Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: pén. jan. 10, 2025 11:56

Hozzászólás a témához  [ 16704 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325 ... 335  Következő
BringaVilágítás házilag ("LED lámpa") 
Szerző Üzenet
arany tag

Hozzászólás 
Csak igy tudom megmerni forrasztas nelkul.

5 led parhuzamosan 10 ohm elotettel 5.6 volt 122 ma.

A fenyero es fogyasztas teren egesz jo :D
Gondolkozom ha lesznek 16 candelas feher ledek akkor teszek bele azt mert valoban elegge osszetart a fenysugar.

szer. aug. 31, 2005 18:02
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kössz, mindjárt beírom...

Amit az áram és feszültség értékről írtam azt csak mint számításnál használatos adatot írtam meg,
nehogy valaki az áramkorlátozást is beleszámolja de talán pontatlanul fogalmaztam.
Persze ha ilyen részletesen megadtad az nem baj.
Már beírtam, köszi.

szer. aug. 31, 2005 16:06
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Részemről

1000 mA

1. LuxV : ~6.4V
2. LuxV : ~6.2V
LuxIII: ~3.6V

Summa ~16.2W

Ja, nagyon szúrófényem van. Nem tudtam hozzáférni jobb optikákhoz.

szer. aug. 31, 2005 16:05
gyémánt tag

Hozzászólás 
Tegnap szó volt a félvezető lézerek működéséről.
Akkor ott tekerés közben nem tudtam részletesen kifejteni a működés részleteit de a következő címen megtalálható néhány olyan hozzászólásom ami ezt részletesen taglalja.

http://forum.terminal.hu/viewtopic.php? ... ul%E1ci%F3

Nem sok az egész, már amennyire ez tőlem telik. :D
kinek is igértem.. rekk?

szer. aug. 31, 2005 16:04
gyémánt tag

Hozzászólás 
Közben feltöltöttem a képeket.

Az összes teszt értékü fotó a következő bellítással készült:
ISO100
8,0"
F5.6
+2.0EV
Színhőm.: napfény szimbol.

Az egész megtekinthető a következő címen:
http://kep.tar.hu/tmscsaba/50124069#2

Mindenkinek a legjobb fényü fotóját felteszem kicsiben, hogy rápillantással össze lehessen vetni.

Azt még nem ártana ha mellé tudnánk írni, hogy
ki mekkora felvett teljesítménnyel érte el a látható fényt
ami az össz, a képen látható fényt adja.
Jó lenne ha ez megírnátok és mellé írom.

(csak a ledek teljesítményét, átfolyó áramot, üzemi nyitófeszt..
feszültség ejtésnél ami elvész azt ne számold bele.)

Balu1 <<klikk a képre<<
Kép talán az enyém a legfehérebb, a kiegészítő szineknek köszönhetően.
Újra számoltam. --- Elsősor: 1,5A (3,23V 25mA ledenként 60-szor) ~4,8W;
- - - - - - - - - - ---- Feljámpa: 1,4A (3,38V 33mA ledenként 42-szer) ~4,7W
összesen
~9,5Watt frissen töltött akkuval. Az itt látható teszt elvégzése után 9,2W-ra csökkent a felvett összteljesítmény, az akku töltöttségének csökkenése miatt. (Az eltelt idő kb 2 üzemóra)
KAMA3 <<klikk a képre<<
Kép KAMA3-é tűnik jó erősnek.
Halogén= 20W (1W-os Luxeon 5-ször)= 5W
Össz.
25W
Pinyo <<klikk a képre<<
Kép Pinyóé visz legmesszebb mert jó szúrófénye van.
1000 mA 1. LuxV: ~6.4V; 2. LuxV: ~6.2V; LuxIII: ~3.6V Summa ~16.2W
Wolfheart <<klikk a képre<<
Kép a 20 nem túlhajtott ledhez képest elég jól lehet látni vele. Bár mindenkinek legalább ilyen lenne.
380mA (3,15V 19mA ledenként 20-szor) ~1,2W
Rekk <<klikk a képre<<
Kép Ez az 5 ledes meglepően jó fényü a ledek számához képest.
122mA (3,23V 24,5mA ledenként 5-ször) ~0,4W
Mindenki együtt <<klikk a képre<<
Kép huhuhhhú... kisütött a nap?
Az összes lámpa felvett összteljesítménye: 52,3W aminek a fényét itt a kőfalon láthatjuk.

A hozzászólást 12 alkalommal szerkesztették, utoljára balu1 vas. szept. 18, 2005 23:43-kor.

szer. aug. 31, 2005 14:51
gyémánt tag

Hozzászólás 
Skori írta:
Gyakorlatban nem raktam még össze, illetve hasonló fesz stabilizátort már építettem - az jól müködik (12V -> 5,5V 1A)
A táp változtatást nem próbáltam, de mindjárt kipróbálom mit csinál ha a táp 15V és 9V között ugrál oda vissza

Meg is van...
Ezt még át kell néznem valamivel pihentebben mert most töltögettem a tegnapi teszt fotókat de még nem vagyok teljesen kész vele. ...majd rövidesen, akkor meg rohannom kell.

De egyébként kössz!

szer. aug. 31, 2005 13:45
gyémánt tag

Hozzászólás 
-=RelakS=- írta:
Ja, egyébként meg olyan vagy, mint a főnököm. Ha belekezd, nem lehet lelőni !-F
Néma gyereknek az anyja sem érti a szavát, sőt a néma "kéz nélkülinek"...
...ezt itt tovább nem írom. Van folytatása még kinek mit nem... amit azért nem írok le mert nem szalonképes.

Sok néma ember megy naponta egymás mellett de egyik sem tudja a másikról, hogy mit akar
mert mindketten halgatnak, esetleg félszavakból félre értik egymást.

szer. aug. 31, 2005 13:38
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ha valaki tudomására jut, hogy van 16cd-s led, azért ha lehet, sikítson ide a fórumra! :)

szer. aug. 31, 2005 13:11
gyémánt tag

Hozzászólás 
Gyakorlatban nem raktam még össze, illetve hasonló fesz stabilizátort már építettem - az jól müködik (12V -> 5,5V 1A)
A táp változtatást nem próbáltam, de mindjárt kipróbálom mit csinál ha a táp 15V és 9V között ugrál oda vissza

Meg is van...
1.kép
2.kép
3.kép

szer. aug. 31, 2005 11:33
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ja, egyébként meg olyan vagy, mint a főnököm. Ha belekezd, nem lehet lelőni !-F

szer. aug. 31, 2005 11:30
gyémánt tag

Hozzászólás 
Skori írta:
Hi! Mivel volt egy kis idöm, megint modellezgettem olvcsó kapcsolóüzemü áramgenerátort a TINA-val.

Elég látványosan látszik a szkóp ábra.
üzmben is jól vizsgázik?

Amikor változtatod a bemenő tápot, erre a kimenő fesz. a szkóp ábra szerinti módon gyosan stabilan beáll?

szer. aug. 31, 2005 11:23
gyémánt tag

Hozzászólás 
-=RelakS=- írta:
Én is úgy gondoltam, hogy 30mA alatt:

Idézet:
Igaz, rengeteg a felhasznált forrasztóón, de nem működhet olyan 30mA-ig?

Nem kötekedni akarok, de néha olyan, amit írsz, mintha nem olvasnád végig, amire válaszolsz :shock:

( a válaszolsz meg olyan nehéz szó, mint az útelágazhodás, 4.-szerre sikerült leírnom :D)

Egy kicsit későre járt amikor válaszholaltam és már félig aludtam de azért meg akartam válaszolni.
..de talán ennyi figyelmetlenség még belefér? :? :)

szer. aug. 31, 2005 11:13
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hi! Mivel volt egy kis idöm, megint modellezgettem olvcsó kapcsolóüzemü áramgenerátort a TINA-val.
Íme az eredmény
ez pedig a kimenö áram

szer. aug. 31, 2005 11:04
gyémánt tag

Hozzászólás 
Én is úgy gondoltam, hogy 30mA alatt:

Idézet:
Igaz, rengeteg a felhasznált forrasztóón, de nem működhet olyan 30mA-ig?

Nem kötekedni akarok, de néha olyan, amit írsz, mintha nem olvasnád végig, amire válaszolsz :shock:

( a válaszolsz meg olyan nehéz szó, mint az útelágazhodás, 4.-szerre sikerült leírnom :D)

szer. aug. 31, 2005 10:01
gyémánt tag

Hozzászólás 
-=RelakS=- írta:
A ledeket nem árt hűteni.

Vajon mennyire lenne jó hűtés a következő?

Gondot szokott okozni ugye, hogy a led megja hol az anódon, hol a katódon (bár ez az általánosabb) szokott fityegni. Mi lenne akkor, ha két darab 1mm-es (vagy 1,5-ös) nyákot csinálnánk hozzá, ahol is mindkét lábat egy pl raszter széles, és a lábnál mondjuk 5mm-el hosszabb rézfelületre forrasztanánk? Igaz, rengeteg a felhasznált forrasztóón, de nem működhet olyan 30mA-ig? Egyetlen gond szerintem a fellépő kondenzátorhatás lehet, bár az egyenáram használata miatt a franc tudja.
Mivel nincs a fényre modulált nagy sebességü információ tartalom amit meg kell tartani ezért akár kondenzátort is köthetnél a két láb közé az sem zavarna senkit, igaz haszna se lenne.

A fólia talán kevés lehet komolyabb hőelvonásra..
Ezt úgy lehetne kipróbálni, hogy beforrasztasz egy ledet rövid lábbal (közel a kristályhoz (de a lábat nem kell levágni)) beforrasztod egy darab ilyen fóliára
aminek a szélessége akkora mint amekkora széles jutna egy ledre több egymás mellé szerelt darab esetén.
Meghajtod 30-40mA-el és figyeled mennyire melegszik a led kivezetése.
Amikor már érzed, hogy határozottan melegszik de még nem forró akkor meg néznéd a fóliás panelt, hogy az mennyire meleg.
Ha nagyon jelentős a különbség azt jelenti, hogy nem vezeti megfelelően a hőt az a vékony réteg rézfólia.

Végülis ha elegendő az úgy hűtésnek akkor nem lenne szabad jelentősen felhevülnie semminek mert még ezt megelőzően lesugározná a hőt a rézfólia felülete.
Egyébként nem hiszem, hogy az elég lenne oda. Már kipróbáltam jókora felületeket de eddig még csak az volt kicsivel több a szükségesnél amit most használok de ez sem lenne sokkal több ha jól meghajtanám a ledeket.

Sok munkámba került mire kialakult ez a dizájn célszerüség szempontjainak figyelembe vételével és megtapasztaltam mekkora az optimális hűtőfelület.

Mire erre rájöttem akkorra kiderült, hogy nagyobb a fényhasznosítása a lednek ha több darabot kisebb árammal hajtjuk és akkor jobban világít és kevésbé melegszik.

Szóval ha 30mA-nél nagyobb árammal hajtjuk a ledet akkor a hűtéssel nem érdemes spórolni mert a ledek elég drágák ahhoz.. én már tapasztaltam de ha más is saját bőrén akarja megtanulni...

szer. aug. 31, 2005 1:17
gyémánt tag

Hozzászólás 
Megvolt a második lámpanéző túra.

Tesztelők és fényeik
Kép

modern fény-festészet
..mégegy fotó KAMA3 szineiről
...vagy árnyékvilág a szinek mögött

Kép
Ezen komolyan gondolkodom, hogy nyomtatok belőle egy posztert.
...csak a dátumot kell leretusálni, esetleg kissebbre vágom a sötét részt.

Amikor megérkeztek a fenti UFO-k
akkor ilyen fény volt a szigeti romok között éjszaka.

Kép
A többit majd holnap átnevezem a hangfelvételek szerint és azután feltöltöm.
Jóéjt.

A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára balu1 szer. aug. 31, 2005 14:05-kor.

szer. aug. 31, 2005 0:56
gyémánt tag

Hozzászólás 
A ledeket nem árt hűteni.

Vajon mennyire lenne jó hűtés a következő?

Gondot szokott okozni ugye, hogy a led megja hol az anódon, hol a katódon (bár ez az általánosabb) szokott fityegni. Mi lenne akkor, ha két darab 1mm-es (vagy 1,5-ös) nyákot csinálnánk hozzá, ahol is mindkét lábat egy pl raszter széles, és a lábnál mondjuk 5mm-el hosszabb rézfelületre forrasztanánk? Igaz, rengeteg a felhasznált forrasztóón, de nem működhet olyan 30mA-ig? Egyetlen gond szerintem a fellépő kondenzátorhatás lehet, bár az egyenáram használata miatt a franc tudja.

kedd aug. 30, 2005 23:08
gyémánt tag

Hozzászólás 
Már ha lesz fehér :?

kedd aug. 30, 2005 22:52
platina tag

Hozzászólás 
na hat ennek is vege lett, es lesz meg kovetkezo... szerintem az mar az automentes vilagnap alkalmara idozitett Critical Mass rendezveny kereten belul...

Hazafele jovet, beerven a kedvenc keresztezodesembe, figyelmetlenul elem hajtott egy Opel Astra... mar csak akkor vett eszre engem, anikor bevakitottam neki az oldalablakon... es megallt pont keresztben elottem... ha nem veszem eszre hamarabb, akkor nem allok meg... azert annak rendje es modja szerint megemlekeztem az anyukajarol, tovabba felhivtam a figyelmet a macisajtra, ami minden sarokra ki van rakva, nehogy valaki ugy gondolja, hogy az o savjara nem vonatkozik...

Meg egy erdekes szituacio elofordult... jott velem szemben harom bringas, es valami kek es piros derenges jott az also vazcsovuk felol.. kozelebb erve lattam, hogy azok bizony fenycsovek... olyasmik, amiket manapsag a dizajnos szamitogephazba szoktak beszerelni... hat ugy latszik valakinek megtetszett az oldalfenyem, es mindenki abbol epit, amije van alapon felrakta a ket srac a csoveket.. egyik gepre pirosat, masikra keket.. a csattano az egeszben az volt, hogy amikor mellejuk ertem, megjegyezte az egyik, hogy milyen jo fenyem van...:::)) de szerintem a fenycso bringara nagyon torekeny megoldas... ez a vekony nyaklemezcsik rettento sokat kibirt... nem pattant el, pedig mar akadt bele faag is, es meggorbitette rendesen...

Max jovo heten lesz idom a konthaba es lomexbe eljutni, tehat az en ledes projektem addig tolodik egy kicsit... asszem kezdetnek veszek 3-3-3 darab RGB -t, meg vagy 20 feheret... kiserletezni... meg vastag nyaklemezt se artana...

kedd aug. 30, 2005 22:27
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
a fórum lelke

Hozzászólás 
rekk: de az akkor is soros LED-hez való (v. nem?) Azért lett a másik kapcs. de ha lehet kapni, én is veszek 1-et próbára...

kedd aug. 30, 2005 18:47
gyémánt tag

Hozzászólás 
Én úgy hallottam, hogy Szuvenyir nyihaha ne kukucska protku :)

Egyébként voltam az elektrokontárban, naná, hogy nem kérdeztem meg, mikor lesz fehér led. Addig eljutottunk, hogy nincs, mire rávezettem a manust, hogy nem a fehéret, hanem a zöldet kérdeztem !-D

kedd aug. 30, 2005 18:30
arany tag

Hozzászólás 
Hi.
Kaptam MP1523 az ic-t a chipcadnel mar "csak" ki kell szamolni az alkatreszeket es "csak" nyakot kene csinalni.
Ha meg van akkor lesz tokjo energiatakarekos elso lampam aramgeneratorral :)

Lemerult elemekkel megyek es viszek csereelemet a teszthez.
Ugy erdekesebb lesz :)

Na indulok is mert meg ossze kell pakolni valami melegebb ruhat.

kedd aug. 30, 2005 17:00
gyémánt tag

Hozzászólás 
Köszi szépen.
Látod, ezekkel eddig nem foglalkoztam
de már egyre többet megtudok róla.

kedd aug. 30, 2005 15:12
a fórum lelke

Hozzászólás 
Hi!

A xenonnál közel folyamatos az ív. Leggyakrabban 400Hz AC négyszögjelről járatják. Az ív ennyi idő alatt nem alszik ki, bár némi hullámzás tapasztalható a fényerőben.

A mozigépekben (amit én láttam) pedig DC-ről ment a xenon. (80V 100A :) A projektorokban is előfordul a DC táplálás. De ez speciális aszimmetrikus elektródú lámpát igényel, ami drágább.

A xenon és a HID nem teljesen ua. de ez a csekély különbség mi szempontunkból most nem érdekes.

Ha sikerülne kvarccsöves stroboszkóp villanócsövet szerezni, azt lehetne hajtani folyamatosan is. De az a mérete miatt párszáz watt alatt nem igen fog menni...

kedd aug. 30, 2005 14:58
gyémánt tag

Hozzászólás 
Egyébként úgy jutottam az akkukhoz...
Egyik alkalommal zárás előtt voltam kint a józsefvárosi kínai piacon. Akkor már pakoltak és takarítottak. Egyik bezárt pavilon előtt egy csomó üres elemlámpás papírdoboz között ott voltak roncs lámpák. A szemben lévő kínai kereskedőtől (aki még ott volt) kérdeztem, hogy azok ott a kupacban a földön, az kinek a holmija?
Erre azt válaszolta, "á.. ross,... nemjo". Kérdeztem, hogy el lehet vinni? Erre rábólintott.

Most jutott eszembe, hogy mivel nekem most van akkum ezért talán valaki hasznát tudná venni, ezért ajánlottam fel.
Ja, és egy komplettet össze tudtam rakni belőlük de mivel ólomakku ezért nem szeretem igazán.
Ezeket jobb ha nem felfordítva töltjük mert a gázképződés miatt kijuthat az elektrolitból. Nekem is le kellett takarítanom őket mert valamelyikből jött ki sav ami összekente. Most teljesen tiszták, lemostam kívülről.

...persze töltő nincs hozzá de biztosan hallotta valaki a mindást "ajándék nyihaha, nye kukucsku protku" :lol:

kedd aug. 30, 2005 14:21
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ros-Co. : az a megoldás tényleg jónak tűnik.
Talán az lehet a gond vele, amikor gyorsan megyünk, mondjuk lefelé akkor egy szaggatott stoboszkóp hatás léphet fel. De más megoldás azzal a csővel mem működne a hő miatt. mindenképp érdekes.

A folyamatosan üzemelő xenonnál valyon folyamatos lehet az ív?

kedd aug. 30, 2005 13:38
gyémánt tag

Hozzászólás 
Van nekem néhány darab kínai ólomaksis elmlámpához való akkuami félig le van merülve. Általában 2,6-2,8Volt van bennük de az egyikben 3V fölött mértem. Nekem arra nincs szükségem.
ha valaki meg szeretné próbálni, hogy mit tud saját részére kihozni belőle akkor nagyon szivesen oda ajándékozom.
Akinek kellenek az akkuk az még kap hozzá egy működőképes ugyanilyen izzós elemlámpát is komplettem amihez az aksik valók, persze mindezt térítésmentesen.

Csak akkor hozom ha kell valakinek és itt megírja !

Az akkuk darabonként 2 cellából állnak.
Az összesnek a súlya 12 kiló. :shock:
Na de, hogy ne ijedjen meg a leendő tulaj ezért azt is leírom, hogy 'kifelejtettem' a vesszőt :D
Szóval csak 1,2 kg + az működü elemlámpa (amit nem mértem bele) a súly amit a hegyre már neked kell felvinned.
Valami hátitatyót hozz magaddal amibe be tudod tenni. Nem nagy csomag.

Most töltésen van a saját világításra használt akkumulátorom, az összes (fejlámpához és elsőhöz való) párhuzamosan. Az 22 dbX 1,4 A/h .
Ebből 16db az első fény és 6db a fejlámpa akkuja. Remélem időben össze szedik magukat. Az előbb volt 3,8V a feszültségük. Mindjárt megnézem hol tart most.
...3,83V és 1,86A jön ki éppen az 1Amperes kínai tápból.
Na jó, az már csak halványan emlékeztet az eredetire.
Azóta bele tettem a Lomexben kapható 6 A-es diódákból amiből asszem 10 db 200,-
Ezen kívül egy procihűtő ventillátort is rászereltem a trafó fölé és persze kivágtam alatta a műanyagot és az alján is van néhány lyuk ,hogy keresztül tudja fújni a levegő.
Így 2 A körül sem melegszik annyira mint eredeti állapotában 1A alatt.

Van jókora táphoz cuccom de lusta voltam összerakni.
Mostanában (talán a tél folyamán) lehet, hogy megcsinálom.
Persze valami kontrollt is be kellene építeni a Lítium akkuk miatt.

kedd aug. 30, 2005 13:31
platina tag

Hozzászólás 
151*65*95... az enyem ekkora... es valoban, a halogen volt elobb, tehat ez meghatarozta a szukseges feszultseget, es kapacitast.. de mivel a halogen menni fog, es az akksi sem egy mai csirke, meggondolando, egy 6 voltos 12 Ah as akksi... ezt persze megint a vezerloelektronika fogja meghatarozni... Mondjuk lattam mar 10 eves, 12V 7,2 Ah-s zseles akksit, ami egy napot kibirt, vitorlazorepulogep radiojat taplalta..

kedd aug. 30, 2005 7:20
arany tag

Hozzászólás 
Kama3: a méret az stimmel, gondolom a tied 151x65x94 mm, vagy hasonló. Ez a 12 V 7,2 Ah-s. Szerintem felesleges a 12 V, bár neked a halogén miatt kellhet. Hasonló méretben, és talán teljesitményben is a legnagyobb 6 V-os akksi 12 Ah-s, a mérete: 151x50x94.
A pénzt meg most tegyed el, és ha lesz led, akkor pénz is lesz, ilyen egyszerű :D
-=RelakS=-: Még nem töltöm semmivel. Mindenképpen valami normális töltőt kéne hozzá szerezni, csak nem tudom, hogyha bemegyek a boltba, akkor milyet kérjek. A másik lehetőség meg a házilag épített töltő, csak azt meg ki kell kisérletezni, hogy jó is legyen, meg félek, hogyha valami nem úgy megy ahogy kéne akkor idő elött kinyiffan az akksi. Azt meg nem szeretném. A méretéből adódóan a rögzitést szerintem elég jól meg lehet majd oldani a bringán. Most este mentem vele, elég szerencsétlenül volt megoldva, mert a táskába tettem az akkut, és onnan jött két szál drót, amibe mindig beleakadtam. De a kiváncsiság és a tesztelés ilyenkor a lényeg. Amugy jó, nincs vele bajom. Kb. 1 órát tekertem vele, ez persze elég kevés hogy igazán véleményt tudjak mondani. Na majd ma este ;)
Ja és remélem Balu is el tud jönni. Kama3, téged is megvárunk, ne félj :)

hétf. aug. 29, 2005 23:04
gyémánt tag

Hozzászólás 
hmm... a 10cd-s 30fokos piros led gyakorlatilag középre nem is világít :S

Nembaj, ki fogom próbálni a lomex-es 10cd-s 20 fokos ledet, a fehérek is úgyis 20 fokosak.

hétf. aug. 29, 2005 21:39
a fórum lelke

Hozzászólás 
Hi!

A villanócsővel van némi tapasztalatom. Be lehet gyújtani párszáz volton, hogy kialakuljon a fényvonal, de nem ez a normál üzemmódja. A Mo-on általam eddig kaphatónak vélt villanócsövek eddig kivétel nélkül normál üvegből készültek. Ez azt eredményezi, hogy:

-pillanatok alatt elolvad
-nem éri el a HID üzemódhoz szükséges hőmérsékletet, halvány kékes derengés lesz az egész

Tessék kipróbálni...

A nagyáramú kisülés az más, ott képes a gáz (plazma) megfelelően meggerjedni, és ott viszont nagy fénye van. Ez igaz akkor is, ha a néhány száz voltra töltött "kisülő" kondit kicseréled kisebb kapacitásúra. Az áramimpulzus a lényeg, nem feltétlenül a kapacitás (saját tapasztalat)

Tehát az ajánlatom: egy kb 1uF-os MKT kondit 400V környékére töltve, 10Hz villogási gyakorisággal már elviseli a cső. A fényerő is OK. lesz.
Ha a 10Hz túl lassú, akkor több csövet kell alkalmazni, és egymás után villantani. 3 cső esetén 3x annyi idő áll a rendelkezésére hűlni, ha egymás után villantod..

A fénycsöves lámpa:
-Nagyjából a gyári feszültséggel megy, 300V DC-t kap, kb. ugyanannyit, mint a hálózati egyenirányítás után (230V*1,4142) (a valóságban mindkettő kicsit kevesebb)
-Az adott KF-vel 1,3A-t eszik 12V-ról. 15W-os ha jól tudom. Sem az inverter FET-jei, sem a KF elektronikájában lévőknek nem kell hűtőborda.
Gyanítom jó a hatásfok. A KF üvegje viszont melegszik rendesen.
Szép szórt fénye van, amin egy reflektorral segítettem. (Ez már összeépült, a fotón még külön van)

A 40 LED-es cucc lenyomja mint a sz*rt, de ennek szebb a fénye.
Körbe a fénycső köré fog kapni pár LED-et (takarék üzemmód)

hétf. aug. 29, 2005 21:33
gyémánt tag

Hozzászólás 
balu1 írta:
rekk írta:
-=RelakS=-:
Nem tudom mekkora feszultseget szeretnel de hosszutavon a liion akku jobban megeri nem ?
Ez elegge izmosnak tunik:
http://www.addel.hu/template/temp1/deta ... ctid=35631
Ez jónak néz ki és még súlya sincs, csak ára...

Ja, akkor már 2000+fa, és 6V 12Ah az elektrokontárban, plusz hozzá töltő is valami ilyen áron van.

hétf. aug. 29, 2005 21:30
gyémánt tag

Hozzászólás 
A "csodalámpa" áll: 8db 16cd-s fehér, 4db 10cd-s piros, 2db 18cd-s zöld ledből :)

hétf. aug. 29, 2005 21:29
gyémánt tag

Hozzászólás 
rekk írta:
-=RelakS=-:
Nem tudom mekkora feszultseget szeretnel de hosszutavon a liion akku jobban megeri nem ?
Ez jónak néz ki és még súlya sincs, csak ára...

hétf. aug. 29, 2005 21:20
gyémánt tag

Hozzászólás 
-=RelakS=- írta:
Megvolt a teszt.

Hozzávalók:
1db 14 ledes csodalámpa, kb 25mA/led kakaóval
16 candelás ledekkel.... gondolom én, kínaiak által szerelt leddel talán 3-4db 16 candelásnak megfelelőt világít.

-=RelakS=- írta:
Eredmények:
A lámpa fénye majdnem teljesen elveszik a közvilágításban
Azon ne csodálkozz, a 60 ledesem sem virít nagyon az utcai lámpák alatt.

-=RelakS=- írta:
Kicsit kékes a fény, de lehet, hogy ez a sárga közvilágítás hatása volt.
Ezért kell kiegészíteni piros és zöld ledekkel.

hétf. aug. 29, 2005 21:15
gyémánt tag

Hozzászólás 
Wolfheart írta:
Voltam a Mikronikában is akksit nézni. Vettem egy FIAMM akkut, 6 V, 7,2 Ah. Majdnem 3000-ret fizettem érte, de ez egy elég jó fajta. A méretei szerintem pont jók: 151/34/94 mm-ben. A súlya a gyári adat szerint 1380 gr. Biztos nem a legkönnyebb, de Kama3 2,5 kilósához képest ez jóval könnyebb. Bár nem tudom, hogy az mekkora teljesítményű?
Az új akkut hamarosan letesztelem, de egyenlőre még nagyon összetákolt az áramkör. Milyen jó is lenne egy műhely, ahol szinte minden csak egy karnyújtásnyira van...

Mivel is töltöd? Csak mert talán jobb, mint a ceruza/góliát akkuk, de legalábbis költséghatékonyabb

hétf. aug. 29, 2005 21:03
platina tag

Hozzászólás 
Wolfheart írta:
Milyen jó is lenne egy műhely, ahol szinte minden csak egy karnyújtásnyira van...

Mar amikor rendet raksz benne... de akkor se biztos...::))

Wolfheart írta:
Bár nem tudom, hogy az mekkora teljesítményű?

Ugyanekkora, 7.2 Ah, csak 12 voltos... es en is 3000 ert vettem... mondjuk az mar ket eve volt.. azota legatyasodott rendesen, mert nem figyeltem oda a toltesre.. most ugy 2,5 - 3 orat birja 20 Watt terhelessel, (1,6 - 1,7 Amper)

Tura: nekem OK... ha odaerek... azert varjatok meg:::))

Ez waffen... amikor LED kene, akkor penzem nincs ra... amikor penzem lenne ra, akkor LED nincs... most akkor hogy is van ez???

http://www.addel.hu/template/temp1/detailproduct.php?storeid=289&productid=35631
hehe pont ilyen kell a kameramba... amikor vettem a gepet, akkor kerult brutto 50 000 be ez a nagy akksi... asszem megerne most megvenni..

Nah mentem enni, meg aludni..

hétf. aug. 29, 2005 20:51
arany tag

Hozzászólás 
Na, akkor most már irok én is!
Ma délután elmentem bevásárolni ezt-azt. Voltam az elektrokonthában, 3x is :) Vettem 2 db UV ledet, ezeket nem teszteltem még túl sokat, de jónak tűnik, csak szerezni kéne valami rikítós szerkót. A fehér papíron elég jól látszik. Aztán, megkérdeztem a 16 cd-s fehér ledeket, most nincs nekik, várják hogy jöjjön, talán jövő hét elején lesz. Ejnye-bejnye, kifogyasztjuk az egész készletet :wink: Ellenállásokat is vettem, de az most nem lényeges.
Voltam a Mikronikában is akksit nézni. Vettem egy FIAMM akkut, 6 V, 7,2 Ah. Majdnem 3000-ret fizettem érte, de ez egy elég jó fajta. A méretei szerintem pont jók: 151/34/94 mm-ben. A súlya a gyári adat szerint 1380 gr. Biztos nem a legkönnyebb, de Kama3 2,5 kilósához képest ez jóval könnyebb. Bár nem tudom, hogy az mekkora teljesítményű?
Az új akkut hamarosan letesztelem, de egyenlőre még nagyon összetákolt az áramkör. Milyen jó is lenne egy műhely, ahol szinte minden csak egy karnyújtásnyira van...

hétf. aug. 29, 2005 20:30
arany tag

Hozzászólás 
-=RelakS=-:

Bar a tolteshez kell valami tolto de ahhoz lehet a chipcadnel kulon icket kapni.

hétf. aug. 29, 2005 19:59
gyémánt tag

Hozzászólás 
Megvolt a teszt.

Hozzávalók:
1db 14 ledes csodalámpa, kb 25mA/led kakaóval
1db viharvert bicaj (karban kéne néha tartani :oops: )
1db Tesco, és az addig megtenni való valamivel több, mint 1km
1db nehéz pacák (én)

Eredmények:
A lámpa fénye majdnem teljesen elveszik a közvilágításban
Amennyiben korom sötét van, kicsit gúvad a szemem, de látni (bár néhány fekete tacsó a frászt hozta rám :D) Lehet, hogy ha 4-5 perce mentem volna a sötétben, nem gúvadt volna a szemem.
Kicsit kékes a fény, de lehet, hogy ez a sárga közvilágítás hatása volt
Néha fel kéne pumpálni a kereket... 8)

hétf. aug. 29, 2005 19:51
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nah, megyek lámpát tesztelni, kiváncsi vagyok, összetörik-e az első kátyúnál :D

hétf. aug. 29, 2005 18:57
gyémánt tag

Hozzászólás 
majdnem. A 8000mAh helyett 2600mAh az kb harmad. Tehát nem 3, hanem egy órát fog ketyegni :) szerintem

hétf. aug. 29, 2005 18:56
gyémánt tag

Hozzászólás 
-=RelakS=- írta:
Nos, ki melyiket választaná? Én a góliát akkut :)
Góliát akkut.

-=RelakS=- írta:
Egyébként láttam egy szellemes megoldást. Ceruzaakku töltő, hozzá ceruzaakku, és olyan adapterek, amivel baby (C) és góliát (D) elem helyére is berakható :)
Ez olyan, hogy felveszed a Superman ruhát és amikor fel kéne emelni a kamiont félkézzel akkor szétlapulsz alatta...

De azért a ceruza akku is 15 percig biztosan elbírja a góliátra méretezett készüléket. ...talán még fél-egy óráig is.
Ez akkor is olyan mint amikor valaki egy uszkárt fog be a szekere elé.

hétf. aug. 29, 2005 18:46
gyémánt tag

Hozzászólás 
Elméleti összehasonlítás jön:

ANSMANN-féle 8Ah-s D akkumulátor VS ANSMANN-féle 2,6Ah-s AA akkumulátor.

D (óliát) akkumulátor:
Előny:
könnyű a kezelése (4db-ot kell csak tölteni)
8Ah teljesítmény
Hátrány:
Nehéz
Bszott nagy
Derága (18000 huf a 4 db)

AA (ceruza) akkumulátor:
Előny:
Némileg olcsóbb (16500 körül van a 12db ára)
Kicsit könnyebb.
Hátrány:
200mAh-val kisebb teljesítmény
Macerás töltés (3 menet, vagy három töltő)
Macerás használat a sok elemtartó miatt.

Nos, ki melyiket választaná? Én a góliát akkut :)

Egyébként láttam egy szellemes megoldást. Ceruzaakku töltő, hozzá ceruzaakku, és olyan adapterek, amivel baby (C) és góliát (D) elem helyére is berakható :)

hétf. aug. 29, 2005 18:18
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ros-Co. írta:
Hi!

Feltettem a fénycsöves képeket, csak érdekességképpen...
Jól néz ki ahogy világít, persze nincs mihez hasonlítani a fényerőt.
Van akkora fénye mint amikor hálózati feszültségről megy a cső?

Egyszer csináltam valami hasonlót de gondolom a feszültség lehetett sok mert gyorsan feketedett a cső vége.

Mekkora teljesítményt vesz fel?

Ha már működik a fesz.generátor, érdemes lenne kipróbálni, hogy egy vakucső 5-10Watt környékén mit csinálna folyamatos üzemben.
Persze a begyujtáshoz kellene az oldalára egy kicsivel több, néhány kV fesz.
Valami trükkel fojtóval (magam sem tudom mi lenne a legjobb) korlátozni kellene az áramot.
Szerinted működne úgy mint egy xenon lámpa.

Tudom, hogy annak nagyobb tömegü elektródája van de egy ideig talán a vakucső is vlágítana folyamatosban is.

hétf. aug. 29, 2005 18:02
a fórum lelke

Hozzászólás 
Hi!

Feltettem a fénycsöves képeket, csak érdekességképpen...

http://www.hvlabs.hu/tmp/fcsinv1.jpg
http://www.hvlabs.hu/tmp/fcsinv2.jpg

Lehet már a Kontha-nál fehér (16Cd) LED-et kapni? Ha valaki hívta már, szljon plíííz.

hétf. aug. 29, 2005 17:21
gyémánt tag

Hozzászólás 
Wolfheart írta:
Tehát:
II. Lámpanéző tekerés.
A találkozó időpontja: 2005. augusztus 30. (kedd) 19.45 és 20.00 között.
Helyszín: Batthyány tér, Duna felöli HÉV kijárat.

Az útvonalat meg majd kitaláljuk ;)
Holnap reggel félnyolckor haza megyek munkából. Rákapcsolom az akkut töltésre.
Nekem még fel kellene tölteni mindegyiket mert eddig lusta disznó voltam. :(
Reggel rákapcsolom akkor estig talán a másik is rákerül.
Viszont nem automata a töltőm és nézni is kellene mikor éri el a 4,1Voltot na meg aludnom is kellene egy kicsit.
Majd meglátjuk hogy jön össze. Legfeljebb rajta hagyom a digiműszert bekapcsolva és megkérem anyámat, hogy szóljon, ébresszen fel ha 4-nél nagyobbat lát rajta.

hétf. aug. 29, 2005 13:52
gyémánt tag

Hozzászólás 
Pinyo1970 írta:
balu1 írta:
Hogyan tudunk ezen javítani? Kiegészítjük fehérre!
Pinyo1970 írta:
Vagy veszünk normálisabb ledeket. Azért fehér és fehér között is nagy különbségek vannak.
Szerintem meg veszünk ami van. :)
Úgyis hiába keresnénk jobbat... Esetleg gyengébet kaphatunk.
Azzal mennék a Konthába, (de mondhatnám bármelyik céget), hogy napfény ledet kérek mert a neten láttam...
Szerintem néznének tágra nyílt szemekkel és nem tudnák, hogy most mi van.
...ha meg tényleg beszereznék akkor mi nézhetnénk, hogy ez tényleg ennyibe kerül??

Pinyo1970 írta:
Ezek szerint a tieid különösen kékesek? Nem tudom, mert én is mondom a magamét, meg te is, de majd élőben egyszer minden kiderül.
Ezek nem annyira kékesek mint a régebbiek.
Viszont ami kék led kristályra készül az általában ilyen.
Sőt, ezek kevésbé kékesek mint az átlag de a szem jobban alkalmazkodik mint egy kamera azért nem tűnik fel szabad szemmel.

Pinyo1970 írta:
...Inkább valami fix (pl. daylight), aztán utómunka.
Ilyen teszeteknél az utómunka csak azt fedné el, hogy mennyire gyenge dolog a (kék alapu) fehér led szín vissza adása.
Ilyen kékes szinü volt a függöny a tesztfotón amire azt mondtad, hogy nem volt elég a fény, azért olyan.
Nem, ennek ilyen a szine.

hétf. aug. 29, 2005 13:22
arany tag

Hozzászólás 
Tehát:
II. Lámpanéző tekerés.
A találkozó időpontja: 2005. augusztus 30. (kedd) 19.45 és 20.00 között.
Helyszín: Batthyány tér, Duna felöli HÉV kijárat.

Az útvonalat meg majd kitaláljuk ;)

hétf. aug. 29, 2005 13:07
arany tag

Hozzászólás 
Kama3: fogaskerekű ;)

hétf. aug. 29, 2005 12:59
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 16704 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325 ... 335  Következő