés után sem ad jó kazettákkal hibátlan képet,akkor irány a szerviz.
Már ha érdemes.
Itthon is fillérekért akciózzák az analóg videókat,kint bécsben pár euró,vám nuku.Minden kereskedő szabadulni igyekszik ezektől,pár év és nem fog kelleni senkinek.Németországban állítólag van ahol kirakták,ajándékba el lehetett vinni,zsírúj bontatlan régebbi tipusú készülékeket.
De olyan is van,hogy komolyabb DVD házimozi szetthez "bónuszként" adnak HIFIsztereo videót..stb.

szomb. aug. 27, 2005 15:25
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves FeF és Többiek!

Csináltál már hasonló munkát? - mertt ha nem, hagyd békén a készüléket és inkább vidd szervizbe!
A leírásod alapján mindenképpen cserélni kell azt a fejtisztítót egyben, mert az nem tisztítható.
A mechanikára is ráfér egy komplett tisztítás, portalanítás, zsírtalanítás, majd kenés, ahol szükséges.
A végén kiderül, jó-e még a fej, mert lehet, hogy az is cserére szorul, de a gumi nyomógörgő mindenképpen cserélendő, ha ennyire elhasználódott, a készülék állapota alapján.
Tisztítani csak speciális tisztítószerekkel lehet a fejet és egyéb, a szalaggal érintkező felületet. Ilyen tisztító folyadékot a SINI-Kft.-nél lehet venni, nem tudom a típusát, de Ők segítenek ebben. Mással nem érdemes próbálkozni.
Először persze, a teljes készüléket portalanítani kell, megtörölgetni mindent, a burkolatot is.
Amit cserélni kell, azt sajnos ki kell cserélni, mert a félmunka megbosszulja magát.
Sok sikert!
Üdv! SMA

szomb. aug. 27, 2005 14:12
gyémánt tag

Hozzászólás Videomagnófej-tisztítás
Hali!
Tegnap kaptam egy öreg videót hogy nézzem meg mi baja van.
Első ránézésre úgy tűnik, koszos a feje. Két kazettával is kipróbáltam, jó videóban szép a képük, ebben meg csíkos, zavaros, auto-tracking állandóan villog.
Típus: Panasonic NV-J45EE
Korát nem tudom de miután levettem a tetejét egyenletes porréteg fedett mindent. :)
Elvileg öntisztító fejrendszere van, csak az öntisztító filc vagy mi is már csupa poros, fekete, ergo nem funkcionál.
A fejet illetve ezt a filcet hogyan tisztítsam meg?
Ehhez várnék ötleteket / gyakorlatban is bevált módszereket. :)
Előre is köszi!

szomb. aug. 27, 2005 12:24
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 18 hozzászólás ]