|
Csak komoly zenebarátoknak!
Szerző |
Üzenet |
Funk
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1206 Tartózkodási hely: Bp
|
Szegasztok!
Kedves Vbv!
A Visaton egy elismert márka, olyannyira, hogy amikor a zaj studoba behaladtam egy tölcséres 40e Ft-os visaton magassal a hátsó szervízből is kijöttek hogy csudájára járjanak. Tehát a hangsugárzóval tudom magyarázni a kiváló hangzásodat, hiszen a végfok semmilyen trükköt nem alkalmaz, kivéve, hogy egyszerre dolgoznak benne az egyenirányítók teljesen feleslegesen, hiszen egy db híd elég lenne ami kicsit nagyobb áramot bír el....
SMA!
"Ha úgy okoskodunk, hogy a csöves korszakban kb. 100uF-szűrőkondi elég volt 400V-on, akkor a közel tizede-nagyságú feszültség szűréséhez elegendő a kb. 1.000uF, esetleg oldalanként, ha szimmetrikus a tápellátás. "
Remélem ezt nem gondolod komolyan! A kisebb táphoz is elegendő a 100uF os szűrés, vagy egy másik ugyan annyira alulméretezett! végfokban a 1000000uF.... Ezt folytatom, ha nem érted
"A több dióda dolgozik"nál pedig csak annyi a problémám, hogy ezzel a tekercs és kondi közötti ellenállást és fesz esést nőveljük. Szerencsétlen esetben rosszabb lesz a tápellátás. Ehez hozzá kell tennem, hogy ha jó a tápelnyomása a végfoknak akkor teljesen mindegy mit használsz, hiszen a brummfesz megmarad.
Vbv!
Egy kérdés: egy külön egységként használod azt a kapcsolást, amit az elején belinkeltél? Azért kérdezném, mert szeretnék egyszer egy próbát kérni egy normális hangfallal rendelkező zenebaráttól az saját erőlködőmmel, ami csak annyit tud, hogy a bemenő jelet a kimenetén 100 szoros feszen adja ki.
Ja és a 10000uF-os kondinak már induktivitásos jellegűnek kellene lennie 100-200kHz-en, hacsak nem valami jófajta kondi.
Üdv, Funkee
|
hétf. jún. 30, 2003 11:09 |
|
|
DDL
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 790 Tartózkodási hely: Föld nevű sárteke egy sáros szigete
|
Szerintem ez nem exponenciális tölcsér, hanem egy táguló
negyed hullámhosszú TL. Exp. tölcsérhez kicsi a szájnyílása
is, meg a hangszóró elhelyezés is erre utal. Azért
lehet "jó" a bass szerencsére, mert ez a csőhossz az Fs
környékén fél hullámhosszú TL-t ad. De szerintem
korrektebb megoldás lenne ha 100Hz körüli frekire hangolt
TL lenne ezzel úgy 70-80Hz-i lemenne és a hangja sem lenne
rossz. A váltó elmaradása miatti helyzettel egyet értek.
Barkácsolgatok én is szélessávúakat. Épp most FOSTEX FE206E
előtte meg MONACOR hangszóróval.
Üdv: DDL
|
hétf. jún. 30, 2003 7:39 |
|
|
vbv
|
Üdv mindenkinek!
Többen írták, hogy hencegek a szerény eredményeimmel. Ha valaki így akarja értelmezni a gondolataimat, hát tegye! Lelke rajta.
Egyébként eredményeim gyanán nem a saját gondolataimat, ötleteimet osztottam meg veletek, hanem az angol, amerikai, német, holland, kanadai topicokat olvasva talált, megépített, és kipróbált dolgokról írtam.
Mintaképp ime néhány cím:
http://home.student.utwente.nl/f.s.bouw ... r-amp.html
http://diyaudio.com/forums/showthread.p ... post122955
http://melhuish.org/audio/diy48.htm
http://www.hornloudspeakers.de/EIndex/E ... busch.html
http://www.jogis-roehrenbude.de/LS-Box/ ... sB-Box.htm
http://joemacjr.home.att.net/diyproject/horn.html
http://www.geocities.com/northbirdten/
Egy két válasz:
DDL-nek: A kicsi Visaton handszoró 120Hz-es rezonanciája, és 82dB-es érzékenysége engem is elriasztott, viszont a frekimenete (0,2-20KHz-ig +/-1dB!), nomeg az ára (3000.-Ft/db) csak rábírt arra, hogy kipróbáljam (ha nem jó szobába, berakom autóba szatelitnek).
Eredmény: Az alacsony hatásfok, és terhelhetőség ellenére döbbenetesen nagyot tud szólni a dobozka (bár a kis exponenciális doboz 92cm magas, és kb 40l-es, tehát nem törpe!). Az alsó határfrekije tényleg elmarad a 30-40cm-es motorral rendelkező reflex dobozokétól (csak 40Hz), viszont a hangváltó elmaradása elképesztően sok zenei részletet hoz elő, és olyan sztereo teret, amit nem lehet más módon elérni (gondolom ezt magyarázat nélkül is elhiszed).
Az erösítőre rátérve: Miböl gondolod, hogy a 2x50W nem alkalmas az exp. tölcsér meghajtására? Falrengető hangerő tényleg nem jön ki a doboz+erölködő párosból (mint az elején is írtam "nem házimozi, nem disco"). Viszont az elképesztően jó csatolás, amivel a tölcsér illeszkedik a levegöhöz, nagy meglepetésekre képes! Volt olyan bemutató tartva, ahol csak akkor hiték el a exp.tölcsérek energikus telt hangzását, amikor már minden más dobozt kihordtak a szobából.
Kondi kérdés:
Ha valaki pár száz wattos elektronikát épít, szerintem is kellenek a combos kondik (gyártok 7x120W-os házimozi powerampot, és bizony 7x10.000uF lakik a dobozban)! Most viszont kivételesen nem az izom, hanem a zenei hangzás van teritéken. Nem kell mindjárt megsértödnie az izmos készülékek építőinek! Nem Őket froclizom, csak még nem találkoztam részletgazdag, megnyugtató hangú elektronikával a wattbajnokok között. De ha végignézem a külföldi toplistákat, valahogy ott is külön vannak választa a minőségi és teljesítmény osztályok.
És most valóban a kondikról:
1,/ Ha valaki teheti, szedjen szét egy-két-több kondit, és nézze meg a saját szemével, hogy miként vannak felépítve. Az alacsony értékű kondik rövid fémszalagot tartalmaznak, az izmosabb tipusok pedig egy egész pénztérgép-szalaggal rendelkeznek. Megmérve a kondikat a következőt lehet tapasztalni: Egy 1000uF-os kondi 100Hz-en még névértékű, 10KHz-en 600uF, 100KHz-en 300uF. Egy 10.000uF-os kondi 100Hz-en toppon van, 10KHz-en 900uF, 100KHz-en 120uF (kevesebb mint az 1000uF-os). Mikor először mértem pufferkondikat simán lehidaltam! És ezekre az alkatrészekre bízzuk a hangot, sőt elvárjuk töllük, hogy konstans értékükkel (hát rá van írva!) kecsegtessenek el bennünket!
2,/ Egyszerű próba a pufferkondik vizsgálatára (már csak azért is, hogy legyen min vitatkozni): Tegyünk a vizsgálni kivánt konenzátor két pólusára egy multimétert, tölcsük fel 12V-ra, majd kapcsoljuk le a töltésről. Most jön a kisütés (ha lehet ne csipesszel!).A kisütés pillanatában a kondenzátor potenciál feszültsége csaknem nullára esik visza, de egy kis idő elteltével elkezd emelkedni (pedig nincs is rákötve a töltőáram!). A maradék feszültség értékéből következtettni lehet a kondi gyorsaságára, és beépítés utáni jellegére.
Biztos van még számos kérdés, de aki idáig eljutott az olvasásban, az megérdemel egy Tunéziai 1hetes üdülést teljes ellátásal!
Köszönöm a türelmet: (VBV)
|
vas. jún. 29, 2003 23:51 |
|
|
DDL
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 790 Tartózkodási hely: Föld nevű sárteke egy sáros szigete
|
Hopp ez eszembe sem jutott:-(( Most SM85A-n van ami elméletileg 100W-os trafót tud. És jelenleg kb. 90W körül veszek le róla. Van itthon SM85B magom ami 150W-os. Egy próbát megér.
|
vas. jún. 29, 2003 14:29 |
|
|
akki
gyémánt tag
|
Van ez a konyhai vákuumos kajatárolási módszer. Impregnáló anyagot beletéve, abban a tekercstest, amit ellep, és a levegőt kiszivattyúzva elvileg megoldható. A mixtura kellő viszkozitása esetén (shellack?, vagy oldott gyanta?)átjárja a tekercstestet. Esetleg nagyobb méretű alágerjesztett trafó kb ugyanennyibe kerül.
üdv
|
vas. jún. 29, 2003 14:11 |
|
|
DDL
platina tag
|
És akkor még hol van a mechanikairezonancia. Én most (folyamatosanegy ideje) szívok a kísérlet képpen összehajigált végfokommal. Ha megfogom a csöves rész trafóját akkor megszűnik a búgás a hangszórókban. Egyébként kicsi, de van. Ha gumialátéten keresztül csavarozom le akkor nem hül pedig kellene, mert piszkosul melegszik. Hogy lehet utólag impregnálni egy hypersil trafót?
A kondihoz. Egyszer keresvén a kondikérdés megoldását csináltam egy méréssorozatot a következőképp: 10000uF-os különböző gyártmányú és felhasználási területű kondit tettem egy tápba.
http://www.tar.hu/ddl/1.JPG
Érdekes dolgokat lehet látni.
|
vas. jún. 29, 2003 13:32 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves Mindannyian!
A kisebb, 1.000uF értékű puffer, vagy szűrőkondenzátor gyorsabban fel tud töltődni, mint egy 10.000uF-os, ugyanolyan körülmények között, ez tény.
Ennek hatása van az eredő hangminőségre, torzításra, tranziens-jelenségek létrejöttéhez, vagy éppen megszűnéséhez, ez megintcsak tény.
Ennek ellenére, majdnem minden készülékben nagy, vagy még nagyobb értékű kondenzátorokat találunk, hogy most melyik a jobb megoldás, ezt úgy tűnik, "vbv" nem árulja el nekünk.
Itt tartunk.
Dupla Graetz-híd kisebb brumm, elvileg, simább a keletkező egyenfeszültség, mert egyszerre több dióda dolgozik ugyanzon időben, talán.
Lehet az az oka az egésznek, hogy a nagy pufikondi megszívja a tápot úgy, hogy egy igen alacsony frekvenciájú jel keletkezik, ami belemodulálódva a vezérlőjelbe néhány esetben rosszabb összhatást ad a hangzásban, mintha kisebb, de gyors reagálású kondik lennének a tápban. Ezt a "hibajelet" az erősítő felerősíti, és az erősítő konstrukcióján múlik, hogy mit és mennyit hallunk meg ebből, vagy mennyire keni el a hangzást.
Ha úgy okoskodunk, hogy a csöves korszakban kb. 100uF-szűrőkondi elég volt 400V-on, akkor a közel tizede-nagyságú feszültség szűréséhez elegendő a kb. 1.000uF, esetleg oldalanként, ha szimmetrikus a tápellátás.
Találkoztam régebben ilyen erősítőkkel, de ezek nem tartoztak a "jó" erősítő kategóriájába.
Üdv! SMA
|
vas. jún. 29, 2003 10:35 |
|
|
akki
gyémánt tag
|
Hogy nehogy hülyén, hanem élve haljunk meg, ahoz addigra tudnunk kell, hogy a rezonancia jelenség miatt nem mindegy milyen a tápegység, s ezzel eggyütt mekkora a kondi.(ha van benne eggyáltalán "valósidejű" okokból) Áramkör felől nézve bármekkora lehetne, de ha kisül nem kivánt okokból, akkor a kívánt pillanatban esetleg nem tud áramot pakolni a terhelésre, mert töltést kell felvennie a töltőáramkör felöl. Viszont a "relatív" kisértékű kondenzátor hamarabb tőltödik fel, gyorsabb a rendelkezésre állási ideje, s ez azt a látszatot keltheti, miszerint "fentiek" szerint. Néhány cég termékeiben nem véletlenül látni, hogy több kisebb kondi párhuzamos kapcsolásával probálják orvosolni a problémát. Más cégek lecsatolással (decoupled) akadályozzák meg a bizonyos szint alatti kisülést, ami káros lenne az energia ellátási folyamatra. Én a rezonanciát szüntetem meg,(ha tudom) de hát mindenki másképp csinálja. Elrettentés képpen mondom, 4x68000uF kondi van csatornánként a végfokomban. **** is szól, de nem ettől. Viszont réges régen, még az üveghegyeken túli időkből 22uF össz értékkel hallgatgattam elég sokáig egy singli csövest, igaz az összes kerületi iparosról tudtam volna gépidő nyilvántartást vezetni. Aztán kinőttem ebből szerencsére.
üdv
|
vas. jún. 29, 2003 10:19 |
|
|
stratofan
ezüst tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 28 Tartózkodási hely: Budapest
|
"Michael Jackson Dangerous albumáról számokat kiadták
amerókaiak és asszem németek is(valami európai nemzet, nem
emlékszem). Az amerókai kiadás kevébé zajos, valamivel
dinamikusabb, és lehet hogy trükkel, de valahogyan
megoldották a középtől felfele érezhetően jobbak a hangok.
Ezért illene elgondolkodni, hogyan is kell két erősítőt
összehasonlítani....."
Temészetesen ugyan azzal a jelforrással lehetoleg ugyan ott
de több emberrel, többféle zenei stílussal. A múltkor nem
linkeltem be azt az írást, ahol azt elemzik, hogy aki a
keverést végzi, a saját elképzeléseit már akkor hallja a
felvételbol amikor még azok nincsennek is benne. Talán aki
nem mixelget csak zenét hallgat (természetesen komoly
zenebarátként nem holmi amator kukabúvárként
)))))))))))))))))))) azoknak is hasznosak az itt leírt elvek:
http://www.recordingeq.com/mixeq/meqcont.htm
http://www.recordingeq.com/mixeq/tutorials/mixpt1d.htm
http://www.recordingeq.com/mixeq/tutorials/mixpt1c.htm
Ezért aztán nem tudom komolyan venni amikor egyvalaki idejön
és jó magasról egymagában kiosztja az észt mindeki másnak.
SF
|
vas. jún. 29, 2003 10:18 |
|
|
stratofan
ezüst tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 28 Tartózkodási hely: Budapest
|
Ok, de képzeljétek el, ha mindeki ezt csinálná, hogy
benyomja ide a saját ketyeréjének az önfényzését, és nem
tárgyal senkivel, válaszokat nem ad semmire mert o aztán nem
alcsonyodik le a pórnép közé. Akkor **** sem érne az egész lx.
|
vas. jún. 29, 2003 10:09 |
|
|
DDL
platina tag
|
Nem most kezdtem VBV-vel a vitát. Volt itt dacos téma, meg
egyszer már ez a végfok is felkerült ide. Bár akkor is
hasonló lett a végeredmény. Azaz semmi magyarázat ((
|
vas. jún. 29, 2003 9:45 |
|
|
DDL
platina tag
|
"Miért is? És egyáltalán mit jelent ez (konkrétan,
számszerűleg is), hogy nem tudja valós idejű árammal
ellátni?Miért is?"
Erre iírtam a kondis dolgot. Nem magyarázat, hanem tovább
gondolásra érdemes. Én folyamatosan ezt csinálom. Igaz
leginkább körbe-körbe haladok. Néha átlósan.
|
vas. jún. 29, 2003 9:41 |
|
|
Funk
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1206 Tartózkodási hely: Bp
|
Hi!
A hangdobozt és a szobámat egy résznek kezelem a hangrendszerben a botfülemmel együtt. Másik egység ami véleményem szerint fontos a végfok. Vbv erősítője valszeg jóó hangot produkál kis kivezérlésnél (már dumcsiztam róla). És nem mindegy, hogy miből gyün ki a jelecske és abban milyen minőségű hordozó van. Mondok egy példát: Michael Jackson Dangerous albumáról számokat kiadták amerókaiak és asszem németek is(valami európai nemzet, nem emlékszem). Az amerókai kiadás kevébé zajos, valamivel dinamikusabb, és lehet hogy trükkel, de valahogyan megoldották a középtől felfele érezhetően jobbak a hangok. Ezért illene elgondolkodni, hogyan is kell két erősítőt összehasonlítani.....
Akkinak a beszólásán jót mulattam. felírom, jó duma.
Back to szakma:
legutóbbi végfokomban (2*250W 4 ohm) 2*20000uF szűrés és a végpanelen egy jageo kondi párhuzamosan egy polisztirol kondival táponként. A 70MHz-es gerjedést nem tudta megszüntetni , bár attól kb 2-3 cmre helyezkedett el.
És egy régebbi kérdéshez, amit nem én tettem fel, de sokak által ismert:
"A kicsi kondin ugyan nagy a brumfeszültség, viszont bármikor el tudja látni valós idejű árammal az elektronikákat. A puffert növelve ez a valósidejüség elvész."
Miért is? És egyáltalán mit jelent ez (konkrétan, számszerűleg is), hogy nem tudja valós idejű árammal ellátni?
Asszem itt áltunk meg anno.
Üdv, Funkee
|
vas. jún. 29, 2003 9:19 |
|
|
stratofan
ezüst tag
|
DDL, örülök hogy észrevetted! Emiatt a semmitmondó de
szuklátókörû egoizmus miatt nevetséges az egész felvetés.
Visszatérve arra, hogy a topicban senki nem építette meg a
lenti kapcsolást az ajnálott hangszórókkal, ez valószínû
igaz, de én hozzátenném, hopgy valszeg már többen építettünk
olyan kapcsolást, ami nagyon jó, vagy jobb. Mégsem fényezzük
saját magunkat folyamatosan minden apró siker miatt, nem
gondljuk azt magunkról hogy aki nem építi meg ugyan azt az
hülye.
|
vas. jún. 29, 2003 8:11 |
|
|
akki
gyémánt tag
|
vbv
látom fáradsz. Nem benned van a hiba, hanem a közvetlen környezetben, akik táplálják benned azt a téves nézetet, miszerint jó az, amit csinálsz.(copizol, bocs)
Fel a fejjel, hisz könnyű, ha üres. Ezt te már nem növöd ki, velünk meg ne törödj, valahogy túléljük.
üdv
|
vas. jún. 29, 2003 8:04 |
|
|
DDL
platina tag
|
Azta!!!!???? Ez ám a felsőbbrendűség (nagyképűség??). :-
(((((
És mi van az én felvetésemmel? Miszerint az ajánlott doboz
nem passzol az ajánlott hangszóróhoz? Az erősítő meg a
dobozhoz???? Ez egyszerűen konstrukciós hiba!! Nem követel
magyarázatot csupán helyesbítést.
Mellesleg nem magyaráztál semmit. Csupán elkezdted.
|
vas. jún. 29, 2003 7:14 |
|
|
DDL
platina tag
|
Korrekt magyarázatot nem tudok adni, lévén nem vagyok
szakmabeli csak egy próbálkozó kontár. Csak néhány
elgondolkodásra érdemes dolog, ami után talán a szakik
megmagyarázzák a dolgot. Miből is áll egy elkó? Többek
között ugye kapacitás, meg induktivitás, meg ellenállás,
meg dióda stb. Ezért mondom én, hogy nem mindegy a kondi
minősége. A sok gyenge kondér több kárt csinál mint
hasznot. Ezt mérni is lehet (vagy inkább nézni). Valós
terheléssel terheld meg az erősítőt 10kHz-s négyszöggel
haktsd meg és nézd szkópon a tápot, majd cserélj kondit.
Később pakolj vele párhuzamosan tömb kondikat. Hosszadalmas
de érdekes dolgokat tapasztaltam. Szóval szerintem a
tranziens átvitelt rontja el a sok rossz kondi. Ezért
(többek között) puffog a mély és laposodik a hang.
Azonban erre nem nekem - mint laikus zenebarátnak - kellene
a magyarázatot megadni.
ui.: előadóterem és a lehallgató szoba:-)) Amúgy ezzel a
megállapítással nem értek egyet. Mármint a két szélső a
legfontosabb láncszem egy lehallgató rendszerben.
|
vas. jún. 29, 2003 7:07 |
|
|
vbv
|
Tiszteletem Mindenkinek!
Sajnos nem lehet Csöpp hazánkban zöldágra vergödni az okos, bezárt agyakkal!
Én szemály szerint meguntam, és inkább zenét hallgatok ezentúl!
És mi legyen a remek kérdésekkel? Valoszinüleg mindenki bután fog meghalni! Ez van!
(VBV)
|
vas. jún. 29, 2003 6:56 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6360 Tartózkodási hely: Budapest
|
"...a hangredszer két végén van a leggyengébb láncszem."
A zenész, és a hallgató?
|
vas. jún. 29, 2003 5:10 |
|
|
Yocee
ezüst tag
|
najóvanakkó mégegyszer megkérdem.
szóval teccenek nagyon azok a dobozok, de nem értek az elektronikai részéhez. bármilyen belehelyezhető hangszóróval megoldható lenne, hogy otthoni multi felhasználásra jó legyen??
|
vas. jún. 29, 2003 1:35 |
|
|
Funk
gyémánt tag
|
Kedves DDL!
Teljesen megértelek.
Te is beláttad, hogy nem sikerült konkrét megfogható dolgot megtudni az alulméretezett kondiról és dupla "diódahídról". A táp ingadozásától (brumfesz) annyira tartanak a hifi és hihiend -esek, hogy hajlandóak ezért akár külön dobozt csinálni a tápnak méregdrága megoldásokkal....
Az IC-s végfokot valóban nem építette meg senki a topic megnyitása óta(asszem), mert valszeg mindenkinek sikerült már IC-st összelapátolni.
Én is szeretnék spórolni a tápkondin....
Amit szeretnék: védje meg az egyedi megoldásokat a lent/fent kért módon.
"minden tisztességesen összerakott erosíto egyformán jól szól"
Ja a somogyi csodákon teljesen passzol...
Váltsunk: az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehet valamilyen paraméterre átváltani a puffogos, lapos, megfogott, részletező hangot? vagyis milyen paraméter változik meg akkor, ha megduplázom a kondit és ez puffogást vált ki, stb, etc...
Fontos lenne, mert az elöttem szólók is ebbe a kötöttek bele.
Ha sikerül erre választ kapnom, akkor tényleg kimérem ezeket a változásokat.
Előre is köszi, Funkee
ui.: a hangredszer két végén van a leggyengébb láncszem. hmmm?
|
szomb. jún. 28, 2003 22:59 |
|
|
DDL
platina tag
|
Azért ne essünk túlzásokba Funk, StratoFan! Főleg úgy hogy nem építette meg egyikőtök sem, egyik masinát sem. Ha mégis akkor inkább a tapasztalatokat kellene leírni. Nem pedig VBV személyével kellene foglalkozni.
Az 1000uF szerintem is kevés, főleg, ha a VBV által ajánlott érzékenységű hangszórót használsz. De! Ha vki olcsón akarja megcsinálni akkor inkább 1db 1000uF-ot tegyen bele olcsó kondiból, mint nagyobbat. Az sokkal jobb eredményt ad ha pl. Philips, BHC, Elna kapcsolóüzemű 2200uF-os kondiból köt párhuzamosan 4-5db-ot csatornánként, pár 10uF és 1uF WIMA, vagy BENNIC (vagy sokkal jobb) kondik társaságában. Shottky, ultrafast, hexfred diódákat tesz a hídba és 2*24-25V/5A(minimum!) trafót köt rá. Meg egyéb nyalánkságok. Csakhogy ekkor már nem lesz olcsó. Viszont jobban szól.
|
szomb. jún. 28, 2003 18:57 |
|
|
stratofan
ezüst tag
|
Már akartam mondani, csakhát ugye nem sikerült elsore saját magamról eldönteni, hogy én komoly zenebarát vagyok-e, vagy csak egy amator botcsinálta önjelölt botfülu **** aki tök komolytalanul viszonyul a zenéhez mint olyanhoz, mert az hogy valami jól szól-e vagy nem, az csak konkrét összehasonlítás során derül ki. Mixelos körökben azért kevernek egy-egy felvételt hárman négyen (nem itthon, hanem amcsiban), mert aki éppen kever, annak besegít a képzelete (is), és elkezdi azt hallani amit éppen akar pedig nem is úgy szól, csakhát közelít az elképzeléséhez a hallása. Ezért még ketten-hárman kontrollálják a munkáját és elmondják neki hogy szeritnetük mi a baj. Az ilyen privát ködösítések nem nagyon mennek ám mert utána szépen betesz a kliens egy profi gyári CD-t és már bukta is van ha **** szól valami. VBV bocs hogy egyetértek több elottem szólóval, nagyon siralmasak az "érveid" márha ezeket annak lehet nevezni. Végül hagy zárjam az alkalmi de tökfölösleges okoskodásomat egy nálam sokkal nagyobb, de termsézetesen VBV-nél arányosan sokkal kisebb ember mondásával, ami nagyjából úgy szól, hogy minden tisztességesen összerakott erosíto egyformán jól szól. Én hozátenném, hogy ezek között van olyan, amit csak komoly zenebarátoknak szabad hallgatni 80dB-es Somogyi hangszórókon )))))))))))))))))).
SF
|
szomb. jún. 28, 2003 16:22 |
|
|
Funk
gyémánt tag
|
Szegasztok!
Vbv:
Lentebb írtál egy 2*470uF os tápszűrésről és persze láttuk az ajánlott kapcsolásod és a hozzátartozó hangfalat. Szerintem marha jó a cucc. Vannak ismerőseim akik szintén hasonló irányból közelítik meg a hangzásvilágot(nem akarok senkit minősíteni!!!), azaz:
fogják magukat és meghallgatnak valami hangfalat valami zenével és valamilyen akusztikai környezetben, utána kijelentik: dögös meg hangos meg stb.. -> észnélkül eldobják az eddigi tapasztalatokat és az utolsó élmény mámorában kezdik reszelni az cuccokat.
Mindenki!
Véleményem szerint ha az ic-nek jó a tápelnyomási tényezője és jó a földelés is, akkor csak a zenei teljesítmény és szinuszos teljesítmény arányát rontod le a kicsi puffer kondival. Itt azt értem jónak, hogy nem hallhatóak a kis kondi miatti torzítások. Számszerűen: a legtöbb ember nem hallja meg az 0.1% torzítást sem...
A dupla diódahídról már leírtam véleményem, a párba válogatásáról: lehet csinálni magunknak felesleges munkát, de a spórolós vonalnak nem felel meg. Ha van valami jelentősége kérlek írd meg, mert még arra sincs erőm(bocsi), hogy valami értelmes okot kitaláljak.
Üdv, Funkee
|
szomb. jún. 28, 2003 16:04 |
|
|
akki
gyémánt tag
|
vbv
ezekszerint a csoda veled van, s áthatja az elektronikáidat? Olyan természetgyógyász módra közelíted meg a jó hangzást. Van egy olyan érzésem, hogy még nem volt időd, vagy alkalmad arra, hogy feltárd milyen történések zajlanak elektronikus áramkörökben, s azok miként befolyásolják egymásrahatásukkal a végeredményt.
Lehet hogy jól szólnak amiket csinálsz, de ezek pozitív megitélését rendkívül megkönnyiti az a tény, hogy hihetetlenül gyenge a kereskedelemben kapható audio készülékek szinvonala. Neked ha ennyi elég, legyen a személyes problémád. Itt, nyilvános fórumon természetes, ha különböző előjelű kritika éri a bemutatott konkrét kapcsolásokat, megoldásokat.
Azt ne várd, hogy pusztán hit alapon elfogadható nagyságod, zsenialitásod, mert te ugy gondolod. Én, és talán mások is, máshogy látják. Én biztossan. Vannak itt igazi koponyák, hozzáértőek, akiknek írásai mögött érzem hogy valóban profik a témában, és mégsem erőszakossak. Azt is mondhatnám, rendkívül inteligensek.
üdv
|
pén. jún. 27, 2003 23:22 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6360 Tartózkodási hely: Budapest
|
Vbv!
Várható, hogy végül válaszolsz a kérdésekre is, vagy felejtsem el?
Reméltem, hogy elektronikáról lesz szó, de úgy látom, hogy a mágia és a sárdobálás jobban érdekel.
Valahogy úgy szokták gondolni sokan, hogy elég, ha értelmes szavakat írnak le egymás után, és annak már garantáltan jelentése lesz. Ez pedig kizárt! És miért? Mert ehhez a leírt szavak, és a valóság között logikai kapcsolatnak kellene fennállni! És azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy kiértékelni egy mondatot meg kell tanulni! Pont úgy mint a motorozást, autóvezetést stb... Az érveléstechnikai (és elektronikai) ismeretek hiánya nagyon látszik a leveleiden. Ez nem jó, kicsit baj, és remélem múló állapot! ))
Üdv.:
Sass Péter
|
pén. jún. 27, 2003 22:58 |
|
|
DDL
platina tag
|
|
pén. jún. 27, 2003 22:49 |
|
|
DDL
platina tag
|
Nem kötözködés csupán észrevétel! A hangszóró meglehetősen egyenletes átvitelű. De! A 82dB érzékenység meg a 30W terhelhetőség éppen-éppen elegendő szobahangerőhöz, és ráadásul ehhez az erősítőnek is jócskán a vége fele kell üzemelnie. És ott van még a hangszóró 130Hz-es rezonancia frekije ami nem hiszem, hogy túlságosan mély basszusokat eredményezne. Az ajánlott weblap meg 30Hz környékére hangolja a dobozt. Ez így nem hiszem hogy ok lenne. A lapon használt Fostex hangszórók azért kicsit mások.
|
pén. jún. 27, 2003 22:49 |
|
|
vbv
|
Mély tiszteletem mindenkinek!
Valamit kifelejtettem a kapcsolási rajz, és az ajánlott exponenciális doboztervek mellé írni (a dobozokat mindenki elfelejtette megnézni?).
Elnézést, most bepótolom: Valahogy úgy szokták gondolni sokan, hogy ha értenek az elektronikához, már kifogástalan hangú készülékeket tudnak építeni. Ez pedig kizárt! És miért? Mert maga a zene és annak reprodukálása nem csak technika, hanem igen nagy részt kultúra! És azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy kiértékelni egy jó hangú berendezést meg kell tanulni! Pont úgy mint a motorozást, autóvezetést stb... A tapasztalat hiánya nagyon látszik a hozzászolók levelein. Ez nem jó, kicsit baj, és remélem múló állapot!
Más!
Kondikérdés: A kicsi értékű pufferek engem is elrettentettek eleinte! Nehezen tudtam elképzelni, hogy inci-finci kondikból jó, sőt kifogástalan hang tud kibujni! Hát tévedtem! Van olyan elektronikám, ami 2x2db 470u/50V-os arany jelzésű Nippon-Cemikon kondival rendelkezik, és a 2x25W 4ohmon kifogástalan hangerőt jelent a gazdájának (nem Somogyi dobozt hallgat).
Mondja meg nekem valaki, hogy a zsigerből elutasítás helyett, miért nem a megépített, és működő áramkörökről irogatunk? Ez anyagi, vagy észbeli szegénység? Szerintetek?
SPafi kérdése:
<"...attól függöen, hogy ki rakta össze!"
<Ugye úgy gondoltad, hogy "...hogyan rakták össze"?
Nem, nem úgy gondoltam! Elég sok elektronikát tervezek, és már a nyákszintű készüléket adom át a végfelhasználó cégnek, ahol az űlteti be az alkatrészeket aki épp ráér. Tehát a kapcsolás, a nyák, az alkatrészek, a forrasztóón, és ami még elképzelhető azonos. Kivéve az emberi tényezőt! És láss csodát, az elektronikák nem azonos karakterben szólalnak meg! Ha valaki találkozott ezzel a jelenségel az megérti a gondolataimat. Ha nem, hát sebaj!
Egyébként a topic címe nem vicc, komolyan gondoltam! Nem a házimozi bajnokokat kivánom megtéríteni, sőt a házi-Disco bolondok sem fogják soraimat megkedvelni!
Én valóban a kevés pénzből, igazi kércsatornás zenét kedvelők maroknyi táborát szerettem volna elérni, ha léteznek egyáltalán!
A felkinált erölködő és hangdoboz belekerülési költsége kb. 50e.-Ft! A megszólaló hang értéke kb. 7-800e.-Ft, de kiviteltől, az alkatrészek minőségétől függően a duplája is lehet.
Kár, hogy ezt nem vette észre senki!
Minden jót: (VBV)
|
pén. jún. 27, 2003 21:53 |
|
|
Tibi
|
Talmitalánosan értettem kérejemszépen.
|
pén. jún. 27, 2003 21:28 |
|
|
akki
gyémánt tag
|
melyikünk?
|
pén. jún. 27, 2003 5:06 |
|
|
Tibi
|
bardus es infinitus...
|
csüt. jún. 26, 2003 22:34 |
|
|
Tibi
|
A 2W-os fejhallgató-erősítőmben összesen 79600uF-nyi szűrőkondi van, és bizony bármelyik kapacitását csökkentem, beromlik a hang...
akki: bardus infinitus...
|
csüt. jún. 26, 2003 22:30 |
|
|
akki
gyémánt tag
|
Tibi
"A magam részéről a jelenség okát másban látom, de ez most nem lényeges. "
minden lényeges, kivéve a lényegtelent. Most vagy megmondod miben látod az okot, vagy nem mondod meg, de a BIZONYOS találó, a fenti kapcsolás is BIZONYOS-nak tekinthető.(adott, fejlesztésekor? éppen használt egyébb berendezések) Pozitívuma az a felismerés, miszerint fülre a hagyományos technologiákból az invertáló felé közelíthető a pozitív végkifejlet. Na de ez sem akárhogy, egzaktúl legfeljebb.(ez nem egésszen az, oka mint fenntebb,
üdv
|
csüt. jún. 26, 2003 20:33 |
|
|
Tibi
|
Tisztelt Urak!
VBV úrnak igaza van abban, hogy BIZONYOS esetekben a pufferkondi kapacitásának növelése ront a hangon. Aki nem csak tervez és épít, hanem meg is hallgatja a dolgokat, az tapasztalhat ilyet. A kapacitás növelésével a hang valóban laposabb, tompább, puffogóbb lehet - adott esetben. /Ezt azért hangsúlyoznám ki, mert szilárd meggyőződésem, hogy egy jól megkonstruált tápegység esetén fordított a helyzet: a kapacitás növelésével arányosan javul a hang, minden tekintetben! Csupán egy graetz + puffer párosítás a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető jó tápegységnek.../ Kompenzálható a dolog pl. műterheléssel, ugyanis ha a pufferkondi kapacitását növelem, de terhelem is, az összhatás már lehet kedvezőbb, mint a terheletlen, kisebb kapacitású kondi esetében. Ez persze nem a legjobb megoldás, szerényebb minőségű tápegység esetén talán gazdaságosabb a kisebb kapacitású kondenzátor alkalmazása, amennyiben ez fontos szempont.
A magam részéről a jelenség okát másban látom, de ez most nem lényeges.
Üdv: Tibor
|
csüt. jún. 26, 2003 17:08 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves vbv és Többiek!
Igen, a kondenzátoroknál fáziskésés van az áram és a feszültség között, ez köztudott, kicsiny szakmánkban.
Azt, hogy egyesek dupla-egyenirányító híddal egyenirányítják a kettős-tápfeszültséget, ezt még megértem, pláne, ha válogatják a Graetz-hidat is egymáshoz!
A pufferkondikat a terhelőáramnak megfelelően választjuk meg, ez is érthető, kb. Amperenként, 1.000-2.200uF-al számolhatunk, ez a gyakorlatban bőségesen elegendő.
A legtöbb profi és egyéb jóminőségű erősítőben leginkább a 10.000uF-27.000uF közötti értékű pufikondikat találjuk, persze, oldalanként. Többre nincs szükség, gazdaságtalan, túl nagy helyet foglal el, drága, stb.
A pufikondikat illik beépítés előtt formázni, csak ezt sokan nem ismerik fel, hogy miért. Illik, persze, kettős-táphoz összemérni a pufikondikat, hogy minél egyformábbak legyenek.
Azt, hogy e kondik beleszólnak az eredő hangminőségbe, nem kétli senki, csak minden készülékben más és más jelenséget okoz a pufikondik kisebb-nagyobb étéke, eltérése, hibája, egyéb adata.
Mindenesetre az az 1.000uF kevés, akárki, akármit mondjon is.
Ez a megoldás, mármint, hogy a végfok panelen vannak az 1.000uF-os kondik, - jó, de gondolom, van egy dögös táp,- amit máshol már emlegettem,- mint központi táp és az egyes végfok-modulok egy-egy áteresztő diódán keresztül viszik a tápot az egyes végfokokhoz. ( Lásd a TDA2030-hoz javasolt 6-csatornás erősítő leírásánál )
E diódák feladata a leválasztás, elválasztása az egyes végfokoknak. Ha így gondolkodunk, már elég az 1.000uF.
Üdv! SMA
|
csüt. jún. 26, 2003 15:48 |
|
|
akki
gyémánt tag
|
vbv
A háttéren az a sok betű nem világos amit leirtál. De ha jobban utánagondolok, passzol az ajánlott kapcsolásodhoz. Lapos elemről mi újság lenne? Lapos hang?
üdv
|
csüt. jún. 26, 2003 15:38 |
|
|
Funk
gyémánt tag
|
Hi Vbv!
"Ez minimum 2 okot produkál: 1./ a mélyhangok feldusúlnak, de csak az 50Hz fölötti tartományban, és ezzel elvesztik a hangszerek a saját jellegüket (tök jó buffos lesz, és a mélysugárzó membránja majd kiesik) 2./ a magashangok lecsengései megszünnek, és meglétük is inkább a digitális technikából ismert 0 vagy 1 efektusra csökken."
Tehát olyan MÁTRIX II feelingű lesz a hangzás? vagy valami
Én ilyen "alulméretezett" kondival láttam mostanában egy panasonic házimozi rendszert, emlékeim szerint valami 5000uF küröl volt az össz kondiadag benne. Meg a régi áldott Videoton erősítőmben van összesen 2000uF szűrés....
A magasaknak a lecsengéséről írtál és hogy puffer növeléssel szokták ellensúlyozni.... Azaz egy optimális értéket be kell állítani, attól függően mit akarunk hallgatni?
Én egyik végfokomba 2*30000uF-os szűrést alkalmazok és nem túl dúsak a mélyek sőt igazából a hangszórók szeretik, mert nem huppan be a táp, amikor a dobos elkezd duplázni(a mérés során teljesen egyenletes volt a frekimenete a 15 Hz - 70 kHz tartományban. Egy távközlési műszerrel megmértem a torzítását, de a legkisebb állásban sem muitatott semmit, mert a torzítás 0,1% alatt van bőven.
Azért Spafi is tud kérdezni....
Üdv, Funkee
|
csüt. jún. 26, 2003 15:30 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
Hi vbv! Nekem is lenne pár kérdésem, ha nem haragszol!
"...attól függöen, hogy ki rakta össze!"
Ugye úgy gondoltad, hogy "...hogyan rakták össze"?
"A kondi kérdés: A pufferkondi értékének növelésével növekszik a feszültség és áram közötti fázishiba."
Melyik feszültség, és melyik áram? És milyen frekvencián? És hogyan kerül ez ki a kimenetre?
"Az elektronikák pedig a hibákat ki fogják erösíteni. Ez is a dolguk."
Azt hittem, hogy a bemenőjel erősítése a dolguk...
"A kicsi kondin ugyan nagy a brumfeszültség, viszont bármikor el tudja látni valós idejű árammal az elektronikákat. A puffert növelve ez a valósidejüség elvész."
Miért is? És egyáltalán mit jelent ez (konkrétan, számszerűleg is), hogy nem tudja valós idejű árammal ellátni?
"Ez minimum 2 okot produkál: 1./ a mélyhangok feldusúlnak, de csak az 50Hz fölötti tartományban, és ezzel elvesztik a hangszerek a saját jellegüket (tök jó buffos lesz, és a mélysugárzó membránja majd kiesik) 2./ a magashangok lecsengései megszünnek, és meglétük is inkább a digitális technikából ismert 0 vagy 1 efektusra csökken."
Ezt tudnád objektív, reprodukálható megfigyelésekkel igazolni?
És még azt is megkérdezném, hogy miért jó a dupla graetz?
|
csüt. jún. 26, 2003 15:05 |
|
|
vbv
|
Szia Funk!
Kérdéseidre sorban:
Csöpp hazánkban nagyon kevés elektonikai konstruktör létezik (sajnos). Nem csoda, hogy hallotunk egy-mást a mások csodáiról!
A gyári kapcsolás nem azonos az első topicban láthatóval. Egy adott áramkört fel lehet használni így is, úgy is. Sőt, még azonos alkatrészekből felépülő azonos áramkörök hangja között is van eltérés, attól függöen, hogy ki rakta össze!
A kondi kérdés: A pufferkondi értékének növelésével növekszik a feszültség és áram közötti fázishiba. Az elektronikák pedig a hibákat ki fogják erösíteni. Ez is a dolguk. A kicsi kondin ugyan nagy a brumfeszültség, viszont bármikor el tudja látni valós idejű árammal az elektronikákat. A puffert növelve ez a valósidejüség elvész. Ez minimum 2 okot produkál: 1./ a mélyhangok feldusúlnak, de csak az 50Hz fölötti tartományban, és ezzel elvesztik a hangszerek a saját jellegüket (tök jó buffos lesz, és a mélysugárzó membránja majd kiesik) 2./ a magashangok lecsengései megszünnek, és meglétük is inkább a digitális technikából ismert 0 vagy 1 efektusra csökken. Mármint szól mint állat, majd csönd. Sehol a lecsengési fázis! E két körülmény keveredése okoz némi kellemetlenséget, amit töbnyire a pufferkondik emelésével próbálnak ellensújozni.
Ha valami nem világos, kérem jelezni!
Sok sikert: (VBV)
|
csüt. jún. 26, 2003 14:34 |
|
|
Funk
gyémánt tag
|
Sziasztok!
Az írásokat olvasgatva:
Lehet, hogy Akki és Vbv ismerik egymást?
Off fik>Azért nem semmi, hogy egy majdnem gyári ajánlott kapcsoláson összevesznek. ,
és az ic-s végfoknak is egy
On>
Építő jellegű kérdésem lenne Vbv-hez, amit nem válaszolt meg Cortezmesternek. Miért jó ha kis kondit teszünk bele a tápba?
Talán az ajánlott doboz szereti a modulált kimeneti jelet, vagy ne vezéreljük ki addig, hogy a táp befonnyadjon? Akkor meg bármilyen dinamus zenét olyan halkan kell hallgatni, hogy nem hallom a kis részleteket..........
Aszittem, hogy jó ha egy erősítő még vagy fél percig szól kikapcs után. Fentebb meg olyan baromságokat írnak, hogy a táp a lelke a végnek. Kérlek erősítsd meg bennünk a hitet.
Üdv, Funkee
ui: A dupla dióda hídat még megértem, mert az autoszerelő ismerőseimnek sem volt egyértelmű elsőre az egy diódahíd használata
|
csüt. jún. 26, 2003 8:53 |
|
|
N1_Tomy
vas-tag
|
Hi!
Én kb 2 hónapja építettem lm3875-el egy szereo végfokot:
előfok(vagy mi:) Ne5534 feszültségkövető kapcsolásban, ennek bemenetére 100nF MKT kondi-100k-s ellenállás és egy 100k-s LOG-os poti sorba, a poti egyik vége a földön, másik vége a 100k-s ellenálláson, annak a másik vége a 100nf-os kondin.
erősítés:22000ohm, 680ohm értékű ellnállásokkal neminvertáló alapkapcsolásban.
Táp 4*60W kapcsolóüzemű(Trimag tipusú)
Így +-36V-ról megy.
Hangja: kiválló; védelmek perfektek.
Doboz: 1Ru magas 19"-os rackdoboz, hűtés ventilátoros.
Tomi
|
szer. jún. 25, 2003 22:40 |
|
|
Yocee
ezüst tag
|
nagyon tetszett az a hangfal, és elég egyszerűnek tűnt. kérdés. megépíthető ez egy olyan szobába, ahol nem komolyzenei felhasználásra, hanem csak dvd/rádio/számítógép hangja szólna rajta?
|
szer. jún. 25, 2003 20:33 |
|
|
akki
gyémánt tag
|
látom javítottál a kapcsoláson, most igy jó!
Viszont szívessen megnézném azt a kapcsolást, amit te nekem tulajdonítasz. Akár be is teheted ide a rajzát, felhatalmazlak. Ígérem bevallom, ha én követtem el.
üdv
|
hétf. jún. 23, 2003 16:15 |
|
|
vbv
|
Szia Akki!
Csak nem azt írtad, hogy nincs is mit meghallgatni a híres Akki hangból?
Mily kár!
Pedig tényleg a Akkigyári volt a szerkó! De már nem büszke a gazdi.
Az igénytelen köreimröl csak pedig álmodozz!
Vagy van olyan cég aki megbízik a termékeidben, saját pénzén kiállítja, és még fizetőképes keresletet is tud produkálni?
Nem kell küzdeni az elismertségért, mindösze állandó jó minöséget, folyton megújjuló kinálatott, és pontos határidőket kell prezentálni! És már megy is a szekér!
Más:
Mi a véleményed a SOWTER trafóiról? Gondolom ismered, sőt már ki is selejtezted őket (potom 700.000.-HUF a passzív elöfok).
Minden jót, csak úgy ne járj az írásaiddal mint a Pinokió nevű fafigura! Bár a jó orr nagyon fontos az elektronikában is!
Baráti üdvözlettel:(VBV)
|
hétf. jún. 23, 2003 1:49 |
|
|
akki
gyémánt tag
|
Nem hiszem hogy te tőlem eredően bármi originalt hallhattál nélkülem.
Marha népszerű lehetsz igénytelen, feltörekvő körökben.
üdv
|
vas. jún. 22, 2003 23:56 |
|
|
vbv
|
Üdv mindenkinek!
Egy kis segitség azoknak, akiknek a nyitó topic tetszett.
http://pub134.ezboard.com/ffakeidsfrm1
Mindössze pár ezer cikk található az oldalakon, ami nagy része az IC-s végfok megvalosítására, fejlesztésére irányul.
Azt még nem írtam, hogy a saját rendszeremben hangerőszabályzásra transzformátort alkalmazok.
Mivel máshol nem találkoztam e témával ehez is megadom az elérhetőséget.
http://www.sowter.co.uk/acatalog/SOWTER ... RS_27.html
Minden jót: (VBV)
Ui.:
Szia Akki!
Örömmel olvastam soraidat!
Már megint sikerült bebizonyitanod, hogy elméletileg zseni vagy!
Még szerencse, hogy a fenti kapcsolás nem ismer Téged, és így köszöni jól van, sőt élképesztően sok örömöt okoz minden új tulajdonosának! Amit ügye a Te grandiózus, viszont hallgatthatattlan elektronikáidról nem lehet elmondani.
Azért szerencse, hogy van aki a csin-bumm házimozi hangzást részesiti elönyben.
Nem csak mondták szörnytetteidet, hanem én magam is hallottam egy-két szerencsétlen, ám rém drága elektronikai probálkozásodat.
Szia: (VBV)
|
vas. jún. 22, 2003 22:21 |
|
|
akki
gyémánt tag
|
Jobban kell szólnia "normál" gyári neminvertáló módban, AC=DC üzemben( a fentihez képest, az a előleosztás itt baromság, ráadásul túl szoros) hurok impedanciát addig növelve, mig komplex terhelés álló nem lesz. Túl nagy az open erősítése, ezért irtam, hogy jó lenne RIAA- nak. Büdös életbe sem hallottam jól szólni még ilyeneket. A kollektor a kimeneti fokozatban? ez koloráciot jelent minden esetben.
10ohm/0,7uH, ajánlás nem véletlen a gyártótól,
üdv
|
vas. jún. 22, 2003 12:51 |
|
|
DDL
platina tag
|
Viszont még mindig csikorog.
|
vas. jún. 22, 2003 12:06 |
|
|
DDL
platina tag
|
Kidobozoltam megint. Nem jól elékeztem. 10uF tantál +220nF MKP van benne. 100uF? hm. Az 1 ohmra viszont jól emlékeztem. És a katódkövetőre is.
|
vas. jún. 22, 2003 12:04 |
|
|