|
Csak komoly zenebarátoknak!
Szerző |
Üzenet |
el34
platina tag
|
Biztos nem 0,1% , jóval rosszabb , de egy 300B SE (NFBnélkül ) 1% körül vagy még tőbbet is torzíthat , mégis nagyon jó hangot produkál .
Ezt nem próbáltam , de hasonlóval probálkoztam:
http://img.tar.hu/hajduz/img/19326455.jpg#3
Üdv.
|
csüt. márc. 02, 2006 19:14 |
|
|
fdsamano
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 2990 Tartózkodási hely: Rákospalota-Kertváros
|
Szerinted ennek mekkora a torzítása? Szerintem nagy.
|
csüt. márc. 02, 2006 17:35 |
|
|
el34
platina tag
|
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára el34 szomb. márc. 18, 2006 16:54-kor.
|
csüt. márc. 02, 2006 16:39 |
|
|
Mócsing
platina tag
Csatlakozott: csüt. ápr. 28, 2005 18:58 Hozzászólások: 935 Tartózkodási hely: Ajka
|
Lehet kapni kimenőt .
|
szer. márc. 01, 2006 22:48 |
|
|
el34
platina tag
|
Szerintem hibrid rajzot kér , kimenőt szeretné elkerülni
pl: http://www.bonavolta.ch/hobby/en/audio/abtine.htm
|
szer. márc. 01, 2006 16:56 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves roller és Többiek!
Milyen kapcsolás kell neked?
Csöves, vagy bipoláris-tranzisztoros, vagy FET-es vagy ezek kombinációja?
Mi az, amit pótolni kellene?
Milyen kimenőtrafó kellene, ha az kell?
Fuss neki mégegyszer és írd meg pontosabban az igényedet, elképzelésedet.
Üdv! SMA
|
szer. márc. 01, 2006 16:08 |
|
|
roller
vas-tag
|
SZIASZTOK,KELLENE EGY JÓ CSÖVES KAPCSOLÁS(HI-FI MINÖSÉG)TRANYÓS VAGY FETES VÉGFOKKAL,MERT NEM TUDOK KIMENŐ TRAFÓT FELHAJTANI.AZÉRT LEGYEN HANGEREJE (15-30W)DE NE TÚL NAGY.
ELŐRE IS KÖSZI.
|
szer. márc. 01, 2006 15:38 |
|
|
vasti
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1104 Tartózkodási hely: Zalaegerszeg
|
Igen, csak elfelejtettem a topic címét, és akárhogy is
nézegettem visszafelé, nem nem találtam ismerősnek egyiket
sem )
Van egy toroid trafóm, ami a 2x50W-os Vidi trafója, ha jól
emlékszem: Fehérváron jártam suliba, úgyhogy valószínűleg
tényleg az ) 2x24V, az gondolom stimmel, bár ezek szerint
teljesítményben kevés lehet ( Most az Oristerem megy róla
) Aztán van még egy olyanom, hogy 2x100W-os Onkyo trafó,
de az nem toroid, hanem "EI" lemezes ) , meg nem 2x24,
hanem 2x34 voltos, ha jól emlékeszem. Na, ezek közül
valamelyikkel érdemes lehet nekiállni a dolognak? Mert az IC
nem pénz, dobozom van, NYÁK nem kell, igaz, hogy időm 0, de
majd hétvégenként forrasztok egyet-kettőt, és a jövő nyárra
akár el is készülhet )
Üdv!
|
csüt. szept. 04, 2003 17:34 |
|
|
vbv
|
|
csüt. szept. 04, 2003 12:17 |
|
|
vbv
|
Szia Ardam!
A már meglévő panelod csak akkor nagy érték, ha van hozzá vezérlő proci (mint ahogy írtad is). Viszont a proci bírtoklása nem fog boldoggá teni, mivel program is kell az agyába. Az viszont csak a mesében létezik!
A CD4051B, vagy sztereo kivitelben a CD4097B joker nyákon is összerakható, és a vezérlés se egy komoly felkészülést igénylő dolog (tudod 0 meg 1 a feladat). Ha az elölapról gombnyomásra akarod vezérelni, a legegyszerübb megoldást a CD4017B shift regiszterrel oldható meg, és a bemenetek kiválasztásához csak 1db gombot kell nyomogatni (2-8db bemenetig tud vezérelni)! A CD4017 + bemenetenként 1db relé is tökéletes megoldás (sőt)! Ha bármelyik érdekel, szívesen leírom bővebben.
De természetesen ragaszkodhatsz a saját verziódhoz, csak nem lesz kész soha.
Sok sikert: (VBV)
|
szer. júl. 16, 2003 20:22 |
|
|
Ardam
|
Engem egy konkrét megoldás érdekelne, mert nem értek hozzá, hogy összerakjam. Azért erőltetem a TC9163-at mert ehhez van panelom. Van az erősítőmhöz szervízkönyv abban benne van a teljes kapcsolás, csak uPD7506C043 Ic-t nem kapok sehol. (Elektro tervező kerestetik topic) jól lenne ha megnéznéd, hátha tudsz segíteni.
|
szer. júl. 16, 2003 6:51 |
|
|
vbv
|
Szia Ardam!
A gondjaidat meg tudom érteni! Főleg a használható kapcsolások, ötletek terén szenved hiányt az elektro topic.
Illetve ez így nem is igaz. Olvasatom alapján a házimozi, a viszonylag olcsó hangdobozok, az autóba beépíthető dum-dum erölködők és még egy pár dolog megtalálható a topicokban, csak ami engem érdekel az nincs sehol.
Az "alapvető ismeretek" hiányát nem degradáló kapcsolatként írtam, csak Téged idéztelek. Jómagam kb. 30 éve építek különböző elektronikákat, de szinte minden héten találok, vagy ajánlanak figyelmembe "érdekességeket" (a héten egy Sony DVP900V SA-CD-játszó dac áramkörét kell lecserélni, mert nem az igazi).
Az hogy esetleg sok hülyeséget írsz, az nem baj! Azért is van az LX.hu-nak fórum jellege, hogy az eszméket, és a tapasztalatokat ki lehessen cserélni. Hogy ez nem jön össze, az már rajtunk múlik!
És hogy kapjál választ a bemenetválasztó kérdésedre: Az általam ismert, elfogadható minőségű és kifizethető IC-s megoldás a CD4051B analog multiplexer +/- 10V tápról járatva. A Maxim, Texas és Dallas gyártmányú bemenetválasztó IC-k sokkal gyengébb hangot produkálnak, és 20-40x drágábbak (és az adatbuszos vezérlésről ne is beszéljük).
A végfok IC-s végerősítökről: Én is olvastam az STK bazinagy tokok imádatáról szoló írást. Sajnos az írója minimális ismeretekkel sem rendelkezik az IC-k gyártástechnológiájáról. Ha igazán egyforma kapcsolási idejű nagyáramú eszközöket akarunk használni, akkor a power-modulokat találjuk csak a katalogusokban, és azok topologiailag IC-k! 2-4-6-8 stb... számú teljesítmén félvezetőt nem lehet egy lapon említeni ezekkel a modulokkal. Kár hogy erről még nem írt senki!
Ha van kérdésed írjál!
Sok sikert: (VBV)
|
kedd júl. 15, 2003 21:00 |
|
|
Ardam
|
Még valami!
"bevalott alapvető ismeretek nélkül" : Nem azt mondtam, hogy hülye vagyok a dolgokhoz, csak nincs a hátam mögött 10-20 éves tapasztalat (csak 2), de ez is csak hobby sosem tanultam és nem is akarom. Így nem is tudok belemenni olyanokba, mint a kapacitás frekvenciafüggése. DE éerdekel a téma és szeretek forrasztgatni. Leginkább csak olvasgatom a fórumot, de kevés használható dolgot találok... Ha meg konkrét kérdést teszek fel általában nem válaszol senki. Ezért van az ha valakinem tudok segítek és írkálok, remélem sok hülyeséget nem írok. pl volt kérdésem azzal kapcsolatban is, hogy bemenetválasztót, hogy építsek ic-ből nem reléből. Szerinted volt válasz? Vagy itt nem ért hozzá senki?
|
kedd júl. 15, 2003 11:41 |
|
|
Ardam
|
"De miért tőlem várod, hogy megoljam?" : Valahogy így indult "minden barkácsolónak"
"tégy fel egy új oldalt" - készül a lap, csak előbb több tapasztalat kellene
"egyformák ezen IC-k" - Ezekben a tokokban tranzisztorok vannak. Mindenki azt írja itt a fórumon, hogy a végeket össze kell válogatni, hogy "isteni" hangzás legyen. A thick film technologia erre épül, az STK ezért drága és ezért nagy, de szedj szét egyet és meglátod magad is. Az LM és TDA tokokban nincsenek párba válogatva a tranyók, persze ettől még lehet jó, sőt!!! Én most nagy erősítő hiányában (meg, hogy ne idegesítsem az ősöket) egy fapados TDA2030-ast hallgatok. Nincs rossz hangja. Főleg, mióta a MEV (magyar) TDA ic-t kicseréltem SGS-re.
"LM3875T ingyen rendelhető" írd le hogyan, mert volt itt egy topic, de nem volt lelki erőm hozzá...
Egyébként a kedvencem az STK3102 tranyós végfok, gyári beállítás szerint. Szerintem próbáld ki! A tranzisztorok miatt is megéri, mert a 2SD1047 az egyik legkisebb kapcs. idejü tranyó. Volt szerencsém egy négyszögjelet megnézni ezen az erősítőn és összehasonlítani igaz vidi 6383-val de akkor is...
|
kedd júl. 15, 2003 11:33 |
|
|
vbv
|
Szia Ardam!
Nagyon örülők a topic hiányodnak!
De miért tőlem várod, hogy megoljam?
Szerintem aki akar, fel tud rakni bármit az oldalakra, és a topic indítás se kerül pénzbe.
Ha úgy gondolod, tégy fel egy új oldalt, és linkeld be az általad jónak vélt, vagy tartott rajzot.
Lábjegyzet:
Az LM és a TDA sorozat még köszönőviszonyban sincs egymással, de ha szerinted -bevalott alapvető ismeretek nélkül- egyformák ezen IC-k, hát maradj meg ebben a hitedben. Szerintem még egy adott IC is etérő a gyártó cégek eltérő technológiája miatt! Légyszi gondolkodj!
Hogy ki mit építsen meg kérdés:
Mindenki csak azt tudja megépíteni, amivel már találkozott. De ha valaki meg tudja álmodni a kapcsolásokat, hát neki tök jó!
Ár kérdés:
Az interneten INGYEN rendelhető az LM3875T. Egyébként szerintem 50-100W teljesítményig a teljesítményerösítő alkatrész készlete a legolcsóbb! A doboz, trafó, hűtöborda, csatlakozók, kapcsolók, potméterek, pufferkondik (és ezt ezen az oldalakon többen tévesen kifejtették, hogy minél nagyobb, annál jobb a hang!!) esetleges távvezérlő alkotja a készülék árának 80-90%-át!
A végfok maga piti költség. Lehet hogy valamit rosszul gondolok?
Várom válaszod: (VBV)
|
kedd júl. 15, 2003 10:03 |
|
|
Ardam
|
vbv! Ha nekünk, kezdőknek szeretnél segíteni akkor inkább egy olyan topicot hozz létre, amibe mindenki felrakja a kedvenc erősítőjét leírással, tippekkel, egy kis méltató szöveggel. Azért az amatőr sem hülye eltudja dönteni, hogy megcsinálja vagy sem. Ha lesz rá pénzem megépítem a végfokodat, végülis csak IC kell. /Bár szerintem az LM valahol a TDA kategóriájában van/
Fontold meg a dolgot, jó lenne olyan rajzokat találni, amit biztos, hogy jók és valakinek már szereztek örömet és sikerélményt. Lehet végfok, előfok, bemenet választó, védelem, meg amit akarsz. Ha segíteni a szeretnél akkor segíts és ne az agyasokat ingereld.
|
kedd júl. 15, 2003 7:19 |
|
|
vbv
|
Szia Vasti!
Akaratodon kívül totál telibe találtál!
A topic indítással nem a nagytudású szakikat kivántam meglepni, hanem az abszolút kezdő, vagy épp egy kicsi tapasztalattal rendelkező topicolvasót szerettem volna munkára ösztökélni. A leközölt kapcsolás nagyon egyszerű, igen olcsón elkészíthető, és nagyon sokszáz ezer Ft értékű készülékeket porig tud alázni pár perc alatt (pláne, ha a már kivesézett TDA1543-as DAC is elkészül mellé).
És hogy mennyire egyszerű:
http://home.student.utwente.nl/f.s.bouw ... r-amp.html
Mint látható nics nyák (a 70-es években küzdöttem a nyáktalansággal, totál megtudom érteni a terv+nyák gondot), sima 2x24V-os hálozati trafó van felhasználva (pl.: 4db 24V/50W pákatrafó is tökéletes), és a kifejezetten pocsék hangú hangerőszabályzó poti helyett is fokozatkapcsoló van felhasználva (olcsóbb és jobb legalább két körrel bármely potinál).
Az 1órás elkészítési idő sántit, de a többi meglátásod igaz!
Ha valakinek segít, a National ingyen elküld pár darabot az LM3875T tipusból.
Mindenkinek jó nyarat!
(VBV)
|
hétf. júl. 14, 2003 12:45 |
|
|
vasti
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1104 Tartózkodási hely: Zalaegerszeg
|
Hát igen. Én tisztelem azokat a szakikat, akik egy
kapcsolásról ránézésre meg tudják mondani, hogy milyen
minőségben fog megszólalni: de "vérre menő" vitát folytatni
ez alapján azért talán mégsem kellene...
Bocs mindenkitől, mert én aztán totál hülye vagyok az
elektronikához, meg ha ez lenne a szakmám, akkor sem lehetne
mögöttem 30 éves szakmai múlt, már koromnál fogva sem )
De nem értem, hogy aki kritizálja, miért nem építi meg?! A
szakiknak biztosan van otthon hozzá mindenféle, és cirka 1
óra alatt össze lehet dobni...
Üdv!
|
hétf. júl. 14, 2003 7:15 |
|
|
DDL
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 790 Tartózkodási hely: Föld nevű sárteke egy sáros szigete
|
Vasti!
Szerintem a hozzászólásokból kiderült, hogy legfeljebb
hárman vagyunk akik hallottuk is és eljátszogattunk vele.
Üdv: DDL
|
szomb. júl. 12, 2003 23:09 |
|
|
vasti
gyémánt tag
|
Azért tényleg érdekelne, hogy valaki rászánt-e pár ezer forintot, hogy kipróbálja az erősítőt, vagy csak a kapcs. rajzra vetett pillantás alapján mondtok véleményt?
Meg azt sem értem, hogy miért kevés szobába a 25W?! Nekem van egy Oristerem, csak végfok, 8 ohmon kb. 5W lehet, és bőven sok (Tannoy M3 dobozaim vannak)... A hangja meg szebb, mint a 2x45W-os Denon erősítőmnek. Pontosabban _nekem_ jobban tetszik
Egyébként lehet, hogy ha lesz egy kis szabadidőm, meg találok trafót , akkor megépítem az erősítőt: ha nem tetszik, eladom valakinek )
Üdv!
|
pén. júl. 11, 2003 16:21 |
|
|
akki
gyémánt tag
|
vbv
olvastam sajnáló soraid, tényleg rá vagyok szorulva, ahányszor benézek valamelyik topicodba.
Nem bírnád kissé összeszedni magad? Tudod, empátia, természetes alázat, stb, ilyesmikre gondolok, s nem csak elsősorban, hanem álltalában. A veleszülett képességektől most eltekintenék, lehetetlent én sem kívánhatok.
üdv
|
pén. júl. 11, 2003 14:57 |
|
|
vbv
|
Szia DDL!
Köszönöm a támogatást!
Tudod hátha csoda történik?
Vagy mégsem?
(VBV)
|
pén. júl. 11, 2003 8:07 |
|
|
DDL
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 790 Tartózkodási hely: Föld nevű sárteke egy sáros szigete
|
Hagyd VBV semmi értelme sajnos. Ez a módi az egyszerűbb...
|
pén. júl. 11, 2003 7:50 |
|
|
vbv
|
Szia StratoFan!
Köszönöm dicsérő soraid!
Nagyon örülök, hogy éles látásmódoddal kigyüjtötted a szavaim legjavát!
Esetleg a topic eredeti témájához is van érdemi hozzászólásod, vagy az elektronikai szakértelmed a SONY WALKMAN elemcseréjére korlátozódik?
Kezdőknek tudom ajánlani a detektoros rádió elkészítését!
Felépítés: Antenna, földelés, légmagos tekercs, forgókondi, dióda, régi telefon hallgatója. Tutira indul!
Más:
Ha van még köztetek olyan, akit továbra is érdekel az igényes zenehallgatás elektronikái és az ezekhez szorosan hozzátartozó kábelek, dobozok, miegyebek, azok kérem IDE írjanak!
Ama topicozók akiket viszont nem tud lekötni a finomkodó zeneimádat, kérem keressék meg a "Csak 50W, és 2200uF fölöttieknek" című topicot, és ott biztosan egymásra találnak.
Sok sikert mindkét oldalnak!
(VBV)
|
pén. júl. 11, 2003 7:30 |
|
|
stratofan
ezüst tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 28 Tartózkodási hely: Budapest
|
Sziasztok
Elmegyek nyaralni, Ti meg majdnem elsüllyesztitek a kedvenc topicom ahová röhögni járok szomorkás óráimban
Hagy gratuláljak elsosorban VBV-nek, amiért egymaga összeszedte azt a nagyszeru és hasznos szempontrendszert, amibol kiderül mindenki számára (számomra is természetesen) hogy én vajon EU kompatibilis vagyok-e, vagy csak egy északra tévedt balkáni vadbarom . Egyébként biztosan EU kompatibilis vagyok, mert nagyon szeretem az egyszemélyes megmondóembereket és -okostojásokat, nem hiába ez a kedvenc topicom ha valaki pedig e ketto együtt, és még ezen felül nyilvánosan büszke a saját hülyeségére ami abból ered hogy nemtudja hogy mitnemtud, azt pedig foleg sokra értékelem, megyek is gyorsan beszerzek valamiféle EU kompatibilis igazolványt, ilyesmire már ingyen adják a határon .
Természetesen, én, mint EU kompatibilis északra tévedt balkáni honpolgár, tisztán értem azt, hogy a topicban jónak sot kiválónak minosített erosíto karakterisztikája a csöves erosítokére emlékeztet leginkább, míg eközben a csöves erosítok hangminosége nem túl jó a Dire Straits-hoz, és mindezt egyszerre és ellentmondások nélkül teszi. Az ilyesmire mondta azt kedvenc fizikatanárom, hogy: "aki ezt nem érti, az nem idevaló". Tessék lemerülni a mondatok mélységeibe, ne csak a felszínen bóklásszattok, balkáni bunkók mikor köztünk egy ilyen félisten járkál 10 centivel a föld felett mint VBV atya
És máris áttérhetünk arra, hogy ki az idevaló, márha átment az EU kompatibilistási vizsgán az illeto )) aminek elsodleges feltétele a topicnyitó feltétlen dicsoítése az itt elhangzó konkrétumok alapján ))). Mint már régebben utaltam rá, felmerült bennem (még az EU szempontok rendszerezése elott), hogy én egy tök komolytalan zenebarát, netán a zene ellensége vagyok, és semmi keresnivalóm nincsen itten ebben a mélyenszántó magasröptû témában (bocs a ragozásért, elotört belolem a balkán. Na gyorsan visza az EU-ba...). Csakhogy én is hallgatok Dire Straits-et! Szóval örömmel állapítottam meg, hogy EU komfortérzet, szövegértés, és zenekompatibilitás ügyében mintegy 100%-os EU ember vagyok! Köszönöm VBV, máris jobban érzem magam!
Végül szeretnék gratulálni azért, mert feltaláltad a hangszínállítót ))
"A KONDIMÉRÉST NAGYON RÉGEN CSINÁLTAM!
A KÖVETKEZŐ EREDMÉNYEKRE JUTOTTAM:
A MAGAS MARADÉKFESZÜLTSÉGŰ KONDIK IS KÉT KASZTRA SOROLHATÓK. VOLT AMIT KÉT HÁROM RÖVIDREZÁRÁSAL LAHETETT KISÜTNI, ÉS EZEK NAGYON SZÉP KÖZÉP TARTOMÁNYT HOZTAK A HANGZÁSBA (ÉS FEDETT MAGAST). AZ A KONDI, AMIT NEM LEHETETT KISÜTNI (NAGYON LASSAN MINDIG VISSZATORNÁZTA MAGÁT), ELÖNYÖSEN LEHETETT SZUBERÖLKÖDÖKBE ÉPÍTENI. TELJES SÁVBAN CSAK AKKOR ÉRDEMES HASZNÁLNI, HA A FELSŐ REGISZTEREK TOLAKODÓ JELLEGÜEK.
A KICSI MARADÉKFESZŰ KONDIK SEMLEGES HANGZÁSKÉPET PRODUKÁLTAK, VISZONT NAGYON RITKÁN LEHETETT MEGSZEREZNI ŐKET."
De mindez semmi a konkrétumok tekintetében, mert végül:
"VOLT OLYAN 1000uF/100V-OS KONDI (SIEMENS, IPARI CSAVAROS KIVEZETÉSŰ), AMI TÖNKRETETTE A CSIPESZEM!
LEHET, HOGY MINDENKI MÁS EREDMÉNYRE JUTOTT, DE MINT MINDEN EZ IS SZUBJEKTÍV!"
Az utolsó mondatok eszmei mondanivalója eltörpül a találmányod mellett )))))))))))))))))))))) Gratulálok, Te már réges-régen EU ember vagy! Szégyenkezem is a lemaradásom miatt ))))))))))))))))) dehát hiába, a származás az származás )))) van még mit behoznom ))
Bocs ))))))))))))))))
Eredetileg akartam komoly dolgokat is írni az egyébként zeneileg kifogástalan Dire Straits meglehetosen lightes, emiatt könnyen kezelheto hangszerelésérol, meg olyasmirol hogy a minoséget csak hosszas összehasonlítások során, többféle különbözo karakterü zenével lehet korrekten megállapítani, de nem akarom balkánira süllyeszteni e nagyszerû topicot, hiszen ott van a nagyszeru hangszínállítód ami néha elcseszi még a csipeszedet is ))).
SF
|
szer. júl. 09, 2003 21:03 |
|
|
vbv
|
|
hétf. júl. 07, 2003 21:11 |
|
|
vbv
|
|
hétf. júl. 07, 2003 21:09 |
|
|
pinyo
|
vbv!
a régi telszámok élnek még nálad?
|
pén. júl. 04, 2003 17:39 |
|
|
vbv
|
Olvasnivaló!
Az eredeti 47LAB gyártmányú készülékekről, és azok árairól olvasni lehet a Hi-Fi Piac újságban. A megjelenés időpontja 2002 október, 44-47.oldal.
A PROGRESSION DAC már volt teritéken, a GAINCARD pedig a mostani topic tárgya. A FLATFISH CD-futómű hejett CDrom-ot lehet felhasználni. A speciális 47LAB vezetékeket pedig ki lehet váltani UTP kábelekkel.
Jó olvasást!
|
pén. júl. 04, 2003 9:58 |
|
|
DDL
platina tag
|
Ne a rendszered milyenségét hiányoltam. Az a Te dolgod, mint ahogy mindenkinek a sajátja. Csupán azt, hogy felhívd a figyelmet az alacsonyimpedanciás buffer meghajtásra. Az már egyéni szocproblem, hogy IC, FET, vákuum vagy éppen trafó az eszköz amivel ezt eléred.
|
pén. júl. 04, 2003 9:48 |
|
|
vbv
|
DDL!
Nem felejtettem el leírni a miértet.
Tudod nem az én rendszerem, érzéseim, gondolataim megbeszélése a cél, hanem az, hogy mindenki készítse el a saját verzióját, és beszéljük meg a tapasztalatainkat (pont úgy mint az angol, német, amerikai weblapokon szokás).
De természetesen nem szeretnélek kizárni a komplett rendszerem megbeszéléséből.
Sőt!
Ha van tapasztalatod a transzformátoros hangerőszabályzók terén, nagyon szivesen megbeszélném Veled, és bárki másal is a tapasztalataimat és gondjaimat.
Üdv: (VBV)
Ui.: A Van den Hull méregdrága kábeleimet pont a Te írásod alapján kipróbált, és nagyon jónak talált 600MHz-es UTP kábelekre cseréltem le.
Ezúton is nagyon köszönöm az információt!
|
pén. júl. 04, 2003 9:26 |
|
|
DDL
platina tag
|
VBV!
Nem jól fogalmaztam. A "miértet" felejtetted el leírni.
|
pén. júl. 04, 2003 6:44 |
|
|
vbv
|
Memento:
Volt valamikor régen egy topic, amiben a CD-lemezek hangzását javító lakkfilcezést tettem közkincsé.
Akkor és ott is volt olyan, aki igyekezett megmagyarázni a jelenség lehetettlenségét.
De a fekete lakkfilc nem tud olvasni, és máig hűségesen javítja a CD-lemezek hangminőségét.
Üdv: (VBV)
|
csüt. júl. 03, 2003 21:07 |
|
|
vbv
|
Szia Akki!
Végre megértettem a gondolatvilágod egy apró részét!
Nagyon sajnállak!
Szegény Akki!
Ó Te szegény Akki!
Szia, és feltétlenűl írjál, ha már jobban érzed magad!
Minden jót: (VBV)
|
csüt. júl. 03, 2003 20:52 |
|
|
akki
gyémánt tag
|
vbv
" Most viszont nem én hiányos tudásom, korlátolt értelmem, és műszaki bénaságom a topic tárgya"
Rosszul értetted, pont annyit tudsz, amennyit neked tudnod kell, hisz rajzod van róla.
üdv
|
csüt. júl. 03, 2003 20:42 |
|
|
vbv
|
Hi!
A kérdéseket bemásoltam, és amire tudok válaszolok:
Watt kérdése:
Te akkor is így győzködöd a népet, mikor el akarsz adni nekik egy ilyen csodát? Én nem mennék bele ilyen ingoványos háttérrel szakmai fórumon vitába. Itt ész emberek vannak és nem fogják elfogadni, hogy Te itt lelki vonatkozásokban állítasz igaznak valamit. Főleg ez az Én építettem sugárzásos nyavaja súlyos.
Válasz: Nem kell az eladásal bajlódnom. Aki akarja eljön és meghallgatja a komplett rendszert, és ha tettszik megrendeli a hiányzó komponenst! Nincs magyarázat, fitogtatás, miegyébb! Így is alig bírom a megrendeléseket teljesíteni. Sőt: Aki nem tudja kivárni a sorát, az nem is kap!
A lelki vonatkozás fontos! Mindenek van lelke!
Az Én építettem nyavaja számomra nem világos, légyszi segíts!
DDL megjegyzése:
Ravasz. Ezt elfelejtetted a rajzon feltüntetni.
Válasz: A megjegyzés a trafós hangerőszbályzásra vonatkozik! A rajz viszont nem az én alkotásom! Most már érthető?
Arnd kérdése:
Küldenél nekem valami ajánlott NYÁK rajzot, nehogy ezen vérezzen el az összehasonlítás.
Estleg egy két fénykép az összerakott erősítőröl...
Nem lehet egész véletlenül, hogy csak bizonyos szériájú IC-k szólnak jól???
Válasz: Az eredeti dokumentáció szerint tilos a nyák (egy elöző topicban már megadtam az internet forrásokat, meg kéne nézni!). Ha valakit érdekel, az erösítő eredeti példánya a 47LAB cég terméke, és a Merlin Audio Kft. forgalmazza a kb. 800.000.-Ft értékben. A DAC-os topicban is a 47LAB DAC-elektronikáját mutattam be (az a bizonyos Minidac, a TDA1543-as IC-vel), ami szintén kb. 700.000.-Ft értékű.
Ha van még kérdés, kérem feltenni!
|
csüt. júl. 03, 2003 20:40 |
|
|
vbv
|
Szia Akki!
Csak nem nyaraltál? Remélem tudtál pihenni!
Témára térve, köszönöm a kiegészítést!
Valóban ez a kapcsolás volt fent még 2002-ben.
Amit viszont nem tudhatsz, nekem sem tettszett igazán a hangja, így némi változásokon esett keresztül (de a táp maradt).
Most viszont nem az én hiányos tudásom, korlátolt értelmem, és műszaki bénaságom a topic tárgya!
Adott egy kapcsolás, ami nagyon kevés alkatrészből épül fel, és beszerezhető (valaki kérdezte az árát, és jó ár az 1700.-Ft).
Azt, hogy én vagy bárki más mit tud kihozni az adott kapcsolásból, az bizony Tőled és tőlem is független.
Ahány ember, annyi hangzás, és isten ments, hogy belebeszéljek más izlésébe. Kár, hogy Te más véleményen akaratoskodsz! A HiFi nem Amway!
|
csüt. júl. 03, 2003 19:55 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves vbv és Többiek!
Nem értem, az induláskor a csövesek "informatív" hangjára hivatkozol, mit pozitívum, később viszont "gyenge hangzásvilágú" csövest emlegetsz, negatívumként.
Nekem nincsenek különösebb előítéleteim sem a félvezetős, IC-s, sem a csöves erősítőkkel szemben sem.
Csatlakoznék Funk barátunk kérdéséhez: lehetne műszeres méréssel alátámogatni az ideológiát?
Szerintem nem, a négyszögjeles vizsgálatnál elvérezne ez a konstrukció, 100Hz-en biztosan, lásd a HFM hasonló méréseit, annakidején jónéhány erősítőről.
Idézném magam: "mindettől függetlenül, még szólhat nagyszerűen!"
Üdv! SMA
|
csüt. júl. 03, 2003 13:00 |
|
|
arnd
gyémánt tag
|
hetvenegy Te nyertél ))
Éreztem én, hogy nem vagy mai csirke!
Most már csak arra kell vigyázni nehogy a tinik leszóljanak, hogy a temetők meg üresek ((, meg a hallásunk sem a régi...
|
csüt. júl. 03, 2003 12:55 |
|
|
.watt
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3333 Tartózkodási hely: Új nick-em watt (pont nélkül)
|
hatvanhét
|
csüt. júl. 03, 2003 12:21 |
|
|
DDL
platina tag
|
Ugyanazt fogod hallani. Legfeljebb máshogy fogod súlyozni.:-
))
|
csüt. júl. 03, 2003 12:07 |
|
|
arnd
gyémánt tag
|
Hi!
DDL
Nem kiragadtam, hanem idéztem. Szerintem ugynaz az értelme az eredeti szövegben is.
Az, hogy van véleményem erröl a kapcsolásrol annak ellenére, hogy még nem építettem meg, szerintem annak a "kevés" időnek köszönhető amit a témával foglalkoztam.
Egyébként lehet, hogy elkerülte a figyelmedet de az IC-s végfokrol egy fikarcnyi kis apró véleményt, kritikát sem írtam! Csak kizárólag ezt a táp misztifikálást próbáltam meg szétoszlatni.
Megjegyzem ha összerakom ezt az erősítőt akkor sem fogom megtudni, hogy (Te) Ti milyen különbségeket hallotok meg. ))
vbv
Küldenél nekem valami ajánlott NYÁK rajzot, nehogy ezen vérezzen el az összehasonlítás.
Estleg egy két fénykép az összerakott erősítőröl...
Nem lehet egész véletlenül, hogy csak bizonyos szériájú IC-k szólnak jól???
Azt egyébként hihetőnek tartom, hogy ez a fajta táp megoldás jobb (ezzel az IC-vel) mint egy "hagyományos" xar pufferkondis-é, de véleményem szerint egy jó (vagy legalább is általam jónak tartott) táppal szebben kellene szólnia.
A RET-nél 1700-ért láttam, jó ár ez vagy be lehet szerezni máshol is?
watt
Hanyas vagy? Félszavak... ? ))
|
csüt. júl. 03, 2003 11:07 |
|
|
Funk
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1206 Tartózkodási hely: Bp
|
Kedves Vbv!
köszönöm válaszod
Lehetséges valamilyen műszeres mérés segítségével igazolni állításaid?
Pl: vizsgálom az intermodulációs torzítást két középfrekis szinusszal és közben cserélgetem a kondit.
Ha úgygondolod, hogy nem lehet átemelni mérhető paraméterekre, akkor vedd tárgytalannak kérdésem és megpróbálom tiszteletben tartani véleményed.
Üdv, Funkee
|
csüt. júl. 03, 2003 10:55 |
|
|
DDL
platina tag
|
Ravasz. Ezt elfelejtetted a rajzon feltüntetni.
|
csüt. júl. 03, 2003 10:35 |
|
|
.watt
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3333 Tartózkodási hely: Új nick-em watt (pont nélkül)
|
Szia Vbv!
Tudod nem is csupán a mondatok értelme az ami miatt gyűjtésbe kezdtem, hanem a belőlük sugárzó furcsa érzés, ami nem biztos, hogy jót tesz neked.
Lehet, hogy valaki hülye, de nem biztos hogy okos elmondani neki, mert ha más is hallja, csak annyit szűr le hogy egy ember vadul hülyézik és innentől Ő lesz a megítélt, nem pedig az akit Ő annak titulál.
Az meg még rosszabb, ha esetleg mindenki azt gondolja, hogy a sűrűn hülyézett ember(ek) nem is hülyék.
És ennek semmi köze ahhoz, hogy az elektronikád jó, vagy rossz.
Te akkor is így győzködöd a népet, mikor el akarsz adni nekik egy ilyen csodát? Én nem mennék bele ilyen ingoványos háttérrel szakmai fórumon vitába. Itt ész emberek vannak és nem fogják elfogadni, hogy Te itt lelki vonatkozásokban állítasz igaznak valamit. Főleg ez az Én építettem sugárzásos nyavaja súlyos.
De nagyon elviszem a témát, ezért elnézést kérek!
Üdv! watt voltam
|
csüt. júl. 03, 2003 10:09 |
|
|
vbv
|
Funk | Válasz erre | Színvonal: 1 2003-07-03 10:07:05
Watt!
Köszönöm válaszod!
Szeretnék más véleményeket tapasztalatokat is megtudni, főleg Vbv-től, aki ezt a vitát bedobta(maradékfeszes).
Bevallom: miután feldobta Vbv a témát megtörtént a mérés. Az eredményeket majd Vbv hozzászólása után.
Azt mondta, hogy lehet következtetni a későbbi hangjára a végfoknak.
Ezt és egyéb tapasztalatot és szakmai magyarázatot szeretnék, ha már ennyire belementünk a kondi témába.
Üdv, Funkee
---------------------------------
SZIA FUNKEE!
A KONDIMÉRÉST NAGYON RÉGEN CSINÁLTAM!
A KÖVETKEZŐ EREDMÉNYEKRE JUTOTTAM:
A MAGAS MARADÉKFESZÜLTSÉGŰ KONDIK IS KÉT KASZTRA SOROLHATÓK. VOLT AMIT KÉT HÁROM RÖVIDREZÁRÁSAL LAHETETT KISÜTNI, ÉS EZEK NAGYON SZÉP KÖZÉP TARTOMÁNYT HOZTAK A HANGZÁSBA (ÉS FEDETT MAGAST). AZ A KONDI, AMIT NEM LEHETETT KISÜTNI (NAGYON LASSAN MINDIG VISSZATORNÁZTA MAGÁT), ELÖNYÖSEN LEHETETT SZUBERÖLKÖDÖKBE ÉPÍTENI. TELJES SÁVBAN CSAK AKKOR ÉRDEMES HASZNÁLNI, HA A FELSŐ REGISZTEREK TOLAKODÓ JELLEGÜEK.
A KICSI MARADÉKFESZŰ KONDIK SEMLEGES HANGZÁSKÉPET PRODUKÁLTAK, VISZONT NAGYON RITKÁN LEHETETT MEGSZEREZNI ŐKET.
VOLT OLYAN 1000uF/100V-OS KONDI (SIEMENS, IPARI CSAVAROS KIVEZETÉSŰ), AMI TÖNKRETETTE A CSIPESZEM!
LEHET, HOGY MINDENKI MÁS EREDMÉNYRE JUTOTT, DE MINT MINDEN EZ IS SZUBJEKTÍV!
MINDEN JÓT: (VBV)
|
csüt. júl. 03, 2003 9:49 |
|
|
vbv
|
DDL | Válasz erre | Színvonal: 1 2003-07-03 10:00:00
VBV!
Mellesleg kipróbáltad már a bufferől történő hajtást?
-----------------------------------------------
SZIA DDL!
A BUFFERRŐL VALÓ MEGHAJTÁST NEM PRÓBÁLTAM. A KICSI IMPEDENCIÁT NEM KÜLÖN ELEKTRONIKÁVAL, HANEM OSZTÓTRAFÓVAL OLDOTTAM MEG.
ITT A CÍM:
http://www.sowter.co.uk/attens.htm
SZIA: (VBV)
|
csüt. júl. 03, 2003 9:31 |
|
|
vbv
|
SZIA WATT!
SZERETNÉM MEGKÖSZÖNI A KIGYŰJTÉSEDET, ÍGY SOKKAL KÖNYEBB VÁLASZOLNI!
A NAGYBETŰS LESZ A VÁLASZ JÓ?
NEM EZ VOLT AZ ELSŐ TOPIC, AMIBEN MEGPRÓBÁLTAM BESZÉLGETÉST KEZDEMÉNYEZNI AZ OLVASÓVAL. VALAMIÉRT SOSEM SIKERŰLT! VAGY BENNEM, VAGY A VÁLASZOLÓKBAN LEHET A HIBA. AZT VISZONT ÉSZREVETTEM, HOGY A DOGMÁK MELÖL MOZDITHATATTLAN ELMÉK NEM FEJLŐDNEK. LEHET, HOGY CSAK ÉN ÉPÍTEK MEG MINDEN KAPCSOLÁST AMIT MEGTALÁLOK?
Sziasztok!
"Élvezettel" olvasom ezt a topicot, pedig nem akartam eleve betérni, mert már a címe is vérlázító, kirekeszt eleve, bizonyos vélt csoportokat.
NEM KIREKESZTÉS, CSAK IRÁNYJELÖLÉST JELÖLT A CÍM! MINT ÍRTAM: NEM DISCO, NEM HÁZIMOZI. CSAK EL KÉNE OLVASNI!
Én nem magasztalom magam komoly zenehallgatónak!! (most meg pláne komolytalan leszek! )))
SENKI NEM MONDA -ÍRTA-, HOGY A KOMLY ZENEHALLGATÓ CSAK VIVALDIT HALLGAT! SŐT!
VBV szösszenései és EU-nak vélt stílusa megragadott, ezért összeállítottam egy kis csokrot, hogy tanuljuk az EU stílust!
(a > jel után mindig idézet következik)
Ebből kell kiindulni!:
>Nagyon jó volna, ha el tudna jutni az LX.hu olvasótábora, hogy legalább egy kicsit közelebb legyen az EU mentalításához!
AZ EU. MENTALITÁSBA BELETARTOZIK EGYMÁS TISZTELETBEN TARTÁSA IS! NÁLUNK EZ S E H O L NEM ÉREZHETŐ! ISMERŐS A BALKÁN SZÓ?
Akkor lássuk hogyan kell ezt csinálni:
Egy EU kedves és türelmes:
>Már megint sikerült bebizonyitanod, hogy elméletileg zseni vagy!
>Nem csak mondták szörnytetteidet, hanem én magam is hallottam egy-két szerencsétlen, ám rém drága elektronikai probálkozásodat.
SZERETEM MIKOR VALAMI KI VAN EMELVE A KÖRNYEZETÉBŐL, ÉS IGAZOLÁST KERESVE FELHASZNÁLJÁK! NINCS KOMMENTÁROM!
Egy EU tájékozott:
>Csöpp hazánkban nagyon kevés elektonikai konstruktör létezik (sajnos).
EZ SPECIEL IGAZ! VAGY TUDTADDAL MINDEN 10. HONFITÁRSUNK ORIGINAL ELEKTRONIKÁKAT TERVEZ? VÁROM VÁLASZOD!
Egy EU hisz is??
>Tehát a kapcsolás, a nyák, az alkatrészek, a forrasztóón, és ami még elképzelhető azonos. Kivéve az emberi tényezőt! És láss csodát, az elektronikák nem azonos karakterben szólalnak meg! Ha valaki találkozott ezzel a jelenségel az megérti a gondolataimat. Ha nem, hát sebaj!
NEKEM NEM KELL KATEGORIÁKBA SOROLNOM A PÁKÁSZOKAT! MEGTESZIK EZT ŐK MAGUK! AZ IDÉZET SZERINT TE IS ELUTASÍTOD AZ EMBERI TÉNYEZŐNEK BETUDHATÓ VÁLTOZÁSOKAT. AZ PEDIG LÉTEZIK, HA HISZIK, HA NEM!
Egy EU szerény is!
>Sajnos nem lehet Csöpp hazánkban zöldágra vergödni az okos, bezárt agyakkal! Én szemály szerint meguntam, és inkább zenét hallgatok ezentúl! És mi legyen a remek kérdésekkel? Valoszinüleg mindenki bután fog meghalni! Ez van!
MINDENKINEK LEHETÖSÉGE VAN TANÚLNI! ÉN MUTATTAM EGY UTAT, DE NEM SOKAK INDÚLTAK EL RAJTA. A VICCES AZ, HOGY AZOK, AKIKET NEM HAJT A KÍVÁNCSISÁG SÉRTŐDNEK MEG A LEGJOBBAN.
AKINEK NEM INGE NE VEGYE MAGÁRA!
Egy EU nem beszél össze vissza!
> Leginkább a csöves végfokok karakterét érezni ki belöle.
majd:
> Sajnos a csövekről nekem gyenge hangzásvilágú rendszerek jutnak csak eszembe.
EGY EU. FELMÉRÉS MEGÁLLAPÍTOTTA, HOGY MO.-ON NAGYON ALCSONY A SZÖVEGÉRTÉS ARÁNYA. ÉS EZ BIZONY IGAZ! ITT AZ ÉLŐ PÉLDA! TISZTELT WATT ÚR! A KARAKTER, ÉS A HANGZÁSVILÁG NEM UGYANAZ! KÍNOS!
Ez a rész ragadott meg a legjobban, mert én figylek VBV szavaira és ezért nem építettem meg ezt a csodálatos kapcsolást.
REMÉLTEM, HOGY MÉGIS MEGÉPÍTED A KAPCSOLÁST, MÁR CSAK AZÉRT IS, HOGY LEGYEN VÉGRE EGY HIGH END ERÖSÍTŐD! DE TE ÖNKÉNT LEMONDTÁL RÓLA!
Egy EU vendégszerető!
>Már megint nem jutottunk közelebb az általam igen kedvelt beszéljük meg stílushoz, de talán ha azok, akik nem a minőségi zenehallgatás terén fejtik ki áldásos tevékenységüket máshova írnának, az bizony sokat lendítene a topic minőségén.
FEL NEM FOGHATOM, HOGY EZEN MIT NEM ÉRTESZ! NEKEM ESZEMBE NEM JUTNA OLYAN TOPICBA BELEFIRKÁLNI, AMIHEZ NEM ÉRTEK! GONDOLTAM MÁS IS ÍGY VAN EZZEL!
Egy EU tudja hol kell minőségi zenét hallgatni! )))))))
>Én inkább zenét hallgatok kicsi kocsimban!
MÁR AZ IS BAJ, HOGY A KICSI KOCSI IS EL VAN LÁTVA JÓ HANGRENDSZERREL? NEM TUDTAM HOGY TILOS! BOCSI!!!
Mivel az egész topic hiányolja a szakmai vitát, legalább is kérdések vannak de válaszok nincsenek, ezért szerintem ez is elfér.
A SZAKMAI VITÁHOZ NEM INDULATOK, LENÉZÉS, FELSÖBBRENDÜSÉG KELL, HANEM PARTNERSÉG! MOND TE MIVEL JÁRULTÁL HOZZÁ A VITA TUDOMÁNYOS KIBONTÁSÁHOZ? VÁROM VÁLASZOD!
TERMÉSZETESEN ELFÉR AZ ÍRÁSOD, SŐT MÉG JÓT IS TETT A TOPICNAK!
Meg aztán az EU ban szabadság van. Szólás is!
VALAMI NAGY TÉVEDÉS VAN SOKAK FEJÉBEN AZ EU.-BELI SZABADSÁGJOGOKRÓL.
PL.: NEM ILLIK TÜZET KIÁLLTANI EGY TELI MOZIBAN.
ÉS AMI A LEGFOTOSABB: HA EGY AJTÓRA RÁ VAN ÍRVA EGY KIS SZÓ: >P R I V A T < , AZT BIZONY NEM KELL KULCSRAZÁRNI AZ EU.-BAN! SAJNÁLOM, HOGY NEM ÉRZED A TÁTONGÓ SZAKADÉKOT! TÖBB SZÁZ ÉV LEMARADÁSUNK VAN.
NEM ÁRTANA ELOLVASNI EGY KÉT KÖNYVET E TÉMÁBAN!
Remélem senkit nem sértettem meg!
A SENKIRŐL NEM TUDOK NYILATKOZNI, DE NEKEM IGAZÁN JÓLESETT OLVASNI SORAIDAT.
Üdv! watt
ITT A VÉGE!
REMÉLEM TETSZIK A SLUSZPOÉN?
(VBV)
|
csüt. júl. 03, 2003 9:25 |
|
|
Funk
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1206 Tartózkodási hely: Bp
|
Watt!
Köszönöm válaszod!
Szeretnék más véleményeket tapasztalatokat is megtudni, főleg Vbv-től, aki ezt a vitát bedobta(maradékfeszes).
Bevallom: miután feldobta Vbv a témát megtörtént a mérés. Az eredményeket majd Vbv hozzászólása után.
Azt mondta, hogy lehet következtetni a későbbi hangjára a végfoknak.
Ezt és egyéb tapasztalatot és szakmai magyarázatot szeretnék, ha már ennyire belementünk a kondi témába.
Üdv, Funkee
|
csüt. júl. 03, 2003 9:07 |
|
|
DDL
platina tag
|
VBV!
Mellesleg kipróbáltad már a bufferől történő hajtást?
|
csüt. júl. 03, 2003 9:00 |
|
|