Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szomb. dec. 28, 2024 18:40

Hozzászólás a témához  [ 34 hozzászólás ] 
'FI' vel kapcsolatos kérdés 
Szerző Üzenet
vas-tag

Hozzászólás 
FI- relé néven az áram-védőkapcsolót emlegetik. Ennek a működése a csomóponti törvényen alapul. (a csomópontba befolyó és az onnan kifolyó áramok előjeles összege nulla, akárhány ága van) Nos normál esetben ahány amper áramot mérsz a fázisvezetőn, a nullán is pontosan ugyanannyi lesz visszafelé. Tehát az előjeles összegük nulla. Ettől eltérés akkor lesz ha pl. megfogod a fázist (vagy egy testzárlatos készülék fesz alatt álló fémrészét) , rajtad keresztül fog folyni valamekkora áram. Ideális esetben ha közben a nullát is fogod, kiegyenlített lesz az áramkör. Ha nem akkor ez a föld felé zárul. Innen már egyszerű: a különbözeti áramot az elektronika érzékeli, és kioldja a kapcsolót.

Valaki említette hogy havonta nyomkodni kell a tesztgombot ellenőrzés céljából: valóban, ezen kívül az előírásos 3 évenkénti felülvizsgálat részeként méréssel kell meggyőződni arról hogy mekkora a kioldóáram számszerű értéke. De ezt nem neked kell otthon megtenni, hiszen eznem hivatalos. Az ellenőrző méréseket érvényes érintésvédelmi felülvizsgáló képesítéssel rendelkező személy végezheti.

kedd dec. 27, 2005 19:14
Profil Privát üzenet küldése
arany tag

Hozzászólás 
Még annak idején a gagyin vettem az oroszoktól Fi relét, melyet egyébként a rezgőmembrános szivattyúval egybeszerelve is árultak. Abban is toroid, műveleti erősítő és egy 6 A-es relé van. Természetesen teszt gomb is. A kollégám kipróbálta, kb 27k-s ellenállásig kapcsolt le.
Adtak hozzá kapcsolási rajzot! Egy baja volt, ha elment a delej, mindik be kellett kapcsolni.

kedd szept. 13, 2005 12:54
gyémánt tag

Hozzászólás 
Béláim az Úrban!
Én csak a magyar gyártmányú FI30 típusút ismerem.:oops:
Egy döglöttet szétfúrtam, megnéztem.
Nem nagy dorranás elektronika van benne. Egy műveleti erősítő, egy toroid, és egy tirisztor. Ez billenti ki a normál biztosítékot.
sajnos túlfeszre érzékenyek->elpusztul, ezért kell tesztelni.
Elvileg van elektronika nélküli figyelőtekercses is, de én még olyat nem láttam.

kedd szept. 13, 2005 11:25
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Tenyleg van kismegszakitoval egybeepitett:

http://www.electrical-installation.merl ... F20-22.pdf

Egyebkent ez egy nagyon jo doksi ajanlom mindenki figyelmebe:

http://www.electrical-installation.merl ... ambule.pdf

kedd szept. 13, 2005 8:45
ezüst tag

Hozzászólás 
Helyesen: létezik olyan FI relé, ami leold túláramra is, de alapvetően
N E M.
"minden FI relének van egy névleges leoldó árama" - csak névleges árama van.

kedd szept. 13, 2005 8:26
gyémánt tag

Hozzászólás 
Béláim az Úrban!
persze! hiszen az is egy biztosíték.
csak 2 dologtól szólalhat meg:
túláram
szivárgó áram
(nomeg a teszt gomb, amivel havonta a figyelő elektronika épségét teszteled)
minden FI relének van egy névleges leoldó árama (a legkissebb amit láttam az 16 amperes, a legnagyobb a 40 amper), és van egy szivárgóáram értéke (a 30, vagy a 100mA)

kedd szept. 13, 2005 7:23
gyémánt tag

Hozzászólás 
> Egyébként a fi relék általában egyúttal túláramra is leoldanak,

Ez igaz?????????

hétf. szept. 12, 2005 18:23
gyémánt tag

Hozzászólás 
Béláim az Úrban!
tegyük tisztába a dolgot:
2 fajta FI relé van...
a 30mA szivárgóáramnál leoldó az a lakásba való
a 100mA-nál leoldó pedig ipari környezetbe.
A sarokköszörűt nem biztos, hogy üzemszerűleg lakásban kellenne használni!!!

Volt egy hegesztős, és egy villanyórás topic.
Ott emlegették, hogy a kapcsolóüzemű (inverteres) hegesztőknél a régi(!) villanyórák visszafelé forogtak, az újak morogva állnak.
az impulsusszerű induktív terhelés tán' borzolja eme kegytárgyak lelki világát.

javaslat, nekem bevált:
adott egy 1,4kW kézi körfűrész, és adott egy 6A biztosíték. A gépen nincsen puhaindítás... ...hát leveri, mint vak a poharat.
induláskor 6-10x áramfelvétel, meg hát eleve nem egy kispályás jószág.
Én ezt egy igen primitív megoldással oldottam meg.
egy műa. dodozra szereltem egy földelt aljzatot.
a dobozba raktam egy 2 részes sorkapcsot (leánykori neve csoki)
a föld , és az egyik vezeték azonnal megy a röfire
a másik vezeték a sorkapocsnál meg van úgy szakítva, hogy sorba van kötve vele 1-2-3 párhuzamosan kötött PTK ellenállás. Honnan? döglött számítógéptápokból szedtem ki. Ugyanerre használják!!!
közvetlenül a biztosíték környékén, egy kondikinézetű kegytárgy.
Ha sorba van kötve a ménkűvel akkor PTK ellenállat, ha párhuzamosan, akkor kondi, vagy VDR (ritka, feszültségfüggő ellenállás-> túlfesz, akkor beáll mint a gerely. a csak egy impulzus volt, akkor nagy a valószínűsége, hogy elnyeli, vagy csillapítja, a hosszú, akkor a biztosíték igen hangosan(és szilánkosan!) elpöffen)
én próbálgattam. a körfűrészhez elég volt 2db || kötve.
10 bekapcsolásból ~4x oldott csak le. Itthon a szintén 1,4kW porszívóval (sokkal kíméletesebben indul...) teszteltem. :roll:
Még így is gond, mikor a suliban a gépteremben, ha felkapcsolják a szakaszolókapcsolót, és 20 PC +20monitor egyszerre bekapcsol...

hétf. szept. 12, 2005 17:36
gyémánt tag

Hozzászólás 
Azért csinálják min 30mA-re a fi relék áramküszöbét mert sok készülék, a jó szigetelése ellenére is, pl. a belsö kapacitásai miatt néhány mA kapacitív áramot hajt a védövezetöbe. (pl. hálózati trafó vasmagja földelt, és a primer tekercs ehhez képest a csévetesten keresztül egy kondit képez, föleg ha pont a tekercs alsó fgelére kerül a fázis)

Egyébként a fi relék általában egyúttal túláramra is leoldanak, a flex esetében erröl lehet szó....

hétf. szept. 12, 2005 16:02
gyémánt tag

Hozzászólás 
Na most rajtam is kifogott egy FI-rele.

Jol van bekotve, es jol es jol is mukodik.

De a flexet bekapcsolva leold.
Ez igy nem lenne meg csoda.

Viszont a flex (Makita 2kW...) kettos
szigetelesu!, nincs is vedo vezetoje,
foldtol elszigetelve (gumitalpu cipo)
csak muanyag burkolatot fogva is
leold. Elvileg tehat a differencial vedelem
nem lephetne mukodesbe....
De az old le es nem a kismegszakito.

Lattatok mar ilyet????

Szerintem a bekapcsolasi aramlokestol
old le.

Az nem lehetseges hogy a flex a FI rele
melleti kismegszakitora van kotve es arrol
indukalodik at FI-relere impulzus?

Szerintetek?

hétf. szept. 12, 2005 14:14
gyémánt tag

Hozzászólás 
> és kiiktatni a nullamegszakítót.

Hogy jon ide a nullbonto????

kedd aug. 16, 2005 7:52
a fórum lelke

Hozzászólás 
MotoHacker írta:
Szabvány szerint:nulla és védõföld összekötést "házilag-utólag" lakáson,családi házon belül "megoldani" TILOS.

oké, akkor hogy oldod meg, hogy a védőföldet igénylő gépek (pl. szgépház) ne rázzanak?

Persze, azért tilos, mert ha a nulla megszakad, akkor az összes földpont felugrik fázisra (a fogyasztókon keresztül) és minden fémtárgy kellemesen ráz. De ez egy szempont, a másik az, hogy védőföld nélkül a berendezések többsége szintén életveszélyes.

Akkor már jobb egy kis barkács és kiiktatni a nullamegszakítót.

hétf. aug. 15, 2005 22:58
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
> Na a "fi" az jó dolog. Én vill szerelõ vagyok és
> mentette már meg az életem.

A multkor en se aramtalanitottam le a hazat,
gondoltam eleg a kismegszakito es nekilattam
villanyszerelni. Behuztam a cuccot, feltettem a
szerelvenyeket, aztan kiderult hogy amig en
dolgoztam, a fi azert aramtalanitott biztos ami
biztos teljesen :)))

Szoval FI-re fel!!
Talan kevesebb remtortenet l
enne, hogy "csip" a PC, stb...

hétf. aug. 15, 2005 19:51
ezüst tag

Hozzászólás 
Üdv.
Na a "fi" az jó dolog. Én vill szerelő vagyok és mentette már meg az életem. Nem a reklám kedvéért de van pár darab ha valakit érdekel. Akár cserélhető is.

hétf. aug. 15, 2005 17:52
gyémánt tag

Hozzászólás 
Béláim az Úrban!
Tab120S -> köszönöm!
Még egy kérdés:
tud valaki ajánlani beszerezhető, általános típust, amit használhatnék itt?
"hátha" jeligére :wink:

hétf. júl. 11, 2005 20:46
gyémánt tag

Hozzászólás 
http://pdf.alldatasheet.co.kr/datasheet ... 14573.html

vas. júl. 10, 2005 16:17
gyémánt tag

Hozzászólás 
Béláim az Úrban!
Átgondoltam ezt a "zajos" témát.
Eleve ki van ütve!!! Két párhuzamos tekercs van. ilyen közel lévő párhuzamos vezetékeken elenyésző a zaj, ui. egyszerre mindkettőn jelentkezik. Úgy mint a mikrofonkábeleknél. Persze az "atomvillanás jobbról" az leoldja :twisted:

Még egyszer a deglett IC: (szerintem az első sora érdekes, de azzal (sem) találtam semmit)

MC14575
CPD8445

cserélnem kellene, de nem tudok semmit róla, így ekvivalens százlábút sem tudok vadászni. a 2-3-4-5-6-os lábak össze vannak fogva, úgyhogy szerintem 4-es OPA. Miért ezt a fajtát használták?!?

vas. júl. 10, 2005 13:02
gyémánt tag

Hozzászólás 
> Lehet, hogy buta a kérdés, de az elektromos zajra, erõs
> induktív/kapacitív terhelésre nem csinálnak eme jószágok
> vakriasztást? Mondjuk motorok mellett (is) használják
> õket, és ott aztán minden van.

Nalam meg soha nem oldott le (pedig mukodokepes).

A kollegamnal ketszer. Egyszer veletlen megfogta a fazist,
egyszer meg aram alatt vagott el egy kabelt (most hagyjuk
hogy normalis esetben egyiknek se kellett volna
bekovetkeznie...). Es meg annyira meg sem razta (ez
azert mondjuk senkit ne batoritson fel).

Szoval jo az a hibaaram vedo kapcsolo.

Az azert meglehetosen durva elektromos zaj amitol leold...

vas. júl. 10, 2005 8:27
gyémánt tag

Hozzászólás 
Béláim az Úrban!
"leoldani mielőtt valamit éreznék"
Hááát... én azért nem próbálom ki, de az a 30 mA arra a pár 1/10sec-ra amíg a biztosíték mechanikája leold szerintem mindenkit levinne Lajos betűbe... :twisted: , csak utánna fel tudna egyenesedni (feltéve, hogy a szíve nem áll be mint a gerely-> jobbkezesek előnyben.)
Nem is értem miért nem (lehet, hogy most találom fel a "Spanyol viaszt")
van sorbakötve egy mechanikus oldás, és egy oltható triak (GTO -> Gate Turn Off), vagy bármi modernebb félvezető.

Sajna a torkavéres Fi helyett (Magyar, ennek a bekötését írtam le), egy eredeti NDK-s Fi-t kellett feltenni a hétvégi házba.
Nem az országgal van a bajom, hanem azzal, hogy 100mA-nál old!!!! :shock:
legalábbis az adattábla szerint. Igaz 25A-es, de akkor is soknak tartom.

Lehet, hogy buta a kérdés, de az elektromos zajra, erős induktív/kapacitív terhelésre nem csinálnak eme jószágok vakriasztást? Mondjuk motorok mellett (is) használják őket, és ott aztán minden van.

Másik kérdés:
Azt tanultam, hogy ha vkit megcsap az áram, azt el kell vinni orvoshoz.
Egy (egészségügyben dolgozó) ismerősöm így járt, és poénból rákötötték az EKG-t. Azt mondja órák után is látszik, hogy a szervezet "emlékszik".
Mit csinál egy orvos egy áramütöttel?

szomb. júl. 09, 2005 22:00
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ferko:igazad van,a mega sok,de jobban szeretem az olyan fi relét,ami leold mielőtt bármit éreznék,(ha egy tócsa vízben állok,vagy radiátoron ülök is)nem a halálom előtt 2 perccel.Egyébként megás potival próbálgattuk,fél mega környékén a régiek,legérzékenyebb állásban oldottak.Az újabbakon tudom,hogy nem állítható az érzékenység,szomorú hogy csak 30mA-nál oldanak.Azokat a cuccokat meg szintén a kukába hajítanám,amik ezzel összemérhetően "szivárognak" a védőföld felé (néhány tv,távolkeleti csodák,számítógép tápok,öreg vagy no name UPS-ek)
Ez a védőföld téma érdekes,ugyanis ha nincs színjelölés akkor nem egyértelmű,hogy melyik a fázis.Namost ilyenkor közös 0 és védőföld..hmm.
Néhány kapcsolószekrényt úgy kötnek be,hogy a 0-t is megszakítja(szintén lakótelep) örömteli,hogy ilyenkor védőföld sincs a közös vezeték miatt..mindaddig jó,amíg fázis sem,tehát baj kizárva..de az ördög sosem alszik,mint tudjuk.
Iránytű:Én a helyedben nem javítanék fi relét,ha rossz,irány a kuka.Amíg nem volt ez elteredt,az amatőr barkácsolt magának firelét,ma már más szelek fújnak.Meg aztán,ha nem érted hogyan működik,talán nem egy életről vagy halálról döntő cucc javításával kellene okulnod.

szomb. júl. 09, 2005 20:20
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ferkogyerek,
a szivebol beszelsz,
minden szavad igaz
(szerintem).

Ennek a szakmanak (is)
vannak szabalyai, ha
valaki nem ismeri az
olyan alapveto jeloleseket
mint "N", "L", nyil, stb.
akkor bennem megszolal
a "veszcsengo". Hiszen
azert lehet gyereke, stb.,
aki azert igazan nem tehet
semmirol...
Ebben az esetben szerintem
KOTELEZO minimum az
alapokra felhivni a figyelmet.
Ez meg ekkor is rettegek
estenkent....

szomb. júl. 09, 2005 20:00
ezüst tag

Hozzászólás 
Csatlakozom az előttem szólóhoz.
Az Fi relék előszeretettel mennek tönke villámcsapásoktol (és itt nem feltétlen kell közvetlen villámcsapásra gondolni).MotoHackert viszont annyibban kijavitanám hogy a megás ellenállás kicsit sok, egy 30mA-es relénél max 7600 OHM de inkább kevesebb.
Ha a tesztgombra nem reagál, legegyszerübb módon úgy lehet kipróbálni hogy készít az ember egy próbalámpát : foglalat, 60W-os izzó, némi vezeték a foglalatba. Az 1fázisu FI relére bekötni a 230V-ot, bekapcsolni a relét majd a foglalatbol kijövő egyik vezetéket a relé kimenő kapcsához érinteni a másikat pedig a vele átlós bemenő kapocshoz a jó relének azonnal le kell oldani. Bár ez csak kisérletezgetésre jó ugyanis ha a tesztgombra nem reagál de amúgy működik (tönkrement a benne lévő ellenállás) a szabvány szerint a relé rossznak tekintendő mivel a tesztgomb benyomásával havonta meg kellene győződni annak működőképességéről.
A másik dolog pedig hogy nem muszáj közvetlen a villanyóránál különválasztani a nulla és nullázó vezetőt.Mivel a szabvány azt írja hogy minimum 10nmm-es alu vagy 6nmm-es réz vezető esetén a nullázó vezető azonos lehet a nulla vezetővel. Tehát ha mondjuk 6nmm-es réz vezető megy a villanyórátol a lakás főelosztójához akkor a nullázó vezető szétválasztása a főelosztóban is megtörténhet, természetesen az FI-relét ilyenkor csak a főelosztóban lehet elhelyezni a szétválasztás után kötve.

Elnézést ha kicsit tudálékosnak tüntem csak a félreértéseket szerettem volna elkerülni.

szomb. júl. 09, 2005 18:45
gyémánt tag

Hozzászólás 
Béláim az Úrban!
No pont ezzel küzdök...
Bekötés:
Fi relé előtt szabad csak közösíteni a nullát, és a védőföldet!!!! (A mögötti összekötés kiiktatja a fi relé érzékelését... ...gondold át!)
minden (eddig általam ismert!) jószág úgy volt bekötve, hogy az alsó (a billentyű "0" állásban "lefelé néz") jön be a ménkű, és fent távozik.
Egyszerre szaggatja meg a fázist, és a nullát, de a földet SZIGORÚAN békén hagyja. Igen ám de 3 +3 csatlakozó van.

fent(kimenő)
semmi N L1

Lent(bejövő)
L1 semmi N

Nem megy tönkre?!?
az első ami a kezem ügyébe esett az eleve deglett volt...
a kapcsoló (egyszű drót) olyan egyszerű, hogy nem mehet tönkre...
nosza szétfúrtam a csőszegecseket, és kirajzoltam (papírra) mi lakozik benne. (hetekig csak egy napra vagyok itthon, így lehet, hogy 1 hónap os lesz mire kiteszem (nyákrajz is megvan-> javítanom kellene...))Nem sok! Műveleti erősítő nyit egy tirisztort, ami egy kanócon kereszül átszól a mellette lakozó két biztosítéknak, hogy ideje oldani.
Túláramkor úgy szinkronizálják a 2 biztosítékot, hogy össze van kötve a kallantyújuk...

én is kérdeznék:
szerintem villámcsókolta jószág volt, egy tantálelkó pöffent egyet, tirisztort cseréltem (BRX49 -et P0102-re, a mekötés KGA helyett AGK, tehát fordított) Minden dióda ép!
Ganz KK-ELCO FI30 L20A Ian=30mA
ez van az IC-n:

MC14575
CPD8445

szerintem motorola műv. erősítő. Mifelénk nem kapható, ~1000HUF-ért akarják meghozni. Nem találtam meg az adatlapját. (igazu ebben béna is vagyok)
Mivel helyettesíthetném?
Csak van oka, hogy ezt használták, és nem a 741, et, vagy TL071-et (elégé régi konstrunció!)

Hogyan lehet tirisztort lepróbálni, hogy jó-e? (egyszerűen!)

szomb. júl. 09, 2005 18:06
gyémánt tag

Hozzászólás 
Feleslegesen estetek egymás torkának.Ugylátszik erre a fórumra is beszivárog valami "kóbor feszültség"..
A fi relé nagyon primitiv szerkezet,ritkán megy tünkre.De lehet rossz.Lehet,hogy csak a tesztelő gombja rossz.Megás ellenállat a fázis és a védőföld közé,a védőrelé után.Ha nem old le egyértelműen,akkor irány a kuka.Láttam olyat is,hogy a fázist és a nullát összecserélték a bemenetén.Az egyik tipus működött igy is,az új,amire cserélni akrtuk nem.Vakartuk egy ideig a fejünket,mire rájöttünk,hogy a szaványnal ellentétes(!) a színjelölés.
Szabvány szerint:nulla és védőföld összekötést "házilag-utólag" lakáson,családi házon belül "megoldani" TILOS.Mindazon lakótelepi lakások,ahol ez a biztosítéknál az óra után van megoldva szabálytalanok és életveszélyesek.Arról nem is beszélnék,ahol a földelt dugaljakhoz csak 2 színjelölés nélküli drót megy végig az egész lakásban busz szerüen,és a "földelés" egyszerűen minden aljzatban összekötött a 0val :(

szomb. júl. 09, 2005 13:45
ezüst tag

Hozzászólás 
ŐŐŐ a védőgöld és nulla egyesítésnek a relé elött kell mindenképp lenni.Hogy tönkremehet egy ilyen relé-e?szerintem igen mivel nekem is tönkrement mondjuk igaz az 1974 -es volt :D .Lestesztelni e legegyszerübben ugytudod hogy fogsz egy 2 eres MT-t bekötöd majd bedugod valahova csak figyelj a hogy nulla legyen a nulla másik a fázis és nyomkodhatod a test-et elvileg igyis kell oldania

szomb. júl. 09, 2005 11:55
platina tag

Hozzászólás 
Szerintetek tönkremehet egy ilyen FI relé? Mert nálam nem akar működni, miután beszereltem az új helyére. Azért még egyszer megnézem, hogy a nulla és a védőföld a relé után van-e egyesítve, de azt hiszem, jól kötöttem be. Normálisan alul van a bemenet, felül a kimenet. Mindenesetre ha a gombot nyomkodom, akkor így is, úgy is le kellene oldania, vagy nem?

szomb. júl. 09, 2005 10:46
gyémánt tag

Hozzászólás 
Je, mar megint en vagyok a bunko.
Kezdem megszokni :)))))

szomb. júl. 09, 2005 9:17
gyémánt tag

Hozzászólás 
kov írta:
Figyelj Kispedro! "Szerintem a gyengebbek kedveert ra van rajzolva."
én az ilyen megjegyzéseket alapból nem tudom díjazni.Egy teljesen fölösleges piszkálodó hozzászólás volt. Ferkogyerek teljesen mértékben válaszolt a kérdésre, semmi olyan, és hasonló megjegyzés nélkül, amit másik user elkövetett. Én tanácsot kértem és kaptam. De mondom azt nemtudom díjazni amit 3. hozzászólásnál elkövetett az illető. Én hasonló formában válaszoltam mint amiben iródott az elöző hozzászólás. Ha moderálni kellene ezt a témát, az első két hozzászólást kellene megtartani, és ennyi.Hozzászólást moderáltam saját magam de továbbra sem tolerálom az illen megjegyzéseket....Amugy mégegyszer köszönet Ferkogyerek-nek! THX

Tanulj meg segítséget kérni! Amit most műveltél nem felel meg annak.

szomb. júl. 09, 2005 0:10
ezüst tag

Hozzászólás 
Figyelj Kispedro! "Szerintem a gyengebbek kedveert ra van rajzolva."
én az ilyen megjegyzéseket alapból nem tudom díjazni.Egy teljesen fölösleges piszkálodó hozzászólás volt. Ferkogyerek teljesen mértékben válaszolt a kérdésre, semmi olyan, és hasonló megjegyzés nélkül, amit másik user elkövetett. Én tanácsot kértem és kaptam. De mondom azt nemtudom díjazni amit 3. hozzászólásnál elkövetett az illető. Én hasonló formában válaszoltam mint amiben iródott az elöző hozzászólás. Ha moderálni kellene ezt a témát, az első két hozzászólást kellene megtartani, és ennyi.Hozzászólást moderáltam saját magam de továbbra sem tolerálom az illen megjegyzéseket....Amugy mégegyszer köszönet Ferkogyerek-nek! THX

pén. júl. 08, 2005 23:04
gyémánt tag

Hozzászólás 
kov írta:
Másik hozzászolónak meg azt üzenem dugja magának fel a fázist az első villanyos szekrényből amit talál...

Azért ez elég durva kifejezés volpt, már ne haragudj! Valaki próbál segíteni, te meg ilyeneket mondasz neki???
Cortez: én ezt a hsz-t, a helyedben azonnal moderálnám!

pén. júl. 08, 2005 22:34
ezüst tag

Hozzászólás 
Ferkogyerek köszi a gyors reagálást, amugy én is így gondolkodtam. Rajzon ezt nem jelölik, pontosabban Moeller FI-jein bejövö-kimenő és kimenő-bejövő irányát ekvivalensnek tűntették fel dobozán.De a merlineken,kopp-okon,aeg-ken viszont csak egy szimpla rajz van. Persze hogy mindegyikre fel van rajzolva a kapcsolása ami jól látható is hogy működik, DE az irány nincs feltűntetve.Épp ezért kérdeztem rá. nem egyéb ok miatt.
"A nulla es vedofold osszekotes UTAN legyen, nehogy az ele tedd!" DEEEE ugy fogom tenni :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :D

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára kov pén. júl. 08, 2005 23:05-kor.

pén. júl. 08, 2005 18:05
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szerintem a gyengebbek kedveert ra van rajzolva.

Azt mindenkeppen probald ki hogy a test gombbal
mukodik-e.

A nulla es vedofold osszekotes UTAN legyen,
nehogy az ele tedd!

pén. júl. 08, 2005 16:15
ezüst tag

Hozzászólás 
Hello!

Az áramvédő kapcsoló működése szempontjából teljesen mindegy
hogy melyik oldalra kötöd a bejövőt és melyikre az elmenőt.
Esetleg nézd meg az oldalán szokott lenni egy nyíl ami az áramirányt jelöli, (bár ennek szerintem csak az ív oltásánál van szerepe).
Én úgy szoktam bekötni hogy kikapcsolt állapotban a benne lévő tesztelő ellenállás is feszültség mentes legyen (ez általában a tetejére van rajzolva).

Üdvözlettel: Ferkogyerek

pén. júl. 08, 2005 16:14
ezüst tag

Hozzászólás 'FI' vel kapcsolatos kérdés
Sziasztok lenne kérdésem a védőrelével kapcsolatban.Méghozzá a bekötése érdekelne. Egyfázisról van szó.Tehát adott négy csatlakozó a sinre szerelhető fi-n.Azal tisztáb vagyok hogy (n) hez kell kötni a 0-át. Azzal nemvagyok tisztába hogy a 'bejövő' fázist és a nullát és a 'kimenő' fázist és a nullát hogy kell bekötni.Ezzel kapcs szeretnék segitséget kérni. (kérdés hogy amit leválaszt mgárol a fi az a rész a bemenő vagy kimenő)?

pén. júl. 08, 2005 16:01
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 34 hozzászólás ]