Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szer. nov. 20, 2024 10:17

Hozzászólás a témához  [ 2144 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 43  Következő
Asztali DVD írók 
Szerző Üzenet
ezüst tag

Hozzászólás 
Odo írta:
Szala írta:
Valoban megeri, de +RDL lemezt nem ir. Azt (es a Guide+ -t) a fiatalabb testvere tudja (5350H) 160-as HDD-vel.

Ezt rosszul tudod, +RDl-t ír! A Guide Plus meg nálunk nem használható.

Tudom, hogy nincs nalunk Guide+, mivel digitalis tevezes sem nagyon, csak kiserletileg. En csak a lenyeges kulonbsegeket vazoltam.. :)

szomb. nov. 05, 2005 14:20
Profil Privát üzenet küldése
ezüst tag

Hozzászólás 
Odo írta:
Szala írta:
Ujra atneztem es most vettem csak eszre, hogy a 3300H/3330H/5330H szeria a komponens kimenettel is butabb az 5350H-nal. Ehh.. :shock:

Van plazmád és LCD-d? Ugyanis egy-két CRT tv-t leszámítva csak azokon van komponens bemenet. És egy jó RGB scart kimenet (kiváló kábellel) esetén nem sok különbséget fogsz felfedezni...

LCD TV.. Ha mar a TV-m tudja olyat vennek, ami ezt kihasznalja, plane hogy most mar szinte mindegyik kütyüben van. Az viszont valoszinu, hogy en nem fogom latni a kulonbseget.. ..de hatha.. :D

Egebkent mind a hasznalati, mind a Philips hivatalos oldala azt irja, hogy NEM ir +RDL -t.. Te honnan veszed, hogy igen? :?:

szomb. nov. 05, 2005 14:18
Moderátor

Hozzászólás 
Van egy olyan érzésem, hogy azt elírták. Még az alap felvevőikben is jobb van.

szomb. nov. 05, 2005 10:08
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szala írta:
Ujra atneztem es most vettem csak eszre, hogy a 3300H/3330H/5330H szeria a komponens kimenettel is butabb az 5350H-nal. Ehh.. :shock:

Hát szerintem az, hogy az A/D átalakító 9 bit, 27 MHz nem éppen dicsőség. Ez igen meghatározza az 5350H felvételi minőségét.
A progresszív komponens videokimenet meg csak akkor jön jól ha progresszív megjelenítőt kötsz rá és nem akarod használni a megjelenítő saját váltottsoros/progresszív átalakítóját. Ilyen megjelenítők az LCD és Plazma TV-k valamint a projectorok.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Pepi szomb. nov. 05, 2005 10:10-kor.

szomb. nov. 05, 2005 10:04
Moderátor

Hozzászólás 
Szala írta:

Van plazmád és LCD-d? Ugyanis egy-két CRT tv-t leszámítva csak azokon van komponens bemenet. És egy jó RGB scart kimenet (kiváló kábellel) esetén nem sok különbséget fogsz felfedezni...

szomb. nov. 05, 2005 9:52
Moderátor

Hozzászólás 
Szala írta:
Valoban megeri, de +RDL lemezt nem ir. Azt (es a Guide+ -t) a fiatalabb testvere tudja (5350H) 160-as HDD-vel.

Ezt rosszul tudod, +RDl-t ír! A Guide Plus meg nálunk nem használható.

szomb. nov. 05, 2005 9:50
ezüst tag

Hozzászólás 
Szala írta:
Odo írta:
Ami szerintem nagyon megéri, az a Philips DVDR5330H. 125 ezer Ft, és 250 gigás HDD-t tartalmaz, ezzel jelenleg a legolcsóbb kategóriájában.
7 féle felvételi mód, írás +-R, +-RW és +RDL lemezekre, iLink stb.

szomb. nov. 05, 2005 9:15
ezüst tag

Hozzászólás 
Odo írta:
Ami szerintem nagyon megéri, az a Philips DVDR5330H. 125 ezer Ft, és 250 gigás HDD-t tartalmaz, ezzel jelenleg a legolcsóbb kategóriájában.

szomb. nov. 05, 2005 9:07
gyémánt tag

Hozzászólás 
Egy apró észrevétel RAM lemez írásához:
Megormázok egy lemezt UDF2.0 formátumban géppel. Utána rámásolok egy egészen rövid fájlt. (pl. egy TXT-t)
Ezek után berakom a Pana írómba, és azt hazudja a kijelző, hogy 2 óra 7 perc hosszú a lemez SP módban. (és valóban ennyit föl is vesz rá)
Ha az asztalival formázom ugyanazt a lemezt akkor 2 óra, és pontosan annyit is vesz rá.
Így viszont lehet "nyerni" 7-8 percet. LP-nél már negyed órát!
Valkinek sikerült már hasonlót produkálnia? :nemar:

pén. nov. 04, 2005 9:08
Moderátor

Hozzászólás 
MM-ben megvizsgáltam a Philips DVDR3355-ös íróját. Most akciósan 57 ezer Ft, s már írja a minuszos lemezeket, iLink is van rajta. Egy érdekességre lettem figyelmes, mikor a hátulját vizsgáltam: nincs rajta venti. :roll:

Adatlap (.pdf):

5330H

csüt. nov. 03, 2005 19:22
Moderátor

Hozzászólás 
Akkor az másik téma, meg valószínüleg nem lett jól megírva. Még a lemez is lehetett hamis...

csüt. nov. 03, 2005 16:43
arany tag

Hozzászólás 
Odo írta:
Asztalival készültek?

Nem. Bocsánat, azt nem írtam, hogy egy másik pc-n átmásolt dvd filmekről van szó.

csüt. nov. 03, 2005 15:06
Moderátor

Hozzászólás 
Atos írta:
Nem teljesen ide vág, de a múltkor úgy jártam, hogy egy (pontosabban két) más által megírt TDK dvd-r-t nem tudott olvasni az én LG dvd íróm (pc-s). No disc-ként tudta csak értelmezni. Gondolom ez nem az általad említettekkel van kapcsolatban, de a kompatibilitási aggodalmaimat e miatt is nehéz elhessegetni a gondolataimból. Mellékesen SP2 fent van.

Asztalival készültek?

csüt. nov. 03, 2005 15:04
gyémánt tag

Hozzászólás 
Atos írta:
Pepi írta:
Pusztán arról van szó, hogy ha az RW lemez DVD VR formátumban van megírva akkor azt a Microsoft Win98, WinMe, Win2000, WinXP, WinXPSP1 op. rendszerek nem tudják elolvasni és üres lemezt adnak vissza. A hiba a Windows UDF kezelő rendszerében van. Erre a bug-ra nem adtak ki külön javítást mert az XP SP2-ben már javítva van. Szóval akinek nem olvassa az tegye fel az SP2-t és már gond nélkül láthatja az RW lemezt.
De ez csak RW lemeznél VR módban van. VR módú DVD-RAM lemezeket tökéletesen olvas az összes Microsoft rendszer.

Nem teljesen ide vág, de a múltkor úgy jártam, hogy egy (pontosabban két) más által megírt TDK dvd-r-t nem tudott olvasni az én LG dvd íróm (pc-s). No disc-ként tudta csak értelmezni. Gondolom ez nem az általad említettekkel van kapcsolatban, de a kompatibilitási aggodalmaimat e miatt is nehéz elhessegetni a gondolataimból. Mellékesen SP2 fent van.

Mivel VR módról van szó ezért az csak újraírható lemezen lehet (RAM és RW)

csüt. nov. 03, 2005 15:02
arany tag

Hozzászólás 
Pepi írta:
Pusztán arról van szó, hogy ha az RW lemez DVD VR formátumban van megírva akkor azt a Microsoft Win98, WinMe, Win2000, WinXP, WinXPSP1 op. rendszerek nem tudják elolvasni és üres lemezt adnak vissza. A hiba a Windows UDF kezelő rendszerében van. Erre a bug-ra nem adtak ki külön javítást mert az XP SP2-ben már javítva van. Szóval akinek nem olvassa az tegye fel az SP2-t és már gond nélkül láthatja az RW lemezt.
De ez csak RW lemeznél VR módban van. VR módú DVD-RAM lemezeket tökéletesen olvas az összes Microsoft rendszer.

csüt. nov. 03, 2005 15:00
gyémánt tag

Hozzászólás 
Odo írta:
Atos írta:
Azt a fórumot most hirtelen nem találom, amiben a meghibásodást írták, de itt van egy másik, ez is eléggé elbizonytalanít...

Ez érdekes, éppen fentebb írta valaki hogy a megírt lemezt a PC nem játsza le. Nekem ez magas, mivel a DVD-Romok nem szoktak válogatni.

csüt. nov. 03, 2005 14:54
Moderátor

Hozzászólás 
Atos írta:
Azt a fórumot most hirtelen nem találom, amiben a meghibásodást írták, de itt van egy másik, ez is eléggé elbizonytalanít...

Ez érdekes, éppen fentebb írta valaki hogy a megírt lemezt a PC nem játsza le. Nekem ez magas, mivel a DVD-Romok nem szoktak válogatni.

csüt. nov. 03, 2005 14:47
Moderátor

Hozzászólás 
A Seltronic is viszi a plusszos lemezeket, egyik barátnőmnek az van. De azért a Philipset jobban ajánlom.

csüt. nov. 03, 2005 14:44
arany tag

Hozzászólás 
Nekem egy Seltronic játékosom van :oops:
De tervbe van véve egy Philips vétele egy családon belüli másik háztartásba, amin biztos használnánk a felvételeket.

csüt. nov. 03, 2005 14:35
Moderátor

Hozzászólás 
Új asztali készülékek esetén nem lesz gond a plusszos lemezekkel. Tapasztalataim szerint a régebbiek is jól viszik a +R-t. A Philips, Sony, Pana, Yamaha és LG cuccok pedig biztosan.
Mit írt, mi baja lett? Szerintem tapasztalat nem sok lesz, sajnos elég gyér a látogatók száma ebben a témában. De ne így legyen!

csüt. nov. 03, 2005 14:25
arany tag

Hozzászólás 
Odo írta:
PC-vel kétlem hogy lenne gond. Milyen más írókra gondolsz? A 'csak' plusszos lemezek írásával sem lehet probléma.
Jelenleg nincs olcsóbb márkás író, bár dcemberben biztosan lesznek nagy akciók.
Azt még vedd figyelembe, hogy nincs rajta iLink.

Köszi a gyors választ!
Elírtam, nem más íróra, hanem lejátszóra gondoltam. Tehát, hogy amit felveszek vele, az lejátszható-e más játékoson.
A száraz adatokon kívül nem sok értékelést találtam róla, csak egy angol fórumon írta egy csóka, hogy rövid idő alatt meghibásodott.
Ezért érdekelne, hátha van valakinek tapasztalata vele.

csüt. nov. 03, 2005 14:23
Moderátor

Hozzászólás 
PC-vel kétlem hogy lenne gond. Milyen más írókra gondolsz? A 'csak' plusszos lemezek írásával sem lehet probléma.
Jelenleg nincs olcsóbb márkás író, bár dcemberben biztosan lesznek nagy akciók.
Azt még vedd figyelembe, hogy nincs rajta iLink.

csüt. nov. 03, 2005 14:06
arany tag

Hozzászólás 
LG DR7400-assal kapcsolatban van valakinek tapasztalata?
Megéri megvenni EW-ben 10 x 3.999 Ft-ért? :roll:
Még nem volt asztali íróm, de tartok az esetleges hiányosságoktól (csak +os lemezt ír, kompatibilitási gondok adódhatnak más írókkal/pc-vel, stb.)
Szóval a véleményetekre lennék kíváncsi!
LG DR7400

csüt. nov. 03, 2005 14:03
ezüst tag

Hozzászólás 
CineDOG írta:
Sok a hamis verbatim az országban. Én csak Philipsekre írok, semmi gondom sincs.

Verbatimból a 8x -R-es lemezek között voltak nem eredetiek.
Se a +-os se az RW-s lemezekkel eddig nem volt gond.

csüt. nov. 03, 2005 9:16
Moderátor

Hozzászólás 
CineDOG írta:
http://www.mediamarkt.hu/Flyer/Videk/november2/vid02.html
Kétrétegűre ír.

Az LG dvd írós házimozi ára szépen lement!

csüt. nov. 03, 2005 9:07
Moderátor

Hozzászólás 
@Gido: a Philips által javasolt lemezeket használd az asztali íróhoz.
Mivel írtad azokat a TDK lemezeket, amik nem voltak visszaolvashatóak?

Playstation elsősorban nem DVD lejátszó, ezért igen kényesnek mondható kompatibilitás tekintetében.

Amit asztalival felvettél, azt a DVD-ROM nem tudja olvasni?

csüt. nov. 03, 2005 9:06
a fórum lelke

Hozzászólás 
http://www.mediamarkt.hu/Flyer/Videk/no ... vid02.html
Kétrétegűre ír.

szer. nov. 02, 2005 20:36
a fórum lelke

Hozzászólás 
Sok a hamis verbatim az országban. Én csak Philipsekre írok, semmi gondom sincs.

szer. nov. 02, 2005 18:52
ezüst tag

Hozzászólás 
CineDOG írta:
A dvd lemezek olyanok mint a vhs. Csak jobb és időtállóbb minőségben.
Másolni is ugyanúgy lehet. Kompatibilisak a megírt lemezek, minden lejátszónak lekell játszani, ha normálisan vannak megírva, normális minőségű lemezre. Mpeg2 formátum kerül rájuk, ezt mindennek lekell játszania.

Azert ez ennyire nem szep...
A DVD fejlettebb mint a VHS de az idotallosagan elgondolkodnek, annyi hogy mig VHS attol hogy all a polcon romlik a minosege, addig a DVD vagy megy vagy nem. Nekem van olyan DVD-m amit kb 3-4 honapja irtam, utana teszteltem a lemez minoseget es olvashatosagat. Mostanaban akartam megnezni rola valamit (divx filmek voltak rajta) es az egyik nem volt visszaolvashato... (mellesleg ez eredeti 8x TDK lemez volt 4x-esen irva).
Kompatibilitas:
Van DVD+R, DVD-R, DVD-RAM, hat mondjuk van nehany lejatszo ami mindegyiket kezeli... de nem tul sok, foleg a DVD-RAM a legritkabb, elvileg a legjobb minosegu lemez, se mivel draga nem olyan elterjedt. a +- R elvileg a mai lejatszokban megy, de pl egy Playstation nem igazan csipi a +R -t. Ugyanez van az RW lemezekre is.
Akkor nezzuk tovabb, vettem egy Philips DVDR610 irot, Philips +RW hasznaltam, vegulis irt ra rendesen. Valamelyik nap mar nem volt ures Philipsem, betettem egy vadiuj Verbatim+RW -t, persze felismerte es elkezdett ra irni, otthagytam, mikor legkozelebb raneztem abbahagyta a felvetelt, raneztem a lemezre az iroval, es szeritne nem volt rajta semmi, ujra kiprobaltam, ott voltam mellette, es ujra eljatszotta ezt, szoval meg a lemez markajaban is valogat (szerintem a Verbatim jobb minosegu mint a Philips, szal ez nem lehet a gondja)
Ma felvettem valamit az iroval, es szamitogepre akartam tenni, gepem nem tudja beolvasni a file-okat, ugyanakkor az iro, es az LG asztali lejatszom tokeletesen olvassa. Szal a kompatibilitas mint olyan eros tulzas... Valoban mpeg2 formatum van rajta, de a korites (DVD-VR) mas, emiatt lehetnek gubancok.
Vettem fel egy filmet, meg akartam nezni, de mivel akkor is akartam felveni, nosza beraktam egy ures lemezt az irobe, en meg az LG lejatszoval neztem, addig nem volt gond mig a reklamhoz nem ertunk, at akartam porgetni, erre a fenebe elugrott az eredeti poziciobol, rajottem hogyha 8x-nal gyorsabban porgetem akkor meghulyul... na ilyet is csak a dvd iro altal megirt Philips DVD+RW lemezzel csinal, es csak ha a normal lejatszoba teszem...
Azert en kicsit tobbet vartam ezektol... ha tehetem a felveteleket atalakitom DivX-be... az LG lejatszom legalabb megbizhato, es normalis menuje van.

szer. nov. 02, 2005 17:23
ezüst tag

Hozzászólás 
Pepi írta:
yogee írta:
Pepi!
Sikerült, megerősítened azon feltételezésemet, hogy a digitális video témakörben a felkészültséged igazán figyelemreméltó... ;-)
Viszont kár, hogy ezt a kérdésemre adott negatív válasszal tetted meg... :cry:
Egyébként ezt tapasztalatokra vagy szakirodalomra alapoztad?

Szóval, ha jól vettem ki szavaidból, addig amíg a PC-s fw port nem adja ki magát egy DV kamerának/felvevőnek, addig nem sok esély van a dologra, mivel észre sem veszik egymást az eszközök...

Te látsz valami esélyt arra, hogy a wines FW driver hackeléssel vagy valami linuxos megoldással be lehetne csapni az asztali írót?

G.

Jól értelmezed a problémát azaz a PC a natív OHCI felületen nem ad ki semmilyen DV eszközazonosítót ezért a PC-t a DV eszközök nem ismerik fel. De ez csak az egyik probléma. A másik probléma az, hogy a DV vezérlő parancsok DV szalagos egységre valamint speciális HDD-s DV felvevőkre vonatkoznak ami azt jelenti, hogy ezek olyan parancsok amelyeket csak a DV eszközök ismernek pld. play, stop, next frame, stb. Ezeket a parancsokat a PC nem tudja értelmezni azaz hiába is ismerné fel a DVD felvevő akkor sem tudná vezérelni a PC-t. A PC-s DV kezelésnél a DV vezérlést valamint a DV adatfolyam indítását (kijátszás a firewire porton a DVD felvevőre vagy kamerára ill. egyéb DV-t fogadni képes eszközre) mindig a PC kezdeményezi de ehhez mindenképpen az szükséges, hogy a PC felismerje a rácsatlakoztatott DV eszközt. Ez viszont csak akkor lehetséges ha a DV eszköz képes a PC felé az adatkommunikációra ami csak akkor lehetséges ha a DV eszköz DV out vagy DV in/out felülettel rendelkezik. Ha nem detektálja a PC a firewire portra csatlakoztatott eszközt akkor a DV adatfolyam kijátszást sem képes indítani mivel nem kap "rögzítésre kész" jelzést a porton ami azt eredményezi, hogy azok a programok melyekkel kiküldenéd a DV AVI-t off-line módban látják a portot.

A fentieket összefoglalva ahhoz, hogy PC-ről DV AVI-t ki tudj játszani az OHCI kompatibilis firewire-en a portnak on-line módban kell lennie ami csak akkor következik be ha a PC felismerte a DV eszközt. Ez azt jelenti, hogy ez csak akkor működik ha a DVD felvevőben kétirányú DV port van.
Esetleg DV editor kártyával talán sikerülne ilyen egyirányú portra a kijátszás de ezt még soha nem próbáltam. Viszont egy ilyen kártya annyiba kerül mint a Pioneer DVR-520 azaz akkor inkább in/out felülettel rendelkező felvevőt érdemes venni.

Véleményem szerint driver hackeléssel nem igazán jutsz előbbre mert a firewire az csak egy OHCI kompatibilis csatolófelület azaz DV kommunikációra alkalmas de nem kifejezetten erre van. Persze ez nem jelenti azt, hogy lehetetlen az amit szeretnél és még az is előfordulhat, hogy találsz olyan DVD felvevőt melynek a DV bemenete olyan kialakítású, hogy képes PC-vel kommunikálni (pld. vannak olyan DV kamerák melyek USB 2.0 felületen képesek hálózati kapcsolatba lépni a PC-vel és ezen küldeni át a szalagon lévő DV-t /viszont az USB2.0 felületen csak PC-vel tudnak kommunikálni azaz más DV eszközzel csak és kizárólag DV felületen keresztül/)

A fentiek a videós utómunka alatt szerzett tapasztalatok, valamint a DV szabvány tanulmányozása alapján íródtak. :)

Kiegészítés egy régebbi témához. Nemrég próbáltam egy ismerős boltjában.
Sony RDR-HX710 (leírás és tapasztalat szerint, csak DV in), IBM Thinkpad T42 notebook, EagleTec PCMCIA firewire kártya (Texas Instrument OHCI Compliant IEEE 1394 Host Controller) Windows XP SP2, Canopus Let's EDIT 2 programban simán működött a valós idejű felvétel a Sony-ra! A firewire kábel bedugásakor egy Sony Video Recorder jelentkezett be a Windowsnál. :D A Sonyra csatlakoztatott tv-n valós időben ment a videószerkesztés, kijátszás az idővonalról! Egy tökéletes videó kimenetet láttam a notebookra! Visszafelé, a PC irányába természetesen nem ment a videó megjelenítés (capture).
Egy Canopus ADVC-100-ra csatlakoztatott analóg videómagnót is tökéletesen elfogadott a Sony DV bemenete (sok értelme ennek nincs, mert van analóg bemenet a HDD felvevőn is). http://www.canopus.us/US/products/ADVC-100/pm_advc-100.asp

hétf. okt. 31, 2005 12:33
a fórum lelke

Hozzászólás 
Micuir írta:
Sziasztok! Valaki leírná nekem, mint teljesen kezdőnek, hogy mire jók és hol használatosak ezek a különböző formátumok? Ez azt jelenti, hogy a DVD nem olyan, mint a VHS, hogy bármelyikbe beteszem és kész? Meg ha a későbbiekben veszek egy DVD-írós PC-t, akkor az kompatibilis lesz az asztali készülékkel? DVD lejátszóval és íróval lehet DVD-t másolni? Tehát teljesen alap kérdéseim vannak. Egy link is jó lenne, ahol ezt leírják érthetően. Köszönöm előre is!

A dvd lemezek olyanok mint a vhs. Csak jobb és időtállóbb minőségben.
Másolni is ugyanúgy lehet. Kompatibilisak a megírt lemezek, minden lejátszónak lekell játszani, ha normálisan vannak megírva, normális minőségű lemezre. Mpeg2 formátum kerül rájuk, ezt mindennek lekell játszania.

szer. okt. 26, 2005 19:19
Moderátor

Hozzászólás 
A legtöbb mai asztali író több formátumot támogat. Kivétel a Pioneer, amelyik csak minuszost és a rengeteg noname író, amelyek csak plusszost támogatnak.
Asztali íróval nem lehet másolásvédett lemezeket másolni. Ezt PC-s íróval teheted meg, amellyel DVD-VIDEO formában megírt lemezek a normál lejátszókkal is kompatibilisek lesznek.

szer. okt. 26, 2005 19:18
arany tag

Hozzászólás 
Sziasztok! Valaki leírná nekem, mint teljesen kezdőnek, hogy mire jók és hol használatosak ezek a különböző formátumok? Ez azt jelenti, hogy a DVD nem olyan, mint a VHS, hogy bármelyikbe beteszem és kész? Meg ha a későbbiekben veszek egy DVD-írós PC-t, akkor az kompatibilis lesz az asztali készülékkel? DVD lejátszóval és íróval lehet DVD-t másolni? Tehát teljesen alap kérdéseim vannak. Egy link is jó lenne, ahol ezt leírják érthetően. Köszönöm előre is!

szer. okt. 26, 2005 19:08
arany tag

Hozzászólás 
Koszi a kimerito valaszt.Hat ez szomoruan hosszu ido.Ez meg nagyon keleti hozzaallas. :cry:

szer. okt. 26, 2005 16:51
gyémánt tag

Hozzászólás 
joeapi írta:
Szerintem elobb,mert az AM mikron eloszor nem mukodott az EPG es most mar megy.Ez is az unio bune 8)

A 2010-2011-et a DVB-T szolgáltatásra értettem.

"A DVB sugárzás MPEG Transport Stream-et továbbít. A kódolt kép minőségét a választott MPEG formátum (MP@ML-től MP@HL-ig) és a kompresszió mértéke határozza meg. A felhasználható adatsebesség a csatorna-kapacitástól függ, ez 5 Mbit/s és 31 Mbit/s között lehet, így lehetőség van egy HDTV (21-28 Mbit/s) vagy hat (4.5 Mbit/s) SDTV program átvitelére. A hangcsatornák átvitele szintén MPEG kódolással történik. A transport stream tartalmaz szolgáltatási információkat (Service Information - SI) is. Ezek az adatok a kisugárzott műsorra, a műsorszolgáltatóra és hálózatra vonatkozó információkat hordozzák. Adatszórásra is alkalmazható a hálózat az MPEG-2 szabvány szerint. A kép-, a hang- és az adatcsomagokat egy közös transport stream-be multiplexálják. A már előállított transport stream-be utólag is lehet újabb programot inzertálni. SFN műsorszóró hálózat kiépítése esetén MIP (Megaframe Insertion Packet) inzerter is szükséges. A MIP szolgáltatja a modulátorok real-time szinkronizálását.

Az Antenna Hungária Rt. 2004. október 12-én elindította két ingyenesen vehető multiplex üzemszerű sugárzását, Budapesten a 43-as és 51-es UHF csatornán, illetve Kabhegyen a budapesti 1-es multiplexet a 64-es UHF csatornán. A budapesti északi régió stabilabb ellátása érdekében a 28-as csatornán üzemel egy átjátszóadó a főadóval azonos beállításban. Jelenleg mindkét multiplexben a három közszolgálati adó, az mtv, m2 és DUNA TV műsorai foghatók. Továbbá, ezekhez a csatornákhoz elérhető elektronikus programkalauz (EPG) és superteletext szolgáltatásunk is.

A budapesti sugárzás technikai paraméterei:

Frekvencia: UHF 43-as és 51-es csatorna
Kisugárzott teljesítmény (ERP): 1 kW
Polarizáció: vízszintes
Üzemmód: 8k
Modulációs mód: 64QAM
Hibajavító kódolási arány: 2/3
Védelmi intervallum: 1/32

A kab-hegyi sugárzás technikai paraméterei:

Frekvencia: UHF 64-es csatorna
Kisugárzott teljesítmény (ERP): 2,5 kW
Polarizáció: vízszintes
Üzemmód: 8k
Modulációs mód: 64QAM
Hibajavító kódolási arány: 2/3
Védelmi intervallum: 1/32

Jelenleg folyamatban van a földi digitális televíziós műsorszolgáltatással kapcsolatos törvényi szabályozások kidolgozása. 2005. március 2-án a kormány elfogadta a földfelszíni digitális televíziós műsorszórásra való átállás stratégiai célkitűzéseit, melyek alapján az ORTT 2007-ben meghirdetheti a 3 országos multiplexre szóló pályázatait. A kabinet elsődleges feladata a jogszabályok megalkotása, a frekvenciák biztosítása és a DVB-T piacképessé tétele. Az országos multiplex kiépítése a tervek szerint szigetszerűen történne, először a nagyobb népsűrűségű területeket lefedve. Várhatóan az analóg sugárzás lekapcsolása 2010-2013 között történik meg.

Mit nyújt a digitális televíziózás?

*
Kifogástalan, zajmentes képminőséget: nincs szellemkép, villódzás, színtorzulás.
*
CD minőségű hangot: sztereo, Dolby Surround vagy többnyelvű kísérőhang.
*
Kényelmesebb kezelhetőséget: a néző menülistából választhatja ki a nézni kívánt műsort. A kiválasztás történhet a műsor neve vagy a műsor fajtája alapján.
*
A műsorcsomagban a kép- és hangjelek mellett a műsor címének, közvetítési idejének és egyéb kísérő információknak a továbbítására is lehetőség van.
*
Kötetlen vételi helyeket: egyes vevőkészülékek nem igényelnek tetőantennát, csak egy rövid, kb. 10 cm-es botantennát, amelynek segítségével kiváló, szellemkép mentes lesz a vétel.
*
Mobilitást: a néző ülhet akár villamoson, akár egy, az autópályán száguldó autóban, mindig tökéletes a vétel.
*
Interaktivitást: visszirányú kapcsolat kialakításával - ez lehet mobil- vagy vezetékes telefon - igénybe vehetők az olyan interaktív szolgáltatások, mint például az Internet.

Miért a DVB-T?

*
Mert a szokásos analóg televíziós csatornában 4-6 kiváló minőségű műsor átvitele is lehetséges a szolgáltató igényétől függően, illetve lehetőség van a HDTV rendszer bevezetésére is.
*
Mert a spektrum hatékony kihasználása révén növelhető a programok száma, vagy csatornák szabadíthatók fel más szolgáltatások számára.
*
Mert lehetőség van egyfrekvenciás (SFN) adóhálózat kiépítésére. A frekvenciakészlet gazdaságos hasznosítása érdekében egy-egy műsorcsomagot minden adóállomás és átjátszóállomás azonos frekvencián sugároz.
*
Mert azonos lefedési területet feltételezve a tényleges beruházási költség a DVB-T esetében a legkisebb. A DVB-T hálózat kiépítése olcsóbb, mint a kábelhálózaté, ráadásul a DVB-T hálózat az analóg infrastruktúrára is ráépíthető.

Országos digitális hálózat kiépítése

A HIF által elkészített országos digitális hálózat frekvenciatervei az Antenna Hungária Rt. 20 darab jelenlegi telephelyére és antennájára készültek el. Ez kedvező lehetőséget teremt számunkra a digitális hálózat kiépítésére.

A kijelölt telephelyeken a megvalósíthatóság felmérése lezárult és az eredmények alapján az országos hálózat kiépítése várhatóan 2007-ben megkezdődhet a frekvenciatervben szereplő húsz telephelyen, a rendelkezésre álló infrastruktúra kedvező kihasználásával.

Feltételes hozzáférés

A földi digitális sugárzás esetén kétfajta üzleti modell alakult ki, a szabadon vehetõ, azaz a free-to-air, illetve a fizetõs modell, azaz a payTV. Egy multiplexen belül az is megoldható, hogy csak egyes programok vagy egyes szolgáltatások legyenek feltételesen hozzáférhetõk. Európában jelenleg a legtöbb országban az FTA (free-to-air) szabadon vehetõ modellt alkalmazzák a földi digitális televíziózás területén.
Kódolt adások vétele esetén, egy olyan STB-vel kell rendelkezni, amely egy CA (Feltételes Hozzáférés - Conditional Access) modult tartalmaz, ami a titkosított tartalmak visszafejtéséért felelõs. Az elõfizetõ egy smart-kártyát kap, amit a set-top-boxban helyez el. Az is megoldható, hogy több szolgáltató kártyáját is elhelyezzük a készülékben - Multicrypt lehetõség.

Magyarországon jelenleg az adások szabadon vehetõk mindhárom multiplex esetében (Budapest, Kab-hegy).

Az egyes multiplexek mûsorai és szolgáltatásai

1. multiplex Budapest, Kab-hegy
Az 1. multiplexet a 43-as UHF csatornán sugározzuk Budapest területén, valamint a 64-es UHF csatornán, Kab-hegyen és vonzáskörzetében. A három közszolgálati mûsort, mtv, m2, DUNA TV tartalmazza.

2. multiplex Budapest
A 2. multiplex az 51-es UHF csatornán sugároz Budapest területén. A három közszolgálati mûsort, mtv, m2, DUNA TV tartalmazza.

Mindkét multiplexben szuperteletext és 7 napos EPG vehetõ MHP alapú STB-okkal.

Megjegyzés: A jelenlegi jogszabály szerint a multiplexek programtartalmáról az ORTT (Országos Rádió és Televízió Testület) dönt.
"

szer. okt. 26, 2005 12:44
arany tag

Hozzászólás 
Szerintem elobb,mert az AM mikron eloszor nem mukodott az EPG es most mar megy.Ez is az unio bune 8)

szer. okt. 26, 2005 11:57
gyémánt tag

Hozzászólás 
Igen. Az EPG az Electronic Program Guide rövidítése. Magyarországon ez nem elérhető szolgáltatás ill. elérhető de csak a UPC Direct műholdas rendszeren és az AH kísérleti DVB-T (földfelszíni digitális műsorszórás) rendszerén mely Budapest egyes részein érhető el jelenleg 3db magyar TV programmal (DunaTV és még 2 magyar /tán az M1 és az M2/).
Az EPG a Teletext továbbfejlesztett változata mely elérhető analóg rendszerben (de hazánkban nincs olyan adó mely EPG-t sugározna).
A digitális tuner azaz a DVB vevők földfelszíni digitális műsorok vételére alkalmasak csak. A DVB-T UHF sávban sugárzott MPEG2 videó többcsatornás Dolby Digital (AC3) kísérőhanggal. A jövő ez de, hogy hány év kell még ahhoz, hogy ez hazánkban is felváltsa az analóg sugárzást nem tudom. Talán 2010-2011 tájékán már üzemszerűen fog itt is működni.

szer. okt. 26, 2005 11:08
ezüst tag

Hozzászólás 
joeapi írta:
A sony-n kis konyv szimbolum jeloli a tavszabalyozon a digitalis programozast,de a legtobb helyen az EPG feliratot hasznaljak.

Szerintem az EPG az Electronic Program Guide, ami az elektronikus műsor újság. :?

szer. okt. 26, 2005 10:30
vas-tag

Hozzászólás philips
Én többször próbáltam az eladóval találkozni, nem sikerült. Mindig talált valami kifogást. Nem tudom, hogy van-e neki egyáltalán eladó írója.

szer. okt. 26, 2005 10:12
Moderátor

Hozzászólás 
A Philips DVDR3300H egy vadiúj modell, de természetesen analog tunerrel. Újonnan 100 ezer Ft, így vmi biztos nem stimmel a géppel (mondjuk a származása... :)).

kedd okt. 25, 2005 21:47
arany tag

Hozzászólás 
Szala kerdeset kezdem sejteni.Az aproneten van philips DVDR3300H 80 gigas 55-ert.Majdnem biztos hogy az nem digitalis tunerral van szerelve,mint mar emlitettem nagyon hivalkodon jelolik ha az tenyleg az.Csak sony-t lattam - pipa es rairjak hogy digitalis.A nagy plazma TV-k ezt is azt is tudjak,de 2 kulon antenna bemenete van,es a menube kivalaszthatod.
Egyebkent nagyon jo ar,meg ha igaz is a digitalis tuner duma,de nagyon nem hiszem.Talan valami rossz benne.Ha meg se akkor vettel olcson egy DVD-t 80GB wincsivel :D
Szerintem meg nyugaton is keves DVD-ben van digitalis tuner.Probald ki es ha jo orulj neki.Nekem lesz igazam. 8)
A sony-n kis konyv szimbolum jeloli a tavszabalyozon a digitalis programozast,de a legtobb helyen az EPG feliratot hasznaljak.

kedd okt. 25, 2005 21:41
Moderátor

Hozzászólás 
Niko írta:
Tisztelt PEPI!

Azt szeretném még megkérdezni, hogy az LG RH4820-ban van-e TBC képjavító rendszer?
Köszönöm!

Ha esetleg valaki más tudja, annak is köszi!

LG Magyarország válasza:

'Mindkét modellben LSI gyártmányú DMN8652-es MPEG Encoder/Decoder IC van. Ez nem tartalmazza az idöalap korrektort, és a készülékben sincs.'

kedd okt. 25, 2005 12:52
arany tag

Hozzászólás 
"Valaki le tudna irni mi a lenyeges kulonbseg a digitalis es az analog tuner kozott? Hol jon ki igazan a kulonbseg? Erdemes olyan felvevoben gondolkozni, ami tudja?"
---------------------------------------------------------------------------------------
Erdeklodj a www.ahrt.hu-n.Ugy tudom hogy egyedul az AM mikro megy digitalisan.Azt meg raadasul kodoljak is.Szamodra a lenyeg Mo-n most nem ersz vele semmit.Kulfoldon mar nehany eve megy.Hogy jobban ertsd az LP lemezedet nem fogja lejatszani a CD lejatszo.A digitalis tunered semmit nem fog venni, mert nincs digitalis adas.Ennyi.Ja ,az analog adasbol semmit nem vesz.Ha meg is tudja mind a 2-t akkor kulon felhivjak a figyelmed hogy milyen ugyes csavok vagyunk. Ha jol emlekszem DVB3 a digitalis jele.
Allitolag nincs szellemkep.Van helyette kimerevedes, es mozaik effekt.Neha lattal mar ilyet az F1 kozvetitesek alatt.

kedd okt. 25, 2005 0:35
Moderátor

Hozzászólás 
JVC új írója, a DR-M70 meglepő módon nem támogatja a RAM-ot. Ellenben 10 bit/108 Mhz-es D/A átalakítóval rendelkezik, és 10 órás felvételi móddal. Ez utóbbinak nem sok értelmét látom...
Nincsa rajt iLink, időalap-korrektor van.
Ezekhez képest meglehetősen drága: 59.990 Ft.

hétf. okt. 24, 2005 23:32
ezüst tag

Hozzászólás 
Valaki le tudna irni mi a lenyeges kulonbseg a digitalis es az analog tuner kozott? Hol jon ki igazan a kulonbseg? Erdemes olyan felvevoben gondolkozni, ami tudja?

hétf. okt. 24, 2005 14:09
Moderátor

Hozzászólás 
jóvanna! :oops: :D

hétf. okt. 24, 2005 13:37
ezüst tag

Hozzászólás 
Bocs, de nem Time Sleep, hanem Time Slip. Nem altatjuk az időt, hanem csúsztatjuk. :D

hétf. okt. 24, 2005 11:58
arany tag

Hozzászólás 
"RW lemezekrõl beszélsz gondolom. Azért az durva lenne, ha -R-bõl csak 1-2x-est ismerne fel...
A Time Sleep funkciót milyen lemezre gondoltad még? RAM-ot nem kezel."
----------------------------------------------------------------------------------
Valoban RW-vel kiserleteztunk, es nekem azert volt furcsa a time sleep mert csak HD-s valtozatnal gondoltam hogy konnyu megcsinalni.Ezt a funkciot csak a hasznalatibol olvastuk ki,de 2x gyorsabb -RW-et nem ismerte fel, erre biztos emlekszem.+RW-vel nem volt gond,azt hasznaltuk.

vas. okt. 23, 2005 21:18
vas-tag

Hozzászólás Re: HDD-s DVD felvevot keresek..
Szala írta:
Ha jol ertelmezem a Sony HX-710-nel a hasznalati utmutatot, amikor repulo ekezeteket hasznalunk (pl. a és ') azok atalakulnak ekezetes betukke (á). Le tudna nekem valaki tesztelni, hogy igy elohozhatok-e a magyar ekezetes betuk? Nem ez a legfontosabb funcio persze, csak kivancsi vagyok.. :roll:

(Elkepzelheto, hogy a hasznalt karaktertablat befolyasolja a regionalis beallitas?)

Igen, befolyásolja a beállított nyelv, mert mindegyiknél csak az adott nyelben használható ékezetek érhetőek el ezen a módon (pl. németnél csak a két pont), így az angolnál nincs is ilyen lehetőség. Úgyhogy az összes magyar ékezet legfeljebb a nyelvek közötti folyamatos váltogatással lenne elérhető, bár nem ellenőriztem le, hogy minden ékezet megvan-e az egyes nyelvekben. :D
Teletextből viszont ékezetesen veszi át a műsorcímeket, de az meg a magyar adók műsorkezdési pontatlansága miatt nem igazán használható.

vas. okt. 23, 2005 14:13
ezüst tag

Hozzászólás Re: HDD-s DVD felvevot keresek..
Pepi írta:
Nekem DVR-520 van és ott nincs ilyen ékezet probléma. Akár időzített felvétel akár manuális átnevezés mindig van magyar ékezet :)

Ha jol ertelmezem a Sony HX-710-nel a hasznalati utmutatot, amikor repulo ekezeteket hasznalunk (pl. a és ') azok atalakulnak ekezetes betukke (á). Le tudna nekem valaki tesztelni, hogy igy elohozhatok-e a magyar ekezetes betuk? Nem ez a legfontosabb funcio persze, csak kivancsi vagyok.. :roll:

(Elkepzelheto, hogy a hasznalt karaktertablat befolyasolja a regionalis beallitas?)

vas. okt. 23, 2005 10:58
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 2144 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 43  Következő