Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: csüt. nov. 07, 2024 17:03

Hozzászólás a témához  [ 102 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3  Következő
OEM alaplapok, hallott már valaki ilyenről? 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás 
A termékhez olyan csomagolást kell biztosítani, ami lehetővé teszi a biztonságos szállítást. Egy vacak tesco-s zacskó az alaplap esetén nem felel meg ennek a kritériumnak.

A termékhez használati útmutató jár, hogy minden lényeges információt megkapj róla az üzembehelyezéshez.

Az internet nem jár mindenkinek alanyi jogon, ezért a forgalmazó nem mondhatja azt a fogyasztónak, hogy töltse le onnan. Így a működéshez elengedhetetlen drivereket mellékelnie kell. Kényelmesebb ezt is a dobozba rakni, mint külön zacskózni.

Ezek mind a fogyasztó érdekeit képviselik.

OEM alkatrész nem kerülhet fogyaszóhoz csak komplett gépbe szerelve.

vas. szept. 04, 2005 19:58
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Hozzászólás Re: OEM alaplapok, hallott már valaki ilyenről?
Végigolvastam még egyszer a hozzászólásokat. Szerintem két megközelítésben vizsgáljuk az adott problémát. Én arról, hogy szerintem jó lenne, ha lehetne kapni bármilyen számtech cuccot oem kiszerelésben, te (ti) meg arról, hogy jogilag ez nem lehetséges.

Szóval tisztában vagyok vele, hogy oem cuccot hivatalosan nem árulhatnának kiskereskedők. Elméletileg az oem azt jelenti, hogy komplett gépet veszel, ami össze van szerelve és így a vásárlónak már nincs szüksége az összeszereléshez szükséges ismeretekre.
Szóval a probléma ott van, hogy az ilyen komplett oem gépnél dobozos alkatrészekből (is) kell építkezni, ahol a vevő nem is látja a csilivili dobozt meg sallangot, de fizet érte!
Ja, oem vga-hoz sem kapsz drivert, pedig az sem működik driver nélkül!

vas. szept. 04, 2005 19:37
gyémánt tag

Hozzászólás 
Csaba_20
egy alaplap vásárlása esetén a vevő nehezen tud törvényt sérteni a másik fél akarata nélkül ;) Az esetleges figyelmetlenségből adódó dolgoktól most tekintsünk el.
Ha nagyon ragaszkodni akarnék ahhoz, amit írtál saját szavaiddal cáfolnálak meg, hiszen többféle (de az alaplaphoz való többféle verziójú, esetleg univerzális) driverrel is működik az alaplap! Ebből csak egyfélét kapsz meg cd-n, de ez már a kötözködés kategóriája, szóval ezt a részét haggyuk.
Továbbá pl az xp is elég jól fel tud települni a driver cd nélkül is! Ha netalántán egy linux userrel van dolgunk ő 99,9%-ban nem is fogja használni a driver cd-t!
Viszont ott vannak még a kábelek, amikről ugyan nem tudok napi árat mondani, de egy ide kábel 500-1000Ft között mozog, plusz ott a floppyé (sokan már nem is tesznek floppyt a gépükbe) és a már sokat emlegetett papírsallang. Ezek nélkül is működik az alaplap. Az, hogy kötelezően jár hozzá pl a kábel nagyon nem helyes, mert attól, hogy van egy alaplapod meg egy kábeled még semmit sem érsz, mert kismillió egyéb alkatrész kell, hogy használni is lehessen. Ezeket is külön veheted meg!
A logikai bukfencet pedig nem látom, mert nincs. Törvényszegő emberek voltak, vannak és lesznek is. Sőt, ha jobban megnézed az állam bizonyos formában szemet is huny felettük, hiszen ott van pl az artisjus féle adó is, amivel burkoltan ugyan, de azt mondják, hogy olyan anyagot másolsz a lemezre amiért nem fizettél. De ez más téma, feltételezzük, hogy a legtöbb eladó törvénytisztelő.
Aki a design alapján vásárol számítástechnikai termékeket az nagy valószínűséggel nem ért hozzá, tehát az eladó simán átvághatja, ha akarja. Rásózhatna pl dobozos termékeket :D
A fekete-fehér látásmódot pedig nem a törvényekre írtam, hanem a kereskedelemre :) Persze sokan a törvényeket is így kezelik, de ez megint más kérdés
Egyébként mit szólnál hozzá, ha a boltban csak úgy vehetnél kenyeret, hogy kenyérszeletelő kést is kell venned hozzá, mert a kenyeret fel szokták szeletelni? Ja és persze az egészet díszcsomagolásban kellene megvenned! :D

vas. szept. 04, 2005 19:24
gyémánt tag

Hozzászólás 
djsms írta:
Az a probléma, hogy a felhasználó szemszögéből úgy nézed, hogy az eladó betartja a törvényt, az eladó szemszögéből pedig hogy nem.

Ezt azért nem igazán értem, mert nem szemszögekből vizsgálva igaz, hogy valaki betartja-e a törvényt, vagy se.

djsms írta:
Az a bolt, ahol én szoktam vásárolni szigorúan ragaszkodik az előírásokhoz. Több esetben előfordult már, hogy szerettem volna valami "részben" megvenni, de nem tehettem meg. Pl akartam venni házat tápegység nélkül, mert volt itthon jó kis chieftec tápom, a codegenyára meg nem volt szükségem. Az átlag kereskedő ilyenkor kiveszi a tápot a házból és levonja annak a beszerzési árát a teljes árból. Na ők ezt nem teszik meg nekem, mert akkor a tápot nem bevételezte sehonnan, így elvileg később nem is adhatja el. Ugyan ez a helyzet előfordult dobozos procival stb. Az alaplapokból megmaradt kábelekből is van egy kisebb dobozzal, de azt sem adják el, mivel nem bevételezték kábelként! (a vevő meg nem kérte, mert nem volt rá szüksége) Ugye milyen rugalmatlannak hangzik? Az is! Jelen esetekben a vevő jobban járt volna, ha az eladó nem tart be bizonyos szabályokat.

Mi lenne, ha maradnánk annál, hogy az alaplap aspektusából vizsgáljuk a dolgokat? Processzorhűtőből lehet kapni sokfélét, számítógépházból, tápból szintén. Alaplap esetén a használati útmutató és a driverek helyett nem tudsz mást használni, mert azok konkrét típushoz tartoznak, az alaplap szoros és részét képezik és külön nem árusítják őket.

djsms írta:
Szóval az egy nagyon jó dolog, hogy mindenkinek joga van magyar nyelvű használati útmutatót kapni, de finomítani kellene rajta.

Pontosan korábban írtam le, hogy miért nem járna a fogyasztó számára semmilyen előnnyel a finomítás.

djsms írta:
Abból sem szabad kiindulni, hogy az eladó majd jól átvágja a vevőt. Ha megnézed jelen körülmények között is megteszi ezt pár bolt (Mis.. stb) Kiskaput mindig lehet találni és aki akar az talál is.

Nem látod a logikai bukfencet az érvelésedben? Már most is vannak cégek akik áthágják a törvényeket, erre te inkább finomítanál rajtuk?

djsms írta:
A gyártó meg nem csomagol minden egyes alaplapot stb szépen dobozba! Neki is az lenne az érdeke, hogy minél keveseb sallangról kelljen gondoskodni, mert az mind plusz pénz, amik nélkül olcsóbb lehetne a termék és talán az olcsóbb terméket többen vásárolnák meg!

A másik szempont egy vásárlónál a design. Minél csilivilibb valami, annál jobban össztönzi a vásárlót a vásárlásra. A csomagolás pedig a gyártónak önreklámot jelent, emiatt érdeke szebbet, jobbat előállítani még akkor is, ha a terméke nem is olyan csúcstermék. A reklámfelületet szerintem nem szívesen dobják el.

djsms írta:
Nem szabad csak feketének és fehérnek látni a világot, mert valójában nem is az! Természetesen van aki rosszul járna és van aki jól, de azt hiszem összességében a vevő járhatna a legjobban és pont ez a kereskedelem lényege! (na meg az, hogy az eladó is degeszre keresse magát :P )

A törvényekre igaznak kell legyen az, hogy egyetlen értelmezésük van. Tehát a törvényeket csak feketén és fehéren szabad látni.

vas. szept. 04, 2005 12:52
gyémánt tag

Hozzászólás 
NEUROFiRE írta:
djsms írta:
Az alaplapokból megmaradt kábelekből is van egy kisebb dobozzal, de azt sem adják el, mivel nem bevételezték kábelként! (a vevő meg nem kérte, mert nem volt rá szüksége) Ugye milyen rugalmatlannak hangzik? Az is! Jelen esetekben a vevő jobban járt volna, ha az eladó nem tart be bizonyos szabályokat.

Az a kisker, ahova en szoktam jarni ezt a problemat ugy oldja meg, hogy 'elosztogatja' az ilyen cuccokat (kabel, kivezetes, ventilator, anyamkinja).

Ezzel szerintem az uzlet is jol jar, meg a vevo is:)

Szerinted honnan van nálam itthon rakás oem venti meg ide kábel? :)

vas. szept. 04, 2005 12:40
platina tag

Hozzászólás 
djsms írta:
Az alaplapokból megmaradt kábelekből is van egy kisebb dobozzal, de azt sem adják el, mivel nem bevételezték kábelként! (a vevő meg nem kérte, mert nem volt rá szüksége) Ugye milyen rugalmatlannak hangzik? Az is! Jelen esetekben a vevő jobban járt volna, ha az eladó nem tart be bizonyos szabályokat.

Az a kisker, ahova en szoktam jarni ezt a problemat ugy oldja meg, hogy 'elosztogatja' az ilyen cuccokat (kabel, kivezetes, ventilator, anyamkinja).

Ezzel szerintem az uzlet is jol jar, meg a vevo is:)

vas. szept. 04, 2005 12:29
gyémánt tag

Hozzászólás 
Csaba_20 írta:
djsms: Amíg a fogyasztóvédelmi törvény a fogyasztók érdekeit képviselendő előírja a magyar nyelvű használati útmutatót egy műszaki termékhez, beleértve bármilyen számítástechnikai terméket, addig a forgalmazónak kötelessége mellékelni, még akkor is, ha a gyártó nem tette meg.

Abban az esetben, ha a fogyasztó nem kapott használati útmutatót(ennek bizonyítása a forgalmazó dolga), vagy a használati útmutató hibájára vezethető vissza egy esetleges meghibásodás, akkor a forgalmazó a hibás.

Nem találtam olyan számlát, amire ne írták volna rá, hogy megkaptam a magyar nyelvű használati útmutatót még akkor is, ha valójába nem. Ha nem írod alá a szerződést, akkor nem kapod meg a terméket. Ha meg aláírtad, akkor sérültek a jogaid. Módosításra ugyanis a szerződésben nincs lehetőséged, mert a forgalmazó ilyenre nem hajlandó. Érthető, hiszen ha ráírná, hogy használati útmutató nélkül adott el terméket, akkor büntetni lehetne.

Ha megjelennének az OEM alaplapok a piacon, vagyis lehetne kapni csupaszon is alaplapot, akkor ennek nem árcsökkentő, hanem árfelhajtó hatása lenne. Mivel a kereskedő nem azt az üzletpolitikát erőltetné rád, hogy "Ha nem kell neked, csak az alaplap, akkor olcsóbban adom, mintha kérnéd a gyártó által mellékelt dolgokat.", hanem azt, hogy "Adom a csupasz alaplapot normál árban, a dobozosat pedig drágábban, merthát ahhoz mégiscsak a másikhoz képest extra dolgok járnak.". Neki ez az érdeke.

Te valóban olcsóbban tudnád megvenni az OEM alaplapot, mint a dobozost, csakhogy a kereskedő hasznot húzna rajtad. Mert amit ő extraként árulna, az valójában téged megillet.

Mivel a gyártó ugyanúgy dobozos alaplapokat gyártana, merthogy neki ez a kötelessége, ha az általános fogyasztói piacra akar értékesíteni, a "szemét" is ugyanúgy előállítódna.

Tehát a kecskét is és a káposztát is megették. Nem is kerül valójában kevesebbe az alaplap és ugyanúgy előállítódik a szemét.

Minden fogyasztót megillet a tájékoztatáshoz való jog, nemre, korra, vallásra stb-re való tekintet nélkül.

Biztosan lehetne egyszerűbb használati útmutatót is írni, meg bonyolultabbat is, mint szoktak. A kérdés szempontjából teljesen lényegtelen. A lényeg, hogy a törvényben előírtaknak megfeleljen.

Milyen szelekciót alkalmaznál eladáskor, hogy megállapítsd kinek van szüksége használati útmutatóra és kinek nincs? A fogyasztó az olcsóbb árut fogja preferálni, főleg a tájékozatlan. Te eladóként nem tudod megmondani, hogy akinek eladod a terméket, milyen ismeretekkel rendelkezik. Ha olyan embernek adod el a terméket, aki nem ért hozzá és ebből adódóan tönkre teszi, akkor a törvény szerint te voltál a hibás, hiszen nem mellékeltél használati útmutatót. Szerinted melyik forgalmazó vállalná ezt be?

Eddig még csak a használati útmutatóról volt szó, de ott vannak még az alaplap helyes működéséhez szükséges driverek is. Nélkülük biztosan senki nem bírja működésre az alaplapot.

Jelenleg a fogyasztóvédelmi törvény nem engedi meg, hogy OEM alaplapot áruljon valaki az általános fogyasztóknak. Aki mégis megteszi, az sérti a fogyasztók jogait.

Az a probléma, hogy a felhasználó szemszögéből úgy nézed, hogy az eladó betartja a törvényt, az eladó szemszögéből pedig hogy nem.
Az a bolt, ahol én szoktam vásárolni szigorúan ragaszkodik az előírásokhoz. Több esetben előfordult már, hogy szerettem volna valami "részben" megvenni, de nem tehettem meg. Pl akartam venni házat tápegység nélkül, mert volt itthon jó kis chieftec tápom, a codegenyára meg nem volt szükségem. Az átlag kereskedő ilyenkor kiveszi a tápot a házból és levonja annak a beszerzési árát a teljes árból. Na ők ezt nem teszik meg nekem, mert akkor a tápot nem bevételezte sehonnan, így elvileg később nem is adhatja el. Ugyan ez a helyzet előfordult dobozos procival stb. Az alaplapokból megmaradt kábelekből is van egy kisebb dobozzal, de azt sem adják el, mivel nem bevételezték kábelként! (a vevő meg nem kérte, mert nem volt rá szüksége) Ugye milyen rugalmatlannak hangzik? Az is! Jelen esetekben a vevő jobban járt volna, ha az eladó nem tart be bizonyos szabályokat.
Szóval az egy nagyon jó dolog, hogy mindenkinek joga van magyar nyelvű használati útmutatót kapni, de finomítani kellene rajta.
Abból sem szabad kiindulni, hogy az eladó majd jól átvágja a vevőt. Ha megnézed jelen körülmények között is megteszi ezt pár bolt (Mis.. stb) Kiskaput mindig lehet találni és aki akar az talál is.
A gyártó meg nem csomagol minden egyes alaplapot stb szépen dobozba! Neki is az lenne az érdeke, hogy minél keveseb sallangról kelljen gondoskodni, mert az mind plusz pénz, amik nélkül olcsóbb lehetne a termék és talán az olcsóbb terméket többen vásárolnák meg!
Nem szabad csak feketének és fehérnek látni a világot, mert valójában nem is az! Természetesen van aki rosszul járna és van aki jól, de azt hiszem összességében a vevő járhatna a legjobban és pont ez a kereskedelem lényege! (na meg az, hogy az eladó is degeszre keresse magát :P )

vas. szept. 04, 2005 10:01
gyémánt tag

Hozzászólás 
djsms: Amíg a fogyasztóvédelmi törvény a fogyasztók érdekeit képviselendő előírja a magyar nyelvű használati útmutatót egy műszaki termékhez, beleértve bármilyen számítástechnikai terméket, addig a forgalmazónak kötelessége mellékelni, még akkor is, ha a gyártó nem tette meg.

Abban az esetben, ha a fogyasztó nem kapott használati útmutatót(ennek bizonyítása a forgalmazó dolga), vagy a használati útmutató hibájára vezethető vissza egy esetleges meghibásodás, akkor a forgalmazó a hibás.

Nem találtam olyan számlát, amire ne írták volna rá, hogy megkaptam a magyar nyelvű használati útmutatót még akkor is, ha valójába nem. Ha nem írod alá a szerződést, akkor nem kapod meg a terméket. Ha meg aláírtad, akkor sérültek a jogaid. Módosításra ugyanis a szerződésben nincs lehetőséged, mert a forgalmazó ilyenre nem hajlandó. Érthető, hiszen ha ráírná, hogy használati útmutató nélkül adott el terméket, akkor büntetni lehetne.

Ha megjelennének az OEM alaplapok a piacon, vagyis lehetne kapni csupaszon is alaplapot, akkor ennek nem árcsökkentő, hanem árfelhajtó hatása lenne. Mivel a kereskedő nem azt az üzletpolitikát erőltetné rád, hogy "Ha nem kell neked, csak az alaplap, akkor olcsóbban adom, mintha kérnéd a gyártó által mellékelt dolgokat.", hanem azt, hogy "Adom a csupasz alaplapot normál árban, a dobozosat pedig drágábban, merthát ahhoz mégiscsak a másikhoz képest extra dolgok járnak.". Neki ez az érdeke.

Te valóban olcsóbban tudnád megvenni az OEM alaplapot, mint a dobozost, csakhogy a kereskedő hasznot húzna rajtad. Mert amit ő extraként árulna, az valójában téged megillet.

Mivel a gyártó ugyanúgy dobozos alaplapokat gyártana, merthogy neki ez a kötelessége, ha az általános fogyasztói piacra akar értékesíteni, a "szemét" is ugyanúgy előállítódna.

Tehát a kecskét is és a káposztát is megették. Nem is kerül valójában kevesebbe az alaplap és ugyanúgy előállítódik a szemét.

Minden fogyasztót megillet a tájékoztatáshoz való jog, nemre, korra, vallásra stb-re való tekintet nélkül.

Biztosan lehetne egyszerűbb használati útmutatót is írni, meg bonyolultabbat is, mint szoktak. A kérdés szempontjából teljesen lényegtelen. A lényeg, hogy a törvényben előírtaknak megfeleljen.

Milyen szelekciót alkalmaznál eladáskor, hogy megállapítsd kinek van szüksége használati útmutatóra és kinek nincs? A fogyasztó az olcsóbb árut fogja preferálni, főleg a tájékozatlan. Te eladóként nem tudod megmondani, hogy akinek eladod a terméket, milyen ismeretekkel rendelkezik. Ha olyan embernek adod el a terméket, aki nem ért hozzá és ebből adódóan tönkre teszi, akkor a törvény szerint te voltál a hibás, hiszen nem mellékeltél használati útmutatót. Szerinted melyik forgalmazó vállalná ezt be?

Eddig még csak a használati útmutatóról volt szó, de ott vannak még az alaplap helyes működéséhez szükséges driverek is. Nélkülük biztosan senki nem bírja működésre az alaplapot.

Jelenleg a fogyasztóvédelmi törvény nem engedi meg, hogy OEM alaplapot áruljon valaki az általános fogyasztóknak. Aki mégis megteszi, az sérti a fogyasztók jogait.

vas. szept. 04, 2005 3:54
gyémánt tag

Hozzászólás 
NEUROFiRE írta:
Valtozo:) Tobbnyire megnezem, hogy mik azok a sallangok, amiket ki kell kapcsolni (parhuzamos port, core cell (meg egyeb 'automatikus' cuccok), ill. azt is, hogy milyen meglepeteseket tartogat az adott kezikeszulek (bar ezt tobbnyire vasarlas elott szoktam:>). Hasznos lehet a nyomtatott manual akkor is, ha nem mutat eletjelet a stuff ('beep codes', ill. d-led/egyeb dokumentacio; bar viszonylag ritka az olyan problema, amit egy CMOS clear nem old meg (HA nincs dokumentalt inkompatibilitas az eszkozok kozott)), bar errol adhatnanak egy A4-es papirt, es kesz.

manapság szinte mindent biosból lehet állítani, alig van már jumperes alaplap. Innentől kezdve az összeszerelés után biosba belép, lehetőségeket megismer, majd konfigurál :)
Előkotortam 3 manualt, hogy megnézzem mi van benne ;) (Asus P5GD1-pro, abit sg71, asrock p4i45gv)

Nézzük az asrock könyvecskéjét lamer szemmel:
Kinyitás után kapásból 2 alaplap rajzát látom (p4i45gl és p4i45gv) öö most akkor melyik is van nekem?
Szokás szerint minden csatlakozóhoz oda van írva, hogy micsoda szeretne lenni. Tüzetesebb bevizsgálás után mindössze egyetlen eltérést vélek felfedezni. Más a chipseten 1 betü... Ezért érdemes volt 2 oldalt elpazarolni ;) A következő oldalon a hátsó panel fényképe köszönt, szépen beszámozva és odaírva mi micsoda. A következő oldalon megköszönik, hogy ezt a hightek csúcsszuper alaplapot választottam és egyéb kampányblabla. Itt van még az alaplap technikai specifikációja. Micro atx stb stb. Átlag juzer számára nem hiszem, hogy sokat jelent az egész, de legalább ilyen is van. Ismét lapozok. Folytatódik a felsorolás.. A következő oldalon felsorol 8 féle gyártótól 17 ramot. ezek a recommened memory modulok. (most akkor ez mind egyszerre, vagy mi?) konstatálom, hogy nekem infineon ramom van, tehát eddig jó. Hoppá, a könyv szerint 128 vagy 256 megás modul jó bele. B..sza meg, nekem 512-es van, most mi van ilyenkor? Átvágtak a boltban, mert ez nem lehet jó bele! Van még némi rizsa valami CL értékekről is, hogy a 2 és 2.5-öt támogatja az alaplap. Ez biztos olyan, mint az autóknál az i vagy a td jelzés. A következő oldalon az elő installálásról írnak. Húzzam ki a tápkábelt a konektorból. No de melyiket? A tv-t? vagy a hűtőt? A számítógépét biztos nem, hiszen itt van elöttem a dobozban!
Most a proci telepítése következik. fordítsam el 90 fokban a foglalatnál azt a kis fület felfelé. Na de hol a foglalat? A dobozra rajzolva? Ja hogy ki kellene venni a dobozból az alaplapot és talán úgy próbáljam? Ezt mé' nem írták le? :) Ezt viszonylag egyszerűen és érthetően megfogalmazott szöveg követi a proci behelyezéséről. Na de melyik a proci? Kép nincs róla...
Hasonló leírás következik a ram modulok behelyezéséről is. Kép nuku.
A következő oldalon van egy elég beszédes rajz a jumerek lelki világáról, hogy mikor "short" és mikor "open" Na ez tényleg érthető! Rögtön ezalatt megtudom, hogy a PS"_USB_PWR1 az 1-2 állásban *
+5V 2-3 állásban meg +5VSB. Bár hogy ez mit jelenthet arról egy betüt nem írnak. Ezt követi még néhány hasonló jumer leírás. A következő oldalakon a kábelek jönnek. Felhívják a figyelmem egy piros csíkra a kábelen, amit ábra is mutat. Ez megy az 1-es tüske felé. Világos!
Most megint alaplapi csatlakozók hada jön részletezve melyik tüske melyik érintkezője micsoda. Persze itt is van rakás agyonrövidített kifejezés, amikről fogalmam nincs mi micsoda. A következő oldalon pár sorban leírják, hogy az F2-vel tudok belépni a biosba és hogy a driver cd-n vannak a driverek. Ennyi az angol nyelvű rész. Van még ugyanez kínaiul meg franciául meg németül meg ki tudja milyen nyelven.

Ha ezek alaján kellene összeraknom a gépet hát nagy valószínűséggel még elemlámpának se lenne jó... Hozzáértő szemmel a lényeget kimazsolázva egyetlen A5-ös papírlapocskán elférne a lényeg: kép az alaplaról, beszámozva hogy melyik csatlakozó micsoda, valamint az egyes csatlakozóknál melyik tüske micsoda. Megjegyzem Gigabyte-ék eddig minden általam került alaplapjához volt egy ilyen matrica! Más használható információt nem tartalmazott a sok oldalas több nyelven beszélő manual. Hibaelhárítást elintézték annyival, hogy ha gondom van hívjam a beszállítót...
Hibakódokról, elhárításról az asus egyébként jóval részletesebb (vagy inkább bőbeszédűbb) könyvecskéjében sem esik szó.

Levonva a következtetést ez a manual inkább papírpazarlás és amolyan kötelezően összedobott valami. Egyszer teljesen hülyeként kezeli a felhasználót (jumper open-shor esete) máskor meg profi számítástechnikusnak, aki minden rövidítést fejből vág.

szomb. szept. 03, 2005 22:37
platina tag

Hozzászólás 
Esetleg olyan dobozod is van, amibe belefer egy Custom-ATX (az intel meg a tyan baromsaga) meretu lap? (305x330mm)

szomb. szept. 03, 2005 21:43
platina tag

Hozzászólás 
djsms írta:
Én teljesen komolyan mondom, hogy 100Ft/doboz áron kiárusítom az összes nálam maradt csomagolást meg egyéb sallangot :)

Nehany doboz johet, ugyis kallodik itt valahol par alaplap doboz nelkul:)
Egyebkent en a geppel egyutt a dobozokat meg a tobbi hulladekot is odaadom az aldozat^H^H^H^H^H^H^Hvevonek, azzal a kiseroszoveggel, hogy x evig (x: a garancia ideje) ne dobja ki, tegye el (igy legalabb nem marad a nyakamon a sok hulladek:). Mondjuk ugyis kidobjak.

Idézet:
Viszont lenne egy kérdésem, amire mindenki őszintén válaszoljon!
Mikor összeraksz egy gépet (átlagos desktop, nem speckó szerver stb) elő szoktad venni az alaplap manualját? Ha igen, mit nézel meg benne?

Valtozo:) Tobbnyire megnezem, hogy mik azok a sallangok, amiket ki kell kapcsolni (parhuzamos port, core cell (meg egyeb 'automatikus' cuccok), ill. azt is, hogy milyen meglepeteseket tartogat az adott kezikeszulek (bar ezt tobbnyire vasarlas elott szoktam:>). Hasznos lehet a nyomtatott manual akkor is, ha nem mutat eletjelet a stuff ('beep codes', ill. d-led/egyeb dokumentacio; bar viszonylag ritka az olyan problema, amit egy CMOS clear nem old meg (HA nincs dokumentalt inkompatibilitas az eszkozok kozott)), bar errol adhatnanak egy A4-es papirt, es kesz.

szomb. szept. 03, 2005 21:31
gyémánt tag

Hozzászólás 
MansonBoy írta:
Na igen...erre az a válasz,akkor veszed elő mikor keresed hogy a ledeket és a gombokat hova kössed és nincs az alaplapra nyomtatva (láttam már ilyet) vagy eléggé keszekusza a dolog.

Szerintem a manual azért kell ha valaki nem rakott még össze XXX gépet akkor vmi támpontja legyen...valahol el kell kezdeni!
Manuál kell,még a kocsihoz is kapsz...driver is kell nincs mindenkinek netje otthon!
És ki akar IDE kábelt venni akinek nincs tele vele a fiók..????

OEM lap...? vennél autót kormány nélkül?:)

végülis ha van otthon egy tuti sportkormányom... :)
Sőt, kerék nélkül is vennék autót, ha lenne rá jó kis alufelni garnitúrám...
Sőt, ülések nélkül is megvenném, ha lenne otthon bele való sportülésem...
Sőt, izzók nélkül is megvenném, ha lenne otthon xenon hozzá szettem...
Ti most komolyan játszátok a hülyét, vagy... ;)

Szerintem elég világosan és egyértelműen leírtam, hogy nem azt akarom, hogy csak zacsis cuccot lehessen venni, hanem jó lenne ha a dobozos mellett zacsisat is lehetne.

Ha valaki még nem rakott össze xxx db gépet akkor vegyen dobozos terméket manuallal driverrel kutyaf..szával. De aki tudja mit csinál és ért is hozzá...
ah mindegy
reménytelen banda, fizessetek csak jó sokat mindenért, mert az jó :D
részemről téma off

szomb. szept. 03, 2005 20:43
gyémánt tag

Hozzászólás 
djsms írta:
Mikor összeraksz egy gépet (átlagos desktop, nem speckó szerver stb) elő szoktad venni az alaplap manualját? Ha igen, mit nézel meg benne?

Na igen...erre az a válasz,akkor veszed elő mikor keresed hogy a ledeket és a gombokat hova kössed és nincs az alaplapra nyomtatva (láttam már ilyet) vagy eléggé keszekusza a dolog.

Szerintem a manual azért kell ha valaki nem rakott még össze XXX gépet akkor vmi támpontja legyen...valahol el kell kezdeni!
Manuál kell,még a kocsihoz is kapsz...driver is kell nincs mindenkinek netje otthon!
És ki akar IDE kábelt venni akinek nincs tele vele a fiók..????

OEM lap...? vennél autót kormány nélkül?:)

szomb. szept. 03, 2005 19:45
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Dester írta:
Azért ne legyen acsarkodás a topicból, OK? Most még viccesen fogja fel mindenki, de azért ne boruljon ki a bili senkinél... Köszi.

Én teljesen komolyan mondom, hogy 100Ft/doboz áron kiárusítom az összes nálam maradt csomagolást meg egyéb sallangot :)

Viszont lenne egy kérdésem, amire mindenki őszintén válaszoljon!

szomb. szept. 03, 2005 18:27
Moderátor

Hozzászólás 
Azért ne legyen acsarkodás a topicból, OK? Most még viccesen fogja fel mindenki, de azért ne boruljon ki a bili senkinél... Köszi.

szomb. szept. 03, 2005 18:19
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
NEUROFiRE írta:
djsms írta:
Tudom hogy amolyan eszement környezetvédős szövegnek hangzik, de minek szemeteljek feleslegesen? Minek fizessek olyanért, amire nincs szükségem? Szerintem nagyon is jó ötlet lenne, ha mindenből lehetne sallangmentes változatot IS, mondom is! kapni. Olcsóbb, környezetbarátabb.

Ugyhogy a hulye tovabbra sem kapna semmilyen dokumentaciot, mert az olcsobbat veszi (elvegre hulye:).

Rendben. Mostantól minden számítástechnikai cuccnak a csomagolását, juzermanuálját és minden olyan kiegészítőjét, amit nem használok fel átveszed tőlem. Számoljunk mondjuk 5%-os árréssel (csomagolás és kiegészítők ára, amit szerintem feleslegesen fizetek ki) No ezt az 5%-ot kifizeted nekem a számomra szükségtelen dolgokért és mindenki jól jár! Nálam nem lesz felesleg és te is boldog lehetsz, mert lesz egy csomó dobozod, meg juzermanualod meg drivercd-t.
Egy gyengébb hónapban kb 5 gép megy át a kezem alatt, számoljuk átlag 100000Ft-al. 5*5000=25000Ft. No mikor vihetem az első szállítmányt?
Elvégre nekem hülyének ezekre úgysincs szükségem, hát odaadom NEKED, okosnak! :twisted:
Egye fene a szállítási díjat nem számolom fel, mert Bicske viszonylag közel van :D

szomb. szept. 03, 2005 18:11
platina tag

Hozzászólás 
djsms írta:
Tudom hogy amolyan eszement környezetvédős szövegnek hangzik, de minek szemeteljek feleslegesen? Minek fizessek olyanért, amire nincs szükségem? Szerintem nagyon is jó ötlet lenne, ha mindenből lehetne sallangmentes változatot IS, mondom is! kapni. Olcsóbb, környezetbarátabb.

Ugyhogy a hulye tovabbra sem kapna semmilyen dokumentaciot, mert az olcsobbat veszi (elvegre hulye:).

szomb. szept. 03, 2005 17:46
gyémánt tag

Hozzászólás 
Akkor tessék háborogni az oem/tálcás proci, az oem egér, a(z oem) billentyűzet és még a fene tudja hány cucc miatt is, amikhez szintén nem kapsz semmit! Pedig ezek mindegyike erősen a műszaki termék kategóriába tartozik szerintem! Tehát akkor aki ilyeneket ad el törvényt sért? Gyakorlatilag bármelyik boltban kapsz bármit a felsoroltak közül. Sőt, még egy ide/sata/audio kábelhez, vagy egy Tescos összegumizott hosszabbítóhoz is járna használati útmutató, hiszem műszaki cikkhez tartozik ez is.
Csaba_20 nem hiszem el, hogy nem akarod a dolog lényegét meglátni!

szomb. szept. 03, 2005 15:57
gyémánt tag

Hozzászólás 
Mégegyszer mondom akkor, használati útmutató nélkül magyarországon nem hozható forgalomba műszaki termék!

Ha a gyártó mellékel mindent, hogy lesz belőle zacskós termék? A kereskedő azért tudja eladni, mert vannak, akik megveszik, mert tök normális dolognak tartják. Pedig nem az!

Charlie61 írta:
A "tudatlan juzernek" pedig szerintem mindegy, hogy kap-e használati útmutatót, cd-t, vagy sem, mivel úgysem olvassa el. Nem is érdekli, hogy hogyan és miért működik a gépe.

Nagyon szép gondolat tőletek, hogy "aki hülye, maradjon is az". Csak gratulálni tudok hozzá... :roll:

A tudatlan juzernek sem mindegy, hogy kap-e hozzá használati útmutatót! Könyörgöm, hogy gondolkozhattok így? Ez diszkrimináció!!! Méghozzá egy nagyon durva fajtája:

A vakoknak mindegy milyen színű ruhát adsz el, úgyse látják, nekik lehet akár foltosat is eladni.

Én kérek elnézést... :roll: :roll: :roll:

szomb. szept. 03, 2005 15:21
platina tag

Csaba_20 írta:
Szerettem volna MSI K7N2 Delta2-es alaplapot vásárolni kékéknél. De amikor azt a felvilágosítást kaptam, hogy csak OEM kiszerelésben tudnak adni, kikerekedtek a szemeim. Mi az, hogy OEM? Alaplapoknál ilyen nincs! Nem lehet, szerintem.

Megkérdeztem hát, hogy mit jelent az, hogy OEM alaplap. Válaszuk rém egyszerű volt: "Egyszerű zacskóban driverek és minden nélkül az alaplap."

Gyerekek ne hagyjuk magunkat, ilyen nem létezik! Ezt már komolyan pofátlanságnak tartom. A garanciális cserekor visszavett alkatrészeket árulják újra? Merthogy nem tudom elképzelni, hogy a nagykertől csupaszon a lapot kapják csak.

Csaba_20

Ez nem új dolog, és nem csak náluk van ilyen kiszerelésben, csak esetleg más néven nevezik az árlistákon.
Már kb. egy éve árulnak ily módon alaplapokat is.
Pl.:
ASUS P4P800/GD SE (bulk) ATX - 19.800
(A csomag csak alaplapot tartalmaz!)
ASUS P4P800/GD SE ATX - 26.680
ASUS A7N8X-X+LAN (Bulk) SocketA ATX - 13.610
(A csomag csak alaplapot tartalmaz!)
ASUS A7N8X-X+LAN SocketA ATX -14.710
Ezek egy üzletben kaphatók, csak nem tudom ki veszi meg 1.100-al olcsóbban, hiszen az kerül valójában többe, ha még vesz hozzá kábeleket.
A P4-es akkor már meggondolandó, ha a meglévő ugyanilyen lapja tönkremegy, a saját hibájából, és annak a helyére építi be.
A "tudatlan juzernek" pedig szerintem mindegy, hogy kap-e használati útmutatót, cd-t, vagy sem, mivel úgysem olvassa el. Nem is érdekli, hogy hogyan és miért működik a gépe.

szomb. szept. 03, 2005 14:30
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ezek szerint nem látod. :roll:
A gyártó nem gyárt OEM alaplapokat! A forgalmazó mégis úgy adja tovább, mint OEM alaplap, ráadásul nem is komplett gépbe szerelve. Majd fogja és eladja az egyéb alkatrészeket is(nem mintha sokat nyerne rajta, ha megteszi). Ha neked ez szimpatikus, akkor támogasd. Nekem nagyon nem az. Az 2*2l akciós kóla szétszedése és darabonkénti árulása ugyanilyen.

Magyarországon műszaki termék csak magyar nyelvű használati útmutatóval hozható forgalomba. A számítástechnikában sajnos bevett gyakorlat azzal érvelni, hogy a számítástechnika nyelve angol. Nem érdekel, mi meg magyarok vagyunk és magyarországon élünk. Ezzel az összes számtechüzlet tisztában van, nem is fogsz tudni úgy venni valamit, hogy a ráírják neked, hogy nem kaptál magyar nyelvű használati útmutatót. Sőt, a kékéknél is ha megveszed azt az alaplapot, akkor a számlán ugyanúgy rajta lesz, hogy mindent megkaptál hozzá és te ezt a számlát írod alá. Akár OEM alaplapot vettél, akár nem.

Alaplapnál mivel kapnád amúgy olcsóbban? Mennyivel kerülne kevesebbe, ha nem kérném a driver CD-ket? Vagy nem kérném a kábeleket? Illetve, ha a használati útmutatót kiszedetném? A dobozért mennyit vonjanak le? Tulajdonképp te min akarsz spórólni? Ha valami nem kell a dobozból, akkor hagyd ott a boltban és csókolom. Nehogy már azon a párszáz forinton akarj spórólni, amibe a kábel kerül.

Alaplap esetében az a legcsupaszabb állapot, ami most van. Dobozzal, driverrel, használati útmutatóval és egyéb alkatrészekkel együtt.

szomb. szept. 03, 2005 14:10
gyémánt tag

Hozzászólás 
Még mielött valaki beírná, hogy ezzel csak egy újabb lehetőséget adnánk a tudatlan juzerek lehúzására, nos szerintem nincs igaza, ugyanis ha egy bolt le akar húzni egy juzert akkor meg is teszi akkor is, ha van (magyar nyelvű) papír a cucchoz. A normális boltos megy úgyis tájékoztatja a vevőt mindenről, amit tudnia kell. Szerintem

szomb. szept. 03, 2005 10:50
gyémánt tag

Hozzászólás 
Csaba_20 írta:
Először is:
A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény többekközt az alábbi fogyasztói jogot is nevesíti:

A tájékoztatáshoz való jog (megfelelő tájékoztatás például az áru használatáról, minőségéről, a használatával járó veszélyekről; a hirdetés, a reklám és a címkézés az áru, szolgáltatás tényleges tulajdonságait tükrözze)
(Magyarorszag.hu)

Másodszor pedig pontosan azoknak kell a kezelési útmutató, akik tájékozatlanok! A kezelési útmutató az üzembehelyezéshez szükséges információkon kívül a termék egyéb lényeges adatait is tartalmazza.

Te ennyire nem látod a lényeget, vagy mi van? Én azért nem kaphatom meg az engem amúgy törvény szerint is megillető szolgáltatást, mert vannak akik moddingolnak és nem igénylik? Vagy ezt mégis hogy a fenébe gondoltad? :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
Akinek nem kell, az kidobja azokat, amiket nem kér. De ne a forgalmazó döntse már el helyettem, hogy nekem mi kell és mi nem az amúgy engem megillető dolgok közül. :twisted:

Na most ez a jogi helyzet akkor (paraszti megfogalmazásban) hogy is van? Mindenképp kell magyar nyelvű használati útmutató? (végülis ezt szajkózzák)

A kábeles kérdésben úgy látom nem értetted mire próbáltam célozni. Te pont a másik oldalról nézed. Szóval van egy moddingos ember, akivel (feleslegesen) megvetetik a kábeleket is, holott nincs rá szüksége. (ugyanúgy, mint a telefonelőfizetés kontra adsl esetében) Pont ezért tartanám szerencsésnek a "meztelen" cuccokat IS, mert úgy lehetőségem lenne arra, hogy csak azért fizessek amit használni is fogok. Tehát valami olyan állapotra gondolok, mint az oem illetve dobozos proci. Ha úgysem a gyári ventit akarom használni (mert van vízhűtés stb) akkor van lehetőség olcsóbban hozzájutni ugyanahhoz a procihoz.
Szóval nem arról van szó, hogy a forgalmazó dönti el, mivel továbbra is választható a dobozos változat!
Az új, de a juzer számára felesleges dolgok kidobásáról inkább hagy ne mondjak véleményt...

Aztán van még egy eset, mikor felesleges a sok kiegészítő. Pl egy cég vesz 2-x db egyforma gépet. Mindegyikhez megkapja ugyanazokat a driver cd-ket stb. 1db is elég lenne

szomb. szept. 03, 2005 10:45
gyémánt tag

Hozzászólás 
djsms írta:
Valaki már meg is előzött. Pl egy boltnak, aki összeszerelve adja el az alkatrészeket komplett gépként legtöbbször számítástechnikai analfabéta juzereknet, nos nekik aztán teljesen felesleges a juzermanual meg drivercd meg mittudoménmi. A boltosnak van némi képesítése (vagy inkább tapasztalata) hogy manual nélkül összerakjon egy nyamvadt pc-t. Az OEM amúgy is valami olyasmit jelentene, hogy csak komplett géppel lehet eladni, bár ez Magyarországon kissé kaotikus.
A boltos mellett van még jópár juzer (pl én is) akik másoknak raknak össze gépet. Eddig talán 2-3 ember kérte el a dobozokat, az összes többinél csak szívtam a sok hulladékkal.
Természetesen vannak spec esetek is, amikor szükség lehet a manualra (ami amúgy sem magyar nyelvű, tehát már ez eleve törvénytelen), de ilyenkor nagyon hasznos dolog lehetne a net.
Csaba_20: manapság egyre többen moddingolnak (vagy hogy nevezik) no ők pl kapásból elfelejtik az alaplaphoz kapott kábeleket (is), mert vesznek olyat, ami uv-re világít vagy egyéb nyavaja. Velük akkor teljesen feleslegesen vetették meg a "sima" kábeleket nem? :)

Először is:
A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény többekközt az alábbi fogyasztói jogot is nevesíti:

A tájékoztatáshoz való jog (megfelelő tájékoztatás például az áru használatáról, minőségéről, a használatával járó veszélyekről; a hirdetés, a reklám és a címkézés az áru, szolgáltatás tényleges tulajdonságait tükrözze)
(Magyarorszag.hu)

Másodszor pedig pontosan azoknak kell a kezelési útmutató, akik tájékozatlanok! A kezelési útmutató az üzembehelyezéshez szükséges információkon kívül a termék egyéb lényeges adatait is tartalmazza.

Te ennyire nem látod a lényeget, vagy mi van? Én azért nem kaphatom meg az engem amúgy törvény szerint is megillető szolgáltatást, mert vannak akik moddingolnak és nem igénylik? Vagy ezt mégis hogy a fenébe gondoltad? :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
Akinek nem kell, az kidobja azokat, amiket nem kér. De ne a forgalmazó döntse már el helyettem, hogy nekem mi kell és mi nem az amúgy engem megillető dolgok közül. :twisted:

szomb. szept. 03, 2005 2:03
gyémánt tag

Hozzászólás 
Valaki már meg is előzött. Pl egy boltnak, aki összeszerelve adja el az alkatrészeket komplett gépként legtöbbször számítástechnikai analfabéta juzereknet, nos nekik aztán teljesen felesleges a juzermanual meg drivercd meg mittudoménmi. A boltosnak van némi képesítése (vagy inkább tapasztalata) hogy manual nélkül összerakjon egy nyamvadt pc-t. Az OEM amúgy is valami olyasmit jelentene, hogy csak komplett géppel lehet eladni, bár ez Magyarországon kissé kaotikus.
A boltos mellett van még jópár juzer (pl én is) akik másoknak raknak össze gépet. Eddig talán 2-3 ember kérte el a dobozokat, az összes többinél csak szívtam a sok hulladékkal.
Természetesen vannak spec esetek is, amikor szükség lehet a manualra (ami amúgy sem magyar nyelvű, tehát már ez eleve törvénytelen), de ilyenkor nagyon hasznos dolog lehetne a net.
Csaba_20: manapság egyre többen moddingolnak (vagy hogy nevezik) no ők pl kapásból elfelejtik az alaplaphoz kapott kábeleket (is), mert vesznek olyat, ami uv-re világít vagy egyéb nyavaja. Velük akkor teljesen feleslegesen vetették meg a "sima" kábeleket nem? :)

pén. szept. 02, 2005 21:37
Hozzászólás hmm
nos... fell lettem kérve, de direkt nem nyilatkozom.

annyit azért elmondhatok, hogy valóban , a sérülés elkerülése miatt mi is néha belerakjuk a procit a lapba, stb.

azonban az tuti, hogy valahonnan hiányozna, ha a végén nem lenne meg,...

pén. szept. 02, 2005 11:13
a fórum lelke

Hozzászólás 
Félre ne érts, de azokat akik simliznek, annyira nem tudom sajnálni.
Ha a tecsóban vagy az óóósőőnben a pénztáros kislány rosszul(többet) ad vissza, szólok, mert tudom hogy kifognak vele jól cseszni.
+-ezer lehet a különbség egy olyan kasszában ahol egy műszak alatt 3-4milla folyik be.

pén. szept. 02, 2005 10:40
a fórum lelke

Hozzászólás 
érdekes ki mit "hall" ki bizonyos dolgokból.
Nem az áru késésre akartam rávilágítani.
Én arra akartam ezzel rávilágítani, hogy azok az eszközök, nem a szállítás biztonság miatt lettek a monitor mellé téve.
Ha meg egyszer már simliznek, csempésznek és vannak annyira hülyék, hogy 2 perc alatt nem veszik ki.... hát.....
annyit kellett volna mondaniuk: "nézd itt a monitor de készletbe kell venni 3 percet bírj már ki 3 hét után!"
Mert ugye ha azt mondod, hogy vissza kellett volna vinni, ennyi erőből(ha nagyon tisztességes és törvénytisztelő vagyok) hívom a zsarukat vagy a VPOP-t hogy ezt meg ezt találtam..
Sok szemszögből lehet nézni ezt a dolgot. Én úgy nézem hogy a csempészfiúk kicsit balf.szok voltak.

pén. szept. 02, 2005 10:32
gyémánt tag

Hozzászólás 
Tudod Salvatore, értem én a sztorit, valószínűleg még bólogatnék is hozzá, ha nem lennék eladó is.
Sajnos tényleg van olyan, hogy késik az áru, és nem a boltos tehet róla. Ilyenkor türelmesnek kell lennie mindkét
félnek. Ugye azt mondod, hogy a dobozban új cuccok voltak. Szerintem ez azt bizonyítja, hogy TÉNYLEG akkor ért
oda az áru. Nekünk is sokszor a nagyker pl egy alaplap mellé rakja be pl a memókat, hogy ne sérüljenek, bevételezéskor
szedem ki onnan a cuccot. Sajnos nem tudok egyetérteni a haveroddal, ha szó nélkül megtartotta az eszközöket. :(
Ugyanis általában nem a bolt tulaja nyeli le a hiányt, hanem ráverik az eladóra... Aki nem tehetett arról, hogy késett a
szállítmány.

pén. szept. 02, 2005 10:24
Hozzászólás Re: grr
Salvatore Salvataggio írta:
gdea írta:
urak, ugyan hagyjuk már őket. volt anno egy topic, ami csak ezzel foglalkozott...

itt csak az oem lapokat véleményezzük... bár ugye ami nincs..:D

Még egy pici off hadd engedtessék meg nekem! :D 8)

Egyik haverom(nem ezeknél) vett egy NOKIA monitort. 1 helyen forgalmazták és ott is csak rendelésre sony árkategória felett, de neki ez kellett. Lerakta a fele pénzt és várt 1 hetet, 2-t, 3-t... és állandóan nyaggatta őket.
Egyszer bepörgött és elment a bolta és elkezdett anyázni, hogy rendőrt hív, feljelent FVF, meg hasonlók. nem telt el 15 perc egy csávó megjelent egy Nokia dobozzal, benne a monitorral, hogy "épp most" jött meg az áru. Haverom kifizette a maradék pénzt és hazavitte. Nem kis meglepetésére amikor kivette a monitort, mellette jó pár vinyót ramot VGA-t meg hasonló kis cuccokat talát. Ez után örült hogy kitartott a Nokia mellett! :twisted:

:roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

pén. szept. 02, 2005 8:29
a fórum lelke

Hozzászólás Re: grr
gdea írta:
urak, ugyan hagyjuk már őket. volt anno egy topic, ami csak ezzel foglalkozott...

Még egy pici off hadd engedtessék meg nekem! :D 8)

Egyik haverom(nem ezeknél) vett egy NOKIA monitort. 1 helyen forgalmazták és ott is csak rendelésre sony árkategória felett, de neki ez kellett. Lerakta a fele pénzt és várt 1 hetet, 2-t, 3-t... és állandóan nyaggatta őket.
Egyszer bepörgött és elment a bolta és elkezdett anyázni, hogy rendőrt hív, feljelent FVF, meg hasonlók. nem telt el 15 perc egy csávó megjelent egy Nokia dobozzal, benne a monitorral, hogy "épp most" jött meg az áru. Haverom kifizette a maradék pénzt és hazavitte. Nem kis meglepetésére amikor kivette a monitort, mellette jó pár vinyót ramot VGA-t meg hasonló kis cuccokat talát. Ez után örült hogy kitartott a Nokia mellett! :twisted:

pén. szept. 02, 2005 8:26
Hozzászólás grr

pén. szept. 02, 2005 8:19
platina tag

Hozzászólás 
ezek a kékek kezdenem elmustrálosodni.

Nem hiaba, eredetileg ok is kekek voltak (a szep, 'monitorosdobozban 'importalunk' mindent' hagyomanyt is ok kezdtek, ha mar itt tartunk;>), csak a pincehelyseg nem stimmel.

pén. szept. 02, 2005 8:16
a fórum lelke

Hozzászólás 
ezek a kékek kezdenem elmustrálosodni.

pén. szept. 02, 2005 8:07
Moderátor

Hozzászólás 
Azért nem mindenki dobja ki a dobozt... csináljak fényképet, hány dobozom van a szekrény tetején? :roll:
Az összes CD/DVD meghajtóm, valamint a processzorom, videokártyám, UPS-em, PCI kártyám (leszámítva a Live-ot) MIND dobozban érkezett. Még a memória is külön tokban. És nekem ez így jó. (A driver CD-knek külön doboza van :))

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Dester pén. szept. 02, 2005 8:07-kor.

pén. szept. 02, 2005 8:05
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
De tudjátok mi az igazán pofátlanság? Hogy amikor meg lett említve a törvény ide vonatkozó része, akkor sem az történt, hogy "jaj, bocsánat, most nézem ez nem is OEM", hanem még ők voltak felháborodva, hogy meg mertem említeni. És foggal-körömmel kitartottak az álláspontjuk mellett. Külön meg lett kérdezve az is, hogy mi alapján kéne akkor tudni összeszerelni. Amire az a válasz jött felháborodva, hogy "Há' tudással!" És gondolom a drivert is írjam meg tudással... :roll: :roll: :roll:
Na az ilyet ültetném le egy régi jumperelős alaplap elé, hogy üzemelje be kézikönyv nélkül elsőre, TUDÁSSAL. :twisted:

A szörnyű az, hogy nekem egyből leesett, hogy nem szabad megvásárolnom a terméket, de sokaknak eszébe se jut és megveszik, mert láttak már OEM terméket nem egyet. Amit szintén csak azért tudnak eladni, mert van ki megvegye! Ezért tudnak külön pénzt elkérni a dobozos változatért. Amíg a fogyasztói társadalom megengedi az ilyen túlkapásokat, addig szerintem nem lesz változás. :cry:

pén. szept. 02, 2005 7:52
Hozzászólás :)
ha már a javított deszkákról esik szó, akkor szerintem egy két cég dobozosai közt is van javított :!:

van bizony... kaptam olyan "uj" deszkát már a nagykerbe, amiben benne volt a német kisker hibajelentő lapja, és a csereigazolás...

pén. szept. 02, 2005 7:18
a fórum lelke

Hozzászólás 
ha már a javított deszkákról esik szó, akkor szerintem egy két cég dobozosai közt is van javított :!:

pén. szept. 02, 2005 7:15
Hozzászólás ?
kisrobert írta:
Pedig pl az Intel árul ilyen OEM lapokat.

Teljesen korrekt dolog az OEM zacskós dolog - pl OEM célra.
Az OEM gyártók más által gyártott alkatrészekből szereli össze a készterméket (pl kész PC-t). Ehhez aztán az OEM gyártó ad mindenféle - általa fontosnak tartott - leírást, drivert, stb. (és igy feleslegessé válna a dobozos termékek -alaplap, cd, hdd, billentyűzet, stb- doboza, leírása.
Az OEM jelű termékek pedig ilyen gyártóknak készültek.

Időnként kaphatóak boltban is. OEM egeret gyakrabban, alaplapot ritkábban látni.

persze, az intel árul, de hiatalosan csak akkor kapod meg, ha komplett gépet veszel, procival stb együtt...

jah, és CSAk intel márkájúak a lapok...

én egyébként azt mondom, NINCS hivatalos OEM lap pl msi ből. ÉS ugye ezek nem keverendőek össze pl egy egérrel, ami álltalában driverek nélkül is megy. de mondjuk megcáfolhatsz, ha mutatsz nekem 1 db magyar hivatalos forgalmazot, ahol pl msi vagy abit oem lap van...

pén. szept. 02, 2005 6:44
ezüst tag

Hozzászólás 
Pedig pl az Intel árul ilyen OEM lapokat.

Teljesen korrekt dolog az OEM zacskós dolog - pl OEM célra.
Az OEM gyártók más által gyártott alkatrészekből szereli össze a készterméket (pl kész PC-t). Ehhez aztán az OEM gyártó ad mindenféle - általa fontosnak tartott - leírást, drivert, stb. (és igy feleslegessé válna a dobozos termékek -alaplap, cd, hdd, billentyűzet, stb- doboza, leírása.
Az OEM jelű termékek pedig ilyen gyártóknak készültek.

Időnként kaphatóak boltban is. OEM egeret gyakrabban, alaplapot ritkábban látni.

pén. szept. 02, 2005 6:36
Csaba_20 írta:
Szerettem volna MSI K7N2 Delta2-es alaplapot vásárolni kékéknél. De amikor azt a felvilágosítást kaptam, hogy csak OEM kiszerelésben tudnak adni, kikerekedtek a szemeim. Mi az, hogy OEM? Alaplapoknál ilyen nincs! Nem lehet, szerintem.

Megkérdeztem hát, hogy mit jelent az, hogy OEM alaplap. Válaszuk rém egyszerű volt: "Egyszerű zacskóban driverek és minden nélkül az alaplap."

Gyerekek ne hagyjuk magunkat, ilyen nem létezik! Ezt már komolyan pofátlanságnak tartom. A garanciális cserekor visszavett alkatrészeket árulják újra? Merthogy nem tudom elképzelni, hogy a nagykertől csupaszon a lapot kapják csak.

nos szögezzünk le valamit. NINCS oem csomagolás nélküli alaplap hivatalos forgalomba.

persze, olyanról hallottam, hogy a gariba visszaadott, vagy más okból pl csomagolássérült lapokat egyik másik kisker oemként próbálta értékesíten, azonban ezt az ő felelősségüknek tartom.

szóval senkit sem biztatok ilyen vásárlására...

pén. szept. 02, 2005 6:18
ezüst tag

Hozzászólás 
Igazad is van Csaba, én biztosan nem vennék OEM-alaplapot. Bármi más lehet az, de az alaplap azért már mégse legyen.. ..gondolom én -a dobozos csak néhány ezer forinttal drágább.
Nekem az első dolgom winfos telepités után hogy az alaplapi cd-ről pakolgatom fel az illesztőprogramokat, durva lenne ugy külön összeszedegetni, a kábeleket külön megvenni -ha ezt nézzük már rögtön nem is jártál olyan jól.
Mellesleg ne felejtsük el azt az apróságot sem hogy tulajdonképpen a csomagolásnak az eredeti és legfontosabb célja hogy védje a benne rejlő terméket és szerintem az alaplap viszonylag a sérülékenyebb dolgok közül való.

Attól tudok még hülyét kapni amikor veszek mondjuk procit -vagy memóriát- és úgy alle nature adják oda -összefogdossák a lábakat és még arra sem veszik a fáradtságot hogy egy antisztatikus zacskóba beletegyék. :evil:

pén. szept. 02, 2005 5:53
gyémánt tag

Hozzászólás 
Az egy dolog, hogy úgy általában véve se szeretem az OEM termékek egységkénti eladását, mert ezt így nem szabadna, de alaplapnál még nem találkoztam vele. CD meghajtónál nincs szükség külön driverre, az OS általában gond nélkül felismeri, Winchesternél is így van, memóriánál szinte, de alaplapnál? Mit kezd a felhasználó használati útmutató nélkül és driver nélkül? Mondhatnánk, hogy letöltni a netről, de ez nem normális gondolkozás. Arról nem beszélve, hogy törvénybe is ütköző. Felháborít a dolog... :roll: :roll:

csüt. szept. 01, 2005 23:17
platina tag

Hozzászólás 
Doboz nelkul tobb alaplap fer el egy monitor dobozaban. (Meg javitasra is minden sallang nelkul adjak a lapokat, igy a javitott cuccokhoz nyilvan nincs semmilyen tartozek, ami azert elgondolkodtato.)

BTW en ruhellem az OEM cuccokat. Lehet, hogy hulye vagyok, de egy 10+k aru cuccot ne egy xaros zacskoban adjanak mar oda, hanem igenis legyen szep nagy doboz, legyen korrekt kullemu es tartalmu _nyomtatott_ dokumentacio, bazi nagy Intel/Matrox/akarmi (nyilvan az adott termek gyartojahoz kapcsolodo) poszter, szoval reklam anyag, meg mittomen.

Anno akartam venni egy Matrox P750 videohartyat, meg a 60k-t is hajlando lettem volna kifizetni (annak ellenere, hogy kevesebbol joval gyorsabb kartyat kaptam volna), de bazz mindenhol csak ilyen OEM sz arok voltak. Valamelyik boltban azt talaltak mondani, hogy a Matrox hazai importore nem is hoz be dobozos cuccokat (ami mar csak azert is erdekes, mert a Matrox nem ad mindenfele dzsunka cegnek OEM kartyakat, csak nagy brand-eknek (Dell, HP, IBM), tehat az OEM termek nem kerulhet kisker forgalomba, csak egy konfiguracio reszekent).
Rohej.

Vegkovetkezteteskent a magyar kis- es nagykerek tobbsege elmehet a halal redvas ****ara, a normalis vevok meg a normalis kereskedokhoz.

csüt. szept. 01, 2005 21:23
a fórum lelke

Hozzászólás 
drága. ennyiért EPOX-ot kapsz....

csüt. szept. 01, 2005 21:10
gyémánt tag

Hozzászólás 
djsms írta:
valójában nem rossz dolog a zacsis sallangmentes csomagolás. Részben mert olcsóbb (a fenének kell annyi demo meg reklám anyag, a dobozt meg úgyis kidobod) no meg a sok szemét hiánya miatt még valamennyivel környezetbarátabb is! Ha lehet választani 2 új zacsis vagy dobozos eszköz mellett én gyakran a zacsisat veszem, mivel a tartalma elméletileg ugyan az!

Amúgy elvileg létezhet oem alaplap is, ugyanúgy mint oem proci stb.

Valóban? Kézikönyv az alaplaphoz? Kábelek az alaplaphoz? Driver az alaplaphoz CD-n? Ezeket te tényleg nem hiányolod? Nézd meg a kékéknél az árát, 17.740 Ft.

csüt. szept. 01, 2005 20:18
gyémánt tag

Hozzászólás 
valójában nem rossz dolog a zacsis sallangmentes csomagolás. Részben mert olcsóbb (a fenének kell annyi demo meg reklám anyag, a dobozt meg úgyis kidobod) no meg a sok szemét hiánya miatt még valamennyivel környezetbarátabb is! Ha lehet választani 2 új zacsis vagy dobozos eszköz mellett én gyakran a zacsisat veszem, mivel a tartalma elméletileg ugyan az!

Amúgy elvileg létezhet oem alaplap is, ugyanúgy mint oem proci stb.

csüt. szept. 01, 2005 20:13
a fórum lelke

Hozzászólás 
ha lenne is OEM, azt is csak konfigban adhatnák el.

csüt. szept. 01, 2005 20:07
gyémánt tag

Hozzászólás OEM alaplapok, hallott már valaki ilyenről?

csüt. szept. 01, 2005 20:01
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 102 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3  Következő